Het lastigste aspect van 3d-printen is misschien wel het keuzeproces om te bepalen welke printer je moet kopen. Voor welke 3d-printer je kiest, hangt vanzelfsprekend van een groot aantal factoren af, waarbij budget, het beoogde gebruik van de printer, hoeveel tijd je kunt of wil investeren in 3d-printing en daarmee samenhangend hoe (on)handig je bent waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
Om met budget te beginnen: het is niet het meest verstandige om de aller- allergoedkoopste optie te kiezen. Als je de aanbiedingen in de gaten houdt, kun je voor ruim onder de honderd euro een printer kopen. Bij de bekende Chinese webshops kun je op het moment van schrijven bijvoorbeeld een X1 Mini-printer van Easythreed kopen voor ongeveer tachtig euro, zonder eventuele kortingscoupons gerekend. Uiteraard is het lastig een oordeel te vellen over een printer op basis van foto's en specs, maar er is altijd een kans dat je na een paar middagen prutsen teleurgesteld moet concluderen dat 3d-printers niks voor jou zijn. Dat kan evengoed de conclusie zijn met een duurdere printer, maar de kans is dan wel iets groter dat het aan het concept van 3d-printen ligt, en niet aan frustratie door mislukte prints. Mocht je toch voor erg weinig geld willen kijken of een 3d-printer iets voor je is, kun je misschien beter naar een TronxyX1 kijken, of voor iets meer geld naar een Ender-3 omzien.
Daarbij komen we bij een afweging die je moet maken voor je überhaupt een printer koopt: waar heb je een 3d-printer voor nodig? En niet onbelangrijk: is een eigen 3d-printer wel de beste oplossing voor jouw probleem of beoogde doel? Als je bijvoorbeeld metalen prototypes wil maken, kun je misschien beter gebruikmaken van professionele diensten die je ontwerp fabriceren en opsturen. En misschien is een lasercutter of een cnc-machine of draaibank een veel beter productiemiddel voor jouw toepassing. Printen heeft immers sterke en zwakke kanten, en je kunt frustraties en kosten besparen door die te onderkennen of te benutten. Met 3d-printers kun je snel itereren op een ontwerp en unieke objecten maken die je met andere productiemethoden niet kunt maken. Daar staat tegenover dat ze, zeker als ze met gesmolten plastics werken, niet 's werelds sterkste objecten leveren, wat een massief stuk metaal bijvoorbeeld wel kan zijn. Je zult een hoop tijd, geld en moeite in een minder sterke kant moeten investeren om dat op te lossen, dus een goede afweging van de voors en tegens van printen is noodzakelijk.
Voor de meeste tweakers liggen de zaken waarschijnlijk iets minder gecompliceerd. Je wil met 3d-printers gaan spelen, maar welke printer moet je kiezen? Voor thuisgebruik heb je in essentie twee opties, mits je budget (zie punt 1) niet oneindig is: koop je een fdm-printer die met rollen filament werkt, of koop je een lcd-printer, die met een bad kunsthars werkt? We hebben in het verleden één printer van dat laatste type getest, en dat leverde gemengde gevoelens op.