Door Reinoud Dik

Redacteur

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Betaalbaar maar ook beschikbaar?

Conclusie

De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti is de minst spannende launch van Nvidia's RTX 30-serie tot nu toe, maar vermoedelijk is het wel de kaart die de meeste gamers serieus zullen overwegen. De claim van RTX 2080 Super-prestaties, een kaart met een adviesprijs van 750 euro, wordt door Nvidia waargemaakt in onze benchmarks. Gemiddeld genomen is de RTX 3060 Ti enkele procenten sneller dan deze high-end kaart van de vorige generatie. Dat maakt de RTX 3060 Ti een interessante optie voor wie op zoek is naar een 1440p-gamingkaart van de nieuwste generatie. Net als de RTX 2080 Super is de 3060 Ti iets te langzaam voor 4k-gaming met alle grafische toeters en bellen geactiveerd, maar wie bereid is enkele settings terug te schroeven, zal ook op deze resolutie een heel eind komen met de RTX 3060 Ti. Ook voor 1080p met hoge refresh rates leent de kaart zich goed.

De adviesprijs van 419 euro voor de RTX 3060 Ti wordt in de praktijk mogelijk net zo theoretisch als bij zijn grotere broers. Toch heeft de kaart meer potentie om goed beschikbaar te worden in de huidige gpu-markt. Dat heeft er alles mee te maken dat de gebruikte GA104-gpu voor een veel minder groot deel ingeschakeld hoeft te zijn. Op een 3060 Ti is 79 procent van de rekenkernen ingeschakeld; op een 3070 is dat 95 procent. Met de vermeende lage output en beperkte yields van Samsungs 8nm-proces is een chip van 392mm² waarschijnlijk nog steeds een opgave om te maken, maar hoeft elke GA104-gpu voor de 3060 Ti in ieder geval niet zo geslaagd te zijn als voor de RTX 3070.

Daarmee eindigt de conclusie van deze review vrijwel hetzelfde als die van de pas uitgebrachte videokaarten; de prestaties van de nieuwe generatie gpu's zijn een stap vooruit en met de adviesprijzen in het achterhoofd is ook de prijs-prestatieverhouding een stuk beter dan op de vorige architectuur. De verkrijgbaarheid blijft echter het grote vraagteken. De fabrikant die als eerste aan de vraag kan voldoen, zal daarmee momenteel ongetwijfeld marktaandeel kunnen winnen, terwijl een grote groep pc-gamers ten tijde van een pandemie ongeduldig wacht.

Reacties (174)

174
168
50
4
0
79
Wijzig sortering
Waarom staat de 3090 eigenlijk niet in de grafieken?
Omdat we alle kaarten die in de grafieken staan afgelopen week opnieuw getest hebben met de laatste driver. Daar was een beperkte tijd voor, dus de 3090, en de 2080 Ti zoals @SgtElPotato vermeld, hebben we helaas (nog) niet kunnen testen met deze driver. Om de scores vergelijkbaar te houden hebben we de oude resultaten die we wel hebben van deze kaarten niet in de review opgenomen. Mocht je ze toch willen bekijken kan dat bij hier voor de 3090, en hier voor de 2080 Ti. Let er dan wel op dat voor die resultaten een andere CPU is gebruikt dan voor de resultaten in deze review, dus de resultaten op (vooral) 1080p zijn soms significant anders.

[Reactie gewijzigd door Ch3cker op 1 december 2020 15:40]

Ik vermoed omdat deze wat betreft vergelijking niet interessant zijn. Mensen twijfelen niet tussen een 3090 of 3060, maar met een 3070, of een vorige generatie in de zelfde prestatie cq prijsklasse. En hoe een 3070 tov een 3080 en 3090 etc presteert, kun je weer in andere benchmarks zien. Anders moet er veel te veel gebenchmarkt worden. Als je een nieuwe auto koopt wil je ook niet weten hoe een Corsa presteert t.o.v. een Insignia GTi, maar wat deze voor jou in de realiteit betekent.

Maar dat is mijn speculatie ;)
Nee, maar als een 3080 en 6900xt er tussen staan moet die er ook staan om te zien hoe de kaart binnen de huidige generatie/markt presteert.

(Waar komt toch die obsessie vandaan om een parralel met auto's te willen trekken?)
Waar zie jij die 6900XT staan dan? 🤔

"(Waar komt toch die obsessie vandaan om een parralel met auto's te willen trekken?)" Omdat hij dat misschien makkelijker uitleggen vindt?
Ik snap alleen niet waarom je Opels als voorbeeld zou nemen, maar goed dat is een ander verhaal 😂

[Reactie gewijzigd door Poulusma op 2 december 2020 00:04]

Toch is het vreemd dat alles altijd met auto's vergeleken moet worden. Waarom niet mer boten of vliegtuigen of vakantiehuisjes?

Het ergste was de Pentium 4 - tijd, die vrij slechte IPC had vergeleken met AMD. Daar kwamen vergelijkingen als "intel heeft een hoog toerental, maar AMD heeft meer koppel"... Geen idee wat zo een vergelijking toe moet voegen. Klopt gewoon voor geen meter.
Die vergelijking klopt anders perfect. Intel gooide meer mhz (toeren) ertegen aan, waar AMD hetzelfde bereikte met een lager toerental maar minder efficientie, dus meer koppel.
Ehm nee die vergelijking klopt van geen kant.

Minder efficiëntie dus meer koppel: koppel is een maatvoering van kracht. Als de efficiëntie daalt(zie het als slechtere ontbranding) daalt je koppel ook omdat je minder neerwaartse kracht haalt van de arbeid slag in de cilinder. Koppel is in NM dus kracht maal arm

Als je kijkt naar de vergelijking "intel heeft een hoog toerental, maar AMD heeft meer koppel" schort hier ook het een en ander aan.

Hoog toerental is een interessante opmerking aangezien een hoger toerental inhoud dat je meer werk verzet. Toeren per minuut(pk) is dan in zekere mate vergelijkbaar met koppel(nm). De ene verteld je "hoeveel werk wordt er verzet" en het andere is "hoeveel kracht wordt er gebruikt"
Een pk is een lastig ding om uit te leggen maar in theorie is het gewicht over afstand in x tijd
De vergelijking met koppel is dus, nou ja, geloof dat het wel duidelijk is zo?

Als je praat over een snellere processor heef die in theorie meer pk=hogere ipc+ toerental. Ipc is dan het "werk" en de mhz is de "tijd". De afstand blijft gelijk.
Amd berijkte hetzelfde met minder toeren dus niet minder maar juist veel pk en een veel hogere efficiëntie.

Of om het moeilijker te maken. De overbrengingsverhouding van de amd was zo afgesteld dat hij precies aan zijn maximale vermogen zat aan het einde van de weg.

De vergelijking "auto en processor" is gewoon waardeloos ,mits je de vergelijking van x is sneller dan y gebruikt hebben bijde teveel variabelen om een logische conclusie te trekken. Maar zodra er kracht en vermogen aan te pas komen dan krijg je dit soort verhalen
Is geen obsessie, maar in veel gevallen het makkelijkste vergelijk om mee uit te leggen. Een computer en een auto hebben veel parallellen als het gaat om het schrijven van tests en reviews. Bovendien is bijna iedereen bekend met een auto, t.o.v. (@_Pussycat_) boten, vliegtuigen of vakantiehuisjes.
Of de 2080ti mis ik ook. Ik zie wel de 2080 super, maar die heb ik niet.
De 2080 Ti kun je gelijk stellen aan de 3070.
Ander product. Miss gelijkwaardig in prestaties maar kan je dus niet gelijk stellen.
Precies dat, daarom kun je de RTX 2060 ook niet gelijk stellen aan een GTX 1660 Super terwijl ze qua hardware veel op elkaar lijken en bijna hetzelfde presteren.
De 2060 is wel echt beter dan de 1660 super, niet gigantisch veel maar wel genoeg om ze niet vergelijkbaar te noemen. De 2080 Ti en de 3070 zitten veel dichter bij elkaar op dat vlak.
Het enige wat je bij de 2060 vooral meer krijgt is de hardware raytracing, de 1660 gebruikt een aangepaste 2060 core (TU116 tov TU106) waarbij de raytracing er niet meer in zit. Geheugen is wel verschillend. Wat dat betreft is de 1660 meer een uitgeklede 20xx dan een 10xx kaart.

Gelijkwaardig zijn ze zeker niet maar als je geen raytracing in games gebruikt komen ze aardig dicht bij elkaar in de buurt qua performance. In theorie is de 2060 wel wat sneller maar als je dat verschil in performance belangrijk vindt, denk ik dat je al eeder aan het kijken bent naar een 2080/3060 of beter in plaats van een instapkaart zoals de 1660.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 2 december 2020 00:15]

Daarom heb ik ook afgelopen de 1660 super gekocht, scheelde toch ook weer 100 euro.
Op dit moment heb ik een 1660 super en ik ben nu inderdaad ook aan het kijken naar een ~3070 performer met meer dan 12GB, als dit de 3070 (super/ti met 12GB>) gaat worden of een rx 6800 weet ik nog niet.
ook de 2080 mis ik idd nu ik er op let
ik vermoed dat dat is omdat ze die niet hebben kunnen testen of nog niet getest hebben
Is het wellicht mogelijk om bij de stroomverbruik grafiekjes de 1080Ti (en 1070Ti?) mee te nemen. Ik zie wel de 1080FE maar ik vraag me af hoeveel verschil het daar in uitmaakt aangezien dat juist ook kaarten zijn die nog veel mensen waaronder ik in gebruik hebben.
Helaas kan je die niet in een grafiek met elkaar vergelijken. We hebben deze kaart nog niet getest op ons nieuwe platform met de 5950X. Wel hebben we deze kaart getest in combinatie met de 3900XT @ 4.2GHz. Deze resultaten, inclusief stroomverbruik, kan je hier vinden.
Is inmiddels toegevoegd aan de grafieken!
Hulde hiervoor. Dit maakt blijkbaar een flink verschil met de 1080Ti ten opzichte van deze kaart.
Misschien wel de interessantste kaart van de groene kamp deze gen. Heeft alle toeters en bellen van de 3000 series maar kost je geen halve fortuin. 20-30% goedkoper dan de 3070 voor 85% van de performance.

Met DLSS even goed als een 3080 zonder DLSS! Not too shabby.
In de VS is de adviesprijs slechts $399 of 335 euro, wat een verschil (20% goedkoper). Dat zou pas echt een leuke prijs zijn hier in NL.
Dat is bijna exact de btw! Wat toevallig :+
Er zijn 4 staten zonder BTW. Zaken als electronica en kleding zijn daar over het algemeen goedkoper dan hier, ook met belasting. Maar inderdaad wordt het verschil een stuk kleiner als je belasting meerekent.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 1 december 2020 19:10]

Ben ik zeker met je eens hoor dat elektronica daar over het algemeen goedkoper is (grotendeels ook omdat ze minder belasting betalen daar), maar het is eerlijker om de prijzen te vergelijking zonder belasting. Dan zul je zien dat het over het algemeen wel aardig bij elkaar in de buurt zit.
Alleen word er daar nooit geadverteerd met de belasting included. Het is altijd prijs zonder belasting en zodra je bij de kassa komt word het erbij gerekend.
MSRP in dollars worden altijd zonder BTW geadverteerd in de VS, dollar prijzen van AMD, Nvidia, Intel e.d. zijn dus altijd zonder BTW en kun je dus niet vergelijken met EU prijzen die altijd incl. geadverteerd worden.

De prijs is de US is dus vrijwel exact gelijk als je prijs hier wanneer je daar rekening mee houd.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 1 december 2020 21:49]

En een veel kortere garantieperiode
?????

BTW in de VS is per staat verschillend, in New Hampshire betaal je bijvoorbeeld niets.

Maar hoezo betalen we 14% te veel? Dat is belasting die de Nederlandse overheid heft, waar de Nederlandse kiezer (min of meer) voor heeft gekozen. Dat geld komt niet bij nVidia terecht maar bij de regering die er (wederom ongeveer) mee doet wat de Nederlandse stemgerechtigden willen.
Het gaat mij om het feit dat iedereen schreeuwt dat de prijzen 1:1 zijn met america, maar dt is niet zo. Max 7%, soms zelfs 0%...als je geluk hebt en in die staat woont.
Je mag gewoon niet zeggen dat de dollar prijs gelijk is aan de euro, dat is liegen.
Wat iedereen daarmee bedoelt is dat de prijs voor belasting hetzelfde is. Anders dan bv. bij kleding, die in de VS vaak wel echt goedkoper is.

Dus begrijp ik je "we betalen te veel" niet.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 3 december 2020 00:55]

20% verschil is dus in feite de 21% BTW die je hier extra betaalt (prijzen in de VS zijn ex-belasting omdat die per staat verschillen), dus zijn de adviesprijzen nagenoeg gelijk.. Dat er hier in Nederland zoveel meer belasting bijkomt kan Nvidia niks aan doen, daarvoor moet je bij de overheid zijn..
In de vs komt er achteraf nog belasting bij. 399 is dus niet de prijs die je betaalt
Sales tax ( btw ) is veel lager in de VS.
Klopt, maar hoeveel lager is afhankelijk van de staat.
Als je dan toch gaat rekenen neem dan ook het besteedbaar inkomen mee wat in NL op $30k ligt en in de VS op $45k, hoewel het inkomensverschil tussen de laagste en hoogste 20% wel 4 keer is in NL en 9 keer in de VS. Maar die iPhones en doktersrekeningen zijn daar natuurlijk ook niet goedkoop. Hoewel de benzine wel weer spotgoedkoop is. Zo kun je wel bezig blijven.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 1 december 2020 19:54]

idd op basis van de resultaten voor 1440p lijkt mij dit ook de ideale kaart. Helaas voor de 2080 gebruikers wil de komst van deze kaart wel zeggen dat de 2dehands waarde een serieuze deuk zal krijgen...

nu nog afwachten wat de AMD tegenhanger geeft, het is helaas wachten tot januari maar daar ga ik toch op wachten om te zien wat mijn nieuwe aankoop gaat worden.
Helaas voor de 2080 gebruikers wil de komst van deze kaart wel zeggen dat de 2dehands waarde een serieuze deuk zal krijgen..
Ik denk dat het weinig uitmaakt aangezien de prijzen in V&A vaak maar enkele tientjes onder nieuwe producten zit.
Nu nog wel, totdat de markt overspoeld wordt omdat iedereen zijn 2080 gaat upgraden, net zoals dat met de 1080 is gebeurd.
Dat hangt dus totaal af hoe snel Nvidia haar GPU's kan produceren, gezien de enorme vraag en lage productie gaat dat dus nog een hele lang tijd duren.
Aan de andere kant. Als jij een nu een 3080 wil kopen heb je waarschijnlijk ook bij het uitkomen van de 2080 een gekocht. Voor 2 jaar gebruik (waarschijnlijk de hele garantieperiode) en daarna verkoopt mag er van mij ook wel een flinke deuk in de prijs worden geslagen.
Dat ze nieuw nog voor een belachelijke prijs worden verkocht is naar mijn idee een los verhaal.
Als je de 2080 op een later moment hebt gekocht had je blijkbaar ook niet direct het nieuwste van het nieuwste nodig (een paar uitzonderingen daar gelaten voor een eerste setup etc.) en kan je ook nog wachten voor je een 3080 koopt. Dan heb je het prijsverschil op het moment van switchen er als het goed is wel uit.
Videokaarten hebben geen eeuwig leven, het is een verbruiks- i.p.v. gebruiksvoorwerp. Je betaald de prijs voor de tijd dat jij hem "verbruikt".

Jij is uiteraard bedoeld als "men".
Ik heb zelfs héél even overwogen om m'n 3070 terug te sturen... toch maar niet gedaan. a) ik heb 'm toch al b) die €100 meer of minder voel je over de levensduur van een kaart nauwelijks c) ray tracing doet de 3070 een stuk beter d) dan is m'n gpu geen anagram van m'n cpu meer ;)
Edit, hoort in andere topic thuis, deze reactie mag worden verwijdert.

[Reactie gewijzigd door pc_pulsar op 1 december 2020 15:31]

Mwhoa eerder 20% of minder denk ik, de RTX3070 had een adviesprijs van €519 maar de goedkoopste die je wellicht kan bestellen en ergens in 2030 binnen krijgt is 600e volgens de pricewatch. Zou er niet op rekenen dat de RTX3060Ti nou opeens echt 419e gaat kosten en ruim verkrijgbaar gaat zijn.
ja, vervelend voor degene die hem direct willen hebben maar als hij over een paar maand/half jaar fatsoenlijk verkrijgbaar is voor ca. 400 erg interessant als upgrade van een 1060 bv. Met ruim een verdubbeling van framerate een veel grotere sprong in prestaties dan mijn noodgedwongen upgrade van een 780 naar 1060 voor bijna hetzelfde geld terwijl daar veel meer tijd tussen zat.
gtx 780 gekocht eind 2013 voor 440
gtx 1060 gekocht midden 2018 voor 360
zaten toch beide rond de 400. 1070 zat toen boven de 500 en 1080 650. Met een budget van rond de 400 viel dat niet meer te verantwoorden.
Is de FE eigenlijk nog te krijgen in Nederland? Ik weet dat Nvidia hier gestopt is met de verkoop, maar is hij nog via Duitsland o.i.d. te krijgen?
Vandaag is het embargo op tests van de GeForce RTX 3060 Ti gevallen, de verkoop van de Founders Edition en de eerste custom designs gaan officieel van start op 2 december om 15.00 uur. Alle andere belangrijke data voor de komende week vind je in onderstaande tabel.
https://www.computerbase....i-test/4/#abschnitt_fazit

Dus morgen even de Duitse webwinkels in de gaten houden als je er eentje wil bemachtigen. ;)

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 1 december 2020 16:30]

Je hoeft niet eens per se Duitse winkels te kijken. :)

Azerty heeft ze ook al live staan (maar nog niet te bestellen): https://azerty.nl/nvidia-rtx-3060-ti-launch
Maar dus geen FE kaarten waar om gevraagd wordt. Dit zijn alleen de aib kaarten en die zijn uiteraard niet alleen bij Azerty te koop binnenkort.

Voor FE kaarten zal je dus wel degelijk naar buitenland moeten uitwijken.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 1 december 2020 20:44]

Op het moment zijn de FE kaarten helaas niet verkrijgbaar in Nederland. Mensen hebben geprobeerd via de Duitse Notebooksbilliger.de een kaart te bestellen, maar NVIDIA staat niet toe dat zij FE kaarten naar Nederland verzenden (hoewel ze normaal wel naar Nederland verzenden).

Mocht je een vriend hebben in bijv. Duitsland of de VS, dan zou je kunnen vragen of diegene de kaart wil bestellen en doorsturen, maar dat kan wel lastig uitpakken qua garantie.
Goede tip, ik heb er 2 besteld
Vindt verder niemand het vreemd dat de 3060 Ti bijna 30% meer verbruikt dan de 2060 FE terwijl het een kleinere chip is en ook nog eens lager geklokt? Dat kan onmogelijk naar die 2GB extra GDDR6 gaan, toch?
De chip heeft een stuk meer cudacores/compute units. Dat vraagt allemaal stroom. Je kunt twee verschillende chips niet enkel vergelijken op basis van die size en MHz.

Uiteindelijk issie ook een heel stuk sneller dan die 2060 FE, en is ook de performance per watt hoger. Het is in lijn met de 3070 qua performance per watt, dus niks geks daar eigenlijk.
Het oppervlak is doorgaans het enige wat stroom verbruikt. De stroom loopt door de cuda cores heen, die zinkt daar niet in ofzo. Als je meer oppervlak hebt, heb je meer geleidend materiaal en dus meer stroom bij gelijk voltage. Tenminste dat verwacht je door de wet van Ohm. Kleinere chips verbruiken in de praktijk doorgaans minder stroom. Kijk naar wat er met Zen 2 en RDNA 1 gebeurd is: veel lager verbruik door kleinere oppervlakte vergeleken met hun voorgangers.

Ik heb het niet over performance per watt, gewoon alleen verbruik.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 2 december 2020 04:07]

Maar is het niet zo dat, puur natuurkundig/elektrisch kijkend, meer kleinere transistoren ook meer kunnen verbruiken dan een kleiner aantal grotere bij gelijkblijvend oppervlak en voltage?

Overigens heb je altijd niet geleidende gedeeltes in de chip, om kortsluiting te voorkomen, en je weet natuurlijk ook niet hoe dat zich verhoudt. Wellicht is de 3000 serie dusdanig geoptimaliseerd in dat opzicht.

Het is een interessant gedachtenspinsel, maar volgens mij moet je echt veel dieper kijken om echte conclusies te kunnen trekken. Je moet dan eigenlijk de chip gaan doormeten op transistorniveau o.i.d om te kunnen begrijpen waar die verschillen vandaan komen. Maar dat gaat natuurlijk praktisch gezien niet, vanwege de grootte (kleinte) van de componentjes.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 2 december 2020 11:58]

Maar is het niet zo dat, puur natuurkundig/elektrisch kijkend, meer kleinere transistoren ook meer kunnen verbruiken dan een kleiner aantal grotere bij gelijkblijvend oppervlak en voltage?

Overigens heb je altijd niet geleidende gedeeltes in de chip, om kortsluiting te voorkomen, en je weet natuurlijk ook niet hoe dat zich verhoudt. Wellicht is de 3000 serie dusdanig geoptimaliseerd in dat opzicht
Je hebt volgens mij wel gelijk dat er meer dingen een rol spelen dan alleen maar oppervlak en voltage en dat Ohm's wet dus niet al het verbruik van een chip kan verklaren. Het zou inderdaad kunnen zijn dat er relatief minder 'niet-geleidende delen' zitten in Ampère dan in Pascal, en dat daardoor dus meer stroom loopt bij gelijk voltage. In termen van Ohm’s wet wordt de weerstand dan lager ten opzichte van oudere ontwerpen zodat er bij hetzelfde voltage meer stroom loopt door een even grote chip. Dit lijkt wel in overeenstemming te zijn met berichten die ik de afgelopen jaren hoor over de ophoping van hitte in chips; het verbruik blijft al tijden redelijk hetzelfde maar concentreert zich op een steeds kleiner oppervlak.

Je ziet over de jaren heen wel dat chips van gelijke grootte steeds meer stroom gaan gebruiken. In dat opzicht is de 3060 Ti niet opvallend. Maar dat steeds stijgende verbruik is historisch ook meestal samengegaan met een toename in kloksnelheid. Daardoor is het een beetje appels met peren vergelijken.

Maar toch: als je naar RDNA 2 kijkt: de 6800XT heeft een iets hogere kloksnelheid dan de 5700XT, is meer dan twee keer zo groot als de 5700XT, zit op dezelfde 7nm node en verbruikt (slechts) 133% van de stroom! Als je RDNA 1 zo groot zou bakken als de 6800XT zou je bij dezelfde kloksnelheid een verbruik krijgen dat 206% is van het verbruik van de 5700XT; dat staat als een paal boven water. Per vierkante millimeter verbruikt RDNA 2 dus maar 133/206 = 64% van wat RDNA 1 verbruikt.

Vergelijk dat met de vorige generatiesprong van AMD: het verschil tussen RDNA 1 en de RX 500 serie. De RX 5700XT is 8% groter dan de RX 580, veel hoger geklokt, gemaakt op een kleinere node, en verbruikt ook bijna precies 8% meer. Ofwel toen AMD naar een kleinere node ging, gingen de kloksnelheden omhoog terwijl het verbruik per mm identiek bleef.

Vergelijk dit met Ampere, welke bij marginaal lagere kloksnelheid en op een kleinere node 126% van het verbruik heeft van Pascal (3060Ti vs 2060 FE), met slechts 88% van het oppervlak. Per mm verbruikt Ampere dus 126/88 = 143% van wat Pascal verbruikt.

Ik denk dat jouw verklaring hiervoor een goede is, maar dit onderstreept wel dat waar AMD grote sprongen maakt (je krijgt meer van het goede en minder van het slechte) Nvidia een pas op de plaats doet (je krijgt meer van alles, ook de slechte dingen).
En ondertussen is het voor ons Nederlanders nog steeds niet mogelijk om een FE kaart te bestellen omdat Nvidia zogenaamd al 2 maanden opzoek is naar een partner om de kaarten in NL te kunnen verkopen... Yeah right!
sws onafhankelijk van of ze wel in nl komen of zijn vind ik persoonlijk de FE kaarten bijna nooit interessant zijn als optie om te kopen, meestal ben je beter af met een kaart van een tientje of twee meer met betere koeling stillere fans en iets meer performance, alleen voor die specifieke looks zou je dan nog de FE's kunnen overwegen

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 1 december 2020 15:16]

Voor de RTX 3000 serie zijn de FE kaarten echt enorm goed, en ook nog eens de goedkoopste
Dus ze zijn echt wel aantrekkelijk hoor
Alleen die lelijke power connector...
ik heb er vooral geen zin in dat mijn CPU recyclede warme / hete lucht krijgt van mijn FE, dat is mijn grootste probleem naast dat je idd die powerconnector hebt heb ik geen ervaring met contact over garantie en dergelijke bij Nvidia en bij MSI, Gigabyte en EVGA heb ik dat wel en over die merken ben ik best tevreden op het punt van service

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 1 december 2020 15:25]

Ik zelf ben heel erg geïnteresseerd in de FE kaarten aangezien ze op MSRP zitten en ze 2 slot kaarten zijn. Aangezien ik in een mini ITX case is dat laatste erg belangrijk voor mij. Ook valt de koeling deze generatie heel erg mee, helemaal als je kijkt dat het maar een 2 slot kaart is dat tegen 3 slot kaarten op moet (logisch wie gaat winnen). Ook zien ze er erg goed uit.
? Winkels zoal Azerty, Alternate of desnoods Bol.com tellen niet (meer) mee?
Ik heb het hier over de FE kaart van Nvidia zelf. de kaarten van de AIB partners die een paar 100 euro meer kosten zullen over een paar weken wel sporadisch te vinden zijn

[Reactie gewijzigd door schumi1986 op 1 december 2020 15:14]

Die verkopen de FE helemaal niet :Y)
Ik zie verdomd veel overeenkomsten met de 3060ti en de 3070.

Maarrrrrr.. Will it unlock?
6950 --> 6970
7950 --> 7970
R9 290 --> R9 290X
Als ik het me goed herinner, iemand enig idee hoe de potentie bij het groene kamp is?
Zo'n bios unlock ken ik alleen maar van AMD. Misschien dat Nvidia hardware-matig er voor zorgt dat het niet mogelijk is.
Het woord in deze 'unlock' moet je toch iets anders verwoorden ;)

Het verschil van een BIOS brengen van een ander soort naar een (hoger) ander, of een aangepaste BIOS dat ook de voltages en andere waardes, los kan gooien. Dat laatste kan zelfs een EVGA kaart letterlijk doen 'ontploffen'. Bedoeld voor overklokkers zoals Kingpin of Gamers Nexus en consorten.
Mwah bedoel inderdaad unlock, als het dan een afgekeurde <hoger gepositioneerde kaart> is met doormiddel van een bios gelockte shaders/cuda cores.
Valt er soms met een custom bios, of simpelweg de bios van de <hoger gepositioneerde kaart> nog wel wat winst te behalen.

Misschien kan je daardoor een 3060ti niet naar een 3070 tillen, maar ergens tussen die 2 in zou mooi zijn.
Zeker voor die 400piek :)
De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti is de minst spannende launch van Nvidia's RTX 30-serie tot nu toe, maar vermoedelijk is het wel de kaart die de meeste gamers serieus zullen overwegen.
Een interessante claim. Ik heb altijd de indruk gehad dat de meeste PC gamers ver onder dat budget zitten voor een video kaart, meer in de richting van €250 en/of veel lager.
Afgezien dat ik 1x meer heb betaald ik dacht in de 300 euro voor een XFX 6800GT koop ik altijd een kaart van de rond de 250 of zelfs minder (nu een 1050TI van 150euro).
Vind de 419 wat vast eerder 460 wordt veel te veel voor soms eens een spelletje spelen.
Er zal vast gedoeld worden op mensen die niet alleen maar af en toe een spelletje spelen.

En als je VR op een budget wil kan ik me voorstellen dat de Quest 2 koppelen met de 3060 een logische keus lijkt. Zelfs als er genoeg voorraad is denk ik niet dat mensen hun 20xx series voor een veel lagere prijs zullen wegdoen dan de 30xx series. En dan voor het significante verschil in prestaties zou ik het wel weten.
Leuk nieuws, maar ik betwijfel het nut ervan. Prachtige kaarten die 30x serie, maar ze zijn zo slecht verkrijgbaar helaas.

Voor mij zelf heb ik die serie nog niet nodig. Ik draai nog lekker met mijn watergekoelde rtx2080 en een rtx3080 zou voor mijn systeem overkill zijn.

Dus voor mijn situatie zijn er 2 mogelijkheden:
>sneller geheugen kopen ipv 2666 mt
>andere kast met nog betere airflow
>daar een rtx3080 op prikken
of
>wachten tot een nieuwe build die ik elke 3 jaar doe
>daar een rtx3080 of rtx3090 in prikken


Welles of nietes:

Dit zal wel voor meer tweakers gelden. Ze zijn moeilijk aan te komen. Nu upgraden is gewoonweg niet mogelijk en als ik even nadenk zou het dan zo'n gewild object zijn? Mijn rtx2080 zit op een G-Sync 1440p scherm en het is helemaal geen straf als je maar 50 fps haalt in zware games want het gaat toch niet haperen. Zelfs 45 fps is nog heel goed te doen en natuurlijk is de volle 144 fps wel wat beter, maar dan moet ik wel aan zo'n kaart komen en de tweede vraag is of ik het 'nu' nodig heb. Wat doet het met je als je nog een dik jaar zou wachten?
Mijn systeem moet nog 2 jaar mee en misschien kies ik straks voor optie 1 om het ram om te ruilen voor sneller 3600 mt ram. Dan kan ik een totale vervanging nog 1 of 2 jaar uitstellen.
Zo bang ben ik niet voor nieuwe games. Met DLSS aan gaat RTR ook een stuk beter :)

Mogelijkheden zat. Voorlopig ben ik content met mijn systeem en ik ben blij dat de rtx30x serie op de markt is, maar ik wacht rustig af omdat ik nog prima vooruit kan met mijn systeem.
Waarom wordt er alleen gefocused op games en niet het renderen van 4k/6k/8k (evt RAW) video footage. Dat is juist wat er ontzettend vaak gemist wordt. Er wordt alleen maar gekeken naar games en wat dat betreft is er dan ook geen onderscheid met andere "testen".

Voor het bewerken van videos in Davinci zijn bijv de Cuda cores van Nvidia beter dan de grafische kaarten van AMD (OpenCL). Wat is de reden dat dit soort zaken niet meegenomen worden? Echt een gemis!
De reden dat dit soort zaken bij déze launch niet zijn meegenomen is simpel : tijdgebrek. Op ons nieuwe platform met 5950X hebben we dit keer gefocust op het testen van zoveel mogelijk relevante videokaarten. We hebben de vraag naar andere benchmarks dan games op dit soort kaarten meer gehoord de afgelopen tijd, dit is zeker iets waar we naar gaan kijken voor volgende reviews.

Vooralsnog zijn we vooral naar rendering applicaties aan het kijken, mocht je nog andere suggesties hebben : shoot!
Dank voor de response.

Denk dat renders in Premiere Pro, Davinci Resolve (en dan free en studio apart) en Blender wel grotendeels de lading dekt samen met het encoden van H.265 naar H.264 in Handbreak. Wellicht in Premiere Pro en Davinci ook een test doen met het encoden van video naar bijv. Prores voor bewerken etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee