RTX 3060 Ti is volgens uitgelekte Nvidia-slide sneller dan RTX 2080 Super

Een Nvidia-slide die de prestaties van de GeForce RTX 3060 Ti-videokaart aangeeft ten opzichte van de bestaande RTX 2060 en 2080 Super, is online verschenen. Volgens de fabrikant is de nieuwe gpu bij een 1440p-resolutie sneller dan de RTX 2080 Super.

De slide die door VideoCardz online is gezet, toont staafdiagrammen waarin de RTX 3060 Ti wordt vergeleken met de RTX 2060 en 2080 Super. Er staan geen waarden bij de afzonderlijke staven, maar door de lengte op te meten is het relatieve verschil te zien.

In games als Horizon Zero Dawn, Doom Eternal, Control en Wolfenstein Youngblood, is de RTX 3060 Ti volgens Nvidia zo'n 7 tot 10 procent sneller dan een RTX 2080 Super. In Gears 5 en Watch Dogs Legion, zijn de prestaties gelijk. Bij rendersoftware als Blender en Vray, is de RTX 3060 Ti tot 50 procent sneller dan een 2080 Super, aldus Nvidia.

Nvidia heeft de benchmarks gedraaid in een 1440p-resolutie met maximale instellingen op een systeem met een Intel Core i9-10900K-processor. Het gaat om benchmarks van de fabrikant zelf. Het zijn dus geen onafhankelijke meetresultaten.

Prestaties van de RTX 3060 Ti. Afbeelding: VideoCardz

Nvidia heeft de RTX 3060 Ti nog niet officieel aangekondigd, maar er zijn al veel details over de videokaart uitgelekt in de afgelopen maanden. Deze week zijn ook nieuwe foto's verschenen, die een TUF Gaming-variant van ASUS tonen. Volgens geruchten brengt Nvidia de GeForce RTX 3060 Ti op 2 december uit voor een adviesprijs van zo'n 400 dollar. Mogelijk is de introductie al eerder.

Afbeelding: VideoCardz
Nvidia RTX 30-line-up
Model RTX 3090 RTX 3080 RTX 3070 RTX 3060 Ti*
Gpu 8nm, GA102-300 8nm, GA102-200 8nm, GA104-300 8nm, GA104-200
CUDA-cores 10496 8704 5888 4864
Boostsnelheid 1700MHz 1710MHz 1730MHz 1665MHz
Vram 24GB GDDR6X 10GB GDDR6X 8GB GDDR6 8GB GDDR6
Geheugensnelheid 19,5GBit/s 19Gbit/s 14Gbit/s 14Gbit/s
Geheugenbus 384bit 320bit 256bit 256bit
Bandbreedte 936GB/s 760GB/s 448GB/s 448GB/s
Tgp 350W 320W 220W 180∼200W(?)
Releasedatum 24 september 17 september 29 oktober 2 december
Adviesprijs
(Founders Edition)
1549 euro 719 euro 519 euro Nnb

*Specificaties volgens geruchten

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-11-2020 • 09:19

173 Linkedin

Reacties (173)

173
168
96
9
0
41
Wijzig sortering
Levering van de RTX 3060 Ti is volgens uitgelekte informatie langzamer dan een schildpad met artrose.

Wat hebben we aan al deze introducties van producten die alléén geleverd kunnen worden aan reviewers? Morgen is de introductie van het AMD RX 6000 platform (met de 6900 XT iets later op 8 Dec), en als AMD wél kan leveren, dan harken ze de Nvidia markt zo naar binnen.

Ik heb al 20 jaar high end nvidia kaarten gekocht, maar met de flinke teleurstelling die de 2080Ti was, en vervolgens een abominabel slechte 3000 release waarbij ik nog steeds zit te wachten op óf een 3080 óf een 3090, haak ik voorgoed af als AMD wel haar belofte waar kan maken. Het zou mij niet verbazen als meer mensen dat doen.

[Reactie gewijzigd door tss68nl op 17 november 2020 10:42]

en als AMD wél kan leveren
Ik denk dat die kans klein is, als we naar de woorden van AMD luisteren, dan verwacht ik eerlijk gezegd gelijkaardige taferelen. Zowat iedere insider roept dat de oplage klein zal zijn.
Ik vind het te bizar voor woorden. Er is hoe hard je ook je best doet nergens een 3080 te krijgen, en al helemaal niet vanuit voorraad voor een normale prijs. Sta je dan met je miljardenbedrijf met mooie benchmarks en presentaties. Helaas zal het nooit veranderen zolang iedereen keihard alles blijft kopen wat wel mondjesmaat in de schappen komt te liggen voor woekerprijzen.

Helaas ben ik bang dat morgen ook een fiasco wordt. Al heeft AMD 5x zoveel voorraad dan nog is dat veel tekort. Ik heb de moed al bijna opgegeven en ga in januari wel eens kijken of ik dan eens wat nieuws kan kopen want ik word hier gewoon droevig van.
Tsjah, maar dat heb je met vrije marktwerking waarin de vraag veel groter is dan het aanbod. En je kan het hen moeilijk kwalijk nemen. Er is geen goede oplossing voor dit probleem. Als consument zou je zeggen: produceer eerst voldoende voor je de verkoop start, maar dat is om te beginnen een moeilijk te maken inschatting. Aan de andere kant zie je dat je dan bijna 6 maanden gaat moeten produceren om aan die vraag te voldoen en dan mogelijks alsnog niet voldoende gemaakt hebt. Dan zit je miljarden te investeren in goederen die je nog meer geld gaan kosten omdat je ze gewoon ergens in een magazijn aan het opslagen bent. Ook niet praktisch en commercieel niet gezond.
onzin, waarom lukt het apple dan bijvoorbeeld wel om op grote schaal iPhones te verkopen.

Daarnaast als ze echt om hun klanten geven dan zorgen ze voor dat er meer informatie is wanneer er nieuwe voorraad is en in welk land die bijvoorbeeld verkocht gaat worden, des te transparanter ze zijn des te meer goodwill ze kweken. Op dit moment hebben ze alleen bij de release gezegd ja er was wel veel vraag dit hadden wij ook niet voorzien. En dit kan natuurlijk dat is inderdaad de marktwerking maar daarna kan je het goed maken door transparant te laten zien wanneer je de volgende levering verwacht.
waarom lukt het apple dan bijvoorbeeld wel om op grote schaal iPhones te verkopen.
Een belangrijke reden is ongetwijfeld dat de die van de RTX 3080/3090 tussen de 6.5 en 7.5 keer zo groot is als die van een Apple A12/A13/A14 SOC. Niet alleen duurt de productie per stuk grofweg 7 keer zo lang, de kans op kritieke fouten is ook minstens 7 keer zo groot waardoor je dus minstens 7 keer zoveel stuks weg mag kieperen. 'Minstens' want ik verwacht dat een GPU zwaardere tests moet doorstaan om door QC te komen dan een mobiele SOC aangezien GPUs bij hogere spanning, vermogen en hitte moeten presteren en in uiteenlopende omgevingen gebruikt worden. Een Apple SOC hoeft alleen maar te werken in een drie- of viertal iPhones, en als hij te warm wordt dan klokt hij terug; geen influencer die daar in de praktijk wat van merkt. Aan de andere kant moet een RTX3080 GPU toonaangevend en constant presteren in zowel een SFF build met beperkte koeling als in een ATX build met custom-water loop. Ik kan me voorstellen (maar weet niet zeker) dat dit tot strengere selectie en dus lagere yields leidt.

Daarnaast is de suggestie van @cpt Iglo over het inkopen van productiecapaciteit nog een andere overweging.
Was het niet zo dat apple juist alle productiecapaciteit had vastgelegd waardoor nu die videokaartbakkers in de knel komen?
Nee, Apple zit op TSMC 5nm. AMD zit op TSMC 7nm en Nvidia zit op Samsung 8nm, ze zitten elkaar nauwelijks in de weg.
Eh, dat is een flinke aanname.

Als Apple bij TSMC aanklopt van: "we hebben deze capaciteit nodig op 5nm"
TSMC zegt: "we kunnen dit leveren"
Apple: "als we wat extra toeschuiven kan dit worden verhoogd?"
TSMC: "zeker, dan breiden we 7nm wat minder snel uit"

Zoiets kan heel goed gebeurt zijn, dat het andere procedes zijn betekent niet dat ze elkaar niet beïnvloeden.
In de fabrieken van ASML is ook maar zoveel capaciteit om 5nm of 7nm machines te maken.
Dus als TSMC hun 5nm productie wil opschalen zou het best ten koste van de 7nm productie verhoging kunnen gaan.
Omdat Apple op de TSMC 5nm node zit als eerste (wat wel gevolgen zou kunnen hebben) waardoor ze veel capaciteit hebben. Daarnaast zijn Apple chips miniscuul vergeleken met die Nvidia chips; we hebben het over Apple met alles kleiner dan 150mm en Nvidia met een chip van 628 mm+. De yields van Samsung 8nm zijn misschien ook niet fantastisch, en Nvidia met een super grote die met te hoge eisen helpt ook niet.

Ga voor de grap maar eens spelen met https://caly-technologies.com/die-yield-calculator/.

Nvidia had gewoon nog wat extra tijd moeten nemen om stock op te bouwen ipv perse de kaart te releasen voordat AMD ze uitbracht.
En waarom zou je als bedrijf een stock willen opbouwen? Dat kost alleen maar geld.
Dat klopt, maar gezien deze hoeveelheden zou ik me daar niet zo zorgen over maken.... zorgt er voor dat je klanten tevreden blijven. Tenminste de trend is steeds vaker dat klanten liever zien dat iets wordt uitgesteld (zoals spellen) en dat het dan goed werkt zonder dat er een day one patch nodig is, dit zal voor videokaarten wellicht ook zo zijn.
Ik had veel liever gehad dat ook AMD een week had gewacht en de launch tegelijkertijd had gedaan met de AIB modellen zodat meer mensen een kans hadden op een kaart.
Natuurlijk is het als klant leuker als je een nieuw product dat je wil ook direct kan kopen. Ik denk niet dat daar discussie over kan zijn. :)

Voor de leverancier:
 • kost een stock sowieso geld, uitgaven zijn gedaan en inkomsten laten op zich wachten,
 • Is een stock een risico, als er toch iets mis is met het product, zijn er veel meer producten die verloren zijn of aangepast moeten worden (denk aan nieuwe firmware, dat kan je in productieproces makkelijk doen, maar eens het product af is en in een doos zit, wordt dat heel duur),
 • maakt het opbouwen van een stock dat je je release moet uitstellen, waardoor je mogelijk minder in het oog springt ten opzichte van je concurrenten,
 • tenzij je kortstondig extra productiecapaciteit inhuurt (maar dat kost extra geld om minder schaarste te creëren en je eerste reeksen niet aan een premium prijs te kunnen verkopen).
Er zijn waarschijnlijk wel een paar klanten die naar de concurrentie overstappen, maar als je je product een paar maand later uitbracht, waren er waarschijnlijk nog meer klanten al bij de concurrentie gaan shoppen.

Ik begrijp volkomen dat het als klant die graag het allernieuwste product wil serieus balen is, maar als bedrijf is er echt geen financiële reden om het anders te doen.
Bij de leverancier van mijn werk denken ze daar heel anders over ;), Apple leveringen lopen allemaal in de 3/4 weken waar Samsung/Lenovo binnen een week kan leveren.
Heb natuurlijk geen idee waar jullie inkopen, maar wij kochten bijvoorbeeld wekelijks Lenovo laptops. De levertijd is gewoon net als heel veel leveranciers voor laptops en printers etc 2-6 weken of slechter. Apple ook 2-4 weken, dus in mijn optiek is het niet heel anders. In mijn beleving is het gewoon een combinatie van globaal verstoring dit jaar supply chain + grote vraag dan aanbod rond deze periode.
Ik volg Apple al even niet meer, maar Apple stond juist bekend vanwege hun leveringsproblemen. Bij alle iPhones tot de 7 (daarna niet meer gekeken) hadden ze gigantische leveringsproblemen, ook MacBooks, oordoppen, laadkabels etc, standaard leveringsproblemen bij de uitrol van nieuwe types.
Een oplossing (die niet populair zal zijn in de handel) is een strakker verkoopbeleid. Dus niet via allerlei tussenhandelaren, maar uitsluitend via 1 website per land. En dan mag je per IP adres EN gebruiker EN per adres EN per bankrekening EN Credit card maximaal 1 product kopen. Al deze variabelen maken het een stuk lastiger om snel veel producten op te kopen. Zodra het aanbod groter is dan de vraag kun je de tussenhandel weer toe gaan staan naar computerwinkels etc.
En waarom zou dit het oplossen?
Iedereen schreeuwt: door de scalpers kunnen we geen kaarten krijgen.

Dat is complete onzin. De scalpers en doorverkopers, zijn een doorgeefluik dus het aanbod blijft net zo groot. De opkopers maken geen verschil in het aanbod, alleen op welke prijs dat aanbod er is.

Het zou moeten zijn: door scalpers kunnen we geen kaarten op normale prijs krijgen (niet dat winkels ze wel voor die prijs verkopen).

Opkopers zijn er alleenmaar omdat het aanbod zo laag is, zij zijn niet de kwaal maar een symptoom.
Totaal onrealistisch:

- IP adressen zijn dynamisch en vele mensen zitten achter proxies of dezer dagen VPN.
- Per adres? Leuk als je in een appartementsgebouw woont. Of ga je busnummers toestaan? Dan kan ik op mijn woning ook gewoon busnummers aan het adres toevoegen, het zal wel geleverd worden
- Het is of een bankrekening of een een kredietkaart. Niet alle twee. En als je ziet hoe eenvoudig het is om aan eenmalige kredietkaartnummers te komen dan heb je daar ook al niks meer aan.

Al die variabelen helpen dus niets.

En denk je echt dat de detailhandel nog gaat willen meewerken als je zo eenmaal begint? Jij verkopen, alleen, op het moment de vraag hoog is en je dus de hoge marges in rekening mag brengen en dan de detailhandel als de vraag eenmaal lager is en men dus opnieuw op prijs moet gaan concureren om klanten over te halen.
Daar zit allemaal best wat in, maar iets is beter dan niets. Hoe moeilijker je het maakt om te scalpen, hoe onaantrekkelijker het wordt en hoe minder er wordt gescalpt. Het is dus niet zo zwart of wit. Natuurlijk kun je niet categorisch voorkomen dat er gescalpt wordt.

Verder eens met de commentaren hieronder dat het fundamentele probleem van scalping ligt bij de schaarste van deze producten.
Dan heb je het nog niet over het scalping-fenomeen wat onvermijdelijk het gevolg is van schaarste vanuit de fabrikant omdat ze de vraag verkeerd ingeschat hebben. Er zijn nu nog steeds voorbeelden in V&A van twijfelachtige verkopen van gloednieuwe 3080 kaarten die voor hogere prijzen dan de pricewatch aangeboden worden.
Dus vrije marktwerking heeft ook z'n praktische nadelen zoals deze, plus, prijzen blijven veel langer hoog of zelfs hoger dan de adviesprijzen. Ik zou dan iderdaad ook de boodschap geven aan fabrikanten: zorg dat je een betere schatting maakt van de vraag, want het is nu niet alleen met de RTX 3000 series, maar ook de RTX 2000 series, wellicht de nieuwe AMD videokaarten, maar ook de PS5 consoles waarvan een bericht op tweakers staat dat de grootste 2 webwinkels relatief weinig consoles gaan krijgen.
Voorraad van AMD zal zeker niet toereikend zijn in de eerste maand. Dat is altijd al zo geweest en zal nu niet anders zijn. Dat wordt nog bemoeilijkt door het feit dat de vraag veel hoger zal zijn door Nvidia-afhakers.

Maar laten we niet vergeten dat Nvidia al 2 maanden onderweg is, en de eerste tekenen van herstel zich nog niet eens hebben aangediend in geen enkel segment van de nieuwe 3000 serie. Als AMD in Januari de boel kan stabiliseren dan zijn ze al een heel eind. Het staat of valt ook een beetje met of het release format grote opkopers tegen zal gaan. Nvidia had daar amper tot geen maatregelen tegen getroffen, met resulterend de woekerprijzen die je nu ziet.

Retailers geven aan dat ze al een maand geleden van AMD hebben vernomen hoe ze de release (moeten) gaan aanpakken. Wat duidt op een relatief gecontroleerde release. We gaan het zien :)
Je bedoeld één stuk per klant? Dat betekent ook gewoon simpelweg "tekorten"
De leveringsproblemen zouden niet zo frustrerend zijn als producten niet steeds werden opgekocht door bedrijven en doorverkopers.
Ik vrees dat januari ook nog te vroeg is voor een fatsoenlijk aanbod. Denk eerder aan zomer 2021 wanneer er een vaccin in het vizier is, de mensen uit hun 'lockdown' komen en de supply chains weer op orde zijn. Tot die tijd zal de consument alleen maar geld uit kunnen geven aan boodschappen, huizen en electronica.

[Reactie gewijzigd door kaaijer op 17 november 2020 11:36]

de supply chains weer op orde zijn.
De supply chains zijn op orde. Dat kan je zeggen omdat de fabrieken vol draaien en er zoveel als ze kunnen uitpersen. Er is gewoon niet genoeg ruimte in de fabrieken om genoeg chips te maken.

Als de supply chains niet op orde zouden zijn dan zouden de fabrieken meer kunnen produceren dan ze nu al doen want dan zou het limiet ergens anders liggen.
"Zoveel als ze kunnen uitpersen" klopt misschien wel, maar dan is de vraag: persen ze zoveel uit als van tevoren de verwachting was? Zo nee, dan zit er toch een probleem in de productieketen. Dat kan eventueel liggen aan lage yields liggen bij Samsung's 8nm proces, al is daar door Nvidia nog niets over naar buiten gebracht. Jensen Huang heeft zelfs geroepen dat de yields fantastsch zijn, maar wie wil hem geloven?
Is toch ook veel verstandiger? Ik doe hetzelfde. Tegen die tijd weten we hoe die kaarten het doen in de praktijk en zullen de prijzen wel ietsje gezakt zijn. (Mits AMD echt competitief blijkt te zijn natuurlijk).
AMD heeft bijna geen voorraad, las op Discord en Twitter dat er 500 kaarten voor geheel UK zijn 6800 en 6800 XT (totaal) bij release. Dus even(paar maanden) geduld helaas. Bij AMD zen 3 release 2? weken geleden waren er blijkbaar maar 200 CPU's voor gehele Benelux.
Ik vind het te bizar voor woorden. Er is hoe hard je ook je best doet nergens een 3080 te krijgen, en al helemaal niet vanuit voorraad voor een normale prijs. Sta je dan met je miljardenbedrijf met mooie benchmarks en presentaties. Helaas zal het nooit veranderen zolang iedereen keihard alles blijft kopen wat wel mondjesmaat in de schappen komt te liggen voor woekerprijzen.

Helaas ben ik bang dat morgen ook een fiasco wordt. Al heeft AMD 5x zoveel voorraad dan nog is dat veel tekort. Ik heb de moed al bijna opgegeven en ga in januari wel eens kijken of ik dan eens wat nieuws kan kopen want ik word hier gewoon droevig van.
Als je bij launch een product wil hebben vaan een normale prijs dan moet je gebruik maken van een pre-order. Dat is eigenlijk niets nieuws. Ik herinner mij even de 8700K launch in 2017 waar het ding in oktober beschikbaar zou komen en de leveringen november op gang kwamen en ik ook een paar keer met azerty heb gebeld om te informeren wanneer ze aan mij zouden uitleveren. Voor Ryzen 5xxx mag je nu ook op de wachtlijst plaatsnemen.

Ik denk dat vooral de verwachting van de koper is veranderd. Die wil tegenwoordig iets het liefst nog dezelfde dag in huis hebben. Die verwachting combineert niet lekker met het wereldwijd op dezelfde dag lanceren én de "Just in time" logistiek.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 november 2020 14:22]

Goed idee, vertel mij eens waar ik een 6800xt kan pre-orderen???
Zou morgen even kijken bij megekko, alternate en azerty. Op dit moment is een 3080 voor een normale prijs pre-orderen nog altijd een optie bij alternate.
Dat is geen pre-orderen, dat is bestellen zonder enig idee wanneer het geleverd word. De iphone 12 pro max kon je vanaf 6 nov pre-orderen en die zou geleverd worden op 13 nov. Dat is een pre-order plaatsen.
Bij Alternate kun je een RTX3080 pre-orderen voor 2021 (!). Ik heb duidelijk toch een andere definitie van het pre-orderen van een product dat al twee maanden uit moet zijn dan jij...
De definitie van pre-order is tegenwoordig inderdaad opgeschoven. Dat is wat ik al beschreef over de 8700K in 2017. Die kwam in oktober 'uit' en was te bestellen bij o.a azerty en alternate maar leveringen bleven weken lang uit en kwamen in kleine batches. Wanneer je de cpu daadwerkelijk zou krijgen was totaal niet duidelijk. Azerty gaf toen telefonisch aan dat ze bijvoorbeeld 100 units binnen kregen. Eind november had ik er ineens twee (1 van alternate, 1 van azerty) door een grotere push aan voorraad.

Een klassieke pre-order lijkt voorbehouden aan producten met een vaste prijs. Bijvoorbeeld een Xbox Series X waarvan microsoft zegt; dat ding kost 499.

Overigens is het over 6 weken 2021 wellicht een schrale troost als je persé zo'n kaart wil. Veel andere opties heb je niet. Taktieken als wachten tot januari gaan vermoedelijk weinig brengen. Dan sluit je op dat moment achteraan in de rij.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 november 2020 17:11]

Ik snap wat je bedoelt, maar laten we nu niet doen alsof dit allemaal volstrekt normaal is. Ik zie hier in deze draad veel te veel mensen deze farce van een lancering door Nvidia goed praten.
Ik wil het zeker niet goed praten. Ik zie het meer als het nieuwe normaal. Ik heb dit nu al zo vaak gezien. Ik herinner mij de RX480, coffee lake, 5700Xt, de ryzen modellen met hogere core counts, de ryzen 5 serie. Tenzij een product écht slechte PR heeft loop je tegen dit probleem aan. De vorige keer heeft Nvidia alle kaarten duurder gemaakt, toen was iedereen daar kwaad over. Hadden ze het niet gedaan dan hadden we gehad in de situatie waar we nu in zitten.

Het is wat mij betreft een gevolg van een aantal zaken
1) Wereldwijd gelijktijdig lanceren, vroeger was USA altijd eerst en kwamen wij een paar weken later
2) Just in time productie en logistiek in de hele keten (gevoelig voor storing)
3) Verandering bij de consument die alles lijkt te slikken mbt prijs

Om het even duidelijker te maken. Stel jij bent MS en je verkoopt 30 miljoen Xbox examplaren in 5 jaar. Laten we zeggen dat de helft van die vraag in het eerste jaar plaats vond toen de hype er nog was. Dan moet je in 1 jaar 15 miljoen units leveren. Er is niks dodelijkers voor je marge dan na een paar maanden productie de boel stil moeten zetten. Dus dan configureer je een fabriek die 15/12=1,25 miljoen consoles per maand kan produceren.

Vervolgens ga je 1 maand voor launch produceren want je wil je concurrent te snel af zijn, voor de feestdagen lanceren én het is voor de hele keten vervelend als er veel voorraad moet worden vastgehouden. De lokale mediamarkt wordt niet vrolijk van 10 pallets xboxen die ze 3 maanden moeten opslaan, die tijden zijn voorbij.

Vervolgens zet je pre orders open en blijkt dat je eigenlijk 5 miljoen van die dingen had moeten hebben. Tja dan valt er weinig aan te doen. Wellicht kun je de fabriek nog wat uitbreiden maar je kunt ook zeggen dat in maart 2021 het probleem is opgelost. Dan heb je immer weer 4*1,25=5M exemplaren geproduceerd en gok je erop dat de vraag wat inzakt. Ineens die 5M units in één maand produceren is hoe dan ook geen optie.

De enige oplossing die ik kan bedenken is je klanten 6 maanden van te voren laten pre-orderen zodat je genoeg produceert voor de eerste wave. Maar wie gaat dat accepteren? Voorlopig een onoplosbaar probleem.

Ik accepteer het maar en ik zet mezelf wel op zo'n wachtlijst als ik iets graag wil hebben. De Xbox Series X kon ik zaterdag vóór launch aanbetalen en kreeg ik op launch. De 3080 heb ik even aan mij voorbij laten gaan. Het is voor mij nog te onzeker hoe Nvidia gaat reageren op het aanbod van AMD en dan met name mbt het geheugen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 november 2020 17:41]

Bedankt voor je helder beargumenteerde bijdrage. Zelf zou ik denk ik geen probleem hebben gehad om wel al zes maanden van te voren te hebben vooruitbesteld, maar veel consumenten zullen waarschijnlijk de vergelijking met de PS5 willen hebben afgewacht. Daarnaast was er toen nog geen XBSX prijs bekend, mede omdat de prijs van concurrent PS5 natuurlijk ook nog niet vast lag.

Overigens lijkt het me ook best nog een riskante strategie voor MS om het op die manier aan te vliegen - indien zou blijken dat Sony stiekem toch zeer ruime voorraden aan PS5's heeft opgebouwd (afgezien van het marktleiderschap dat sowieso al bij Sony schijnt te te liggen). Dat zou je als MS best veel marktaandeel kunnen kosten, omdat gamers misschien best pragmatisch bereid zijn om het ene platform voor het andere in te ruilen. Maar waarschijnlijk heeft MS genoeg contacten in de industrie om van zo'n scenario op tijd op de hoogte te worden gesteld.
> Hadden ze het niet gedaan dan hadden we gehad in de situatie waar we nu in zitten.

Ja en nee. Als Nvidia hun prijzen niet uit de pan swingde, had je ook meer mensen dat van een 900 en 1000 series overgingen naar een 2000 series. Nu hebt het probleem dat veel mensen het de moeite niet vonden om een 2000 series te kopen.

Gevolg is dat de aantal koper veel hoger is ( niet enkel van de pandemie ) maar ook van de mensen dat afgewacht hebben.

Voeg hier nog eens aan toe, dat de prijzen van de oude 2000 series, nog altijd verkocht worden aan de "oude prijzen. Moest Nvidia de 2000 series naar beneden pushen naar bijvoorbeeld 550 Euro voor de 2080TI, dan ontnam je een deel van de druk op de markt, want voor sommige mensen zou de 2080TI aan 550 Euro voldoende zijn.

Maar de prijzen zakte gewoon niet. Het is een beetje een spelletje geworden van uitstock / overprijsde 3000 serie en hier heb je de oudere nog dure 2000 serie dat we wel hebben in stock. Uw keuze *hint* hint* wat we willen dat je zal doen ( indien je geen geduld hebt ).

De 2080 Super is nog altijd 650+ Euro voor de goedkoopste. De 2080TI is 1200 voor de goedkoopste. En dat plaats natuurlijk de druk volop de 3000 series. AMD hun 5700XT is ook nauwelijks gezakt in anticipatie van de release.

Het is gewoon onzinnig dat de oude 2000 series hun prijs nooit aangepast geweest is en verkoper weigeren de prijs zelf omlaag te halen, niet zonder rebate van nvidia. En ja, dan heb je een kafka toestand zoals nu, met uitverkocht overal van de nieuw serie, de oude nog aan de oude prijs en skalpers dat het grove geld verdienen.
de groothandelaars en retailers zullen dit allerminst fijn nieuws vinden om nog maar eens kaarten te moeten gaan afprijzen als ze ze nog enigszins willen verkocht krijgen. Nvidia zal wel met hoge (mail-in) rebates mogen komen om hen tevreden te houden.
Dat noemen ze vrije markteconomie.. waarom zou de RTX2080Ti in prijs moeten zakken ? Wie zegt dat, dat lees je enkel van mensen die willen dat ie in prijs zakt en als dat gebeurt wordt ie ook massaal opgekocht en weer duurder verkocht net zoals met de RTX3080 gebeurt. De RTX2080Ti is de monsterkaart van de 2000 series, die gaat echt niet voor €550 in de verkoop gesmeten.. gaat nooit voor minder dan €700 verkocht worden en dan nog enkel volgend jaar eind januari, begin maart als de RTX3080 en RTX3070 voldoende kunnen worden geleverd. Waar haal je het, €550 :D
Alternate en Megekko zijn wel de slechtste waar je kunt bestellen. Megekko leveren nooit op tijd en stellen altijd uit om dan na 8 maanden te horen dat ze sommige goederen toch niet kunnen leveren, 3x per week moet je mailtjes sturen om je vooraan de lijst te laten staan, laat je niks van je horen zwiepen ze je altijd naar achter op de lijst.. zeer leuk zo dat je altijd druk moet blijven uitoefenen om je betaalde bestelling enkel maar te mogen ontvangen. Alternate is helemaal een ramp, bestellingen plaatsen, levering wordt steeds uitgesteld al zeggen ze een paar dagen ervoor dat het verzonden wordt.. krijg je dan uiteindelijk je levering ontbreken er zaken en dan geven ze het niet toe.. daar koop ik al jaren niks meer.

Azerty is wel altijd correct, soms zijn enkel de prijzen wat duurder daar.
AMD krijgt waarschijnlijk dezelfde problemen. De vraag naar electronica is momenteel enorm. Gewoon even wachten en scalpers lekker met voorraad laten zitten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 november 2020 10:20]

Het schijnt dat AMD retailers wereldwijd heeft gevraagd om de kaarten éérst te verkopen aan hun reeds bestaande accounts/klanten die al vaker bij hen hebben gekocht, en dat er een maximum van 2 kaarten per klant is ingesteld.

Dat zou het probleem al behoorlijk tegen moeten gaan. Je koopt gewoon bij je normale retailer, en iedere retailer krijgt een eerlijke voorraad toegewezen.
tja, en scalpers hebben dus juist al vaker iets bij die retailers gekocht. Meeste mensen die ik ken kopen niet bij 1 specifieke retailer, maar bij degene die op het moment van kopen relatief de goedkoopste is (met relatief betrouwbare reviews).

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 17 november 2020 11:21]

Ik werk voor verschillende retailers in de management informatie. We zijn perfect in staat om een opkoper te herkennen vs een normale klant op basis van aankoopgedrag. Laten we zeggen dat ik al iets meer weet over de tools die bij release gebruikt gaan worden om e.e.a. eerlijk te verdelen.

En het klopt dat mensen bij verschillende bedrijven kopen. Maar bij launch zal de prijs overal toch ongeveer gelijk zijn. Kies er gewoon één waar je relatief vaak wat hebt gekocht, dan is de kans het grootst dat je kwalificeert als valide koper :) Vermijd winkels waar je nog maar kort een account hebt of vooral veel van één en hetzelfde product hebt gekocht. En al zeker niet direct na introductiedatum van een product. :)
Ik werk voor verschillende retailers in de management informatie. We zijn perfect in staat om een opkoper te herkennen vs een normale klant op basis van aankoopgedrag. Laten we zeggen dat ik al iets meer weet over de tools die bij release gebruikt gaan worden om e.e.a. eerlijk te verdelen.

En het klopt dat mensen bij verschillende bedrijven kopen. Maar bij launch zal de prijs overal toch ongeveer gelijk zijn. Kies er gewoon één waar je relatief vaak wat hebt gekocht, dan is de kans het grootst dat je kwalificeert als valide koper :) Vermijd winkels waar je nog maar kort een account hebt of vooral veel van één en hetzelfde product hebt gekocht. En al zeker niet direct na introductiedatum van een product. :)
Herkennen lijkt me niet zo lastig maar dat legaal doen en er dan legaal actie op ondernemen lijkt mij een enorme uitdaging. Het is niet als ik bij 10 webshops een 6800XT bestel dat die winkel dan kan zeggen dat ik geen valide koper ben omdat ik al bij 9 andere shops een bestelling heb geplaatst. Die informatie mag niet uitgewisseld worden. Mij een niet legitieme koper verklaren omdat ik niet eerder iets heb besteld lijkt mij ook niet goed voor de reputatie van je winkel.

Corrigeer mij gerust als ik het mis heb maar ik vermoed dat het enige dat een winkel kan doen is checken of iemand niet met nep accounts onder andere namen meerdere bestellingen bij die specifieke winkel plaatst.
Dat klopt, het is zeker niet waterdicht. Maar dat wil niet zeggen dat het niets helpt.

Ik ben het met je eens dat een winkel-overstijgende uitwisseling wegens privacybescherming niet kan maken. Maar als je bij 10 verschillende winkels een 6800XT besteld, terwijl je nog nooit iets anders bij die winkels hebt gekocht... dat maakt je wel verdacht bij al die winkels.

Je moet het eigenlijk andersom zien: klanten met een betrouwbaar profiel (normaal verbruikspatroon, niet alleen aankopen direct na introductie, geen louter grote aantallen), krijgen de voorkeur en eerste mogelijkheid om een 6800XT te kopen. Niets ten nadele van mensen die voor het eerst bij jouw winkel willen kopen... maar je trouwe klanten breng je gewoon op tijd op de hoogte van hun mogelijkheid om een videokaart te bestellen.

Als winkel kan je dat prima verzorgen: géén pre-order op je website, maar een mail naar je klanten waarmee ze inloggen op hun account op jouw site, alwaar ze een pre-order kunnen plaatsen.

Volstrekt legaal... en je bepaalt zelf welke mensen jij tot je trouwe klantenkring rekent. Je bepaalt zelf naar welke mensen je marketing mail wil sturen namelijk. (tenzij ze reclame hebben uitgevinkt, dan hebben ze sowieso pech :) )
Ah met een persoonlijk aanbod draai je het om, slim!
Maar hoe kan Winkel A weten dat jij in Winkel B ook hebt bestelt? want dat is informatie die dus niet gedeeld mag worden. En als je als onbekende iets bestelt bij een winkel dan is daar toch helemaal niets verdachts aan?
maar de andere opties om je trouwe klanten voorrang te geven door via mail op de hoogte te stellen van de pre-order is natuurlijk een hele nette oplossing.
Hoe het wettelijk zit weet ik niet, maar je kan relatief simpel een disclaimer bij de producten zetten "vanwege grote vraag kunnen wij niet elke order direct vervullen. Orders worden naar inzicht van de winkel zodra mogelijk vervuld". Daarna vervullen ze gewoon de legitiem lijkende orders eerst en de verdachte orders worden onderaan de lijst gezet. Ik weet niet in hoeverre een winkel verplicht is een order op besteldatum te vervullen. In de praktijk in ieder geval niet. Winkels naaien klanten dagelijks en ze weten dat niemand een rechtzaak gaat beginnen.
Puur stemmingmakerij inderdaad, ik doe niets anders :+
Het is dus inderdaad gebleken dat je gewoon een hoopje leugens verteld hebt.
Zit het je een week later nog steeds dwars? 8)7
De signalen die ik gehoord heb van een paar reviews geven aan dat de verwachte voorraad heel laag is. Nu is day 1 voorraad meestal laag voor deze producten, maar van wat ik begrijp is het nu dus lager dan normaal. Hopelijk is het niet zo treurig als bij de nvidia kaarten maar het kan de vraag zeker niet opvangen, denk dat je van geluk mag spreken als je voor de kerst een amd 6000 serie kaart in handen hebt.
Voorraad kost geld. Waarom zouden ze een GPU in een magazijn opslaan als ze hem ook kunnen verkopen? Je moet gewoon proberen geduld op te brengen ;)

Ik wacht zelf totdat er bij webshops 'op voorraad' staat en de levertijd 1-2 dagen betref ... ik heb dus geduld.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 17 november 2020 10:29]

Een teleurgestelde doelgroep kost je veel meer geld op termijn :)

Zo werkt het eigenlijk in alle branches. Je zorgt voor voldoende voorraad en productiecapaciteit, zodat je release niet één grote teleurstelling wordt. Geproduceerde units verscheep je reeds naar retailers onder een strikte NDA, zodat op releasedag de hele wereld je magazijn is.

Natuurlijk verkoop je binnen een paar dagen alles uit... maar met een goed vormgegeven productie/supply chain stabiliseert zich dat behoorlijk snel.
Nee hoor. Wanneer je je volledige productiecapaciteit gebruikt, de vraag groter is dan het aanbod, zoals nu. Dan is schaarste alleen maar positief voor de producent.
Je hebt hierdoor namelijk de keuze om.significant meer marge te pakken. Financieel zie ik.oprecht niet hoe dit hier fout uit kan pakken.
Maar de marge ligt dan al lang vast, want Nvidia zal het bedrag waartegen ze haar RTX 3000 kaarten aan AIB partners verkoopt niet tussentijds gaan verhogen. Voor Nvidia als producent wordt er dus niet meer verdiend, hooguit door de AIB partners, de distributeurs en de retailkanalen. En de scalpers.
Je gooit je goede naam toch volledig te grabbel? Anders zou Apple hun telefoon ook wel heel schaars maken om 2x zo veel voor een telefoon te kunnen vangen. Bedrijven die op die manier handel drijven daar koopt geen kip meer op termijn.

Apple doet dat niet zo. Sterker nog... er is net een launch geweest in de volgens NVidia o-zo-lastige tijd. Maar Apple produceert én verscheept wel op tijd én in voldoende volume. Vijf weken geleden hebben ze de telefoons geïntroduceerd. Was je er op tijd bij dan had je hem 1-2 weken later al, en inmiddels zijn we net een maand onderweg en de meeste modellen zijn morgen leverbaar als je hem nu aanschaft. Voor de normale prijs.

Zo doe je een launch. Zonder opkopers, zonder woekerprijzen, zonder enorme tekorten. Gewoon goede planning van je productie en supply chain.

Stel je klantenkring teleur, en je marktaandeel loopt weg. Maak je klanten blij en je marktaandeel blijft behouden. Het is heel simpel. Het is uiteindelijk het verlies van marktaandeel wat veel kost, niet een beetje kort-cyclische voorraadkosten in een magazijn wat je toch al hebt.
Waarom komt iedereen hier met de Apple vergelijking? zoals al eerder gezegd is dat totaal niet te vergelijken met nVidia door meerdere redenen, onder andere het voormaat van de Chip, en volgens mij kan Apple ook veel beter inschatten hoeveel ze ongeveer gaan verkopen omdat mensen die een Apple hebben volgende keer weer een Apple kopen

Bij videokaarten is dat meestal anders, daar kan je makkelijk overstappen op bijvoorbeeld AMD als die op dat moment een beter aanbod heeft. Als je al in de Apple eco system zit ga je niet zomaar even naar Android
Is omdat de CEO ze zelf in zijn keuken in de oven bakt.
:+

[Reactie gewijzigd door Menesis op 17 november 2020 14:54]

Fun fact: ik heb daadwerkelijk een keer een kapotte Nvidia 8800gt kaart in de oven gebakken.
Ik geloof dat er veel 8800's waren met half gare solderingen erin. Een paar minuten verhitten tot tegen het smeltpunt was genoeg om de defecte solderingen te reflowen en de kaart deed het weer foutloos daarna.
Hoezo dikke vinger naar de 2080ti? Ik ben juist blij dat er een echte sprong word gemaakt deze generatie. De 2080ti was toch bedoeld voir mensen met teveel geld en nooit echt een goede koop.
Ja dat gezanik van 2080Ti bezitters dat de nieuwe generatie te goede prijs/kwaliteit heeft wordt wel een beetje saai.
Hoezo dikke vinger naar de 2080ti? Ik ben juist blij dat er een echte sprong word gemaakt deze generatie. De 2080ti Titan, Titan Black, Titan Z, Titan X Pascal, Titan Xp, Titan RTX was toch bedoeld voir mensen met teveel geld en nooit echt een goede koop.
FTFY :D

[Reactie gewijzigd door Zuur.Pruim op 17 november 2020 11:21]

Ja dat staat er een beetje krom. Het is eigenlijk meer dat de 2080Ti bij introductie eigenlijk al niet geweldig was. Het is meer dat de 2080Ti een behoorlijke teleurstelling was, en dat de 3000 serie de bevestiging is dat het veel beter kan :)
Denk je nou echt dat AMD opeens wel stock heeft? Deze lopen tegen dezelfde restricties aan van overbezette foundries, schaarste op de ocmponenten markt dankzij Covid19, de hogere vraag etc.

Er is al aangegeven dat oo khierbij de stock relatief mager is.

https://wccftech.com/amd-...ly-terrible-launch-stock/
Geen idee. Ik zeg alleen dat als AMD wel eerder kan leveren, dat ik over ben. :)

Er ligt gewoon een hele grote kans voor AMD momenteel. Als ze zo handig zijn geweest om meer voorraad te produceren en in staat zijn de launch beter bij échte klanten te krijgen ipv opkopers, dan ligt er een behoorlijk extra stuk van de markt voor het grijpen. Tijd zal het leren of ze inderdaad in staat zijn om het beter te doen dan Nvidia.

Spannend! :)
Ik heb er zelf een hard hoofd in, zoveel schaarste op de markt en de vraag is in naren niet zo hoog geweest. Nvidia begon pas in augustus met de productie. Ik denk AMD niet veel meer tijd had. Grote kans dat van nvidia de meeste voorraad nu ergens in een containerschip onderweg is naar oa Europa want vracht per vlucht is standaard al duur maar nu nog mer. Dus bevoorraden duurt relatief lang. AMD zal hier ook wel tegenaan lopen
AMD heeft een stuk meer tijd gehad, dit komt door de console release. De GPU's daarin zijn hetzelfde en al beste lange tijd in productie. Dit is tegelijkertijd een vloek omdat de GPU's ook de ruimte met de consoles moeten delen. Dus ik denk niet dat extra tijd uit gaat maken aangezien AMD met 3 launches tegelijkertijd zit (Xbox,PS,dGPU), die zullen ook niet genoeg hebben anders zouden er ook meer consoles beschikbaar zijn waarschijnlijk.
De GPU technologie is hetzelfde, dat betekent neit dat de chips al in productie waren, aangezien deze in consoles een combi van CPU+GPU in 1 package worden gebakken met allerlei interconnects en custom stuff welke ontworpen zijn door de console bouwers zelf. Ze waren dus niet al in productie omdat de consoles in productie waren. Voor nu lijken alle signalen uit te wijzen op dat ook hierbij voorraad een probleem gaat zijn.
Nu Nvidia zo in gebreke is gebleven qua productie en levering van de RTX3000-serie zal blijken dat de vraag naar AMD's Navi kaarten veel hoger zal zijn dan verwacht door de AMD-directie toen vorig jaar moest worden beslist hoeveel wafercapaciteit in te kopen voor de Navi-generatie. Je eigen productiecapaciteit baseer je immers mede op de hoeveelheden die je concurrent naar verwachting gaat afzetten. Wanneer die concurrent vervolgens de markt slechts zeer beperkt weet te bedienen kun je opeens veel meer vraag naar je eigen nieuwe GPU-lijn verwachten (zonder dat je nog tijd hebt om op die extra vraag in te springen).

Dus is de kans groot dat AMD de komende weken overweldigd zal worden door de vraag naar Big Navi kaarten, mede omdat Nvidia zijn zaakjes niet op orde blijkt te hebben.
Jij maakt nu een zeer grove aanname dat Nvidia in gebreken zou zijn gebleven terwijl echte indsutrie insiders (en geen biased youtuebrs die uit zijn op clicks) lieten doorschemeren aan kanalen zoals Gamers Nexus dat de vraag groter is dan de voorgaande generaties (iets wat door Tweakers.net ook bevestigd is) terwijl de productie kwaniteit en voorraad vergelijkbaar is met de 20XX series. Dus waar had Nvidia dan zijn zaakjes niet op orde? Het enige waar wat over gezegd kan worden is de bevoorrading. Welke dankzij Covid19 langzamer is dankzij dat luchtvervoer nu vrijwel neit rendabel is in het huidige milieu.

De wafer capaciteit wordt helemaal niet zo ver vooraf ingekocht, daar is de markt veelste volatile voor. Capaciteits problemen spelen al veel langer en dat komt omdat GPU's en PC CPU's relatief kleine markten zijn in vergelijking met de mobiele telefonie markt welke ook gebruik maakt van diezelfde foundries en door de kwaniteit die zij afzetten en meer yields per wafer gewoon winstgevender zijn.
Onder andere EVGA heeft aangegeven dat ze een batch opnieuw moesten maken ivm aanpassing aan het ontwerp. Ook zie je in het levertijden topic dat de wachtrij niet echt lekker door loopt. Er zijn mensen die er al sinds launch op staan en die begonnen bijvoorbeeld op plek 300. Als je in 8 weken geen 300 units kunt leveren dan lijkt er ook iets aan de aanbod kant te schorten.
Dat heeft EVGA helemaal niet aangegeven, zij hebben aangegeven last minute board specificaties aan te hebben gepast en daardoor zijn review units anders dan de uiteindelijke units die naar klanten zijn geleverd.

Vrijwel iedereen die in mijn omgeving een 3080 wilde hebben heeft deze weten te scoren sinds launch (onderhand 11 stuks). Sommige winkels krijgen meer voorraad dan anderen en sommige boards zijn beter verkrijgbaar dan anderen.
Het stukje waar jij aan refereert is dat de reviewers een model uit de pre-production run hebben gekregen. Die zijn geproduceerd vóór de massa productie fase werd gestart. Dan knal je even een dozijn kaarten over zo'n lijn en zet je de boel weer stop.
“During our mass production QC testing we discovered a full 6 POSCAPs solution cannot pass the real world applications testing. It took almost a week of R&D effort to find the cause and reduce the POSCAPs to 4 and add 20 MLCC caps prior to shipping production boards, this is why the EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 series was delayed at launch.”
Op het moment dat de fabriek aan het opschalen was voor massa productie (een stap verder dan pre-productie) bleek dat hetgeen aan het eind van de band rolde niet door de quality control kwam. Daarna heeft de boel een week stil gelegen tot het ontwerp werd aangepast.

De reden dat dit mis ging is vermoedelijk te wijten aan Nvidia die drivers achterhield waardoor real world testing uberhaupt niet mogelijk was. Dat is wat EVGA impliciet vermeld door specifiek naar het falen op real world tests te verwijzen. Blijkbaar kwamen de pre-productie modellen wel door de test suite met software die wél op de pre-launch drivers kon draaien. Dit is iets dat Nvidia heeft gedaan om te voorkomen dat de prestaties zouden lekken. Hetgeen dus niet in het voordeel van de AIB's heeft gewerkt.
Vrijwel iedereen die in mijn omgeving een 3080 wilde hebben heeft deze weten te scoren sinds launch (onderhand 11 stuks). Sommige winkels krijgen meer voorraad dan anderen en sommige boards zijn beter verkrijgbaar dan anderen.
Betreffende je voorraad, ik weet niet waarom je dit zo graag wil ontkennen maar het valt niet te ontkennen. We houden het hier op tweakers netjes bij:
3080 strix
Alternate besteld op 4 okt, stond toen 372
4 nov 289 - 280 (9)
5 nov 278 - 275 (3)
6 nov 275 - 274 (1)
7 nov 274 - 273 (1)
8 nov 273 - 272 (1)
9 nov 272 - 272 (0) Week totaal: 15 (sinds 4 okt 100 plekken gezakt)
10 nov 272 - 268 (4)
11 nov 268 - 267 (1)
12 nov 267 - 266 (1)
13 nov 266 - 263 (3)
14 nov 263 - 258 (5)
15 nov 258 - 257 (1)
16 nov 257 - 255 (2) Week totaal: 17
17 nov 255 - 255 (0)

Megekko 2 nov besteld, stond toen 189
4 nov 184 - 183 (1)
5 nov 182 - 166 (16)
6 nov 166 - 161 (5)
7 nov 161 - 161 (0)
8 nov 161 - 161 (0)
9 nov 161 - 152 (9) Week totaal: 31
10 nov 152 - 149 (3)
11 nov 149 - 148 (1)
12 nov 148 - 144 (4)
13 nov 144 - 139 (5)
14 nov 139 - 139 (0)
15 nov 139 - 139 (0) Week totaal: 13
16 nov 139 - 135 (4)
Dat is géén normale opschaling. Er is een probleem aan de aanvoer kant.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 november 2020 17:25]

De vraag is ook groter dan in voorgaande generaties, dat komt mede doordat mensen meer tijd hebben om thuis te gamen i.v.m. corona. Dat gedeelte hoor je me ook niet ontkennen. Maar Nvidia heeft van deze lancering wel een absolute puinhoop gemaakt. Ik vind het nogal vreemd omdat nu een beetje goed te gaan lopen praten.

Als de marktonderzoek-afdeling van een miljardenbedrijf als Nvidia niet kan vaststellen dat de vraag naar Ampere veelvouden groter gaat zijn dan de vraag naar Turing dan klopt er iets niet, want de RTX3000 biedt veel meer FPS/$ dan RTX2000 ooit geboden heeft. Alleen om die reden al zou het een aanfluiting zijn om slechts dezelfde hoeveelheid kaarten op introductiedatum beschikbaar te hebben als voor Turing (als dat getal al gehaald is, wat ik vooralsnog betwijfel). Ik denk daarom dat Nvidia al veel eerder wist dat ze zwaar tekort gingen komen qua productie t.o.v. de vraag, maar dat ze ervoor hebben gekozen om Ampere toch maar uit te brengen. Zodoende kon het bedrijf in ieder geval op papier een antwoord bieden op de Big Navi kaarten van AMD.

Waarom is Nvidia niet in staat voldoende te leveren? Naast het eerder genoemde corona-effect op de vraag naar GPU's gaat er duidelijk iets mis bij bij de productie van die Samsung chips op 8nm, al is voor de buitenwereld nog geheim waar het probleem precies ligt. Ik stel dus niet dat het een vooropgezet plan van Nvidia was om veel te weinig te produceren, maar daar is het wel op uitgedraaid. Ze hadden de lancering ook kunnen uitstellen, maar hebben daar niet voor gekozen. Liever deze puinhoop dan helemaal geen weerwoord op Big Navi.

Wafercapaciteit wordt toch echt ruim van te voren al ingekocht (misschien geen heel jaar, maar zeker wel minimaal een half jaar), juist doordat de capaciteit bij chipsbakkers beperkt is en er meerdere grote afnemers van die chips met elkaar concurreren om die wafercapaciteit in te huren. TSMC vroeg meer dan Nvidia bereid was te betalen voor 7nm, waarna Nvidia te lang bleef onderhandelen en uiteindelijk achter het net viste, omdat TSMC besloot in zee te gaan met AMD. Nvidia moest uitwijken naar Samsung's 8nm proces. Zie de vertaalde transcript door Retired Engineer van een DigiTimes rapport, met name punt 5: https://www.tweaktown.com...getting-bigger/index.html
De vraag is ook groter dan in voorgaande generaties, dat komt mede doordat mensen meer tijd hebben om thuis te gamen i.v.m. corona. Dat gedeelte hoor je me ook niet ontkennen. Maar Nvidia heeft van deze lancering wel een absolute puinhoop gemaakt. Ik vind het nogal vreemd omdat nu een beetje goed te gaan lopen praten.
Ik kijk gewoon naar de omstandigheden. Zij kunnen neit nu een fabriek uit de grond stampen om meer GPU's te bakken. Zo werkt het nou eenmaal niet.
Als de marktonderzoek-afdeling van een miljardenbedrijf als Nvidia niet kan vaststellen dat de vraag naar Ampere veelvouden groter gaat zijn dan de vraag naar Turing dan klopt er iets niet, want de RTX3000 biedt veel meer FPS/$ dan RTX2000 ooit geboden heeft. Alleen om die reden al zou het een aanfluiting zijn om slechts dezelfde hoeveelheid kaarten op introductiedatum beschikbaar te hebben als voor Turing (als dat getal al gehaald is, wat ik vooralsnog betwijfel). Ik denk daarom dat Nvidia al veel eerder wist dat ze zwaar tekort gingen komen qua productie t.o.v. de vraag, maar dat ze ervoor hebben gekozen om Ampere toch maar uit te brengen. Zodoende kon het bedrijf in ieder geval op papier een antwoord bieden op de Big Navi kaarten van AMD.
Nvidia wist prima dat er meer vraag zou zijn, maar nogmaals, je zit vast aan een bepaalde capaciteit van een foundry met welke zij in zee gaan. In dit geval Samsung, welke op dit moment de meeste GPU's kon leveren omdat bijvoorbeeld TSMC al tjokvol zat met de PS5, Xbox series X, Series S, Iphone 12, Ryzen 5xxx etc. Tuurlijk wisten ze dat ze zwaar tekort zouden komen, dat is tot nu toe bij elke launch van elk gewild product het geval geweest. Waarom verbaasd het jou nu dan opeens? Ditzelfde gebeurt nu met de Ryzen 5XXX CPU's het gebeurt met Iphones, het gaat gebeuren bij de komende nieuwe RDNA 2 launch, het gebeurt met de PS5, do i need to continue? Er wordt geleverd, steeds meer mensen hebben een GPU in hun systeem zitten. Er is werkelijk waar niks anders dan welke andere populaire launch de laatste 10 jaar dan ook.
Waarom is Nvidia niet in staat voldoende te leveren? Naast het eerder genoemde corona-effect op de vraag naar GPU's gaat er duidelijk iets mis bij bij de productie van die Samsung chips op 8nm, al is voor de buitenwereld nog geheim waar het probleem precies ligt. Ik stel dus niet dat het een vooropgezet plan van Nvidia was om veel te weinig te produceren, maar daar is het wel op uitgedraaid. Ze hadden de lancering ook kunnen uitstellen, maar hebben daar niet voor gekozen. Liever deze puinhoop dan helemaal geen weerwoord op Big Navi.
Aanname, het gaat sowieso niet alleen om GPU's maar ook aan het net nieuwe GDDR6X geheugen bijvoorbeeld, de capacitors waar niet genoeg van op de markt zijn welke eigenlijk ver vooruit besteld moeten worden, alleen was het board design pas eind Juli final. De GPU's zijn 1 van de grootste op dit moment op de markt qua transistors oftewel minder chips per wafer. Ook op geschikte wafers van leveranciers zit een limiet. Waarom zou je uitstellen en zo je eigen glazen als bedrijf ingooien? Ga jij dit verhaal ook ophangen als volgende week de AMD Radeon RDNA 2 based GPU's out of stock zijn?
Wafercapaciteit wordt toch echt ruim van te voren al ingekocht (misschien geen heel jaar, maar zeker wel minimaal een half jaar), juist doordat de capaciteit bij chipsbakkers beperkt is en er meerdere grote afnemers van die chips met elkaar concurreren om die wafercapaciteit in te huren. TSMC vroeg meer dan Nvidia bereid was te betalen voor 7nm, waarna Nvidia te lang bleef onderhandelen en uiteindelijk achter het net viste, omdat TSMC besloot in zee te gaan met AMD. Nvidia moest uitwijken naar Samsung's 8nm proces. Zie de vertaalde transcript door Retired Engineer van een DigiTimes rapport, met name punt 5: https://www.tweaktown.com...getting-bigger/index.html
Onderhandelen is altijd een factor, en dan met wel heel veel meer variabelen dan dat jij hier projecteerd. Stel voor TSMC vroeg meer voor hetzelfde, dan kon het net zo goed opeens geen rendabel product meer zijn. Geen aannamens doen. Wij weten niet precies wat er achter gesloten deuren plaats vind. Maar van foundry veranderen is geen last minute iets, dat doe je al vrij vroeg aangezien de gehele chip ontwerp al op het process afgestemd moet worden.
Tja stock valt te bezien. Ook is het probleem dat het hele verhaal van mogelijk weinig stock voor het moment alleen bekeken is in Australië. We weten dus niet hoe het zit voor bv Europa of de VS. Beide zijn veel groter en belangrijker dan Australië, wat eigenlijk een heel kleine markt is. Het kan heel goed zijn dat die alleen maar een heel klein deel toegewezen krijgen. Australië wordt wel vaker later bediend vanwege zijn kleine en afgelegen markt. IOW schaarste in Australië is niet noodzakelijk representatief.

Natuurlijk ofdat die hoop realistisch is zullen we over een paar dagen weten...
De absurde prijzen van de 2080Ti heeft ervoor gezorgd dat ik per direct voor de 1080Ti ben gegaan. Ik zal zelf nimmer meer dan 900 euro uitgeven aan enkel een pc-onderdeel. Gelukkig kon ik nog net op tijd €678 op de kop tikken voor de 1080Ti, nieuw en bij Megekko.

Deze hele RTX30 launch is idd niets anders dan een teleurstelling.
Levering van de RTX 3060 Ti is volgens uitgelekte informatie langzamer dan een schildpad met artrose.

Wat hebben we aan al deze introducties van producten die alléén geleverd kunnen worden aan reviewers? Morgen is de introductie van het AMD RX 6000 platform (met de 6900 XT iets later op 8 Dec), en als AMD wél kan leveren, dan harken ze de Nvidia markt zo naar binnen.

Ik heb al 20 jaar high end nvidia kaarten gekocht, maar met de flinke teleurstelling die de 2080Ti was, en vervolgens een abominabel slechte 3000 release waarbij ik nog steeds zit te wachten op óf een 3080 óf een 3090, haak ik voorgoed af als AMD wel haar belofte waar kan maken. Het zou mij niet verbazen als meer mensen dat doen.
Voor goed afhaken lijkt me wat dramatisch ;).

Het is niet reëel te verwachten dat AMD het probleem van NVidia kan compenseren. AMD maakt van te voren een inschatting. Dit doen ze op basis van het huidige volume cq marktaandeel gecorrigeerd met een verwachting van hoe succesvol ze gaan zijn. We weten het niet precies maar de laatste geruchten zijn dat ADM een 20% marktaandeel op dedicated gpu's heeft. Zelfvertrouwen in je nieuwe product is prima maar vanuit dat beeld direct op meer dan 40% van de markt rekenen is waanzin, dat is al een verdubbeling.

Natuurlijk kan AMD opschalen maar het is de vraag hoe snel dat kan en tot welke hoogte.
Als ik kijk naar de matige verkrijgbaarheid van de nieuwe Ryzen 5000 CPU's, zou ik daar niet teveel op hopen.
Dat was overigens geen paperlaunch in tegenstelling tot de Nvidia launch.
Ze hebben er een aantal beschikbaar gehad, maar binnen een half uur waren ze niet meer te krijgen.

Same met Nvidia. Ik zie niet zoveel verschil.
De vraag naar de 5xxx serie was groter dan naar de Nvidia kaarten (die te duur zijn voor velen). Nvidia was binnen een minuut weg. De AMD cpu's waren wat langer beschikbaar.

Het voelt misschien als een paper launch maar dat was het zeer zeker niet. Iedereen roept te snel paperlaunch, terwijl er soms ook gewoon een grote vraag is.
Waar maak je uit op dat de vraag groter was? Heb je daar een bron van?
Door te kijken naar hoeveel er verkocht zijn tenopzichte van de Nvidia kaarten. Had Nvidia ook lowend producten zoals de 3060Ti gelijk gelaunched dan was het misschien anders.
De hype van een CPU die eindelijks sneller was dan Intel in spellen was best aanwezig. Daarnaast alles uitverkocht terwijl er meerdere bronnen zijn die aangeven dat er veel beschikbaar was.

Mindfactory, grootste retailer in Duitsland heeft er duizenden verkocht:
https://www.instagram.com/p/CHPoUfoCTYd/

Artikel van pcgamer:
https://www.pcgamer.com/amd-ryzen-5000-sales-figures-launch/

Frank Azor van AMD (wellicht geval wij van WC eend):
https://twitter.com/AzorFrank/status/1325425255293317120
nVidia reageerde anders precies hetzelfde op het commentaar dat het een papieren launch zou zijn geweest met de RTX3000 series. Ik zie niet zo goed waarom het van AMD wel geloofwaardig zou zijn en van nVidia niet. In mijn optiek is het beide een product dat effectief al voor release uitverkocht was.

Maar goed, ik wacht sowieso wel tot volgend jaar voor ik weer ga upgraden, hopelijk zijn er dan fatsoenlijke voorraden van de 3060 en is Rocket Lake niet zo'n tegenvaller als Comet Lake.
Kijk dat je AMD niet gelooft want zoals ik al zeg WC-eend. Mindfactory daarentegen.
Ik heb geen reden om zowel AMD als nVidia niet te geloven. Bovendien gaat het al jaren zo met launches, alleen is het nu door die hele corona meuk erger voor mijn gevoel. Productie ligt lager en de vraag is nog groter. Wat mij betreft is het prima plausibel dat zowel AMD als nVidia aan de max zitten qua productie en gewoon de vraag niet bij kunnen benen.
Het is inderdaad erger. Daarnaast heeft AMD gewoon niet genoeg capaciteit op 7nm. Ze moeten XBox Series X/S, de PS5, Zen 2 en 3 en daarnaast nog RDNA 1 en 2 allemaal maken van dezelfde node. Denk dat Zen 2 en RDNA 1 nu misschien nauwelijks meer wordt gemaakt.

Nvidia zit zoals gewoonlijk op een node die ze niet goed kennen en brengen gelijk hun grootste GPU daarop uit. Het is al vaker fout gegaan daarmee (mooi voorbeeld bliljft Fermi).
Was de nvidia 30 series gpu launch ook niet. Wel een grotere vraag dan wat er geleverd kan worden.
Probleem is denk ik waar trek je de grens paperlaunch of niet. De vraag was inderdaad veel hoger dan verwacht mede omdat Turing ook gewoon weinig voorstelde. Zelfs Nvidia geeft toe dat de vraag naar Turing niet zo hoog is als ze zelf hadden gehoopt.

Bron:
https://www.extremetech.com/gaming/316485-high-demand-may-not-be-entirely-responsible-for-the-lack-of-rtx-3080-gpus
De vraag is volgens bornnen zoals oa Tweakers.net welke zijn data heeft geanalyseerd naast informatie van de winkeliers dat de vraag zelfs hoger dan de 10XX serie is. Turing was voornamelijk over een langere tijdspanne minder in vraag maar de launch zelf reflecteerde dat niet.
Dat was overigens geen paperlaunch in tegenstelling tot de Nvidia launch.
Getuige de tweakers die foto's hebben geplaatst van hun 3080 en 3090 was er ook bij Nvidia geen sprake van een paper launch.

Als je paper launch wat minder letterlijk wil nemen en wil definiëren als een structureel en langdurig tekort aan beschikbaarheid dan vallen voorlopig zowel de Nvidia 3xxx als de Ryzen 5xxx onder die definitie. De wachtrij voor de 5900X staat nu op 804 terwijl er geen tot weinig schot in zit; https://gathering.tweaker...message/64750214#64750214 Ik verwacht dat dit voor de 3600Ti, 6800(XT) en 6900XT precies hetzelfde gaat zijn.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 november 2020 14:40]

Ik heb al 20 jaar high end nvidia kaarten gekocht, maar met de flinke teleurstelling die de 2080Ti was, en vervolgens een abominabel slechte 3000 release waarbij ik nog steeds zit te wachten op óf een 3080 óf een 3090, haak ik voorgoed af als AMD wel haar belofte waar kan maken. Het zou mij niet verbazen als meer mensen dat doen.
Betwijfel ik. nVidia heeft altijd een flinke voorsprong weten te behouden op het gebied video rendering (gaming ander verhaal). De encoder van Radeon valt toch altijd vies tegen vergeleken met nVidia. Wie weet brengt de RX 6000 serie daar verandering in maar ik vrees van niet.
Ja daar heb je een punt. Een zelfde issue heb je met multitasking mogelijkheden van AMD vs Intel processoren. In praktijk hebben de AMD's best wel wat gebreken in met name Adobe software. Adobe geeft zelf ook aan hun programma's te targeten op Intel, waardoor dergelijke gebreken voor kunnen komen en ook niet opgelost gaan worden.

Waar misschien AMD met de videokaarten wel een verschil kan maken is in performance / watt. Voor mijn werkstation is performance belangrijk, maar niet ten kostte van een oneindige hoeveelheid vermogen en gegenereerde warmte. Misschien is wat mindere RX 6000 performance t.o.v. het opgenomen vermogen nog niet eens zo gek?

En laten we wel wezen... RX 6000 en RTX 3000 series blijven wel voornamelijk voor de doelgroep gaming of gaming/werkstation gebruik. Want als je puur een werkstation inricht is een Quadro een veel betere optie lijkt me.

Ik ben heel benieuwd naar de echte benchmarks in ieder geval :)

[Reactie gewijzigd door tss68nl op 17 november 2020 12:02]

AMD kan ook niet leveren las ik net bij de buren. Dat was zo volgens een reviewer. Het is gewoon jammer dat mensen die nieuwe hardware willen nu moelijk er aan kunnen komen en lang moeten wachten. De Nvidia videokaarten zijn wel te krijgen nu na 10 werkdagen maar voor die videokaarten betaald men wel de hoofdprijs.
Gewoon uit nieuwsgierigheid. Welke vereisten heb je dat de 2080ti niet goed genoeg meer is?

Edit: Bedankt voor de uitleg, jou usercase is er idd eentje!

[Reactie gewijzigd door StGermain op 18 november 2020 11:33]

Ik gebruik veel grafische software zoals de Adobe stack voor stills & video, Cinema 4D / Octane en wil af en toe een spel kunnen spelen. Vanwege dat laatste geen Quadro, maar door de eerste vereisten is een kaart nooit snel genoeg.

De 2080Ti is nooit goed genoeg geweest. Het was maar zo'n kleine upgrade t.o.v. de 1000 serie, dat veel mensen twijfelden of de 2080 niet een betere kaart had moeten/kunnen zijn. Nu blijkt met de 3000 serie dat ze ineens 1.7 generaties inlopen, en dat de 2000 serie dus inderdaad ondermaats presteerde.
Kunnen ze niet. De verwachting van AMD is nog erger dan Nvidia. GPU releases zijn echt een groot drama.
Alleen koude benchmarks door onafhankelijke partijen tellen. De rest is speculatie, en heeft naar mijn mening weinig toegevoegde waarde. Zeker wanneer het om producten gaan die nog niet uit zijn en, zodra ze uit zijn, niet leverbaar zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 november 2020 09:22]

Standaard antwoord tegenwoordig.

Aan de andere kant, wat schieten ze er mee op als ze totaal onjuiste benchmarkresultaten naar buiten brengen...
Mensen zeggen nog altijd dat de 3080 2x zo snel is als de 2080, iets dat in de reviews simpelweg niet waargemaakt wordt. Het is een mooie upgrade, daar niet van, maar 40-70% sneller is niet 2x zo snel.

En de 3070? Die zou sneller zijn dan de 2080Ti, maar ook dat klopt niet: de performance is in onafhankelijke reviews ongeveer identiek (gemiddeld in 1080p net ietsje sneller, in 4k net iets trager). Ook dat is een mooie prestatie... maar het is niet sneller.

nVidia dikt de waarheid consistent aan, en mensen blijven de leugens herhalen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 november 2020 13:57]

Mensen zeggen nog altijd dat de 3080 2x zo snel is als de 2080, iets dat in de reviews simpelweg niet waargemaakt wordt. Het is een mooie upgrade, daar niet van, maar 40-70% sneller is niet 2x zo snel.

En de 3070? Die zou sneller zijn dan de 2080Ti, maar ook dat klopt niet: de performance is in onafhankelijke reviews ongeveer identiek (gemiddeld in 1080p net ietsje sneller, in 4k net iets trager). Ook dat is een mooie prestatie... maar het is niet sneller.

nVidia dikt de waarheid consistent aan, en mensen blijven de leugens herhalen.
Omdat de GeForce RTX 3080 ook met sommige spellen wel 90% tot 100% sneller is dan de GeForce RTX 2080 in 4K.

Zo als in:

DX12: Resident Evil 3.

GeForce RTX 2080: 55fps
GeForce RTX 3080: 104fps

DX12: Shadow Of The Tomb Raider

GeForce RTX 2080: 46fps
GeForce RTX 3080: 86fps

DX12: Strange Brigade

GeForce RTX 2080: 68fps
GeForce RTX 3080: 135fps


Dus ja dan klopt het wel dat de GeForce RTX 3080 met sommige spellen +/- 90% sneller is, of met Strange Brigade 2x zo snel is dan de GeForce RTX 2080.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En dan hebben we spellen die nog steeds een stuk sneller zijn dan de GeForce RTX 2080 in 4K.

DX12: Battlefield V

GeForce RTX 2080: 64fps
GeForce RTX 3080: 110fps

DX12: Death Stranding

GeForce RTX 2080: 62fps
GeForce RTX 3080: 106fps

DX12: Gears of War 5

GeForce RTX 2080: 44fps
GeForce RTX 3080: 76fps


Als je dan procenten zeg, hoort het 60-100% sneller te wezen, en echt niet wat jij zegt met 40-70% sneller.

edit spelfouten

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 november 2020 15:17]

Ik denk dat puur de chip sneller is van de 3070 dan de 2080ti maar dat het vooral op het geheugen aankomt en de bandbreete wat het op 4k de das om doet.
Meer verkopen? Dit is gewoon marketingmateriaal. Over het algemeen is het niet onjuist, maar word een ideale situatie geschetst.
Inderdaad, iedere fabrikant doet dit: Intel, AMD, Nvidia allemaal maken ze zich hier schuldig aan.
Je kunt niet meer verkopen van iets wat niet verkrijgbaar is.

[Reactie gewijzigd door Vlad86 op 17 november 2020 12:25]

Vergis je niet in het aantal mensen dat alleen naar specificaties van de fabrikant kijkt.
Dat toevallig electronica zeer uitgebreid getest worden is eerder uitzondering dan regel. In de meeste automagazines wordt totaal niet het echte verbruik getest maar gaat met gewoon uit van de opgave van de fabrikant. Hoeveel gebruikt jou koelkast? Geen test van te vinden, jou wasmachine of droger ook niet. Welke gereedschap merk heeft de beste 5ah accu? Fabrikanten zeggen hetzelfde terwijl er behoorlijk verschil zit tussen 5ah en 5ah per merk:)
Nu ben ik zo'n gek die zowel het verbruik als de geluidsproductie meet van bijvoorbeeld mijn koelkast en ik moet toch zeggen dat het klopt.
Los van sjoemelsoftware is ook het verbruik van auto's vastgelegd en zou dat dus moeten kloppen (dat de testomstandigheden in labo belachelijk zijn en men te veel vrijheden heeft is niet rechtstreeks hun fout).

Ik vraag mij dus af: als intel, nVidia, AMD,... een flagrant foute benchmark naar buiten zou brengen en je zo'n ding koopt. Kan je dan op basis van die benchmark het ding terug brengen of schadevergoeding eisen?
Hopen dat mensen niet de reviews lezen en toch wachten totdat de kaart beschikbaar is.
Omdat er allemaal tech-sites die gewoon kopieren en als je dan Google't op 3060ti vs 2080 super je al deze resultaten krijgt....
ja en het is verontrustend hoe men in paar seconde van gelekte, geverifieerde niet getest naar " is sneller " gaat, de realiteit is dat er heel veel gepraat wordt over kaarten die we niet eens kunnen krijgen
Ik weet niet waar jij het liever over wilt hebben maar dit is een artikel over uitgelekte slides van nvidia. 8)7 Hier hoort het daar over te gaan. Je mening over iets anders is dus totaal niet van belang.
Kunnen we het woord "adviesprijs" vervangen door "huidige prijs' met een link naar de goedkoopste editie in de pricewatch? Adviesprijs is het minst informatieve marketing buzzword dat letterlijk niks meer te maken heeft met de realiteit. Het zou compleet genegeerd moeten worden.
Het woord 'huidige prijs' slaat de plank helemaal mis. Adviesprijs is juist goed, want dan heeft men vergelijkingsmateriaal en dat is de prijs die de fabrikant voor ogen heeft. Nu is te zien dan de webwinkels mensen alleen maar een poot uittrekken door de kaarten duur aan te bieden. Ik zit al geruime tijd naar een nieuwe pc te kijken maar ik vertik het om er een te kopen waarbij webshops de hoofdprijs vragen voor producten die slecht of helemaal niet leverbaar zijn.

Meestal liggen webshops en winkels juist onder de adviesprijs, maar dat gaat natuurlijk niet op wanneer de vraag hoog is en het aanbod laag. Dat is nu marktwerking.

Niemand is er uiteindelijk bij gebaat dat de bedrijven niet kunnen leveren ook de webwinkels niet, maar het is ronduit belachelijk dat er bedrijven zijn die een product lanceren die zo extreem slecht verkrijgbaar zijn. Ik heb nog nergens daadwerkelijke aantallen gezien qua verkochte producten, maar zowel bij de RTX3000 series als de AMD Ryzen 5000 series is het naar mij weten dramatisch, helemaal hier in Nederland.

Het voordeel is dat mensen zich nu niet druk hoeven te maken over wat ze nu wel of niet moeten kopen want er is niets te koop. :P
> de prijs die de fabrikant voor ogen heeft

De adviesprijs is het laatste jaar een marketing praatje om het product goedkoper te laten lijken in reviews dan het daadwerkelijk is, en het te vergelijken met goedkopere producten van de concurrent ipv producten in hetzelfde prijssegment.

Nvidia geeft opzettelijk een te lage adviesprijs voor hun FE modellen omdat ze ze toch niet in voorraad hebben. Vervolgens worden AIB modellen welke welk in voorraad zijn duurder verkocht ondanks dat ze vaak van mindere kwaliteit zijn.
De adviesprijs is exact datgene wat er staat een adviesprijs. Dat het hier de Founders Edition betreft is toch ook meer dan normaal, hun gaan de prijzen van de AIB's partners niet bepalen of wat de webshops vragen.

Deze generatie is het pas voor het eerst dat de Founders Edition in vergelijking met die van de AIB's ook erg goed scoren. De voorgaande generaties was het keer op keer zo dat de FE kaarten van Nvidia minder presteren en vaak ook maar een basiskaart is. Dit keer is Nvidia echter verder gegaan en heeft men een betere kaart ontworpen dan de basis specificaties, omdat men op die manier meer geld kan vragen en misschien ook meer kaarten kan verkopen zonder de AIB's meteen tegen de benen te schoppen.

De FE modellen zijn maar kort te koop en worden meestal ook voor de prijzen verkocht wat hun als adviesprijs aangeven. De kaarten zijn zelfs op hun eigen site te koop voor dat bedrag, of je ze hebt kunnen kopen of bemachtigen is weer een ander verhaal.
Zolang de adviesprijs voor de FE niet gehaald kan worden doordat de FE niet eens wordt verkocht (NL) of vrijwel direct uitverkocht is (rest van de EU) is de adviesprijs een wassen neus. Het is gewoon een handige truc van Nvidia om uitstekend te scoren op de prijs-prestatieverhouding, maar wanneer die prijs een theoretische prijs blijft is het volksverlakkerij.
Tijdens release waren meerdere 3080 van prima kwaliteit voor 719 euro verkocht (heb er zelf een). De prijzen zijn nu inderdaad gigantisch gestegen, maar het is niet waar dat kaarten niet voor de adviesprijs verkocht werden.

Gigabiyte EAGLE 3080
ASUS 3080 TUF
Dan heb je veel geluk gehad, maar het blijft natuurlijk anekdotisch (n=1). Natuurlijk ben je ongetwijfeld niet de enige die erin geslaagd is om voor die prijs een RTX3080 AIB kaart te bemachtigen, maar zelfs al was je wél de enige in heel Nederland, dan geldt jouw stelling dat kaarten voor de adviesprijs beschikbaar waren al. Daarmee zegt die stelling dus tegelijk ook erg weinig.
Die prijs heeft 1 week online gestaan bij Megekko en Alternate, je kon hem bestellen en dan werd je op de wachtrij gezet. Ik had hem in 5 minuten van de launch besteld en stond op 130/260.

Oftewel deze kaarten zijn beschikbaar gemaakt door de AIB partners voor die prijs, al deze kaarten zijn allang en breed gereserveerd. Degene die de prijs omhoog gooit is noch Nvidia noch de AIB partners maar de verkopers.

Mijn stelling is dat ze wel degelijk voor deze prijs beschikbaar waren en dus de prijzen niet verhoogd zijn door de AIB partners zoals boven mij gezegd werd. Ik zeg dat de winkels de prijs verhogen omdat ze toch niet kunnen leveren. De winkels betalen wel meer aangezien velen nu ook air shipping hebben gedaan ipv freight shipping.
Okay, ik kan je volgen. Het gaat voor mij om de aantallen als percentage van het geheel aan verkochte kaarten. Als Megekko van een enkel model er al 260 heeft weggezet tegen die €719 zou me dat positief verrassen. Jammer genoeg valt dat voor ons niet met zekerheid te controleren. Overigens zie ik Osiummaster niet de schuld van de prijsverhoging bij de AIB partners leggen, maar eerder indirect bij Nvidia.

Er gaan trouwens ook geruchten dat Nvidia voor alle AIB partners cashbacks tot $45 heeft gegeven voor alle RTX3080s die tm eind september verkocht werden. Dit omdat de AIB-partners anders helemaal geen winst zouden kunnen draaien op de normale MSRP prijs van $700 en zij dus niet konden concurreren tegen de FE met diezelfde prijs. Na die periode (eind september) zouden de FE kaarten naar verwachting uitverkocht raken of slecht verkrijgbaar worden, zodat de cashbacks niet langer nodig waren. Het lijkt er op dat er rond die tijd überhaupt weinig RTX3080 kaarten aan de AIB partners waren geleverd, zodat het totale bedrag aan cashbacks voor Nvidia nog goed behapbaar bleef. Win-win.
Nouja je kan er vanuit gaat dat deze kaart voor minimaal 500 euro over de toonbank gaat de eerste 3 maanden. Nivdia heeft Nederland gewoon kei hard genaaid en sinds de 3070 launch zijn er geen FE modellen beschikbaar. De enige kaarten die op MSRP staan waarschijnlijk denk ik dat deze kaart rond de ~425 zou zitten gezien het geringe verschil met de 3070.
Waarom heet deze kaart niet gewoon "3060"? Komt die later nog (inclusief een 3060 super?) ?
Dit leek mij vanaf de eerste geruchten al een interessante kaart.
De 3070 heeft ook "maar" 8gb vram.
Ik zou zo min mogelijk uit willen geven aan een 8gb kaart en dus het goedkoopste model kiezen wat het minste stroom verbruikt.
Want ik denk nog steeds dat 8gb vram kaarten op korte termijn gebottlenecked gaan worden en hun waarde hard verliezen.

Als men al een doos van een Asus TUF kaart heeft dan zitten de kaarten er waarschijnlijk vlot aan te komen.
Er zit zelfs al een product sticker (met s/n p/n, etc codes) op de doos.
Misschien morgen (met de AMD release) :P

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 17 november 2020 10:50]

Er zijn rumouren dat begin volgend jaar (januari, februari) de 3060, 3050 ti en 3050 uitkomen. Maar er is nog niks geconfirmed bij Nvidea, en deze kaart ook nog niet.

De 3060 ti word verwacht op 2 december.

[Reactie gewijzigd door Larssss op 17 november 2020 09:44]

Ik krijg steeds minder zicht op waarom ik meer dan dit zou willen gezien ik 1440p 144hz als "eis" heb, en in de komende jaren ook waarschijnlijk zo hou. Mijn 1080 kan eigenlijk alle huidige games die ik speel nog prima aan op high tot soms zelfs ultra, mis ik natuurlijk RTX, maar 3070+ lijkt alleen nodig voor 4k?

Ze zullen het wel expres doen, misschien is de fabricatie een drama en hebben ze meer stukke chips die ze dan moeten verkopen als lagere versies. Ik weet het niet, maar duidelijk is inderdaad anders.
In dat schuitje zit ik dus ook :P
Mijn Vega 56 met undervolt en oc presteert ongeveer gelijk.
Nu game ik op 1080p 144hz en speel ik voornamelijk alleen nog Hunt: Showdown.
Soms Insurgency en World of Tanks.

Met Insurgency en Hunt heb ik toch wel moeite om zelfs op 1080p en low settings aan een stabiele 144 fps te komen.
Hoge fps (max refresh rate) heeft de voorkeur boven grafische pracht & praal.
De interesse in andere games is er nauwelijks (behalve wat console type gaming op mijn tv gaming pc) op mijn main build voor keyboard en mouse gaming.

Voor zo'n €400 (net meer dan wat ik voor mijn Vega 56 betaald had) toch een leuke upgrade.
Meer wil ik eigenlijk toch niet uitgeven.
Misschien nog een 1440p scherm erbij.
Als ik dan alles wat ik speel op 165 fps kan draaien ben ik blij.

De benaming vind ik wel duidelijk maar ik vind het apart dan men eerst een "ti" versie en dan later pas de "non super, ti, amazing, blazing fast, etc".
Volgens mij is dit de eerste keer?
Inderdaad, waarschijnlijk omdat ze "kapotte" 3070 chips eruit willen knallen. :P

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 17 november 2020 09:56]

1080p heeft wel een hogere strain op je cpu, dus er is een kans dat als je een tragere processor hebt dat je t wel kunt halen op een iets hogere resolutie.
Dit is ook mijn vraag, waarom een Ti-versie uitbrengen als de reguliere nog niet op de markt is? Is dit puur reactief gedrag van Nvidia richting de release van de RX 6000 series van AMD?
Ik denk inmiddels omdat dit een geknepen 3070 gpu is...
Ik denk ook dat het gpu chips zijn die niet goed genoeg waren voor een 3070 en dat ze met die left overs de 3060ti gemaakt hebben. Daarom verwacht ik ook weer extreem slechte voorraad, want ze focussen nu liever op de 3070.
Waarschijnlijk omdat de 60Ti versies altijd het meest populair waren bij de budget gamers. Zou mij dus niets verbazen dat deze het meest worden verkocht.
Mooi, weet iemand of deze gpu ook in een mooie compacte vormfactor wordt uitgebracht?

Edit. Nevermind: Antwoord op mijn eigen vraag: Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Eagle is een compacte versie.

Edit2. Heel sexi kaartje in combinatie met de Intel Ghost Canyon NUC.

[Reactie gewijzigd door M_Rodrigues op 17 november 2020 10:35]

Dat weten we nog niet, ik ga er wel vanuit dat Zotac met mini versie komt. Dat hebben ze meestal wel voor de "lower" end GPUs.
Nouja, is nog de vraag of die Eagle gaat passen natuurlijk, want in die Canyon NUC passen maar weinig kaarten van de 20xx range omdat daar de 'compacte' ook net te groot zijn.
~190W en compact, is niet heel makkelijk behalve als je er een waterkoekblok op zet
Zou mooi zijn als de 3060 hetzelfde advies-prijsverschil krijgt als de 3070 en 3080.

319 - 519 - 719 zou een mooie line-up zijn.
Zou kunnen, maar de TI zal toch een hoger prijskaartje krijgen, eerder dan dus 419.
Het het ook, 400,- EUR ongeveer.
Ik vind het allemaal prachtig, maar wat nog prachtiger zou zijn is dat al dit prachtigs ook te koop zou zijn. Ik zit nog steeds op mijn 3080 te wachten en mijn verkoper kan me nog steeds niet zeggen hoe of wat. Dus toen dacht ik, dan ga ik maar voor een AMD6x serie, maar ook daarvoor wordt gewaarschuwd dat deze wellicht amper te bestellen zijn omdat er maar een beperkte oplage zal zijn.

Maar het nieuws stroomt maar binnen hoe geweldig al deze kaarten wel niet zijn.
Daar gaan we weer! PS. De 3070 TI ontbreekt nu uit dit overzicht.
nieuws: Gerucht: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti met 4864 Cuda-cores komt op 17 no...
Was de product catalog al rijkelijk bezaaid in het verleden bij nvidia met: FE's, non TI's, Super's en TI's wordt het er nu voor de consument opnieuw niet duidelijker op.
We zullen het zien als de onafhankelijke benchmarks er zijn. Rumors zijn rumors, Al zal er wel een oorsprong in zitten. Zijn dit soort uitspraken vaak erg rooskleurig.
Lijkt me een interesante kaart. Kan niet wachten om weer te zien dat ze allemaal uitverkocht zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee