Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Google Stadia Review

Makkelijk, maar duur en niet af

21-11-2019 • 08:09

405

Multipage-opmaak

Google gaat gamen

Google is actief op vrijwel elk raakvlak tussen computers en internet. Toch is er een zeer populair strijdperk waar Google opvallend afwezig is: gaming. Het bedrijf heeft wat pogingen gedaan, maar is er tot nu toe niet in geslaagd een grote speler op deze markt te worden. Daar moet Stadia, de cloudgamingdienst die deze week wereldwijd wordt geïntroduceerd, verandering in brengen.

De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? We hebben de Stadia Premiere Edition uitgebreid getest, gewoon op het Tweakers HQ.

Wat krijg je?

De Premiere Edition wordt in een keurige doos geleverd, met daarin de Stadia-controller en een Chromecast Ultra, inclusief de bijbehorende voeding. Die voeding zorgt niet alleen voor de stroomtoevoer, er is ook een ethernetaansluiting in verwerkt zodat de Chromecast gebruik kan maken van bekabeld internet. Daarnaast levert Google nog een apart voedingsblokje mee, een standaardtelefoonlader met een Type A-uitgang. Tot slot zijn er twee snoeren: 'usb a naar usb c' en 'usb c naar usb c'. De telefoonlader dient om de controller op te laden, en de twee snoeren om hem met apparaten als een laptop, desktop, tablet of telefoon te verbinden.

Vervolgens is het zaak om Stadia te installeren. Daar heb je een smartphone en een Google-account voor nodig. Je installeert eerst de Chromecast Ultra via de Home-app van Google. Daarna installeer je de Stadia-app op je telefoon, om daarmee de Stadia-controller aan de Chromecast te koppelen. Dat is nodig omdat Google een slimme oplossing heeft bedacht die latency moet beperken: de controller maakt rechtstreeks contact met internet. De controller is voorzien van wifi. Daarmee kan Google een stap overslaan. De invoer van je controller hoeft dus niet eerst naar je tv, laptop, desktop, tablet of smartphone om van daaruit naar de servers van Google te worden gestuurd. De input gaat rechtstreeks naar Google.

Spelen maar!

Launch-games van Stadia

Assassin’s Creed Odyssey
Attack on Titan: Final Battle 2
Destiny 2: The Collection (gratis voor Stadia Pro)
Farming Simulator 2019
Final Fantasy XV
Football Manager 2020
Grid 2019
Gylt
Just Dance 2020
Kine
Metro Exodus
Mortal Kombat 11
NBA 2K20
Rage 2
Rise of the Tomb Raider
Red Dead Redemption 2
Samurai Shodown (gratis voor Stadia Pro)
Shadow of the Tomb Raider
Thumper
Tomb Raider 2013
Trials Rising
Wolfenstein: Youngblood

Daarna ben je klaar om te gamen, ware het niet dat je nog geen games hebt om te spelen. Die zul je aan moeten schaffen, via de Stadia-app op je telefoon. Om de koe meteen bij de horens te vatten: het aanbod en de prijs van de games zal menigeen tegenvallen. Bij de introductie van Stadia zijn 22 games voorhanden. Games als Destiny 2, Assassin's Creed Odyssey, Mortal Kombat 11, de drie laatste Tomb Raiders, Red Dead Redemption 2, Metro Exodus, Rage 2 en Wolfenstein: Youngblood. In het aanbod vind je ook wat onbekendere games als Thumper en Kine, en zowaar één exclusieve game die op geen enkel ander platform zal verschijnen, Gylt.

Voor die wat minder bekende games betaal je nog net geen 30 euro. Voor de bekende titels betaal je echter de volle mep, ze staan voor ongeveer 60 euro in de Stadia Store. Dat is een prijs die niet elke gamer kan waarderen. Het argument van de critici is dat je de games op Stadia niet fysiek bezit. Stadia is een service. Je krijgt geen tastbaar product in handen dat je kunt verkopen als je erop bent uitgekeken. Daar zou een lagere prijs tegenover moeten staan, vinden velen. Ook omdat het maar de vraag is hoe toekomstbestendig Stadia is. Google heeft een reputatie als het om diensten gaat die het na introductie weer net zo makkelijk de nek omdraait. Dan heb je dus niets meer aan de games in je Stadia-Account. Dat argument geldt ook bij een dienst als Steam, maar Valve heeft zich al ruimschoots bewezen, en Google niet. De twijfel die gamers hebben over de prijs van de games kan een factor zijn voor het slagen van Stadia.

Google Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshots

Games in 4K op Google Stadia

Games kopen

En daar komt nog wat bij. Bij concurrerende diensten als EA Access sluit je een abonnement af, waarna je ongelimiteerd games kunt spelen. Bij Stadia heb je een abonnement en dien je vervolgens ook nog games te kopen. Google biedt twee verschillende abonnementen aan voor Stadia. Voor Stadia Pro betaal je 10 euro per maand, maar er is ook een gratis variant. Dan betaal je dus enkel voor de games, maar is het spelen via Stadia gratis. Bij die gratis variant is de beeldkwaliteit beperkt tot 1080p en 60fps. Bij de Pro-variant ligt het maximum op 4k en 60fps, met 5.1-geluid op de koop toe.

Beide varianten zijn interessant, en dat geldt wellicht vooral voor de combinatie. Het geeft je de optie om een maand een abonnement op Pro te nemen als die ene toffe game uit is, en terug te schakelen naar de gratis variant als je de game hebt uitgespeeld. Dat zit er nu echter nog niet in, want het gratis abonnement is nog niet beschikbaar. Het komt pas ergens in 2020. Sterker, de enige manier om nu van Stadia gebruik te maken, is door de Premiere Edition te kopen, voor 129 euro. Dat is de bundel die we hierboven beschreven, plus drie maanden Pro-abonnement.

Hoewel Stadia dus niet een Netflix voor games is, hoef je bij het Pro-abonnement niet èlke titel te kopen. Google belooft dat gamers grofweg één gratis game per maand kunnen spelen en wil op termijn een selectie aan gratis games aanbieden voor Pro-gebruikers. Of dat recente titels zullen zijn, is nog niet bekend. Op moment van schrijven heb je als Pro-lid gratis toegang tot Destiny 2 en Samurai Shodown.

Snelheid

Met een account op zak, games gekocht en de Chromecast en controller aangesloten, is de weg vrij om te spelen. We hebben met name gespeeld in de dagen voordat Stadia publiekelijk beschikbaar werd. Het aanbod was daarbij nog beperkter dan bij de release van de dienst. We konden aan de slag met Destiny 2, Shadow of the Tomb Raider, Mortal Kombat 11, Trine, Gylt, Kine en Just Dance 2020. Vlak voor de release kwam daar Red Dead Redemption 2 nog bij. We hebben met name de bekende games gespeeld, zodat we onze ervaringen konden vergelijken met die op consoles en pc.

Google Stadia

We hebben bovendien de latency gemeten die optreedt bij het spelen via Stadia. Dat deden we door in verschillende games dezelfde handeling uit te voeren, waarbij we de game speelden op de verschillende platformen waarop Stadia speelbaar is. Dat betekent dat we hebben gespeeld op een tv waarop de Chromecast Ultra is aangesloten, en waarbij we de Ultra zowel bedraad als draadloos gebruikten. We hebben de latency ook getest op een Windows-laptop, en ook daarop zowel bedraad als draadloos gespeeld. Datzelfde hebben we gedaan op een Chromebook. Verder hebben we bedraad getest op een high-end desktop en uiteraard gespeeld op een mobiele telefoon. Dat laatst kan voorlopig enkel op een vrij recente Pixel. Google wil de dienst ook werkend krijgen op andere Android- en iOS-telefoons, maar zover is het nog niet. Tot slot hebben we de verschillende games ook getest op een PlayStation 4 Pro.

Wisselvallig

De tests leveren een zeer wisselend beeld op dat weinig zegt over het platform waarop je speelt, maar des te meer over de snelheid van het netwerk waar je gebruik van maakt. Google past variabele compressie toe, wat ervoor moet zorgen dat de framerate optimaal blijft. Dat klinkt leuk, maar als er één conclusie valt te trekken uit het spelen op verschillende platformen, is het dat niet het apparaat, maar je verbinding bepaalt hoe goed je ervaring is. Als je van Stadia gebruik wilt maken, is het zaak eens goed te kijken naar het internetabonnement dat je hebt afgesloten. Spelen op 720p met 60 frames per seconde vraagt 10 megabit per seconde. Spelen op 1080p en 60 fps vraagt 20 Mbit/s, als je daar hdr en 5.1-geluid bij wilt. Het maximaal haalbare is 4k-beeld op 60fps, met hdr en 5.1-geluid. Dat vraagt 35 Mbit/s. Dat lijkt niet veel. Het kleinste pakket bij een grote provider als Ziggo biedt in theorie al 50 Mbit/s.

Stadia speed requirements

Schommelingen

Toch is dat niet het hele verhaal, want in de praktijk blijkt Stadia erg gevoelig voor schommelingen in de snelheid van je verbinding. Als je zit te gamen en iemand in huis zet Spotify aan, of hij of zij kijkt even wat op Youtube of Netflix, is de kans groot dat je daar direct iets van merkt. Dat geldt vooral als je speelt via wifi, maar ook als je bedraad speelt zul je dips in zowel de resolutie als de framerate ervaren, variabele compressie of niet. Het varieert zozeer dat het melden van een gemiddeld getal voor latency eigenlijk geen zin heeft. Uiteraard is bekabeld spelen een stuk stabieler, maar ook daarbij kregen we regelmatig met dips te maken die afbreuk deden aan de spelervaring.

Om toch wat op de verschillende platformen in te zoomen: heb je net een mooie 4k-tv gekocht en wil je via Stadia spelen, met de beste beeldkwaliteit? Dat kan een verrassend goed resultaat opleveren. Games als Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 en Destiny 2 kunnen er indrukwekkend uitzien, zeker omdat Stadia hdr ondersteunt. Voor hdr hoeft het beeld niet eens 4k te zijn, want ook op lagere resoluties kun je van de mooie lichteffecten genieten. Als je beter kijkt naar rustige of stilstaande beelden, zie je dat Google compressie toe moet passen om het beeld in de 35 Mbit/s te vangen. Bij bewegend beeld valt dat uiteraard al veel minder op, en dan is het beeld wel degelijk indrukwekkend goed. Je ziet vooral dat de anti-aliasing minder wordt en dat in textures hier en daar wat minder detail zichtbaar is. Voor het spelen op een goede desktop met een 4k-scherm geldt hetzelfde.

Google Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshots

Mortal Kombat 11 - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts.

Vergeet wifi

De nadruk ligt daarbij op 'kan', want de ervaring kan dus flink wisselen. Plotselinge, vaak kortstondige drops in beeldkwaliteit en framerate komen voor, ongeacht het platform waar je op speelt. Dus ook als je de duurste game-pc hebt staan. De ervaring wordt anders als je van wifi gebruikmaakt. De Chromecast kan dat aan, en apparaten als een laptop, Chromebook en telefoon uiteraard ook. Bij spelen via wifi treden de schommelingen in beeldkwaliteit en framerate veel vaker op en zakt Stadia vaker door het ijs. Een game als Mortal Kombat 11, waarbij input-lag van levensbelang is, kan snel onspeelbaar worden als je via wifi speelt. Al is dat uiteraard sterk afhankelijk van het verkeer op je netwerk. Vooral op Chromebooks zakt de beeldkwaliteit en framerate regelmatig flink in.

Overigens valt op dat het spelen op een mobiele telefoon daar juist verrassend positief bij afsteekt. Google ondersteunt momenteel alleen de Pixel 2 en hoger. Wij testten op een Pixel 3a en dat leverde opvallend strak en stabiel beeld op. Toch is de conclusie dat je Stadia vooral wilt gebruiken via een bekabelde internetaansluiting. Via wifi kan, maar het levert te veel schommelingen op om prettig te gamen, zeker als de game snelle reacties van de speler vraagt.

Upscaling

Dat is helaas niet het hele verhaal. De belofte van gamen met 4k-beeld wordt door Stadia niet altijd waargemaakt. Niet elke game is op 4k-resolutie speelbaar. Althans, het beeld dat je ziet is 4k, maar in sommige games afgeleid van een origineel op lagere resolutie. Zo draait Destiny 2 eigenlijk op 1080p bij 60 fps, waarbij het beeld dus wordt ge-upscaled tot 4k. Bij Red Dead Redemption 2 draait de game op 1440p bij 60 fps. Het is opmerkelijk dat Google de games op een lagere resolutie draait. De servers die Google gebruikt zouden krachtig genoeg moeten zijn om de games op 4k te draaien. De servers bevatten 2,7GHz Intel-cpu's, gecombineerd met AMD-gpu's die 10,7 teraflops kunnen verwerken. Dat is krachtiger dan de huidige generatie consoles. Het geeft te denken over de toekomst van Stadia. Als het met deze hardware niet mogelijk is om hedendaagse games op 4k te draaien, wat wordt het beeld dan als de volgende generatie consoles er is? De PlayStation 5 is naar alle waarschijnlijkheid al in 2020 te koop, en ongetwijfeld zal kort daarop de nieuwe Xbox volgen.

Google Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshots

Shadow of the Tomb Raider - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts

Controller

De controller die Google met Stadia mee levert, is opvallend goed. Hij is stevig en ligt prettig in de hand. Voor de vorm heeft Google goed gekeken naar de controller van de populairste console van dit moment, de PlayStation 4. De vorm van de behuizing lijkt sterk op die van de DualShock 4, en dat geldt ook voor de indeling van de knoppen. De twee joysticks, de face buttons en de d-pad zitten op dezelfde plaats als bij de console van Sony, net als de triggers en de schouderknoppen. Het grootste verschil is dat Google niet de tekens gebruikt waar Sony zijn face buttons mee aanduidt. Google kiest voor A, B, X en Y, net als Microsoft bij de Xbox.

De controller van Google is robuust, heeft een goed gewicht en een prettig oppervlak, en ligt daarmee goed in de hand. Toch is hij net niet zo goed als de controllers van Microsoft en Sony. Met name de triggers voelen wat minder goed aan. Die van de concurrentie hebben net wat meer weerstand, en die van de Stadia-controller voelen wat slap en minder responsief aan. Ook de d-pad is bij Stadia net wat minder. Bij de Xbox One en PlayStation 4 steekt de d-pad iets verder boven de behuizing uit. Dat maakt dat hij makkelijker is te bedienen dan bij Stadia. Het zijn geen zwaarwegende punten, met de controller van Stadia is het op zich prima gamen.

Andere controllers

Bovendien kun je ook de controllers van de Xbox en PlayStation gebruiken voor Stadia, net als de Pro-controller van Nintendo. Dat kan op alle Stadia-platformen, behalve de tv. Daar kun je alleen de Stadia-controller op aansluiten, maar dan wel weer draadloos. Vreemd genoeg kun je de Stadia-controller op andere platformen alleen bedraad gebruiken, via de mee geleverde usb-kabel. Google hoopt dat dit in de toekomst ook draadloos kan. Het is één van de opties die nog aan de dienst moeten worden toegevoegd. Overigens kun je de Stadia-games ook met een muis en toetsenbord spelen. Dat kan echter alleen als je speelt via Chrome, op een desktop of laptop.

Google Stadia

Niet ingeloste beloftes

Stadia is nog volop in ontwikkeling. Dat is een andere manier om te zeggen dat Stadia nog lang niet af is. Er zijn tal van onderdelen die Google wel heeft beloofd, maar die nog niet werken. Het meest in het oog springt het gratis abonnement dat nog niet beschikbaar is. Het is ook niet duidelijk wanneer dat eindelijk gebeurt.

Verder is het aanbod aan games nog mager. Bij de introductie zijn het er 22, waaronder veel games die al maanden of jaren oud zijn. Daar trek je geen groot publiek mee, zeker niet als je voor die games het volle pond vraagt. Er zijn genoeg uitgevers die van plan zijn om games via Stadia te verkopen, maar ook daarbij gaat het voorlopig vooral om oude spellen. Google schermt met Cyberpunk 2077, dat één van de klappers van 2020 moet worden. Dat is inderdaad een titel waar veel gamers met smart op wachten, maar veel andere grote titels zijn er nog niet aangekondigd. Het is dus onduidelijk of Google op dat vlak kan concurreren met partijen als Sony, Microsoft of een platform als Steam. Zeker Sony en Microsoft zijn voor hun nieuwe consoles op zoek naar grote, exclusieve games die ze waarschijnlijk niet snel naar Stadia zullen brengen. De vraag is of het Google gaat lukken om een selectie goede, recente games te bieden.

Google Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshots

Destiny 2 - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts.

Reputatie

Google heeft op dat vlak ook zijn reputatie tegen, als firma die veel projecten start maar ook net zo makkelijk weer uit de lucht haalt. Dat maakt dat veel uitgevers wat koudwatervrees hebben. Het is opmerkelijk dat uitgevers Stadia vaak in één adem noemen met Project xCloud, een vergelijkbare dienst die Microsoft volgend jaar op de markt wil brengen. Microsoft wordt gezien als meer betrouwbaar dan Google. Bovendien is gaming al veel langer een belangrijk bedrijfsonderdeel van Microsoft.

Er is meer dat nog niet werkt. Zo ontbreekt force feedback in veel games. Het werkt wel in Destiny 2, maar niet in games als Mortal Kombat 11 en Shadow of the Tomb Raider. De controller is in veel situaties nog niet draadloos te gebruiken. Ook de link met YouTube is er nog niet. Bij de aankondiging van Stadia beloofde Google dat je een stream van een game kon kijken op YouTube, om dezelfde game vervolgens met één klik zelf verder te kunnen spelen. Zover is het dus nog niet. Ten eerste vergeet Google daarbij een belangrijke tussenstap: je zult de game eerst moeten kopen. Maar los daarvan is de link tussen YouTube en Stadia dus nog niet gelegd.

Dat zijn zaken die wellicht op termijn worden opgelost. Wellicht belangrijker is dat de servers van Stadia het nu al niet aan kunnen om recente games op 4k te spelen. Wat moet dat worden als de nieuwe generatie consoles dat binnenkort wel met gemak kunnen en Stadia daar op grafisch vlak dus niet mee kan concurreren? En waarom zou je 10 euro per maand betalen om games op 4k te kunnen spelen als een aantal ervan simpelweg niet op 4k draait?

Google Stadia

Kansen

Tot zover de negatieve insteek, want uiteraard heeft Stadia ook pluspunten. Het belangrijkste is dat je geen dure apparatuur nodig om te kunnen gamen. De Premiere Edition kost 130 euro. Dat is veel goedkoper dan een console, laat staan een volwaardige game-pc. Je moet weliswaar je games kopen, maar dat moet ook voor je PlayStation, Xbox of pc, dus die kosten vallen tegen elkaar weg. Blijft over dat je voor de prijs van een console makkelijk de Premiere Edition kunt kopen en nog heel wat maanden van een Pro-abonnement kunt genieten. Het scheelt bovendien een apparaat in huis, zeker als je via een Chromecast speelt.

De beeldkwaliteit is misschien niet optimaal en vooral niet altijd stabiel, maar is dat erg? Dat zal voor lang niet voor iedere gamer het geval zijn. Het is ook lang niet bij iedere game even belangrijk. Red Dead Redemption 2 is een trage game waarbij latency minder opvalt. Dat spel kun je via Stadia spelen op je 4k-tv zonder dat je daar een console of pc voor nodig hebt.

Google Stadia

Er kan meer

Stadia schept bovendien mogelijkheden die op andere platformen minder makkelijk zijn te realiseren. Vooral bij multiplayergames biedt een dienst als Stadia voordelen. Zo maakte Codemasters al bekend dat je in rallygame Grid met maximaal 40 auto's tegelijk het circuit op kan, wat op de andere platformen niet mogelijk is. Fortnite met maximaal 100 spelers? Stadia moet prima in staat zijn een veelvoud daarvan mogelijk te maken. Het is dus wachten op ontwikkelaars die het potentieel van Stadia gaan benutten. Als het Google lukt om uitgevers aan zich te binden, kan de mogelijkheid om crossplatform te spelen bovendien worden uitgebreid. Dat geldt nu al voor de savegames van Destiny 2, maar op dat vlak is veel meer mogelijk. Dat stookt dan weer niet helemaal met het huidige businessmodel. Als je nu dezelfde savegame zowel op je PlayStation als in Stadia wilt gebruiken, moet je de game twee keer aanschaffen.

Crossplatform kan ook een ander probleem oplossen. Juist doordat veel games een online component hebben, klitten gamers samen op één en hetzelfde platform. Je koopt bijvoorbeeld een PlayStation om Fifa te kunnen spelen met je vrienden. Google plaatst nu een platform naast het bestaande aanbod, een platform waarvoor je bovendien de games moet kopen die je misschien op een ander platform al bezit. De vraag is of je dat zult doen als je vrienden op een ander platform spelen.

Google Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshots

Red Dead Redemption 2 - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts.

Conclusie

De grote vraag bij Stadia is vooral voor wie het platform interessant is. De dienst werkt, je kunt games spelen op 4k, op een willekeurig scherm. Dat kan je grote, mooie, nieuwe tv zijn, maar ook je smartphone. Als je scherm het aankan, kun je gamen in 4k, zelfs met hdr en 60fps. Dat is indrukwekkend, zeker omdat je er geen dure pc of console voor nodig hebt. Met 130 euro ben je klaar. Stadia is bovendien gemakkelijk, want je hoeft je games nooit meer te downloaden en installeren, en ze zijn altijd up-to-date. Kom daar maar eens om bij de hedendaagse consoles.

Het beeld van Stadia kan mooi en vloeiend zijn, maar is dat helaas lang niet altijd. Wie vloeiend beeld wil, kan spelen via wifi beter achterwege laten. Dat levert te veel haperingen op. Spelen via bekabeld internet gaat beter, hoewel de ervaring ook dan nog steeds wisselend is. Internetverkeer van andere huisgenoten gooit al snel roet in het eten. Een goede internetverbinding is dus aan te raden, zodat er ruimte is voor zowel Netflix als Stadia. Wat dat betreft zou Stadia flink kunnen profiteren van de uitrol van 5g en glasvezel. In België, waar internetabonnementen met een datalimiet niet ongebruikelijk zijn, heeft Google nog een extra uitdaging. Hoe gaat Stadia daar vallen?

De conclusie die je hieraan kunt verbinden, is dat Stadia momenteel nog niet geschikt is voor de hardcore gamer. Daar zijn de beeldkwaliteit en framerate te wisselend voor. Wil je het mooiste beeld of een uiterst stabiele verbinding, dan kun je beter op bestaande platformen blijven spelen. Dat heeft echter zijn prijs. De apparaten die je daarvoor nodig hebt, garanderen dat mooie en stabiele beeld, maar kosten honderden euro's.

Content is king

Het magere aanbod aan games staat succes voor Stadia voorlopig ook in de weg. Bovendien stelt Google niet veel grote titels in het vooruitzicht. Cyberpunk 2077 is mooi, maar welke grote titels komen er nog meer? Misschien belangrijker is dat we twijfels hebben bij het businessmodel van Google. Stadia is niet de Netflix voor games. Het heeft een abonnementsvorm, maar daarnaast moet je de games nog steeds aanschaffen, voor de volle prijs. Je spaart de aanschaf van een console of pc uit, maar levert daar beeldkwaliteit voor in.

Het businessmodel komt niet overeen met de huidige trend waarin Netflix, Spotify en EA Access en Xbox Game Pass wel onbeperkte toegang aanbieden, zonder dat je games, films of muziek hoeft aan te schaffen. Google belooft Pro-gebruikers een selectie aan gratis games en maandelijks wisselende titels, maar zegt daarbij meteen dat mensen niet het grootschalige aanbod van een bijvoorbeeld Game Pass moeten verwachten.

Het maakt Stadia voorlopig enkel geschikt voor wie niet of niet meer zo nodig de optimale game-ervaring zoekt. Als het allermooiste beeld en de hoogste snelheid wat minder belangrijk zijn, kan Stadia wel degelijk een prima manier zijn om games te consumeren. Zeker als Google voor elkaar weet te krijgen dat games crossplatform kunnen worden gespeeld.

Ander model

Voor het succes bij spelers die wellicht niet meer zo hardcore zijn, is het ontbreken van de gratis variant van het Stadia-abonnement wellicht een obstakel. Juist die doelgroep zal daarin geïnteresseerd zijn. Het is een van de vele beloften die Google nog in moet lossen. Stadia is daarmee zeker interessant, maar helaas nog lang niet klaar. Het aanbod is te mager, het businessmodel wellicht niet het meest geschikt voor de doelgroep, en opties als cross platform en het gratis abonnement ontbreken nog.

De vraag is of de introductie van Stadia niet te vroeg komt. De dienst heeft nu nog flinke tekortkomingen. Misschien moeten we Stadia in zijn huidige vorm zien als een publieke bètatest, maar dan gaat het wel om een duur betaalde bètatest. Om met een positieve noot te eindigen: Stadia is nog voor verbetering vatbaar, maar als er één partij in staat is om de genoemde problemen te tackelen, dan is het Google. Met een groot aantal programmeurs in dienst en eigen datacenters over de hele wereld heeft geen enkele andere partij zoveel slagkracht. We zijn heel benieuwd hoe Stadia er over een jaar uitziet. Niet alleen omdat Google in de tussentijd de huidige dienst heeft kunnen verbeteren, maar ook omdat Microsoft dan met xCloud wellicht een antwoord klaar heeft en er bovendien een nieuwe generatie consoles is verschenen.

Google StadiaGoogle StadiaGoogle StadiaGoogle StadiaGoogle Stadia
Google Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshotsGoogle Stadia - screenshots

Lees meer

Reacties (405)

405
403
263
12
0
116
Wijzig sortering
Een kleine berekening voor mezelf om te zien hoe interessant het is om Stadia te nemen. Eerste aanschaf en dan een abo+3 games per jaar:

Stadia PS4 PC midrange
Console € 125,00 € 250,00 € 1.200,00
Abo per jaar € 120,00 € 60,00 € -
Game 1 € 60,00 € 40,00 € 30,00
Game 2 € 60,00 € 40,00 € 30,00
Game 3 € 60,00 € 40,00 € 30,00

Totaal jaar 1 € 425,00 € 430,00 € 1.290,00
Totaal jaar 2 € 725,00 € 610,00 € 1.380,00
Totaal jaar 3 € 1.025,00 € 790,00 € 1.470,00
Totaal jaar 4 € 1.325,00 € 970,00 € 1.560,00
Totaal jaar 5 € 1.625,00 € 1.150,00 € 1.650,00


Met dit (bierviltje) berekening is Stadia net zo duur als een midrange pc en +- vijfhonderd duurder dan de PS4.

[Reactie gewijzigd door Amon-Re op 23 juli 2024 03:57]

Mooie snelle berekening! :)

Dit is wel onder de voorwaarde dat je graag op 4K wil gamen met je Google Stadia. Als je aan FullHD genoeg hebt dan mag je €600 van het totaalbedrag aftrekken voor Google Stadia (want dat zou gratis worden). Dat maakt het een iets betere deal dan een afgekochte desktop, maar nog niet heel erg overtuigend ten opzichte van PS4.

[Reactie gewijzigd door Zerfox op 23 juli 2024 03:57]

Daar kun je dan als kanttekening wel weer bij maken dat als je genoegen neemt met fullHD de pc geen €1200 hoeft te kosten (denk dat je dan ook wel voor €600 klaar kunt zijn, maar goed dan moet je wel zelf bouwen). Grote voordeel lijkt me vooral dat je daarmee niet afhankelijk bent van ondersteuning van een bedrijf, en een veel groter aanbod hebt.
En wat ook vaak vergeten wordt in dit soort rekensommetjes, een pc kan je voor veel meer gebruiken dan consoles of stadia.
De vraag is dan wel weer of dat relevant is.
Blijkbaar zijn die extra toepasbaarheden niet nodig, anders was er al wel een pc geweest en hoefde er niet naar andere mogelijkheden om te kunnen gamen gekeken te worden :)
Soms is het relevant. Ik gebruik bijv mijn mini pc (gpu 1050ti lp) zowel als gaming desktop, gaming 'console' (Steam + controllers), als htpc (netflix/films & muziek) en voor makkelijk browsen. Ik heb de pc aangesloten op een tv, op een monitor en op een 5 euro dock waar ik de accessoires in kan pluggen.
De pc zelf was iets van 650 euro totaal als ik het me goed herinner (~2 jaar oud nu) en games koop ik gemiddeld voor 10-15 euro oid.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 23 juli 2024 03:57]

Op zich is er ook de discussie of Stadias HD evenwaardig is aan lokaal HD. Bijvoorbeeld bij Netflix komt een 4k stream ongeveer overeen met een HD BluRay, dus dan is stadia 4k wel goed te vergelijken met HD consoles en pc.
Verre van... Check Digital Foundry hun RDR2 vergelijking. Stadia VS PC en XoneX
Behalve dan dat, wat de meesten lijken te vergeten, er geen concurrentie is op het verkopen van games op stadia. Je móet ze van Google kopen tegen de Google prijs. Ik speel nu RDR2 en heb die voor €25 tweedehands gekocht, itt €60 op stadia. Tweedehands op stadia? Vergeet het maar. Je kunt je oude spellen ook nooit meer doorverkopen om iets van het aankoopbedrag terug te krijgen. Op de PS4 koop ik nooit iets full price, dus games voor stadia kosten gemiddeld dan het dubbele wegens gebrek aan alternatieve verkoopkanalen.
Daar valt wel wat voor te zeggen idd...

Ik ben fan van Stadia vanaf het werd aangekondigd... als casual gamer die geen zin heeft om ongeveer driejaarlijks 1300 euro uit te geven aan een midrange gamepc en vandaag op mijn 2015 Laptop met GTX960 wel nog games kan spelen maar al moet liggen instellingen aanpassen bij nieuwe games...
"lekker goedkoop spelen op de bank", dat bekt wel lekker maareuh... 60 euro per game is idd. niet zo goedkoop... games op pc zijn nieuw vaak ook zo duur maar het duurt nooit lang of je kan ze voor de helft van de prijs kopen, ook AA-games...

Ik ben de voorbije maanden heel lyrisch geweest over Stadia, en het concept spreekt me nog steeds heel erg aan... Maareuhm... zoals gezegd: Content is King -en dat is het nog niet- maar vooral... Prijsmonopolie... vergeet het maar dat ik m'n games aan 60'- /stuk koop wanneer ik ze voor de helft of zelfs minder dan de helft lokaal kan hebben... Dàt is iets dat mijn optimisme toch aanzienlijk tempert...

Overlaatst Halo: TMCC gepreordered voor 40 euro, dat zijn... ehm, even tellen, 6 premium games; 6,67 euro per game... dàt is goedkoop.

Toegegeven, de instapprijs voor Stadia is belachelijk, en een ChromeCast Ultra kan je buiten Stadia om ook gebruiken, ook de controller trouwens... Als je niet teveel premium games koopt, ben je nog steeds goedkoop uit.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 23 juli 2024 03:57]

Dit is wel precies de adder onder het gras bij abonnementsdiensten. Sluipende kosten. En ook de reden dat ik bijna geen abonnementen heb. Geen sportschool, geen Spotify, geen Netflix.
haha, maar vermeld ook de maandelijkse kosten die je wel hebt, Telefoon, Ziggo / Internet, en hoe anders is dat als Energie, huur/hypotheek, autoverzekering, etc.

Wat ik bedoel is dat je maandelijks gewoon kosten hebt en subscriptions het "nieuwe normaal" geworden zijn.

Het is voor iedereen anders, maar in de VS zag je deze trend al jaren geleden. Ik kijk nog geen 5 uur TV per maand, toch betaal ik maandelijks aan Ziggo. Vroeger had ik nog een kinder / HD pakket, maar dat is nu dan Netflix geworden.

Vroeger kocht ik geen 120 euro aan cd's per jaar, maar nu vind ik de 15 euro Spotify (voor het gezin) een prima deal.

Sommige mensen gaan maandelijks uit eten. Dat is dan 60/100 euro per maand, dat vind ik zonde.

Wat ik overigens jammer vind is die prijs die voor iedereen gelijk is. Een fanatiekende gamer speelt misschien wel 100 uur per maand voor 10 euro, ik zou misschien vier uur per maand spelen voor eenzelfde bedrag.

Als laatste zie je dat het wel steeds gemakkelijker is om dingen aan en uit te zetten en te switchen.
We moeten kritisch blijven kijken en voor iedereen is dat verschillend. Maar elke abbo is gewoon een afweging. Ik gebruik er wel steeds meer van en doe ook aan Blendle, Medium, Wired, etc.
Wat ik bedoel is dat je maandelijks gewoon kosten hebt en subscriptions het "nieuwe normaal" geworden zijn.
Klopt helemaal, en je kunt de kosten ook sterk binnen de perken houden als je een beetje slim met je abo's omgaat. Want ook dat is het nieuwe normaal, een beetje met abo's jongleren :)
Als je maar 4 uur per maand speelt neem je toch de gratis versie?
Daar is dit juist ideaal voor, behalve dat je de volle mep betaald bij aanschaf van de games.
De aanschafprijs van games hier is helaas niet bijgesteld op het feit dat het een luxe huurlicentie is; als stadia ooit platgaat heb ik niks aan mijn 'gekochte' stadia-games. Als ik die games fysiek heb, of kan downloaden op iets fysieks, en ik heb een compatibel apparaat in huis, ben ik over 20 jaar er misschien nog steeds wel weer eens een uurtje zoet mee.
Dat idd.
Ik waak er ook voor.
Daarom ook geen mobiel abbo, gewoon prepaid voor die 5x dat ik per maand bel.
Je loopt leeg als je niet oplet.
1200 euro voor een midrange pc is alleen nog een beetje veel, ik denk dat je met 800 euro ook prima performance haalt die midrange te noemen valt.
Voor 800 euro kun je inderdaad een prima game PC bouwen nu. Echter... je moet dan nog wel geld uitgeven voor een scherm, toetsenbord en muis.
Ja ach, voor de console en stadia rekenen we ook niet de prijs van de tv erbij
Ja das waar. :)

(al denk ik dat de meeste mensen die TV sowieso al hebben staan en daar niet in hoeven te investeren)
Ik ben met je eens dat de meeste ook al een TV hebben staan en in veel gevallen geen monitor (meer), maar als je al van plan was om op je TV te gaan gamen, dan heb je ook geen monitor nodig. Een toetsenbord en muis kan je echt super elcheapo nemen als je het primair gebruikt om te gamen met een controler, welke je natuurlijk ook moet aanschaffen.

Imho veel grotere issues zijn: volle mep voor games vs. dealtjes (zeker voor oudere games), waar het verschil veel groter kan zijn dan de genoemde 30 euro. Coor Doom legde ik twee jaar geleden al minder dan €14 neer en kost nu op Steam standaard €20. Daarnaast nog eens een super beperkte keuze. Je kan dan beter een PC nemen en daarvandaan gaan streamen, je upfrontcost zal wel een stukkie hoger zijn...
Ik denk dat je de hoeveelheid schermen in een huishouden met kinderen zwaar onderschat ;)
Toch even een kanttekening.

Je telt bij Stadia jaarlijks 120 euro abonnement. Maar als je gewoon tevreden bent met 1080p dan is je abbo kost gewoon 0 euro, zelfs als je multiplayer wil spelen.

Ook een beetje vreemd dat je bij stadia dadelijk 60 euro telt per game (op de prijslijst stonden er ook die minder kosten) en je bij PS4 40 euro telt. De nieuwe COD is nog altijd minimaal 54 euro (pricewatch: Call of Duty: Modern Warfare (2019), PS4)

Als ik dan even tel, zelfs met 60 euro per game:
Console 125 + 0 euro abbonement + 3 x 60 euro game= 305 euro.
Volgens mij heb je enkel de controller nodig voor de basic variant, mogelijk kan je het zelfs doen met een controller die je al hebt.
Yup, de basis kun je gewoon via Chrome met keyboard en mouse spelen of via een controller die je hebt liggen. Dus geen initiele kosten, behalve de aanschaf van een game als je op 1080p wilt spelen.
Zelfs al geef je 60€ per spel op de PS4 uit (en verkoop je die niet tweedehands) ben je na 5 jaar nog steeds goedkoper af.
Waarom is een game op stadia 60 euro en op de pc 30? Ook het gratis abbo van stadia heb je hierin niet meegenomen, dus er zou eigenlijk een kolom bij moeten.
Games op de PC gaan vele malen sneller de korting in, daarnaast veel meer (hoge kwaliteit) F2P games.
Een game als The Outer Worlds bijvoorbeeld was tijdens release al voor 41 euro te krijgen, ondanks de goede reviews.
Dat hangt nog maar net af van welke games je speelt natuurlijk. Mijn PC kost +/- 600 euro, en daar kan ik zeker de volgende 5 jaar verder mee.
Als je hier ook de "gratis" PS+ games in meeneemt voor de PS4, waar regelmatig leuke games tussen zitten met veel uren speelplezier, dan is het verschil nog een stukje groter.
Ik mis nog ps+ abo om online te kunnen spelen in de berekening om gelijkwaardig te kunnen zijn. 45 euro per jaar als je dat goedkoop op de kop weet te tikken. Levert je dan ook nog eens 2 gratis games per maand op.
Helaas wel 2 gratis door Sony geselecteerde games, daardoor merk ik toch dat ik die games in de praktijk bijna nooit speel.
Nuja, volgend jaar worden de nieuwe systemen vrijgegeven. De aanschafprijs zal hoger zijn maar beter om mee te vergelijken. Deze zullen volledig gericht zijn op 4K. Daarnaast krijgen je bij MS en Sony verschillende gratis games per maand. Momenteel staat er nog niets vast maar hou het op 1 voor Stadia als je het abonnement hebt. Deze is dus een must.

Nu verzamel ik ook heel veel dus fyiek heb ik liever (maar weet dat digitaal op een gegeven moment de overhand zal nemen).

Ze brengen de stadia als kostenbesparend maar bij een levensverwachting van 4 jaar op een console is deze toch echt een flink stuk duurder. Dan hebben we het nog niet eens over een restwaarde van goederen. Stadia heeft ook (nog) geen exclusives dus ikzelf snap de markt nog niet helemaal maar kan er natuurlijk naast zitten hoor.
Je berekening helpt .... en het tikt inderdaad fors aan!
Maar met gratis 1080 Abo,3 spellen in 1. jaar en 1 in de jaren erna ("casual gamer") ziet het er alweer zonniger uit voor Stadia, dat is dan ook voor mensen die geen console of gaming PC willen kopen.
Ik heb nog twee andere redenen om Stadia te nemen:
1) Alle updates geneuzel vervalt,
2) Geen Kabel zooi in de woonkamer: b.v. PS4 + VR, controllers enz. maakt vn elke woonkamer al snel een puinhoop.

Dat zal voor hard core gamers geen probleem zijn, maar voor andere mensen kan dat wel wat uitmaken.
Geen kabel zooi in de woonkamer; behalve dat je natuurlijk voor een stabiele fps-drop-loze ervaring met goede beeldkwaliteit wel bedraad internet nodig hebt, en dat de controller nu in veel gevallen nog niet zomaar draadloos kan. Nog even wachten dan dus in ieder geval ;)
Goed punt...
Nou ja Stadia en quest, met 1 kabeltje ( niets is volmaakt in het leven...).
Dit soort berekeningen maakten ze ook voor telefoons met abonnementen. Telefoon los kopen was stukken goedkoper. Toch kocht vrijwel iedereen toentertijd z'n telefoon op afbetaling. Veel mensen willen niet een groot bedrag up front betalen...
Daarnaast kloppen de prijzen van spellen niet (zoek maar zelf even wat de huidige spellen kosten) en wil niet iedereen per se een Pro abo.
Mag hopen dat je na 3 jaar gamen op pc wel eea gaat upgraden... dus klopt niet
High end gebruikers ugraden zeker binnen 3 jaar. Midrange gebruikers waarschijnlijk niet. Ik heb een midrange PC uit 2007 en heb in al die tijd 1x de HDD vervangen voor een SSD en 1x de grafische kaart vernieuwd. That's it, ik geloof 300 euro in al die jaren. En daarmee speel ik gewoon nog Planet Coaster en World of Warcraft op medium settings.

Daarnaast is 1200 voor midrange gewoon te veel. Dus je kan zeggen dat upgrades daar al in zitten.
Dan ga je dus ook niet 4k 60fps gamen... en kan je gewoon gratis versie gebruiken. De berekening klopt dus niet.
Dat klopt, maar de berekening voor de midrange-PC klopt dan wel.

Maar dan zou je dus eigenlijk Stadia gratis naast een midrange moeten leggen, en Stadia Pro naast een high end.
Yes. Anders klopt het niet.
andere berekening met de voordelen van een volledige windows pc.
Ben het wel met je eens dat je na 3 jaar een nieuwe gpu mag zoeken. Zelf heb ik nog een gtx 980 en gtx 1070 in mijn pc's (meer dan 3 jaar oud) en doen het beide prima.
de vergelijking met een ps4. Ps4 ga je ook niet upgraden... Dus reken je dat nog niet mee in de pc.
Anders zou je gaan kijken naar hoe vaak je console wordt geupdate ps3-ps4-ps5 en die kosten er in stoppen.
Als je 4k wilt moet je echt wel upgraden hoor
Ja maar 4K is dat ook redelijk nieuwe technologie als we 3 jaar terug gaan.
Als je tussen de 1000 en 1500 een computer koopt dan hoef je echt niet het na 3 jaar te vervangen.

Als je uiterst bent van ik wil alleen de beste hebben en beste draaien, oke begrijpelijk.
Maar een High end CPU kan makkelijk 5 jaar mee, Zelf heb ik de 3770K met een 2080.
Had daarvoor de GTX 670 maar die klapte er steeds uit met Path of Exile als met meerdere mensen speelde.
Games draaien gewoon harstikke goed, dus ik wacht nog wel een jaartje voor als ik problemen merk om te gaan vervangen.

Een gewone consument / gamer heeft mindere eisen, dus om de 3 jaar de computer te vervangen is extreem.
Same als ik net al tikte. Dan kan je dus prima de gratis variant gebruiken en klopt je berekening niet. 4K is ECHT wel upgraden.
Bij het upgraden van zowel console en computer moet je rekening houden met dat je nieuwe console/onderdelen moet aanschaffen.

Maar ook dat deze een verkoopwaarde hebben. Echter upgraden zelf is niet verplicht na 3 jaar. als je een PC inderdaad voor 1200 euro nu koopt, heb je wel een redelijk kaartje (2070?) waarmee toch echt wel lang kan doorgamen
Ik heb een 2080ti en 4k 60fps is echt niet vanzelfsprekend. Dus ja om nieuwste games te kunnen blijven spelen zal ik wel upgraden over 3 jaar oid.
Enige dat je mist aan deze berekening is afschrijving. Die PS5 is na 5 jaar klaar, geen nieuwe games, niet te upgraden. De PC houdt langer zijn waarde en kan met slim upgraden nog veel langer mee.
Tot op zekere hoogte is het toch echt appels met peren vergelijken... Je neemt namelijk een belangrijk voordeel van Stadia (en dergelijke) niet mee in je afweging. Het overal ter wereld kunnen spelen op (in de toekomst) vrijwel ieder apparaat. Dat is voor veel mensen wel wat waard.
Met een groot aantal programmeurs in dienst en eigen datacenters over de hele wereld heeft geen enkele andere partij zoveel slagkracht.
Rare opmerking want Azure is natuurlijk maar een klein dingetje binnen Microsoft. En Microsoft heeft natuurlijk geen eigen programmeurs ?

Ik denk dat een Xbox met Gamepass waar hoogstwaarschijnlijk XCloud ook onder gaat vallen een veel betere deal is. Tevens kun je de Xbox ook nog inzetten als stream server naast XCloud.

Over de Stadia controller: Er is idd veel overgenomen van de Dualshock, zowel de plaatsing van de dpad en thumbsticks als de schouder buttons en triggers. En laat ik die nou net allemaal veel minder vinden dat die van de normale en Elite controller van de Xbox. Voor mij dus een reden om geen Stadia controller te kopen.

Verder mis ik een belangrijk punt in deze review en dat is de gratis versie van Stadia. Ja die is er nog niet, maar wat is gratis bij het grootste advertentie bedrijf ter wereld ? Linksom of rechtsom ga je toch betalen al dan niet via je privacy of via in-game advertenties ? Tussen elke level van je single player een reclame blok ? Niks is gratis bij Google en ik denk ook dat zowel de gratis als de betaalde variant niks meer zijn dan een verlengstuk om te kunnen profileren om extra advertentie inkomsten te kunnen genereren. Laten we niet vergeten dat Google 's werelds grootste advertentie bedrijf is. Google ziet ook wel dat meer en meer mensen advertenties blokkeren via diverse wegen. Ze moeten dus andere recources aanboren om hun ad inkomsten veilig te stellen. Gaming dus....
De inkomsten zijn heel simpel en kan je rechtstreeks terug zien bij andere gratis-entry-abbo's: gemis aan functionaliteiten en meer+beter is een muisklik weg voor een minimaal bedrag.
Je data wordt natuurlijk ook gebruikt, maar ik betwijfel of dat in Stadia weer terugkomt als advertentie. Eerder op je mobiel als je ingelogd bent bij google o.i.d.
Precies dat laatste. Het gaat natuurlijk nooit gratis blijven of zelfs zijn. Direct of indirect moet er genoeg geld binnen komen om de servers te laten draaien en winst te maken.
Paul schrijft in de conclusie: "Het maakt Stadia voorlopig enkel geschikt voor wie niet of niet meer zo nodig de optimale game-ervaring zoekt. "

Mijn vraag is: Wie is toch die latente gamer die nog geen console noch pc heeft, maar wel geïnteresseerd is in AAA games en Stadia als de ingang hiertoe ziet (en genoegen neemt met een suboptimale ervaring)? Is er überhaupt een markt voor Stadia?

[Reactie gewijzigd door Arrahant op 23 juli 2024 03:57]

Ik ben nu 27, heb een full time baan en meer verantwoordelijkheden dan vroeger. Ik heb mijn game-pc nog ergens in huis staan, niet aangesloten en al meer dan 2 jaar niet aangeraakt.

Ik heb wel een Switch aangesloten op de TV, vooral omdat ik de controller kan pakken en binnen 10 seconde in een game zit, kwartiertje kan gamen en weer in slaapstand kan zetten. Helemaal top, speel zo 4 -10 uur per week zo.

Nu hebben we een 65 inch 4k OLED tv hangen omdat ik en mijn partner graag films en series kijken, alleen is de 720p van de switch dan af en toe wel een domper.

Ik vind dit interessant, ik heb glasvezel liggen, en zou wel een keer Destiny willen spelen. Al vind ik het nu nog niet waard om op de Stadia band-wagon te springen. Ik kijk over 6 maanden nog eens.
Ik zou die gaming pc juist aansluiten op die oled! Wireless media keyboardje en een xbox controller erop en gaan met die banaan (vanaf de bank)! In native 4k, met je Steam vrienden. Zo doe ik het ook met veel games.
Je hebt min of meer een 100% kans dat jouw pc Destiny 2 beter kan draaien dan wat je op Stadia krijgt.
Je kunt dat doen, maar dat is niet voor iedereen een ideale situatie.
Ik snap dat mensen zoals Honnou gewoon direct willen gamen. De kleine hoeveelheid tijd die je hebt wil je dan niet moeten wachten op windows updates, steam updates, driver updates. Het grote pluspunt van deze dienst is het gebruiksgemak.

Wat je zegt klopt helemaal, als het eenmaal werkt is een dedicated pc aan die tv beter dan een Stadia. Maar waar ik op mijn 25e als vrijgezel nog uren per dag kon gamen merk ik dat ik nu met een gezin heel weinig tijd overhoud voor dit soort dingen, dus ik begrijp de doelgroep die dit interessant zal vinden.
Ik snap dat mensen zoals Honnou gewoon direct willen gamen.
Een console of deze stadia vereist ook dat deze worden aangesloten, het voordeel van een PC is dat je al weet hoe het werkt. Gebruik vervolgens de Steam Big Picture mode en een controller en gamen met die hap. https://store.steampowered.com/bigpicture

Veel mensen willen echter geen lelijke (en soms luidruchtige) PC in de woonkamer, dan kan je streamen vanaf je PC met Steam Link.
https://store.steampowered.com/steamlink/about/

Een ander issue is luiheid... ;-)

@LizardBloke Sinds wanneer is een MacBook geen PC?

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 03:57]

Nou ja, in principe hoeft Stadia helemaal niet aangesloten te worden. Het kan gewoon vanuit de browser. Ik heb in ieder geval Stadia al kunnen gebruiken op mijn Macbook, maar ik heb mijn bestelling nog helemaal niet binnen.
Mijn bestelling wordt vandaag afgeleverd maar heb tot op heden nog geen Stadia code ontvangen.
De enige mail die ik heb gehad is de mail 'Get started with Stadia', en hier stond alleen algemene dingen in.
Ahh ja, dat hoor ik vaker! Dat is heel vervelend. Ik had het geluk dat ik mijn code gelijk kreeg! De mail die ik kreeg met mijn code had het onderwerp "Het is tijd voor Stadia!". Hopelijk krijg je je code snel.
@Cergorach
"Sinds wanneer is een MacBook geen PC?"

Heb ik dat gezegd dan? ;) Ik noemde het slechts omdat ik verder helemaal niks heb "aangesloten". De suggestie dat een MacBook geen PC is werd nergens gemaakt en is ook iets wat ik persoonlijk nooit zou zeggen.
Ik snap her wel. Ik heb ook veel interesse.

Ik ben 36, game nooit meer want geen tijd en geen zin om in te verdiepen. Console kopen vind ik zonde van het geld.

Echter een keertje een game aanschaffen en dan via de gratis stadia spelen lijkt mij wel wat, vallen de graphics tegen dan voor een 10tje naar 4k.

Een beetje hetzelfde als een maand hbo nemen omdat er een leuke serie is maar nu dan met een game.

Het aantrekkelijke is dat het ook een impuls aankoop kan zijn. 'S avonds niks te doen op de bank. Laten we stadia uitproberen.

Het bestellen van een console is dan toch een drempel omdat je dan moet wachten voor je kan spelen.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 23 juli 2024 03:57]

De kleine hoeveelheid tijd die je hebt wil je dan niet moeten wachten op windows updates, steam updates, driver updates. Het grote pluspunt van deze dienst is het gebruiksgemak
Ik krijg altijd iets van deze mythe. Updates op m'n pc zijn een kwestie van seconden omdat er een deftige SSD in zit. Steam updates merk ik meestal niet eens, Windows updates doet hij een keer per maand en GPU updates doe je eens in de paar maanden een keer of als je problemen hebt met een nieuwe game.

Als ik dat vergelijk met de tijd die ik verlies als ik mijn PS3 of PS4 aanslinger en hij weer eens een game update of een OS update moet uitvoeren dan zit ik voor mijn gevoel véél langer te wachten op de consoles dan op de pc. Consoles zijn nagenoeg pc's tegenwoordig met al die updates en aangezien nagenoeg elke game dev half brakke games uitbrengt en vervolgens tig patches uitbrengt is de 'issue' van updates op alle platform aanwezig, waarbij het op de pc nog het snelst gaat met een SSD.

Het grote voordeel van pc gaming is dat de games veel goedkoper zijn dan hun console varianten (als je veel games koopt haal je de meerprijs van de hardware er eenvoudig uit) en dat de pc 100% backwards compatibility heeft, zelfs met oudere consoles via emulators. Ik kan net zo makkelijk de volledige Assassin's Creed serie spelen als PS1, PS2 of N64 games en dat allemaal op 1 platform dat met de technologie mee ontwikkelt. Bij het kopen/bouwen van een nieuw systeem heb je dus gelijk al duizenden games tot je beschikking en ben je ook niet afhankelijk van "HD remasters" van €30. Je bepaalt het zelf bij pc gaming.
In theorie zou die backwards compatibility ook een sterk punt van Stadia kunnen zijn. In de zin dat ze veel oude games beschikbaar kunnen maken, zij het door ports, emulatoren, of hoe dan ook. Doordat alles in datacenters gebeurt is het best haalbaar om ergens een clustertje servers met DosBox te draaien, en waarschijnlijk kunnen er ook deals gesloten worden met publishers en GoG etcetera.

Soort van hetzelfde als hoe niemand nu nog een DVD boxset van Friends koopt, maar ja als het toch in mn Netflix suggesties staat weet je zet maar gewoon op ik ben het scrollen zat.

Gaan Google niet doen natuurlijk, maar zou kunnen.
En dit baseer je op? Eigen ervaring of roep je maar wat?

Ik test bovengemiddeld veel legacy titles voor mijn onderzoek en krijg 99% van de titles zeer eenvoudig met een modern OS aan de praat. Het is vaak zo simpel als compat mode of elevated draaien of anders is er wel een wrapper of emulator die helpt. Ik ben in ieder geval tot nu toe vrijwel geen games tegen gekomen die ik niet aan de praat kreeg op Windows 10.
Ik herken kangeroe zn argumenten wel.
Nu heb ik t nog wel over windows 7 echter.
SOmmige games deden het prima, na een aantal updates niet meer.
Compatibility mode heb ik nooit in mn leven iets zien oplossen en ik heb dit vaak geprobeerd.
Emulators ja, goede optie.
Maar ik heb ook games uit het windows XP tijdperk, en deze moet ik dan met een virtualbox windows XP installatie gaan draaien en dat vind ik omslachtig.

Dit is ook allemaal 1 van de redenen dat ik nog niet op windows 10 zit, ik speel regelmatig oude games zoals XCOM uit begin jaren 90.
Ik kon tot voor kort ook gewoon nog subcommand akula spelen, dit doet het ook niet meer om onbekende redenen.
Het enigste waar ik zelf weleens tegen aan loop is vanwege OS schaling dat een spel bij opstarten alt-tab'd naar de desktop ofzo, maar dat is makkelijk op te lossen in de 'change high dpi settings' en dan 'override -> application'.
En bij hele oude spellen moet je nog weleens gekke .ini aanpassingen doen oid maar uiteindelijk werkt het dan wel, wel is mijn ervaring dat de GOG ports van oude spellen beter werken dan die op Steam staan. Een deel van de oude spellen op Steam lijken even snel in elkaar geflanst te zijn (tenminste dat is tot nu toe mijn ervaring).
Ik heb veel oorspronkelijke xp games die nog perfect draaien op win 10, er zijn praktisch geen problemen en vaak mits enkele kleine aanpassingen (via google search veel uitleg) kan ik er vaak nog meer uithalen dan oorspronkelijk voorzien was.
Veel oudere games draaien trouwens perfect onder wine, zou heb ik op een oude laptop juist steam onder wine staan met veel oude games die het perfect doen als ik weg van huis ben.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 23 juli 2024 03:57]

Er is tenminste een oplossing op de PC, denk dosbox, VMs en ga zo maar door. En omdat die PCs zo rete snel zijn kan er ook gewoon van alles geëmuleerd worden.
Mijn eigen ervaring is tot nu toe dat oude games (/ports) van GOG ook gemiddeld beter lijken te werken dan die van Steam.
Volledig correct. Voor de weinige tijd dat je hebt is het leuk als je iets kan starten het werkt gewoon.
4k Game PC met RGB en 7x120mm fans blazend in de woonkamer vs een Chromcast ultra in je TV.

Dat vinden de meeste vrouwen niet zo leuk.
game pc hoeft natuurlijk niet luid of kleurrijk te zijn. En er zijn best mooie kasten. :)

Maar chromecast is natuurlijk überhaupt niet zichtbaar. 8)7
Wees toch wijzer. Voor een non-oc kun je het met veel minder koeling doen. Rgb zet je uit of koop je niet. En uiteraard gebruik je een htpc of reguliere mini-itx form factor zodat hij bij de andere apparaatjes bij de tv past.
"Jij had het toch zo koud afgelopen winter? Ik heb een luxe smart-spaceheater gevonden."
Ja want HDR werkt zo geweldig op een PC :+ Dat is de kracht van Oled juist, de geweldige HDR ervaring!!!
De HDR schermen voor PC zijn vaak 3-4x duurder dan een TV en dan is de TV vaak ook nog beter en groter.
Gelukkig kun je een PC zowel op tv's als monitoren aansluiten.
Alleen niet zo snel als een pc scherm😀
Al doen LG OLED's het met sub 20 ms input latency tegenwoordig, dus dat is zeer netjes.
Ik had het over native 4K gamen, niet HDR. Bovendien is de hdr van D2 op alle platformen kaput!
Je moet een Roccat Sova MK kopen. Dat was voor mij de reden om mijn RTX 2080ti uit mijn desktop pc te slopen en in mijn MediaCenter pc te steken. Nu kan ik heerlijk vanuit de sofa op de projector 4K60 gamen :) Overdag verslijt ik al genoeg uren op een stoel aan een bureau voor een scherm. Als ik wil gamen wil ik in mijne zetel zitten!

https://youtu.be/qJEBaeiSwkM
Old en gamen.... Ik weet niet of het zo verstandig is kwa inbranden. En of een 2jaar oude pc op 4k kan gamen... Misschien 1080p renderen en upscale naar 4k maar dan moet er wel iets van een 1080(ti) in zitten. En dat zal echt niet binnen 10 seconden up and running zijn..... Meer 5 minuten omdat de updates worden geïnstalleerd |:( :X 8)7
Wireless media keyboardje en een xbox controller erop en gaan met die banaan
Hij kan beter de Nintendo switch pro controller aanschaffen aangezien hij ook een switch heeft staan. Ik gebruik de controller op dezelfde manier afwisselend tussen pc en switch en vind het erg fijn werken.
Ik speel Destiny 2 via een Chromecast Ultra en Stadia en ik kan je vertellen. Dat speelt echt prima. Ja... op mijn Gaming PC is het aanzienlijk beter! Maar wanneer ik lekker in de huiskamer wil gamen, vind ik het prettiger gamen dan op mijn Xbox One S. Want de laadtijden op dat ding zijn afgrijselijk versus Stadia.

Stadia kocht ik uit interesse en nee het is absoluut niet perfect. Maar ik ben nog nooit dood gegaan door een slowdown en die heb ik, zeker via de controller + Chromecast nog niet mee gemaakt. Ik werk ik met een TP-Link Wifi Mesh netwerk (daarna bedraad vanaf het dichtsbijzijnde station), dus niet eens de ideale situatie.
Maar voor die €120 van Stadia kan je tweedehands bijna twee Xboxen kopen, en dan heb je toegang tot honderd keer zoveel games. Waarom zou je daarvoor riskeren om zaken te doen met Google, die waarschijnlijk over een paar jaar de stekker uit Stadia trekt?
Dat, en het feit dat google de privacy van hun gebruikers niet al te serieus neemt.
Ik ben nu 29,heb een fulltime baan en meer verantwoordelijkheden dan vroeger. Ik heb 2 game pc's, een PS4, Xbox One en Switch. Gebruik ze niet dagelijks, maar de ervaring op het systeem zelf zal nooit op kunnen tegen een streamed ervaring. Tenzij ze de inputlag volledig weg kunnen nemen. Denk dat je je daar teveel aan zou storen, ik wel in ieder geval.
Hold my beer }:O

Ik heb een IT Bedrijf en een gezin en ben halfweg de 30 aan de foute kant :(

Heb:
  • 2 x Xbox One X
  • Xbox One
  • PS4 Pro / PS VR
  • Switch
  • 2 x PS3
  • 3 x Xbox360
  • 6 x Xbox Classic
  • Wii U
  • 2 x Wii
  • Dreamcast
  • 2 x Nintendo Gamecube
  • 5 x Playstation 2
  • 2 x SNES Mini
  • NES Mini
  • SNES
  • 2DS XL
  • 3DS
  • PS Vita
  • PSP
  • Original Gameboy
  • NES
3 PC s die qua spec voldoen aan wat een moderne High End Gaming PC dient te bevatten. RTX/GTX gen 10 / SSD / Hexagon en Octagon core CPUs met HyperThreading en minstens 32GB tot 64GB RAM / Die met RTX hangt aan TV, Projector en Oculus Rift

Dan nog hoop retro stuff met Voodoo1, 2, 3, 5, Matrox G440, Geforce 1 256, nog hoop nVidia shizzle teveel om op te nomen. (Kelder is 200m2)

En ja dikke 2k games verspreid over de bovenstaande platformen... .

En mijn Stadia kit is onderweg. Pure nieuwsgierigheid en k wou toch een Chromecast Ultra om aan mijn sony vpl-vw760es te hangen. Maar geen haar op mijn hoofd dat er momenteel aan denkt om na die 3 maand die subscription te verlengen en/of games te kopen bij Stadia.

[Reactie gewijzigd door BitJager op 23 juli 2024 03:57]

Da's een tech-hord investering hoger dan het BNP van [vul hier land van voorkeur in]! :+

Heb je al die hardware ook vaker dan 1 keer gebruikt? Want; zo oud ben je nu ook weer niet en "enkele malen vermenigvuldigen van game tijd" is, in tegenstelling tot hardware, helaas voor niemand te koop... ;)
Af en toe organiseren we retro game parties vandaar soms meedere consoles. Alles van 2000 tem nu wordt wel regelmatig gebruikt. Ik ben niet de enige gamer in het gezin. t Is een gedeelde passie. ;)
Haha precies dit.

Nieuwsgierig en misschien hopend dat het iets wordt in de toekomst. Hoewel ik het geweldig vind om op 1 van m'n vele consoles/pc/laptops/etc te gamen, lijkt het met ook enorm gaaf om straks op al die devices hetzelfde spel te kunnen spelen. onderweg verder te kunnen gaan waar ik gebleven was etc.

Maar de verwachtingen zijn voor de korte termijn niet hoog. (Maar sinds die eerste games die ik speelde in het DOS / MSX / C64 tijdperk, zijn we flink vooruit gegaan. En kocht ik ook vrijwel alles wat in de tussentijd voorbij kwam. Dus laten we het niet helemaal afschrijven nog. Google heeft financieel gezien diepe zakken. Dus als een partij het van de grond moet kunnen krijgen, dan is Google daar zeker 1 van.

Toen Microsoft met zijn eerste Xbox kwam, hebben we ook flink lopen stoeien voordat alles foutloos werkte. En met de eerste PS1 liep alles ook nog lang niet zo vloeiend als later mogelijk bleek.

Vertrouwen en fanbase. Ik hoop dat dit er gaat komen.
Snap helemaal wat je bedoelt. Ben 30 heb al jaren niet meer echt kunnen gamen. Heb vorige jaar een Nvidia shield gekocht. Eigenlijk vooral voor media consumptie maar omdat hun game stream dienst in beta is inbegrepen merk ik dat ik nu soms weer eventjes een half uurtje game. Laatst Tomb Raider gespeeld werkte uitstekend en mijn internet is eigenlijk niet eens snel genoeg voor de dienst. En als er kinderen langs zijn kunnen ze lekker Sonic racing spelen. Heb ook Dolphin emulator maar Mario kart en smash haperen helaas net te veel daar op.
Xcloud lijkt me interessanter dan, nu al veel meer games in de library tijdens launch (naast het kunnen streamen van je eigen xbox/pc library las ik) en lijkt meer op Netflix (gewoon per maand betalen voor gebruikt maar geen games meer hoeven aan te schaffen die waarschijnlijk hoog geprijst zijn).

Persoonlijk heb ik gewoon een vrij kleine game htpc (mini-itx pc case, low profile 1050Ti) aangesloten op mijn tv en gebruik ik een controller voor Steam/Gog games (lekker goedkoop ook in de sales gekocht :+ ). Is ook iets minder risicovol & gebruiksvriendelijk gezien je Gog games gewoon kunt spelen en backup'en waar je wilt en Steam & Galaxy launchers hebben ook een offline mode.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 23 juli 2024 03:57]

Games streamen komt ook naar de pc. Ik zou zoals ik nou jouw verhaal lees. Een mini battlestation bouwen (kijk vooral op reddit voor geweldige ideeën) Xbox controller of welke controller je fijn vindt aansluiten en knallen maar. Black Friday komt eraan en wellicht kan je voor een mooi prijsje een kastje en mobo scoren.

Over updates en dergelijk zou ik geen zorgen maken. Met een goede verbinding En de juiste instellingen zou je er geen last van moeten hebben.
Nu hebben we een 65 inch 4k OLED tv hangen omdat ik en mijn partner graag films en series kijken, alleen is de 720p van de switch dan af en toe wel een domper.
Afhankelijk van de game is een docked switch tot 1080P en 60FPS
Dit dus (maar dan ben ik 32). Ik heb in de tv meubel de PS4 controller in een dock, die pak ik eraf, loop naar de bank, druk ondertussen op de PS toets, tv springt gelijk naar PS output, en kan verder gaan waar ik bezig was. Zo speel ik af en toe ‘s avonds enkele uurtjes, zodra m’n zoon op bed is. Vrouwlief wil vaak haar serie kijken, dan ga ik boven in m’n kantoor aan t werk of meekijken.
Wellicht is een nvidia shield interessant, daarmee kun je games streamen vanaf je game pc. Best of both worlds, en ik gok dat de latency een stuk lager is dan bij stadia.

Zelf heb ik ook een 4K oled tv, met mn gaming pc in een aparte kamer, ik wacht op de volgende generatie nvidia shield; om af en toe casual een racegame op de bank te spelen oid.
Nvidia Geforce Now over wogen met de nieuwe Nvidia Shield TV?
Zoals ik in de video aanhaal: stel je hebt nu een PS4, maar speelt wat minder dan vroeger. Geen ongebruikelijk scenario, toch? Volgend jaar komt de PS5, die naar schatting € 500,- gaat kosten. Wat doe je dan?

Waarschijnlijk is het aanbod van Stadia dan flink gegroeid.

Ren je dan naar de winkel om die PS5 te kopen? Of denk je: 'Hhmmm... Een maandje Stadia Pro is een tientje, laat ik dat eens doen. Kan ik ook die nieuwe game spelen.' En als je dan Stadia hebt en je speelt een game waarbij latency niet super belangrijk is (ik geef even Red Dead Redemption 2 als voorbeeld) en dat ziet er op je mooie, grote 4k-tv vanaf de bank eigenlijk best okay uit, zeker als je vriendin even haar Netflix-stream uit heeft gezet. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan gaat rekenen en denkt: 'Hoeveel maanden Stadia Pro kan ik betalen van die € 500,-? Ik vind het wel best zo.'

Dus dat zou zomaar die latente gamer kunnen zijn waar jij naar zoekt. Ik vermoed dat er daar juist heel veel van zijn.

Hetzelfde met pc-gamers. Die dikke, vette game-pc is nog veel duurder. Dus ga je die supersnelle grafische kaart kopen, wetende dat eigenlijk ook je processor vervangen moet worden en je voeding misschien toch ook en dan misschien je ram toch en eigenlijk dan ook je moederbord maar. Of denk je: hij doet het nog best aardig. Het is wel heel veel geld, ik probeer Stadia wel even.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 23 juli 2024 03:57]

I snap je redenering, maar je slaat wel een belangrijke stap in het denk proces over. Het is niet een maandje testen voor een tientje. Het is een 70 euro. En als je na die maand stopt, dan is de 60e euro voor de game weg.

En als vervente PC gamer en Tweaker zou jij toch moeten weten dat je met mid-range Core i5 en 16GB geheugen heel erg lang een prima game bak kan hebben door alleen iedereen 1-2 jaar je videokaart te updaten. :)
het is niet 70 euro. Met een laptop toetsenbord muis heb je die controller (gok dat je daar op doelde) niet nodig. Tegen die tijd is de 4k stream ook op je laptop te behalen. en dus is het alleen de aanschaf van de game en 10 euro de maand als je 4k zou willen.

Ook ben je de game niet kwijt. mocht je abbo aflopen kun je je gekochte games gewoon spelen op de gratis 1080p variant
€60 (game) + €10 (abonnement) = €70, en dan kun je zoals je zegt gamen op je laptop. Dus hier zit niet eens de aankoop van een Chromecast Ultra en de controller bij.

Zolang je de games apart moet kopen aan volle prijs, vind ik het echt kansloos.
De abo is niet verplicht. Op dit moment hebben founders 3 maanden premium. Als je daarna niet betaald ga je terug naar Stadia Base, hier kan je games met 1080p spelen zonder maandelijks voor te betalen. Net zoals een psplus account verlies je dan toegang tot je premium free games.

Je kan het zien als een Steam game die je koopt alleen nu gebruik je geen Steam nu gebruik je Stadia om het overal te streamen/gamen.

Ik heb sinds gister de Stadia in huis en tot nu toe geen issues mee gehad, heb zelf een 250mbit internet lijn en alles is bekabeld in mijn huis. Waar ik wel een probleem mee hebt is de prijzen van de games, Assassins creed odyssey is nu 35 euro in de stadia store en bij Ubisoft is het 27 euro.

[Reactie gewijzigd door Diange op 23 juli 2024 03:57]

Maar als juist die 1080p je target is, is het nou juiste zo makkelijk om dat uit een PC te trekken tegenwoordig. Wat Stadia beloofde te bieden van "negative latency" "4K" en dat zijn nou de dingen die het de prijs waard konden maken. 1080p doet een twee generatie oude midrange GPU bijna prima.
hij bedoeld waarschijnlijk de aangekochte game. Je kan niet bestaande games over zetten.
Maar je punt van de gratis variant is natuurlijk valide. Je kan altijd blijven spelen. Alleen niet in de 4k variant.
@FalconerHG

Ik zeg ook niet dat het een redenering is die ik ga volgen! ;)

Wat ik in de video zeg: ik heb (thuis) nu nog een GTX 970 en die is inmiddels hard aan vervanging toe. Ik weet nog niet welke kaart het gaat worden, maar daar komt echt een mooie nieuwe - en helaas ook dure - kaart voor in de plaats. De rest van m'n bak kan gelukkig nog wel even mee.... :)

Ik ben wat dat betreft toch teveel gamer en teveel tweaker :-)

Maar ik kan me wel degelijk heel goed voorstellen dat er best veel mensen zijn die zo denken, zeker als je wat minder tijd hebt om te gamen dan vroeger.
GTX 970 voor €100 verkopen op vraag en aanbod en daarvoor een 2060 Super terug kopen +/- €420.
Zit je op alsnog op 320 euro aanschaf en dat is 3 jaar Stadia, en met de 2060 Super haal je nog geen 4k/60fps en zal je over 3 jaar toch weer een upgrade moeten uitvoeren in je kast processor/ram/mobo/etc.

Stadia is zo verkeerd nog niet als je naar het upgrade deel kijkt, nu nog performance.
Zit je op alsnog op 320 euro aanschaf en dat is 3 jaar Stadia,
Maar dat is nu juist het punt, die berekening klopt niet, want naast € 10 per maand moet je ook nog eens de volledige prijs aftikken voor de games. Reken even met € 60 voor een triple-A titel en je kan 3 games kopen en iets meer dan een jaar je abonnement betalen. Ik spreek vast niet voor iedereen, maar ik doe meerdere jaren met mijn pc (die ik ook voor andere dingen gebruik) en mijn videokaart. Ook qua game-aanbod heeft Stadia mijn aandacht nog niet getrokken, maar dat kan natuurlijk nog veranderen.
Maar de prijs van de games mag je eigenlijk niet meerekenen, want die koop je op je PC OOK aan... mag ik hopen!

En ja er zijn geregeld Steam sales en GOG en heel de reutemeteut, maar eenmaal Stadia vlot loopt en een groter aanbod heeft, zal dat daar ook wel goed komen qua aanbod en kortingen.

Ik maak me meer zorgen om Google's neiging om diensten na een paar jaar te droppen als het niet het niveau haalt dat zij wouden. Als Steam ooit zou stoppen kan je in theorie nog altijd offline aan al je games die je voor honderden euros gekocht hebt. Als Stadia in de mottenballen wordt gedaan dan heb je nog een leuke controller en een puck aan je tv hangen.
Precies dit. Natuurlijk ben ik nu ook geld kwijt aan de aanschaf van games, maar ik betaal geen maandelijks abonnementsgeld voor Steam. Daar komt bij dat ik voornamelijk free-to-play en indie games speel, waarvan ik niet verwacht dat Google ze aan gaat bieden via Stadia want daar valt voor hun weinig te verdienen. Ik zeg dus ook niet dat Stadia geen bestaansrecht heeft, maar ik ben duidelijk niet de doelgroep.
Anoniem: 708439 @rbr32021 november 2019 12:17
Stadia zal gewoon black Friday sales etc. hebben, Red Dead blijft ook echt geen 59,99.
+ zijn je games nu gratis dan?

Je krijgt soms games per maand stadia pro bevallen deze dan hoef je een maand geen games te kopen althans ik dan ik speel max 10 uur per week doe dus zo 2-3 maanden met een Red Dead.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 708439 op 23 juli 2024 03:57]

Hier sla je de plank licht mis.

Google beloofde 4K 60fps op stadia, maar blijkbaar van wat ik nu hoor is dat niet native maar upscale.

Verder gebruikt Google een custom Vega 56 kaart, een RTX 2060 Super is krachtiger dan die kaart.

En ook thuis kun je de boel zelf upscalen indien wenselijk, want inderdaad 4K op een RTX 2060 Super zal geen leuke ervaring zijn, maar ook niet op een custom Vega 56.

Persoonlijk vind ik Stadia een prima concept, maar het is dat jouw comment niet volledig klopte, maak daar je niet al te veel druk om omdat ik wel meer mensen de plank zie mis slaan.

Zo heb ik de laatste dagen mensen gezien die roepen dat Stadia met 120 euro per jaar een killer prijs is voor een casual gamer, vergetende dat zo'n Mortal Kombat of Red Dead Redemption, net als op een normale console of PC gewoon nog gekocht moet worden (en als Stadia officieel uit is kun je die 120 euro per jaar ook schrappen als die upscaled 4K je niet boeit en 1080p zat is)
maar je krijgt er nual 2 games bij Destiny 2 en Samurai Showdown voor die €10,-

Ook word die Vega 56 volgend jaar waarschijnlijk al vervangen voor een Navi kaart en het jaar daarop alweer voor een 2021 model.

Stadia is gewoon niet duur voor wat het bied je kan er never nooit niet tegen op upgraden, het gaat er nu om dat ze die beloftes waarmaken over 4k/60FPS want dat is inderdaad wel de grootste leugen.
1. Je moet die 2 games nou net leuk vinden, nou vind ik ze beide toevallig het geld waard maar dat geldt niet voor iedereen, je krijgt het erbij maar als iemand er geen interesse in heeft voegt het weinig voor zo iemand toe

daarnaast is de basegame van Destiny 2 gratis elders en de DLC is vrij goedkoop te scoren

2. Aan die waarschijnlijk hebben wij nu heel weinig, voor hetzelfde geld trekt Google de stekker eruit (staan ze bekend om) of duurt het paar jaar voor ze de boel vervangen.

En dat is een heel logische gedachte, ze hebben fors hierin geïnvesteerd en alles vervangen heeft pas nut als het zichzelf op z'n minst terug verdient.

Stadia is niet duur en biedt best wel waar voor je geld zolang je connectie goed is, echter als games op Stadia geen goede kortingen krijgen vervalt dat "waard voor je geld" stap voor stap langzaam weg, de games die ze nu aanbieden kun je voor PC en consoles een stuk goedkoper scoren, en vooral op dat laatste is dat heel aantrekkelijk aangezien een Xbox One of een PS4 fors goedkoper is dan een game PC, 2de hands markt effe terzijde.

Qua game PC ben ik heel simpel, als je puur daarop gaat gamen ja dan is Stadia een prima concurrent voor een lagere prijs, maar Stadia is eerder te vergelijken met consoles dan met een PC want een PC kan veel meer dan puur gamen, en je hebt de vrijheid van welke hardware erin kan en dus ook hoeveel het in the end gaat kosten.

Stadia is in mijn optiek niet te vergelijken met de PC omdat Stadia veel meer weg heeft van consoles, het is puur voor gamen bedoelt.
I snap je redenering, maar je slaat wel een belangrijke stap in het denk proces over. Het is niet een maandje testen voor een tientje. Het is een 70 euro. En als je na die maand stopt, dan is de 60e euro voor de game weg.
Fake news gezien Google binnenkort met de gratis versie komt, echter wel op 1080p. De review doet alsof de gratis versie een belofte is die nog niet is ingelost en kan de indruk wekken dat deze bij de launch beschikbaar zou zijn echter is het al tijden bekend dat de gratis versie ergens in 2020 komt. Even afwachten en je hebt een gratis "console" in de cloud.
In die zin gaat het niet om de 10 euro, maar de 60 euro. Die blijft, toch?

Niks fakes aan dus.
De vraag is dan dan wel of je stadia gaat pakken of dat je een maandje xbox game pass afsluit via Xcloud. Waarin je meteen hele grote library hebt die vrij toegankelijk is zonder voor één game te betalen. Ik denk dat een ''casual'' gamer dan ook het geduld wel heeft om te wachten totdat de game van hem of haar er aan toegevoegd wordt, of anders misschien ook minder focust op één bepaalde specifieke game.
Ja, xCloud wordt een interessant alternatief... Ik ben heel benieuwd hoe de strijd tussen Microsoft en Google uit gaat pakken. En dan gaat ook Amazon zich wellicht nog in de strijd werpen.
Google begint vanaf 0. Microsoft heeft het Xbox platform al. Het lijkt me heel sterk dat Google (een bedrijf dat niks snapt van gaming) dit kan winnen.
Maar wel veel meer ervaring heeft met streamen (YouTube).
En zo'n grote speler dat iedere uitgever geïnteresseerd is in samenwerking. Op die slechte reputatie na.
Vergeet niet dat Microsoft het Mixer platform heeft, welke bekend staat om zijn lage latency. Het zou me niks verbazen als xCloud gebruik gaat maken van de kennis vanuit Mixer. Mixer is ooit begonnen als Beam waarbij sommigen gewoon streams hadden opgezet waarbij de viewer het spel kon bedienen met zeer weinig vertraging.
Er was eens een introductie van een nieuwe console van een bedrijf dat behalve Doom 95, Mijnenveger en Patience weinig ervaring had met gaming... :P
En het heeft lang geduurt en veel geld gekost om te kunnen concurreren in die markt. Google lanceert veel producten en af en toe worden ze door dom geluk een keer marktleider. Gebeurt dat niet; killedbygoogle.com
Agreed my friend. Ik hoop dat Google bereid is tot net zoveel toewijding als Microsoft destijds. Zou leuk zijn als Google ook mee gaat doen op deze markt.
Daarbij vergeet je wel dat de games aanzienlijk duurder zijn. We weten inmiddels dat die digitale stores altijd duurder zijn en korting geven op de hoge adviesprijs. De fysieke kopie van Red Dead Redemption 2 gaat tijdens Black Friday slechts 25 euro kopen, moet je kijken wat je alleen daarmee al kan besparen. Doe dat een paar keer en het verschil is aanzienlijk kleiner.
Zou kunnen, maar er zijn ook Steam Sales. Geen idee of dat bij Stadia ook zo gaat worden. Kan me best voorstellen van wel.
Dat is idd een valide usecase. Het is sterk afhankelijk van de mate waarin de gamer in kwestie een purist is. Ik ben zelf iemand die bij wijze van spreken liever niet op vakantie gaat dan dat mijn PC qua specs gaat achterlopen, of dat ik één van de grote gaming platformen niet heb staan. Hierdoor ben ik sowieso biased; ik ben niet de doelgroep.

Desalniettemin ben ik erg benieuwd hoeveel mensen er wel zijn die juist dankzij Stadia aan AAA gaming zullen beginnen. Dat is uiteindelijk goed voor ons allemaal. Leuk om te lezen dat er ook Tweakers zijn die tot deze groep behoren.
Ik ben bang dat Google echter heeft overschat hoeveel mensen dit zijn. Helemaal nu de eerste indruk van Stadia onder core gamers slecht is. Zou deze slechte word of mouth de mainstream niet bereiken?
Klinkt enigszins het overwegen waard is het niet dat bij het woord "inputlag" mijn nekharen direct overeind gaan staan. Ik heb verschillende opties geprobeerd, streamen via de Nvidia shield tablet, Steam Link, Xbox en PlayStation inhome streaming.. zelfs m'n consoles aangesloten op een capturecard waarbij je "amper inputlag zou moeten hebben". Ik kan je vertellen dat ik het nooit niet opgemerkt heb en me er kapot aan ergerde.. Denk dan ook je een vrij lage standaard moet hebben om fijn met een Stadia te kunnen spelen.
Hey die game PC heb ik ook nodig voor werk! :+ Althans dat gelooft m'n vrouw.
Dat vraag ik mij ook al tijden af, ik ken echt niemand die behalve de "gadget" factor een stadia zou overwegen. Ik zie het vooral als een leuk ding in studentenhuizen in de centrale woonkamer, maar daar laat het internet weer vaak te wensen over.
Dat publiek gaat wellicht zelfs nog nooit van Stadia gehoord hebben. Daar is de PlayStation, vooral door de naambekendheid, toch echt heer en meester. Dat publiek speelt ook geen AAA titels, maar gewoon games die zich lenen tot een snel potje gamen met wellicht FIFA als populairste game.
Nou goed je kan natuurlijk hiermee overal gamen waar je ook bent. Stel je gaat naar je vrienden toe dan hoef je niet heel je gaming pc mee te sjouwen. Stel je gaat op vakantie en hebt even niks te doen kan je dus ook even met je tablet kort een spelletje doen. Ik zie hier zeker wel de waarde van in.
Ik vrees van niet. De enige reden dat ik heb ingekocht is dat ik nog een ChromeCast Ultra nodig had en die 3 maand gratis access en de controller waren genoeg om mijn technieuwsgierigheid te triggeren om hiervan te proeven. Anderzijds is de kans bijzonder klein dat ik effectief een Pro subscription ga nemen en onwaarschijnlijk dat ik effectief software zou kopen uit hun grotendeel out-dated portfolio. Ik zie tot op heden de Edge niet. Zeker niet voor mijn profiel want ik heb zowat ieder platform thuis staan waaronder velen in veelvoud.

[Reactie gewijzigd door BitJager op 23 juli 2024 03:57]

Dezelfde markt als de mensen die doen aan private lease van een auto. Als je de totale kosten betekent ben je nooit voordeliger uit, toch doen mensen het “want als ze diezelfde auto zouden kopen dan is die €30.000”. Hoewel ze met een 4 jaar oude auto ook prima mee door kunnen
Ja waarom niet? Ik heb een verouderde game pc en geen console, en wil graag wel alle games zonder gedoe spelen. nu kan ik kiezen voor een nieuwe pc dat je enkel op 1 plek kan spelen of stadia en switchen tussen de pc en de tv in de woonkamer of slaapkamer. Ik vind het concept heel gaaf.
Ik zie mezelf wel als de doelgroep. Vroeger was het vrijheid blijheid en kon ik de hele avond/nacht zitten gamen. Tegenwoordig heb ik een vrouw en 2 kleine kinderen en een drukke baan. No way dat ik nog avonden/weekenden lang kan gaan gamen op mn zolderkamer. En ik heb daar ook helemaal geen zin meer in. Heb ook geen console meer en alleen nog een verouderde game pc. Toch zie ik soms weer de aankondiging van een nieuwe game waarvan ik denk 'die wil ik best eens spelen'. Nu blijft het daarbij, omdat ik niet de hardware in huis heb en niet voor paar keer een console ga kopen. Als er straks een gratis Stadia abo is zal ik zeker af en toe een game kopen. Lijkt me ideaal om zonder extra hardware op de tv in de woonkamer te spelen en als mn vrouw er zat van is verkas ik gewoon naar de keukentafel of naar boven om op mn laptop verder te gaan.
Herkenbaar, ook een gezin hier.
Echter, ik probeer wel een aantal avonden per week nog even een uurtje of 3 te gamen per avond.
Dit lukt nog best goed.

Alleen ik merk wel dat ik geen trek meer heb om een simulator helemaal uit te zoeken zoals ik vroeger wel deed.
Echter, gamen in de woonkamer vind ik niets. Ik zit lekker in mn mancave op zolder, anders zit de vrouw de hele tijd tegen me aan te praten ;-)

En ik ben een pc gamer, die pc zet ik niet in de woonkamer.
Ik ben een AAA gamer en reis veel voor m'n werk.
Ik heb Stadia aangeschaft zodat ik kan spelen in luchthavens, hotelkamers, lobbies; zowel op tv/laptop enz. Als het dan even hapert of lagt... kan me niet boeien op zo'n locaties :)
Ik heb na de SNES nooit meer een console of Game PC bezeten. Ik vind een casual spelletje echter toch wel leuk. Maar dan wel een nieuwe game. Wil ik daar een console van 400 euro voor kopen? Nope. Game PC van 1000 euro? Al helemaal niet. Alleen het spel à 50 euro? Zeker te overwegen.
Wat mij erg tegenstaat is dat je enkel voor de full price games kan kopen. Dat doe ik haast nooit - ik wacht tot een 75% kortingsdeal op steam of iets van isthereanydeal.com.

En daar komt nog bij dat je die game niet op je eigen pc kan zetten zodra google de stekker eruit trekt.
Wat is full price? Tomb Raider kost een tientje. (tijdens release was deze 60 euro)
Ik ben een vader van 40 jaar en heb altijd met veel plezier gegamed. Sinds de kinderen er zijn is de computerkamer (waar de gamepc's stonden) gesneuveld voor een speelkamer voor de kinderen.

Mijn vrouw werkt vaak 's avonds en 's weekends, waardoor ik thuis moet blijven om voor de kinderen te zorgen. Die liggen 's avonds op bed. Ik zou dan graag een spelletje willen spelen. Ik hoef ook geen xbox of playstation te hebben. Ik wil gewoon een controller oppakken en een potje kunnen spelen zonder me druk te hoeven maken over een update van x gig die ongetwijfeld op me staat te wachten gezien ik waarschijnlijk al even niet heb gespeeld.

En als m'n vrouw wel thuis is en TLC of een serie kijkt die ik absoluut niet hoef te zien, pak ik m'n mobiel, tablet of laptop en speel daarop verder terwijl ik lekker op de bank zit.

Dat het nu bij de introductie niet de allerbeste kwaliteit heeft had ik allang verwacht. Ik heb ook niet de founders edition besteld, maar de premiere edition (dat is niet degene die hier gedemonstreerd werd ondanks dat dit in de video werd gezegd). Dat is de witte, die vind ik mooier. Het interesseert mij niet dat er dan geen sterretjes achter m'n naam staan en dat ik geen buddy keys krijg.
Het interesseert me ook niet dat ik pas vanaf volgende week kan spelen. Ik heb geen haast.

Ik ben onder de indruk van deze nieuwe techniek, die ongetwijfeld sterk zal verbeteren in de toekomst. Ik heb Stadia gekocht voor het gemak, de snelheid van het starten van een spelletje en de mogelijkheid om op verschillende devices te kunnen spelen. Dus er is wel degelijk een markt voor Stadia. Ik denk vooral voor de vaders die jong waren toen de NES uitkwam en nu voor gemak willen gaan.
Precies dit, ik game ook niet veel meer vanwege kinderen etc. en als ik wil gamen, dan heb ik geen zin om te wachten op een update van tig gigs. meestal gaat het dan alweer uit en heb ik er geen zin meer in. Dit zou voor mij een ideale oplossing zijn.
> Mijn vraag is: Wie is toch die latente gamer die nog geen console noch pc heeft, maar wel geïnteresseerd is in AAA games en Stadia als de ingang hiertoe ziet (en genoegen neemt met een suboptimale ervaring)? Is er überhaupt een markt voor Stadia?

In principe is dat iedereen met een 'normale' niet-gamer laptop die weleens zo'n AAA spel wil spelen - god mag weten hoe groot die markt is, dat zouden nog best veel mensen kunnen zijn. Of die allemaal Stadia gaan aanschaffen is maar de vraag, maar in principe zijn er zat mensen in zo'n situatie.

Zelf heb ik wel een 'game-laptop' met een GTX-970m, maar gebruik ik met name Geforce Now op mijn NUC omdat ik met streaming betere graphics krijg, niet hoef te wachten op game installaties, geen last heb van luide ventilatoren, etc. Stadia Pro heb ik ook aangeschaft, op het eerste oog komt dat fantastisch over, binnen seconden start je spel op, maar het is nog even aankijken natuurlijk.

Als ik 4 uur per dag zou gamen zou het wat anders zijn, maar voor mij is streaming gamen perfect.
Stadia is niet gemaakt omdat er vraag naar was maar omdat Google de mogelijkheid heeft/had om het te realiseren.
Mijn vraag is: Wie is toch die latente gamer die nog geen console noch pc heeft, maar wel geïnteresseerd is in AAA games en Stadia als de ingang hiertoe ziet (en genoegen neemt met een suboptimale ervaring)? Is er überhaupt een markt voor Stadia?
Ik! Ik ben 34, Mac gebruiker en niet geïnteresseerd in een Windows gaming computer. Ik heb daarom nu een PlayStation 4 pro staan om af en toe eens een spelletje op te spelen. Zaken als de beste graphics interesseren mij al jaren niet meer en dus lijkt Stadia de ideale oplossing. De maanden dat ik dan een game wil spelen neem ik het 4K abonnement en de maanden dat ik niet speel zet ik hem terug naar de gratis variant.

Zo kan ik 40 maanden gamen voor de prijs van mijn PlayStation. Nou dat heb ik in de tijd dat ik mij PS4 heb staan absoluut niet gedaan dus dat klinkt ideaal.

Ik stap dus ook zeker in op het moment dat Cyberpunk uit komt!

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 03:57]

Dat ben ik. 40+, gezin, meer aan je hoofd. Af en toe gamen wel leuk - geen gedoe. Maar ja, Nvidia probeert dit ook al een tijdje. Een compleet streaming aanbod komt maar niet van de grond. Volgens mij is de potentiële markt echt heel groot.
Echt belachelijk dat mensen dit nog willen.
- 10,- per maand om alleen toegang te krijgen tot hun waardeloze "Stadia"
- en dan nog eens full price €40-60,- neerleggen voor games die je moet aanschaffen.

Echt belachelijk dat vele Tweakers hier dat geweldig vinden. 8)7 8)7 8)7 8)7 |:( gewoon loco. Je kan net zo goed een console aanschaffen en dan fysiek kopen. Heb je tenminste nog wat aan.
Doorverkopen, altijd kunnen spelen ( ongeacht bullshit updates ) fysiek exemplaar. Door dit soort gedrocht maak je het voor de echte gamer niet beter op.
Jammer van zo'n "ik kan het enkel vanaf mijn eigen standpunt zien" reactie.

Voor 10 euro p/m krijg je er gratis games er bij (die on-demand te spelen zijn ala Netflix). Er volgt ook nog een gratis variant waarbij dit niet zo is. Vergelijk het een beetje met Games with Gold bij Xbox.

En waarom zouden de games niet full price zijn?
Doorverkopen, altijd kunnen spelen ( ongeacht bullshit updates ) fysiek exemplaar.
Doorverkopen geldt alleen voor fysieke games. Als dat je voorkeur heeft zul je inderdaad een console moeten kopen. Op PC's is dat namelijk ook allang niet meer. En zoals je zelf al zegt, bij Stadia hoef je je inderdaad niet te druk te maken om updates.

Alles heeft z'n voor en nadelen. Ik denk dan ook dat dit niet snel zijn weg zal weten te vinden bij de 'echte' gamers. Maar voor mensen die zoiets hebben: "Joh, ik wil die game wel eens spelen, maar ik heb geen console of game PC", is de drempel ineens een stuk minder hoog. En meer gamers die kunnen instappen is meer budget voor ontwikkelaars en daar worden we uiteindelijk allemaal blijer van.

Edit:
@Nogne @boe2
Ik bedoel voornamelijk met "ala Netflix" dat ze direct on-demand kan spelen. Niet dat het een grote catalogus is.
als je maandelijks betaald krijg je de mogelijkheid om enkele games te spelen.
Dus zoals Netflix, alleen minder keuze. ;)
Ik zie meer toekomst in Microsoft zijn streaming dienst, want dat is wel een Netflix voor games.
Is exact hetzelfde, alleen je krijg je bij Xcloud (vooralsnog) meer keuze uit games. Wil je games buiten de catalogus spelen, moet je ze bij Xcloud ook kopen.

Edit 2:
De mensen die dit off-topic modden, mogen mij even uitleggen waarom, want ik snap het niet...

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 23 juli 2024 03:57]

Voor 10 euro p/m krijg je er (ala Netflix) gratis games er bij.
Je krijgt er niet a la Netflix gratis games bij, als je maandelijks betaald krijg je de mogelijkheid om enkele games te spelen. De rest moet je gewoon kopen, ongeacht of je nou maandelijks betaald of niet.

En ik vindt het persoonlijk heel veel geld om een game aan te schaffen voor 60 euro, en dan nog eens 10 euro per maand te betalen. Om een 1080p stream te krijgen die word ge'upscaled naar 4K.

Ik zie meer toekomst in Microsoft zijn streaming dienst, want dat is wel een Netflix voor games.
Scheelt dat je dan wel geen GTX2080Ti hoeft te kopen... en CPU, Mem, SSD/NVME, etc. Van dat geld kan je best wel wat games kopen voor Stadia natuurlijk.. maar kwaliteit van Stadia moet wel echt gruwelijk veel beter... RDR2 30fps/1080p en de kwaliteit was beduidend minder dan the xbox one :x..
Dat zijn zeker de voordelen, ik wil deze dienst ook niet gelijk afschrijven. Maar zoals het er nu voor staat zie ik weinig meerwaarde.

En met een 2080 kan je wel op 4k spelen ipv een 1080p stream met medium settings die word ge’upscaled naar 4K. Alleen zoals je zelf zegt kan je ipv een 2080 aardig wat games aanschaffen.
Maar met dat high end systeem kan je wel veel meer doen dan gamen. Je kunt er naast gamen ook mee videobewerken, photoshoppen etc. Dat kun je met Stadia weer niet.
Voor 10 euro p/m krijg je er (ala Netflix) gratis games er bij
"a la netflix" zou betekenen dat je een grote catalogus van games krijgt die je op ieder moment kan spelen, zoals je nu met psnow/game pass kan doen, waarbij beiden ook streaming ondersteunen (game pass voorlopig enkel binnen je lokaal netwerk).

Gratis games zijn altijd leuk, maar aangezien je tegenwoordig van overal gratis games naar je hoofd geworpen krijgt is dat niet echt een meerwaarde. Je moet maar geluk hebben dat de titels je aanspreken ook.
En dan maar hopen dat je ook een lijst kan zien op de website voordat je je registreert.
Netflix toonde niets, de laatste keer dat ik keek.
Ik schaf niets aan als ik niet weet wat ik krijg.
Prachtig al dat "gratis" spul. Alles maar digitaal en met Stadia word zelfs ook je console/PC digitaal.

Fysieke producten behouden hun waarde, ongeacht of dat games zijn of hardware.
De marktplaats voor goedkopere games en hardware verdwijnt met als grote verliezer: de consument (uiteraard)

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 23 juli 2024 03:57]

Valt wel mee met die waarde, zoveel brengt een PS3 niet meer op.
Ligt eraan, als jij netjes met je spullen bent, de doos etc gewoon bewaard, kun je gewoon nog 50-75 euro voor je PS3 krijgen (misschien nog wel meer). Waarschijnlijk aangeschaft voor ergens hoog in de 200 euro, dat vind ik alsnog een prima afschrijving voor een apparaat van 10 jaar oud.
Die prijzen komen vanwege de controllers, niet de console. Ik heb zelf ook een 2e hands PS3 slim gekocht (terwijl ik er al 1 heb) omdat mijn controllers aan het verslijten waren. 40 euro voor console + 2 controllers, games verkocht hij los.
Dit is simpelweg kanteling van product naar service. Verliest de consument? Deels wel (eigen beschikking), deels niet. Hoeveel mensen ken jij nog die apparatuur zelf repareren?
Witgoed dat toevallig steeds rond de 6-7 jaar kapot gaat, bij de premium merken nota bene. Onderdelen die tegen 200x de martkwaarde worden verkocht en het liefst i.c.m. een servicemonteur.

We zien het ook met het huren van zonnepanelen, iedereen kan de rekensom maken en toch kiezen mensen voor 'het gemak'.
Dit is simpelweg kanteling van product naar service.
Helaas wel, vind ik persoonlijk in ieder geval een slechte ontwikkeling.

Ik heb zelf wel e.e.a. gesleuteld aan mijn PS4 (SSD, schoonmaken dus uit elkaar > in elkaar)
En heb mijn eigen PC in elkaar geknutseld, paar vrienden van me die dit ook kunnen.
Veel games verkocht/gekocht op MP en zo veel geld kunnen besparen EN de restwaarde die je met fysieke spullen overhoudt.

Maar inderdaad, over het algemeen speelt de mainstream niet zelf voor monteur
Ik wil verdomme een optie hebben om in een hutje op de hei GOW op de PS3 te spelen 8-)
Doorverkopen geldt alleen voor fysieke games. Als dat je voorkeur heeft zul je inderdaad een console moeten kopen. Op PC's is dat namelijk ook allang niet meer.
Klopt, maar games op de PC zijn een heel stuk gunstiger geprijsd dan op consoles. Ik zou geen moeite hebben met digital only, maar dan moeten de prijzen in de consolestores dik omlaag.

Ik heb tientallen games voor € 30- € 40 tweedehands gekocht en voor € 20 - € 30 weer verkocht. Dan is gaming niet zo duur.
Ik kan me zowel vinden in wat duke, en jij, zeggen. Ik denk dat er een heel kleine specifieke doelgroep is die dit zal waarderen maar voor doorgewinterde gamers en mensen die niet van abo's en verplichtingen houden is het natuurlijk niets.
Het USP van Stadia, puur objectief gezien, is dat je geen console nodig hebt en overal kan spelen waar internet voor handen is en een scherm.

Het concept cloud gaming is echter nog nooit door iemand succesvol geïmplementeerd, dus we zullen zien wat het wordt.
Kijk eens naar Shadow zou ik zeggen.
is leuk maar shadow is nog steeds beta en erg duur
€ 9,99 per maand voor de eerste 1000 gebruikers in Nederland en bovendien krijg je een “echte” PC en toegang tot Steam, Uplay, Origin en kun je ook gebruik maken van Gamepass voor de PC.

Als je ziet dat je voor alle Stadia games Google’s eigen store moet gebruiken is het zo duur niet meer.

Shadow is gewoon een cloud based PC die je kunt huren.
Je kan er ook gewoon op werken zoals je dit op een eigen machine zou doen.
En je krijgt *gratis* hardware upgrades van hun
die 1000 gebruikers zijn allang bereikt. en nog steeds beta dus. Komt een keer naar NL maar wanneer weet niemand.
Shadow is straks (februari 2020) verkrijgbaar vanaf 12 euro, ook in Nederland.

Je krijgt dan hardware die, als we de eerste reviews van Stadia moeten geloven, veel beter in staat is om games op hoge graphics settings te draaien.

Maar het grootste pluspunt: je eigen Steam-library, inclusief mods en 3rd-party uitbreidingen op je games. En ook EA Access/Origin, Epic Games Store, Windows Store/GamePass en Uplay+ etc. werken gewoon via Shadow. Want het is in feite een PC met Windows 10 Home die je huurt.

Je hoeft je games dus geen tweede keer te kopen en wat je koopt is ook op andere hardware te spelen als Shadow ooit stopt.
Ja, ik gebruik al een tijdje Shadow en ik moet zeggen dat het wel cloud gaming done right is :)
Ik krijg een melding dat het hier niet beschikbaar is en zie ook nergens prijzen?
Het is op dit moment gelimiteerd tot 1000 Nederlandse gebruikers in een gesloten beta test.
Er is de planning om binnenkort officieel in Nederland te lanceren, helaas geen datum op dit moment bekend.

voor de specs en prijzen kan je het volgende verwachten: https://www.reddit.com/r/...uary_2020_preorder_today/
En als ik het goed begrijp krijg je hier gewoon een virtuele Windows 10 computer waar je dan zelf op los kan gaan en je eigen Software/Spellen op kan zetten?
<Ik haalde mijn threads doorelkaar en zei iets over Stadia, terwijl mensen het over Shadow hebben>

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 23 juli 2024 03:57]

Het gaat hier inmiddels over Shadow en niet meer over Stadia.
Gaat om shadow.
Je kan eventueel wel de duitse variant pre orderen
We hebben vorig jaar al eens naar cloud gaming gekeken en in dat overzicht LiquidSky meegenomen, een dienst die vergelijkbaar is met Shadow (in opzet, hardware en prijs). Voor LiquidSky geldt dat het sindsdien niet echt van de grond gekomen is. Er is een doelgroep voor, maar kennelijk is die niet heel groot, ondanks de voordelen.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 23 juli 2024 03:57]

Het USP van Stadia, puur objectief gezien, is dat je geen console nodig hebt en overal kan spelen waar internet voor handen is en een scherm.
Alleen moet je wel iets hebben om te spelen.
Ik denk serieus dat die hele propositie van gemak valt of staat met wat je aan te bieden hebt. Los van smaak valt bijna iedereen over de library van stadia op dit moment.

En ik denk dat Apple Arcade daarom veel makkelijker uit de startblokken komt. Kost bijna niks, je hebt meer en type games die aanspreken bij een cusual doelgroep (verwacht ik). Want dat is denk ik degene die je gaat pakken met als uitgangspunt gemak. De beste specs gaat Stadia sowieso niet bieden en welke casual doelgroep spreek je aan met die huidige library? Want die hardcore gamers hebben niet stilgezeten en zitten wachten tot streamingdiensten er dan eindelijk zijn. Die hebben hun hardware natuurlijk al lang op orde. Tenzij ze staan te popelen naast thuis on 'on the go' verder te gaan, maar welke van deze games? Een Tomb Raider van jaren geleden?
Het concept cloud gaming is echter nog nooit door iemand succesvol geïmplementeerd, dus we zullen zien wat het wordt.
Sony heeft er tot dusver het meest geld mee verdiend (meen ik) en had absoluut geen haast dit scherp in de markt te zetten (of ze snapte letterlijk niet hoe he moest, maar dat geloof ik niet). Het was lange tijd veel te duur en de games niet baanbrekend genoeg dat er veel over werd gesproken. Maar dat zal ongetwijfeld de komende generatie veranderen. De prijs is al aangepast en de library zal waarschijnlijk gaan overlopen van briljantjes. Dan heb je steaming als de laagdrempelige instap en PS5 voor de beste ervaring. En dan begint het gevecht pas echt.

Het is vooral nog de vraag hoe goed de tech van Xcloud is.

Exciting times!! Alleen lijkt Stadia nog niet zo exciting van start te gaan. Zo'n voorzichtige aanpak van een powerhouse als Google.... Ik snap ze soms gewoon niet. Als je komt, kom dan met een bang en maakt echt impact. Je hebt maar 1 keer de gelegenheid om eerste indruk te maken..... gemiste kans imo.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 03:57]

Ik denk dat ze het echt geprobeerd hebben om met een bang te komen. Die aankondiging was niet bepaald mis. Ze zijn alleen niet geslaagd om developers te overtuigen iets uit te brengen voor hun platform en zijn denk ik gewoon te vroeg geweest met hun aankodiging om in ieder geval first to market te zijn in de hoop dat daarmee veel subscribers gewonnen zouden kunnen worden.

Daarnaast gok ik zomaar dat ze geen windows/directx zullen draaien en dus een flink aantal games bij voorbaat al afvallen omdat die geen support bieden voor andere OS-en. Gezien de samenwerking tussen Sony en Microsoft en met de hoeveelheid studios die door beide partijen zijn opgekocht zal het een exclusives war gaan worden waarbij backwards compatibility misschien ook nog wel een ding zal worden. De studios die google bezit zijn niet in staat AAA titels uit te brengen. Ik verwacht dan ook dezelfde stuiptrekkingen voor stadia als voor Windows Phone alvorens de stekker eruit getrokken wordt.
Ik denk dat ze het echt geprobeerd hebben om met een bang te komen. Die aankondiging was niet bepaald mis.
Ja? Weet niet. Ook dit is weer persoonlijk natuurlijk.

Enige wat ik er echt bang aan vond is dat het redelijk plotseling kwam. Maar de aankondiging zelf? Ik was niet weggeblazen en vind het daadwerkelijk toffe tech. Zeker ten tijde van Onlive heb ik het nauwlettend gevolgd omdat ik het toen heel ongrijpbaar vond (nu al lang niet meer).

Met de andere punten helemaal eens. Ik denk zeker dat ze hadden gehoopt met meer dan 20 games te komen. Anders weten ze daar echt niet waar ze mee bezig zijn. Maarrrrrr.... Dat betekent ook dat ze koste wat het kost de eerste eerder wilde zijn (met minder studio support).

Maar ik denk dat ze beter hadden laten konden lanceren met meer suppor en dan ook met bang komen. Want ik denk juist dat bij the new kid on the block (niet Google, maar de Stadia brand) je het lawaai hard nodig hebt. Je wil met deze propositie niet de mensen bereiken die games toch al volgen (die aandacht pak je wel), maar juist die enigszins blauwe oceaan die niet echt aan het opletten is omdat ze disconnected zijn. Degene die vooral op hun telefoon gamen omdat de hardware een drempel was en niet continu op Tweakers zitten, game podcasts volgen, etc.

Naja, random thoughts. We zullen zien. Het sentiment rondom Stadia is niezo best op dit moment.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 03:57]

precies mijn mening. google heeft gewoon gefaals met de launch van stadia. Het wordt misschien wel net als windows vista. Met een negatief imago dat niet meer goed komt. Het meer van verwacht van een techgigant als google
Wat dacht je van Geforce Now? Is momenteel in bèta maar bevalt zeer goed, Bij een bekabelde verbinding eigenlijk nooit last van drops of downscaling. Via wifi komt het wel eens voor maar alsnog blijft het hierdoor altijd speelbaar.
Ik heb er niks over proberen te vinden, het boeit me niet echt, maar een abo icm het aanschaffen van games voelt voor mij als een big no-go.

Ik dacht dat het 10 e per maand zou zijn en dan toegang hebben tot de nieuwste games?
Het verschil is dat je geen dure hardware hoeft aan te schaffen, de grootste kostenpost.
ik heb al 1,5 jaar terug via tweakers vraag en aanbod een 2de hands xbox one 1TB met 6 games en een nieuwe controller gekocht met doos en bon e.d. er allemaal nog netjes bij voor €150,-

je kan het zo duur maken als je zelf wilt

Als je als leek Stadia wil heb je toch echt een controller en de chromecast nodig a €129,- en dan heb je er maar 1 gratis game bij.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 23 juli 2024 03:57]

Over 3 maanden niet meer, dan is het systeem gratis op 1080. Hoef je alleen de games te kopen en chrome op je pc te hebben. Ik heb mijn D2 dan al dus..... Free gaming for me :D
Weet je dat zeker, overal lees ik dat Destiny 2 gratis is met Stadia Pro, als je terugschakelt naar Stadia base valt je toegang dan niet weg? ergo dan moet je hem kopen of toch een pro abo nemen.

Stadia Pro = 4K+ 5.1 + maandelijks gratis games + overige games kopen
Stadia Base = 1080P en alle games kopen

Bij PS+ en Xbox Live vervalt ook je toegang tot je gratis games als je abo stopt.
Het staat in mijn account alsof ik het heb gekocht. Daarbij is D2 officieel Free 2 play nu. Ik heb op Xbox ook alle expansion ondanks dat ik deze via Steam heb gekocht. Maar goed, ik ga het merken over 3 maanden ^^
Wat vindt jij dan van PSN of Xbox Live? Want dat is feitelijk hetzelfde wanneer je online wilt spelen.
Dat is ook crap, daarom had ik ook geen PS plus en Xbox live, vooral omdat mijn voorkeur bij singleplayer games ligt. de prijs voor een full priced game voor online toegang vind ik persoonlijk te hoog. Ik speel maar een enkele online game en soms met flink pauzes ertussen.

Maar omdat je PSN of Xbox live ook via tegoedkaarten kunt kopen dan kun je daar nog wel eens een goeie deal uit halen

Zo heb ik nu via een goeie deal 18 maanden gamepass ultimate voor €41, kost normaal €12,99 per maand.

Dus de komende anderhalf jaar heb ik gamepass + online gamen op xbox voor 2/3de van de prijs dan wat xbox live normaal voor een jaar kost. Dit kon ik niet laten liggen aangezien er toch wel wat interessante games op gamepass staan en ik wel COD:MW online wou proberen.
Fair enough, persoonlijk leef ik in de always online games zoals Destiny 2. Plus met Stadia kan ik dat op mijn Laptop spelen, met muis en keyboard zonder een dure laptop te moeten kopen. Straks na de 3 maanden Pro denk ik naar het 1080-tier te gaan. Waardoor ik 'gratis' D2 kan spelen op ieder apparaat en het is een degelijke controller en een Chromecast Ultra (die ik toch al wilde hebben voor mijn TV) en dat maakte het een prima deal voor mij.
Stadia is gewoon een concurrent voor Consoles en hun online abonnementen. Voor een Xbox Live of PSN betaal je ook. En je betaalt ook de volle prijs voor games.

Je hebt alleen niet de aanschaf van een dure console. Vergeet niet dat er ook een gratis versie aankomt.

Je kan je console games doorverkopen, maar tegenwoordig koop je voor Consoles ook al snel een digitale game, en dit zal in de toekomst alleen maar groter worden.
Dit is trouwens net dezelfde kritiek die Valve met Steam kreeg jaren terug, en kijk nu.

Het is een ander model, die de console markt een extra dimensie geeft. Ik vind het boeiend en kijk uit naar de ontwikkelingen.
De aanschaf van een dure console? Bij stadia betaal je 120 euro de eerste keer. Een xbox one is momenteel voor 228 euro inclusief 4 games te krijgen. Dat vind ik eerlijk gezegd geen argument.

Daarbij komt nog eens 10 euro per maand die Google rekenent. Reken de tco maar eens uit over de aankomende 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 03:57]

Maar dan betaal je ook nog 60 euro per jaar voor PSN of XBOX Live. Scheelt nog steeds de helft met Stadia en heb je ook gratis games al zijn die ook van wisselende kwaliteit.
Of je betaalt 13 euro per maand voor een gigantische library games in de vorm van game pass ultimate waar live bij in zit en volgens de geruchten xcloud bij in zit. En dat is dan de volle prijs, ik heb drie jaar xbox live voor 90 euro gekocht en vervolgens die gratis maand game pass waardoor alle maanden live omgezet werden in gamepass. Ik weet het wel hoor...
Als je een XBOX wilt dan is dat een nog betere optie. Jij hebt helemaal de ultieme aanbieding, had ik ook moeten hebben. Ja dan wist ik het ook wel :-)
Het kan nog steeds als het goed is ;)
Ik heb net 1 euro betaald voor 3 maanden Gamepass :-)
Anoniem: 306567 @Ootje7021 november 2019 12:27
Dat is iets wat optioneel is. Eerlijk gezegd heb ik het niet nodig omdat ik bijna nooit online speel.
Ja, als je nooit online speelt en geen gratis games wilt dan is dat natuurlijk een optie. Heb toch wel een leuke verzameling games over gehouden aan PSN.
Dit is juist puur de founders edition.

Wanneer je wilt spelen met eigen controler en zonder chromecast (dus bijv. via een Raspberry Pi met Chromium) of op je telefoon, kan je zelfs Stadia free (begin 2020) afnemen en koop je enkel de games.

Ik betaal de 120 euro omdat ik *EDIT* als eerst *EDIT* onderdeel wil zijn van een nieuw platform.

[Reactie gewijzigd door bladewarden op 23 juli 2024 03:57]

Maar laten we wel wezen, het is lastig om te gaan vergelijken met zaken die mogelijk in de toekomst zullen komen. Ja, Google heeft gezegd dat het komt, maar Google heeft ook gezegd dat de Pro stadia 4k 60fps zou zijn, wat het toch echt niet is. De volgende vraag is dan waarom je uberhaupt niet de gratis zou nemen als een beetje spel toch al op 1080p wordt gerendered, stuur het dan ook in 1080p door en laat je TV lekker upscalen. Maar is het heel ver gezocht dat ik verwacht dat de gratis variant een kwaliteit heeft die ver onder '1080p' ligt. Net als hoe een Netflix 1080p stream niet te vergelijken is met een 1080p Bluray, is mijn verwachting dat een gratis 1080p Stadia stream ook niet te vergelijken gaat zijn met lokaal 1080p gerendered.
Zeker waar! Erg benieuwd hoe het zich allemaal gaat bewijzen en wat het gebruiksgemak i.c.m. de kwaliteit gaat doen. Dat een speler als Google probeert de markt wat op te schudden is denk ik alleen maar gunstig en zet partijen als MS en Sony weer op scherp. Niet voor niks verschijnen er nu vele aanbiedingen en nieuwe announcements vanuit die partijen.
Dat zou kunnen Ja, maar vervolgens betaal je wel de hoofdprijs voor de spellen bij stadia. Waarbij die spellen al voor meer dan de helft te koop zijn voor de Xbox en ps4. Tevens is het nooit echt van jou, als de dienst stadia wegvalt dan ben je alles kwijt. Je gekochte games kan je dan niet meer benaderen. Google staat er om bekend om diensten af te kappen die niet interessant voor ze zijn. Ik denk als je stadia met 4k vergelijkt t.o.v. Een xbox one of een ps4 pro en daar meerdere spellen bij over 5 jaar. Dat je dan nog steeds bij de consoles goedkoper uit bent.

Je kan ook ps now nemen, betaal je ook 10 euro per maand maar dan heb je wel de beschikking over heel veel spellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 03:57]

als je ps now voor een jaar neemt betaal je maar 5 euro in de maand :)
Stadia is gewoon een concurrent voor Consoles en hun online abonnementen. Voor een Xbox Live of PSN betaal je ook. En je betaalt ook de volle prijs voor games.
Dat is wanneer je online wilt gamen. Voor offline gamen zoals "stadia bedoeld is" heb je niks nodig dan een console en games. Daarnaast fysieke games zijn een stuk goedkoper via webwinkels ( 30-46, de nieuwste games ) en een console biedt meer dan een online dienst. Dus wat probeer je goed te praten?

Ik zal zeker afhaken als gamer nog te gamen +/- 15/20 jaar lang ge-gamed. Maar dit verpest het wel. Ik ben niet de enige.
Ik zal zeker afhaken als gamer nog te gamen +/- 15/20 jaar lang ge-gamed. Maar dit verpest het wel. Ik ben niet de enige.
Want nu stadia er is zijn opeens alle andere opties verdwenen en is niets anders meer mogelijk.
Mijn god wat een overdreven reactie zeg.
Ik zie toch ook voordelen. Geen console nodig die je moet aanschaffen, lawaai maakt, stroom vreet en dan nog een abonnement voor online gamen. Spellen voor de console moet je ook gewoon kopen en dan wachten op de download en installatie.

[Reactie gewijzigd door MiTM op 23 juli 2024 03:57]

Wachten op download en installatie, wat een drama.

Wat ik veel onaangenamer vind is dat je bij streaming altijd input lag hebt en verlies in beeldkwaliteit, added compression bij slechtere connectie.

Bij gamen vanaf een SSD heb je dat dus nooit. Download en installatie is iets heel tijdelijke in het begin. Daarna is het out of sight, out of mind. Gamen vanop lokale hardware wint altijd.
Nu speel ik er een dagje mee thuis. En inputlag valt mij heel erg mee. Het voelt niet heftiger dan met mijn Xbox. PC is wel aanzienlijk beter, maar ik heb op mijn laptop meer last van het feit dat de laptop D2 nauwelijks kan draaien dan input lag via Stadia.
Natuurlijk heeft het ook voordelen. Ik denk echter dat de doelgroep ontzettend klein is. Het is nog steeds duur, nog steeds gedoe om aan te sluiten, en levert een minder goede game ervaring dan een console.

Het is sowieso niet voor de hardcore gamer. Voor de casual gamer dan? Het enige voordeel wat die krijgt is een kastje minder onder de TV, en dat je gemakkelijker kan switchen tussen gamen in de huiskamer, en gamen op de slaapkamer. Maar voor die gamer is volgens mij de switch geknipt. Dan kan je ook nog onderweg op een fatsoenlijk scherm spelen.

Op zich zou het nog een voordeel kunnen zijn dat je het op reis/vakantie mee kan nemen, maar meestal is het internet op campings, vakantieparken en hotels niet om over naar huis te schrijven.

Ongetwijfeld zijn er niche gebruikers die zeggen "Perfect voor mij" maar ik denk dat die groep ontzettend klein is.
Laten we Stadia vervangen voor Playstation en je hoort niemand meer. Geld betalen om online te kunnen gamen en dan moet je ook nog geld betalen voor een game 8)7 dat weerhoudt mij dus om een PlayStation te kopen.

Stadia is misschien te verantwoorden omdat je geen dure hardware hoeft te kopen maar het abonnement gedeelte steekt nogal
Wie zegt dat je geld moet betalen om te gamen. Enige waarvoor je een PSN+ of XBL nodig hebt is voor online. Offline gaming is gewoon prima te doen, daarnaast een console hebje meer aan dan een betaalde service wat alleen voor 1 doel is.
Online gamen zonder cheaters. Dat is ook wat waard
Sony heeft met PlayStation Now al een streaming service. Je betaald 10 euro per maand en krijgt dan wél een catalogus aan games die je niet apart hoeft te kopen, zoals met Stadia.
Maar je moet wel elke 7 jaar een nieuwe console á €500 aanschaffen, terwijl je bij Stadia in theorie altijd de laatste tech zou moeten hebben. Dat is voor de casual gamer toch een super aantrekkelijk model? Tuurlijk, het is niet hetzelfde model als Netflix, zoals een hoop mensen de Stadia verkeerd geïnterpreteerd hebben, maar persoonlijk zit ik voor die 3 games die ik per jaar speel er niet op te wachten om een console van €500 stof te laten happen (er vanuitgaande dat Stadia tech subliem werkt). Dan sluit ik liever een Stadia Pro abo af voor een maandje zodat ik op max. settings m'n game kan spelen.

Ik denk dat de (exclusieve) content een veel grotere bedreiging gaat vormen voor Stadia. Iets waar Sony en Microsoft al veel verder in zijn. En geloof me, het is niet zozeer de vraag of maar wanneer die fysieke discs waar je het over hebt gaan verdwijnen ;)
"Maar je moet wel elke 7 jaar een nieuwe console á €500 aanschaffen, terwijl je bij Stadia in theorie altijd de laatste tech zou moeten hebben. Dat is voor de casual gamer toch een super aantrekkelijk model?"

Deel een van je zin is in theorie financieel aantrekkelijk, mee eens. Maar laten we wel wezen, iemand die gamed is over het algemeen niet echt arm. De correlatie is nog sterker wanneer een dikke internetverbinding nodig is. Wat typisch aanwezig is bij mensen die niet zo'n moeite hebben met een paar tientjes per jaar.

Maar, in deel twee van je zin geef je aan dat het om een casual gamer gaat. Dan lijkt het logischer, maar niet echt. Het is niet echt casual om een abbo te betalen, dat legt min of meer een druk neer om het te gebruiken. Oftewel een regelmatig gamer. Een casual zal ook niet snel 60 euro voor een game neerleggen. Dat is nou juist niet casual.

Stadia is dus niet geschikt voor low budget gaming of wat armere mensen, deze hebben niet eens de benodigde verbinding. Voor af en toe gamen is het te duur. Voor veel gamen zijn er betere alternatieven. Dus tja, wat blijft er over?

Wat over blijft is de non-gamer. Die eigenlijk geen tijd heeft maar heel af en toe wel. Zoals je voorbeeld om een maand te gamen. Maar dan nog moet je de game kopen.
"iemand die gamed is over het algemeen niet echt arm."
Ik denk dat we het vooral in consumentengedrag moeten zoeken en niet zozeer in fanciele gesteldheid van, in dit geval, gamers. Ik denk dat met de wildgroei aan subscriptions het consumentengedrag m.b.t. abonnementen nog verder gaat veranderen. Ik verwacht dat men per maand zijn/haar abo's gaat herzien: Ene maand Netflix, Stadia, Spotify; de maand erop Disney+ en Spotify. Bovendien ben je natuurlijk niet verplicht om een Stadia abo te hebben (als je 1080p accepteert).

"Een casual zal ook niet snel 60 euro voor een game neerleggen. Dat is nou juist niet casual."
Niet? Af en toe een potje FIFA of Call of Duty vind ik casual, en die games hebben toch echt een retail prijs van €69,99. Dus in dat opzicht maakt het niet uit je een game voor de PS4, Xbox of Stadia koopt.
Zodra Stadia werkt op elke Chromecast (Ultra) ben je dus €140 (€70 Chromecast + €70 controller) aan "hardware" kwijt ipv €500 voor de next-gen Playstation. De games, zoals hierboven geschetst, zijn even duur en een abonnement is optioneel.

Met een bovengemiddelde interesse in tech ben ik wellicht wat bevooroordeeld hoor, maar ik zie mezelf echt wel als casual gamer die, mits in 2020 de functionaliteit en content op Stadia wordt recht getrokken, geen behoefte meer heeft om een PS5 te kopen.

Uiteindelijk denk ik dat cloud gaming met o.a. xCloud en PS Now echt wel de toekomst is. Met de manier waarop we nu van fysieke games naar digitale games gaan met bijv. een discless Xbox, wordt de consument langzaam maar zeker klaargestoomd voor de uiteindelijke switch naar digitaal/cloud.
Op dit moment denk ik dat xCloud de beste kaarten in handen heeft (infrastructuur, content en community). De tijd zal het leren, het is in ieder geval een interessante ontwikkeling om te volgen :)
Nou hebben de PS4 (en XBOX volgens mij ook) al betaalde abonnementen voor online spelen en maandelijks 2 games gratis. Je kan zeggen wat je wil, maar ook dat is een abonnement. Bij PS4 kost die €59 per jaar. €5 per maand dus normalerwijs.
€10 per maand voor Stadia PRO, stadia basic (1080p) is/wordt gratis
Stadia Pro members krijgen (nu al) aardig wat kortingen in de store en ik kon zelfs Samurai Showdown gratis claimen (en natuurlijk Destiny 2
10 euro per maand is voor de pro(4k) versie, 1080p is gratis.
Echt belachelijk dat mensen dit nog willen.
- 10,- per maand om alleen toegang te krijgen tot hun waardeloze "Stadia"
- en dan nog eens full price €40-60,- neerleggen voor games die je moet aanschaffen.

Echt belachelijk dat vele Tweakers hier dat geweldig vinden. 8)7 8)7 8)7 8)7 |:( gewoon loco. Je kan net zo goed een console aanschaffen en dan fysiek kopen. Heb je tenminste nog wat aan.
Doorverkopen, altijd kunnen spelen ( ongeacht bullshit updates ) fysiek exemplaar. Door dit soort gedrocht maak je het voor de echte gamer niet beter op.
Ik snap de reactie min of meer, maar kom ook van een tijd waar ik elke CD en DVD moest hebben naar een situatie waar ik me niet meer kan herinneren wanneer ik nog een DVD afgespeeld of gekocht heb. Tegenwoordig koop ik nog bijna uitsluitend CD's van Belgische artiesten om die financieel te steunen. Een echte goede CD zoals bijvoorbeeld de laatste van The War on Drugs heb ik ook nog gekocht en in de auto opgeslagen op de HD. Dat zal waarschijnlijk nog veranderen bij een volgende auto waar die mogelijkheid waarschijnlijk niet meer zal zijn, maar waar er een streaming dienst beschikbaar is en TuneIn radio. Vroeger wou ik ook alles digitaliseren en bijhouden. Die behoefte voel ik niet meer.

Als ik nu naar deze dienst kijk, zie ik mijn mindset wel op dezelfde manier evolueren. Het vervelende hier is uiteraard dat er maar een beperkt aantal titels is. Stel dat je de volledige Steam catalogus tot je beschikking hebt en een toetsenbord/muis kan gebruiken wordt het verhaal anders. Ik was aan het kijken om mijn 10 jaar oude pc te vervangen. Normaal zit ik zo rond de 2000 euro als ik een PC koop. Uiteraard kan goedkoper ook en regelmatig stukken vervangen, maar het verhaal blijft hetzelfde. Stel dat ik 20 euro per maand zou moeten betalen voor zo een dienst heb ik toch nog 100 maanden te gaan. Het wordt een probleem als je 3 of 4 zulke diensten moet aanschaffen om aan alle content te raken à la Prime Video, Netflix, HBO, Disney, etc.

Met de meeste games van tegenwoordig kan je ze trouwens toch alleen maar spelen zo lang de servers beschikbaar blijven. Het voordeel van het fysiek aankopen van een game is dus ook relatief.
Precies deze opmerking kan je ook maken bij muziek (spotify) en films (netflix). Ik geloof dat we over een tijdje met gamen exact hetzelfde gaan doen. Iets met kinderschonen.
Dit is net gelanceerd, misschien flopt het wel?
Zoals de andere diensten waarmee je via internet kunt gamen.
Daarbij zie ik hier vooral kritiek, hoeveel Tweakers vinden dit geweldig?
Toch een aantal gripes van een fanboy.

Vanaf volgend jaar heb je geen abbo, geen controller en geen Chromecast nodig. Je koopt de game en kunt spelen. Ook in multiplayer zonder abbo, wat je bij PS en Xbox wel moet betalen. Oftewel 60 euro en je bent klaar.

Paul noemt niet de mogelijkheden die er nu al zijn om bv met meer mensen online te spelen, bv met 40 man racen. En football manager dat veel sneller werkt

WiFi is in een hoop bedrijven een sluitpost. Simpele 2x2 APs die niet altijd optimaal ingesteld zodat zijn. En je hoofd verbinding is 1 gbps en die moet je delen. Stadia is de ultieme netwerk benchmark ;-)
Maar met Google's reputatie van het eruit trekken van stekkers bij producten die het toch niet helemaal zo goed doen... Zit je straks met je aangeschafte games in Stadia terwijl het straks aan de Google Graveyard wordt toegevoegd. Want hier vind ik ook niets van terug op de Stadia FAQ.
Ja, ik weet nog dat Google.. Android presenteerde, daar hoor je ook niks meer van. Ze zouden ook iets met kaarten gaan doen, maar ik gebruik nog steeds MapQuest. Dat Streetview product wat ze ooit zo trots demonstreerden, zie jij die auto's nog wel eens rondrijden? Ze hadden hun mond ook vol over e-mail dat ze gingen verbeteren en zie jij ooit nog iemand met een Google ding mailen? Hetzelfde zag je toen ze in het huis allemaal gingen doen. Die thermostaat, camera's en dat brakke speakertje van ze... Wie doet daar nog wat mee? En dan die halfbakken browser van hun.. dat Chromium... Iedereen gebruikt nog steeds Internet Explorer en Firefox.

Googe heeft een paar jaar ontwikkeltijd in dit product gestopt. Ze richten development studios in, ze overtuigen game developers. Dit is geen klein dingetje. Ik wil wedden dat er in de toekomst twee platformen zijn: Google en Microsoft. Dit zijn de enige twee die weten hoe je op schaal datacenters bouwt. Microsoft's businessmodel is tot nu toe dat cloud gaming precies hetzelfde moet zijn als gaming op een XBOX. Google's model omarmt de Cloud en zegt tegen developers; hier zijn heel veel servers, verzin maar een manier om er zoveel mogelijk performance uit te trekken. Dat laatste model is veel innovatiever.

Waar ik bij Google Stadia banger voor ben is:
1. Developers blijken niet goed in staat om echt gebruik te maken van de hele compute omgeving. Uiteindelijk ontwikkelen ze toch voor 1 CPU/GPU combo. Dit zie je ook met multi-core CPUs waar veel developers echt moeite mee hadden. Kun je net zo goed een Xbox in de cloud hebben
2. Google luistert niet goed genoeg naar developers om alle eisen en wensen gehonoreerd te krijgen.
3. Netwerken op teveel plaatsen in de wereld zijn en blijven gewoon slecht. Er is een markt, maar die is niet groot genoeg, waardoor je als developer beter voor PS of XBOX kunt developen, want dan kun je zowel cloud als console bereiken met 1 code base. Stadia kan dan wel gaver zijn, maar bereikt niet genoeg mensen.
4. Misschien zijn de unique selling points van Stadia niet sterk genoeg: Google zegt zelf ook: Misschien is Fortnite met 1000 man helemaal niet leuk. Dan mogen ze de enige zijn die het technisch kan... als het niet leuk is, is het niet leuk.
De risico is dat de markt te klein is voor de kosten.
Al helemaal omdat Stadia zich op een niche markt stort.
google inbox, chromecast audio, project tango, google gears, nexus player, orkut, google+, google allo, google latitude, google code, google wave, en nog een hoop anderen. Google heeft een lange geschiedenis van projecten opdoeken wanneer ze niet populair genoeg blijven.

Cloud gaming is ook niet nieuw. Onlive werkte prima. PsNow werkt prima.
Ja, ik weet nog dat Google.. Android presenteerde, daar hoor je ook niks meer van. Ze zouden ook iets met kaarten gaan doen, maar ik gebruik nog steeds MapQuest. Dat Streetview product wat ze ooit zo trots demonstreerden, zie jij die auto's nog wel eens rondrijden? Ze hadden hun mond ook vol over e-mail dat ze gingen verbeteren en zie jij ooit nog iemand met een Google ding mailen? Hetzelfde zag je toen ze in het huis allemaal gingen doen. Die thermostaat, camera's en dat brakke speakertje van ze... Wie doet daar nog wat mee? En dan die halfbakken browser van hun.. dat Chromium... Iedereen gebruikt nog steeds Internet Explorer en Firefox.
En de 190(!!) producten die ze gekilled hebben vergeet je voor het gemak maar even?

https://killedbygoogle.com

Kans is aanzienlijk groot dat met Stadia hetzelfde gaat gebeuren op den duur. Zeker met de huidige reviews.

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 23 juli 2024 03:57]

Lees wat er staat op die site. Veel producten waren end of life en/of vervangen door alternatieven. Ik weet niet of jij je Windows 3.11 nog gebruikt met je Zien, maar tech gaat wel eens dood. Vooral kleine knutsel projecten
5. Als we straks met z'n allen vanalles uit de cloud afnemen, is er geen droog brood meer te verdienen in de 'local hardware' (en media) business. Trekken de fabrikanten/producenten de stekkers eruit, en is er voor de consument geen weg meer terug. Daarna gaan de prijzen van de cloud diensten vlug omhoog. Er is immers geen alternatief meer, en onvoldoende infrastructuur om ooit nog weer eens een model op basis van lokale hardware van de grond te krijgen.
Dat is voor mij in ieder geval de reden om de kat uit de boom te kijken. Google heeft er een handje van weg om met veel kabaal dingen aan te kondigen om er dan of al snel de stekker eruit te trekken of gewoon nauwelijks meer verder te ontwikkelen.
Maar aangezien de gratis versie er nog niet is kunnen we alleen maar conclusies trekken over deze versie. Als de gratis versie uitkomt kunnen we met zijn allen weer daar een review over houden. Nu heb je een product dat technisch niet voldoende werkt, erg onvriendelijk wat betreft installatie en prijzig wat betreft implementatie. In deze staat is het niet aan te raden.

De multiplayer is een goed punt, maar hoeveel mensen zijn er online en hoe lang duurt matchmaking? Als er weinig mensen zijn en je moet van over de hele wereld mensen bij elkaar gooien met verschillende lag, kan dat ook ten koste gaan van het spelplezier.
Ben het toch oneens met je argumenten. Sure de abbo's om online te spelen zijn niet nodig, maar vergelijk Gamepass ultimate dan ook even met Stadio pro. Voor 13 euro per maand krijg je een 100 tal games die je direct kunt spelen op je Xbox plus elke maand 2 gratis games en je kunt online spelen. Als bonus kun je een hoop spellen ook op je PC spelen.

Natuurlijk even de vraag wat het gaat kosten als je ook xCloud wil hebben, maar in combinatie met gamepass is het aanbod in elk geval al groter.

De mogelijkheid om met meer mensen online te spelen vind ik ook een non-argument. Dat is een heel specifieke situatie en ik mis even waarom die wel op Stadia kan (die grafisch in elk geval minder sterk dan de Xbox One X is) en niet op een ander platform. Het klinkt heel erg als een marketing argument. Zat spellen waar je met veel meer dan 40 man tegelijk kunt spelen. Op de PS3 kon je MAG spelen met 256 man tegenlijk. Wat Football manager betreft, ik speel het niet en weet dus ook niet wat en waarom het sneller zou zijn.

Momenteel is het voor mij heel simpel, als ik nu Stadia neem betaal ik de hoofdprijs voor iets dat kwalitatief minder is dan mijn PC en Xbox.

Als ik wacht op de gratis variant, dan is de situatie waarschijnlijk heel anders en zijn er 2 of 3 extra concurrenten die mij momenteel 2 dingen bieden die Google niet heeft: Nvidia laat mij mijn eigen games spelen en Microsoft heeft een hoop games die ik niet hoef te kopen.
Wat ook niet aangehaald wordt in de review is het verschil in stroomverbruik tussen Stadia en console/pc users.

https://www.9lives.be/special/gamen-slecht-voor-het-klimaat
reviews: PlayStation 4 Pro - Wat kun je met die extra rekenkracht?

Hoeveel verbruikt een Chromecast Ultra, iets van 3 watt?
Een PS4 PRO in idle 60,8 watt, loaded 104 watt?

Tel maar na, maar ik denk niet dat je er komt met 10 euro per maand.
Laten we uitgaan van een gemiddelde energieprijs van €0.085 €0.20 kWh en dat we gemiddeld 2 uren per dag de console aan hebben staan en dat deze gemiddeld 100W verbruikt.

[aantal uren gebruik]x[aantal dagen gebruik]x([vermogen toestel uitgedrukt in watt] / 1000)
= aantal kWh

6 kWh, ofwel een halve 1.2 euro per maand.
En het milieu-argument lijkt me toch ook een beetje naief. Er zal toch echt wel een gigantisch serverpark die beelden moeten renderen.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 23 juli 2024 03:57]

Ik weet niet bij welke energieleverancier jij zit, maar de gemiddelde prijs per kwh ligt tussen de 0,20 en 0,23 euro in Nederland. Als we van 0,20 uitgaan en de 6 kwh van jou rekenvoorbeeld pakken, dan komen we op 1,20 euro uit. Het is nog steeds niet schrikbarend, maar er zitten wel degelijk stroomkosten aan verbonden.
Ben het ermee eens dat de stroomverbruik-discussie niet het beste pro-Stadia argument is, maar een kWh kost toch al gauw 0,21 euro en een PS4 verbruikt 140W bij gamen (een beetje game-pc een stuk meer). Je komt dan eerder aan de 1,75 euro/maand aan stroom bij 2 uur per dag, bij een game pc zal dat al gauw het dubbele zijn. Nogmaals, het maakt niet echt een deuk in de maandelijkse lasten, maar toch.
Citaat uit het artikel op 9lives.be :

maar ik ging hier natuurlijk uit van een zéér 'casual' speler. Wanneer je gemiddeld vier uur per dag speelt, en zeven dagen in de week (eventueel met wat meer uren in het weekend die het gemiddelde door de week omhoogtrekken), ziet de berekening er al heel anders uit: je zit dan aan 1.456 uur gamen per jaar, waardoor je bij een oude PS4 zo'n 210 euro per jaar uitgeeft aan energie, en bij een Slim-versie 128 euro per jaar - een verschil van 82 euro op één jaar tijd.

In realiteit zal het dus ergens tussen jouw bedrag zijn en dit extreme voorbeeld.

Het milieu-argument telt in die mate dat ik maandelijks mijn stroomfactuur moet betalen, hoe lager hoe liever.
Anoniem: 498327 @lukadad21 november 2019 08:42
Dat is natuurlijk een ontzettend domme calculatie. Wat kost het om Google jouw gameplay te laten uitrekenen? Dat deel is onzichtbaar. Bovenop het uitbesteedde GPU werk, zit er realtime HEVC compressie oid op, en ook dat is niet mals qua benodigde rekenkracht, en je legt ook nog een flinke belasting op het hele netwerk met continue 35Mb/s.
Over 10 jaar zit iedereen met zo'n controller thuis, 15 jaar geleden geloofde ook niemand in smartphones
Vergeet je niet de uitvindingen die wél geflopt zijn? Een paar jaar terug had je 3D-tv's, die zijn nu nog mondjesmaat te krijgen, als ze al te krijgen zijn. Zo ook met curved televisies.
Het beeld van Stadia kan mooi en vloeiend zijn, maar is dat helaas lang niet altijd. Wie vloeiend beeld wil, kan spelen via wifi beter achterwege laten. Dat levert te veel haperingen op. Spelen via bekabeld internet gaat beter, hoewel de ervaring ook dan nog steeds wisselend is. Internetverkeer van andere huisgenoten gooit al snel roet in het eten. Een goede internetverbinding is dus aan te raden, zodat er ruimte is voor zowel Netflix als Stadia.
Wat ik vanaf het begin al verwacht had, is helaas waar en zal denk ik altijd een probleem zijn.
Zolang je niet voldoende kan garanderen dat er geen haperingen zijn, is het hele initiatief volgens mij een no-go. Daarnaast vrees ik nog iets anders, wat veel problematischer kan/gaat zijn: wat kan/gaat Google doen om de game-ervaring te verstieren? Naast de gameontwikkelaar (die het nu al verstiert met pay2win, lootboxes, etc.) heb je er weer een flinke partij bij die met Android al heeft laten zien hoe privacyhongerig ze zijn en ons als consument kunnen overladen met reclame.

Ik ben bang dat Google voet aan wal zal krijgen en het leidt tot minder verkoop van fysieke games en meer mogelijkheden om het minder voordelig voor de consument te maken. Nu is het nog interessant om tweedehands games te kopen, of games die wat ouder zijn.
En dit is in nederland het geval, als je naar USA kijkt dan is het daar nog erger.
De gemiddelde internet verbinding daar is nog niet eens genoeg voor de minimum eisen.
Nee, dit is een project dat over een paar jaar doodbloedt.

Zeker als je de VP van Stadia over de ISP's van amerika hoort praten, die gast leeft in een fantasie wereld.
Als ze de input lag weg kunnen nemen, zeker. Tot die tijd is dit voor de mensen die geen dure game-pc/console in huis willen, niets op dat gebied gewend zijn en af en toe een game willen spelen.

Dit is voor mij nooit acceptabel: Stadia input lag gifje
130 euro plus de 10 euro per maand voor 4k. Dat had wel even vermeld kunnen worden in de conclusie. Je bent voor 4k dus niet "klaar" met 130 euro.
En je moet licenties voor de spellen aanschaffen. Tevens heb je verplicht ten alle tijden een (goede) internetverbinding nodig, wat bij veel (single) player spellen op andere platformen niet zo is. Dus voor 130 EUR + 10 EUR per maand ben je ook niet "klaar".

Bovendien koop je die licenties voor spellen in een enkele winkel. Vergeet de aanbiedingen maar die je vaak voor PC spellen ziet. Vergeet het tweedehands doorverkopen van console spellen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:57]

En vergeet de straaljagers van een console tijdens gamen. Er zijn voor en nadelen aan cloudgaming. Maar nadelen benoemen is natuurlijk lekker makkelijk.

Want je hoort bijna niemand over ps plus. Wat ook 60 euro per jaar. Om online te mogen gamen. Ja je krijg 2 games. .aar die zijn vaak genoeg ook oud en niet veel meer waard.
Want je hoort bijna niemand over ps plus.
Wat alleen relevant is als men online multiplayer wilt spelen.
Klopt. Maar die 10 euro p/m is alleen relevant als je 4k en/of 5.1 geluid wil.
Net zoals 130 euro alleen nodig is als je early acces wil. Maar vergelijken is toch lastig als het 2 aparten dingen zijn.
Het wil zeggen dat Stadia momenteel nog niet geschikt is voor de hardcore gamer.
Ik denk ook niet dat het dat nooit gaat worden. Een hardcore gamer (en ik spreek even voor mezelf hier) wilt over het algemeen zelf zijn hardware bezitten.

Ik vind 130 euro inderdaad stevig aan de prijs. 70 euro meer, en je hebt al een Xbox in je woonkamer staan. Nu is dat niet grafisch dezelfde kwaliteit (beide hebben z'n voor en tegens), maar je hebt wel zaken als een 4K bluray speler extra.

Al met al denk ik niet dat streaming snel zal groeien (vooralsnog). Ook denk ik dat diensten als Xcloud toch meer gebruikers weten te trekken. De tijd zal het leren. :)

Toevoeging:
Voor mensen die zoiets hebben: "Joh, ik wil die game wel eens spelen, maar ik heb geen console of game PC", is de drempel ineens een stuk minder hoog. En meer gamers die kunnen instappen is meer budget voor ontwikkelaars en daar worden we uiteindelijk allemaal blijer van.

@VonDudenstein
Stadia in de basis als 1 ding mist. GAMES. Wat voor mij persoonlijk wel belangrijk is bij een streamingservice voor gaming.
Klopt helemaal, maar dat is waarschijnlijk een "vooralsnog" verhaal. Bij release van een nieuwe console is er niet veel meer keuze in games.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 23 juli 2024 03:57]

Een hardcore gamer (en ik spreek even voor mezelf hier) wilt over het algemeen zelf zijn hardware bezitten.
Of in ieder geval de beste van de beste specs voor de beste van de beste audio/visuele ervaring. Dus naast krachtige hardware ook de audiosignalen, controller setup (mouse/keyboard of customized controller/fighting stick of wel playseat) met zo laag mogelijk input lag. Het varieert natuurlijk per persoon en dit is vaak de reden om hardware zelf te bezitten (helemaal naar je wens in te richting).

En ik zie Stadia of welke andere streamingdienst op de korte termijn in ieder geval niet de beste visuele ervaring bieden. Stadia kan nu net aanpikken bij de huidige consoles, die van het begin af aan al kritiek kregen als 'niet krachtig genoeg'. De volgende generatie staat al voor de deur en ik zie nog steeds niks behalve PC's de rauwe kracht van consoles trotseren.

Daarom vind ik Microsoft's positionering als 'voor erbij' interessanter. Nu nog voor een hybride strategie kiezen. Eigenlijk wat Sony al is gestart, maar nog meer dedicated. En wat Sony deze generatie ongetwijfeld ook zal gaan doen. Grootste vraag is wat Nintendo gaat doen.

En waarom veel benieuwder ben naar de bedrijven die nog moeten komen met hun streamingpropositie is omdat Stadia in de basis als 1 ding mist. GAMES. Wat voor mij persoonlijk wel belangrijk is bij een streamingservice voor gaming.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 03:57]

Vergeet de immense vertraging momenteel niet. Je kunt zeggen dat het meevalt maar bij de videos die ik heb gezien is de vertraging toch behoorlijk erg. Ik heb een tv met game modus maar spellen als RL zijn onspeelbaar met deze 50 tot 100ms vertraging. Mensen kunnen beweren dat je dst niet merkt maar dat merk je donders goed als hardcore gamer. Deze clouddiensten doen er nog een stapje boven op. Mijn glasvezel straks heeft een ping van 6ms naar Google. Als je met die vertraging kan spelen dan durf ik wel te zeggen dat je geen vertraging meer merkt. Maar of dat met cloudgaming ooit haalbaar is...
Ik denk ook niet dat het dat nooit gaat worden. Een hardcore gamer (en ik spreek even voor mezelf hier) wilt over het algemeen zelf zijn hardware bezitten.
Als redelijk fanatiek gamer hoeft dat van mij niet hoor. Als het allemaal feilloos draait in de cloud, en ik een betere ervaring hier heb, dan hoef ik echt geen PC ernaast te hebben staan. Recent heeft mijn PSU de geest gegeven, dat is echt geen leuke bezigheid om uit te vogelen wat de oorzaak is van het regelmatig crashen van je PC.

Voor mij is het probleem meer dat het nog verre van feilloos draait. De reviews die ik heb gezien lijken ook vooral afhankelijk te zijn van het uitgangspunt van de reviewer: "Het werkt perfect! Zolang niemand wat doet op je netwerk hapert en niet zo heel vaak". En "Het werkt belabberd, met enige regelmaat hapert het". Zelfde situatie, andere invalshoek.
Zorgt de rechstreekse internetverbinding van de controller niet juist voor een hogere latency? Het lijkt me toch dat als deze aan de Chromecast is verbonden dat de latency dan alleen afhankelijk is van de internetverbinding van de Chromecast, in plaats van de internetverbinding van zowel de Chromecast als de controller. Of zie ik dat verkeerd?
Dat zie je verkeerd. Nu hoeft je input niet eerst verwerkt te worden door console chromecast of whatever u using. Cut out the middle man als het ware.
Maar nu moet het wel verwerkt worden via internet, bij een console hoeft dat niet. En ik denk dat een controller input va internet verzenden altijd hogere latency heeft dan naar een lokale console.
Bij een console gaat je input direct naar het device wat je gebruikt.
Daar je console nu zich in de cloud bevindt gaat je input ook direct naar de "console"

In het stadia ervaringen topic hier op got staat een link naar iemand die de input lag of latency vergelijkt met een PS4. Verschillen zijn minimaal
je kan mij niet wijs maken dat er geen extra latency is van je controller naar de server over internet. daar kom je meestal toch wel op minimaal 15MS uit in een best case met glasvezel. en dan moet je beeld data ook nog terug wat ook minimaal 15 ms is.
Dat is toch 30ms extra vertraging die je bij een lokaal apparaat niet heb.
En voor mij als gamer is 30ms echt heel veel.

Nou kan het zijn dat de verbinding van controller tussen consoles momenteel al ruk is of dat kan 1 kant op de latency compenseren. echter is fit voor pc's niet aan de orde.
Ik ben toch benieuwd wat de echter latency testers gaan aangeven met feiten uit echte tests ipv woorden uit iemand zijn mond.
Je maakt een denkfout, jouw XboX/PC etc.. reageert direct op jouw controller daar komt helemaal geen internet aan te pas, jouw console doet namelijk 2 dingen met jouw controller signaal het veranderd jouw positie op jouw scherm direct en geeft tegelijkertijd jouw positie bij multiplayer games door aan de server (of bij p2p aan de andere spelers) bij stadia moet het controller signaal eerst naar de server en dan krijg je een videosignaal terug van de server voor je TV en daarom is Stadia zo immens traag voor velen en daarom probeert Google alles om de snelheid zo optimaal mogelijk te maken, en dus halen ze er een stap tussenuit.

Je bent het toch wel met ons eens dat het toevoegen van extra stappen en apparatuur in je communicatie alleen maar latency verhogend en nooit latency verlagend zal werken?

Controller - Modem
Controller - Stadia - Modem
Maak ik een denkfout of moet jij beter lezen? Je zegt namelijk exact wat ik ook zeg. Signaal moet naar de server dat is dus LATENCY en ook weer terug nog meer latency.
Het enige verschil is dat je "console"op een remote locatie staat die gepaard gaat met een latency heen en terug.
Een console geeft trouwens jou locatie door niet je controller. dat is nu dus niets anders met stadia. je signaar gaat naar de server en die geeft de locatie door. De server is je console.
Misschien moet jij dan even beter lezen waar je op reageert in plaats van met een verwarrende post komen.

Dit gaat erover of de game sneller reageert als de controller wel of niet door een chromecast gaat.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 03:57]

Natuurlijk is er latency, das nou eenmaal natuurkunde. Gewoon alles lekker lokaal houden is het beste.
Ja als je alles lokaal draait wel ja. Het voordeel hier van is dat je niet hoeft te wachten tot je cromecast/pc het stuurt. Nu gaat het

Controler>stadia server>verwerken tot actie op de server> beeld "bewerkt" naar Cromecast> beeld op scherm

Anders krijg je Controler>Cromecast> stadia server>verwerken tot actie op de server> beeld "bewerkt" naar Cromecast> beeld op scherm

Nu doe je 1 apparaat er tussenuit halen.
Klopt niet. Of niet helemaal het probleem is nu dat wifi zoals in het artikel wordt genoemd zorgt voor veel vertraging. Nu sluit je je chromecast aan op 3en bedraad netwerk maar je controller gaat via Wi-Fi.... ik denk dat je veel minder vertraging hebt als je via een snel signaal rechtstreeks communiceert met je chromecast die vervolgens het signaal via de kabel verstuurd van je controller. In theorie is het sneller als alles direct met google verbinding maakt. Echter zou de controller dan ook via een netwerk kabel verbonden moeten worden om daar echt profijt van te hebben. Anders kun je de chromecast net zo goed ook op de Wi-Fi aansluiten
Chromecast ultra download vooral en de controller upload vooral. Dat uploaden is maar beperkt lijkt me. Zal wel gesynced worden op de server.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.