Google gaat gamen
Google is actief op vrijwel elk raakvlak tussen computers en internet. Toch is er een zeer populair strijdperk waar Google opvallend afwezig is: gaming. Het bedrijf heeft wat pogingen gedaan, maar is er tot nu toe niet in geslaagd een grote speler op deze markt te worden. Daar moet Stadia, de cloudgamingdienst die deze week wereldwijd wordt geïntroduceerd, verandering in brengen.
De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? We hebben de Stadia Premiere Edition uitgebreid getest, gewoon op het Tweakers HQ.
Wat krijg je?
De Premiere Edition wordt in een keurige doos geleverd, met daarin de Stadia-controller en een Chromecast Ultra, inclusief de bijbehorende voeding. Die voeding zorgt niet alleen voor de stroomtoevoer, er is ook een ethernetaansluiting in verwerkt zodat de Chromecast gebruik kan maken van bekabeld internet. Daarnaast levert Google nog een apart voedingsblokje mee, een standaardtelefoonlader met een Type A-uitgang. Tot slot zijn er twee snoeren: 'usb a naar usb c' en 'usb c naar usb c'. De telefoonlader dient om de controller op te laden, en de twee snoeren om hem met apparaten als een laptop, desktop, tablet of telefoon te verbinden.
Vervolgens is het zaak om Stadia te installeren. Daar heb je een smartphone en een Google-account voor nodig. Je installeert eerst de Chromecast Ultra via de Home-app van Google. Daarna installeer je de Stadia-app op je telefoon, om daarmee de Stadia-controller aan de Chromecast te koppelen. Dat is nodig omdat Google een slimme oplossing heeft bedacht die latency moet beperken: de controller maakt rechtstreeks contact met internet. De controller is voorzien van wifi. Daarmee kan Google een stap overslaan. De invoer van je controller hoeft dus niet eerst naar je tv, laptop, desktop, tablet of smartphone om van daaruit naar de servers van Google te worden gestuurd. De input gaat rechtstreeks naar Google.
Spelen maar!
Launch-games van Stadia
Assassin’s Creed Odyssey
Attack on Titan: Final Battle 2
Destiny 2: The Collection (gratis voor Stadia Pro)
Farming Simulator 2019
Final Fantasy XV
Football Manager 2020
Grid 2019
Gylt
Just Dance 2020
Kine
Metro Exodus
Mortal Kombat 11
NBA 2K20
Rage 2
Rise of the Tomb Raider
Red Dead Redemption 2
Samurai Shodown (gratis voor Stadia Pro)
Shadow of the Tomb Raider
Thumper
Tomb Raider 2013
Trials Rising
Wolfenstein: Youngblood
Daarna ben je klaar om te gamen, ware het niet dat je nog geen games hebt om te spelen. Die zul je aan moeten schaffen, via de Stadia-app op je telefoon. Om de koe meteen bij de horens te vatten: het aanbod en de prijs van de games zal menigeen tegenvallen. Bij de introductie van Stadia zijn 22 games voorhanden. Games als Destiny 2, Assassin's Creed Odyssey, Mortal Kombat 11, de drie laatste Tomb Raiders, Red Dead Redemption 2, Metro Exodus, Rage 2 en Wolfenstein: Youngblood. In het aanbod vind je ook wat onbekendere games als Thumper en Kine, en zowaar één exclusieve game die op geen enkel ander platform zal verschijnen, Gylt.
Voor die wat minder bekende games betaal je nog net geen 30 euro. Voor de bekende titels betaal je echter de volle mep, ze staan voor ongeveer 60 euro in de Stadia Store. Dat is een prijs die niet elke gamer kan waarderen. Het argument van de critici is dat je de games op Stadia niet fysiek bezit. Stadia is een service. Je krijgt geen tastbaar product in handen dat je kunt verkopen als je erop bent uitgekeken. Daar zou een lagere prijs tegenover moeten staan, vinden velen. Ook omdat het maar de vraag is hoe toekomstbestendig Stadia is. Google heeft een reputatie als het om diensten gaat die het na introductie weer net zo makkelijk de nek omdraait. Dan heb je dus niets meer aan de games in je Stadia-Account. Dat argument geldt ook bij een dienst als Steam, maar Valve heeft zich al ruimschoots bewezen, en Google niet. De twijfel die gamers hebben over de prijs van de games kan een factor zijn voor het slagen van Stadia.
Games in 4K op Google Stadia
Games kopen
En daar komt nog wat bij. Bij concurrerende diensten als EA Access sluit je een abonnement af, waarna je ongelimiteerd games kunt spelen. Bij Stadia heb je een abonnement en dien je vervolgens ook nog games te kopen. Google biedt twee verschillende abonnementen aan voor Stadia. Voor Stadia Pro betaal je 10 euro per maand, maar er is ook een gratis variant. Dan betaal je dus enkel voor de games, maar is het spelen via Stadia gratis. Bij die gratis variant is de beeldkwaliteit beperkt tot 1080p en 60fps. Bij de Pro-variant ligt het maximum op 4k en 60fps, met 5.1-geluid op de koop toe.
Beide varianten zijn interessant, en dat geldt wellicht vooral voor de combinatie. Het geeft je de optie om een maand een abonnement op Pro te nemen als die ene toffe game uit is, en terug te schakelen naar de gratis variant als je de game hebt uitgespeeld. Dat zit er nu echter nog niet in, want het gratis abonnement is nog niet beschikbaar. Het komt pas ergens in 2020. Sterker, de enige manier om nu van Stadia gebruik te maken, is door de Premiere Edition te kopen, voor 129 euro. Dat is de bundel die we hierboven beschreven, plus drie maanden Pro-abonnement.
Hoewel Stadia dus niet een Netflix voor games is, hoef je bij het Pro-abonnement niet èlke titel te kopen. Google belooft dat gamers grofweg één gratis game per maand kunnen spelen en wil op termijn een selectie aan gratis games aanbieden voor Pro-gebruikers. Of dat recente titels zullen zijn, is nog niet bekend. Op moment van schrijven heb je als Pro-lid gratis toegang tot Destiny 2 en Samurai Shodown.
Snelheid
Met een account op zak, games gekocht en de Chromecast en controller aangesloten, is de weg vrij om te spelen. We hebben met name gespeeld in de dagen voordat Stadia publiekelijk beschikbaar werd. Het aanbod was daarbij nog beperkter dan bij de release van de dienst. We konden aan de slag met Destiny 2, Shadow of the Tomb Raider, Mortal Kombat 11, Trine, Gylt, Kine en Just Dance 2020. Vlak voor de release kwam daar Red Dead Redemption 2 nog bij. We hebben met name de bekende games gespeeld, zodat we onze ervaringen konden vergelijken met die op consoles en pc.
/i/2003202406.jpeg?f=imagenormal)
We hebben bovendien de latency gemeten die optreedt bij het spelen via Stadia. Dat deden we door in verschillende games dezelfde handeling uit te voeren, waarbij we de game speelden op de verschillende platformen waarop Stadia speelbaar is. Dat betekent dat we hebben gespeeld op een tv waarop de Chromecast Ultra is aangesloten, en waarbij we de Ultra zowel bedraad als draadloos gebruikten. We hebben de latency ook getest op een Windows-laptop, en ook daarop zowel bedraad als draadloos gespeeld. Datzelfde hebben we gedaan op een Chromebook. Verder hebben we bedraad getest op een high-end desktop en uiteraard gespeeld op een mobiele telefoon. Dat laatst kan voorlopig enkel op een vrij recente Pixel. Google wil de dienst ook werkend krijgen op andere Android- en iOS-telefoons, maar zover is het nog niet. Tot slot hebben we de verschillende games ook getest op een PlayStation 4 Pro.
Wisselvallig
De tests leveren een zeer wisselend beeld op dat weinig zegt over het platform waarop je speelt, maar des te meer over de snelheid van het netwerk waar je gebruik van maakt. Google past variabele compressie toe, wat ervoor moet zorgen dat de framerate optimaal blijft. Dat klinkt leuk, maar als er één conclusie valt te trekken uit het spelen op verschillende platformen, is het dat niet het apparaat, maar je verbinding bepaalt hoe goed je ervaring is. Als je van Stadia gebruik wilt maken, is het zaak eens goed te kijken naar het internetabonnement dat je hebt afgesloten. Spelen op 720p met 60 frames per seconde vraagt 10 megabit per seconde. Spelen op 1080p en 60 fps vraagt 20 Mbit/s, als je daar hdr en 5.1-geluid bij wilt. Het maximaal haalbare is 4k-beeld op 60fps, met hdr en 5.1-geluid. Dat vraagt 35 Mbit/s. Dat lijkt niet veel. Het kleinste pakket bij een grote provider als Ziggo biedt in theorie al 50 Mbit/s.
/i/2003202412.jpeg?f=imagenormal)
Schommelingen
Toch is dat niet het hele verhaal, want in de praktijk blijkt Stadia erg gevoelig voor schommelingen in de snelheid van je verbinding. Als je zit te gamen en iemand in huis zet Spotify aan, of hij of zij kijkt even wat op Youtube of Netflix, is de kans groot dat je daar direct iets van merkt. Dat geldt vooral als je speelt via wifi, maar ook als je bedraad speelt zul je dips in zowel de resolutie als de framerate ervaren, variabele compressie of niet. Het varieert zozeer dat het melden van een gemiddeld getal voor latency eigenlijk geen zin heeft. Uiteraard is bekabeld spelen een stuk stabieler, maar ook daarbij kregen we regelmatig met dips te maken die afbreuk deden aan de spelervaring.
Om toch wat op de verschillende platformen in te zoomen: heb je net een mooie 4k-tv gekocht en wil je via Stadia spelen, met de beste beeldkwaliteit? Dat kan een verrassend goed resultaat opleveren. Games als Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 en Destiny 2 kunnen er indrukwekkend uitzien, zeker omdat Stadia hdr ondersteunt. Voor hdr hoeft het beeld niet eens 4k te zijn, want ook op lagere resoluties kun je van de mooie lichteffecten genieten. Als je beter kijkt naar rustige of stilstaande beelden, zie je dat Google compressie toe moet passen om het beeld in de 35 Mbit/s te vangen. Bij bewegend beeld valt dat uiteraard al veel minder op, en dan is het beeld wel degelijk indrukwekkend goed. Je ziet vooral dat de anti-aliasing minder wordt en dat in textures hier en daar wat minder detail zichtbaar is. Voor het spelen op een goede desktop met een 4k-scherm geldt hetzelfde.
Mortal Kombat 11 - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts.
Vergeet wifi
De nadruk ligt daarbij op 'kan', want de ervaring kan dus flink wisselen. Plotselinge, vaak kortstondige drops in beeldkwaliteit en framerate komen voor, ongeacht het platform waar je op speelt. Dus ook als je de duurste game-pc hebt staan. De ervaring wordt anders als je van wifi gebruikmaakt. De Chromecast kan dat aan, en apparaten als een laptop, Chromebook en telefoon uiteraard ook. Bij spelen via wifi treden de schommelingen in beeldkwaliteit en framerate veel vaker op en zakt Stadia vaker door het ijs. Een game als Mortal Kombat 11, waarbij input-lag van levensbelang is, kan snel onspeelbaar worden als je via wifi speelt. Al is dat uiteraard sterk afhankelijk van het verkeer op je netwerk. Vooral op Chromebooks zakt de beeldkwaliteit en framerate regelmatig flink in.
Overigens valt op dat het spelen op een mobiele telefoon daar juist verrassend positief bij afsteekt. Google ondersteunt momenteel alleen de Pixel 2 en hoger. Wij testten op een Pixel 3a en dat leverde opvallend strak en stabiel beeld op. Toch is de conclusie dat je Stadia vooral wilt gebruiken via een bekabelde internetaansluiting. Via wifi kan, maar het levert te veel schommelingen op om prettig te gamen, zeker als de game snelle reacties van de speler vraagt.
Upscaling
Dat is helaas niet het hele verhaal. De belofte van gamen met 4k-beeld wordt door Stadia niet altijd waargemaakt. Niet elke game is op 4k-resolutie speelbaar. Althans, het beeld dat je ziet is 4k, maar in sommige games afgeleid van een origineel op lagere resolutie. Zo draait Destiny 2 eigenlijk op 1080p bij 60 fps, waarbij het beeld dus wordt ge-upscaled tot 4k. Bij Red Dead Redemption 2 draait de game op 1440p bij 60 fps. Het is opmerkelijk dat Google de games op een lagere resolutie draait. De servers die Google gebruikt zouden krachtig genoeg moeten zijn om de games op 4k te draaien. De servers bevatten 2,7GHz Intel-cpu's, gecombineerd met AMD-gpu's die 10,7 teraflops kunnen verwerken. Dat is krachtiger dan de huidige generatie consoles. Het geeft te denken over de toekomst van Stadia. Als het met deze hardware niet mogelijk is om hedendaagse games op 4k te draaien, wat wordt het beeld dan als de volgende generatie consoles er is? De PlayStation 5 is naar alle waarschijnlijkheid al in 2020 te koop, en ongetwijfeld zal kort daarop de nieuwe Xbox volgen.
Shadow of the Tomb Raider - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts
Controller
De controller die Google met Stadia mee levert, is opvallend goed. Hij is stevig en ligt prettig in de hand. Voor de vorm heeft Google goed gekeken naar de controller van de populairste console van dit moment, de PlayStation 4. De vorm van de behuizing lijkt sterk op die van de DualShock 4, en dat geldt ook voor de indeling van de knoppen. De twee joysticks, de face buttons en de d-pad zitten op dezelfde plaats als bij de console van Sony, net als de triggers en de schouderknoppen. Het grootste verschil is dat Google niet de tekens gebruikt waar Sony zijn face buttons mee aanduidt. Google kiest voor A, B, X en Y, net als Microsoft bij de Xbox.
De controller van Google is robuust, heeft een goed gewicht en een prettig oppervlak, en ligt daarmee goed in de hand. Toch is hij net niet zo goed als de controllers van Microsoft en Sony. Met name de triggers voelen wat minder goed aan. Die van de concurrentie hebben net wat meer weerstand, en die van de Stadia-controller voelen wat slap en minder responsief aan. Ook de d-pad is bij Stadia net wat minder. Bij de Xbox One en PlayStation 4 steekt de d-pad iets verder boven de behuizing uit. Dat maakt dat hij makkelijker is te bedienen dan bij Stadia. Het zijn geen zwaarwegende punten, met de controller van Stadia is het op zich prima gamen.
Andere controllers
Bovendien kun je ook de controllers van de Xbox en PlayStation gebruiken voor Stadia, net als de Pro-controller van Nintendo. Dat kan op alle Stadia-platformen, behalve de tv. Daar kun je alleen de Stadia-controller op aansluiten, maar dan wel weer draadloos. Vreemd genoeg kun je de Stadia-controller op andere platformen alleen bedraad gebruiken, via de mee geleverde usb-kabel. Google hoopt dat dit in de toekomst ook draadloos kan. Het is één van de opties die nog aan de dienst moeten worden toegevoegd. Overigens kun je de Stadia-games ook met een muis en toetsenbord spelen. Dat kan echter alleen als je speelt via Chrome, op een desktop of laptop.
/i/2003202408.jpeg?f=imagenormal)
Niet ingeloste beloftes
Stadia is nog volop in ontwikkeling. Dat is een andere manier om te zeggen dat Stadia nog lang niet af is. Er zijn tal van onderdelen die Google wel heeft beloofd, maar die nog niet werken. Het meest in het oog springt het gratis abonnement dat nog niet beschikbaar is. Het is ook niet duidelijk wanneer dat eindelijk gebeurt.
Verder is het aanbod aan games nog mager. Bij de introductie zijn het er 22, waaronder veel games die al maanden of jaren oud zijn. Daar trek je geen groot publiek mee, zeker niet als je voor die games het volle pond vraagt. Er zijn genoeg uitgevers die van plan zijn om games via Stadia te verkopen, maar ook daarbij gaat het voorlopig vooral om oude spellen. Google schermt met Cyberpunk 2077, dat één van de klappers van 2020 moet worden. Dat is inderdaad een titel waar veel gamers met smart op wachten, maar veel andere grote titels zijn er nog niet aangekondigd. Het is dus onduidelijk of Google op dat vlak kan concurreren met partijen als Sony, Microsoft of een platform als Steam. Zeker Sony en Microsoft zijn voor hun nieuwe consoles op zoek naar grote, exclusieve games die ze waarschijnlijk niet snel naar Stadia zullen brengen. De vraag is of het Google gaat lukken om een selectie goede, recente games te bieden.
Destiny 2 - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts.
Reputatie
Google heeft op dat vlak ook zijn reputatie tegen, als firma die veel projecten start maar ook net zo makkelijk weer uit de lucht haalt. Dat maakt dat veel uitgevers wat koudwatervrees hebben. Het is opmerkelijk dat uitgevers Stadia vaak in één adem noemen met Project xCloud, een vergelijkbare dienst die Microsoft volgend jaar op de markt wil brengen. Microsoft wordt gezien als meer betrouwbaar dan Google. Bovendien is gaming al veel langer een belangrijk bedrijfsonderdeel van Microsoft.
Er is meer dat nog niet werkt. Zo ontbreekt force feedback in veel games. Het werkt wel in Destiny 2, maar niet in games als Mortal Kombat 11 en Shadow of the Tomb Raider. De controller is in veel situaties nog niet draadloos te gebruiken. Ook de link met YouTube is er nog niet. Bij de aankondiging van Stadia beloofde Google dat je een stream van een game kon kijken op YouTube, om dezelfde game vervolgens met één klik zelf verder te kunnen spelen. Zover is het dus nog niet. Ten eerste vergeet Google daarbij een belangrijke tussenstap: je zult de game eerst moeten kopen. Maar los daarvan is de link tussen YouTube en Stadia dus nog niet gelegd.
Dat zijn zaken die wellicht op termijn worden opgelost. Wellicht belangrijker is dat de servers van Stadia het nu al niet aan kunnen om recente games op 4k te spelen. Wat moet dat worden als de nieuwe generatie consoles dat binnenkort wel met gemak kunnen en Stadia daar op grafisch vlak dus niet mee kan concurreren? En waarom zou je 10 euro per maand betalen om games op 4k te kunnen spelen als een aantal ervan simpelweg niet op 4k draait?
/i/2003202400.jpeg?f=imagenormal)
Kansen
Tot zover de negatieve insteek, want uiteraard heeft Stadia ook pluspunten. Het belangrijkste is dat je geen dure apparatuur nodig om te kunnen gamen. De Premiere Edition kost 130 euro. Dat is veel goedkoper dan een console, laat staan een volwaardige game-pc. Je moet weliswaar je games kopen, maar dat moet ook voor je PlayStation, Xbox of pc, dus die kosten vallen tegen elkaar weg. Blijft over dat je voor de prijs van een console makkelijk de Premiere Edition kunt kopen en nog heel wat maanden van een Pro-abonnement kunt genieten. Het scheelt bovendien een apparaat in huis, zeker als je via een Chromecast speelt.
De beeldkwaliteit is misschien niet optimaal en vooral niet altijd stabiel, maar is dat erg? Dat zal voor lang niet voor iedere gamer het geval zijn. Het is ook lang niet bij iedere game even belangrijk. Red Dead Redemption 2 is een trage game waarbij latency minder opvalt. Dat spel kun je via Stadia spelen op je 4k-tv zonder dat je daar een console of pc voor nodig hebt.
/i/2003202402.jpeg?f=imagenormal)
Er kan meer
Stadia schept bovendien mogelijkheden die op andere platformen minder makkelijk zijn te realiseren. Vooral bij multiplayergames biedt een dienst als Stadia voordelen. Zo maakte Codemasters al bekend dat je in rallygame Grid met maximaal 40 auto's tegelijk het circuit op kan, wat op de andere platformen niet mogelijk is. Fortnite met maximaal 100 spelers? Stadia moet prima in staat zijn een veelvoud daarvan mogelijk te maken. Het is dus wachten op ontwikkelaars die het potentieel van Stadia gaan benutten. Als het Google lukt om uitgevers aan zich te binden, kan de mogelijkheid om crossplatform te spelen bovendien worden uitgebreid. Dat geldt nu al voor de savegames van Destiny 2, maar op dat vlak is veel meer mogelijk. Dat stookt dan weer niet helemaal met het huidige businessmodel. Als je nu dezelfde savegame zowel op je PlayStation als in Stadia wilt gebruiken, moet je de game twee keer aanschaffen.
Crossplatform kan ook een ander probleem oplossen. Juist doordat veel games een online component hebben, klitten gamers samen op één en hetzelfde platform. Je koopt bijvoorbeeld een PlayStation om Fifa te kunnen spelen met je vrienden. Google plaatst nu een platform naast het bestaande aanbod, een platform waarvoor je bovendien de games moet kopen die je misschien op een ander platform al bezit. De vraag is of je dat zult doen als je vrienden op een ander platform spelen.
Red Dead Redemption 2 - 4K bekabeld links, 1080p via wifi rechts.
Conclusie
De grote vraag bij Stadia is vooral voor wie het platform interessant is. De dienst werkt, je kunt games spelen op 4k, op een willekeurig scherm. Dat kan je grote, mooie, nieuwe tv zijn, maar ook je smartphone. Als je scherm het aankan, kun je gamen in 4k, zelfs met hdr en 60fps. Dat is indrukwekkend, zeker omdat je er geen dure pc of console voor nodig hebt. Met 130 euro ben je klaar. Stadia is bovendien gemakkelijk, want je hoeft je games nooit meer te downloaden en installeren, en ze zijn altijd up-to-date. Kom daar maar eens om bij de hedendaagse consoles.
Het beeld van Stadia kan mooi en vloeiend zijn, maar is dat helaas lang niet altijd. Wie vloeiend beeld wil, kan spelen via wifi beter achterwege laten. Dat levert te veel haperingen op. Spelen via bekabeld internet gaat beter, hoewel de ervaring ook dan nog steeds wisselend is. Internetverkeer van andere huisgenoten gooit al snel roet in het eten. Een goede internetverbinding is dus aan te raden, zodat er ruimte is voor zowel Netflix als Stadia. Wat dat betreft zou Stadia flink kunnen profiteren van de uitrol van 5g en glasvezel. In België, waar internetabonnementen met een datalimiet niet ongebruikelijk zijn, heeft Google nog een extra uitdaging. Hoe gaat Stadia daar vallen?
De conclusie die je hieraan kunt verbinden, is dat Stadia momenteel nog niet geschikt is voor de hardcore gamer. Daar zijn de beeldkwaliteit en framerate te wisselend voor. Wil je het mooiste beeld of een uiterst stabiele verbinding, dan kun je beter op bestaande platformen blijven spelen. Dat heeft echter zijn prijs. De apparaten die je daarvoor nodig hebt, garanderen dat mooie en stabiele beeld, maar kosten honderden euro's.
Content is king
Het magere aanbod aan games staat succes voor Stadia voorlopig ook in de weg. Bovendien stelt Google niet veel grote titels in het vooruitzicht. Cyberpunk 2077 is mooi, maar welke grote titels komen er nog meer? Misschien belangrijker is dat we twijfels hebben bij het businessmodel van Google. Stadia is niet de Netflix voor games. Het heeft een abonnementsvorm, maar daarnaast moet je de games nog steeds aanschaffen, voor de volle prijs. Je spaart de aanschaf van een console of pc uit, maar levert daar beeldkwaliteit voor in.
Het businessmodel komt niet overeen met de huidige trend waarin Netflix, Spotify en EA Access en Xbox Game Pass wel onbeperkte toegang aanbieden, zonder dat je games, films of muziek hoeft aan te schaffen. Google belooft Pro-gebruikers een selectie aan gratis games en maandelijks wisselende titels, maar zegt daarbij meteen dat mensen niet het grootschalige aanbod van een bijvoorbeeld Game Pass moeten verwachten.
Het maakt Stadia voorlopig enkel geschikt voor wie niet of niet meer zo nodig de optimale game-ervaring zoekt. Als het allermooiste beeld en de hoogste snelheid wat minder belangrijk zijn, kan Stadia wel degelijk een prima manier zijn om games te consumeren. Zeker als Google voor elkaar weet te krijgen dat games crossplatform kunnen worden gespeeld.
Ander model
Voor het succes bij spelers die wellicht niet meer zo hardcore zijn, is het ontbreken van de gratis variant van het Stadia-abonnement wellicht een obstakel. Juist die doelgroep zal daarin geïnteresseerd zijn. Het is een van de vele beloften die Google nog in moet lossen. Stadia is daarmee zeker interessant, maar helaas nog lang niet klaar. Het aanbod is te mager, het businessmodel wellicht niet het meest geschikt voor de doelgroep, en opties als cross platform en het gratis abonnement ontbreken nog.
De vraag is of de introductie van Stadia niet te vroeg komt. De dienst heeft nu nog flinke tekortkomingen. Misschien moeten we Stadia in zijn huidige vorm zien als een publieke bètatest, maar dan gaat het wel om een duur betaalde bètatest. Om met een positieve noot te eindigen: Stadia is nog voor verbetering vatbaar, maar als er één partij in staat is om de genoemde problemen te tackelen, dan is het Google. Met een groot aantal programmeurs in dienst en eigen datacenters over de hele wereld heeft geen enkele andere partij zoveel slagkracht. We zijn heel benieuwd hoe Stadia er over een jaar uitziet. Niet alleen omdat Google in de tussentijd de huidige dienst heeft kunnen verbeteren, maar ook omdat Microsoft dan met xCloud wellicht een antwoord klaar heeft en er bovendien een nieuwe generatie consoles is verschenen.