Maar wat als het aanpassen van de keycaps niet genoeg is? Of wat als een tkl-toetsenbord toch een tandje te groot is? Een populair toetsenbordformaat onder enthousiastelingen is het zogegeheten zestigprocenttoetsenbord, met zestig procent van de toetsen van een volledig toetsenbord. Daar is niet alleen het numpad, maar ook het navigatiecluster weggelaten, zodat het toetsenbord nog maar ongeveer dertig centimeter breed is. Ook de functietoetsen F1 tot en met F12 zijn weggelaten en die ontbrekende toetsen zijn verplaatst naar een tweede functielaag in het toetsenbord. Over het algemeen kun je dergelijke toetsenborden ook zelf programmeren, zodat je een of meer extra functielagen zelf in kunt stellen. Bekende voorbeelden van zestigprocenttoetsenborden zijn de Pok3r-toetsenborden van Vortex en de HHKB-borden.
Dat zestigprocentformaat is ook een populaire maat om zelf te bouwen, waarmee je in de extremen van aanpasbaarheid komt. Als je namelijk zelf je toetsenbord bouwt, ben je niet meer gebonden aan wat een fabrikant voor je bepaalt, zoals welke switches gebruikt worden of welke kleur leds je gebruikt, als je die al wilt. Als je zelf bouwt, kun je zelfs verschillende switches combineren, bijvoorbeeld rood voor de toetsen die je voor gaming veel gebruikt en bruine of blauwe voor andere. Je kunt ook voor je modifiers, zoals control, alt, shift enzovoort, een andere switch gebruiken dan voor je alfanumerieke toetsen, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Vlnr: een 100-procenttoetsenbord, ten-keyless en een 75-procentkeyboard, daaronder een 65-, 60- en 40-procenttoetsenbord
Bovendien kun je een alternatieve lay-out bedenken en die bouwen, want als je je toetsenbord zelf maakt, kun je zo ongeveer alles wijzigen. Liever een kleine spatiebalk, of gebruik je die rechter-alttoets nooit? Wil je in plaats van een grote rechtershift een arrowcluster op je zestig procent? Allemaal geen probleem. En misschien wel de beste motivatie om zelf je toetsenbord te maken is de simpelste; het is gewoon leuk.
Er zijn ook exotischere toetsenborden te maken die zich prima lenen voor zelfbouw. Zo kun je een zogeheten ortholineair toetsenbord maken, waarbij de rijen toetsen niet steeds een halve toets verspringen, maar recht onder elkaar zitten, zoals een Planck-toetsenbord. Een ander toetsenbord met afwijkende vormgeving is een ErgoDox. Dat is een toetsenbord in twee delen met een aparte lay-out. Ook daarvan kun je printplaatjes en behuizingen kopen en ze zelf bouwen: veel leuker dan kant-en-klaar kopen.