Mechanische toetsenborden zijn de laatste jaren vooral als gamer-accessoire op de markt gezet, en dat legt zeker bedrijven die daarop reageren met rgb-toetsenborden geen windeieren. Mechanische toetsenborden zijn echter ook voor veeltikkers geschikt, en voor iedereen daartussen. De hogere prijs en gewenning die veel toetsenborden vergen schrikken mensen potentieel af, waardoor zij liever bij hun vertrouwde membraantoetsenbord blijven. Om de overstap te vergemakkelijken, of gewoon om een alternatief te bieden, zijn er dus het soort low-profile varianten uit deze review.
Het K70-bord kon ons niet charmeren. Enerzijds is het toetsenbord relatief duur, maar dat voel je niet terug in de kwaliteit, trucjes als extra dikke en stugge kabels ten spijt. De switches voelen niet erg prettig en het gerammel van de spatiebalk kan echt niet voor 150 euro. Ook de SK650 valt wat ons betreft af. Voor twee of drie tientjes minder dan het Corsair-toetsenbord koop je een keyboard dat met zijn vrijwel vlakke toetsen niet erg lekker tikt, behoorlijk goedkoop aanvoelt en weinig extra biedt om zijn aanschafprijs te rechtvaardigen.
Het Sharkoon-bord vonden we vrij verrassend: hoewel rode switches niet onze voorkeur genieten, voelt het keyboard lekker en er zijn weinig aspecten aan het toetsenbord die echt storen. Het is wat eenvoudig, maar een beetje soberheid mag best, en als je dat niet bevalt, kun je altijd nog een lichtshow aanzetten. Het komt erop neer dat je voor ongeveer 80 euro een bordje koopt dat vrijwel dezelfde features biedt als duurdere exemplaren. En als je lineaire switches niet lekker vindt, kun je altijd voor een variant met clicky-keys kiezen.
De Logitech-keyboards tikken lekker, dankzij de vorm van de keycaps en de responsieve switches eronder, maar er is nogal wat af te dingen op de G815 en G915. Ten eerste is er de prijs: tweehonderd euro voor een niet meer dan redelijk mechanisch toetsenbord is prijzig, en als je vijftig euro extra betaalt voor een draadloze variant heb je in ieder geval geen geld tekort. De kwaliteit is niet meer dan redelijk, getuige de wiebeligheid van sommige toetsen en de flex in de behuizing zelf. Voor dit geld zou je gewoon niets te klagen mogen hebben en dat is niet het geval. Ook is het jammer dat het draaiwiel alleen voor volume te gebruiken is en het blijft raar dat je de G915 niet bedraad kunt gebruiken. Aan de andere kant is de kabel van de G815 overdreven dik en niet demontabel.
Zo komen we op een minpunt dat al deze keyboards delen: hun gebrek aan aanpasbaarheid. Mechanische toetsenborden zijn inherent aanpasbaar met nieuwe sets keycaps, andere kleuren modifiers, nieuwe kabels en natuurlijk je keus aan switches. Dat is waar deze low-profile toetsenborden nogal achterblijven bij de reguliere mechs. Als je low-profile Cherry-switches wil, kun je Red's en Speed kopen, beide lineaire switches, terwijl je bij reguliere Cherry's de keus hebt uit veel meer, waaronder populaire Brown- en Blue-switches. Bij Kailh Chocs is de keus wat groter, maar dan komen we bij probleem twee: de keycaps.
Alle keyboards die we getest hebben zijn voorzien van geverfde abs-caps en daar zul je het mee moeten doen. Er zijn namelijk, voor zover bekend, geen low-profile keycapsetjes te koop voor Cherry-stems of Chocs. Je toetsenbord aanpassen is er dus niet bij, en als je abs-keycaps versleten zijn, zit je met een afgeleefd toetsenbord. Dat scenario is gezien de productie niet ondenkbaar omdat double-shot-keycaps zeldzaam blijken: laser etching van legenda's op geverfde abs zal niet 's werelds meest langdurige keycaps opleveren. Materialen als pbt kun je ook vergeten, zeker bij de Chocs: de bevestiging is daar te bros voor.
Dat gezegd hebbende, de Logitech-toetsenborden tikken lekker, maar zijn veel te duur. Het SK650-bord voelt en klinkt niet erg lekker en kost ook te veel, hetzelfde geldt voor het K70-bord van Corsair. Het budgetkeyboard van Sharkoon is nog de beste optie. Het X-1-bordje is alleen handig om mee te nemen en heeft echt betere keycaps nodig. Kortom, met de beperkte keuze aan low profile mechanische toetsenborden betaal je een behoorlijke meerprijs voor deze toetsenborden, met uitzondering van het Sharkoon-bord. Als je de lage formfactor-eis zou laten varen, kun je voor dezelfde prijs betere toetsenborden kopen, of in prijs zakken als je eisen lager liggen. Dan krijg je ook de optie om in de toekomst je keyboard nog eens te upgraden met nieuwe keycaps, wat met deze modellen erg lastig is.