Door Willem de Moor

Redacteur

Low-profile mechanische keyboards

Mechanische switches, maar toch relatief plat

Conclusie

Mechanische toetsenborden zijn de laatste jaren vooral als gamer-accessoire op de markt gezet, en dat legt zeker bedrijven die daarop reageren met rgb-toetsenborden geen windeieren. Mechanische toetsenborden zijn echter ook voor veeltikkers geschikt, en voor iedereen daartussen. De hogere prijs en gewenning die veel toetsenborden vergen schrikken mensen potentieel af, waardoor zij liever bij hun vertrouwde membraantoetsenbord blijven. Om de overstap te vergemakkelijken, of gewoon om een alternatief te bieden, zijn er dus het soort low-profile varianten uit deze review.

Het K70-bord kon ons niet charmeren. Enerzijds is het toetsenbord relatief duur, maar dat voel je niet terug in de kwaliteit, trucjes als extra dikke en stugge kabels ten spijt. De switches voelen niet erg prettig en het gerammel van de spatiebalk kan echt niet voor 150 euro. Ook de SK650 valt wat ons betreft af. Voor twee of drie tientjes minder dan het Corsair-toetsenbord koop je een keyboard dat met zijn vrijwel vlakke toetsen niet erg lekker tikt, behoorlijk goedkoop aanvoelt en weinig extra biedt om zijn aanschafprijs te rechtvaardigen.

Het Sharkoon-bord vonden we vrij verrassend: hoewel rode switches niet onze voorkeur genieten, voelt het keyboard lekker en er zijn weinig aspecten aan het toetsenbord die echt storen. Het is wat eenvoudig, maar een beetje soberheid mag best, en als je dat niet bevalt, kun je altijd nog een lichtshow aanzetten. Het komt erop neer dat je voor ongeveer 80 euro een bordje koopt dat vrijwel dezelfde features biedt als duurdere exemplaren. En als je lineaire switches niet lekker vindt, kun je altijd voor een variant met clicky-keys kiezen.

De Logitech-keyboards tikken lekker, dankzij de vorm van de keycaps en de responsieve switches eronder, maar er is nogal wat af te dingen op de G815 en G915. Ten eerste is er de prijs: tweehonderd euro voor een niet meer dan redelijk mechanisch toetsenbord is prijzig, en als je vijftig euro extra betaalt voor een draadloze variant heb je in ieder geval geen geld tekort. De kwaliteit is niet meer dan redelijk, getuige de wiebeligheid van sommige toetsen en de flex in de behuizing zelf. Voor dit geld zou je gewoon niets te klagen mogen hebben en dat is niet het geval. Ook is het jammer dat het draaiwiel alleen voor volume te gebruiken is en het blijft raar dat je de G915 niet bedraad kunt gebruiken. Aan de andere kant is de kabel van de G815 overdreven dik en niet demontabel.

Zo komen we op een minpunt dat al deze keyboards delen: hun gebrek aan aanpasbaarheid. Mechanische toetsenborden zijn inherent aanpasbaar met nieuwe sets keycaps, andere kleuren modifiers, nieuwe kabels en natuurlijk je keus aan switches. Dat is waar deze low-profile toetsenborden nogal achterblijven bij de reguliere mechs. Als je low-profile Cherry-switches wil, kun je Red's en Speed kopen, beide lineaire switches, terwijl je bij reguliere Cherry's de keus hebt uit veel meer, waaronder populaire Brown- en Blue-switches. Bij Kailh Chocs is de keus wat groter, maar dan komen we bij probleem twee: de keycaps.

Alle keyboards die we getest hebben zijn voorzien van geverfde abs-caps en daar zul je het mee moeten doen. Er zijn namelijk, voor zover bekend, geen low-profile keycapsetjes te koop voor Cherry-stems of Chocs. Je toetsenbord aanpassen is er dus niet bij, en als je abs-keycaps versleten zijn, zit je met een afgeleefd toetsenbord. Dat scenario is gezien de productie niet ondenkbaar omdat double-shot-keycaps zeldzaam blijken: laser etching van legenda's op geverfde abs zal niet 's werelds meest langdurige keycaps opleveren. Materialen als pbt kun je ook vergeten, zeker bij de Chocs: de bevestiging is daar te bros voor.

Dat gezegd hebbende, de Logitech-toetsenborden tikken lekker, maar zijn veel te duur. Het SK650-bord voelt en klinkt niet erg lekker en kost ook te veel, hetzelfde geldt voor het K70-bord van Corsair. Het budgetkeyboard van Sharkoon is nog de beste optie. Het X-1-bordje is alleen handig om mee te nemen en heeft echt betere keycaps nodig. Kortom, met de beperkte keuze aan low profile mechanische toetsenborden betaal je een behoorlijke meerprijs voor deze toetsenborden, met uitzondering van het Sharkoon-bord. Als je de lage formfactor-eis zou laten varen, kun je voor dezelfde prijs betere toetsenborden kopen, of in prijs zakken als je eisen lager liggen. Dan krijg je ook de optie om in de toekomst je keyboard nog eens te upgraden met nieuwe keycaps, wat met deze modellen erg lastig is.

Lees meer

Reacties (111)

Wijzig sortering
Zelf gebruik ik nu meer dan een jaar het genoemde Sharkoon toetsenbord, maar dan de TKL uitvoering met blauwe switches. Alhoewel het misschien een sober toetsenbord is, zit er wel alles op. Waaronder zaken zoals media keys. Dat laatste was voor mij erg belangrijk en het is erg prettig werken met zo'n minimalistisch plankje.

De toetsactuatie voelt voor mij redelijk gelijkmatig en ik kan er een een lekker tempo op halen. Wel heb ik soms het idee dat ik typfouten maak doordat de n-key rollover niet lekker werkt, maar wellicht zit dat ook gewoon in mijn hoofd en heb ik moeite met typen :+. Verder is het toetsenbord lekker stevig en zit er voor mijn gevoel weinig flex in. Dat is voor mij, als een redelijk zware typist, tevens erg belangrijk.

Met betrekking tot geluid, maakt de variant met blauwe switches wel wat lawaai en op kantoor heb ik al regelmatig opmerkingen over het geluid gehad. Anderzijds is het ook een soort van omgevingsgeluid waar je aan kunt wennen. Althans, ik heb er bij andere collega's geen last van.

Het enige, maar hele grote nadeel van dit toetsenbord is de USB aansluiting. De aansluiting aan de kant van het toetsenbord is erg zwak en de bijgeleverde USB kabel maakt het er niet beter op. Bij mijn eerste toetsenbord was deze na ongeveer 100 keer aansluiten van het toetsenbord al stuk. Wel heb ik toen van Coolblue een vervangend toetsenbord ontvangen en probeer ik het eruit halen van de USB aansluiting aan de kant van het toetsenbord zoveel mogelijk te vermijden.

Al met al ben ik dus erg tevreden over deze ramplank en zou ik deze zeker aan iedereen aanraden, mits je het toetsenbord op één plek gebruikt.
Is die Sharkoon PureWriter TKL uitvoering nog ergens verkrijgbaar? Ik vond alleen pricewatch: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Red (Qwerty US) die blijkbaar EOL is helaas.
Ik had zelf de RGB variant, maar die is inmiddels blijkbaar ook al EOL pricewatch: Sharkoon PureWriter TKL RGB Kailh Blue (Qwerty US) .

Ook in Duitsland (waar Sharkoon gevestigd zit) niet meer te vinden zo te zien. Echter zijn volgens productreview: Sharkoon PureWriter TKL Kailh Blue (Qwerty US) review door Foritain de Sharkoon toetsenborden rebrands van Havit toetsenborden. Deze toetsenborden zijn via de Havit website wel nog beschikbaar.

Zelf heb ik ooit geprobeerd de software van Havit werkend te krijgen met mijn Sharkoon toetsenbord, maar dat was, helaas, geen succes.
Wat op zich vreemd is want ik heb wel een keertje een firmware van Sharkoon op mijn Havit met blue switches gehad :) Na een discussie met Havit is dat daarna teruggezet. Om maar even aan te geven hoe rebranded het allemaal is :)

Ik tik dit nu op mijn Ultimate Hacking Keyboard, maar qua travel en prijs / kwaliteit: geef mij maar de Havit met blue switches.
Dat probleem met de n-key rollover heb ik ook gemerkt en was voor mij, samen met het feit dat het toetsenbord wel heel erg veert, reden om over te stappen op de Logitech.
Alleen is de ISO-layout (zoals in dit artikel) voor mij onoverkomelijk. Daarvoor heb ik zelfs al toetsenborden teruggestuurd. Logitech met ANSI-layout kon ik destijds niet (goed) vinden.

Het veren vind ik zelf heel erg meevallen. Sterker nog, ik vind het een heel stevig toetsenbord. Aan de andere kant, heb ik ook niet zoveel ervaring met mechanische toetsenborden. Dus wellicht ligt het daar aan.
Als bezitter van een hexgears x1 zou ik nog wel willen aangeven dat meerdere eigenaren hebben aangegeven dat de bluetooth na enige tijd de neiging heeft om compleet te stoppen met werken ( gelukkig hier zelf nog geen last van gehad ), gezien de bluetooth als pluspunt word weergegeven in de review is dit wel iets waar potentiele kopers naar mijn mening van bewust gemaakt moeten worden.
N00b-vraag hier. Wat is het praktisch voordeel van een mechanisch toetsenbord tov een membraantoetsenbord?
Zelfs in het stukje "Overstappen van membraan naar mechanisch" wordt er weinig over vermeld, behalve dat liefhebbers een membraantoetsenbord als "inferieur" zien.
Geheel afhankelijk van het doel waar je het toetsenbord voor gebruikt zijn er verschillende voordelen.

Als je blauwe of bruine switches hebt, dan krijg je een betere feedback bij het typen, waardoor je beter voelt of je goed typt of niet. Het is moeilijk uit te leggen, maar ik vind het heerlijk typen en als ik nu weer een "normaal" toetsenbord gebruik kan ik er amper op typen.

Rode en zwarte switches zijn voor gamers bedoeld. Zwarte switches zijn in feite gewoon zwaardere rode switches. In het kort komt het er op neer dat je met rode switches sneller kan reageren met gamen. In plaats van een toets volledig in te drukken en weer volledig omhoog te laten komen om hem weer in te kunnen drukken, kun je makkelijker halverwege hangen met de toets. Hierdoor kun je in principe sneller reageren.

Kleine side-note. De kleuren die ik hierboven noem zijn vooral klassieke switches op basis van Cherry kleurcodering. Er zijn fabrikanten die hier van afwijken zoals Logitech. Ook worden voor low-profile schijnbaar ook weer andere kleuren gebruikt. Dus het is niet altijd herkenbaar waar je over leest. Hou dus rekening met de volgende basissoorten:
- Lineair -> gaming
- Tactile -> typen/gamen
- Tactile clicky -> typen
Nu staat er niets vast in steen en kun je prima een tactile clicky toetsenbord gebruiken voor gamen.

Nog een kleine waarschuwing... De stap van membraan naar mechanisch is kleiner dan de stap van mechanisch naar membraan. Pas toen ik weer op membraantoetsenbord ging typen kwam ik er achter hoe fijn een mechanisch toetsenbord is :)
Het is een kwestie van -letterlijk- gevoel. Ik gebruik al ruim 25 jaar mijn IBM Model M uit 1989 (met een PS2 verloopje dat me een USB3 poort kost) en ik kom steeds terug. Op ongezette tijden moet het ding worden gerepareerd, ik vermoed dat ze nooit voor een dergelijk lang leven zijn gemaakt. De te overbruggen periode is een soort overlevingstocht.
Er gaat niets boven dat toetsenbord. Ik schrijf nogal wat tekst, ik heb het nodig dat ik ongezien weet dat ik een toetsaanslag tot een goed einde breng.
Ik hou van het geluid dat de toetsen maken, wat mij betreft is dat geen herrie. Het is een loodzwaar toetsenbord, als je enig ander toetsenbord gewend bent geloof je je handen niet.
Ik heb een echte IBM die wat gevoeliger voor zooi is dan de latere versies van Lexmark, elk jaar gaat hij een keer uit elkaar om de troep er uit te blazen en poetsen. Mogelijk gaat ieder keyboard zo lang mee als je dat doet, dus doe dat beslist als je iets hebt dat lekker ramt.
Leuk om te lezen. Inderdaad die oude IBM toetseborden waren fenominaal. Inderdaad ook loodzwaar door de ijzeren plaat onderin. Daar kon je iemand mee doodslaan. In een woord heerlijk, zowel de aanslag als het geluid. Jammer dat ik er geen meer heb. Ps2 is nog recent, daarvoor was het din geloof ik.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 25 september 2019 18:30]

Volgens mij is die DIN versie voor een S390/AS400. Ik heb ze op de Huizingalaan ooit in iets verbijsterende hoeveelheden de container in zien gaan.
Het is ook best wel persoonlijk hoor. Na alle euforie hhier op tweakers over mechhanische switches ebn ik een kleine 2 jaar geleden ook maareens overgestapt. Voor mij ggeen succes,, ik heb nu een tweede bordje een half jaar in gebrbuik en heb last vavn allerhhande dubbele toetsaanslagen, of soms wordt een aansla niet gereggistreert. Ter illustratie heb ik de dubbele aanslagen dit keer maar laten staan. Mn spatie doet het soms ook niet en soms dubbel.
Van alles al gedan: perslucht,, uit elkaar halen en zorgvuldigg reinigen ((Was ook helemaal niet zo vies aangezien ik er niet boven eet of drink of rook)

Ik ben dus weer aan het kijken voor een traditioneel bordje. Mijn vorige goedkope heb ik 12 jaar mee gedaan en deze twee mechanische borden bbeide korter dan een jaar voordat ik er allerlei problemen mee ondervond.

Plus dat mechanische toesten flink meer herrie maken tov membraan. Nietideaal als jemet anderen in 1 ruimte zit.

Overweeg dus goed wat je wil, maar laat je vooral niet wijs maken dat het het summum is om mechanisch te typen.
Zo te zien kan je wel een nieuw toetsenbord gebruiken ;)
Ik weet alleen ook niet of het wijs is je te laten leiden door faulty of slechte kwaliteit mechanische keyboards. Ik heb er nu drie thuis (Blue, Red, Brown) en de enige keer dat ik dubbele aanslagen kreeg is toen er iemand bier over mijn toetsenbord had gemorst op een lan party. En ik denk dat er maar weinig membraan toetsenborden zijn die het weer doen zonder problemen na een nachtje drogen.
@willemdemoor wel jammer dat Tweakers de onderstaande modellen dan niet heeft meegenomen, had de resultaten daarvan wel graag gezien :

pricewatch: Cooler Master SK621 (Qwerty US)
pricewatch: Cooler Master SK630 Zwart

Of zijn de resultaten gelijk aan die van de SK 650 ?

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 24 september 2019 14:38]

Dit is een roundup van fullsize (ok, de hexgears is 96 keys, dus *bijna* fullsize) low profile toetsenborden. De SK630 is een tkl en de SK621 een 60%, dus die passen niet echt in het rijtje. En gezien het dezelfde serie is, vermoed ik dat sommige punten die voor de SK650 gelden, ook voor de kleinere gelden. Maar ander segment, andere eisen etc. Ik heb net even de SK621 erbij gepakt, en da's een fijn compact toetsenbordje, dat leuk mee in de tas kan. Maar als ik dan naar bv de spatiebalk kijk, is die weer behoorlijk wiebelig en je zult denk ik behoorlijk moeten wennen aan het keycap-profiel...
Thanks voor de feedback, loud and clear :D !
Cooler master zelf zegt dat deze lowprofile keyboards niet als low profile zijn bedoelt. Althans zo heeft men gereageerd op Reddit:
- This keyboard is NEVER promoted as a low-profile keyboard. This is a very slim, sleek, and unique design to implement Cherry MX Low Profile switch. So to focus on the keyboard not being low-profile enough isn't ideal.

- The size of the keyboard is indeed reserved for the space of the 4000mah battery. I believe when the SK621/SK631/SK651 comes out and you're able to use the RGB mode for 14+ hour and no lighting with 4+ month, the size will be acceptable.
Als ik dat zo lees reageren ze op commentaar dat de SK6x0 niet low profile (dus niet plat genoeg) is. Mijn commentaar op de SK6x0-serie is niet hoe plat ze zijn, maar dat ze niet lekker tikken en niet aanvoelen zoals je in dit prijssegment mag verwachten. Case in point, ik heb gister nog een paar uur de SK620 geprobeerd (60% is een formfactor die ik erg prettig vind en daarom zou ik dat bordje, ook wegens zijn uiterlijk en ontwerp, heel graag fantastisch vinden) en kon er geen zinnig woord op tikken. Uiteraard zijn beoordelingen van invoerapparaten bij uitstek subjectief, en deze serie is niet voor mij helaas...
Subjectief maar een vaak gehoorde klacht mensen die het niet fijn vinden typen ivm het vlakke design van de toetsen. Ik ben zelf op zoek naar een compact toetsenbord 60/65% formaat. Maar het is lastig een keuze te maken zeker op gebied van lowprofile toetsen.
ik heb een paar 60%-toetsenborden, gewoon Cherry/ Gateron Blue switches en oem/cherry-profiel. Daar tik ik graag op, maar op m'n Hexgears X-1 met chocs en flat keycaps tik ik niet graag. Ik vind zoals gezegd 60% een vrij ideale formfactor (zeker met arrow-cluster) en zou low profile 60% helemaal fantastisch vinden, maar tot dusver heb ik nog geen fijne gevonden. M'n X-1 zou fantastisch zijn met een low-profile cherry- of oem-profiel erop, maar met de vlakke schotels heb ik gewoon vaak collateral damage... Was er maar een fabrikant die generic setjes low profile keycaps verkocht: ik hou me aanbevolen :D
https://novelkeys.xyz/pro...os=2&_sid=6e7d31a40&_ss=r

Lees wel de disclaimer. De stems van de havit, sharkoon en dareu wijken af van de standaard choc switches dus daar passen de keycaps niet op.(pg1350)

Ik heb wel een dareu 820 low profile 87 key gevonden met wireless Bluetooth (rood of blauw) maar twijfel nog of ik die moet kopen, de sharkoon komt vandaag binnen :p
Goh... dat is toevallig... Ik heb net gisteren een nieuw toetsenbord gekocht, en dacht toen nog 'wat zou het leuk zijn als er weer eens een review van recente bordjes uit kwam'. And there it is!

On topic: het toetsenbord dat aangeraden wordt klinkt leuk, maar ik vind het enigszins verwarrend dat hier het toetsenbord met grote linkershift gereviewd wordt, en ik in de pricewatch een afbeelding van de kleine linkershift + L-shape enter zie. Want een kleine linkershift is voor mij dan toch vaak weer een dealbreaker.... Moet je om dit te voorkomen dan nog erop letten welke editie je koopt? (US?) Of is er momenteel slechts alleen die met grote shift in omloop?

@willemdemoor hieronder, dank!

[Reactie gewijzigd door Gilraen op 24 september 2019 12:27]

US-indeling is meestal ANSI, met een lage Enter-toets en grote Shifts. De ISO-variant heeft een grote Enter en kleine linker-Shift en is meer euro-indeling.
Is er nog iets te zeggen over het geluid dat deze toetsenborden maken t.o.v. de klassieke Cherry brown en blue? Oftewel, krijg ik met deze toetsenborden minder ruzie met mijn collega's?
Een Cherry Brown hoeft niet meer lawaai te maken dan een membraantoetsenbord hoor. Als je een beetje normaal typt op het ding dan hoef je de toetsen niet tot de bodem in te drukken, en is een Brown toetsenbord ongeveer even luid als een membraantoetsenbord.
Inderdaad, ligt er volgens mij aan meer hoe je typt. Zelfs toen ik vroeger een membraan toetsenbord had dachten mensen nog dat ik op een cherry blue zat te typen :P
Gewoon lekker rammen. Helpt alleen maar RSI tegenwerken ipv easy zachte zweverige typen.
Anoniem: 1092407
@WCA25 september 2019 22:34
Of doe o-ringen onder je toetsen. Dan kun je lekker rammen in stilte. 8-)
Das inderdaad wel een goede vraag. Niet alleen op het werk, maar ook voor thuis - met enige regelmaat zit ik in de woonkamer en op dit moment wordt mijn wederhelft knettergek van mijn huidige kekke mechanische ramplank..

[Reactie gewijzigd door shades op 24 september 2019 11:56]

De SK650 (ik heb de 630) maakt met zijn low profile Cherry Red switches relatief gezien minder lawaai. Vind het zelf ergens het midden houden tussen een Brown en een laptoptoetsenbord.
Ja, in stille ruimtes zul je mensen nog steeds kunnen irriteren, maar dan moet je wel goed je best doen O-)
De Choc Clicky-switches zijn voor mijn gevoel een stukje stiller dan grote Cherry (of Gateron / Kailh for that matter) Blue's. Dat zal ook wel met de klankkast van zowel de behuizing als de keycaps te maken hebben. Browns/tactile hebben we niet, alleen lineaire en clicky switches.
Ik heb de Corsair K70 Low Profile en deze is minder 'luid' dan de membraan-keyboards op mijn werk. Ik heb gelezen dat de Red Switches en Speed Switches hetzelfde zijn kwa geluidsproductie. In deze review, de geluidsproductie bij 4:20. Beetje prijzig, maar wel een erg fijn keyboard.
Ik heb zelf ook de Corsair K70 Low Profile (RGB MK.2) en tevens een Corsair Vengeance K70 met Cherry Red's, maar die laatste is beduidend luider hoor. Ik heb daar dan ook o-ringen onder gedaan.
Ik heb zelf de Sharkoon Purewiter RGB en mijn vrouw de Logitech G610 en de Sharkoon is echt wel een stuk stiller.
De Sharkoon is in vergelijking met een dome maar iets luider, dat kan ik niet zeggen van de logitech van mijn vrouw.
Zo lang er iemand in de buurt is die op de toetsen van z'n MacBook loopt te rammen heb je een goede bliksemafleider.
Enige wat mij interesseert bij een kb is dat die tegen de shag die erin valt kan, want ja dat gebeurt als roker. Mijn ervaring is dat mechanische kb's vrij snel op een paar toetsen helemaal gaan weigeren, en heb met de goedkoopste kb's succes gehad (niet mechanisch dus). Laat me graag verrassen door de Geheimtipp van een kb die wel kan omgaan met mensen die nu eenmaal wel iets tussen de toetsen laten vallen, in reviews kom je dat aspect niet tegen.
Dat zul je vaker moeten schoonmaken, dan kan een waterdicht toetsenbord de uitkomst zijn. Het probleem is dat die eigenlijk nooit mechanisch zijn. Een mechanisch toetsenbord wat ook tegen zware vervuiling kan kom je niet tegen, je moet dan zoeken naar een toetsenbord wat makkelijk schoon te maken is (en dat ook doen natuurlijk :+) of de discipline opbrengen om niet op je toetsenbord af te tikken :P

[Reactie gewijzigd door Patriot op 24 september 2019 17:50]

Vind ik die eigenschap waterdicht dan bij de keyboards? Nog nooit zien staan? En dan nog ik zou niet weten hoe ik een kb schoonmaak, onder de kraan houden zal je vast om lachen. Dank verder voor je reactie.
Hmm, als ik even verder kijk dan lijkt het erop dat wasbare toetsenborden toch een beetje een flop zijn geweest en nu dus niet meer worden aangeboden. Onder de kraan houden was overigens wel de manier waarop het moest hoor, dus zal je niet uitlachen ;)

Verder gaat een gewoon toetsenbord schoonmaken in twee delen, je haalt eerst de keycaps eraf (even foto maken van je toetsenbord, kun je later makkelijker kijken waar alles ook alweer terug moet) en die laat je weken in een sopje van handafwasmiddel. Als je erg vettige toetsen hebt even met een doekje en het sop wegpoetsen. Afspoelen onder de kraan (een vergiet of grote zeef kan hier handig voor zijn) en aan de lucht laten drogen (dat kan even duren, een ventilator erop zetten kan zeker geen kwaad).

De ruimte onder en tussen de toetsen schoonmaken is deel twee. Ik begin zelf altijd even door deze buiten op de kop te houden en goed te schudden. Voor vuil dat wat meer in kiertjes e.d. is gaan zitten gebruik ik een oude tandenborstel. Als je te maken hebt met as dan kan ik me voorstellen dat je misschien nog een vochtige doek wil gebruiken (maak het hier niet te nat).

Nu ik dit geschreven heb bedenk ik me dat er op YouTube ongetwijfeld ook instructievideo's zijn te vinden, hoe ver die gaan weet ik niet - bovenstaande werkwijze is voor mij altijd afdoende geweest.
Zelf na een paar ongelukjes met cola over het toetsenbord een Cherry aangeschaft. Die verkopen toetsenborden voor in een werkomgeving. Inmiddels al jaren plezier van. (en meermalen "getest")
Weet jij of dat voor alle Cherry's geldt, of weet je een bepaald model waarvan jij zeker bent?
Even op Cherry.de gekeken. Tegenwoordig dus de Stream en de KC 1068.
Heb enkele weken geleden ook het sharkoon purewriter toetsenbord met kaith red switches gekocht. Ben er erg over te spreken, gebruik hem vooral om mee te nemen in mijn tas. Het bordje voelt solide aan, is licht, dun, de kabel is afneembaar, mooie zachte led verlichting en natuurlijk mechanische switches. De kaith red switches voelen wel anders dan de cherry red switches van mijn K70 maar zijn vergelijkbaar in geluid, kan er prima aan wennen in ieder geval.
Precies, ik heb hem ook al een tijdje en tikt lekker weg. Als upgrade van mijn normale laptop toetsenbord.

Ik vond de overgang naar deze low profile makkelijker dan meteen een volwaardig mechanisch toetsenbord dat ik eerder een week gebruikt heb.
Ik heb vorig jaar de Havit HV-KB395L gekocht, wat in feite identiek is aan deze Sharkoon. Ik mocht hem zo zeer dat ik hem ook voor het kantoor heb gekocht (in Sharkoon vorm). Inmiddels zijn er ook al wat collega's overtuigd van geraakt.

Ik heb nog nooit zo een lekker typend toetsenbordje gehad :)
Kan jij wel de Fn key kleur instellen? Krijg het niet voor elkaar. De key licht wel op met kleur effecten dus kapot is hij niet...
Zijn er lieden die de Keychron K1 hebben en hun mening willen delen met mij? Ik ben daar erg door gecharmeerd.
Dit is op het moment mijn keyboard of choice voor mijn kantoorwerk. Ik heb de V1 TKL versie met RGB. De blauwe switches maken door de lowkey, denk ik, geen echte herrie. Mijn Brown switches van mijn K2 maken echt enorm veel meer herrie.
Ik vind het heerlijk typen en toetsenbord blijft al lange periode goed werken nu. Had hem vanuit de Kickstarter. Ook gecharmeerd door het bedrijf op zich.
Net deze besteld : https://www.keychron.com/...rd?variant=21117854777433 dat wordt dan de 3e editie met yellow switches, ik krijg het pas over 3 weken binnen. Als je mij PMD met een reminder deel ik graag mijn mening. Als er erg veel animo is voor een soort van review ga ik kijken wat ik kan doen.
Sinds ik overgestapt ben naar een 60% Ducky One Mini met Cherry Speed switches kan ik mij niet meer voorstellen dit soort grote toetsenborden nog aan te schaffen in de toekomst. Zeer compact, geen logge numpad en pijltjes toetsen welke je nooit gebruikt en meer ruimte voor je muis.
Zo zie je maar weer dat je niet kunt generaliseren. Ik gebruik pijltjes nog steeds super vaak namelijk. Als ik bijvoorbeeld in Excel werk.
en ik snap niet dat er mensen zijn die zonder numpad willen leven :)

(en ook nooit last gehad van de G keys, integendeel, dat is de reden om bij logitech te blijven)
zo zie je maar.
Ik zou in eerste instantie hetzelfde durven zeggen, maar ik heb twee laptops: één met en één zonder numpad. Eigenlijk mis ik het op de laptop zonder numpad niet zo heel erg. Maar dat zal wel komen door de noodzaak want een numpad past daar simpelweg vaak niet :9

Overigens: als een van de redenen van een TKL toetsenbord is dat je handen niet zo ver uit elkaar zitten (WASD+muis), snap ik niet dat er geen toetsenborden zijn met numpad aan de linkerkant :+ Lijkt mij nieteens een heel slecht idee.
(WASD+muis), snap ik niet dat er geen toetsenborden zijn met numpad aan de linkerkant :+ Lijkt mij nieteens een heel slecht idee.
WASD & linker numpad heb ik vervangen door de G13
WASD op pookje, dat geeft wel wat wennings verschijnselen, maar daarna is het veel moeilijker terug gaan.
heb zelf nooit veel met wasd opstelling gespeeld, dus die ben ik ook niet echt gewoon geweest, speelde altijd met de pijltjes en dat er rond.
zo stond idd m'n toetsenbord meer naar links voor muis ruimte.
Daarom heb ik een mechanisch toetsenbord in de 1800 layout gekocht.
is ietsje groter dan een TKL, maar kleiner dan een Full size keyboard.

Je hebt een volledig numpad.

https://media.karousell.c..._3a0b27d0_progressive.jpg
Ducky one 2 SF (65%) heeft Arrow Keys maar geen numpad. Wellicht een mooi compromie

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee