Inleiding
We hebben al vaker geschreven over toetsenborden en dan vooral mechanische, maar tot dusver reviewden we ze niet. Daarin gaan we verandering brengen, want voor veel tweakers is een toetsenbord, en ook de muis trouwens, een belangrijk onderdeel van niet alleen de manier waarop je je pc bedient, maar ook van de uitstraling van je battle station.
Sinds enige tijd beschikken we in ons testlab over een texture analyzer, een prijzig apparaat dat zeer nauwkeurig de bewegingen van een toets en de karakteristieken van de onderliggende switch kan meten. Zo kunnen we, naast de eigen ervaring met een toetsenbord, ook gekwantificeerde data gebruiken om onze bevindingen te staven.
We kijken eerst naar een reeks mechanische toetsenborden, waarbij onze aandacht uitgaat naar tkl-borden, waarbij tkl een afkorting is van tenkeyless. De aandacht van vooral gamers en veeltikkers gaat immers uit naar mechanische toetsenborden en tkl's hebben een fijn compact ontwerp zonder dat je veel aan functionaliteit inboet. Vergeleken met een fullsize-toetsenbord ontbreekt immers alleen de numerieke keypad.
Gamers krijgen zo extra ruimte voor hun muis en met die doelgroep in gedachten hebben we een selectie tkl-toetsenborden naast elkaar gezet met 'rode', en voor de typisten, 'bruine' switches. Daarbij hebben we representatieve modellen van diverse merken gekozen. Van de meeste toetsenborden zijn verschillende varianten verkrijgbaar, in diverse kleuren en met verschillende switches. We hebben gekozen voor overwegend rode en bruine of equivalente switches.
/i/2002780034.jpeg?f=imagenormal)
Testmethode
Desktoptoetsenborden
We beoordelen toetsenborden op een aantal criteria, waarvan enkele subjectief zijn en enkele objectief. Zo kijken we noodgedwongen subjectief naar het uiterlijk en het 'gevoel' van de toetsen. Ook het geluid beoordelen we analoog, simpelweg omdat we momenteel geen manier hebben om typen op een toetsenbord te simuleren en het geluid te meten.
De kracht waarmee toetsen moeten worden ingedrukt, en de variatie daarvan tussen verschillende toetsen kunnen we sinds enige tijd wél meten. Daarvoor gebruiken we de eerder genoemde texture analyzer. Dat is een apparaat dat een sonde met een zelf te definiëren snelheid laat zakken en de kracht die op de sonde wordt uitgeoefend nauwkeurig kan loggen. Zo krijgen we een responsecurve van de switches onder de toetsen en kunnen we zien of de toetsen consistent reageren. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als sommige toetsen een veel lichtere of juist zwaardere aanslag hebben dan de rest. Bovendien kunnen we zo de travel, dus hoever een toets kan worden ingedrukt, meten. Daarbij kun je onderscheid maken tussen het actuatiepunt, dus wanneer de switch aan de computer doorgeeft dat een toets is ingedrukt, en de bottom-outtravel, die aangeeft tot hoever je de toets maximaal kunt indrukken.
Ten slotte kijken we natuurlijk naar de bouwkwaliteit van de toetsenborden en de meegeleverde keycaps, de manier waarop het toetsenbord kan worden aangesloten en welke extra's worden meegeleverd, zowel wat hardware als wat software betreft. Het ene toetsenbord wordt bijvoorbeeld geleverd met extra keycaps voor sommige modifiers, terwijl het andere wordt geleverd met uitgebreide software om de verlichting aan te passen.
In deze round-up gaan we uit van een bepaalde kennis over toetsenborden en de onderliggende techniek. Voor een uitleg daarover en de gebruikte terminologie, verwijzen we je graag naar een achtergrondverhaal hierover dat we eerder publiceerden.
Laptoptoetsenborden
Voor dit artikel hebben we desktoptoetsenborden getest en met behulp van de texture analyzer onder andere toetsentravel en toetsendruk gemeten. In een iets minder uitgebreide vorm gaan we dat binnenkort ook bij laptopreviews doen. De testprocedure is daarbij iets anders, want we zullen niet iedere toets meten zoals in deze review. Dat heeft een praktische reden; door de manier waarop de arm van de texture analyzer is gebouwd, kan hij bij grote laptops niet alle toetsen bereiken. Een tweede reden is dat het testen van een volledig toetsenbord aardig wat tijd opslokt. Dat is voor een desktoptoetsenbord prima, maar bij een laptop willen we bijvoorbeeld ook benchmarks draaien, het scherm testen en accutests uitvoeren. We beperken de metingen van de texture analyzer daarom tot vijf toetsen, waarbij we naar travel en toetsendruk kijken. We pakken het gemiddelde van de gemeten waarden en slaan ze op in de database. Op die manier zijn de laptoptoetsenborden gemakkelijk onderling te vergelijken. De meting is niet zo uitgebreid als bij de desktoptoetsenborden in deze round-up, maar de cijfers geven wel een goede indicatie van travel en toetsendruk van laptoptoetsenborden.
Hoe ziet zo'n grafiek er dan uit? Bijvoorbeeld zoals de bovenstaande grafiek, waarbij we de toetsentravel hebben gemeten tot het actuatiepunt, waar de aanslag wordt geregistreerd dus, en tot het bottom-outpunt, dus de afstand tot het maximaal indrukken van de toets. In het geval van de ThinkPad wordt de aanslag geregistreerd bij gemiddeld 1,25mm travelafstand en kun je de toetsen gemiddeld maximaal 1,92mm indrukken. Net als bij de desktoptoetsenborden meten we ook de toetsdruk, die we van newtons omrekenen in grammen, omdat die waarden voor velen meer tot de verbeelding spreken. Daarbij meten we opnieuw hoeveel druk nodig is om tot de actuatie te komen, 30,4 gram bij de ThinkPad in dit geval, en hoeveel nodig is om de toets volledig in te drukken. Uiteindelijk houden we namelijk van cijfertjes en op deze manier kunnen we in toekomstige reviews ons oordeel over een laptoptoetsenbord met behulp van die cijfers staven.
Cooler Master MK730
Cooler Master heeft diverse tkl-borden in zijn assortiment en we kozen voor de MK730. Het bedrijf heeft namelijk ook een CK730 en een SK630, beide eveneens tkl-borden. De MK730 is momenteel alleen goed te koop met bruine switches. Daar komt wellicht verandering in, want het bord is nog vrij nieuw. Zo niet, dan geldt het merendeel van de bevindingen uiteraard ook voor de varianten met blauwe en bruine swiches.
De SK630 is een low-profiletoetsenbord en dat is wat ons betreft iets voor een aparte round-up. De CK530 is een stuk goedkoper dan de MK730, namelijk zo'n 80 versus 140 euro, maar om dat prijspunt te bereiken, zijn twee belangrijke concessies gedaan. Ten eerste is gebruikgemaakt van Gateron- in plaats van Cherry-switches. Gaterons zijn kloons, hoewel over de kwaliteit getwist kan worden; sommigen vinden met name de Gateron Blues fijner dan die van Cherry. Ten tweede zit de usb-kabel vast en is die dus niet eenvoudig te vervangen. Bij de meeste luxere mechanische toetsenborden is dat wel het geval, wat van de CK530 een buitenbeentje maakt. Het kabeltje is een standaard rubberen kabel met blauwe usb-stekker, wat naar een 3.0-aansluiting hint. Daar staat tegenover dat Cooler Master een vrij luxe keycappuller meelevert, hoewel er geen reserve- of extra keycaps zijn meegeleverd.
We gaan verder met de MK730. Voor wie eraan hecht: de overdoos is van dun karton gemaakt, waardoor deze zeer lastig zonder scheuren te openen is. De binnendoos is van dik karton en bevat naast het toetsenbord in een dun hoesje een gel-wristrest, een losse usb c-kabel en een vacuüm zakje met een draad-keycappuller en negen paarse keycaps: de arrows, wasd en een escape. De switches zijn zoals de meeste switches van de geteste toetsenborden Cherry MX-switches. De keycaps zijn gemaakt van abs, maar opgeruwd, zodat ze wat op pbt lijken. Het zijn geverfde singleshot-keycaps, die het paarse licht van de smd-leds onder de switches doorlaten. De negen extra paarse keycaps zijn van pbt-plastic gemaakt.
De aansluiting van de MK730 is een losse usb-kabel met type c-connector. De kabel kun je met een geleidegoot annex trekontlasting in het midden, links of rechts achter het toetsenbord vandaan laten komen. De MK730 heeft het floatingkeysdesign en de metaalplaat onder de keycaps is gemaakt van geborsteld aluminium. De transparante Cherry-switches hebben smd-leds aan de bovenkant onder de switches. Behalve de geborstelde plaat is de behuizing van plastic gemaakt en de polssteun klikt met magneten vast.
Het pcb is wat luxer uitgevoerd dan bij de overige borden. De leds zijn ten eerste rgb en zijn vanaf de onderkant bereikbaar, mocht je iets willen vervangen. Bovendien heeft het bord edgelighting; aan de onder- en zijkanten zitten rgb-edgeleds die op een diffuser schijnen. Cooler Master koos voor een microcontroller van Holtek: de HT32F1654, een mcu met Cortex M3-core aan boord. Een MBIA043GP-controller van Macroblock stuurt de leds aan. Om profielen op te slaan is een flash-nor-chip van 4MB op het bord gesoldeerd. De usb-connector ten slotte is op een apart pcb gesoldeerd en met een kabel en stekker op het main pcb aangesloten.
Corsair K63 Wireless
Corsairs K63-toetsenbord is in twee varianten verkrijgbaar: een draadloos en een bedraad toetsenbord. Afgezien van de draadloze optie verschillen de toetsenborden weinig, maar bedenk wel dat je voor een toetsenbord zonder draadje bijna veertig euro extra betaalt. Je krijgt dan uiteraard wel een bluetoothdongle meegeleverd in de doos en op het toetsenbord zitten twee extra ledindicatoren: een voor power en een als aanduiding dat een draadloze verbinding actief is. Bovendien wordt de draadloze versie geleverd met polssteun, waar je het bij de goedkopere versie met enkel de handleiding als extra in de doos moet stellen.
Er is nog een groter verschil, want naast het powerschuifje dat de Wireless-versie wel heeft en de bedrade uiteraard niet, heeft de draadloze versie een verwijderbare usb-kabel. Dat is natuurlijk logisch, want een draadloos toetsenbord met draadje schiet zijn doel voorbij, maar het gekke is dat de usb-kabel bij de gewone K63 niet verwijderbaar is. Bij de overige toetsenborden in deze test is dat namelijk wel het geval en veel toetsenbordliefhebbers bevestigen graag een eigen, luxe kabel aan hun toetsenbord, bijvoorbeeld een gekrulde, met stof omhulde kabel.
Beide toetsenbordvarianten maken gebruik van Cherry MX Red-switches, met 3mm-leds in de switch. Die ledjes schijnen door de singleshot abs-keycaps en worden gecomplementeerd door de kleur van de metalen plaat onder de switches. Dat houdt blauwe leds en een blauwe plate voor de Wireless-versie in, en rode leds met een rode plate voor de bedrade. De draadloze variant heeft een micro-usb-kabel die intern via een kabeltje met het pcb is verbonden. Bij de bedrade variant is de usb-kabel permanent bevestigd, maar intern zit hij niet direct op het pcb vast, zodat je geen connector of kabel van het pcb kunt trekken als je een ongelukje hebt.
Het pcb van het bedrade toetsenbord bevat een LPC11U37F-chip van NXP. Dat is een 32bit-Cortex M0-mcu met usb 2.0-host aan boord. Voor de aansturing van de leds is een aparte controller vastgesoldereerd, samen met condensators en een spanningsregelaar. In de draadloze variant zit een iets andere chip: de LPC11U68JBD100, die echter ook een Cortex M0-core aan boord heeft. Voor de bluetoothvoorziening is een nRF51822-chip aanwezig. De switches zijn pcb-mounted en de ledjes, zoals aangegeven 3mm-leds, zijn ook through-hole gesoldeerd. De extra toetsen boven aan het toetsenbord zijn overigens vanzelfsprekend niet mechanisch, maar Corsair koos hier voor membraantoetsen. Over het ondersteunende pcb is een pcv-vel met contacten gelegd, die worden samengedrukt door de mediatoetsen bovenin.
Ducky One 2
Ducky is met zijn Ducky One 2 op twee vlakken een beetje de vreemde eend in de bijt, want dit is het enige toetsenbord met bruine switches in plaats van rode. Daarmee lijkt het merk wat op Logitech met zijn Romer-G-switches, die ook het gevoel van bruine switches hebben. Ter herinnering: waar de rode switches van de Cooler Master- en Corsair-borden, en de hierna volgende HyperX lineaire switches zijn, hebben bruine switches een tactiel gevoel. Dat wil zeggen dat er een hobbeltje in zit dat feedback geeft als je de toets indrukt. De rode schakelaars hebben met hun lineaire gedrag geen voelbare feedback tot ze de bodem van hun travel bereiken.
De tweede afwijkende eigenschap van het Ducky One 2-bord is zijn prijs. Waar andere toetsenborden rond de 100 euro zitten, plus of min twee tientjes, betaal je voor het Ducky-keyboard 145 euro. Voor hetzelfde keyboard met blauwe in plaats van bruine Cherry MX-switches betaal je dan weer 120 euro. Een van de oorzaken van de hogere prijs is het materiaal van de keycaps; het Ducky-keyboard is het enige met pbt-keycaps. Dat materiaal is duurder, maar zet daar een langere levensduur tegenover. Waar abs-keycaps na enige tijd gaan glimmen, blijven pbt-keycaps langer mooi en slijten ze vrijwel niet. Bovendien zijn de keycaps doubleshot, wat wil zeggen dat de toetsen in twee stappen in een plastic mal zijn geperst. De eerste keer wordt het binnenwerk gegoten, met onder meer de stem of steel, en daarna wordt de buitenkant gevormd van pbt. Dat betekent dat de legenda's niet geverfd of gelaserd hoeven worden, maar door het contrast tussen de twee plastics worden gevormd. Zo kunnen ze ook nooit wegslijten.
Het Ducky-bord maakt gebruik van plate-mounted Cherry MX-switches, maar Ducky heeft daar een plastic frame omheen gemaakt, wat een strakker uiterlijk oplevert. Enkele modifiers, de backspace, enter en escape, zijn groen in plaats van rood, net als de pijltjestoetsen. Omdat er van doubleshot pbt-keycaps gebruik wordt gemaakt, is een dubbele legenda voor de meeste toetsen niet mogelijk; enkel de bovenste helft van de toetsen is 'bedrukt'. Dat betekent dat alternatieve toetscombinaties onthouden moeten worden; het meegeleverde handleidinkje is in het Chinees en biedt niet superveel houvast. Verder levert Ducky een plastic cover voor het toetsenbord mee tegen stof, een paar extra keycaps om ook de overige modifiers groen te kunnen maken, en een usb c-kabel.
Onder de keycaps zitten de Cherry MX Brown-switches, met daarin 3mm-through-holeleds. Die leds zijn blauw en de intensiteit is met Fn-↑/↓ in zeven stappen te regelen. Met Fn-F10 is door allerlei effecten te lopen, van snel knipperen via random patronen tot het oplichten van de toets die je indrukt of een looplicht elke keer dat je een toets indrukt. Een MB15042GP B2MU75CTHB-ledcontroller regelt de aansturing van de leds. Overigens heeft de capslock een venster voor verlichting, maar hoewel het pcb pads heeft voor een led, is die niet gerealiseerd.
Het keyboard zelf wordt aangestuurd door een Holtek HT50F52352, een mcu met Cortex m3-core aan boord. De usb c-connector zit vast op een apart stukje plastic dat in de bodem van de behuizing wordt geschroefd, en wordt met een kabel en stekker aan het pcb bevestigd. Dat moet eventuele beschadiging van het pcb danwel de connector voorkomen. Het toetsenbord ondersteunt macro's en verschillende lagen, waartussen je via Fn-2 tot 6 kunt kiezen. De eerste laag, onder Fn-1, ondersteunt geen macro's. Met een setje dipswitches achterop kun je je toetsenbordindeling aanpassen. De positie van de Fn-toets regel je met switches 1-3 en met switch 4 kun je de roll-overeigenschappen aanpassen. Het toetsenbord is dankzij uitklappootjes in drie hoogten verstelbaar: 17, 30 en 44mm.
Hyper X Alloy FPS Pro
Van HyperX, het gamersmerk van Kingston, hebben we de Alloy FPS Pro met rode switches in deze round-up opgenomen. Zoals de naam aangeeft, richt HyperX zich met dit toetsenbord puur op gamers, maar als het is uitgeschakeld, zou je dat niet direct zeggen. Het is redelijk ingetogen, met floating keys op een metalen onderplaat. Als je het toetsenbord inschakelt, gloeien de toetsen rood op. Op de spatiebalk prijkt het HyperX-logo en de functietoetsen vanaf F6 doen dubbel dienst als mediatoetsen. Het toetsenbord heeft dus geen extra toetsen, waardoor het vrij compact is. De doos is overigens ook niet bijzonder uitgebreid; naast het toetsenbord en de benodigde mini-usb-kabel waarmee je het aansluit, zit er behalve een handleiding weinig in de doos. Om de prijs laag te houden zijn geen extra keycaps en geen puller meegeleverd.
De plate vormt de bovenkant van de behuizing en is dus van staal. De onderkant van de behuizing is van plastic, maar voelt vrij stevig aan. Verstelbare voetjes helpen het toetsenbord ongeveer 8mm omhoog en rubberen pads houden het op zijn plek. Onder de singleshot, geverfde abs-keycaps zitten rode Cherry MX-switches met rode 3mm-leds door de zwarte behuizing. Die leds kun je enkel via het toetsenbord schakelen; met de pijltjestoetsen beschik je over vijf helderheidsniveaus en zes lichteffecten. Met een gametoets, onder de F12, zet je het bord in gamemodus en schakel je de Windows-toets uit. De Cherry-switches worden gecombineerd met Cherry-stabilizers.
Binnen in het toetsenbord vinden we het pcb met de daarop gemounte switches en through-holeledjes. Het pcb kan wat netter schoongemaakt zijn, maar het echte minpunt is de bevestiging van de mini-usb-socket. Die zit gelukkig nog wel met kleine through-holeverbindingen vast, maar een extra stevige bevestiging om de stress van het in- en uitprikken van de connector op te vangen is er niet. Verder vinden we een controller-chip van Sonix, de SN32F268FG, met aan boord een Cortex M0-core. Voor het aansturen van de leds is een D1734JG driver-ic aanwezig, die eveneens van Sonix afkomstig is.
Logitech G Pro
Logitech is een beetje een buitenbeentje, want het G Pro-toetsenbord is het enige dat niet van Cherry-switches, of kloons, is voorzien. In plaats daarvan maakt Logitech voor zijn mechanische toetsenborden gebruik van Romer-G-switches, die door Omron worden geproduceerd. De Romer-G's waren altijd vergelijkbaar met Cherry MX Brown-switches, wat betekent dat ze een licht tactiel gevoel hebben. In 2018 heeft Logitech zijn assortiment Romer G-switches echter uitgebreid en de gewone 'bruine' switches heten sindsdien Romer-G Tactile en de nieuwe Romer-G met lineaire eigenschappen, als een Cherry MX Red dus, heten Romer-G Linear.
Het voordeel van Romer-G-switches, aldus Logitech, is dat ze een kortere travel van 1,5mm naar hun actuatiepunt hebben, tegen 2mm bij Cherry. Ook zou de levensduur zeventig miljoen keer drukken bedragen, tegenover vijftig miljoen van Cherry. Nog een groot verschil: de keycaps van de Logitech-switches zitten om de centrale stem heen. Daardoor kan ingebouwde verlichting door die steel heen schijnen, zodat de keycaps egaal worden verlicht. Met Cherry-switches zit het ledje boven of onder die steel, waardoor maar één helft van de caps goed wordt verlicht. Nadeel van deze constructie is dat keycaps voor Romer-G-switches veel moeilijker verkrijgbaar zijn. De Cherry-steel is dankzij fabrikanten als Cherry zelf en kloons Kailh en Gateron veel wijdverspreider. Ook voelen de asymmetrische tabs die de caps op hun plaats houden, wat minder robuust aan, dus wees voorzichtig met het verwijderen of vastklikken.
Hoewel de keycaps dus iets anders zijn vormgegeven, maakt ook Logitech weer gebruik van singleshot-abs-caps. De grotere modifiers maken gebruik van Cherry-stabilizers. Als we het pcb bekijken, dan vallen de behoorlijk scherpe puntjes van het soldeerwerk op. Logitech maakt verder gebruik van driepolige Schottky-diodes in plaats van gewone ronde, glazen smd-diodes en de microcontroller op het pcb is de STM32L100 van ST Microelectronics. Die heeft een Cortex M3-core aan boord. Er zijn nog twee R3340 3737-ic's op het bord aanwezig, waarschijnlijk om de leds aan te sturen. De usb-poort, een micro-variant, zit op een uitsteeksel van het pcb en is smd-mounted met kleine tabs door het pcb heen voor extra stevigheid. Om afbreken of losse contacten te voorkomen, heeft de meegeleverde, gevlochten kabel twee uitsteeksels die in het toetsenbord klemmen. Je kunt overigens ook gewone micro-usb-kabels gebruiken, maar die hebben die extra zekerheid om je poort te beschermen dan niet.
Let op: het goedkopere toetsenbord in de Pricewatch, met qwerty-NL-indeling, heeft een iso-indeling, met grote, hoge Enter-toets. Het qwerty-US-model heeft een ansi-indeling, maar is alleen via Amazon.de te koop en is dertig euro duurder. We hebben het iso-model getest en baseren onze beoordeling op die toetsenbordindeling.
Testresultaten: fysieke eigenschappen
We kijken eerst naar fysieke eigenschappen, zoals gewicht, hoogte en dikte van de keycaps. Daarna nemen we de resultaten van onze texture analyzer onder de loep.
Toetsenbord |
CM CK730 |
Corsair K63 / K63 Wireless |
Ducky One 2 |
HyperX Alloy FPS Pro |
Logitech G Pro |
Afmetingen |
356mm x 133mm |
364mm x 170mm |
362mm x 135mm |
359mm x 128mm |
358mm x 151mm |
Hoogte* |
25mm, 37mm |
27mm, 37mm |
30mm, 37mm, 44mm |
20mm, 27mm |
25mm, 31mm, 40mm |
Gewicht |
701g |
1079g / 1100g |
896g |
866g |
981g |
Extra toetsen |
Geen |
Mediatoetsen, gamemodus, verlichting (membraan) |
Geen |
Geen |
Gamemodus, verlichting (microswitches) |
Switches |
Cherry MX Red |
Cherry MX Red |
Cherry MX Brown |
Cherry MX Red |
Romer-G (Tactile) |
Verlichting |
Smd, rgb, underglow |
3mm-leds rood / blauw |
3mm-leds, blauw |
3mm-leds, rood |
Rgb-leds in steel |
Kabellengte |
181cm, braided |
188cm, plastic |
165cm, plastic |
188cm, braided |
189cm, braided |
Kabelaansluiting |
Usb-c |
Vast / micro-usb |
Usb-c |
Mini-usb |
Micro-usb |
*Hoogte van de achterrand
De kabellengte van alle toetsenborden is ongeveer gelijk, maar Ducky levert voor zijn prijs een wat eenvoudige plastic kabel mee. Corsair doet dat ook, maar de K63 is aanzienlijk goedkoper dan de One 2. De usb c- en mini-usb-connectoren zijn wat steviger dan de micro's van Corsair en Logitech, hoewel die allebei gelukkig wel voor een losse connector kiezen die niet direct op het pcb is gesoldeerd.
Ducky en Logitech hebben de meeste opties wat het instellen van de hoogte betreft, terwijl Cooler Master de meest luxe verlichting heeft. De verlichting van het G Pro-bord is echter mooier gecentreerd.
Keycaps |
CM CK730 |
Corsair K63 / K63 Wireless |
Ducky One 2 |
HyperX Alloy FPS Pro |
Logitech G Pro |
Materiaal |
Abs, singleshot |
Abs, singleshot |
Pbt, doubleshot |
Abs, singleshot |
Abs, singleshot |
Keycapdikte* |
1,14mm |
1,25mm 1,22mm |
1,39mm |
1,04mm |
1,28mm |
Keycapgewicht* |
1,02 gram |
1,18 gram 1,17 gram |
1,42 gram |
1,12 gram |
1,04 gram |
Spacebar-afmeting |
6,25x |
6,5x |
6,25x |
6,25x |
6,0x |
Ctrl-afmeting |
1,25x |
1,5x |
1,25x |
1,25x |
1,5x |
Alt-afmeting |
1,25x |
1,25x |
1,25x |
1,25x |
1,25x |
Win-key |
1,25x |
1,0x |
1,25x |
1,25x |
1,25x |
*Gemiddelde van vijf keycaps: bovenste rij
De meegeleverde keycaps van eigenlijk alle toetsenborden, behalve die van de Ducky, zijn wat ielig en slap door het gebruik van abs. Dat zie je terug in de dikte van de randen en het gewicht. Als je caps wil vervangen, moet je rekening houden met de afmetingen van de modifiers. We hebben daarom de spatiebalk opgemeten. Corsair gebruikt een extra brede spatiebalk en Logitech een smallere. Voor die laatste heb je niet zo veel keus met de Romer-mounting. Corsair heeft extra kleine Windows-toetsen om ruimte te maken voor de grote spatiebalk; bij de rest zijn de meeste modifiers gewoon 1,25x.
Resultaten: toetsaanslag
We reproduceren de resultaten van de texture analyzer in een grafische weergave van de toetsenborden. We kijken primair naar de kracht die nodig is voor actuatie en hoe ver de toets daarvoor moet worden ingedrukt. De tweede grafiek geeft weer waar het zogenaamde bottom-outpunt ligt, dus hoe ver de toetsen maximaal kunnen worden ingedrukt en hoeveel kracht daarvoor nodig is. De krachtmetingen zijn weergegeven in centinewton, ofwel een honderdste newton. Dat is vergelijkbaar met grammen: 1 newton is equivalent aan 102 gram, dus een centinewton of cN is ongeveer 1 gram.
Cooler Master MK730
Het MK730-toetsenbord reageert iets zwaarder dan de opgegeven Cherry MX Reds fabriekshalve zouden moeten. Met een gemiddelde kracht die bijna tien procent hoger ligt, is dat een aardige afwijking. De laagste kracht vergt de spatiebalk, die netjes op de 45cN zit. De gemiddelde travelafstand klopt wel netjes met 2mm, maar ook daar zitten aardig wat afwijkingen in de metingen. Dat geldt ook voor de bottom-outafstand, die gemiddeld wel wordt gehaald, maar waarvan regelmatig wordt afgeweken.
Corsair K63
Corsair K63 Wireless
Het K63-toetsenbord van Corsair is weer iets lichter dan je mag verwachten op basis van de switchspecificaties, waarbij de spatiebalk weer het meest afwijkt. Het Wireless-keyboard heeft iets meer afwijkingen dan de bedrade versie, waarbij vooral de travel negatief opvalt. Die is bij de draadloze versie kleiner dan bij de bedrade; de switches lijken bijna op Silver in plaats van Reds. De bottom-outafstand is bij beide toetsenborden wel weer aardig gelijk en een fractie minder dan de 4mm die is opgegeven.
Ducky
Het Ducky-keyboard heeft weer een wat lichtere aanslag dan Cherry specificeert. Vooral de spatiebalk is erg snel ingedrukt.
HyperX Alloy FPS Pro
Logitech Pro
De Romer-G-switches moeten 44cN actuatiekracht vergen, maar we meten niet meer dan 42cN. De laagste uitschieter is de spatiebalk, die slechts 32cN laat optekenen. De aanslag van de spatiebalk is vaak lichter dan die van de overige toetsen vanwege het extra gewicht, maar de stabilizers zouden dat moeten compenseren. De gemiddelde travelafstand komt netjes overeen met de opgegeven afstand, maar de Enter-toets zit er met 1,1mm in plaats van 1,5mm wel ver onder. Als we kijken naar de maximale travel voor bottom-out zit de Enter-toets weer erg laag; met 2,5mm in plaats van de opgegeven 3,2mm wijkt die erg af. De overige toetsen komen aardig overeen met de specificatie van 3,2mm.
Softwarefeatures
Niet elk toetsenbord wordt geleverd met software en sommige software is generieker dan andere. Waar van toepassing bekijken we de software die bij de toetsenborden hoort en hoe eventuele macro's werken.
Cooler Master CK730
Cooler Master benadrukt dat je eigenlijk helemaal geen software nodig hebt om het toetsenbord naar je wensen in te stellen, maar dat je alles door middel van toetscombinaties kunt instellen op het toetsenbord zelf. Dat is maar goed ook, want software is er wel degelijk, maar om dat te downloaden via de CK730-productpagina word je zonder verdere beschrijving naar een een ander domein gestuurd waar je rar-bestanden moet downloaden die door iemand zijn geüpload. Dat voelt niet netjes aan. Bovendien bevatten de rar-bestanden een sterk verouderde versie van CM's portalsoftware en een sdk. Met de vernieuwde portalsoftware kun je wel van alles doen, zoals de verlichting regelen en macro's opnemen of toetsen remappen.
Daarnaast kun je de software laten voor wat die is en via het toetsenbord alle features gebruiken. Zo kun je de patronen en de kleur van de rgb-achtergrondverlichting met F1 tot F8 aanpassen, zelf verlichtingsschema's maken, macro's opnemen en profielen aanmaken. Die laatste kun je overigens enkel met de software exporteren. De mediatoetsen zitten onder het blok van zes toetsen met Home, End enzovoort, en uiteraard kun je ook de Windows-toets uitschakelen tijdens gamen met Fn+F9.
Corsair K63 Wireless
Vanzelfsprekend werkt ook Corsairs toetsenbord prima zonder extra software, maar mocht je behoefte hebben aan meer opties, dan kun je Corsairs iCue-software installeren. Je krijgt overigens enkele verzoeken tot herstarts, maar die konden we gelukkig negeren. Eenmaal geïnstalleerd heb je in de software drie opties: Actions, Lighting Effects en Performance. Met die eerste kun je macro's opnemen, waarbij ook muisacties zijn toegestaan. Ook herhalingen en secundaire acties kun je instellen, net als desgewenst een geluid als je een macro activeert.
Onder Lighting Effects heb je iets meer controle over de helderheid van de leds. Met het toetsenbord kun je schakelen tussen drie standen, maar met de software heb je de beschikking over de volledige 255 pwm-toestanden. Onder Performance ten slotte kun je diverse toetscombinaties als Alt-Tab, Alt-F4 en de Windows-toets uitschakelen. Desgewenst kun je voor het draadloze toetsenbord ook de encryptie uitzetten, om sneller te schakelen. Overigens reflecteert de software de via het toetsenbord ingestelde helderheid niet.
Ducky One 2
Voor Ducky-keyboards is Ducky's RGB-software te downloaden, maar dat werkt enkel met rgb-toetsenborden. De software herkent ons One 2-toetsenbord niet. Het is dus zaak alle configuratie via het toetsenbord te doen. De handleiding die wordt meegeleverd is, zoals gezegd, in het Chinees, maar online is een pdf te vinden met instructies hoe je het toetsenbord kunt configureren.
Hyper X Alloy FPS Pro
Ook voor de FPS Pro is geen compatibele software te vinden: HyperX' NGuinuity-software werkt niet met het Alloy FPS Pro-keyboard. De opties van het toetsenbord zijn echter dermate beperkt dat het ontbreken van software geen ramp is. Je kunt met de pijltjestoetsen in combinatie met de Fn-toets de verlichting aanpassen en de mediatoetsen zitten onder Fn-F6 tot en met F11. Met Fn-F12 zet je Game Mode aan, waardoor de Windows-toets wordt uitgeschakeld.
Logitech G Pro
Voor Logitechs randapparatuur kun je de G Hub downloaden. Je toetsenbord wordt netjes herkend en als je erop klikt in de interface, krijg je drie opties: Lightsync met Presets, Freestyle en Animations, Assignments voor macro's en Game Mode. In die laatste modus zijn standaard de Windows-toetsen uitgeschakeld, maar desgewenst kun je elke willekeurige toets die je wil uitschakelen, aanklikken. Met Assignments krijg je een overzicht van alle standaardshortcuts en kun je zelf shortcuts definiëren of acties instellen voor specifieke programma's. Natuurlijk kun je hier ook je macro's configureren en wijzigen.
In het Lighting-tabje kun je standaard- en customverlichtingsprofielen kiezen, aanmaken en wijzigen. Daarbij kun je kiezen uit acht presets of de verlichting uitlaten, maar onder Freestyle en Animations kun je zelf je creativiteit loslaten. Je kunt daar elke toets afzonderlijk instellen, en effecten kiezen en aanpassen.
Conclusie
Wie in de markt is voor een tkl-toetsenbord en nog nooit een mechanisch toetsenbord onder de vingers heeft gehad, doet er goed aan hier of daar eens te proberen hoe dat voelt. Of dat in een fysieke winkel, bij een collega of bij vrienden is, maakt niet uit, maar probeer bij voorkeur wat langer of je aan een mechanisch toetsenbord kunt en wil wennen. De 'kleur' van de switches maakt namelijk een groot verschil in gebruik en lang niet iedereen tikt even lekker op elke kleur. Zo tik ik persoonlijk veel lekkerder op een keyboard met blauwe switches en iets minder lekker, maar acceptabel op een met bruine Cherry's. Aan rood kan ik slecht wennen, maar dat is dus persoonlijk.
Dat gezegd hebbende, zouden we het Ducky-toetsenbord kwalitatief als winnaar aanwijzen. Niet alleen is de constructie degelijk, maar ook de pbt-keycaps zijn van betere kwaliteit dan de abs-varianten van de overige toetsenborden. Met abs-toetsen zie je al na vrij korte tijd dat veelgebruikte toetsen wat gaan glimmen en afhankelijk van de methode waarop de legenda is aangebracht, kan die na enige tijd afslijten. Bij double-shot pbt-keycaps doen beide problemen zich veel minder of niet voor. De variant die we in ons testlab hebben, is wat moeizaam verkrijgbaar, maar Ducky heeft zijn One 2 TKL in diverse varianten uitgebracht. Let op dat niet al die varianten pbt-toetsen hebben; sommige zijn voorzien van abs-keycaps. Een goed verkrijgbaar en met ons geteste exemplaar vergelijkbaar toetsenbord is het Horizon-bord dat we ook in onderstaande tabel hebben opgenomen. Dat is bovendien goedkoper dan het door ons geteste exemplaar.
Het Alloy FPS Pro-toetsenbord van HyperX is degelijk en voldoet prima voor wie geen prijs stelt op allerlei extra's. Bovendien is het toetsenbord relatief goedkoop, maar je levert in op features als rgb-verlichting. Heb je liever een tactieler gevoel, dan kun je van hetzelfde toetsenbord een variant met blauwe switches kopen die nog goedkoper is. De K63-borden van Corsair zijn eveneens vrij aantrekkelijk geprijsd en bieden iets meer features, hoewel rgb-verlichting of andere switches niet geleverd worden. Wel kun je met de iCue-software iets meer instellen aan de toetsenborden. Voor de de draadloze variant betaal je fors extra en je moet wel een groot liefhebber van bankgaming zijn om die meerprijs te willen betalen.
Het Cooler Master MK730-bord is rijkelijk voorzien van rgb-verlichting en daar betaal je ook fors voor. Het is afgezien van die verlichting een vrij eenvoudig toetsenbord met voornamelijk softwarematige features, hoewel je een polssteun als extraatje krijgt. Ook de afwerking is netjes, met een geborsteld aluminium plate. Het G Pro-toetsenbord van Logitech ten slotte tikt met zijn Romer G-switches prettig, maar de ansi-variant is slecht verkrijgbaar. De iso-lay-out is stukken goedkoper en als je daarmee kunt leven, een prima koop. Bedenk wel dat vervangende keycaps kopen voor dit type switches een stuk minder eenvoudig is dan caps met Cherry-stems.
- Cooler Master MK730
- Corsair K63
- Corsair K63 Wireless
- Ducky One 2 TKL
- HyperX Alloy FPS Pro
- Logitech Pro
Laagste prijzen voor:
Corsair K63 Compact Mechanical Gaming - Cherry MX Red (US)
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Megekko
|
|
|
€ 44,90
|
€ 50,85
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 44,90
- Pakketpost (tot € 50,-)
- € 5,95
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 50,85
|
Bekijk
|
bol Plaza
|
|
|
€ 79,-
|
€ 79,-
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 79,-
- Pakketpost (boven €20,-)
- € 0,-
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 79,-
|
Bekijk
|
Gameshop Twente
|
|
|
€ 89,-
|
€ 91,88
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 89,-
- Pakketpost NL (tot € 100,-)
- € 2,88
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 91,88
|
Bekijk
|
Amazon.nl Marketplace
|
|
|
€ 95,-
|
€ 95,-
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 95,-
- Opsturen vanaf €20,-
- € 0,-
- iDEAL
- € 0,-
- Totaal
- € 95,-
|
Bekijk
|
Laagste prijzen voor:
Logitech G Pro (Clicky, Qwerty US)
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Proshop.nl
|
|
|
€ 101,46
|
€ 108,45
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 101,46
- Opsturen
- € 6,99
- iDEAL
- € 0,-
- Totaal
- € 108,45
|
Bekijk
|
Paradigit
|
|
|
€ 108,45
|
€ 108,45
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 108,45
- Pakketpost (vanaf € 50,-)
- € 0,-
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 108,45
|
Bekijk
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 108,45
|
€ 108,45
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 108,45
- Opsturen => €20,-
- € 0,-
- iDEAL
- € 0,-
- Totaal
- € 108,45
|
Bekijk
|
bol
|
|
|
€ 108,46
|
€ 108,46
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 108,46
- Pakketpost (vanaf € 20,-)
- € 0,-
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 108,46
|
Bekijk
|
Senetic
|
|
|
€ 108,79
|
€ 116,49
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 108,79
- Opsturen UPS Standard
- € 7,70
- iDEAL
- € 0,-
- Totaal
- € 116,49
|
Bekijk
|