Door Willem de Moor

Redacteur

Twee Varmilo-toetsenborden Review

Apart ontwerp met EC-switches en pbt-keycaps

07-06-2021 • 06:00

66

Singlepage-opmaak

Conclusie

Over smaak valt niet te twisten en aangezien de geteste toetsenborden van Varmilo nogal een uitgesproken design hebben, laten we dat aspect verder achterwege. Sommigen houden nu eenmaal van een volledig zwart toetsenbord en van anderen mag het best een kleurtje hebben, al dan niet met rgb-verlichting.

Waar we wel over kunnen discussiëren, is de bouwkwaliteit, en die is bij deze toetsenborden dik in orde. De behuizingen zijn stevig en solide, en je moet behoorlijk je best doen om iets van flex erin te vinden. Ook het gewicht is met 1,25kg ruim voldoende om het keyboard op zijn plaats te houden, waarbij ook de lekker stroeve voetjes helpen. Dat gewicht is niet kunstmatig toegevoegd, zoals een enkele fabrikant weleens doet met een stuk metaal onder in de behuizing, maar de keyboards danken dat vooral aan de stevige plate waarin de switches zijn gemonteerd.

Die platemontage geeft de toetsenborden niet alleen stevigheid, maar zorgt ook voor een fijne 'gedempte' aanslag doordat je niet direct op een pcb tikt. Bovendien zijn de switches dankzij deze montagevorm zeer stabiel en heb je geen last van wobble. Door switches met een boxed-in stem te gebruiken, bewegen de keycaps bovendien vrijwel niet en ook de grote modifiers zijn zeer stabiel.

Die keycaps zijn van 1,3mm dik pbt gemaakt, zodat ze niet snel glimmend zullen worden. Mocht je uitgekeken zijn op de keycaps, dan kun je ze dankzij de standaard Cherry-stem altijd vervangen door aftermarket-keycaps. De elektrostatisch-capacitieve switches werken prima, al zijn ze wel wat lichter dan de fabrikant opgeeft. Hou er rekening mee dat de specificaties van de Sakura-switches richting Cherry Red wijzen, maar in de praktijk wat lichter zijn. Dat neemt niet weg dat ze, subjectief gezien, lekker tikken als je even aan de lichtere aanslag gewend bent. Dat geldt dubbel voor de nog veel lichtere Daisy-switches, die bovendien een hoger actuatiepunt hebben. Ook dat vergt wat wennen wellicht, maar de fijne, lichte en consistente toetsaanslag helpt aanzienlijk.

Al met al maakt Varmilo met de twee geteste toetsenborden en de nieuwe generatie EC-switches bijzonder prettig tikkende toetsenborden, waarbij je van het ontwerp moet houden. Wie liever een standaard gamingkeyboard met rgb-verlichting koopt, heeft een veel bredere keus, maar wat kwaliteit betreft zul je voor dit geld niet veel beters vinden.

Reacties (66)

66
66
26
5
0
32
Wijzig sortering
Ik mis één van de belangrijkste dingen die bij het reviewen van een mechanisch bord en exotische switches hoort; namelijk hoe klinkt het het!

Er word kort wat over geschreven/gezegd maar geen daadwerkelijke typ test van hoe het bord en switches klinken. Klinkt het bord hol, hoe zijn de switches (springping, scratchy, hoe bottomen ze, ect.), hoe zijn de stabs, ect.

Begrijp me niet verkeerd, erg fijn dat er eens een bord buiten de mainstream massa word gereviewd maar een duikje in de 'keeb' wereld kan geen kwaad :)

Uiteraard zijn die gekkies (geheel met liefde gezegd hebbend O+ ) ook op ons eigen GOT te vinden:
Het grote mechanische toetsenborden topic - deel 2

[Reactie gewijzigd door sapphire op 23 juli 2024 02:47]

Ik heb wat over het geluid toegevoegd. We meten dat niet: we hebben weliswaar een texture analyzer die met steeds identieke aanslag de keys actueert, maar dat gaat te langzaam om een geluidsmeting van een normale aanslag te meten. En om geluid te meten moet je wel steeds dezelfde aanslag hebben imho... Over stabilizers heb ik het wel gehad op p4, kan inderdaad uitgebreider. Maar het is ook zoeken naar een balans: voor de gekkies (ik schaar mezelf onder de gematigde gekkies) is het nooit genoeg, terwijl de casual typist (op het meegeleverde Dell-keyboard zeg maar) al snel afhaakt :)
Maar waarom dan niet een filmpje met een halve minuut typen?
Dan kan iedereen voor zichzelf bepalen of hij iets fijn of juist niet vindt.

Als je op youtube mechanische keyboard revieuws gaat kijken dan zul je moeite moeten doen om er één te vinden zonder typetest.
Het opnemen van een video waarop een stukje tekst wordt getypt zou volstaan hoor, dat zie je eigenlijk altijd bij mechanische toetsenborden reviews.
gaan we volgende keer meenemen (y)
ik heb op de Sea Melody (Sakura V2) een stukje opgenomen (geen controlled omstandigheden), die zet i ker even bij :)
Bedankt voor je toewijding aan dit artikel en het aanpassen op basis van feedback vanuit de lezers! Dit maakt het artikel gelijk ook een stuk leuker om te lezen :)
ja inderdaad, naast hoe het voelt is het klikgeluid het eerste wat echt opvalt bij mechanisch. Verder wel een leuke video, lekker nerdy.

Over geluid gesproken, ik vind de stemmen erg muffled en boomy klinken, viel me in een vorige video ook al op. Er wordt genoeg achtergrondgeluid weggefilterd en aan de gebruikte apparatuur ligt het denk ik ook niet, oogt allemaal profi. Echter misschien wordt er in de nabewerking een ruisfilter gebruikt wat dofheid veroorzaakt en de boel wat boomerig maakt?
LukevanDrie Teamlead Mediateam @EsEsDee7 juni 2021 12:42
Bedankt voor je feedback, er waren bij de opnames inderdaad problemen met de audio. Voor de komende opnames is dat gefixt en zou het geluid beter moeten zijn.
Leuke review van een meer "niche" merk dat bekend is onder de mechanische keyboard community :)

Ik heb niet naar de video gekeken, want ik ben vooral van de tekst, maar ik heb toch een paar feedbackpunten.

In de testresultaten worden de metingen gevisualiseerd als een staafgrafiek, maar dit is niet echt intuitief. Waarschijnlijk hebben jullie hier de hardware niet voor, maar misschien loont het toch om een actuatiekrachtgrafiek te maken. Dit is namelijk een prima objectieve manier om de data te weergeven, maar kan wel intuitief geïnterpreteerd worden voor kenmerken als "tactility", "smoothness" en "key weight" - zonder door verschillende tabs te moeten bladeren :)

Zoals @sapphire al aangaf, een kort stukje over geluid zou prima zijn. Een concrete suggestie is gewoon keyboard-YouTubers na-apen: Een clip van ongeveer 1 minuut waar je gewoon een typetest doorloopt. Dan hoef je ook niks subjectiefs te beschrijven, men kan zelf een oordeel vormen. Het standaardiseren van de typeopstelling is misschien een ding, maar daar is Tweakers volgens mij best goed in ;) Verder is het film-stukje ook prima te gebruiken om (het gebrek aan) gerammel van de stabilizers te demonstreren (lichtjes zacht tikken over de lengte van de gestabiliseerde toetsen).

Als laatste, wat punten die ik een beetje mis:
- Een beschrijving van de software. Sommige toetsenborden komen met flink wat bloatware die nauwelijks te gebruiken is, terwijl andere gewoon op QMK lopen en VIA-compatible zijn, of sommige bordjes hebben alleen software voor een bepaald besturingssysteem.
- Een korte opsomming van eigenschappen, in tabelvorm of iets dergelijks. Denk aan: Layout, switch type, mounting manier
- Over het laatste (mounting) lopen de meningen nogal uiteen, het materiaal van de backplate en hoe dat allemaal in de behuizing hangt, is volgens mij buiten de switches zelf nogal een hot topic.
- We hebben een texture analyzer voor actuatie-tests (daar komen de testresultaten per key ook van): die poept ook de actuatiegrafieken uit (per switch). Ik kan kijken of we die kunnen toevoegen, voor 1 switch (bv de F?), of een gemiddelde...
- Het geluid-stukje heb ik wat toegevoegd/uitgebreid, daar kan nog wel een standaardisatie-slag overheen :)
- software: geen software meegeleverd, alleen in te stellen via key-combinaties (had ik inderdaad iets over kunnen zeggen)
- tabel voor eigenschappen lijkt me handig, maar vooral voor grotere roundups, de keyboards zijn goeddeels vergelijkbaar afgezien van de switches
- mounting: laatste twee alineas van p2 beschrijven de interne bouw.
Bedankt voor het lezen, ik ben benieuwd naar de volgende :)

Over het mounten - niet alleen het mounten van de switches op de PCB/plate, maar ook hoe de plate in de case is gemount, draagt bij aan hoe het type. Bij dit toetsenbord (en andere meer mass-produced bordjes) is het inderdaad wat minder van toepassing, maar als jullie bijvoorbeeld de GMMK Pro reviewen, zou het interessant zijn om in te zoomen op hoe de plate in de case wordt gemount ;) Overzichtje.
Persoonlijk vind ik 180 dollar voor een onbekend merk tochwel een risico, zeker als ze hier (BE) nog geen verdelers hebben zitten :-)
Varmilo is onder keyboard-liefhebbers allerminst onbekend, wat mij betreft beetje in de hoek Vortex, Ducky, Leopold...
Ik heb eerst ook gekeken naar Varmilo toen ik mijn keyboard kocht, maar deze waren toen net als Ducky of Vortex niet op voorraad. Leopold was dat wel en daar heb ik er nu een van.
Ik miste in de video een beetje het vergelijkend waren onderzoek m.b.t. de verschillende merken en de beschikbaarheid hier van. Dit viel mij namelijk best tegen in de huidige pre-built markt.
Ja, maar ja, sommige mensen willen er nu eenmaal niet aan dat een merk bekend is. Net zoals gisteren toen iemand doodleuk riep dat Fossil een onbekend horlogemerk was…
Het aloude 'onbekend maakt onbemind' dus, vandaar o.a. deze review, zodat je in elk geval een beter geïnformeerde keuze kan maken.
Helemaal mee akkoord en ook iets waar ik achter sta, maar ik zou dit pas doen van zodra er een verdeler is in eigen land of toch ergens dichtbij...
Maar als je een bekend merk pakt, Corsair of Razer, zijn veel minder solide gebouwd, zelfs geen eens PBT caps, en daar durven ze ook €150,- voor te vragen.
Ja, doe mij dan maar een varmilo... :) Tenminste een keyboard merk, ipv razer of corsair...
Ik zou Varmilo zeker niet onbekend noemen. Ze zijn al zeer lange tijd actief in de markt voor mechanische toetsenborden en staan daarnaast juist bekend als fabrikant van kwalitatief hoogwaardige bordjes, ik vind 180 euro voor dit soort borden zelf aanzienlijk beter te rechtvaardigen dan éénzelfde bedrag voor een massaproduct van de Logitechs, Razers en SteelSeries' van deze wereld. Laatstgenoemde merken steken een stuk meer geld in marketing (zo gok ik dat je de drie genoemde merken bijvoorbeeld niet als onbekend zou bestempelen) maar dat zorgt natuurlijk wel voor een heel andere prijsopbouw van het product. Aan jou de keuze waar je het liever aan spendeert :)
Bedankt voor de info, inderdaad dan is het wel de moeite eens te bekijken :-) Zit momenteel bij Ducky & toe aan een nieuw toetsenbord ^^
Ik begrijp dat wij hier in België één van de enige landen zijn die het uitzonderlijk slecht uitgelegd AZERTY toetsenbord gebruiken maar we zitten er hier wel mee. Zou het mogelijk zijn te vermelden of toetsenborden verkrijgbaar zijn in deze lay-out? Er zijn uitzonderlijk weinig goede toetsenborden verkrijgbaar in dit formaat dus misschien kun je ook de reviews daarop doorzoekbaar maken.
Maar je kan als Belg toch ook perfect een QWERTY kopen? Ik ben ook al twee jaar geleden overgeschakeld van AZERTY naar QWERTY toetsenbord (US international zodat ik nog altijd Franse accenten kan doen).
Met de reden dat AZERTY keycaps moeilijk te vinden zijn en QWERTY ook meer keuze geeft in laptops.

Was echt een aanpassing van twee weken ofzo en ik typte even vlot als op AZERTY, dus we zitten er mee, maar we zijn niet verplicht om het te gebruiken.
Maar je kan als Belg toch ook perfect een QWERTY kopen?
En als je een QWERTY hebt gekocht kun je toch ff een paar keykaps om hengelen en de systeemsettings op AZERTY / BE laten staan? Het gaat toch enkel om wat er op de keycaps staat?
Nee, is ook niet waar aangezien AZERTY ook de symbolen op een andere plaats heeft staan, zo staat de & boven de 1, het * en $ symbool staan bij de ] toets en zo zijn er nog wel wat meer zaken.
Dan vind ik het persoonlijk makkelijker om gewoon direct naar QWERTY te gaan.
Kijk jij op je toetsenbord dan, na een X-aantal jaren gebruikt te hebben? Toetsenborden in het algemeen!?

Ik leg meestal de test af bij een toetsenbord door een stuk tekst te typen, juist zonder te kijken!? Ik geef je het wijs advies, Kijk niet naar het uiterlijk van het toetsenbord, maar plank rammen!
Voor speciale tekens die ik niet zo vaak gebruik, ja die ken ik niet vanbuiten.
De standaard toetsen kan ik inderdaad zonder naar mijn toetsenbord te kijken, toch ligt het op mijn bureau en vind ik het uiterlijk wel belangrijk :)

Ik heb nu een barebone gekocht, glorious panda switches in gezet met dye sub pickachu keycaps uit china :p, beste toetsenbord dat ik ooit heb gehad.
Dit hangt ook af van je 'mate van blind typen'. Bij deze toetsenborden kun je ook hele nieuwe sets aan keycaps kopen (of caps per stuk). Dan kun je zo een AZERTY.

Punt is dat je door je pc op BE te zetten gewoon AZERTY kunt typen, dus je kunt zelfs aan het Paintbrushen gaan en op elke toets zetten wat je leuk vind. Zolang je de weg maar (blind) kunt vinden.
Ja,is zeker een optie hoor, vind het dan persoonlijk gewoon makelijker om de switch naar QWERTY te maken, de gewone letters kan ik probleemloos blind typen, maar als ik een QWERTY in BE zet, heb ik altijd last met de speciale tekens (zeker diegene die ik minder vaak gebruik).

Maar inderdaad als je alle speciale tekens ook blind kan typen is dit geen issue, je hebt zelf mensen die gewoon blanco keycaps kopen.
Hoe doe je dat met symbolen dan? Je wilt natuurlijk de cijfers 1 tot 0 niet in de verkeerde volgorde hebben.
Maar dat is natuurlijk niet helemaal correct. Er bestaan honderden layouts, soms met kleine verschillen, soms met grotere verschillen. Een Belgische AZERTY is bijvoorbeeld anders dan een Franse, maar evenzeer zitten er verschillen in de layout tussen de Amerikaanse en Britse toetsenborden. België met zijn Franse taalachtergrond is daarnaast ook niet het enige land dat aandacht moet besteden aan speciale karakters, denk bijvoorbeeld aan een land zoals Zweden. En dan hebben we het nog niet over landen die andere schriftsystemen gebruiken. Denk aan Aziatische talen of Arabisch bijvoorbeeld.

En aangezien de toetsen te vervangen zijn, is het slechts een kwestie van nieuwe toetsen kopen voor de layout die jij wenst als de fabrikant die layout niet kan leveren.
Bij mijn job heb ik een uitzonderlijk internationale omgeving. Één trainingszaal slaagt erin om Hongaarse, Finse, Duitse en Belgische keyboards te mengen.
Het zijn nét die PCs waar een bootlock opzit met code van 16 zeer random tekens.
Elke keer prijs!
Enig idee waar ik een keycap set voor azerty be zou kunnen kopen ? Heb al meerdere keren de switch willen maken naar dit soort keyboards, maar word steeds tegen gehouden doordat ik nergens een degelijke keycap set voor Azerty BE vind.
Ik betwijfel of dat te vinden is, veel te kleine markt. Ik heb al wel eens sticker sets gekocht, dat vind je nog wel.
For the record, ducky verkoopt gewoon keyboards met vlaamse(/belgische?) azerty layout.

Te verkrijgen via alternate.be, mogelijks ook op andere plaatsen.

Los daarvan zul je ook wel custom keycap sets kunnen bestellen, maar kant en klaar (aka goedkoper) be azerty zal wat moeilijker zijn.
Je kunt je eigen keycaps ontwerpen op https://www.wasdkeyboards.com/. Dus ook een azerty lay-out.
Beetje constructieve kritiek over het filmpje: misschien volgende keer een paar testruns doen, of wat meer nadenken over wat je wil zeggen want dit was niet echt aangenaam om te kijken
Veel 'ehm' en herhaaldelijk zoeken naar woorden of de juiste tekst. Ik ben het wel met je eens. Uiteindelijk maar uitgezet.
Ik snap ook niet waarom ze die momenten eruit knippen. De ruwe video gaat toch door een editor heen.

En tijdens dat de stamelaar aan het praten is, wordt er van scène gewisseld., waardoor het niet op zou vallen dat er tussentijds in geknipt is.
Ervaringen maken de mens! Ik had zo ook bijvoorbeeld nog nooit van deze reviewer gehoort. Iedereen verdient en heeft het recht zichzelf te bewijzen!? Toch?
Dumpertreeten was in het begin ook rammend slecht, dus je kan erin groeien. Kan me voorstellen dat dit sneller te maken is, uiteindelijk kan niet voor alles zo'n smooth review gemaakt worden als je wel zou doen voor populaire producten zoals een iPhone of Samsung galaxy. Deze opzet zou ook kunnen zorgen voor wat meer authentieke ervaringen. Zeker als je het wat vaker doet kan het wat interessanter/losser worden met misschien iets meer eigen gepeperde mening.

[Reactie gewijzigd door SwaggyEggs op 23 juli 2024 02:47]

Volledig off topic, maar ik moet eerlijk zeggen dat het Techub concept met de “interviews” me totaal niet aanspreekt. Haalt voor mij iedere dynamiek uit een review (iets waar een beeldend medium als video juist voor gemaakt is wat mij betreft).
Over smaak valt inderdaad niet te twisten, maar hoe goed deze dingen ook zijn ik zou ze nooit op mijn bureau willen hebben, zeker niet voor 180 euro. Dan maar een iets minder toetsenbord (voor dat geld is er een hoop dat goed is, zij het misschien minder dan dit merk, te koop) waar ik me niet aan stoor.

Wel heel leuk dat jullie een heel ander merk dan die van the usual suspects testen!
Een tijdje terug ook naar deze toetsenborden gekeken toevallig. Uiteindelijk niet gekocht omdat de RGB verlichting de toetsen rondom verlicht ipv de letters zelf. Misschien goed om rekening mee te houden als je zo'n toetsenbord overweegt!
Goed dat Tweakers meer aandacht aan goede toetsenborden besteed. Ik heb zelf jarenlang Corsair, Razer, Logitech en Roccat gehad, denkende dat dat goede kwaliteit is. Sinds een half jaar heb ik een Ducky One 2 en OMG, onbegrijpelijk dat ik jarenlang, en hordes mensen met mij, zoveel betaalden voor matige kwaliteit. Merken als Ducky blazen de bekende grote namen uit het water met bouwkwaliteit en keycaps. Het is beschamend dat voor die prijzen geen eens PBT caps geleverd werden.

En het was nog goedkoper ook...
Ik blijf er bij dat de IBM toetsenborden nog steeds de beste zijn :D Alleen waren ze problematisch als je tot laat wilde computeren omdat je ouders je getyp duidelijk konden horen...
Bij programma's waar je de functietoetsen vaak gebruikt terwijl je de muis bedient, bijv. Inkscape, lijkt me een opstelling als bij het IBM model F best handig. Maar dit lijkt geheel verdwenen in de huidige markt.
Die kleuren passen goed samen met mn Sun workstation

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.