Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Semimechanisch spelplezier

Acht 'memchanical' toetsenborden getest

Conclusie

Laten we duidelijk zijn: als je graag een mechanisch toetsenbord voor gaming wil vanwege het gevoel van de aanslag, de verhoogde duurzaamheid of de snelle actuatie, dan is een memchanical toetsenbord geen goed alternatief. Wat techniek betreft hebben deze modellen veel meer overeen met een ‘gewoon’ membraantoetsenbord. Maakt het gevoel van de toetsen je daarentegen niet zoveel uit of ben je juist niet op mechanische switches gesteld, dan is een memchanical toetsenbord mogelijk wel een goede aanschaf. De vanafprijs is lager dan die van mechanische toetsenborden, terwijl duurdere memchanical toetsenborden voor dezelfde prijs als die van een mechanisch bord meer features bieden.

Beginnend bij de goedkopere toetsenborden in de test geven we de voorkeur aan de Logitech G213 Prodigy en Sharkoon Skiller SGK5. Het toetsenbord van Logitech is de afgelopen maanden wat gedaald in prijs, waardoor het nu meedoet in de goedkopere klasse. Je moet de sobere vormgeving en de ISO-layout kunnen waarderen, maar de aanslag is beter dan die bij de andere goedkopere modellen. De verdere uitvoering is ook prima, met waterbestendigheid als nuttige extra. De Skiller SGK5 is nipt het goedkoopste toetsenbord in de test, maar de featureset is opvallend compleet, met tientallen extra knoppen, een polssteun en extra software. De uitvoering is verre van perfect, maar daar is de prijs ook naar. Beide modellen gaan naar huis met een Great Value-award.

Van de duurdere toetsenborden is de Corsair K57 Wireless naar ons idee het interessantst. Dit exemplaar heeft alle functionaliteit die je maar kunt wensen, zoals media- en macrotoetsen, lekker felle RGB-verlichting en uitstekende software. De draadloze verbinding is een leuke extra. Hoewel geen uitblinker op het vlak van bouwkwaliteit, behoort de aanslag van dit bord tot de fijnste in deze test. Dit toetsenbord verdient daarom een Excellent Choice-award.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (141)

Wijzig sortering
Interessante conclusie dat het enige toetsenbord dat typt als een mechanisch bord ("We vermoeden dat weinig gebruikers het verschil met een ‘echt’ mechanisch toetsenbord in de praktijk zullen merken.") voor een redelijk normale prijs van een degelijk mechanisch toetsenbord met alle toeters en bellen 'niet aanbevelenswaardig' is. Geen best value award snap ik, maar geen excellent award snap ik níet; aangezien de bouwkwaliteit en typgedrag beter zijn dan die van de Corsair K57. Dat je voor hetzelfde geld een écht mechanisch keyboard kan kopen is geen nadeel als je het onderscheid toch nooit merkt. Om dan maar te besluiten voor minder geld een toetsenbord te kopen dat alsnog totaal faalt in het nabootsen van een mechanisch bord... dat kun je niet menen toch?
Zoals ook in de review aan de orde kwam, zijn er wat mij betreft twee redenen waarom je een memchanical bord zou kunnen overwegen: omdat je zoekt naar een goedkoper alternatief voor echte mechanische toetsenborden of omdat je de aanslagkarakteristiek van mechanische switches je niet aanstaat. De Apex 5 is het beste toetsenbord uit deze test, maar beantwoordt eigenlijk aan geen van beide redenen. De aanslag is dezelfde als die van een mechanisch toetsenbord en zelfs nog lawaaiiger dan veel mechs, omdat Steelseries' hybride schakelaars lijken op blauwe mechanische schakelaars. En rond het prijspunt van de Apex 5 zijn legio mechanische toetsenborden te vinden, met ook een rijke uitrusting (al blijft het oled-schermpje inderdaad wel uniek). Dus in dat geval zou ik in plaats van een nabootsing eerder gaan voor 'the real deal'.
Ik vind dat je de conclusie dat er maar twee redenen zijn echt niet zomaar mag trekken. Je kan toch ook de luxure features van een toetsenbord willen hebben, maar niet per sé mechanische switches hoeven? Dan is dit toch een ideaal toetsenbord?
Geen mechanische switches maar wel luxere features is een beetje het thema van deze productcategorie, maar meestal wordt dat dan ook gecombineerd met een lagere prijs dan je voor een mechanisch model zou neertellen. Dat heeft de Apex 5 niet echt. Aan de andere kant is het ook niet echt een volledig membraantoetsenbord zoals de meeste andere modellen. Het zit overal een beetje tussenin. Dus je hebt wel een punt, als het je niet uitmaakt welke switches er precies inzitten maar je de andere eigenschappen juist wel heel belangrijk vindt, kan ik me voorstellen dat het alsnog een prima optie is. Zij het dus wel een vrij prijzige :). Tevens moet je ook een 'clicky' aanslag willen hebben, keuze uit andere soorten feedback zoals tactile of lineair, waar je bij mechanische toetsenborden vaak wel voor kunt kiezen, heb je bij de Apex 5 dus niet.
Het staat toch letterlijk in de tekst:
Voor hetzelfde geld heb je ook al een luxe toetsenbord met echte mechanische switches. Dat maakt de Apex 5 uiteindelijk niet aanbevelenswaardig
Oftewel voor dat geld kan je net zo goed een mechanisch toetsenbord kopen. De auteur gaat er kennelijk vanuit dat afwegingen m.b.t. typehoogte en geluid geen factor zijn, maar als ik 't goed begrijp lijkt dit model ook in die aspecten op een 'echte'.
Een echt mechanisch toetsenbord wordt niet als voordeel gezien blijkbaar want niemand merkt het verschil in de praktijk. En toch wordt het als een zwaarwegend nadeel van de Apex 5 gebracht dat je evenveel betaalt als voor zo'n mechanisch toetsenbord. Een luxe exemplaar, ja, maar de Apex 5 is ook niet de minst luxe uitvoering met zijn OLED-schermpje, per-toets RGB en uitgebreide software. Waarom wordt de Apex 5 dan zo afgeserveerd? Het is juist de perfecte nabootsing van de luxe mechanische borden waar hij mee concurreert, in tegenstelling tot de rest van de borden in de test.
Misschien gaat een membraan eerder stuk dan een mechanishe toets? In dat geval kan je beter voor mechanisch gaan, als je toch evenveel kwijt bent...
Ha eerder stuk... Mijn G15 (blauw) van Logitech werkt nog steeds prima qua toetsaanslagen. Ding is al 15jaar oud.
Alleen jammer dat een led balkje aan het stuk gaan is en ik een blauw flikker feest heb.
Mijn model M (die ik sinds dit jaar niet meer gebruik, want geen PS/2 connector meer op mijn PC) is een stuk ouder, maar typt nog als nieuw. Mijn ervaring met membraantoetsenborden is dat ze steeds zompiger worden, en op een gegeven moment toetsaanslagen gaan missen.

Dat wil niet zeggen dat er geen goede membraantoetsenborden zijn die wel erg lang meegaan, maar ik ga voor mechanisch, dat is een mindere gok.
Als je een snelle tieper bent, dan mist een membraam-toetsenbord vaker een toetsaanslag dan een mechanisch toetsenbord. Wil niet zeggen dat er geen goede membraam-toetsenborden zijn, maar dat probleem speelt toch echt een stuk minder bij mechanische toetsenborden.

Nou ben ik niet zo'n heel snelle tieper, maar zelfs op mijn snelheid verschijnen er minder tekens op mijn scherm dan dat ik daadwerkelijk heb getiept. Heb meer dan genoeg ervaring met veel verschillende modellen USB, Bluetooth en PS/2 toetsenborden, het maakt voor dit probleem amper wat uit. Logitech, IBM (de niet M modellen), Microsoft, Chinese en Braziliaanse prul.

Mechanische toetsenborden zijn hier in Paraguay moeilijk aan te komen. Aanschafprijs ligt al hoog, transportkosten zijn ook hoog. Transportkosten zijn zo hoog, omdat de duane hier zo corrupt is, waardoor de meeste web-toko's niets naar Paraguay versturen.
Ik snap de conclusie ook niet geheel. De Apex 5 lijkt juist een gat op te vullen met dit toetsenbord, en volgens mij ook heel bewust en terecht want ze beginnen de Apex serie met membraan, hybrid mechanical en uiteindelijk full mechanical, zodat er voor ieder wat wils is.
Heb het gevoel dat ze nu juist worden afgerekend op iets waar ze juist bewust voor hebben gekozen om dat als voordeel weg te zetten en om ook die gebruikers (hetzij ze wellicht wat niche zijn) te voorzien.

Voor mij is het een uitkomst, gezien ik niet kon wennen aan de hoge toetsen van mechanische keys.
Ik had een Ducky Shine met brown switches, en mezelf echt geforceerd een jaar lang hier aan te wennen, maar het was echt niks voor mij vanwege die hoge keys en uiteindelijk opgegegeven en doorverkocht.

Hierna een Razer Ornata V1 2 jaar lang gebruikt, hier was ik kwa typen, snelheid en het mid-height profiel van de toetsen tevreden over, ook al is het een toetsenbord wat mechanisch nabootst en er veel op neer wordt gekeken. Echter bladdert de lak van de toetsen af na 2 jaar en ook het nepleer rafelt van de polssteun af (kan ook niet anders als er nepleer wordt gebruikt), zeer bedroevende kwaliteit al met al zeker voor de prijzen die ze vragen (maar dat hoor je wel vaker van Razer producten).

Sinds een week heb ik de Steelseries Apex 5, die mij hetzelfde type en game plezier geeft als dat de Ornata mij gaf. Het geluid van indrukken van toetsen is wel wat luider en scherper, maar voor mij geen direct nadeel.

Over duurzaamheid en kwaliteit kan ik nog weinig zeggen maar het oogt en voelt allemaal wel hoogwaardig en ze maken gebruik van doubleshot keycaps in tegenstelling tot laser etched zoals Razer (ook wel belangerijk om mee te nemen, gezien laser engraved cheap is zoals ik heb geleerd en wegfade na verloop van tijd), en als het dezelfde kwaliteit als de headset is die ik al heb dan heb ik er wel vertrouwen in, maar de tijd zal het leren.

[Reactie gewijzigd door Turismo op 5 oktober 2020 12:50]

Ik vind het best wel slapjes van Tweakers dat jullie de marketingpraat niet doorprikken. Het uiteindelijke verschil is nada met een gewoon membraan-toetsenbord, want ook daar heb je gewoon aangename en onaangename ramplanken tussenzitten.
Wat is nou het verschil tussen 'memchanisch' en membraan? Puur marketing? De iets luxere membraan toetsenborden krijgen dat stickertje mee?
Goed punt en ik heb er drie keer de review op nagespeurd. Volgens @sapphire is dit hetzelfde en is het dus alleen een marketing term. Ik heb daar niet direct iets tegen, maar zou wel verwachten dat dit in de samenvatting, het bericht en de conclusie van het artikel minstens even aangestipt wordt.
Ja dat was mijn gedachte inderdaad ook een beetje... Ik zag in het artikel alleen maar hoe het allemaal hetzelfde is als een regulier membraan toetsenbord.
Voor zover ik weet niets.

De Razer Ornata (V2) is bijvoorbeeld een 'gewoon' membraan toetsenbord waar ze veertjes ingebouwd hebben die de click van mechanische toetsen moet nadoen. Letterlijk het enige nut daarvan is het klinken alsof.
Ik ken mensen die de veertje (meer ijzertjes) er uit gehaald hebben puur omdat ze het irritant vinden maar wel een Razer bord wilde om de software/RGB/looks.
Maar daar wordt in ieder geval nog een (fop) aanpassing gedaan om ze meer op mechanisch te laten lijken. Wat maakt de modellen zonder veertje dan nog 'memchanisch' i.p.v. membraan?
En dat baseer je op wat precies?
Eentje staat hierboven ;)
Dat heeft weinig met belazeren te maken. Memchanical brengt gewoon weinig extra toe want zijn gewoon membraan toetsenborden. Dus probeer het nog eens en kom eens met goede argumenten?
De functie is toch dat het veertje een klikkend geluid produceren als je typt?

Het feit dat we een voorbeeld hebben van een gebruiker die dit niet op prijs stelt en hierom de veertjes er weer uithaalt wil natuurlijk niet perse zeggen dat er geen markt is voor toetsenborden die aanvoelen als een rubberdome toetsenbord, maar klinken als een mechanisch toetsenbord.

Ik zou dat niet direct oplichting willen noemen. Je voorbeeld van een HEMA toetsenbord is ook niet helemaal eerlijk. Het feit dat een toetsenbord LED-verlichting heeft is voor sommige mensen juist een gewenste feature. Hij zal er vanzelfsprekend niet sneller van worden, maar ik stel me ook niet voor dat er veel mensen zullen zijn die dat als reden gebruiken om een toetsenbord met LED te nemen.
0Anoniem: 1463186
@Oyxl5 oktober 2020 10:25
Maar dat een 'Hema toetsenbord' het net zo goed doet kun je zeggen over ieder toetsenbord. Zolang je toetsen door komen doet hij het. Niemand claimt dat RGB een toetsenbord beter maakt in de primaire functie, typen, maar toch zijn er mensen die dat leuk vinden.
Om daar op te gaan zeuren is een beetje dom. Jij vindt het het geld niet waard, prima, maar er zijn genoeg mensen die het dat wel vinden en weer iets wat jij koopt pure onzin vinden. Verschillende mensen, verschillende voorkeuren. En geen enkele van die mensen (inclusief Razer) claimt dat RGB het toetsenbord beter maakt in typen.

Net als dit, als mensen het fijn vinden om het gevoel te hebben dat ze mechanisch typen dan is dat de functie toch? Daarbij snap ik sowieso niet waarom je RAZER typt alsof je het schreeuwt. Het merk heet Razer, het is geen afkorting maar gewoon een naam.

Het probleem is dat jij jouw voorkeur verwart met absolute waarheid. Dat jij vindt dat iets geen functie heeft, dat is prima, maar dan is het product dus niet voor jou. Dat wil niet zeggen dat het de enige waarheid is dat het geen functie heeft. Jij wordt ook vast blij van dingen die andere mensen totaal nutteloos vinden (ik bedoel, je zit op Tweakers, een groot deel van je interesses zijn voor de meeste mensen waarschijnlijk nutteloos nerd spul)
De plank die je mis slaat ligt achter je.

Edit: Om @Oyxl een beter gevoel te geven

[Reactie gewijzigd door Brummetje op 5 oktober 2020 09:23]

Ik denk dat het verschil draait om transparatie. Ik denk dat Razer nergens in hun marketing gaat beweren dat het daadwerkelijk een mechanisch toetsenbord is, hoogstens dat je het gevoel krijgt dat het een mechanisch exemplaar is. Maar als klant kan je op voorhand nog altijd wel perfect weten wat je koopt. Je wordt dus niet belazerd of opgelicht.
Of de prijs van RAZER dan gerechtvaardigd is, dat is een ander verhaal. Maar ze bedriegen hun klanten in mijn ogen in ieder geval niet.
Als je de letter van de wet er op na houdt is het geen belazeren. Niemand die dat beweert. Ik heb het niet over de juridische definitie. Ik heb het over wat ze eigenlijk gewoon wel doen.

Ze zetten AA producten voor een AAA prijs neer en dat doen ze op basis van pwetty lights en redelijke vormgeving. Mijn Ducky valt er echt bij in het niet. Die ziet er net uit als dat HEMA toetsenbord wat ik eerder aanhaalde, alleen is ie een paar kilo zwaarder. Daar betaal je dan 50 euro meer voor dan zo'n RAZER, maar niet kapot te krijgen.

RAZER is op de markt begonnen (Mijn gevoel zegt dat ze bekend werden rond de tijd dat ik 15 was, dus zeg, 20 tot 25 jaar geleden) als een merk dat vooral samen met de opkomst van casemodding een mooie combinatie was. Bepaalde mensen zijn daar gevoelig voor. Dat je met een Logitech G502 met welgeteld één LED een veel degelijker product hebt (en dan helaas minder degelijk dan hun muizen van 10 jaar terug, toen ze nog een metalen oppervlak hadden), doet er voor die mensen niet toe. En dat is legaal, maar het neemt niet weg dat je niet kunt gamen met wat lichtjes. Je kunt gamen met iets dat de functie van een toetsenbord of muis daadwerkelijk goed uitvoert en daarbij een zodanige daadwerkelijke afschrijvingsperiode heeft, dat je niet elke paar jaar onderdelen of het product moet vervangen.

Dat zegt niet dat andere merken alleen maar goed muizen maken. Ik heb hier een Logitech MMO muis die gruwelijk duurder is dan de G502, maar veel minder comfortabel en makkelijk in het gebruik en dat is gewoon een miskoop. Maar Logitech heeft niet als doelstelling om te verblinden met pracht en praal en de functionaliteit secundair te maken.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 5 oktober 2020 09:55]

Ze maken echt prachtige dingen, maar voor al dat RAZER produceert is er een concurrent die het beter doet. En ik zeg niet persé goedkoper. Wél beter. En dan spendeer ik toch liever geld aan beter, dan aan LED.
Dat heeft echter niet met belazeren of oplichten te maken. En hoewel ik het volledig met je eens ben dat er meestal betere producten te vinden zijn bij concurrenten van Razer komt je nogal trollerig over met dat "belazeren" verhaal.

Razer maakt simpelweg producten voor een doelgroep waar jij niet invalt. Echter die doelgroep wil graag leds hebben en is schijnbaar bereid daar wat anders (bijvoorbeeld een kwalitatief beter product) voor op te geven of er meer voor te betalen, dat is simpelweg een keuze van de consument. Verschillende eisen / wensen, de een heeft nog steeds het liefst zo'n oud grijs IBM keyboard, een ander wil graag een volledig programmeerbare lichtshow, ieder zijn meug denk ik dan maar.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 5 oktober 2020 09:52]

Ik heb zelf een Razer Blackwidow Elite, en een Naga Trinity. Prima producten die het bij mij uitstekend doen zonder al die problemen die jij noemt. Mijn voornaamste probleem met producten zoals die van Ducky en anderen die zo goed zouden zijn is dat er vrijwel nooit dedicated volume en media controls op zitten. Wil je dat wel, en dat wil ik, dan kom je al snel bij Razer, Corsair en soortgelijke fabrikanten uit. Met Corsair heb ik erg slechte ervaringen met de software en Razer software werkt in mijn ervaring heel erg goed, dus zo ben ik op deze producten uitgekomen als beste keuze. Logitech was voor mij geen optie omdat ze toen nog alleen iso lay-out toetsenborden leverden. Andere merken zoals Kingston heb ik weer niet zoveel vertrouwen in de software.

Dus leg mij nu eens uit waar mijn enorme fout zit? Of is het wellicht toch niet zo zwart wit als dat jij aan het stellen bent?
En kom nu dan eens met een goede onderbouwing zonder een rant? Laat maar feiten zien dat Razer het echt slechter doet dan andere fabrikanten. Cijfers dat de uitval van hun randapparatuur echt hoger is dan bijvoorbeeld Corsair, Logitech, Ducky etc.

Dat jij van mening bent dat het slap plastic is en snel stuk gaat is leuk maar zo denk ik meer over andere fabrikanten. Moet ik die dan ook direct maar afkraken? Ik gebruik al minstens 10 jaar Razer producten en heb alles wat jij zegt nog nooit mee gemaakt. Ja ik ken de problemen en ik ontken zeker niet dat dubbelklik bij Razer producten voorkomt. Echter, mijn oude Logitech muis had dit ook en ken genoeg andere producten van klanten die dit ook hadden.

Dus nogmaals, kom met feiten en cijfers i.p.v. je frustratie uiten.
Ik zeg nergens dat ik het niet zo vind, ik geef alleen aan dat dit een algemeen probleem van muizen is ;)
Het blijft een membraan.
Eens je een mechanical toetsenbord gewoon ben dan voel je vlug het verschil.
Ik was ook al totaal het spoor bijster... En waarschijnlijk dus gewoon marketing, net doen of iets het is maar wat het eigenlijk niet is ofzoiets (dus marketing praat :P) de auteur gaat er doodleuk in mee, verwarring en onduidelijkheid alom. :? Voor mij dan tenminste.
'memchanish' is net als 'kipstuckjes' een onzinwoord dat lijkt op het echte woord.
En dat is niet gedaan om iets duidelijk in de markt te zetten, maar om mee te liften op de naam/kwaliteit van het echte product...

Het is mijns inziens verstandiger om een keer te investeren in een goed toetsenbord dat voldoet aan je eisen, dan achter een marketingterm aan te hollen.

Je doet over het algemeen veel (veel!) langer met een toetsenbord, muis, en monitor dan je computer. Het loont dus om daar geld in te steken.

Er zijn intussen zoveel verschillende mechanische schakelaars beschikbaar, dat daar hoogstwaarschijnlijk wel een goede match tussen zit. (linear, clicky, tactile, short travel, veel/weinig actuation force, en alle combinaties hiervan)
Ik gebruik al tien jaar een toetsenbord van €3 van de kringloop. Werkt perfect, stevig, fijne aanslag, mediatoetsen. Ik zou echt niet weten wat ik met een duur toetsenbord zou moeten.
Je zou eens een weekje met een echt toetsenbord moeten werken, dan weet je het verschil :+

Maar goed, als het werkt voor je, waarom niet? De afgelopen 35 jaar heb ik genoeg verschillende toetsenborden gebruikt, ook goedkope membraantoetsenborden die verrassend lekker typten. maar over het algemeen is het verschil tussen membraan en mechanisch het verschil in prijs waard.

Overigens heb ik ook wel Model M toetsenborden voor een paar Euro bij de kringloop gezien (en gekocht :)), dus de prijs daar zegt weinig over de kwaliteit.
Ik heb wel allerlei verschillende toetsenborden bij andere mensen gebruikt, vast in diverse prijsklasses, die ik allemaal zeker niet beter vond tikken dan mijn eigen. Maar het kan goed zijn dat daar geen mechanische tussen zaten. Maar buiten mechanism snap ik sowieso niet echt waarom je niet gewoon een stevig, goed toetsenbord van de kringloopwinkel haalt.
Ik zat er ook naar te zoeken. Het is dus gewoon een review van high-end membraam toetsenborden begrijp ik nu?
De enige reden dat ik ooit zou besluiten zo een toetsenbord aan te schaffen is minder geluid. Zou hier nog een sound vergelijking bij kunnen?
Maar een MX Brown met O-rings is nét zo stil.
En leren om minder hard op de toetsen te rammen helpt ook :)
Precies, zodra je vingers kunnen onthouden dat ze maar voor de helft naar beneden hoeven ben je niet alleen van je click maar ook van je clack af met browns.
Voorkeuren verschillen natuurlijk. Maar ik had het gevoel dat met die ringen mijn mechanische toetsenbord gemetamorfoseerd was in een sompig kantoortoetsenbord. Als iemand nog die ringen wil, ze liggen hier al jaren te verstoffen in een la. :+
+1Anoniem: 599181
@GS885 oktober 2020 12:26
Mx silent is nog beter, maar het hangt meest af van hoe de keys gemonteerd zijn, zo zijn bvb niet alle mx silent toetsenborden even stil.
Dat weet ik niet, vandaar dat ik dat ook om een vergelijking vroeg. Ik vind mijn toetsenbord thuis met O-ringen die zogenaamd silent waren toch vrij luidruchtig.
Dan moet je deze dus niet kopen, want ze maken juist ook meer geluid dan een membraam tobo ;)

Sinds ik een mechanisch tobo heb wil ik niet meer anders. Sinds ik permanent thuis werk en mijn tobo teveel herrie maakt voor tijdens meetings, zou ik echter wel een stiller tobo willen.
Verschillende switch fabrikanten hebben stillere versies van hun producten.
Dé reden voor mij om voor membraan te gaan zou geluid zijn, maar nu een vergelijking met diverse mechanische switches ontbreekt is het inderdaad onmogelijk om de review te gebruiken om tot een oordeel te komen. Objectieve data door metingen in standaardsituaties is m.i. veel beter dan een subjectieve beoordeling omtrent geluid.
Ik moest in het begin even wennen aan de platte butterfly switches (als ik het goed heb) in de alu iMa / Mac Pro toetsenborden van rond 2008 en zo te voelen is het toetsenbord van m'n MacBook Pro 2013 niet heel anders.

Maar na een tijdje wilde ik niet meer terug naar een toetsenbord met van die hoge toetsen. De toetsen zijn vaak een soort van hakerig en gaan niet zo soepel naar beneden.

Het profiel met vaak soort van holle toetsen typt minder snel, het maakt veel meer lawaai en aangezien ik er nog nooit een kapot gekregen heb ondanks heel wat uren gamen lijkt me dat niet het probleem.
Ik begrijp nooit zo goed waarom de focus altijd op gamen ligt. Sinds een aantal jaren gebruik ik toetsenborden met Cherry MX Brown switches, niet voor het gamen, maar programmeren en algemeen gebruik. Het typt zoveel fijner en is veel minder belastend aan de handen dan die rottige membraan toetsenborden. Dus ook voor toepassingen buiten gamen om een ideale oplossing. Wel raad ik aan een te nemen met ondersteuning voor je polsen.
Want sommigen toetsenborden van zoals logitech hebben een super leuk programma, waarbij je per specifiek game licht en functies kan aanpassen. Zoals alle keys worden wit indien je chat button indrukt, zodat je het makkelijker kan zien. Of aantal ammo op de function keys

Ik zou zelf ook inderdaad geen "gaming" keyboard aanraden indien je geen gebruik maakt van functies (of als die er niet eens zijn)
Is toch algemeen bekend dat mechanische toetsen ook fijn zijn voor typwerk, is pas later geworden dat ze gebruikt werden voor gamen, ze zijn niet specifiek voor gamen ontwikkeld.
Goedkoper alternatief
Sinds Cherrys patenten op het bekende MX-ontwerp in 2013 verliepen, zijn meerdere Chinese fabrikanten begonnen met de productie van goedkopere ‘kloonschakelaars’.
Het is eerder al benoemd, maar ga in op al die “kloonshakelaars” en daarmee ook de budget gaming toetsenborden. Zelf heb ik een Motospeed CK61 red gehad en heb nu een Dierya DK63 Brown welke ik momenteel met veel plezier gebruik.

Dit zijn budget 60% toetsenborden waar ik erg fijn op werk en game. Mogelijk zijn dit veel interessantere toetsenborden voor veel mensen hier.
Het woud aan klonen is best groot gegroeid in de afgelopen paar jaar, en je zult dan sowieso een beperkte selectie moeten maken, vermoedelijk met fabrikanten die geen gratis review-exemplaren sturen. Daarnaast merk ik dat de kwaliteit flink verschilt per bord, ook als je 2x dezelfde hebt. Je kunt dus geluk hebben.

Een test van 60%-borden (of TKL) uberhaupt zou ik wel graag zien, maar ik haal meer info uit het GoT mechanische toetsenborden-topic vermoed ik...
Bedankt voor het delen van dit topic. Leerzaam.

Verder volledig eens, mogelijk dat je hier een goede scope op moet toepassen om duidelijk te hebben wat je precies wilt testen. Al met al denk ik wel dat je voor een goed (goed is relatief maar goed) mechanisch toetsenbord al snel 70+ euro betaald.
Nou heb ik een TKL-toetsenbord met kloonschakelaars (Outemu Red). Het typt lekker, maar na een jaartje gebruik heeft de n-toets kuren: 1 aanslag wordt soms gezien als 2 of 3 aanslagen, en soms komt de aanslag juist niet door. Ik heb dus wel wat vraagtekens bij de betrouwbaarheid van die schakelaars.
Ik ga ervan uit dat het toetsenbord te repareren is door een enkele schakelaar te vervangen, dat is dan wel weer mooi.
Ja, eens. De kwaliteit zal waarschijnlijk minder zijn. Tot noch toe werkt hij goed.
Misschien is het juist wel interessant om deze kloonschakelaars aan duurtesten te onderwerpen om een oordeel te geven over de kwaliteit. 50 euro besteden of toch liever het dubbele...
Het is voor mij een prijskwestie en een "ik geloof niet dat het wat oplevert" kwestie.
Mechanische kb's zijn "populair" en daar spelen de makers goed op in met hoge prijzen.
En ik geloof niet dat een mechanisch kb beter zou zijn o.i.d.
Ik heb meestal van die slimline kb's die je voor 10 eu op de kop tikt.
4 jaar geleden heb ik een coolermaster kb gekocht voor 40 eu en dat vind ik echt meer dan genoeg, deze is volgens mij niet mechanisch.
Dat er stevige marketingcampagnes op los worden gelaten staat buiten kijf, maar dat doet niks af aan het comfort dat een mechanisch toetsenbord met zich meebrengt. De populariteit is dus niet alleen af te schuiven op de profi gamers. Hell, ik typ zelf het lekkerst op mijn IBM Model M uit 1991, en die word momenteel écht niet geadverteerd hoor.
Ha, mooi voorbeeld van dat IBM kb. Ik heb jaren op een HP kb zitten werken, met een houten plank erin.
Ding was zo zwaar, je kon er iemand zn schedel mee inslaan. Oerdegelijk, maar ging uiteindelijk toch kapot na 25 jaar ofzo. Zat nog aangesloten met zo'n hele dikke ouderwetse aansluiting, moest er een adapter voor nemen.

Comfort, dat is uiteindelijk toch iets persoonlijks, ik heb liever die platte toetsen waar ik mn vingers amper voor hoef op te tillen.
Ik had mischien beter moeten uitleggen, ik kreeg soms het idee dat mechanische kb's werden neergezet als "beter" dan niet mechanisch, dus alsof je hiermee een edge zou hebben over je tegenstander.
Is de polssteun van de G213 verwijderbaar? Vind die dingen altijd vreselijk en ze slijten ook vaak sneller dan de rest van het toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 5 oktober 2020 10:20]

Die is niet verwijderbaar, vond ik zelf ook al een erg grote teleurstelling.
Ah jammer, bedankt voor de info. Dan toch maar voor de k55 wired denk ik. Wireless op de k57 klinkt leuk totdat je ziet dat het maar 35 uur mee gaat met RGB en 137 uur zonder terwijl mijn pc de hele dag aan staat. Scheelt ook weer 50 euro.
Ik vind die mechanische toetsenborden net typmachines met ditto geluid.
Mijn veel platte Logitech K740 met verlichting typt en gamed erg goed.
Zonder geratel of "enorme" afstand die je vinger moet afleggen.
Maar meest belangrijke reden waarom ik deze heb, door dat is zo plat is heb geen RSI klachten (60u p/w).
Van een "dik" mechanisch toetsenbord kreeg na een halve dag al kramp in mijn vinger en polsen.
Een mechanische versie is 2x hoger, wat een erg onnatuurlijke houding van de pols geeft.
Nu kunnen mijn pols, onderarm en elleboog gewoon steunen op het bureaublad.
Ja er kan natuurlijk eens polssteun bij, maar geeft toe, die die dingen zien er niet uit en worden smerig.

[Reactie gewijzigd door Aerophobia1 op 5 oktober 2020 14:03]

Ik heb ook een Logitech K740. Gamen is prima, maar ik loop wel tegen een probleem aan.
Als ik (bijvoorbeeld in Farcry) een verre jump moet maken, dan moet ik Vooruit, Sprinten én Springen. Drie toetsen tegelijk pakt'ie niet, slechts 2 tegelijk. Als workaround stel ik dan een knop op m'n muis in om te sprinten, maar ideaal is dat niet.
Hoe doe jij dat?

En gerelateerd aan dit artikel:
Kan je met deze Memchanical toetsenborden wel 3 (of meer) keys tegelijk gebruiken?
Gezien het dezelfde technologie is als membraan toetsenborden: ga er maar vanuit van niet.
Thnx voor je reactie. Misschien snap ik het niet, maar mechanische toetsenborden sturen de signalen toch ook gewoon door via USB?

Wat is daarin het verschil tussen memchanisch en mechanisch?
De aansluiting is niet de issue, het gaat om de electronica op het toetsenbord zelf of ie meerdere toetsen tegelijk kan verwerken/onthouden.

Om dat te kunnen doen heb je veel meer lijnen op de backplate nodig zodat je geen overspraak hebt. En dat kost simpelweg geld.,
Thnx!

Zouden deze speciale memchanische bordjes daar wel mee om kunnen gaan? Misschien heeft de auteur daar een antwoord op? (Het functioneren van 3 of meer toetsen tegelijk, zoals vooruit, sprint en springen voor een longjump) @deepvreezo
Daar heb ik niet specifiek op gelet, maar de meeste zo niet alle toetsenborden in deze test lijken (afgaande op de specificaties van de fabrikant) wel te beschikken over een vorm van 'anti-ghosting' zodat je meer dan 3 toetsen tegelijk kunt indrukken. De SGK5 en Ornata V2 zouden echte N-Key Rollover hebben, bij de MK110, Vigor GK30 en Apex 3/5 zou je alsnog meer dan 20 toetsen tegelijk moeten kunnen indrukken. De K57 Wireless belooft 8 Key-rollover, bij de Logitech G213 staat het niet op de site.
Tijdens mijn werk druk ik regelmatig 3 toetsen in voor shortcuts of macro's op die K740.
Zijn de CTRL, SHIFT en ALT toetsen aparte lanes t.o.v. de reguliere karakters?
Die normaal wel.
De normale toetsen staan in groepen en hoe goedkoper het toetsenbord hoe meer toetsen per groep.
Helaas staat de Keychron er niet tussen, wellicht is het een mooie aanvulling om daar een aparte review over te doen?
Heel tevreden met mijn Keychron k6. Magicforce is ook een leuk alternatief. Maar dit zijn beide gewoon echte mechanische toetsenborden, voor een mooie prijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True