Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

.Build - Maak je eigen toetsenbord

Zelf een 60-procentkeyboard bouwen

Finishing touches

Als het hele toetsenbord in elkaar zit, kun je aan het programmeren slaan. Je toetsenbord zal grotendeels werken, maar zeker als je afwijkt van de standaard lay-out zul je de juiste acties in je keyboardcontroller moeten definiëren. Je kunt de software of webinterface die de fabrikant aanraadt, gebruiken of je kunt in veel gevallen ook opensourcesoftware als TMK gebruiken. De controller van zelfbouwtoetsenborden ondersteunt in de regel verscheidene lagen, zodat je verschillende functies aan elke switch kunt toekennen. Waarschijnlijk zul je je nummerrij in de eerste programmeerlaag gewoon als nummers gebruiken, maar in de tweede functielaag kun je ze bijvoorbeeld als F1 tot en met F12 gebruiken. Ook het aansturen van je verlichting of mediatoetsfunctionaliteit kun je in een van de lagen instellen. Reden om die verlichting uit te kunnen zetten kan mobiel gebruik zijn; de ledjes verstoken in ons toetsenbord ongeveer 0,35A, goed voor dik 1,7W dus. Dat scheelt toch weer als je laptop op de accu werkt.

Dan rest er nog één aspect om je nieuwe keyboard af te maken: de aansluiting. De meeste pcb's worden geleverd met een mini-usbkabel, wat een beetje jammer is, aangezien je de tientallen micro-usbkabels die je waarschijnlijk al hebt, dus niet kunt gebruiken. Het biedt je wel de mogelijkheid nog een laatste persoonlijk tintje aan je toetsenbord te geven, door bijvoorbeeld een gekruld snoer te gebruiken, al dan niet van gevlochten nylon in passende kleuren. Bedenk wel dat een beetje chic kabeltje al snel twee tientjes kost. Als je zo'n gekruld snoer te duur vindt, kun je dat zelf maken door een standaard usbkabel rond een staafje te draaien en even warm te maken met een föhn of heteluchtstation. Een half uurtje in de oven op honderd graden is misschien nog makkelijker. Een tip om de krul wat verender te maken is de kabel tegendraads opdraaien, dan krijg je een strakkere winding. Dat scheelt weer een paar euro op dit toch al prijzige project…

Tot slot nog één ding: als je je toetsenbord een beetje zat begint te worden of toch eens iets anders wilt, kun je natuurlijk nog een toetsenbord gaan bouwen. Een andere optie is echter gewoon een andere behuizing kopen om iets anders van je toetsenbord te maken. Nog makkelijker is een extra setje keycaps kopen, zodat je het uiterlijk van je keyboard drastisch kunt veranderen. Of koop alleen een andere kleur modifiers, wissel af, wat let je? Je kunt zelfs voor enkele toetsen de artisanweg bewandelen, maar bedenk wel dat je toetsenbord daarmee al snel flink duurder wordt.

Als uitsmijter nog een paar tips. We kunnen het niet genoeg zeggen, maar dubbelcheck of je gekozen onderdelen bij elkaar passen en de gewenste lay-out opleveren. Het toetsenbord in ons voorbeeld heeft bijvoorbeeld twee 1u-modifiers naast de pijltjestoetsen en een 1,75u-shift nodig, en de meeste keycapsets hebben 1,25u-modifiers en een 2u-shift. De verkoper kon een extra 1,75u-shift leveren, maar bij de 1u-modifiers hebben we niet stilgestaan. Ook zijn de keycaps weliswaar van vrij dik pbt, maar niet de mooiste. Zo zie je bijvoorbeeld de aanhechtingspuntjes waarmee ze in de mal zaten.

Ook zouden we een volgende keer de hotswapvoetjes voor leds kopen zodat je nog eens van verlichting kunt veranderen of alleen maar om te zien wat het mooiste effect geeft. En als laatste hadden we in plaats van een aluminiumkleurige positioningplate misschien liever iets donkerders gehad, zodat het meer in lijn met de donkere behuizing is. De meeste zijn cosmetische puntjes en zouden bij een volgende build niet meer voorkomen. Want dat er nog een toetsenbord gebouwd gaat worden, is wel zeker; het hele traject is namelijk te leuk om het niet te doen.

Tweakers Magazine

Dit artikel verscheen eerder al in het Tweakers magazine, dat elke twee maanden verstuurd wordt naar alle Hero- en Elite-abonnees. Wil jij dit soort artikelen ook als eerste lezen en daarnaast profiteren van alle voordelen die een abonnement biedt, check dan de Aboshop voor meer info. Je bent al Hero-abonnee vanaf 3,75 euro per maand. Jullie steun wordt enorm gewaardeerd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (171)

Wijzig sortering
Kunnen we een lijst krijgen met gebruikte onderdelen?

UPDATE:
Wat zijn de verschillende soorten cherry toetsen die te krijgen zijn? Wat kunnen gamers het beste kopen, wat developers, etc?
Waar kun je deze onderdelen allemaal kopen?
Wat moet je vooral niet kopen?

Ik zou graag meer van dit soort 'KNUTSEL' project-artikelen op Tweakers zien, maar werk het dan wel compleet uit dus inclusief bovenstaande en andere vragen.

[Reactie gewijzigd door traders op 2 januari 2018 08:39]

We hebben vorig jaar een achtergrondje over verschillende toetsen etc gepubliceerd. Ik zal daar nog wel even extra naar verwijzen, want om twee keer hetzelfde op te schrijven is ook zo wat :)
Er is niet een switch aan te raden voor iedereen. Over het algemeen zijn switches met een click (blauw) en met een bump (bruin of varianten van andere fabrikanten) meer bedoeld om op te typen, en lineaire switches (rood; licht, zwart; zwaar) meer voor gamen. Ik doe beide eerlijk gezegd omdat het ook leuk is een beetje te experimenteren, dat is ook het leuke van zelf een bord bouwen.

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende switches te krijgen die vaak compatibel zijn met de plates en pcb's waar originele Cherry switches in kunnen. De Cherry's zijn een klein beetje saai maar over het algemeen wel degelijk, zij het een beetje stroever. Er zijn ook goedkopere Gateron switches die minder stroef zijn, maar iets meer wiebelen. Er bestaan ook Kailh switches die komen in een 'Box' variant die weer heel weinig wiebelen. Er zijn switches van andere fabrikanten bijv. met een hardere click of een duidelijker hobbeltje bij het indrukken.

Voor inspiratie en discussies; https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/
Dat en een indicatie prijs, wat zijn de kosten geweest?
zo'n toetsenbord kost op ali al ruim 30 euro met verzendkosten (goedkoopst gevonden)
dan moet je nog ongeveer 2-3 euro per 10 keyswitches. (ben je ook ruim 30 euro kwijt)
(prijzen zijn van aliexpress)

dus alleen voor dat al zou ik het niet aanraden en gewoon een keyboard van "sharkoon/coolermaster/anders" kopen.

als de onderdelen nou 70% goedkoper waren, dan zou het wel leuk zijn.

maar als je meer geld moet uitgeven voor een custom eigen keyboard, en je gamed casual->pro dan is een custom keyboard niet aan te raden.
Zoals bij alle zelfbouw-elektronica tegenwoordig, is het enkel te doen om het plezier van het maken belangrijker dan de prijs.

30 jaar geleden maakten we zelf versterkers, equalizers, temperatuurcontrollers,... omdat het gewoonweg goedkoper was dan kopen. Maar tegenwoordig met het gemak van internet en de lagere kosten van elektronica in het algemeen is het niet meer lonend om iets zelf in elkaar te solderen. Enkel het plezier van het zelf maken is overgebleven.

En geef nu zelf toe: als je tegen je bezoek kan zeggen dat je dat 'vreemde' toetsenbord zélf hebt gemaakt is toch veel plezieriger dan te moeten zeggen dat je het gewoon via aliexpress hebt besteld... :)
Waarom? Omdat sommige combinaties niet te vinden zijn voor een schappelijke prijs.

Ik zoek zelf al een tijdje een ten keyless keyboard met cherry blue switches. De enige oplossing voor die combi is zelf maken of het cooler master toetsenbord kopen voor 150 euro.
Dan heb je geeneens de pricewatch gebruikt. Daar staan diverse modellen tussen die TKL zijn en in blauw komen.

Ik zelf heb (beetje ironisch) een Ducky One 2 in pre order staan die over een paar weken komt (Ducky One is nog gewoon leverbaar). Dit is een TKL met blauwe, rode, zwarte of bruine cherry's voor nog geen 100 euro. Ook op Amazon en AliExpress zijn er genoeg TKL te vinden. Google eens op MagicForce en dan kom je diverse modellen tegen. Daarnaast worden Gatheron blue switches gelijk al dan niet als beter ervaren als cherry blue switches
Had wel in de pricewatch gekeken maar de ducky's waren toen nergens leverbaar? heb het wel over een tijdje terug. AliExpress keyboards wil ik me niet aan wagen omdat ik dan twijfel of het echte Cherry blue switches zijn.
Dan zoek je gewoon niet goed, zijn echt een hoop budget asiatische opties te vinden. Gewoon even op aliexpres zoeken.

Soms komen er ook wel TKL op massdrop, en dan kan je vaak bij checkout de switches kiezen.
Moet je wel wat geduld hebben voor de volgende drop.

Moet wel zeggen dat de CM modellen altijd een van de beste mainstream MKB’s zijn, door stevige plates, goede behuizing, standaard bottom row en nu sinds kort ook PBT keycaps.

[Reactie gewijzigd door AriGold op 2 januari 2018 09:47]

Dat lijkt me inderdaad een probleem van missende google-fu en niet zo zeer dat ze niet beschikbaar zijn. Zoals AriGold aangeeft zou ik even TKL blue intikken bij AliExpress. Een webshop die je sowieso ook gaat gebruiken als je je eigen toetsenbord zou gaan bouwen. :p
Klopt, ik was alleen AliExpress keyboards aan het vermijden omdat ik dan niet weet of het echte blue switches zijn.
De Genesis Thor 300 kun je kiezen tussen rood of blauw.
Ik gebruik zelf een Ajazz AK33. Chinees toetsenbordje maar voor de €28 die ik er voor heb betaald is het een prima toetsenbordje.
https://www.youtube.com/watch?v=2N7NRKfVYY0
Ik heb het volgende bord gekocht met browns. Prima bord en normale cherry's.

https://nl.aliexpress.com...-blue-87/32580388291.html
Er zijn wel veel pcb/plate/case group buys op reddit/fora voor nog wat exotischer spul, die je dan ook enkel als kit kan kopen.
Maar zoals gezegd, om geld te besparen moet je dit niet doen.
Waarom zelf een toetsenbord maken...?

Om wat Skycloud zegt en omdat het kan.

Volgens mij heb je niet meer redenen nodig.
Niet alleen elektronica hoor. Hobby maar eens aan een auto of boot.
Vergeet ook niet dat als je meer dan 22 euro besteld dat daar ook nog eens btw en inklaring kosten bij komen?
Postnl rekent alleen al voor de inklaring kosten 13 euro.
dat klopt inderdaad.

maar dan bestel je toch in pakketjes van 10 stuks.
dus 10 pakketjes van 10 stuks.

koost wel meer werk maar je bespaart wel gezien de btw/inklarings kosten per pakket worden gerekend niet op het totaal van 10-20 pakketjes
Dat werkt helaas niet altijd. Als je 'blank keycaps' koopt lukt dat wel in kleine setjes. Maar wil je een specifieke set dan kan dat meestal alleen in een volledige set. Daarnaast komt veel spul uit de VS waar je vaak hoge verzendkosten betaalt (denk rond de $15 per pakketje) en mijn ervaring is ook dat ze in de VS altijd de waarde op het pakketje zetten dus je pakketje wordt er altijd uitgevist en kan je BTW, invoerrechten en al die andere kosten betalen.

Daarnaast kost een alternatieve layout vaak extra omdat de meeste sets uitgaan van standard us indeling. Zo heb ik voor mijn toetsenbord met (UK) ISO layout de volgende keysets 'moeten' kopen:
  • DSA 1.25 Space (Pack of 4): BLUE (BDJ))
  • DSA Sublimated Set: ISO Modifier Set, DSA Sublimated Colors: White (WAN), DSA Sublimation Font: Gorton Modified)
  • DSA Sublimated Set: 60% Base Set, DSA Sublimated Colors: White (WAN), DSA Sublimation Font: Gorton Modified)
  • DSA Sublimated Set: TKL Modifier Set, DSA Sublimated Colors: White (WAN), DSA Sublimation Font: Gorton Modified)
Dat was $122 (99$ voor de keycaps en 23$ voor de verzendkosten) excl. inklaringskosten e.d. Uit mijn hoofd was ik iets van €140 kwijt voor alleen de keyset.

Maw het is een dure hobby tenzij je genoegen neemt met goedkope chinese toetsenborden.

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 3 januari 2018 10:24]

dat is inderdaad een punt.

met koop hier in NL (geen china spull)
ben je ruim het dubbele kwijt.

een keycap set kost daarnaast 10 euro (standaard US layout)
en dan zou je totaal 60 euro kwijt zijn als je via ali alles koopt.

dus het is nog niet goedkoop genoeg om het een leuke hobby te maken.
gezien je all cherry/kalid keyboarden kan kopen voor 50-60 euro (had er ook een paar gezien die voor 25-30 euro gingen voor een beperkte tijd)
Klopt. En dan hebben we het ook alleen nog maar over de keycaps. Niet de andere (kit)onderdelen. :X
gewoon om simpel op te sommen:

keycaps: 10 euro.
"cherry mx" keyswitches 100 stuks (10= 3 euro) 30 euro
motherboard 20 euro
shell 5-10 euro

dan zou je eigenlijk 65-70 euro kwijt zijn.
voor een simpel keyboard. wat je zelf in elkaar zet.

dus het is nog niet zeer betaalbaar en je bent dan beter uit als je een stock keyboard neemt.

maar als je een zeer specifieke layout wilt ben je beter uit met een custom keyboard.
Dat is al een erg goedkope kit, je bent al snel 200 euro kwijt als je kijkt naar kits die je kan kopen op geekhack etc. Zelfbouw is zeker niet goedkoper.

[Reactie gewijzigd door karliboe op 2 januari 2018 11:02]

Ik zal mijn AliExpress lijstje ergens infrotten :)
Tof! Dit soort artikelen doen de naam "Tweakers" eer aan :)
Kunnen we vaker dit soort artikelen verwachten?
Hetzelfde wat ik dacht.
Next up, hoe maak ik mijn eigen moederbord, of gfx kaart(en).
Al zullen deze twee bovengenoemde heel wat meer soldeer werk vergen, maar hoe tof zou het zijn wanneer je kunt zeggen dat je een mobo zelf hebt gemaakt, en geprogrammeerd.
Ditzelfde geld natuurlijk ook voor een zelfgemaakte gfx kaart, voor de verandering dan eens geen Nvidia of AMD.
Maar goed, dit bovengenoemde zal wel nooit waarheid worden denk ik, aangezien je in deze twee gevallen dan waarschijnlijk veel duurder uit gaat komen, dan waarvoor je ze kant en klaar in een web-shop kunt aanschaffen.
Maar blijven dromen mag altijd natuurlijk.

(Ik zal hier binnenkort eens wat dieper induiken, ben nu eigenlijk wel benieuwd geworden naar wat de kosten dan zo'n beetje zullen zijn namelijk, en of het überhaupt mogelijk is)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 2 januari 2018 17:36]

Niet alleen duurder, er is ook heel veel, heel nauwkeurig werk nodig om alles in omvang redelijk binnen de perken te houden.

Ik ben best technisch, vind wat sleutelen en solderen grappig, maar ik verwacht dat het grootste deel van de tweakers net als ik uit zou komen op een grafische kaart van zeker twee keer de omvang die een NVidia of AMD er in de fabriek voor nodig heeft. Als het niet meer is.

Als hobby natuurlijk erg gaaf, leuk om te kunnen zeggen dat je spullen zelf hebt gebouwd, maar ik zou er toch wat huiverig voor zijn om een dure processor in een zelf gesoldeerd moederbord te prikken ;)

Voor een toetsenbord ligt dat toch anders, lagere drempel. Dat zie ik dan nog wel eens gebeuren! Gaaf artikel, daar meer van graag :P
Hangt er van of voor welke computer de grafische kaart de bedoeld is :P .
Voor een 25 jaar oude Amiga bijv is er de VA2000: https://github.com/mntmn/amiga2000-gfxcard, een opensource grafische kaart die je zelf in elkaar kunt zetten.
Inderdaad. Geweldig leuk artikel dit.
Thumbs up!

Er is genoeg leuks te bouwen voor de Tweakerd.
Denk aan muzikale tesla coils, nixie klokjes, maar ook bluetooth speakers (genoeg kitjes te vinden op ebay) en wat dacht je hiervan: https://hackaday.com/2017...bably-have-on-your-bench/, een wifi repeater voor een paar euro. Leuk om je bereik in de tuin te vergroten.

PS: Ik wist overigens niet eens dat je een toetsenbord als kit kon bestellen! Zou best wel eens mijn volgende project kunnen worden.
Wat zijn de verschillende soorten cherry toetsen die te krijgen zijn? Wat kunnen gamers het beste kopen, wat developers, etc?
Is eigenlijk erg persoonlijk, voor het typwerk ligt de keuze vooral tussen het soort feedback dat je wil hebben, op welk moment de toetsaanslag plaatsvind, en hoeveel geluid het mag maken. Voor gaming wil je lichte toetsen (bvb. Red), lage travel time en weinig weerstand, zodat je je toetsaanslagen er zo snel mogelijk uit kan krijgen als je skills gebruikt e.d.
Wat meer van dit soort knutsel projecten op Tweakers zou leuk zijn. Eventueel met een speciaal samengesteld setje onderdelen. Is natuurlijk niet echt wat Tweakers doet. Maar het zou wel leuk zijn. En zou best wat extra betalen voor gemak / snelle verzending.
voor een 7 euro kan je een tester kopen via aliexpress.

dan kan je het verschil voelen, en de keys kiezen die je zelf het fijnste vind.

persoonlijk kies ik voor blue switches. (ga er wel wat dempers op doen zodat de click minder luid is).

maar als je meerdere switches fijn vind, kan je ook een customizable keyboard nemen met verwijderbare switches.
Ik heb pas zelf vanaf scratch een split natural keyboard gebouwd.
Ik kon niet wennen aan dat nieuwe Sculpt ergonomic keyboard van MS en omdat ik al 15 jaar op m'n Natural keyboard type ben ik helemaal ermee vergroeid.
Eerst de Ergodox geprobeerd maar dat de toetsen recht onder elkaar zitten vind ik zo irritant. Maar split is wel superhandig omdat je dan mooi je muis in het midden kunt leggen.

Het enige probleem wat ik nog heb met de software is traagheid. Heb beetje last van ghosting als ik te snel type. Moet nog eens kijken naar de Arduino code hiervoor.

Ik heb nog 3 setjes PCB's liggen mocht iemand interesse hebben. Let wel: het is geen echt bouwpakket! Er zitten wat foutjes op die je met draden moet fixen. Dus niet voor mensen die zelden solderen.

https://photos.google.com...lbkViSkQ1X0ZMVHVBTU50WmRn
Wat is eigenlijk fijn aan een gespleten toetsenbord? Waarom zou je een muis in het midden willen hebben, die wil je toch gewoon het liefste rechts naast je hebben liggen ^^.
Nee vind ik van niet. Middenvoor muist het lekkerst imo.
Wat vind je hier zo fijn aan als ik vragen mag? Ik vind het juist fijn dat ik de ruimte heb aan de rechterkant.
Ik krijg spierpijn in m'n bovenarm als ik steeds zo naar rechts zit met m'n arm.
Voor mij is het toch een onnatuurlijke draai aan m'n arm.
Middenvoor heb ik daar geen last van.
Maar dan heb ik wel steeds ruzie met m'n tobo want die wil ik daar ook hebben liggen. En als ik die dan weer verder op tafel schuif dan zit je met je armen weer zo ver van je tobo te typen. Krijg je daar weer zere armen van.
Ik snap m nog steeds niet. Je armen zitten neem ik aan net als bij anderen mensen aan de linker- en rechterkant van je lichaam, 1 aan iedere kant? Wat is er dan onnatuurlijk aan een muis die dan op de plaats ligt waar je arm zit? Ik heb geen handen in het midden, dat klinkt júist als een onnatuurlijke draai.

Of is je toetsenbord super groot en moet je arm dan te ver naar rechts? Dan is een TKL toch juist dé oplossing?
Of is je toetsenbord super groot en moet je arm dan te ver naar rechts? Dan is een TKL toch juist dé oplossing?
Dat is de reden dat ik inderdaad voor TKL heb gekozen (gelukkig gebruikte ik zelden het numpad)
Andere optie is misschien een lets split ortholinear zoals de plank?
Beetje tussenoptie tussen column stagger en row stagger.

Ook keebio heeft wel wat leuke ortholinear opties beschikbaar.
Zelf type ik dvorak op m'n TypeMatrix, ik zoek eigenlijk iets vergelijkbaar compacts (ortholinear, dvorak &qwerty, compact) maar dan gesplit..

Weet je of die lets split (of vergelijkbaar) ook gewoon te koop is, zonder zelf te hoeven klussen?

Anders: Iemand enig idee of de "Koolertron-Single-Handed" (op nl.aliexpress.com, volgens mij vergelijkbaar met de smart yao (http://www.smartyao.com/page742.html) op elkaar aan te sluiten is als 1 split toetsenbord? Ik weet dat er ook een split toetsenbord is maar daarvan zijn de toetsen staggered en dat wil ik niet.... Overigens vind ik een dubbele koolertron weer wat groot...
Probeer keebio te contacteren voor een pre assembled kb :) op twitter, reddit of zijn site.
op die matrix bordjes van Koolertron (reseller van smartyao) zitten aan beide kanten een mini usb aansluiting dus waarschijnlijk kun je ze gewoon linken.

En anders koop je er gewoon twee en sluit je ze afzonderlijk aan je pc aan. Dan moet je gewoon elk keyboard even programmeren zodat ze elk het andere deel van een keyboard zijn. Lees: elke toets programmeren wat je wilt dat ze zijn.

Je hoeft dus niet te klussen maar alleen "Keybinds" in te stellen.
Tof! je hebt gedaan waar ik al jaren over na zit te denken ook te gaan doen :P

Ik mis mijn oude MS natural pro ook, de Ergo 4000 is goed genoeg, alleen de membramen zijn irritant.
Ja die Ergo 4000 is echt een prut tobo. Het enige waar die goed voor is is omsmelten en gebruiken voor vuilniszakken.
hehe, bij gebrek aan beter doe ik het er al jaren op.
Wat heb je gedaan met je Ergodox? Te koop?
Ik heb mijn oog op een Ergodox laten vallen maar ik vind 'm nogal aan de prijs. Daarbij lijkt hij me nogal groot, kortom, twijfel, zeker als ik niet zelf kan uitproberen (zag nogal wat klachten over afstand tot duim-toetsen).
Ik heb een neppert uit China besteld.
Werkt net zo goed alleen is de software wat minder handig. Je moet wat klooien om de Teensy te flashen.

Maar ik doe niks meer met mijn Ergodox dus je kunt hem overnemen als je wilt.

Er zitten nu Cherry Red switches op maar die kan ik wel desolderen.
Waar woon je? Wat zou je er voor willen hebben?
is dit keyboard, customizable??

dat je ook macros kan zetten per key:
zoals: press Q
result: konamicode (dat bij 1 press all deze keys in de juiste volgorde worden gedaaan) (of finisher moves voor street fighter)

zitten er ook al enkele switches bij?
andere dingen?

heb mogelijk wel intresse
heb je tevens ook een foto van de defecten?
hoe wordt het keyboard aangestuurd?
Beste manier om de kabel te krullen is snoer wikkelen en warm maken, in bijvoorbeeld de oven, en vervolgens de krullen omdraaien. Dan krijg je strakkere wikkels en veren ze beter terug.
Welke soort (kleur) Cherry toetsen zijn aan te raden voor DEVELOPERS?

[Reactie gewijzigd door traders op 2 januari 2018 08:33]

Indien je in een omgeving met andere developers zit, dan haal je met een mechanical keyboard de productiviteit van het hele team omlaag met het lawaai dat er af komt.
De Corsair Strafe RGB MX Silent is relatief stil voor een mechanical keyboard, maar maakt nog steeds veel lawaai. En dan heb ik het nog niet eens over het typen zelf. Het typt voor geen meter. De travel distance is irritant, en maakt je trager in typen. Dit is eventueel wel te reduceren met o-rings.
Verder kunnen mechanical keyboard ook dubbele keystrokes veroorzaken: je drukt een toets in, en er verschijnen twee characters in beeld.
Als je er voor gaat, is zo'n switch tester inderdaad aan te raden.

Na een maand met een duur mechanical keyboard, ben ik teruggegaan naar een goed normaal keyboard.

Mechanical keyboards zijn misschien leuk voor gamers, maar laat je niet te snel verleiden door al die positieve verhalen die sommige developers ook geven.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 2 januari 2018 10:44]

O-rings maken niets uit voor travel distance voor de activatie van de key. Deze is bij standaard cherry/gateron na 2mm travel, bottom out is pas na 4mm.
Als je op een tactile/clicky switch typet kan je dus perfect stoppen met je aanslag na die 2mm, voordat je o-ring tegen de top van je switch-behuizing komt.
O-rings maken niets uit voor travel distance voor de activatie van de key. Deze is bij standaard cherry/gateron na 2mm travel, bottom out is pas na 4mm.
Als je op een tactile/clicky switch typet kan je dus perfect stoppen met je aanslag na die 2mm, voordat je o-ring tegen de top van je switch-behuizing komt.
En daarnaast: Het geluid van het bottomen (als je op de toetsen gaat rammen tot de eindstop) is even luid bij de niet-clicky switches als bij de clicky switches.

Cherry Blue's hier, zowel op kantoor als thuis, wil eigenlijk niks anders meer :)
Tja je zou nog kunnen zeggen dat met een stijvere spring je minder hard tegen 'bottom out' aanslaat, door de weerstand van de spring (vering).
Wat op zich ook wel waar is, cherry/gateron greens hebben voor mij echt geen o-ring nodig.
Ik werk zelf als developer op een toetsenbord met blue switches. Dit werkt zalig. Ik was bang dat mijn collega's er hinder van zouden ondervinden. Gelukkig konden ze gewoon doorwerken ondanks mijn getik. Ondertussen heb ik al weer bijna een jaar dit toetsenbord in gebruik. Als mijn collega's zouden klagen, dan zou ik andere opties bekijken: andere switches of o-rings. Dat zou ik wel jammer vinden. Niemand heeft er over geklaagd en ik werk met 10 man in 1 ruimte.
Niets persoonlijks tegen jou hoor, maar meer een waarschuwing voor eventuele toekomstige kopers:

Ik hoop dat ze er daadwerkelijk geen last van hebben in plaats van misschien niet durven te klagen. Ik zit hier op een vrij volle kamer en laatst presteerde een kerel met zijn blue switches midden in de kamer te gaan zitten werken, totale productiviteit zakte direct door de grond, wat een herrie was dat. Ik (en mijn collega's) ervaren het eigenlijk als vrij onbeschoft om met zo'n herrie makend ding te gaan zitten raggen terwijl iedereen verder doodstil is, vraag dan op zijn minst even of we er tegen kunnen, wij voelen ons dan ook weer volkomen lomp om tegen zo iemand te moeten zeggen dat dit geen stijl is.

Weet ook dat een eerdere collega van me (door mij) ook aan de mechanische bordjes is geslagen, die zit ook met een blue switch bordje op zijn werkkamer en daar schijnt niemand hinder van te ondervinden. Ligt maar net aan de groep.

O-rings zouden overigens niet geholpen hebben, het ging voornamelijk om de tik van de switch, niet de tok van de bottom out (waar de o-rings tegen werken). Werk zelf op een Anne Pro met Gateron Browns, met O-rings en ABS caps omdat die stiller bleken dan de standaard PBT caps waar deze mee geleverd werd. Ook heb ik de casing vol gepropt met dempend materiaal, als ook de bodem voorzien van een extra zacht punt om alle klank-kast effecten teniet te doen.
Ik heb ook een toetsenbord met blue switches, mijn collega's geven aan dat ze er geen problemen mee hebben zolang we maar niet allemaal een toetsenbord met blue switches gaan gebruiken :)
Dan heb je geluk gehad met je collega’s. Bij ons waren die dingen een tijdje geleden hip. Maar door de pokkeherrie die ze maakten gebruikt nu niemand ze meer. Met meerdere in 1 kamer wordt het al snel lawaaierig.

Zelf heb ik geen behoefte om het te proberen, ik hou niet van herrie, en heb grote twijfels dat het echt verschil zou maken. Ze worden ook niet gesponsort door het bedrijf, het waren prive-aankopen van m’n collega’s, en dat heb ik er sowieso niet voor over :+
Dusverre ben ik de enige. Ik heb die van mij ook privé aangeschaft. Ik had niet eens eens het lef om een declaratie hiervoor in te dienen. Dingen die essentieel zijn worden natuurlijk gewoon vergoed ( zoals een basis toetsenbord ).
Als ik aan kan geven waarom iets mijn productiviteit verhoogt krijg ik het wel van kantoor. Je hebt tenslotte degelijke tools nodig om je werk te kunnen doen. Maar dat kan ik met mechanische keyboards niet. Dingen als een harddisk vervangen door een SDD of extra geheugen zijn nobrainers (sneller systeem = minder wachten = meer werk gedaan in kortere tijd), maar zelfs al zou ik zo’n keyboard willen proberen weet ik niet hoe ik het zou moeten verkopen aan de CTO...
Bij mij was het ook eerst proberen. En ik had hem eigenlijk privé gekocht omdat ik steno wou uitproberen. Ik wist nog niet hoe het door collega's ontvangen zou worden en of ik het zelf wat zou vinden als werk toetsenbord. Ik ken ook geen onderzoek dat uitwijst dat de productiviteit omhoog zou gaan met een mechanisch toetsenbord. Zaken zoals een extra beeldscherm, ssd en een fijne muis heb ik zonder dralen gedeclareerd. Hiervan was dan ook duidelijk dat deze bevorderlijk zouden zijn voor mijn productiviteit.
Geen idee hoe het bij de andere cherry of mechanische keyboards zit.

Maar op mijn Cherry Red keyboard, kan ik ook gewoon typen alsof het een "normaal" toetsenbord is. Ik hoef de toetsen niet helemaal in te drukken om een bericht in te tikken, de travel distance is net zo lang als je zelf wilt. Gewoon lichtjes aantikken is voldoende (is wel erg wennen, ik zet nog regelmatig dubbele letters neer, want lichtjes ingedrukt houden = spam).

Ik wil zelfs voor het typen van teksten nooit meer terug naar de standaard keyboards. Die cherry switches zijn heerlijk.
Ik weet niet waar jij werkt, maar bij ons op de zaak heeft zo ongeveer elke developer een mechanisch toetsenbord.

Iedereen dit het probeert wilt er ook eentje en gaat niet meer terug.

Wel hebben we allemaal bruin overigens. Blauw zou ik niet aanraden op de werkvloer, dat maakt echt wel een stuk meer herrie.
Koop of zoek ergens een switch tester :)
Anders ga je vnl de aanrading voor blue of brown krijgen.
Blue vind ik persoonlijk nog ok, cherry brown vreselijk. Dan beter gateron browns.
Ik zou zelf kiezen voor cherry green of clear als het zeker cherry moet zijn, maar mijn eerste keuze is echter gateron greens.
Ik vind de cherry brown-switches ook niks, ik had ze echt heel graag fijn gevonden, want klik en vrij stil... Je leest vaak een klacht dat ze als 'dirty linear' switches voelen en dat is ook wel zo... De Gaterons hebben mss iets meer klik, maar nog steeds te weinig. Voor mij is de klik (het tactile gevoel dus) in ieder geval veel te zwak en ik gebruik dus ook liever blauwe switches. Dan maar iets meer geluid, met o-rings en een dempingsmat in het toetsenbord valt het wel mee.
Inderdaad, dit is de eerste keer dat ik het zo lees en ik beschrijf ze zelf al een tijdje alsof het linear switches zijn met zand in.
Ik snap echt niet dat ze zo vaak aangeraden worden.

[Reactie gewijzigd door AriGold op 2 januari 2018 13:39]

welke je fijn vindt, wat ik aanraad is om een switch tester ergens te halen of wat verschillende switches in een winkel te proberen om een idee te krijgen van welke switch je het fijnst lijkt.
voor een meer direct antwoord zou ik blue of brown switches aanraden.
Iedereen heeft zijn voorkeuren en je zal altijd krijgen "ik vind .... niks / ik wil niks anders dan...." Daar heb je natuurlijk helemaal niks aan. Ik zal het je wat duidelijker proberen te maken wat de verschillen zijn en je zal zelf nog altijd moeten testen.

Er zijn 3 soorten
Lineair : Dit zijn de gamer keys die meestal niet geschikt zijn voor veel typ werk
Click : Dit zijn de echte typemachine soorten maar als je zin heb om andere mensen in de kamer te irriteren koop je deze. (o-ringen helpen totaal niet tegen het geluid)
Tactile : Dit zijn de "stillere" typemachine soorten en worden over het algemeen gebruikt door iedereen die veel typt

Welke kleur is weer afhankelijk van hoe zwaar jij wil dat de toetsen aanvoelen en niemand kan jouw vertelen wat jij prettig vind op dit vlak.
Om het dus kort samen te vatten voor developers kiest het overgroot deel voor de "Tactile" soort met de volgende kleur opties als je perse Cherry MX wil.
bruin = licht
clear = middel
wit = zwaar
Heb weleens gehoord dat Clears perfect zijn voor dev's.
Toch lijkt mij speciale gametoetsenborden die veel geld kosten alleen een optie wanneer je echt competatieve games speelt die veel toetsaanslagen vereisen. Maar voor de gewone pc gamer, waar ik mij toe reken, staat dit voor mij in ieder geval achteraan de optielijst wat betreft (dure) upgrades van mijn gamesetup.
Bij bijna alles is zelf maken altijd duurder dan kopen. Waarom zijn er nog (meestal) vrouwen die zelf kleding maken? Naar de H&M of Primark is al snel goedkoper.

Niet altijd speelt geld een rol: hobbies kosten nu eenmaal geld, en soms wil je wat unieks, etc. hebben.
Bij bijna alles is zelf maken altijd duurder dan kopen. Waarom zijn er nog (meestal) vrouwen die zelf kleding maken? Naar de H&M of Primark is al snel goedkoper.

Niet altijd speelt geld een rol: hobbies kosten nu eenmaal geld, en soms wil je wat unieks, etc. hebben.
Duurder dan kant en klaar kopen? Hangt er zeer vanaf wat je zelf maakt, een beetje goede kwaliteit buizen versterker maak je toch echt het goedkoopste zelf, hetzelfde geldt voor luidspreker boxen (van bovengemiddelde kwaliteit).

Reden? dit soort niche markten halen hun winst uit de enorme marge en door het als iets exclusiefs aan te bieden met een glimmende (spiegelende) behuizing bijvoorbeeld, wordt de prijs flink opgeschroefd.

Een zelfgemaakt T- shirt is dan wel misschien aan materiaal iets duurder dan een 5 euro variant van de zeeman, maar ik durf te wedden dat het zelfgemaakte T-shirt beter zit en langer meegaat (afhankelijk van je eigen vaardigheden natuurlijk).
Maar dan heb je een product waar je randeisen bij bent gaan stellen. Als ik een tafel wil met een grote smiley erop geschilderd, en de poten zwart, blauw, groen en rood, dan ben ik ook het goedkoopste uit om het zelf te maken (of aan te passen) ipv kant en klaar kopen.

Zo is het ook bij versterkers, je kan echt niet zelf bouwen tegen een fatsoenlijke versterker die je kant en klaar koopt. IIG als je er eentje koopt waar je niet betaald voor de marketing eromheen. Dat het specifiek bij een buizenversterker anders is kan best, maar zoals je zegt is het echt een niche product gezien het niet de primaire functie beter doet dan een reguliere versterker.
Volgens mij kan jij wel een mooi T - shirt naaien :+ Badumm Tss
Als je zelf iets maakt treed het IKEA effect; je wordt meer tevreden (maakt meer dopamine aan) door iets dat je zelf hebt gemaakt. En je kunt er unieke dingen mee maken inderdaad. Neem nou dit voorbeeld. Hoeveel houten toetsenborden bestaan er? Ook aan een IKEA of Lego bouwpakket kun je een eigen draai geven.

Een ander voorbeeld van het IKEA effect zijn de zelfgebreide truien of zelf-genaaide babykleertjes van oma. Wat is er nou leuker dan je baby of kind te zien in die zelfgemaakte kleren?

Gezien het feit dat in dit geval de onderdelen al duurder zijn dan het kopen van een nieuw product moet je het hebben van de voordelen die Willem al noemde in z'n stuk.

Prijs is bovendien niet het enige waar het om draait. De Primark is het toppunt van de tegenhanger van duurzaamheid. Komt ook nog 'ns bij dat het zeer zeker niet integer is gemaakt. Daar zijn alternatieven voor zoals Mudjeans (huren van jeans, en verkoop van recyclede jeans).
Dit geldt zeker wel voor massa productie apparatuur.
Voor niche apparatuur is R&D een groter deel van de rekening. Itt tot hobby waarbij R&D/tijd "gratis" is.

Cynisten zullen misschien wel snel zeggen "hoeveel is je tijd waard - beter kopen".. sja, op eerste plaats moet het zeker plezier opleveren, maar het kan ook vaardigheden/kennis geven wat niet uit te drukken is in geld.
Dit is niet alleen voor gamers, maar ook voor mensen die een bepaalde specifieke layout willen vanwege ergonomische (RSI) redenen.
Of andere redenen. Ik wilde een plank met Cherry clears en de Spaanse leestekens extra op de toetsen geprint naast wat er al op staat, in iso, plus de pijltjes op de hjkl en nog wat andere dingen, op een 60% bord. Niet te vinden natuurlijk. Dus nu zit ik te kijken naar zelfbouw. Mijn broer wilde een 45% met qwerty en Cyrillisch schrift naast elkaar op 1 bord. Ook dat was niet te vinden en dus blijft zelfbouw over.
Kijk eens naar WASD.
Ben zelf ook van plan om er daar een van te halen. alle gangbare formaten in zowel ANSI als ISO te krijgen en je kan de keycaps + opdruk volledig customizen.
Heb een mooie layout gemaakt. Jammer dat custom keys niet in Europa kunnen worden gemaakt, want importkosten.
Allereerst wat is speciaal of duur?

Zelf toevallig pas mijn eerste mechanische bord die geloof ik ook nog eens onder de "game" categorie valt. Nou ben ik ook geen hardcore gamer maar de aanslag van een mechanische switch vind ik toch wel enorm fijn, juist ook met gewoon typen.

Daarnaast toch raar dat een toetsenbord soms zo weinig aandacht krijgt, het is één van twee onderdelen waarmee je continue contact hebt als je achter de PC zit. Zou logisch zijn als het juist vooraan je upgrade lijstje zou staan aangezien je (waarschijnlijk) vaker je toetsenbord gebruikt dan de volle rekenkracht je van je CPU/GPU :)
Monitor > muis > toetsenbord > interne onderdelen van je all-round pc, tenminste zo werkt het voor mij.

Ik kan me best voorstellen dat dit erg persoonlijk is natuurlijk, en krom gaat met dedicated pc’s (een echte game pc hecht meer waarde aan de rekenkracht dan een all-round bakkie natuurlijk).
Leuk artikel. Ga je dit toetsenbord ook gebruiken?

Ik mis nog twee dingen: hoe heb je de driver gemaakt en geïnstalleerd (moet die niet gesigned zijn voor W8 en hoger?) en een forward slash op het toetsenbord zelf.
Als ik het goed begrijp is het geen Windows driver. Windows gebruikt denk ik gewoon een standaard HID driver voor toetsenborden.

Maar er zit ook een kleine processor in het toetsenbord zelf. En dat is wat geprogrammeerd wordt om de toetsen te laten doen wat wij willen.

(Ik kan de plank volledig misslaan maar ik denk het niet.)
Nee klopt, geen drivers nodig meestal dankzij de usb controller op het KB.
Vaak worden deze controllers ook zelf op het pcb gesoldeerd, voorbeelden zijn een teensy of ATmega32U4.

Zo zal het toetsenbord dan ook vaak herprogrameerbaar zijn en op ieder OS hetzelfde werken.

[Reactie gewijzigd door AriGold op 2 januari 2018 08:47]

Klopt, geen drivers nodig, standaard hid-device.
Ik neem idd aan dat het een atmega-chippie is. Ik heb een numpad gemaakt met 32u4-controller op een teensy-bordje en geen pcb maar gewoon matrix met diodes gemaakt, die wordt ook gewoon als hid-device herkend.
Nadeel is van een usb hub op het keyboard dat niet iedere dual (of meer) boot systeem het herkent als toetsenbord tijdens boot (ik heb er zelf nu zo-een :( ) zodat je als je niet je default OS wilt starten, eerst een "ouderwets" keyboard moet aansluiten om je OS te kiezen en dan de usb stekkertjes omwisselen met je nieuwe mech keyboard.

Oh oud moederbord dus met een BIOS zonder uefi.
Niemand sprak hier echter over een USB hub?
Al de informatie zit hier eigenlijk op de USB controller van het toetsenbord.
Deze werken dus zoals elk ander toetsenbord zonder speciale drivers etc.
Ik wissel men Poker 2 MBK vaak tussen windows laptop en macbook en al mijn programmatie gaat mooi mee, aangezien deze op het toetsenbord opgeslagen wordt.

Als jouw moederbord geen standaard 'USB-toetsenbord' herkent moet je PS2 gaan.
Maar er zijn (bijna?) geen MKB met PS2 aansluiting, ik ken er alvast geen recente meer.
Nee maar die controller heeft vaak zijn eigen usb hub bij zich, althans dat zie ik als ik het toetsenbord in een pc stop waar die nog niet geïnstalleerd is, eerst wordt er een usb hub gevonden en dan het toetsenbord.

Bij mijn moederbord als ik daar een usb toetsenbord van bijv. IBM / lenovo in plug, geeft ie meteen een "vista usb toetsenbord" aan, deze wordt ook tijdens boot herkent.

Maar mijn nieuwe mech toetsenbord dus niet.. deze wordt wel herkent bij een oude Dell optiplex 380.

Dus mijn moederbord herkent wel een standaard USB toetsenbord, maar blijkbaar deze programmeerbare (met RGB ledjes enz.) niet, de ledjes gaan aan tijdens boot maar de toetsen werken niet tot het OS inlog scherm verschijnt.
@willemdemoor

Enorm gaaf toetsenbord! Nog twee kleine vragen:

Wat waren de totale kosten?
Hebben jullie importheffingen moeten betalen?

Alvast bedankt!
Tnx :)
Ik heb het aliexpress-lijstje erin gezet (op p3) en ik kwam op iets minder dan 150 euro (ik heb extra switches gekocht bv, voor een numpad met diodes en teensy) en een extra positioning plate), dus voor het geld hoef je het niet te doen. Zo heb ik een Tada68 die goedkoper is, maar het zelf bouwen is gewoon erg leuk.
Ik geloof dat ik voor één pakketje (ik dacht het printplaatje) douanekosten heb moeten betalen, en ja, da's dan meteen iets van twintig euro extra (13 euro admin en 21% btw).
Ik bestel best veel via aliexpress en banggood en zo lang alles in kleine pakketjes past en per stuk lage waarde heeft heb ik weinig last van douane (en zo hoort het ook, want tot 40 euro oid is het sowieso vrij importeren). Het enige is dat de douane soms de opgegeven waarde niet gelooft en zelf gaat schatten en dan ben je mss aan de beurt...
13 euro administratiekosten, het is ook wat in een digitaal tijdperk... Volgens mij ligt het punt van belastingbetalen niet op 40 euro, maar al op 22 euro.
22 euro ja, ook een vrij absurd bedrag :)
En tot 150 euro alleen btw, daarboven ook invoerrechten... Maar het blijft allemaal een beetje roulette :)
Inderdaad roulette, ik had een telefoon gekocht via Azië, maar niks extra's betaald. Snap trouwens ook niet hoe die 13 euro administratiekosten goed te praten is, vrij dure administratie als elke handeling (boetes en dergelijke) 13 euro kost om te verwerken ^^.
Het is niet de douane maar Postnl die de douane kosten afhandelen
Dat gebeurt op een afdeling op Schiphol en je behoord een brief te krijgen waar je op moet aangeven om wat voor inhoud het gaat en wat de kosten zijn geweest.
Ook moet je daar een bewijs van mee leveren. stuur je dat niet op dan pas gaan ze de waarde schatten.
Heb het zelf twee keer mee gemaakt :( waarvan 1 pakket waarvan de waarde niet meer dan €22.78 was maar dankzij inklaring kosten €13 en btw a 21% = €4.78 kwamen de kosten op €39,56 uit terwijl het hier in Nederland €40 had gekost en een maand eerder binnen had geweest....
Hadden op het pakket nou netje €21,95 vermeld dan had er niets aan de hand geweest maar nee de domme Chinees had een slechte dag denk ik.
(Soms vraag ik of ze een iets lager bedrag er op kunnen zetten maar dat mag ik hier niet zeggen)
Nou, ik heb nog nooit een brief gekregen met een verzoek om verduidelijking van de inhoud van mijn pakketjes... Wel achteraf een bijgevoegde brief met rekening... Hoe het ook zij, extra kosten is k*t, want dan ben je inderdaad alsnog duurder uit dan lokaal kopen en een boel tijd kwijt (en ja, 'foutjes' met opgegeven waarde gebeurt wel eens :P)
Bedankt voor de aanvulling, ik ga is even zoeken of het goedkoper kan :)
Interessant, nu weet ik dat het formaat toetsenbord dat het beste bij mijn gebruik past Ten Keys Less wordt genoemd.
Ik snap alleen die aanduiding niet helemaal, want telt het weggelaten numerieke keypad geen zeventien toetsen???
Waarschijnlijk wordt er met die benaming gerefereerd naar de tien numerieke toetsen, dat deel wordt ook de numpad genoemd.
Ja, zoiets. Inmiddels ben ik erachter dat de afkorting niet staat voor "ten keys less" maar voor "tenkeyless", waarbij "ten key" kennelijk is afgeleid van een term als "ten key data entry", ofwel gegevensinvoer met behulp van de tien numerieke toetsen van het numpad. Die manier van gegevensinvoer is een specifiek benoemde vaardigheid, zie bijvoorbeeld https://www.wikihow.com/Ten-Key, en met "the ten key" wordt vervolgens dat hele numpad aangeduid. Eigenlijk nog meer verwarrend, want die term suggereert dat het om maar een enkele toets gaat. En naar zo'n toets met het cijfer 10 erop kun je net zo lang zoeken als naar de "any" key :)

[Reactie gewijzigd door Brousant op 2 januari 2018 13:21]

:+ de Any Key is zo gevonden, maar een
"10" key is idd ook leuk als je toch je toetsenbord gaat customizen.
Of een hexadecimaal numpad?
Leuk artikel. Zeker gezien ik zelf net mijn eerste mechanische ramplank heb gekocht.

Heb je alleen enig idee waarom mensen zelf 30% Gherkin keyboards maken? Dat gaat echt mijn pet te boven. 8)7

edit: getypt voor de eerste kop thee van de ochtend. Slecht idee...

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 2 januari 2018 07:05]

Nu snap ik waarom sommige mensen hele verhalen typen zonder leestekens. O-)

Maar je telefoon is toch eigenlijk ook een Gherkin toetsenbord? Voor media players of iets dergelijks kan ik mij er nog iets bij voorstellen... Maar het lijkt mij ook heel irritant werken.
Misschien kunnen we die wooting technologie van die nederlandse fabrikant Wooting gebruiken om een t9-toetsenbord te ontwikkelen waarbij er onder iedere toets 3 tekens staan waarvan er eentje wordt afgedrukt afhankelijk van penetratiediepte. Opzich nog niet zo gek, dan kan je 400 aanslagen per minuut doen met 1 hand en dan met de andere hand een boterham smeren! :+
Laat het mij weten als ik jouw vraag verkeerd begrepen heb, maar keyboard layouts zelf samenstellen geeft de vrijheid om toetsen zo in te delen dat ze prettig in bereik liggen.

Bij deze bordjes zijn alle toetsen vaak wel aanwezig maar onder gebracht in functielagen. Die kan je dan vaak benaderen door een willekeurige toets in te houden, dubbel tikken of een ander soort programmering(ook vaak volledig zelf in te stellen). kleinere bordjes kunnen prettiger zijn omdat naarmate je vingers verder moeten strekken, de vingervermoeidheid toeneemt en de nauwkeurigheid afneemt. Ook de rasterlayout zou hieraan bij moeten dragen omdat het strekken van vingers in een rechte lijn simpeler zou zijn(horen en zeggen). Verder maakt het kleine formaat deze dingen draagbaar(of je die dingen ook werkelijk overal naartoe brengt en gebruikt is een ander verhaal).

Op de vraag of je iets wat al bestaat en gewoon verkrijgbaar is, zelf zou bouwen kan ik niet anders antwoorden dan nieuwsgierigheid, personaliseringsmogelijkheden, soms kosten of gewoon omdat je een hipster bent.
Chic Willem! Erg mooi met dat hout.

Nog een mooie use case is dat je een meer efficiente layout dan QWERTY kunt kiezen, zoals Colemak, Dvorak, of Workman. Colemak verschilt niet eens zo veel van QWERTY (17 toetsen) waardoor de learning curve relatief laag is, en je de keybinds in games eenvoudiger kunt aanpassen. Bij Dvorak heb je het dan al gauw over meer dan 36 toetsen die op andere lokatie staan. Ook mensen die veel exotischere talen typen (stel je bijvoorbeeld voor een schrijver) kunnen baat hebben bij een alternatieve layout.

Ik vind overigens dat mechanische toetsenborden veel herrie maken. Tenminste, die wat ik heb wel (Razer BlackWidow Stealth).
Ik heb wel eens geprobeerd een Dvoraktoetsenbord te maken door de toetsen te verwisselen. Dat geeft een nogal rommelig resultaat doordat de toetsen per rij verschillend afgeschuind zijn. Daarover lees ik niets in de beschrijving.
Yep ik ken dat nadeel.

Je hebt 3 opties:

1) Fysieke layout zo laten, blind typen. Werkt met name prima als je blind typt. In begin lastig, naarmate je blind met meer vingers leert te typen wordt het beter. OSD (of soortgelijke training software) kan helpen.
2) Nieuw keyboard kopen met die toetsenbordindeling.
3) Bij QWERTY blijven.

Ik raad overigens Colemak aan boven Dvorak. Voor programmeurs is er ook Programmer Dvorak.

Verder vind ik alternatieve touchscreen layouts ook interessante ontwikkeling. Vooral omdat je die makkelijk per taal zou kunnen optimaliseren.
Je vergeet optie 4: DSA keycaps, deze hebben op elke rij dezelfde toets vorm en kunnen prima omgewisseld worden.
Als mensen het lastig vinden om colemak te leren, kunnen ze ook beginnen met minimak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True