Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Mechanische toetsenborden

Top voor tweakers, nachtmerrie voor collega's

Verlichting en constructie

Led-verlichting keyboardTot slot kijken we naar twee aspecten van een toetsenbord: de onontkoombare ledverlichting en hoe een toetsenbord fysiek in elkaar zit. We beginnen met dat eerste. Vooral op gameborden zijn rgb-leds populair, maar ook veel custom keyboards zijn van uitgebreide verlichtingsopties voorzien.

De leds kunnen als smd-componenten op het pcb worden gesoldeerd, maar gebruikelijker is een led in de switch zelf. De meeste switches in de Cherry MX-familie hebben standaard uitsparingen voor leds. Kleine ronde gaten zijn bedoeld voor monochrome leds en rechthoekigere voor rgb-leds. Vaak zijn de bovendeksels van de switches transparant, zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld. Voor de aansturing van de leds zijn vaak aparte controllers nodig, die via Windows-software de kleurschema's kunnen aanpassen.

Costar- en Cherry-stabilizersWe noemden al dat de switches direct op het pcb gemonteerd kunnen worden met behulp van twee extra nokjes en dan in een behuizing ingebouwd kunnen worden. Vaak is een platemontage meer solide; de switches zijn dan nog steeds in het pcb gesoldeerd, maar klemmen in een metalen plaat. De reguliere toetsen zijn dan klaar, op de keycap na, maar er is natuurlijk ook een flink aantal speciale toetsen. De backspace-, enter-, control- en shift-toetsen, en de spatiebalk zijn de bekendste afwijkende toetsen en zijn bijna altijd groter, en dus zwaarder, dan de alfanumerieke toetsen. Om te voorkomen dat de benodigde kracht om ze in te drukken sterk afwijkt van die bij de overige toetsen, zijn hulpmiddelen bedacht. Soms worden de speciale toetsen ondersteund door Cherry MX-steunswitches zonder schakelaar erin en soms worden metalen beugels gebruikt om ze extra weerstand te geven.

Custom wired keyboardWie zijn toetsenbord wil personaliseren, kan zich uitleven met een mechanisch toetsenbord. Op het eenvoudigste niveau zijn de controllers vaak te programmeren, zodat je eigen macro's kunt maken. De rgb-controllers komen vaak met software om de verlichting naar smaak aan te passen. Je kunt echter veel verder gaan, met eigen keycaps, een custom lay-out, gemodificeerde switches met eigenschappen van verschillende kleuren, aangepaste veren en extra smering. Je kunt zelfs je eigen complete toetsenbord samenstellen, door een pcb te kopen, losse switches te bestellen, de metalen plate die je wil en de behuizing te combineren, en het geheel in elkaar te zetten.

Wil je echt die-hard zelf een toetsenbord bouwen, dan koop je losse switches, een microcontroller als de Arduino Pro Mini of een Teensy en soldeer je je eigen keyboardmatrix met diodes in elkaar. En dan hebben we het nog niet gehad over het herstellen van een oud clickety-toetsenbord van IBM, dat je compleet kunt bleken en reviseren, van een moderne interface kunt voorzien en waarmee je je geekcred kunt opschroeven. Rest alleen de vraag: wat voor soort toetsen wil je: stille, lineaire of toch de klassieke blauwe klikkers?

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (242)

Wijzig sortering
Zo kun je met kleine controllerbordjes als de Arduino Nano Pro
Een wie? Er zijn veel Arduino's maar die bestaat niet. :9
Wil je echt die-hard zelf een toetsenbord bouwen, dan koop je losse switches, een microcontroller als de Arduino Pro Mini
Hoewel je in theorie een toetsenbord kan maken met een Pro Mini, is het een aantal factoren simpeler om dit met een Pro Micro te doen, deze heeft een beter geschikte ATmega32U4 microcontroller, waar USB (en seriele communicatie) is ingebouwd, met out-of-the-box support voor USB HID "emulatie".
Idd, ik heb een Arduino Micro liggen, voor toetsenbord emulatie. Vooral gebruikt met op het moment vereiste programmering om bijvoorbeeld sneller te trainen in spelletjes waar dat veel klikken/tikken vereist.

Het is ook een leuke stresstest voor de spelinterface en de OS HID afhandeling. Meestal kan het systeem meer dan 100 aanslagen per seconde niet continu aan, maar in bursts van 1 seconde met tussenpozen van 5-10 seconden gaat het, afhankelijk van de software, wel.

Je kunt op de Arduino Pro Mini wel USB 1.0 HID in software bit-bangen heb ik me laten vertellen.

[Reactie gewijzigd door Ghostbird op 31 oktober 2016 23:03]

Vouch voor de ATmega32U4 :)
Een ander leuk toetsenbord waar deze gebruikt wordt is het Atreus toetsenbord.

Ik zelf heb als main driver nog steeds een poker 2 met browns, maar ben al een tijdje aan het zoeken naar iets met gateron greens, misschien een VA68M of een ergodox infinity (is nu op Massdrop).
Oeps, gelijk heb je, ik had een boel arduino's in bestelling, Pro Mini's en Nano's :)
Wat is de beste keus voor "non gaming" met lichte aanslag (tegen rsi)? Liefst mechanisch. (Mag overigens wel gaming zijn maar ik ga er niet mee gamen)
Kijk eens naar de microsoft ergenomische toetsenborden.
De sculpt hebben een lichte aanslag. Maar zijn helaas niet mechanisch.
De 4000 heeft een iets zwaardere aanslag maar is ook een fijne toetsenbord.

Ergenomisch zijn deze toetsenborden heel goed. En iedereen die er een heeft gehad (voor meer dan 2 weken, je moet er namelijk opnieuw op leren typen) wil niets anders meer.

Kijk maar een hier:
categorie: Toetsenborden

[Reactie gewijzigd door reefclaw op 31 oktober 2016 07:04]

Ben ik met je eens. Twintig jaar geleden overgestapt op zo'n ergonomisch Microsoft bordje, nooit meer anders gehad. Soms kijk ik wel eens likkebaardend naar zo'n kek Logitech bordje met led lichtjes en zoal, maar die stand van je polsen... nee nooit weer.
Je polsen moeten dan ook niet plat op tafel liggen, maar zweven boven je toetsenbord. Pols mag niet gekikt zijn, maar vlak. Dat is ook de normale houding als je je onderarm voor je houdt. Dat en lichtjes typen (als in niet geforceerd). Muis idem dito. Pols zweven boven tafel zonder knik. Bij muis kun je evt totale onderarm incl hand ietwat kantelen zodat handpalm tegen tafel komt.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 31 oktober 2016 13:13]

als je op een natuurlijke houding gaat zitten, dan staan je handen bij een normaal toetsenbord op bijna dezelfde manier als bij een natural keyboard. Ik vind het daarom ook meer een gimmick. Ik ben vanwege RSI klachten afgestapt van het natural keyboard naar een normaal toetsenbord. Het is altijd een combinatie. Je polsen mogen nooit liggen als je aan het typen bent, dus ook niet op een polssteun. Je ellebogen dienen een stuk naarbuiten te staan. Het mooiste is een TKL toetsenbord zodat je muis dichterbij je toetsenbord komt te liggen. Je stoel moet op de juiste hoogte staan, je bureau moet op de juiste hoogte staan. Je monitoren moeten op de juiste hoogte staan (je hoofd mag niet naar voren hangen).
Bijkomend voordeel: de 4000 kan je uit elkaar schroeven en dan blijven de toetsen aan de bovenkant van de shell hangen. Je kan zo de hele shell in de vaatwasser doen om deze weer helemaal brandschoon te krijgen. Is bij mijn 4000 een jaarlijks ritueel ;).
Het enige nadeel is dat de letters snel vervagen tijdens gewoon gebruik. Mijn nieuwe binnen 3 maanden vervaagt de letter m al.
Voor mij als vast gebruiker geen probleem. Maar als een vreemde achter het toetsenbord zit en hij moet zoeken dan vind hij de letters niet.

Het fijnste en degelijkste was de logitech ergonomisch toetsenbord welke ik gehad heb. Die is echt lang mee gegaan. Kan zo niet meer op het typenummer komen.
Helemaal mee eens. Heb 13 jaar op een Natural keyboard getyped. Moest hem helaas vervangen omdat het toch wel versleten raakte en zwaar ging typen. Heb nu een sculpt en hoewel die heerlijk licht typed erger ik me dood aan toetsen die blijven hangen (klem raken) en de stomme indeling van de pijltjestoetsen en insert/pgdn/pgup enzo. Ik type nu 2 jaar er op en moet nog steeds zoeken naar de toetsen.
Microsoft, please ga weer Natural keyboards maken... pretty please???!!!
Helemaal mee eens! Ik heb nog 1 Comfort Curve 2000 en zou zo 50 Euro betalen voor een nieuwe al waren ze maar twee tientjes...
Ik vind eigenlijk vooral de oude MS Ergonomische toetsenborden goed, de nieuwere zijn een stuk minder.

Gebruik zelf al jaren het Microsoft Multimedia Natural Keyboard. Als je die op de kop kan tikken heb je echt een top toetsenbord.
Mijn pa gebruikt er een op z'n werk, na die een keertje geprobeerd te hebben direct geregeld dat die naar mij toe gaat als hij ooit met pensioen gaat :P
Probeer toetsenborden gewoon uit bij de mediamarkt. Daar liggen er 20-30 naast elkaar. Ik wou ook cherry maar ben met de microsoft sculpt naar huis gegaan. Had ook soms last van mijn polsen, met sculpt niet meer.
product: Microsoft Sculpt Ergonomic
Daar liggen er 20-30 naast elkaar.
Maar daar zijn er maar twee ofzo mechanisch. En altijd met numeriek gedeelte. Tenkey-less werkt veel plezieriger, omdat de muis dan dichterbij ligt. Of je moet een datatypist(e) zijn die continue cijfers inrammelt.
Nou, het staat er niet zo duidelijk bij maar ik vond er toch een stuk of 5 die mechanisch waren. Nadat ik de toetsen er hier en daar had afgehaald :)

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 2 november 2016 17:59]

Nu 1.5 week een mechanisch toetsenbord geprobeerd, maar de zware aanslag geeft een tintelend gevoel in mijn vingers :s ga deze terugsturen en een sculpt proberen..

Hopelijk wordt het geen lange zoektocht naar een fijn toetsenbord en jammer dat het mechanische niks voor mij lijkt te zijn, ik ben zo snel verliefd op mijn degelijke techniek.. ;)
Zware aanslag? Dan heb je waarschijnlijk een toetsenbrod met MX chery black switches in huis gehaald.

Mijn mechanische toetsenbord cherry red heeft juist een lichte aanslag. Soms heb ik nieteens door dat ik een toets indruk omdat het zo eenvoudig gaat :)
Heb een cherry Brown. Heb geen echte rsi maar wel last van kramp en tintelende vingertoppen na een week veel typen voor promotie ed
Ik heb voordat ik mijn cherry red bord heb aangeschaft een proefpakketje met alle verschillende switches besteld. De browns vond ik bijzonder stroef aanvoelen met die neppe klik er in. De reds zijn echt veel soepeler. Dus er is nog hoop ;)

Maargoed, een proefschrift typen is ook wel vrij intensief (ik spreek uit ervaring). Ik denk dat de tintelingen meer te maken hebben met te weinig beweging dan met de toetsen.
Ja de Brown gaat terug en ik probeer de sculp voor nu even. Rus nog wat websites ernaast en werk ernaast dus genoeg getyp elke dag. Mocht dit niet bevallen wordt 't een red. Thanks!
Ps waarin ben je gepromoveerd? ;)
Medische microbiologie, weinig tweakers onder de collega's dus ;)

Succes komende tijd!
Toevallig, een arts hier ;) Thanks
Ik heb voordat ik mijn cherry red bord heb aangeschaft een proefpakketje met alle verschillende switches besteld.
Waar heb je dit gedaan? Ik ben erg benieuwd naar de verschillende switches namelijk maar ook bij de mediamarkt kom ik maar 2 mechanische toetsenborden tegen.
Maar zijn helaas niet mechanisch.
Niet-mechanische toetsenborden moet je gewoon mijden als je dat financieel gezien kunt.
Een "goedkope" ducky met brown of blue. Heb zelf een ducky zero met blue en een filco majestouch ninja met brown. Die laatste maakt minder geluid en is mijn favoriet. Goedkoop in Japan kunnen kopen, 80 euro of zo. :)
Een "goedkope" ducky met brown of blue. Heb zelf een ducky zero met blue en een filco majestouch ninja met brown. Die laatste maakt minder geluid en is mijn favoriet. Goedkoop in Japan kunnen kopen, 80 euro of zo. :)
Een basis-toetsenbord met MX Blue of Brown heb je in Nederland ook al voor een euro of 80. Zelf een CM Quickfire XT gekocht met blauwe switches, was 84 euro kwijt voor een fullsize toetsenbord met een fijne aanslag.

Welke switches je wil hebben ligt echt aan je voorkeur: Blues maken íets meer herrie (al scheelt dat niet heel veel) maar hebben wel een duidelijker klik-gevoel dan Browns. Als je collega's last hebben van de tikherrie, kun je het beste investeren in een tientje aan O-ringen.

Als je rubbertoetsen of laptoptoetsen gewend bent dan is overstappen op een mechanisch toetsenbord een enorme opluchting.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 31 oktober 2016 14:32]

Die ducky zero kost ook geen drol, dat die filco voor 80 euro te halen was vond ik echter wel mooi. Die staat toch een stuk boven de ducky. (Los van de toetsen, de blue's vind ik net zo chill als de browns alleen met meer herrie)
Ik heb een ducky met brown switches (met backlight (blauw)) voor iets van €80 een keer gehaald.
Relatief goedkoop voor een goede kwaliteit keyboard. Brown is echt heel fijn. Wil alleen eigenlijk net iets zwaardere tactile keyswitches maar dan heb je volgens mij wit en of clear en daar is bijna niets in te krijgen. (en blauw maakt echt een lawaai, maar typt ook fijn)
Weet je wel zeker dat een lichtere aanslag altijd beter is tegen RSI?

Zoals ik dat heb begrepen (en bij mezelf ervaren, maarja subjectief natuurlijk) is dat je meer RSI krijgt van te lichte bewegingen die je te vaak maakt.

Ik heb zelf een DasKeyboard model S met Cherry Blue (heel clicky en een zwaardere aanslag dan bij rubber-dome). Voordat ik em kocht (is 100 euro) dook ik in de reviews en er zijn mensen die claimen dat het helpt tegen RSI.

Zelf heb ik geen claims over dat ding maar ik kan je wel vertellen dat het heerlijk aanvoelt.
Ik heb een jaar of twee terug de diagnose RSI gekregen, en dat moment ben ik overgestapt op een Trackball en een mechanisch toetsenbord. (met O-rings om het bottomen van de switch iets te verzachten) Zowel links als rechts heb ik zo goed als geen pijn meer. Nu is dat natuulijk maar één geval, maar ik merk zeker verschil.
Weet je ook welke switches je je toetsenbord heeft?

Ik heb zelf thuis een toetsenbord (ducky) met mx blue's, en op kantoor een met mx clear's (code keyboard). De clears zijn een stuk zwaarder, maar naar mijn idee kan ik er ook langer op tikken.
Ik heb zelf MX Browns :)
Kijk naar een Tenkeyless mechanisch toetsenborden (TKL). Dat zijn de kleinere toetsenborden zonder numpad. Door het kortere toetsenbord is je polshouding een stuk beter samen met de muis. En het ruimt je bureau ook nog eens op.

Een Cherry MX Brown of Red is de meest veilige keuze, die tikken het soepelste zonder herrie en zijn goed te verkrijgen. Ik heb een CM Storm Quick Fire, werkt erg fijn.

http://gomechanicalkeyboa...ess-mechanical-keyboards/
Een Cherry MX Brown of Red is de meest veilige keuze, die tikken het soepelste zonder herrie en zijn goed te verkrijgen. Ik heb een CM Storm Quick Fire, werkt erg fijn.
Dat Blues echt veel meer herrie maken is een mythe -- de meeste herrie komt (ook bij Blue borden) van het bottomen van de toetsen op de bodemplaat, dat heb je met Reds en Browns net zo goed.

De klik van een MX Blue is maar heel zachtjes vergeleken met het geluid van het bottomen. Het geluid is vergelijkbaar met een muisklik.
Als je echt gaat voor de "beste keus" dan kun je het beste een Realforce kopen met zogenaamde Topre switches. Echt een feest om te gebruiken. Je hebt ze ook met variabele weerstand waarbij de "zwakkere vingers" ook minder weerstand krijgen van de toetsen. Beste toetsenbord die ik ooit heb gebruikt. Hangt helaas wel een flink prijskaartje aan.

Een zogenaamde "Ergo dox" is ook erg ergonomisch, maar helaas ook vrij prijzig.

Met een "normaal budget" zou ik iets zoeken met cherry red (licht zonder feedback) of cherry brown (tactile feedback maar wel light). Voor een mooie prijs vind je al een Magicforce met brown switches (moet rond de 60-70 wel lukken). Is ook meteen lekker compact waardoor je arm/hand een betere positie heeft om de muis te gebruiken.
Ik typ nu al iets meer dan 4 jaar op een Topre Realforce, en dat is echt een feest. Zeker als je daarna teruggaat naar een standaard bord, met name de rommel die HP en Dell durven leveren bij hun desktops en workstations.

Ik heb hem een beetje op goed geluk gekocht, want ik kon hem nergens testen. De eindprijs inclusief taks en verzending was £ 195, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Als tweede keyboard overweeg ik iets goedkopers, maar als ik het bord niet eerst kan uittesten neem ik gewoon weer een Topre.
en mocht je wel voor mechanisch gaan, probeer ze dan eerst even uit. De standaard kleurtoewijzingen x voor gamers, y voor sneltypen,etc is toch erg persoonlijk. Veel mechanische toetsenborden geprobeerd, uiteindelijk iets heel anders gekozen dan men had geadviseerd.
Lichte aanslag is niet per sé beter tegen RSI. Ik merkt zelf dat ik op laptop-bordjes minder hard typ, en daardoor juist meer spieren gebruik om m'n vingers te 'remmen'. De twee mechanische borden die ik heb gekocht helpen juist enorm tegen RSI.

Maar: dit is voor iedereen anders!
Zelf heb ik deze: product: Cherry STREAM 3.0
Is hetzelfde toetsenbord als bij de betere zakenlijke laptops (scissor switch): https://upload.wikimedia...._switch_mechanism.svg.png

Geen enkele collega heeft last van je, omdat deze zelfs iets stiller zijn dan normale (rubber dome) toetsenborden. Als je iets wilt tegen RSI, dan zou ik gaan voor een toetsenbord met een betere vorm en eerder nog iets als een ergnomosische houding. Vaak is een goed toetsenbord een van de latere dingen die de oorzaak kan zijn van RSI (houding en stoel zijn vele malen belangrijker).
Proberen.

Je kan ook switch testers bestellen, dan krijg je een tester waarop elke kleur switch te proberen is voor een paar euro.

Zelf ben ik fan geworden van Kailh Brown, maar het is 75% gewenning en 25% initiele voorkeur denk ik. Ik kon niet overweg met lineaire switches, heb een Steelseries met Cherry Black gehad maar dat was rampzalig, te zwaar (en lineair) en ik kreeg er pijn in de vingers van. Vooral lineair of tactile maakt een groot verschil. Membraan heeft eigenlijk ook een wat slappe vorm van tactile switch, maar minder 'clicky' dus wat dat betreft lijkt brown er best veel op.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2016 10:37]

Je kan ook switch testers bestellen, dan krijg je een tester waarop elke kleur switch te proberen is voor een paar euro.
Die testers kosten meer dan 'een paar' euro, en de verzendkosten zijn vaak ongeveer net zo hoog of nog meer dan de testers zelf. Vijftig euro ben je zo kwijt.
Het Logitech K800-toetsenbord is echt geweldig! Lichte aanslag, stil, ontzettend precies.
Persoonlijk vind ik mijn K800 beter en fijner dan mechanische toetsenborden.

pricewatch: Logitech K800 Wireless Illuminated Keyboard (Qwerty US)
Amen! Ik heb daarvoor een Logitech gehad met hogere toetsen en een display erop etc. een voorloper van de mx5500 revolution had ik. Die ging kapot en werd kosteloos vervangen door Logitech met een k800 en nieuwe performance mx . Maar ik kijk nu wel naar die nieuwe aangekondigde microsoft sculpt
nieuws: Microsoft introduceert opvolger Ergonomic Sculpt Keyboard
Die lijkt mij wel super. Al zal het wel wennen zijn een gebroken toetsenbord en alles netjes met 10 vingers typen.
ikzelf gebruik onderhand al een heel lange tijd een mechanisch keyboard, en als je een goed, degelijk keyboard wil dat niet teveel kost, kan ik je aanraden om een Ducky te kopen (ze hebben die bij alternate).

die hebben ze met alle kleuren switches die je maar wil en ze hebben ze ook in verschillende formaten. Al hun keyboars zijn bijna met aluminiumen plating voorzien (en dus énorm stevig.. De 'Legend' heeft zelfs een aluminium buitenkant waardoor het in de zomer lekker fris aanvoelt wanner je start met typen en je bij een potentiele overval meteen een serieus wapen hebt klaarliggen om de boef z'n hoofd in te timmeren...

Zelf heb ik de Ducky Shine 3 en een Ducky Legend; eentje met MX RED (lichte aanslag, lineair) en de andere met mx brown (lichte aanslag, tactile)

Ik ben zowel een gamer als iemand die redelijk wat teksten typt; het zijn zeker geen toetsenborden die overlopen van gaming ofzo, ze zien er nameijk gewoon uit als een normaal keyboard, komen niet met extra software die je nodig hebt (je kan ze aanpassen met speciale functies op het keyboard zelf, waardoor ze dus ook volledig bruikbaar zijn onder linux bvb). De legend heeft wel iets minder functies dan de Shine versie.

Als je ze koopt tijdens een koopjes periode betaal je ze maar 99€ bij alternate (in belgie toch) ipv 149€; de eerstvolgende 'soldenperiode' is begin januari. Het kan natuurlijk in NL anders liggen; bv dat jullie daar met eindejaar al een kortingsperiode hebben want 'solden' kennen jullie niet voor zover ik weet.
'Beste keus' is enorm subjectief maar ik heb net mijn tweede ErgoDox binnengekregen, dit keer de 'Infinity' uitvoering, nu weer te bestellen:

https://www.massdrop.com/buy/infinity-ergodox

Dit bericht zit ik te typen op een originele ErgoDox met Cherry Brown en Whites. Bevalt bijzonder goed. Belangrijkste redenen om voor dit toetsenbord te gaan:
- Je kan meer doen met je duimen! Je duimen zijn de meest mobiele vingers die je hebt en daar gebruik je er bij een normaal toetsenbord maar 1 van om op een enorme spatiebalk te rammen. Ik gebruik de duimen o.a. voor backspace, spatie en enter. Vooral de backspace zit normaliter nogal erg ver weg.
- Twee helften, hierdoor worden je polsen veel minder belast. Een 'normaal' toetsenbord forceert je polsen in een rare hoek.
- Matrix plaatsing van de toetsen, letters zitten recht boven elkaar ipv versprongen. Dat typt makkelijker, zeker met blind typen.
- Helemaal zelf in te delen. Handig voor programmeurs, toetsen die je veel gebruikt (haakjes, quotes) kan je veel dichterbij halen.
- Meerdere lagen. Door op een knop te duwen veranderen 'hjkl' in pijltjestoetsen of in mouse keys.

Wat de ergonomie betreft; hier wat uitleg over een aantal aspecten:
https://www.trulyergonomi...anical-ergonomic-keyboard

(gaat over een ander toetsenbord, idee is hetzelfde. Overigens werkt die TrulyErgonomic ook erg prettig, belangrijkste nadeel vond ik het beperkte aantal duimtoetsen).
Je zou naar een toetsenbord met Cherry MX Red kunnen zoeken
Ik vond die cherry toetsenborden van vroeger wel iets hebben.
Hij maakte zoveel lawaai net als de een van de eerste typemachines in die tijd.
En volgens mij gaat een cherry toetsenbord ook langer mee.
Het nostalgische klikken vond ik toen leuk.Als je ze nu moet kopen zijn ze niet goedekoop maar dan heb je wel iets.

http://cherryamericas.com/product-category/pos/
Ik wou dat er meer witte of licht gekleurde toetsenborden waren, niet alleen maar zwarte met gadgets. Veel prettiger om op te werken...
Wordt alleen zo snel vies...
Overigens zijn er best wat Chinese (maar heus prima!) mechanische ramplankjes in het wit te krijgen, en ook nog best aantrekkelijk geprijsd. Er zijn echt wel opties als je een beetje zoekt :-)
Jahaaa... een aanvulling op dit stuk over "how to clean a keyboard" :)
Misschien een leuk vervolg.

Met :
- Testje over de gorigheid(bacterie stats)
- Welke key verzamelt het meeste grub?
- Welke lunch vind ik in welk kantoor?
- Verschil tussen mannen en vrouwen keyboards(Hoe type je met acrylnagels)?
- Wasbenzine, thinner, alcohol en ander doekjes.
- Muis, pookje, tablet of touch. Hoe schoon is jouw muis?
- Prijs voor 'vieste keyboard', gesponsord door Logitech.

:)
En misschien ook interessant en leuk als experiment. Kun je met de bacteriecultuur, brood bakken of bier brouwen?
Nee :) Beide processen hebben gist nodig en dat is geen bacterie ;)
Maar is misschien alsnog te vinden in je toetsenbord... ;)
Smerigste keyboards die win ik. Ik eet er altijd boven.
Ik had collega's die draaiden hun sigaret boven hun keyboard.
Die waren altijd plakkerig van de tabak.
Heel smerig, maar het mag nu niet meer gelukkig.
Ik rook er ook boven. Kwak as ligt er ook vaak in.
Feitenlijk worden ze beiden net zo vies, alleen zie je het eerder op een wit toetsenbord. Een wit toetsenbord herinnert je er op die manier wel aan dat ze schoon gemaakt wil worden.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 31 oktober 2016 07:35]

En uiteraard af en toe omkeren en uitkloppen dan stofzuigen. Al het haar en de hagelslag en pizzakruimels weg is ook wel zo schoon. ;)
Ze worden allemaal net zo snel vies, op zwart zie je het alleen minder snel... dus als je een beetje bewust bent van hygiene (toetsenbord+muis is een van de smerigste gebruiksvoorwerpen thuis en op kantoor) dan zou je juist voor een lichtere kleur willen gaan omdat het dan snel duidelijk is wanneer je de boel weer eventjes moet reinigen.

Overigens is er nog best wel een redelijke selectie aan witte en grijze toetsenborden te vinden zonder naar China te hoeven kijken... in de pricewatch vind je (niet gekeken naar de toets techniek) toch nog een ruime 300 toetsenborden met een lichte tint.
ik heb een witte muis,
wekelijks schoonmaak kwartiertje, woohooo
Of gewoon regelmatig je handen wassen ;)
Ik heb geen muis meer, gebruik al jaren een Wacom tablet. Die worden ook minder snel vies.
dat is idd ook wel zo, van dell en fujitsu. Toch wel vreemd dat zwart voor kasten monitoren en toetsenborden nog zo populair is. Alsof we niks aantrekkelijkers kunnen designen
Dat laatste kan wel, maar daar willen velen niet voor betalen.
InWin doet anders volgens mij goede zaken de laatste tijd en dat is toch echt wel next level design wat mij betreft.

Soms wat té, maar ok.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2016 10:41]

Ik heb al een aantal maanden witte keycaps op mijn toetsenbord waar ik 40 uur per week op werk en er is nauwelijks viezigheid op te zien.
Het echte vuil is niet zichtbaar, zoals e-coli bacteriën. Daar kun je flink ziek van worden. Met regelmaat met een alcoholdoekje poetsen doet wonderen.
zoals e-coli bacteriën
Gewoon je handen wassen na toilet-bezoek voorkomen die ook... :)
Maar wat als een collega of familielid of vriend even jouw toetsenbord gebruikt? Ga je die dan vragen of ie zijn/haar handen gewassen heeft na het toiletbezoek? ;)
Ik gebruik thuis laptops met witte toetsen borden. In de schemer zijn die prima te lezen t.o.v. de zwarte variant. Wat mij betreft worden ze helemaal niet snel vies.

[Reactie gewijzigd door BUR op 31 oktober 2016 07:25]

Food for thought : vuil is vaak niet zichtbaar :Y)
Je kunt natuurlijk altijd witte caps kopen. Je zou ook de behuizing uit elkaar kunnen halen en proberen die wit te spuiten als die zelf niet wit is. Met het risico dat de verf natuurlijk weer los laat na verloop van tijd.
Apple toetsenborden zijn wit, maar niet mechanisch.
Er zijn wel mechanische toetsenborden van Apple geweest. ;)

En Matias heeft de witte Tactile Pro.
Genoeg andere keycaps te krijgen op eBay of Massdrop.
Voordeel van witte toetsen is dat je ook ziet wanneer het tijd wordt om de boel eens schoon te maken. https://www.massdrop.com/mechanical-keyboards

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 31 oktober 2016 10:35]

Genoeg andere keycaps te krijgen op eBay of Massdrop.
Alleen gaat bij mij de boel snel stuk als ik een spatiebalk of enter of shift wil vervangen. En die keycaps worden duur door de verzendkosten (trouwens keycaps zelf zijn ook niet zo goedkoop).
Kwestie van een goede keycap puller. Bij mijn CM Rapid-i zat een keycap puller die alles netjes doet.

Op eBay kun je ook genoeg keycaps vinden. Een double shot PBT White complete set heb je daar voor minder dan 15 euro inclusief shipping.
Ik heb al keycap-pullers. Die helpen niet bij 't voorkomen van het stuk gaan van die plastic voetjes waar die metalen balkjes in zitten bij de spatiebalk; die zijn te fragiel. En het is vaak een enorm gepriegel om de spatiebalk en grote toetsen uberhaupt weer netjes in elkaar te zetten.
Een double shot PBT White complete set heb je daar voor minder dan 15 euro inclusief shipping.
De goedkoopste set die ik daar kan vinden is $39,99... Ik vind dat duur. Je kan er 5 rubber-dome keyboards voor kopen (al typen die natuurlijk lang niet zo goed als een mechanical).
Misschien gebruik ik de verkeerde zoektermen...

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 3 november 2016 11:56]

De eerste hit op eBay.nl op de zoekterm 'keycaps'.
Zet wel de zoekopties op wereldwijd en gratis verzending: € 13,28 :)

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 3 november 2016 21:26]

Ik zie deze:
http://www.ebay.com/itm/N...MX-Keyboard-/182305776679 87 keys voor $25.50.
Goedkopere setjes die ik op Ebay zie, zijn blank (zo goed kan ik niet blind typen) of doorzichtig (die zijn moeilijker leesbaar, denk ik).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 4 november 2016 10:20]

Ja dat zei ik; die is translucent ;).
Doorzichtig dus. Da's niet zo goed (of je moet toevallig een keyboard met LED's onder elke toets hebben. Die zijn er niet zoveel).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 4 november 2016 14:55]

Je hebt gelijk, al lijkt het wel vooral wit. Er staat voor € 17 een knalgele tussen, niet doorzichtig. Gewoon rustig eBay in de gaten houden, het aanbod wisselt continue.
Ik denk dat je deze bedoeld:
http://www.ebay.nl/itm/Ye...es-keyboard-/262099574436
Maar dat zijn slechts 37 toetsen, al kan dat genoeg zijn om je toetsenbord op te vrolijken. Maar ik blijf het duur vinden, meer dan een gulden per stuk voor zo'n verhipt klein stukje plastic... :P
Alleen staat er niet bij _welke_ toetsen het zijn (ik neem aan a-z + 0-9 + nog een onbekende, maar welke?).
Ze zijn niet double shotted, dus na een jaartje of twee zijn de toetsen mogelijk moeilijk leesbaar als je redelijk wat typt.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 10 november 2016 14:22]

Ik heb persoonlijk laatst de Ducky Shine 4 White Edition gekocht met Cherry MX clears. Was de laatste op Alternate, dus ontzettend veel mazzel gehad.

Binnen de EU zijn ze wel te vinden, alleen veel minder common zoals zwarte toetsenborden. Je kunt nog de Pok3r van Corus Keyboards bekijken, een Compact toetsenbord die ook in het Wit komt. Deze zou ik eerst hebben gekozen, maar ik vond de Function Row hebben toch wel heel belangrijk vandaar dat het de Ducky geworden is.

En zoals Iceheart zegt, er zijn hele mooie witte toetsenborden beschikbaar via websites zoals AlieExpress. Nadeel is dan wel dat je vaak met imitatie switches te maken hebt, maar volgens sommige mensen kun je het verschil amper merken. (Zelf heb ik nog nooit een ander type dan een Cherry MX aangeraakt, dus ik kan hier niet echt over oordelen :P )
Genoeg te vinden wat betreft licht gekleurde keycaps. Of toetsenborden met witte layout/knoppen.
Bijvoorbeeld een Magicforce in het wit. Maar ook "duurdere" zijn in het wit beschikbaar.

Wat betreft schoonmaken is het ook vrij makkelijk. Even de knoppen er af met een "key puller", even een paar uurtjes in het water met een paar kunstgebit tabletten en alles is schoon. Op laten drogen en er weer op als nieuw.
Zoek op aliexpress eens naar keycaps. Kijk ook eens op bijv. wasdkeyboards.com voor al uw benodigdheden om een eigen gekleurd tobo te maken :D
grappig, ik kende dat helemaal niet! Dank :)
Als Belg vraag ik me af in hoeverre veel van deze keyboards (en controllers) verkrijgbaar zijn met azerty (ondersteuning)?

Ookal krijg ik vaak de opmerking dat je eenvoudig naar een qwerty kan overschakelen, vermits ik al 10 jaar op een azerty typ ben ik minder geneigd over te schakelen.
Kwestie van de keycaps verplaatsen & instellingen in je OS aanpassen. Layout kan wel van belang zijn, US int komt met horizontale enter + lange linkershift, UK komt met verticale enter + korte linkershift. Mochten bepaalde toetsen niet lekker overeenkomen (cijfer + shift) kan je ook kijken naar Qwertz/DE of een setje losse keycaps bestellen.
Als een toestensbord niet gemaakt wordt in de Belgische Azerty variant, lijkt de kans mij ook heel klein dat sommige tekencombinaties op 1 toets, eigen aan Azerty, wél beschikbaar zouden zijn voor dat type toetsenbord.
Het instellen in het OS is geen probleem, het staat alleen niet op de keycaps dus je zult moeten weten welke toets wat doet.
Dan bestaat er nog altijd de set losse keycaps, die je over kunt zetten. Stel het ding daarna in je OS goed in (moet je toch), en geniet van whatever layout je kunt vinden.
De <>\ toets rechts van de linker Shift is voor mij het grootste probleem, deze is nl niet aanwezig op qwerty keyboards (deze hebben een langere linker Shift) dus is het niet enkel kwestie van de Key caps jammer genoeg.
Ik zeg toch al dat layout van belang kan zijn? UK Qwerty layout (voorbeeldje in PW) en de 'Duitse' qwertz hebben ISO layout/kleine shift/verticale enter.
Je kunt meestal gewoon andere keycap sets halen, bij bestelling of als extraatje. De meeste toetsenborden zullen wel Cherry MX switches hebben, daarvoor vind je makkelijk keycaps.
Probleem voor een web developer zoals mezelf is dat qwerty een toets minder heeft (rechts van de linker Shift toets) wat maakt dat er steeds een mismapping is. Deze toets bevat de <> \ tekens
Ah, je doelt dan op het verschil met de ANSI en ISO layout. De ISO layout heeft inderdaad een knopje meer, dit soort toetsenborden en keycaps zijn dan wat moeilijker te vinden. Maar dan alsnog, je zou deze goed moeten kunnen vinden.
Misschien kun je dan kijken naar een echte IBM. Al heet het tegenwoordig Unicomp. Blijkt dat je klanten niet terug komen als je toetsenbord onverwoestbaar is wat betekent niet veel winst en dus moest IBM er van af.

Je kunt echt van alles kiezen wat je wil. Ik heb even gekeken en er zijn verschillende Belgische layouts mogelijk.
Belgisch Azerty is over het algemeen inderdaad niet zo eenvoudig te verkrijgen. Je kan een kijkje nemen op www.gamegear.be. Zij hebben vaak zo'n Azerty toetsenborden.
Het enige verschil wat er toe doet is US-ANSI (goed) tegen ISO (slecht). Dat tussen haakjes is natuurlijk mijn persoonlijke mening. ;)

Een geheel blank toetsenbord typt echt veel lekkerder dan een toetsenbord met vervelende uitsteeksels of ingelaserde gaatjes, nog bovenop het comfort van mechanisch. Maar je hebt natuurlijk ook transparante keycaps.
AZERTY support zit niet in het keyboard, dat zit in je software op de computer....

je keyboard stuurt normaal gezien gewoon door 'knop ID XXX werd ingedrukt' en de pc vertaalt dit dan naar een cijfer, letter of leesteken dat op jouw toets staat. Welk teken hij juist zal tonen hangt af van de keymap die op dat moment is ingeladen door het OS.

't is da wij het in belgie niet kennen, maar amerikaanse steden bv hebben allemaal dezelfde layout qua straten. allemaal zijn dit 'rechthoekige blokken en hebben de straten nummers. Stel nu dat men voor elke stad ipv nummers namen gebruikt... de layout blijft hetzelfe van de straten (je toetsen) alleen de namen veranderen... en jij moet gewoon een stratenplan hebben met de straatnamen van die stad om te weten hoe je je moet verplaatsen.
Waar je in de ene stad op 4th street zit, zal je in die andere stad op 'alabama street' zitten.. maar om naar het centrum te gaan leg je exact dezelfde weg af in beide steden.

ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.. 't komt er dus gewoon op neer, in windows zeg je ' dit is een azerty keyboard', als ik op de eerste toets van het alfa-gedeelte druk staat daar een A, (de belgische codepage), bij de standaard us-ascii codepage staat daar een Q.
Zonder codepage zou een computer niet weten welke letter hij moet weergeven; dus een qwerty keyboard heeft atijd een driver/codepage ingeladen om te werken, ook al lijkt het alsof dit 'out of the box" werkt zonder extra's... dat is dus niet zo. voor azerty verander je gewoon die codepage (ook voor andere layouts zoals qwertzu, dvorak, ....)

je kan bv perfect met een qwerty keyboard in een, azerty codepage typen... en andersom is iets wat gamers nog wel eens moeten doen om een game in wasd modus deftig te besturen (als een game geen odnersteuning heeft voor azerty layout moeten belgische gamers qwerty layout gebruiken). Heb je een qwerty keyboard gekocht en typ je er altijd azerty mee? dan kan je gerust een azerty-layout aan toetsen kopen en je keycaps vervangen (in princiepe kan je de letters, spatiebalk, ctrl, alt, shift, functietoetsen, backspace, de twee eilandjes en het numeriek klavier zo laten; je moet enkel de numerieke rij v/h alfanumeriek gedeelte vervangen en alle knoppen met leestekens. de toetsen 'aqwzm' kan je gewoon ff van plaats veranderen om het een correcte azerty layout te geven OF je kan die paar toetsen uit het hoofd leren en net als ik zeggen dat je multi-layout kan blindtypen... :) (de meestgebruikte leestekens zoals , . zijn maar 1 knopje naar rechts en de rest ontdek je ook snel (gebruik desnoods ff het onscreen toetsenbord om de layout te leren)
Ik heb een WASD-keyboard en die bestaan in alle mogelijke indelingen, dus ook azerty. Alleen zijn ze niet goedkoop, maar ik hoop er dan ook de rest van mijn leven mee te doen.
Ik type nog op een model m, het is niet zomaar dat ze nog steeds 50€+ kosten.
Hoe los je het op dat je geen super/windows/command key hebt?
Ik heb de Windows key juist ge-disabled met een registry tweak!

Het gebeurde net te vaak dat ik em aansloeg in een game terwijl ik ctrl of alt bedoelde. Je hebt em eigenlijk ook nooit nodig in Windows zelf.
Ik rammel toch elke dag meerdere keren op:
Window + X: Snel naar apparaat/schijfbeheer
Window+R: snel uitvoeren van een commando
En de meest gebruikte: Windows key + pijltjescombi.
Als je multimonitor hebt (of een >QHD) dan wil je niet zonder zoiets :)

Maargoed, dat kun je inderdaad ook onder een andere shortcut hangen.

Tijdens gamen kan hij inderdaad uit; ik heb een hardwarematige switch op een Logitech G510 om dat ding evt. uit te zetten.
Grappig! Ik heb dit ook lange tijd gedaan (maar dan met een hardware tweak, namelijk die rot-toets er gewoon uit gerukt, was op een el cheapo tobo :D) maar in Windows 10 moet ik toch zeggen dat ik 'm weer nuttig vind. Alt+Tab functioneert namelijk wat anders, en zelfs in-game is de windows toets handig om snel even de taakbalk naar voren te halen voor een browser of iets anders. Steeds meer games doen toch borderless hun werk dus het is ook niet zo dat je je applicatie niet meer ziet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2016 10:44]

Je hebt em eigenlijk ook nooit nodig...
Dat argument hoor ik over iedere toets wel eens ooit, terwijl vele met mij ze toch wel zeker dagelijks in gebruik hebben ;)
Als je dat echt wenst kan je dat softwarematig nog oplossen door een andere toest (of combinatie) er voor te gaan gebruiken. Een andere oplossing is een nieuwe kopen waar die toets wel op zit. De toetsenborden worden nog altijd gemaakt door de firma Unicomp. Zij hebben destijds de machines overgenomen waarop de Model M gemaakt werd en bouwen deze nog altijd. Een nieuwe Unicomp is trouwens goedkoper dan een tweedehands Model M in goede staat en komt reeds met USB.
Hier een tevreden gebruiker van een unicomp keyboard. Mijn trouwe Model M uit 1983 heeft helaas het loodje gelegd (spatiebalk stuk). Maar sinds een paar jaar een Unicomp als vervanger, en dat typt eigenlijk wel prima :)
Ik heb met het programmaatje SharpKeys de windows toets vervangen met scroll lock. Na een tijdje wen je er aan en doe ik het ook perrongelijk op andere toetsenborden.
Hoe los je het op dat je geen super/windows/command key hebt?
De caps lock toets toewijzen als super key. De caps lock-functie werkt dan niet meer, maar dat is niet erg. Caps lock is nuttelozer dan super key. :)

Getypt met een Model M. Deze heeft wat adapters nodig (AT naar PS/2, PS/2 naar USB), maar dan heb je tenminste een echt toetsenbord. 8-)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 oktober 2016 14:33]

Een echt OS gebruiken!

Ik heb eem model M op mijn werk, thuis iets met MX blauw, maar het valt me op dat die MX-blauw switches toch een bereik hebben, als je een toets ingedrukt hebt en iets loslaat, waarin je wel letters in je terminal krijgt maar geen klik hoort. Het is dus nog steeds niet zo goed als een buckling spring mechaniek,
Die toets heeft bij ieder OS voordelen. Niet alleen voor het oproepen van een Startmenu, maar het is ook gewoon een extra toets om shortcuts onder te hangen. Zo gebruik ik Xubuntu 14.04, en Windows+M opent m'n mail, Windows+W = webbrowser, Windows+E = text editor, etc...
Persoonlijk mis ik het niet: de Windows-toets doet geen belangrijke dingen, en doet ook geen dingen die je niet via een andere toetsencombinatie kunt doen. Zelfs op de toetsenborden die deze toets wel hebben gebruik ik hem eigenlijk nooit.
ik heb er ook nog 1, die doe ik nooit meer weg, al gebruik ik hem niet :)

maar hem even met een serieus hoofd een dag neerzetten om mensen te f*cken is mooi :)
50,-? Nou.. ik zie veel hogere prijzen.
Op Ebay lijkt 50 euro inmiddels wel de minimum prijs te zijn. En nieuwe exemplaren (die via Unicomp nog te krijgen zijn: www.pckeyboard.com ) kosten inmiddels wel minimaal 80 dollar. De tijd dat je ze voor een paar euro op rommelmarkten kon kopen lijkt wel geëindigd te zijn.
Ik gebruik al sinds 1993 hetzelfde IBM Model M keyboard, de heilige graal onder de toetsenborden, echt een mega fijn keyboard. Super degelijk, heel erg zwaar, je kan er een inbreker mee bewusteloos slaan en daarna weer rustig verder typen.

Begin jaren negentig werden door het bedrijf waarvoor ik werkte IBM servers geplaatst bij klanten, die klanten wilden allemaal een toetsenbord met NL layout, de VS Int. toetsenborden wilde men niet, dus die nam ik mee. Ik heb er nog een paar liggen als reserve, de rest is in de loop der jaren naar vrienden en kennissen gegaan.

Tot op heden heb ik nog geen toetsenbord ontdekt waar ik net zo fijn en snel op kan typen en gamen als de IBM Model M.
Ik heb er 2 in gebruik, waarvan één met een DIN naar USB converter aan mijn iMac.
(Alle Mac puristen krijgen nu spontaan een hartverzakking :) )

En nog 2 in de kast liggen voor het geval ik er eentje weet te verslijten (lijkt me sterk) of er koffie op mors (dat is waarschijnlijker).
Ze worden nog steeds nieuw gemaakt. Niet meer door IBM (helaas?) maar door Unicomp: http://www.pckeyboard.com/page/category/UKBD
Weet ik.
Maar die van Unicomp zijn net effe wat minder van kwaliteit dan de originele.
Unicomp en Olivettei maakten ze destijds voor IBM. Beide zijn onder eigen naam doorgegaan toen IBM stopte. (Olivertti inmiddels ook weg.)
Maar in de loop der jaren is Unicomp wel hier en daar aan het ontwerp en de kwaliteit gaan rommelen om ze goedkoper te maken.
Onder andere een minder dikke metalen backplane en iets ander soort plastic dat sneller vet/gelig wordt.
Er is iemand die de compactere F66 en F77 toetsenborden weer opnieuw heeft gemaakt naar de klassieke (of zelfs betere) kwaliteit.
Ze worden nog gemaakt, dus weinig reden om reserves aan te houden:

http://www.pckeyboard.com/page/product/UNI041A
Ik ben het met je eens, heb pas geleden nog een, volgens mij, ongebruikte 1396790 op de kop getikt via Marktplaats. Voor 75,-. Een steal volgens mij. Hij ziet er echt nieuw uit. Zelfs in doos nog.

Anyway, grappig nu jij gaming noemt, omdat een Modem M dus 2KRO is en dus volgens mij per definitie, iig. bij de hardcore gamers, geen goed keyboard is voor gaming.

Ik heb er eerlijk gezegd nog niets van gemerkt. Ben erg blij met mijn Model M!
Mooi artikel, ik heb het nut van mechanische toetsenborden nooit begrepen. Als ik wat forums lees als leek over mechanische toetsenborden dan zweert men dat deze sneller reageren dan een regulier toetsenbord. Klopt dit? Of is men in de war met "ghosting"?

Op het moment gebruik ik een Logitech G510 Gaming Keyboard, maar ik vind dit eigenlijk niet een heel fijn toetsenbord. Voornamelijk vanwege de kleine shift knop en hoge toetsen. Hier voor had ik een Logitech G15, deze was iets fijner, maar had ook hoge toetsten. Ik ben ooit begonnen met een Logitech Ultra Flat X, dit is tot nu het beste toetsenbord die ik ooit heb gehad. De toets aanslag was goddelijk, eveneens de dunne toetsen en dit mis ik eigenlijk nog steeds. Zijn er mechanische toetsenborden met vergelijkbare dunne toetsen en aanslagen?

Wat ik misschien nog mis in het artikel en dat komt omdat ik een leek ben, is er niet een soort van keuze workflow die je kan door lopen om de juiste Cherry switches te kiezen? Ik begrijp dat elk fabrikant zijn eigen idee heeft, maar aangezien Cherry de Luxaflex is onder de mechanische switches :Y)
Als je kijkt naar "de bekende Cherry switches" dan zie je dat de aanslag lang voordat je de bodem bereikt geregistreerd wordt en dat je de toets dus niet helemaal hoeft in te drukken. Dus ja, in de praktijk werkt dat veel sneller. Een rubber dome bij wijze van spreken als een klassieke typemachine waar de hele boel in de war loopt als je te snel probeert te typen en te licht aanslaat.

Verder, zie bv. https://www.reddit.com/r/...yboards/wiki/buying_guide
Ik zie geen enkele reden waarom een rubberdome in de war zou moeten lopen als je te snel tikt. Ervanuitgaande natuurlijk dat je een beetje fatsoenlijke hebt.

In theorie is een mechanische idd sneller omdat hij wat eerder registreert. Maar of dat nou significant is? Ik ben skeptisch erover.

Zelf zie ik iig weinig voordelen van mechanische toetsen, buiten persoonlijke voorkeur om. Nu is persoonlijke voorkeur een prima reden om er één te kopen. Maar een algemeen voordeel wat iedereen zou moeten zien? Ik zie het niet echt. Ja in theorie moeten ze langer meegaan. Als je keycaps nog leesbaar zijn tegen die tijd.
Bij een rubber dome mis je aanslagen (net als bij een typemachine) maar het zal niet in de war lopen. Vandaar bij wijze van spreken.

Is het significant voor korte tijd? Waarschijnlijk weinig. Maar na een uur? Reken maar. :)
Tactile feedback? Brown of Blue, anders Red of Black.
De Logitech UltraX gebruik ik nog steeds, fantastisch ding!
Wat voor switches zitten daar in eigenlijk?
De UltraX-toetsenborden hebben zogenaamde scissor switches.

Het schijnt dat de Gigabyte K7100 vergelijkbaar is met UltraX, al heeft die wel een fn-toets op de plek van de linker Windows-toets. Hier ligt gelukkig nog een backup UltraX. *O*
Ik heb er een op m'n werk, een thuis, en drie reserve op de plank (binnenkort vijf). :)
Diverse fabrikanten hebben geprobeerd mij aan een mechanical te krijgen op mijn main pc in de woonkamer. Iedere keer viel ik weer terug op de Logitech Illuminated (K740) Heerlijk die stilte :)
Mechanische toetsenborden hoeven niet te klikken. Ik gebruik een plankje met zwarte switches. Typt lekkerder dan goedkope membraan-borden, en toch redelijk stil. Tenzij je zelf op de toetsen ramt alsof het een oude typmachine is, natuurlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 31 oktober 2016 10:35]

Het probleem is dat ik best wel hard typ, bij de Illuminated heb je daar totaal geen last van met zijn 'laptop' toetsen. (voorbeeldje van gister)
Recentelijk nog de K65 LUX geprobeerd ... en dag en hij ging de woonkamer weer uit.
Dat probleem heb je juist door rubber domes. Je moet wel totaal doordrukken en als je niet hard typt heb je de kans dat de helft van wat je typt niet wordt geregistreerd. Het is m.a.w. een "probleem" dat zichzelf oplost. Daar bovenop vind ik mijn toetsenbord überhaupt niet luid in vergelijking met rubber domes, maar ik heb dan ook geen clicky switches.
Toetsenbord met niet clicky switches kopen en dan zelf de veren in de switches vervangen door die met een andere 'bottom out force'. Zo heb ik dat zelf gedaan met een zelf gemaakt bordje met gateron clears, welke veren hebben van 35g, met veren van 150 gram.

De toets registreert al de aanslag voordat er 150g op wordt gezet, en doordat je zo veel kracht erop moet zetten om de key helemaal tot de bodem te dukken, zal dit ook niet mert gebeuren.

En anders zijn er ook nog O-rings op je toetsen te zetten, welke de klap al absorberen en dus minder geluid maken.
Logitech K800 hier. Echt geweldige toetsenborden!
Ik gebruik dus al jaren het meest standaard kantoor toetsenbord van HP, ik weet niet beter...
Ik game al jaren, zeg maar tijdperk Loom, en heb nooit anders gebruikt.

Toch heb ik de afgelopen jaren het gevoel dat ik een ander toetsenbord "moet". Ik game namelijk nog steeds veel, veelal shooters en (A)RPG's. Tevens type ik voor mijn werk ook regelmatig veel (lang leven thuiswerken!).

Is er nou een toetsenbord waar ik wel "game voordeel" uit haal, maar wat niet klikt? Ik type namelijk rond de 400-450 aanslagen per minuut en dan wordt ik echt helemaal gek van het geklik. Ik heb nog op een oude typemachine leren typen, mijn opa was typemachine monteur voor type wedstrijden, ik zal een cherry switch nooit doorduwen, maar dat geklik :X
In dat geval zou je eens kunnen kijken naar "O-rings".

Of, als je niet veel herrie wilt zonder er iets aan toe te voegen, zou je waarschijnlijk moeten gaan voor een lineaire switch; Cherry MX Black of Red. Ik heb zelf een toetsenbord met Blacks en ja, het typt wat zwaarder maar de feedback is toch wel erg fijn.
Brown switches zijn ook fijn, je voelt wanneer de toets aanslaat zonder de klik die bijvoorbeeld een blue switch maakt. Gepaard met o-rings heb je dan ook een redelijk stille mech.
dat zou je denk ik op zoek moeten gaan naar een bord met rode cherry switches. deze zijn licht en hebben geen klik. je hoort natuurlijk nog steeds de toetsen op de backplate, maar dat vind ik anders dan de klik switches.
ik heb zelf een Roccat Ryos MK Pro (Cherry Red) sinds kort en ben hier zelf erg over te spreken. deze is wel behoorlijk prijzig.
Ik heb die WASD nooit begrepen. De toetsen zitten niet recht boven elkaar, maar de 2 rijen zijn juist iets versprongen. Hierdoor moet je je pols iets naar buiten draaien wat echt volkomen onergonomisch is.
Denk dat dat grotendeels een gebrek aan een betere keuze is. De meeste mensen gebruiken hun rechter hand voor de pijltjestoetsen en de muis; het is onhandig om beide tegenlijk te gebruiken. Bovendien zitten er rondom de WASD-groep een hele hoop andere toetsen die je een functie kunt geven, terwijl de pijltjestoetsen meestal een eigen eiland hebben.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 31 oktober 2016 13:30]

Daar is ets voor te zeggen, natuurlijk. Neemt niet weg dat het uit ergonomisch standpunt waardeloos is. Je zou denken dat er met al die "hippe" toetsenborden tegenwoordig, wel een goed alternatief bedacht zou zijn. Als ik de keuze had om bij een game te wisselen tussen WASD en de pijltjes en dan daarmee met links alle functies moest doen, dan deed ik in elk geval dat laatste.
Zoals ik het zie is de verschoven layout van de WASD-groep niet zozeer het probleem, maar meer dat deze nog steeds niet ver genoeg naar links zit. Als je je toetsenbord naar links verschuift zodat de WASD-groep ter hoogte van je elleboog komt, dan kun je volgens toch redelijk comfortabel gamen. Voor games waarbij je beide kanten van het toetsenbord nodig hebt, zou je dus in een feite een gesplitst toetsenbord á la ErgoDox willen gebruiken.

De meeste games laten je toch toe om de invoer te remappen? Als je WASD remapped naar de pijltjes krijg je dus weer het probleem met de muis.

Als je een goede layout weet zou je deze eens kunnen ontwerpen in de Keyboard Layout Editor. Met genoeg interesse is er vaak iemand met beschikking tot een CNC-snijder die bereid is te helpen met een prototype.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 31 oktober 2016 17:31]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True