Keyboardfanaat gaat getrouwe reproducties IBM Model F leveren

Toetsenborden met mechanische switches zijn weer razend populair, maar de echte keyboardfetisjist zweert bij keyboards met buckling springs. Een Amerikaan brengt de oude Model F-toetsenborden met dit soort veertjes weer tot leven.

Joe Strandberg begon met het verzamelen en restaureren van IBM Model F-toetsenborden, gefascineerd door de kwaliteit ervan en vooral de geluiden van de toetsen bij het typen. IBM produceerde de Model F-modellen van 1981 tot 1994. Het waren de high-end varianten van de Model M-toetsenborden. De Model F beschikte over een metalen backplate, gebruikte een drukgevoelige printplaat in plaats van membraan en bevatte hoogwaardiger buckling springs of knikveren.

Met name die knikveren maken dat de toetsenborden bij liefhebbers nog altijd warme gevoelens oproepen. Goedkope toetsenborden gebruiken tegenwoordig een membraan waarover een rubber dome is gelegd voor de toetsaanslag. Veel gamers zoeken hun toevlucht bij toetsenborden met mechanische switches, die steviger aanvoelen, meer feedback en travel bieden en een fijne 'klik' geven.

IBM Model FIBM Model FIBM Model FIBM Model FIBM Model FIBM Model FIBM Model FIBM Model F

Knikveer IBM Model FVolgens de kenners vallen zelfs die switches in het niet bij het geluid dat de toetsen met knikveer bieden. De veer onder de toets maakt een kleine knik en drukt een hefboompje neer op de printplaat. IBM verkreeg het patent voor de techniek in 1978, maar dat patent is inmiddels verlopen.

Strandberg besloot de verschillende onderdelen van de Model F zo traditiegetrouw mogelijk na te bouwen, inclusief de knikveren, de behuizing van zink en de poederlak. Het lukte hem met Chinese fabrikanten tot een betaalbaar productieproces te komen. Hij verkoopt zijn nieuwe Model F62 en F77-modellen voor 325 dollar, maar die prijs is zonder toetsen. Met toetsen loopt de prijs op tot 399 dollar. Daarmee is het toetsenbord nog altijd een stuk goedkoper dan de originele versie, waarvoor IBM destijds 600 dollar vroeg.

Inmiddels is er aan 270.000 dollar aan pre-orders binnen. Volgens de maker gaat het om een eenmalige productierun. Eind dit jaar hoopt hij de eerste toetsenborden te leveren, zegt hij tegen Popular Mechanics.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-07-2017 • 12:06

89

Reacties (89)

89
87
49
6
0
33
Wijzig sortering
Zie hier voor een uitleg over en een foto van het verschil tussen de buckling springs van de IBM Model F en de Model M.
*geen mecha/veer-kenner spreekt*
Ik denk dat ik er te weinig ervaring mee heb om daadwerkelijk te zeggen: 'ik snap de fans'.
Ik heb ook te weinig ervaring om te zeggen: 'als je je membraam-toets ingedrukt hebt tot de bodem, toetst hij toch?'.
Ik heb dan uiteraard te weinig ervaring om te zeggen dat 400 euro voor een ramplank echt bizar duur is...
*geen mecha/veer-kenner spreekt niet meer*

[Reactie gewijzigd door Macchill op 25 juli 2024 00:29]

Niet als je productiviteit omhoog gaat.

Als je blind hebt getyped op een model f en zelfs een model m wil je eigenlijk niets anders meer.

Alleen Cherry keyboard kwamen in de jaren '90 in de buurt.

Wat ik persoonlijk herinner dat click/travel/gevoel een integraal geheel was met je vingers/hersenen. Dus je maakte geen type fouten omdat je altijd "wist" dat aanslag geregistreerd is. Ook mistypen of ander toets aanraken gebeurde amper. Toetsen waren duidelijk hol.

Als je eens op een keyboard zonder click, met bolle toetsen (ja die zijn er) hebt getyped, weet je ook wat type hel is.
Het is natuurlijk mijn ervaring maar ik moet zeggen dat ik toch een pak sneller typ en met even weinig fouten op het superplatte keyboard van mijn xps 13 dan op de oude keyboards. Een aanslag is binnen de mm geregistreerd ipv binnen de paar mm. Reken eens hoeveel kilometer vingers per jaar zo minder moeten afleggen :-).
Het mooie van die Cherry MX switches is, je kunt het als beide gebruiken. Je hoeft die toets niet helemaal in te drukken. Een lichte tik registreerd die ook (moest ik heel erg aan wennen, gaat nog wel eens mis dat er overal random letters of spaties terecht komen).

Het leuke is ook dat je makkelijker stukjes tekst schrijft als zzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ of 100000000000000000000000miljoenmiljard euro, als je de toetsen licht ingedrukt houdt. Of je er in het dagelijkse leven veel aan hebt met teksten of code intikken...
Dat. En dat je vingers niet blijven 'haken' achter de niet-ingedrukte toetsen. Ik gun iedereen zijn meug hoor, maar mij maak je niet wijs dat je er sneller mee kan typen. Je voelt op een recente ramplank met een travel van een paar millimeter ook perfect of hij ingedrukt is. Ze hebben geen klik, maar je voelt feitelijk dezelfde 'knak' als een toets de weerstand overwint en registreert.

Ach, het gros van de mensen kan niet eens blind typen natuurlijk.
Maar 'oude' toetsenborden zijn bijna altijd rubber dome. En als je een beige rubber dome tobo hebt, dan gaat dat inderdaad niet beter zijn dan een laptopbordje. Maar een laptop legt het wel af tegen elk mechanisch toetsenbord.
Opvallend dat je iemand aanvalt op het feit dat ze hun mening als feit presenteren om vervolgens zelf EXACT datzelfde te doen.

Ik prefereer mechanische toetsenborden over een rubber-dome toetsenbord, ik typ er velen malen prettiger op. En ja dat is een persoonlijke mening, er zijn een aantal feiten die hieraan bijdragen die je zelf al kort noemde. Dat die feiten voor jou niet relevant zijn of onmerkbaar betekend niet dat iedereen het op die manier ervaart.


Durf niet zomaar te zeggen dat 400 euro belachelijk duur is voor een dergelijke replica, daarvoor zou ik eerst een dergelijk toetsenbord moeten ervaren. Zou ik het er aan uitgeven? Waarschijnlijk niet, 125 euro voor mijn huidige mechanische keyboard met Cherry Blue switches vond ik vrij duur maar het absoluut waard.
Opvallend dat je iemand aanvalt op het feit dat ze hun mening als feit presenteren om vervolgens zelf EXACT datzelfde te doen.
Dat had ik enigszins bewust zo gedaan, maar het komt niet helemaal over begrijp ik. Ik eindigde de post ook met 'dit is weer zon master-race hype die nergens op slaat "imo"'.
Dat die feiten voor jou niet relevant zijn of onmerkbaar betekend niet dat iedereen het op die manier ervaart.
Uiteraard, helemaal gelijk in. Daarom wou ik ook even een berichtje laten horen van iemand die juist een afkijkende mening heeft op dit gebied. Zodat de mede-geeks die opzoek zijn naar ervaringen en meningen van anderen, ook door krijgen dat kleine zaken heel groot gemaakt kunnen worden. En diezelfde mede-geeks zo een teleurstellende aankoop kan besparen.

Want wat zijn we toch hype-gevoelig geworden met zijn allen. Als veel mensen zeggen dat iets fantastisch is, dan is dat ook zo. Tenminste dat lijkt de algehele tendens vandaag de dag. Eigen ervaring en mening is ondergeschikt aan de massa. Getuigen het succes van bijvoorbeeld Apple..
Enfin, ik heb mijn 5 cent gegeven, dat mijn mede sceptische-pessimisten zich niet kapot ergeren aan verspilden euro's.
Over meningen als feiten presenteren gesproken. Het zal erg van je eigen aanslag en motoriek afhangen of je er wat aan hebt, maar je haalt zelf al gewenning aan. Als je nu tussendoor eens op een dome- of laptoptoetsenbord typt, merk je dan ook dat het anders of zelfs onhandiger typt de eerste paar aanslagen?
@totaalgeenhard

Ik heb een aantal jaren met de IBM keyboards (model f) en later met Cherry Keyboards gewerkt.

Wat je schrijft is echt precies wat ik ervaarde: je wist dat je aanslag geregistreerd was en daardoor kon je gewoon blind door blijven typen. Je vingers corrigeerde die enkele keer dat je een type fout maakte vanzelf. Voordat je doorhad dat je de backspace toets gebruikte, hadden je vingers je fout al hersteld.

Knap dat je onder woorden weet te brengen hoe het "voelde" om op deze keyboards te typen!

[Reactie gewijzigd door mie2 op 25 juli 2024 00:29]

Dat Cherry in de buurt kwam mag niet verbazen aangezien zij 1 van de fabrikanten waren van de Model M
Daar kan ik niets over vinden zo snel, heb je daar een bron van? Ben wel benieuwd.

Weet van IBM, Lexmark en Unicomp dat die Model M's maakten, maar dat cherry ze maakten heb ik nog nooit gehoord.
Wist ik ook niet.

Bedacht me ook iets anders wat ik prettig vond. Het gewicht er zat een metalen plaat in voelde degelijk aan en keyboard ging niet aan de "wandel" door zijn 3 kilo.

https://m.youtube.com/watch?v=uKOWVKJRFX8


Overigens verwacht ik dat hij er niet veel van zal verkopen je kunt voor minder aan een echte komen.

http://m.ebay.com/sch/i.h...m+model+f&sqp=ibm+model+f
Octrooi is recent verlopen. Orginele toets zoals in de model m mag alleen unicomp maken. Waarschijnlijk na verlopen patent nu dus meer mensen.
Deden ze ook niet, de model M productie werd zover ik weet gedragen door exact 4 bedrijven: IBM, Lexmark, Maxi Switch en Unicomp op verschillende punten in de geschiedenis.

Unicomp produceert nog steeds de Model M btw en een stuk of 8 varianten met buckling springs. Helaas zijn ze allemaal lelijk imho (lelijke combi donker frame, lichte toetsen.) voor degene die ook voor 't oog wat wil.

Weet niet of een link mag hier? Ben er niet mee geassocieerd: pckeyboard.com

Hoe de bouwkwaliteit vandaag de dag is geen idee, maar als je hun eigen info geloofd schijnt 't gewoon de Model M te zijn, aangepast voor 't tijdperk (usb aansluiting.)
Ik moet toch zeggen dat de goede alps keyboards 100 keer beter typen dan zelfs de oude cherry's. De moderne cherry switches zijn helemaal ruk :(
Ja die cherry toetsenborden kan ik me ook nog herinneren, kwam net als die ibm toetsenborden een lekker geluidje uit.
Je kan ze nu ook nog kopen maar volgens mij zijn ze erg duur.
Het gaat zich om dat klikje dat geeft dat retro gevoel bij sommige mensen. :)

http://www.cherry.de/cid/index.htm

unsrer deutsche freunden haben es.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 25 juli 2024 00:29]

Let op dat de meeste Cherrytoetsenborden gewoon dometoetsen hebben vreemd genoeg. Voor toetsenborden met de traditionele Cherryswitches moet je bij fabrikanten van gametoetsenborden kijken.
Nee nu nu niet meer maar vroeger had je van die cherry toetsenborden die dat geluid hadden.
Nu is alles geperfectioneerd en beter.
Maar als je aan het typen was dan hoorde je dat mechanisme klikken bijna het zelfde geluid als iemand een brief was aan het typen op een typmachine.
Vroeger had je ook natuurlijk die oude ibm toetsenborden en die hadden hetzelfde geluid.
Ik heb het over eind 80 jaren begin 90.Die toetsenborden waren goed gemaakt en gingen net zoals vandaag de dag lang mee.Maar nu is alles geperfectioneert en volgens mij gaan de modernere toetsenborden nu langer mee.Het microsoft toetsenbord wat ik nu heb is nog altijd goed en volgens mij heb ik het al ongeveer 8 a 9 jaar.Er zijn mensen die dit ibm toetsenbord echt willen hebben alleen al omdat ze daar vroeger ook mee getypt hadden.
Ik heb dus precies het omgekeerde. Platte toetsjes (en dan niet die stomme lego-chiclet apple stijl, maar de mooi dicht bij elkaar zittende ietwat holle lage toetsjes van goede laptops pre-chiclet) hebben mij een enorme boost gegeven in typsnelheid.

Logisch ook, aangezien mijn vingers maar heel marginaal de toets hoeven te raken om een letter te registreren ipv de diepe, tijd-rovende aanslagen van de ouderwetse toetsenborden. Niet alleen dat, maar het is ook een stuk minder vermoeiend.

Ik haal met gemaak 600cp/m zonder noemenswaardige fouten op een modern laptop toetsenbord. Op een erg goede maar niet-mechanische ramplank misschien 500, en op een ouderwetse klikklakker van IBM 450.

Zit allemaal beetje tussen de oren, hele marketing hype om niks. Platte toetsjes zijn gewoon fysiek handiger voor snel en accuraat tikken. Dat gezegd hebbende kan ik mij voorstellen dat gamers iets anders willen aangezien feedback en duurzaamheid daar belangrijker zijn dan snelheid. ASDW ftw, zeg maar.
De voordelen die je van platte toesten noemt (en die ik ook ken), zijn vrijwel identiek aan de voordelen van 'mechanische' toetsen. Zou het soms kunnen dat ze ook daadwerkelijk allebei die voordelen hebben, en dat welke voor een bepaalde persoon ideaal zijn, van andere factoren afhangt zoals aanslag? En ja, aanslag zit net als zoveel motorische dingen inderdaad gedeeltelijk tussen de oren. Wat niet betekent dat het onbelangrijk is (want veel mensen gebruiken die uitdrukking daarvoor: het zit tussen de oren dus je leert er wel mee omgaan).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 00:29]

Blijft heel simpel echter als het om snelheid gaat : hoe dieper ik de toets moet indrukken om een aanslag te registreren (en hoe meer kracht ik daar voor moet zetten) hoe moeizamer het is om een hoge typsnelheid te halen.

Daarom zijn de platte, zachte-aanslag toetsjes van goede laptops zo prettig --> heel weinig travel, dus als het puur om snelheid gaat is dat optimaal.
Dat is precies een van de eigenschappen die (deze) 'mechanische' toetsen ook op enige manier hebben: een relatief kleine 'travel', je hoeft ze niet helemaal tot onderin te drukken en je voelt wanneer je hem aangeslagen hebt. Het verschil is dat je een laptoptoets wel tot onderin slaat. Ik zeg overigens niet dat een laptoptoetsenbord vaak niet nog beter is op dat punt, ik zeg alleen maar dat het een punt is dat ze gemeenschappelijk hebben.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 00:29]

Anoniem: 120539 @Macchill7 juli 2017 12:35
Ik heb helaas de ervaring wel... ;)
En ik snap de fans ook niet. Nooit gedaan ook.
Pfft. Om zelf te typen kost het mij veel te veel energie.
Nog erger is het dat een deel van die energie wordt omgezet in geluidsgolven: het maakt gewoon ronduit een takkeherrie als een paar mensen om je heen op die dingen zitten te rammelen.

Natuurlijk voel (en hoor) je het precies wanneer je een toets geraakt hebt, maar als je daar twijfel over hebt dan kun je akoestische feedback natuurlijk ook software-matig genereren.

M.a.w.: naar mijn bescheiden mening vooral goed voor een stukje nostalgie, en dat kan natuurlijk ook wat waard zijn. Maar mij niet gezien dus.
Het gevoel kan je niet softwarematig benaderen. Op het werk gebruik ik een dome toetsenbord, maar thuis een unicomp (met dus dezelfde switches als deze plankjes) en ik kan je zeggen dat het verschil enorm is. Niet zozeer in snelheid, maar wel in foutenlast.

Het gaat hem zelfs niet over het twijfelen of je een toets ingedrukt hebben. Je typt zo snel dat je niet eens kan stilstaan bij dat feit. Maar je voelt het direct wanneer je een toets niet goed aanslaat en je hebt, in tegenstelling tot dome switches, niet de volledige travel nodig. Je vingers lopen dan ook niet continue je keycap tegen de bodem aan te duwen omdat je halverwege het indrukken de beweging alweer kunt omdraaien.
Tja het zal allemaal wel, maar ik denk vooral dat het hier gaat om de ervaring die is blijven hangen dan wat anders.

Met vrijwel alle randapparatuur, met uitzondering van de spullen die gewoon slecht gebouwd zijn, is een kwestie van gewenning en ervaring. Dat er een noemenswaardig verschil is met een membraan is evident, maar om nou te zeggen dat IBM het ideale klikveertje had is echt grote onzin.
Ach ja voor sommigen is het nostalgie en dat mag dan iets kosten. Ieder zijn hobby maar idd dat het zo veel beter is, is erg subjectief en een kleine groep aanhangers kan dan veel herrie maken en doen lijken alsof het het beste is.
Ja precies, je hebt ook mensen die zweren bij scissor switches omdat ze altijd een Appeltje of laptops hebben gehad, en zelfs mensen die zweren bij een membraan want lekker stil.

Daarom: gewenning is alles.
Ik heb een Das keyboard met Cherry Blue switches voor op het werk en thuis gebruik ik een Model M. Ik vind toch dat de Model M wint, maar vanwege het geluid zou ik hem niet mee durven nemen naar kantoor :)

Maar nu heb ik een week getypt op een rubber dome want mijn tobo is thuis, en ik vind het maar niks. Zoals hierboven: je weet nooit zeker of een aanslag geregistreerd is en dat is het grote verschil tussen mechanisch en rubber dome.
Die herrie herinner ik me ook, iedere keer klik klik klik, het is eerder een soort tapdans toetsenbord. Als er nu eens variatie in het geluid zou zitten type je in ieder geval iedere keer een ander deuntje.

En 399 dollar, leuk voor de oude doos en nostalgie waarde. Slimme zet van deze man want ik denk dat er een leuke marge op zit.
400 euro is ook idioot duur, dit is ok echt voor de extreme fans zou ik zeggen.
Ach, je hebt wel iets unieks. Mechanische toetsenborden kosten sowieso wel 100~150~200 euro en je hebt hier niet het voordeel van volume. Als dit echt je ding is is dat nog wel te doen.

Valt of staat met je referentiekader, als je nooit meer heb gekocht dan een logitech wireless setje van 30 euro is het al snel absurd veel geld als je naar het toetsenbord landschap gaat kijken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 25 juli 2024 00:29]

Ik ben er zelf ook helemaal gek van maar ik zou niet zeggen dat een speciaal soort buckling spring 400 euro waard is.
en laat me niet beginnen over keysets.

[Reactie gewijzigd door AEIOU op 25 juli 2024 00:29]

en nieuwe auto rijdt in principe ook als een old-timer, met een stuur en wielen enzo... kijk eens voor wat voor prijs je daar voor een replica betaald. Nostalgie is blijkbaar erg waardevol voor sommigen.

Ben trouwens wel iemand die ervaring heeft met dit soort toestenborden, heb alleen zo'n gruwelijke hekel aan het geluid dat ik zelfs gratis zo'n bord niet wil hebben. Al moet ik toegeven dat als ik er een zie, ik net als @asing hierboven er toch wel ff aan moet zitten.
Anoniem: 28912 @Macchill7 juli 2017 16:37
Je moet ook een typ diploma hebben en een redelijke hoge aanslagen-per-minuut hebben om mechanisch te kunnen waarderen. In een 'ramplank' zitten inderdaad membraam toetsen, die moet je helemaal naar beneden rammen en dan moet je hopen dat het geregistreerd is. De echte tikker is 3 letters verder omdat de klik-en-klakjes onderbewust registreren dat hij sneller verder kan. Daarnaast hebben dit soort toetsenborden vaak ook minder last van 'ghosting'.

400 voor een typ instrument vind ik ook veel, maar wat wel zo is, is dat spullen uit die tijd zwaarder en degelijker uitgevoerd waren. Ik weet nog dat we een XT moesten openmaken voor iets en dat ik me vingers bijna open haalde.
Nou, ik typ behoorlijk asociaal veel toetsaanslagen per minuut. En doe dat redelijk foutloos.
Heb geen enkele moeite met moderne laptopkeyboards (Alhoewel ik chiclet toetsenborden niet kan waarderen, met name omdat ze té weinig travel hebben en ergonomisch minder prettig aanvoelen + klein zijn). Sterker nog, op laptop keyboards van die iets oudere generatie high end laptops tik ik véél sneller dan wel IBM of cherry toetsenbord dan ook. De reden is simpel : travel. Ik hoef de toets veel minder ver in te drukken om een registratie te krijgen. Niet alleen dat maar de hoeveelheid energie die ik moet afgeven voor een aanslag is minimaal. Kortom, beide helpt enorm om over de toetsen te zweven ...ik kietel ze, ik ram niet.
Ik dacht er vroeger precies zo over. Tot ik een knap mechanisch toetsenbord kocht en gewoon weg niet meer zonder wil. Het is een wereld van verschil. Ook het toetsenbord uit het artikel staat hoog op mijn verlanglijstje.
Als een mechanische toetsenbord liefhebber, Kan iemand mij beschrijven hoe dit voelt tegenover een Cherry MX brown bijvoorbeeld ? wat is de activation force en waarmee is de clack vergelijkbaar ? Ik heb zelf op dit moment brown en denk er overna om een Blue aan te gaan schaffen.
Anoniem: 939609 @koelebobes7 juli 2017 13:33
Hedendaagse Blue Clicky MX mechanische TB's zijn in feite allemaal de opvolgers van het originele Clicky IBM gevoel uit de jaren 80 en 90. Je moet hier van houden anders is het echt niets voor je.

Om een lang verhaal kort te maken: Het Blue click gevoel is maximaal en het geluid is ook maximaal. De andere varianten MX zijn allemaal softer qua click en stiller. Blue = the max !

Ik heb twee van deze jongens in de Blauwe (max click) variant (47 euro per stuk):
Blog van Danny.G: Mechanisch toetsenbord voor €46 met RGB verlichting –...
In deze link zie je ook een overzicht over de div. eigenschappen van MX keys: Red / Brown / Blue / Black
Opvolgers zeg je, maar het zijn gewoon alternatieven die tegelijk op de markt waren omdat IBM patent had op de buckling spring en andere merken dus andere technieken ontwikkelden.
Simpel gezegt: het is niet te vergelijken. Zoizo maakt het VEUL meer geluid.

[Reactie gewijzigd door flippy op 25 juli 2024 00:29]

Het is een totaal andere ervaring in elk opzicht. De toets laat zich moeilijker indrukken dan een MX black, de veer schiet snel terug omhoog wat extra weerstand veroorzaakt tijdens het typen, en de clack is eerder een harde 'TACK' dan een klik :P Het klikje van MX blues is niks vergeleken met een model M of F. Als je echt een hekel aan je collega's hebt neem je een model M of F mee naar je werkplek }>
Je moet het vooral in zijn tijd zien. Vergeleken met een UniVac Terminal of een Digital Vax was dit echt wel wat anders. Waar bij die UniVac de toetsen veel te recht omhoog stonden dus al snel krap in je polsen kreeg was dat bij die van Digital juist te licht en ging alle kanten op. Overigens is dit F toetsenbord gewoon een door ontwikkeld bord wat IBM al jaren gebruikten voor zijn mini en mainframes.
Ik heb nog de originele, maar die kan ik helaas niet meer gebruiken wegens het ontbreken van de Windows-toets; die bestond nog niet in de vroege jaren tachtig. Het waren anders wel prachtige dingen en zeer comfortabel om op te typen, ik begrijp best dat iemand die terug in gebruik wil nemen. Alleen die prijs is me veel te hoog.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 25 juli 2024 00:29]

ctrl + esc doet hetzelfde volgens mij, is echt geen extra toets (die altijd in de weg zit) voor nodig.... :Y)
Ik heb mijn capslock toets omgemapped naar windows toets. (Zie hier: http://mattshaw.org/news/...caps-lock-to-windows-key/ )
399 voor een in feite 30 jaar oud toetsenbord, zonder poespas, dan ben wel écht een liefhebber :+
Dit is gewoon nostalgie. Ja ik ben zo oud dat ik hierop getikt heb. Bij een klant van me staat nog een AS400 in de kelder (decommisioned). Daarbij hebben ze nog het oude scherm (dat hoef ik dan weer niet) en dit toetsenbord.

Iedere keer als ik in de kelder ben toch even klikken op dat oude ding. Ik denk dat ik volgende week eens ga proberen want dit ding was toch wel heel erg goed.
Het is wel kwaliteit, mijn Model M komt uit 1987 en is nog zo goed als nieuw. Waarschijnlijk kun je met zo'n nieuwe Model F door tot het algeheel einde van toetsenborden.
Dat is inderdaad gewoon te veel. Voor nog geen vierde van de prijs koop je een toetsenbord bij Unicomp wat nog gebouwd wordt op dezelfde machines als waar IBM de originele op liet bouwen.
Heb ergens nog eentje liggen die ik best wel voor paar honderd wil verkopen.
Geweldig! Nog steeds de beste toetsenborden ooit. Ik heb na jaren gebruik wel lang moeten wennen aan andere toetsenborden, omdat ik een gewend was om een stevige aanslag te gebruiken. Nog steeds gebruik ik het liefste een toetsenbord met mechanische switches, rubber dome komt er bij mij niet in. Ik wil voelbare feedback!
haha, terug naar typeles in de brugklas begin jaren 90, aanslag van weet ik hoeveel gram per toets op een echte typemachine! Geloof dat mijn pinken nog steeds overontwikkeld zijn :+
Inderdaad, ik heb aan mijn rechterhand, een 'ENTER'-pink! :)
Die typemachine valt nog wel mee, je moet het eens proberen op een telex van 1970....
Begin jaren 90 hele afval container gevuld met die dingen omdat met overstap naar ps/2 usb de DIN stekkers niet meer gingen. Als ik eraan terugdenk dan waren dat wel hele fijne toetsenborden, ook loodzwaar en zeer robuust. Nu gebruik ik al jaren een QPAD MK-80.
Begin jaren 90 hele afval container gevuld met die dingen omdat met overstap naar ps/2 usb de DIN stekkers niet meer gingen.
Daar bestaan verloopstukjes voor.
Ja dat snap ik. Maar toen gingen er 800 nieuwe pc's het bedrijf binnen met alles erop en eraan. Dus alle oude zooi werd weggeflikkerd. Iedereen wilde toen een nieuw licht modern tobo. Anyway vervlogen tijden van 30 jaar geleden.
Model M eigenaar hier, ben super tevreden maar o.a. mijn vriendin is er niet echt van te spreken. Aanslag is te zwaar en als ik aan het typen ben kan ze in de kamer ernaast nóg niet slapen. ;(
Dit probleem heb ik dus ook hier, mijn kinderen die dus lak hebben aan nostalgie, vinden die "zware toets bediening" niet pretig.
Anoniem: 24417 @nst6ldr7 juli 2017 20:47
mocht je hem uiteindelijk weg doen.. ik houd me aanbevolen :Y)

(mocht je haar uiteindelijk weg doen ook, maar dat gaat misschien wat ver :+)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24417 op 25 juli 2024 00:29]

mocht je hem uiteindelijk weg doen.. ik houd me aanbevolen :Y)

(mocht je haar uiteindelijk weg doen ook, maar dat gaat misschien wat ver :+)
M'n vriendin blijft men van af, maar ik heb recent op V&A dit gezien. ;)
Ik dacht dat Unicomp deze toestenborden nog steeds maakte. http://www.pckeyboard.com/
dat zijn model m keyboards, dit zijn model f keyboards
De kwaliteit komt niet in de buurt van het origineel.
Apart, want het gaat om een fabrikant die die dingen ook al voor IBM produceerde, dus origineel. De toetsenborden komen dus niet in de buurt van hun eigen kwaliteit.

Nou kan het opzich dat er iets aan het productieproces veranderd is om de prijs te drukken, maar dat maak je niet aannemelijk met een korte ongemotiveerde melding.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 00:29]

Dacht even dat dit van LGR kwam. Die is ook helemaal maf van zulke toetsenborden. Maar het zou me niks verbazen dat hij binnenkort dit toetsenbord ontvangt voor een test.
hij gaat er wel een kopen denk ik (als ie er al niet een heeft, weet ik eigenlijk niet?)

dat denk ik want;
hij heeft laatst een altair 8800 replica gekocht van 600 dollar... kan je echt he-le-maal niks zinnigs mee maar is wel tof :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.