Microsoft introduceert opvolger Ergonomic Sculpt Keyboard

Microsoft heeft het Surface Ergonomic Keyboard geïntroduceerd. Het toetsenbord is met een golfvorm in het midden gevormd naar de handen van de gebruiker. Het moet de bestaande Sculpt-toetsenborden opvolgen.

De toetsen op het toetsenbord zijn in twee delen gesplitst, net zoals het geval is bij een aantal varianten van Microsofts Sculpt-toetsenborden. De golvende lijn moet het toetsenbord ergonomischer maken. De polssteun van het toetsenbord is van hetzelfde materiaal gemaakt als de Type Cover van de Surface Pro 4.

Om het toetsenbord met de computer te verbinden wordt gebruikgemaakt van bluetooth 4.0. Op de productpagina geeft Microsoft aan dat het toetsenbord werkt in combinatie met de Surface Pro 4, Surface Book en Surface Studio. Vermoedelijk werkt het toetsenbord ook met andere apparaten die over bluetooth beschikken. Het toetsenbord wordt van stroom voorzien door middel van twee AAA-batterijen.

Het toetsenbord is in de Amerikaanse Microsoft Store te koop voor 129,99 dollar. Omgerekend en met btw zou dat ongeveer 144 euro zijn. Als leverdatum wordt 21 november aangegeven. Of het toetsenbord dan ook in Nederland beschikbaar is, is niet bekend.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

27-10-2016 • 16:57

86 Linkedin

Submitter: deathgrunt

Reacties (86)

Wijzig sortering
Let wel, de microsoft store geeft aan dat dit toetsenbord windows 10 nodig heeft om te werken.

https://www.microsoftstor...oard/productID.5074014300
Ik zou me er weinig zorgen om maken. Het is het meest waarschijnlijk gewoon een bluetooth toetsenbord, die je met alle apparaten die bluetooth toetsenborden ondersteunen (Macs, smartphones, etc.) kan gebruiken, zoals bijna elk bluetooth toetsenbord, en omdat je anders een driver moet installeren (waardoor hij voor de zakelijke doelgroep veel minder aantrekkelijk wordt). Maar de functietoetsen die ze erop hebben gezet zullen mogelijk alleen werken met Windows 10.

Tests afwachten, maar ik denk dat als je een ergonomisch toetsenbord voor een Mac zoekt, dit ook een prima keuze kan zijn (sinds er vrijwel geen zijn met de mac layout).
De meeste normale toetsenborden zijn gebaseerd op het PS/2 protocol (ja er zit een USB stekkertje aan, maar het is niks meer dan een PS/2 protocoletje dat via de USB poort binnenkomt) waardoor elk normaal toetsenbord plug en play is.

Het enige wat misschien niet werkt zijn de multimedia toetsen die zich gaan gedragen als F toetsen. Maar verder gaat dit toetsenbordje 100% werken op zowel Windows 10 alsop windows 98 en alles wat daar tussen zit.
Mits je Bluetooth 4.0 stuurprogramma's gaat vinden voor Windows 98. ;)

Ik geloof dat deze wordt ondersteund vanaf Windows 7. Zal wel een logische stap zijn, gezien dat het oudst, regulier ondersteunde OS is van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Shaggy_NL op 28 oktober 2016 07:20]

De meeste normale toetsenborden zijn gebaseerd op het PS/2 protocol (ja er zit een USB stekkertje aan, maar het is niks meer dan een PS/2 protocoletje dat via de USB poort binnenkomt) waardoor elk normaal toetsenbord plug en play is.
Dit klopt niet, USB toetsenborden vallen onder de USB HID klasse. Dit is geen PS/2. Een belangrijk verschil is dat USB HID toetsenborden maximaal 6 toetsen tegelijk kunnen registreren terwijl PS/2 hier geen beperking kent. https://en.wikipedia.org/...ce_device_class#Keyboards

De multimedia toetsen gaan zich waarschijnlijk niet gedragen als f-toetsen, gezien multimediatoetsen eigen keycodes hebben.
Eindelijk hebben ze het numeriek toetsenbord weer geïntegreerd met het alfanumerieke gedeelte. Die losse delen waren onzinnig.
Het was voor mij een reden om dat toetsenbord niet te kopen. Ik vind de buigingen in deze plankjes helemaal geweldig maar zit niet te wachten op al te veel innovatie. Ik wil een toetsenbord blind kunnen gebruiken, dat betekent dat alle toetsen ongeveer op de juiste plek moeten zitten. Een heel stuk op een los toetsenbordje zetten werkt niet, dat verschuift maar.
Bij de volgende versie zijn de functietoetsen hopelijk ook weer aanwezig op de juiste plek.
In elk geval zit de toets met \ en | waar hij moet zitten, en niet naast de linker Shift toets.
Bij US International QWERTY zitten | en \ boven de Enter, bij lokale varianten (Britse en Nederlandse QWERTY) kunnen ze naast de linker SHIFT zitten.
Jij kan zeker gedachten lezen, dat stukje had ik al geschreven maar voor het posten verwijderd om on-topic te blijven :)

Maar inderdaad, als ze de functietoetsen weer herstellen zou het wel eens het fijnste toestenbord op de markt kunnen zijn (als gebroken toetsenborden je ding zijn).
Vanuit ergonomisch oogpunt bekeken is het niet onzinnig om het numerieke gedeelte los te doen. Als ergotherapeut vind ik het slecht van Microsoft dat ze het numerieke gedeelte niet los hebben gelaten. Een vaste numpad maakt het toetsenbord breder. Hierdoor moet je je muis verder van je lichaam af houden, waardoor je geen ergonomische houding meer hebt en het slecht is voor je schouders en pols. Ergonomisch gezien is een smal toetsenbord dus beter. Reden voor mij om het nog maar even te doen met mijn oude sculpt keyboard. Linkshandigen hebben er overigens geen last van, gezien zij hun muis aan de linkerkant gebruiken en hun muis dus wel dicht bij het QWERTY gedeelte kunnen houden.
veel linkshandigen gebruiken hun muis toch echt wel rechts ;) Het is zoiets als met scharen: nauwelijks een schaar te vinden die is aangepast op een linkshandige, hetgeen ervoor zorgt dat het bloedirritant werkt vanaf dat je ergens anders dan met jouw eigen uitrusting moet werken.

Ook is het vinden van bv. een prettige muis die geschikt is voor de linkerhand serieus omslachtig en/of duur.

Ondertussen heb ik het me hier zelf aangeleerd dat ik bv knippen en muizen perfect rechtshandig kan (beide niet bijster precies werk). Tekenen ed. doe ik dan gewoon linkshandig (of wacommen) en er zijn veel linkshandigen die op die manier wat ongemakken hebben verbloemd :)
Mijn (en vele andere) muis zijn symmetrisch... dus links of rechtshandig gebruik maakt toch echt niet uit ?
toch wel, als je continu met links werkt, ben je links goed met muizen, maar werkt het bijna niet met rechts. Je mist de coordinatie zeg maar. Een groot nadeel dan is dat zo goed als de hele wereld rechtshandig werkt, dus ook zo goed als elke werkplek is ingericht op rechtshandig werken.

Daarbij: je hebt de muizen met de "duimknoppen" bv die erg prettig werken, maar ook zo goed als altijd voor rechtshandigen zijn gemaakt.

Met name als je als linkshandige regelmatig op andere werkplekken zit, is het dus niet anders op te lossen als gewoon leren muizen als een rechtshandige, wil je het een beetje makkelijk maken voor jezelf :)
Zelfde hier, alleen heb ik me niet kunnen aanpassen aan gamecontrollers. Een keer ergens op drukken gaat wel, maar als je bijv. iemand in elkaar moet slaan of zo dan kan ik dat niet zo snel met mijn rechter als dat ik met mijn linker kan.
Ik ben de enige linkshandige in mijn omgeving en werk die met rechts kan muizen. Ooit vanwege RSI aangeleerd, muis echter al weer jaren links (alleen met gamen op de pc niet). Als ik even achter de pc van een ander zit muis ik gewoon rechts (indien nodig, 25% van het bedrijf is linkshandig).

Overigens kan ik met elke schaar linkshandig overweg, komt misschien omdat ik knip met duim en middelvinger?
Helemaal mee eens. Ik heb zelf de huidige sculpt en mis het numerieke gedeelte niet. Raar dat het er nu weer aanvast zit, want inderdaad dan moet de muis verder weg liggen.
Klopt, ik maak dagelijks gebruik van de voorganger van dit toetsenbord en ik ben bijna dagelijks wel m'n nummeriekgedeelte kwijt onder een stapel papieren. De toegevoegde waarde van een los deel is voor mij bijna nihil dus vast is wel zo prettig.
En eindelijk BT4, de vorige werkt met een dongle en als die stuk is zoals bij mij is het een stuk plastic voor de vuilbak. Ik was er tot dan best tevreden over.
Baal ik van.
Gebruik numerieke deel weinig.
En het los trekken maakt hem lekker compact om mee te nemen in bijvoorbeeld laptop tas.
Zonder dat je inlevert op de breedte van type deel.
Herken me in jouw mening.

Ik vind de huidige juist ideaal. De paar keer per week (maand?) dat ik numeriek gebruik is op één numeriek gedeelte te tellen.

Maar ik gebruik als 'muis' een Bamboo pen-tablet van Wacom. En die kan nu dus mooi pal naast m'n toetsenbord liggen. Ideaal voor mijn soort gebruik!!

Natuurlijk is dat anders wanneer je een verkent Exceller bent!
Als excel het grootste deel van je dagelijkse werkzaamheden behelst is het een zegen zo'n los deel, maar verder zie ik er het nut ook niet van in :)
Ik heb juist het numerieke deel ergens in een lade liggen. Ik gebruik dat stuk nooit, en doordat het toetsenbord smal is heb ik meer ruimte voor een goede houding met de muis.

Ik heb alleen wel vrij snel de muis weg gedaan. Omdat de muis zo hoog is heb ik 'm regelmatig van mijn bureau af geslagen als ik met mijn hand van het toetsenbord naar de muis beweeg. Dat was ik toch echt beu na een keer of 5 :)

[Reactie gewijzigd door The_Holy_Jampot op 27 oktober 2016 19:41]

Ik gebruik de sculpt huidige sculpt (los numeriek bordje). En ik vind het just heel erg goed! Door het numeriekde toetsenbord los te maken kan de muis dichterbij het midden van het toestenbord liggen, wat ervoor zorgt dat: a. Je sneller je muis te pakken hebt. b. je je muis in een betere positie gebruikt (rechtere armen en polsen). Tijdens programmeren gebruik ik dat hele numerieke deel eigenlijk toch al niet, en zodra je blind overweg kan met alle toetsen zie ik het nut al helemaal niet meer in van dat numerieke deel. In mijn opinie, jammer dat hij weer de ten-keys erbij heeft!
Jammer dat dit soort toetsenborden met mechanische keys zo zeldzaam zijn.
Een ergonomisch toetsenbord met mechanische keys, dat is ook als een chirurgische scalpel met het blad van een kettingzaag. Past toch totaal niet bij het concept, doe je al die moeite om je handen te ontlasten te niet.
Mechanische toetsen typen anders een stuk fijner en lichter dan rubber domes. Die komen er voor mij ook niet meer in. Zelf gebruik ik een TEK 229 die een super kleine footprint: Pricewatch
https://ic.tweakimg.net/ext/i/2000549179.jpeg

De rest van mijn collega's gebruiken allemaal de Natural Ergonomic 4000 waarvan de toetsaanslagen echt enorm zwaar zijn (inho). Zo op het oog lijkt deze Sculpt variant lichtere toetsen te hebben maar vraag me wel af wat voor travel ze hebben.

Waarom Microsoft geen links handige versie (lees: het numpad dus links) uitbrengt is mij een raadsel. Dat zou iig het probleem van de muis die veels te ver naar rechts is oplossen.
Platte keyboards/laptops zijn dan ook vaak uitgerust met scissor switches. Ik ben net over van een scissor game keyboard naar een 'lichte' cherry red mechanical .. my god wat moet je hard duwen op die reds ..
Ik heb ooit een natural keyboard van Microsoft gehad, waar ik ontzettend veel klachten van kreeg (RSI klachten vanaf mijn polsen tot mijn schouders en rug). De toetsen waren zwaar en slecht. Die klachten verdwenen voor de zon toen ik een IBM Model M op de kop tikte. Dat is een mechanisch toetsenbord. Dat is echter niet het enige mechanische toetsenbord. Als je de hele lijst van type toetsen op zoekt, zie je dat er toetsen te krijgen zijn die zeer licht typen. Een toetsenbord met bruine of rode switches, werken dan ook heel goed voor mensen die een licht typend toetsenbord willen. Dat kan ook gecombineerd worden met een natural keyboard zoals dit, als Microsoft hierin zou willen investeren. Ik denk dat er dan ook meer mensen het toetsenbord zouden willen aanschaffen, aangezien ik verwacht dat het dan een toetsenbord word dat een stuk makkelijker en accurater zal typen. Voor mijn valt dit toetsenbord op te veel punten af waardoor ik dit nooit zou kopen, maar ik denk dat het met mechanische toetsen wel iets aantrekkelijker kan worden. Ik vind het dan nog steeds te duur, dan zit ik nog steeds met de "heuvel" in het toetsenbord, de eis dat je Windows 10 moet draaien en het numpad gedeelte wat in de weg zit, maar het zou wel een stuk beter zijn.
Wat ik mij afvraag is: Werkt Bluetooth goed voor gamen? Latency gedoe, etc.

Ik heb eens een draadloos toetsenbord van Microsoft gehad dat met een radio zender kwam, maar niet overweg kon met het indrukken van meerdere toetsen tegelijk.
Kon er dus niet mee gamen...
Maar tegenwoordig heb je allerlei producten voor Gaming met fancy lichtjes en veel te veel extra knoppen voor een vaak (te) hoge prijs.
Als je wil gamen ga je ook niet voor zo'n ergonomisch draadloos toetsenbord als deze.

Overigens erg jammer dat je voor deze prijs geen mechanische toetsen hebt want dit is echt reteduur voor een toetsenbord met rubber domes.
Die fancy lichtjes hoeven voor mij echt niet, en wat hcQd al aangaf, gamen met een PS3/PS4, Wii, Xbox One is ook Bluetooth.
Daar hoor je ook zelden iemand over klagen.
Nja in games als Counter Strike zou de latency van bluetooth in zeldzame gevallen negatief kunnen zijn voor je prestaties maar verder maakt het weinig uit eigenlijk, zeker ook omdat de GPU ook latency heeft en uiteraard de monitor. Dus maakt het eigenlijk allemaal niet echt uit.
Op een PC is latency veel beter merkbaar dan op de console. De console stuurt zijn output namelijk meestal naar een trage HDTV die rustig 30ms of meer nodig heeft om het beeld te reproduceren vanaf het moment dat jij die knop indrukt. Dat wordt een optelsom en een 'paar ms meer' is dan slecht te merken want het reageerde toch al later dan jouw input.

Op de PC kan input > beeld vrijwel 'voelbaar tegelijk' zijn. Die paar ms die je verliest vanaf keyboard/muis input naar monitor met een refresh die rustig 10ms of lager is (3x zo snel dus) moeten niet te ver gaan oplopen, want dan is de input lag sneller voelbaar.
PS3 en de Wii (U) doen het al jaren. Ik hoor daar eigenlijk nooit iemand klagen. Maar mogelijk zijn de PC-gamers veeleisender.
Je hebt helemaal gelijk. Niet bij stil gestaan.
De Latency is niet het enige : hoeveel knoppen kun je tegelijkertijd sturen is denk ik belangrijker
Klopt ook. Ik merkte in een andere reactie al op dat ik in het verleden een draadloos toetsenbord had gekocht, radio verbinding, die dat dus niet ondersteunde.
Erg lastig als je gamed en toetsencombinaties moet vasthouden...
Ja, ik heb dezelfde dezelfde fout gemaakt met een bekabelde; 3 keys was toch echt de max |:(
Weet niet hoe dat heet eigenlijk
Ik ook niet meer. Heeft idd een naam.

Bij mij was één toets de max.
E voor vooruit plus een 2 voor een spell en mijn karakter stopte met lopen. Niet tof.
Key-rollover, voor gaming wil je een toetsenbord zonder limiet.
Op de PS3 kon je alle knoppen tegelijk indrukken. Heb het nog niet op een PS4 geprobeerd.
Die polssteun ziet er heerlijk uit, weet iemand of die type covers van de surface pro een beetje kussenachtig zijn of is het meer hard plastic met een soort velt laagje erover?

[Reactie gewijzigd door DrParanoid op 27 oktober 2016 17:01]

Het is een soort siliconenlaag van een paar mm dik. Het voelt erg prettig.
Ben benieuwd, heb zelf ook al jaren een Natural Ergonomic 4000 van Microsoft, en zou niet anders meer willen. Nooit last van mn polsen of handen, en t typt heerlijk.
Same here. Ook het witte model van eind jaren negentig gehad.
Wil ook echt niet meer anders.
Idem... kan ook niet zonder alle extra toetsen die de Sculpt moet missen. Ben al aan m'n 4e toe.
Ben nog altijd groot fan van de Natural Ergonomic 4000. Dit soort gebroken toetsenborden zijn echt een stuk fijner voor de pols wanneer je veel tekst te typen hebt. Ook met (FPS) games is het prettiger. Helaas brengt Microsoft maar geen mechanische variant op de markt, die zou ik direct aanschaffen.
Heb zelf ook de erg 4000 wat heerlijk typt. FPS games zijn alleen zeker niet prettiger aangezien je erg veel keyboard ghosting hebt.
Het toetsenbord is in de Amerikaanse Microsoft Store te koop voor 129,99 dollar. Omgerekend en met btw zou dat ongeveer 144 euro zijn.
Zo zo, toe maar Microsoft. 144 eurootjes voor een toetsenbord. Willen jullie je in de markt gaan profileren als Premium merk? Nou, dat doen jullie goed met de nieuwe producten line-up. Het is alleen jammer dat het geld me niet op de rug groeit, maar anders...
Ja, ik zie ook niet echt in waarom deze een zoveel hogere RRP heeft dan zijn voorganger, terwijl het uitziet als weinig meer dan een refresh.
Erg fijne toetsenbord, gebruik ze al vanaf de jaren 90. Heb nu de Natural Ergnomic 4000. Ze zijn ook erg degelijk, kan me niet heugen dat er ooit eentje stuk is gegaan. Dat is gelijk de reden dat ik niet snel een nieuwe zal kopen, ze gaan erg lang mee ;-)
Een manier om ze stuk te krijgen is er een glas cola in te gooien terwijl je aan het raiden bent.
Schoonmaken kan, maar het ding helemaal ophalen is niet heel fijn om te doen.

Had het ding net een week en kon dus meteen een nieuwe kopen...
Of door "niks te doen" volgens mijn vriendin...

Ben wel blij te lezen dat ik niet de enige ben die op een natural werkt. Mijn collega's verklaren me altijd voor gek, maar ik wil niet anders meer.
Wat een onzin, niks van aantrekken. Een goed toetsenbord is goud waard. Waarom wil men geen fatsoenlijk toetsenbord maar wel een super comfortabele stoel in hun BMW / Mercedes.. he?
Voor mij is het gebruik van zo'n ergonomisch toetsenbord zelfs een voorwaarde om ergens te gaan werken. En hoewel ik meestal de enige met zo'n toetsenbord binnen het bedrijf was, is het nooit een probleem geweest.
Perfect, ik gebruik dit soort al jaren en ik kan echt niet meer zonder. Typ/werk 6 tot 8 uur per dag op zo unit en 's avonds lekker gamen. Nog nooit last gehad van kwaaltjes :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee