Door Willem de Moor

Redacteur

Vijf compacte toetsenborden Round-up

Mechanisch en tenkeyless

Conclusie

Wie in de markt is voor een tkl-toetsenbord en nog nooit een mechanisch toetsenbord onder de vingers heeft gehad, doet er goed aan hier of daar eens te proberen hoe dat voelt. Of dat in een fysieke winkel, bij een collega of bij vrienden is, maakt niet uit, maar probeer bij voorkeur wat langer of je aan een mechanisch toetsenbord kunt en wil wennen. De 'kleur' van de switches maakt namelijk een groot verschil in gebruik en lang niet iedereen tikt even lekker op elke kleur. Zo tik ik persoonlijk veel lekkerder op een keyboard met blauwe switches en iets minder lekker, maar acceptabel op een met bruine Cherry's. Aan rood kan ik slecht wennen, maar dat is dus persoonlijk.

Dat gezegd hebbende, zouden we het Ducky-toetsenbord kwalitatief als winnaar aanwijzen. Niet alleen is de constructie degelijk, maar ook de pbt-keycaps zijn van betere kwaliteit dan de abs-varianten van de overige toetsenborden. Met abs-toetsen zie je al na vrij korte tijd dat veelgebruikte toetsen wat gaan glimmen en afhankelijk van de methode waarop de legenda is aangebracht, kan die na enige tijd afslijten. Bij double-shot pbt-keycaps doen beide problemen zich veel minder of niet voor. De variant die we in ons testlab hebben, is wat moeizaam verkrijgbaar, maar Ducky heeft zijn One 2 TKL in diverse varianten uitgebracht. Let op dat niet al die varianten pbt-toetsen hebben; sommige zijn voorzien van abs-keycaps. Een goed verkrijgbaar en met ons geteste exemplaar vergelijkbaar toetsenbord is het Horizon-bord dat we ook in onderstaande tabel hebben opgenomen. Dat is bovendien goedkoper dan het door ons geteste exemplaar.

Het Alloy FPS Pro-toetsenbord van HyperX is degelijk en voldoet prima voor wie geen prijs stelt op allerlei extra's. Bovendien is het toetsenbord relatief goedkoop, maar je levert in op features als rgb-verlichting. Heb je liever een tactieler gevoel, dan kun je van hetzelfde toetsenbord een variant met blauwe switches kopen die nog goedkoper is. De K63-borden van Corsair zijn eveneens vrij aantrekkelijk geprijsd en bieden iets meer features, hoewel rgb-verlichting of andere switches niet geleverd worden. Wel kun je met de iCue-software iets meer instellen aan de toetsenborden. Voor de de draadloze variant betaal je fors extra en je moet wel een groot liefhebber van bankgaming zijn om die meerprijs te willen betalen.

Het Cooler Master MK730-bord is rijkelijk voorzien van rgb-verlichting en daar betaal je ook fors voor. Het is afgezien van die verlichting een vrij eenvoudig toetsenbord met voornamelijk softwarematige features, hoewel je een polssteun als extraatje krijgt. Ook de afwerking is netjes, met een geborsteld aluminium plate. Het G Pro-toetsenbord van Logitech ten slotte tikt met zijn Romer G-switches prettig, maar de ansi-variant is slecht verkrijgbaar. De iso-lay-out is stukken goedkoper en als je daarmee kunt leven, een prima koop. Bedenk wel dat vervangende keycaps kopen voor dit type switches een stuk minder eenvoudig is dan caps met Cherry-stems.

  • Cooler Master MK730
  • Corsair K63
  • Corsair K63 Wireless
  • Ducky One 2 TKL
  • HyperX Alloy FPS Pro
  • Logitech Pro


Reacties (143)

Wijzig sortering
Ducky is ... een beetje de vreemde eend in de bijt.
OK, die is grappig :)


Maar ik kan iedereen die aan een mechanische toetsenbord wil een switch testsetje aanbevelen.
Ik zie er zo snel geen op de pricewatch, maar ze zijn daarbuiten makkelijk te vinden:

bijvoorbeeld:

https://www.amazon.com/Switches-Dye-sub-keycaps-Contains-switches/dp/B07MV4GGW2

edit: link gefixed. Dank je, BackBones

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 25 mei 2019 08:21]

Kun je hiermee ook inschatten of je fijn typt op een bepaalde key?
Ik ben geen gamer, maar schrijf wel blogs. Doel zou dus voornamelijk zijn om langere tijd met 10 vingers te typen. Heb eigenlijk geen flauw idee of die intensiteit hetzelfde is als een schrijver.
Ik gebruik mijn tenkeypad eigenlijk nooit (behalve voor mij alt-codes ;) ) dus een tkl keyboard zou best een optie zijn...

[Reactie gewijzigd door Cis op 25 mei 2019 09:14]

Ja en nee.

En je krijgt enkel alle switches van één fabrikant op die manier. Als je echt op zoek gaat naar het allerbeste passende keyboard, wordt dat echt een all-out missie naar mijn mening.

Maar zeker beginnen bij wat anderen al hebben staan, wat je kunt lenen, proberen bij de mediamarkt, etc.

https://www.amazon.com/KB...er-switches/dp/B07BTMWJ92

Er zijn ook van dit soort setjes met simpelweg meer keuzes.

Daarnaast heb je vaak zelf al een idee wat voor layout je wilt. Recht, schuine knoppen, schuine bord stand, low profile, ergonomische layout, hoek tussen de handen of juist rechte polsen schuin hoek tussen keyboard delen, waar je de shift wilt, welke vorm enter, backspace, welke duim je primair mee je spaces zet, etc.

Naast deze switch vergelijkingsset, is er ook iets vergelijkbaars voor keycaps. Hoog, laag, etc. Je betaald er ook wel weer wat voor... Maar dan weet je ook hoe je hoge en lage rijen ongeveer aanvoelen met dat specifieke setje. (En het gewicht / stabiliteit van de caps) En dan is er nog de optie om het scherper of softer te laten aanvoelen met extra demping of het smeren van de stammetjes van de switches zelf.

En het moment dat je daar allemaal uit bent, bestel je het benodigde aantal switches, een PCB in exact je gewensde layout, alle keycabs die je nodig hebt en een case waar het allemaal mooi in past. Veel PCB's hebben hotswap mounts beschikbaar voor diverse soorten switches. Dan klik en schroef je je eigen ultieme keyboard binnen een uurtje in elkaar.

https://i.redd.it/6bpqf743s6031.jpg

https://i.redd.it/4v2jmdqufsv21.png

https://i.redd.it/fggomy41sla21.jpg

De kosten voor zo'n bordje zelf bouwen zitten vaak rond de €65 voor een PCB, mits je fullsize wilt, €70 voor de behuizing, mits je voor exotische dingen gaat aan materialen of coatings, €50-150 aan keycaps, en veelal rond de €1-2 per switch. Sommige switches zijn alleen simpelweg zo gezocht dat ze slecht verkrijgbaar zijn of snel uitverkopen, waarna mensen ze voor veelvouden van hun prijs proberen te verkopen op ebay enzo. Daarnaast wordt er nog wel eens wat namaak rotzooi op ebay verkocht.

--

Of je hebt gelukt bij het bestellen van goedkopere keyboards. Heb nu b.v. een cheapo Chinees bord van Havit met Kaihl PG14350 switches. (Nee, geen PG1350 of PG1450, 14350). Dit zijn zeldzame switches met ~40cN force helemaal bovenin. Het typed daarmee als een soort snelle MX blue maar dan in low profile uitvoering. (PG1350 = lowprofile mx-blue achtig spul, niet verkeerd, maar luid, PG1450 = hetzelfde maar in 42cN liniair). Door ze met de siliconen olie in te vetten raak je een deel van het geluid kwijt en worden ze prima stil (wel 2+ uur werk). Kosten? €66 en 1 maand in de post zitten...

Maar goed, voor hetzelfde geld krijg je iets waar je uiteindelijk toch niets meer mee wilt. Zo heb ik hier ook nog steeds MX Brown (yuk) keyboards liggen welke iedereen altijd maar aanraad maar tweedehands ook niet te slijten zijn. Zelf doelgericht bouwen voor jouw specifieke gebruik en smaak geeft veel meer voldoening.
Vind je browns zo vervelend? Ik zit nu een aantal jaar op red keyboards, maar voor typen mis ik de tactile feedback wel en zou ik graag eens een brown keyboard proberen. Verkoop je ze ook?
Vrijwel overal waar ik browns had, heb ik inmiddels MX red of iets anders lineairs neergezet.

Twee dingen gaan je waarschijnlijk opvallen, als je typed op Red zonder ze iedere keer maximaal te bottommen:

De bump maakt dat ze meer inconsistent voelen. (veel Cherry / Kaihl switches hebben simpelweg een wat grote afwijking in kracht, zeker over tijd - tactility versterkt dit naar mijn mening, mits het een minimale break is)

Brown is luider, je merkt veel meer plastic op plastic frictie. Bottommen zonder o-ringen gaat waarschijnlijk dus ook met meer kracht door het gebrek aan weerstand direct na de bump.

Mensen menen dat het het midden zou moeten houden tussen Rood en Blauw, maar dat is naar mijn mening niet echt het geval. Het is meer een mechanische oplossing met dus meer stevigheid en meer duidelijke feedback met het profiel van een rubber dome. Er zijn natuurlijk bijzonder veel mensen die dat gewend zijn en ook eigenlijk niet anders kennen en daarom graag simpelweg hetzelfde maar dan verbeterd zoeken. Op Rood of Blauw type ik even snel. Ook met zware ABS double density caps, (Je houd 33 tot max 38cN over) raak ik nooit per ongeluk de verkeerde knop door er te zwaar op de leunen... Net zo goed niet als met Zware 87cN Zealios.

Heb veel bordjes (Steel Series, Razer, Filco, Ducky) inmiddels wel weggegeven of voor een schijntje verkocht. Heb volgens mij nog een Full size Ducky over met zowel usb als PS2 geloof ik, server config bordje. Een Razer Ninja die al een jaar aan iemand beloofd is die em maar niet ophaalt. En volgens mij een Toppoo Choc TLK die ooit verkeerd geleverd was, maar niet teruggestuurd hoefde te worden, maar dan moet ik even goed graven op zolder...

Wootility met clicky of Kaihl Low profile PG 1350 is naar mijn mening meer aan te raden. De eerste geeft je clicky maar niet te gek luid, zonder verder vervelende weerstand toe te voegen. (Zelf geen eigenaar, kan je geen full review geven) De PG 1350 is niet luid, maar wel heerlijk kort en dus clicky, mooie hoeveelheid weerstand, maar heeft waarschijnlijk zoals alle Kaihl uiteindelijk een keer wat vet nodig... (om even wat gemakkelijk beschikbare opties te noemen, maar vooral zelf gaan ervaren en testen natuurlijk!)

[Reactie gewijzigd door djunicron op 26 mei 2019 13:31]

Ik heb een K68 met reds die ik vrij stroef vind. Ook merk ik in games dat ik soms per ongeluk een knop in druk als mijn hand rust op het toetsenbord.
Blues vind ik teveel herrie maken, zeker als ik in een werkomgeving zit. Vandaar dat ik op brown keys uit kwam. Ik zie door de bomen het bos niet echt meer. De pg1350 ken ik nog niet, maar even opzoeken.
Nahjah, dat is dus het ding... MX Brown (zonder o-ring) klinkt naar mijn mening dus net zo luid als MX Blue. Het is alleen een dieper geluid, terwijl de Blues klinken als Reds maar dan met het kenmerkende klikje erin. Het zou mij verbazen dat als je er normaal tempo op typed, een decibelmeter er meer dan één dBa verder van zou uitslaan in deze vergelijking.

MX Brown met extra demping, ja, wordt het stiller van, maar ook bijna een rubber-dome ervaring.

Als je nu al wat stroefheid ervaart aan Reds, gaan Browns daar zeker geen verbetering in aanbrengen vrees ik.
Na een aantal jaar, kan het natuurlijk slijtage zijn, maar grote kans dat ze schoonmaken / invetten ook al erg helpt. Erover nadenkende, misschien zou het leuk zijn Browns eens uit te rusten me 30cN veertjes ipv de standaard 55 en ze goed door te smeren...
Hm interessant. Dan weet ik niet wat ik moet halen. Ik denk dat ik op werk nog een tijdje typ op een standaard dome keyboard :P
Is natuurlijk altijd persoonlijk. Ik denk dat het juist de meest risicoloze switch is. Goed voor typen en gamen omdat het het midden houdt tussen blauw en rood.
Ikzelf heb niet het idee dat het helpt. Zeker als je ook de optie hebt om een mediamarkt, coolblue oid binnen te lopen en een volledig toetsenbord te voelen. De meeste mensen die schrijven en weinig of niet gamen komen uit bij blue switches die daar ook specifiek voor bedoelt zijn. Maar ik vind zelf de browns ook erg fijn wegtikken. Ik ben drie jaar geleden overgestapt en wil nooit meer terug.
De blauwe zijn fijn als je niet iemand naast je hebt zitten die geconcentreerd moet zijn ;)
Ik vind het juist rustgevend :)
Anoniem: 669783
@Cis25 mei 2019 13:02
Voor typwerk lijkt over het algemeen het publiek de voorkeur te geven voor blue switches. Vanwege het feit dat je een hardere aanslag nodig hebt voor registratie en veel feedback krijgt van het toetsenbord. Dit voorkomt typfouten iets makkelijker. Ik gebruik zelf een Drevo GramR TKL toetsenbord met Outemu Blue switches van slechts €35 en type hier een half jaar al voortreffelijk op. Gamen gaat ook, maar Romer-G en cherry red switches lenen zich hier net wat beter voor.
Die Gramr (75%) heb ik op mijn verlanglijstje staan maar kan 'm nergens vinden. Volgens mij niet meer leverbaar helaas.
Type nu op een Ajazz AK33 met blauwe switches (zonder RGB). Ook wel lekker bordje trouwens.

[Reactie gewijzigd door gas0line op 25 mei 2019 23:54]

Microsoft sculpt ergo .... eenmaal gewoon wil je niks anders meer de wireless met muis is gewoon zo gemakkelijk. Alle ergo keyboards van Microsoft zijn echt de beste en meeste comfortabele toetsenborden die je kunt vinden. Het is niet mechanisch juist, maar who cafés. Comfort en gebruiksgemak gaan echt voor mij toch boven al dan niet mechanisch
Over vreemde eendjes gesproken; ik mis hier de Wooting one van eigen bodem. Van de flaretech switches die daar in zitten kan je het actuation point aanpassen wat het keyboard voor een veel ruimer publiek geschikt maakt. Maar misschien is dit eendje wel een zwaantje en past ze daardoor niet in de test. De toetsen zijn namelijk ook nog eens analoog (instelbaar). Ik vind het in elk gevaal een absolute aanrader. Ik heb nog nooit zo'n fijne ramplank gehad (en ik heb er wat versleten).
Ik heb de Wooting Two en ben het helemaal met je eens! Gemiste kans.
Ik heb er thuis een en een collega op werk.
Heerlijk
Interessant! Ik kende hem niet. Ik ben tot nu toe erg tevreden over mijn Ducky, maar deze zien er ook erg goed en degelijk uit.
Ik vraag me altijd af of je met zo'n testsetje nou écht goed kan testen of je een switch fijn vindt om mee te werken.
Iedereen zei dat ik Cherry bruin moest nemen. Heb een test setje gekocht, en ben uit gekomen op Cherry rood. Geen spijt van gehad.
Lol bij mij exact andersom, doe nu al jaren met een Logitech G610 (brown) en vind dit een enorm fijne plank.
Ook mijn dochter vind dit een enorm fijn ding, niet alleen om te typen maar ook ivm gaming.
De verlichting staat hier altijd aan op wit licht waardoor de toetsen/keys altijd goed te zien zijn, dat geblink is leuk maar vind ik niks evenals kleurtjes dat hoeft ook niet per se.
Ik heb de verlichting continue op zacht blauw-groenig staan, constant. Het hoeft voor mij ook geen kermis te zijn :)
Wel, het geluid is wel goed te horen.
Sommige mensen krijgen een hartaanal als ze voor het eerst op een blue typen.
If it doesn't clack, did you really press it?
Hou we wel rekening mee dat je clakcs slijten.
Mijn asdw clicken helemaal niet meer. (BlueMX).
Wel meer dan 10 jaar oud denk ik, maar toch. :) Slijtage!
Anoniem: 310408
@MrMonkE26 mei 2019 20:00
Na tien jaar gebruik doen een aantal toetsen het niet meer? Een schandaal.
Kom aan, alleen de eerste generaties IBM clicketyclack borden houden het zo lang uit maar dan zijn je vingers naar gort door de harde stop.
Ze clicken niet meer, ze werken prima.
Het klikken is wezenlijk onderdeel van MX-Blue. Ok, ze werken nog, maar allesbehalve prima.
Ja, het zijn nu browns. :+
Is met o-ringetjes wel deels op te lossen.
Ja en nee, het geeft je een iets beter beeld maar typen op een heel toetsenbord tov 1 toets is heel anders.
De link doet het helaas niet (meer)
Nu wel. Sorry. Copy-paste is kunst, blijkbaar ;)
Ongeacht wat je koopt, neem geen MX Cherry Blue toetsenbord op kantoor. Die klikt dusdanig dat je opmerkingen/klachten van collega's gaat ontvangen. De MX Cherry Brown hoor je ook wel, daarvan is het geluidsniveau minder.
Ik heb een ducky en het maakt nogal herrie dus rubber ringetjes zijn aan te bevelen. Ook vind ik de belettering irritant met de symbolen naast elkaar ipv boven elkaar. De reden dat ik een grijze ducky one kocht is omdat ik geen zwart toetsenbord wil. Nog maar even een witte keyset kopen denk ik.
Welke toetsen variant heb je? MX Cherry Blue?
Dat is synoniem met mechanische toetsenborden. Ligt ook aan je switches maar de bottom-out noise kun je inderdaad goed dempen met ringetjes. Heb ik nu ook gedaan en dat helpt heel aardig zonder dat je er veel van merkt in de aanslag.
Vind het zelf toch nogal een verschil.Ik ben toch niet echt iemand die de toetsen echt bottom-out indrukt maar merk toch bij mijn toetsenbord (Ducky One fullsize en een CM Storm TKL, beiden met browns) dat het gevoel echt anders is met de ringetjes. Is mss ook afhankelijk van de lengte van de aanslag, maar als ik de o-ringetjes monteer kan ik bijna geen volledige toetsaanslag meer doen zonder die demping te voelen. En deze ervaar ik dermate minder prettig dat ik ze weer verwijderd heb. Vind persoonlijk het geluid niet hinderlijk en misschien zelfs wel prettig. En zo niet, dan zet ik wel een muziekje op :)
Die belettering zit vaak naast elkaar door het ontwerp van de switch, want het lampje moet er precies onder zitten anders is het licht meteen minder vel.
Met abs-toetsen zie je al na vrij korte tijd dat veelgebruikte toetsen wat gaan glimmen en afhankelijk van de methode waarop de legenda is aangebracht, kan die na enige tijd afslijten.
Hier wil ik toch wel een kanttekening bij plaatsen dat de ervaringen daarin nogal kunnen variëren. Naar mijn idee worden abs-toetsen hier echt als slechter weggezet dan ze zijn. Ik tik zelf op een CM-Storm Quickfire TK van ruim 6 jaar oud en ik heb hem net eens tegen het licht gehouden... Ik zie inderdaad wat geglim op de spatiebalk (wat overigens totaal niet opvalt als ik hem niet specifiek tegen het licht hou), maar helemaal niks op de andere toetsen. En wie mijn comments af en toe ziet weet dat ik niet bijzonder weinig type :+ (ik type echter ook geen complete boekwerken er op, dat niet).

Aan de andere kant zat er afgelopen week op Testfest bij Tweakers iemand bij mij in de Seasonic/Wooting sessie die vertelde dat hij blijkbaar erg ruwe vingers heeft en abs-toetsen binnen een paar maanden compleet wegslijt... Het is blijkbaar dus erg persoonlijk.

Ik vind het overigens jammer dat de layout zoals die van de Quickfire TK niet populairder geworden is. Dit is een smaller toetsenbord waarbij niet het nummerieke blok weggelaten is maar juist de toetsen links daarvan. De pijltjes toetsen evenals de ins/del/home/end/pgup/pgdn zijn als extra functionaliteit op het nummerieke blok gezet en je schakelt tussen de opties door numlock uit of aan te zetten. Dat kost even wat gewenning maar ik vind het echt ideaal. Wanneer ik met cijfers werk vind ik het echt veel handiger om wel dat nummerieke blok te hebben en daarbuiten gebruik ik dat ins/del enz. blok toch zo goed als nooit.

Ik zou eigenlijk wel eens naar een nieuw toetsenbord willen, voornamelijk vanwege wat slecht uitgedachte functionaliteit (de volume knoppen die alleen werken met FN of als je FN lockt maar dan werken de reguliere F-toetsen niet meer). Het keyboard zelf is nog zo goed als toen hij uit de doos kwam, op één kapot ledje door waterschade na. Alleen, ik wil niet terug naar full size, maar mijn numblock opgeven vind ik ook niet echt fijn. Dan zie ik als enige opties tot nu toe de Cooler Master Masterkeys Pro M, wat bijna exact hetzelfde keyboard is als mijn Quickfire (zelfs de behuizing heeft nog dezelfde groeven er in), dus het is de vraag of de functionaliteit daar hetzelfde is... of ik zie een Leopold in de pricewatch die puur op zakelijk gebruik gericht lijkt (geen backlight, geen volume of media keys) en er eigenlijk minder praktisch uitziet.

Misschien moet ik me er maar gewoon eens overheen zetten en het numblock opgeven. Mocht ik hem echt zwaar missen dan zou ik er nog zoiets naast kunnen leggen...
De Leopold FC750R, en vermoedelijk ook andere modellen, heeft wel degelijk media keys en toetsen voor volume (via Fn + functietoets). Op internet staat een plaatje waar ze staan beschreven, maar de handleiding vermeldt ze niet. Bij bijvoorbeeld Ducky moet je ze zelf programmeren. Geen backlight vind ik persoonlijk een voordeel.

[Reactie gewijzigd door Flitzer op 25 mei 2019 14:08]

Ik merk wel bij de Leopold dat geen backlight en zwarte keycaps met oranje/bruine opdruk niet zo'n optimale combinatie is als het wat donkerder wordt. Wellicht in de nabije toekomst toch 's kijken voor een mooi setje andere keycaps. Afgezien daarvan zeer content met m'n Leopold FC750R. :)
Hey, fijn om te zien dat er meer mensen zijn met dit model Leopold. Heb ook de zwarte met rood/oranje opdruk. Wou eigenlijk de beige versie maar die zijn haast niet te krijgen.
Ik was het zelf beu om te wachten totdat de Ducky One 2 TKL eindelijk eens beschikbaar kwam met silent switches, dus heb de (Mass)Drop CTRL gekocht. Voor 40 euro een setje van 100(!) Cherry MX Silent Red erbij die dankzij de hot-swappable functionaliteit extreem makkelijk te plaatsen/vervangen zijn.

Ik zou voor beginners sowieso een hot-swappable bord aanraden, mocht je toch van switch willen wisselen dan hoef je iig niet 1) een volledig nieuw bord te kopen of 2) een urenlange (de-)soldeersessie aan te gaan.
Zou het mogelijk zijn om duidelijk aan te geven welke toetsenborden in azerty-indeling te krijgen zijn? Bij sommige toetsenborden staat qwerty bij, maar niet overal. Ik lees altijd een review, ben dan enthousiast om even later te ontdekken dat het ding niet te krijgen is in de juiste indeling...
Verder uitstekende review.
bij toetsenborden die her-programmeerbaar zijn is het natuurlijk alleen een kwestie van andere keycaps aanschaffen. echter is het dan ook wel weer de vraag of het toetsenbord niet één of andere non-standaard toetsenindeling heeft, zoals Corsair dat vaak doet.
Ik vind het jammer dat er zo veel met identieke MX switches is gewerkt. Het zou me niks verbazen als het verschil in toetsenaanslag rechtstreeks komt door de gebruikte switches. Ik bedoel: wat zou anders het verschil moeten verklaren? Ik kan me voorstellen dat dit ook is gedaan om de test bench zelf te testen. Maar ik hoop toch dat er meer verschil wordt opgezocht met vervolg testen.

Voor mensen die overschakelen kan ik ook wel de toetsenborden van Pro-Havit aanraden, bijvoorbeeld de KB390L. Dit is een low profile Kailh blue-switch. Deze heeft een lagere travel, iets wat de meeste gamers toch ook fijn zouden moeten vinden. Een grotere travel heeft geen positieve invloed op de game prestaties.

Ander voordeel van dit toetsenbord is de prijs. Voor 65 euro heb je een prima mechanisch toetsenbordje, wat toch een stuk dichterbij een regulier dome-switch toetsenbordje komt. Let op: dit is wel een clicky toetsenbord, hoewel de clickiness vergeleken met een Cherry MX switch echt veel kleiner is. En ja, met verlichting, macro's en afneembaar micro USB kabeltje.

Tevens is er een kloon te koop van Sharkoon. Iets duurder met ongeveer 80 euro, maar wel met RGB en low profile Kailh red switches (zie echter de edit hieronder).

Edit: Excuus, dat laatste ging verkeerd doordat ik de verkeerde URL vond, de Sharkoon 87 key is niet RGB maar wel te krijgen met reds. Helaas zie ik hem nergens meer op voorraad, dus moet je daarvoor naar de full sized keyboard gaan.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 25 mei 2019 20:44]

Volgende keer graag ook: Filco, Matias, Topre en Das meenemen in de test.
Misschien zeg ik iets heel smerigs nu, maar... Razer? Deze test lijkt toch op gamers gericht (wordt expliciet genoemd in de inleiding), dan vind ik het wel apart dat zij niet in de test zitten.

Overigens kan ik jouw merken niet eens in de pricewatch terug vinden, of Matias en Das wel maar die hebben geen TKL keyboards (althans niet in de pricewatch).
Het lijkt me niet dat de kwaliteit van een toetsenbord afhankelijk is van de beschikbaarheid in de pricewatch.

Zeker wat mechanische toetsenborden betreft maken bovengenoemde niche merken aanzienlijk betere borden dan bekende merken, zo is ook Razer voor een liefhebber absoluut niet interessant (en wat mij betreft verdient Corsair ook geen aandacht) met een gebrekkige bouwkwaliteit en afwijkende layouts waar je nooit een andere keycap set voor zult gaan vinden.

De Leopold FC750R had overigens ook best overwogen kunnen worden én is beschikbaar in de pricewatch.
Maar is een roundup als deze voor de echte liefhebber? Ik denk dat het meer is voor de iets meer mainstream tweaker die wel een mechanisch toetsenbord wil maar niet zo veeleisend is als jullie blijkbaar zijn. Mijn huidige CMStorm (Cooler Master) zal jouw goedkeuring ook wel niet weg kunnen dragen, maar ik vind hem uitstekend.

Als ik dan bijvoorbeeld naar die Leopold FC750R kijk, dat ding is lelijk (ik zie nu dat er ook gewoon zwarte versies zijn), geen backlighting, geen volume controls zo te zien... Ok, blijkbaar is hij beter? Waarom dan? Net als die andere versies, waarom zijn ze dan beter? De switches zijn hetzelfde toch lijkt me. Als niet super-expert op het gebied van mechanische keyboards zie ik vooral minder functionaliteit op dat soort keyboards...
Die Leopold is zo lelijk als je hem zelf wilt, wanneer de standaard keycaps niet bevallen kun je voor een paar tientjes een volledig nieuwe set kopen die wel aan je smaak voldoet. Idem wanneer je toetsen gewoon versleten raken. Dat kan niet bij Razer of Corsair vanwege de unieke layout waarvoor geen custom keycaps worden gemaakt, dat kan niet bij Logitech omdat geen fabrikant keycaps voor Romer-G switches maakt.

Cooler Master doet het dan weer wel juist en gebruikt gewoon standaard switches en standaard layouts. Persoonlijk vind ik dat ook veruit het beste mainstream merk qua mechanische toetsenborden.
Ja maar dan kom je weer helemaal in het custom keyboard segment en ik denk dat veel mensen daar helemaal niet op zitten te wachten. En het hoeft ook helemaal niet nodig te zijn. Zoals ik elders al zei, mijn ruim 6 jaar oude CMStorm keyboard zie ik nauwelijks slijtage aan de keycaps. Ook oudere keyboards (niet mechanisch) had ik nauwelijks slijtage aan de keycaps. Dat probleem heb ik gewoon nog nooit gehad... Dus ik zie ook niet waarom ik het kunnen vervangen dan zo belangrijk moet vinden bij aanschaf van een keyboard.

Als je wel schuurpapier als huid op je vingers hebt zitten dan is het anders natuurlijk, maar ik vermoed dat het voor de meeste mensen meer zal zijn zoals voor mij. En als na 5 tot 10 jaar de keycaps niet meer zo mooi zijn, tja, dan koop ik wel weer wat anders hoor (als het überhaupt al een probleem is)... Ja, als dat je ding is dan is het leuk natuurlijk om een keyboard 20 of 30 jaar mee te laten gaan, maar voor mij hoeft dat echt niet. Op een gegeven moment vind ik het zelfs wel leuk om weer eens wat nieuws te kopen.
De FC750R heeft wel media keys en volume controls. Volgens topics op internet zou de bouwkwaliteit iets beter zijn dan bijvoorbeeld de Ducky One 2 Skyline. Ook heeft de Leopold intern padding, waardoor de toetsen iets stiller zijn.
En Nanoxia ook pls.
Inderdaad, heb al jaren twee Filco TKL toetsenborden (1 thuis, 1 op het werk). Inmiddels ook wat collega's weten te overtuigen. Ik vind vooral de werkhouding beter, omdat je muis minder ver naar rechts ligt.

Ik heb op het werk toch maar niet voor de clicky switch variant gekozen, terwijl die eigenlijk wel het fijnste typt. Maar in een kantoortuin is dat toch niet zo heel fijn voor je collega's.
Heb zelf de Glorious GMMK, ook als TKL beschikbaar. Vind het echt een super fijn toetsenbord en ziet er ook nog heel elegant uit.

[Reactie gewijzigd door Defspace op 25 mei 2019 10:45]

Voor mij geen mechanisch toetsenbord, ik vind het helemaal niks, ook niet om te gamen. Alleen de herrie al...

Ik gebruik liever een goed chiclet/scissor toetsenbord.
Anoniem: 167912
@stuffie12325 mei 2019 09:55
Ik ben al even op zoek naar een vervanger voor mijn cherry evolution marlin. Ik vind niets! Er zijn geen draadloze fullsize chicklets
Heb jij al eens gekeken naar het merk Matias of sla ik daarmee de plank mis?
Anoniem: 167912
@Puddingboy28 mei 2019 11:13
Inderdaad al naar gekeken, maar nergens te krijgen, 1 schimmige winkel in Nederland dat de Mac versie lijkt te verkopen, maar ik heb de PC versie nodig.
Gisteren is mijn logitech k800 toegekomen, maar bevalt met niet 100%...
Logitech toetsen zijn het net niet en blijkbaar de UK layout gekregen waardoor ik altijd de enter mis....
Je kan matias vinden op amazon.de en gewoon via IDeal betalen.
Anoniem: 669783
@stuffie12325 mei 2019 13:05
Rubber dome typt ook best lekker, en maakt ook niet zoveel herrie.
Moet je niet die van de Apple hebben. Het hangt nogal af van het toetsenbord hoeveel herrie ze maken. En het hangt van mij af per situatie hoeveel herrie een keyboard mag maken

Die Kailh blues waar ik nu op type kan je best wel goed horen, maar irriteren doe ik me er niet aan. Sterker nog, bij elke klik heb je een zeer zeker gevoel dat je de toets geraakt heb. Nou zit het actuation point van dit toetsenbord ook wel heerlijk dicht bij de klik, dus ook hier maakt het nogal wat uit hoe het is geïmplementeerd.

Een neefje van mij heeft een rubber dome keyboard voor gaming gekocht en ik moet zeggen dat ik daar ook van onder de indruk was. Rubber dome betekend niet meteen slechte kwaliteit (maar een slechte rubber dome is ook *echt* slecht, als in onbruikbaar slecht).

[Reactie gewijzigd door uiltje op 25 mei 2019 15:48]

Een neefje van mij heeft een rubber dome keyboard voor gaming gekocht en ik moet zeggen dat ik daar ook van onder de indruk was. Rubber dome betekend niet meteen slechte kwaliteit (maar een slechte rubber dome is ook *echt* slecht, als in onbruikbaar slecht).
Nee, maar rubber dome heeft de naam dat het 'rubber' na een paar jaar minder word.
Werkelijk? Ik heb hier nog rubber dome keyboards liggen van het begin van mijn studententijd - en da's een tijd terug. Ik zal die bordjes eens testen, maar volgens mij zijn ze nog net zo goed (of eigenlijk slecht) als toen. Hebben ze ook nog in opslag gelegen.
Nou ben ik in internet termen oud en bejaard ;-)
Ik heb nog een ouderwets wit toetsenbord met ps/2 aansluiting ooit gekocht bij een heel compleet systeem van dyme in delft die het al 20 jaar doet.
Denk 1 van mijn beste aankopen ooit gezien de levensduur ;-)
Klinkt bekend.... Heb hier twee Model M toetsenborden uit 1988 en 1990. Onverwoestbare dingen.
Enige minpunt is dat er geen Windows toets op zit, kan wat mij betreft geen toetsenbord van 140 euro tegenop :+
Key Tronic E0360 met 104 keys lijkt op het oorspronkelijk jaren 90 mechanisch toetsenbord dat ik heb gebruikt (EPS3435, 1,8kg zwaar). Het is wel "moderner" in de zin dat de toetsaanslagkracht verschilt tussen 35 en 80 gram. Ze houden het goed vol, al slijt de belettering op den duur van de toetsen. Vooral bij mensen die niet hebben afgeleerd het toetsenbord als typemachine te gebruiken. ;)

Helaas lijkt de toetsenbordafdeling van Key Tronic tegenwoordig op een sterfhuisconstructie. Jammer.
'Nou ben ik in internet termen oud en bejaard ;-)'
metoo. Uit de tijd dat we nog moesten rammen op typemachines en niks fout mochten typen. Bijna elk toetsenbord voldoet voor mij vergeleken met dat behalve als de shift- of backspacetoets te klein is. Ik snap dat de 1 wat lekkerder typt dan de ander maar zou er niet zoveel geld aan besteden. Een Fantech met polsondersteuning en backlight voor 2 tientjes is meer dan genoeg. Ze gaan bij mij toch binnen een paar jaar kapot omdat er koffie of iets anders overheen valt. Maar toch fijn dat mensen zoveel geld eraan uit willen geven, dat innoveert het toetsenbord.
Ik heb een Ergodox EZ met Kailh Silver switches. Erg prijzig (€400 inclusief import) maar ik ben er zo blij mee. Heel erg aan te raden als je een ergonomisch toetsenbord wil.
Wauw, da's wel erg duur. Zelfs mijn UHK kan je in dat geval als goedkoop ervaren. Vraagje: bevalt die toetsenbord layout waarbij de keys boven elkaar zitten? Dat lijkt me echt iets waar ik erg snel aan zou kunnen wennen, zoals de toetsen momenteel geplaatst worden is totaal achterlijk. Als ik weer aan het werk ben koop ik nog wel een ergodox, hoewel ik een keyboard om te typen niet snel zou uitrusten met Kailh zilver.
De toetsenlayout is wel even wennen, maar het bevalt me goed.

De Kailh Silver switches heb ik voornamelijk voor het geluidsniveau gekozen omdat ik het toetsenbord ook naar kantoor wil nemen wanneer ik er een beetje handig mee ben geworden.

Ik heb nooit typles gehad, dus alle slechte gewoontes (toetsen die ik met de verkeerde hand wil gebruiken) komen nu echt boven water. Ik gebruik het toetsenbord nu een paar weken alleen buiten werk, en het gaat al redelijk. Ik vind het zelf echt heel handig dat het toetsenbord volledig aan te passen is met meerdere 'lagen'. Ik ben web developer en hiervoor probeer ik mijn layout te optimaliseren. Dit scheelt in tijd en in stres op de vingers. Mocht het je interesseren, dan vind je hier mijn huidige layout: https://configure.ergodox...ez/layouts/YnRv4/latest/0
Ik ben zelf ook developer en als een van de weinigen op de zaak typete ik helemaal blind. En als je eenmaal blind kan typen dan wil je echt niet meer terug. Het typen van documentatie of wat langere namen voor je identifiers wordt dan ook een stuk makkelijker. En dat is wel degelijk van invloed op de kwaliteit van je code. Als het goed is hoef je dan alleen de naam te denken, waardoor het typen iets helemaal automatisch wordt.

Overigens heb ik het mezelf aangeleerd met een computer programma; dit betekende vooral veel herhaling. Daar moet je even doorheen. Tegenwoordig kan je dit soort soort software natuurlijk ook op verschillende sites terugvinden. Dus zoiets valt sterk aan te raden.
Ik ben het ook aan het oefenen met een paar websites. Alleen blijven typen zonder bewust oefenen werkt niet zo goed voor mij. Ik vond dit wel een mooi moment om eindelijk eens een handige manier typen aan te gaan leren :)
Oh wauw. Die kende ik nog niet. Wegens RSI klachten en kantoor baan en gamer heb ik al meerdere TB’s gehad. MS Natural Ergo op kantoor is door de numpad breed waardoor je de muis al snel te ver naar rechts hebt. Handen houding bij typen is wel prima. Volgens mijn ergonoom maar ook zelf voel je dat je handen het liefst dicht bij elkaar voor je buik hangen liggen.
Ik vind het dan ook bizar dat gamers die veel uren maken op een TB kennelijk brede, onergonomische planken kopen met, jawel, programmeerbare RGB leds.

Een TKL bordje die wel ergonomisch was met mechanical switches had ik nog niet gevonden.
Wel jammer dat het weer een astronomische prijs heeft.

Dan maar tikken op mn CM Novastorm TKL die ik aan de rechterzijde ophoog zodat het nog een beetje ergo is.
Ik heb dit toetsenbord aangeschaft omdat ik 'm ook naar kantoor wil gaan nemen. Omdat dit toetsenbord met lagen werkt, heb ik nog steeds een 'numpad'. Hier vind je mijn huidige layout: https://configure.ergodox...ez/layouts/YnRv4/latest/0. Op laag 1 heb ik mijn numpad welke ik kan gebruiken als ik de toets rechts naast de G toets ingedrukt houdt. Werkt best prettig. Maar zoals je al zegt: astronomische prijs, en dat moet je er wel voor over hebben.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee