Je kunt ervoor kiezen een webcam aan de camerastang te hangen en deze met een pc of laptop te verbinden. JJRobots heeft het specifiek over een PS3-camera, maar we hadden ook succes met een gewone Logitech-webcam. Ook in dit geval moet je een directe wifiverbinding met het Brain-shield maken. Via een config-bestandje kun je de gevoeligheid voor kleuren aanpassen, evenals andere parameters zoals puckafmetingen en tafeldimensies.
Je kunt ook met de Arduino-code aan de gang. Alle broncode staat op Github, dus je kunt alle benodigde data downloaden en aanpassen voordat je ze naar de Atmega-chip flasht. Zo kun je bijvoorbeeld spelen met de acceleratie of de snelheden, mits je steppers en controllers dat aankunnen. Standaard worden zoals gezegd Pololu A4988-drivers meegeleverd, maar die kun je natuurlijk eenvoudig upgraden naar andere stepper drivers, bijvoorbeeld de in de 3d-printerwereld populaire TMC-stepperdrivers 2208 of 2209.
Boodschappenlijstje
Air Hockey Robot 126 euro
Meerprijs 3d-prints 43 euro
Air Hockey-tafel 70 euro
Totaal 239 euro
Ten slotte kun je, als je je airhockeytafel dan wel robot zat bent, dezelfde hardware hergebruiken voor andere projecten. Vrijwel alle 'robots' van JJRobots maken namelijk gebruik van dezelfde bouwstenen. De Arduino met Brain-shield zorgt voor de aansturing en communicatie met bijvoorbeeld je smartphone, en de steppers worden voor actuatie gebruikt. Zo heeft JJRobots projecten om een cameraslider, tekenrobot of eierschilderrobot te maken. De benodigde software is steeds vrij verkrijgbaar en de bijkomende onderdelen kun je zelf printen op je 3d-printer of bestellen als je geen printer hebt. Zo kun je dezelfde componenten hergebruiken voor verschillende builds.