Door Willem de Moor

Redacteur

Maak je eigen klok en muurplotter

Handsfree tekenen en schrijven

05-04-2020 • 06:00

74

Multipage-opmaak

Inleiding: printen zonder printen

Wie weleens een paar regels code heeft geschreven of iets over programmeren heeft gelezen, kent ongetwijfeld het zinnetje ‘hello world’. Het is van oudsher de boodschap die je schrijft als je een nieuwe programmeertaal leert. Elektronicahobbyisten hebben een aantal van dit soort ‘hello world’-projecten en het meest basale daarvan betreft het laten knipperen van een ledje. Niet voor niets begint ongeveer elke Arduino-uitleg met de sketch die het ingebouwde ledje van een Arduino-bordje laat knipperen: het toepasselijk genaamde ‘blink’.

Een paar projecten verder krijg je te maken met een ander traditioneel project: een klokje. Om een of andere reden is het bouwen van een klokje, in welke verschijningsvorm ook, een geliefde bezigheid. Kijk bijvoorbeeld naar de prachtige nixieklok die we eerder in deze .build-reeks de revue lieten passeren. Maar ook eenvoudigere klokjes of juist veel complexere, zoals klokken waarvan elk cijfersegment uit een aparte stappenmotor is opgebouwd, zijn leuk om te maken en nog leuker om naar te kijken. In een tijd dat je gewoon kunt zeggen: “Hey Google, hoe laat is het?” heeft het toch iets om nog een fysieke klok te hebben.

Onderdelen wallplotter

Nog een stapje verder dan een klok is een ‘robot’ die een tekening maakt of tekst schrijft. Natuurlijk kun je je desktopprinter in een paar seconden stapels papier laten printen en de vellen aan elkaar plakken, maar een apparaat zelfstandig over een stuk papier of whiteboard laten bewegen en je tekening of tekst ‘tot leven’ zien komen, heeft iets speciaals. Wie een 3d-printer heeft, kan dit overgangsritueel voor een appel en een ei realiseren, of eigenlijk voor de prijs van een elastiekje en een stift. Heel veel meer dan een stift, pen of ander soort schrijfgereedschap aan je printkop bevestigen hoef je niet te doen om een 'computertekening' op een stuk papier, hout of wat je er maar onder kunt leggen, te realiseren.

3D-printer als plotter

Uri Shaked laat op website Medium zien hoe je van je 3d-printer een plotter maakt

Maar wat als je geen 3d-printer hebt? Los van er zo snel mogelijk een kopen, kun je ook op andere manieren een pen over papier of iets anders laten bewegen. Een aardige methode om dat te doen is met een zogeheten wall plotter, een tegen een muur geplakt apparaat dat tekst of afbeeldingen print. Net als bij de zelfgemaakte klok zijn er zoveel projecten als doe-het-zelvers om zo'n wall plotter te maken, en je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Een wallplotter

We hebben als proof-of-concept een zeer eenvoudig en goedkoop plottertje gevonden, Stringent genaamd, dat vooral als leer- en experimenteerplatform dient. Voor een heel laag bedrag kun je namelijk al van start met deze muurtekenaar, mits je bereid bent op de post te wachten natuurlijk. Zoals gebruikelijk zijn de onderdelen namelijk in Chinese webshops aanzienlijk goedkoper verkrijgbaar dan bij ons.

Wallplotter-printonderdelen

De 3d-geprinte onderdelen

We hadden het al eerder even over een 3d-printer en die heb je in principe nodig voor dit project om de basisplaat voor de plotter te maken. Heel kieskeurig is het principe van deze versie echter niet en je zou naar alternatieven kunnen zoeken om het skelet te bouwen. Een plaatje hout met een paar gaten is al voldoende, zolang je de componenten er maar op kunt monteren. De wielen die voor de voortbeweging zorgen, en de montage van de pen of stift zouden de grootste uitdagingen vormen.

Stringent-werking en stringent-schemeStringent-werking en stringent-scheme

De wiskunde achter de beweging van de muurplotter en het eenvoudige schema voor de elektronica

Hoe werkt zo'n plotterrobot eigenlijk? In beginsel lijkt hij sterk op een willekeurige printer of cnc-machine, en je kunt hem ook maken om g-code, de taal van 3d-printers en veel cnc's, te interpreteren. Je hebt namelijk twee steppermotoren nodig, die een precies aantal stappen draaien om de robot over een oppervlak te laten bewegen. Met een hangende plotter als deze gebruik je touwen die om katrollen heen lopen en zo het apparaat over de x- en y-as laten bewegen. Daarmee kun je je het touw voorstellen als substituut voor de gebruikelijkere tandriemen in 3d-printers of schroefdraad in cnc-machines. Met de nodige wiskunde kun je exact berekenen hoever elk katrolwiel moet draaien om de gewenste positie in een tweedimensionale ruimte te bereiken.

Zoals zo vaak met dit soort projecten zorgt een Arduino voor de aansturing van de stepperdrivers. Om de pen of stift te bedienen, is een servomotor nodig, die bij sommige ontwerpen de complete robot van de wand drukt en bij andere ontwerpen enkel de stift omhoog of omlaag beweegt. Als je kiest voor een ontwerp dat afbeeldingen op een vaste ondergrond kan schrijven danwel tekenen, kun je kiezen voor een interpreter die met g-code overweg kan. Je bewegingen zijn dan echter niet variabel en je kunt daarom alleen op een vel papier of whiteboard van vaste afmetingen plotten.

Link en 'hello world' als vector-afbeeldingen

Stringent-webinterface

Ons ontwerp maakt geen gebruik van g-code, maar verwerkt onboard de vectorgebaseerde afbeeldingen die je op een sd-kaartje zet. Het voordeel van deze methode is dat je dezelfde svg's op diverse afmetingen kunt plotten. Je bent dus geheel vrij in de keus van je achtergrond, waar je met op g-code gebaseerde plotters altijd eerst g-code moet genereren op de gewenste afmetingen. Daar is niets mis mee en zoals gezegd, als je altijd op hetzelfde whiteboard wil tekenen, is dat de gemakkelijkste oplossing. De interpretatie van vectorafbeeldingen naar opdrachten voor de steppermotoren is namelijk niet altijd even storingsvrij. Bovendien is de rekenkracht beperkt en kun je slecht curves maken. Die moet je opdelen in kleine stukjes rechte lijn.

Om een afbeelding te laten plotten, moet je deze als vereenvoudigde vectorgraphic op een sd-kaartje zetten. Vervolgens kun je met je zelfgeprogrammeerde afstandsbediening je bestand kiezen en bepalen op welke afmetingen je wil plotten. Na kalibratie van je muurplotter kun je namelijk kiezen voor een afbeelding op dertig procent van je gekalibreerde afmetingen of negentig procent daarvan. Standaard plot je op zestig procent van de beschikbare oppervlakte. Je kunt pauzeren en prints hervatten, dus als je met verschillende kleuren stiften wil experimenteren, of simpelweg geen tijd meer hebt of een lege batterij moet vervangen, dan is dat geen probleem.

De onderdelen

Zoals we al eerder aangaven, zijn er veel manieren om zo'n muurplotter te bouwen. Om het behapbaar, eenvoudig en goedkoop te houden, hebben we voor de zogenaamde Stringent Wall Plotter gekozen. Naast de hierboven beschreven voor- en nadelen, heeft deze plotter een, in marketingtermen, vrij unique selling point: zijn prijs. Je kunt het apparaat namelijk voor pakweg tien of vijftien euro bouwen. Haal je je componenten in Nederland of België, dan kan de prijs verdubbelen, maar nog steeds zul je niet aan de geeuwhonger hoeven om het te bouwen.

Wallplotter-elektronicaWallplotter-elektronica

De benodigde hardware op basis van een Arduino Uno

We hebben namelijk maar vijf of zeven onderdelen nodig en je kunt die bill of materials nog verkleinen als je creatief bent. We hebben een Arduino Uno nodig, die als brein van de operatie dienstdoet, een micro-sd-kaartlezer om je kaartjes met svg-bestanden op te zetten, een infraroodontvanger en een willekeurige, oude afstandsbediening, een kleine hobbyservo en twee steppermotoren met bijbehorende driver. Nu zijn die laatste twee benodigdheden vaak prijzig, relatief groot en power hungry, maar we maken gebruik van de allergoedkoopste, simpelste steppers die er zijn: de 28BYJ-48. Dat zijn steppertjes van ongeveer twee euro die over het algemeen compleet met driver geleverd worden. Die driver is een simpel pcb met aansluitingen voor de aansturing, voeding en steppers, en vier ledjes die leuk zijn om naar te kijken, maar verder overbodig. De daadwerkelijke stepperdriver is een dubbele h-brug, ofwel een ic'tje met een paar Darlington-transistors erin.

De servo gebruiken we om de stift van het papier of whiteboard te tillen en daarvoor gebruiken we alweer een extreem goedkoop SG90-servootje. Dat is een servo van negen gram, vandaar de naam, die niet veel meer dan een euro mag kosten. De tandwieltjes zijn van plastic en het miniding heeft een torsiekracht van 1,5kg/cm. Dat lijkt veel, maar met een arm van drie centimeter blijft daar maar vijfhonderd gram van over. De grotere vraag is of de plastic tandwieltjes de krachten aankunnen. Daarom kun je ook kiezen voor de ‘veel duurdere’ SG90S, bijna dezelfde servo, maar met metalen tandwieltjes en meestal iets meer torsie. Je betaalt dan wel al gauw het dubbele, tot misschien wel drie euro!

Boodschappenlijst wall plotter Alternatief webgestuurde wall plotter
1x Arduino Uno
2x 28BYJ-48 stepper met ULN2003-driver
1x Arduino micro-sd-kaartlezer spi
1x SG90-servo (of MG90S)
1x 4838 ir-ontvanger (of soortgelijk)
1x oude ir-afstandsbediening
1x voeding, bijv. 9V-batterij met clips
1x voedingsregelaar 5V, bv AMS1117
Diversen als touw, schroefjes, stift etc.
3d-geprinte body
1x ESP8266, bv LoLin V3-board
2x 28BYJ-48 stepper met ULN2003-driver
1x SG90-servo (of MG90S)
1x voeding, bijv. 9V-batterij met clips
1x voedingsregelaar 5V, bijv. AMS1117
Diversen als touw, schroefjes, stift etc.
3d-geprinte body

Het kaartlezertje dat we gebruiken, is eveneens extreem goedkoop en supersimpel. Het betreft een break-out-pcb met micro-sd-kaartlezertje dat via spi wordt aangesloten. Spi is een communicatieprotocol dat staat voor serial peripheral interface en het is naast i2c het meestgebruikte protocol om apparatuur aan Arduino's en verwante microcontrollers te knopen. Naast de voeding heb je maar vier lijntjes nodig: een kloksignaal, een selectiesignaal om het aangesloten apparaat te selecteren en twee communicatielijnen: een voor elke richting.

Testprintje voor wallplotter

Ten slotte is een infraroodontvanger nodig om signalen van je afstandsbediening om te zetten in signalen die de Arduino vertellen welk bestand moet worden geprint, of om de plotter handmatig te bedienen. De meestgebruikte ir-ontvanger hiervoor is de tsop4838, een klein ontvangertje met drie pootjes. Het heeft drie pootjes omdat het niet alleen een ir-led is, maar ook de benodigde logica om ruis te filteren en signalen te versterken, is ingebouwd. Als je geen ir-ontvanger hebt of er geen wil kopen, dan is er goede kans dat je een ir-ontvanger van een willekeurig printplaatje kunt slopen en gebruiken. Als er drie pootjes aan zitten, is ie waarschijnlijk te gebruiken. Als er markeringen opstaan, is het wel zo handig om de datasheet op te zoeken. Bij de ene is het middelste pootje namelijk aarde en zijn de buitenste de voeding en het signaal, maar bij een andere kan de middelste voeding zijn en de buitenste twee aarde en signaal. Als je op 3,3V begint met je Arduino en de ir-testsketch, blaas je waarschijnlijk niets op, maar weten is beter dan gokken.

Verder zul je natuurlijk wat losse dingen als een voeding, bijvoorbeeld een 9V-batterij met bijbehorend stekkertje, moeten hebben, wat touw en wat dupontkabeltjes om alles aan elkaar te knopen, of met een experimenteerprintplaat aan de slag moeten gaan.

De bouw

Dit project leent zich uitstekend voor experimenteren en als je nooit met Arduino's hebt gespeeld of sommige onderdelen niet kent, kun je ze allemaal afzonderlijk proberen. Voor het sd-kaartlezertje is namelijk een voorbeeldsketch beschikbaar, net als voor de steppers die je laten testen of alles goed werkt. Een verplichte test en installatie van de voorbeeldsketch zijn er voor de ir-ontvanger. Je moet namelijk zelf een codetabel maken van de signalen die de door jou uit een la opgediepte, vergeten afstandsbediening afgeeft. Voor onze build hebben we een rgb-controller voor een ledstrip gebruikt, maar een oude tv-afstandsbediening of die van een al lang weggegooide dvd-speler kan ook; het is maar net wat je hebt liggen. Desnoods kun je een afstandsbediening pakken die je nog gebruikt. Er gebeurt niets geks mee en zolang hij maar met infraroodledjes werkt, is het goed.

Tip

Als je niet zeker weet of een oude afstandsbediening nog werkt of met infraroodledjes is uitgerust, kun je dat eenvoudig testen met je smartphone. Open de camera-app van je telefoon en richt de afstandsbediening op de lens. Op je scherm zul je de ir-leds zien oplichten als de afstandsbediening werkt.

Om een codetabel voor je afstandsbediening te maken, gebruiken we de ir-voorbeeldsketch in de Arduino-IDE, IRRecvDump of IRRecvDumpV2, die beschikbaar is na toevoeging van de IRRemote-library. Via de seriële monitor kun je meekijken met je Arduino terwijl je een voor een de toetsen van je afstandsbediening indrukt en de remote richt op de ir-ontvanger die op je Arduino is aangesloten. Zo krijg je een serie hexcodes die corresponderen met alle toetsen. Die codes kun je later in de plottersketch invullen, zodat je de afstandsbediening kunt gebruiken om de plotter te bedienen. Zelfs als je nooit zo'n plotter gaat bouwen, is dit een nuttige toevoeging aan je Arduino-arsenaal. Je kunt nu immers willekeurig welke afstandsbediening inzetten om jouw projecten op afstand te besturen, al is het maar om lampen zelf te schakelen of met een 230V-relais een apparaat zonder uitknop helemaal uit te kunnen zetten.

FF28D7 left in FFA857 right in FF6897 left cal FFE817 small
FF08F7 left out FF8877 right out FF48B7 right cal FFC837 big
FF30CF 1 FFB04F 2 FF708F 3 FFF00F cont drive
FF10EF 4 FF906F 5 FF50AF 6 FFD02F no cont dri
FF20DF 7 FFA05F 8 FF609F 9 FFE01F

Voorbeeld: tabel met ir-codes

Als alle afzonderlijke onderdelen goed werken, kun je de plotter gaan breadboarden en controleren of alles netjes samenwerkt. Doen de steppers wat ze moeten doen als je op de knoppen op je afstandsbediening drukt? Zie je output in de seriële monitor als je een bestand op je sd-kaart selecteert en je plotter laat printen? Dan is het tijd voor de laatste stap: het monteren van alle onderdelen op je 3d-geprinte ondergrond en beginnen met het ophangen en afstellen.

Opmerkingen bij de bouw en het gebruik

Voor de bouw hebben we eerst alle componenten afzonderlijk getest en tijdens het testen bleken de 28BYJ-48-drivers niet helemaal bestand tegen de gebruikte spanning. De door ons gebruikte variant is weliswaar een 5V-versie, maar volgens 'het internet' kun je die ook gewoon met 9V-batterijen gebruiken, handig voor wat extra kracht ook. Wellicht is het te wijten aan het feit dat we een oplaadbare batterij gebruiken met een spanning van ongeveer 10,5V. Hoe het ook zij, we hebben vervangende 28BYJ-48-steppers gekocht en een voedingsregulator tussen de batterij en de overige componenten ingebouwd. Dat is een simpel spanningsregelaartje op basis van de AMS1117, dat keurig 5V afgeeft. Om het geheel netjes aan te sluiten op de Arduino, hebben we van experimenteerboard een soort shield voor de Arduino gemaakt met daarop de spanningsregulator, de uitgangen naar de steppercontrollers, de ir-sensor en de kaartlezer.

Wallplotter-assemblageWallplotter-assemblageWallplotter-assemblageWallplotter-assemblage

Enkele stappen van de assemblage

Er zijn twee alternatieve manieren om deze plotter te bouwen waarbij je het apparaat niet met een ir-afstandsbediening, maar via een webserver kunt bedienen. Het alternatief dat vrijwel gelijk is aan deze .build, is het gebruik van een esp8266-microcontroller. Dat is in doe-het-zelfkringen een bekend bordje dat over een esp12-wifichip, en een sloot geheugen en interfaces beschikt. Bovendien is het gewoon programmeerbaar via de Arduino-ide, en sketches die op een Arduino-microcontroller draaien, werken ook op esp8266’s. Dat gezegd hebbende wordt je project met een eps8266 een stuk eenvoudiger, want je hebt geen infraroodcontroller meer nodig en ook het kaartlezertje kun je achterwege laten. Het enige wat je nog aan hoeft te sluiten, zijn je steppercontrollers en de servo om de pen op te tillen. Via een op de esp8266 draaiende webserver kun je vervolgens alles bedienen en je ontwerpen uploaden.

Het tweede alternatief betreft het hergebruik van de onderdelen uit de vorige .build. Als je de airhockeytafel gebouwd hebt en uitgespeeld bent, kun je de onderdelen hergebruiken om een schrijvende robot te bouwen. Die laat je dan niet op een whiteboard tegen de muur schrijven, maar op een plaat acrylaat op je bureau. Daarmee is het project wellicht iets handzamer en overzichtelijker. Je hebt naast de onderdelen die je al hebt, nog wel een paar metalen staven nodig om de armen van de juiste lengte te maken, maar meer dan een paar euro hoeft het hele project je dan niet te kosten. Een uitgebreide handleiding voor het recyclen van je airhockeyproject kun je vinden op de website van JJRobots.

Toegift: een schrijvende klok

Nu kunnen we begrijpen dat niet iedereen heel veel zin heeft om een plotter voor aan de muur te maken, want afgezien van praktische bezwaren is het vooral leuk om vergaderzalen met whiteboards op te leuken. Het leerproces om met de diverse onderdelen kennis te maken, en te begrijpen hoe ze werken en hoe je ze kunt gebruiken, is daarentegen wel altijd een nuttige tijdsbesteding. Wil je nu toch een 'robotje' maken dat iets kan schrijven, dan hebben we nog een toegift voor je.

We vonden op een struintocht op internet de zogenaamde plotclock. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: je maakt een klokje én een apparaat dat kan schrijven. Bovendien is de plotclock niet alleen extreem goedkoop om te fabriceren, je kunt ook nog eens zelf kiezen waarmee je het skelet bouwt. Uiteraard kun je weer van een 3d-printer gebruikmaken, maar dezelfde onderdelen zijn ook te lasersnijden en veel gemakkelijker: te figuurzagen. Daarbij neemt het hele ding ook vrijwel geen ruimte in beslag, want de plotclock is amper tien bij tien centimeter groot.

Plotclock-printonderdelen

De hier geprinte onderdelen kun je ook zelf uitzagen van hout of acrylaat, of (laten) lasersnijden

Je hebt dezelfde servo's nodig als hiervoor beschreven voor de wall plotter, maar dit keer zijn het er drie. Ook de Arduino Uno kun je hergebruiken en je hebt weer een stift, of een pen of potlood nodig. Als je een stift neemt, kun je het best voor uitwisbare inkt kiezen, dat maakt het een stuk leuker. Je moet ook een kleine wisser maken, die met een stukje vilt eronder de inkt kan wissen.

Plotclock-elektronicaPlotclock-elektronica

De zeer bescheiden bill of materials voor een plotclock

Tip

Mocht je een errormelding krijgen tijdens het compileren van de Arduino-sketch die lijkt op “setTime was not declared in this scope”, dan kun je dat verhelpen door een extra library aan te roepen met “#include <TimeLib.h>”. Je code compileert dan hoogstwaarschijnlijk wél.

Wat doet deze plotclock namelijk? Twee servo's bedienen armen waaraan een stifthouder zit en de derde servo tilt de stift van de ondergrond. De twee servo's zorgen voor schrijfbewegingen van de pen en de derde verbreekt het contact met de ondergrond op de juiste momenten. De klok schrijft simpelweg de huidige tijd op een papieren of plastic ondergrond en vervolgens wist hij deze direct. Een seconde later begint het proces opnieuw.

Na het bouwen moet je de klok een beetje kalibreren, wat vooral betekent dat je de servoarmen op de juiste plek moet krijgen om netjes op de ondergrond te schrijven. De tijd stel je in via de Arduino-sketch en als je de klok uitzet, klopt die dus niet meer. Daar valt een mouw aan te passen, want als je gecharmeerd bent van dit aandoenlijke klokje, kun je vrij eenvoudig een realtimeclockmodule toevoegen. Een uitgebreide handleiding vind je bijvoorbeeld op Instructables. Dat is een kleine module met eigen cr2032-batterijtje die de tijd vasthoudt en laat doortellen. In principe is dat vergelijkbaar met de module op een moederbord die de biostijd actueel houdt en ook door een knoopcel wordt gevoed. Dan zijn er nog een paar aanpassingen in de code nodig, eigenlijk alleen een kwestie van een voorgebakken optie om een rtc-module uit te lezen en te ontcommenten.

Plotclock-assemblagePlotclock-assemblagePlotclock-assemblage

Boodschappenlijst Plotclock

1x Arduino Uno
3x SG90-servo (of MG90S)
Body van hout, plastic of 3d-print
Eventueel DS1307 rtc-module
Eventueel DHT22-temperatuursensor
Diversen als schroefjes en stift etc.

Het mooiste resultaat krijg je als je in ieder geval het schrijfoppervlak van de klok van acrylaat maakt, zodat het zo glad mogelijk is. Zo kun je de sporen van de dry-erase-marker goed wissen. Dat lukt vooral goed als je dat onderdeel laat lasersnijden of zelf uitzaagt van een plaatje acrylaat of perspex. Als je een 3d-printer hebt en op glas print, kun je natuurlijk ook mooie, gladde onderdelen krijgen. Zorg dan wel voor de juiste oriëntatie van je schrijfplaat. Een andere manier om een mooie gladde ondergrond te verkrijgen, is met plakband. Met breed tape voor dozen kun je ook in één keer een gemakkelijk uitwisbaar schrijfoppervlak krijgen.

Er zijn zelfs varianten van deze plotclock waarmee je een rol papier, zoals een kassarol, laat meelopen en je nooit iets hoeft te wissen. In plaats daarvan scrollt het papier na elke keer de tijd schrijven een stukje verder. Aan de ene kant versimpelt dat het bouwen, want je hoeft niet meer te wissen, aan de andere kant wordt het juist complexer doordat je het papier moet laten bewegen. Een andere variant is er een met een temperatuursensor aan je Arduino geknoopt. Dan kun je in plaats van de tijd de temperatuur laten opschrijven. Daarvoor heb je een goedkoop thermometertje nodig, de DHT22 is een populaire sensor die naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid meet, mocht je die ook willen bijhouden.

Plotclock en wallplotter Plotclock en wallplotter Plotclock en wallplotter Plotclock en wallplotter

Deze twee projecten blinken uit door hun lage prijs en eenvoud. Bovendien kunnen ze uitstekend dienen als leerplatform voor de gebruikte componenten. Omdat ze zo goedkoop zijn, is het ook niet erg als je in het bijzonder de muurplotter niet vaak gebruikt. We raden je in ieder geval aan de plotclock te bouwen, want na wat gepruts met de pen en wisser is dat een fantastisch, koddig robotje.

Reacties (74)

74
72
42
14
0
26
Wijzig sortering
Ik ben helemaal voorstander van mensen onderwijzen hoe ze zelf dingen kunnen bouwen en repareren, maar wel jammer natuurlijk dat Tweakers hier reclame maakt voor nagemaakte (compatibele) Arduinos.

Voor elke originele Arduino die verkocht wordt gaat er een paar Euro naar de ontwikkelaars van de Arduino IDE en zo blijft die community in stand. Tevens worden de originele Arduinos in Italie gemaakt blijft er zo geld en dus ook werkgelegenheid in Europa voor ons Tweakers.

Ik weet niet of de geruchten kloppen, maar zelfs de Atmel op de compatible Arduino boards zou goed nagemaakt kunnen zijn, dus ook die winst komt niet bij Atmel uit.

Ik begrijp dat een chinese Arduino vele malen goedkoper is, maar via enkele omwegen brengt die ook werkloosheid en dus armoede Europa binnen.

Ik dacht hier de IP, royalties en copyright-angels altijd zo goed voor anderen wisten dat ze geen games, software en films zouden moeten mogen downloaden ?

Als Tweakers een nagemaakte Arduino mag inkopen, gebruiken en zelfs adverteren dan mag een ander ook een film downloaden _/-\o_
Als Tweakers een nagemaakte Arduino mag inkopen, gebruiken en zelfs adverteren dan mag een ander ook een film downloaden _/-\o_
Zowel de Arduino hardware als software is open source. Die mag je dus gewoon namaken. Dus, deze vergelijking met een film downloaden gaat echt niet op.
Sidenote: de naam Arduino mag je niet zomaar gebruiken, zijn genoeg andere boards die dat wel doen.
Daarnaast gebruiken ze een license die je toestaat eigen (commerciële) versies te maken, maar dat is niet inherent aan open source.
Het woord Arduino staat nergens op de nieuwe Chinese Uno bordjes, zoals je kan zien op de foto's van Tweakers
Nee niet op die, maar er zijn er genoeg waar dat wel bij is.
Staat ook made in Italy op.....
Kwaliteit is overigens over het algemeen goed, alleen passen polycarbonaat cases niet altijd even lekker.
Vandaar ook "andere boards die dat wel doen". Meestal zijn deze overigens makkelijk te herkennen aan de slechte kwaliteit screenprint.
Als embedded engineer merkte ik de namaak Chinese Arduino Uno bordje op de frontpage gelijk op; ik begrijp je punt, maar ben het niet helemaal mee eens.

De Arduino Uno printje is niks meer dan een breakout board. Als Tweakers een Arduino-compatible ESP8266 of ESP32 had gebruikt, waarom is dat dan wel oke? De Arduino organisatie krijgt dan ook niks, sterker nog, dat is het hele idee achter open-source hardware.

Aan de andere kant: ik zou Arduino Uno sowieso aan de kant leggen, het is een verouderde, overpriced chip vol beperkingen. Een ESP32 kost 2 euro, heeft een dualcore 240 MHz, 500KB RAM, 4MB Flash en gratis WiFi + Bluetooth. Waarom zou iemand dan een 8-bit MCU willen? De meeste sensoren / elektronica werkt sowieso op 3.3V, ben je van dat 5V level-translation gezeik ook af.

Goed punt die je aanhaalt: let op dat goedkope chinese arduino bordjes vaak namaak chips bevatten, die blijkbaar toch wat subtiele silicon-bugs/verschillen hebben. In mijn ervaring werken ze in de praktijk prima, maar ik zou ze niet voor wat anders dan hobby gebruiken.

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 15:23]

Persoonlijk zou ik niet willen dat mijn hobbyproject via WiFi te benaderen is, als ik toch geen gebruik maak van de WiFi functionaliteit. Nu weet ik dat de WiFi functionaliteit softwarematig uit te schakelen is, maar toch zou ik liever gebruik maken van een 32-bit breakout board met ongeveer hetzelfde compacte formaat en dan kom ik uit op de STM32 Blue Pill. Weliswaar een stuk trager dan de ESP32, maar nog steeds veel sneller dan alle Arduino's behalve de DUE en M0. Oh, en goedkoop!
Niet de moraalridder uithangen,hier worden klonen (ook onderdelen, schermpjes bijvoorbeeld) verkocht tegen iets minder dan Arduino prijzen! Heb gezien 10x tot 30x de chinese prijs. En, we hebben het hier over een educatief (voor anderen imiddels een hobby) en dat moet betaalbaar blijven. Dankzij de klonenmarkt is het nog succesvoller geworden, iets meer dan 2 euro voor een Nano bijvoorbeeld (via Chinese kanalen) dan een "officiële" Nano van 20 euro of meer. Voor iets meer kun je een raspb PI kopen, verhoudingen zijn compleet zoek. Je kunt beter een donatie doen, dan is het ook duidelijk waar je het aan geeft en zo steun je ze ook.

Als ik alles wat ik heb gekocht zou hebben via 'officiele' kanalen, dan was ik een godsvermogen kwijt, dat had ik niet kunnen betalen. Met een kloon, kun je het ergens inbouwen, permanent laten zitten omdat het qua kosten schappelijk is. Daarnaast schrijf ik maar zeker ook anderen software voor deze toolchain dat je gratis kunt gebruiken, open source. Dat is ook helpen want wanneer het niet of nauwelijks omarmt zou worden dan hebben ze ook geen bestaansrecht (kijk naar Windows Phone bijvoorbeeld). Of dat bedrijven en of ontwikkelaars met nieuwe producten komen dat je het allemaal kunt gebruiken op dat platform. Onbekende 'no-name' companies maar ook Espressif Systems, NXP, Nordic, Microchip Technology (dat Atmel heeft overgenomen) en nog vele anderen etc. Het mes snijdt aan twee kanten, adoptie en kennis verspreiden waren de sleutelwoorden door open source en dat is ze uitstekend gelukt.

Neem een klas van 30 kinderen die een starterskit wilt geven, nou dan is de keuze snel gemaakt. Zolang de politiek en overheid het belang, de noodzaak niet wil zien van het onderwijzen van kinderen op dit gebied, zou ik mij daar niet al te druk over maken. De Micro::bit leek een goede start maar is veel te duur, lesmateriaal beperkt (of niet af) en veel te commercieel, kun je beter voor Arduino (het kloonpad) gaan.

Dus nogmaals, als je Arduino LLC wilt helpen, doneer dan maar ga niet lopen mekkeren over werkgelegenheid in Europa voor ons Tweakers (wie dat dan ook moge zijn) omdat zij overpriced bordjes verkopen. Er zijn genoeg mensen die er een hoop tijd in steken (omdat het interessante materie is) en krijgen er niets of nauwelijks wat voor terug. Zonder het één bestaat het ander niet en dankzij de kloonmarkt heb ik kennis kunnen maken met o.a. Arduino anders had ik het misschien wellicht nooit gedaan. Wees blij dat het er is anders dan was het voor velen onbereikbaar.
Sorry, dit is echt een extreem zwak verhaal. Chinees spul kopen omdat je "Europees" spul niet kan betalen. Dat is hetzelfde als sportkleding van kinderhandjes koopt, omdat je niet kan betalen als mensen er een fatsoenlijk inkomen aan overhouden.

Ja, je moet wat creatiever zijn als je producten moet kopen tegen reële productieprijzen en ik neem aan dat jij zowel je eigen inkomen als het inkomen van andere Europeanen redelijk vindt (of vind je dat hier ook 300 euro per maand moet worden betaald). Ik neem aan dat je ook de hele klas geen Ipad cadeau geeft, puur vanwege het feit dat deze duurder zijn. Als we de economie hier willen laten draaien en niet willen klagen dat de lokale winkeltjes dichtgaan omdat iedereen in chinese webshops bestelt, dan hoort hier ook een wat hogere prijs bij.

Als je stelt dat je het gemak van 1 kit per persoon stelt boven een reeele vergoeding van Europese ondernemers dan is dat een egoistisch standpunt, maar dat standpunt mag je hebben. Maar het verantwoorden van Chinees spul omdat je Europees spul niet "kan" betalen is natuurlijk een non-argument.
"Sorry, dit is echt een extreem zwak verhaal.", hoezo? Vind het best om wat meer te betalen hoor maar niet 10x of zelfs 30x de prijs dat het artikel werkelijk kost. Zeker als het een 'kloon' betreft ga ik dat echt niet hier kopen, zij kopen het immers uit dezelfde bron. Het grote probleem is de belasting op producten, vaak is artikel al meerdere keren belast voordat het in de winkel ligt. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een belasting voor. Neem ook invoerkosten etc etc etc het is eindeloos. Net als de huurprijzen, sky-high hier en de politiek doet er niets aan eveneens als de doorgedraaide belastingen. Nederland, regelland, Nederland aftikland. Alleen als bijvoorbeeld grote jongens als Apple of een Starbucks naar Nederland komt dan hoeven ze geen belasting te betalen, het MKB echter wel. Hoe fair is dat? Zeker geen iPad dus, al was het alleen maar al voor de vendor-lockin, niet alleen vanwege de absurde kunstmatige prijs.

Dus dat er kleine winkeltjes verdwijnen, daar zit wel wat meer achter, dat is niet per se de schuld van de consument. Het is duur hier, kunstmatig duur en het gaat maar door, daarom is met 300 euro (wat jij zegt) rondkomen niet mogelijk, je kunt er niet eens een flat van huren. Zag van de week 200gr Jumbo doperwten in het versvak liggen voor 3,24! Waar gaat het heen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de invloed van de EU.

Het lokale winkeltje met onderdelen is nu helaas ook weg, deze man moest 1100 euro aftikken per maand alleen al aan huur voor een kleine winkelruimte. Dan moet je aardig wat weerstandjes voor verkopen om niet onder te gaan.

Als ik iets in Nederland koop dan voel ik mij belazerd, dat komt niet zozeer door de kleine ondernemer maar door de politiek, het beleid hier. Het was ons belooft door die geweldige VVD, belastingverlaging.Het is er niet van gekomen, het is in het begin van het jaar wéér duurder geworden. Hoor het Rutte nog zeggen "Belastingverhoging is als een gif voor onze economie", nou, heeft ie toch nog een keertje gelijk. Maar ja, je snapt wat er moet gebeuren om de middenstand van Nederland te redden. Denk dat we een nog een lange weg te gaan hebben, denk eerlijk gezegd dat het al te laat is.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

Wat kosten artikel werkelijk dan? Je trekt blijkbaar kosten af van het bedrag dat jij moet betalen en komt tot werkelijke kosten? Welke zijn dat dan?
belasting die gebruikt wordt voor publieke voorzieningen waar jij en ik gebruik van maken?
PostNL?
Degene die het risico neemt om een productiefasciliteit te openen?
De ontwikkelaar?
Degene die soldeert?
Degene die assembleert of investeerd in machines?
De webshop die de artikelen inkoopt en er een website omheen bouwt?
De groothandel die een hoop elektronicaondelerdelen inkoopt zodat een webshop niet bij 100 verschillende adressen hoeft in te kopen?
De vrachtwagen chauffeur?
Degene die de logistiek van de vrachtwagen doet?
Degene die een kwaliteitstest doet?
Degene die investeert in een ISO certificaat?
Degene die zijn personeel een salaris biedt waar je in een westers land van rond kan komen?
Degene die toeziet op normale arbeidsomstandigheden?

De consument stemt met zijn portemonee en als hij niet stemt op Europese artikelen, dan gaat de productie hier vanzelf kapot en zijn we volledig afhankelijk van China. Belastingen zijn in ieder geval niet de reden dat prijzen hoog zijn.Een consumentenprijspeil is een combinatie van lokale welvaart en inkoopprijs van artikelen. We zitten in een land waar genoeg concurrentie mogelijk is en de supermarkten zelfs goedkoper zijn dan gemiddeld in Europa. Onze keuzes voor Chinese producten worden veel sterker beinvloed door onze handelsgeest en vrijhandelsverdragen die Chinezen in staat stellen om producten met subsidie hier rond te strooien en een onheerlijke concurrentie aan te gaan met lokale producten. Er zijn twee partijen die hier wat aan kunnen doen: De overheid met regels en de consument met zijn geld.
Waarom krijg jij een +2? Onbegrijpelijk. Je lijkt compleet aan mijn bericht voorbij te gaan. En dan dit:
Belastingen zijn in ieder geval niet de reden dat prijzen hoog zijn.
De belastingen zijn dit jaar weer verhoogd! De rest ga ik niet weer herhalen. Het zou eerlijk zijn als een product 1 keer wordt belast (bij de productie bijvoorbeeld) ipv 2 of meerdere keren, bijvoorbeeld bij doorverkoop, tussenhandel, verkoop e.d. Belasting betalen is niet erg maar je kunt ook overdrijven en dat doen we blijkbaar graag, het is onmogelijk alle belastingnamen op te vragen, probeer het maar, het lukt je niet. Het is een opeenstapeling van.

Neem energie, bijna de helft is belasting! Het is precies wat @nvana_30 hier beneden zegt: "Daardoor wordt alles wat mogelijk is naar Azie ge-outsourced." Kan mij nog herinneren dat Rutte in Azie was geweest (2017 geloof ik), het zou meer banen opleveren haha, ja daar dus - niet hier.

Nederland sloopt zichzelf, zelfs mondkapjes moeten uit China komen, wat niet eigenlijk? We zitten al tot onze nek in China. En wat de EU en vrij handelen betreft, daar moet we zo snel mogelijk uit want vrij handelen is geen vrij handelen met de EU in de hand immers moet men voldoen aan de extra regels van de EU.

Uit de EU, belastingen omlaag (en eerlijker) en soepelere regels voor kleine ondernemers en belasting voor multinationals.
Je weet wat BTW betekend? Belasting op Toegevoegde Waarde. Dus als ik voor €12.10 aan grondstoffen inkoop waarvan €2.10 en ik verkoop voor €24,20, dan ik mij toegevoegde waarde ex btw 10 euro, waar ik €2,10 over afdraag, de 2,10 belasting op inkoop krijg ik terug. Op 1 product wordt 1 keer belasting geheven.

Maar fijn dat je het met me eens bent dat we onszelf slopen door alles in China op te kopen Misschien kun je daar aandenken bij de volgende Arduino starterkit. (overigens verdienen we enorm veel geld aan de rest van Europa die Chinese spullen via de Rotterdamse haven laat komen, dus Rutte heeft deels gelijk).
Alinea 1: BTW is slechts één belasting dat uiteindelijk door consument zal worden betaald. Ga je omzet/winst maken met het product dan heb je nog te maken met omzet- en inkomstenbelasting. Indirect betaal je weer belasting over het product, je hebt de inkomsten dankzij dat product. Als je importeert moet je invoerrechten betalen voor dat product, ook weer een extra belasting. etc. Allemaal heel ingewikkeld.

Alinea 2:
Ga dan ook eens langs bij die grote ketens, de Xenos, Kruidvat, Hema, Action etc zij verhandelen vele producten uit China. Dat zijn de grote slopers, nemen weinig lokale non-food producten af en al zeker geen elektronisch spul. Misschien heeft Rutte wel deels gelijk, dat een multinational zich hier vestigt met een brievenbusfirma waar misschien één of twee mensen werken. De rest doet het werk in Azië. Een echte win-win dat ook nog eens geen belasting hoeft af te dragen. Bekijk deze uitzending eens, perfect uitgelegd en dat bestaat al héél lang:
https://www.youtube.com/watch?v=dRFu03FeKy8
Anoniem: 310408 @codebeat6 april 2020 16:43
Als ik iets in Nederland koop dan voel ik mij belazerd, dat komt niet zozeer door de kleine ondernemer maar door de politiek, het beleid hier.
Dus dan koop je met maar direct in China, waar voor ons normale regels betreffende milieu en werknemers niet bestaan, deels betaald door de Chinese overheid, zodat onze eigen Europese industrie weer een beetje meer oneigenlijk beconcureerd word.

De logica ontgaat me geheel maar in jouw hoofd zal het vast allemaal logisch zijn.
Leverancier hier koopt het in China. Ik koop het van de leverancier hier. Wat is het verschil. Nu duidelijk?

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

Appels en peren. wat @Anoniem: 310408 terecht zegt is dat vele buitenlanden het niet zo op hebben met mensenrechten, milieu en zaken als kinderarbeid. Met staatssteun erbij kan je dan enorm goedkoop verschepen. En laten we reëel zijn, iets bij Aliexpress kopen voor 80 cent met gratis versturen dat kan domweg niet, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. De handelaar in NL mag BTW afdragen, premies en belasting over zijn winst. En dat wordt gebruikt om de BV Nederland draaiend te houden.

Als iedereen fijn gaat shoppen in het "goedkope" China, gaan al die kleine winkeltjes die juist zo'n prettig stadsbeeld geven failliet en kan de BV Nederland hun uitkering ophoesten. Ik zou pleiten voor een invoerheffing op producten wat het in Europa zou kosten om te maken om zo appels met appels te vergelijken en de EU producenten een eerlijke kans te geven. En ja, dan wordt alles duurder en denk je wat langer na of je echt iets wilt kopen.

Kopen in China zorgt voor het failliet van je land en van jouw inkomen op de lange duur. Kopen van hetzelfde Chinese product bij de winkel op de hoek is nog steeds niet OK, maar voor de economie hier al beter. Nog beter is het als je EU waar koopt bij de winkel op de hoek.
Als je wat verder had gelezen had je dit tegengekomen mijn reactie op nvana_30, dat herhaal ik nu voor jou omdat je volgens je profiel geboren bent in 1900:
--------------------------
Door het kopen van goedkope chinese producten ben je jezelf aan het outsourcen. Het kost vele jaren, maar uiteindelijk haal je de armoede vanuit Azie zo Europa binnen.
Dat is allang zo, ga naar de Xenos, Kruidvat, Hema, Action etc en koopt daar vele producten uit China.
--------------------------

Dus vertel je verhaal ook bij die zaken en tegen hun klanten want blijkbaar weten de klanten niet waar het vandaan komt (of willen ze het niet weten, dat kan ook nog).
Kopen van hetzelfde Chinese product bij de winkel op de hoek is nog steeds niet OK, maar voor de economie hier al beter. Nog beter is het als je EU waar koopt bij de winkel op de hoek.
Dus eigenlijk zeg je hier dat als het de lokale economie goed doet dan is nog wel fout maar dan kan het wel. Dus als ik het voor mijn eigen 'economie' doe dan ben ik fout. Dat is hypocriet, dan moet je consequent zijn en ook daar niet kopen of ben je dan ineens tijdelijk je geweten kwijt zodat je even de mensenrechten, milieu en zaken als kinderarbeid (waar je het zelf over hebt) vergeet vanwege die lokale ondernemer?
Ik zou pleiten voor een invoerheffing op producten wat het in Europa zou kosten om te maken om zo appels met appels te vergelijken en de EU producenten een eerlijke kans te geven.
Ja natuurlijk, een extra invoerheffing (weer een belasting), altijd weer duurder maken, mag het hier ook een keertje goedkoper? Zou wel eens fijn zijn. Trouwens is het al duurder geworden dankzij de mekkerende VVD: Het is al veel te laat (typisch Nederlands) en verkeerde manier om te doen. Dit is weer typische symptoombestrijding maar géén oplossing. Géén oplossing voor daar én geen oplossing voor hier. De kleine ondernemers hier zien niets terug van de invoerheffing, die moeten hun eigen boontjes doppen, dus wat heeft het voor zin? De meeste producten hebben we hier niet eens (meer), zo ver zijn we al, laat staan dat we de grondstoffen ervoor al hebben.

Wat verzendkosten betreft, dat moet ook goedkoper. 6,75 of inmiddels al 7 euro om een dingetje van een 10-tje op te laten sturen. Krankzinnig. Nederland doet wat fout en goed ook. De Chinezen hebben de infrastructuur, zijn sneller, efficiënter, goedkoper en ze hebben de grondstoffen. Dat kun je niet leuk vinden maar dat ga je niet veranderen en al zeker niet om alles maar duurder te maken.

En Nederland doet er alles aan zichzelf in de uitverkoop te zetten door energiebedrijven in buitenlandse handen te laten vallen en nu met de boeren die uit te kopen die niet meer verder willen. D66 kwam met het geweldige plan om huizen op die plekken neer te gaan zetten:
https://www.bnr.nl/nieuws...-grond-uitgekochte-boeren

Nogmaals, Nederland doet wat fout en goed ook.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

Je geeft weinig blijk van het hebben van enig begrip van kostenstructuren. Ik zal je proberen een beetje te helpen maar ben bang dat het aan dovemans oren gericht is.

Jouw stellingen
1. Xenos, Hema etc verkopen veel Chinees spul: Ja dat klopt, wil je de lokale economie stimuleren valt een deel van hun producten af. Ze zijn daarom deel van het probleem. Dat zijn we allemaal. Niemand die hier een kritische opmerking heeft gegeven, heeft een Chinavrij huis. Het is goed om na te denken of je daar alles wil kopen.
2. Het is net zo fout om een Chinees product hier te kopen. De toegevoegde waarde zit op verschillende plaatsen in de keten. Oa productie, transport, overslag, groothandel, winkel. Als je een CHinees product in Nederland koopt dan komen de laatste 3 ten goede van de lokale economie
3. Invoerheffing heeft een hoop nadelen, maar het grootste voordeel is, dat wat daar geproduceerd wordt, duurder wordt ivt dat wat hier wordt gemaakt. Ten bate van de lokale ondernemer dus. Er zit blijkbaar was VVD frustratie, terwijl ze onder jouw link een zeer schadelijke kwestie benoemen, namelijk het subsidieren van transport om zo oneerlijke concurentie te maken. Of we alle productie hier nodig hebben of we ook met iets minder en iets duurzamer toe kunnen is een afweging.
4. Pakketpost is hier te duur. Jij levert je pakketje in bij een winkel die gedurende de dag open is en personeel heeft staan met een gemidddelde kostprijs van €30 pu. Daarna komt er iemand de pakketten bij het postpunt ophalen naar de DC, daarna verwerkt het DC het pakket, daarna vertrekt er iemand speciaal naar jouw huis om te bezorgen. Zoals je misschien wel eens gehoord hebt, kan die alleen kostendekkend door de bezorgers weinig te betalen. Het rendement van het postkantoor en postnl houdt ook niet over. Dus hoeveel mag een pakketbezorging kosten en wie mag er volgens jou het doen met minder?
5. Nederland heeft meer dieren dan mensen en voor mensen zijn te weinig huizen. Volgens mij is dit een oplossingsrichting

Blijkbaar ben jij erg ontevreden, maar gemiddeld staat Nederland hoog in de lijstjes van gelukkige mensen. Toevallig staan er in diezelfde lijstjes andere landen waar men veel belasting betaald en waar de prijs van arbeid hoog is. Het lijkt alsof dat samenhangt. De dure verzorgingsstaat zorgt er blijkbaar voor dat mensen fijner leven. Misschien kun je overwegen naar de VS te verhuizen. Daar is de belastingdruk veel lager (is ook iets minder zekerheid zoals je misschien recent hebt gehoord)
Nee ik ben niet ontevreden in de zin van zomaar ontevreden zijn maar er is een reden om kritisch te zijn, je zou dat ook realisme kunnen noemen. Je zou Rutte kunnen zijn, dat benadrukt dat we "een gaaf land zijn" maar sluit zijn ogen voor dingen die echt fout gaan, hij is immers een ras-optimist. Da's mooi natuurlijk maar daar heb je zo weinig aan als je niet realistisch kunt zijn. We zijn altijd het beste jongetje van de klas want we komen in lijstjes voor. We hebben het beste onderwijs, we zijn de gelukkigste mensen (om jou voorbeeld te gebruiken) bla bla bla maar....dat geldt niet voor iedereen en dat zou het streven moeten zijn. Als dat het streven is, dan steek de kop niet in het zand en zou je jezelf moeten afvragen, waar komt het vandaan en hoe kunnen we het oplossen, hoe kunnen we dat tot een minimum beperken.

De oplossing wordt uitsluitend gezocht in het herkennen en bestrijden van de symptomen, dat wat geen oplossing is, de kern van het probleem blijft bestaan. Het zogenaamd bestrijden levert in het begin wel wat winst op maar neemt het probleem niet weg en uiterlijk weer verergert waardoor er meer nodig nodig is om de symptomen te bestrijden en zo stapelt zich dat op. Dat noemen de meeste mensen een oplossing alleen de kern van het probleem bestaat nog steeds en de 'oplossingen' maken het juist erger. Goed voorbeeld is dit plaatje, dat goed laat zien hoe meeste mensen werken:
https://xkcd.com/927/

Misschien nog beter is deze, om aan te tonen dat symptomen bestrijden niet werkt: War on Drugs:
https://www.youtube.com/watch?v=wJUXLqNHCaI

Die kostenstructuren die jij mij wenst bij te brengen, dat hoeft niet, dat snap ik zelf ook wel. De vraag is of jij het wel snapt, stel jezelf eens de volgende 'eenvoudige' vraag:
"personeel met een gemiddelde kostprijs van €30, waarom moet iemand dat verdienen"

Dat is een verdomd moeilijke vraag als je deze vraag totaan het begin gaat ontleden. Je moet dan alles meenemen wat daarmee te maken heeft, echt alles, probeer maar eens. Dat is een boom van afhankelijkheden van heb ik jou daar maar uiteindelijk vind je kern van of een hint naar het werkelijke probleem. Naar onder beredeneren ipv naar boven, jij gaat er vanuit (het midden in feite en pakt dat samen) dat het er 'zomaar' is als het is en daar begint jouw analyse pas maar dat verklaart niet waarom het zo is zoals het is. Daar onder die keten zit nog een hele 'wereld' met vragen (en wellicht antwoorden) waarom iets is zoals het is. Hoop dat het duidelijk is wat ik hiermee bedoel, dat je het begrijpt.

Je zegt/schrijft:
3. Invoerheffing heeft een hoop nadelen, maar het grootste voordeel is, dat wat daar geproduceerd wordt, duurder wordt ivt dat wat hier wordt gemaakt. Ten bate van de lokale ondernemer dus. Er zit blijkbaar was VVD frustratie, terwijl ze onder jouw link een zeer schadelijke kwestie benoemen, namelijk het subsidieren van transport om zo oneerlijke concurentie te maken. Of we alle productie hier nodig hebben of we ook met iets minder en iets duurzamer toe kunnen is een afweging.
Dat is geen VVD frustratie maar wel beleidsfrustratie dat door de VVD is gemaakt. De VVD wil dat alle producten duurder worden gemaakt, de verzendkosten, ook al zijn ze hier lokaal niet te verkrijgen (en dat zijn er nogal wat). Dit geldt dus voor alle pakketjes uit China. Dus als consument word ik gestraft als ik iets koop in het buitenland, dat wat hier niet te verkrijgen is. Als het hier niet te verkrijgen is, is er geen sprake van concurrentie maar dan moet ik wél meer dan eerst betalen. Dat is raar. Als de VVD de goedkope verzendkosten betiteld als 'oneerlijke concurrentie' dan maakt het zichzelf daar ook schuldig aan door de markt te discrimineren met extra kosten die geen betrekking hebben op volledige product gelijkwaardigheid en competitie. Dat is een typisch geval van symptoombestrijding én een voorbode de concurrentie volledig te willen uitschakelen. Censuur dus, "want wij kunnen dat niet zo". Dat is géén oplossing, dat is schijnoplossing.

Die invoerheffing, zelfde verhaal, dom idee, is een reactie op. Vele dingen maken we niet eens en dan ga je dat extra belasten door het elders vandaan te halen en dat zorgt ervoor dat hier de prijzen weer omhoog gaan. Dan moet je eerst zorgen dat alles wat je nodig hebt er eerst is, we hebben veel maar niet alles (het is totaal niet preventief, het is actie-reactie - je weet hoe dat in een conflict kan aflopen - niet altijd even gunstig). Het wordt een opeenstapeling van, hee, waar kennen we dat van. Nee, je moet het hier goedkoper maken, aantrekkelijker maken om hier productie te hebben. Dan zijn we baanbrekend bezig, het doorbreken van die alsmaar stijgende kosten. Vergelijk het met de huizenmarkt, dat gaat een keer kapot, dat kan niet eeuwig blijven stijgen. De laatste in de reeks kan niet meer verkopen, het is te duur geworden en zal afsluiten met verlies, een reset, een gigantisch verlies. Is dat wat we willen?

Economie is een bubble door alleen maar te reageren op de symptomen maar niet op de oorzaak, de kern, het weg willen wegpoetsen van het werkelijke probleem door pleister-'technieken' toe te passen. Het zal wel met egoïsme te maken hebben ofzoiets of trots, niet willen toegeven dat je er ook wel eens naast kunt zitten. Misschien, klinkt gek, hebben we een oorlog nodig om de boel weer te resetten en het besef te doen wederkeren om weer te kunnen realiseren waar het werkelijk over gaat.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

Als je alles te duur vindt, verdien je dan niet gewoon te weinig?
Als je alles te duur vindt, verdien je dan niet gewoon te weinig?
Ja, verdien te weinig, nou goed. Zeg, ik stop met deze zinloze discussie.
Zoals @arjandijk162 al zei, het is aan dovemansoren gericht. Daarom - tegen beter weten in - slechts één simpele vraag. Bashen wat er allemaal niet klopt is één. Maar wat zou in jouw ogen de oplossing zijn van de staatssteun op Chinese producten? Invoerheffing ben je geen voorstander van, maar wat dan wel? De oorlog verklaren als China niet naar ons luistert? Drie keer "foei!" zeggen, zou dat dan helpen?

Dat je suggereert dat er een oorlog voor nodig is om de boel te resetten is werkelijk te zot voor woorden, je lijkt werkelijk geen enkel besef te hebben wat voor onbeschrijflijk leed dat met zich meebrengt. Heb je gemist wat er in voormalig Joegoslavië gebeurd is nog niet zo heel lang geleden? Wat heeft WO1 en WO2 opgelost in jouw optiek?
Ik ben ook wel benieuwd naar jouw omschrijving van de wenssamenleving. Het beschrijven van allerlei misstanden zonder oplossing brengt geen stap verder.
Ach die is er helaas niet ben ik bang, een eerlijke wereld is te groot voor mij als persoon. Als mens probeer ik eerlijk te handelen en zo min mogelijk rommel te kopen wat van ver komt tegen een te laag tarief, de footprint daarmee zo klein mogelijk te houden op de aarde. Zoveel mogelijk lokaal geproduceerd spul te kopen, ook al is dat vaak wat duurder, dat geldt voor eetbare en niet eetbare waar. Dan denk je gelijk wat beter na of je het wel echt nodig heb. En doe ik het dan zo goed? Welnee. Ik rijd auto, ik eet vlees, heb kinderen, ook een feilbaar mens dus, geen haar beter dan de rest. Maar om nu voor oorlog te pleiten als oplossing, dat gaat me echt te ver.

En bij de grote ketens die je in elke winkelstraat ziet, kom ik het liefst niet. Elke winkelstraat ziet er tegenwoordig hetzelfde uit. Dezelfde Action, dezelfde Etos, dezelfde ... Eenheidsworst. Kleine winkeltjes met vaak unieke dingen verdwijnen één voor één uit het straatbeeld omdat we blijkbaar eenheidsworst willen kopen uit China, gemaakt op een vaak onveilige en vervuilende manier. Prima als ze dat goedkoper kunnen, maar wel graag zonder schade aan te richten ... Realistisch? Nee, ik ben de eerste die dat toegeeft. En is een invoerheffing de beste oplossing? Nee, ook niet. Maar we kunnen landen als India, China blijkbaar niet dwingen. Dan is "Second best" wellicht het best uitvoerbaar.

DE oplossing is er niet ben ik bang, anders hadden veel slimmere mensen dan ik dat allang bedacht. Dus: Ik probeer mijn steentje bij te dragen op mijn schaal, hoe klein en nietig dat ook lijkt.
Komt wel overeen met hoe ik er tegenaan kijk. Beter iets meer lokaal gericht, maar ik alleen ga de wereld ook niet veranderen
Bashen? Is constateren en analyseren tegenwoordig bashen omdat het je blijkbaar niet aanstaat? Wat de oplossing zou zijn staat er, moet je goed lezen. Dat is dus niet (zinloze) conflictversterking waarbij je alleen de verkeerde groep raakt en dus niet het doel, totaal zinloos dus. Nogmaals, lees het nog een keer.

Over de oorlog, blijkbaar heeft de mensheid dat steeds nodig om tot bezinning te komen (dat verzin ikzelf niet), dat is een constatering, geschiedenis herhaald zich steeds blijkt. Nu zou een grote oorlog er wel anders uit kunnen zien, munitie kan nu geld zijn bijvoorbeeld of grondstoffen e.d. maar daar kun je aardig wat ellende mee aanrichten. Na de ellende, 1945 hingen de touwtjes uit de deur want iedereen was welkom, dat is nu al niet meer voor te stellen, nu is het ieder voor zich en die verharding zal steeds verder gaan totdat het moment zich voordoet dat onhoudbaar is geworden voor bepaalde machten.Brandhaardjes zijn er al overal te zien. Tja, kan nog veel verder gaan met uitleggen maar geloof niet dat het overkomt en dus ook niet waard is om hier weer helemaal over uit te wijden.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

Je zegt nog steeds niks. Niks concreets, geen oplossing. Niet eens een accurate probleemomschrijving. Zo wordt een discussie wel heel lastig
Dan moet je toch echt goed leren lezen Arjan, sorry, kan er echt niets anders van maken. Zo wordt een discussie wel heel lastig, dat klopt.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

De vraag: . Maar wat zou in jouw ogen de oplossing zijn van de staatssteun op Chinese producten? Invoerheffing ben je geen voorstander van, maar wat dan wel? De oorlog verklaren als China niet naar ons luistert? Drie keer "foei!" zeggen, zou dat dan helpen?

Samengevat jouw antwoord: Ik constateer dat de mensheid oorlog nodig heeft om tot bezinning te komen.

Je hebt dus nergens een antwoord gegeven. Alleen een constatering gedaan. Dus wat is jouw oplossing voor de staatssteun door China? China de oorlog verklaren? Willekeurig elk ander land omdat we dan even de gelegenheid hebben om tot bezinning te komen?
Ik schreef het volgende op 7 april 2020:
.... Vele dingen maken we niet eens en dan ga je dat extra belasten door het elders vandaan te halen en dat zorgt ervoor dat hier de prijzen weer omhoog gaan. Dan moet je eerst zorgen dat alles wat je nodig hebt er eerst is, we hebben veel maar niet alles ....
Heb de hint naar het antwoord vet gedrukt gezet. Dus wat denk je nu dat we moeten doen? Gaan je raderen al draaien of nog steeds niet? Er is zo'n spreekwoord: "Gooi nooit je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt". We moeten de dingen die we nu niet maken (waar we nu afhankelijk van zijn) wél maken, eerst maken voordat je kunt spreken over concurrentie in de zin van concurreren met een gelijkwaardig product. .Als dat zo is kun je gaan pesten met belasten maar..... dan moeten ook daadwerkelijk de producten gelijkwaardig zijn of nog beter, beter zijn dan uit China. Anders ga je dit nooit winnen, dan zullen er toch afnemers zijn die kiezen voor de betere kwaliteit uit China. Dat zou wel mogen want dat valt onder eerlijke concurrentie (met uiteindelijk gelijkwaardige prijs) maar als betere producten uit China komen en die worden expres duurder gemaakt dan is er weer sprake van ONeerlijke concurrentie.

Zoals nu zou het een rancune zijn richting China (omdat wij dat niet zo kunnen) en voor de bedrijven hier een dikke vette strop die afhankelijk zijn van producten uit China. Gevolg: Prijzen gaan dan explosief stijgen. Wie zijn dan de pineut hiervan? Precies. Wat is de winst dan? Nada.

Het valt te verwachten dat wanneer een extra tax zou komen voor Chinese producten dat ze dan werken aan kwaliteit en de snelheid waarmee ze iets kunnen ontwerpen en produceren (en die is al ontzettend hoog). Of erger nog, ze gaan mensen nog minder betalen om prijzen te drukken, dat zou ook nog een gevolg kunnen zijn, werken we indirect mee aan uitbuiting. Enfin, welk maatwerk nu ook al hebt, je kunt het laten ontwerpen en maken in China en héél snel. Dat zal je met zo'n tax écht niet veranderen. Die tax is dan de zoveelste placebo 'oplossing' om weer meer belasting binnen te krijgen. Net als de tax op sigaretten, alcohol, benzine, vliegtax etc, ze weten toch wel dat je het koopt want voor het meeste is er geen gelijkwaardig alternatief. De tax zou je dan ook gerust een melkkoe kunnen noemen.

Nu een boycot van Chinese producten zou helemaal niet slim zijn want vele producten hebben niet eens, laat staan de grondstoffen. We zijn als land veel te laat met het constateren dat we zo afhankelijk zijn geworden. Eigenlijk kun je niet zoveel doen tegen China, zeker niet op dit moment. En zoals ik al eerder schreef op 6 april 2020:
De Chinezen hebben de infrastructuur, zijn sneller, efficiënter, goedkoper en ze hebben de grondstoffen. Dat kun je niet leuk vinden maar dat ga je niet veranderen en al zeker niet om alles maar duurder te maken.
Wat we vooral moeten zien te voorkomen is dat we ruzie krijgen met China, zo'n tax gaat daar niet bij helpen de vrede te bewaren. Wat kunnen we doen, belastingen voor Nederlandse bedrijven/bedrijfjes sterk omlaag (dus niet multinationals met een brievenbusfirma), gevestigd met productie in Nederland en producten gaan maken waar we nu van afhankelijk zijn. Tevens erg goed voor de werkgelegenheid. Onze lokale producten promoten, zoals vroeger eigenlijk. Denk niet dat we hiermee volledig onafhankelijk kunnen worden, daarvoor is eigenlijk al te laat.

Ik laat het hierbij, nu duidelijk? Had je zelf toch ook wel kunnen bedenken?

------------------------------------

PS: Jouw samenvatting zou niet mijn samenvatting zijn. Niet in één zin mogelijk en achter "constateer dat de mensheid" moet nog "blijkbaar" staan. Dat maakt een wezenlijk verschil en ik heb ook niet aangegeven/geschreven dat je een land de oorlog moet verklaren. Dat moge na deze post wel duidelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 15:23]

Je vind je eigen verhaal heel logisch, dat is mooi, want dan is er in ieder geval 1.

Je eerste punt: We moeten een gelijkwaardig product maken voordat we gaan heffingen toepassen. Volgens mij snap je het doel van de heffingen dan nier. Dit kan namellijk niet binnen een kapitalistisch systeem. De overheid stelt de voorwaarden, maar bedrijven ontwikkelen en maken de producten. Als de overheid de productie zou sturen zou je in een communistisch land leven. Importheffingen doe je om je eigen industrie te beschermen door hun concurrentiepositie te verbeteren. In dit geval geef je een Nederlands bedrijf dus meer kan om tegen een hogere kostprijs een winstgevend product te maken. Niemand heeft het over boycotten. Het is nog steeds iedereen vrij om voor het Chinese alternatief te kiezen. Op eenzelfde manier maakt China het Europa moeilijk om daar te concurreren. Je mag daar bijvoorbeeld niet zomaar een Europees bedrijf starten zonder Chinese aandeelhouder en een belangrijk deel moet daar zijn gemaakt.

Handelsbeperkingen op wat voor manier zijn geen eindoplossing, maar ze helpen wel om het oneerlijke spel van China te neutraliseren. Chine werkt met dezelfde grondstoffen en chips als wij, de Chinese werknemer heeft ook gewoon een inkomen nodig, dus ze zijn niet in staat hun kostprijs zomaar te verlagen. Natuurlijk is het dan zowel voor bedrijven hier als daar de uitdaging om efficienter te gaan produceren.
Zoals nu zou het een rancune zijn richting China (omdat wij dat niet zo kunnen) en voor de bedrijven hier een dikke vette strop die afhankelijk zijn van producten uit China. Gevolg: Prijzen gaan dan explosief stijgen. Wie zijn dan de pineut hiervan? Precies. Wat is de winst dan? Nada.
Lastig te lezen zin, maar volgens mij wil je hier zeggen dat er bedrijven zijn die afhankelijk zijn van Chinese producten. En dat prijzen zullen stijgen als we minder uit China halen.

Volledig correct, dat is het hele punt van het betoog. Jouw Chinese Arduino starterkits worden minder goedkoop wat jou er toe aanzet om andere keuzes te maken.
Wat we vooral moeten zien te voorkomen is dat we ruzie krijgen met China
Je moet aardig zijn tegen mensen/landen met goede bedoelingen. China wil wereldheerschappij. Als iedereen afhankelijk van ze is kunnen ze domineren. Dat moet je voorkomen. Daar is geen oorlog voor nodig, maar wel een duidelijk antwoord. Als EU zijn we machtiger dan China, we moeten die macht alleen wel willen en durven inzetten. Als burger kun je bijdragen door na te denken of jij met jouw Euro de Chinese of de Europese economie wil steunen. Jouw keuze. Maar een keuze met gevolgen.
Je vind je eigen verhaal heel logisch, dat is mooi, want dan is er in ieder geval 1.
Dank, maar toch vreemd, want er zijn weer dingen die je onjuist interpreteert.
Je eerste punt: We moeten een gelijkwaardig product maken voordat we gaan heffingen toepassen. Volgens mij snap je het doel van de heffingen dan nier. Dit kan namellijk niet binnen een kapitalistisch systeem. De overheid stelt de voorwaarden, maar bedrijven ontwikkelen en maken de producten. Als de overheid de productie zou sturen zou je in een communistisch land leven. Importheffingen doe je om je eigen industrie te beschermen door hun concurrentiepositie te verbeteren. In dit geval geef je een Nederlands bedrijf dus meer kan om tegen een hogere kostprijs een winstgevend product te maken. Niemand heeft het over boycotten. Het is nog steeds iedereen vrij om voor het Chinese alternatief te kiezen. Op eenzelfde manier maakt China het Europa moeilijk om daar te concurreren. Je mag daar bijvoorbeeld niet zomaar een Europees bedrijf starten zonder Chinese aandeelhouder en een belangrijk deel moet daar zijn gemaakt.
Gaat een beetje mijn vorig schrijven voorbij. "Als de overheid de productie zou sturen zou je in een communistisch land leven." schrijf je. Met een straftax stuur je wel degelijk waar het vandaan mag komen, je geeft daarmee de voorkeur aan door het aantrekkelijk te maken of juist onaantrekkelijk. Wat bedrijven starten betreft, wij doen precies omgekeerd wat China doet. Multinational/buitenlands-bedrijf komt hier, start een bedrijf en hoeft geen of nauwelijks belasting af te dragen. (Als je daar meer over wilt weten moet je even paar berichten terug bladeren).
Lastig te lezen zin, maar volgens mij wil je hier zeggen dat er bedrijven zijn die afhankelijk zijn van Chinese producten. En dat prijzen zullen stijgen als we minder uit China halen.
Eerste zin klopt, tweede zin niet, moet zijn: "Dat prijzen zullen stijgen (als we daarop een speciale straftax hanteren) omdat we uit producten (dat wij hier niet hebben of kunnen produceren) uit China halen".
Je moet aardig zijn tegen mensen/landen met goede bedoelingen. China wil wereldheerschappij.
Je lijkt nog steeds niet in de gaten te hebben dat Nederland van veel Chinese producten afhankelijk is. Dat Nederland afhankelijk is daar heeft Nederland (het beleid) zelf voor gezorgd, door het zover te laten komen, door niet op te letten en alles wat we hadden in de uitverkoop te doen. Je kunt maar beter aardig blijven totdat je andere bronnen hebt anders snij jezelf als land in de vingers.

Zo dat was het en daar laat ik het bij. Hoef geen vervolg meer, wel klaar met deze discussie.
En toch reageer je weer.. . We kunnen zelf mondkapjes produceren als de nood maar hoog genoeg is, dus op dit moment leunen we erg op Chinese producten en zijn we te afhankelijk. We zijn handelspartners dus er is een wederzijdse afhankelijkheid. Daarvoor hoef je je oren echt niet naar China te laten hangen.

Een belasting en een subsidie beïnvloed per definitie de concurrentiepositie. Lagere loonbelasting is goedkoper arbeid is goedkopere productie, lager minimumloon evenzo en andersom. Btw 9% of 21, subsidie op een milieuvriendelijk proces en een importbelasting op goederen uit bepaalde landen en of sectoren. De overheid stuurt niet het aanbod, maar kan met belasting wel de vraag sturen (zie elektrische auto's). Dit zullen ze doen tbv van de ondernemer/burger/bovenlaag/onderlaag. Beetje afhankelijk van de coalitie. Dit is standaard, zowel op VS producten als China producten. Het verschil is dat er tussen China en EU geen gelijk speelveld is en tussen EU en VS veel meer. Als burger, maar ook als overheid kun je daar tegenin gaan. Het hoeft niet
Correct, dat is ook een van grote de problemen in Europa, dat de belastingen en daardoor ook de loonkosten veelste hoog zijn.

Daardoor wordt alles mat mogelijk is naar Azie ge-outsourced. Electronica productie kan een factor 10 goedkoper dan in Europa.

Internationale portokosten liggen ook vele factoren lager dan bij PostNL.

ICT (softwareontwikkeling en beheer) zijn de volgende takken die meer en meer naar Azie gaan.

Het maakt natuurlijk niet uit hoe de overheid zijn belastingen binnenhaalt, of dat nou loonbelasting, inkomstenbelasting, BTW, zorgpremie, energiebelasting, gemeentebelasting, provinciebelasting, wegenbelasting of anders genoemd wordt. Dat is een truuk om het ondoorzichtig te maken.

Als je gelijk 80-85% inkomstenbelasting zou moeten betalen en er verder nergens geen belastingen geheven zouden worden geheven zal het waarschijnlijk voor het merendeel van de burgers op dezelfde belastingdruk neerkomen.

Niet voor de elite natuurlijk. Daarom worden relatief veel belastingen van het onderste gedeelte van het inkomen geheven. Denk aan zorgpremie, energiebelasting, gemeentebelasting en het lage BTW tarief.

Allemaal belastingen waar een modaal of minder verdienende Nederlander een groot percentage van zijn inkomsten aan kwijt is. Die kleine ondernemer inclusief.

Naar mijn mening hebben we gewoon een te dure, inefficiente en te lompe overheid die teveel eist. Want overal in de wereld en elke afspraak (Syrie, Afghanistan, Parijs, Europa 2050) moet Nederland meedoen.

Daardoor wordt alles in je land te duur, want van elke Euro die een werknemer/zzp'er verdient etc, moeten vele mensen meedelen.

Aan de andere kant zijn er bij een miljoen mensen in Nederland die op of onder de armoedegrens leven...

Het kopen van Arduino klonen zal daar zeker niet aan meehelpen. Die lokale nederlandse winkelier zal sluiten en minder inkomstenbelasting afdragen. De BTW over die kloon wordt niet betaald, PostNL verdient er niets aan. De Arduino producent in Italie ook niets.

En we verbazen ons dat Italie en Spanje binnenkort weer geholpen moeten worden met miljarden bijgedrukt geld vanuit Brussel, de zorgpremie en de OZB elk jaar met zo'n 5 a 10% stijgen ?

Die chinese medewerker die die kloon produceert verdient een paar Euro per dag. Werkloosheidverzekering, zorgverzekering en arbeidsongeschiktheidverzekering ? Pensioen ? Daar heeft die chinese medewerker nog nooit van gehoord. Wel van zijn kleine 30m2 flat waar hij met zijn hele gezin opgehokt woont.

Door het kopen van goedkope chinese producten ben je jezelf aan het outsourcen. Het kost vele jaren, maar uiteindelijk haal je de armoede vanuit Azie zo Europa binnen. De micro woningen zijn in NL al in aanbouw ;-)
Door het kopen van goedkope chinese producten ben je jezelf aan het outsourcen. Het kost vele jaren, maar uiteindelijk haal je de armoede vanuit Azie zo Europa binnen.
Dat is allang zo, ga naar de Xenos, Kruidvat, Hema, Action etc en koopt daar vele producten uit China.
Arduino heeft een beetje een dubieuze geschiedenis:
Arduino vs. Wiring: https://arduinohistory.github.io
Arduino vs. Geniuno: https://www.open-electron...the-reasons-for-a-choice/

Persoonlijk snap ik berichten om "de originele te gebruiken want die is beter" dan ook niet. Zelfs een website als Conrad maakt zijn eigen clones. De gemiddelde prijs van een Uno is zo'n 25 euro en als je ziet wat je aan specs kunt krijgen voor de helft van die prijs in het (genuine) kamp van de STM32 Nucleo en Discovery boards dan heeft die Uno eigenlijk geen bestaansrecht meer. En als je van de Uno header layout af stapt op bijvoorbeeld een ESP32/ESP8 of STM32 "Blue Pill" hou je een tiende van de prijs van een Uno over voor veel meer rekenkracht en dezelfde Arduino IDE ondersteuning.
Offtopic, maar wel leuk verhaal voor de zondag:

Zelf heb ik een oude Anet printer staan de ik niet meer gebruikte. Hij deed het ook niet zo goed en mijn CR-10s heeft er eigenlijk voor gezorgd dat de Anet printer in de weg stond. Op internet heb ik ook gelezen dat je een 3d printer kan ombouwen to plotter. Dat leek me wel wat, want laserbranden vonden ik nog een stapje te veel.

Dus ik internet afzoeken om informatie te vinden. Er staan op youtube en thingiverse tutorials om je printer om te bouwen. Op mijn CR-10s heb ik uren lang alle onderdelen uitgeprint die ik nodig had om mijn Anet om te bouwen naar een plotter. Het paste allemaal niet lekker op mijn Anet, dus ben ook nog continue bezig geweest om de ontwerpen aan te passen zodat het paste op mij Anet. Wat problemen gehad met de pen die ik gebruikte. Na een kleine zoektocht in de Bruna ideale pen gevonden. Maar uiteindelijk werkte het allemaal. Ik was heel blij met mijn plotter en plotte ook een paar mooie afdrukken. Natuurlijk moet ik ook gelijk mijn "urenverantwoording" laten zien aan de vrouw. Ik trots laten zien waar mijn uren in heb gestopt en welk resultaat ik heb gemaakt. Helemaal blij.... totdat mijn vrouw zei: "Heb jij nu een gewone printer gemaakt?".

* grote_oever heeft daarna gelijk de Anet printer weggedaan.
Ik had eerder verwacht dat het laatste zinnetje zou zijn:
* grote_oever heeft daarna gelijk zijn vrouw weggedaan!
Anoniem: 498327 5 april 2020 11:38
Waarom begint iedereen toch altijd met een UNO als er een Arduino wordt gepakt? Ik maak zelf nu alle tutorials op basis van de Leonardo, zoveel fijner voor zelfde geld:
- Nooit gezever met drivers omdat de 32U4 gewoon op alle OS-en goed wordt herkend.
- UART is beschikbaar naast Serial USB. Dit betekent dat allerlei experimenten met Serial samen kunnen gaan met een Serial monitor op Serial1. Handig met GSM modules, MIDI, etc.
- 6 extra analoge inputs
- Micro-USB, ik stik van de opladers daarvoor, altijd handig als voeding
- Losse SPI en I2C, die "eten" dus geen gewone digitale pinnen op
- USB HID ondersteuning voor muis/toetsenbord/gamepad achtige interfaces.
Ja, blijft een deftigere oplossing dan een ATMEGA328p gekoppeld aan een 16U2 op die Uno, dan kun je er net zo goed 1 chip van maken. Het enige nadeel dat ik kan verzinnen is dat de 32U4 niet beschikbaar is als DIP en dat SMD solderen voor het vervangen van zo'n chip niet echt iets is voor beginners.
Anoniem: 498327 @Neophyte8088 april 2020 07:02
Dat argument hoor ik keer op keer, heb er echter nog NOOIT een hoeven vervangen in 15 jaar dat ik nu veel Arduino-achtigen gebruik.
Het is niet alleen handig om een DIP te kunnen vervangen uit reparatie oogpunt: sommige mensen gebruiken een Arduino Uno als een ATMEGA 328p programmer. Verder zijn de Arduino Pro Mini, Pro Micro en Nano en de nodeMCU en STM32 Blue pill met hun breakout boards eigenlijk ook een soort DIPs. Kennelijk wordt er in de hobbyscene veel waarde gehecht aan die functionaliteit.
Anoniem: 498327 @Neophyte8089 april 2020 17:00
Pro Micro = Leonardo in DIP pinout.
Je kan met een 3d printer al een veel beter resultaat krijgen door de hotend te vervangen met een pen/stift houder.
Een paar voorbeelden door Tec2C, de ontwikkelaar van de "hypercube" 3D printer:
https://www.youtube.com/watch?v=q8memLK8rdo
https://www.youtube.com/watch?v=E8PDoXmebkg
https://www.youtube.com/watch?v=0QpSJCCjPaY
Toen ik het eerste plaatje zag met die pen dacht ik gelijk aan deze lego zet 8094 Plotter.
https://www.youtube.com/r...uery=lego+8094%3A+Plotter
http://www.technicopedia.com/8094.html
Kwam die laatst bij het opruimen van de zolder tegen. Leuk ding is dat inderdaad. :)
Kwam die laatst bij het opruimen van de zolder tegen. Leuk ding is dat inderdaad. :)
Ik heb die nieuwe versie van 8094 Plotter => Lego 8485 set.
http://www.technicopedia.com/8485.html
Ik heb alleen het boekje besteld van 8094 Plotter set bij lego zelf omdat de set zelf niet meer te koop was.
Ik wou namelijk die 8094 Plotter maken door middel van losse onder die ik heb liggen en onderdelen die ik niet had bij te bestellen zo dat ik als nog deze set kon 8094 Plotter kon maken.
Die nieuwe Lego 8485 set bevat namelijk veel onderdelen die ook in ouwe set zaten alleen in een andere kleur.
Op deze manier kon ik als nog deze set 8094 Plotter maken maar dan in andere kleur.
Ik heb dit tot heden nog niet gedaan misschien ga ik dit ooit nog wel doen als ik tijd en zin heb en alle onderdelen nog te bestellen zijn.
In de jaren '90 gooide iedereen z'n penplotters aan de kant want de DesignJets kwamen eraan.
En 20 jaar jaar later gaan we voor de hobby weer penplotters maken. Time flies... :-)
https://www.youtube.com/watch?v=SIf9VWvOXzM (let vooral op de snelheid van het mechaniek)
Een erg leuk artikel om weer een tijdje aan te kunnen knutselen. Zouden jullie nog een paar korte videos van het resultaat kunnen publiceren, want die mis ik nu toch een beetje! Maar ga zo door. :)
Via de links in het artikel kom je wel bij filmpjes. Ik link er even twee, maar er zijn er nog meer.

Wall plotter:
https://youtu.be/7BxwBvXCFd0

Plot clock:
http://www.youtube.com/watch?v=iOLFP90DneY

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 22 juli 2024 15:23]

Beetje zoals deze, maar dan om hout mee te bewerken.

https://www.youtube.com/watch?v=y60q6U7NjTQ
Deze video heb ik even in mijn favorieten gezet. Een kleinere variant hiervan zou leuk staan in mijn schuurtje :).
Een belgische maker die ik volg heeft zo eentje. heeft heel wat finetuning nodig, maar als het werkt is het wel leuk.
Ik heb ergens het vermoeden dat de auteur alleen het artikel geschreven heeft op basis van wat foto's en filmpjes van het internet, maar niet echt zelf iets werkends gemaakt heeft...
Zoals gebruikelijk zijn de onderdelen namelijk in Chinese webshops aanzienlijk goedkoper verkrijgbaar dan bij ons.
-O- Was nou niet net het plan om daar zo langzamerhand zachtjes van af proberen te stappen?
Het klinkt misschien als een pretbederver, maar dit zijn precies de projecten die je liever niet zou ondernemen.

Misschien kan Tweakers beter een keer een build maken met spullen die iedereen toch al in huis heeft liggen/of gerecycled spul. Continu nieuwe plastic dingetjes uit China bestellen is net niet de bedoeling.
En waarom zou je dat doen? Je denkt toch zeker niet dat de betere elektronica shops in Nederland niet exact hetzelfde doen? Sommige zaken moet je vooral wel lokaal halen maar dit zijn toch al import spullen. Verschil is wel je moet zelf je kwaliteitscontrole doen en levertijd mee inschatten. Als je het snel wilt bestel dan vooral wél bij de betere Nederlandse shops.
Leuk stuk weer. Maar waar is het resultaat? Of hebben jullie hem niet echt gebouwd?
Ik scrollde ook al door het artikel op zoek naar het resultaat (en om erachter te komen wat een wallplotter is :) )

Misschien kan het artikel aangevuld worden met foto's/filmpjes van het resultaat?
Bij het scrollen kwam je wellicht bovenaan het knopje feedback tegen?

Je hebt namelijk helemaal gelijk dat iedereen de filmpjes wilt zien die hierboven gedeeld zijn.
Dat zijn toch willekeurige filmpjes van hetzelfde, maar niet van het resultaat van het werk van Willem?
Je hebt gelijk, mijn fout. Neemt niet weg dat het feedback-forum de juiste plek is voor deze... feedback.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.