Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Essential Phone PH-1 Review

Een frisse wind door smartphoneland

24-10-2017 • 06:00

291

Singlepage-opmaak

Camera

Smartphonecamera's draaien tegenwoordig nog maar deels om de hardware. Met kleine sensors en lensjes loop je op een gegeven moment tegen fysieke barrières op en de nadruk komt daardoor steeds meer op software te liggen. Smartphones nemen vandaag de dag allang niet 'gewoon' meer een foto. Vaak worden diverse beelden genomen als input voor geavanceerde softwarealgoritmen, die vervolgens één foto als output hebben, hopelijk met extra scherpte, minder ruis en mooiere kleuren.

Die input kan van verschillende foto's uit dezelfde camera komen of van verschillende camera's op dezelfde telefoon. Bij Essential hebben ze voor dat laatste gekozen door de telefoon uit te rusten met twee vrijwel identieke dertienmegapixelcamera's met f/1.9-lens. Het zijn beide IMX258-sensors van Sony, die we terugvinden in veel Xiaomi-telefoons en bijvoorbeeld ook de Nokia 8 en LG G6. Het enige verschil is het ontbreken van een bayersensor bij de tweede camera, waardoor deze alleen zwartwitbeelden kan maken. In theorie met meer scherpte, omdat de pixels niet verdeeld hoeven te worden over rood, groen en blauw.

Essential Phone

Wat meteen opvalt als je met de camera aan de slag gaat, zijn de traagheid en het gebrek aan instelmogelijkheden. Die laatste zijn er echt vrijwel niet; je kunt de flitser en hdr-modus aan- en uitzetten en dat is het wel zo'n beetje. Schakel je hdr-modus in, dan wordt de camera nog trager dan hij al was. Anno 2017 zijn we gewoon dat smartphonecamera's eigenlijk geen sluitervertraging meer hebben en de Essential Phone doet in dat opzicht ouderwets aan. Ook irritant is dat de hdr-modus niet aan blijft staan en je elke keer moet omschakelen als je de functie wilt gebruiken.

Hoewel de mensen bij Essential redelijk hoog van de toren blazen over de beeldkwaliteit en de achterliggende algoritmes, is de praktijk minder rooskleurig. Simpel gezegd: de camera van de Essential Phone is niet goed, slecht zelfs. Dit soort resultaten verwachten we bij goedkope telefoons, die minder dan de helft van de prijs kosten, maar zeker niet in dit segment.

Om te beginnen merk je bij goed licht geen barst van de tweede camera. In onderstaande galerij zie je telkens links de foto met de zwartwitcamera afgedekt, zodat enkel de kleurensensor gebruikt wordt, en rechts een foto waarbij beide camerabeelden samengevoegd zijn tot één eindresultaat. Het gaat om uitsnedes op honderd procent, zodat details goed zichtbaar worden.

Vergelijking tussen enkele en dubbele camera van de Essential PhoneVergelijking tussen enkele en dubbele camera van de Essential PhoneVergelijking tussen enkele en dubbele camera van de Essential PhoneVergelijking tussen enkele en dubbele camera van de Essential Phone

Vergelijking tussen enkele en dubbele camera van de Essential Phone: zonder (links) en met zwartwitcamera

De eerste twee beelden laten geen merkbaar verschil zien. De laatste twee wel, en dat is waar de tweede camera het verschil maakt: als er weinig licht is. Dan kunnen de algoritmes van Essential duidelijk meer detail halen uit de informatie van de tweede sensor, wat resulteert in een scherpere foto met minder ruis.

In theorie moet een zwart-witfoto uit de monochrome sensor meer detail bevatten dan eentje uit de kleurensensor. Bij die laatste is immers een bayerfilter in gebruik. Hierbij worden pixels onderverdeeld in rode, groene en blauwe beeldpunten en later weer samengevoegd tot één kleurenfoto. Daarbij gaat resolutie verloren. Van die theorie zien we in de praktijk echter weinig. Onderstaand zie je opnieuw een honderprocentscrop uit twee foto's. waarbij we links de monochromesensor afgedekt hebben en rechts een foto gemaakt hebben met enkel die sensor. Het zwartwitbeeld lijkt nipt scherper, maar dat lijkt vooral te komen doordat er wat meer contrast in het beeld zit.

Vergelijking tussen kleuren- en zwartwitcamera van de Essential Phone

Vergelijking tussen kleuren- en zwartwitcamera van de Essential Phone

Vergeleken met de Galaxy S8

Goed, de tweede sensor voegt in veel gevallen dus weinig toe. Dat is niet per se erg, als de uiteindelijke beeldkwaliteit maar een beetje op niveau is. Zoals we al schreven, is dat helaas verre van waar. We hebben de Essential Phone mee op stap genomen en ook een Galaxy S8 in de broekzak gestopt, omdat deze te boek staat als de telefoon met een van de beste smartphonecamera's van dit moment.

Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Essential Phone)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Galaxy S8)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Essential Phone)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Galaxy S8)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Essential Phone)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Galaxy S8)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Essential Phone)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Galaxy S8)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Essential Phone)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Galaxy S8)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Essential Phone)Essential Phone vergeleken met de Galaxy S8 (foto van Galaxy S8)

De foto's hierboven spreken voor zich. Overdag levert de Essential Phone telkens foto's op met minder contrast, minder mooie kleuren en minder scherpte. Bij de laatste drie foto's, die allemaal 's ochtends vroeg bij slecht licht gemaakt zijn, ontstijgt de Essential Phone het niveau van een gemiddelde midrangetelefoon niet. Het ontbreken van optische beeldstabilisatie speelt hem duidelijk parten, want de Essential Phone wordt gedwongen uit te wijken naar veel hogere isowaarden dan de S8.

Lees meer