In de videoreportage die we maakten, kwamen verschillende e-sportteams voorbij, net als in de artikelen die de afgelopen weken zijn verschenen. We begrijpen natuurlijk dat al die namen een 'e-sport-n00b' niets zeggen. Probeer iemand die niets van voetbal weet maar eens uit te leggen welke clubs hij of zij absoluut moet kennen. Waar begin je? Wat is relevant, en waarom? Om diezelfde reden is het niet te doen om één allesomvattende lijst met noemenswaardige e-sportteams te maken. Het zijn er simpelweg te veel. Toch willen we een aantal namen uitlichten, als voorbeeld van grote teams die je vaak zult tegenkomen als je een e-sport gaat volgen.
OpTic Gaming (VS)
Niet het oudste team, niet het breedste team - want alleen actief in shooters - en zeker niet het meest sympathieke team. Toch ontbreekt OpTic Gaming nooit, als kenners een lijstje met belangrijkste e-sportteams opnoemen. 'The Green Wall' is actief CS:GO, Halo en Gears of War, maar dankt zijn status met name aan Call of Duty. Het huidige roster met Scump, Formal, Karma en Crimsix geldt als een van de beste Call of Duty-rosters ooit.
Team EnVyUs (VS)
Zou je een lijstje maken met alleen de allergrootste e-sportteams, dan hoort Envy er niet in thuis. Noem je echter OpTic, dan mag Envy niet ontbreken. Net als OpTic is Envy vooral bekend door zijn Call of Duty-team. Teameigenaar Hastr0 was zelf ooit pro-gamer en hostte diverse Call of Duty-events voor hij eigenaar van 'nV' werd. Anders dan OpTic differentieert Envy: de organisatie heeft ook e-sporters in de Rocket League, League of Legends en Overwatch
Evil Geniuses (VS)
Het ook weer Amerikaanse Evil Geniuses is een van de oudste teams. Het werd oorspronkelijk in Canada opgericht als Counter-Strike-team, maar is inmiddels verhuisd naar San Francisco. Door de jaren heen deed EG aan verschillende e-sports mee, maar het DotA 2-team haalde door de jaren heen 14 miljoen dollar aan prijzengeld op en is daarmee het belangrijkste onderdeel van Evil Geniuses. Grubby kwam tussen 2009 en 2011 ook nog even uit voor Evil Geniuses.
Fnatic (VK)
Met de Nederlandse directeur Wouter Sleijffers aan het roer is Fnatic uitgegroeid tot een voorbeeld voor veel andere e-sportteams, als het gaat om marketing en merchandising. In 2015 werd de waarde van het bedrijf geschat op een slordige 42,5 miljoen dollar. Fnatic doet daarbij ook aan elke grote e-sport mee en heeft zelfs een aantal FIFA-spelers op zijn roster staan.
Cloud9 (VS)
Dat er altijd baas boven baas is als het om aantallen e-sports gaat, laat Cloud9 zien. Het team is vertegenwoordigd in tien verschillende e-sports. FIFA zit daar dan weer niet bij, maar bijvoorbeeld wel Super Smash Bros. Opvallend genoeg heeft Cloud9 nu al drie e-sporters klaar staan voor PlayerUnknowns Battlegrounds, terwijl die game nog niet eens officieel op de markt is. Aardig detail: Cloud9 zorgde vorig jaar voor een stunt, door na een bloedstollende strijd die aankwam op de allerlaatste kill te winnen van topfavoriet OpTic Gaming, tijdens de Call of Duty Championships.
G2 Esports (Spa)
Op papier is G2 Epsorts een Spaans team, maar net als veel andere e-sportorganisaties is G2 eigenlijk een internationale club. Het team doet mee in vijf verschillende e-sports, maar gooit momenteel vooral hoge ogen in League of Legends, onder leiding van hoofdcoach Joey Steltenpool die eerder in dit artikel ruimschoots aan bod kwam. G2 Esports is een van de drie teams die Europa zal vertegenwoordigen vanuit de Europese League of Legends Championship Series.
SK Telecom T1 (ZKo)
Ja, ze zijn alleen actief in League of Legends. Maar als je in die tak van sport één team moet aanwijzen als 'het Real Madrid van die sport' dan is het SK Telecom T1, met Lee 'Faker' Sang-hyeo als absolute sterspeler. Mede dankzij deze beste League of Legends-speler ter wereld wist 'SKT' al drie keer het League of Legends World Championship te winnen. Drie keer raden wie de topfavoriet is voor de 2017-editie?
Team Liquid (NL)
Ja, op basis van hun geschiedenis is Team Liquid inderdaad een Nederlands team. Victor Goossens, de oprichter van Team Liquid, is dat uiteraard nog steeds en dus was er de te voorspellen media-aandacht toen Team Liquid onlangs het DotA 2-toernooi The International 2017 won. Kassa dus, want het team pakte daarmee 10,8 miljoen dollar. Op het actieve roster komen echter, buiten enkele StarCraft 2-spelers, nauwelijks Nederlanders voor. Daarbij doet team zijn zaken voornamelijk vanuit Los Angeles, wat de connectie met Nederland er ook niet sterker op maakt. Hoe dan ook: Team Liquid is in diverse e-sports niet meer weg te denken. Het doet momenteel zelfs in twaalf games mee.
mCon esports (NL)
In het land der blinden is éénoog koning: het klinkt niet zo aardig, maar het is wel een beetje waar. E-sports staat in Nederland in meerdere opzichten in de kinderschoenen, en mede daardoor is mCon esports, voorheen bekend als Mouse Control, al snel succesvol op toernooien binnen onze landsgrenzen. mCon won tijdens de ESL Benelux in de Amsterdam Arena het CS:GO-toernooi en het Hearthstone-toernooi, terwijl Ajacied Dani Hagebeuk het FIFA-toernooi won. Voor Dani in januari bij Ajax tekende, maakte ook hij onderdeel uit van mCon. Petra Stoker, die nu in het CS:GO Female team van Team Expert zit, speelde voor haar overstap bij het damesteam van mCon.
Hoe het verder gesteld is met Nederland en e-sports lees je volgende week, in het laatste deel van onze vijfdelige artikelenserie over e-sport.
Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie van vijf artikelen over e-sport. Mocht je de eerste drie delen gemist hebben, dan kun je ze hieronder vinden. Het laatste deel verschijnt op zondag 10 september.
Deel 1 - Van de arcadehal naar de arena - de geschiedenis van e-sports
Deel 2 - Populaire games en bakken met geld - Welke games redden het als e-sport?
Deel 3 - IEM, Pro Leagues en The International - Wat voor e-sportstoernooien zijn er?