Door Jurian Ubachs

Redacteur

Mid Laners, slayers en begeleiders

Hoe ziet een e-sportteam eruit?

03-09-2017 • 06:00

91

Singlepage-opmaak

Bekende teams in e-sports

In de videoreportage die we maakten, kwamen verschillende e-sportteams voorbij, net als in de artikelen die de afgelopen weken zijn verschenen. We begrijpen natuurlijk dat al die namen een 'e-sport-n00b' niets zeggen. Probeer iemand die niets van voetbal weet maar eens uit te leggen welke clubs hij of zij absoluut moet kennen. Waar begin je? Wat is relevant, en waarom? Om diezelfde reden is het niet te doen om één allesomvattende lijst met noemenswaardige e-sportteams te maken. Het zijn er simpelweg te veel. Toch willen we een aantal namen uitlichten, als voorbeeld van grote teams die je vaak zult tegenkomen als je een e-sport gaat volgen.

OpTic Gaming (VS)

Optic GamingNiet het oudste team, niet het breedste team - want alleen actief in shooters - en zeker niet het meest sympathieke team. Toch ontbreekt OpTic Gaming nooit, als kenners een lijstje met belangrijkste e-sportteams opnoemen. 'The Green Wall' is actief CS:GO, Halo en Gears of War, maar dankt zijn status met name aan Call of Duty. Het huidige roster met Scump, Formal, Karma en Crimsix geldt als een van de beste Call of Duty-rosters ooit.

Team EnVyUs (VS)

Team EnVyUsZou je een lijstje maken met alleen de allergrootste e-sportteams, dan hoort Envy er niet in thuis. Noem je echter OpTic, dan mag Envy niet ontbreken. Net als OpTic is Envy vooral bekend door zijn Call of Duty-team. Teameigenaar Hastr0 was zelf ooit pro-gamer en hostte diverse Call of Duty-events voor hij eigenaar van 'nV' werd. Anders dan OpTic differentieert Envy: de organisatie heeft ook e-sporters in de Rocket League, League of Legends en Overwatch

Evil Geniuses (VS)

Evil GeniusesHet ook weer Amerikaanse Evil Geniuses is een van de oudste teams. Het werd oorspronkelijk in Canada opgericht als Counter-Strike-team, maar is inmiddels verhuisd naar San Francisco. Door de jaren heen deed EG aan verschillende e-sports mee, maar het DotA 2-team haalde door de jaren heen 14 miljoen dollar aan prijzengeld op en is daarmee het belangrijkste onderdeel van Evil Geniuses. Grubby kwam tussen 2009 en 2011 ook nog even uit voor Evil Geniuses.

Fnatic (VK)

FnaticMet de Nederlandse directeur Wouter Sleijffers aan het roer is Fnatic uitgegroeid tot een voorbeeld voor veel andere e-sportteams, als het gaat om marketing en merchandising. In 2015 werd de waarde van het bedrijf geschat op een slordige 42,5 miljoen dollar. Fnatic doet daarbij ook aan elke grote e-sport mee en heeft zelfs een aantal FIFA-spelers op zijn roster staan.

Cloud9 (VS)

Cloud9Dat er altijd baas boven baas is als het om aantallen e-sports gaat, laat Cloud9 zien. Het team is vertegenwoordigd in tien verschillende e-sports. FIFA zit daar dan weer niet bij, maar bijvoorbeeld wel Super Smash Bros. Opvallend genoeg heeft Cloud9 nu al drie e-sporters klaar staan voor PlayerUnknowns Battlegrounds, terwijl die game nog niet eens officieel op de markt is. Aardig detail: Cloud9 zorgde vorig jaar voor een stunt, door na een bloedstollende strijd die aankwam op de allerlaatste kill te winnen van topfavoriet OpTic Gaming, tijdens de Call of Duty Championships.

G2 Esports (Spa)

G2 EsportsOp papier is G2 Epsorts een Spaans team, maar net als veel andere e-sportorganisaties is G2 eigenlijk een internationale club. Het team doet mee in vijf verschillende e-sports, maar gooit momenteel vooral hoge ogen in League of Legends, onder leiding van hoofdcoach Joey Steltenpool die eerder in dit artikel ruimschoots aan bod kwam. G2 Esports is een van de drie teams die Europa zal vertegenwoordigen vanuit de Europese League of Legends Championship Series.

SK Telecom T1 (ZKo)

SK Telecom T1Ja, ze zijn alleen actief in League of Legends. Maar als je in die tak van sport één team moet aanwijzen als 'het Real Madrid van die sport' dan is het SK Telecom T1, met Lee 'Faker' Sang-hyeo als absolute sterspeler. Mede dankzij deze beste League of Legends-speler ter wereld wist 'SKT' al drie keer het League of Legends World Championship te winnen. Drie keer raden wie de topfavoriet is voor de 2017-editie?

Team Liquid (NL)

Team LiquidJa, op basis van hun geschiedenis is Team Liquid inderdaad een Nederlands team. Victor Goossens, de oprichter van Team Liquid, is dat uiteraard nog steeds en dus was er de te voorspellen media-aandacht toen Team Liquid onlangs het DotA 2-toernooi The International 2017 won. Kassa dus, want het team pakte daarmee 10,8 miljoen dollar. Op het actieve roster komen echter, buiten enkele StarCraft 2-spelers, nauwelijks Nederlanders voor. Daarbij doet team zijn zaken voornamelijk vanuit Los Angeles, wat de connectie met Nederland er ook niet sterker op maakt. Hoe dan ook: Team Liquid is in diverse e-sports niet meer weg te denken. Het doet momenteel zelfs in twaalf games mee.

mCon esports (NL)

Mcon esportsIn het land der blinden is éénoog koning: het klinkt niet zo aardig, maar het is wel een beetje waar. E-sports staat in Nederland in meerdere opzichten in de kinderschoenen, en mede daardoor is mCon esports, voorheen bekend als Mouse Control, al snel succesvol op toernooien binnen onze landsgrenzen. mCon won tijdens de ESL Benelux in de Amsterdam Arena het CS:GO-toernooi en het Hearthstone-toernooi, terwijl Ajacied Dani Hagebeuk het FIFA-toernooi won. Voor Dani in januari bij Ajax tekende, maakte ook hij onderdeel uit van mCon. Petra Stoker, die nu in het CS:GO Female team van Team Expert zit, speelde voor haar overstap bij het damesteam van mCon.

Hoe het verder gesteld is met Nederland en e-sports lees je volgende week, in het laatste deel van onze vijfdelige artikelenserie over e-sport.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie van vijf artikelen over e-sport. Mocht je de eerste drie delen gemist hebben, dan kun je ze hieronder vinden. Het laatste deel verschijnt op zondag 10 september.

Deel 1 - Van de arcadehal naar de arena - de geschiedenis van e-sports
Deel 2 - Populaire games en bakken met geld - Welke games redden het als e-sport?
Deel 3 - IEM, Pro Leagues en The International - Wat voor e-sportstoernooien zijn er?

Lees meer

Quake Champions krijgt bots
Quake Champions krijgt bots Nieuws van 7 mei 2018
Quake Champions krijgt instagib
Quake Champions krijgt instagib Nieuws van 16 maart 2018

Reacties (91)

91
84
21
3
0
30
Wijzig sortering
Anoniem: 116604 3 september 2017 09:57
Ik vroeg het me 10 jaar geleden al af: wanneer komen de eerste dopingcontroles? Je hebt ijzeren zenuwen nodig en er zijn zat middelen om die een beetje in het gareel te krijgen. Je kunt écht wachten op het eerste dopingschandaal gezien de hoeveelheid geld die erin omgaat.
Die zijn er min of meer ook al geweest (link en link) en het kan voorkomen dat je wordt gecontroleerd op een International e-Sports Federation (IeSF) toernooi, maar je hoort er zeer weinig nog over bij andere toernooien.ESL had destijds echter wel aangegeven hiermee te "beginnen" maar hoe ver ze er nu daadwerkelijk mee zijn is me niet bekend.
Ik heb ooit wel eens gegamed onder invloed of pep of sos... je schiet zeker flink meer raak!
Ja, het is zeker een sport maar op een ander vlak dan traditionele sport, zonder de tools kun je dit niet doen zoals bij een traditionele sport/prestatie het geval is. Het lichaam alleen volstaat niet, zonder tools bestaat de prestatie niet. Het is een sport binnen de mogelijkheden, niet een op zichzelf staand iets. Het maakt geen gebruik van tools, zoals bijvoorbeeld betere schoenen, de prestatie is afhankelijk van die tools, zonder die tools geen prestatie want dan zou het helemaal niet kunnen bestaan, dan zou de prestatie niet kunnen bestaan, het zou dan compleet onbekend zijn.

Is het dan bij deze benadering echt een sport? Nee. Kunstig? Ja, je beheerst de materie goed en kunt daarmee goed uit de voeten. Het is als dammen.schaken of het snel kunnen oplossen van een rubik's cube, Er is zoveel betrokken bij de prestatie dat je het geen sport kunt noemen, heb geen idee hoe je anders kunt noemen dan "goed zijn in", een expertise. Een expertise is geen sport, wel een prestatie maar geen sport op zichzelf. Anders zou je elke expertise als sport kunnen betitelen wanneer er sprake is van competitie. Competitie is overal als het om prestatie gaat, dat is niet uitsluitend lichamelijk zoals in de sport het geval is, de prestatie uitsluitend afhankelijk is van lichamelijke conditie.

Elke dikke geoefende geconcentreerde gamer met geestelijk uithoudingsvermogen zou dit kunnen doen, zolang deze maar alert blijft en de vingers snel genoeg werken. Geen fysieke prestatie als het om lichamelijke inspanning gaat, niet zo fysiek als in de traditionele sport.

De beloning die eraan hangt om goed te zijn is net zo overtrokken als in het voorbeeldwereldje van de voetbal, bezopen bedragen. Het gaat niet om sport, het gaat om geld, dat is de drijfveer van de 'sport', de drijfveer om de beste te zijn. Maar ook al ben je vierde, dan heb je een k*tprestatie geleverd, je hebt niets gewonnen terwijl dat in feite een hele knappe prestatie is, dat geldt overigens voor elke rang onder de derde winnaar. Commercie in de sport, competitie vanwege geld is ruk, het verlaagd de waarde van genot, het spelelement en zet de drang naar perfectie vanwege financiële belangen op de proriteitenagenda terwijl het daar helemaal niet om moet gaan, het is een spel. Resultaat: De fun verdwijnt, alleen maar commerciële meuk.

E-sport ziet eruit als commerciële meuk, een terrein waar voor partijen wat te verdienen valt, wat zeg ik, veel geld te verdienen valt. Als het de sport is zo veel mogelijk geld op te strijken is dat inderdaad een sport maar geen sport als het om 'gewoon' een spelletje gaat.

EDIT:
Je bent afhankelijk van een machine om tot een prestatie te komen, zonder die machine bestaat de prestatie niet. Hetzelfde met autoracen, vind ik ook geen sport, prestatie is afhankelijk van de auto die je gebruikt en daarna de skills/durf om dat ding te besturen. Wel knap, maar geen sport. Bij E-Sport, zonder computer/console, zonder software, zonder controller geen prestatie. Dat is nogal een afhankelijkheid om een het een sport te noemen, nogal bepalend/afhankelijk om tot die prestatie te kunnen komen. Grotendeels komt de prestatie van een machine, de kracht komt niet vanuit jezelf.

Zo wel duidelijk?

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 18:02]

Het ligt aan de definitie die je van sporten hebt als ik ga Googlen kom ik op verschillende definities:

- Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en-of denkoefeningen.

- allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden: aan sport doen; ergens een sport van maken (a) een kwalijke bezigheid tot gewoonte maken; (b) iets met ambitie doen, prestaties nastreven.

De laatste is de definitie van de Van Dale. De laatste 2 woorden maken duidelijk dat je eigenlijk vrijwel alles onder sporten kunt vatten. De top bereiken op je werk is dus ook sporten.

Maar ik snap de reactie wel. Sporten wordt door veel mensen gezien als fysieke bezigheden zoals we deze bij de gymles op school gehad hebben.
Even heel kort door de bocht: klinkt als F1! ;)
Ik denk dat je heftig onderschat hoeveel fysiek je nodig hebt om een F1 wagen te besturen.
Ik denk dat je heftig onderschat hoeveel fysiek je nodig hebt om een F1 wagen te besturen.
Ik denk dat je heftig onderschat hoe lang het duurt voordat je aan de top bent in esports. Natuurlijk is F1 veel fysieker, maar zie @FreshMaker's comment daarvoor.

Maar, even terug naar de tijd die het kost. Ongeveer rond de 5000 uur in games als LoL en CS:GO is minimaal nodig om goed te zijn in pro play.

Laten we zeggen dat je 30 uur per week speelt (meer dan 1/6e van een week, dus je speelt minimaal 4 uur per dag). Hoeveel weken duurt het dan voordat je 5000 uur erin hebt zitten? 167 weken.

Dus, met andere woorden: elke dag 4 uur per dag voor minimaal 3 jaar gamen. Dat is een gigantische hoeveelheid.

Sport draait voor mij om de inzet die je ervoor moet doen om het goed te kunnen. Niet om het fysieke gedeelte, want dan zijn dingen zoals darten en boogschieten (ja, bogen moet je wel naar achteren trekken, klopt, maar andere schietsporten hebben vrij weinig fysieke elementen) ook niet (echt) sporten, maar om wat je eruit haalt als je er veel in stopt. Je moet er echt voor gaan, zelfs in esports, om de top te halen.

(even offtopic: het is best grappig hoe heel de Tweakers community opeens een tweedeling heeft als het over esports als sport gaat :) )

edit: spelfautje :P

[Reactie gewijzigd door P3ctor!Q op 22 juli 2024 18:02]

De mooie voorbeelden als schaken en dammen VS 100m sprint of ijshockey

Ik vind de toevoeging 'E' er aan eigenlijk overbodig, het is een "sport"
En net zoals in de 'echte' sport heb je amateurs die het 1u per maand willen doen, en fanatiekelingen die er 24/7 mee bezig zijn.

Pas als alle componenten kloppen ( heart, mind & body ) kun je als 'professional' aan de slag.
Die pool is even klein als de andere sporten, alleen de beste overleefd, of is onbekend ( er zullen vast mensen sneller kunnen lopen dan Usain Bolt, maar die zijn (nog) niet ontdekt ;) )

artikel over de training
https://www.acer.com/ac/e...om-importance-of-exercise

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 18:02]

Ik vind de toevoeging 'E' er aan eigenlijk overbodig, het is een "sport"
En net zoals in de 'echte' sport heb je amateurs die het 1u per maand willen doen, en fanatiekelingen die er 24/7 mee bezig zijn.
Het woord 'sport' in e-sport geeft toch al aan dat het een sport is?

Die 'e-' geeft alleen een categorie aan, in dit geval dus gaming. Precies hetzelfde als de termen denksport en balsport bijvoorbeeld.
Ik denk dat je als 'dikke gamer' ook in de e-sports een probleem hebt.
Die teams hebben net zo goed een voedingsschema, healthcoach en fysieke training.

"Heart, body en mind" zijn allemaal belangrijk in alle takken van sport, haal iets van de driehoek weg, en de prestatie verminderd.

In de gedachtegang van @Erwines is het beroep van bouwvakker serieuzer dan die van helpdesk-medewerker, want de eerste heeft fysieke kracht nodig.
In de gedachtegang van @Erwines is het beroep van bouwvakker serieuzer dan die van helpdesk-medewerker, want de eerste heeft fysieke kracht nodig.
Begrijp werkelijk niet waar deze vergelijking op slaat. Ik heb een edit neergezet bij mijn post. Misschien snap je het nu wel.
Ik snap het wel, misschien leg jij de verkeerde banden/connecties

Een sport zonder hulpmiddelen ?
Dat zijn er maar weinig, het zijn vrijwel altijd de operators van die hulpmiddelen die de prestatie moeten neerzetten.
Dat vergt training en expertise, dát maakt de sport.
Zonder duikplank geen schoonspringen, zonder water geen zwemmarathon.
Of denk je werkelijk dat jij zomaar even in de RBR13 kan stappen, en nr 10 kan worden vanaf P20 met een minuut achterstand.
Of de marathon kan lopen omdat je dezelfde schoenen als de toprunners op TV ?

Noem een sport die puur en zonder hulpmiddelen kan, dat zullen er maar heel weinig zijn.
Moet ik het nu echt nog een keer uitleggen? Blijkbaar is het nog niet duidelijk voor je. Zodra er een machine in het spel is dat de prestatie neerzet, is het geen tool zoals schaats of sportschoen bijvoorbeeld. Jij bent niet de fysieke engine, de drijvende kracht voor de prestatie, je bestuurd een machine om tot een prestatie te komen. Als je goed (en snel) op een synthesizer kan spelen, dat noem je toch ook geen sport? Als dat wel zo is dan kan je alles waarmee je apparaten/machines bediend een sport noemen.
Humor me, leg het nóg een keer uit ....

Dus een bouwvakker die met een cementwagen de vloeren laat storten, presteert niets, maar kijkt alleen maar toe, in de hoop dat het een waterpas vloertje wordt
Het gaat hier over sport.
Als jij op de computer van Faker zou spelen, zou je dan beter zijn dan nu denk je?
Ik denk het ook niet. Wat de menselijke handeling t.o.v. een andere menselijke handeling nog als enige variabele overlaat: sport.

De machines zijn gewoon een vereiste om aan de sport deel te kunnen nemen, net als voetbalschoenen, een hockeystick of een golfclub.
Ik doelde meer op zonder wagen geen sport. En hoe goed de wagen is definieert voor een groot deel hoe goed je uberhaupt kan presteren.
Dat bedoelde ik eigenlijk te zeggen. Je bent afhankelijk van een machine om tot een prestatie te komen, zonder die machine bestaat de prestatie niet. Hetzelfde met racen inderdaad, prestatie is afhankelijk van de auto die je gebruikt en daarna de skills/durf om dat ding te besturen.
Ik vond het redelijk duidelijk. ;)
Dus boogschieten en schaatsen zijn ook geen sport?
Of speerwerpen, wielrennen, kogelstoten, (polsstok)hoogspringen, hordelopen, alles dat op -bal eindigt, etc. De opmerking dat iets geen sport zou zijn omdat je er 'tools' voor nodig hebt is gigantische bullshit, dan zou 90 procent van de sporten geen sport meer zijn.
Schaatsen wel, de persoon levert de prestatie, niet een machine.
Maar de klapschaats is veel sneller als de traditionele schaats.. :z

Ik vind dat je alternatieve definitie voor sport een beetje door de mand valt. Autoracen geen sport? Als jij of ik in zo'n auto gaan zitten zijn we compleet kapot. Als we ongetraind in een F1 auto gaan zitten zijn we na 2 snellen bochten bewusteloos.

De machine helpt, maar fysieke en mentale fitheid is wel vereist om te presteren.
Succes met schaatsen zonder je schaatsen... De schaatsen maken de sport.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 18:02]

Wat een boel onzin zeg. Vroeger (en waarschijnlijk nu nog steeds maar daar heb ik niet direct bewijs voor) was er een Halo 3 team genaamd Str8 Rippin. Naast dat zij goed waren in dat spel, moesten die spelers van dat team streng op dieet, minstens 3x per week fysieke sporten doen om hand/oog coordinatie te trainen. En dan nog eens een paar honderd uur per week oefenen in het spel zelf.


Het wijkt misschien af van de traditionele sporten, maar dat daar zijn ook talloze andere voorbeelden van zoals Aikon al aangeeft. 90% van deze "pro gamers" vragen ook ontzettend veel van hun lichaam. Ze moeten meestal de wereld afreizen om bij die toernooien te kunnen zijn. Zijn vaak lang van huis/wonen als team samen met geen (lees weinig) tijd voor hun vriendinnen/familie. Uiteraard verschilt dit per team, maar over het algemeen gaat het er wel zo aan toe.
Anoniem: 420148 @Juliuth3 september 2017 10:31
Paar 100 uur per week? Hoe doe je dat wanneer er nog geen 200 uur in een week zit?
Fine als je het zo precies wil heb ik nog wel een website voor je die bijhoudt hoeveel die pro spelers per week spelen. Het was een figure of speech maar om het dan maar samen te vatten. De weken die vooraan een toernooi zitten, spelen de meeste 80-120 uur per week. Oftewel, meer dan het dubbele van een gemiddelde werkweek.
Is e-sports het nieuwe darten? (Qua discussie).
Gelukkig niet, ik kan hier aan de koffietafel de darters gelukkig ontwijken/negeren, van esports hebben ze niet gehoord.
Hou toch eens op met die flauwe discussie " Is E-sport, een sport of niet". Het heeft nou eenmaal de naam E-sport gekregen. het bekt lekker, en iedereen snapt wat het betekent. Net als dat iedereen weet wat de term denksport betekent, en dat de trede van een ladder is ook een sport is.

Verder zijn E-mail en mail (post) zijn ook 2 verschillende dingen, heten ze allebei " post" en toch snapt iedereen het verschil.

Ben je soms bang dat de waarde van fysieke sport afkalft door het bestaan van E sport of zo? Anders kan ik niet begrijpen waarom je hier zo'n punt van maakt.

[Reactie gewijzigd door Tripledad65 op 22 juli 2024 18:02]

Wielrennen is ook geen sport? Zonder de fiets (machine) bestaat die prestatie ook niet. Een groot deel van de prestatie komt door de fiets (tandwielen en versnellingen).

Rare definitie van sport heb jij.
Wat een enorm warrig/zweverig verhaal zeg. Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

Dat de moderne sportschoenen amper invloed hebben op hardloopprestaties? Dat de damsport hernoemd moet worden naar damprestatie? Dat Formule 1 of boogschieten niet traditioneel is omdat ze vooral op tools leunt? Dat een e-sporter geen belang heeft bij fysieke training en gezondheid? Dat andere sporten niet enorm lucratief zijn en doordrenkt van de commercie?

[Reactie gewijzigd door Aikon op 22 juli 2024 18:02]

Vergeet niet de ontwikkeling van de klapschaats in schaatsen. ;)
Nee. Dus wielrennen is ook geen sport volgens jou? Zonder fiets lukt het toch echt niet.
Ja en je beweegt de muis, klikt en drukt de toetsen toch ook zelf in? Het apparaat (fiets/auto/pc) reageert op jouw bewegingen (mechanisch/elektrisch)

Ik denk dat iedereen wel snapt waar je heen wil..en ik denk dat eigenlijk niemand gelijk aan esports denkt als iemand vraagt of je sport voor je hobby. Puur op bestaande definities ga je echter je gelijk niet kunnen halen.

Voor de 'Klassieke' sporten zou je zou een definitie kunnen hanteren als "Fysieke activiteit die competitief kan worden beoefend waar geen gemotoriseerde of electronische machines/voertuigen/apparaten aan te pas komen", dat zou voor veel mensen een definitie zijn die beter bij het beeld past wat ze bij sport hebben.
...maar geen sport. Bij E-Sport, zonder computer/console, zonder software, zonder controller geen prestatie. Dat is nogal een afhankelijkheid om een het een sport te noemen, nogal bepalend/afhankelijk om tot die prestatie te kunnen komen. Grotendeels komt de prestatie van een machine, de kracht komt niet vanuit jezelf.
Alles gaat ook op voor wielrennen behalve het laatste stukje.

Het is niet zo moeilijk te snappen idd, je wilt een definitie hangen aan sport die er niet bij past. Formule 1 is ook heel erg fysiek en ook volledig afhankelijk ve machine, net als wielrennen.
Ja en zonder versnellingen zouden wielrenners nog niet half zo snel kunnen fietsen. De fiets is minstens voor de helft verantwoordelijk voor de prestatie.
Wat ik eigenlijk niet helemaal snap is dat je dames- en herenteams hebt. Bij fysieke sporten wel, want de bouw van het lichaam is anders en dus de competitie oneerlijk. Maar het enige verschil bij esports is misschien de hoeveelheid tijd/ervaring? Gamen was wel een jongens ding maar dat verandert denk ik.

Bovendien (ik trek mijn hoofd alvast een beetje in voor de uithalen) vind ik bij fysieke sporten dames sport wat minder aantrekkelijk om te zien maar vraag ik me af of je wel verschil ziet in een gaming potje gespeeld door vrouwen of mannen?

[Reactie gewijzigd door MASiR op 22 juli 2024 18:02]

Wat mij het meest bijstaat over dit onderwerp was de ophef toen een "WK" besloot om vrouwentoernooien te organiseren. Dit werd dan ook snel teruggedraaid zodat er "open for all" en "female only" toernooien waren.

Maar er zijn voldoende vrouwen die meedoen op hoog niveau. Beste voorbeeld vind ik altijd de Canadese "Scarlett" in Starcraft 2. In het Overwatch World Cup toernooi kwamen ook enkele vrouwen voor in de landenteams en in Hearthstone komen ook steeds meer vrouwen op toernooien af.
Beetje slecht voorbeeld, Scarlett was geboren als man. Maar inderdaad is ze erg goed

Scarlet v bomber
https://youtu.be/zxuCPICp4p4
Eerlijk gezegd geeft in de starcraft community, zoals ik die ken, geen hond erom wie welk geslacht heeft. Je wordt beoordeeld op je merites. Olimoley organiseert leuke tournooien; zombiegrub is een prima caster... Wat ze tussen hun benen hebben maakt echt niet uit. Ik lees nooit iets sexistisch, maar ook geen verontwaardigde vrouwen die positieve discriminatie eisen. Het is gewoon geen issue.

De discussie gaat over de inhoud. Bijvoorbeeld over de drastische en imho toffe wijzigingen die eraan komen en het gave AI onderzoek om een computer dit complexe spel te leren. Het spannende tournooi van TotalBiscuit is de enige plek op YouTube waar hij comments nog toe durft te staan. Omdat er zo leuk gediscussieerd word over strategieën. En Scarlett wordt daar af en toe uitgenodigd, puur omdat ze goed is.

Daar zou de bredere gaming community een voorbeeld aan kunnen nemen!

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 22 juli 2024 18:02]

Krijgen we straks afzonderlijk L,B,G,T en Q toernooien !-/
Wat een game, thx voor delen.
Ik volg de Counter Strike pro scene al best wel lang. Misschien dat het inderdaad komt door dat vrouwen in het algemeen al minder lang in de "game scene" te vinden zijn in grote getallen (voor CS:GO heb je immers een 5 man/vrouw team nodig). Maar de pro teams voor vrouwen worden finaal afgeslacht door de mannen teams. Individueel heb je zat vrouwen die hun mannetje wel staan (pun intended), maar in team verband zitten die totaal op een ander kaliber. Sterker nog, er zijn op youtube zat voorbeelden te vinden. Cloud 9 spelers Shroud en Stewie2k hebben wel eens met hun 2en en 3 randoms. Met alle gemak gewonnen van een 5 vrouw tellend pro team.


Nu zijn er ook niet zo mega veel vrouwelijke teams omdat er (ik denk) toch nog best een taboe rust op "gamergirls". Hierdoor zijn er minder meisjes/vrouwen die de scene in duiken en hun ware potentie ontdekken. Maar ook is dit voor vrouwen zoals Juliano (een van de meest bekende vrouwelijke CS:GO pro's) niet echt een motivatie om nog beter te moeten worden. Er is immers maar weinig echte concurrentie.
Anoniem: 420148 @Juliuth3 september 2017 10:32
Een imago dat verder verpest word door camgirls die op Twitch doen alsof ze gamers zijn.
Correct, helaas wel. Maar streamen is gewoon hard. Zat mannen die continu gespammed worden met racistische shit of anderszins lastig worden gevallen. En zat vrouwen die niet camgirl-hoer achtig zijn die last ondervinden van (diezelfde) groepen aan puberale jongens/meiden die denken alles maar te kunnen doen en laten.

Helaas...
Bij fysieke sporten wel, want de bouw van het lichaam is anders en dus de competitie oneerlijk.
Vrijwel iedereen heeft een andere lichaamsbouw. Moeten we nu ook een losse competitie houden voor mensen die 5-10cm korter zijn, of is het dan wel weer eerlijk/de keus van de speler om in een verdeelde competitie mee te doen?

Er zijn genoeg vrouwen die een mannelijke bouw hebben en andersom.

Is het dan ook OK om een losse competitie te maken voor aziaten "omdat ze gemiddeld 10cm korter zijn dan 'westerse' mensen"? Of voor Nederlanders omdat "ze zijn 10cm langer dan de normale mens"?

Als je bouw van het lichaam gaat laten meetellen voor het toelaten aan een competitie, moet je niet op enkel geslacht kijken, dat is namelijk niet meer differentiatie maar discriminatie IMO.
Al is onderscheid maken op basis van een paar cm flauwekul. Er zijn wel degelijk sporten waar men ook nog eens gewicht laat meespelen. Zoals bij boksen. En zie je bv bij American football en rugby dat je positie in het spel afhankelijk is van lichaamsbouw. Hookers zijn vaak lichter dan bv een prop. Defense team bij American football zijn vaak de zware jongens, terwijl de quaterback een meer lean mean is.
(mijn reactie bevatte vooral tegenvoorbeelden, blijkbaar is wat verkeerd overgekomen)

Waarom laat je niet de spelers/teams zelf intern bepalen wie waar speelt (zoals blijkbaar in USA's `football`) ipv iemand buiten de competitie houden vanwege het geslacht dat ze hebben? Gewicht is iets waar je iets aan kan doen redelijkerwijs, dus ja, daar kan je redelijkerwijs klassementen voor maken. Maar voor lengte is dat een stuk lastiger (zodra je 21 bent geweest gaat het niet echt anders worden zonder medisch ingrijpen) en zo ook geslacht en andere zaken. Is het OK om mensen buiten te sluiten van (het inschrijven voor (kwalificaties voor)) competities omdat ze "verkeerd geboren" zijn? Zo nee, waarom doen we dat dan wel bij geslacht?
Het lichaam is niet het enige verschil tussen een man en een vrouw hoor. De huidige media trend die ons wil doen laten geloven dat mannen en vrouwen precies hetzelfde zijn zit er echt totaal naast:

Adjusting for age, on average, they found that women tended to have significantly thicker cortices than men. Thicker cortices have been associated with higher scores on a variety of cognitive and general intelligence tests. Meanwhile, men had higher brain volumes than women in every subcortical region they looked at, including the hippocampus (which plays broad roles in memory and spatial awareness), the amygdala (emotions, memory, and decision-making), striatum (learning, inhibition, and reward-processing), and thalamus (processing and relaying sensory information to other parts of the brain).

Bron: http://www.sciencemag.org...nces-brains-men-and-women
Ik denk dat de belangrijkste reden is dat gaming net als veel andere digitale plekken niet echt heel vrouwvriendelijk zijn. Ik vermoed dat in veel teams/clans ook een 'mannen onder elkaar'-sfeertje heerst waar je als vrouw niet altijd makkelijk tussen kan komen, tenzij je one of the guys bent.

Verder zie je vaak dat er vaak heel seksistisch gereageerd wordt als er ergens een vrouw voorbij komt op Youtube of Twitch. Testosteron vliegt alle kanten op en het gaat zelden nog over de game, maar vrijwel altijd over de dame in kwestie. Zelfs op Tweakers zie je al wat rare reacties op je bericht voorbij komen. Dan kan je je wel bedenken wat ze naar hun hoofd geslingerd krijgen op minder nette plekken.

Ik kan me dus prima voorstellen dat er simpelweg vraag is naar aparte teams en toernooien.
Het ligt er aan welke game ze spelen. De hersenen van mannen en vrouwen heel verschillend in elkaar. Mannen hebben over het algemeen betere reflexen bijvoorbeeld waardoor ze een voordeel hebben tov vrouwen bij CS;go, CoD (is dit echt een E-sport?) en Overwatch. Zelf bij Starcraft 1 zullen mannen nog een voordeel hebben

Echter denk ik wel dat vrouwen prima meekunnen met tactische/low APM games als LoL/Dota 2 gezien daar de verschillend niet zo van belang zijn.
Ik weet niet voor andere spellen, maar in shooters zijn de top spelers allemaal heren, kan ook komen doordat jongens meer gamen dan meisjes misschien.
Shooters vereisen 3D inzicht, en dat is nu net een aspect waarin er een statistisch significant verschil zit tussen mannen en vrouwen. In de doorsnee populatie ga je dat niet opmerken, maar de topteams zijn per definitie geen doorsnee meer.

LoL is natuurlijk een ander verhaal.
Het wordt meestal niet in dank afgenomen, maar er is geen enkele activiteit waar vrouwen beter in zijn dan mannen. Zelfs in de dingen die vrouwen normaal veel meer/vaker doen zijn het uiteindelijk mannen die de top uitmaken (meeste chefkoks zijn man, grootste kunstenaars zijn man). Het is niet voor niks dat er over quota voor het minimum aantal vrouwen gepraat wordt, anders namen bedrijven een man die beter gekwalificeerd is.

Hier is verder ook niks mis mee, dat is blijkbaar biologisch bepaald. Er zijn genoeg vrouwen die iets heel goed kunnen, maar in the end zal het een man zijn die er het beste in is.
... Er zijn genoeg vrouwen die iets heel goed kunnen, maar in the end zal het een man zijn die er het beste in is.
Toon me een man die beter baren kan! }>
Idd! Of borstvoeding geven is ook nog zo'n dingetje. :P
Sekse specifieke zaken uiteraard uitgesloten. Een vrouw zal ook nooit kunnen 'helikopteren' :+
Niet echt een skill he! 8)7
Treurig en onterecht dat je dit beeld hebt. Mannen zijn met name beter in dingen die te maken hebben met fysieke kracht. Vrouwen hebben onder andere gemiddeld een betere fijne motoriek.

De sporten zijn ontstaan als lichaamsbeweging en competitie, vooral voor mannen, vooral fysiek. Vrouwen moesten maar lekker thuis zitten, handwerken en voor de kinderen zorgen.

De sporten en competities die er zijn, zijn dus heel erg mangericht.

Mogelijk zijn vrouwen ook minder competetief ingesteld. Of dat nature of nurture is zou ik niet durven zeggen.

Zonder twijfel zijn er zaken waar vrouwen beter in zijn die competetief gestreden zouden kunnen worden. De ontwikkeling daarin loopt echter behoorlijk achter. Je ziet datzelfde bij gaming. Het overgrote deel van de gamers is mannelijk.
Het is geen beeld, het is gewoon een feit. Als je het gaat hebben over het gemiddelde, een random man en een random vrouw, dan heb je absoluut gelijk. Ik heb het echter niet over de gemiddelde persoon, maar over de top van een vakgebied.

Pluk je een willekeurige man en vrouw van de straat en laat je ze 10 uiteenlopende zaken doen zal het inderdaad waarschijnlijk 5/5 worden of iets daar dichtbij. Kies je 10 vakgebieden en neem je daar de beste man en de beste vrouw ter wereld van zal die man bijna altijd beter zijn. Er zijn een aantal zaken waarbij je kunt stellen dat het niet veel uit elkaar ligt maar het overgrote deel wordt nog altijd gedomineerd door mannen.

Verder wil ik niet stellen dat mannen daardoor per definitie beter zijn, absoluut niet. Zoals ik al zei, kies je 2 willekeurige personen ligt de verhouding heel anders. We moeten alleen niet willen doen alsof alles en iedereen maar gelijk is en dezelfde kansen en capaciteiten heeft. Er zijn van nature nou eenmaal verschillen en die zie je terug in de top van elk vak. Daar is verder helemaal niks mis mee.

Vrouwen kunnen prima heel goed zijn in iets, beter dan 99.99% van de rest van de wereld, maar die laatste 0.01% zal voornamelijk uit mannen bestaan. Je kunt nu doen alsof ik een sexist ben, doen alsof het onzin is, maar het is gewoon de waarheid en daar is verder niks verkeerds aan. Feiten zijn per definitie niet goed of slecht, maar gewoon een feit.

Dit gezegd hebbende zou ik uiteraard niet willen leven in een wereld zonder vrouwen, en is er ook niks waarin er geen vrouw is die beter is dan ik. Maar helaas voor die vrouw bestaat er ergens nog wel een man die er nog weer iets beter in is ;)
Je maakt een denkfout. Ik denk dat je doelt op dat er meer variatie is bij mannen op het gebied van IQ en motoriek en dat als je bij de extremen kijkt (de best en slechtst presterende) dat daar dan meestal mannen te vinden zijn.

Dit betekent echter natuurlijk niet dat dit voor alle activiteiten zo is. Dat is onmogelijk.

Vrouwen presteren beter bij zaken als multitasking, plannen, taal, empatisch vermogen etc. Genoeg activiteiten/vakgebieden die daar beroep op doen en waarbij je logischerwijs ook veel meer vrouwen tegenkomt. Het is ridicuul om te beweren dat mannen in al die zaken beter zijn.
Slaapt dat nou lekker, zo'n bank?
:+

Voor de rest snap ik wat je wilt zeggen, echter ben ik het niet met je eens.
Maar dat mag gelukkig in Nederland.
Persoonlijk denk ik dat degene die er verkrachtingen en misbruik bij gaan slepen bij een onderwerp dat gaat over professionele prestaties de seksist is, maar dat is mijn mening. Ja, mannen zijn sterker qua spierkracht, maar er zijn meer dan genoeg zaken waar spierkracht geen rol speelt waar toch elke keer een man de beste is.

Je 2e alinea kaart weer eens het verkeerde begrip aan. Ik zeg niet dat alle mannen beter zijn dan alle vrouwen, ik zeg ook zeker niet dat gemiddeld gezien mannen op elk vlak beter zijn dan vrouwen, ik zeg alleen dat als je de allerbeste man in dat vakgebied pakt en vergelijkt met de allerbeste vrouw in dat vakgebied de man beter zal zijn in wat er gedaan wordt in dat vakgebied. Laat dat algemene eens los en richt je tot de absolute top. Nou is er volgens mij geen competitie in goed met je emoties om kunnen gaan dus die wordt een beetje lastig.

Het enige waar een vrouw ombetwist de beste in is/was is voor zover ik weet ouder worden. De oudste persoon ter wereld is meestal een vrouw, en zelfs als dat niet het geval is was de oudste persoon die ooit geleefd heeft een vrouw.

Wat betreft je opmerking over feminisme, ik heb nooit gezegd dat vrouwen minder waard zijn dan mannen, of dat vrouwen minder rechten zouden moeten hebben, of wat dan ook. Ik kaart puur een feit aan dat in bijna elk elk vakgebied een man de beste is. Again, gemiddeld kan die verdeling prima anders liggen, kijk je naar Tekenen op de middelbare school zullen de meisjes het een stuk beter doen dan de jongens over het algemeen gezien, maar toch waren Picasso, Rembrandt, Van Gogh, etc allemaal mannen. Verder is het feminisme tegenwoordig meer een beweging tegen mannen geworden ipv een beweging voor de rechten van vrouwen, maar aangezien we hier in West-Europa leven neem ik aan dat je dat ook wel al gezien had.

Dus nogmaals, voor de slecht lezenden onder ons, ik heb het niet over gemiddelden, puur over de absolute top, en hoewel er genoeg dingen zijn waar vrouwen prima in mee kunnen komen staat n man uiteindelijk op het hoogste trapje van het podium, of dat nou bij tennis is, of bij hardlopen, of schaken, of koken, kunst, of de lijst met hoogste IQ's, een man staat op plek 1. Ik wens je veel succes om met een 'mannen vs vrouwen' record te komen waar een vrouw op plek 1 staat buiten het leeftijdsrecord.
Anoniem: 167912 @mark-k3 september 2017 18:46
koken,
Zijn er dan wedstrijden voor "beste kok ter wereld"?
kunst,
Zelfde vraag + kunst is nu net iets waarin niemand "de beste" kan zijn. Hoe zou dat wel niet beslist worden? Er is niets subjectiever.
de lijst met hoogste IQ's
Dat is totaal betekenisloos, Guinness heeft dit record afgeschaft omdat iq testen niet betrouwbaar genoeg zijn om "een winnaar" aan te duiden. Overigens heeft een vrouw het record gehad.

Eerst zeg je
er is geen enkele activiteit waar vrouwen beter in zijn dan mannen
en daarna
ik zeg ook zeker niet dat gemiddeld gezien mannen op elk vlak beter zijn dan vrouwen
Wel dat zei je eigenlijk wel...

Ik vraag me trouwens af waar dit nu eigenlijk over gaat. Stel dat je stelling opgaat, wat bewijs je ermee? Als een man in iets aantoonbaar de slechtste is, welke conclusie verbindt je dan daaraan?
Buiten mn comment op t einde ga ik hier verder niet meer op in aangezien het ten eerste veel te ver offtopic gaat inmiddels en ten tweede jullie niet fatsoenlijk kunnen lezen (daar gaat de comment over).
Eerst zeg je
"er is geen enkele activiteit waar vrouwen beter in zijn dan mannen"
en daarna
"ik zeg ook zeker niet dat gemiddeld gezien mannen op elk vlak beter zijn dan vrouwen"
Wel dat zei je eigenlijk wel...
Even een voorbeeld voor de mensen die dit blijkbaar niet snappen: Stel er is een sport (houden het ff simpel), waarbij de nummer 1 een man is, de nummer 2 tot en met nummer 3.5miljard zijn alle vrouwen van de wereld, en dan komen alle mannen op die ene na. Gemiddeld gezien zijn de vrouwen stukken beter, absoluut gezien is de nummer 1 een man. Dat is de hele tweesplitsing die ik al n bericht of 4 maak en die maar niet begrepen wordt. Hopelijk heb je het nu wel begrepen.
Verder is het feminisme tegenwoordig meer een beweging tegen mannen geworden ipv een beweging voor de rechten van vrouwen, maar aangezien we hier in West-Europa leven neem ik aan dat je dat ook wel al gezien had.
Een van de recente thema's van het feminisme is een langer partnerverlof bij geboorte. Komt meestal de vader ten goede.

Laat ik het schuimbekken even achterwegen laten en gewoon mijn punt maken.

Het feit dat vrouwen gedurende eeuwen weinig te vertellen hadden, ook in Nederland, blijkt onder andere uit het volgende: Aletta Jacobs was in 1870 de eerste vrouw die tot de Universiteit werd toegelaten. In 1919 werd in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd, zodat vrouwen ook actief mochten stemmen. Tot en met de jaren vijftig van de vorige eeuw was het de norm dat een vrouw die zwanger werd, ontslag nam en thuis voor de kinderen ging zorgen. Kortom, voor wat betreft toegang tot kennis, politieke macht en economische zelfstandigheid hebben vrouwen relatief kort dezelfde rechten als mannen. Het is niet gek dat alle verworvenheden dan aan mannen toegeschreven worden.

En toen dat speelveld voor mannen en vrouwen veel gelijker werd, mochten we dan direct even grote prestaties vrouwen als mannen verwachten? Of zou het redelijk om daar dan een tijd overheen te laten gaan en "het zwakke geslacht" de tijd geven om de achterstand in te lopen? Totdat er bijvoorbeeld evenveel vrouwelijk als mannelijke hoogleraren zouden zijn? Nu 18%. En totdat er wat meer vrouwen in het bestuur van beursgenoteerde bedrijven zitten. Nu 6,2%.

In het licht van deze geschiedenis en de huidige situatie, zou het in mijn ogen galant zijn om in ieder geval 200 jaar lekker politiek correct te blijven doen, vrouwen alle ruimte en aanmoediging te geven. Voor wie daar dan nog de behoefte aan heeft zou dan in 2217 misschien nog eens de seksistische balans opgemaakt kunnen worden.

Wat je zegt is dat uiteindelijk de man op het hoogste trapje van het podium staat. En dat dat een feit is.
Onder feiten verstaan wij, zeker op een techsite als Tweakers, als iets waar wetenschappelijke overeenstemming over bestaat. Jouw stellingen die je noemt vallen onmogelijk wetenschappelijk te onderzoeken. Gelukkig maar, want hoewel het zeer kinderachtige ideeën zijn, zijn ze niet onschuldig. Het zijn seksistische ideeën waarmee vrouwen eeuwenlang onderdrukt zijn en vandaag nog steeds last van hebben.
Dit is simpelweg sport. Zowel fysiek als met de hersenen.

Alles is beter dan jury sporten, een duidelijke winnaar is er nooit: slechts meningen van juryleden.
"Zo hebben Schalke LoL en PSG bijvoorbeeld League of Legends-teams die het opnemen tegen 'normale' e-sportteams."

Schalke begon met hun LoL e-Sports team in 2016 (eind 2015 eigenlijk), PSG in 2017. Besiktas had al eerder dan die twee een LoL team.
https://lol.gamepedia.com/Be%C5%9Fikta%C5%9F_e-Sports_Club

Edit: Voorbeeld filmpje van hoe snel Faker kan reageren:
https://www.youtube.com/watch?v=tuJxDgJh8tw
(En voor de niet LoL spelers: Het moment dat de 'spear' in beeld komt moet hij zijn muis bewegen en een toets indrukken)

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 22 juli 2024 18:02]

Anoniem: 474132 3 september 2017 10:28
Ik moet altijd aan deze aflevering van southpark denken bij 'e-sports'.
Zes pagina's om uit te leggen dat eSports eigenlijk precies hetzelfde werkt als iedere andere competitie.

Stop je er geen tijd in dan word je er ook niet goed in. Maar goed dat is iets wat op gaat voor alles in het leven.
Ik wens Joey 'Youngbuck' Steltenpool veel succes in de finale van de EU LCS vanavond! Op naar de 4e titel op rij.

[Reactie gewijzigd door Sikkus op 22 juli 2024 18:02]

Ik vind het maar niks dat bedrijven mensen pushen om heel de dag fanatiek te gamen. Voor mij vergaat dan heel het idee van gamen namelijk, vermaak. Hopelijk beinvloed het niet te veel mensen.
Is dat niet op zo'n beetje elke sport van toepassing?
Ik mis in het verhaal over rolverdeling wel een stukje over teamleider en communicatie. Strategische verdeling van slayers over lanes in games zoals cod is heel belangrijk en dat bereiken ze door communcatie . Die is voor leken vaak onbegrijpelijk, onverstaanbaar en chaotisch maar blijkt te werken.

[Reactie gewijzigd door fre0n op 22 juli 2024 18:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.