Inleiding
Samengevat
De Surface Laptop is een behoorlijk stevige laptop met een kenmerkende alcantara-afdekking rondom het toetsenbord. De hardware is snel, en het scherm heeft een prima contrast en is netjes gekalibreerd. Die hardware past niet echt bij het beperkte Windows 10S-besturingssysteem. Upgraden naar Windows 10 Pro is echter tot 1 januari 2018 gratis, daarna kost het tachtig euro. De enkele usb-aansluiting is onpraktisch, maar de accuduur is wel weer lang: tien uur tijdens browsen en vijftien uur bij video kijken.
Eindoordeel
Sinds 2012 was de naam 'Surface' bij Microsoft synoniem voor 'tablets' en dan in het bijzonder tablets met een toetsenbordje en een kickstand. Dankzij het toetsenbord en de kickstand kon je de tablet al prima als laptop gebruiken, maar het duurde tot 2016 voordat Microsoft de volgende stap zette met de Surface Book. De Surface Book bevat in principe ook een tablet, maar doordat een gedeelte van de hardware en accu zich in het toetsenbord bevinden, is het systeem er vooral op gericht om in samengevoegde toestand te worden gebruikt.
De volgende stap werd in mei aangekondigd; met de Surface Laptop bouwde Microsoft eindelijk een 'echte' laptop voor degene die niet op een convertible als de Surface Pro zit te wachten en voor wie de Surface Book te duur is. De Surface Laptop is vanaf 1150 euro te krijgen en wordt dan geleverd met een nieuw besturingssysteem: Windows 10S.
Wat kun je wel en niet met Windows 10S en hoe presteert Microsofts eerste echte laptop? We ontvingen de uitvoering met een Core i5-7200U-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd, en zochten dat allemaal uit.
Uiterlijk en aansluitingen
Microsoft geeft zijn Surface-producten een eigen design mee en sinds de Surface 2 wordt de huisstijl gevormd door een lichtgrijze magnesiumlegering, getooid met het minimalistische Microsoft-logo dat uit vier vierkantjes bestaat. Bij de Surface Laptop is gekozen voor een spiegelend logo, dat zich achter op het scherm bevindt.
/i/2001549413.jpeg?f=imagenormal)
De onder- en zijkant van de laptop zijn van datzelfde grijze magnesium gemaakt, maar het gedeelte rondom het toetsenbord is voorzien van een stofje. Het gaat niet om dezelfde stof als op de Type Covers bij de Surface-tablets, maar om alcantara. Dat voelt redelijk stroef aan en is vrij zacht om met je polsen op te leunen tijdens het typen, bovendien geeft het de laptop een uniek uiterlijk.
Het is enigszins de vraag hoe lang de stof er goed uit blijft zien, maar we vermoeden dat dat wel mee zal vallen. Alcantara is een vrij slijtvaste stof, die bijvoorbeeld ook voor autostoelen gebruikt wordt. Daarnaast moet de stof makkelijk schoon te maken zijn. Microsoft adviseert om het alcantara iedere maand met een vochtig doekje en een beetje handzeep af te nemen. Het was ongetwijfeld makkelijker geweest om de Surface Laptop geheel van metaal of plastic te maken, maar wat ons betreft voegt de stoffen bekleding iets toe aan het uiterlijk en zijn de zachte polssteunen comfortabeler dan plastic of metaal.
De stoffen afdekking vermindert de stevigheid van de laptop wel iets. Op de metalen delen is weinig aan te merken; het scharnier voelt stevig aan en de behuizing geeft niet mee onder druk, maar het midden van het toetsenbord kan op en neer veren. Dat gebeurt zelfs als je geen al te harde aanslag hebt.
We zijn minder te spreken over het aantal aansluitingen. Rechts bevindt zich de magnetische oplaadaansluiting, die Microsoft al sinds de Surface Pro 3 gebruikt, terwijl links alle andere aansluitingen zitten. Dat zijn er niet veel; een mini-jackaansluiting, een minidisplayport en eenmaal usb 3.0 is waar je het mee moet doen. Je zou misschien ook een usb-c-aansluiting verwachten, maar Microsoft heeft die expres achterwege gelaten, omdat de usb-c zóveel protocollen en oplaadstandaarden ondersteunt, dat het veel verwarring oplevert. Wat ons betreft heeft Microsoft op zich een punt, maar we hadden dan wel graag gezien dat de laptop meer (usb-)aansluitingen en in ieder geval ook een kaartlezer zou hebben. Nu moet je die randapparatuur op usb kopen, inclusief een usb-hub. Je kunt eventueel ook de aansluiting rechts gebruiken om Microsofts eigen Surface Dock aan te sluiten, maar dat apparaat kost 180 euro en heeft een oplader ingebouwd, wat extra gewicht toevoegt.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord van de Surface Laptop tikt behoorlijk goed, dankzij de lichte kuiltjes in de toetsen, waardoor je vinger naar het midden van de knop glijdt. De hoeveelheid travel houdt niet over, maar we hebben slechter gezien en de feedback is in ieder geval duidelijk.
/i/2001549415.jpeg?f=imagenormal)
Op de touchpad kunnen we weinig aanmerken; hij volgt alle multitouchbewegingen van Windows 10 netjes. Dankzij het glazen oppervlak glijdt je vinger er gemakkelijk overheen en als je een fysieke muisklik wilt maken, levert dat een kort en duidelijk klikje op.
Windows 10S
De Surface Laptop is Microsofts eerste systeem dat met Microsofts 'nieuwe' besturingssysteem Windows 10S wordt geleverd. Windows 10S moet de concurrentie aangaan met Chrome OS, en draait daarom ook beter op langzamere hardware. Windows 10S is vrijwel hetzelfde als Windows 10, maar 10S staat het installeren van applicaties buiten de Windows Store om niet toe. Dat heeft als voordeel dat het besturingssysteem een stuk veiliger wordt; Microsoft controleert namelijk zelf alle apps voordat ze in de store terechtkomen.
Vanuit beheerdersperspectief biedt Windows 10S veel voordelen. Computers die in bedrijven of scholen worden uitgedeeld, zijn makkelijk te beheren en bovendien kunnen gebruikers geen eigen software uitvoeren, die misschien schadelijk is voor het systeem.
Voor de gemiddelde tweaker zal Windows 10S niet toereikend zijn; het aanbod van de Windows Store groeit nog steeds, maar van veel software, zoals Lightroom, is geen Windows Store-uitvoering te krijgen. In het geval van Photoshop moet je het doen met een versimpelde versie, zoals Photoshop Express of Photoshop Elements. Browsers als Firefox en Chrome staan evenmin in de store.
Koop je dit jaar een Surface Laptop, dan kun je nog gratis upgraden naar Windows 10 Pro. Vanaf 1 januari 2018 zal die upgrade, als je geen eigen serienummer voor Windows 10 hebt, 79 euro kosten. Koop je de Surface Laptop dus in 2018, dan is dat iets om rekening mee te houden.
Benchmarks
De Surface Laptop wordt verkocht in verschillende uitvoeringen. De door ons geteste uitvoering heeft een Core i5-7200U-processor, maar er zijn ook varianten met een Core i7-7660U. Niet alleen de cpu-cores zijn dan sneller, deze processor beschikt ook over een snellere gpu: de Iris Plus 640.
|
Microsoft Surface Laptop 1769 |
Processor |
Intel Core i5-7200U |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,5 (3,1GHz) |
Gpu |
Intel HD Graphics 620 |
Werkgeheugen |
8GB lpddr3-1866 |
Opslag (ssd) |
Toshiba THNSN0256GTYA |
Wifi |
Marvell Avastar Wireless-AC |
Schermpaneel |
13,5", 2256x1504 pixels, ips |
Accu |
45,2Wh |
Besturingssysteem |
Windows 10S (getest met Windows 10 Pro) |
Onze testlaptop is voorzien van bovenstaande hardware, die helaas niet te upgraden is. Reparatiewebsite iFixit deed een poging en kwam tot de conclusie dat repareren of upgraden vrijwel geen zin heeft; de alcantaralaag is aan de rest van de behuizing gelijmd, en cpu, geheugen en ssd zijn op het moederbord gesoldeerd.
Benchmarks
We draaien onze vaste reeks benchmarks op de Surface Laptop om te zien of de prestaties naar behoren zijn en of de laptop geen last heeft van warmteproblemen.
- Cinebench 15 Multi
- Cinebench 15 Single
- Cinebench 15 OpenGL
Van warmteproblemen heeft de Surface Laptop in ieder geval geen last, want de scores in Cinebench zijn, voor een i5-processor, prima. Microsoft lijkt de koeling goed voor elkaar te hebben, want onder volle belasting valt het ventilatorgeluid mee.
- Lightroom
- 3DM Cloud Gate
- 3DM - Graphics
- 3DM - Physics
- Photoshop
In Lightroom, Photoshop en de meeste 3DMark-tests komt ook naar voren dat de i5-7200U in de Surface Laptop prima presteert. Af en toe liggen de prestaties zelfs hoger dan die van laptops met een Core i7-processor.
Ssd
Voor het testen van de ssd gebruikten we voorheen AS-SSD, waarbij we sequentiële en random lees- en schrijfsnelheden noteerden. Dat leverde enerzijds duidelijke getallen op, maar anderzijds zei het weinig over de praktijk. We zijn daarom overgestapt op de PCMark storage-test, die gebruikmaakt van traces, wat een realistischer beeld oplevert. We draaien de test nog niet zo lang, waardoor we nog niet veel vergelijkingsmateriaal hebben.
- PCMark Storage 2.0 - Score
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Hoewel de Toshiba-ssd in de Surface Laptop een nvme-exemplaar is, blijkt dat niet uit de test. De ssd presteert niet veel sneller dan een 128GB-ssd van het zelfde merk. Van die snelheid, of het gebrek eraan, merk je bij gemiddeld gebruik niet veel. De laptop reageert vlot, zoals je van een laptop met ssd mag verwachten.
Scherm en accuduur
Sinds de Surface Pro 3 hebben mobiele Surface-producten een schermverhouding van 3:2 en ook bij de Surface Laptop is dat weer het geval. De diagonaal is 13,5", waarmee het scherm even groot is als dat van de Surface Book, maar die laatste heeft een hogere resolutie, van 3000x2000 pixels. De Laptop moet het doen met de wat exotische resolutie van 2256x1504 pixels, wat een pixeldichtheid van 200ppi oplevert, een fractie minder scherp dan het beeld op de Surface 3 en Surface Pro 3, maar net weer wat scherper dan een 13,3"-full-hd-scherm zoals je op veel ultrabooks ziet.
Het scherm is netjes gelamineerd en voorzien van een touchscreen, dat ook ondersteuning heeft voor gebruik van een stylus. Dat betekent wel dat het scherm voorzien is van een glasplaat, wat tot spiegelingen kan leiden.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Het scherm van de Laptop blijkt ook in de helderheid- en contrastmeting minder goed te zijn dan dat van de Surface Book, maar in vergelijking met gelijk geprijsde ultrabooks valt er niets te klagen. Om te zien of de kleuren kloppend worden weergegeven, meten we ook de afwijking in de kleurweergave.
Als de ΔE-waarde onder de 3 uitkomt, is de afwijking niet met het blote oog te zien, terwijl een afwijking tot 5 ΔE nog acceptabel is. Gemiddeld gezien valt het scherm van de Surface Laptop netjes binnen die marges. De kalibratie is niet perfect; de kleurtemperatuur is iets te hoog en de gamma iets te laag, maar daar kunnen we niet wakker van liggen.
Accuduur
We hebben de accuduur van de Surface Laptop gemeten in drie scenario's: tijdens browsen, tijdens film kijken en met de PCMark 8 Creative-test.
- Accutest browsen
- Accutest video
- PCMark 8 (accuduur)
- PCMark 8 (score)
De Surface Laptop is in ieder geval goed geoptimaliseerd voor het kijken van video, want in die test houdt het systeem het bijna anderhalf keer zo lang uit op een acculading dan tijdens browsen. Bij zwaardere belasting gaat de accuduur rap omlaag en kom je uit op een uur of vier. Bij lichte belasting levert de browsetest waarschijnlijk de representatiefste accuduur op en moet je op een uur of tien kunnen uitkomen.
Fotogalerij en specificaties
Categorie |
Laptops |
Merk |
Microsoft |
Serie |
Surface |
Product |
Microsoft Surface Laptop i5-7200U |
Uitvoering |
8GB, 256GB-ssd |
Aantal aanbieders |
13 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Zaterdag 6 mei 2017 |
Beoordeling |
Score: 3 (1 review) |
Cpu/soc |
Intel Core i5-7200U |
Cpu-architectuur |
Intel Kaby Lake |
Klokfrequentie |
2,5GHz |
Maximale turboklokfrequentie |
3,1GHz |
Geheugentype |
Ddr3l (sodimm) |
Geheugensnelheid (ddr) |
2,133GHz |
Geheugengrootte |
8GB |
Opslagtype |
Solid state disk |
Opslagcapaciteit |
256GB |
Totale opslagcapaciteit |
256GB |
Aantal ssd |
1x |
Schermdiagonaal |
13,5" |
Resolutie |
2256x1504 |
Dots per inch |
201dpi |
Beeldverhouding |
Overig |
Lcd-paneel |
Ips |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Multitouch |
Ja |
Videochip |
Intel HD Graphics 620 |
Video uit |
Minidisplayport |
Verbinding (usb/fw) |
Usb 3.0 |
Verbinding (wlan) |
802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Verbinding (bluetooth) |
Bluetooth 4.0 |
Numeriek toetsenblok |
Nee |
Laptopextra's |
Webcam |
Besturingssysteem |
Windows 10 S |
Toetsenbordindeling |
Qwerty |
Taal |
US internationaal |
Dikte |
14,47mm |
Breedte |
308,02mm |
Lengte |
223,2mm |
Gewicht |
1,25kg |
Kleuren |
Platina |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Alternatieven
De Surface Laptop die we getest hebben, heeft een Core i5-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. De prijs is 1450 euro en dat is, zoals eerder in de review al naar voren kwam, behoorlijk hoog, gelet op de hardware. We hebben daarom enkele alternatieven met vergelijkbare specificaties of vergelijkbare prijzen onder elkaar gezet en we hebben ook gekeken wat voor alternatieven Microsoft zelf nog in huis heeft.
Tablets:fill(white)/i/2001525917.jpeg?f=thumbmedium)
Een Surface Pro is een interessant alternatief voor gebruikers die liever een tablet dan een laptop gebruiken. Deze uitvoering kost ongeveer even veel als de door ons geteste Surface Laptop, maar heeft een iets snellere processor, heeft een hogere schermresolutie en wordt standaard wel met Windows 10 Pro geleverd. Een toetsenbordje ontbreekt en de officiële TypeCover kost wel meteen 180 euro.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Laptops:fill(white)/i/2001176561.jpeg?f=thumbmedium)
De goedkoopste Surface Book kost ongeveer 150 euro meer dan de door ons geteste Surface Laptop. Je krijgt voor die meerprijs een beter scherm met een hogere resolutie en dito contrast. Bovendien wordt een stylus bijgeleverd en is het systeem als convertible te gebruiken. De hardware is echter enigszins verouderd en het instapmodel heeft een ssd ter grootte van slechts 128GB.
(0 reviews)
Microsoft Surface Book Review: Mooi, maar van binnen iets verouderd
Laptops:fill(white)/i/2001256755.jpeg?f=thumbmedium)
Bij Dell krijg je voor 1400 euro deze XPS 13, met dezelfde hardware als de door ons geteste Surface Laptop, maar de Dell heeft wel Windows 10 Pro. De XPS heeft een nog betere accuduur dan de Surface Laptop en biedt meer aansluitingen. Het matte full-hd-scherm heeft helaas een backlight die zijn helderheid continu aanpast aan de schermcontent. Voor 1450 euro kun je op Dells eigen site ook de versie met i7-processor en Windows 10 Home bestellen.
3.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Dell XPS 13 en XPS 13 2-in-1 Review: Een indrukwekkende laptop in twee smaken
Laptops:fill(white)/i/2001490461.jpeg?f=thumbmedium)
De Surface Laptop is redelijk aan de prijs; deze Asus Zenbook UX430 heeft dezelfde Core i5-7200U-processor, eveneens 8GB geheugen en ook een 256GB-ssd, maar kost een stuk minder. Het 14"-ips-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een sd-kaartlezer is ook gewoon aanwezig.
5 van 5 sterren
(1 reviews)
Laptops:fill(white)/i/2001293993.jpeg?f=thumbmedium)
Voor een euro of honderd minder dan de Surface Laptop verkoopt HP de Spectre x360. Deze convertible heeft een Core i7-7500U-processor, 8GB geheugen en een 512GB nvme-ssd. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een verloopkabeltje van usb naar ethernet wordt bijgeleverd.
4 van 5 sterren
(2 reviews)
Conclusie
Het is de eerste keer dat Microsoft een echte laptop heeft gemaakt en de vraag is natuurlijk hoe geslaagd die eerste poging is. Wat ons betreft is het resultaat een prima laptop, die echter wel op twee gedachten hinkt.
Om met de hardware te beginnen: daar is niks mis mee. De ssd is misschien niet de snelste, maar daar zul je in de praktijk niet veel van merken; belangrijker zijn de i5-processor en het werkgeheugen van 8GB. Tenzij je heel zware (videobewerkings)software wil draaien, zit je met die hardware goed. Het scherm is lekker scherp dankzij de behoorlijk hoge resolutie en de kleuren zijn goed gekalibreerd. De accuduur hangt af van de toepassingen die je draait, maar tien uur in onze browsetest en vijftien uur in de videotest worden door weinig laptops nagedaan.
De Surface Laptop heeft het, kortom, op al die vlakken goed voor elkaar, maar dan levert Microsoft het systeem met Windows 10S. Dat besturingssysteem heeft zijn voordelen, maar hoort eigenlijk thuis op eenvoudige laptops voor gebruik op scholen of in bedrijven. De Surface Laptop heeft genoeg in huis om zware software, zoals Photoshop of Lightroom, te draaien en voor de meeste thuisgebruikers en zeker de meeste tweakers levert 10S dan vooral beperkingen op. Upgraden naar Windows 10 Pro is nu nog gratis, maar na 1 januari kost dat tachtig euro.
We vallen ook nog over de enkele usb-aansluiting. Hoewel we Microsofts redenatie om niet voor usb-c te kiezen kunnen volgen, snappen we de keuze om meer usb-aansluitingen en een kaartlezer achterwege te laten niet. Het maakt de laptop in één klap een stuk minder praktisch.
Voor power-users heeft de Surface Laptop dus de hardware, het scherm en de accuduur, maar wat besturingssysteem en aansluitingen betreft valt dat tegen. Dat zijn geen onneembare hordes, want met een hub en externe randapparatuur valt uiteindelijk alles wel aan te sluiten en daarnaast is upgraden naar Windows 10 Pro niet moeilijk. Heb je dat ervoor over, dan heb je aan de Surface Laptop een prima machine, waarbij je polsen ook nog een door een zacht stofje ondersteund worden.
Eindoordeel