Door Jelle Stuip

Redacteur

Microsoft Surface Laptop Review

Eerste laptop hinkt op twee gedachten

29-06-2017 • 06:00

262

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Microsoft geeft zijn Surface-producten een eigen design mee en sinds de Surface 2 wordt de huisstijl gevormd door een lichtgrijze magnesiumlegering, getooid met het minimalistische Microsoft-logo dat uit vier vierkantjes bestaat. Bij de Surface Laptop is gekozen voor een spiegelend logo, dat zich achter op het scherm bevindt.

Microsoft Surface Laptop

De onder- en zijkant van de laptop zijn van datzelfde grijze magnesium gemaakt, maar het gedeelte rondom het toetsenbord is voorzien van een stofje. Het gaat niet om dezelfde stof als op de Type Covers bij de Surface-tablets, maar om alcantara. Dat voelt redelijk stroef aan en is vrij zacht om met je polsen op te leunen tijdens het typen, bovendien geeft het de laptop een uniek uiterlijk.

Het is enigszins de vraag hoe lang de stof er goed uit blijft zien, maar we vermoeden dat dat wel mee zal vallen. Alcantara is een vrij slijtvaste stof, die bijvoorbeeld ook voor autostoelen gebruikt wordt. Daarnaast moet de stof makkelijk schoon te maken zijn. Microsoft adviseert om het alcantara iedere maand met een vochtig doekje en een beetje handzeep af te nemen. Het was ongetwijfeld makkelijker geweest om de Surface Laptop geheel van metaal of plastic te maken, maar wat ons betreft voegt de stoffen bekleding iets toe aan het uiterlijk en zijn de zachte polssteunen comfortabeler dan plastic of metaal.

Microsoft Surface LaptopMicrosoft Surface Laptop

De stoffen afdekking vermindert de stevigheid van de laptop wel iets. Op de metalen delen is weinig aan te merken; het scharnier voelt stevig aan en de behuizing geeft niet mee onder druk, maar het midden van het toetsenbord kan op en neer veren. Dat gebeurt zelfs als je geen al te harde aanslag hebt.

Microsoft Surface LaptopMicrosoft Surface Laptop

We zijn minder te spreken over het aantal aansluitingen. Rechts bevindt zich de magnetische oplaadaansluiting, die Microsoft al sinds de Surface Pro 3 gebruikt, terwijl links alle andere aansluitingen zitten. Dat zijn er niet veel; een mini-jackaansluiting, een minidisplayport en eenmaal usb 3.0 is waar je het mee moet doen. Je zou misschien ook een usb-c-aansluiting verwachten, maar Microsoft heeft die expres achterwege gelaten, omdat de usb-c zóveel protocollen en oplaadstandaarden ondersteunt, dat het veel verwarring oplevert. Wat ons betreft heeft Microsoft op zich een punt, maar we hadden dan wel graag gezien dat de laptop meer (usb-)aansluitingen en in ieder geval ook een kaartlezer zou hebben. Nu moet je die randapparatuur op usb kopen, inclusief een usb-hub. Je kunt eventueel ook de aansluiting rechts gebruiken om Microsofts eigen Surface Dock aan te sluiten, maar dat apparaat kost 180 euro en heeft een oplader ingebouwd, wat extra gewicht toevoegt.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Surface Laptop tikt behoorlijk goed, dankzij de lichte kuiltjes in de toetsen, waardoor je vinger naar het midden van de knop glijdt. De hoeveelheid travel houdt niet over, maar we hebben slechter gezien en de feedback is in ieder geval duidelijk.

Microsoft Surface Laptop

Op de touchpad kunnen we weinig aanmerken; hij volgt alle multitouchbewegingen van Windows 10 netjes. Dankzij het glazen oppervlak glijdt je vinger er gemakkelijk overheen en als je een fysieke muisklik wilt maken, levert dat een kort en duidelijk klikje op.

Lees meer