Menselijke trekken
Het duurde even, voordat Valve de potentie van Portal inzag. De game was in eerste instantie 'slechts' een onderdeel van de beroemde Orange Box. Portal was daarin de grote onbekende. Half-Life 2 en uitbreiding Episode One waren al eerder verschenen, terwijl Episode Two en Team Fortress 2 voortborduurden op een bekend gegeven. Portal niet, dat was vooral origineel. Het concept werd bedacht door studenten van het DigiPen Institute of Technology, die na het ontwikkelen van een demo vrijwel allemaal door Valve in dienst werden genomen om het idee uit te werken tot een volwaardige, zij het wat korte game. Pas nadat Portal een populair onderdeel van de Orange Box bleek, besloot Valve om het als losse game op de markt te brengen.
Gespeeld op: PlayStation3
Ook beschikbaar voor: Windows, Mac OS X, Xbox 360
Als je een opvolger gaat maken van een game als Portal is de grote vraag natuurlijk of het lukt om iets aan het concept toe te voegen. Valve probeert dat door extra mogelijkheden aan de speler mee te geven, waarmee de puzzels kunnen worden opgelost. Die dragen, geheel in stijl, ingewikkelde namen als Excursion Funnels, Redirection Cubes en Hard Light Bridges. Wordt het spel daar leuker van? Ja, dat wordt het, vooral omdat Valve ze op voorbeeldige wijze introduceert.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Wakker worden!
Het spel begint geheel vertrouwd. Je bent opnieuw Chell, een jonge vrouw die wakker wordt in een cel in de Aperture Science Facility. Je cel is dit keer een zeecontainer, temidden van tientallen vergelijkbare containers. Je wordt gewekt door ene Wheatley, een robot gehuisvest in een ronde bol aan een rail, die belooft je te helpen ontsnappen aan je cel en het testcomplex. De opzet is daarmee dus grotendeels gelijk aan die uit de eerste game: ontsnappen aan het testlab en de eindeloze reeks testen die GLaDOS je voorschotelt. Want uiteraard is GLaDOS terug, ondanks de gebeurtenissen aan het einde van het eerste deel.
Het spel heeft eenzelfde opzet als het origineel, wat wil zeggen dat je start met een aantal testkamers waaraan je moet zien te ontsnappen. Het is de tutorial die tegelijk wordt gebruikt om het verhaal rond Chell, Wheatley en GLaDOS uit de doeken te doen. De praatgrage robot met een dik Engels accent speelt daarin een minstens zo belangrijke rol als het besturingssysteem-met-menselijke-trekken, dat dit keer een iets menselijker stem heeft dan in het eerste deel. De toevoeging van een derde persoon is slim, want dat levert veel meer opties, die door Valve op verrassende wijze worden verkend. Alle spreekwoorden met het getal drie zijn daarbij van toepassing.
Het diepe in
Over het verhaal niets dan lof. Naast de drie hoofdrolspelers duikt een aantal nieuwe personages op dat een stevige verdieping geeft. Niet alleen het verhaal is goed, ook de dialogen zijn weer van dezelfde hilarische kwaliteit als in het eerste deel. Wie kon lachen om de voorganger, zal gegarandeerd erg veel lol beleven aan deze opvolger. Zo word je bij de start van een gevaarlijke test gerustgesteld met de mededeling "If the laws of physics don't apply in the future, God help you". Niet veel verder wordt er 'smooth jazz' voor je gedraaid omdat er alweer een 'zeer gevaarlijke test' op je wacht. De muzak wordt na een paar seconden alweer abrupt onderbroken, nog voordat je de testruimte hebt betreden.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Lekker de tijd
Dan de gameplay. Als gezegd, introduceert Valve de diverse mogelijkheden die je hebt op voorbeeldige wijze. Daar wordt lekker de tijd voor genomen. Zo duurt het dit keer zelfs even voordat je een portal gun - toch het voornaamste hulpmiddel in het spel - tot je beschikking krijgt. Het apparaat blijft geruime tijd je enige hulpmiddel. Pas als de functionaliteit van het apparaat volledig duidelijk is, worden geleidelijk aan de nieuwe opties geïntroduceerd. De uitleg over de portal gun is daarbij gelukkig wat minder klinisch dan in het eerste deel, waarbij zeker de werking van impuls wel erg schools werd overgebracht.
Toch is het belangrijk om de combi van portals en snelheid goed te begrijpen, want je zult er vaak gebruik van moeten maken. Zeker in de delen waarin je buiten het circuit van testkamers weet te raken. Die delen zijn veel indrukwekkender dan in de eerste Portal. Als altijd weet Valve de levels zo te bouwen dat de indruk wordt gewekt dat de spelwereld veel groter is dan de maps in werkelijkheid zijn. Een van de personages in het spel doet tussen neus en lippen door de Black Mesa Research Facility uit Half-Life dan ook af als een kinderachtig klein laboratoriumpje.
Walking on sunshine
Voordat je zover bent, heb je al kennis gemaakt met de Light Bridges en Redirection Cubes. De Light Bridges zijn eigenlijk een variant op de laserstralen die ook al in de eerste Portal voorkwamen. Ze bestaan uit een streep lichtblauw licht die vanuit een bepaalde bron in de testkamer komt. De straal is echter zo breed en zo krachtig dat je erop kunt staan. Verder geldt, net als bij de laserstralen, dat je de loop met behulp van portals kunt verleggen. Zo kun je dus een loopbrug creëren naar plaatsen waar je normaal gesproken niet kunt komen. Met behulp van een portal kun je de Light Bridge echter ook kantelen, zodat de straal geen brug, maar een scherm vormt. Dat kan handig zijn om de diverse turrets - ook terug uit de voorganger - te ontwijken.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Buig het licht
De Redirection Cubes zijn een nieuwe variant op de Companion Cubes die je net zo goed weer veelvuldig tegen zult komen. De Redirection Cubes hebben een lens in elk vlak en dienen om laserstralen van richting te veranderen. Dat kan heel nauwkeurig. Je vindt ze in combinatie met een nieuw soort schakelaar die reageert op licht. Doorgaans vind je er twee of drie in een kamer, waarbij elke schakelaar belicht moet worden voordat de deur open gaat. Je moet er met behulp van de Redirection Cubes en portals dus voor zorgen dat je met één laserstraal alle schakelaars weet te belichten.
Spetterend
Later in het spel komen daar nog de diverse soorten verf en de Excursion Funnels bij. De verf is vooral technisch indrukwekkend, door de overtuigende manier waarop de klodders door de lucht vliegen en zich al spetterend over een oppervlak verspreiden. Want dat gebeurt: de verf is om mee te smijten en vloeren, muren en plafonds mee te bedekken. Daarbij gebruik je uiteraard portals om de verf op de juiste plekken te krijgen. Er zijn drie soorten verf. Er is blauwe die veerkrachtig is. Je kunt er stuiterende oppervlakken mee maken die dienen om jezelf te lanceren en op hoger gelegen plekken te krijgen. De rode verf dient om jezelf snelheid mee te geven. Als je er overheen loopt, wordt het opeens geen lopen, maar heel hard rennen, wat uiteraard kan helpen om van alles te overbruggen. Laat in het spel krijg je ook nog witte verf, die als ondergrond dient voor portals. Als je een oppervlak waar geen portal in geplaatst kan worden met witte verf weet te bedekken, kun je er opeens wel een portal in plaatsen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De Excursion Funnels zijn al net zo futuristisch. Het zijn holle ronde buizen van licht die langzaam in één richting bewegen, alsof er binnen in de buis een zacht briesje waait. Alles wat in de straal wordt gevangen, beweegt in die richting mee. Dat geldt voor de vertrouwde Companion Cubes, maar ook voor de diverse kleuren verf en voor Chell zelf. In sommige levels is een schakelaar te vinden waarmee de richting van de stroom in de Funnel is om te keren en waarbij ook de kleur van het licht verandert, van blauw naar oranje.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Vernieuwing
De grote vraag is of de extra mogelijkheden ook interessante gameplay opleveren. Dat doen ze zonder meer. Een nieuwe Portal die enkel en alleen de mogelijkheden van de eerste game had, zou saai zijn. Nu vragen de vele puzzels echter toch weer heel ander inzicht. Valve heeft er daarbij overigens wel voor gezorgd dat steeds in grote lijnen duidelijk is wat er van je wordt verwacht. Behalve de Portal Gun heb je niks op zak, dus de rest moet aangereikt worden. Met andere woorden, je kunt alleen van verf, Funnels of Redirection Cubes gebruikmaken als ze in het level aanwezig zijn. Meer dan in de eerste game moet Valve je het gereedschap aanreiken waarmee je de uitgang moet zien te vinden.
Dat maakt het spel wat overzichtelijker, maar niet direct makkelijker. Al is dat laatste moeilijk te bepalen. Bij het doorlopen van Portal 2 hadden wij de indruk dat het vervolg iets makkelijker was dan origineel. Toen we daarna, ter vergelijking, de eerste Portal weer hebben doorlopen heb, waren we daar opeens niet meer zo zeker van. De games zullen elkaar niet veel ontlopen. Portal 2 bevat in ieder geval ruim voldoende puzzels om je hersens mee te pijnigen en dat is misschien het belangrijkste. Om het niet al te verwarrend te maken, heeft Valve er daarbij wel voor gezorgd dat niet alle elementen worden gecombineerd. Een level met alle drie de soorten verf kan en daar kunnen ook best Funnels en Companion Cubes in voorkomen, maar dan niet ook nog Redirection Cubes en Light Bridges.
Dynamisch duo
Voor wie niet genoeg kan krijgen van het puzzelen, heeft Valve bovendien een even uitdagende als hilarische coop-mode ingebouwd. Daarin zijn alle ingrediënten uit de campagne beschikbaar in schier onmogelijke puzzels die alleen door twee spelers kunnen worden opgelost. Chell wordt in coop rust gegund en vervangen door de robots Atlas en P-body. Beide hebben een Portal Gun waarbij aan de kleuren van de portals is te zien wie welke geplaatst heeft. Naast de gebruikelijke voice communication kunnen spelers hun robot ook allerlei tekens laten geven om zo te communiceren met de andere speler. Verder is het mogelijk om tijdelijk door de ogen van de andere robot te kijken. Desondanks bleek het in onze speelsessie vaak nodig om bij elkaar op het scherm te kijken. Vooral de onderlinge verwarring zorgt voor veel vermaak.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
Het maakt Portal 2 eigenlijk tot een bijna perfecte opvolger. De nieuwe gameplay-elementen zijn goed gekozen. De Light Bridges en Redirection Cubes worden wat weinig gebruikt ten opzichte van verf en Funnels, maar dat mag de pret niet drukken. Het is vooral goed dat Valve ervoor heeft gekozen om nieuwe elementen toe te voegen. Anders was Portal 2 wellicht wat saai geworden, terwijl het nu verre van eentonig is. Dat komt ook door het uitstekende verhaal, dat verrassende wendingen kent en bovendien veel meer inzicht geeft in de geschiedenis van Chell, de Aperture Science Facility en GLaDOS. Daarbij zijn het vooral weer de dialogen die de show stelen. Vaak licht cynisch en ironisch, maar nog veel vaker erg grappig.
Het spel kent bovendien een erg goede opbouw, met een langzame introductie van nieuwe elementen, terwijl je ondertussen levels voorgeschoteld krijgt die zich zowel binnen de bekende testkamers als erbuiten plaatsvinden. Ook daarin zit voldoende afwisseling. Grafisch is Portal 2 niet het meest verrassende spel. Zo zijn sommige textures best grofkorrelig. Valve weet dat over het algemeen echter goed te maskeren door een slim ontwerp van de levels. Men weet bovendien altijd op meesterlijke wijze de indruk te wekken dat de omgeving, in dit geval de Aperture Science Facility, gigantische afmetingen heeft. Kortom, nieuwe opties: goed, puzzels: goed, verhaal: goed, dialogen: goed, opbouw: goed. Blijft alleen over dat het uiterlijk hier en daar wat scherper had gekund, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Portal 2 is verplichte kost voor wie zijn hersenkrakers graag met wat ironie krijgt geserveerd. En met een briljante coop op de koop toe.
Pluspunten:
- Interessante nieuwe puzzel-opties
- Goed opgebouwd
- Erg goed verhaal en dialogen
Minpunten:
- Grafisch niet helemaal optimaal
Eindcijfer: 9,5
Titel |
Portal 2
|

|
Platform |
Windows, OS X, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Valve Corporation |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
21 april |