JA21, wat staat voor Juist Antwoord en het oprichtingsjaar, komt in zijn programma vooral op voor rechtse thema's als migratie en veiligheid. Digitalisering komt in het programma dan ook voornamelijk op die punten voor. Verder is de partij tegen een digitale euro en tegen iedere vorm van rekeningrijden. De partij redeneert dat Nederlanders al rekeningrijden via de accijnzen en btw op brandstof.
JA21 in het kort
- Geen rekeningrijden
- Camerabeelden makkelijker maken en inzetten
- Meer investeren in digitale capaciteiten bij opsporingsdiensten
- Makkelijker zorg op afstand via digitale technologie
- Geen invoer van digitale euro
- Huawei weren uit telecomnetwerken en onderzoeksprojecten
- Geen verplichting voor installatie warmtepompen
Camerabeelden
De partij hamert sterk op veiligheid. Dat komt onder andere naar voren in het punt 'cameratoezicht'. JA21 wil dat uitbreiden. De partij wil verder het 'wegnemen van juridische belemmeringen voor het maken, opslaan en uitkijken van camerabeelden'. Ook wil de partij 'fors investeren in geavanceerde surveillancetechnologie om drugssmokkel tegen te gaan', maar daar noemt het geen details bij.
'Contraoffensief tegen cyberterrorisme en cybercrime'
JA21 wil verder dat gevangenen minder makkelijk telefoons kunnen gebruiken en de partij wil 'fors investeren in de inlichtingen- en veiligheidsdiensten'. Verder pleit de partij voor een 'contraoffensief tegen cyberterrorisme en cybercrime'. Daarvoor wil JA21 investeren in digitale capaciteiten bij de opsporingsdiensten en voor hen de opsporingsbevoegdheden uitbreiden. De partij schrijft daarbij niet in welke vorm dat moet. In het verleden heeft de politie al verschillende nieuwe bevoegdheden gekregen, zoals die in de Wet computercriminaliteit III waarmee computers mogen worden gehackt.
Zorg
Op het gebied van zorg pleit JA21 ervoor dat patiënten makkelijker zorg op afstand moeten kunnen krijgen. "Technologisch is het zelfs al zeer goed mogelijk en wenselijk veel zorg thuis te leveren door middel van bijvoorbeeld smarthomes, telemonitoring, teleconsultatie, telediagnostiek en telebehandeling", schrijft de partij.
Digitale euro
JA21 is fel gekant tegen de invoering van een digitale euro. "Nederland beschikt immers al over het efficiëntste betaalsysteem binnen Europa", schrijft de partij. Vanuit Nederlands perspectief is er dan ook geen probleem dat opgelost zou worden met een digitale euro als betaalmiddel." De partij is met name bang voor de privacyimpact ervan en pleit ervoor dat Nederland zich 'inzet voor het efficiënter maken van de huidige bestaande betalingssystemen in Europa'.
Huawei
Tot slot waarschuwt JA21 voor de invloed van China in het algemeen en Huawei in het bijzonder. De partij wil 'een direct einde aan de financiering van Huawei vanuit EU-(onderzoeks)projecten', al geeft ze daar geen voorbeelden van. Verder wil JA21 dat er een Europees verbod op alle Huawei-apparatuur in de kern van 5G-netwerken komt en dat dat in de toekomst ook voor 6G-netwerken gebeurt. Overigens is dat voor Nederland minder relevant; in 2021 bleek al dat Huawei geen coretechnologie voor 5G-netwerken levert in Nederland.
Duurzaamheid
'Zo onmeetbaar klein als de opbrengst is, zo astronomisch zijn de kosten.'
JA21 vindt Nederlands beleid op het gebied van duurzaamheid onzin. "Dat beleid levert op de wereldwijde temperatuur een onmeetbaar klein effect op dat binnen een dag tenietgedaan wordt door landen als China en India, die als gevolg van het Parijse Klimaatakkoord nog jarenlang naar een piek in hun uitstoot mogen groeien. En zo onmeetbaar klein als de opbrengst is, zo astronomisch zijn de kosten."
Daarom moeten er zonnepanelen op het dak komen, maar verder weinig. "We willen een directe stop op nieuwe windparken op land en zee, zonnepanelen op daken in plaats van zonnevlaktes op grond." De partij wil het elektriciteitsnet uitbreiden. De verplichting voor warmtepompen zou van tafel moeten. Energie zouden we moeten krijgen van kernenergie, zo vindt de partij.