De Nederlandse overheid gaat de geplande korting op de wegenbelasting voor EV's verminderen, omdat het vorige kabinet 'misrekeningen' had gemaakt. Zo had dat kabinet geen rekening gehouden met het grotere gewicht van EV's, waardoor de korting groter werd.
Het kabinet maakte op Prinsjesdag al bekend de korting te verlagen, omdat de 'budgettaire derving fors hoger uitvalt dan eerder geraamd'. Dat kwam omdat het vorige kabinet bij het berekenen van de kosten van de korting geen rekening had gehouden met het extra gewicht van EV's ten opzichte van fossiele auto's, bevestigt het ministerie van Financiën aan De Telegraaf. Door dat extra gewicht zouden EV-bestuurders meer korting krijgen dan waar het vorige kabinet rekening mee had gehouden.
Daarnaast is het aantal EV's 'veel' beter verkocht dan verwacht, zegt het ministerie. Door die twee 'misrekeningen' zou de korting 1,5 miljard euro meer kosten dan de verwachte 1,7 miljard euro. Om de kosten te verminderen, besloot het huidige kabinet de korting versneld af te bouwen.
Op dit moment betalen bezitters van een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting, zoals de wegenbelasting formeel heet. In de Voorjaarsnota, die in april door het vorige kabinet werd gepubliceerd, werd gesproken over een tariefkorting vanaf 2025. Volgend jaar zouden bezitters van een EV, waaronder mensen die een EV private leasen, een korting krijgen van 75 procent op basis van de mrb van een benzineauto met hetzelfde gewicht. Een jaar later zou die korting 40 procent zijn, tussen 2027 en 2029 zou de korting 30 procent zijn, in 2030 zou deze 25 procent zijn. Na 2030 zou de korting aflopen.
Het huidige kabinet maakte op Prinsjesdag in de Miljoenennota bekend dat de korting volgend jaar nog steeds 75 procent zou blijven, maar vanaf 2026 wordt de korting 25 procent. Deze blijft tot en met 2029 25 procent, waarna de korting vervalt.
Dit betekent dat vanaf 2026 de mrb op een elektrische auto hoger kan zijn dan die op een benzineauto. Een Peugeot e-208 weegt bijvoorbeeld 1430kg, wat inclusief 25 procent korting neerkomt op een wegenbelasting van 162 euro per kwartaal in Noord-Holland. Een vergelijkbare benzinevariant van de 208 weegt 1065kg en heeft een mrb van 139 euro per kwartaal. Overigens wilde het vorige kabinet ook rekeningrijden invoeren om de mrb 'eerlijker te maken', iets wat het huidige kabinet voor zover bekend niet van plan is.