Epic klaagt Samsung en Google aan voor 'samenzwering belemmeren concurrentie'

Epic Games klaagt Samsung en Google aan voor het belemmeren van concurrentiemogelijkheden. Volgens het gamebedrijf is de Auto Blocker-functie van Samsung in strijd met eerdere uitspraken van rechters over concurrentiebelemmering op mobiele apparaten.

Volgens Epic zweren Samsung en Google samen om de installatie van apps van app-platformen van derden te hinderen. Dit heeft alles met de Auto Blocker-functie te maken. Met deze functie kunnen gebruikers met een Samsung-apparaat de installatie van apps van 'niet-geautoriseerde bronnen' automatisch blokkeren. Dit was in eerste instantie een opt-infunctie, maar sinds juli 2024 staat Auto Blocker standaard ingeschakeld. Volgens Samsung is dit een beveiligingsfunctie om de installatie van malafide apps tegen te gaan.

Epic beweert dat deze functie ervoor zorgt dat alleen apps uit de Google Play Store en de Samsung Galaxy Store geïnstalleerd kunnen worden. De aanklager suggereert verder dat Google en Samsung een deal hebben gesloten om Googles appwinkel wel standaard toe te staan wanneer Auto Blocker ingeschakeld is. Het gamebedrijf verwijst naar rechtbankdocumenten van de eerdere rechtszaak tussen Epic en Google, waaruit zou blijken dat Google en Samsung al eerder 'omzetdeeldeals' sloten en dat Google specifiek concurrentie met Samsung probeerde te vermijden.

Fortnite-maker Epic Games verzet zich al jaren tegen het vermeende monopolie van uitbaters van mobiele platformen, waaronder Google met de Play Store en Apple met de App Store. Sinds augustus 2024 biedt het bedrijf verder een eigen mobiele appwinkel aan, de Epic Games Store. Vanwege Auto Blocker is er volgens Epic een 'uitzonderlijk lastig proces van 21 stappen' nodig om die appwinkel te installeren.

Door Yannick Spinner

Redacteur

30-09-2024 • 16:34

49

Reacties (49)

49
49
23
1
0
23
Wijzig sortering
Het lijkt er op dat Tim Sweeney veel problemen had met de industrie waar die in werkte.
En nu die geld heeft, dit allemaal kan aanvechten.

Hopelijk voor een betere toekomst, en niet gewoon om meer geld te verdienen.
Hopelijk voor een betere toekomst, en niet gewoon om meer geld te verdienen.
Epic weigert nog steeds om Fortnite op Linux uit te brengen. En waarom? De Unreal engine ondersteunt Linux. Easy Anti Cheat werkt op Linux. Maar toch geen Fortnite op Linux.

Tim Sweeney heeft persoonlijk een hekel aan Linux. Daarom brengen ze Fortnite niet naar Linux.

De Epic Games Store heeft er een handje van om PC games exclusief te maken voor hun store.

Dat zijn al twee ernstige anti-consumenten feiten waar Epic zich aan schuldig maakt. Dus nee. Epic doet dit niet om de wereld te verbeteren. Waarom ze dit wel doen weet ik niet. Maar zeker niet om de wereld beter te maken, helaas.
Het zijn letterlijk 2 vinkjes in de unreal editor, en paar uur later poept de dev-engine een Linux binary eruit.
Ik denk niet dat dit helemaal waar is. Het kost vast meer moeite dan dat vinkje.

Wat wel waar is dat Epic duidelijk meer moeite stopt in juridisch strijd voeren dan het zorgen dat hun games zo breed mogelijk buiten hun store beschikbaar is.
Misschien niet letterlijk twee vinkjes, maar het feit dat Fortnite draait op Windows/macOS/iOS/Android/Consoles (en meer?) maakt het mijn inziens een veilige aanname dat het minimale moeite zou kosten om het te 'porten' naar Linux.
Dat in de eerste plaats. Maar als je kijkt hoe bijvoorbeeld Valve toch redelijk makkelijk Windows games op Linux laat draaien zegt ook wel wat.
Draaien en optimalisreren zijn 2 dingen.

Je wilt niet negatief in het nieuws komen dat het slecht draait.

En ben nu wens eerlijk de markt van fortnite is 10-18 jarige jongens en daar is het linux aandeel nou niet echt hoog dus snap het wel. Efford vs gain is gewoon laag.
Gewoon niet intersant lijkt mij. Linux is zo'n klein markt aandeel en de mensen die af en toe een spelletje spelen doen dat wel op een console.
Met de Epic Games Store op Windows kun je precies zien welke route hij op wil. Puur geld belust.

Eerst de weg vrij maken voor een eigen app store. Vervolgens populaire apps omkopen om alleen via de Epic App Store verkrijgbaar te zijn. En de consument zit vervolgens ongewild met 5 app stores op z'n telefoon omdat Epic nog niet genoeg geld had.

Niets hieraan is goed voor de consument. Niemand zit er op te wachten. De consument niet, Google niet, Apple niet, Samsung niet. De enige die beter wordt van dit hele verhaal is Epic zelf.
Als je de reacties leest bij artikelen over Apple's appstore en IOS dan wordt gepretendeerd dat juist alle consumenten zitten te wachten op 5 app stores.
Dat is natuurlijk gezwets. Mensen willen dat als Apple zegt "mag niet", dat ik als eigenaar kan zeggen "Shut up nerd, wil ik wel." En dat wil de EU ook. Mooi he, dat je gewoon als eigenaar van een bepaald product zelf kan beslissen wat je ermee doet? Ongelofelijk dat dat kan in 2024. :D *pinkt traantje weg*

Bijvoorbeeld het feit dat je Fortnite niet kon installeren. Kan mij verder gestolen worden, maar als ik Fortnite wil installeren, dan wil ik Fortnite installeren, daar heeft Tim Cook toch he-le-maal niks over te zeggen? En dan heb je nog mensen die het verdedigen ook. 7(8)7
Maar Tim Cook wil dat je Fortnite ALLEEN via de Epic Store kunt benaderen en niet via andere app stores. Wat er hier gerealiseerd wordt is dat je de Epic Store kunt installeren omdat Tim Cook Fortnite niet aan wil bieden in andere app stores.

Wie is nou eigenlijk de boosdoener?
Apple heeft geen problemen met Fortnite in de App Store, zolang Epic zich aan de geldende regels van de App Store houdt, en hoewel Epic deze overeenkomst getekend heeft bij het aanmaken van hun Apple Dev account willen ze dit niet. (30% van de omzet verkregen in de App Store betalen aan Apple, dit hebben ze op alle mogelijke manieren willen omzeilen en meerdere waarschuwingen gekregen alvorens de app verwijderd is uit de App Store
Precies, want dan krijgt Tim Cook zijn 30% (of 15%) niet, die ouwe maffiabaas. _O-
Apple is de boosdoener, volgens de EU.
Keuze is altijd goed. Epic geeft je geen keuze, Epic dwingt je om hun store te gebruiken en anders kun je fluiten naar je app.

Stel je even een wereld voor waarin Epic een dealtje sluit met Meta, en Whatsapp en Facebook alleen nog maar via de Epic store te krijgen zijn. Microsoft Word op je telefoon nodig? Microsoft store. Gmail? Google Play Store.

Zit jij op die wereld te wachten? Ik niet namelijk. Een wereld waarin ik al die apps in al die stores kan vinden vind ik prima, want dan heb ik de keuze welke winkel ik wil gebruiken. Maar dat is niet de wereld die Epic voor ogen heeft.
Kom eens met een voorstel wat ze dan hadden moeten doen op markt aandeel te krijgen.
Want de beste stuurlui staan aan wal.

Men vergeet vaak hoeveel miljarden epic in de game industrie pompt. Als je puur geld wolf bent doe je dat niet.

Dus je verhaal strookt niet
Ze kopen marktaandeel, dat heeft niets te maken met een goed hart voor de game industrie. Zet een goed product neer wat mensen willen gebruiken en klanten komen vanzelf. Zoals het nu staat heeft zo ongeveer iedereen een hekel aan de Epic Store en heeft iedereen hem alleen geïnstalleerd omdat je er elke week gratis shit krijgt. Het kost ze sinds de opening meer dan het oplevert en ik betwijfel of het ooit groot genoeg gaat zijn om winst te draaien.
Ik denk dat jij denk dat ik de free game sbedoel maar dat bedoel ik niet.

Epic investeerd enorm in startups en indies. Ze geven bakken met geld weg aan sponsering via unreal engine en community initiatives.

Jouw voorstel van een goed product is onmogelijk hoop dat je snapt dat je geen 15 jaar dev even inhaalt met een gezonde cash flow om het te supporten. Exclusives zijn al 20 jaar de norm en niet iets nieuws. Als ze reclames injecten in de store had je daar weer over zitten zeuren. Maar wat jij niet ziet is dat de store net als bij valve geen store only is maar dat er een heel eco systeem ontwikkeld moet worden wat er achter de store zit aan live services. Dat is niet even bouwen. Alsof je azure in een week wilt namaken.

Dus kom dan eens met een goed voorstel.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 1 oktober 2024 10:42]

Helaas is dit grotendeels om meer geld te verdienen in het jasje van een betere toekomst. Hij wil graag een groter stukje van de taart voor zichzelf door te zeggen dat hij wel de persoon wilt zijn om de taart aan te snijden. "ik geef developers een stukje meer" en ondertussen mogen die developers dan alleen maar aan zijn tafel zitten, die tafel is ook een stukje wankel, staat in een donkerder hoekje zonder uitzicht op het podium en heeft geen balonnen of versiering.Maar nadat de developers hun stukje taart op hebben mogen ze ook bij andere tafels gaan zitten. bijvoorbeeld bij steam, gog, apple, google of waar dan ook.
Bedrijven kunnen toch beide doen? Het ene hoeft het andere toch niet uit te sluiten. Soms streeft een bedrijf naar meer winst en kan het ook goed zijn voor de consument. Meer keuze en concurrentie is altijd goed voor de consument.
Zeker, meer keuze en concurrentie tussen bedrijven ZOU in theorie ervoor moeten zorgen dat de consument niet alleen meer keuze krijgt maar ook een betere deal omdat dat een manier is voor een bedrijf om zichzelf aantrekkelijker te maken. Echter is dit bij Epic games niet het geval om even van de appstore/fortnite af te stappen naar de Epic game store als voorbeeld. Keer op keer heeft Epic spellen leterlijk "opgekocht" om ze een tijd lang exclusief te houden op hun platform, deze spellen hebben daar weinig aandacht gekregen met als tradeoff een grote zak geld vooraf. Na de exclusiviteits periode mochten deze spellen ook uitbreiden naar andere winkels. Dit is geen goed teken voor de industrie, dit bevorderd lui development omdat het geld upfront een groot gedeelte van de kosten toch wel dekt. Denk aan skull and bones, borderlands 3, dead island 2, far cry 6. grote spellen met een vrij matige receptie op release. Er zijn ook spellen die een beetje in het gezicht van epic lachen door het exclusivity geld te pakken in de alpha/beta stage van development om daarna de full release op steam en epic tegelijk te doen, denk aan satisfactory, hades of outer wilds bijvoorbeeld. spellen die pas hun populariteit kregen nadat ze op steam kwamen. Dit is geen voordeel voor consumenten. zodra epic deze trucjes gaat uitvoeren op mobile hou ik mijn hart vast, gelukkig ben ik een android user en kan ik via APK's een hele hoop omzeilen maar zodra ik naar 2/3 stores moet om een paar apps te installeren omdat ze zijn opgekocht word ik gek
Haha. Een betere toekomst.
Het staat mij bij dat het altijd een opt-in was om apk's van externe bronnen te kunnen installeren? Gaat het in dit geval voor een specifieke (en extra) optie die enkel voor Samsung aanwezig is?

Of is dit specifiek voor apps die van een andere (niet Google/Samsung) store geïnstalleerd worden?
Op Samsungs kreeg je vroeger alleen een melding dat het onverstandig was om apk's te installeren. Toen was er volgens mij een moment dat je een keuze kreeg om eenmalig een 'vreemde' apk te installeren of dat standaard toe te staan. Nu moet je in de settings een toggle zetten om het toe te staan.

Ik snap het punt van Epic wel maar veiligheid van de gebruiker is een heel sterk argument. Het standaard toelaten van installatie van vreemde apk's is in ieder geval ongewenst.
Het is niet zo veel moeilijker nu hoor. Je moet alleen gewoon de Samsung browser (of een andere browser waaruit je download) even een permissie geven om te installeren, vervolgens kun je die permissie weer uitzetten.

Toevallig de Epic Games Store laatst voor de gein geïnstalleerd om te kijken of er meer in zou staan dan Fortnite.
Epic claimed dat het 21 stappen zijn en dat het uitzonderlijk lastig is, kun je dat beamen?

Ik kan mij wel voorstellen dat het een drempel is voor de gemiddelde consument, maar ik denk dat het juist met name Fortnite volk is die dat willen installeren, lijkt mij dat zij er wel uitkomen (zeker als het de enige manier is om aan Fortnite te komen).

Maar als een algemene store om te concurreren met samsung/google/apple? Daar is dit waarschijnlijk inderdaad een te grote drempel voor.
Ik heb recent de Epic Games Store geïnstalleerd.
  • Je klinkt op de download en dan zegt het OS dat het niet mag en welke permissie je aan moet zetten
  • Je moet naar instellingen en onder apps kun je dan je browser (of file manager) selecteren en daarin kun je "Install unkown apps" aanvinken.
  • Dan terug naar je browser en onder downloads (of via de file manager) de apk aanklikken en installeren
  • Als de Epic Games Store geïnstalleerd is moet je weer naar instellingen en onder apps de Epic Games Store te selecteren en "Install unkown apps" aanvinken. Je kunt dan ook gelijk die permissie voor de browser weer uitzetten, voor de veiligheid
  • Vervolgens kun je apps downloaden vanuit de Epic Games Store
Misschien zijn het in totaal 21 handelingen, misschien niet, maar het OS geeft wel aan wat je moet doen. Het kan idd eenvoudiger, met wel het risico dat mensen blind doorklikken en je dus per ongeluk apps installeert die je niet wil installeren.

Voor mij is het redelijk eenvoudig, maar misschien dat andere mensen hier wel moeite mee hebben.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 1 oktober 2024 13:06]

Het probleem wat Epic heeft is dat deze functie automatisch aanstaat en dat alleen de Google en Samsung app stores toegestaan zijn op dat moment.

Dit betekend dat Samsung dus per definitie alle andere app stores als verdacht aanmerkt.

En met de restricties die Auto Blocker met zich meebrengt, moet je deze functie uitzetten als je de Epic app store wil gebruiken, want anders kun je niks installeren of updaten via deze store.

Dus ik snap wel dat Epic hier tegen een rechtszaak begint, want dit is in principe het onaantrekkelijk maken van alle app stores behalve die van Google en Samsung.
Denk dat als je een functie maakt die dit blokkeerd, te beveiliging, je ook moet zorgen dan ander partijen een soort handtekening hebben om goed te keuren. en deze bij google / samsung aan kunnen leveren.
nu moet je "de play store" verplicht vertrouwen, maar andere bronnen zijn diep verborgen
In het artikel van The Verge wordt wel goed uitgelegd wat deze Auto-Blocker functie nu precies inhoudt voor de gebruiker. Een gebruiker moet door allerlei hoepeltjes heen om deze uit te zetten.
Auto Blocker is niet eens te vinden als je erop zoekt.
Het is wel duidelijk dat Samsung en/of Google hun best gedaan hebben dit lastig te maken voor de gebruiker.
ik zou wel een beetje bij de tijd blijven vriend. je link is van een artikel uit 2020. Totaal niet relevant meer dus.
Net eens geprobeerd om de epic store te installeren op mijn Samsung A54.
Dit ging best makkelijk. apk file downloaden van site van Epic, firefox toestemming geven om onbekende apps te installeren en dat is alles.
Het klopt dat het iets meer werk is, maar 21 stappen :?
Ben benieuwd hoe Epic daar op komt.
Daarvoor telt men zo uitgebreid mogelijk, want hoe hoger het getal hoe zieliger zij zijn.

- open browser
- ga naar site van Epic
- search .apk
- download .apk

4 stappen voor jouw eerste stap ;)
Als je het intoetsen van de website (www.epic.com) meetelt zijn dat weer 12 stappen :+
Ik zou wel willen weten waarom de Epic Store dan niet toegevoegd kan worden. Het zal wel geld kosten en geeft Samsung een bepaalde macht, maar dan is het toch opgelost? Anderzijds is het ook geen functie die niet uit te schakelen is dus ik vind dit maar wat vreemd vooalsnog.

21 stappen klnkt als veel, maar als je elke druk/klik meetelt valt dat best mee denk ik zo.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 30 september 2024 16:43]

Voor wie de titel van het artikel net als mij wat verwarrend vond lezen, is dit de verwoording van Epic zelf waarom het de rechtzaak aanspant:
for Illegally Colluding to Block Competition in App Distribution and Undermining the Epic v Google Jury Verdict
Ik ben klaar met epic... Wel profiteren van Google, Samsung, Apple en wat anderen op de markt zetten, maar niet volgens die spelregels spelen.
Dus groot worden op andere platformen en dan klagen.

Ja, ik begrijp dat er eerlijk gespeeld moeten worden, en dat 30% op welk ander % veel kan zijn, maar dat wist je voordat je er aan begon. Toen was het geen probleem, maar nu ineens wel??

Wat mij betreft bannen ze die hele club van dergelijke platformen. Die manier van zaken doen is niet aan mij besteed.
Aan de andere kant heb je met veel dingen die gekocht worden ook tiers waardoor de marges veranderen. Als je een enkel prodyct koopt zijn de onkosten relatief hoog. Is iets al lang en breed in productie en zijn er legio klanten, dan zijn die kosten relatief veel lager.

Bij een omzet van een paar honderd stuks lijkt me een 30% veel beter te rechtvaardigen dan als je het over honderdduizenden of meer hebt. Een voorbeeld (niet bedoeld als reclame) is JIRA datacenter. 500 gebruikers is 44k, 5000 gebruikers 281k en 50000 'slechts' 966k. Volgens mij zou dit heel veel onvrede kunnen schelen bij de grote jongens.
Klopt. Dat is een veel gebruikt prijs mechanisme. Afnemende meerprijs.
In beide gevallen verwacht ik als geoogd gebruiker (prive, maar zeker zakelijk) dat je onderzoek doet naar een prijs structuur voor je ergens instapt.

Beide prijsstructuren, zowel Apple, als Jira zijn geen verrassing.
Mensen die te dom zijn om een schakelaar aan/uitzetten(wat deze functie in weze is), zullen ook gewoon te dom zijn om te weten wat wel/niet veilig is om te installeren op hun telefoon als ze iets vinden op het internet.
Het heeft niks met dom te maken hoor. Ik wist helemaal niks van deze nieuwe functie en kon ineens niet meer debuggen vanuit usb. Vinkje stond uit en ik kreeg het niet voor elkaar om het aan te zetten. Na veel zoeken op internet vind ik een bericht dat er een nieuwe auto blocker functie is die onder andere debugging via usb uitzet.

Als het voor mij al lastig was om te vinden moet het voor de gemiddelde gebruiker nog lastiger zijn. Of ik bel heel dom, kan ook ;)

[Reactie gewijzigd door david-v op 30 september 2024 20:07]

adb over usb stond toch altijd onder developer options?
Klopt, en als auto blocker aanstaat kan je die in Developer options niet aanzetten, greyed out, totdat je auto blocker uitzet
Ik snap eerlijk gezegd het probleem niet helemaal want sowieso zit die auto blocker er volgens mij al veel langer in, althans in Android. Plus je hebt de keuze die uit te schakelen en tja, vind het een vrij logische keuze uit veiligheid dat die standaard ingeschakeld staat. Dus tja, vind dit wel een beetje zoeken naar problemen door Epic.
Interessante zaak - kan namelijk venijnige gevolgen gaan hebben voor bijvoorbeeld Apple en die walled garden van ze. En potentieel voor consoles die third party installs geheel weren.
Apple staat inmiddels al andere app stores toe, zo heb ik via de Epic store Fortnite geinstalleerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.