CBS: mensen recyclen meer laptops en tablets, maar meeste blijven in la liggen

Nederlanders recyclen vaker oude laptops en tablets dan twee jaar geleden. Dat meldt het CBS. Desondanks laat de meerderheid van de Nederlanders die laptops en tablets thuis in de la liggen. Desktops worden het vaakst gerecycled.

Van de onderzochte Nederlanders recyclede 17,8 procent een laptop en recyclede 12,8 procent een oude tablet. Dit is zo'n 2,5 procentpunt meer dan twee jaar eerder, blijkt uit de cijfers van het CBS. Smartphones worden ook iets vaker ingeleverd: hier is de stijging 1 procentpunt. Het aandeel Nederlanders dat desktops recyclet, bleef met 35,9 procent redelijk stabiel.

Hoewel het aantal smartphones, laptops en tablets dat gerecycled wordt stijgt, blijven de meeste Nederlanders deze apparaten thuis bewaren. Bij smartphones zegt 54,6 procent van de Nederlanders een oude smartphone thuis te bewaren, bij laptops en tablets gaat het om ruim 40 procent. Nederlanders verkopen een smartphone wel vaker dan de andere apparaten.

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat 65-plussers smartphones en tablets vaker recyclen dan Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar: 23,8 procent tegenover 11,7 procent. Deze jongere groep laat deze apparaten juist vaker in een la liggen, met 55,7 procent tegenover 50,5 procent, of verkoopt ze sneller. 25,8 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 65 verkochten of gaven een smartphone weg, tegenover 15,9 procent van de 65-plussers. De cijfers zijn gebaseerd op een jaarlijks CBS-onderzoek onder circa 5000 personen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-11-2024 • 12:03

141

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (141)

141
141
105
1
0
31
Wijzig sortering
Heb zelf ook nog een hoop telefoons thuis liggen. Om eerlijk te zijn ben ik ook te lui om ze op te laden en een factory reset te doen voordat ik ze ergens inlever. Het zou wel een goed klusje zijn ergens in de komende donkere maanden.
Ik snap het probleem. Vooral met oudere hardware zonder security die niet meer aan gaat maar mogelijk nog wel data bevat. Heb naast bejaarde Smartphones nog ergens een stapel harde schijven liggen (sommigen nog met een SCSI connector) die ik eigenlijk niet zomaar weg durf te gooien ;)
Ben nog geen consumenten hardware recycling club tegengekomen die daar beloftes over wil doen en het door een zakelijke destructie club te laten doen kost handenvol geld.
De vraag is natuurlijk hoe relevant zulke oude data nog is. Maar kunt ze altijd even open schroeven en de schijfjes met een hamer bewerken.
Maakt het uit hoe relevant die data is? Ik wil niet dat een foto zomaar ergens terecht komt.
En oude telefoons hebben niet eens een harde schrijft.

Ik denk, dat als er winkels zouden zijn met een shredder, waar je zelf je device in kan doen en ziet dat die er in kleine stukjes uitkomt. Er meer mensen bereid zijn, om het in te leveren.
Dan pak je een hamer, sla de platters kapot en lever de rest in in het oud ijzer/electronica.

Materiaal gerecyled en je data komt nooit meer ergens terecht.

:?

Een shredder voor die drie mensen die daar over nadenken is simpelweg niet rendabel.
Maakt het uit hoe relevant die data is? Ik wil niet dat een foto zomaar ergens terecht komt.
Tuurlijk maakt dat uit. Voor jou is die foto nog relevant, dus moet je het op een goede manier onleesbaar maken.

Ik heb ook nog wel een schijf liggen met oude game installaties. Die kan ik gewoon naar het oud ijzer brengen, hoeft van mij niet door de shredder hoor.
Je kuntsoms ook reden hebben om dat soort foto's of andere gegevens niet onleesbaar te willen maken. Van veel van de gegevens op harde schrijven in oude, al dan niet kapotte, laptops weet je misschien niet of je die kwijt wilt. Maar je kan alleen even geen tijd, zin of mogelijkheid hebben om die harde schijven eruit te schroeven en de gegevens uit te lezen om te achterhalen of het bij het oud ijzer kan.
Ik zou daar toch mee oppassen. Hier in de buurt hebben/hadden we een telefoonwinkel waarvan de eigenaar bij reparaties foto's van telefoons haalde en daar nep facebook profielen mee aanmaakte om ze als troll accounts te gebruiken. Met disks is het ook oppassen. Bestanden die jij op een disk verwijderd zijn niet "verdwenen" zolang die ruimte niet is overschreven met andere data. Er zijn genoeg gratis tooltjes waarmee je verwijderde data van jaren terug gewoon weer leesbaar kunt maken.
Kon het maar zo makkelijk.. die LiPo accu's gaan niet blij zijn met de shredder denk ik ☹️
shredder met waterbad ;p
Je weet dat lithium juist onder water heel goed brandt? ;)
Jaa, daarom ook ;p :)
Ha, een shredder waarbij je kan zien hoe je mobieltje aan gruzelementen zal worden geripped (na wellicht verwijderen batterij), dat kan nog leuk zijn ook.
Dan kan ik wellicht ook m'n (relatief kleine) stapel oude/kapotte mobieltjes weggooien...
zoek effe op youtube naar "Will it blend?".....
Ik wacht nog steeds op de auto van Apple :P
Geen kritiek op jou maar wel ironisch:
Ik wil niet dat een foto zomaar ergens terecht komt.
Gezien de hoeveelheid foto's en filmpjes die wordt geupload naar social media..... :9
Laat ik daar nou net heel voorzichtig mee zijn.
(dat vermoeden had ik al... ;) )
Upload jij dan letterlijk elke foto die je ooit hebt staan op je gsm/harde schijf naar social media? Ik denk dat er maar weinigen zijn die dat doen.
Nou - ik niet - maar wie weet....sommigen zijn nogal fanatiek... :9
Ik merk regelmatig dat laptops en dergelijke worden hergebruikt, via verkoop op Marktplaats of kennissen, en dat dat dan vaak best moeilijk / tijdrovend is qua herinstalleren omdat de harde schijf er uit is. Echt zo zonde van al die harde schijven en tijd die het kost om alles weer in orde te krijgen – als het al lukt. Het is toch een veel kleinere moeite een herinstallatie te doen? Users te wissen? Desnoods wis / herbeschrijf je de hele harde schijf als je zo paranoia bent.
Voor HDD's kan je opteren om meerdere keren de schijf met nullen, enen en met random data te overschijven. Op Linux kan je wellicht al weg met de standaard utitlites van het OS zelf. Komt ook overeen met DoD 5220.22-M ECE standaard.

SSD's zijn een stuk moeilijker om volledig te wipen, daar waar je speciale utitities van de fabrikant van de schijf voor nodig hebt.
Kwestie van een boormachine met boortje diameter 14 mm op de chip zetten...
Met een boormachine de controller slopen is absoluut geen oplossing om de disk onleesbaar te maken. Ik heb vaak genoeg een data recovery uitgevoerd op een disk waarvan de controller stuk was door er simpelweg een werkende controller van een identieke disk op te zetten.
Maar als je een gat boort in de geheugenchips wordt dat een stuk lastiger ;)
Als het om een SSD gaat kan dat best een (wat omslachtige) optie zijn. Als je een SSD 10 seconden op max vermogen in de magnetron doet ben je al klaar hoor.
Ik doelde inderdaad op een SSD. Het klopt dat je met een magnetron ook bijzonder effectief kunt zijn, maar een boormachine zorgt toch voor wat minder brandgevaar :)
Ik boor door de schijven heen ....
Succes om daar nog de data van te halen
Dat kan je natuurlijk doen, maar dan werkt natuurlijk de schijf of het toestel (indien deze vastgesoldeerd zit) niet meer.
Fair, maar dat lijkt me dan ook een relatief makkelijke keuze tijdens het recycling-proces.

Is de data die mogelijk terug te halen is zodanig belangrijk dat deze niet in de handen van derden mogen komen? - Pak de boormachine.

Is de data niet zodanig belangrijk? - Factory reset en naar een volgende gebruiker.
Is de data niet zodanig belangrijk? - Factory reset en naar een volgende gebruiker.

*O* You al know to find me _/-\o_
https://computergoeddoel.nl/ (site is still under constuction, dev. person is sick, we all wish him well (y))

edit; typo

Dm jouw kant op @PCG2020 (y)
Dm jouw kant op @moimeme

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 13 november 2024 20:25]

You all know where to find me
FTFY ;)

Ik heb wat losse onderdelen liggen die waarschijnlijk nog wel bruikbaar zijn. Heb je daar ook behoefte aan?
Als ik op "doneer nu" klikt verschijnt heel kort een venster.
Supergoed initiatief! Ik heb begin dit jaar een stuk of vijf oude laptops in de familie verzameld, opnieuw ingesteld, waarvan 2 voorzien van Cloudready (nu Chrome OS Flex) omdat ze dusdanig weinig opslag hadden en zo traag waren dat Windows geen optie was. Met ChromeOS draaien ze prima.

Vervolgens een oproep gedaan op de plaatselijke facebook weggeefhoek met de boodschap erbij dat het niet de snelsten zijn en bij voorkeur voor mensen die het niet ruim hebben. En als je zou verwachten dat dan veel mensen reageren die het helemaal niet nodig hebben: dat valt mee (voor zover ik het kan beoordelen). De laptops hebben allemaal een nieuwe bestemming gekregen. Die mensen blij en ik ook, want het geeft een ontzettend goed gevoel om iets goed voor een ander te kunnen doen
d:)b Klein beetje inzet, geeft een super gevoel erna met uitleveren ;) Keep it up (y)
Ik wilde precies hetzelfde zeggen. Bij een van mijn IT-stages ook regelmatig gedaan. Computers werden weggegeven op de HDD na, daar dus even met de boor doorheen.
Op Windows kan dat ook met een commandline tool Cipher

https://learn.microsoft.c...to-overwrite-deleted-data
Dat is natuurlijk leuk als je de disk of het apparaat nog kunt aansluiten en dat is waar het vaak op stuk loopt. SSD's hebben we bijvoorbeeld in de recente geschiedenis in laptops gehad met sata, microsata, msata, mini PCI(e), 1.8 inch IDE en ZIF IDE connectoren. Met sata zou je dan nog een eind kunnen komen maar met de rest geef ik de gemiddelde gebruiker weinig kans.
Met SCSI wordt het verreweg het meest lastig. Er zijn inmiddels 6 verschillende SCSI connectors en als er dan nog ergens een controllertje ligt zou dat zomaar eens een PCI kaart kunnen zijn die niet zonder meer in een PCIE slot past.
SSD's zijn juist onwijs makkelijk te wipen. Secure Erase was volgens mij al een feit voordat SSD's op de markt kwamen, dus kan je er zeker van zijn dat bijna elke SSD dit heeft. Dit kan je uitvoeren zonder tools van de fabrikant, maar met elke tool die dit commando kan versturen.

Door gewoon de cryptografische sleutel weg te gooien is binnen een paar seconde de data op de disk onbruikbaar.

Je vertrouwt natuurlijk op de implementatie van de fabrikant of dit allemaal correct gebeurd, maar dat is niet anders dan dat je bij een harde schijf aanneemt dat de bits die je schrijft ook daadwerkelijk aankomen.
SSD's zijn een stuk moeilijker om volledig te wipen, daar waar je speciale utitities van de fabrikant van de schijf voor nodig hebt.
Ik denk dat je al een heel eind komt door de SSD een paar keer vol te schrijven met grote bestanden (zoals Linux-ISO's of zo). De kans dat er nog iets is achtergebleven dat is te reconstrueren is nihil.
Is dat niet een kwestie van een avondje besteden aan slaan met een hamer en boren met een boormachine? Als ze jouw consumenten-data willen hebben dan moeten ze wel héél veel moeite doen om de schijfjes weer te repareren...
Klopt, maar ze liggen in een hoek op zolder en niet in de weg. Ik weet niet hoe jij je avonden doorbrengt, maar boormachines op oude harde schijven zetten staat onderaan mijn prio lijst ;)
harde schijven zijn vrij makkelijk te vernietigen, die schroefjes kun je gewoon draaien met kleine schroevendraaiers die bijv. bij een bouwmarkt te koop zijn, de platters van de harde schijven kun je je daarna er gewoon uithalen en met magneten eroverheen en met een tang bewerken. No problemo, geen boormachine nodig.
Veel te moeilijk. Handje zand er in en weer dichtschroeven. En SSD's kunnen prima in de magnetron.
mijn ervaring is dat het helemaal niet moeilijk is
Harde schijven zijn toch niet zo spannend? Kwestie van de printplaat eraf breken (en doormidden breken), eventueel bovenkant vd disk eraf schroeven en met een hamer/beitel bewerken. Dan moet je extreem gemotiveerd zijn wil je daar nog data vanaf halen, als dat überhaupt nog mogelijk is.
Klopt, maar heb ergens een krat vol van die dingen dus dat is nog wel een significante effort ;). Bovendien ligt het niet in de weg dus dat kan altijd nog.
Als het alleen om vernietigen van DATA gaat, dan kan je ze door een zware shredder gooien. Als je er nog spul van af wilt halen dan is het inderdaad een klusje.
Ik behandel de harde schijven altijd voor ze weg gaan: Open maken, controller board eruit chips aan gort, platters met een hamer en een tang bewerken/verbuigen, paar 13mm boorgaten er doorheen en dan kan het gerecycled worden.

Of de data wel of niet relevant is: Het is MIJN data en daar heeft verder niemand iets mee te maken. Tegenwoordig kunnen zelf niet relevante dingen na 5 jaar ineens wel relevant zijn. Bijvoorbeeld door gewijzigde "politieke correctheid".

[Reactie gewijzigd door DjoeC op 13 november 2024 14:08]

Ook schuldig hier, beide telefoons en HDs. Er is altijd die angst dat anderen er alsnog data af kunnen trekken. Puntje bij paaltje staat mijn telefoon centraal in allerlei security gerelateerde zaken, dat wil ik niet zomaar op straat hebben liggen :/ En voor de HDs is er altijd de "wat als" iets belangrijks niet gekopieerd is. Sterker, die "wat als" was ook een keer waar. Toch een folder oude memorabele foto's vergeten (die nu toch maar in de cloud staan, dan gaat Google er maar lekker veel training mee kunnen doen...).

Ooit gaat er een flinke hamer overheen.

[Reactie gewijzigd door gimbal op 13 november 2024 16:17]

Voor de magnetische schijven kun je eenvoudigweg de controllers losschroeven en later/elders inleveren.

Het is buitengewoon moeilijk om de platters uit te lezen zonder specifieke revisie/versie.
Nee hoor. Beetje recoverybedrijf kan daar prima mee overweg.

Vraag is eerder of degene die jouw oude schijf vind de zin/tijd/moeite gaat nemen om die data proberen te herstellen. Meestal niet, tenzij je op de een of andere manier een interessant doelwit bent.
Ik denk dat je daar de spijker op zijn kop slaat.

Het is best veel werk om een apparaat te recyclen. De optie met het goed trashen van de opslagruimte is tegenwoordig zelfs maar 1 druk op de knop voor een redelijk resultaat, maar alles bij elkaar zoeken, opladen, zoeken naar die opties en daarna wegbrengen is een dagtaak die simpeler gemaakt zou moeten kunnen worden.
Zeker als een apparaat opgeladen moet worden met weer aparte kabeltjes en connectors.
Nou inderdaad.
Zelf zit ik nog met een wat oudere maar degelijke imac met een kapotte voeding.
Die kan ik niet meer opstarten voor een factory reset en de harddisk doorboren doe je dan ook niet eventjes.

Daar zit ik eigenlijk wel mee.
Het is zonde om weg te gooien en een reparatie is misschien duurder dan de verkoopwaarde.
…. misschien alsnog laten repareren en gebruiken als 2e monitor.
Ik denk dat je daar de spijker op zijn kop slaat.

Het is best veel werk om een apparaat te recyclen. De optie met het goed trashen van de opslagruimte is tegenwoordig zelfs maar 1 druk op de knop voor een redelijk resultaat, maar alles bij elkaar zoeken, opladen, zoeken naar die opties en daarna wegbrengen is een dagtaak die simpeler gemaakt zou moeten kunnen worden.
Je zet me aan het denken, het zou een hoop schelen als de storage verwijderbaar is. Zet alles op een SD-kaartje (of zo iets) dat je er eenvoudig uit kan halen zodat je de rest van de telefoon risicoloos kan verkopen of recycelen.

Dat heeft als bijkomende voordeel dat je het kaartje ook in je nieuwe telefoon kan zetten zodat die direct klaar is voor gebruik. Als het stuk gaat kun je het vervangen wat weer mooi is in het kader van 'right-to-repari' en recyclebaarheid.

Ooit hadden alle telefoons een SD-kaarthouder, technisch gezien zou het geen probleem moeten zijn. Die zijn (oa) verdwenen om telefoons waterdicht en compact te maken maar dat zijn oplosbare problemen.
Dat zou inderdaad erg fijn zijn, maar dan moet het wel een verplichting worden zoals met bv. het gebruik van USB-C :)
Op zich een prima idee. Maar bedenk wel dat tegenwoordig heel veel apparaten iets van lokale opslag hebben. Zelfs mijn nieuwe oven hangt aan het internet

Ga dit weekend voor de grap eens naar een autodealer en leen even een 2e hands auto voor een proefrit. Kijk dan eens in het infotainment systeem. Die dingen worden dus nooit gewist. Meestal kan ik prima de vorige eigenaar vinden, zijn routes, telefoonnummers, etc. Kan behoorlijk misbruikt worden.

Er is nog veel werk te doen op dit vlak
Op zich een prima idee. Maar bedenk wel dat tegenwoordig heel veel apparaten iets van lokale opslag hebben. Zelfs mijn nieuwe oven hangt aan het internet
Ook bij een oven zou losse storage het makkelijkste zijn want een factory-reset procedure of zo iets heeft een werkende apparaat nodig.
Ga dit weekend voor de grap eens naar een autodealer en leen even een 2e hands auto voor een proefrit. Kijk dan eens in het infotainment systeem. Die dingen worden dus nooit gewist. Meestal kan ik prima de vorige eigenaar vinden, zijn routes, telefoonnummers, etc. Kan behoorlijk misbruikt worden.
Ik weet er alles van, het is maar goed dat je niet mag drinken tijdens het autorijden want anders had ik wel wat flauwe grappen uitgehaald. De telefoon van Henk is nog gekoppeld en het adres van Henk staat in de navigatie. Je kan er zo naar toe rijden en met wat geluk wordt de verbinding automatisch gelegd. Hoewel ik het weet denk ik er ook niet altijd aan om mijn telefoon te ontkoppelen als ik met zo'n auto verbonden ben geweest. Eigenlijk geen goed idee maar je kan ook niet met je telefoon in je handen achter het stuur gaan zitten.
Ja, laatst 30+ telefoon weggedaan via een verhuisdienst, nog aangegeven dat ze vernietigd moeten worden. Vervolgens kwamen er een paar telefoons op eBay terecht enkele waren prototypes van een bekend telefoonmerk. Kreeg er veel gezeik mee. Zelfs voor 5 jaar oude telefoons.
verhuisdienst aansprakelijk stellen? Je had toch een overeenkomst als ze echt vernietigd moesten worden?...mag ik hopen.
Als je er echt makkelijk vanaf wilt, maak je mij er altijd blij mee :). Alleen is daar natuurlijk wel een stukje vertrouwen voor nodig gezien er nog persoonlijke gegevens op staan :P . Voel je vrij om mij een berichtje te sturen!
Tja vertrouwen inderdaad. Mijn vorige werkgever doneerde 15 jaar geleden de oude PC's aan een goede doelen stichting. Die zouden een professionele wipe-out van de schijven doen en ze daarna gaan inzetten in de derde wereld bij onderwijs instellingen

Ging de stichting failliet. Werden we door de curator benaderd, of we onze oude disks terug wilde kopen want er kon gevoelige data op staan :)
Ik zal die oude 2013 MacBook Pro zonder scherm toch maar eens wegbrengen dan... SSD er uit en weg! Maar ik vind het eerlijk gezegd nog te leuk om wat anders van te maken.
Even kijken waar de geheugenchip zit en er een gat in boren. Ben je ook klaar. Ze worden toch gerecycled. Ik zou zeggen trek dat ding met geweld open, accu uit de weg, boormachine door het geheugen en gaan. Laders zoeken, resets uitvoeren, duurt allemaal veel langer (en is imho ook een stuk minder leuk)

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 13 november 2024 15:34]

En ik denk vaak: die oude laptop uit 2003 kan ik vast nog wel gebruiken in een raar projectje, ergens volgende herfst. En tot die herfst komt ligt-ie te wachten...

Zou wel goed zijn om ze toch eens weg te brengen, want die herfst komt nooit.
Alleen; wat is de beste manier om een laptop weg te brengen?

Ik zag dit van de gemeente Amsterdam, maar daarvoor moet een laptop niet te oud zijn
https://decyberbank.nl/help-als-particulier/
Pfff, niet ouder dan 5 jaar, moet compleet inclusief adapter en werkend zijn, en een lijst aan specificatie eisen? Dat zijn juist de laptops die gewoon nog prima gebruikt kunnen worden... Mijn HP EliteBook 8470p uit 2013 houd het nog wel een tijdje vol 🙃
Pfff, niet ouder dan 5 jaar
Is vast geen harde eis, maar is voor Windows 11 wel handig.
, moet compleet inclusief adapter en werkend zijn,
Als ie niet meer werkt heeft iemand anders er ook weinig aan en kan ie gewoon naar de milieustraat.
Is vast geen harde eis, maar is voor Windows 11 wel handig.
Ik neem aan dat laptops die via dit soort initiatieven worden ingezameld juist GEEN Windows gaan draaien. Je gaat op een oude laptop toch niet ~€ 100 aan licentiekosten betalen terwijl er gratis Linux alternatieven zijn die perfect werken? Dit geldt voor digibeten, noobs, onervaren gebruikers, niet-Nederlandstaligen, experts en noem maar op. Voor browsen, mailen (99% = webmail) en wat officewerk moet je juist niet Windows gebruiken, zeker niet op oudere hardware.

Ik spreek uit ervaring, ik heb regelmatig oude hardware opnieuw ingezet bij mensen door Linux Mint erop te zetten. Alles werkt, iedereen snapt het en het is goedkoper, sneller en privacy-technisch beter dan Windows.

Edit: laptop → laptops, zin herschreven

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 13 november 2024 18:35]

Je gaat op een oude laptop toch niet voor ~€ 100 aan licentiekosten betalen terwijl er gratis Linux alternatieven zijn die perfect werken?
Meeste laptops hebben al een licentie, maar Linux is geen slecht idee.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 13 november 2024 17:23]

Sorry, foutje, ik heb alleen het stukje met de eisenlijst gelezen, ik had niet gelezen dat deze laptops gewoon weer gebruikt gaan worden. 8)7. Mooi initiatief!
Een Elitebook 8470p werkt prima met Windows 11 kan ik je verzekeren, ik typ er op dit moment op :-)

Wel even met Rufus en TPM workaround installeren...
Leuk om te horen! Wat voor specs draai je?
Ik overweeg Win11 voor nu nog niet. Win10 voldoet, en Win11 slurpt resources. Ik zal op een dag uiteraard toch echt over moeten, maar tot die dag komt, geniet ik nog van de laatste paar jaren waarin Windows 10 nog updates krijgt. 🫡
Nog grotendeels origineel, Intel SSD, i7 3520M. Alleen keyboard vervangen en naar 16Gb geheugen gegaan.
Een beetje administratiewerk, surfen, YouTuben, Whatsappen, spotify connecten en licht programmeer/onhoudswerk. Ik merk weinig performanceverschil met Windows 10, ik ben overgestapt zodat ik in elk geval een gratis licentie heb voor de toekomst.

Verder heb ik nog een recente Ryzen laptop met Nvidia voor zwaarder werk maar blijf deze laptop met uitstekend scherm toch erg fijn vinden om op de bank te gebruiken.

Oerdegelijke kwaliteit, m'n parkiet kan ik vrij loslaten om aan m'n scherm te knagen en eroverheen te schijten als hij op de rand bij me zit.

Lukt geen enkele andere laptop.
Hahaha 🤣
Wat je zegt, oerdegelijke kwaliteit inderdaad. Processortje is ook na 5 minuten en 5 (uit mijn hoofd) schroefjes gewisseld. Ik zou hem voor geen goud voor een 2016+ model ruilen
Nee, ik heb een defecte recente EliteBook op m'n werk liggen, de bouwkwaliteit is aanzienlijk minder al zijn de onderdelen wel top of the line en de (software)support voor Elitebooks blijft uitstekend en langdurig.

HP is voor mij inmiddels waardeloos en geen optie meer, heel erg jammer, heb goede herinneringen aan die oude laserprinters en heel veel computer/softwarespul van HP tot jaren 80 maar er zal daar net als bij Intel een groffe bijl in het management en beleid moeten worden gestoken voordat ik HP ooit weer overweeg.
Precies dat dus. Ik blijf moderne HP's degelijk vinden, vooral als je ze naast Lenovo's zet 🙃. Nu zijn dat ook best wel prijsvechters.

De kwaliteit van HP is er de afgelopen 10 jaar in elk geval niet op vooruit gegaan helaas :'(. Maarja, de markt maakt het product uiteindelijk. De gemiddelde mens heeft blijkbaar liever een slanke laptop met luide koeloplossingen en de absentie van I/O :+.
De Pavillion's zijn verschrikkelijk slecht, tot 1000E is een nieuwe Lenovo beter.
Ik zag dit van de gemeente Amsterdam, maar daarvoor moet een laptop niet te oud zijn
https://decyberbank.nl/help-als-particulier/
Op zich een mooi initiatief, alleen (van de website):
RAM 4GB of meer
SSD Harde schijf (128GB of meer)
Werkende camera, microfoon, speakers en oplader
Niet ouder dan 5 jaar
Scherm niet kleiner dan 13”
Met alle respect, maar daarmee beperk je de instroom eigenlijk tot voornamelijk de zakelijke markt.

Ik koop mijn laptops al refurbished en dan zijn ze meestal 2 tot 3 jaar oud (zakelijke ex-lease). En daarna worden ze nog rustig vele jaren gebruikt. Ik heb thuis bijvoorbeeld nog een drietal Elitebook G1's liggen die een hele middelbare school carrière zijn meegegaan en nu zo'n 8 à 9 jaar oud zijn. V.v. een 14" scherm, 8 Gb ram en 256 Gb opslag. Er kan alleen (zonder omweg) geen Windows 11 op, maar met een schone Windows 10 Pro installatie en eventueel een verse accu zouden ze in theorie nog best een paar jaar mee kunnen.
Ik vind de eisen ook erg hoog idd, maar ik vermoed dat de Cyberbank al voorbereid is op de tijd waarin W10 niet meer wordt ondersteund.

Ze willen denk ik die laptops weer inzetten met het idee dat iemand ze nog 2-3 jaar kan gebruiken, en dan zit je nu dus al met de eisen van W11 (en nee, een niet-technische consument gaat die niet omzeilen, mocht je daarover twijfelen)
Geen idee of het overal hetzelfde is maar waar ik woon kun je alles van apparatuur gratis naar het milieupark brengen. Enige overweging is dan of je eventuele data er op eerst wil vernietigen.
Gewoon zoals alle oude elektronica naar het elektronisch afval op je plaatselijke vuilstort/milieustraat of de elektronicabak bij een bouwmarkt.
Alles waar ik W10 op kan laten draaien, is welkom https://computergoeddoel.nl/
https://ritvanjeleven.blo...r-achter-de-schermen.html
Dus voor al die tweakers die nog iets hebben liggen en kwijt willen en het kan easy W10 aan, dm me?
Ewaste-berg heeft al een contract op me gezet ivm al die gemiste hardware op de berg :+
En dat zijn alleen nog maar telefoons, tablets en laptops?

Iedereen heeft toch wel een la of met scart-kabels, RJ-11 krimptangen, SCSI spullen, oude matrox videokaarten en dat soort spul? Als ze ons huis over 1000 jaar opgraven zullen ze raar opkijken :)
RJ-11 krimptangen
Meervoud nog wel?
Ik heb er één voor RJ-45 en dat is wel voldoende. SCSI en Matrox nooit gehad, nog wel een 3dfx kaart inderdaad.
Zekers, zo heb ik ook tientallen spanningszoekers verspreid over huis, auto en schuur.
Ja, ik gebruikte ze niet zo vaak, dus tegen de tijd dat je ' m nodig hebt, kun je 'm niet vinden en koop je een nieuwe. Ze zouden die dingen eigenlijk €400,- moeten maken, dan zou ik mss wat beter zoeken :)
Niet iedereen, maar veel tweakers waarschijnlijk wel😁. Ik heb dozen vol met o.a. oude computerkabels liggen. Je zult er maar één nodig hebben😂
DIE heb ik na vele jaren toch los kunnen laten. Enkel wat USB en HDMI kabeltjes bewaard, de rest allemaal weg. Het lucht echt op, kan het aanraden.
Iedereen heeft toch wel een la of met scart-kabels, RJ-11 krimptangen, SCSI spullen, oude matrox videokaarten en dat soort spul? Als ze ons huis over 1000 jaar opgraven zullen ze raar opkijken :)
Wie ben jij en hoe heb je in mijn lades gekeken? ;)
'Moet je kijken, dat is uit de tijd dat ze nog geen neuropluggen gebruikten!'
Ik zou bij mijn god niet weten wat ik met mijn oude apparatuur moet. Ik heb een cintiq teken scherm uit 2012 bijvoorbeeld. Het is een gigantisch apparaat en het uit huis tillen is al een flinke issue. Daarnaast heb ik op dit moment een ultrawide monitor die ik wil vervangen met een nieuwe ultrawide. Ik zie er zo tegenop om al die spullen weg te zeulen. Verkopen vind ik altijd heel moeilijk ik ben dan bang dat de desbetreffende koper ontevreden is oid.
De kringloopwinkel is een handige bij twijfelgevallen. Zij zullen voor eventuele recycling zorgen. Als je niet weet of ze het aannemen is de website bezoeken of een telefoontje plegen voldoende.

En anders gratis wegbrengen naar de gemeentewerf of tegen een klein bedrag laten ophalen door je afvalverwerker.
Oh kan het bij jullie nog gratis?
Hier (in Zoetermeer) iig nog wel. Gratis tot 2m3 per dag. Nou ja, we betalen er natuurlijk belasting voor ;)
Het is opgesplitst, grosso modo betaal je voor vuil en puin maar dingen als electronica, papier, plastic en glas zijn nog gratis.
Ik zie er zo tegenop om al die spullen weg te zeulen. Verkopen vind ik altijd heel moeilijk ik ben dan bang dat de desbetreffende koper ontevreden is oid.
Gratis af te halen is dan een mooie middenweg toch? En dan uiteraard met garantie tot de deur.

Hoef je zelf niks te sjouwen en je maakt een ander (mogelijk) gelukkig. Ik zie daar weinig risico in. Zelf breng ik zaken die ik niet wil verkopen meestal naar de kringloop, mits het nog werkt natuurlijk.
Voor een laag bedrag of gratis aanbieden op internet.
Zo kom ik geregeld van zaken af die in de weg staan maar waarvan ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om dat naar de stort af te (laten) voeren.
Dan kan er ook geen verwachting aan gehangen worden door de persoon die dat komt ophalen.
Duidelijk vermelden dat het een ouder ding is. Er staat er nog eentje 2de keus in de prijswatch voor ruim 1200 euro!
Dat 17% van de mensen hun eerste laptop hebben, in tegenstelling tot 1.6% bij smartphones, vind ik wat raar.

Zou dat vooral komen omdat laptops makkelijk 10+ jaren meegaan gemiddeld?
Of zijn er echt zo veel dat nog nooit zelf een laptop hebben gehad?
er zitten misschien veel studenten bij die hun eerste laptop krijgen?
Ik ken meerdere mensen die al hun oude al dan niet defecte laptops nog hebben liggen omdat ze de foto's er nog af willen halen.
Ik heb nog maar eenmaal in ruim 40 jaar een heel eenvoudige (gebruikte) laptop gekocht. Dat was zo'n 7 jaar geleden. Ik heb hem eenmaal op vakantie gebruikt.
Ik heb nog en aantal laptops liggen waarvan er drie goed zijn te gebruiken. Eén (Surface Pro uit 2015(?), i5(?), 8GB + 256GB) gebruik ik als desktop met een docking station en een 24" scherm. De andere twee nog oudere Surface pro 3 & 2 gebruik ik zelden. Ik heb de laptops gekregen (afval), zou zelf anders een (mini) desktop hebben gekocht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 13 november 2024 15:30]

Je zou kunnen zeggen dat als het niet meer 2de hands te gebruiken is. Als je het nog 20 jaar op zolder laat liggen zijn de recycling processen in 2044 misschien wel efficiënter als dat ze nu zijn.
Ik vraag me af waarom desktops zo veel gerecycled worden, die zijn juist lastig in te leveren.
Staan ook meer in de weg thuis. Deel zal ook wel echt uit de tijd zijn dat niet Tweakers / gamers nog desktops thuis hadden.
Nooit moeite mee gehad? Ik heb ze altijd gewoon naar de plaatselijke vuilstort/milieustraat gebracht, HD eruit en weg ermee.
Als je het nog 20 jaar op zolder laat liggen zijn de recycling processen in 2044 misschien wel efficiënter als dat ze nu zijn.
De kennis en verbeteringen in z'n proces ontstaat natuurlijk door het proces wel te doen en niet 20 jaar in de koelkast te zetten :)

Dus ja er valt voor beide wel wat te zeggen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 november 2024 14:07]

Valt refurbishen onder recyclen in dit artikel? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat mensen het echt naar een recycling bak brengen...
Valt refurbishen onder recyclen in dit artikel?
Je bedoeld gewoon doorverkopen toch :P

Recyclen slaat imo op het hergebruiken van de grondstoffen niet van het (hele) product zelf.
Ja inderdaad, opschonen en doorverkopen
Het gaat om "inleveren" dus dat betekent denk ik wel echt recyclen. Dus gronstoffen hergebruiken en niet het hele artikel. Na een jaar of 15 zijn dit soort apparaten toch echt wel een keer klaar voor de sloop, hoor. Of je moet net iemand in de V&A hier treffen die met een specifiek projectje bezig is.
Deze video sluit vrij goed aan op het onderwerp van langdurig (her)gebruik. Neem bijv. deze 13 jaar oude Thinkpad als daily driver anno 2024: https://youtu.be/Nlxrc3iHt8w
Wij gebruiken hier thuis ook nog een Core i7 laptop uit 2013. Doet het prima nog voor doeleinden. Komt ook omdat hij robuust is, een Core i3 laptop had al meer moeite met alles gehad.

11 jaar oud en still running strong!
11 jaar oude imac hier. Met linux, ssd en extra ram zijn dat erg goede en mooie computers. Enkel ff mpbfan installeren anders gaat de ventilator de hele tijd vol aan. Windows kan ook maar is meer geklooi met drivers. Voor z'n leeftijd nog een prima qhd scherm ook. Vaak ook erg goedkoop te krijgen omdat MacOS het niet meer ondersteund.

[Reactie gewijzigd door borbit op 13 november 2024 14:28]

Ik verkoop altijd mijn producten weer. Ik ga zeer zuinig met mijn apparatuur om, en bij 3e of 4e levensjaar zit er nog geen enkel krasje oid op.

Goed voor de verkoopwaarde :-)

Wat anderen ermee doen, geen idee.
Linux er op draaien. Voor gros van taken kan ik met een Lean variant van Linux wegkomen. Voor meer compute heb ik andere devices.
Dus browsen + terminal stuff.
Vind het zelf wel leuk om al mijn oude telefoons nog te hebben, laad ze eens in het half jaar weer op naar 40-50% zodat de batterij niet helemaal kapot gaat. Heb zelfs de iPhone 2G nog :P

Heb hier en daar een telefoon verkocht maar dat is het ook wel

[Reactie gewijzigd door smiba op 13 november 2024 12:32]

Ik heb ook (bijna) al mijn telefoons nog vanaf 1994. Laad ze nooit op. Kast vol met lading is misschien niet zo veilig? Anyway, ze gaan toch nooit meer gebruikt worden. Wil er binnenkort wel een verslag over schrijven en leuke overzichtsfoto van maken. De oudste die ik nog heb is de Sony CM-DX 1000 uit '97.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.