Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

AMD Ryzen 7000 vs. Intel Raptor Lake

Preview op de volgende generaties processors

14-08-2022 • 06:01

223

Singlepage-opmaak

Tot slot

Eén ding is zeker: de strijd tussen de nieuwe generaties processors dit die najaar gaan uitkomen, wordt razend spannend. AMD en Intel richten zich allebei op het verbeteren van hun minder sterke punten. Daarom komen ze op vrijwel ieder gebied vermoedelijk dicht bij elkaar in de buurt.

Technisch zet AMD de grootste stappen, van zijn inmiddels toch wel bejaarde AM4-platform naar AM5 met ondersteuning voor DDR5 en PCIe 5.0. De op 5nm geproduceerde Zen 4-cores zijn wel iets verbeterd, maar het grootste deel van de prestatiewinst moet komen uit hogere klokfrequenties, helaas samenhangend met een hoger stroomverbruik. Bovendien voegt AMD een igpu toe aan alle Ryzen 7000-chips, wat hun concurrentiepositie zal verbeteren voor iedereen die geen losse videokaart nodig heeft.

Intel houdt zich vooral bezig met het toevoegen van meer 'zuinige' cores, waar vooral de multithreaded-prestaties van zullen profiteren. De singlethreaded-sprong lijkt kleiner te zijn, waardoor AMD een deel van zijn achterstand op dit vlak kan inlopen. De stap naar DDR5 en PCIe 5.0 had Intel al gezet. Met de backwards compatibility naar DDR4 behoudt Intel een belangrijk voordeel, zeker als de prijzen van DDR5 minder hard dalen dan gehoopt. De PCIe 5.0-ondersteuning van AMD is echter uitgebreider, want hij omvat ook de rechtstreeks met de processor verbonden M.2-slots.

AMD
Gelijkspel
of 'too close to call'
Intel
AMD Wie wint wat? Intel
Verhoogde kloksnelheden en ipc Single-threaded Licht verhoogde kloksnelheden en ipc
Fors verhoogde kloksnelheden Multi-threaded Extra 'zuinige' cores
Fors verhoogde tdp's Stroomverbruik Ongeveer gelijk aan huidige generatie
Eindelijk in elke processor Igpu Was reeds aanwezig
DDR5-5200 Geheugen DDR4-3200 en DDR5-5600
24x, ook voor ssd's PCIe 5.0 Alleen x16 voor videokaart
Nog niet bekend Prijzen Nog niet bekend

Kortom, op specifieke punten blijven er verschillen bestaan, maar over het algemeen zullen de komende processors van AMD en Intel elkaar stevig beconcurreren. Wie weet wordt de prijs die de fabrikanten voor hun processors en platforms gaan vragen, daarom wel een belangrijk deel van het antwoord op de vraag welke van de twee je zou moeten kopen.

Lees meer

Reacties (223)

223
220
157
4
0
20
Wijzig sortering
Men spreekt hier enkel van synthetische benchmarks, maar wat voor game performance?
Vast niet 35% sneller dan voorgaand model eerder 10 a 15%
Dat is wat lastiger te zeggen, maar ik durf al wel een beetje te speculeren. Intel haalt zijn 35% extra prestaties vooral uit de toevoeging van meer zuinige cores. Die doen voor games weinig tot niets. De vergrote L2-cache en iets hogere kloksnelheden zouden hooguit tot een winst van 5-10% ten opzichte van Alder Lake kunnen leiden.

AMD haalt zijn prestatiewinst voornamelijk uit ipc-winst (die overigens ook deels uit een vergrote L2-cache komt) en hogere kloksnelheden. Zeker voor dat laatste zijn de meeste games juist erg gevoelig, dus ik denk dat de generatie-op-generatie prestatiewinst in games bij AMD aanzienlijk groter zal zijn. Maar, Ryzen 5000 heeft op dat gebied met uitzondering van de 5800X3D ook een flinke achterstand, van gemiddeld zo'n 15 procent. Ik zie het dus zomaar gebeuren dat Ryzen 7000 en 13th Gen Core óók qua gamingprestaties erg dicht bij elkaar in de buurt gaan eindigen. Pas een eventueel later verschijnende Ryzen 7000-chip met 3D V-Cache kan echt significant sneller zijn.

(En de opmerking van @DenHond is natuurlijk zeer terecht; dit maakt allemaal alleen uit in scenario's waarin de cpu de beperkende factor is, bv. in een grafisch weinig veeleisende game of op een lage resolutie)
Van wat ik begrijp uit de leaks tot nu toe wordt de volgende generatie AMD CPU's vooral interessant voor gamers (hoge singlecore score) en Intel CPU's voor de Content Creators (hoge multicore score). Dat gezegd, beide zijn geen slechte keuze wat je er ook mee gaat doen.

En E-cores zijn niet zo efficient als P-cores in games, maar dat betekend niet dat ze helemaal niets doen. Wellicht dat E-cores beter benut worden in de toekomst wanneer compilers rekening kunnen houden met E-cores.

Ik heb op dit moment een i9-9900 en zit te denken om te upgraden naar een i7-13700.
En E-cores zijn niet zo efficient als P-cores in games, maar dat betekend niet dat ze helemaal niets doen. Wellicht dat E-cores beter benut worden in de toekomst wanneer compilers rekening kunnen houden met E-cores.
Wellicht in de toekomst, maar nu doen de E cores zeer weinig in games, en zorgt het eerder voor performance verlies

Ik zou er iig niet op rekenen, want multicore ondersteuning van games is nu anno 2022 pas ergens op 6 cores max, 8 als je gelukt hebt

https://youtu.be/wqB96Bdsb4M

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 16:15]

Die multcore "max" heeft er vaak ook mee te maken.... Er zijn maar bar weinig games die meer CPU nodig hebben en toch door andere hardware componenten gebottlenecked worden.

Sporadisch zie ik her en der wat games wel 10+ cores aanspreken, want de single threaded performance van mijn Ryzen 1700 is niet denderend. Maar het is veelal niet nodig en ook zijn er nog genoeg spellen die een zware main thread hebben en daar op vastlopen. Stop een dikkere GPU in mijn systeem, gooi de framerate los en ik zou veel vaker een hoger core gebruik zien. Maar het is veelal gewoon niet nodig.

De Frostbite engine sprak met BF3-4 al rustig alle 8 mijn FX-8350 cores aan als het nodig was (vooral bij veel nadespam). Unreal Engine 3 was al geoptimaliseerd voor 6+ cores, UE4 kan theoretisch alle cores gebruiken en UE5 gaat er al eigenlijk al vanuit dat je 6+ cores in je systeem hebt zitten om deftig te werken.

Men verkijkt zich erop hoeveel CPU kracht er daadwerklijk nodig is bij games. Veruit het meeste compute werk zit gewoon in de grafische pracht en praal, daar is een GPU vooral nodig.

Momenteel zit een behoorlijk deel van de gamers nog op quadcores of hexacores, waar rekening mee gehouden wordt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 16:15]

Ja het ziet er allemaal best goed uit en ook voor intel.Wat ze goed hebben gedaan is de threadripper niet in vergelijking stellen met socket 7 van intel.Bijde processor reuzen zijn allebei goed bezig.En ik ben idd ook nieuwsgierig en het staat er ook niet bij hoe de processoren zich zouden gedragen met een spel of een spel wat best hoge hardware eisen heeft.De thereadripper moeten ze idd meten met het hedt platform van intel.Daar zou ik ook eens een synthetische benchemark van willen zien.Of is die al de revue gepasseert?
5800X3D springt er inderdaad uit dankzij zijn hoge cache, iets wat niet mag onderschat worden in bepaalde games
Vrijwel elke grote multiplayer game is voornamelijk cpu bound. Zelfs voor een 3080ti op1440p. De benchmarks van tegenwoordig zijn dan ook nutteloos want het betreft vrijwel altijd een single player game. Dat is logisch omdat een multiplayer game nooit hetzelfde is. Echter heb je niks aan dit soort bechmarks als je graag multiplayer games speelt. Denk aan WoW, Battlefield etc. Oftewel, in multiplayer games heeft een goede cpu meer impact op de speelervaring dan een goede GPU.
Je grafische kaart is sowieso de beperkende factor. Tenzij je met een RTX 3090 op 720p gaat spelen op low settings.
Met een meer betaalbare kaart op pakweg 1440p en hogere settings zal de winst minder dan 5% zijn.
Het hangt er vanaf welke games natuurlijk ik heb namelijk een 5600x met een 3080ti en ik merk zelfs op 3440x1440 dat mijn GPU usage dropt in sommige stukken naar 75-80% wat wijst op een cpu bottleneck.
Dit komt voornamelijk voor als je dlss aanzet in combo met raytracing maar dit hoeft ook niet altijd, soms is het de game engine.

Een paar games als voorbeeld die ik bijv speel die deze problemen hebben:
Watchdogs legion
Death stranding
Metro exodus enchanced edition
Ghostwire toyo

Ik heb de 5800x3D besteld en ga de volgende dagen eens testen of ik die gpu usage dips kan oplossen met deze cpu.

[Reactie gewijzigd door jody2k op 22 juli 2024 16:15]

Staar je er niet op blind...gpu usage gaat om de chip zelf. Als je dlss aanzet is de usage niet helemaal betrouwbaar. Daarnaast wordt de gpu core temp ook gerust 10 graden koeler met dlss aan terwijl de gpu usage 98/99% is.
Laat het vooral even weten. :)
In de meeste games is dit het geval maar er zijn echt wel games die heel zwaar op de CPU zijn, zeker met RT. De meeste CPUs hebben geen 1% lows boven de 60fps in Spiderman bvb.
Dat weten we niet want er zijn geen benchmarks van.

De vraag is wel interessant hoor als die info er wel is, maar die is er niet.
Aleen de clocksnelheden zijn al 15% hoger. Dus denk dat het wel wat meer zal zijn afhankelijk van het spel. En dat hij in een aantal games de 5800X3D zal verslaan maat dat in een aantal games de 5800X3D wel sneller zal blijven. Er zijn namelijk gevallen waar X3D meer dan 30% tot zelfs over de 60% prestatie winst geeft. Dit zijn er maar een paar maar in die games/applicaties zal Zen4 niet winnen.

De Zen4 X3D CPU's gaan nog komen. Dus dan zou amd qua gaming wel een mooie voorsprong kunnen gaan pakken.
Ik sla deze maar even over. Misschien dat bij de volgende generatie bij beide fabrikanten is doorgedrongen dat electriciteit tegenwoordig en in toekomst nogal prijzig is. Bij deze TDPs is het niet enkel het systeem wat flink meer stroom verbruikt, maar ook de airco. Als je daar nog de aangekondigde GPU powerhogs bij telt, mag je ook nog extra investeren in een PSU, en best gelijk een tweede airco.
Het zou zomaar kunnen dat Intel een all E core cpu uitbrengt, voor zuinige systemen, dat is afwachten.
Op Intel systemen kun je nog steeds zelf aangeven hoeveel watt de cpu mag verbruiken (de powerlimits), bij AMD AM4 kan dat niet, dus ik ben benieuwd of dat met AM5 wel kan, dan kun je zelf aangeven hoe hoog je het verbruik wilt hebben.
:X

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 22 juli 2024 16:15]

@watercoolertje heeft al aangegeven dat wat je zegt gewoon niet klopt.

Sterker nog met AMD zijn er juist meer mogelijkheden om een cpu te begrenzen.
PB(O) is er al sinds het begin van Ryzen met Zen 1.
Alle X*** en B*** moederborden ondersteunen het, waarbij je dus naast de PPT (package power tracking in Watt) ook TDC (thermal design current = max. stroom dat de cpu mag opnemen met temperatuur voorwaarde), EDC (electric design curent = max. stroom dat de cpu mag opnemen) en algemene max. cpu temperatuur, vaak ook nog de boostklok kan bijstellen (zowel naar boven als naar beneden).
Er zijn dus tal van knoppen waar aan gedraaid kan worden om direct of indirect het opgenomen vermogen van de cpu te beperken.
Dat was nou ook het steker punt van Zen, de veelheid aan telemetrie waarmee de processor zichzelf bijstuurt. In die zin kan Zen als 'slimme' cpu bestempelt worden.

Deze limieten kunnen trouwens door een moederbord fabrikant ook gebruikt worden om evt. een overbelasting van de vrm te voorkomen ;).
In stricte zin is het een cpu functie omdat het in de Agesa microcode zit, maar een bios/moederbord is nodig om daar gebruik van te kunnen maken.
Ik beschouw het zelf daarom liever als een platform functie.

[Reactie gewijzigd door CMT op 22 juli 2024 16:15]

Ik weet niet waar je precies aan refereert dat dit bij AM4 niet kan, maar je kunt het max boostvoltage omlaag schroeven wat weer een direct gevolg heeft dat je powerlimit omlaag gaat.
Ja oke, maar wat ik bedoel is dat je bij Intel gewoon simpel het getal invult van de pl1 en 2
En dan meteen precies weet hoeveel het max verbruik is, bijv voor je koeler, dat is bij AMD testen en uitproberen.
:X

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 22 juli 2024 16:15]

Kan ook gewoon op AM4, je kan kiezen uit wat presets en custom ingave en daarna is je wattage daar gewoon op gelimiteerd

https://forum-en.msi.com/...-11-22-210047-jpg.153819/

Zit op alle borden want is onderdeel van AMD's eigen deel van het BIOS config, heb nog nooit een bord zonder PBO gezien.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:15]

Ah oke, ja ik heb er in de praktijk nog niet mee te maken gehad, of niet nodig geweest met AMD, met Intel borden heb ik dat wel vandaar.

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 22 juli 2024 16:15]

Maar waarom stel je dan meteen dat het niet kan ipv dat je het vraagt? Op deze manier creëer je gewoon misinformatie. :-/
Snap nooit zo goed dat mensen zonder ervaring wel statements maken dat iets bijvoorbeeld niet kan terwijl ze het eigenlijk niet weten.
hoe kan je het verbruik van je fan meten door het max van je CPU in te stellen? (serieuze vraag, linkje mag )
Ik vermoed dat hij bedoelde dat je met het maximale vermogen dat een cpu opneemt ook gelijk weet hoeveel warmte de koeler maximaal moet kunnen afvoeren.
Daar ga ik na jou uitleg ook vanuit ;)
CPU's met alleen E-cores brengt Intel al jarenlang uit, maar tot zover nog niet voor gebruik in een 'normaal' moederbord. De productnaam 'Atom' zou op zich wel redelijk bekend moeten klinken, al zal de reputatie daarvan wellicht niet heel geweldig zijn bij veel mensen, aangezien we de Atom-serie vooral nog kennen van de niet zo succesvolle productcategorie Netbooks.
Ja dat klopt alleen is het geen 64core ipv 16pCores
Of 32e-cors ipv 8 P-cores.
Wellicht is de powerlimit een moederbord functie? Ik kan op mijn AM4 bord namelijk de 3 powerlimits afstellen.
Dat is inderdaad een moederbord functie, waar en met welk am4 bord kun je het zo afstellen ?
En geldt dat dan voor meer (of alle) borden of alleen specifiek dat bord ?
Dacht dat het alleen zo bij Intel kon...
In mijn geval is dat dit moederbord:

pricewatch: ASUS ROG Strix X570-I Gaming


Ik kan in Watts of ampere aangeven wat mijn maximale load mag zijn van de (ik dacht) package, core, boost

[Reactie gewijzigd door ZeroMinded op 22 juli 2024 16:15]

Of met 1p core voor tijdens het opstarten.
Waar heb je dat over AM4 vandaan?

Juist op AM4 kun je direct de powerlimits zelf zetten. Heb bij mijn 3950x niet anders gedaan.
Bij AMD AM4 kan je ook een power limit instellen.. Moet je toch even in je bios kijken, want dat is toch wat ik reeds nog gedaan heb.
Nvm

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 22 juli 2024 16:15]

Hier is de reactie over stroomverbruik weer hoor.

Je kunt het stroomverbruik gewoon limieteren in de BIOS en ook de CPU undervolten om betere power efficiency te krijgen. Dit kan bij zowel Intel bijna altijd al.

Voor videokaarten idem. Je kunt gewoon de powerlimit bijstellen in zo’n overclock tooltje bij nvidia en bin AMD kan het in de GUI van de driver én die overclock tooltjes.
Tevens heeft AMD Radeon Chill, een soort globale frame limiter exact voor deze use case.

Daarbij neemt de power efficientie generatie op generatie gewoon toe. Soms meer dan anders. Dus als je de limieten instelt op bijvoorbeeld jouw huidige cpu en gpu, dan krijg je nog steeds betere performance, zeker bij de videokaart

En besef wel dat voor iedere taak die jij doet die niet alles van de CPU of GPU vergt, maar een gedeelte, nieuwere modellen gewoon zuiniger zijn. Sterker nog, ze zijn altijd zuiniger, ze mogen alleen veel meer doen van de limieten, die jij weer terug kunt schroeven

Daarbij: Airco? Wat, omdat we toevallig nu twee weken in een hittegolfje zitten?
10 van de 12 maanden per jaar is het in nederland koud genoeg buiten dat je gewoon het raam van je computerkamer open kunt zetten om de warmte te lozen. Als we nou in een tropisch klimaat leefden oke, maar dit kikkerland?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:15]

Maar in het artikel zie ik 60% hogere tpu voor 35% betere prestaties? Als dat zo is dan is het compleet van de pot gerukt.
De tpu is max natuurlijk. Zeer waarschijnlijk is ie bij hetzelfde verbruik efficiënter. En je moet flink je best doen wil je vaak(als in een redelijk percentage van de tijd) het volledige vermogen verbruiken. En dan kost de berekening die je wil doen nog minder tijd ook.

Beter wordt effientie berekend op basis van een workload(eigenlijk een soort van WLPT voor CPU's ;) ). Liefst geen vaste workload aangezien men dan de processors er op gaat tweaken(alweer net als bij auto's).
Als ze IPC verbeteren en een kleinere node gebruiken, dan weet je dat ze zuiniger zijn.
Dat ze fabriek-af super onzuinig ingesteld staan heeft te maken met garantie en stabiliteit.
Dat er in de marketing gepredikt wordt met maximale prestaties (tegen absurd verbruik en hitte productie) is omdat dát nou eenmaal klanten lokt.

Ja, er komt ongetwijfeld binnenkort een omslag in die marketing wanneer 'zuinig = beter' écht diep doordrongen is in de maatschappij.. maar tot die tijd kun jij, ik en iedereen die liever wat zuiniger aan doet gewoon een mooie balans zoeken tussen GPU/CPU undervolt en/of underclock.
ACM Software Architect @youridv114 augustus 2022 09:59
Hier is de "je kunt gewoon ... even doen" reactie als reactie op de reactie over stroomverbruik weer hoor ;)

Standaard verbruiken de nieuwste cpu's en gpu's zowel idle als bij maximale belasting meer. En ik verwacht dat veel mensen, zelfs op Tweakers, het daar op zullen laten. En gezien reviews voornamelijk op standaardinstellingen het stroomverbruik melden, zal het sowieso ook meewegen in de aankoopkeuze.

Blijkbaar kan dat omlaag met tooltjes en/of instellingen in je bios. Maar hoeveel? En hoeveel moeite is het? Moet je dan meerdere dagen uittrekken met trial-and-error om 'genoeg' te besparen, zonder dat het instabiel wordt en zonder al te grote offers in performance (want waarom zou je anders upgraden?) ?
Je kunt het stroomverbruik gewoon limieteren in de BIOS en ook de CPU undervolten om betere power efficiency te krijgen
Ik heb vooralsnog niet zulke tools gebruikt, maar kan je daarmee ook het idle verbruik net zo laag of lager krijgen ivt de vorige generaties? Dat is voor mij persoonlijk namelijk veel belangrijker dan de bovengrens, omdat mijn cpu (en zeker gpu) voornamelijk vrij weinig te doen heeft en maar af en toe een piekje in de belasting heeft (die dan zoals je terecht aangeeft nog korter zullen worden ook :) ).
Hoe veel? Nouja de bovengrens kan bij processors om laag tot laptopniveau, dus mbt het hitte verhaal wat in de originele comment werd aangekaard heb je dat opgelost in 5 minuten.

GPU’s kun je doorgaans ongeveer halveren in die GUI’s. Dat is tot waar de slider meestal naar links gaat.

Voor de rest: Google bestaat. Google je favoriete cpu generatie en ga lezen over undervolting. AMD support undervolting ook via de driver GUI en kan het zelfs op een soort auto mode. Dus kleine verbeteringen kun je gratis pakken en grotere zul je inderdaad even voor de bios in moeten.

En ja, het idle verbruik kan heel flink omlaag. Ik heb, toen mijn i7 6700K nog jong was, heel lang undervolted gedraaid met de kloksnelheid op de default turbo waarde. Ik kon 1.0 volt locked draaien, wat me idle uit mijn hoofd 40% van het vebruik scheelde uit de muur. Heb dat toen even getest door zo veel mogelijk onderdelen los te koppelen. Ik heb geen power clamps

En trouwens, als idle je echt zo erg interesseert, koop een efficientere voeding. Goedkope voedingen zijn verschrikkelijk inefficient bij zulke lage belasting

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:15]

Ik snap je punt helemaal hoor, je bent zelf in beheer van je stroom verbruik op je pc.

Het lijkt wel een trend, misschien een beperking van de architectuur. Maar de prestatiewinst in verhouding met het toegenomen stroomverbruik lijkt toch echt te suggereren dat de nieuwe generatie videokaarten en ook cpus minder efficiënt zijn.

De 4090 ti heeft een Max stroomverbruik van 800 watt, waar de 3090 ti 450 watt verbruikt. Als de 4090ti dus niet een keer zo goed presteert is deze minder effectief. Of zie ik dit verkeerd?
Ja klopt. Maar +35procent snelheidswinst die je omlaag schroeft wegens stroomverbruik (al is het nog steeds relatief efficiënter) maakt de business case voor een upgrade wel wat verder weg natuurlijk. Behalve als je een cpu van zeg meer dan 6 jaar oud hebt, waarom zou je upgraden of überhaupt voor de laatste generatie gaan?!
Dit land was kikker land 20 jaar terug. Nu is het er tussen in. De winters zijn zachter en hitte golfen extremer vaker en langer en record worden verbroken en naast droogte nu ook vaker waterlast.
Ik begrijp het wel een beetje vanuit de producenten gezien: We accepteren GPUs die honderden watts gebruiken, waarom dan je CPU beperken tot een 65W bijvoorbeeld? Zeker als je geen GPU nodig hebt, of iig primair CPU limited bent, kan je wel wat meer accepteren.

Maar wel eens hoor, het is jammer dat een flink gedeelte van prestatieverbeteringen komen door gewoon meer energie erin te pompen. En mijn doel zou bij een volgende PC wel zijn dat die niet nog meer gaat gebruiken, maar met een 3700X + 3070, is het die laatste die zwaar dominant is nu.
Nou dat is juist heel normaal en is gevolg van dieshrinks bij dezelfde chip grote.
En dan heb ik het over de trend van de 1st x86 tot Alderlake 30 a 40 jaar waar we van passief naar overklok 400watts kunnen trekken.

Nv30 FX5800 was oc fab exemplaar waar je echt de limiet van klok behaald zijn.
Bij intel is dat de Pentium III 1133Mhz die dat net niet trok en uit de handel is gehaald
Dus als men de performance ceiling op zoekt dan wordt er gemiddeld per dieshrink vermogen ceiling verlegd.

Maar je krijgt met dieshrink ook bij dezelfde vermogen meer performance dat kan 30 tot 60% zijn. Of bij dezelfde performance kan zuiniger dit geld wel voor zelfde grote chip.of kleinere chip.

Naast dat intel procede wat achter lopen op tsmc. Dus misschien valt de zuinigheid van Zen juist mee en is tsmc feestje waar apple silicon ook van geniet want die gaan naar 3nm waar AMD pas aankomt op 5nm en intel 7 soort van 10nm is.
Soort van 32nm piledriver vs 14nm intel.
Dus het is niet zozeer architectuur maar ook procede achterstand.
Zulke performance boosts bij die shrinks kan TSMC wel beloven, maar dat is marketing, in de praktijk komen ze nooit in de buurt van de marketing getallen. Ik heb weleens bekeken hoeveel verbruik de high end GPU heeft van twee generaties terug, tov een nieuwe mid-end GPU die dan vergelijkbare prestaties heeft. Dan is de conclusie dat of TSMC heel creatief is geweest in hun getallen, of dat de GPU ontwerpers elk jaar slechter werk leveren.

En van mij hoeft de die niet even groot te blijven. Als performance/watt nauwelijks beter wordt in een generatie, dan maak je mij niet blij.
Ik kijk niet wat TSMC beloofd ik kijk ook niet wat nvidia of AMD belooft. Ik kijk naar paar reviews . grof gezien bied nextgen tier lager dezelfde performance voor minder vermogen tov vorige gen hogere tier. Soms valt het wat tegen soms is flink.
Of dit nu 15 of 60% het gaat erom dat je met nextgen ook tdp voordeel behaald naast dat hele voluit kan gaan en hogere tdp kan halen.

Want ik heb het over 40 jaar en dat gaat om alle fabs en alle foundries ook toen GF nog onder AMD viel. Van S3 8086 en cyrix matrox 3dfx .

De klou is de fixatie dat 4090ti zoveel power trekt. Je wordt ook niet gedwongen een hummer te rijden.
Naast halo SKU en dat PC vroeger default 250watt voeding had nu 850watt niet zo gek meer is.
Is het ook de tijd van de Nuc en Mac mini en ander klein desktop pc met psu van rond de 100wat. Waarmee 70% van PC gebruiker genoeg aan hebben.
En ja voor gamen moet je dat perse op 4K ipv 3070 kan je ook gaan voor 4060
Van 3080 naar 4070 en dan valt tdp mee en mischien erbij ook nog wel performance gain.
Maar ja liever gen of 2 overslaan. Dus van 1080 naar 4060.

Er zal de komende 2 jaar mogelijk iets van AMD mijn Vega56 vervangen.
Piek verbruik is idd hoger, maar belangrijker voor je stroom rekening is, wat is je verbruik over de periode dat je een PC gebruikt, dan is het waarschijnlijer dat de nieuwe chips zuiniger zijn.

Stel je moet 500K lastige berekeningen doen, nieuwe chip doet dat in 30 seconden met 150W en oude chip in 60 seconden met 105W, dan heeft je nieuwe chip voor dezelfde berekening toch 60W minder verbruikt!

Belangrijker is hoeveel je systeem verbruikt bij normale taken, waar je meest tijd mee kwijt bent, dan zijn zowel Intel als AMD een stuk zuiniger, AMD door naar 5nm te gaan en een iGPU toe te passen en Intel door aantal E cores te verdubbelen!
Berekening klopt niet. Energieverbruik was 105W * 60 s = 6.3kJ, wordt 150W*30s = 4.5 kJ. De energiebesparing is dus 1.8 kJ, wat dus ook de correcte eenheid heeft voor energie (Joule).
Slaat eigenlijk nergens op...


Stel je moet 500K lastige berekeningen doen, nieuwe chip doet dat in 30 seconden met 150W en oude chip in 60 seconden met 105W, dan heeft je nieuwe chip voor dezelfde berekening toch 60W minder verbruikt!


Alleen je moet wel niet vergeten ondanks jou 150W CPu sneller klaar is. Je daarna er achter nog meer berekeningen kan doen. (dat je dan klaar bent met die vorige berekeningen betekend nog niet, dat je volledig klaar bent met alles.. Misschien moet je daarna nog meer berekeningen doen.. En dan word het eigenlijk kwa stroom kosten alleen maar duurder. Je 150w cpu zou in het begin misschien nog niet zoveel druk hebben omdat je percentage gebruik misschien op 20% zit. Maar hoe ouder het systeem word, word de belasting op de cpu ook steeds meer. Want software word zwaarder over de jaren.
Dus 1 jaar er na zou je cpu ineens 60% load kunnen hebben en daarna 2 jaar later weer 90% load hebben.. Dus over die jaren word die 150w CPU wel steeds duurder. (Tenzij je over elke 2 jaar er een nieuwe cpu erin wilt hebben)
Gebruikers die continue max load van hun CPU nodig hebben geven niets om verbruik!?

Mij ging het om de normale gebruikers, die meeste tijd besteden aan browsers en teams en af en toe wat meer nodig hebben van hun PC.
Die 120W chip zal dan zeker niet meer mee kunnen...

Stroom moet gewoon goedkoper
Moet je in een Aziatisch land gaan wonen, daar schijnt het heel goedkoop te zijn.
Hier ook, was het niet voor de belachelijke taxen die de overheden er op zetten
Dan kan je wel blijven overslaan want CPUs worden nou eenmaal verkocht op prestaties en niet op basis van hoeveel extra het stroomverbruik dan wel of niet gaat kosten op jaarbasis of whatever.

Sowieso is het niet echt zinnig om alleen daar naar te kijken want de prestaties per watt gaan waarschijnlijk ook omhoog.

Als je een cpu wil die minder stroom verbruikt kan je ook gewoon een trager model kopen.
Dat is niet helemaal waar
Pas geleden overgegaan naar een Ryzen 5600x vanwege het lagere stroom verbruik. De vorige processor, ook een AMD, tikte al bij geringe belasting op warmere dagen (>15 graden) al snel de limiet aan waarbij het moederbord ingreep en de boel afsloot
Nu, tijdens een hittegolf, langer en zwaarder belasten en de maximum temperatuur zit standaard zo'n 20 graden daar onder

Stroomverbruik=warmte, die moet je kwijt kunnen... Wat dat betreft ben ik erg benieuwd hoe dat gaat met deze nieuwe processors
Dan zat je pc niet goed in elkaar of staat in een kleine afgesloten ruimte.
Ik weet niet welke CPU Drumar gebruikte maar de AMD Piledriver (Vishera) reeks kon toch best snel warm worden. De FX-9370 / FX-9590 kon met 220W op zo'n klein oppervlakte zelfs een waterkoeler te snel af zijn.
Een CPU kun je ook nog under-clocken en under-volten, je hoeft hem niet altijd op stock afstelling te gebruiken. Hierdoor kan hij toch best snel zijn, maar ook zuinige lopen.
en dus ook met de 12900 , een iets meer recente CPU

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:15]

Dat neemt allemaal niet weg dat een pc normaal gesproken prima werkt met luchtkoeling, zelfs op dagen als vandaag.

Als je moederbord ingrijpt dan is er iets niet goed. Ik had hier ook een systeem wat problemen gaf onder in het tv meubel maar als ik hem daaruit haalde werkte hij prima.
Het was inderdaad de piledriver. De een coolermaster kast, beetje vrij (dus niet in een kast, wel onder het bureau) maar kon er nog amper wat op doen. Mobo sloeg af als cpu 80 graden werd, waarvoor ik ook geen instelling in bios kon vinden...

Zelfde kast, zelfde plek etc alleen nieuw mobo, cpu en memory, op volle belasting voor lange tijd is er nog niets aan de hand. Een dat tijdens een hittegolf, waarbij ik snap dat warmte iets minder goed afgevoerd kan worden. Maar ik kon de pc alleen met goed fatsoen in de winter aan hebben
Zat er überhaupt wel iets van een koeler op die CPU??
Misschien case flow goede in en out flow die alle componenten en vooral de cpu koeler ook ondersteund ipv tegen werkt. Vooral crusiaal bij hitte golf. En case fans die ook wat volume kunnen verplaatsen. Alleen ik heb daar eigenlijk nooit lastg van gehad,
80 graden is niet veel dus denk eerder bios / mobo probleem.
Hou er ook rekening mee dat piledriver toen ook echte low low budget alternatief was.
En er toen geen high-end mobo waren of zelfzaam. En dus iig max 8370 zou gaan en die 9 serie zul je speciale voor de 9 serie mobo moeten nemen die de zware VRM resewrves hebben om 220+ watt netto te kunnen leveren met ook nog iets van OC marge.
Met Zen 1 tm3 is AMD premium merk geworden en zijn er ook high-end mobo met zware vrm implementatie. En voldoende keus.

Het probleem van de moderne CPU nu dat ze vermogen curve hebben en eigenlijk automatisch het maximale er uit halen.
Wat je nodig hebt is brede bios setting om lagere tdp curve te kiezen met undervolt. Kan zijn dat 25% performance inlevert maar tdp wat meer reduceerd.

Bij oudere gen had intel ook van die 45 en 65W cpu die lagere klok hadden.
Het verschil is dat bios deze cpu herkend en in tdp limiet zet. Maar een 125W kon je ook zo instellen als een 65wat.

Je stelt de cpu in naar je build. Een bijna nuc ga je voor 45wat en pak geen 13900ks maar 13400 en die limiteer je op lage watage ivm koel mogelijkheden.
Met vapochil build kan je helemaal wild gaan met 13900KS

En ja voor hier in nl hou je rekening mee dat je ook 30+ dagen kan hebben.
zo doet iedereen wel eens een miskoop :-) Alleen waren de temperatuur issues nog niet zo bekend.
Vanwege de oplopende temperaturen in de kast heb ik toentertijd een nieuwe kast aangeschaft; ik dacht dat het een coolermaster was, maar nu ik net weer keek een Be Quiet darkbase pro met twee front fans en een back fan.

Van de stock cooler heb ik er een arctic freezer 7 pro rev 2 koeler er op gezet. Maar ook deze trok het niet.

Kwam van een veel kleinere kast, maar niet voldoende. Zeker op warme dagen was de warmte niet snel genoeg af te voeren.

Mijn laatste redmiddel was dus een andere cpu. Dit is nu de ryzen 5600x geworden met een be quiet dark rock pro 4 koeler er op. Langdurig volle belasting tijdens hittegolf tikt net aan de 80 graden aan.

Waarom mijn RoG board van de vorige al bij 80 graden ingreep heb ik nooit begrepen, ook nooit een instelling kunnen vinden om toch iets hogere temperaturen toe te staan (90 graden zou ook nog prima moeten kunnen)

Maar het ging er dus om dat wel degelijk het stroom vebruik / warmte een onderdeel is waar keuzes op gemaakt worden.
Offtopic, maar je weet dat je gewoon betere cases en coolers kan kopen toch? Want wat jij omschrijft is of een defect of gewoon geen goede koeling...dat heeft niets met generaties te maken.
Ik zou eerst gewoon even testen afwachten... De TDP zegt nog niet dat ze ook per se zoveel meer gaan verbruiken, zeker als je ze eventueel nog een beetje onderklokt/-volt. Als je dat laatste doet heb je goed kans dat je juist zuiniger uit zou kunnen zijn dan de huidige generatie bij dezelfde performance.

Aan de andere kant is natuurlijk ook de vraag of je een upgrade nodig hebt. Als je systeem nu alles doet wat je er van verlangt dan is upgraden alleen om te upgraden natuurlijk ook niet nodig.
Ik denk er hetzelfde over, ik vind de 5600X juist zo fijn omdat je goede prestaties krijgt in gaming tegen een laag stroomverbruik (heb er een undervolt opzitten waardoor het nog lager is).

Dat het tdp 40 watt opgeschroefd wordt is echt wel een indictie dat het anders gaat zijn bij deze generatie.
Hoe vaak zal jij de max TDP gebruiken met een 7950X.......juist.

Mensen doen alsof de thuisconsument z'n bak 24/7 laat doorblazen. Ze zullen er vast zijn, maar de meerderheid dus niet.

[Reactie gewijzigd door Trent900 op 22 juli 2024 16:15]

Je hoeft helemaal geen instellingen te veranderen voor een lager energieverbruik.
Als er geen rekenkracht nodig is zal het ding niet rekenen. Is er meer nodig? Dan pas gaat het energieverbruik omhoog, maar voor kortere duur want het is sneller klaar.

De benodigde energie per rekentaak is niet per definitie hoger met een hoger tdp. Als je dus met het nieuwe cpu hetzelfde doet als met je oude cpu, zal het energieverbruik hetzelfde zijn, of zelfs efficiënter: het nieuwe model voert warmte namelijk efficiënter af.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 16:15]

Je kan met deze nextgen ook zuinigere PC bouwen. Vooral als je nu ergens op 300watt zit. Of voor moderne Nuc of mini PC of APU zonder dgpu. Of zuinige instap cpu met instap nextgen G-kaart 4050 al zal die pas volgend jaar komen.
Aangezien een desktop (particulier) vooral wordt gebruikt als je thuis bent dan is dat extra energie gebruik in de winter helemaal niet zo'n probleem. O-)

En in de zomer moet je overdag niet teveel gamen als het mooi weer is... :9
alleen hebben die een performance om van te huilen omdat het (verouderde) laptopcomponents zijn. Dit soort systemen moet je niet bouwen als je meer doet dan wat surfen of een filmpje zien.
Ooit 1x iets besteld en ging helemaal prima hoor. Tenminste 1 te vrede klant.
Je ervaring mag je hier plaatsen. https://tweakers.net/shopreview/9046/megekko/overzicht/

Volgens vele een geliefde winkel. Maar nu zit je de naam van een prima winkel zwart te maken met een niet onderbouwd verhaal die enkel van jouw kant belicht is. Als het nou MaxICT was oke, dat is algemeen bekend.
Ik bestel met regelmaat bij megekko en ook aftercare is erg goed. Mijn X72 cooler ging defect, pomp, maar kon niet meer gerepareerd worden (eol) dus ze stuurden mij een splinternieuwe X73 op.

Nee, niks dan lof voor megekko van mijn kant.

Overigens ook wel een beetje pauper om dat hier als discussie punt aan te stippen, maar goed....
Mijn ervaring was anders.

Kon mijn AIO waterkoeler van MSI gewoon terug sturen voor garantie.

Paar weken later, betaling retour gehad.
Heb daar echt al 40x wel iets besteld van simpele muismat tm een zelf bouw pc van 3500 plus euro.

Nooit gedoe mee gehad. Dus om zomaar mensen tips te geven vind ik een beetje sneu omdat je zelf een keer wat hebt meegemaakt waar we nu maar alleen jouw kant van het verhaal horen. Niet erg fair toch?
Stel je niet zo aan. Die dingen zijn super efficiënt. En de worst case power wordt alleen gehaald als je allle cores stressed.
Of allemaal stoppen met airco’s kopen en het gebruik ervan flink aan banden leggen net zoals in zuidelijke landen nu gebeurd.
Ja het is warm maar een airco aan bij 25 graden is totale onzin/waanzin. Net als winkels waar de airco staat te loeien maar de deuren gewoon open staan…
Wist je dat airco's (eigenlijk lucht - lucht warmtepomp) ook een heel efficiënte verwarming is? (SCOP van 4+)

Daarnaast, iedereen zegt "energieslurpende airco's", maar realiseer je dat voor 1 vaatwasbeurt je een vrijstaande villa 1 dag kan koelen van 35° buiten naar 25° binnen. (Voor ons huis, 1,5kWh) (oke, het is wel een vaatwasbeurtje standje 75° turbo...)

Die 3 split units gebruiken samen op vol vermogen nog geen 10% van wat ons dak aan stroom levert op een zonnige dag.

Dus, sorry hoor, ik blijf mijn airco lekker gebruiken als ik thuiswerk en het buiten 30+ is. Daarnaast ook als verwarming als het buiten koud is. Scheelt weer in de gaskosten.

[Reactie gewijzigd door Crew One op 22 juli 2024 16:15]

Alleen gebruiken de meeste zo'n mobiele airco, ik overigens ook.

Jammer is dat er doorgaans alleen een uitvoerslang bij zit, het zou verplicht moeten zijn dat er ook een invoer slang bij komt. Want een groot deel van de efficiëntie van een mobiele airco gaat verloren als het warmte buitenlucht naar binnen trekt om je ruimte koel te houden. :X
Het is grappig dat je het hoger stroomverbruik noemt.
De meeste mensen hebben een bakbeest van een televisie die:
1. meer verbruikt
2. meer uren per dag aan staat dan dat de meeste mensen achter de computer zitten.
Ja om binnen koel te houden die TV uit laten
Weet iemand waarom Intel het aantal zuinige cores verdubbeld? Ik zie het nut daarvan niet in. Die cores waren volgens mij voor het draaien van achtergrond processen.Heb je er daar zoveel van dat je er nu 16 cores voor nodig hebt? 1 zuinige core kan naar mijn idee meerdere achtergrond processen draaien.

Zware applicaties zijn afhankelijk van max performance single P core indien multi threading niet mogelijk is of van zoveel mogelijk P-cores als multi threading wel mogelijk is.

P.S. Kon nergens het verschil in performance vinden tussen een P en E core. Dus ik heb het zelf even uitgerekend met de data uit dit artikel van Puget systems
12900K P core: 2353-2652 Cinebench points/core, gem 2508
12900K C core: 921-1009 Cinebench points/core, gem 956
Dus P core is ongeveer 2.6 keer sneller dan E core.
De voornaamste reden voor het verdubbelen van de e-cores zijn zoals d3x ook zijn de hoeveelheid ruimte die ze innemen en het stroomverbruik. Op de plek van 1 cluster met 4 e-cores past grofweg 1 p-core. Terwijl 1 p-core slomer is dan de 4 e-cores, komt er dus op neer dat een 13900k sneller is met 8 p-cores en 16 e-cores, dan met 12 p-cores. Terwijl nog genoeg snelle cores overhoud voor taken als gamen, die graag gebruik maken van een aantal snelle cores, maar niet perce veel nodig hebben. Maar tegelijkertijd heb je ook nog een bult aan multicore performance voor taken die niet perce snelle cores nodig hebben maar wel gebruik kunnen maken van veel cores, zoals bijvoorbeeld Blender.

Kortom een kwestie van zoveel mogelijk performance halen uit zo min mogelijk ruimte. Best slim imo.

Techpowerup heeft trouwens een leuk artikeltje over e-cores en hoe snel ze zijn.
Link: https://www.techpowerup.c...e-cores-only-performance/
Bedankt voor het antwoord, ik wist niet dat 1 P-core de ruimte in neemt van 4 E-cores. Dan haal je zo inderdaad de meeste performance uit het beschikbare oppervlak en beschikbare watts zoals d3x aangaf.

Ben benieuwd naar alle benchmarks straks. Vooral in games en foto/video-editing, want Cinebench is leuk, maar daarvoor zou een 13900k 48 (16E + 8P => 16E + 32E) E-core chip de snelste zijn ;) .
De P cores gebruiken ook een flinke dot energie. Dus om er daar 4 van bij te zetten was qua tdp ook vast niet redelijk. Al met al vermoed ik dat Intel gewoon weinig keuze had: als ze nog benchmarks willen verbeteren moet het zo. Ook al levert dit in de praktijk inderdaad voor heel weinig gebruikers een voordeel.

Je hebt een diminishing returns effect bij cores wat bij kleintjes natuurlijk nog erger is, ik wed dat het aantal taken waar de extra cores echt werken op een hand te tellen is. De 16 van de 7950x zijn al zelden aan het werk te zetten…

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 22 juli 2024 16:15]

Maar dat hangt ervan af wat je doet: voor gamen doet het kennelijk weinig, dus alleen veel E-Cores kopen als je veel zaken als videobewerking doet die echt profiteren van veel cores.
Als je daarentegen b.v. gamed + "office" zijn die e-cores voor het gamen niet efficient en voor het office deel simpelweg niet nodig.
als Intel meer P cores wil toevoegen kost het veel meer plaats op de chip en VOORAL meer energie verbruik, iets wat net nog steeds in hun nadeel is bij de high end chips. Max load all core high GHZ om die mooie benchmarks/performance te halen heb je heel wat power nodig.
Ik kijk al heel lang uit naar deze nieuwe CPU's. Ik run zelf nog een i7-7700k overgeklokt om nog een beetje bij te kunnen blijven met professionele video-editing, maar het beestje is helemaal op (iedere dag neemt het aantal freezes, blue screens en crashes toe, en hij kan niet meer bijbenen met 4k editing)

Nu toch de knoop doorgehakt om sowieso een nieuwe PC te bouwen met een van deze nieuwe top CPU's. Ik ben altijd fan geweest van AMD, maar als het Adobe pakket (waarmee ik werk) meer affiniteit gaat hebben met Intel, ben ik bang dat ik voor die laatste moet kiezen.
Voordeel is wellicht wel op de lange termijn dat AMD nu met een nieuw platform komt.

Voor intel is dit de laatste cpu op dit platform.

Dus je kan wellicht de nieuwste cpu over 3 jaar nog steeds in die amd setup zetten.

Betekend wel dat je nu gelijk over moet op DDR 5 wat ,wat duurder is. Maar hopelijk zakken de prijzen nog lekker door komende tijd.
Ik vind dit altijd een beetje een zo zo voordeel. Je mist namelijk wel wat er in de komende jaren op moederbord gebied allemaal nog vernieuwd. Ik heb nu ook een alderlake z690 maar ga ook gewoon een nieuw moederbord halen als ik weer upgrade.
Ik vind dit altijd een moeilijk punt.

Voor gamen: wat mis je met de laatste 2-3 nieuwe moederborden nou echt? Ik heb zelf bijv. een z390 met een 9900k, 32 gb 3600 ddr4, 3x m.2 SSD en een 3090. Daarmee haal ik in 95% van de games gewoon minimaal 130 fps op een 1440p 144hz monitor. Dit gaat dus al vele jaren mee, als ik een nieuw mobo zou moeten halen zou ik pissed zijn eerlijk gezegd. Wat een werk ipv even de CPU veranderen (ik heb die ook watergekoeld). + nieuwe RAM moeten aanschaffen. -edit, bij 4K word de CPU nóg onbelangrijker

Je kunt een systeem maken dat nóg sneller, krachtiger (en vooral heter) is om nog eens 30 fps eruit te knallen.. waar je eigenlijk niets mee doet.

Is in dit geval een langdurig behouden platform niet gewoon het beste ;)

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 22 juli 2024 16:15]

Dat dus. Ook ik begrijp de rat race niet bij processors.
Mijn traagste computer die ik heb heeft nog een i7 3770 en ik gebruik die nog dagelijks naar volle tevredenheid, terwijl ik ook een R7 5700x staan heb. Bij surfen en office toepassingen merk ik geen enkel verschil tussen de twee.
Mijn mening is dat 90% van alle consumenten heeft genoeg aan een quad core cpu.

Bij grafische kaarten is dat niet veel anders. Ook al zitten er op T.net veel gamers, toch hebben huistuinkeuken computers en zakelijke computers een immens veel groter marktaandeel.
De meest gebruikte gpu in computerland is geen AMD of Nvidia, maar een Intel igp.

Om die reden is de i3 10100 de cpu+igp waar ik de laatste jaren al de meeste mensen mee heb blij gemaakt.
Dus volgens jou gebruiken 90% van alle consumenten alleen maar wat surfen en office toepassingen?
Ja, en andere toepassingen waar geen high-end cpu voor nodig is.
T.net is een beperkt wereldje, vergeet dat niet.
Dat is het gevaar van zo'n niche als waar we hier zitten; je vergeet dat het merendeel van de mensen maar een paar dingen er mee doet.

Anders ga maar eens na; als je tante vraagt wat voor computer ze moet kopen, dan vraag je toch ook wat ze er mee doen? En hoe vaak krijg je het antwoord; triple A games, zware spreadsheets en effects heavy video bewerking? Ik denk dat je veel meer; 'beetje surfen, beetje facebooken" dat soort dingen krijgt.

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 22 juli 2024 16:15]

Dat gebeurd tegenwoordig vooral op smartphones en tablets. Ik ken bijna niemand meer die privé iets anders gebruikt dan smartphones of tablets. Laptops en desktops worden door de gemiddelde consument eigenlijk vrij sporadisch gebruikt als het niet voor werk is.
Qua performance van de CPU's is het al tijden niet echt nodig om up te graden voor het gamen. Heb nu een 5800X en die draait op het gros van de games niet hoger dan 50%, maar toch pak ik de volgende upgrade mee naar een 7900X. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De stap naar DDR5 vind ik dan weer onnodig, dus blijf bij het X570 bordje.

Gedeeltelijk een stukje hobby, maar hoe langer je wacht hoe minder je nog kunt vangen voor je oude CPU.
Een nieuw aan te schaffen 7900X in je huidige X570 bord met DDR4 geheugen gaat hem niet worden. Nieuwe CPU's, nieuwe socket..
Of begrijp ik je verkeerd?
Begrijp je goed, kan zijn dat ik het verkeerd heb, maar heb verschillende geruchten gelezen dat de CPU's wel gaan werken op AM4. Zo niet wordt 't wel een prijzige upgrade hmmm
Is alleen maar een gerucht.

AMD zal zoiets alleen doen als ze bedreigd worden met de nieuwe raptor lake cpus als die marginaal stuk sneller zijn. En DDR5 is dan nog steeds te duur om intressant te zijn.
Gros van de mensen die AMD hebben zullen nog op AM4 blijven.. Om dan toch een verkopend product(en) te hebben zullen ze dan iets met AM4 moeten gaan doen..want daar zit dan nog steeds het grote publiek, aan wie ze nog andere producten proberen te slijten)

Maar als de verkopen van AM5 prima zijn , zal AMD voor AM4 niks of niet bijzonders nog uit brengen.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 16:15]

Helemaal mee eens. Ik sla deze generatie ook over. Vroeger was een overstap naar een nieuwe cpu nog een echte stap vooruit maar nu merk je het (bij normaal gebruik) niet meer.
Als je normaal gaat gebruiken kun je die daarna ook wel overslaan.
Voor gaming idd onzin.. maar vind ik van veel op pc gebied wel. Alle gaming benchmarks bij cpu releases etc. Voor die paar fps, vaak driver en optimalisatie afhankelijk.

Maar voor het productie werk zoals editing waar hij het over heeft wel een groot voordeel als je over een paar jaar voor vrij weinig geld een 24+ core er in kan stoppen..dan kan je met je ddr5 en moederbord gewoon door.

De vraag is wel doe je dat echt if ga je over naar een nieuw systeem.

Zal zelf nu voor amd gaan en dan over 3jaar een kleine investering doen , huidige cpu dan verkopen en 500 bij leggen voor een upgrade.

Doe dan ook zwaar 3d werk, gebruik ram en cpus tot de max
Ik heb door de jaren heen, wel mijn PC zelf ge-assembleert, maar CPU upgrade nooit. Enigste Weitec in 80387 FPU socket. En dan doet het 3 tot 10 jaar dienst. De laatste cyclus i920 en PhenomII X4 965. naar een 1950X
I920 defect de Phenom doet het nog steeds. Al gebruik meer de MAc mini.
Moederbord van AMD X470 naar AMD B550 naar AMD X570S ging moeite loos.

Alleen bord om wisselen en windows 10 de boel laten configureren en kon weer door.

Naar Intel zou het wel een probleem hebben opgeleverd (andere fabrikant en chipset)
Valt wel mee hoor. In de tijd van Windows 2000 kon Windows zich er wel eens in verslikken. Vanaf Windows 7 is het geen probleem meer, paar keer rebooten en klaar.
Omdat Windows pas sinds 7 niet meer specifieke cpu/chipset drivers installeerde maar standaard alles op het systeem zette. Vanaf dat moment kon je ook (meestal) probleemloos van AMD naar Intel switchen en vice-versa.
Tja, dat is altijd een afweging - ik zit ook nog met een z390 mobo, voorzien van een i7-9700 met 32GB, GTX1070 en 2 1T m2 sdd reepjes (voor dual boot). De videokaart wordt wat traag voor een 2560x1440 scherm, maar dat wat ik wel eens speel gaat nog prima - en anders schroef ik de details wel terug.

Als ik nu zou willen upgraden is het hooguit de video kaart voor een wat nieuwere maar het zal zeker geen 3090 worden. Een tweedehands van 1 of 2 generaties terug is ook al veel sneller dan de 1070, maar waarschijnlijk wordt het dan de i7 die wordt vervangen voor een i7 of i9 met meer cores - Dan gaat compileren een beetje sneller en is het makkelijk om wat vm's op te starten als je aan het testen bent.

En je kan je afvragen of je dan niet wat langer geld opzij kan zetten voor een nieuwe upgrade-set. Dan zou ik waarschijnlijk toch weer voor intel gaan want dat scheelt gewoon weer bijna 200 euro voor een setje DDR5 geheugen.

[Reactie gewijzigd door shades op 22 juli 2024 16:15]

zou er een 3070 erin zetten. Heb je een zelfde config als mij. ;)
Wat bedoel je met: laatste cpu op dit platform?
dat verwijst naar Intel zijn strategie dat er max 2 cpu generaties per platform / chipset ondersteund worden.

let maar op, na de komende cpu release zal de volgende gewoon weer met een nieuwe vereiste mobo upgrade komen.....it's the Intel way :D
Enigste wat ik gelezen heb is dat Zen 5 een geheel nieuw platform zal worden.

Daarbij vermoed ik dat USB4 en PCi-e 5.0 naar mainstream gaat komen.
En misschien dan ook een 2de M.2 5.0 x4 ssd erbij. (momenteel alleen 1 m.2 5.0 x4 voor high-end)

En ook iets met big-little wilt gaan doen.
USB4 (Thunderbolt) is nu al de standaard voor laptop docking stations. Met 1 connector heb je USB, LAN, dual video etc. Hier op een Ryzen 7 Mobile 4750U.
USB4 zit momenteel bij de X670e borden ook in (dus in de high-end)
Intel’s 14e en 15e generatie gaan idd op een nieuwe LGA 2551 socket:
https://nl.hardware.info/...op-nieuwe-lga-2551-socket
Weer nieuwe brackets voor koelers nodig, zelfs nu hebben niet alle fabrikanten voor al hun koelers de socket 1700 al.... AM5 kan gewoon met AM4 koelers gebruikt worden, komt ook gewoon weer met backplate, weer een pluspunt van AMD ;)
Genereert beetje pro editing dan geen geld om in hardware te investeren?
Lijkt me het eerste waar ik in zou investeren (na cam uiteraard ;))
zeker wel; vooral omdat je het een investering is, is het zeker interessant.
De coronamaatregelen heeft het filmvak behoorlijk hard geraakt in 2020 waardoor ik destijds mijn prioriteiten van investeringen naar een nieuwe camera heb verplaatst ipv een nieuwe PC (hij deed het destijds nog echt prima)
Afgelopen jaar was een upgrade niet zo interessant omdat we in een switch van DDR4 naar DDR5 geheugen zitten (Video-editing profiteert behoorlijk veel van DDR5 geheugen) + de hele GPU markt was financieel gezien een groot potje ellende.

Met mijn oude camera kon ik nog prima wegkomen met montage op mijn oude PC. Mijn nieuwe camera heeft zo'n zware bitrate en hoge data rate, dat een simpel i7-7700k'tje het gewoonweg niet meer kan trekken.
Dat is waar, ik ga me zelf ook een DDR5 aanschaffen en wacht tot de 12600k in prijs zakt ;)
GPU heb ik gelukkig weinig nut voor. Mijn DAW gebruikt dat niet.
Als je blue screens/crashes krijgt betekent dat gewoon dat je overclock niet stabiel is..
Mooi moment om over te stappen naar DaVinci Resolve zou ik zeggen :-)
Voor deze generatie ben ik vooral benieuwd naar de 13600K, 6+8 cores, unlocked en met waarschijnlijk een vrij fatsoenlijk stroomverbruik. Gaat denk ik een leuk chip worden voor een budget workstation.
Leuk zolang je geen virtualisatie doet
Leuk zolang je geen virtualisatie doet
Wat is er mis met de 12600k op dat gebied?
Hardware virtualization is available on the Core i5-12600K, which greatly improves virtual machine performance. Additionally, IOMMU virtualization (PCI passthrough) is supported, so that guest virtual machines may directly use host hardware.
De e cores zijn het probleem, je moet contant je affiniteit in de gaten houden. Genoeg over te vinden op het internet
op het internet vind je inderdaad alles maar het is afhankelijk van de soft die je gebruikt las ik.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 16:15]

waarom denk je dat Intel enkel P cores naar Xeon brengt.... omdat deze performance op alle cores garanderen.... e-cores is nice, maar waarom zou je dan een workstation bouwen, dan lap je er juist een cpu beest in alla 16core ryzen of threadripper afh van je toepassingen. niet van die zielige consumenten P+E combo enkel van toepassing voor avg joe en gamer.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:15]

E-cores komen in de toekomst nog wel Xeon met Sierra Forest, waarschijnlijk ook weer een kwestie van optimaliseren, aangezien deze generatie gepland staat voor 2024 volgens Intels roadmap, zal wel weer later worden kijkend naar de delays van Intels de laatste tijd :)
ooit zullen die er idd wel komen, zemoeten iets gaan doen tegen het 128core monster van AMD, deze zal lage ghz zijn en turbo maar dan nog....
Omdat je zonder e-core de pcores AVX512 enabled hebben.
En voor gaming ;)
Ben zeer benieuwd naar het prestatie verschil tussen deze en de r5 7600x :)
Zeker, gaan twee leuke generaties worden, erg benieuwd
Heb al gelezen dat de 13600k meer stroom gaat verbruiken dan de 12600k.
En als je nu een pc bouwt? (videokaart buiten beschouwing) nu een mooie prijs voor ryzen 5 generatie of toch wachten?
Wachten. Verstandiger om een AM5 mobo te pakken.
En dan mogelijk de x3d varianten... weer wachten. ;)
(geen idee hoe de prestatie verwachting bij die zullen zijn)
Geruchten zijn dat er meer x3d varianten komen.
Daar ga ik dus wel op wachten en dan kijken of deze gen mischien helemaal oversla. Zen5. Mischien is crisis ook voorbij.
Ligt geheel aan je use case want AM5 wordt rete duur door PCIE 5.0 en DDR5. Het is niet zo dat als er een nieuwe socket komt dat de vorige dan direct stopt met werken. Am4 kan nog jaren mee voor de meeste mensen, zelfs voor gamers. Je kunt beter profiteren van de lagere aanschaf prijzen van Am4 en daarmee geld uitsparen voor een knappe GPU dan in een duur platform investeren en geen geld meer hebben voor een knappe GPU. De prijzen van de gpu's gaan omlaag, helaas tergend langzaam, maar met een 3060TI of een 6750 XT op een B550 of een X570 bordje met een 5800X en 32 GB DDR4 ram hoef je je niet te schamen als je op max 1440P blijft gamen de komende jaren. Die 5600X kun je naar verloop van tijd nog wel een keer vervangen door een 5900x of een 5950X. Qua verwachte kosten voor een gemiddeld AM5 platform zul je daar toch meer dan het dubbele voor moeten betalen.
Leuk dat jij alle prijzen al weet "meer dan het dubbele" van CPU/mobo/ram , zet ze gerust even hier online.....

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:15]

Alleen van de 5600x naar de 5900x of 5950x is de moeite niet waard.

Ik heb 3 weken geleden nog een topic geopend met een zelfde soort vraag. Maar dan met een 5800x processor.. Kwa gaming zou je er niks mee opschieten.

Als dat wat onzin was, nou dan ben ik wel verkeerd toegelicht.. Want zat zowat al in de start om bij Zen 5 of Zen 6 iets anders te willen kopen.
Als je van plan bent om er meer dan 5 jaar mee te doen, dan kan je evengoed nu een voordelig systeem kopen. Tegen dat je terug gaat upgraden in dat geval zal am6 niet meer veraf zijn.
Ben je van plan om na om de +/- 3 jaar een upgrade te doen, kan je beter wachten op am5, je gaat er veel meer voor betalen, maar naar het einde toe kan je er dan gewoon een nieuwe cpu in prikken en je bent terug up to date.

[Reactie gewijzigd door DenHond op 22 juli 2024 16:15]

Alleen AM6 zal ook niet goedkoop zijn.. AMD behandeld deze platformen tegenwoordig als Premium opzet.
Dus ook voor AM6 zal je veel moeten betalen.. (dure moederborden en processoren) Alleen DDR5 zal dan goedkoper zijn (als dat platform uberhaupt dan nog DDR5 ondersteunt) Ga er wel vanuit kijkende hoe lang DDR3 en DDR4 support hebben gehad.

DDR3 vanaf eind socket 775 tot socket 1150 (haswell / broadwell)

DDR4 vanaf begin skylake tot socket AM4 / 1700
Mijn opzet was eerder, koop nu (relatief) voordelig een AM4 systeem, want hoogstwaarschijnlijk (ik heb geen glazen bol), zal de performance per euro hoger zijn met de huidige 'lagere' prijzen (al zeker voor gaming). Het is dan een zorg voor later, wanneer je een volgende upgrade nodig hebt, wat je dan gaat doen en wat er tegen dan is uitgebracht.
Het enige waar je jezelf met AM4 mee gaat beperken is 'Windows Direct Storage', wat momenteel nog vooral toekomstmuziek is, en ik geen flauw idee heb hoe dit met pci-e 4.0 SSD's moet presteren.

Ben dit trouwens momenteel zelf aan het afwegen. Ik zit nog met een 3570K systeem, dat voor mijn gebruik nog snel genoeg is, maar vooral ouderdomsproblemen heeft (moederbord drivers, chipset(?) problemen, W11 support,...).
Hier een vergelijkbare case: 4e generatie intel cpu maar wel courante gfx.

Nu een AM4 gebaseerd systeem voor prima prijs is minstens 5 jaar gamen voor de beste prijs gok ik.
Is met dit enorme energieverbruik Apple uiteindelijk toch de winnaar? Het is mooi als je zoveel prestatie nodig hebt, maar voor laptops voorspelt dit weinig goeds lijkt me. Die zijn warm en zwaar (batterij) of in de buurt van een stopcontact. Of gewoon weinig sneller dan de vorige generatie.
Zijn (naast servers) laptopprocessoren niet het meest verkocht?
Dit heeft niets te maken met laptops en al helemaal niet met ARM64.
Vergelijking met apple gaat dus niet op
AMD gaat van 7nm naar 5nm. Hoewel hun laptop 6000 serie al op 6nm zat. Maat goed, een kleiner procedé dus. Dat betekent dat de zen 4 laptop CPU's zuiniger worden dan de zen 3+ cpu's.

Tenzij je het topmodel wil, dan zal hij flink slurpen. Daar staat dan weer tegenover dat hij waarschijnlijk flink sneller zal zijn dan M2. Intels 12th gen laptop CPU is al sneller: https://nanoreview.net/en...hk-vs-apple-m2#benchmarks
Het enorme verbruik van sommige cpu's is vooral omdat ze gewoon net zo lang door gaan met kloksnelheid en voltage verhogen tot het moeilijk te koelen wordt. Om maar zo veel mogelijk rekenkracht uit de chip te persen. Je kan ze ook draaien op het halve verbuik met ~85% van de prestaties.
Naast prijzen en stroomverbruik ben ook benieuwd naar de beschikbaarheid van de CPU’s.

Bij de lancering van de AMD 5000 was het tot een halfjaar/jaar lastig er inderdaad een CPU aan te schaffen. Als je er echt eentje wilde was het via fora nodig om een drop bij een winkel af te wachten en dan snel te bestellen of aan te sluiten in een wachtrij bij een webwinkel.

Dat was bij laatste Intel launch van de 12 serie heel anders, volop verkrijgbaar na een aantal weken.

Dit kan ook een reden te zijn om te wachten totdat beide partijen nieuwe cpu’s op de markt hebben gebracht; bijvoorbeeld nu AMD bestellen met een lange levertijd of volgende maand Intel direct geleverd krijgen…
Bij de lancering van de AMD 5000 was het tot een halfjaar/jaar lastig er inderdaad een CPU aan te schaffen.
Je noemt de AMD 5000-serie, maar het was meer een probleem van de chipmarkt als geheel dan van de 5000-serie zelf. De redenen zijn bekend: corona, de nieuwe consoles die dezelfde chips nodig hadden. Daarbij nog productieproblemen bij Intel's vertraagde 10nm-procedé waardoor iedereen een Ryzen wilde hebben.

En dan nu: Intel en AMD hebben beiden weer goede producten op de markt, de tekorten zijn inmiddels allemaal weggewerkt, en we gaan een economische recessie in. Op dit moment zijn verschillende fabrikanten juist orders bij TSMC aan het annuleren vanwege de dalende vraag. Oké, niet op 5nm waar de 7000-serie op gebakken wordt, maar zelfs als er tekorten zijn zullen die van een heel andere orde zijn dan bij de 5000-serie.
kijk misschien even naar de laatste statistieken van leveringen... daar zal je zien dat INtel nog steeds achteruitgaat met aantallen en AMD nog steeds verhoging (mits kleine kwartaal drop bij allereerste launch Aderlake). m.a.w. Intel heeft gewoon te veel CPU omdat de consument hem niet moet hebben....
> Intel voegt vooral cores toe, terwijl AMD primair de kloksnelheden flink opschroeft.

Oh how times have changed :Y)

Ik kijk vooral uit naar de 3d-cache varianten!
Wat hoop je van de 3D-cache variant te verwachten..

Er zeiden een hoop mensen ook dat ze op 5800x 3d aan het wachten waren.. En toen bleek het toch wel een beetje tegen te vallen.. Aangezien er niet echt bepaald veel van die chips verkocht zijn.


Wat ik wel verwacht van een R7 7800X 3D is dat het vast wel een premium prijs zal krijgen over de normale Zen 4 processoren.. En dan weer heel lang die hoge prijs weer lang statisch vast houden..

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 16:15]

Anoniem: 58485 @Robin415 augustus 2022 05:19
5800X3D heeft een hele aparte use case. Games!

Het verbruikt ook veel minder dan een high-end model van Intel in waarin je vaak meer kwijt bent (Moederbord, Koeling) t.o.v AMD.
Sommige simulatiespellen.

https://github.com/xxEzri...b/main/Guide.md#stellaris

Specifiek Factorio en Stellaris. Het laatste speel ik zelf ook.

Performance in Rimworld lijkt ook serieus beter te zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=mdLcmXTzpLg

Maar benchmarks zijn zeer lacking.

Zelf zou ik zeer graag willen dat reviewers dit soort niche spellen benchmarken, en misschien ook wat benchmarks voor modded minecraft. Bij dit soort spellen lijkt de 3d cache ontzettend veel te helpen.
Ik sta letterlijk te popelen :) Dit begint echt de generatie te worden waar beide teams serieus aan het compete zijn en ik kijk heel erg uit naar hoe het hierna zal gaan. In ieder geval gaat de consument hier veel profijt van hebben, vergeleken met pre-ryzen era ;)
Dat zeggen we bijna bij iedere release sinds zen 1. Uiteindelijk zijn het altijd dezelfde winstmarges. Het zijn giga tech bedrijven, die doen alles gecontroleerd en in fases uitbrengen. En proberen zoveel mogelijk mensen het idee te geven dat het dit keer echt erom gaat spannen en ze echt alles maar dan ook alles ervoor uit de kast hebben getrokken.
AMD liep nog niet zo heel veel voor in de eerste 2 zen generaties en Intel liep te lang op 14nm+++ te werken. Deze gen laat denk het beste van beide kanten zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.