Inleiding
In het kort
De Nothing Phone (1) werd met veel bombarie aangekondigd en de hype die daarop volgde was groots. Nu die hype voorbij is, moeten we zeggen dat het apparaat hem niet heeft kunnen waarmaken. Dat is niet erg; het is alsnog een goed toestel dat zich in de middelste regionen van de midrange klasse heeft weten te plaatsen, met op sommige aspecten een flinke uitschieter naar boven. Zo is de schermhelderheid gemiddeld, maar de kleurweergave zo goed dat hij mee kan komen met de duurste vlaggenschepen. De camera schiet gemiddelde plaatjes, maar met bovengemiddelde kleurechtheid. De smartphone heeft verder een IP53-rating, een krachtige Qualcomm Snapdragon 778+-processor en een verfrissende led-interface aan de achterzijde. Daarnaast heeft het toestel een zeer schone Android-omgeving zonder bloatware, en biedt Nothing er tot juli 2026 ondersteuning voor. Je zult het wel zonder geheugenkaartlezer en koptelefoonaansluiting moeten doen.
Carl Pei, medeoprichter van OnePlus, verliet het bedrijf eind 2020 en richtte een eigen bedrijf op dat hij Nothing noemde. De oprichter liet in eerdere presentaties weten dat de techmarkt voor consumenten saai is geworden en Nothing daar iets aan wil doen. Pei vertelde verder dat hij opzettelijk mysterieus is gebleven en slechts sporadisch kleine tipjes van de sluier oplichtte, een strategie die hij vroeger ook toepaste bij OnePlus. Uiteindelijk kondigde hij de Nothing Phone (1) aan, een smartphone die het hart moet vormen van het open ecosysteem van Nothing en tegelijkertijd ook makkelijk kan integreren in ecosystemen van concurrenten.
Lang voordat het toestel uitkwam, was de hype al groots. Ruim een jaar geleden kwam de geruchtenmolen op stoom en werd er gesproken over draadloze oordopjes onder de naam Nothing Ear (1), een powerbank genaamd Nothing Power (1), en een smartphone, de Nothing Phone (1). Overigens is het niet gemakkelijk om als nieuwe speler te overleven op de volle smartphonemarkt. Dat bewijst het smartphonemerk Essential van Android-oprichter Andy Rubin, dat er al na drie jaar en één toestel mee stopte. Saillant detail is dat Nothing de merknaam Essential inmiddels heeft overgenomen, al verschijnt de eerste telefoon dus gewoon onder de eigen merknaam.
Inmiddels zijn de draadloze oordopjes al een poosje uit en hebben we de smartphone in ons bezit. Het is een midrange toestel dat vooral op uiterlijk gebied opvallend over moet komen en gebruikers weer met plezier moet laten kijken naar tech. Het toestel komt in drie varianten op de markt. De variant met 8GB geheugen en 128GB opslagruimte kost 469 euro; de versie met 256GB opslagruimte kost 499 euro. Een versie met 12GB geheugen en 256GB opslagruimte komt aan het einde van de zomer en gaat 549 euro kosten.
Gaat het Pei lukken om de hype waar te maken met deze smartphone? Wij hebben het toestel op de pijnbank gelegd en vergeleken met de ongeveer even dure Samsung Galaxy S21 FE en de realme GT Neo 3T. Dat laatste toestel heeft ongeveer dezelfde specificaties als de Nothing-telefoon en is een van de aanraders in onze huidige Smartphone Best Buy Guide.
Behuizing en scherm
Je kunt er niet omheen: als je de Nothing Phone op een afstandje ziet liggen met het scherm naar boven gericht, zou je denken dat het een iPhone 12 of 13 is. Het design heeft dezelfde vlakke zijkanten als die smartphones. Overigens is het verschil wel voelbaar als je de Nothing Phone (1) oppakt. De randen van het platte frame zijn afgerond en voelen daardoor minder scherp dan die van de toestellen van Apple. We kunnen dan ook zeggen dat deze smartphone heerlijk in de hand ligt. Ondanks de glazen achterkant glijdt de smartphone niet uit onze handen. Het apparaat voelt ook stevig aan en geeft niet of nauwelijks mee als het wordt getordeerd. We horen weliswaar licht gekraak, maar hebben niet het idee dat het toestel snel zal breken.
Als je de smartphone omdraait, valt de iconische achterkant van de Nothing Phone (1) echter direct op en is er geen twijfel over mogelijk dat je met een toestel van het nieuwe bedrijf hebt te maken. De witte ledstrips die in speciale vormen onder het doorzichtige glas zijn te zien, vallen zelfs op als ze uit staan. Om de twee camera’s zit een C-vormige strip die zich om de lenzen heen vouwt. Rechtsboven zit een schuine strip die diagonaal naar de rechter bovenhoek is gericht. In het midden zit om de draadloze laadspoel een G-vormige strip. Deze is het grootst en midden onder bevinden zich twee strips die samen de vorm van een uitroepteken hebben. Nothing noemt deze leds de Glyph-interface en het is mogelijk de strips onafhankelijk van elkaar te laten oplichten. Ze kunnen worden gebruikt als notificatieleds die aangeven hoe vol de accu is of die kunnen bijschijnen als je met de camera aan de slag gaat. Als je gaat filmen, licht rechtsboven een rode led op. Alle leds, behalve de rode, kunnen ook individueel oplichten op de maat van de muziek van je ringtone.
Ook de power- en volumeknoppen zitten op ongeveer dezelfde plek als bij de toestellen van Apple. De powerknop bevindt zich aan de linkerzijde van het toestel. Aan de onderkant zitten een USB-C-poort, simkaarttray, microfoongaatje en een van de twee stereospeakers. De tray heeft overigens slechts plaats voor twee simkaarten; een microSD-kaart kan niet worden gebruikt. Ook de koptelefoonaansluiting is in geen velden of wegen te bekennen. Hoewel de aansluiting in deze prijscategorie gemeengoed is, kunnen we wel raden wat de reden is waarom deze smartphone het zonder deze poort moet doen: de Nothing Ear (1). Rechts van het toestel zitten de twee volumeknoppen en bovenin zit nog een microfoongat. Aan de voorzijde zit linksboven een gaatje voor de frontcamera en midden boven zit de oorluidspreker die tegelijkertijd als tweede speaker fungeert.
De vingerafdruklezer bevindt zich onder in het scherm en doet zijn werk goed. Het is niet de snelste lezer, maar hij is accuraat. De trilmotor geeft een goede feedback. Het trillen gaat iets minder hard dan gemiddeld, maar de tikken zijn juist weer bovengemiddeld goed voelbaar.
De telefoon is 15,9x7,6cm groot, 8,3mm dik en heeft een gewicht van 194 gram. Zowel de voor- als achterzijde is voorzien van een Gorilla Glass-beschermlaag. De schermranden van dit toestel zijn aan alle zijden even groot, net zoals bij de iPhone 12 en 13. Deze symmetrische stijl heeft het bedrijf voor elkaar gekregen door gebruik te maken van een flexibel oledscherm, waardoor de elektronica naar binnen kon worden omgevouwen. Het laat de telefoon nog strakker en luxer ogen. Dat is een mooie extra.
:strip_exif()/i/2005227824.jpeg?f=imagenormal)
Het oledscherm is 6,55 inch groot en heeft een resolutie van 2400x1080 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. Wij konden in de opties alleen maar kiezen tussen 60 en 90Hz, maar dat blijkt een vertaalfout. Met de taal op Engels staat er ineens '60Hz' en '120Hz'. Het scherm voelt in ieder geval vloeiend aan en ook is het compatibel met HDR10+. Als we kijken naar de helderheid van het scherm, valt ons op dat het binnenshuis zeer goed is af te lezen. In de volle zon zal je echter meer moeite moeten doen om alles duidelijk te kunnen zien. Om te kijken hoe deze smartphone zich verhoudt tot gelijkgeprijsde toestellen en smartphones met ongeveer dezelfde specificaties, zijn wij in de weer gegaan met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-software.
- Piekhelderheid wit (33%)
- Piekhelderheid wit (100%)
- Minimale helderheid
- Gem. grijswaardenfout
- Gem. kleurfout
De Nothing Phone (1) scoort op het gebied van schermhelderheid gemiddeld. In onze grafiek is het apparaat te vinden in de middelste en onderste regionen en moet het de toestellen van Samsung en realme voor zich dulden. Het enige aspect waar het toestel uitmuntend op scoort, is de kleurweergave. De telefoon komt goed mee met de gemiddelde high-end smartphone. Dat maakt de Nothing Phone (1) een uitstekend toestel voor het bekijken van films en foto’s.
Camera
De achterkant van de Nothing Phone (1) bevat geen drie, vier of zelfs vijf camera's, maar slechts twee modules. Beide hebben een sensorresolutie van 50 megapixel met 4-in-1 pixel binning, wat standaard 12,5 megapixel foto's oplevert. Het gebruik van slechts twee camera's is een bewuste keuze: Nothing liet weten liever een kleiner aantal kwalitatieve camera's in te bouwen dan een grote hoeveelheid minderwaardige exemplaren, een keuze waar wij wel achter kunnen staan.
De hoofdcamera heeft een Sony IMX766-sensor van ongeveer 50mm² achter een optisch gestabiliseerde f/1.9-lens. De meeste toestellen in dit prijssegment hebben geen optische beeldstabilisatie, dus dat is een welkome extra. De ultragroothoekcamera heeft een kleinere Samsung JN1-sensor van rond 20mm² achter een f/2.2-lens. De camera kan op 4cm focussen voor macrofoto's, opnieuw iets dat veel andere toestellen niet hebben. Aan de voorzijde zit een 16 megapixel-camera, voorzien van een Sony IMX471-sensor met een resolutie van 16 megapixel en een oppervlakte van rond de 15,9mm².
Het eerste dat opvalt is dat de Nothing Phone mooie, kleuraccurate foto’s schiet en dat het goed meekomt met andere midrange-smartphones, met hier en daar een uitschieter naar boven. Als we de foto's naast de exemplaren van de realme GT Neo 3T en Samsung Galaxy S21 FE leggen, komen de foto’s van Nothing er vaak het beste uit. Als de lichtomstandigheden goed zijn, schiet het toestel prachtige foto’s, maar als we gaan pixel peepen zien wij wel dat er zo nu en dan iets minder detail wordt vastgelegd dan bij de Galaxy S21 FE. De kleuren zijn in vergelijking met de twee andere toestellen wel het accuraatst. De Galaxy S21 FE pompt de kleuren wat verder op en de realme GT Neo 3T gooit daar soms nog een dikke schep bovenop. De Nothing weet daarnaast een goede balans te vinden tussen het naar voren halen van schaduwrijke delen en het niet laten uitfikken van de lichte delen.
Bij de Samsung valt het vooral op dat alle groene elementen er echt uitspringen. Vooral op de bosfoto is te zien dat alle groene bladeren op de grond bijna oplichten. De realme doet dat al iets minder terwijl de Nothing gaat voor een realistische weergave. De zoomcamera legt minder detail vast in vergelijking met de hoofdcamera. Op dat gebied moet de Nothing Phone (1) het afleggen tegenover de Samsung, maar presteert wel een stuk beter dan de realme. Vreemd genoeg zijn er situaties, waarbij de Samsung dan weer meer detail vastlegt. Dat is vooral goed te zien op de foto van het klooster. Dit was een lastige foto om te nemen omdat er zeer veel tegenlicht was; wellicht wist het hdr-filter niet helemaal hoe het met deze situatie om moest gaan, zelfs de realme GT Neo 3T heeft sommige delen met meer detail vastgelegd dan de andere twee, bovendien is het het enige toestel dat geen last had van lensflares. Op andere momenten weet het hdr-filter het op alle drie de toestellen zeer goed te doen en liggen de resultaten weer dichtbij elkaar.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme GT Neo 3T
Als we gebruikmaken van de zoomfunctie worden de verschillen wat groter. De Samsung Galaxy S21 FE heeft een echte 3x-telecamera aan boord, dus die presteert logischerwijs beter als je ver gaat inzoomen, maar ook de ingezoomde foto's van de realme GT Neo 3T zijn gedetailleerder.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme GT Neo 3T
De foto’s van de ultragroothoekcamera van de Nothing Phone (1) zien er mooi uit, maar het verschil met de groothoekfoto’s van de Galaxy S21 FE is nauwelijks zichtbaar. Er wordt ongeveer evenveel detail vastgelegd. Het enige waarin het verschil wat groter is, is de kleurweergave. Op dat gebied scoort de Nothing wederom het best. Op de foto’s van de Nothing is wel wat meer ruis te zien dan op de afbeeldingen van de andere twee smartphones, maar in beide gevallen is het vooral het gladstrijkalgoritme die wat strenger te werk gaat. De realme heeft wel wat vaker moeite om mee te komen met de rest, te zien aan de fletsere kleuren en de grotere hoeveelheid ruis.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme GT Neo 3T
De frontcamera van de Nothing Phone (1) is de zwakste van de drie. De kleuren zijn oververzadigd en er wordt het minste detail vastgelegd. De Samsung Galaxy S21 FE doet het stukken beter en de realme is een goede tweede.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme GT Neo 3T
Als we foto’s schieten in situaties met minder licht worden de verschillen wat groter. De Nothing Phone (1) produceert wat meer ruis dan de S21 FE en legt een stuk minder details vast. In de nacht komt het toestel nog aardig mee met de Samsung zolang er genoeg (straat)verlichting is om bij te schijnen. Zijn er echter minder lichtbronnen in de buurt, dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Dit is vooral goed te zien op de laatste foto van een straat waar de lantaarns zijn uitgevallen. De realme GT Neo 3T, die een camera heeft zonder optische beeldstabilisatie, heeft daar overigens nog veel meer last van. Zelfs in situaties met genoeg straatverlichting zijn de foto’s die dat toestel maakt belabberd.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme GT Neo 3T
De macrofunctie van de Nothing Phone (1) is prima. De ultragroothoek kan dankzij de autofocus gebruikt worden om macrofoto’s te schieten en zoals bij veel andere smartphones wordt aangeraden dit te doen met een afstand van 3 à 4 centimeter. De Samsung Galaxy S21 FE heeft geen macrocamera en kan ook de ultragroothoekcamera niet gebruiken voor macrofoto’s. Het is dan ook niet zo heel gek dat de foto van Samsung niet in focus is. De Nothing Phone (1) kan wel focussen, maar door de relatief grote sensor is de scherptediepte gering, wat betekent dat de randen van het beeld onscherp worden. Daar heeft de realme GT Neo 3T, met zijn vermoedelijk piepkleine 2 megapixel-macrosensortje, geen last van, waardoor de foto als geheel het scherpst is.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme 3T
Als je van plan bent veel te filmen, is ook dan de Nothing Phone een goed toestel. Het apparaat kan zich meten met de Galaxy S21 FE en doet het op sommige momenten zelfs beter door meer detail vast te leggen.
Vlnr: Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B), Nothing Phone (1), realme 3T
Hardware en accuduur
De Nothing Phone (1) is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 778G+. Deze chip is door TSMC geproduceerd, op 6nm. De vier Cortex A78-cores op deze chip zijn iets hoger geklokt dan die op de normale 778G die bijvoorbeeld was te vinden in de Samsung Galaxy A52s: 2,5GHz tegenover 2,4GHz. In de praktijk hebben wij weinig gemerkt van dit verschil, maar op de lange termijn zullen zwaardere apps en games dankzij de hogere kloksnelheid waarschijnlijk iets beter presteren.
Wat warmteontwikkeling en throttling betreft, weet de chip zich goed staande te houden. Tijdens het spelen van zware games als Genshin Impact en PUBG wordt het toestel wel behoorlijk warm, maar niet zo warm dat er wordt gethrottled. Ook tijdens de Wild Life Stress Test van 3DMark weet de smartphone erg lang maximale prestaties te leveren. Pas bij de laatste paar runs wordt er getrotthled en worden de prestaties een beetje teruggeschroefd.
Nothing heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het verspreiden van de warmte rondom het aluminium frame. De rest van de smartphone blijft relatief koel. Dat is natuurlijk niet zo gek, gezien de volledig doorzichtige glazen achterkant. Het is duidelijk te zien dat de componenten niet tegen deze plaat rusten, wat ervoor zorgt dat op die manier geen warmte wordt verspreid. Dat maakt de gekozen oplossing om de warmte te verspreiden des te inventiever.
- Wild Life Stress Test - Stabiliteit
- Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Als we naar gemiddeld gebruik kijken, doet de smartphone het zeer goed. Alle apps en functies werken vloeiend en reageren rap; van haperingen is geen sprake. Alleen als we zware games op de hoogste instellingen spelen, treedt hier en daar een kleine hapering op, maar als je je daarbij realiseert dat je met zulke instellingen op een midrange smartphone speelt, valt het nog alleszins mee.
De stereospeakers op de Nothing Phone (1) klinken aardig. De onderste speaker is een stuk luider dan de bovenste speaker die tegelijkertijd dienstdoet als oorluidspreker. Het produceren van hoge tonen gaat het toestel goed af, al merken we wel dat op bepaalde hoogtes de behuizing resoneert, wat kan klinken als vervorming. Dit gebeurt echter alleen als je het toestel op zijn hardst zet. Ook met lage tonen heeft de smartphone wat moeite; ze zijn niet altijd even goed te horen. Desondanks is er geen sprake van vervorming als er lage tonen worden afgespeeld.
De Nothing Phone (1) is beschikbaar in verschillende configuraties. Er is een variant met 8GB ram en 128GB opslagruimte, en een met 8GB ram en 256GB opslagruimte. Later dit jaar komt er nog een versie met 12GB ram en 256GB opslagruimte.
Accu
De Nothing Phone (1) is voorzien van een accu met een capaciteit van 4500mAh. Hoewel er steeds meer midrange toestellen met een 5000mAh-accu zijn, weet het toestel van Nothing zich goed staande te houden tussen apparaten met een grotere accucapaciteit. Dat komt waarschijnlijk door de efficiënte Qualcomm Snapdragon 778+. De Nothing Phone (1) houdt het in onze wifi-browsetest veertien uur en drie kwartier vol. De realme GT Neo 3T gaat iets langer door en de Samsung Galaxy S21 FE geeft er na tien uur al de brui aan. In de 4G-browsetest doet het toestel het nog beter; hierbij laat de Nothing Phone (1) ook het toestel van realme achter zich. Video’s kijken is qua accuduur ook geen enkel probleem; dat kun je ruim een dag lang onafgebroken doen.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
- Laadtijd
- Procent vol na 30 minuten
Het toestel kan snel worden opgeladen met een vermogen van 33W. Bijzonder voor een midrange smartphone is de mogelijkheid tot draadloos laden; dat gaat met 15W. Deze smartphone kan bovendien andere apparaten draadloos terugladen met 5W. De Phone (1) laadt weliswaar minder snel op dan het gemiddelde Chinese toestel, maar het apparaat kan snel genoeg meekomen. In minder dan een uur is het toestel volledig voorzien van energie en als je de smartphone een half uurtje aan de lader hangt, is het al voor 68 procent gevuld. Overigens wordt er geen lader meegeleverd met het toestel. Mocht je nog geen snellader in je bezit hebben, dan zul je die dus los moeten aanschaffen. Dat kan een lader van Nothing zelf zijn, maar je kunt ook een standaard USB-pd-lader gebruiken.
Software
De Nothing Phone (1) heeft niet alleen opvallende hardware, ook de software kan er wat van. Het toestel is uitgerust met Android 12 met daaroverheen de grafische schil die het bedrijf Nothing OS noemt. Die schil doet zijn naam eer aan, want er is bijna niets toegevoegd of veranderd aan het besturingssysteem. Deze smartphone geeft je een zeer goede, schone Android-ervaring en daar worden wij heel blij van. Er is geen bloatware te bekennen. Alle apps in de drawer zijn standaard Android- en Google-apps, op de audiorecorder na. Die is van Nothing zelf en heeft hetzelfde minimalistische uiterlijk als de rest van de UI-elementen.
Verder is in de instellingen een optie verwerkt voor het aanpassen van de Glyph-interface. In deze menu-optie is het mogelijk in te stellen hoe de ledjes op de achterzijde van het toestel reageren. Denk daarbij aan het instellen van de ringtones en de manier waarop de leds oplichten. Het toestel wordt standaard geleverd met tien Glyph-ringtones die allemaal een glitchy thema hebben dat doet denken aan telefoons en digitale horloges uit de vorige eeuw. Het is uiteraard ook mogelijk zelf ringtones toe te voegen. De ledjes op de achterkant zullen meeknipperen met je muziek, maar niet echt op de maat. Het is ook niet mogelijk om de manier waarop de ledjes knipperen aan te passen. Nothing heeft overigens aangegeven dat er in de toekomst meerdere Glyph-ringtones kunnen worden gedownload. Mocht je niet gecharmeerd zijn van de lichteffecten achter op je toestel, dan kun je ze uiteraard uitschakelen of de intensiteit ervan terugschroeven. Het is ook mogelijk om in te stellen dat de leds oplichten als een notificatie binnenkomt terwijl je het toestel omgedraaid op tafel hebt liggen. Het geluid is dan uitgeschakeld, maar de ledjes knipperen op een bepaalde manier.
Een andere optie in deze telefoon is de mogelijkheid om verbinding te maken met je Tesla-auto. De ingebouwde functie zit standaard verwerkt in het pulldownmenu en de instellingen daarvoor zijn te vinden in het experimentele deel van het instellingenmenu. In deze Quick Setting is zichtbaar hoeveel kilometer de auto nog kan rijden op de resterende acculading, kan de airconditioner worden ingeschakeld en zijn de deuren te openen. Wij hadden helaas geen Tesla tot onze beschikking om deze optie uitgebreid te testen.
Integratie met producten van andere merken zou binnenkort volgen. Zo is ons verteld dat de Airpods van Apple net zo makkelijk en uitgebreid kunnen worden beheerd als op de iPhone. Deze functie was op het moment van schrijven niet beschikbaar, zodat de dopjes van Apple op dezelfde manier werkten als op elke andere Android-smartphone. Integratie met andere producten zou later moeten komen, maar daarover heeft Nothing nog niets losgelaten.
Om in te spelen op de Web 3.0-'hype' heeft Nothing de mogelijkheid toegevoegd om je nft's te beheren vanuit je telefoon. Dit is geen losse app die verwijderd kan worden, maar een widget die is geïntegreerd in de grafische gebruikersinterface van Nothing OS. De widget kan verbinding maken met je nft-wallet en alle objecten weergeven op je hoofdscherm. Ook dit is een optie die wij helaas niet konden testen; wij hadden geen verveelde apen om te koppelen.
Hoewel de rest van het besturingssysteem er net zo uitziet als elke andere vanilla Android, is er genoeg aangepast om het systeem een beetje een eigen gezicht te geven. Het standaardlettertype heeft een dot matrix-uiterlijk en is te vinden in veel menu-elementen en widgets. Daarnaast is het dankzij de 'max icons'-instelling mogelijk om bepaalde iconen extra groot weer te geven. Deze extra grote iconen zijn ook te zien in het pulldownmenu. De draadlozeconnectiviteitsopties, zoals bluetooth- en wifi-instellingen, worden op dezelfde manier weergegeven.
Hoewel wij in de basis erg blij zijn met het besturingssysteem, zijn er wel wat puntjes waaraan je kunt zien dat het systeem nog net niet helemaal af is. Zo komen we hier en daar elementen tegen die niet (goed) zijn vertaald. Dat resulteert in kromme vertalingen of Engelstalige elementen in een verder Nederlands menu. Deze foutjes zorgen niet voor problemen, maar ze doen afbreuk aan de combinatie van de strakke manier waarop het systeem in elkaar steekt en het strakke uiterlijk van deze telefoon.
Daarnaast lijkt er een probleem te zijn met de (drm-)certificering van het toestel. Hoewel het apparaat netjes Widevine L1 ondersteunt en overweg kan met HDCP 2.3, lukt het bijvoorbeeld niet om Netflix te installeren. De app is niet zichtbaar in de Play Store en handmatig navigeren naar de app in deze store levert een foutmelding op die zegt dat de app niet compatibel is met het toestel. Handmatig de .apk sideloaden heeft ook geen zin. Netflix wil niet starten en geeft aan niet compatibel te zijn met het apparaat. Wij hebben dit voorgelegd aan Nothing en het bedrijf liet weten dat dit een bekend probleem is waaraan wordt gewerkt. Op het moment dat het toestel in de open verkoop komt, zou er een update beschikbaar moeten zijn die het oplost. Wij zullen deze review hierop aanpassen, mocht dat het geval zijn.
Wat ondersteuning betreft, zit het met dit toestel wel snor. In een tijd dat steeds meer fabrikanten hun smartphone drie tot vijf jaar ondersteunen, zit Nothing ook dat gebied mooi in het midden. De Phone (1) krijgt vier jaar lang ondersteuning en drie OS-updates. Dat betekent dat het toestel tot juli 2026 zal worden onderhouden. Het is nog niet duidelijk of het apparaat daarna kan worden voorzien van custom roms. Toen wij vroegen hoe het zit met het ontgrendelen van de bootloader, werd er resoluut gezegd dat Nothing daar niets mee doet en het op geen enkele manier zal ondersteunen. Desondanks kwamen wij erachter dat enkele dagen geleden de kernel-broncode is vrijgegeven door Nothing en dat de bootloader simpelweg met enkele adb-commando’s kan worden ontgrendeld. Dat is goed nieuws voor de custom rom-community. Wij verwachten dan ook dat er op korte termijn genoeg custom roms voor dit toestel zullen verschijnen.
Conclusie
De Nothing Phone (1) is op het eerste oog een prachtig toestel om te zien en het ligt ook nog eens lekker in de hand. De hype rondom deze smartphone geeft hem een hoge gunfactor. Maar als we louter kijken naar wat het toestel echt is, dus zonder alle hype en de mooie lampjes, wat blijft er dan over? Het antwoord luidt: niet veel bijzonders, en dat bedoelen we niet per se negatief.
Dit toestel is een mooie middenmoter die zich zeer goed staande kan houden tussen alle andere midrange smartphones, ook al is hij wat duurder dan apparaten met dezelfde specificaties. De camera is gemiddeld, de schermhelderheid is gemiddeld, de opslag is gemiddeld en de geluidsproductie is gemiddeld. Daarnaast kent het toestel een aantal mooie uitschieters. De kleurweergave van het scherm is zeer goed, het toestel werkt lang op een acculading, de kleurechtheid van de camera is uitstekend en de softwareondersteuning is bovengemiddeld. Bovendien is de bootloader zeer makkelijk te ontgrendelen, waardoor de community ook nog eens los kan gaan met dit toestel.
Verder zijn wij erg te spreken over de schone Android-ervaring. Er zijn geen bloatware-apps geïnstalleerd en het uiterlijk van het systeem is lekker minimalistisch. De enige extra’s die zijn toegevoegd, kunnen worden bereikt via het instellingenmenu of via widgets en zitten je totaal niet in de weg als je ze niet gebruikt.
Als we kijken naar de uiterlijke kenmerken is het natuurlijk de Glyph-interface die de show steelt. De leds op de achterzijde kunnen worden gebruikt voor het weergeven van notificaties, als oplaadindicator en als extra verlichting tijdens het fotograferen en filmen. Het ziet er prachtig uit en werkt zeer goed. De bijgeleverde ringtones met glitchy thema maken het mooi af. We vragen ons wel af hoe lang dit leuk blijft en of het niet meer is dan een gimmick.
Er zijn ook zaken die we minder geslaagd vinden. Hoewel de software schoon en strak oogt, merken we dat hij hier en daar nog niet helemaal af is. Zo zitten er vertaalfouten in de menu’s en zorgt een bug in het drm-systeem ervoor dat Netflix niet werkt. Daarnaast missen we de koptelefoonaansluiting en geheugenkaartlezer. Deze twee onderdelen zijn bij toestellen in deze prijscategorie nog steeds vaak aanwezig.
Als we kijken naar het totaalplaatje, is de Nothing Phone (1) gewoon een goed midrange toestel dat lekker snel reageert, goed in de hand ligt en dankzij de ledjes op de achterkant een verfrissende uitstraling heeft. Kijk je door de hype heen, dan is het een toestel dat nog steeds indruk maakt, en dat is niet niks voor een nieuwkomer.