Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Nothing Phone (1)

Alsof het niets is

Conclusie

De Nothing Phone (1) is op het eerste oog een prachtig toestel om te zien en het ligt ook nog eens lekker in de hand. De hype rondom deze smartphone geeft hem een hoge gunfactor. Maar als we louter kijken naar wat het toestel echt is, dus zonder alle hype en de mooie lampjes, wat blijft er dan over? Het antwoord luidt: niet veel bijzonders, en dat bedoelen we niet per se negatief.

Dit toestel is een mooie middenmoter die zich zeer goed staande kan houden tussen alle andere midrange smartphones, ook al is hij wat duurder dan apparaten met dezelfde specificaties. De camera is gemiddeld, de schermhelderheid is gemiddeld, de opslag is gemiddeld en de geluidsproductie is gemiddeld. Daarnaast kent het toestel een aantal mooie uitschieters. De kleurweergave van het scherm is zeer goed, het toestel werkt lang op een acculading, de kleurechtheid van de camera is uitstekend en de softwareondersteuning is bovengemiddeld. Bovendien is de bootloader zeer makkelijk te ontgrendelen, waardoor de community ook nog eens los kan gaan met dit toestel.

Verder zijn wij erg te spreken over de schone Android-ervaring. Er zijn geen bloatware-apps geïnstalleerd en het uiterlijk van het systeem is lekker minimalistisch. De enige extra’s die zijn toegevoegd, kunnen worden bereikt via het instellingenmenu of via widgets en zitten je totaal niet in de weg als je ze niet gebruikt.

Als we kijken naar de uiterlijke kenmerken is het natuurlijk de Glyph-interface die de show steelt. De leds op de achterzijde kunnen worden gebruikt voor het weergeven van notificaties, als oplaadindicator en als extra verlichting tijdens het fotograferen en filmen. Het ziet er prachtig uit en werkt zeer goed. De bijgeleverde ringtones met glitchy thema maken het mooi af. We vragen ons wel af hoe lang dit leuk blijft en of het niet meer is dan een gimmick.

Er zijn ook zaken die we minder geslaagd vinden. Hoewel de software schoon en strak oogt, merken we dat hij hier en daar nog niet helemaal af is. Zo zitten er vertaalfouten in de menu’s en zorgt een bug in het drm-systeem ervoor dat Netflix niet werkt. Daarnaast missen we de koptelefoonaansluiting en geheugenkaartlezer. Deze twee onderdelen zijn bij toestellen in deze prijscategorie nog steeds vaak aanwezig.

Als we kijken naar het totaalplaatje, is de Nothing Phone (1) gewoon een goed midrange toestel dat lekker snel reageert, goed in de hand ligt en dankzij de ledjes op de achterkant een verfrissende uitstraling heeft. Kijk je door de hype heen, dan is het een toestel dat nog steeds indruk maakt, en dat is niet niks voor een nieuwkomer.

Reacties (285)

Wijzig sortering
Ik heb de telefoon nu een dikke week in bezit en het is een prachtige telefoon. De behuizing is erg mooi afgewerkt en voelt erg premium aan. Het scherm is erg mooi en heeft een 120hz refreshrate. Maar wat met name opvalt is hoe soepel Nothing OS is. Het openen van apps, scrollen door apps, switchen tussen apps, de telefoon vliegt er door heen en lijkt nergens moeite mee te hebben. Zeker in deze prijsklasse een erg goede prestatie, en te danken aan het goed geoptimaliseerde OS zonder bloatware.

De niet lekker lopende vertalingen zijn inmiddels opgelost in de update van 2 dagen terug (Nothing OS 1.1.0). Ook zijn de camera's en batterijduur nog beter geworden met deze laatste update. Ook ervaar ik geen problemen met het installeren van Netflix vanaf dag 1. Dit is dan ook geen algemeen probleem maar iets wat bij een enkele gebruiker voor komt.

Het ontbreken van 3,5mm jack en MicroSD mag wat mij betreft überhaupt niet meer als minpunt genoemd worden in een review. Bluetooth oordopjes en gewoon prima opslag (128gb of 256gb) en de cloud opslag mogelijkheden van tegenwoordig geven genoeg keuze om de telefoon prima te gebruiken op dat gebied.

Wil je het nieuwste en beste op het gebied van specs, laat deze telefoon dan links liggen. Wil je een no-nonsense telefoon en een uitermate vloeiende ervaring met een uniek design en BOVENgemiddelde prestaties in deze prijsklasse overweeg deze telefoon dan zeker.
Het ontbreken van 3,5mm jack en MicroSD mag wat mij betreft überhaupt niet meer als minpunt genoemd worden in een review. Bluetooth oordopjes en gewoon prima opslag (128gb of 256gb) en de cloud opslag mogelijkheden van tegenwoordig geven genoeg keuze om de telefoon prima te gebruiken op dat gebied.
Naja, de Nothing ear (1) klinkt echt als troep en kost je €100. De firmware op de Nothing ear (1) is ook een drama met af en toe desync tussen de oortjes, en vooral dat links/rechts soms willekeurig niet werkt tot je het ding terug in het doosje legt en dan weer opnieuw in doet. Dat Bluetooth "gewoon" werkt is dus weinig waar. Vroegâh kreeg ik gratis en voor niks ontzettend goed klinkende oortjes bij mijn Sony Xperia Z3 Compact. Bekabeld dus geen rare Bluetooth bug. Het is ondertussen al 8 jaar en ze doen het nog prima. Wat is daar mis mee? Misschien is het juist een probleem dát ze het na 8 jaar nog prima doen. Draadloze earbuds moet je nadat de batterij op is, weggooien en mag je een nieuw setje kopen.

Dat extra opslag weg is, is wel redelijk te begrijpen. Er zijn geen apps op te zetten (sinds Google realiseerde dat apps-op-SD een slecht idee was en het onmogelijk begon te maken sinds... KitKat?) en de snelheid is vaak zodanig laag dat het niet snel genoeg is om camerabeelden op te slaan. Dan krijg je weer klagende klanten dat de camera-app stottert etc.
Niet helemaal mee eens. Ja natuurlijk doen je bekabelde oordopjes het vast en zeker nog na 8 jaar. Maar het is gewoon "ouderwetse" techniek en er zijn tegenwoordig nieuwere alternatieven in de vorm van bluetooth oordopjes.

Was de bel kwaliteit van vaste telefonie slecht? Nee. Waarom dan een mobiele telefoon gebruiken? Gebruiksgemak!

Ik hoef mijn telefoon niet in de buurt te hebben als ik naar muziek luister via bluetooth (ja in een straal van 10 meter ofzo) en heb nooit gedoe met kabels.

Is daarmee gezegd dat de kwaliteit van de 3,5mm jack slecht is, nee zeker niet, maar als je als fabrikant zijnde aan alle "oude" standaarden moet vast houden omdat er nog een groep mensen is die het gebruikt... Nou prop je telefoon dan maar vol met alle mogelijke aansluitingen die er zijn want er is vast wel ergens een groep die het nog gebruikt. Ik denk dat er echt wel marktonderzoek gedaan wordt, en de meerderheid zal de 3,5mm plug niet missen. En voor diegene die het wel missen is er vast wel een andere telefoon die het wel nog heeft. Dat is het fijne, je hebt de keus.

En er is trouwens ook niemand die je zegt dat je de bluetooth oordopjes van Nothing zelf moet gebruiken. Je kunt gewoon ieder willekeurig merk oordopjes koppelen.
Ik gebruik mijn Sony xm3 Bluetooth oortjes vrijwel elke dag en daardoor gaan ze niet langer dan anderhalf tot 2 jaar mee. De eerste keer zijn ze onder garantie vervangen, maar nu ben ik de sjaak. Is dat een beter alternatief?

Bedrade oortjes/koptelefoons kunnen ook een kabel breuk hebben, maar die zijn meestal óf zo goedkoop dat het geen drol uit maakt, óf voorzien van een vervangbare kabel.
Precies zoveel oordopjes zelfs hele goede maar allen kabel breuk.
Ik heb oortjes gehad, die nog werkte, ondanks dat de kabel er erg aan toe was, maar was met koper galvanisch geisoleerd
Eh koper geleid stroom toch? Ik denk dat ik hier iets interessants mis?!
Ik kan me heir niet in vinden. Ik gebruik mijn WF-1000XM3's elke dag minstens 3 uurtjes. Ik heb ze sinds launch en batterij heb ik nog steeds geen klagen aan. Laatst nog 6,5 uur in de trein gezeten van Berlijn naar Amsterdam en ik redde dat makkelijk. Ze gingen maar 1x het doosje in toen ik 30 mins zat te eten in het restaurant wagon. Voorlopig hoef ik ze dus niet te vervangen.

Zelfs m`n originele WF-1000X (de eerste NC BT dopjes van Sony) doen het nog prima. Van 3,5 uur (originele batterij leven) naar 2hr40mins +/- met dagelijks gebruik van launch tot vervanging met
Mijn eerste setje oortjes (maar niet het doosje) is vervangen omdat het linker oortje ermee op hield, daarna hebben ze het lange tijd foutloos gedaan, maar ze beginnen nu steeds vaker te haperen.
N = 1, dus al teveel conclusies zou ik niet trekken, maar bedrade oortjes kunnen tientallen jaren mee en het lijkt me sterk dat true-wireless oortjes dat ooit gaat halen. (hebben jullie thuis ook een la met kapotte mp3 spelers en werkende oortjes? :) )

[Reactie gewijzigd door B127 op 23 juli 2022 17:31]

En wat dacht je van al die keren dat je je fiets op slot zet of van het slot haalt en het kabeltje van je oortjes achter het zadel blijft hangen en je met grof geweld de dopjes uit je oren trekt
En wat dacht je van al die keren wanneer je van je fiets af stap en de oortjes uit je oren vallen en met grof geweld op de grond vallen?

Hopelijk maakt dit duidelijk dat als je onhandig met spullen om gaat, ze stuk gaan.
Ik zag juist een enorme herkenbaarheid in de reactie van @Zwolsermbtr

En mijn apparaten zijn na jaren gebruik zonder krasje. Het is prima als jij je misschien niet kunt verplaatsen in ons, maar de aanname die je doet, is niet per definitie correct omdat jij je er niet in kunt vinden.
En voor diegene die het wel missen is er vast wel een andere telefoon die het wel nog heeft. Dat is het fijne, je hebt de keus.
Volledig correct. Deze phone zal het dus zeker niet worden zonder 3,5mm jack.
Kan zijn dat ik iets mis, maar een usb-c naar 3.5mm Jack werkt toch ook gewoon bij gebrek aan deze optie? Ik heb dit in het verleden op een Galaxy S model ook gebruikt en ik was er wel tevreden over.
De usb poort disconnect fysiek wel wat makkelijker dan een 3.5, maar dat gebeurde mij alleen bij het sporten.
Een uitstekende analyse. Hierdoor leg je bloot wat de drijfveer is van sommige technologische vernieuwingen.

Zoals al vaker gezegd: een vernieuwing is niet altijd een verbetering.
Ik heb een telefoon met een 3.5mm uitgang maar ik gebruik hem niet want hij is niet in staat om een fidelio X2HR deftig aan te sturen met drivers van 50mm. Dus ik gebruik een USB-C dac (iBasso DC05) die het wel kan maar compact genoeg is om gewoon als verlengstukje op de kabel te zitten. Heeft wel een nadeel, namelijk het ding word vrij warm en bijgevolg trekt het veel stroom van de telefoon.

Je hebt nu echter ook koptelefoons of oortjes die 2,5mm gebalanceerd nemen, iets wat je ook niet kan aansluiten met een ingebouwde 3.5mm.

Het ontbreken van een audio jack is dus zeker niet perse een gemis, echter het gros van het publiek gaat voor het gemak van Bluetooth. Mogelijks een idee voor Tweakers om eens een reeks USB-C dac's te gaan reviewen?
Ik vind het toch wel erg handig om geen kabel te hebben lopen van mijn oren naar mijn broekzak. Was er altijd mee in de knoop. Noem me een kluns, maar onhandigheid is ook een use case :+.
Het ontbreken van 3,5mm jack en MicroSD mag wat mij betreft überhaupt niet meer als minpunt genoemd worden in een review. Bluetooth oordopjes en gewoon prima opslag (128gb of 256gb) en de cloud opslag mogelijkheden van tegenwoordig geven genoeg keuze om de telefoon prima te gebruiken op dat gebied.
Competente bluetooth hardware kost makkelijk 3x wat je betaald voor hetzelfde met een kabeltje.
Nog steeds.
Gezien de prijsklasse van de Nothing phone one vind ik het een forse aanname dat er geld is voor competente bluetooth hardware en dat de gebruiker niet liever toch gewoon voor dopjes gaat van 3 tientjes.
Het is geen flagship van 1200 euro waar ook wel de aanname van kan maken dat er een hoofdtelefoon van 250 euro aan gehangen zal worden.

En al je foto's naar Google en co tanken moet je ook maar zin in hebben.

Ik vind minder features breed genomen nog steeds een prima argument om te benoemen als negatieve eigenschap.
Zeker als het in de prijsklasse ergens op slaat om nog aan features te trekken die je bij duurdere hardware misschien minder relevant acht.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2022 12:25]

"Geen 3,5mm-jack en microSD-kaartlezer"

Dit is inderdaad een punt waarvan ik mij continu afvraag hoe vaak Tweakers dit nog als minpunt gaat benoemen. Gaan we bij TV's ook als minpunt aanvoeren dat er geen SCART aansluiting meer op zit?

Edit:
Ter aanvulling: ik bedoel niet te stellen dat het ontbreken van een 3.5mm aansluiting geen gemis is, of dat de uitfasering niet erg onpraktisch was.
Het punt dat ik wilde maken is dat het inmiddels een standaard is dat een telefoon geen 3.5mm jack meer bezit. Dit maakt het vrij zinloos vind om dit bij elke nieuwe telefoon als minpunt te benoemen.

[Reactie gewijzigd door blk op 22 juli 2022 09:36]

Scart werd vervangen door iets beter, draadloos is inherent niet beter , gewoon een andere manier.
Gezien hoeveel mensen thuis nog goede koptelefoons of oordopjes met draad hebben zie ik dat idd als een minpunt, die kan je immers daar niet op gebruiken en je zal extra kosten moeten maken om naar iets slechter/even goed te gaan.
Die "goede koptelefoons of oordopjes" kun je echter prima met een verloopje werkend krijgen via USB-C. Ja tuurlijk, het is een verloopje, maar dat klik je 1x op je koptelefoon en daarna laat je het toch gewoon zitten? Zeker in niet-Apple land zijn dit soort verloopjes nou ook niet super duur.
En dan kun je dus niet meer laden en luisteren zonder je collega's op het werk te storen met een podcast van 4 uur.

Cloud opslag, lekker maandelijks betalen voor iets wat een fractie kost als je het in je telefoon kan pluggen, tevens mogelijke analyse van je data door een bedrijf wat voor jouw in de toekomst retroatief even gaat bepalen wat jij wel en niet mag.
Als je nu 's ochtends laad voordat je naar je werk gaat kan je prima die 4 uur podcast luisteren zonder te laden. En een SD kaart raakt niet vol? Als je 128GB vol krijgt lukt dat met een SD kaart erbij ook wel. Je zult je data toch moeten overzetten. Dus tenzij je erg vaak op 4k 60p filmt raakt die opslag niet snel vol. En dan nog wil je iets met dat materiaal doen lijkt me.
Algemene vraag: wat voor type data + in welke omvang slaat men 'data' op in de cloud?
Note: streaming media (video, music, podcast) consumeren kan zowel live dan wel offline (tijdelijk opslaan) beluisteren.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2022 11:12]

Als je draadloos kunt opladen, kun je prima je telefoon op een of ander Qi matje leggen en alsnog je koptelefoon gebruiken. Sorry hoor, ik vind het allemaal vooral denken in problemen. Nee, het is niet hetzelfde, maar het is ook niet alsof je extreem beperkt wordt in je use case. Verder word je niet verplicht een nieuwe telefoon te nemen wanneer deze uitkomt, dus als je de combi van Qi opladen ook al niet hebt, snijd je jezelf dan niet in de vingers, door gekozen te hebben voor een of ander exotisch model? Moest je per se die telefoon destijds hebben, of had je ook kunnen wachten? Er zijn legio modellen beschikbaar die dit bovenstaande use case prima mogelijk maken hoor.
Als je draadloos kunt opladen, kun je prima je telefoon op een of ander Qi matje leggen en alsnog je koptelefoon gebruiken. Sorry hoor, ik vind het allemaal vooral denken in problemen.
Dat is natuurlijk een cirkelredenering, zo kun je elk genoemd nadeel van elk artikel relativeren. Dit artikel gaat over deze telefoon, en een gebrek van deze telefoon is dat je er geen bedrade koptelefoon kan inpluggen zonder verloopje. Dat er allerlei omwegen zijn om toch je koptelefoon te gebruiken is irrelevant.
Nagenoeg elke telefoon heeft op vandaag geen 3.5mm aansluiting meer, vrijwel alle reviews vallen er ook niet meer over behalve Tweakers, waarbij het dan ook niet eens rechtlijnig met andere reviews is. Dus om het dan als expliciet minpunt te noemen vind ik overdreven.
Waardoor je niet meer kan opladen, of je moet een dubbele usb-c & 3.5mm kopen wat het lastig maakt.
Of je leest even mijn reactie daarna, er zijn ook mogelijkheden met draadloos opladen. Maar blijf vooral in problemen en niet in oplossingen denken. Wat zou er zo erg zijn aan een dubbele dongle? Hoe vaak moet je echt per se én de koptelefoon gebruiken én laden? Dat je niet op elk moment meer die opties hebt, wil niet zeggen dat je ze ook altijd gebruikt.

Voor mij persoonlijk, ik heb al jaren geen 3.5mm meer nodig gehad of gemist, dus het is ook maar net hoe je ermee om gaat. Maar vast blijven hangen in een oude gewoonte gaat, zeker met technologie, op een gegeven moment spaak lopen.

Verder heb je ook dit soort oplossingen, dan heb je het hele probleem al niet met laden.
LOL dat je echt denkt dat dat een "oplossing" is . Sorry maar ik blijf gerust bij smartphones die dat wel nog hebben, mij niet gelaten.
Ja goed zo, ontwijk mijn verhaal omtrent draadloos opladen en schiet mijn voorstel meteen af. Zoals ik al zei, denken in problemen...
Ik denk niet in problemen ik denk in welke smartphone voor mij het beste is en in dat is het ontbreken van een 3.5mm een minpunt. Niks te maken met "sommige die een oude inferieure standaard zoals scart willen behouden" neen maar gewoon het feit dat veel mensen nog heel goede apparaten hebben die dat nodig hebben, al de oplossingen die je voorstelt zijn omslachtig, kosten geld en twijfelachtig van kwaliteit en gemak.
Volgens mij denk jij in problemen. Wat is het probleem wanneer Tweakers dit als minpunt benoemt?
Want veel mensen, zoals ik, vinden het daadwerkelijk een minpunt.

Vind jij het geen minpunt? Prima, dan negeer je het gewoon en koop je de telefoon.
Probleem opgelost!
Tweakers benoemt bij midrange het gemis van 3,5 als minpunt omdat de meeste telefoons het daar wel hebben, en bij high-end het wel hebben van 3,5 als pluspunt, omdat de meeste telefoons het niet hebben.
Dat is een heel redelijke keuze, dat wat afwijkt benoemen. Verder kun je zelf ermee doen wat je wilt, ik vind het niet zo belangrijk maar vele anderen wel.
Geen idee hoe dit een reactie op mij moet zijn.... Ik citeer mezelf even:
Verder kun je zelf ermee doen wat je wilt, ik vind het niet zo belangrijk maar vele anderen wel.
Lijkt me toch vrij duidelijk dit ik snap dat bedraad voor vele anderen belangrijk is, niet?
Inderdaad. En eigenlijk had er juist nog een pluspunt bij gemoeten:

- verdubbeling van 128 GB naar 256 GB voor slechts 30 euro extra

Daar kunnen de andere merken nog een hoop van leren.
Of een nadeel als je het omgekeerd bekijkt. Dan zou je kunnen zeggen dat de 128 GB versie te duur is.
Want met dongels of lastig te vinden kabels moeten werken als je je wat betere koptelefoon, in ear monitors of je versterker bedraad wil aansluiten is een pluspunt?
Ik mag hopen dat je dan een fatsoenlijker DAC gebruikt dan een hoofdtelefoonaansluiting eerlijk gezegd. Maar het wordt wel op die manier gebruikt uit gemak, dat klopt.
Wat zit er voor DAC dan in deze verloop kabels?
Ze klinken alsnog beter dan mindere koptelefoons. Tenminste, hangt er vanaf of je een koptelefoon hebt die het goed goed met een klein uitgevoerde versterker of niet.

Voor toch usb-c is de Apple usb-c naar 3.5mm dongel een verrassend goede optie voor slechts een euro of 10 - ook wel weer afhankelijk van hoe lastig me koptelefoon aan te sturen is. Voor bij mijn volgende telefoon gaat dat nodig zijn, ben ik bang, of ik moet toch maar overstappen op bluetooth.
Ik denk dat het voor de gemiddelde tweaker geen punt is om bleutooth dopjes te kopen.
Maar ik wordt in mijn familie nog steeds door meerdere mensen lastig gevallen omdat ze een nieuwe telefoon hebben gekocht en nu kunnen ze hun koptelefoon niet meer aansluiten.

En ze vinden die bluetooth dopjes voor of te duur voor goede kwaliteit dopjes, dopjes vallen makkelijk uit hun oren, of willen geen draadloze dopjes kopen.

Dus ik snap dat er nog genoeg mensen zullen zijn die dat draadloze gedoe niets vinden.

Wat je SCART argument betreft.
Ik snap je punt maar de adoption rate van hdmi was groot en scart zat nog ontzettend lang in bijna elke tv.
Heb er zelfs nog 5 in huis die actief gebruikt worden die scart plugs ondersteunen. (oude tv's maar hebben wel scart)
Die oordopjes zijn in wat?, 3 jaar, bijna volledige uitgefaseerd uit het hoge segment en midde segment is ook bezig nu.

Dus dat gaat een stuk rapper.
Dit vind ik toch wel bijzonder van die mensen.

Ik zie de discussies hierboven over draadloos of niet, dat moet iedereen lekker zelf weten. Maar jouw reactie intrigeert mij.

Die mensen met bedrade headsets / oortjes, zijn dat hele goede oortjes dan? Zo ja, investeren ze dan ook niet met voldoende onderzoek in een telefoon?

Ik bedoel, ik ben geen audiofiel en kan prima met QCY BT oordopjes die relatief redelijk geluid geven en kostte €25. De Nothing ear (1) heb ik voor €50 aangeschaft en ook prima.

Maar ik had altijd begrepen dat je met je telefoon als audiofiel bij LG moest zijn met de DAC of wellicht een Sony? Overigens bij LG wel met koppelstukje.
de mensen die bij mij komen voor info zijn digibeten en zeggen altijd "we willen gewoon een telefoon en wil mijn muziek kunnen lijsteren zonder moeilijk doen".

Nou dan moet ik dus gaan zeggen:
- je krijgt er geen lader bij dus als je die wilt moet je die extra erbij kopen.
> reactie: waarom? wat voor lader moet ik kopen dan? hoeveel gaat dat extra kosten? moet daar nog een kabel bij? waarom moet het zo moeilijk zijn

- veel telefoons hebben geen koptelefoon poort meer dus je moet dan overstappen op bluetooth koptelefoons.
> reactie: geef mij maar gewoon bedraad, ik wil niet moeilijk gaan zitten doen met dopjes die niet blijven zitten. doe maar gewoon met draad.

- dan moet je een omvormer hebben van usb-c naar audio jack
> reactie: waarom moet het allemaal nou zo moeilijk zijn. ik wil gewoon inpluggen zoals normaal en luisteren.

Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Voor ons tweakers kun je nog zeggen dat we wel weten wat we ongeveer doen en als een BT dopje niet verbind dan zitten we de boel even uit en weer aan het het werkt weer.
Mensen die geen verstand hebben ervan die hebben maar 1 ding in hun gedachten "stomme techniek, het werkt de helft van de tijd niet," + frustratie + irritatie en dan het snel genoeg zat.

ik heb zelf full wireless dopjes van sony en die zijn voor mij perfect maar zijn ook niet 100% perfect en soms dropped de verbinding van 1 van de dopjes. Lastig? ja, irritant? ook, wordt ik er warm of koud van? nee niet echt.
De mensen die mij vragen voor info zouden er meteen klaar mee zijn.

Nou zal ik niet zeggen dat er geen telefoon meer zijn met een headphone jack poort MAAR ik kan niet zeggen dat ik uit ervaring met die merken ze zou aanraden.
Aangezien het dan gaat om LG, Sony en samsung.
En andere telefoon waar ik geen ervaring mee heb heb ik ook geen hoge put van op.
Maar dat is meer intuitie XD bijna elke keer als ik een telefoon aanbeveel aan iemand dan heb ik er nooit issues mee en de andere aan de lopende band. geen idee waarom.

Maargoed dat is allemaal voorbeeld van wat ik zie met weglaten van kabels, be it headphones jacks of laadkabes. Het maakt het allemaal ingewikkeld en lastig voor ze.=
Tja, het is een beetje dubbel. Persoonlijk vind ik het nog steeds een gemis als er geen mini-jack aansluiting op zit. Ik vind het namelijk totaal onnodig om een bluetooth headset te moeten gebruiken in de meeste gevallen. Bij
een toestel met jack is het inpluggen en luisteren, en die heb ik nog voldoende liggen uit het verleden. Een bluetooth headset is stom genoeg vaak leeg als ik hem dan een keer wil gebruiken en moet dan weer eerst laden. Ik kan er ook slecht tegen dat fabrikanten schermen met wij zijn groen, je hebt vast nog wel een lader liggen dus die doen we die er niet bij. Maar wil je snelladen? Dan moet je er toch 1 kopen en om dus alle functies van je nieuwe toestel te gebruiken word je een soort van gedwongen om die er toch los bij te kopen wat dus een tegenovergesteld effect heeft op het groen willen zijn. Maar de mooiste is natuurlijk de mini-jack aansluiting weghalen en massaal Bluetooth headsets verkopen, die verre van groen zijn, vaak niet te repareren of de batterij te vervangen. Dit terwijl er nog steeds legio voorbeelden zijn dat het prima past in een modern toestel. De micro SD kan ik beter missen en begrijpen. Simpelweg omdat de opslag keuze er is en die tegenwoordig meestal voldoende voldoet. Daarbij nog eens de cloud, nas, USB opslag mogelijkheid om mee te syncen dus echt iets missen doe ik of doen anderen daar vaak niet. Maar ook dat kan nog steeds, en met de prijzen van top toestellen zou een toestel gewoon alle mogelijkheden moeten hebben als ze hem "Pro" noemen.
Voor sommigen is het een belangrijk minpunt, voor anderen maakt het ze niets uit. Net zoals de LED interface voor sommigen een belangrijk pluspunt is, en voor anderen het ze niets uitmaakt.
Ik kan me vergissen, maar op nieuwe televisies kan ik nog gewoon SCART aansluiten? Okay, met verloopjes, maar toch...

Nadeel met die USB-koptelefoon verloopjes is dat je dan ook gelijk niet meer kan opladen. Ook daar zijn verloopjes voor, maar die werken niet zo best...
Ik heb een scart naar HDMI moeten kopen bij mijn nieuwe LG.
Hier een Sony A90J van vorig jaar, zit nog gewoon een AV in met zo'n geel 3.5 mm stekkertje op, naast de groene voor het geluid. Scheelt dan misschien per merk of model, maar ze zijn er nog wel. Zou wel ironisch zijn als het dan juist het hogere segment is waar hij wél op zit, terwijl bij telefoons het hogere segment juist als eerste afvalt...
Groen?

Scart tulpen zijn rood zwart geel. Ik weet alleen die andere aansluitingen van de xbox 360. Maar daar kwam 720p over dacht ik.
Klopt, groen en geel. Daar gaat dan een verloopje in, waar je dan component of composiet over RCA kunt inprikken. En als je per sé die SCART stekker wil gebruiken, daar zijn dan ook weer verloopjes voor. Punt is dus dat er nog genoeg moderne televisies zijn die dat signaal gewoon aankunnen, zonder dat er conversie nodig is, zoals dat bij telefoons dus wel standaard begint te worden.
Persoonlijk kies ik ook geen telefoon waar geen 3,5mm-jack op zit. Ik wil graag de mogelijkheid hebben om, wanneer de batterij van mijn koptelefoon leeg is, of als ik thuis mijn vanaf mijn telefoon wat muziek op mijn speakers wil afspelen (die geen bluetooth hebben), ik er gewoon een kabel in kan drukken.
Mijn draadloze Sony koptelefoons kunnen ook met een plug zonder batterij en USB verloopstuk gebruikt worden. Soms kunnen mensen ook doordraven.
Maar dat zijn dan de hele grote over the ear modellen, die heb je ook niet altijd bij je.
Dat klopt dan ook weer.
Of het niet aanwezig zijn van een lader, dit zou een pluspunt moeten zijn in het oog van de huidige regels rondom e-waste.
Geen micro-sd slot handig?

Hoezo? Wil jij soms de grote techbedrijven spekken omdat je te lui bent om een goedkoper alternatief te gebruiken?
Bij iPhones wordt het niet (meer) benoemd omdat bekend is dat deze toestellen de aansluiting niet hebben, het is dus geen verrassing en je hoeft nooit te verwachten een iPhone tegen te komen die deze aansluiting nog wel heeft. Mocht er ooit toch een iPhone uitkomen met een koptelefoonaansluiting, dan zal dat zeker worden benoemd.

In de midrange Android-categorie is een koptelefoonaansluiting echter nog gangbaar, dus als er een toestel in deze categorie uitkomt die het niet heeft, dan zien wij dat een minpunt ja. Inmiddels is 't in het high-endsegment ongebruikelijk dat er nog een smartphone uitkomt met deze aansluiting, daarom wordt het niet meer benoemd, maar toen dit pas aan de orde was, reken maar dat het als minpunt werd aangegeven, óók toen de eerste iPhones zonder deze aansluiting op de markt kwamen.

Om te stellen dat er voor sommige reviews betaald wordt (om positiever uit de bus te komen?) of zoals @Mangu429 zegt dat wij voorkeur zouden hebben voor Apple producten is niet aan de orde en pertinent niet waar.
Als het ontbreken van een 3.5mm jack op een high end toestel al geen minpunt is, dan moet het zeker ook geen minpunt zijn op een mid range toestel.

Ook al hebben andere toestellen in dezelfde categorie wel een 3.5mm jack, dan is het ontbreken daarvan geen minpunt. Eerder een aandachtspunt waar je op bedacht moet zijn bij het aanschaffen van het toestel.

Ik denk dat men struikelt over de negatieve connotatie van de term "minpunt".
Hey Donny. Het is off-topic, maar ik wilde toch even gezegd hebben dat er wel wat schoonheidsfoutjes in de review zitten. Realme wordt soms wel en soms niet met een hoofdletter geschreven. Ook wordt soms gesproken over Nothing Phone (1) en elders in de review alleen over Phone (1).
Geachte redactie

Andere reviewers gebruiken ook Phone (1), dus denk dat het gangbaar is.
Heel lang verhaal om goed te praten dat er blijkbaar een verschrikkelijke willekeur is tussen reviews die ik alleen kan verklaren door betalen.

Waarom zou je met een dure telefoon van 1200 euro geen 3,5 mm jack willen genieten maar met een goedkope wel?
Om te stellen dat er voor sommige reviews betaald wordt (om positiever uit de bus te komen?) of zoals @Mangu429 zegt dat wij voorkeur zouden hebben voor Apple producten is niet aan de orde en pertinent niet waar.
Uiteraard kan je dat niet bewijzen, dus blijft het natuurlijk een vergelijking met hoe sommige telefoons met precies dezelfde min punten het bij de ene wel wordt benoemd en bij de andere niet. Hadden ze nou maar een term om te beschrijven hoe het heet hoe je onderscheid maakt tussen 2 groepen die eigenlijk oneerlijk is....
Waarom zou je met een dure telefoon van 1200 euro geen 3,5 mm jack willen genieten maar met een goedkope wel?
Dat zouden we zeker wel willen. Het is alleen niet langer gebruikelijk dat je zulke toestellen nog tegenkomt, daarom benoemen we het niet meer, tenminste, niet in de scorekaart. In de reviews zelf halen we het meestal nog wel even aan. Net zoals de Macbook bijvoorbeeld niet meer wordt afgerekend op het niet hebben van een optische drive. Als er een toestel van 1200 euro uitkomt met een 3,5mm jack, dan zullen we daar zeker wat van zeggen.
Uiteraard kan je dat niet bewijzen, dus blijft het natuurlijk een vergelijking met hoe sommige telefoons met precies dezelfde min punten het bij de ene wel wordt benoemd en bij de andere niet.
Nee, ik kan het niet bewijzen inderdaad, ik kan alleen maar uitleggen hoe en waarom wij sommige telefoons met precies dezelfde minpunten bij de ene review wel benoemen en bij de andere niet en dat heb ik nu meermaals gedaan. Dat jij ondanks dat nog steeds wil denken dat het komt omdat de ene fabrikant ons betaalt en de ander niet, dat ligt dan toch echt aan jou. Maar goed. Je hoeft het allemaal niet van mij aan te nemen. Lees anders eens de "Over Tweakers"-pagina's, waarin wordt beschreven hoe wij handelen. Is dat niet genoeg, staat je ook vrij om het volledige jaarverslag te bekijken.
Ach, er zijn wel meer bedrijven die zeggen dat ze A doen maar eigenlijk via B naar C springen.

Het is alleen typisch dat de telefoons die duurder zijn en voor bedrijven hogere commissies opleveren dan de concurrenten met een zachtere hand worden behandeld.
Ik denk dat dat wel meevalt, maar dat het anders lijkt komt volgens mij door heel iets anders. Namelijk dat de reviews simpelweg te beperkt en kortzichtig zijn. Naast een beetje kijken naar het scherm, wat foto's naast elkaar en wat simpele benchmarks heb je gewoon niet veel in reviews. Soms worden er wat subtiele details benoemd als ze echt opvallen, maar that's it.

Apple heeft die basis altijd redelijk op orde, maar beperkt zichzelf wel volledig tot die basis. Dus in reviews die kortaf zijn zoals hier, komt Apple wel aardig uit de bus. Veel details echter ontbreken die wel zeker een fors verschil kunnen maken. Ik mis bijvoorbeeld zaken als bereik, zowel wifi als 4g/5g. Iets waar Apple echt ondermaats op scoort, WiFi en 5g is wel snel bij ze, maar ze verliezen wel veel sneller de verbinding dan andere telefoons. In de praktijk geven eigenaren andere zaken daar de schuld van, maar mijn ervaring met een iphone 13, het basismodel is echt dramatisch. Maar ook zaken als belkwaliteit mis ik, kwaliteit van de speakers, bluetooth profielen en ondersteuning. Apple scoort ook altijd vrij goed in batterijtests met Safari, maar niemand vertelt je erbij dat ze ondanks de snelle soc ook gewoon de langzaamste zijn als 't op de browser aankomt. Maar ook precisie van het touchscreen is een zwakte voor veel echte high end apparaten.

Zo zijn er nog veel details. Sommige telefoons hebben een zonlichtfilter, waardoor de leesbaarheid bij lage helderheid toch goed is in de zon, Tweakers meet alleen de schermhelderheid en niet de praktijk. Heb je dus niets aan.

Ditzelfde gebeurt natuurlijk ook met televisies en clubs als autoweek bekijken auto's ook zo simplistisch. Het is dus niet ongewoon, maar wel onhandig.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2022 15:46]

Zelf gebruik ik ook deze telefoon en ben er ook zeer over te spreken. Wat ik met name fijn vond is ook de zeer goede camera stabilisatie!

Edit: waar in de review niet over wordt gesproken, maar ik wel belangrijk vindt: de telefoon heeft ook een zeer goede haptic engine, werkt echt heel goed.

[Reactie gewijzigd door Jakobus op 22 juli 2022 08:43]

Ik vind een missende 3,5" jack ook een belangrijk minpunt hoor.

Ik heb ook (diverse zelfs) draadloze oortjes, en ik gebruik de headphone jack op mijn A52s dan ook heel weinig. Maar de momenten dat ik hem nodig heb, is hij onmisbaar en heb ik ook vaak geen USB-C adapter bij de hand.

Dit zijn de momenten dat je net een belangrijk gesprek krijgt op je werk maar je rugzak met de oortjes 3 verdiepingen hoger ligt, omdat je net in een vergaderzaal zit. Met de A52s kan ik dan gewoon mijn Jabra 3,5mm headset in de telefoon prikken en klaar. Gebeurde me van de week nog. Zo enorm handig.

Ander voorbeeld: Je gaat op reis en vergeet die oortjes in je tas te doen :( |:( . Koop op bestemming gewoon bij het eerste de beste tijdschriftenstandje een setje voor een paar euro en klaar.

Laatste voorbeeld: Die fijne oortjes zijn toevallig net leeg als je een belangrijke vergadering hebt of vast zit in het OV. Een prima setje oortjes (bijv MDR-EX15AP) kost niks en er is ook geen accu die leeg kan lopen dus heb ik in elke jaszak en tas liggen.

Het is niet meer iets voor dagelijks gebruik maar iets wat je gewoon enorm uit de brand kan helpen op het juiste moment.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2022 20:01]

Ik vindt het zeker nuttig dat die melding als minpunt dat er geen microsd bij zit. Ja, de meeste mensen hebben het niet nodig maar er zijn zeker altijd use cases waarin 500gb extra opslag voor weinig belangrijk is.

Ik zelf heb mijn muziekbiliotheek lokaal op mijn telefoon staan. Deze is in flac groter dan de gebruikelijk 256gb. Het zou ook kunnen dat iemand veel video op neemt of veel foto's maakt of om een andere reden veel aan extra opslag heeft.

Voor mij is iedere telefoon zonder microsd in ieder geval catagorisch uitgesloten.
Dat is juist het punt. Er is altijd wel een use case te bedenken waarbij iemand iets net wel goed kan gebruiken. As je met al deze situaties rekening moet houden dan wordt de telefoon exponentieel duurder.

In zijn algemeen denk ik dat de hoeveelheid opslag voldoende zal zijn voor het overgrote deel van de gebruikers. Misschien net niet voor jou, maar wel voor 90%.

Een minpunt is bij mij iets wat voor het overgrote deel van de kopers als gemis beschouwd wordt. En zoals ook al een aantal keren door anderen gezegd hier is Tweakers er ook niet erg consequent in. De ene keer is het ontbreken van MicroSD en 3.5mm jack plug wel een minpunt de andere keer weer niet. Het lijkt dus wel of ze hebben moeten zoeken naar echte minpunten en dat ze dan maar deze "standaard" minpunten opsommen.
Alleen gaat dit wel om een feature die nog veel in dit prijsegment voor komt en hetzelfde kan ook voor andere punten genoemd worden. Verder zijn de koste en de ruimte die het inneemt niet echt groot.
Er is geen duidelijk aflijdbaar voordeel aan het weglaten van de micro-sd.

Verder kun je hetzelfde zeker zeggen voor het weglaten van de lader. Wie heeft er geen 3 laders liggen. de lader heeft een veel duidelijkere impact op de kosten.

Als de lijst van minnen nu 30 punten zou zijn bij de gemiddelde review, sure maar dat is zeker niet het geval. Een minpunt bij een review doe voor een deel van de gebruikers niet boeit maar voor een kleiner deel een dealbreaker is vindt ik best wel logisch.
Ik heb nog wel laders liggen van mijn vorige telefoons, maar dat zijn dan weer geen snelladers.
Misschien koop ik niet vaak genoeg een nieuw toestel (laatste is een S10e, moment van verschijnen), maar mijn beste lader heeft een vermogen van 15 W.

Ik kan dus wel laden, maar dus niet gebruik maken van de snellaad functie. Daar moet ik dan toch weer een nieuw blokje voor kopen...

Voor de rest helemaal prima hoor, ik koop los een lader + lang snoer erbij voor een paar tientjes. Vind ik niet erg bij een telefoon van deze prijs, wel kwalijk bij een "high end" toestel van 700+ euro.
Het ontbreken van 3,5mm jack en MicroSD mag wat mij betreft überhaupt niet meer als minpunt genoemd worden in een review.
Als bedrade gebruiker, vind ik het persoonlijk alleen maar goed dat dit als minpunt neer gezet wordt. Cool dat bluetooth bestaat, maar dat bestond ook in telefoons toen de meesten nog wel een 3.5mm jack hadden. Die 2 kunnen prima samen in 1 telefoon. Ik vind het best irritant hoeveel mijn keuze kleiner wordt puur omdat ik mijn muziek graag bedraad luister zonder een dongel te hoeven kopen.
Geen 3.5mm jack is een minpunt. Bluetooth oortjes zijn geen volwaardig alternatief voor analoge oortjes of een koptelefoon. Ze kunnen er prima naast bestaan, maar vervangen nooit.
Waarom is het hier een nadeel dat er geen oplader meegeleverd wordt terwijl bij https://tweakers.net/revi...ude-zakken-conclusie.html waar ook geen oplader bijzit (wel kabel) is dit geen nadeel? Beetje oneerlijk in mijn mening.
En geen audio jack en kaartlezer blijkbaar ook niet.

Telefoons worden hier wel vaker niet eerlijk vergeleken. Maakt het ook lastig onderling vergelijken.
Misschien is er een hellende logica over doelgroepen. Een doelgroep die dure phones koopt "gebruikt alleen draadloos geluid". Bij de groep van de 200-300 Euro phones wil wel die 3,5 mm jack.

Voor veel mensen zal die verdeling waarschijnlijk wel werken, maar niet alle. Eigenlijk is het best aanmatigend als een site mij gaat voorkauwen wat ik als potentiële koper belangrijk zou moeten vinden.

Wat mij betreft is de afwezigheid van een feature die nog veel wordt gebruikt een nadeel. Dat er allemaal ontwerpkeuzes aan ten grondslag liggen is allemaal prima, noem de alternatieve functies maar bij de voordelen, maar zet dan ook de 3,5 mm jack bij de nadelen.

Tja, dan worden die voor- en nadeellijstjes wat langer. Prima toch, levert meer informatie op en kunnen we zelf bepalen wat we belangrijk vinden en wat niet. Bovendien zijn reviews zo beter onderling met elkaar te vergelijken (idee!!!).

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2022 11:01]

Deze telefoon kost 470 euro en de iPhone SE kost momenteel tussen de 460 en 522 (volgens de review pagina voor het 64 GB model).

Je kunt nu wel een verhaal op hangen van budget telefoons en dure iPhones maar het zijn gewoon (vrijwel) dezelfde prijsklasse.

En dan nog, ik vind het absurd dat het ontbreken van features iets is wat geaccepteerd mag worden als de telefoon maar duur genoeg is. Dat had precies andersom moeten zijn want het kost dus blijkbaar geen drol als het wel op een budget telefoon kan.
Maar een iPhone SE heeft ook geen SD card reader (geen enkel model volgens mij) en dat wordt ook niet als nadeel gezien. Soms zijn de reviews niet helemaal consequent.

Maar je hebt gelijk met budget toestellen vergelijken met de dure telefoons: dat vergelijk gaat altijd scheef.
Bij iPhone wordt wel altijd als nadeel aangegeven dat extra opslag erg duur is. Dat nadeel zouden ze misschien wat minder expliciet benoemen als er "gewoon" geheugenkaartjes in konden.

En de 3.5mm jack plug is soms heel erg handig, ook als je bv je telefoon aan een ouderwetse stereo wilt hangen. Tuurlijk, het kan met een BT dongle, maar als het ook direct zou kunnen is dat een extra mogelijkheid die niet in de weg zit als je 'm niet gebruikt.
Dat klopt, als je het zo bekijkt is het wel of niet hebben van een SD card wel of niet belangrijk.

Ik heb vrijwel altijd telefoons gehad met SD card, ik vind het zelf wel handig (prop er altijd 128 GB in).

3.5mm jack gebruikte ik vroeger veel, laatste 6 jaar eigenlijk nooit meer in het BT geweld.
Een smartphone moet niet beoordeeld worden naar een potentiële doelgroep maar op het apparaat zelf. De doelgroep is volkomen irrelevant als je toestellen wilt vergelijken. Het kan mij niet schelen welke groep een bepaalde phone koopt. Ik kies wat voor mij het best is, niet in welke kudde ik het best zou passen.
"Een doelgroep die dure phones koopt "gebruikt alleen draadloos geluid". Bij de groep van de 200-300 Euro phones wil wel die 3,5 mm jack."

Niet om het één of ander, maar de meeste échte high-end koptelefoons zijn niet draadloos en gebruiken gewoon een 3,5mm of 6,35mm jack.
Ik ben het met je eens, maar volgens mij worden dat soort punten beoordeeld op wat er verder in de prijsklasse gedaan wordt.
Als oplader/3,5mm jack niet (meer) standaard is in de prijsklasse dan wordt het niet als een nadeel gezien.
Die iPhone is 100 euro duurder kost ongeveer even veel, ik dat vind ik toch wel dezelfde prijsklasse, daarbij word hij ook in de tests vergeleken met die iPhone (en scoort beter in die tests).

[Reactie gewijzigd door LOTG op 22 juli 2022 08:17]

Goed punt. Meten met twee maten heet dat; dat is eigenlijk wanneer het over Apple producten gaat gewoon gemeengoed. Dingen die men van geen enkele fabrikant zou pikken worden bij Apple geslikt als zoete koek... Dus ook het ontbreken van een lader.
Als het goed is wordt het niet meeleveren van een lader het nieuwe normaal. Vrijwel iedereen heeft namelijk al een berg kabeltjes en laders thuisliggen en meeleveren is daardoor dus in veel gevallen overbodig en slechts voor het milleu. In mijn ogen is dit dan ook geen nadeel dat benoemd zou moeten worden.
Gister een grondige opruiming gehad in huis, en daarbij vond ik even 4 usb-c kabels en een boel stekkers. Het is niet zo dat wij veel usb-c producten hebben, sterker nog mijn vrouw en ik hebben beide een Iphone. Het is daarom ook geen nadeel dat er geen oplader bij zit want ik denk dat na mij nog een heleboel andere mensen genoeg kabels in huis hebben. Dus als dat voor jou niet van toepassing is dan kun je deze mening van de schrijver gerust negeren.
Zelfde met de jack en sd kaart.
Het is heel simpel, met zoveel minpunten kan je geen positief review over de iPhone schrijven. Je moet van erg goede huizen komen om het lef te hebben een negatief iPhone review te schrijven. Dus de minpunten worden wel benoemd ergens, maar ze worden er niet op afgerekend, terwijl andere merken wel afgerekend worden op dezelfde punten.

Ik weet dat Tweakers zijn best doet om goede reviews te schrijven. Maar om te voorkomen dat ze beticht worden van kant kiezen, mogen ze wel met een uniforme lijst van punten komen waar ze alle merken even eerlijk op beoordelen en niet gaat cherrypicken op plus-&minpunten.
Voor het zelfde geld kan je een pixel 6a halen bij de buren. Deze week op de lijst staan van interessante telefoons overigens. Mooi toestel maar zodra je een case hebt zul je denk ik weinig meer merken van de, ongetwijfeld in het begin, leuke gimmick.

Wel gaaf dat er eens iets nieuws wordt geprobeerd. Maar ik zie het woord "gemiddeld" wel erg veel terug komen. Dat en de problemen met het scherm die voorbij komen op diverse fora en YouTube maakt dat ik deze toch liever over sla
Klopt inderdaad, ik zal deze zeker ook overslaan, maar ik de pixel 6a heeft ook wel zijn flaws (zie shortCircuit).
Het voordeel van een pixel is dat je hem kunt flashen met CalyxOS, en dat zal voor de 6a ook gaan gelden. Super stabiele de-googled ROM met automatisch elke maand updates etc. En je batterij gaat 2x zo lang mee omdat Google niet elke 5 seconden wil weten waar je uithangt.

En als je het niets vindt, flash je hem zo weer terug naar stock. Kind kan de was doen met de automatische installers.

[Reactie gewijzigd door spokje op 22 juli 2022 08:33]

En je batterij gaat 2x zo lang mee omdat Google niet elke 5 seconden wil weten waar je uithangt.
Misschien als je er vervolgens niks mee/op doet (en de telefoon imo dus voor niks hebt), bij normaal gebruik ga je van je leven geen 2x winst zien, 5% meer screen-on-time zou ik al onwaarschijnlijk vinden...
Ik zou zeggen probeer het eens ipv maar wat roepen :P
MicroG (ingebouwd in CalyxOS) kan ook notificaties ontvangen via Google Firebase (vroeger Google Play Services) maar doet dit een heel stuk efficienter omdat het een clean room implementatie is zonder alle tracking shit erbij.

Het is wel zo dat je het vooral in standby merkt. Mijn Sony XA2 van jaren oud(!) gaat nu nog gewoon letterlijk 2 weken mee op een acculading in standby. Met Lineage+MicroG en notificaties aan. Niet te geloven.

Met actief gebruik is het natuurlijk lager, maar wel veel beter dan 5% verbetering. Ik schat zelf zo rond de 40-50 afhankelijk van de displaytechniek (XA2 is LCD en dus niet echt efficient bij donkere content)
De Nothing phone kan je ook gewoon flashen hoor.
+ ik zou graag custom roms gebruiken ( zoals lineage,..) maar mijn banking app laat dit niet toe, wat wel een dealbreaker is voor mij....
Dat komt omdat de bootloader unlocked blijft geloof ik? Dat is het voordeel van die pixels en CalyxOS, daarbij lock je de bootloader gewoon weer en werken de banking apps gewoon prima :)
Kan je met zo'n rom nog wel je bank app gebruiken? En apps van sport en school van de kinderen? nfc betalen? WhatsApp? NS app? NPO app? Ik ben altijd bang dat ik met zo'n de-googled phone bijna niks meer kan. Misschien een nog dommere vraag: kan ik de-googled nog wel bij mijn gmail?
Ja, dat kan allemaal. Maar het wel zo dat het idee is natuurlijk zo min mogelijk Google op je telefoon, dus de gmail app installeren verpest dat een beetje.

MicroG wordt meegeinstalleerd, dat is een open source Google Play Services alternatief, die zich zo gedraagd waardoor je apps gewoon werken. Tijdens het installeren van CalyxOS lock je je bootloader ook weer waardoor bankapps etc gewoon werken.
Ik vind anders de Something van dbrand wel grappig.

Ik weet niet waarom ze het gemaakt hebben, misschien als knipoogje naar Nothing of misschien een dikke vette middelvinger.

De skin past wel goed op een iPhone.
Dat hebben ze gedaan omdat de Nothing (1) niet geleverd wordt (in eerste instantie zijn daar nog geen plannen voor, voor zover ik begreep) in America. Als knipoog hebben ze de 'something' skin ontworpen zodat mensen in de US toch ook een beetje mee kunnen met de hype.
Toch wel een goede marketing stunt, gezien mensen links ervan gaan delen. 8)7
Tja, hoe anders ben je te weten gekomen van dbrand? Ik heb zelf een skin voor mijn XPS 15 laptop gekocht en ik ben er zelf heel blij mee. (marmer wit, alleen de achterkant).

Ik weet best dat je op AliExpress vinyl skins kunt kopen voor minder (maar ~20 euro is alsnog geen geld), echter zal er vaak wel wat kwalitatief mis zijn bij AliExpress (en geloof me, ik heb heel veel dingen van AliExpress gekocht, vaak is het 80% kwaliteit voor heel weinig geld).
Alsof ik met een sales persoon praat, maar he als jij er blij mee bent.
Ik heb persoonlijk geen behoefte aan om mijn laptop vol te stickeren, zit er ook gewoon niet professioneel uit.
Daarom heb ik het gehouden bij alleen de achterkant en voor een rustige look. Iedereen waaraan ik m heb laten zien vond het er erg mooi uitzien. Maar goed, ieder zo zijn smaak.
Persoonlijk vind ik het 60hz scherm op de Pixel 6a onacceptabel en zou deze om deze reden niet halen. Toen ik eenmaal gewend was aan 120hz, kon ik gewoon niet meer terug.
Ik heb voor mn werk een iPhone 13 en ik moet altijd wel giechelen wanneer ik door de menu's heen scroll.
Ik denk dat ze prima hoesjes kunnen fabriceren met een doorzichtig stuk waar de ledjes aan gaan. Lijkt me niet moeilijk te fabriceren.
Hoe zit het met de duurzaamheid van deze telefoon? Ik lees 4 jaar ondersteuning, maar verder niets. Hoe is de repareerbaarheid en beschikbaarheid van onderdelen? En wellicht worden er ook fairtrade-materialen gebruikt?
De telefoon is volledig van gerecycled aluminium gemaakt, en ook de verpakking is helemaal duurzaam.

Wat ondersteuning betreft beloofd Nothing te voorzien in 3 Android updates en 4 jaar aan security updates.
Dus na vier jaar na lancering is het toestel dus afgeschreven?

Ik blijf mij storen aan de korte software-ondersteuning. De hardware kan makkelijk een veelvoud van die 4 jaar mee. Over duurzaamheid gesproken…
Dat is nog steeds boven de norm in de android wereld. Zat midrange toestellen krijgen 2 jaar updates. Als je écht lange support wilt, koop je een Apple. De 6S krijgt nog updates en die is van 7 jaar terug

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2022 09:18]

Dat het boven de norm zit, maakt het nog niet goed. Het is een slechte zaak dat dit de norm is, maar klaarblijkelijk accepteert de consument het. Zonde dat dit soort apparatuur ook als wegwerpapparatuur wordt beschouwd. Iets dat we zeker in deze tijd van duurzaamheid niet moeten willen wat mij betreft.
Je hebt als consument nu eenmaal zeer weinig keus. Als de keuze is tussen 2 of 3 jaar ondersteuning en 4 jaar en de consument zou kiezen voor 4 jaar is dat een juist een teken dat aan langere ondersteuning waarde aan wordt gehecht, niet dat 4 jaar geaccepteerd wordt.
, maar klaarblijkelijk accepteert de consument he
Komt gewoon dat de gemiddelde consument 0 last of problemen ondervind omdat een telefoon geen updates meer ontvangt, als ik nu een oude samnsung uit de kast pak, doet ie nog steeds alles wat hij hiervoor ook deed.. ook al heeft ie al jaren geen ondersteuning meer gehad

Zolang ze daar geen negatieve ervaring bij hebben, zal het de gemiddelde consument echt weinig uitmaken hoelang de support is
De consument accepteert het zeker. Het maakt ze nieteens uit. Je ziet zat mensen rondlopen met een android telefoon die nog steeds 8.1 draait en op een security patch van 2018 zit. Al je apps doen het gewoon nog, dus who cares? (ja, tweakers wel).

Als je de telefoon weg zou doen zodra de support stopt, dan zou apple ineens voordelig zijn. Ja ze zijn 3x zo duur, maar 7 jaar / 2 jaar is 3,5x.

Maarja, zo lang men niet massaal wegrent naar de concurrent, blijven de fabrikanten gewoon doen wat ze doen
Een 6S is amper werkbaar dus geweldig dat die nog updates krijgt maar dat is vooral leuk op papier.
Maakt niet uit of hij werkbaar is of niet. Mensen die nog een 6S hebben, hebben nog steeds alle security verbeteringen gekregen en daar gaat het om.

Of iets werkbaar is, verschilt heel erg per gebruiker. Daar is weinig objectiefs over te zeggen. Ik ken mensen die tot voor kort nog genoegen namen met een HTC One SV uit 2012. Daarmee vergeleken is een 6S een supercomputer

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2022 13:15]

Vergeet niet dat de 6S komend jaar geen nieuwe iOS versie meer krijgt, evenals de 7 die toch weer een jaartje nieuwer is: uit 2016. De laatste iOS versie voor de 7 was iOS 15 (2021) dus kan je stellen dat hij 5 jaar ondersteuning heeft gehad vanaf het jaar dat hij uitkwam. De 6S heeft dus 6 jaar ondersteuning gehad.

Apple maakt zover ik weet nergens duidelijk hoeveel jaar een toestel ondersteuning (iOS versie updates krijgt) krijgt. En aangezien nu de 7 na 5 jaar geen updates meer krijt tegenover de 6s 6 jaar., zou die ondersteuning in de toekomst zomaar terug geschroefd worden naar 3 of 4 jaar.
Dat is allemaal speculatie. De 5S ging dan juist weer veel langer mee
Dat geen ondersteuning meer wordt geboden, betekent niet dat een toestel is afgeschreven. Meeste Android versies werken vanaf zeker versie 8 nog meer dan prima, inclusief de laatste security updates van meer dan 2 a 3 jaar terug.. De 'gemiddelde consument' ligt daar helemaal niet zo wakker van. Je kan vragen stellen waarom we zoveel meerwaarde hechten aan 'ondersteuning' en het wekelijks laten updaten van al je apps.

Zo wordt Windows 7 al 2 jaar niet meer ondersteunt, maar nog steeds heel veel gebruikt. Het risico op problemen dóór het ontbreken van ondersteuning is niet zo groot als op websites als hier wordt voorgeschoteld.

[Reactie gewijzigd door Justinn1988 op 22 juli 2022 11:01]

Het risico op problemen dóór het ontbreken van ondersteuning is niet zo groot als op websites als hier wordt voorgeschoteld.
Het ontbreken van ondersteuning (iets werkt niet goed; "Help") is wat anders als het ' veilig kunnen gebruiken van een apparaat (op internet)". Tuurlijk, na het verstrijken van de ondersteunings periode kun je nog gewoon bellen met je smartphone. Maar veilig het internet op is echt wat anders.

Gaten in de beveiliging van de OS onderlaag los je niet per definitie op met wat app updates. En praktisch gezien functioneert een smartphone 'voor de meeste gebruikers' als het apparaat bij uitstek om de meeste digitale zaken te regelen.

Ik denk dat OS _upgrades_ niet half zo belangrijk zijn als OS (security) updates. Ik zou met meer vertrouwen een Android 9 of 10 toestel met recente veiligheids patches gebruiken, dan een Android 11 toestel zonder updates van 1,5 jaar oud. Als OS updates langer zouden doorlopen, dan was de discussie over OS upgrades niet half zo groot geweest denk ik.
Ik heb altijd begrepen dat de beste indicatie hoe safe een Android versie van een toestel is mbt de veiligheid om te kijken of je de bankapps nog uit de playstore kunt downloaden.
In tegenstelling tot Apple, zijn er bij Android een hele hoop core modules die via de Google Play System Updates up to date gehouden worden. Dit is al sinds Android 10 zo en staat los van de vier jaar fabrikant ondersteuning.
Het probleem zit hem meer in dat de toestellen snel verouderen qua featureset, niet zozeer een los onderdeel. Het is niet dat je SOC eigenlijk liefst jaarlijks vervangt en de rest laat voor wat het is.

Ik heb net mijn Note9 na een kleine 4 jaar afgedankt. Wat er mis mee was? Hij was wat traag aan het worden en de accu werd slecht. Ook een groothoek camera miste ik nog wel. Mijn S22 Ultra heeft een accubesparende feature waarmee hij de accu tot 85 procent laadt. Gaat prima, heb doorgaans meer dan genoeg capaciteit en hij zit vlot 'vol'. Ik had de note9 een nieuwe accu kunnen geven, maar dan los je het probleem van de traagheid en het gemis van een groothoek niet op. Dan kan je hem na een half jaar weer helemaal vervangen.

Echter, als ik de traagheid van de note9 wilde oplossen had ik een compleet ander moederbord/soc nodig en als ik dat toch doe, doe ik er 5G en WiFi6(E) bij. En een nieuwe usb-poort. En het scherm was ook niet superhelder dus vervang dat ook maar gelijk als we toch bezig zijn. Uiteindelijk heb je een compleet nieuwe telefoon waarvan misschien de speakers niet geupgrade hoefden te worden. Als je met dezelfde telefoon een goede user experience kan behouden kan hij langer mee, maar anders degradeert de user-experience doordat de software te veel resources nodig heeft of hij qua featureset niet meer mee kan.

Dan is het beter om de telefoon met een nieuwe accu in te zetten voor de minder veeleisendere gebruiker dan dat je los componenten moet vervangen. Het is een mooi concept maar waarom een camera vervangen als de huidige nog werkt? Of de soc vervangen als hij nog werkt? Ik snap de modulaire telefoons niet echt. Meestal vervang je alles in een keer omdat het gewoon outdated is. Anders heb je weer bergen losse modules en heb je 5-8 jaar lang voor dezelfde modules interfaces en behuizingen nodig. Dat is ook niet echt iets makkelijks. Anders doe je de telefoon na 4-5 jaar gewoon weg en pak je wat anders. Dat hij nog kan bellen en een website kan openen na 8 jaar is fijn, maar voor de minder veeleisendere gebruiker. Refurb het toestel en verkoop het voor weinig, maak een senior blij. Ofzo.
Hele slechte vergelijking. Windows 10 is nog in support namelijk. Je krijgt gewoon nog tot 2025 beveiligingsupdates. Daarna zijn een hele hoop pc's uit 2017 afgeschreven ja. Maar die hebben dan ook een support periode van 8 jaar gehad, wat voor een normale consumenten pc eigenlijk best oke is. Daarna staat het je nog vrij om er Linux op te zetten, terwijl veel android telefoons tegenwoordig een locked bootloader hebben, waardoor je dus ook zelf geen ander OS met nieuwe veiligheidsupdates kunt installeren.

Mijn HP laptopje die nog Compaq heet, die geleverd werd met Windows XP, draait op Linux nog tot de dag van vandaag. Hij is zelfs nog in support tot volgend jaar. Een computer uit het XP tijdperk... 17 jaar oud.

Het gaat hier om devices die na 2-4 jaar al uit support vallen in plaats van 8.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2022 10:51]

Mijn Dell XPS 15 L502X laptop 2011 - draait nog heel soepel op W10 :)
Nee, maar ik krijg nog wel beveiligingsupdates, langer dan slechts 4 jaar na ondersteuning. Daar gaat het om.
Aluminium is doorgaans altijd recycled, dat is immers buiten duurzamer, ook goedkoper.

Dat de verpakking duurzaam is, is mooi meegenomen maar ook daar dien je op te letten wat erop staat. In Nederland bijvoorbeeld FSB is een specifieke term voor duurzaam hout (en papier) maar eigenlijk zegt dit vrij weinig behalve dat het dus niet hout zonder herleidbaarheid mag zijn.

Het zou mooier zijn dat men kijkt waar nu eigenlijk vraag naar is, dat men inderdaad deze mobiel uit elkaar kan halen en zelf kan repareren. Jammer genoeg lijkt men daar nu nog geen rekening mee te houden en is er dus eigenlijk geen onderscheid tussen deze telefoon en Samsung/Apple. Deze merken maken net zo goed van gerecycled aluminium gebruik en duurzame verpakkingen.

Qua software zal het erom hangen, Apple doet dit dus wat langer, Samsung soms ook, soms niet.

Naar mijn inziens is dat dan ook een gemiste kans, juist een punt van onderscheid buiten een leuke behuizing is er niet.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 22 juli 2022 09:01]

Ik denk dat je FSC bedoeld ipv FSB:
https://fsc.org/en
Dat is een mooie basis. Ik ben toch ook wel benieuwd naar bouwwijze, oftewel hoeveel lijm wordt er gebruikt, etc.
Ik heb laatst de back cover en accu van mijn 3 jaar oude telefoon vervangen. En een nieuwe cameramodule geinstallerd. Ik zou dat niet meer anders willen bij mijn volgende telefoon.
De telefoon is volledig van gerecycled aluminium gemaakt, en ook de verpakking is helemaal duurzaam.
En hoe zit hhet met de repareerbaarheid? De weinige info hierover zegt dat dat niet goed zal zijn, anders schreeuwden ze het wel van de daken.
Bovendien zijn veel van de plastic onderdelen gemaakt van gerecycled plastic of bioplastic. Over beschikbaarheid van losse onderdelen was helaas niets gezegd.
Ze leveren geen lader mee, wat goed is vanuit duurzaamheid gezien.

Maar dat is blijkbaar hier een minpunt 8)7
Ik snap dit echt niet meer als minpunt. Iedereen zwemt ondertussen toch in de USB-C laders? Ik heb 4 laders thuis liggen en dan nog een hele stapel losse kabels. Voor mij is het een pluspunt dat er niet weer een kabel bij zit.

edit: Blijkbaar zijn er genoeg mensen die niet zwemmen in de kabels. I stand corrected.

[Reactie gewijzigd door T_elic op 22 juli 2022 13:30]

ik niet hoor. Ik ben nog steeds aan het zoeken naar kabels als ik mijn telefoon moet opladen of mijn switch wanneer ik niet op de vast locaties zit.

Daarnaast het het niet meeleveren van opladers leuk voor ze maar de hoeveelheid verpakkings materiaal wat weer nodig is om een extra doos op te sturen heft de vermindering van materiaal gebruik weer op.
Ik baal er nog steeds van dat mijn pixel geen lader mee kreeg terwijl de kabel van mijn vorige telefoon naar de knoppen was.
Maar als maar 1 op de 5 personen nog een lader nodig heeft (wat steeds minder wordt), dan heeft dit wel zeker impact op de onnodige electro wast. Waar ze wel mee uit moeten kijken is dat iedereen zijn eigen turbo charge verzint. Zo zijn er ook al veel verschillen in vermogen. Die ontwikkeling doet het idee als een USB standaard weer een beetje teniet.
Ondanks de 'U' van universeel in USB zijn er nog altijd combinaties van telefoon en lader die gewoon niet werken. Een Moto E7power opladen met een Sony snellader - beide USB-C - is bijvoorbeeld een totale no-go.
Dus ja, graag wel een werkende oplader plus snoertje erbij.
ik niet hoor. Ik ben nog steeds aan het zoeken naar kabels als ik mijn telefoon moet opladen of mijn switch wanneer ik niet op de vast locaties zit.
Wat heeft dat te maken met het wel of niet meeleveren van een oplader? Blijkbaar is het voor jou onvoldoende om 1 of 2 opladers thuis en 1 in je (werk/school-)tas te bewaren.

Ik heb nog laders en kabels van 4 telefoons geleden in dozen die ik nooit gebruik, en bij mij gaan kabels ook niet stuk. Ik vind het dus helemaal prima dat een lader niet meer standaard wordt meegeleverd, en velen met mij. Maar voor iedereen is dat verschillend. Uit oogpunt van duurzaamheid is geen lader meeleveren prima. Als je toch een (extra) lader of kabel wil, kun je die op iedere hoek van de straat kopen.
Ik heb niet genoeg telefoon wisselingen om genoeg kabels in huis te hebben.

ik heb pas 3 telefoons gehad met een usb-c poort.
Daarvan is er 1 zonder lader en de andere met een vaste kabel eraan.

Dat levert mij dus 1 beschikbare usb-c kabel op die ik effectief zou kunnen rondslepen voor in de laptop,pc, wall plug, auto , etc

Maar leef je even in voor de gemiddelde persoon die een telefoon koopt en geen verstand heeft van laders?
Die kopen adapters voor 220 en gaan klagen dat de telefoon zo langzaam oplaad.
Blijkt wellicht de adapter niet de juiste specificatie te hebben om telefoon X op te laden met X snelheid of de kabel die gekocht wordt ondersteund spanning over X niet.

Jij en ik weten wellicht hoe het zit maar jan met de pet gaat klagen.
Ik heb welgeteld één USB-C lader en USB-C naar USB-C kabel - van mijn Pixel 4a 5G.

Door omstandigheden was ik die tijdelijk kwijt en mocht de Pixel een jaar lang langzaam laden met een USB-A -> USB-C kabel en random USB-A niet-snelladers.

Dat het minder e-waste oplevert is prima, maar jammer genoeg gebruiken bedrijven dit juist om opladers duur los te verkopen. Die van de Nothing kost €35. €35!!! Gelukkig hebben ze nog een kabel erbij gedaan, want als ik naar OnePlus kijk, rekenen die ook €20 voor een 1-meter USB-C/USB-C kabel. En alles natuurlijk apart verpakt met een boekje erbij waarschijnlijk.

Als ze écht om E-waste zouden geven en het niet puur voor additionele winst zouden doen, was de power-brick optie gewoon een gratis checkbox, en integreren ze die mooi in de doos zonder extra verpakking.
Volgens mij haal je twee dingen door elkaar... Usb c (de vorm van het poortje), en snelladen. Je kunt prima snelladen met een usb a naar usb c kabel hoor.
USB-PD is niet ondersteund op USB-A.
Mijn excuses, je hebt gelijk. De pd adapters die ik hier gebruik blijken inderdaad gewoon usb c te zijn, ik had om een of andere reden in mijn hoofd dat dat a was. Ik heb wel een Samsung adapter met usb a die mijn telefoon snel laadt, maar ik weet niet of dat wel pd is, dat zou ook een brouwsel van Samsung zelf kunnen zijn.
Ik snap niet dat ze nog een telefoon meeleveren. Iedereen heeft toch meerdere smartphones liggen? De meesten liggen in een lade stof te happen.
Nee, het is pas echt duurzaam als ze daar ook eens mee gaan stoppen.
Ik snap dit echt niet meer als minpunt. Iedereen zwemt ondertussen toch in de USB-C laders? Ik heb 4 laders thuis liggen en dan nog een hele stapel losse kabels. Voor mij is het een pluspunt dat er niet weer een kabel bij zit.
Nou dat dacht ik dus niet. Tenzij je een Android telefoon hebt, dan heb je er misschien 1tje liggen, maar daar blijft het misschien ook bij. Ik ben iPhone gebruiker en ook al heb ik her en der wat USB C devices liggen, een USB-C blokje heb ik zelf niet liggen. Volgens mij heeft alleen mijn vriendin 2 USB-C fast chargers liggen. Voor de rest laad ik mijn tel vaak draadloos op of met een lighting kabel (waarvan 1 kant USB-C is).

Ik denk dat de meeste mensen nog steeds gewoon USB-A laders hebben liggen.
Eens. Een nieuwe tv zouden ze ook niet meer moeten leveren met een afstandsbediening of een voedingskabel. Daarvan heb je er ook al zat.
Eens. Een nieuwe tv zouden ze ook niet meer moeten leveren met een afstandsbediening of een voedingskabel. Daarvan heb je er ook al zat.
Als alle afstandsbedieningen universeel zouden zijn dan had je een punt. Nou ben je gewoon aan het zeveren.
Niet alle laders zijn universeel. Dus zover je punt.
Idem, ik heb zelf ondertussen zoveel USB-C kabels dat ik niet meer weet waar ik ze moet houden.

- 1 in mijn rugzak.
- 2 in de auto.
- 4 op vaste locaties in het huis om verschillende spullen op te laden.

Edit: Dan tel ik de kabels die ik niet gebruik even niet mee. Ik heb bijvoorbeeld meerdere koptelefoons met 10 centimeter USB-C kabeltjes. Het is ondertussen zo erg dat ik kabels weg geef aan familieleden.

[Reactie gewijzigd door VinylRecord op 22 juli 2022 14:18]

Niet iedereen heeft de luxe om allemaal apparaten te kopen waar die kabels bij zitten om er daarna in te verzuipen.

Ik mag iedereen keer een safari tocht door het huis inplannen als iemand vraagt of ik een usb-c kabel heb liggen.
Dus je hebt ze wel, maar je moet ze iedere keer zoeken? Misschien een goed idee om ze ergens neer te leggen waar je ze makkelijk kan vinden?
Net zoals geen 3,5mm aansluiting. Ik snap niet dat dat steevast als minpunt wordt benoemd. We zwemmen tegenwoordig toch in de draadloze oortjes/koptelefoons?

Of geen microSD kaartlezer.... come on... wie gebruikt dat nog man.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 22 juli 2022 09:01]

Die draadloze oortjes zijn minder duurzaam. Ik doe vele jaren met een bedraad oortje waar geen accu in zit, terwijl als de accu van een draadloos oortje aan het eind van zijn latijn is, gooi je het hele ding weg...
Ik vind die bedrade oortjes dan weer een verschrikking (ik vind oortjes uberhaupt een verschrikking, maar dat terzijde). Ik heb een paar maanden geleden een nieuw toestel in ontvangst mogen nemen en daar zat ook zo'n kluwen oortjes bij met extra dopjes etc. Meer plastic, meer zooi die nooit gebruikt wordt. Ik heb persoonlijk liever dat ze dat uit de bijgeleverde accesoires halen dan de oplader/datakabel. En de 3,5mm aansluiting ... ik krijg het idee dat er genoeg toestellen op de markt zijn die het nog wel hebben, dus het is niet zo alsof de keuze weg is.

MicroSD kaartlezer is een ander verhaal. Er zijn genoeg use cases te bedenken om zo'n ding te willen hebben, al is het maar om het interne geheugen te kunnen uitbreiden.
Meer plastic, meer zooi die nooit gebruikt wordt. Ik heb persoonlijk liever dat ze dat uit de bijgeleverde accesoires halen dan de oplader/datakabel.
Ja, maar de datakabel en oplader heb je nodig dus ben je eerder bereid om €50 aan "accesoires" toe te voegen aan je mandje. Die headphones laat iedereen links liggen dus daar verdienen ze niet aan.

Het is púúr en alleen een "hoeveel geld kunnen we onze klanten uit de zakken kloppen voordat ze boos worden?"-verhaal geworden met het huidige "oeh kijk we laten essentiele onderdelen weg want we zijn zo milieubewust".

Terwijl repareerbaarheid bij elk modern apparaat zowat nul komma nul is en áls je iets zelf wil repareren moet dat op de vrachtschip of Boeing 747 komen uit China, waar je dan geheid een imitatieonderdeel krijgt dat nét werkt.

De EU mag hier wel snel een stokje voor steken. Men gaat toch ook geen laptops verkopen zonder voeding?

/rant
Je hele verhaal over de opladers vind ik echt grote onzin.
Zie ook https://www.androidplanet...smartphones-zonder-lader/

Er is een reden dat usb-c verplicht wordt in 2024 :-)

Nothing loopt dus alvast vooruit en dat is een goede zaak!
Men gaat toch ook geen laptops verkopen zonder voeding?
Dat lijkt me wel zo handig eigenlijk, als die gewoon een standaardverbinding hadden i.p.v. letterlijk elk model een andere die op exact hetzelfde principe werkt maar toch net niet compatibel is. :)
Het moment dat de accu echt helemaal op is, dan ben je volgens mij wel 10 jaar verder. Mijn Sony XM2 koptelefoon gaat naar mijn idee nog net zo lang mee als dat ik em 5 jaar geleden kocht. Mijn apple airpods 2 heb ik ook al 3 jaar en ook die gaan nog net zo lang mee als de eerste keer dat ik ze gebruikte.

In m'n leven toch ook al zat draadjes versleten, dus voor mij nooit meer bedraad.
Ik heb maar 1 koptelefoon die draadloos is, en hoef eigenlijk geen draadloze oordoppen. De accu is na 2 jaar klaar en alles mag dan de kliko in Mijn shure bedrade oortjes heb ik al 15 jaar oid.

En een SD kaart slot. Man, dat zou heerlijk zijn. Mijn huidige telefoon heeft het niet, en ik loop de hele tijd te pielen om de 128GB werkbaar te houden. Terwijl ik ook voor 35 euro 512GB aan foto/film opslag had kunnen hebben. Mijn volgende telefoon heeft het gewoon weer wel hoor ;)
Zie mijn reactie hierboven. Mijn ervaring met accu's is toch echt anders. Ik heb al jaren dezelfde draadloze koptelefoon/oortjes en de accu is echt nog steeds perfect. Wordt ie wat minder, dan laad je em wat vaker op. Met draad heb ik ook andere ervaringen gehad en iets opslaan kan ook prima in de cloud.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 22 juli 2022 09:28]

Leuk dat dat jouw ervaring is, mijn QC35/2 accu was na 3 jaar gebruik redelijk op. Alleen was die relatief makkelijk te vervangen. Samen met de oorkussens. Was ik met 15 minuten klaar mee. En die accu gaat 20 uur mee als die nieuw is. Hoe lang gaan draadloze oordoppen mee, een uur of 3-5. Dat is 2x opladen voor mij op sommige dagen. Tussen teams meetings, muziek en podcast is het soms 8 uur per dag. Collegas die de galaxy bud pro's met hun samsung S21 telefoons hebben gekregen zeiken op kantoor nu al over de accutijd. Dat is 1.5 jaar geleden ofzo?

En laat me vooral weten waar die cloud is waar je apps op kan installeren en die evensnel werkt als een sd kaart. Ohja, en uiteraard niet duurder is dan 30 euro eenmalig voor een halve TB en niet gebruikt maakt van je dataplan. Ohja, het zou ook fijn zijn als die komt met wat extra ontvangst in de eifel bijvoorbeeld. Want Cloud is daar nog behoorlijk toekomstmuziek.

Beetje gechargeerd natuurlijk. Maar het is gewoon een stap naar beneden ivm een simpel SD kaartje. En niet iedereen heeft zin om een abonnement aangesmeerd te krijgen voor iets wat nooit nodig was.
Die cloud bestaat denk ik niet. Ik gebruik opslag op een andere manier dan jij, dus begrijp dat jij wel behoefte hebt aan snelle SD opslag die uitbreidbaar is. Ik ben ook iemand met een 64GB Iphone 12, die meer dan genoeg heeft aan die paar GB.
Mensen die telefoon in deze prijsklasse kopen hebben vaak geen duure draadloze oortjes, ook is in de prijsklasse de opslag beperkt, waardoor een microsd slot erg handig kan zijn
Ook zoals het artikel al aangeeft, andere telefoons in deze prijsklasse hebben het vaak wel

Leuk dat je redeneerd vanuit je eigen ervaring, maar de wereld is groter dan dat
Of geen microSD kaartlezer.... come on... wie gebruikt dat nog man.
Uhm ik? Waarom is dat vreemd dat je externe opslag kan gebruiken? De meerprijs bij een telefoon met meer storage is enorm. Als je een iphone met 128Gb of 256Gb wilt dan moet je enorm veel bij betalen. Ik heb nu een Sony telefoon gekocht met microsd kaart lezer, waar ik voor 20 euro een 256Gb kaartje bij kan prikken. Het is vooral nadelig voor de consument (qua prijs) als er geen microsd kaart lezer in zit.
Telefoon schoonhouden? Moet dat dan met een iPhone? Dat is sneu.

Bij verkopen van de telefoon is het simpelweg SD kaart eruit en alles terug naar fabrieksinstellingen. Iets dat je toch al doet. Desnoods de SD kaart daarna weer terug als je 'm zelf niet wilt houden.
Schoon houden, waar zeg ik dat..Android phones ja? Ik vind die SD kaartjes maar ondingen die op Android phones nog vaak zorgen voor issues of data loss.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 22 juli 2022 12:06]

Voor mij speelt ook mee in welk land het bedrijf is gevestigd.
Voor mij speelt ook mee in welk land het bedrijf is gevestigd.
Doe je dat bij alle producten die je koopt? En let je er ook op waar alle onderdelen vandaan komen? En waar een product in elkaar gezet is? En waar het hoofdkantoor van het bedrijf zit? Etc?
Klopt ja. Ik geef verder geen waardeoordeel in mijn reactie. Dat is voor mij. Dus oorsprong is fijn.
Ik mis in dezelfde categorie de duurzaamheid van de behuizing. Als je de telefoon zonder hoesje gebruikt kan je de 4 jaar er dan mee halen. Moet je dus een hoesje gebruiken, is het dan niet beter om de telefoon met hoesje te reviewen.
Zeker een belangrijk punt.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar alle custom roms e.d. het liefst ga ik weer naar een degoogled phone. Het zou mooi zijn als een telefoon als deze daarvoor geschikt gaan zijn.
Duurzaamheid interesseert Tweakers helaas niet; het ontbreken van de lader is een minpunt volgens de review, terwijl ik dat juist een pluspunt vind…. Als je maar weet dat hij er niet bij zit, zodat je eentje kunt meebestellen als geen lader hebt. Hier puilen de kasten uit van de adapters….
De kosten voor die lichtshow waren beter te besteden geweest aan betere specs of lagere verkoopprijs
Maar nu heeft iedereen het erover en is het merk op een slimme wijze op de markt gezet. Knap gedaan. Die lampjes hebben mi echt geen enkele meerwaarde anders dan geinig.
Iedereen valt natuurlijk wel mee, alleen mensen die tech volgen. Anderen willen gewoon weer een samsung, Apple of iets goedkoops.
Ik vind het wel een leuke feature. Heb me altijd al afgevraagd waarom men niet meer doet met notificatieledbalken in de randen van de behuizing oid. Nu is het allemaal eenheidsworst. Deze telefoon breekt dat tenminste open.
Als je daar naar op zoek bent dan zijn er volgens mij genoeg alternatieven op de markt.
Het gaat er om dat Nothing eens een keer wat anders probeert, in dit geval de 'lampjes'. Dat geeft ze wel genoeg marketing aandacht want het is weer eens wat nieuws. Blijkbaar zitten er genoeg mensen wel op te wachten.
Volgend jaar een editie met RGB LEDs voor de gaming community :)
Ah joh, het is toch geinig? Is weer es wat anders.
Wordt het ontbreken van een 3,5mm-jack nog steeds benoemd als minpunt? Kom op zeg Tweakers. Anno 2022 is dat niet meer relevant. Dat is hetzelfde als je een nieuwe auto een minpunt geeft wegens het ontbreken van een cd-speler... Misschien heeft het te maken dat het publiek op Tweakers ouder wordt want de jongere generaties hebben allemaal draadloze oortjes.
Rare vergelijking, cd speler en oordopjes.
Logisch dat vooral de jongere generaties allemaal draadloze oortjes hebben, die weten vaak niet dat bedraag beter klinkt, want ze hebben nooit bedraad gehad. Het is en blijft een minpunt, vooral voor mensen met een degelijke koptelefoon.
Prima. Maar dan zou het een nadeel moeten zijn bij alle telefoon reviews. En dat is het niet.
Bij de dure telefoons is het opeens geen probleem.
Ik vind het ook een minpunt.

Ik heb ook (diverse zelfs) draadloze oortjes, en ik gebruik de headphone jack op mijn A52s dan ook heel weinig. Maar de momenten dat ik hem nodig heb, is hij onmisbaar en heb ik ook vaak geen USB-C adapter bij de hand.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2022 19:48]

Maar dan verwacht ik wel top of the line USB-C met Thunderbolt optie ervoor terug waarbij je een top DAC kan aansluiten. Nee?
Geen lader meegeleverd? Geen 3.5mm jack?

Lieve mensen, elk telefoon heeft dit tegenwoordig en aangezien dit de nieuwe standaard wordt kunnen we dit NIET meer opnemen als negatieve feedback. Lees je even mee @Donny K.
Precies. Het is ook helemaal geen verkoopargument meer als een smartphone dat wel heeft. Er is al een generatie opgestaan voor wie dit helemaal normaal is en die nooit anders hebben meegemaakt. Bij een review van een digitale camera kan je dan ook wel gaan zeggen dat er geen fotorolletjes in passen.... ;-)
Zeker wel een verkoopargument, best veel mensen hebben wél een goede bekabelde koptelefoon die ze graag aansluiten op hun smartphone, Bluetooth audio is het gewoon nog niet vergeleken bekabeld.
Geen lader meegeleverd? Geen 3.5mm jack?

Lieve mensen, elk telefoon heeft dit tegenwoordig en aangezien dit de nieuwe standaard wordt kunnen we dit NIET meer opnemen als negatieve feedback.
Je aanname is fout. Er zijn nog steeds genoeg telefoons die dat wel hebben. Er is geen sprake van een nieuwe standaard.
Er zijn zat toestellen, zeker in deze prijscategorie die het WEL doen. Bij die paar smartphones die het niet doen, is het dus nog steeds zaak het te benoemen. En ik kan je vertellen dat er binnenkort zelfs weer wat high-end smartphones uitkomen die deze aansluiting weer wel hebben. Daarnaast zijn er genoeg mensen die nog wel een smartphone aanschaffen op basis van het wel hebben van deze aansluiting of niet, kijk alleen al in de reacties onder deze review.
Nu nog minpunten uitdelen voor het ontbreken van een 3,5mm jack en een sd slot is bijna verdacht te noemen maar vooruit...
Het "missen" van een lader is een lastige ; als je net als anderen een cheapo ladertje van 9w in de doos doet is het tenslotte ook niet goed..
Investeren in een goeie lader mag dan misschien niet de norm zijn maar is wel een verstandige move..

Pei is hypen niet vreemd maar in dit geval heb ik het gevoel dat het er gewoon niet uit komt.
De disco aan de achterkant is aardig en de specs 'kunnen er mee door' maar eigenlijk is ie qua prijs wat aan de hoge kant voor wat je er voor krijgt..
De one+one was een goed toestel én had een bodemprijs ; die was de hype ook echt waard.
Nu lijkt het alsof je meteen moet meebetalen aan de hype maar er niet al teveel voor terug krijgt.
De grap is dat bij de iphone se 2022 review die dingen niet als min punten werden genoemd. Ook geen charger bij de telefoon krijgen was geen minpunt. :+
Inderdaad de genoemde minpunten zijn in deze tijd toch best achterhaald.
Of is dit een review uit 2018?
Nou, ik vind van niet. Qua propositie wil dit toestel graag “anders” zijn. Dan verwacht ik eigenlijk dat ze die geheugenkaart en 3,5mm ingang er gewoon op doen. Dan ben je echt anders dan de rest. Een half afgemaakte OS en wat kleurtjes maken het niet echt bijzonder. Beetje een gimmick die niemand ze zal nadoen. Bovendien, andere toestellen in deze prijscategorie hebben wel een van de twee of allebei.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 22 juli 2022 08:13]

"Anders" kan oneindig veel dingen betekenen, maar volgens jouw moet het met 3,5mm ingang en geheugenkaartslot betekenen, anders is het niet anders? Vreemde logica.
Beetje een gimmick die niemand ze zal nadoen.
Waarmee je dus toegeeft dat dit origineel en echt anders is. |:(
Ik vind de conclusie en beoordeling van deze reviewer vreemd en niet fair naar Nothing toe. Er wordt gewoon letterlijk (zoals een andere user dit ook al aangetoond heeft) met twee maten gemeten. De minpunten die gegeven zijn, zijn een lachertje. Bij de ene telefoon dit soort zaken wel benoemen en bij de ander niet. Jammer om te lezen.
Dat viel mij ook op. De min punten hier zijn dat de lader niet meegeleverd wordt, er geen 3,5 mm jack is en geen SD card slot is. Maar dat bij een iphone review geen probleem is:

reviews: Apple iPhone SE (2022) - Nieuwe wijn in oude zakken

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 22 juli 2022 10:13]

Edit: Dit is wel benoemd in de geschreven review, niet in de video

Ik las dat er aanzienlijk geïnvesteerd is in een gebogen OLED scherm om ervoor te zorgen dat deze telefoon geen "chin" (kin) heeft zoals andere Android telefoons. Jammer dat dit de reviewers niet is opgevallen. Ik vind dat wel een erg interessant detail en zeker noemenswaardig! Als iemand met stiekem een beetje ocd voor symmetrie doet dat mij deugd. In dat kader had ik dan weer veel liever de punch hole camera in het midden gezien ipv in een hoek.
The 6.55-inch screen on the Nothing 1 is actually a flexible OLED panel, the same type that you'd find in a curved screen phone. But, wait for it, the Nothing Phone 1 has a completely flat screen. So why the heck has the team used a flexible display?

The answer, as Pei so eloquently arrived at it in his video live stream of the phone (before appearing in person in the sticky-hot presentation room in central London), is in pursuit of perfection.

WHY DID NOTHING USE A FLEXIBLE PANEL IN PHONE 1?
The Nothing team didn't want the bezel around the Phone 1's design to lack symmetry from top to bottom. In smartphones with flat panels this can be difficult at the 'chin' of the phone, as this is where the 'connector ribbons' of the panel connect to the board. That might mean a bigger 'forehead' to match the chin, for example.

Not so in the Nothing Phone 1: the designers took a flexible OLED panel, which is then flexed around the base, so the connector ribbons can link around the back, out of sight, to complete the equalised bezel on the front. That's dedication to craft.

It's also dedication to eating up production costs. As Pei quipped: a flexible OLED panel costs "about twice" that of a standard one. And seeing as the Nothing Phone 1's starting price is just £399, that's miles cheaper than any curved or flexible display phone that you're ever going to see on the market.
Bron: T3

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 22 juli 2022 12:19]

Dit is geen bijzondere investering. Veel andere telefoons hebben dit ook gewoon. Bijv. de Pixel 6 heeft een plat scherm maar de 6 Pro heeft ook flexi met een naar achteren gebogen controller onderaan.. De meeste OnePlus modellen van de laatste tijd hebben het ook gewoon, en alle upmarket samsung modellen. Het is niks bijzonders. Alle telefoons met "3D glas" (ronde zijranden) hebben het sowieso, en daardoor hebben ze meestal ook de controller omgebogen zitten.

Het is gewoon marketing om hier zo over af te geven, het is inderdaad een fijne techniek maar het is niks bijzonders vandaag de dag.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2022 19:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee