De Nothing Phone (1) heeft niet alleen opvallende hardware, ook de software kan er wat van. Het toestel is uitgerust met Android 12 met daaroverheen de grafische schil die het bedrijf Nothing OS noemt. Die schil doet zijn naam eer aan, want er is bijna niets toegevoegd of veranderd aan het besturingssysteem. Deze smartphone geeft je een zeer goede, schone Android-ervaring en daar worden wij heel blij van. Er is geen bloatware te bekennen. Alle apps in de drawer zijn standaard Android- en Google-apps, op de audiorecorder na. Die is van Nothing zelf en heeft hetzelfde minimalistische uiterlijk als de rest van de UI-elementen.
Verder is in de instellingen een optie verwerkt voor het aanpassen van de Glyph-interface. In deze menu-optie is het mogelijk in te stellen hoe de ledjes op de achterzijde van het toestel reageren. Denk daarbij aan het instellen van de ringtones en de manier waarop de leds oplichten. Het toestel wordt standaard geleverd met tien Glyph-ringtones die allemaal een glitchy thema hebben dat doet denken aan telefoons en digitale horloges uit de vorige eeuw. Het is uiteraard ook mogelijk zelf ringtones toe te voegen. De ledjes op de achterkant zullen meeknipperen met je muziek, maar niet echt op de maat. Het is ook niet mogelijk om de manier waarop de ledjes knipperen aan te passen. Nothing heeft overigens aangegeven dat er in de toekomst meerdere Glyph-ringtones kunnen worden gedownload. Mocht je niet gecharmeerd zijn van de lichteffecten achter op je toestel, dan kun je ze uiteraard uitschakelen of de intensiteit ervan terugschroeven. Het is ook mogelijk om in te stellen dat de leds oplichten als een notificatie binnenkomt terwijl je het toestel omgedraaid op tafel hebt liggen. Het geluid is dan uitgeschakeld, maar de ledjes knipperen op een bepaalde manier.
Een andere optie in deze telefoon is de mogelijkheid om verbinding te maken met je Tesla-auto. De ingebouwde functie zit standaard verwerkt in het pulldownmenu en de instellingen daarvoor zijn te vinden in het experimentele deel van het instellingenmenu. In deze Quick Setting is zichtbaar hoeveel kilometer de auto nog kan rijden op de resterende acculading, kan de airconditioner worden ingeschakeld en zijn de deuren te openen. Wij hadden helaas geen Tesla tot onze beschikking om deze optie uitgebreid te testen.
Integratie met producten van andere merken zou binnenkort volgen. Zo is ons verteld dat de Airpods van Apple net zo makkelijk en uitgebreid kunnen worden beheerd als op de iPhone. Deze functie was op het moment van schrijven niet beschikbaar, zodat de dopjes van Apple op dezelfde manier werkten als op elke andere Android-smartphone. Integratie met andere producten zou later moeten komen, maar daarover heeft Nothing nog niets losgelaten.
Om in te spelen op de Web 3.0-'hype' heeft Nothing de mogelijkheid toegevoegd om je nft's te beheren vanuit je telefoon. Dit is geen losse app die verwijderd kan worden, maar een widget die is geïntegreerd in de grafische gebruikersinterface van Nothing OS. De widget kan verbinding maken met je nft-wallet en alle objecten weergeven op je hoofdscherm. Ook dit is een optie die wij helaas niet konden testen; wij hadden geen verveelde apen om te koppelen.
Hoewel de rest van het besturingssysteem er net zo uitziet als elke andere vanilla Android, is er genoeg aangepast om het systeem een beetje een eigen gezicht te geven. Het standaardlettertype heeft een dot matrix-uiterlijk en is te vinden in veel menu-elementen en widgets. Daarnaast is het dankzij de 'max icons'-instelling mogelijk om bepaalde iconen extra groot weer te geven. Deze extra grote iconen zijn ook te zien in het pulldownmenu. De draadlozeconnectiviteitsopties, zoals bluetooth- en wifi-instellingen, worden op dezelfde manier weergegeven.
Hoewel wij in de basis erg blij zijn met het besturingssysteem, zijn er wel wat puntjes waaraan je kunt zien dat het systeem nog net niet helemaal af is. Zo komen we hier en daar elementen tegen die niet (goed) zijn vertaald. Dat resulteert in kromme vertalingen of Engelstalige elementen in een verder Nederlands menu. Deze foutjes zorgen niet voor problemen, maar ze doen afbreuk aan de combinatie van de strakke manier waarop het systeem in elkaar steekt en het strakke uiterlijk van deze telefoon.
Daarnaast lijkt er een probleem te zijn met de (drm-)certificering van het toestel. Hoewel het apparaat netjes Widevine L1 ondersteunt en overweg kan met HDCP 2.3, lukt het bijvoorbeeld niet om Netflix te installeren. De app is niet zichtbaar in de Play Store en handmatig navigeren naar de app in deze store levert een foutmelding op die zegt dat de app niet compatibel is met het toestel. Handmatig de .apk sideloaden heeft ook geen zin. Netflix wil niet starten en geeft aan niet compatibel te zijn met het apparaat. Wij hebben dit voorgelegd aan Nothing en het bedrijf liet weten dat dit een bekend probleem is waaraan wordt gewerkt. Op het moment dat het toestel in de open verkoop komt, zou er een update beschikbaar moeten zijn die het oplost. Wij zullen deze review hierop aanpassen, mocht dat het geval zijn.
Wat ondersteuning betreft, zit het met dit toestel wel snor. In een tijd dat steeds meer fabrikanten hun smartphone drie tot vijf jaar ondersteunen, zit Nothing ook dat gebied mooi in het midden. De Phone (1) krijgt vier jaar lang ondersteuning en drie OS-updates. Dat betekent dat het toestel tot juli 2026 zal worden onderhouden. Het is nog niet duidelijk of het apparaat daarna kan worden voorzien van custom roms. Toen wij vroegen hoe het zit met het ontgrendelen van de bootloader, werd er resoluut gezegd dat Nothing daar niets mee doet en het op geen enkele manier zal ondersteunen. Desondanks kwamen wij erachter dat enkele dagen geleden de kernel-broncode is vrijgegeven door Nothing en dat de bootloader simpelweg met enkele adb-commando’s kan worden ontgrendeld. Dat is goed nieuws voor de custom rom-community. Wij verwachten dan ook dat er op korte termijn genoeg custom roms voor dit toestel zullen verschijnen.