MegaUpload had bij de Nederlandse isp LeaseWeb maar liefst 690 servers in gebruik. Daarvan waren er 60 aangekocht; 630 werden gehuurd. Donderdag werd de populaire downloadsite offline gehaald op verdenking van copyrightschending.
Uit de aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen MegaUpload blijkt dat de site 630 servers van LeaseWeb huurde. Daarnaast werden in oktober nog eens 60 servers gekocht en bij dezelfde hoster ondergebracht. Tussen maart 2007 en juli 2010 betaalde MegaUpload de Nederlandse hostingprovider daarvoor een bedrag van negen miljoen dollar.
Bij een andere provider had de downloadsite 'ruim duizend' servers in gebruik, en bij een derde nog eens 36 stuks. Of dat alle servers zijn of dat er op andere locaties nog meer werden gehost, is onduidelijk.
LeaseWeb komt regelmatig in het nieuws bij politie-acties: zo werden ddos-aanvallen op MasterCard vanaf LeaseWeb-servers uitgevoerd en werd ook het Bredolab-botnet bij de provider gehost. In het verleden waren er ook veel torrentsites ondergebracht, waaronder The Pirate Bay. Aan de andere kant was LeaseWeb de eerste Nederlandse isp die uploads controleerde op kindermisbruik.
De ceo van MegaUpload, 'Kim Dotcom', heeft LeaseWeb volgens de VS verzocht om een clausule uit het contract tussen MegaUpload en LeaseWeb te schrappen. Die clausule hield in dat de provider het contract kon verbreken wanneer de acceptable use policy werd overtreden. Of LeaseWeb de clausule daadwerkelijk heeft geschrapt, is onduidelijk.
Donderdag werd MegaUpload offline gehaald. Ook LeaseWeb werkte daar aan mee. Het is onbekend wanneer de provider op de hoogte werd gebracht en wat er met de servers zal gebeuren die het bedrijf onder zijn hoede had. Ook andere sites die onder hetzelfde bedrijf als MegaUpload vielen, zoals MegaVideo en MegaPorn, zijn offline.
Alex de Joode, security officer bij LeaseWeb, bevestigt dat er servers offline zijn gehaald bij LeaseWeb en dat de aantallen die de FBI noemt 'bij benadering' kloppen. "We hebben de zestig servers die eigendom waren van MegaUpload uitgezet op last van het FIOD", zegt De Joode.
Wat er met de servers gebeurt, is nog onduidelijk. "Dat is aan de FBI", aldus De Joode. De servers die MegaUpload huurde, staan nog aan. Die werden enkel door MegaUpload gebruikt. De security officer zegt nooit eerder aanwijzingen te hebben gehad dat MegaUpload de fair use policy van het bedrijf overtrad. "We hebben nog nooit een notice-and-takedown gehad", zegt hij.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt MegaUpload ervan auteursrechtinbreuk te hebben gepleegd en daar flink aan te hebben verdiend. Het bedrijf achter MegaUpload zou 175 miljoen dollar hebben verdiend aan advertenties en premium-abonnementen. De auteursrechthouders zouden hierdoor meer dan 500 miljoen dollar schade hebben geleden. De Nederlander die donderdag bij de actie van de FBI werd opgepakt, was de lead programmer van de site. Hij had een belang van 2,5 procent in het bedrijf.
Volgens de FBI heeft MegaUpload de digital millennium copyright act overtreden. Die wet beschermt contentproviders tegen aansprakelijkheid voor auteursrechtschending van hun gebruikers, zolang ze gehoor geven aan notice-and-takedown-verzoeken. Volgens de FBI deed MegaUpload dat laatste niet: wanneer een dergelijk verzoek kwam, werd slechts één kopie van een bestand offline gehaald, in plaats van alle identieke kopieën van dat bestand. Bovendien uploadden medewerkers van MegaUpload - waaronder de Nederlandse programmeur - ook zelf illegale content, stelt het Amerikaanse ministerie.
Update, 11:17: citaat Alex de Joode, cso bij LeaseWeb, toegevoegd.