Megaupload-voorman Kim Dotcom overweegt om een rechtszaak aan te spannen tegen LeaseWeb, omdat de Nederlandse provider servers met informatie van Megaupload heeft gewist. LeaseWeb stelt niets fout te hebben gedaan.
Kim Dotcom zegt tegenover TorrentFreak dat zijn juridische team onderzoekt of LeaseWeb wetgeving heeft overtreden door servers die door Megaupload werden gebruikt, te wissen. "We overwegen juridische actie tegen LeaseWeb", aldus de voorman van de opgerolde filelockerdienst tegenover TorrentFreak.
Vorige week beschuldigde Megaupload LeaseWeb er al van de data te hebben verwijderd. Het gaat om de gegevens die opgeslagen waren op 630 servers die eigendom waren van LeaseWeb, maar die door Megaupload werden gehuurd. Nadat Megaupload op last van de FBI offline werden gehaald, werden de servers niet meer betaald. LeaseWeb besloot na een jaar de servers te wissen en ze aan andere klanten toe te wijzen. Eerder al werden 60 servers die eigendom van Megaupload zelf waren en die bij LeaseWeb waren ondergebracht verscheept naar de Verenigde Staten.
Alex de Joode, hoofd juridische zaken en chief security officer bij LeaseWeb, zei in een verklaring vorige week dat niemand van Megaupload 'enige interesse' in de servers had getoond. Daarop publiceerde TorrentFreak een e-mail die een advocaat van Megaupload aan TorrentFreak stuurde, en waaruit blijkt dat er wel degelijk interesse is getoond voor de servers. Volgens LeaseWeb bewijst die e-mail echter niets, omdat die werd verstuurd toen de servers nog in het rack stonden.
Eind maart 2012 werden de servers in een opslagruimte gezet. "We hebben contact gehad met MegaUpload toen de servers nog in de racks hingen", aldus het hoofd juridische zaken van LeaseWeb, Alex de Joode, in een schriftelijke reactie.. "Daarbij hebben we geprobeerd tot een oplossing te komen, maar MegaUpload kon of wilde geen antwoord op onze vragen geven. LeaseWeb heeft op eigen kosten 630 servers met data beschikbaar gehouden, zonder dat wij daar wettelijk toe verplicht waren en zonder dat MegaUpload heeft geprobeerd tot een oplossing te komen."
De Joode vindt dat LeaseWeb weinig te verwijten valt. "Als je over een zo lange periode radiostilte afkondigt, zoals MegaUpload, dan valt LeaseWeb als hostingprovider weinig te verwijten", aldus De Joode, die bovendien aanvoert dat LeaseWeb de servers op eigen kosten een jaar lang heeft gehost. "Iedereen snapt dat dat niet tot in de eeuwigheid kan voortduren", aldus de cso. Hij schrijft verder de eventuele rechtszaak 'met vertrouwen tegemoet' te zien.
Update, 13:40: Reactie LeaseWeb toegevoegd.