Google start verkoop e-books via Google Play in België

Google verkoopt via zijn Play-winkel nu ook e-books in België. Er zijn niet alleen Nederlandstalige boeken te koop in de virtuele boekwinkel van Google, maar ook titels die zijn geschreven in het Engels en Frans.

Belgische gebruikers kunnen de e-booktitels lezen op smartphones en tablets. Niet alleen Android-gebruikers hebben toegang tot het aanbod van Nederlanstalige, Franstaligen en Engelstalige boeken; ook op iOS-apparaten als de iPhone en iPad kunnen digitale boektitels worden gelezen. Daarvoor moet wel de Google Play Store-applicatie geïnstalleerd worden. Titels zijn ook te lezen in een webbrowser. Naast België is Google ook in Portugal, Oostenrijk en Ierland begonnen met Books.

Apple is al langer met zijn iBook-store actief in België. Google is nu de tweede Amerikaanse partij die e-books verkoopt op de Belgische boekenmarkt. Mogelijk kan binnenkort Amazon aan het lijstje worden toegevoegd als het bedrijf besluit om deze markt te betreden. Geruchten daarover doen al langer de ronde, evenals de introductie van Google Play Books in Nederland. Daarbij zou Google willen samenwerken met het Centraal Boekhuis.

Google Play Books Belgie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-06-2013 • 13:25

34

Submitter: jerrevds

Reacties (34)

34
33
12
3
0
18
Wijzig sortering
Misschien even een verduidelijking, je kan wél Amazon e-boeken kopen in België, ik doe het al enige tijd. Het verschil is dat er geen lokale Belgische Amazon bestaat (zoals wel in DE of UK bijvoorbeeld). Gewoon bestellen op een buitenlandse Amazon, en downloaden maar :)
En daarnaast kan je nog altijd via andere websites e-books kopen en ze op je kindle zetten met behulp van calibre ofzo.
Zo doe ik het tenminste op mijn kindle.
Enige vervelende dat ik ervaar is dat pdf niet zo goed wordt ondersteund.
Ik ben toch wel teleurgesteld door wat ze voorlopig aanbieden. Ik heb een paar zoekopdrachten gedaan op auteurs die ik op dit moment aan het lezen ben en vele kon ik toch niet terugvinden (of enkel de Engelse versie). De prijzen van de boeken die ik wel vond, waren op het eerste zicht wel competitief (of soms zelfs stukken goedkoper dan elders).

Ook de manier waarop de boeken gepresenteerd worden is niet anders te omschrijven dan een rommeltje. Als Vlaming ben ik hoegenaamd niet geïnteresseerd in Franstalige boeken. Ik kan me inbeelden dat het omgekeerde voor een Franstalige evenzeer geldt. Waarom biedt Google de mogelijkheid niet om te filteren op taal? Onbegrijpelijk.

Kortom, positief dat er eindelijk boeken kunnen gekocht worden via de Play store. De reader app van Google lijkt me ook wel goed en vlot te werken. Langs de andere kant moet er nog héél wat content bij komen en moet die beter gepresenteerd worden.

[Reactie gewijzigd door tovade op 24 juli 2024 13:55]

idem hier..sommige boeken staan er tegen een ok prijs in, en drm epub deert mij niet (calibre hup drmweg) maar al die talen door elkaar -.- google toch, zullen ze wel rap aanpassen..niet slim als ge weet hoe gevoelig taal hier ligt voor sommigen
Google Play komt steeds dichterbij maar nog steeds niet dicht genoeg :P. Hopelijk kunnen wij snel ook gebruik maken van die diensten want via een omweg is het mij nog nooit gelukt helaas.
In Nederland (neem aan dat je dat met 'wij' bedoelt) zal het nog wel even duren. Het is hier namelijk totaal niet interessant om boeken te verkopen, omdat er een wettelijke minimumprijs aan is gehangen. Concurrentie is bijgevolg 0.

Doet de Play Store op iOS eigenlijk alleen boeken/films/muziek, of ook de apps, zoals Amazon's app store?
Met wij bedoel ik inderdaad Nederland. Ik zit zelf enorm ook Play Music te wachten maar dat komt er ook nog maar niet van.
Het is wel via een omweg beschikbaar (http://www.dutchcowboys.nl/google/28499) en verre van veel werk. Gebruik al een poosje Play Music (niet all access) op die manier, werkt prima. Ik neem aan dat dit ook voor de Belgische store werkt met de juiste adressen zodat je ook daar de boeken kan lezen.

Wel jammer dat het niet gewoon beschikbaar is hier in NL. Zoveel potentieel met Android. Hopelijk inderdaad snel.
Apps mogen op iOS toch alleen via de App Store binnen? Daar kan Amazon dus ook geen eigen app store hebben. En dus ook geen apps van de Play Store op iOS.
Ik blijf toch mijn twijfels houden over e-books. Het is leuk maar je hebt zoveel formaten. Wat als ik nu een e-book koop en google stopt met de e-book winkel en/of vervolgens wordt t formaat niet meer ondersteund. Zit je daar lekker.
Gelukkig is er dan nog Calibre.

Al meerdere keren gebruikt om mijn bij Amazon gekochte boeken op mijn Kobo Touch te kunnen lezen.
Kobo Touch top apparaat!
Vanwege die reden koop ik ook alleen maar EPUB-boeken.

EPUB is (kort door de bocht) een speciaal opgemaakte website met wat extra info in XML-formaat. Dat zooitje zit een zip-file die is hernoemd naar .epub. Aangezien EPUB een open formaat is, zal het nagenoeg altijd mogelijk blijven om ervan of ernaar te converteren.

Zelfs boeken die ik via Amazon koop (als ik geen andere keuze heb) converteer ik eerst naar EPUB zodat ik ze indien gewenst kan aanpassen, en de EPUB gaat het archief in, samen met de MOBI of AZW.

Ik converteer de EPUBs met Calibre wel naar het formaat van de reader die ik op een gegeven moment wil gebruiken.

Uiteraard haal ik overal de DRM vanaf, anders gaat de hele vlieger natuurlijk niet op. En daar gaan inderdaad veel mensen achter komen, ergens in de toekomst. *poef* alles weg / onbereikbaar / onbruikbaar. Net als met veel muziek een paar jaar terug.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 24 juli 2024 13:55]

Geen Duitstalige boeken? Een klein gedeelte van België is toch echt Duitstalig hoor...
Anoniem: 382732 @Devin1927 juni 2013 14:02
Je zegt het zelf al: een klein gedeelte....
Anoniem: 179216 @Devin1928 juni 2013 13:19
Ongeveer 75.000 mensen (9 gemeenten in totaal). Lijkt me nu niet bepaald een grote afzetmarkt. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitstalige_Gemeenschap)
Ah, dat is mooi nieuws! Beetje bij beetje komt het allemaal in orde in België. Nu nog films en series en daarna zal hardware ook wel snel volgen. Jammer genoeg staat carrier billing niet echt zo hoog aangeschreven bij onze providers dus dat zie ik wel niet zo snel komen, prepaid kaartjes daar in tegen wel.

Dat ze nu maar snel ook hardware verkopen. Nexus telefoons kopen direct bij google ipv al die omwegen zou goed zijn.
Inderdaad, voor eenzelfde competitieve prijs hopelijk!
Hier zit ik echt op te wachten!
Anoniem: 16328 27 juni 2013 13:58
Hoe kun je nu makkelijk in Google Play apps etc. kopen zonder creditcard?
Dat kan niet, Google Play werkt alleen met een (al dan niet pe paid) creditcard / Google Wallet. Wil je bijvoorbeeld met Paypal willen betalen dan kom je op alternatieve android markets terecht zoals het Androidpit app center.
Daar staan alleen geen boeken in voor zover ik het kan zien.
Je kan een gratis prepaid Creditcard krijgen bij Neteller.com bestellen, wordt ook gratis opgestuurd! Gebruik dat al jaren. Voordeel van Prepaid is ook dat je geen risico loopt dat je 'crediet van 5000' even wordt geplunderd via een rare site. Is trouwens gewoon een MasterCard. Even koppelen aan je Google Wallet en klaar :-)
Een credit card aanvragen is de makkelijkste optie....
Het mag dan makkelijk zijn, ik ga echt niet een creditcard aanvragen alleen maar voor de play store. Apple doet het op dat gebied beter met hun gift cards. Als ze het kopen van apps aantrekkelijker willen maken dan zullen ze meer betaalmethodes moeten toevoegen, zoals Paypal en iDeal. Ik snap niet dat Google dat nog niet gedaan heeft.
Google play store op ios die boeken verkoopt daar zal Apple niet erg happy mee zijn aangezien apple ook boeken verkoopt granted dat doet amazon &co ook maar google ligt wel wat gevoeliger.
Ik heb zelf meerdere keren geprobeerd een e-boek te lezen op verschillende apparaten. Varierende van een tablet, tot mijn telefoon en computer. Ik kon er gewoon niet aan wennen en vond het niet fijn lezen :?. Misschien dat zo'n e-boeklezer beter werkt.

Ik zie e-boeken ook niet snel een succes worden. Een reden daarvoor is de steeds verdere versplintering van de markt lijkt mij. Nu komt er nog een winkel bij. Volgens mij heeft elke winkel tot dusver een beperkt aanbod e-boeken. Staan al je boeken straks bij vijf verschillende winkels.
Ik zie e-boeken ook niet snel een succes worden. Een reden daarvoor is de steeds verdere versplintering van de markt lijkt mij. Nu komt er nog een winkel bij. Volgens mij heeft elke winkel tot dusver een beperkt aanbod e-boeken. Staan al je boeken straks bij vijf verschillende winkels.
Als je een universele winkel wil, dan ga je gewoon voor Amazon, klaar.

Mensen die hun boeken tot op de cent op de goedkoopste plek willen halen, zijn vaak al wat meer technisch aangelegd; die downloaden boeken en halen de DRM eraf. Ik heb ebooks gekocht bij een winkel die ondertussen failliet is (BooksOnBoard), maar die staan al lang en breed zonder DRM veilig op mijn HDD en op 2 backupschijven. Dat geldt ook voor mijn andere ebooks van 6-7 andere winkels.

Als ik het niet kan downloaden, de-DRM-en en gebruiken zonder afhankelijkheid van de verkoper dan wil ik het niet. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook een fan van GOG.com, en koop ik geen spellen met online activatie en always-online crap.
Ik lees al ruim 10 jaar ebooks. Ooit begonnen op een palm pda en nu op een ereader. Een gewoon boek vind ik vervelend. Meerdere apps om boeken te lezen is ook niet erg. Wie heeft er nu tijd om boeken opnieuw te lezen als er zoveel nieuwe boeken uitkomen?
Anoniem: 503304 27 juni 2013 15:28
wie weet mijn vraag te beantwoorden: ik ben nu woonachtig in Nederland maar stel ik ben in België en ga dan naar de playstore, krijg ik dan ook te zien wat Belgische Android gebruikers zien?
Volgens mij is het aan je google account gekoppeld... het land dat daar is ingegeven telt, niet de locatie waar je bent....
Ja. Toen ik in de UK was kreeg ik ook opeens alles te zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.