Google wil e-books verhuren via Play Store

Google lijkt voornemens om e-books te gaan verhuren via zijn Play Store in Nederland. Uitgevers kunnen voor elke titel een bepaalde verhuurperiode aangeven, zo blijkt uit documenten die de zoekgigant online heeft gezet.

Google Play logo 200pxGoogle lijkt bezig met voorbereidingen om e-books in Nederland te kunnen verkopen en tevens te verhuren. De zoekgigant beschrijft in vernieuwde documentatie met de titel 'Programmabeleid voor uitgevers voor boeken op Google Play' de spelregels voor bedrijven die boektitels via de Play Store willen gaan aanbieden. Daarin wordt beschreven dat uitgevers boektitels voor een door hen zelf vastgestelde periode kunnen verhuren.

Naast de verhuurperiode kunnen uitgevers ook de verkoopprijs aangeven. De verhuurprijs zal op de verkoopprijs gebaseerd worden. Verder geeft de zoekgigant aan dat het de voorkeur geeft aan epub-bestanden, maar dat er ook mogelijkheden zijn om pdf-bestanden, al dan niet beveiligd met drm, aan te bieden.

Wanneer Google zijn Play-boekwinkel in Nederland zal openen, is nog niet bekend. Het bedrijf zou willen samenwerken met Centraal Boekhuis. In België werd door Google vorige week de e-bookverkoop gestart.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-07-2013 • 17:35

42

Reacties (42)

42
40
28
4
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 166774 3 juli 2013 09:21
data huren... wat een gelul zeg.
Precies wat ik dacht. Gewoon weer een nieuw excuus om de koopprijs van ebook hoog te houden. En die dingen hoeven letterlijk niets te kosten. Als een schrijver een boek schrijft, doet hij dat meestal alleen. Als dan een paar miljoen mensen je boek lezen, hoeven die pp maar een paar cent inkomen te genereren om ervan te kunnen leven. Laat ze 10 seconden reclame zien en je bent klaar!
Wat is het verschil met een video huren? Het enigste nadeel van ebooks hier in belgie is dat ze veel concurentie is van de lokale bib, bij ons is een lidmaatschap namelijk gratis
Als Google het voor elkaar krijgt dat het op mijn e-book reader ook gaat werken, ben ik helemaal voor.
Gaat het alleen op mijn tablet of telefoon werken sla ik over, vind dat echt niet prettig lezen.
epubs kopen zal geen probleem zijn denk ik.
Het verhuur verhaal kan alleen op tablets dat willen ze dan gaan streamen.

Ik hoop dat mijn kobo ereader moet met een geweldige update komen.
Anoniem: 204567 2 juli 2013 17:41
Goed initiatief van Google, maar ik zie eerlijk gezegd niet hoe ze willen voorkomen dat je een gehuurd ebook weer 'inlevert' zonder de inhoud te hebben gekopieerd.

Dit kan alleen met een vorm van client side DRM, een geforceerde softwarematige beperking in de app waarmee je het boek leest. Dus dan kun je er donder op zeggen dat dat binnen no-time omzeild wordt. Is het niet op Android zelf, dan wel met een Windows progje of een online script waar je je gehuurde ebook even doorheen haalt.

Wel jammer, want ik vind ebooks een mooie ontwikkeling, handig, efficiënt, en het spaart bomen.
Vergeet niet dat de zgn. punchline van dit artikel "in Nederland" is. Boeken verhuren via google play gebeurt al in verscheidene landen (ook binnen Europa). Hoe ze willen voorkmen dat je een gehuurd ebook weer inlevert, kan je hier lezen:
https://support.google.com/books/partner/answer/170679?hl=en
Ze willen niet voorkomen dat je een gehuurd ebook weer inlevert ;-)
Ik kan me zo voorstellen dat ze net als Spotify of Google Play Music een eigen (cross-platform) app ontwikkelen. In dat geval hebben ze de mogelijkheid om het in te trekken, maar 100% waterdicht is dat inderdaad niet. Dat lijkt me overigens een utopie: ik ken vrijwel geen (werkbaar) systeem dat echt onmogelijk te kraken is.

Zie overigens ook nieuws: Duits drm-systeem wijzigt tekst e-books
Had het gezien ja, maar da's vooral om te traceren wie er "gelekt" heeft, geen DRM op zich (al kan het wel afschrikwekkend werken).

Overigens eenvoudig te omzeilen: een paar verschillende versies copyen (3 stuks volstaat waarschijnlijk) en de afwijkingen eruit mergen.
Juist, en zo'n gekraakte versie doet dat natuurlijk automatisch door een netwerk tussen de clients op te zetten waarin wellicht veel meer dan 3 exemplaren worden vergeleken :)

Het volledig tegengaan van illegale kopieën is onmogelijk lijkt me, dat zal iedereen wel begrijpen, maar aan de andere kant vraag ik me af hoeveel vraag er nog is naar illegale meuk als je het voor een habbekrats in de Play Store kunt huren? Bovendien maakt drm duidelijk wat niet de bedoeling is, zodat "Henk en Ingrid" geen "bibliotheekboeken" aan vrienden gaan uitlenen. Ze zullen de beveiliging moeten kraken en kunnen zich dan niet beroepen op "Huh? Mocht dat niet?".

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 4 augustus 2024 13:37]

Tot op heden is Windows Phone 8 onkraakbaar gebleken. Dit is tevens het 3de grootste besturingssyteem voor telefoons, echter blijft de groep klein om veel te investeren in ebook verhuur. Alle apps die draaien op Windows Phone zijn tevens nooit gekraakt (tenzij je 7.5/7.8 hebt).
Desnoods gebruik je een camera (zoals ze reviews e.d opnemen) en record je de boel. En dan kijk je dat op een andere manier (phone of pc) terug.
Niet echt super handig maar er zullen misschien nog wel andere manieren zijn.
-
Ik lees niet superveel maar ik koop ze toch liever voor $4-$12 (Kindle).
Je hebt helemaal gelijk dat het onmogelijk is te voorkomen dat iets als een boek/film/audio wordt gekopieerd, je kan het altijd opnemen en weer afspelen, dat kan je onmogelijk voorkomen.

Maar in principe lijkt mij dan dat standaard DRM waarbij hij hem voor het merendeel van de mensen blokkeert na de maximum tijd prima is. Of hij nu als torrent verschijnt van een gekocht of gehuurd exemplaar lijkt me weinig uitmaken. Zolang ze een gebruikersvriendelijke methode kunnen leveren om boeken te lenen zullen de meeste mensen die DRM prima vinden.

Ik vraag me wel af wat uitgevers hiervan denken. Want die zijn altijd flink tegen het uitlenen van e-books geweest.

Over je laatste punt, dat is waarschijnlijk juist omdat je niet veel leest ;)
Met een linux systeem is het nog makkelijker. Alles wat je "cached" staat in /tmp en kun je dus met een simpele > operator naar een andere file laten schrijven.

Ik oversimplificeer nu het eea natuurlijk.
Zoiets als spotify met een eigen bestandsformaat? Of is dat inmiddels ook al om te zetten naar mp3?
Anoniem: 204567 @kielkiel2 juli 2013 17:58
Zoiets als spotify met een eigen bestandsformaat? Of is dat inmiddels ook al om te zetten naar mp3?
Yep, daar zijn diverse progjes voor.

Kan ook niet anders natuurlijk. De muziek zit er in, dus als het kan worden afgespeeld, kan dat linksom of rechtsom ook worden afgevangen en geconverteerd naar een open formaat.

Kunnen ze dat formaat en de bijbehorende app nog zo complex maken, security through obscurity houdt nooit lang stand. Zal bij ebooks niet anders gaan.
Ze willen het gaan streamen heb ik ergens gelezen.
ik vond hem leuk! een + :+ beoordeling waard.
DRM is nooit handig, efficiënt, en bomen bespaart het ook niet.
Je kan een normaal boek ook fotograferen als je het de bieb haalt. Kost je nog minder ook als je veel boeken leest. Het gaat meer om het gebruiksgemak in dit geval denk ik.

E-boeken zijn zeker wel interessant om te kopen, omdat je makkelijk een grote collectie kan hebben en ze altijd beschikbaar zijn. En zeker met een dienst als deze wordt dit erg makkelijk.
Ik zie me al gaan met een boek van 700 pagina's... niet echt handig lijkt me, vooral als je een paar boeken mee wilt nemen op vakantie. Juist als je veel boeken leest ben je op die manier meer bezig met fotograferen en het bewerken van die foto's, dan met lezen.

Veel bibliotheken hebben trouwens ook al een e-boeken uitleenservice, alleen is het aanbod vaak nog beperkt en is verlengen niet mogelijk.
Hmm, ja dat zou wel relaxed worden.

Zowieso, bibliotheken bestaan bij de gratie van het fysieke boek. Uitgevers willen natuurlijk niet al die boeken opslaan om ze uit te lenen. Digitale boeken echter kost de uitgever eigenlijk maar weinig aan opslagruimte. En als ze nu zelf een dienst verzinnen waarbij men ebooks kan lenen, dan heb je daar helemaal geen bieb voor nodig.
Ik wil wel eens de details omtrent DRM weten. Momenteel heb ik als ik een eBook koop 2 opties: de DRM eraf kraken of het uit illegale bron downloaden. Dat is natuurlijk van de zotte, maar wat voor keuze rest je als alle eBooks die jou interesseren beveiligd zijn met Adobe DRM die ervoor zorgt dat het eBook onbruikbaar is op de meeste apparaten die je bezit? En daar zit ook wel wat high end apparatuur tussen. Op mijn meeste high end apparatuur draait alleen Linux, waar Adobe nogal lak aan heeft. Ik zou een stuk vaker eBooks kopen als ik mijn legale aankoop ook kon gebruiken.
Nu alleen nog ff meerdere betaalwijzes zoals Paypal ofzo, dan ga ik ook voor E-book
Ik koop vaak boeken via bijvoorbeeld Bruna Tablisto of via de Zinio magazine app op android. Het gemak van een paar boeken die je op je kleine ding kan meenemen inplaats van een koffer met 10 boeken meesjouwen. Er zal vast wel iets van DRM erop komen te zitten maar als het goed werkt, waarom niet, Nexus 7 en Play Store/Google werken uitmuntend samen. Het is goed dat er meer naar Android komt want de laatste tijd gaat Android de goede kant op terwijl Apple op hetzelfde doorgaat en niet veel nieuwe dingen lanceert.
Huren vind ik interessant geworden.
Ik lees een boek een keertje daarna nooit meer, dus huren is een goede optie!
De sites daarvoor zijn op één hand te tellen en we moeten nog maar zien van de playstore te bieden zal hebben.
Een heel handige site die zeker goed werkt daarvoor is: www.eboektehuur.nl
Duidelijk en probleemloos.
E-Books.. ik weet het niet hoor. Artikelen lezen op een Ipad of reader vind ik prima, maar een compleet boek lezen? Kan me niet voorstellen dat dat prettig werkt. Een gewoon boek van papier leest toch verreweg het beste wat mij betreft.
Kan me niet voorstellen dat dat prettig werkt.
... waaruit ik opmaak dat je het nog nooit hebt geprobeerd?

Een goede e-reader (met e-inkt) leest een stuk prettiger dan een tablet. Niemand kan jou verplichten een e-reader te proberen, maar een mening gebaseerd op onderbuikgevoelens vind ik wel wat flauwtjes eerlijk gezegd.
Wel eens een compleet e-book gelezen op een e-reader? Ideaal vind ik het. Licht, helder, En liggend leest het ook super.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.