Shuttleworth geeft toelichting op Ubuntu 12.04 LTS-plannen

Canonical-oprichter Mark Shuttleworth heeft de doelen voor Ubuntu 12.04, een nieuwe long term support-release, beschreven. Ook geeft hij de nodige credits aan de Debian-community, de Linux-distributie die als basis dient voor Ubuntu.

Shuttleworth stelt op zijn blog dat Ubuntu veel te danken heeft aan Debian en dat de band tussen de twee communities behouden moet blijven. Met name de server-edities van Ubuntu zouden mogelijk zijn dankzij de 'focus op kwaliteit en precisie' van Debian-ontwikkelaars.

De Canonical-oprichter stelt dat in 12.04 LTS, die codenaam Precise Pangolin draagt, Ubuntu nog meer de focus moet leggen op cloud computing. Daarom zal Precise Pangolin een solide OpenStack-mechanisme moeten afleveren, een onderdeel voor cloud-infrastructuur dat al in de recente Ubuntu 11.10 is opgenomen. Een ander focuspunt is Juju, een tool - voorheen bekend als Ensemble - waarmee op afstand software geïnstalleerd en beheerd kan worden binnen cloudomgevingen.

Verder zouden de banden met een aantal bedrijven die clouddiensten leveren versterkt moeten worden, terwijl ook nieuwe hardware voor cloudomgevingen betere ondersteuning moet krijgen. Zo zal Ubuntu 12.04 LTS officieel op ARM-hardware draaien. Dergelijke energiezuinige processors worden in toenemende mate in serveromgevingen gebruikt.

Shuttleworth benadrukt verder dat de Unity-omgeving, die met pijn en moeite in Ubuntu 11.04 en 11.10 werd ingevoerd, 'pixel-perfect' moet worden. Ook moet de desktop-versie van Ubuntu 12.04 betere ondersteuning krijgen voor multimonitor-omgevingen, omdat dit volgens Shuttleworth cruciaal is in zakelijke omgevingen. Aansluitend moet de Workspaces-functionaliteit voor power users krachtiger worden.

De definitieve lijst met vernieuwingen en verbeteringen voor Ubuntu 12.04 LTS worden op de Ubuntu Developer Summit vastgesteld. Deze conferentie wordt van 31 oktober tot en met 4 november gehouden in de Amerikaanse stad Orlando.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-10-2011 • 09:35

58 Linkedin

Lees meer

Canonical geeft Ubuntu 11.10 vrij Nieuws van 13 oktober 2011
Kubuntu 11.10 krijgt 'low fat settings' Nieuws van 27 september 2011
Linux-kernel 3.0 is uit Nieuws van 22 juli 2011
Canonical brengt Ubuntu 11.04 uit Nieuws van 28 april 2011

Reacties (58)

58
57
30
1
0
25
Wijzig sortering
De Unity omgeving hoeft helemaal niet pixel perfect te worden. Deze moet er gewoon uit gemikt worden. Een vergissing is menselijk, maar corrigeren ook. Hoe lang heeft het wel niet geduurd voordat het 'verplichte' pulse audio redelijk werkte? 3 jaar, zoiets. Als deze trend zich voort zet, zal unity over twee en een half jaar ook redelijk zijn.

Tegen die tijd ben ik al lang van Ubuntu af gestapt. Het is weer tijd voor Debian.
Jongens, zo moeilijk is het toch niet om zelf nog even Gnome toe te voegen na je installatie? Ik vind het allemaal nogal overdreven om daarom naar een andere distro over te stappen.
Stap je ook over vanwege Firefox ipv Chromium, Movieplayer ipv Vlc, Thunderbird of die andere die er eerder steeds in zat? Nee, je installeerd het zelf even. Het zelfde geld voor Unity, het is maar een pakket, als je het niet leuk vind pak je een andere.
Je slaat de plank compleet raak. Je hebt altijd (in tegenstelling tot Windows hierin) keuze
Die keuze wordt in 11.10 wel bemoeilijkt. De hele ideologie van Ubuntu dat iedereen in de toekomst over zou moeten schakelen op Unity bevalt me al niet. Dat jij het fijner vind werken kan zeker, en daar is niks mis mee. Maar qua productiviteit komt de Unity interface voor veel mensen echt niet ten goede. In mijn ogen is het perfect voor tablets, maar nogal onhandig voor veel developers. Juist omdat veel mensen mijn mening blijken te delen zou er bij Ubuntu een lichtje moeten gaan branden, het is namelijk geen nieuws. |:(

Het installeren van de welbekende Gnome interface is bovendien niet zo makkelijk als het lijkt. Het is zeker mogelijk, maar het werkt dan lang niet zo lekker als in voorgaande versies, waar dit gewoon al een keuze was.

In Windows heb je die keuze uiteraard helemaal niet. Daarintegen staat wel dat de Windows interface in 7 mij erg bevalt, en ik dus ook niet de behoefte heb om iets anders te kiezen. In 8 lijkt dit alleen maar strakker te worden. Maar inderdaad, je keuze wordt beperkt mocht je wél wat anders willen. En ik vind Ubuntu hiermee juist ook die kant op gaan.

Ik draai trouwens al meerdere weken zowel Ubuntu 11.10 en Windows 7 naast elkaar. Jammer genoeg vind ik Ubuntu nu niet meer fijner dan Windows, wat voorheen zeker wel het geval was.

Je kunt er natuurlijk veel woorden over schrijven (zoals ik nu), uiteindelijk is de hele gebruikerservaring van een operating system grotendeels iets persoonlijks waar je eigenlijk geen doorslaggevende feiten over kwijt kunt.
Probeer in elk geval bijv. openSUSE eens voor je linux verlaat. De laatste KDE Plasma desktop is echt wel mooi...

Edit over 3 weken komt openSUSE 12.1 uit

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 22 oktober 2011 00:06]

Het installeren van de welbekende Gnome interface is bovendien niet zo makkelijk als het lijkt. Het is zeker mogelijk, maar het werkt dan lang niet zo lekker als in voorgaande versies, waar dit gewoon al een keuze was.

Welke problemen had je dan met gnome op 11.10?
Op 11.10 installeer je gnome shell vanuit de software center met 1 klik, leek bij mij toch volledig functioneel (heb het maar een paar dagen getest)
Gaap, voor Windows zijn er ook diverse shells (als in GUI): http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_shell_replacement

B.v. http://www.boxshots.org/screenies/5380.jpg ziet er net zo "fraai" uit als menig Linux desktopje.
Ze hoeven van mij Unity er niet uit te halen, maar ze mogen van mij wel een ander interface ontwerpen en die dan default maken, want ik vind Unity zelf ook niet echt lekker werken, er zitten wel een paar goede elementen in zoals het zoeken, maar voor de rest is het eigenlijk helemaal niks, het werkt gewoon niet lekker.
Wat mij betreft zouden ze gewoon terug moeten gaan naar Gnome en daar verder op ontwikkelen.
Even voor mijn beeld: je kunt toch gewoon Ubuntu installeren, en er dan na wens Gnome 3, KDE, Xfce of LXDE als omgeving op installeren? Of moet dat per sé pre-built aangeboden worden?
daarvoor hebben ze kubuntu bv gemaakt als je kde wilt,

persoonlijk vind ik de unity UI erg matig werken. ik kan niets meer vinden. alle instellingen lijken wel weg te zijn...
ik heb ook al wat geprobeerd om gnome 3 te installeren maar dit is net zo een grote ramp.. het is niet het oude oldskool ubuntu.

het is overigens wel een goede zaak dat ze weer met een LTS versie komen! O-)

ik ga er ook maar eens nadenken over een andere distro :)

[Reactie gewijzigd door merijntjuh op 21 oktober 2011 09:56]

Heb je de CompizConfig Settings Manager geprobeerd? Daar kan je behoorlijk wat dingen mee instellen. Heb unity bij mij goed bruikbaar gemaakt.
Maarrr die andere omgevingen werken vaak wel een stuk minder... De KDE bijvoorbeeld heeft niemand betaald erop zitten dus da's volledig vrijwilligers. Niet dat ze zulk slecht werk afleveren maar je moet ook nog rekenen dat er zeker geen compromis wordt gedaan aan de GNOME omgeving: als KDE nog niet (of niet lekker) werkt met bepaalde infrastructuur (zoals netwerk manager), of als GNOME 3 een bepaalde bibliotheek nodig heeft die Unity nog niet kan gebruiken, jammer dan voor KDE of GNOME. En dat merk je.
Kubuntu heeft minstens 2 betaalde Canonical developers, mogelijk meer...
U kunt inderdaad Ubuntu gewoon met de andere desktop omgevingen krijgen.

Timons106 is, zo te zien, een van de Linux gebruikers die robuustheid erg belangrijk vindt en liever weinig veranderingen wil zien. Debian hoort daarom ook bij hem, aangezien Debian stable precies dat is: software die (ongeveer) twee jaar oud is, maar ook twee jaar lang zwaar gebugtest/gebugfixt is.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er de distro's zoals Gentoo, Fedora en Ubuntu die nieuwe dingen proberen. En zoals altijd is er geen voortuitgang zonder de daarbij behorende tegenslagen. Ze zijn niet buggy, maar de kans dat u ergens een keer als desktop gebruiker een bug tegenkomt is aanwezig.

Die verschillende standpunten staan haaks op elkaar en clashen dan ook vaak binnen de community.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 21 oktober 2011 10:10]

Zoals MeastroMaus als zei, dit is inderdaad mogelijk.

Maar voor mij persoonlijk is het meer een pricipe kwestie. Ik vind vond Ubuntu altijd helemaal geweldig tot ze met de introductie van Unity kwamen. Sinds dien ben ik overgestapt naar Fedora 15 met Gnome 3 wat er voor mij persoonlijk toch mooier en handiger uitzag en ik ben blij dat ik die overstap gemaakt heb.

Nu ik dit nieuwsbericht lees voel ik mijzelf helemaal niet meer dezelfde richting opstaan als Cannonical (bedrijf achter Ubuntu). Sterker nog een beetje de tegenovergesteld richting.

Ik volg de release plannen van Fedora nauwkeurig en ik vind echt dat Fedora steeds volwassener wordt, in het begin was Gnome 3 ook heel instabiel maar dat wordt gelijdelijk aan steeds minder en met Fedora 16 komt Gnome 3.2 en daar zitten toch aardig mooie aanpassingen in.

Wel geef ik toe dat voor een 'normale' gebruiker misschien Ubuntu toch net even wat meer stabiliteit geeft, ik heb zelf wel altijd veel respect gehad voor de hardware/driver ondersteuning van Ubuntu.
Voor elke afstapper komen er ook weer nieuwe gebruikers. Ubuntu kies een richting en ik ga erin mee. Ik hoop dat ze er viel erfolg mee hebben!
Ben deze week begonnen met 11.10 als ontwikkelomgeving en moet zeggen dat me de UI 100% meevalt.

Van tevoren was ik sceptisch maar alles werkte prima en is snel. Je hebt niet zoveel settings meer als in gnome (kan ze tenminste niet vinden) maar uiteindelijk maak ik toch niet zoveel gebruik de unity omgeving (vooral browser en terminal) en is het allemaal wel prima zo.
Dat die settings er niet meer zijn is juist doordat ze voor GNOME 3 weggehaald zijn, niet omdat ze voor Unity verwijderd zijn of zo.
Ik ben ook niet gecharmeerd aan Unity, ik kan er niet aan wennen, vind het niet intuitief.
Ik gebruik nog wel even mooi de classic interface, daar kan ik tenminste alles vinden.
Lol, Unity in het bedrijfsleven :P Ik denk niet dat het bedrijvsleven zit te wachten op een GUI waar alles wat je doet meer tijd kost, denken ze echt dat elke gebruiker zo dom is dat ze zelf niet kunnen beslissen hoe ze het meeste efficient kunnen werken? Ubuntu zit een beetje met het ouderwetse idee dat verandering vooruitgang is.
Ik heb dit voor mijzelf getest en in iedere test was ik minder tijd en klikken kwijt dan bij de standaard Gnome installatie van voorheen. Kan het niet zo zijn dat u gewoon de interface niet zo fijn vindt en daarom de nare eigenschap van tijdsverspilling erbij verzint?
Ik kan me best voorstellen dat je Unity vervelend vind omdat je meer moet klikken dan bij Gnome 2. In de oude situatie kreeg je namelijk meteen alles te zien als je een (sub)menu opende. Bij Unity moet je daarvoor een extra klik (op See x more result(s) doen.

Echter, als je met het toetsenbord werkt, is het vele malen sneller: <super> + fir + <enter> voor Firefox bijvoorbeeld. Dan werk Unity beduidend sneller dan Gnome 2.
Persoonlijk vind ik het dus ook een goede toevoeging. Ik doen veel met het toetstembord, en had voor Ubuntu 11.04 Gnome-do in gebruik om mijn programma's te openen...
<Alt+F2> fir <enter>

Je wilt dus gewoon zeggen dat je op oude Ubuntus niet wist hoe dat moest....
Dat werkt enkel als de binary ook firefox heet, terwijl je in Unity ook op bijvoorbeeld de "lange/volledige programmanaam" kan zoeken. (Hoeveel mensen weten immers dat "baobab" de binary voor "Schijfgebruik" is, of "palimpsest" die voor "Schijfgereedschap"?)
nu hebben we dit verhaal over ubuntu volgend jaar over windows 8, erg veel keuze lijk je niet te krijgen, maar ik heb voor de gelegenheid eens een touchscreen erbij gepakt en daar een dag mee gewerkt en DAN is unity ineens een uitkomst.

het lijkt erop also softwar bedrijven op deze manier touchscreen computers en surface computers willen forceren. MS is er iig met windows 8 ook al mee bezig. en dat wordt toch 12.04's tegenhanger voor de komende paar jaar
Ik denk niet dat ze het willen forceren, ze willen meegaan met de trent. Vooralsnog loopt software achter de touch screens aan. Android is net pas met een volwassen / gedroomde versie voor 'pads' uitgekomen, voordien was het bedoeld voor telefoons alleen.

Sowieso zijn er vooral nog mobiele OS voor touch screens. Windows is er nog niet met een echt touch vriendelijk OS, OSX ook niet. Er zal in de toekomst nog meer convergentie plaatsvinden tussen mobiele en desktop OS.

Unity bewijst wel - wat je er ook van vindt - dat ze verenigd kunnen worden. Alleen de meeste applicaties blijven natuurlijk nog 'ouderwetse' desktop applicaties voorlopig.

Voor de muis is Unity niet 100% ideaal, al is het door trapsgewijze menuutjes bladeren dat ook niet. Vanaf windows 95 zijn we dat echter gewend. Tegenwoordig zijn computergebruikers ook een stuk vaardiger geworden en hoeven niet meer met een desktop-metafoor bij de hand genomen te worden om te snappen hoe een computer werkt.

Wie veel met het toetsenbord werkt ziet wel voordelen van unity, applicaties, files e.d. kan je heel snel vinden en starten/openen. Gnome Shell gaat uit van het zelfde principe.

Kortom ipv van muisvriendelijk zijn deze omgevingen wel touch en type vriendelijk. En ze zijn ook helemaal niet 'muisonvriendelijk', maar het is wel anders dan we gewend zijn.
@ i-chat:
Daarom zou je de mogelijkheid moeten krijgen om te kunnen switchen tussen Unity en Gnome 2, maar deze is er niet.
lijkt me stug dat jij dit bericht typt vanuit msdos.
Persoonlijk zit ik niet echt te wachten op een verdere cloud integratie en ben ik al zeer tevreden met de verbeteringen die aangebracht werden in 11.10. Ik ben wel blij dat ze verder gaan focussen op de gebruiksvriendelijkheid van de desktop.
Gebruiksvriendelijkheid moet echter niet ten koste gaan van de productiviteit: met de invoering van unity krijg ik werkelijk waar niets gedaan!
Anoniem: 349894
@databit21 oktober 2011 10:01
Erg apart, gezien ik en vele andere er erg makkelijk mee kunnen werken. Gelukkig is er genoeg keuze qua desktopomgevingen. :)
Unity vind ik juist erg prettig werken, heb je de nieuwe versie wel een kans gegeven?
Er zijn genoeg tweaks om de gnome / unity interface aan te passen. Op de LTS versie 10.04 is het trouwens nog steeds gnome, ik heb daarop een WIn7 look draaien met dito menu omdat ik het persoonlijk sneller vind werken.

Ik gebruik trouwens alleen nog maar LTS omdat ik het zat ben anders iedere keer upgrades door te voeren. 1 x per 3 jaar is meer dan genoeg voor mij.
Unity en Gnome Shell zijn ook echt niet mijn ding. Daarom heb ik afgelopen week Xubuntu (op basis van XFCE) geïnstalleerd, om te kijken of dat mijn nieuwe omgeving kan gaan worden (het heeft meer weg van Gnome 2, gewoon een no-nonsense interface).

Het bevalt behoorlijk goed, maar er zijn toch 3 problemen waar ik tegenaan liep, waar ik op afgeknapt ben. In volgorde van (aflopende) belangrijkheid:
- Geen mogelijkheid tot 'fast user switching'. De ene gebruiker moet uitloggen wil de andere kunnen inloggen. Niet handig omdat mijn vriendin en ik beiden intensief van dezelfde computer gebruik maken.
- Geen 'menu editor'. Om een snelkoppeling uit het startmenu te verwijderen moet je in configuratiebestanden gaan rotzooien.
- Sommige grafische effecten vind ik productiviteitverhogend. Echter, als ik om die reden Compiz installeer (wat goed werkt), worden de randen rondom schermen (window decorator) lelijk.

Helaas dus geen Xubuntu voor mij. Omdat Ubuntu 11.10 geen Gnome 2-achtige interface meer bevat, blijf ik daarom de komende tijd op 11.04.

[Reactie gewijzigd door DeadMetal op 21 oktober 2011 10:37]

Met $ apt-get install gnome-session-fallback kan je de klassieke Gnome 2 interface beschikbaar maken voor Gnome 3. Misschien is dat een oplossing voor je als je toch de laatste versie van Ubuntu wilt gebruiken...
Het is niet zoals de oude interface was op 11.04 en voorgaande versies..
Jij lijkt me meer een Lubuntu gebruiker. Check even https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu
Is mij te windows 95/windows 200 like. Ik heb toch liever een gnome like desktop.
Ik draai mijn workstation ook altijd op de LTS-versies van Ubuntu. Ben blij om te lezen dat ze met 12.04 weer LTS gaan leveren :)
Ook de commitment dat Unity verbeterd gaat worden, vind ik een positieve bijdrage.
vziw was het toch de bedoeling dat ze met elke "even" release LTS support zouden geven... dus zo speciaal is dat niet hoor...
Niet elke even release, elke 4e release (dus elke twee jaar):

8.04, 10.04 en nu dus 12.04
8.10, 10.10 en 12.10 zijn ook allebei even. ;)
En ook met goede integratie lijkt cloud-computing nog altijd niet iets wat voldoende is ontwikkeld... vooral als je gaat kijken naar hoe de redundancy bij die bedrijven werkt... Kijk bijvoorbeeld eens naar BlackBerry/RIM, een storing van een week waardoor zowel zakelijk als private gebruikers een week geen gebruik hebben kunnen maken van de diensten. Laat dit gebeuren bij een cloud-service, dan is een week voor een bedrijf erg lang en zou voor veel bedrijven zelfs fataal kunnen zijn...
Ik ben benieuwd hoe ze 'de cloud' meer gaan integreren in de deskop. HIerboven lees ik veel over serveromgevingen, maar wat is het nieuws voor de desktop? Pixel perfect? Dat lijkt me een zeer bescheiden doelstelling.

Ik heb ook te weinig fantasie om te voorspellen welke ontwikkeling er komt/ moet komen. Onder de motorkap kan nog voldoende vordering worden gemaakt, maar daar gaat Ubuntu doorgaans niet zelf over. (energiezuiniger, optimus drivers, etc.) Op de desktop kan vooral samenwerking en synchronisatie met andere OS (ook mobiele) wel eens interessant zijn.

Wat unity gaat worden/is geworden is duidelijk, dat kan nog beter, maar het heen en weer schuiven van interface elementen is een wel erg beperkte opvatting van 'ontwikkeling'.

Volgens mij richt ubuntu zich komende jaar op servers, servers en zakelijke omgevingen. Mark S sprak over 200 miljoen gebruikers, maar dat lukt alleen als hij fabrikanten overhaalt en dat lukt alleen als hij tegelijk ook enkele grotere bedrijven overhaalt voor ubuntu te kiezen.
Mark wil/moet ergens een keer centjes zien. Ik denk dat het "cloud" gebeuren ook een deal is met een of meer clouddienstaanbieders die een kick-back gaan betalen (naast een fee voor er standaard inzitten).

Op den duur moet er ergens een meter gaan tikken, en moeten al die desktop gebruikers geld op gaan leveren.
Er komen nu ook al centen binnen hoor (zonder de investeringen in UbuntuOne, de cloud, ARM, Unity, etc. was Canonical nu winstgevend, maar zonder die investeringen/innovatie zouden ze niet het nodige gewicht krijgen die ze nodig hebben om niet uit de markt gedrongen te worden als grote bedrijven merken dat er geld mee te verdienen valt).
Die centjes komen er deels ook met ubuntu one, ubuntu music store en ubuntu software center. Of dat genoeg is voor desktop weet ik niet, maar het is wel duidelijk een businessplan en er zullen nog wel diensten aan toegevoegd worden komende jaren.
Persoonlijk zou ik willen dat de desktop variant van ubuntu eerst eens naar zijn huidige software gaat kijken voordat het weer aan nieuwe projecten gaat werken. Bugfixes blijven vaak achter, hardware support is regelmatig nog niet om van het dak te schreeuwen, en het aantal crashes (zelfs na een verse install) zijn helaas ook nog veel te hoog. Ik moet net iets te vaak de aan/uit knop gebruiken omdat de boel weer eens hangt en een terminal niet te bereiken valt, of handmatig onderdelen opnieuw opstarten zoals pulseaudio, wireless driver etc. In dat opzicht moet ik helaas nog altijd concluderen dat een OS als Windows 7 het verbazend stabiel doet als desktop OS. Let op dat ik het dan niet over de server varianten heb, dat is weer een ander verhaal. Overigens hoop ik ook dat Unity weer snel verdwijnt. Meer clicks en muisbewegingen nodig om hetzelfde onder Gnome/KDE voor elkaar te krijgen.
Persoonlijk zit ik helemaal niet te wachten op welke vorm van cloud diensten dan ook, ik wil mijn software en data op mijn pc draaien en vertrouw niemand anders er mee.

ik had al 2 machine met 11.04 draaien gelukkig kon je die nog terug zetten via het inlog scherm naar Gnome 2.

Ik vind het nieuwe inlog scherm wel erg mooi maar mis de optie om in Gnome 3 te starten dat vind ik echt heel jammer, heb al gelezen dat je hem wel kan omzetten en zal dit dan ook doen. want Persoonlijk vind de Unity interface helemaal niet gebruiks vriendelijk.

vooral dat de opties achter de naam van de app vallen in de balk en alleen als je je muis er overheen haalt dat je ze krijgt is erg verwarrent en voor nieuwe gebruikers helemaal niet logisch.
Gnome 3 shell kun je gewoon vanuit synaptic installeren, nog geen minuut werk. Even uitloggen en als je weer inlogt kun je kiezen voor gnome 3 shell en gnome 3 classic.
Gnome 3 shell werkt retegoed, maar de classic kan nog wel wat aandacht gebruiken. Jammer, want gnome 3 shell heeft veel van dezelfde nadelen als unity die gewoon inherent zijn aan het werken met een dock.
Waarom weer zoveel aandacht voor unity? Unity werkt al hardstikke goed in ubuntu 11.10. Het is alleen niet geschikt voor alle gebruikers. Beter zou hij de focus leggen op een alternatief/2e keus desktop die ook geschikt is voor de multitaskende desktopgebruiker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee