Het wordt inderdaad steeds beter. Moeilijk vind ik het ook niet. Maar ik ben er ook niet echt van onder de indruk. Er zitten zoveel losse eindjes aan en vreemde ontwerpkeuzes die ik niet begrijp. Ik bedoel met de Superbar van Windows7 als voorbeeld zou je toch wat beters moeten kunnen maken.
Bijvoorbeeld, minimaliseer knop is er af gesloopt, maar dan verwacht je toch dat je met de knop op de unitybar een geopend programma kan minimaliseren. Nee dus. Ook is het verplaatsen van programma's naar verschillende desktops is omslachtig. Waarom niet bijvoorbeeld standaard programma's in verschillende desktops openen. En dan bijvoorbeeld met een middle klick in het huidige venster. Het antwoord is waarschijnlijk omdat een vinger op een touchscreen geen middleklik heeft, nou maak er dan een double tab van of zoiets. En waarom onthoudt hij niet meer de plaats van vensters en probeert alles steeds linksboven neer te zetten? En als hij ze wel onthoudt zet hij ze eerst linksboven en verplaatst ze dan zichtbaar (knullig).
Dan hebben ze van Apple overgenomen om menu's in de topbalk weer te geven. Dat vind ik nou net een van de mindere dingen van OSX. Vooral als het scherm niet gemaximaliseerd is slaat het nergens op en werkt het desoriënterend. Veel beter vind ik de benadering van Google in Chrome om menu's onder een knop onder te brengen. Als een programma goed in elkaar zit heb je het menu immers maar weinig nodig en verder heb je nog sneltoetsen en knoppen.
De launcher vind ik zelf een onding. De manier waarop dat in W7 gaat vind ik een heel stuk prettiger. Nu krijg ik een venster met koeiegrote iconen voorgeschoteld en verder nog wat vage onlogische opties. Maak dan naast het zoekvak een gewone zoekknop en nog een voor bestanden en nog een voor media of zo. Het is allemaal veel te omslachtig en lelijk omdat zo nodig touchscreen bediening moet worden ingebouwd die ook op een smartphone moet kunnen werken.
Regelmatig ben ik dan weer de titelbalk kwijt in programma's. Mijn gadgets staan bij het opstarten steeds weer op andere plaatsen. Vensters een andere vorm geven is een ware uitdaging, meestal weigert hij of komen er menu's te voorschijn. De beste plaats om dan aan de rand te slepen is dan linksboven. Absurd dat zulke basale dingen nog steeds niet goed werken. De schuifbalk verbergen is ook weer zo'n verkeerd designidee, dat tijd kost en verwarring schept. Dan denk ik toch: Canonical waar zijn jullie toch mee begonnen. Je stopt eindeloos veel uren, mankracht in twijfelachtige interfaceverbeteringen die je veel beter zou kunnen gebruiken aan dingen die geld opleveren en verbeteren van bestaande sleutelprogramma's, stabiliteit, nieuwe mogelijkheden.
En dan die kleurstelling, erg zwaar. Mark mag graag van aardekleuren houden, ik zie liever wat frissers en stimulerenders in een werk omgeving. Bovendien vrees ik dat de gedachtegang achter Unity even invalide is als die achter Windows8. Niemand zit te wachten op dezelfde interface op hele verschillende apparaten. Dat beeldt men zich alleen maar in. Nu MS zijn nek uitsteekt met Windows8 hadden beter hun eigen interface kunnen perfectioneren, dan hadden ze vast meer gebruikers aangetrokken.
Bovendien vind ik het ook niet zo een goed idee dat Canonical en Gnome nu dubbel werk zitten doen, die twee zouden veel beter samen kunnen werken. Doe dan wat aanpassingen aan Gnome3 die je weer kan teruggeven in plaats van een hele aparte interface te ontwerpen die naar het zich laat aanzien een eindeloos verhaal gaat worden. Daarbij denk ik dat de jongens van Gnome echt wel goed bezig zijn met hun plugins.
Nee, ik waardeerde erg wat Canonical in het verleden heeft gedaan om de interface beter te maken. Maar nu zijn ze er veel te diep ingedoken en het lijkt wel of ze er niet los van kunnen komen. Maar we zitten nu al een tijd lang te werken met een onvolledige interface waar van alles aan rammelt. En dat is net een van de dingen waar mensen zich aan ergeren, want je wil iets waar geen losse draadjes aan hangen.
Voor mij is de keus niet zo moeilijk meer, ik werk met
elementary OS. Dat zijn design mensen die een Linux interface maken die zich qua afwerking eindelijk eens kan meten met Windows en OSX. Die doen dat met een ongelooflijk oog voor detail. Als de LTS versie binnenkort van Ubunutu uitkomt zullen zij ook niet lang daarna hun tweede versie Venus uitbrengen die daarop gebaseerd is. Dat is veel prettiger voor muisbediening dan het hybride Unity. Oude versie Jupiter is hier te
downloaden. Unity blijft volgens mij nog lang een bouwproject in de steigers. Stiekem blijf ik hopen dat ze bij Canonical een keer wijs worden en de interface weer aan anderen overlaten, en weer bij gaan dragen aan betere fonts, api's, wayland en dat soort dingen en programma's verbeteren zoals ze gedaan hebben met het configuratiescherm. dat nu de instellingen goed bij elkaar brengt.
Maak liever een simpele rechttoe rechtaan interface voor een werkomgeving en zorg dat gebruikers met een klik uit thema's kunnen kiezen die de hele interface ingrijpend kunnen veranderen, waarbij de thema makers kunnen kiezen uit hopen stabiele elementen en plugins waarmee ze hele gevarieerde omgevingen kunnen maken, maar zo dat de stabiliteit en bruikbaarheid niet in gevaar komt. Schep de ondergrond en laat designers de afwerking doen. In Unity zijn we dat idee alleen maar aan het kwijtraken. Je krijgt één nog steeds rammelende interface die zich nauwelijks laat aanpassen.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 23 april 2012 22:05]