Ubuntu 12.10 krijgt codenaam Quantal Quetzal

Ubuntu 12.10, die in oktober zal verschijnen, heeft codenaam Quantal Quetzal opgeplakt gekregen. De nieuwe codenaam volgt op de aanstaande release van Ubuntu 12.04 LTS, ook bekend onder de naam Precise Pangolin.

De nieuwe codenaam voor Ubuntu 12.10 is vrijgegeven door Canonical-oprichter Mark Shuttleworth. Traditioneel worden diersoorten gebruikt in de Ubuntu-codenamen en ook ditmaal is daar sprake van: Quetzal is een vogelsoort. Quantal is verder een verwijzing naar een structuur uit de wiskunde.

Volgens Shuttleworth zal in Ubuntu 12.10 vooral de nadruk komen te liggen op kwaliteit, zonder daar specifieker over te zijn. De precieze plannen voor Quantal Quetzal zullen duidelijk worden in mei als de Ubuntu Developer Summit in Californië wordt georganiseerd. De release voor Ubuntu 12.10 is vastgesteld op 18 oktober.

Deze week zal Ubuntu 12.04 LTS uitkomen. Canonical belooft niet alleen de servereditie van Precise Pangolin vijf jaar te zullen ondersteunen, maar ook de desktopversie zal vijf jaar support krijgen. Tot nu toe hanteerde Canonical voor LTS-desktopreleases een cyclus van drie jaar.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-04-2012 • 17:35

43 Linkedin

Lees meer

Kubuntu krijgt nieuwe sponsor Nieuws van 10 april 2012
Canonical geeft Ubuntu 11.10 vrij Nieuws van 13 oktober 2011

Reacties (43)

43
43
28
3
1
11
Wijzig sortering
In tegenstelling tot veel andere geluiden ben ik de laatste tijd erg te spreken over de snelle ontwikkeling van Ubuntu (& Unity). Ze hebben de laatste releases ontzettend veel verbeteringen doorgevoerd en het OS is tegenwoordig makkelijker te gebruiken en tevens vele malen sneller. Mijn productiviteit is duidelijk toegenomen door o.a. de versimpeling in UI, de autohide scrollbars en Unity. Persoonlijk vind ik echt dat ze een goede weg zijn ingeslagen, ze onderscheiden zich nu veel meer dan vroeger van de overige linux disto's. Ik vind het wel jammer om te lezen dat weinig tot geen tweakers de nieuwe ontwikkelingen waarderen, canonical doet het mijns inziens juist erg goed de laatste tijd! :)

Het is verder erg leuk om te lezen wat het design team van ubuntu allemaal uitspookt en wat de gedachten zijn achter veel veranderingen:

http://design.canonical.com/

Waaronder een prachtige manier om sync diensten volledig te integreren in het OS:

http://design.canonical.com/2012/04/status-menus/ _/-\o_
Het onderscheidende punt van ubuntu was (sinds 2004) dat alles gelijk werkte, dit in tegenstelling tot Debian, dat voor velen moeilijk te configuereren was, en vele anderen, en dat het daarnaast gebaseerd, en compatible was met Debian en dus het geroemde deb-pakkettensysteem gebruikte terwijl Suse, de andere min-of-meer-makkelijke distributie het rpm-systeem gebruikte en dan ook nog eens niet compatible was met Red Hat en dus met de meeste beschikbare pakketten.

Sinds versie 3.0 is Debian echter wel een stuk makkelijker geworden, zodat het onderscheidend element daar een stuk minder is geworden. Ook is Ubuntu zelf overgestapt op de nieuwe Debian-installer waardoor er ook hierdoor het verschil is verkleind.

Canonical heeft met Unity wel een doelgerichte eigen visie maar men heeft daarbij wel de bestaande gebruiker keihard laten vallen door Unity als standaard op te dringen te gaan gebruiken terwijl het nog niet voldoende uitgewerk was.

De groep rond Gnome heeft ook een duidelijke visie welke zij vanaf versie 3.0 zijn gaan doorvoeren en dat is prima, maar wederom zijn het de grote distributies die deze versie omarmen terwijl 3.x nog helemaal niet compleet was. Men had kunnen leren van o.a. Suse en de ervaringen die men daar had met KDE4.0 (en trouwens ook met KDE3.0) en gewoon nog iets langer op Gnome 2.3x moeten blijven.

Dat veel gebruikers graag met bleeding edge versies werkt is prima, maar de meerderheid wilt gewoon iets dat werkt. Bied dat (het was er immers in de vorm van Gnome 2.3) en laat mensen die willen experimenteren, de vrijheid zelf die keuze te maken in plaats van omgekeerd. Dit is één van de belangrijkste redenen* waarom Linux niet aanslaat bij de grote massa. Ubuntu heeft veel bijgedragen aan Linux juist omdat het de massa het meeste aansprak.

* De enige reden die belangrijker is, is dat op alle systemen Windows voorgeïnstalleerd wordt, maar dat is niet zo makkelijk te veranderen.

Vanaf 2004 tot 2010 gold Ubuntu als de versie die, terecht aangeraden werd aan degenen die Linux wilden proberen, die begonnen met Linux of die je op een systeem voor onhandige gebruikers moest zetten. Daar kon je blind op afgaan. Mogelijk wordt Ubuntu met Unity dat met 12.10 of later weer, maar op dit moment zijn de meesten beter af met iets anders, bv Linux Mint, SuperOS (voorheen SuperUbuntu), Ultimate Edition, SnowLinux, AsturixAriOS, Aurora (voorheen Eeebuntu), Os4 (voorheen PC/OS), PCLinuxOS, Pear OS, Pinguy OS of Elementary OS, Xubuntu. En daar komt gelijk weer een probleem: dit is gelijk al weer een lijstje van 11 mogelijkheden (en het hadden er ook meer kunnen zijn, daarnaast zijn er 3 hernoemd, zijn er 4 zo nieuw dat ze minder dan een jaar bestaan (2 nog slechts één release uitgekomen) en dus weet de beginner niet waar hij moet beginnen.
Mmmm... Quetzal... Misschien moet ik deze toch maar eens proberen gewoon uit mijn voorliefde voor chocolade. (Quetzalcoatl!)

Nu on-topic (sorry): Ik vond Ubuntu altijd heel erg fijn werken met GNOME, maar sinds Unity gaat het achteruit. Het voelt allemaal wat 'stroef' aan, en de plannen met die HUD die hier al eens voorbij gekomen zijn zien er niet direct een verbetering uit.

Naar mijn mening is Mint Linux (als je geen GNU-freak bent) ondertussen al een beter alternatief... Toch zeker qua interface. Qua prestaties weet ik het niet juist meer.

Terug lichtjes offtopic (kan het niet laten):
Ook wel grappig dat de afkorting nu QQ is. Het is natuurlijk logisch dat ze gewoon doorgaan met letteren zoals ze al deden, maar QQ is (in World of Warcraft-taal) een soort van crying-eyes-smiley. Met een negatieve connotatie dan, als in QQ-ing over een 'nerf'.

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 23 april 2012 17:51]

Unity in 12.04 al geprobeerd? Werkt veel fijner dan voorgaande versies, dus ik ben weer weg bij Mint.
Mee eens. Ik was gnome gewent en baalde enorm toen unity de standaard desktop werd. de eerste versie waarbij het mogelijk was heb ik wel geteld 5 minuten gebruikt en toen een gnome2 omgeving ernaast gezet.
Bij de volgende update dacht ik: hey laat ik het nog eens proberen. Het werkte al een heel stuk beter. Maar toch weer gnome2 erop gezet.
En toen kwam gnome3 uit. Vond dat niet fijn werken. Baalde behoorlijk en dacht dat ik dan maar eens MintOS eens ging proberen. Dat werkte prima, maar op een of andere manier bleef Ubuntu me meer trekken.
Ik heb op een gegeven moment een SSD gekocht en daarop de laatste versie van Ubuntu gezet. Met unity. Het duurt even voordat je eraan gewend bent maar het werkt gewoon prima! Een leer curve is er absoluut, maar na een weekje het gebruikt te hebben moet ik zeggen dat ik eigenlijk niet meer terug naar gnome of wat dan ook wil. Ben er nu helemaal aan gewent en unity werkt gewoon goed.
Waar ik bij Unity de fout in ga / last van heb, zijn de volgende punten:

- Het is niet in 1 oogopslag duidelijk welke programma's je geopend hebt (enkel behoorlijk kleine pijltjes naast de iconen zichtbaar)
- Het is mij niet duidelijk hoe ik moet omgaan met als ik meerdere instanties van een programma geopend heb. Ik zie niet direct of ik 1 of 2 instanties geopend heb, en hoe ik daartussen kan switchen (bij voorkeur zonder gebruik van keyboard shortcuts).

Misschien zie ik simpelweg een handigheidje over het hoofd of gebruik ik het op de verkeerde manier en kan iemand me suggesties m.b.t. bovenstaande problemen geven?

[Reactie gewijzigd door DeadMetal op 23 april 2012 19:18]

Offtopic:
- Het is niet in 1 oogopslag duidelijk welke programma's je geopend hebt (enkel behoorlijk kleine pijltjes naast de iconen zichtbaar)

Tip voor jou, installeer CompizConfig, en ga naar de unity plugin, en ga naar experimental en zet Backlight Toggles aan bij Backlight Mode. Nu zijn alleen de actieve programma's gekleurd, werkt voor mij goed. (ps. dit is veilig om te doen maar kijk uit met andere setting in dit programma dit kan Unity om zeep helpen)

- Het is mij niet duidelijk hoe ik moet omgaan met als ik meerdere instanties van een programma geopend heb. Ik zie niet direct of ik 1 of 2 instanties geopend heb, en hoe ik daartussen kan switchen (bij voorkeur zonder gebruik van keyboard shortcuts).

Je ziet meerdere pijltjes als er meerdere vensters open staan en 2x klikken zet ze naast elkaar. werkt best simpel.

Zoals vele anderen was ik altijd echt tegen Unity, ik heb het vervloekt eigenlijk, maar nu in 12.04 werkt het prima, maar vergt even een 2 weken wennen voordat je automatisch de dingen doet. (muis naar beneden voor menu bijvoorbeeld).

Eenmaal door hoe het menu en lensen werken ed. vind ik het heerlijk werken en ik werk nu ongeveer een 4 maanden met 12.04 en heb het echt zien groeien. Mint is bij mij er weer af in ieder geval. Daarnaast heb ik mijn moeder ermee laten werken omdat ik haar van Windows 7 wil afhalen en die vond het allemaal prima te begrijpen.

Ubuntu heeft met Unity nu een eigen uniek gezicht gekregen net als Windows en MacOS en dat ik wat ze willen bereiken denk ik. Er zijn wat keuzes gemaakt wat in het begin wat raar is zoals het minimaliseren van programma's dit was in de classics desktop omgevingen heel normaal om overzicht te krijgen, maar door een andere manier van werken met vensters (meerdere desktops en bijv. exposé als je dubbel klikt op een icoon als er meerder vensters open staan), zorgt ervoor dat minimaliseren bijna nooit meer noodzakelijk is, dit is iets wat ik nu dus ook niet meer mis. Overigens ook Gnome shell heeft minimaliseren eruit gesloopt. Mocht je er niet aan kunnen wennen is hier een oplossing

Verder is alleen het menu voor programma's nog niet helemaal mijn ding, dit is soms erg zoeken naar een programma wat je bijna nooit gebruikt omdat ze op een hoop gegooid worden behalve als je een filter aanzet maar dit werkt ook wat omslachtig, echter dit heb je bijna nooit nodig omdat alle programma's die je weinig gebruikt, en niet gepind zijn in de "laucher" voorin het menu te vinden zijn, en anders kan je ook nog met de naam zoeken dus voor mij werkt het wel.
Unity het werkt voor mij goed als zou ik wel de launcher naar beneden willen hebben. Maar kan mij best voorstellen dat het niet voor iedereen is.

Offtopic deel 2, maar wel leuk: :P
Voor de mensen die een apple look kunnen waarderen dit is een erg mooi thema wat werkt met Ubuntu 12.04 (even advanced settings installeren , sudo apt-get install gnome-tweak-tool)

Adwaita Cupertino SL Unity
en firefox theme die erbij past.

Icon theme, en screenshot (zonder firefox theme)

Ontopic:
ze zoeken elke keer een beest uit wat bijna niemand kent, dit is er ook zo'n één, best een leuk vogeltje :Y)

edit: reactie uitgebreid.

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 23 april 2012 20:46]

Ik gebruik nu Unity op m' n netbook. Daarvoor is eigenlijk wel perfect. Wel paar dingen aangepast aan de standaard ubuntu versie. Zo heb ik ook CompizConf, Advanced settings en Synaptic geinstalleerd. Empathy ingewisseld voor Pidgin. En zolang Thunderbird geen multiple lines in vertical mode kan laten zien, blijf ik bij Evolution.

Afgelopen week ook Windows 8 CP geprobeerd, wie met hun Metro interface het idee van Gnome 3 en Unity overgenomen hebben. Bij Windows 8 is dan wel het complete startscherm zelf in te delen (pre), maar in vergelijking met Gnome 3 en Unity voelt het een stuk minder lekkerder aan. Het zit dan nog wel in prevriew fase. Maar ze moeten nog veel veranderen om goed te integreren in de desktop versie. Zo mag er wel eens genres worden toegevoegd aan apps, zoals linux dat al jaren doet.

Wel grappig om te zien dat Microsoft de Linux community volgt.
Ik zet dan gewoon Docky aan. Dat lost de meeste problemen op.
geeft zo'n dubbel gevoel, de launcher doet hetzelfde. Maar het kan wel mocht je dat willen.

Zo heb ik synapse ook nog in gebruik, dit kan ook via het Unity menu maar vind snel starten van programma's via synapse gewoon gemakkelijk, domweg gewenning. ;)
Anoniem: 425494
@shakedown23 april 2012 19:15
Het wordt inderdaad steeds beter. Moeilijk vind ik het ook niet. Maar ik ben er ook niet echt van onder de indruk. Er zitten zoveel losse eindjes aan en vreemde ontwerpkeuzes die ik niet begrijp. Ik bedoel met de Superbar van Windows7 als voorbeeld zou je toch wat beters moeten kunnen maken.

Bijvoorbeeld, minimaliseer knop is er af gesloopt, maar dan verwacht je toch dat je met de knop op de unitybar een geopend programma kan minimaliseren. Nee dus. Ook is het verplaatsen van programma's naar verschillende desktops is omslachtig. Waarom niet bijvoorbeeld standaard programma's in verschillende desktops openen. En dan bijvoorbeeld met een middle klick in het huidige venster. Het antwoord is waarschijnlijk omdat een vinger op een touchscreen geen middleklik heeft, nou maak er dan een double tab van of zoiets. En waarom onthoudt hij niet meer de plaats van vensters en probeert alles steeds linksboven neer te zetten? En als hij ze wel onthoudt zet hij ze eerst linksboven en verplaatst ze dan zichtbaar (knullig).

Dan hebben ze van Apple overgenomen om menu's in de topbalk weer te geven. Dat vind ik nou net een van de mindere dingen van OSX. Vooral als het scherm niet gemaximaliseerd is slaat het nergens op en werkt het desoriënterend. Veel beter vind ik de benadering van Google in Chrome om menu's onder een knop onder te brengen. Als een programma goed in elkaar zit heb je het menu immers maar weinig nodig en verder heb je nog sneltoetsen en knoppen.

De launcher vind ik zelf een onding. De manier waarop dat in W7 gaat vind ik een heel stuk prettiger. Nu krijg ik een venster met koeiegrote iconen voorgeschoteld en verder nog wat vage onlogische opties. Maak dan naast het zoekvak een gewone zoekknop en nog een voor bestanden en nog een voor media of zo. Het is allemaal veel te omslachtig en lelijk omdat zo nodig touchscreen bediening moet worden ingebouwd die ook op een smartphone moet kunnen werken.

Regelmatig ben ik dan weer de titelbalk kwijt in programma's. Mijn gadgets staan bij het opstarten steeds weer op andere plaatsen. Vensters een andere vorm geven is een ware uitdaging, meestal weigert hij of komen er menu's te voorschijn. De beste plaats om dan aan de rand te slepen is dan linksboven. Absurd dat zulke basale dingen nog steeds niet goed werken. De schuifbalk verbergen is ook weer zo'n verkeerd designidee, dat tijd kost en verwarring schept. Dan denk ik toch: Canonical waar zijn jullie toch mee begonnen. Je stopt eindeloos veel uren, mankracht in twijfelachtige interfaceverbeteringen die je veel beter zou kunnen gebruiken aan dingen die geld opleveren en verbeteren van bestaande sleutelprogramma's, stabiliteit, nieuwe mogelijkheden.

En dan die kleurstelling, erg zwaar. Mark mag graag van aardekleuren houden, ik zie liever wat frissers en stimulerenders in een werk omgeving. Bovendien vrees ik dat de gedachtegang achter Unity even invalide is als die achter Windows8. Niemand zit te wachten op dezelfde interface op hele verschillende apparaten. Dat beeldt men zich alleen maar in. Nu MS zijn nek uitsteekt met Windows8 hadden beter hun eigen interface kunnen perfectioneren, dan hadden ze vast meer gebruikers aangetrokken.

Bovendien vind ik het ook niet zo een goed idee dat Canonical en Gnome nu dubbel werk zitten doen, die twee zouden veel beter samen kunnen werken. Doe dan wat aanpassingen aan Gnome3 die je weer kan teruggeven in plaats van een hele aparte interface te ontwerpen die naar het zich laat aanzien een eindeloos verhaal gaat worden. Daarbij denk ik dat de jongens van Gnome echt wel goed bezig zijn met hun plugins.

Nee, ik waardeerde erg wat Canonical in het verleden heeft gedaan om de interface beter te maken. Maar nu zijn ze er veel te diep ingedoken en het lijkt wel of ze er niet los van kunnen komen. Maar we zitten nu al een tijd lang te werken met een onvolledige interface waar van alles aan rammelt. En dat is net een van de dingen waar mensen zich aan ergeren, want je wil iets waar geen losse draadjes aan hangen.

Voor mij is de keus niet zo moeilijk meer, ik werk met elementary OS. Dat zijn design mensen die een Linux interface maken die zich qua afwerking eindelijk eens kan meten met Windows en OSX. Die doen dat met een ongelooflijk oog voor detail. Als de LTS versie binnenkort van Ubunutu uitkomt zullen zij ook niet lang daarna hun tweede versie Venus uitbrengen die daarop gebaseerd is. Dat is veel prettiger voor muisbediening dan het hybride Unity. Oude versie Jupiter is hier te downloaden. Unity blijft volgens mij nog lang een bouwproject in de steigers. Stiekem blijf ik hopen dat ze bij Canonical een keer wijs worden en de interface weer aan anderen overlaten, en weer bij gaan dragen aan betere fonts, api's, wayland en dat soort dingen en programma's verbeteren zoals ze gedaan hebben met het configuratiescherm. dat nu de instellingen goed bij elkaar brengt.

Maak liever een simpele rechttoe rechtaan interface voor een werkomgeving en zorg dat gebruikers met een klik uit thema's kunnen kiezen die de hele interface ingrijpend kunnen veranderen, waarbij de thema makers kunnen kiezen uit hopen stabiele elementen en plugins waarmee ze hele gevarieerde omgevingen kunnen maken, maar zo dat de stabiliteit en bruikbaarheid niet in gevaar komt. Schep de ondergrond en laat designers de afwerking doen. In Unity zijn we dat idee alleen maar aan het kwijtraken. Je krijgt één nog steeds rammelende interface die zich nauwelijks laat aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 23 april 2012 22:05]

Hahaha snaak, zeg dan gelijk, ik wil iets wat er uit ziet als OSX, manmanman...
Niet de hele wereld draait om WoW...
QQ is ook de naam van een chinese chat applicatie en nog een dozijn andere dingen:
https://www.google.com/search?q=QQ
Het was maar iets wat me persoonlijk opviel...
Overigens is "QQ" gewoon chat-taal en niet in WoW uitgevonden of iets dergelijk :9

On-topic: toch altijd klinkend, die alliteraties :*)
Xocoatl is chocola. Quetzalcoatl is een of andere slangengod in de Azteekse mythologie.
Anoniem: 126717
@Amanoo23 april 2012 19:36
En de Quetzal is zowel de nationale vogel als de munt van Guatemala.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quetzal
Ze hebben prachtige postzegels uitgebracht met Quetzals er op, en ik wil ze nog in het wild zien om te fotograferen. Maar dat is allemaal offtopic. ;)
Laten we hopen dat samba nu is dichtgetimmerd in ubuntu 12.04
https://www.samba.org/samba/security/CVE-2012-1182

Voor 12.04 (Precise Pangolin) is er nog versie 3.6.3 helaas:
https://launchpad.net/ubu...86/samba/2:3.6.3-2ubuntu2

Beetje zonde al ze dat DEZE week niet meteen meenemen in de eerste release van 12.04
Aan de andere kant, je levert uit dat wat je getest hebt. Als er dan na de test een update is dat jammer maar die kan de gebruiker altijd nog zelf installeren (op eigen verantwoordelijkheid).
Die bug in samba is al op 12 april gefixt, precies in de versie van het pakket waar je naar linkt met het woord "helaas" erbij.

Zulke updates worden overigens bij voorkeur met een zo minimaal mogelijke patch gerepareerd in de meeste distributies die met vaste releases werken, om te voorkomen dat de oplossing van het ene probleem weer twee nieuwe problemen introduceert. Dat updateregime treedt uiteraard al in werking nog voordat een release officieel uitkomt.
Anoniem: 164019
23 april 2012 17:47
Bij mijn weten hoort dit als "kwantal ketsal" uitgesproken te worden. Ze hadden misschien toch maar beter een ander bijvoeglijk naamwoord kunnen kiezen -- of een andere diersoort.
Ik denk dat het gewone publiek dit zal uitspreken als "Ubuntu 12.10"... Dus zoveel maakt die naam ook weer niet uit.
De korte naam van Ubuntu releases is doorgaans het bijvoegelijk naamwoord in de titel, in dit geval dus Quantal.
Er zijn niet zoveel bijvoeglijke naamwoorden en dierennamen die met een Q beginnen, dus het is niet zo gemakkelijk om iets anders te bedenken.

Hier is overigens de pagina met DevelopmentCodeNames voor de komende Ubuntu releases. Als je een goed idee hebt voor een naam voor een volgende release dan kun je daar zelf een suggestie doen!
Je zou focus op kwaliteit eerder bij een LTS release verwachten. Straks wordt het lastig kiezen als je Ubuntu op je server wilt hebben. Ga je voor de LTS of voor de QQualtiy release..
Al die verbeteringen komen gewoon naar de LTS versie hoor, dus ik denk dat het geen probleem moet worden welke je kiest.
Ik hoop dat ze iets meer aandacht aan de tweakmogelijkheden van de UI hebben gedaan. Vond dat in de huidige versie erg tegenvallen, zeker omdat het om een totaal andere manier van werken gaat moet het toch wel een beetje naar eigen smaak aan te passen zijn...
Anoniem: 401533
23 april 2012 17:42
Wordt een bijzonder toepasselijke afkorting als je kijkt naar het gezeur over de UI de laatste tijd
Ja idd in het begin was het wennen aan unity echter gebruik ik ubuntu 12.04 alweer een tijdje en werkt toch best handig.

Mocht je overigens even niet weten wat je moet doen dan kun je gewoon de windows toets op je keyboard ingedrukt houden. Dan krijg je snel te even alle toetsen combinaties te zien voor unity.

Ik vind overigens in het algemeen ubuntu wel een goede kwaliteit leveren al en ben toch erg benieuwd wat 12.10 daarlijk gaat geven.
Ik moet zeggen dat ik met een apt-get install gnome-shell + wat extenties ook geheel tevreden ben.

Window theme / gtk theme sonar 3.2 , shell theme minty
gnome-shell-classic-systray
bottom panel extention
window list extention
window navigator extention
application menu extention

Werkt als een zonnetje.... Geen enkele reden om van Ubuntu af te stappen
Anoniem: 445145
23 april 2012 18:54
Ik vind Unity inmiddels ook best werkbaar.

In 11.04 ben ik acuut overgestapt op Linux Mint omdat niks meer normaal werkte. Bij 11.10 heb ik Unity een 2e kans gegeven. Het werkte al beter, maar ik ergerde me behoorlijk over een bug in de combinatie Unity / Nvidia waardoor de visuele desktop performance naar verloop van tijd steeds verder achteruitging. Deze werd niet meer gefixed in de Unity versie en een upgrade naar unity 5.10.0 (waar deze bug wel gefixed was) werd niet erg gemakkelijk gemaakt.

Ik ben toen erst een tijdje overgestapt op gnome-shell op Ubuntu 11.10 en dat werkte wel ok na het installeren van de nodige addons. De performance was erg goed, maar ik werd er toch niet gelukkig van. Het is nog niet af omdat alles via addons moet die nog hun eigen problemen kennen en ik hield helemaal niet van de standaard theme. Dat was dan wel aan te passen, maar ik raakte niet volledig overtuigd.

Toen ben ik toch maar Ubuntu 12.04 gaan installeren omdat ik wel een LTS wilde zodat ik niet over een half jaar weer moet gaan prutsen. Oh ja, distupgade kan natuurlijk ook, maar ik had al zo veel aangepast dat dat vast problemen zou zijn gaan opleveren. Trouwens wel een voordeel van Ubuntu t.o.v. Mint dat de distupgrade wordt aangeboden. Als je geen gekke dingen doet met Ubuntu werkt dat op zich prima.

Ik moet zeggen sinds deze versie werkt Unity het erg goed en snel en het ziet er mooi uit. Ik heb wel een aantal dingen getweakt:

* overlay scrollbar gedeinstalleerd omdat deze altijd in de weg ging zitten als ik een venster iets wilde resizen.
* de kleuren aangepast van de normale scrollbar zodat deze ook zichtbaar is (contrast is verschrikkelijk laag)
* global menu gedinstalleerd. Wat moet ik ermee als ik een 24 inch scherm heb met een window onder rechts in de hoek en het menu daarvan boven links, bovendien verstopt totdat je erover heen hovert. Ik snap wel dat het fancy is en voor kleine schermen handig kan zijn, maar niet iedereen zit op een pad of netbook te werken.
* de HUD heb ik laten staan, maar ik heb er nog geen enkele keer gebruik van gemaakt

Ik ben nu wel blij met de configuratie en alles gaat lekker vlot.

Het zou een grote verbetering zijn als Canonical dit soort vernieuwingen optioneel zou maken zodat men deze aan of uit kon zetten, maar ik blijf nu voorlopig wel bij Ubuntu. Het fijne aan de LTS is dat je lekker lang vooruit kunt en over een aantal jaar zien ik wel weer verder, tenzij er wereldschokkende vernieuwingen komen die ik persé wil gebruiken, maar daar geloof ik niet zo in gezien het feit dat ik bijna alle vernieuwingen heb uitgezet...;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee