Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

18-10-2012 • 12:10

86

Multipage-opmaak

Inleiding

Bij de in april verschenen lts-release Ubuntu 12.04 was consolidatie het toverwoord, maar voor Ubuntu 12.10, ook wel bekend onder de codenaam 'Quantal Quetzal', ligt de nadruk weer op vernieuwingsdrang. Canonical experimenteert opnieuw met Unity, de in eigen beheer ontwikkelde grafische interface die het bedrijf ziet als het antwoord op het steeds vaker bekritiseerde Gnome 3.x.

Tijdens de ontwikkeling van Quantal Quetzal ontstond enige commotie omtrent de introductie van op Amazon gerichte functionaliteit in de Dash-interface, waarop Canonical zich gedwongen zag enkele aanpassingen door te voeren. Het bedrijf heeft de release van 12.10 ook aangegrepen voor een najaarschoonmaak. Zo is de aloude alternate-installer niet langer nodig, omdat de standaard grafische installer meer functionaliteit heeft gekregen. Ook is de disk-image-limiet van 700MB vaarwel gezegd om meer ruimte te krijgen voor de noodzakelijke uitbreidingen.

Uiteraard is ook Ubuntu Server onder handen genomen. Het zal niemand verbazen dat de nadruk opnieuw op cloud computing ligt. Canonical heeft hier nu eenmaal een naam hoog te houden en zet vooral in op OpenStack, een inmiddels breed gedragen platform binnen de industrie.

Al met al zijn er dus voldoende redenen om te kijken of het zin heeft om een stabiele 12.04 lts-installatie door Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal te vervangen.

Ubuntu 12.10

Nieuwe keuzes

Traditioneel is de imagegrootte van de beschikbare Ubuntu-iso's niet groter dan 700MB, maar bij de release van 12.10 is Canonical hier van afgestapt: disk images mogen voortaan 800MB groot zijn, en passen dus niet langer op een conventionele cd-r.

Deze keuze van Canonical komt niet onverwacht: bij de release van Ubuntu 12.04 werd er al op gezinspeeld, maar de bouwers wisten de image toen nog kleiner dan 700MB te maken. Dat is deze keer niet gelukt: met name de Unity-interface heeft veel pakketten nodig.

Hoewel de meeste computergebruikers in Nederland en België weinig last van deze keuze zullen hebben, wordt het wel lastiger om Ubuntu te installeren op oudere hardware met een trage internetverbinding. Dat is onder meer op te lossen door een slankere Ubuntu-variant te kiezen, zoals Lubuntu of Xubuntu. Zoals gebruikelijk kan je ook een 'netinst'-image gebruiken als de internetverbinding snel genoeg is.

Canonical heeft gekozen voor ondersteuning van secure boot met de bootloader Grub2. Secure boot, dat gebaseerd is op asymmetrische cryptografie, werkt alleen op pc's met een uefi en staat alleen opstartbestanden toe die van de juiste handtekening zijn voorzien.

Microsoft, dat in Windows 8 ook ondersteuning voor secure boot heeft ingebouwd, heeft in de Linux-wereld heel wat alarmbellen doen rinkelen. De angst bestond dat pc-fabrikanten verplicht zouden worden om secure boot te implementeren, omdat ze anders niet in aanmerking zouden komen voor Windows 8-certificering. Microsoft stelt echter in zijn eisen dat uefi's in x86-pc's de mogelijkheid moeten bieden om het beveiligingsmechanisme uit te schakelen. Het omgekeerde geldt echter voor ARM-tablets met Windows 8 RT: hierbij wordt het door Microsoft expliciet verboden om secure boot te deactiveren.

Om toch op secure boot-systemen te kunnen booten, bewandelen de grote Linux-distributies verschillende wegen. Zo heeft Red Hat een eigen sleutel verkregen bij VeriSign en past deze, in combinatie met een aparte bootloader, toe in Fedora 18.

Canonical had soortgelijke plannen. Als de softwareontwikkelaar namelijk geen eigen bootloader maar Grub2 zou gebruiken, zou het aan de eisen van de GPLv3-licentie moeten voldoen; dat zou weer kunnen betekenen dat het zijn privésleutel openbaar zou moeten maken als een fabrikant een Ubuntu-pc zou leveren waarbij secure boot niet uitgeschakeld kon worden.

De Free Software Foundation - eigenaar van de rechten op Grub2 - heeft nu gegarandeerd dat de sleutel geheim kan blijven, en dus kan Grub2 worden gebruikt.

Installatie

Bij het installeren van Ubuntu 12.10 kiezen we voor het comfort van een usb-stick die we met het Windows-tooltje LinuxLive USB Creator aanmaken. Als we Quantal Quetzal voor een testrondje in een virtual machine draaien - in dit geval in Virtualbox - wordt het meteen pijnlijk duidelijk dat Canonical de 2d-modus van Unity heeft laten vallen. De grafische interface leunt voortaan op de llvmpipe-driver, een software rasterizer die volledig door de cpu wordt uitgevoerd. Dit resulteert binnen onze virtuele machine op een enorm stroperige Unity-interface die nauwelijks bruikbaar is.

Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces Ubuntu 12.10 - installatieproces

Canonical heeft al toegegeven dat het laten vallen van de 2d-versie van Unity op met name oudere hardware voor prestatieverlies zou zorgen en dat blijkt zonder meer te kloppen. Wie een systeem draait zonder apu of gpu met OpenGL 2.0-ondersteuning, kan beter kiezen voor Ubuntu 12.04 LTS: daarin is de 2d-modus nog wel beschikbaar. Een andere optie is om uit te wijken naar een van de vele Ubuntu-varianten of om een lichtere desktopomgeving te installeren, zoals Xfce of Lxde.

Als we de stappen van de vernieuwde Ubiquity-installer doorlopen, valt verder direct op dat de mogelijkheden van de alternate-installer als optie beschikbaar zijn. Zo is het mogelijk om een geheel versleutelde Ubuntu-partitie te creëren, terwijl voorheen alleen de home-directory kon worden versleuteld - wat ook nog steeds een mogelijkheid is. Ons inziens is het een goede keuze geweest om de mogelijkheden van de alternate-installer in Ubiquity op te nemen; in theorie kunnen alle installatieklussen nu door dezelfde software worden afgehandeld.

Ubuntu 12.10 - Remote login

Zodra de installatie is voltooid en we het testsysteem hebben herstart, zien we in het LightDM-inlogscherm een nieuwe optie: remote login. Met deze optie kunnen Citrix ica-, VMware View- en Microsoft rdp-verbindingen worden opgebouwd; de bijbehorende accounts kunnen in de Ubuntu Single Sign On Service worden opgeslagen. Daarvoor is overigens wel een Ubuntu One-account nodig. Helaas ontbreekt ondersteuning voor vnc-verbindingen.

'Amazongate'

Als we de opgepoetste Unity-omgeving binnenstappen, blijkt in de Launcher een subtiele wijziging te zijn doorgevoerd: de iconen van inactieve applicaties hebben niet langer een highlight. Zo kan in één oogopslag worden gezien welke software draait. Ook zijn de animaties bij het installeren van een nieuwe applicatie verbeterd, en kunnen de iconen voor gemounte drives en de desktop-switcher eindelijk vrij op de startbalk worden verplaatst.

Ubuntu 12.10 - webapp-iconen op de Launcher-balkOp de Launcher-balk zijn twee nieuwe iconen te vinden: een voor Amazon en een voor Ubuntu One Music. De knoppen voor het webwarenhuis en de muziekdienst worden door Canonical omschreven als 'webapps'. Ook van diverse websites kan een snelkoppeling op de Launcher-balk worden geplaatst.

In de praktijk voegen de webapps-buttons maar weinig toe. De Amazon- en de Ubuntu One Music-links zijn kennelijk om commerciële redenen in de Launcher geplaatst en bieden maar zeer beperkte functionaliteit. Bovendien is de ruimte op de startbalk op met name kleinere schermen schaars, dus zou Canonical terughoudend moeten zijn bij het plaatsen van nieuwe iconen in de Launcher.

Een omstreden stap van Canonical was verder dat in de Dash links naar Amazon werden geïntegreerd. Bij het invoeren van een zoekterm toont de home-lens van de Dash, normaliter het openingsscherm, links naar diverse Amazon-producten. Deze links zijn ook nog eens niet altijd relevant.

Hoewel bètatesters al de nodige kritiek op de Amazon-'zoekresultaten' gaven - er werd zelfs gesproken van Amazongate - claimde Ubuntu-voorman Mark Shuttleworth dat de 'zoekervaring' in Ubuntu er beter van wordt. Ook sprak Shuttleworth tegen dat het om reclame gaat en dat Ubuntu adware bevat. De privacy van gebruikers zou niet in het geding zijn, omdat alle zoekopdrachten alleen naar Canonical worden gestuurd en niet naar Amazon - aldus Canonical.

Ubuntu 12.10 - Amazon-resultaten in de Dash

Bètatesters kwam bij netwerktraces echter ip-adressen van Amazon tegen. Inmiddels heeft Canonical zijn plannen ten aanzien van Amazon-integratie aangepast. Ubuntu's community-manager Jono Bacon wist te melden dat zoekopdrachten versleuteld worden verstuurd en dat er een kill-switch komt om de Amazon-integratie in de Dash uit te schakelen. De kill-switch is uiteindelijk ondergebracht bij de privacy-instellingen, maar heeft als nadeel dat hij alleen voor alle lenses tegelijk gebruikt kan worden. In toekomstige releases moeten er meer instelmogelijkheden komen.

Ubuntu 12.10 - Privacy-instellingen voor online zoekresultaten in de Dash

Verder nieuw in Ubuntu 12.10

Quantal Quetzal bevat een aantal nieuwe lenses. Zo toont de 'social lens' content van de sociale-netwerksites Facebook, Twitter en Identi.ca. Er kan gezocht worden op diverse categoriëen waaronder berichten, foto's, video's en privéberichten. Deze sociale lens leunt op de social-networkclient Gwibber.

Ook nieuw is de preview-mogelijkheid. Met een rechtermuisklik op het geselecteerde item kan bijvoorbeeld een korte blik op een video worden geworpen, en bij applicaties kan er een deel van de informatie worden opgevraagd die ook in het Ubuntu Software Center zichtbaar is.

Ubuntu 12.10 - Dash Ubuntu 12.10 - Dash Ubuntu 12.10 - Dash

Canonical heeft de update-tool, waarmee Ubuntu de laatste veiligheidsupdates en bugfixes ophaalt, vereenvoudigd. Niet langer worden standaard alle gewijzigde deb-pakketten omgesomd; pas na een klik op de optie 'details of updates' wordt duidelijk welke pakketten precies zijn bijgewerkt. Power users zullen dit totaaloverzicht bij voorkeur direct voor ogen krijgen, maar met name voor beginnende gebruikers zal deze informatie doorgaans weinig toevoegen.

Ubuntu 12.10 - Software Updater

Uiteraard zijn er heel wat softwarepakketten bijgewerkt. Zowel browser Firefox als e-mailclient Thunderbird draagt versienummer 15.0.1, en de opensource grafische editor Gimp 2.8 biedt een single-window-modus. LibreOffice, bijgewerkt naar versie 3.6, biedt volledige ondersteuning voor de app menu integration-feature van Ubuntu.

De filemanager Nautilus is bij versienummer 3.4 gebleven, en de 3.6-versie uit het Gnome-kamp is genegeerd. Dat vinden we een goede keuze, want in versie 3.6 ontbreken enkele belangrijke features, zoals de splitscreen-functie. De kans dat het Ubuntu-team in de toekomst vaker voor oudere Gnome-software kiest is overigens aanzienlijk; de Ubuntu-ontwikkelaars en hun Gnome-collega's verschillen op heel wat punten van mening over hoe software eruit moet zien. En over eruitzien gesproken: er zijn diverse nieuwe wallpapers beschikbaar.

Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers Ubuntu 12.10 - Nieuwe wallpapers

Ubuntu Server

Ubuntu logoVersie 12.10 van Ubuntu Server is geen long term support-release. Dit betekent dat Canonical de servervariant vooral gebruikt om nieuwe software en technologiën te laten rijpen totdat Ubuntu 14.04 LTS op het toneel verschijnt. Bovendien krijgen developers volop de mogelijkheid om te experimenteren met de beschikbare packages. Voor het serieuzere werk moet voorlopig voor Ubuntu Server 12.04 LTS of een stabiele versie van een andere Linux-distributie worden gekozen.

Een van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe serverversie is de komst van de laatste release van OpenStack, ook bekend as Folsom. Dit opensource cloudplatform groeit steeds verder en heeft inmiddels tal van grote spelers achter zich. Zelfs VMware, dat zelf propriëtaire cloudsoftware verkoopt, is lid geworden van de OpenStack Foundation.

De Folsom-release van OpenStack biedt vooral vernieuwingen op het vlak van virtual networking. Zo wordt de virtuele multilayer-switch Open vSwitch ondersteund. Met plug-ins kunnen ook switches en bridges van merken als Cisco, NEC en Nicira worden toegevoegd. Verder biedt Folsom diverse verbeteringen bij het netwerkmanagement op layer 2-niveau.

Systeembeheerders die Ubuntu-images willen uitrollen op een cloudplatform als OpenStack of Amazon EC2, kunnen traditioneel terecht op de website Ubuntu Cloud Images. Nieuw zijn de quick start-knoppen om snel een Ubuntu-instance te draaien op de cloudsystemen van Amazon. Ook zijn er images armhf-hardware beschikbaar gemaakt.

Net als de desktopversie draait Ubuntu Server 12.10 op Linux-kernel 3.5.4. Een wellicht belangrijkere upgrade is de overstap van Python 2 naar Python 3. Een groot deel van de code die Canonical in Ubuntu plaatst is geschreven in deze scripttaal. Hoewel versie 2 nog enige tijd als softwarepackage beschikbaar zal blijven in de repositories, stelt Canonical dat ontwikkelaars er verstandig aan doen om langzaam maar zeker over te stappen naar Python 3. Ubuntu Server 12.10 bevat verder versie 0.48.1 van Ceph, een distributed data storage system, en versie 7 van het Apache Tomcat Java-platform.

Kubuntu

Traditioneel kijken we in onze Ubuntu-reviews ook kort naar het op KDE gebaseerde Kubuntu. KDE is het alternatief voor wie niet kan of wil wennen aan de desktopomgevingen Unity en Gnome 3. De image van Kubuntu is met 1GB nog wat groter dan die van Ubuntu, en ook hier verloopt de installatie vlotjes. De Plasma-desktopomgeving van KDE is bijgewerkt naar versie 4.9 en bevat alle bijbehorende KDE-applicaties.

Enkele nieuwe softwarepakketten in Kubuntu 12.10 zijn Skanlite, een eenvoudige tool om scanners te bedienen, de webcamapplicatie Kamoso en enkele utilties als Print Manager, de calibratietool Colord KDE en Tablet config.

Standaard beschikbaar is Krita, onderdeel van de Calligra-suite. Met dit tekenpakket kunnen alle basisbewerkingen uitgevoerd worden. Voor de professionele editor is Digikam 2.8 beschikbaar. Dit pakket voor fotomanagement kan overweg met raw-bestanden in diverse formaten. Bovendien is Digikam goed in de KDE-omgeving geïntegreerd.

Kubuntu 12.10 Kubuntu 12.10 Kubuntu 12.10 Kubuntu 12.10 Kubuntu 12.10

De browser Rekonq, de standaardbrowser binnen Kubuntu, draagt inmiddels versienummer 1.1 en is duidelijk volwassen geworden. Rekonq is gebaseerd op Webkit en kan dus vrijwel elke website correct weergeven. De browser is slank gehouden en werkt over het algemeen vrij vlot.

Kubuntu 12.10 gebruikt voortaan, net als de normale Ubuntu-release, de LightDM-loginmanager. Hierdoor is voortaan ook een guest-account beschikbaar, handig als je iemand tijdelijk met je computer wilt laten werken. Ten slotte wordt er nog steeds geëxperimenteerd met Kubuntu Active. Ook de nieuwe bèta van deze tabletversie van KDE bevat een bijgewerkte versie van de Plasma-desktop.

Conclusie

Het is inmiddels een gegeven dat Canonical kort na de release van een LTS-versie weer volop begint te experimenteren en Quantal Quetzal is daar een duidelijk voorbeeld van. Sommige vernieuwingen zijn welkom, andere zijn minder gewenst. Het grootste pijnpunt is Amazongate; we begrijpen dat Canonical naar nieuwe inkomstenbronnen zoekt, maar de implementatie in de testversies was wel erg opdringerig. Ook hadden we onze bedenkingen bij de privacy. In de final biedt Canonical gelukkig de mogelijkheid om alle commerciële links uit te schakelen.

Wel handig is de previewfunctie in de Dash. Deze toont nuttige informatie over applicaties, documenten en mediabestanden. Met enige gewenning kan deze feature de gebruiker tijd besparen en goede suggesties geven voor bijvoorbeeld internetcontent of interessante applicaties. Verder is de Launcher gebruiksvriendelijker geworden met de mogelijkheid om alle iconen te verplaatsen.

Ook in andere keuzes van Canonical kunnen we ons vinden. De oude limiet van 700MB voor installatie-images was niet meer van deze tijd en verhinderde innovatie. Over de ondersteuning voor secure boot kunnen we nog niets zeggen, omdat dergelijke systemen nog op de markt moeten komen. Systeembeheerders en powerusers zullen de remote-login-feature vanaf het inlogscherm wel kunnen waarderen.

Of een upgrade van de long term support-versie Ubuntu 12.04 naar 12.10 de moeite waard is, hangt zoals altijd vooral af van de behoefte van de gebruiker. Wie een zo stabiel mogelijk systeem wil, kan voorlopig beter bij de LTS-release blijven. Wie het nieuwste van het nieuwste wil, kan de overstap wagen, maar essentiële veranderingen zijn er niet.

Pluspunten:

+ Handige previewfunctie in de Dash
+ Flexibeler Launcher
+ Bijgewerkte software en verse kernel
+ Remote login

Minpunten:

- Amazon Gate
- Geen opzienbarende vernieuwingen
- Weglaten van 2d-modus vervelend op oude hardware

Reacties (86)

86
85
63
4
0
8
Wijzig sortering
Quote : "Deze keuze van Canonical komt niet onverwacht: bij de release van Ubuntu 12.04 werd er al op gezinspeeld, maar de bouwers wisten de image toen nog kleiner dan 700MB te maken. Dat is deze keer niet gelukt: met name de Unity-interface heeft veel pakketten nodig"

Unity is (in mijn ogen) net zo waardeloos als de Metro-GUI in Windows 8. Het is wel leuk en aardig dat ze nieuwe functionaliteit toevoegen maar in mijn ogen zijn er veel belangrijkere zaken die eerst opgelost dienen te worden.

Zo werken de AMD GPU drivers bij verre niet zo efficiënt als de Windows-variant. Dit is ook de enige reden waarom ik nog niet volledig op Linux ben overgestapt. Zolang hardwareversnelling van video niet out-of-the-box werkt zal ik bij Windows 7 blijven.

Nu weet ik wel de fout grotendeels bij AMD ligt (zij geven de broncode niet vrij), maar ook de opensource-varianten werken maar matig. 2D versnelling is eigenlijk nooit een probleem. Het is echt puur het video-gedeelte. Ik wil met m'n AMD Mobility Radeon HD4650 fatsoenlijk 1080p content kunnen bekijken zonder dat m'n CPU belasting constant tussen de 75 en 100% zit.

Zodra ze dit gefixed hebben zal ik de overstap naar Linux maken.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 14:40]

Wat je noemt over de AMD GPU drivers is inderdaad een probleem, maar het is niet zo dat AMD de broncode van hun drivers hoeft vrij te geven; ze moeten de documentatie van de hardware vrijgeven. De mensen die nu de opensource drivers schrijven ('radeon' driver, welke overigens prima werkt op mijn 4870) moeten nu alles reverse-engineeren, en dat is verschrikkelijk moeilijk.

Ik snap overigens ook niet waarom AMD zich daarmee zo in de voet schiet. Veel linux-gebruikers hebben (noodgedwongen) naar nVidia moeten overstappen (wiens drivers ook niet perfect zijn) omdat ze hun kaarten niet of niet fatsoenlijk aan het werk kregen. Fatsoenlijke drivers voor linux of op z'n minst vrijgegeven documentatie zou AMD een hoop extra videokaarten kunnen laten verkopen.

OT: Weinig vernieuwends in deze release, leuk dat het e.e.a. geupdate is. De meeste veranderingen zitten in Unity, helaas gebruik ik deze niet. Ik gebruik Gnome Shell, en hoewel ik het oneens ben met veel (de meeste) van de keuzes van de Gnome Foundation momenteel, vind ik Shell een fijne, cleane, snelle desktop om mee te werken. Ook op twee schermen. De Gnome Foundation zou zich alleen moeten realiseren dat we niet allemaal naar een tablet/touch interface willen, en dat er altijd mensen zijn die gewoon snel en efficient werk willen doen. Less is not always more.

Als Gnome hiermee verder gaat zie ik mezelf ook niet overstappen naar Unity - dit vind ik onoverzichtelijk en teveel gericht op casual gebruik. Meerdere instances/windows van hetzelfde programma zijn lastig te onderscheiden/selecteren in vergelijking met Shell, en het hele Global Menu verhaal vind ik verschrikkelijk irritant en counter-intuitief. De Amazon-integratie vind ik een doodzonde. De lenses hebben zeker potentie, net als de HUD. Waar ik me wel naar zie overstappen is XFCE of Cinnamon; beiden hebben enigszins wat weg van Gnome 2 en vooral Cinnamon voegt hier een aantal moderne features aan toe (scale/expose achtige overzichten e.d.), waar XFCE weer erg snel is.

edit: mzziol, je maakt een aantal goede punten. Misschien is enige nuance wel op zijn plaats. Echter ondanks de supposed inzet van AMD om wel fatsoenlijke drivers te produceren voor Linux, slagen ze hier niet in terwijl nVidia dat wel doet. Nu vind ik nVidia ook geen topbedrijf maar dat doet verder niet ter zake. Van het feit dat er wel daadwerkelijk een hoop documentatie beschikbaar is gekomen was ik tot nu toe niet van op de hoogte; I stand corrected, dank.

Let wel dat het rapport waar je naar verwijst kernel development in acht neemt, niet de talloze stukken software daar omheen die GNU/Linux een volledig OS maken. Van deze developer base bestaat wel degelijk een het grootste deel uit vrijwilligers.

[Reactie gewijzigd door geez op 22 juli 2024 14:40]

AMD heeft de documentatie van hun GPU's vrijgegeven! Ze staan op het moment op de servers van X.org opgeslagen. Enkel onderdelen waar ze omwille van 3e partijen over moeten zwijgen zijn niet vrijgegeven (UVD). Hetzelfde doen ze voor veel van hun moederborden (voorbeeld), wat developers in staat stelt dingen als Coreboot te maken.

Helaas is het niet zo dat vrijwilligers zomaar even driver-development oppakken. Het is extreem lastig en ontzettend veel werk (AMD heeft voor hun Windows drivers teams van 50+ man op de been!): iets waar niet veel onbetaalden lust voor kunnen opbrengen. Bovendien is Linux helemaal niet gemaakt door vrijwillegers, zoals in dit rapport van The Linux Foundation te lezen is. Slechts 6,4% van de code is geleverd door onbekenden of academici (lees: vrijwillligers). Toegegeven, dit is ontzettend veel voor een dergelijk project, maar het is lang niet het utopia zoals veel mensen zich dat voorstellen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is AMD veel beter bezig voor de open-source gemeenschap dan NVidia. Lees voor de lol het rapport eens: AMD levert 1% van de wijzigingen aan een nieuwe kernel-release. Daarnaast heeft het mensen als Alex Deucher op de loonlijst staan die fulltime werken aan de open-source radeon driver. Het is niet voor niets dat Linus Torvalds laatst publiekelijk de middelvinger opstak naar NVidia. ZIJ zijn degene die open-source ontwikkelingen constant actief tegenwerken (geen documentatie, geen hulp bij ontwikkelen, gesloten technologien pushen [CUDA, e.d.]).

Nee, ik vind dat je AMD oneerlijk behandelt. Ze zijn niet perfect, maar een stuk vriendelijker dan andere bedrijven tegenover open-source.
Ik ben het grotendeels met je eens. Maar ik ben wel degelijk van mening dat alhoewel AMD het beter doet dan NVIDIA ze absoluut niet hun allerbest doen. Ze zouden veel meer kunnen doen.

De closed source drivers van AMD waren vroeger vele malen slechter dan die van NVIDIA, voor AMD was linux vroeger vooral een ondergeschoven kindje waar ze wel dingen voor ontwikkelden maar die toch veelal onder de maat bleven. Nu worden er wel stappen vooruit gemaakt naar volwaardigheid maar toch niet op de manier die mooi zou zijn.

Intel is als bedrijf al jarenlang keihard bezig in de linux ondersteuning. Ook niet geheel onbegrijpelijk, ik zou hun videokaarten nou niet direct concurerend noemen voor meer dan dagelijks gebruik.

In mijn ogen mag AMD toch een stuk sneller code vrij geven en vooral de kaart specificaties sneller vrijgeven. En als ze het echt goed willen doen dan zetten ze er ook gewoon een klein team op (ala 5 man) om een flinke boost te geven en het daarna weer over te dragen aan de community.
Ja, ze kunnen meer hun best doen. Dat kan altijd. Maar vergeet niet dat AMD pas 5 jaar eigenaar is van ATi. In die tijd is er een enorme inhaalslag gemaakt om ook oude drivers te herschrijven en om te zetten naar nieuwere grafische technieken. Alleen dat is al megaveel werk geweest, maar dat is niet iets dat AMD heeft kunnen voorkomen (aangezien ATi nooit aandacht heeft gegeven aan open-source drivers). Bovendien moet je je bedenken dat de Linux-markt helemaal niet zó groot is.

En er zit een team ala 5 man op! Zij (Dave Airlie, Alex Deucher, Bridgman, ...) werken fulltime aan de drivers. Nou ja, was dat maar zo. Een ander probleem dat voorkomt bij het schrijven voor videokaart-drivers voor Linux is dat het platform óm ze te schrijven best wel belabberd is. Nu is daar de laatste tijd veel vooruitgang geboekt (denk aan KMS, Galium3D), maar dat is dus ook iets waar het team zich op moet richten. Nvidia daarentegen omzeilt alle technieken en levert niks terug aan het project Linux. Dat was ook waarom Torvalds zo boos was: wel de baten, niet de kosten.

Anyway, volgens mij doet AMD het heel aardig. Niet zoveel als ik het graag had willen zien, maar ach, Linux is ook maar <5% van de markt.
Aangezien de berichten dat AMD maar liefst 15% van haar personeel wil wegbezuinigen maak ik me wel zorgen over de verdere ontwikkeling van Linux-drivers.

Misschien is het ook wel een zaak waar de EC zich mee zou moeten bemoeien. Hardwarevendors zouden voor mijn part gedwongen moeten worden om nét zo'n goede drivers voor Linux te schrijven als voor Windows.

Op die manier zal de dominante positie van Windows ook verder afnemen en zal de markt meer in evenwicht geraken.

Linux was altijd een geek-OS; ongeschikt voor beginnende gebruikers. Echter zijn er anno 2012 prima distro's op de markt die zich qua veelzijdigheid, veiligheid en prestaties makkelijk kunnen meten met Windows. Alleen het driver-gedeelte blijft een heikel thema.

Als fabrikanten hier niet goedschiks aan mee willen werken, dan maar onder dwang van de EC. Dat vind ik in ieder geval ...
@mzziol : Laat UVD support nou juist datgene zijn dat ik nodig heb onder Linux. UVD zorgt ervoor dat videostreams hardwarematig versneld worden via de GPU, waardoor de CPU belasting drastisch afneemt.

Zoals ik al aangaf is het ontbreken van (fatsoenlijke) hardware decodering de enige reden dat mijn systemen nog op Windows 7 draaien. Deze bevatten allemaal AMD CPU- en GPU's.

Documentatie vrijgeven waarin niet staat vermeldt hoe UVD d.m.v. een Linux driver (of kernel module) geïmplementeerd kan worden is eigenlijk nogal zinloos i.m.h.o.

-edit-
Zojuist Mint Linux nogmaal geïnstalleerd. Vervolgens de proprietary driver van AMD erop. Niks als gehaper op de desktop, ondanks alle instellingen in het Catalyst Control Center. Zodra ik met vensters ga schuiven hapert het als de pest, maar als ik daar maar lang genoeg mee door ga wordt het op een begeven moment vloeiend waarna het weer begint te haperen.

Heb ook de laatste driver van AMD's site afgeplukt, maar geen enkele verbetering. Het verwijderen van Compiz-Fusion hielp ook niet. Ik heb geprobeerd met de "VSync" te spelen; geen enkel effect. De "Anti-Tearing" functie doet ook geen klap. Het is echt waardeloos.

Wilde nog verder prutsen om te kijken of HD video wilde werken, maar toen besloot mijn SSD plotseling er mee op te houden. Zometeen eens kijken of er nog leven in zit ... grrrr ..

Kortom; AMD drivers in Ubuntu / Mint werken nog nét zo belabberd als de vorige keer dat ik met deze besturingssystemen heb gewerkt (zo'n 2 jaar geleden).

Voorlopig blijft het dus gewoon Windows 7 ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 14:40]

Uhm ik heb Fedora 17 draaien hierzo op een amd a8 en nergens last van?? Dus volgens mij instaleer jij iets verkeerds ergens!? ;)

Opvallend is dat de video preview functie als vernieuwend wordt gezien terwijl die in elke Linux distro als plugin in nautilus geinstaleerd kan worden, waarmee muziek en video getoond wordt als de aanwijzer op een pictogram staat.

Overigens Linux mint: Vroeger ubuntu gebaseerd tegenwoordig Debian gebaseerd.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 22 juli 2024 14:40]

Anoniem: 80487 @mzziol18 oktober 2012 16:31
Maar Linus Torvalds mag anders ook wel even anger management doen, gekeken naar de manier waarop die mafkees uit zijn slof schiet zo nu en dan. Laatst ook één of andere rant over printers toevoegen in Windows.
Waar je je al niet druk over kan maken. :')
Het is zo flauw ook allemaal. Vooral dat Windows geleuter vond ik toen echt afdoen aan die man zelf. Alsof er in Linuxland geen dingen beter kunnen.
Het feit dat je nog geregeld moet terugvallen op de Terminal, bijvoorbeeld. En dat als je via de terminal iets installaeerd waar één of andere software requirement aan vast zit dat hij wil dat je apt-get bladiebla in gaat typen in plaats van dattie gewoon vraagt of hij dat extra compnent voor je moet downloaden of niet.

Radeon was altijd ATI en die deed niet zo veel met Linux, die naam blijft hangen. AMD doet dat beter ja.
Torvalds kan zijn vinger wel naar Nvidia opsteken maar ik heb nog nooit gelazer gehad een Nvidia kaart aan de praterij te krijgen op verschillende Linux distro's, dat is aan het eind van de dag toch het enige wat boeit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 22 juli 2024 14:40]

Die rant over printers toevoegen ging over OpenSuse en niet over Windows.
Maar het zijn niet alleen Finnen, ook Nederlanders staan erom bekend vrij gesloten te zijn totdat je achter de voordeur komt, waarna je eerlijke antwoorden krijgt, hoe graag je die ook niet wil. Als je in Colombia of Amerika komt zie je dit echt niet.

Misschien zijn Finnen hier een tandje erger in. Ik zie het probleem dan nog niet zo.
Waar haal je die 6.4% uit het door jou gelinkte artikel? Als je naar het grafiekje op pagina 11 kijkt zie je dat het aantal vrijwilligers rond de 15-20% zit. Daarnaast is er ook nog een klein deel "unknown" waarvan mij niet duidelijk is of die ook nog bij de vrijwilligers gerekend moeten worden.

En het gaat hier om de ontwikkeling van de nieuwste kernel versies, en Linux is tegenwoordig interessanter voor bedrijven dan enkele jaren geleden, dus je kunt ervan uit gaan dat de oudere code voor een veel groter deel door vrijwilligers geschreven is.

-- edit: 2e paragraaf toegevoegd

[Reactie gewijzigd door tpeeters op 22 juli 2024 14:40]

Ik ben zeker geen linux-expert, maar als ik tegenwoordig zie hoe soepel een programma als XBMC op een ubuntu installatie loopt in combinatie met een AMD APU, dan heb ik toch niets te klagen t.o.v. 1.- 1,5 jaar geleden.
Sommige closed drivers zijn soms wat experimenteler dan andere. Maar je moet nooit de laatste draaien als je een stabiel systeem wil draaien.
Ik kan niet spreken over de unity desktop. Maar XBMC heeft het toch best goed voor elkaar in combinatie met AMD drivers. Natuurlijk kan het altijd beter. Maar ik kom tot nu toe (bij normaal gebruik) geen films tegen, die haperen. Daarbij heeft juist XMBC een heel actieve community.. De ontwikkelaars proberen toch regelmatig te communiceren met AMD voor veranderingen/verbeteringen.
Om in te gaan op je stukje over Gnome shell, ikzelf gebruik ook met veel plezier - als je dat zo mag noemen - Gnome shell. Ik snap eerlijk gezegd niet zo waarom 'men' zoveel kritiek heeft op Gnome shell. Ik vind het, ook met 2 beeldschermen, lekker en overzichtelijk werken. En met mij meer mensen. Waar komen de geruchten dat Gnome shell zo belabberd is dan vandaan? Of zijn mensen gewoon boos omdat het anders is dan vroeger?
Ik ben het met je eens maar de enige die echt iets aan het driver probleem kan doen is de consument. Canonical doet gewoon waar ze goed in zijn, en dat is applicaties bundelen met een Linux kernel en er support voor aanbieden. Unity is een innovatie die daaruit is voortgekomen. Of Unity een plus of minpunt is laat ik even in het midden.

De computer waar ik nu op werk bevat een Intel HD graphics 4000 chipset omdat Intel de specificaties vrijgeeft voor deze hardware. De open source community en Intel hebben daarom kwalitatief goede (open source) drivers kunnen bouwen. (de discussie open vs closed video drivers vindt ik niet zo interessant maar ik wil graag met Wayland kunnen spelen en daar heb ik open drivers voor nodig, de closed source drivers komen waarschijnlijk later aan bod als meer distro's Wayland gaan gebruiken)

AMD doet dit, vrijgeven van documentatie en open source drivers stimuleren, in mindere mate en dat resulteert in slechtere open source drivers. Misschien zijn hun closed source drivers beter maar dat hangt van de marktvraag af, ik heb er in ieder geval geen ervaring mee.

Nou moet ik wel zeggen dat ik al sinds 2005 Ubuntu gebruik en mijn hardware daarop selecteer. Maar je gooit niet zomaar alles wat je hebt overboord dus ik snap je frustratie.

Maar als je videokaarten of elke andere hardware selecteert op ondersteuning in Linux. Dan gaan de mensen die de open of closed source drivers maken meer inzetten op ondersteuning van Linux. Want de klant is koning.
Ik kwam ergens anders tegen dat er geen aparte 32-bit en 64-bit versies meer zijn, ik denk dat de beslissing om beide installaties te mergen de grootte van de installatie heeft doen toenemen.

AMD is inderdaad redelijk kut, tenzij je firepro hebt, die hebben wel heel goede linux ondersteuning

[Reactie gewijzigd door wuppieigor op 22 juli 2024 14:40]

Op deze downloadpagina met daily builds zijn nog gewoon 32-bit (x86) en 64-bit (AMD64) versies apart verkrijgbaar. (En ook nog PowerPC en ARM versies).

't Lijkt me ook raar dat ze die zouden mergen, dan krijgen zowel 32-bit als 64-bit gebruikers heel veel overbodige code.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 22 juli 2024 14:40]

@jj71 : Ik moet overigens wel bekennen dat mijn voorkeur tegenwoordig naar Linux Mint gaat i.p.v. Ubuntu.

Bij Mint kan ik wel kiezen voor een KDE, MATE of XFCE desktop. Er is zelfs een Debian versie beschikbaar. Daar Mint en Ubuntu grotendeels dezelfde pakketten en PPA's gebruiken zie ik eigenlijk niet in waarom je niet voor Mint zou kiezen.

Veel beter nog; bij Linux Mint krijg je een Windows installer meegeleverd (64-bit only). Dat scheelt weer het nodige gedoe met schijfjes branden.

-edit-
Die Windows installer deed minder dan gedacht. Het enige wat gebeurt is dat de installatiefiles naar de HDD worden geschreven en vervolgens volgt er een reboot ... Nou ja ... het is de moeite ^^

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 14:40]

Het is 2012 he :P, je kan nu beter een iso op een usbstick branden(veel sneller dan CD/DVD en uitgebreider dan windows installer(Je kan in de windows installer niet heel je hdd wipen)
Absoluut, ware het niet dat bepaalde fabrikanten (Gigabyte!) nog wel eens problemen hebben met booten vanaf USB. Het zou niet moeten mogen, maar het gebeurt. Vanaf CD/DVD ben ik die problemen al jaren niet meer tegengekomen.

De USB-stick is verder een betere oplossing voor laptops en flatbooks (ultrabooks, Apples, AMD-books en whatever), waar regelmatig de DVD-drive geskipt wordt in verband met ruimte en gewicht.
voor ubuntu zijn er ook xfce en lxde versies, vooral de laatste doet het prima op (10 jaar) oude hardware.
Daar Mint en Ubuntu grotendeels dezelfde pakketten en PPA's gebruiken zie ik eigenlijk niet in waarom je niet voor Mint zou kiezen.
Simpel, omdat Ubuntu veel minder bugs bevat. Ik ben net als velen bij het laten vallen van Gnome 2 overgestapt naar Mint. Ik heb het een tijdje gebruikt, maar Mint was beduidend buggy'er dan Ubuntu. Wat logisch is omdat Mint jonger is en omdat ze waarschijnlijk een stuk minder developers en testers hebben. Maar dat maakt het toch een steekhoudende reden om voor Ubuntu te gaan.

[Reactie gewijzigd door Emielio op 22 juli 2024 14:40]

Persoonlijk draai ik nu een tijdje XUbuntu en dat bevalt me eigenlijk best goed.
Het configureren van de videokaart was met dual-screen wat lastig in het begin maar verder draait het goed. Ik merk wel dat het systeem soms vast loopt met het kopieren van veel data naar een externe USB harde schijf.

Ik zag net volgens mij dat er ook een nieuwe versie XUbuntu is dus eens kijken of dat interessant is en bevalt. Of dat het updaten van de huidige versie voorlopig voldoet
Triest verhaal van die Amazon Gate, dat hadden ze vast handiger aan kunnen pakken, PR-wise.
Verder niet heel erg onder de indruk van de wijzigingen dit keer, hopelijk draait het wel weer lekker stabiel.
sudo apt-get remove unity-lens-shopping :w
Dat is nou nog eens een handige post ;)
Leuk dat er een nieuwe ubuntu uitgekomen is, ubuntu begint een volwassen OS te worden dat kan concurreren met Windows/OSX.

Voor mensen die liever Gnome 3 hebben boven Unity, er is per 12.10 ook een versie van Ubuntu uitgekomen waar Gnome standaard meegeleverd wordt, boven Unity. https://wiki.ubuntu.com/UbuntuGNOME/ReleaseNotes/12.10Beta (blijkt nog een beta te zijn)
De final is inmiddels uit. Over 30min ofzo is hij ook via http te downloaden (via http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/misc/ubuntu-gnome-remix/)
Ubuntu valt gewoon onder het lijstje addware tegenwoordig. Compiz is nog steeds onstabiele zooi en de meeste kinderziektes zijn nog steeds niet uit Unity. Ik voorzie de dood van Ubuntu zo onder hand wel, de gebruiks zijn ook van minder niveau geworden door de filosofie van Canonical, het enige wat in hun hoofd zit is een behoefte aan een met DRM gevuld platform voor niet vrije spelletjes. Het vrije software idee is compleet weg bij de ontwikkelaars en gebruikers, zo ook het bestaansrecht.
Anoniem: 80487 @bantoo18 oktober 2012 13:39
Compiz is niet van Canonical en verder valt het wel mee met die adware. Overdrijven is ook een vak.
Deze Amazon keuze is bijzonder jammer, maar ik daag je uit meer voorbeelden aan te dragen.

Ubuntu is nog altijd verantwoordelijk voor de gestegen populariteit van Linux als alternatief op Windows.
Die 3 die hard Linux nerds die zich liever niet associeeren met zo'n beginnersdistro hebben genoeg alternatieven beschikbaar om te gebruiken.
Ik zie je probleem met een minder technisch aangelegde userbase niet. Als Linux op de desktopmarkt relevant wil worden is dat een publiek waar naar gekeken moet worden, en dat is prima mogelijk zonder de roots te verliezen.
Ubuntu heeft er inderdaad mee voor gezorgd dat Linux voor meer en meer mensen als een alternatief wordt gezien. Maar van de mensen die ik ken naar Ubuntu overstapten van Windows liepen de meeste toch al na een paar maanden te klagen over oa Unity. Sommige zijn teruggegaan naar Windows (vooral dan voor de games) maar zij die nog Linux gebruiken zijn uit zichzelf naar Mint gegaan en die laatste wint enorm aan populariteit, mede dankzij het feit dat het vrij "light" is en gewoon werkt. Ik ga ook niet zeggen dat Ubuntu stervende is, maar er zijn wel sterke alternatieven aan het opkomen.
Oh, zeker! Maar dat is natuurlijk het mooie van Linux, als genoeg mensen het oneens zijn met een koers die een distro neemt komt er vast wel iemand die het anders doet.

Ik ben bekend met Mint maar vond het toen (jaar of 2 a 3 geleden) wat ruw om de randjes ondanks het feit dat ik het prijsde om de minimalistische insteek.

Wellicht geef ik Mint binnenkort nog eens een go. :)
Als je goed oplet zie je dat compiz officieel geen onderdeel is van ubuntu en dus technisch gezien ook niet ondersteund wordt,wil je dat het beter wordt, moet je bij compiz gaan zeuren en niet bij ubuntu.

Over het feit adware heb je wel gelijk, reclame integreren in je OS, hoe zielig kun je zijn.

@bantoo
daarvan was ik niet helemaal op de hoogte, heb maar 2 unity-ubuntu's gebruikt omdat mijn MBR kapot ging na en update en toen maar weer single OS ging draaien. bij de tweede heb ik nooit echt last gehad dat het instabiel was.

[Reactie gewijzigd door wuppieigor op 22 juli 2024 14:40]

Ik kan fout zitten maar volgens mij gebruikt Unity Compiz als WM.
Dat valt ook wel mee, ze integreren artikelen van Amazon, maar echt advertenties durf ik het niet te noemen. Er word je niks opgedrongen of gevraagd of je het wil kopen. Als het je niet bevalt kun je er ook meteen vanaf komen door gewoon dit commando uit te voeren:

sudo apt-get remove unity-lens-shopping

Even uitloggen en inloggen en dan worden de Amazon resultaten niet meer weegegeven in Unity.
Ik ben sinds kort overgestapt van Ubuntu naar Xubuntu. Bevalt mij echt prima, razendsnelle distro. Een beetje zoals Ubuntu vroeger was.....
Ik gebruik ook al jaren xubuntu, veel sneller en doet precies wat een OS voor mij moet doen zonder opsmuk.
Xubuntu is prima, ik heb Xfce zelfs nog gebruikt op een trage Pentium 600 met weinig geheugen, het is super licht in vergelijking met andere window managers. Toch gebruikte ik Unity. Maar helaas is met deze versie de pret voorbij, dit is de 1e Ubuntu versie die het niet doet met de VIA S3 grafische chip (1400x1050 LCD toont schuine strepen in plaats van beeld). Dat is echter al bij het login menu van lightdm dus ik denk dat ook Xfce niet meer zal werken. 12.04 gebruikte ook al lightdm dus wat ze nu verprutst hebben weet ik niet.

Zal eens gaan kijken naar Linux Mint en anders 12.04 blijven gebruiken tot het niet meer gaat. Laptop is al oud maar als download doosje nog prima... Toch jammer, afsluiting van een tijdperk...
Anoniem: 80487 18 oktober 2012 13:30
Ik vind dat Amazon Gate verhaal maar naar. Het druist tegen dat hele open non-commercieele principe in wat ik met Linux associeer. Wordt het een beetje moeilijk met de centen voor Canonical?
Wel mooi dat het uit kan, maar had het liever als opt-in gezien. Of helemaal niet. ;)

Ik heb op zowel mijn laptop als diverse servers 12.04 LTS lopen en denk dat ik dat vooralsnog mooi laat voor wat het is, i.i.g. op de servers. Misschien dat ik mijn laptop één dezer dagen wel even bijwerk om een kijkje te nemen.
Vind Ubuntu nog altijd een fantasisch OS en installeer het eigenlijk standaard op al mijn machines waar geen games of andere Windows afhankelijke meuk op moet lopen.
Enige Windows pc die ik heb is mijn gaming-doos waar ik het ook wel op zou willen draaien.
Tijdje een dualboot gebruikt voor dat doel maar dat is gewoon mieters onpraktisch.

Verder vind ik dat KDE interfacetechnisch wel eens geupdate mag worden. Niet ala Unity maar gewoon wat moderner.
Ik heb een tijd met KDE gewerkt en het werkt opzich beter dan Unity op een Desktop systeem maar het ziet er zo oudbollig uit.
Heb het idee dat het belang van een verse interface zo nu en dan een beetje onderschat wordt.
Linux is niet zo zeer niet commercieel, dat het commercieel kan heeft bijvoorbeeld Red Hat al lang bewezen, de manier waar op Ubuntu dit probeert er geld uit te halen is wel nieuw maar de commerciele bodem is er zeker.
Het druist tegen dat hele open non-commercieele principe in wat ik met Linux associeer.
Linux is bijna 100% commercieel, bijna alle contributeurs zijn in dienst van bedrijven die geld verdienen aan Linux produkten. Het is ooit begonnen als open vrijwilligers project, en wordt nog steeds zo geleid (en dat werkt heel goed, anders hadden die grote speler elkaar allang de tent uit gevochten), en de licensievorm moedigt hobby gebruik toe, maar als je hebt hebt over wie Linux code uiteindelijk schrijft zijn het professionele en betaalde developers. En ook als je kijkt naar welke Linux distro's gebruikt worden, dat zijn vrijwel zonder uitzondering commerciele distributies (met als grootste Android).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:40]

Er zijn vele vrijwilligers die niet voor een bedrijf werken. Hele vertaalteams, distributies als Debian en Mageia, etc. Ontwikkelaars is moeilijker.. als je 40 uur/week betaald krijgt heb je gelijk veel meer zichtbaarheid en invloed.
Probleem met Linux (in mijn geval) is het feit dat games er niet (fatsoenlijk) op werken. Veel games werken wel m.b.v. Wine, maar dan heb je de graphics bijvoorbeeld op low staan, of dan werken shadows in bepaalde gevallen weer niet..

Zodra Steam met hun linux box komt dan zal het wellicht interessanter worden (voor mij persoonlijk) om op Linux te gebruiken.
Gelukkig komt Steam deze maand nog met een linux editie, waarbij ze ook 24 games geport hebben. Deze presteren/functioneren beter op linux dan windows (qua fps - ben verder geen kenner), en de verwachting is dat steam dit nog erg zal gaan uitbouwen.

Oh, en er zijn natuurlijk de Indie games.

Mocht dat niet genoeg zijn: TUXRACER!
Hierbij moet je dan wel ook opmaken dat deze geporte steam games vooral " oudere" games zijn die de source engine gebruiken. Op termijn hoop ik echter wel dat Linux een daadwerkelijk alternatief besturingssysteem wordt voor mensen die ook eens een (triple A) spelletje willen spelen
Beetje offtopic, maar: Steam zegt dat ze nog geen concrete hardware plannen hebben (voor een steambox of iets dergelijks, ze zijn wel met controllers bezig). Maar iedereen verwacht het wel.

Ik gok dat de overstap naar de Mac ook een soort trial run was. Laten we kijken wat er bij het porten komt, en hoe makkelijk we games er naar geport krijgen. Welke programmeurs gaan mee naar een nieuw platform, etc... Als je kijkt wat er voor een platform als Steam bij komt kijken om te porten, is het niet alleen de eigen applicatie, maar ook de default browser op het nieuwe platform, eventuele extra betaalopties, etc... En dan 'the big one': Hoe vul je je store met content, moet je gaan praten met uitgevers / studios om games te gaan porten en zo.
Nu is er vast meer animo voor de Mac dan voor Linux, maar het is een goede praktijk test geweest denk ik.

Met die info en ervaring kunnen ze goed aan Linux beginnen (ahem, zijn ze goed aan Linux begonnen).
Haha, tuxracer. Old memories. Vooral aan dramatische Ati/fglrx/etc. dingen. Maar dat is gelukkig verleden tijd.

Games: kijk eens naar de Humble Indie Bundles of naar een Steam-achtige als Desura. En gelukkig komt Steam ook native naar linux, met misschien naast L4D ook wel TF2 als vroege verschijner voor het platform. :)

edit: beetje dubbelpost zo te zien..

[Reactie gewijzigd door letatcest op 22 juli 2024 14:40]

De verandering zien er niet echt goed uit, hopelijk doet de volgende mint versie het beter.
Mint is gebasseerd op Ubuntu dus veel veranderingen zul je denk ik niet kunnen zien (naast de andere interface, maar denk niet dat die heel veel veranderd word). Enige wat ik denk dat Mint zal doen is de Amazon integratie eruit slopen. :P
Op diezelfde manier is Ubuntu gebaseerd op Debian maar ook daarin zitten sterke verschillen. Linux Mint heeft een andere filosofie dan Ubuntu en zullen daarom andere design keuze's maken
Anoniem: 382150 @Nardon21 oktober 2012 01:40
Mint is gebasseerd op Debian, niet op ubuntu.

Mint is een geheel eigen community, die hebben niks te maken met caniocal of Ubuntu.
Deels heb je gelijk, deels ongelijk. De mainstream Mint is gebaseerd op Ubuntu en volgt dat schema, inclusief de LTS. Je hebt ook Linux Mint DE en dat is inderdaad wél (rechtstreeks) op Debian gebouwd. Dat volgt het Debian Testing schema en is dus als een (semi) rolling release versie te beschouwen.

Bron: http://www.linuxmint.com/download_lmde.php

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 14:40]

Anoniem: 151857 @Nardon18 oktober 2012 15:50
Mwoah ik denk dat Linuxmint heel wat interessanter is atm dan Ubuntu:
http://cinnamon.linuxmint.com/?p=198 nemo
http://cinnamon.linuxmint.com/?p=207 cinnamon
Weet iemand wanneer de stable uit komt? Ik zie alleen nog maar de beta 2. Nog steeds geen stable. Iemand idee?
Volgens mij staat ie hier

Edit:
Grappig, ik had net een pagina zonder " beta 2" tekst bovenaan maar die verschijnt nu bij mij ook in het scherm als ik dezelfde link gebruik.

Dit is in ieder geval het bestand wat ik aan het downloaden ben.

[Reactie gewijzigd door Twee Dee op 22 juli 2024 14:40]

Jep alleen dit is helaas dus nog de beta 2 :(

Wat ik mij nu afvraag jongens, ik ben van 12.04 afgestapt omdat het effect van maximaliseren soms erg traag ging. Nouja traag, niet vloeiend. Is dit opgelost in 12.10? En hoe is de stabiliteit over het algemeen?
Anoniem: 18453 19 oktober 2012 09:18
Wat ik nog steeds mis in de installatie is een enkel scherm waar je de informatie invoerd, en daarna geen omkijken hebt naar de installatie.
Dit maakt het ook veel makkelijker om een unattended install file aan te maken.

Ik heb voor een HTPC installatie heel veel moeten testen met diverse versies van ubuntu waarbij pijnlijk duidelijk word dat je over de hele install periode erbij moet blijven om diverse vragen te beantworden, wat makkelijk in het begin gedaan had kunnen worden.

12.10 is wel weer een versie die alles wat mijn PC nodig heeft ook daadwerkelijk ondersteund.
Ik ondervind vaak dat om de release ik problemen heb met hardware ondersteuning.
De even nummers werken vaak wel, waarbij de oneven nummering niet alles ondersteund.
Mijn debian/ubuntu server installatie, worden uitgevoedr zonder omkijken.
Je kan zelf een preseed file maken, met alle instelling die je wilt.
https://help.ubuntu.com/1...386/preseed-contents.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.