Canonical laat cd-images definitief vallen in Ubuntu 12.10-release

Canonical heeft besloten om de maximale image-grootte met ingang van de Ubuntu 12.10-release te vergroten van 700MB naar 800MB. Daarmee past de iso-image van de populaire Linux-distributie niet langer op een reguliere cd-recordable.

Het einde van de traditionele cd-image is aangekondigd op de Ubuntu-mailinglijst. Volgens Kate Stewart van Canonical zal de toegelaten image-grootte vanaf Ubuntu 12.10 liggen op 800MB, 100MB meer dan de maximale opslagcapaciteit van een standaard cd-recordable. Hierdoor is het niet langer mogelijk om de Ubuntu-image op een cdr te branden.

Het besluit tot het vergroten van de image-grootte, waar al eerder op werd gehint bij de Ubuntu 12.04 LTS-release, is om diverse redenen genomen. Zo werd het steeds moeilijker om alle benodigde software in een image van 700MB te persen. Door de imagegrootte met 100MB op te rekken zou er meer ademruimte ontstaan. De winst is echter beperkt, waardoor ontwikkelaars nog steeds worden gedwongen om selectief softwarepakketten aan Ubuntu toe te voegen.

Een tweede reden voor de ruimere image-grootte is het opnemen van de functionaliteit van de alternate cd-images in de standaard Ubiquity-installatietool. De alternate-cd zal voor de standaard Ubuntu-releases gaan verdwijnen. Dit moet het aantal images reduceren om zo minder test- en controletijd kwijt te zijn bij elke releasecyclus van Ubuntu.

De eerste bèta van Ubuntu 12.10, die donderdag is uitgebracht, heeft al een image-grootte van 745MB. De image dient dan ook op een dvd-r gebrand te worden of de image kan op een usb-stick van minimaal 1GB geplaatst worden.

Ubuntu 12.10, met codenaam Quantal Quetzal en een verwachte release op 18 oktober, heeft in de eerste bèta zoals aangekondigd de Unity 2d-modus laten vallen in ruil voor een 2d-drivermodel. Dit moet het voor ontwikkelaars makkelijker maken om code te schrijven voor Unity, omdat alleen de 3d-versie blijft bestaan. Verder biedt 12.10 nieuwe preview-modes voor mediabestanden in de Dash, is er een centrale plek voor het toevoegen van accounts voor diverse webdiensten en basissoftwarepakketten als Firefox en LibreOffice zijn bijgewerkt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-09-2012 • 12:33

117 Linkedin

Reacties (117)

117
114
64
7
0
28
Wijzig sortering
Ik snap dat hier iedereen reageert als: '...waarom niet meteen naar 1GB...' en '...Dan neem je toch gewoon een 800/900MB CDr...'

De grootste 'verliezer' in deze is de ubuntu gebruiker die het moet doen met een slechte, langzame en onbetrouwbare internet verbinding. Dat geldt misschien niet voor (west) Europa, maar in Zuid Amerika en Afrika, wat juist groeimarkten zijn voor Ubuntu en andere opensource software, is dit wel een probleem.
Anoniem: 84969
@267799 september 2012 16:32
Ik snap elke keer de link met slechte of onbetrouwbare internetverbindingen niet. Je zult toch alsnog de ISO moeten downloaden, ongeacht waar je het op zet (USB, CD, DVD)?

Waar halen ze anders hun installatie CD vandaan? En waarom zou het niet met USB stick kunnen?
Ik snap elke keer de link met slechte of onbetrouwbare internetverbindingen niet. Je zult toch alsnog de ISO moeten downloaden, ongeacht waar je het op zet (USB, CD, DVD)?
Het is dan ook meer een argument tegen de netinst: een ISO downloaden is met trage of onstabiele verbindingen beter.
Waar halen ze anders hun installatie CD vandaan? En waarom zou het niet met USB stick kunnen?
Veel oude hardware kan niet (direct) van USB opstarten. Hier zijn wel workarounds voor, maar enkel een CD gebruiken om te installeren is vaak simpeler en sneller.

Het zal je verbazen wat een beetje Linux nog uit een oud systeem kan toveren. Misschien is het niet voldoende voor Youtube HD films of andere rekenintensieve taken, maar het is met veel oude hardware zeer bruikbaar voor browsen, tekstverwerken, spreadsheetjes gebruiken, muziek afspelen, thin client, etc. Allemaal met up-to-date software. Hierom is het ook jammer dat Ubuntu afstapt van Unity 2D, maar gelukkig zijn er andere lichte desktopomgevingen om met Ubuntu (of andere distributies) te gebruiken. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 september 2012 08:08]

Helemaal eens! Onlangs nog Lubuntu op een oude D600 laptop gezet met slechts 512MB RAM. Het ding VLIEGT! :Y
Als ik op dat laptopje nu OpenOffice Writer start, daarnaast tevens Firefox open zet en met audacious een MP3 afspeel, gebruik ik nog slechts ongeveer de HELFT van het beschikbare geheugen! :Y Ik snap niet hoe het kan, want als ik windows 8 op mijn pc opstart en het geheugengebruik check, zie ik dat alleen windows al 1.3GB in gebruik heeft, dan heb ik nog niet eens wat open staan! 8)7
Ik hoor dit altijd maar waar is de bron? Een batch 1GB USB sticks heb je vanaf welgeteld 1 dollar het stuk. Als je verhaaltje echt klopt wordt het denk ik tijd dat ze in Afrika een keer een inkoopactie organiseren :)
Het probleem dat hier wordt geïllustreerd is niet een tekort aan USB sticks, maar aan betrouwbare internetverbindingen.
Dan gaat gewoon iemand hem downloaden met betrouwbare waarna hij die Image gewoon kopieert naar andere USB sticks voor mensen met een niet betrouwbare internet verbinding. Alleen is het wel zo dat als de image 2x zo groot is dit wel een probleem vormt.
In afrika kan het rondbrengen van een paar usb-stickjes best lastig worden als je daarvoor de halve sahara door moet.. :+

EDIT: Effe wikipedia gecheckt en het blijkt, dat in Zuid-afrika, het meest ontwikkelde deel van afrika, de internetverbindingen variëren tussen 384kb down en 4Mbit down. De laatste kost 61 dollar per maand. :+
In de andere afrikaanse landen is het veel slechter gesteld: in totaal heeft slechts 6% van alle inwoners van afrika toegang tot internet, maar intussen telt afrika wel mee voor 14,3% van de totale wereldbevolking!
Van alle inwoners in afrika die toegang hebben tot internet, woont tweederde in Zuid-afrika, de rest is verdeeld over de andere landen.
In absolute getallen: in 2007 bedroeg het aantal internet-aansluitingen in afrika slechts 1 miljoen, waarvan het leeuwendeel bestond uit bedrijven.
Ander voorbeeld: Nigeria heeft 155 miljoen inwoners, maar hiervan hebben slechts 200.000 een internet-aansluiting en hiervan zijn de meeste zakelijke aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door poktor op 10 september 2012 00:54]

Waarom is er maar één grootte? Ubuntu wordt heel veel gebruikt in de Westerse wereld waar een paar honderd MB meer of minder absoluut geen probleem is. De gehele ontwikkeling van Ubuntu wordt tegengehouden door limieten van 15 jaar oud en landen waar de techniek 10 jaar achterloopt. Als de opkomende markten zo belangrijk zijn moeten ze die zeker niet negeren (maak een aparte versie), maar ik (en velen met mij) hebben niets te maken met die landen. Werkelijk ridicuul dat Ubuntu zo'n belachelijke limiet hanteert.
Geen big deal toch? Je kunt toch gewoon een oude van versie via CD installeren en vervolgens via internet upgraden.
Nog wel. Ik heb het echter toch al gehad dat ik met mijn ubuntu-cd de qtparted of gparted niet meer kon downloaden omdat de support ervoor gestopt was. Ubuntu 8.04 was al een tijdje uit maar, veel te zwaar voor mijn systeempjes (celeron 466, duron 850, zelfs 7.x trokken ze nauwelijks) en de ubuntu 5.x cd's die ik had hadden deze tools nog niet standaard aan boord. Ik heb het daarna nog even kunnen doen met 6.06 en 6.10 maar ook daarmee liep ik al snel tegen de beëindigde support aan, ook upgraden naar de volgende versie ging toen al niet meer.
Anoniem: 411710
9 september 2012 17:59
Kunnen ze niet een basis .iso maken zodat hij nog wel op een cdr past & dan de overige resources en software tijdens de installatie vanaf het internet download? En andere Ubuntu-gerelateerde distro's zoals Linux Mint & Elementairy OS passen toch nog wel op een cdr? Ubuntu moet ook met hun tijd mee. Ik begrijp het wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411710 op 9 september 2012 18:05]

Waarvoor zou je middels munstgrepen vasthouden aan een verouderde legacy technologie?
Ik heb laatst op werk geprobeerd vanaf een USB te installeren, maar dat werkte niet, ook niet na een uur verschillende versies maken en erop zetten. Ik was wat blij dat ik nog een lege CD had.
Ik kan je deze harde schijf behuizing aanraden:

pricewatch: Zalman ZM-VE200 (Zilver)

Deze behuizing meldt zich zowel als harde schijf en als CD-ROM aan. Als je een map _ISO op de harde schijf aanmaakt, dan kan je met een knopje op de behuizing bepalen welke image als CD-ROM gemount moet worden. Een harde schijf van 80 GB erin en je hebt 100 images direct bij de hand.

http://systembash.com/con...nal-hard-drive-enclosure/

De site van Zalman is even niet te bezoeken vanwege malware lijkt het.
Waarschijnlijk heb je een brakke USB stick. Als een low-level format niet werkt of foutmeldingen oplevert, gooi je de USB stick best ineens weg in de vuilbak. Het kan zijn dat je de USB stick nog kunt gebruiken voor bestanden, maar als er belangrijke zaken opstaan, loop je het risico dat ineens nog andere geheugensectoren defect raken waardoor je alles kwijt bent. Ik heb dat ook al gehad met van die relatiegeschenk-USB-sticks... Best investeren in een goede USB-stick. (En best *niet* kopen in België of een land waar je een auteursrechtenheffing betaalt op USB-sticks; je wil auteurs en voornamelijk hun inningsorganisaties toch niet belonen voor een stick die je gaat gebruiken voor het werk van andere auteurs die géén vergoeding wensen voor elke kopie van hun werk?
(Hele) oude computer? Ik heb het de laatste tijd een paar keer geprobeerd en het werkt altijd prima. Je hebt wel een tooltje nodig om de image op een usb stick te zetten, misschien heb jij gewoon de bestanden gekopieerd?
Nieuwe computer, HP. Ik probeerde Fedora 17 erop te zetten, via de USB tool van Fedora 13 en een windows USB tool. Geen daarvan werkte, grub bleef hangen met de foutmelding dat een file niet gevonden kon worden (zonder erbij te zeggen WELKE file 8)7 )

Ik heb uiteindelijk maar een CD gepakt, onder werktijd ga ik echt niet een uur lang prutsen om perse het via een USB te doen.
euhm...
misschien als spuit 11 ...
maar een versie13 tool om een versie17 tool te creeren ?

Kan het zijn dat de 'oude' versie andere commandline gebruikt ?
Werkt inderdaad niet op alle computers, en die kunnen best nieuw zijn. Op mijn vorige desktop (2008) en op mijn huidige laptop (2010) werkt het ook niet.
Ik vraag me af waarom ze dan niet meteen 1GB nemen. Naar mijn weten is er geen opslagmedium met precies 800MB ruimte. Het lijkt mij dan logischer om de eerstvolgende stap in opslaggroottes te kiezen, wat dan 1GB is.
elke MB extra moet ook weer opgeslagen worden op servers, en ook worden gedownload, kost dus meer opslag capaciteit, meer netwerk capaciteit (bandbreedte) en meer tijd om te downloaden, wat betekent dat een download meer resources gebruikt en deze ook langer bezet houdt.
Je kunt dit ook omdraaien. Vroeger had SUSE linux bijvoorbeeld een installatie image van meerdere cd's waardoor het downloaden en branden van deze images uren duurde (met de internetsnelheid van toen). Het was toen dus wel de moeite waard om je cd bak eens door te bladeren om te kijken of je de eerder gedownloade images nog terug kunt vinden, dit was immers sneller dan al die cd's weer helemaal downloaden.

Tegenwoordig is de Ubuntu live cd 700MB die met de huidige verbindingssnelheid onder de 10 minuten binnen te halen is. Wie gaat er nu nog cd's zoeken? Ik betrap mezelf er vaak op dat ik tijdens het opruimen verschillende cd's van dezelfde distributie tegenkom. Het gemak waarop de images vandaag de dag kunnen worden gedownload werkt daardoor een hogere bandbreedte van de aanbieder van de images in de hand.
Onzin, zelfs als zou het 10GB zijn, dan zijn er geen enkele technische obstakels. Diskspace en bandbreedte is vrijwel onbeperkt.
Misschien hier in België en Nederland, maar Ubuntu is behoorlijk populair in andere landen/ werelddelen waar men niet die luxe heeft, en waar de cd'tjes een veel beter alternatief zijn dan het downloaden.
in bij sommige belgische isp schijnt dat al bijna een kwart van je maandelijkste data limiet te zijn en er zijn ook landen waar dat vermoedelijk meer is dan je limiet...

ubuntu was volgens mij een afrikaans woord, zullen we daar dan ook eens naar de date verbindingen kijken...
Bandbreedte is voor servers allesbehalve "onbeperkt". Je kan inderdaad onbeperkt bandbreedte verbruiken, maar dan moet je ook een onbeperkte hoeveelheid geld meenemen. Voor grotere sites zijn de kosten qua bandbreedte ondertussen al belangrijker dan andere hostingkosten. Een simpele server van een paar duizend Euro verbruikt weinig stroom maar kan wel gigabytes aan data verstouwen in een seconde.

Voor de grap staan hier de prijzen van 100Gbit unmetered servers. Dat is dus $100.000 per maand. Goed, daar zit ook wat hardware in, maar de kosten zitten overduidelijk in de netwerkverbinding, niet in de servers.
Er zijn CD-R schijfjes die 800MB zijn, ik heb ze op het werk liggen..
yup, ik heb ze hier ook liggen...
het zijn 99minuten cd's
Ja, precies, ik moest de vorige ubuntu images toch al met het zogenaamde "overburning" principe branden omdat hij net een paar sectors groter was dan een standaard cd. Dan krijg je zo'n mooie waarschuwing dat je recorder daar mogelijk van beschadigd. Altijd een mooi "living on the edge" moment*.

Maar 800MB CD-R zijn inderdaad ook beschikbaar, maar veel minder in de omloop. Ik denk niet dat Canonical het gebruik van deze CD-R's will aanraden vanwege het mogelijke gevaar van overburning.


*pa dum tsssj
Met 800 en 900 MB cd's wordt geen overburning toegepast. Overburning betekent dat de brandkop verder naar buiten gaat dan normaal. Echter bij 800 en 900 MB cd's hebben ze het dataspoor gewoon verdicht waardoor er binnen het normale schrijfoppervlak fysiek meer data past.
Je kan met die schijfjes wel problemen met compatibiliteit krijgen; niet iederevspeler kan dit aan.
Dit doen ze om ontwikkelaars niet lui te laten worden en gewoon alle software die maar past in Ubuntu te stampen. Door een verhoging van 800MB kunnen ze nu meer dingen toevoegen die nodig zijn, maar niet meer dan dat waardoor de ontwikkelaars toch selectief moeten zijn met wat ze meeleveren.
Er zijn mensen in (Zuid-)Afrika, zoals mij, die niet een optimale downloadsnelheid hebben (1.5 mbps). Duurt best lang heur, ik weet dat er mensen zijn die het met nog lagere snelheid moeten doen.

[Reactie gewijzigd door mafvisje op 9 september 2012 14:29]

Ik installeer toch altijd van Wubi. Zonde om iedere keer als je een OS installeert een CD te branden. Daarnaast zou je nog altijd een oudere disk image kunnen downloaden en dan gewoon updaten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 september 2012 12:37]

wie brand er hier in het westen nog CDs? Je gebruikt gewoon een USB stick.
ik brand voor heel wat installaties op oudere laptopjes nog gewoon cdrwtjes... omdat de dvd-dl schijfjes die ik gebruik niet passen op dat soort meuk... nu moet ik strax mogelijk een cdtje gaan branden die een image van usb kan laten - want lang niet alle hardware boot goed van een usb stick... ik heb vaak genoeg gehad dat zelfs modernere moederborden moeite hadden met een ubuntu stickje maar de zelfde iso wel gewoon van cd konden lezen...
want lang niet alle hardware boot goed van een usb stick... ik heb vaak genoeg gehad dat zelfs modernere moederborden moeite hadden met een ubuntu stickje maar de zelfde iso wel gewoon van cd konden lezen...
Mijn Ubuntu laptop (Fujitsu Siemens Lifebook C1020, bouwjaar 2003 of zo) is er zo één. De boot optie USB kent hij niet. Echter die heb ik al tijden op Ubuntu en wordt geupgrade via het netwerk. Maar voor nieuwe installaties zou dat een probleem kunnen zijn.

Net even gezocht op het Internet kom ik PLoP tegen. Net even het image via dd (uiteraard dd, site zegt RawWrite naar dat is natuurlijk niet iets voor een Linux gebruiker) naar floppy geschreven. Ja floppy, die heeft deze pc nog maar boot CD branden kan ook.

Ik kan nu inderdaad van USB booten. Ik moet wel even flink de tijd nemen want het gaat zeer langzaam. Niet gek trouwens, het is USB 1.1...

Kortom, herinstallatie met 12.10 zal niet fijn worden maar kan wel. Maar misschien hoeft dat ook niet eens; de S3 Pro Savage DDR GPU kent ook geen 3D ondersteuning voor Unity, tenzij dat "2d drivermodel' waar ze het over hebben dat probleem oplost.

Zal binnenkort eens een USB stick maken om te kijken of de beta van 12.10 wil lopen.
An sich is het niet heel raar dat een OS compatibiliteit breekt met 9 jaar oude hardware om het systeem beter te maken voor modernere hardware (wat heet: het is niet onrealistisch om bij een PC van een levensduur van 5 jaar uit te gaan)
An sich is het niet heel raar dat een OS compatibiliteit breekt met 9 jaar oude hardware om het systeem beter te maken voor modernere hardware (wat heet: het is niet onrealistisch om bij een PC van een levensduur van 5 jaar uit te gaan)
Waar, maar feit is dat het nog uitstekend loopt en je op die oude PC dus nog steeds de laatste beveiligins patches hebt. Alternatief is anders de milieustraat.

De laptop heeft een laag verbruik en is daarom handig als download PC (aMule, Transmission), dat is ook precies wat deze primair doet (als hij aan staat, download niet zo veel...). Daarnaast is het natuurlijk gewoon een sport om hem bij de tijd te houden, voor tweaken hoef je niet perse het nieuwste van het nieuwste. En Ubuntu is naast een serieus OS (o.a. Google) een mogelijk zelfs veel groter hobby OS.

Overigens dit typ ik op een iBook G4 van 2004, dus ook al een stuk antiek maar wel met TenFourFox - een Firefox clone voor Power PC's. Kortom, ben ook een soort van antiek verzamelaar...
zo gek is dat niet hoor,

mijn 'oude' Pentium M laptop (single core 1.8 Ghz) doet het ook nog uitstekend op 12.04 en performed boven verwachting als web/ftp servertje

Met een 64 GB ssd er in en alle zut uit verbruikt het ding slechts 8 watt. Daar moet je mee aankomen bij de gemiddelde 'zuinige' server, die zijn minstens 20 Watt.

Het enige alternatief is dan een guruplug of andere onwerkbare oplossingen. Nee 'oude' hardware kan best wel mee nog, niks vuilnisbak of recylce container.
Dat is toch veel beter voor het milieu?
1 cd die je altijd kunt herbruiken.. ;-)
en enkel je usb stick aanpassen naar de laatste versie.. en een 4GB usb stick kost 3euro?
Dit dus. Prijstechnisch zijn we zo ver dat USB sticks van een paar gigabyte geen drol meer kosten. Gewoon booten via USB en klaar.

De nieuwste BIOS met userfriendly interface maakt het voor de gebruiker heel gemakkelijk om gewoon de boot op USB te zetten.
Idem. Ik heb een Intel DP67BG, geen antiek ding, en om een of andere vage reden wil het kreng niet booten van usb sticks. Maar een externe Bluray drive is dan weer geen bezwaar. Dan maar dvd-rw branden.
Vrijwel alle hardware kan prima van USB booten, maar niet altijd van elke usb stick.

Veel sticks hebben niet eens een partitie tabel en worden dus niet herkend als een externe harddisk, of ze hebben geen geldige boot record, of de geometrie (Cylinder/Head/Sector) bevat ongeldige waarden.

Je kan met 'dd' onder linux de MBR wissen en met fdisk (of parted magic oid) de stick initialiseren, partitioneren en dan formatteren als een normale harddisk. Vaak lukt het booten daarna wel.

Er zijn ook diverse tools van fabrikanten die het partitioneren en formatteren automatisch doen, zoals "HP USB Disk Storage Format Tool " etc.
Mijn laptop (2010) en mijn oude desktop (2007) hadden veel moeite met van USB booten.
Als je geen CD wilt verpillen gebruik je toch gewoon een CD-RW? Als je geen CD wil of kan branden dan gebruik je een USB stick.

Wubi dient niet om een CD uit te sparen maar om je ubuntu te installeren op je windows partitie. Hierdoor moet je je bestaande schijf niet gaan herpartitioneren en verlies je geen ruimte die die 2de partitie inneemt. Nadeel is wel dat ubuntu niet volledig onafhankelijk is, waarmee je rekening moet houden als je windows herinstalleert bijvoorbeeld.
Ik installeer het altijd met CD's en vind het dan ook jammer dat die keuze weg is.

De eerste reden waarom ik met CD's installeer is omdat het volgens mij net iets lower level is dan USB, wat wenselijk is met OS installatie's. Minder kans op fouten enzo. Daarnaast is het toch wel tof is om zo'n CD collectie te hebben met verschillende distro's.

Maar goed. Lijkt er dus op dat ik moet over gaan USB?
Je kan toch gewoon op een dvd branden??! Doe ik altijd al.. Past genoeg op ;)
CD's kunnen beschadigt raken... en dan voor fouten zorgen... met usb heb je daar volgens mij minder last van ondanks dat het 'higher level' is.
Nee hoor, lees mijn eerdere comment hier boven maar.
Voldoende opties om toch nog op een schijfje te branden. ;)

EDIT:

Welke fijne mensen modden dit nu naar beneden?
Probeer alleen mensen te helpen die niet van USB kunnen installeren of per sé vanaf CD willen werken. Niks off topic/irrelevant dus.

Van harte bedankt... |:(

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 9 september 2012 22:33]

Ik vraag me af waarom ze kiezen voor een slechts 100 MB grotere image. Nu past het én niet meer op een cd én moeten ze nog steeds selectief zijn in wat er in een image zit.
Waarom niet meteen de grens verleggen naar 1 GB of iets dergelijks?
Zodat ontwikkelaars niet lui worden lijkt mij en gewoon er vanalles opstampen omdat het kan. Dit is helaas niet efficiënt en zorgt alleen maar voor extra ballast.
Bovendien zijn veel CD'tjes, ten minste de laatste keer dat ik keek, ook wel met 800MiB overschrijfbaar (dat staat dan soms zelfs op het doosje), dus kan het vaak alsnog wel op een CD'tje gebrand (alleen niet officieel ondersteund).

http://en.wikipedia.org/w..._technologies#Overburning
Anoniem: 55563
@WCas9 september 2012 16:57
Sterker nog, er bestaan cd's van 800 en zelfs 900 MB waarvan het data-spoor dichter opeen gepakt zit. Dit gaat volgens mij buiten de cd-standaard maar cd-rom-spelers hebben er geen moeite mee. Ik heb er goede ervaringen mee. Het is echter de vraag hoe goed deze schijfjes verkrijgbaar zijn, zeker in minder ontwikkelde gebieden waar opstarten van USB minder vanzelfsprekend is.
Aan de andere kant erger ik me eraan dat er nog van alles gedownload moet worden als je wat video- en audioformaten wilt afspelen die standaard niet kunnen. Ik snap dat het niet standaard geïnstalleerd wordt, maar het toch prima mogelijk zijn om de fysieke bestanden alvast mee te leveren.

Het is toch te gek voor woorden dat je standaard een hoop klikwerk moet doen om je monitor op de goede resolutie in te stellen als je een nVidia-videokaart hebt. Dat soort dingen maken Ubuntu (en Linux in het algemeen) erg ongebruiksvriendelijk. De concurrentie zit niet stil. Windows 7 is ongelofelijk rap op low-end hardware, stukken rapper dan dat logge en slome Unity, dus daar moet Ubuntu het ook al niet van hebben.

Wat mij betreft gaat de standaardgrootte naar 1,4GB.
En ik kan je vertellen dat dat met Windows 8 nog rapper gaat.. :)
Ik heb voor mijn zoon win8 op een oude AMD athlon pc gezet, een upgrade van win7 wat erop stond, en dat ding boot nu 2 x zo snel! Hij is me dan ook erg dankbaar.. :Y
Het boot dan wel 2x zo snel, maar daarna ?

booting is geen opgave, dat kan met wat tools op Win7 ook gedaan worden, maar dan, het 'werkelijke' gebruik, na een paar weken.
OFFTOPIC: Als uw W7 / W8 na twee weken al weer mank loopt doe je toch echt wel iets verkeerd...

3 jaar op W7 en draait nog als nieuw....
Alleen gaat dit artikele over Ubuntu en NIET over Windows...
Dan kun je toch ook nog altijd een 800MB CDR pakken als je het echt op een schijfje
wil hebben? De kans is groot dat je brander die niet zo heel leuk vind natuurlijk, maar als je een goede brander hebt zou het nog steeds moeten kunnen :P
Waar kun je de 800 CDR's dan uberhaupt kopen?
Big Dennis is de meest uitgebreide webwinkel op dit gebied en heeft dan ook de meeste keuze:

800 MB:
http://www.bigdennis.com/...it=118&order=name&dir=asc

en zelfs 900MB CD-R's:
http://www.bigdennis.com/...it=116&order=name&dir=asc

Daarnaast zijn er ook nog zogeheten GD-ROM's te koop, die eigenlijk voor de Dreamcast zijn, maar je kunt ook lege bestellen en die zijn 1GB:
http://www.ebay.nl/itm/SE...es_JS&hash=item3a799e7c91

Wel zeldzaam en niet goedkoop, maarja, als je het per sé op een schijfje wil hebben...
Ik denk dat je dan beter gewoon een DVD'tje kunt branden. :P Lang niet zo duur en minstens zo veel opslagruimte.
Nou, als je zo selectief bent voor de laatste dan kan je volgens mij beter een DVD'tje gebruiken...
Even zoeken in de pricewatch leverde maar liefst 1 product op: pricewatch: Philips CD-R90 800MB 48x, 10 stuks (Jewelcase)
Mediamarkt: zijn rode cd's van TDK
Waarom wordt het niet meteen naar 1000MB of zo verhoogd? De kleinste hoeveelheid die een datadrager boven de 700MB zal hebben komt al gauw neer op 1GB. Ik heb nog nooit gehoord van 800MB USB sticks.
De limiet wordt zoals het artikel vermeldt bewust laag gehouden om te voorkomen dat onwikkelaars onnodig veel ruimte gaan gebruiken.
Nog een goede reden om te beperken tot 800MB: als je de image op een 1GB USB-stick zet, heb je nog plaats voor een beperkte partitie om instellingen op de slaan en enkele persoonlijke bestanden/software zodat de Live USB stick veel handiger wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee