Canonical heeft besloten om de maximale image-grootte met ingang van de Ubuntu 12.10-release te vergroten van 700MB naar 800MB. Daarmee past de iso-image van de populaire Linux-distributie niet langer op een reguliere cd-recordable.
Het einde van de traditionele cd-image is aangekondigd op de Ubuntu-mailinglijst. Volgens Kate Stewart van Canonical zal de toegelaten image-grootte vanaf Ubuntu 12.10 liggen op 800MB, 100MB meer dan de maximale opslagcapaciteit van een standaard cd-recordable. Hierdoor is het niet langer mogelijk om de Ubuntu-image op een cdr te branden.
Het besluit tot het vergroten van de image-grootte, waar al eerder op werd gehint bij de Ubuntu 12.04 LTS-release, is om diverse redenen genomen. Zo werd het steeds moeilijker om alle benodigde software in een image van 700MB te persen. Door de imagegrootte met 100MB op te rekken zou er meer ademruimte ontstaan. De winst is echter beperkt, waardoor ontwikkelaars nog steeds worden gedwongen om selectief softwarepakketten aan Ubuntu toe te voegen.
Een tweede reden voor de ruimere image-grootte is het opnemen van de functionaliteit van de alternate cd-images in de standaard Ubiquity-installatietool. De alternate-cd zal voor de standaard Ubuntu-releases gaan verdwijnen. Dit moet het aantal images reduceren om zo minder test- en controletijd kwijt te zijn bij elke releasecyclus van Ubuntu.
De eerste bèta van Ubuntu 12.10, die donderdag is uitgebracht, heeft al een image-grootte van 745MB. De image dient dan ook op een dvd-r gebrand te worden of de image kan op een usb-stick van minimaal 1GB geplaatst worden.
Ubuntu 12.10, met codenaam Quantal Quetzal en een verwachte release op 18 oktober, heeft in de eerste bèta zoals aangekondigd de Unity 2d-modus laten vallen in ruil voor een 2d-drivermodel. Dit moet het voor ontwikkelaars makkelijker maken om code te schrijven voor Unity, omdat alleen de 3d-versie blijft bestaan. Verder biedt 12.10 nieuwe preview-modes voor mediabestanden in de Dash, is er een centrale plek voor het toevoegen van accounts voor diverse webdiensten en basissoftwarepakketten als Firefox en LibreOffice zijn bijgewerkt.