Ubuntu 12.04 past waarschijnlijk niet langer op een cdr

De aankomende Ubuntu 12.04 LTS zal naar alle waarschijnlijkheid niet langer meer op een cd-recordable passen. De Ubuntu-ontwikkelaars hanteren voor de Precise Pangolin-release in april een maximale image-grootte van 750MB.

Op de Ubuntu Developer Summit is volop gediscussieerd over de vraag of de iso-image van Ubuntu groter moet worden. Bij het samenstellen van Ubuntu 11.10 zou er de nodige moeite zijn geweest om alle pakketten van het opensource-OS passende te krijgen op een 700MB-image, de maximale opslagcapaciteit van een cdr. Door het ruimtegebrek moest een aantal softwarepakketten sneuvelen.

Een aantal ontwikkelaars stelden voor om de standaard-image flink te vergroten naar 1,5GB, maar na de nodige discussie kwam een image-grootte van 750MB uit de bus, zo meldt Phoronix. De extra 50MB maakt het mogelijk om meer pakketten mee te nemen in de iso-image, met name voor Gnome 3 en enkele applicaties waar Canonical nog aan werkt. Bovendien is een dergelijke image nog te plaatsen op een 1GB usb-stick of een dvdr.

Ubuntu 12.04 LTS zal echter ook deels worden afgeslankt. Zo zal het Mono-framework verdwijnen, evenals de van Mono afhankelijke media-applicatie Banshee en notitie-app Tomboy. Als nieuwe muziekspeler zal Rhythmbox geïntegreerd worden.

Tijdens de UDS-bijeenkomst is er ook gediscussieerd over de introductie van ConnManager, een netwerkcomponent van Intel, ter vervanging van de huidige NetworkManager. Vooralsnog wordt er echter aangestuurd op het integreren van de meest recente NetworkManager-stack. Deze biedt onder andere ondersteuning voor het bundelen van meerdere netwerkinterfaces, en verbeterde vpn- en firewall-ondersteuning. Verder werd er op de UDS een demo gegeven van verbeterde multimonitor-support in Precise Pangolin.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-11-2011 • 16:01

177 Linkedin

Reacties (177)

177
152
93
3
0
10
Wijzig sortering
De "kleinheid" van de vergroting is misschien vreemd in Nederland. Wanneer je weet dat Ubuntu heel veel zuid-afrikaanse invloeden heeft. Zoals een Zuidafrikaanse miljonair als sponzor. Helaas zijn niet alle zuid-afrikanen even rijk als deze meneer waardoor ze zich mogelijk niet de beste internetverbinding/computers kunnen veroorloven.

In zuidafrika is de internetsnelheid "wat lager" dan in nederland. het snelst verkrijgbare is 1,8 Mbps maar de meeste mensen zijn op 3g aangesloten =236 Kbps (bron). Tel daarbij de datalimieten van 1, 3, 5 of 10 Gb per maand (bron)

Met 236kbps kost het 53 minuten wanneer je constant het maximum van de datasnelheid zou kunnen gebruiken. Daarbij heb je 3/4 van je datacapaciteit van je hele maand verspeeld.

Noot: de exacte snelheden heb ik zo snel niet kunnen vinden. Wel dat Zuid-Afrika al jaren (een van) de beste internetverbinding heeft van de Afrikaanse landen onder de Sahara.
@crazman: Ik zou een zeer slanke Ubuntu juist geweldig vinden. Eentje die gemakkelijk op een CDR past. Met grafische omgeving, maar zonder bijvoorbeeld een Office-pakket of muziekspeler. Die kun je dan via internet zelf uitkiezen en installeren. Nu ben ik na installatie van Ubuntu nog een hele tijd bezig om alles er af te halen wat ik niet wenselijk vind, zoals de integratie van de Gnome-omgeving en sociale netwerken.
Ander voorbeeld is de mail-cliënt. De ene wil Evolution, de ander Thunderbird. Enige oplossing is gewoon geen mail-cliënt meeleveren.
Ubuntu op een DVD betekent alleen maar meer onnodige zooi. Een basissysteem zal nooit meer vereisen dan een CDR.

[Reactie gewijzigd door SvMp op 6 november 2011 16:07]

Als je de ubuntu-installatie aan het afslanken bent na installatie, waarom ga je dan niet voor een andere distro die minder van dat soort integraties standaard aanbied?
intergratie is prima, default vol pompen met apps dan weer niet...

misschien moeten ze dan beter eens gaan overwegen om weer een software keuze in de installer te stopen.

net als in 'add remove 'ubuntu' components'

waarom moet er op elke pc of mobiel tegenwordig eeen facebook app en een twitter app?
Waarschijnlijk omdat ze er dan geld voor krijgen.
Gratis is natuurlijk niet altijd gratis.
Maar ben het er wel mee eens, het word je wel opgedrongen en je zit er in mijn geval ook niet op te wachten.
Draai dan de netinst. versie van Ubuntu van ~10 MB. Daarmee installeren je alleen de basis en mag je fijn zelf uitzoeken wat je wel en niet installeert. Deze netinstalls bestaan als sinds 4.04 dus ze zijn echt niet nieuw.
Anoniem: 387064
@sfranken6 november 2011 19:17
Bij mijn weten is er geen netInstall versie van Ubuntu, enkel van Debian.
https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD

Of die er voor precise er ook komt is dan afwachte, maar ik verwacht het eigenlijk wel.

[Reactie gewijzigd door 26779 op 6 november 2011 20:54]

Deze netinstalls bestaan als sinds 4.04 dus ze zijn echt niet nieuw.
En ik maar denken dat 4.10 de eerste was.... 8)7
Ga dan lekker naar Arch Linux ofzo - Rolling releases en de base is nog geen 100 mb.
Als je bij een minimale en lichte linux wilt zit je bij Ubuntu echt verkeerd, het doel van Ubuntu is om zo veel mogelijk standaard te hebben zonder dat je moeilijk hoeft te doen en zelfs zonder verstand van Linux te hebben.
100 millibit (mb) is inderdaad wel extreem minimaal en licht, dat is zeker waar ;)

Verder deels mee eens. Doel van Ubuntu is toch ook wel om een simpel werkend systeem op een simpele computer te kunnen aanbieden. Dan moet het ook gewoon niet te groot en te zwaar worden. Arch Linux is het andere uiterste natuurlijk, dus dat is ook geen vergelijking. "Niet te groot en zwaar" is heel iets anders dan echt minimaal en licht.
Misschien kun je beter Debian testing of unstable draaien?
Wat een geneuzel over 700MB vs 750MB, maak er dan meteen gewoon 800MB of 1 GB van. Als je echt kleine Linux install base zoekt, kun je inderdaad bij Debian of Damn Small Linux (50 MB) terecht. Dat scheelt in India zelfs 'dagen' downloaden (als we Unbuntu mogen geloven) ....
Opzich is het niet zon probleem toch, in dat geval download je een oudere versie en upgrade die (of je gaat naar een andere linux distro)
Debian netinstall, enkel de basics en de rest kies je zelf via de pkg manager en download je vanaf het net.
kunnen ze het dan niet beter tot 1,5 GB dan 750. Je heb toch een dvd nodig kan je net zo goed de ruimte gebruiken. En voor die usb sticks wie heeft er nog geen een van 4GB.
Er zijn ook nog gebieden waar technologie nog niet zo goedkoop/doorgedrongen is en vooral in die gebieden proberen ze een goed alternatief te zijn voor iedereen omdat het gratis is. Dat proberen ze hier ook wel, maar hier is iedereen al verslingerd aan windows, daar nog niet.
Zeg jij als (en ik overdrijf) verwende Westerse gebruiker. Onthoud ook even dat Ubuntu zich in de markt plaatst als OS voor mensen die het minder goed hebben (financieel en qua hardware).

Hier kost een 4GB stickje inderdaad geen r**t meer, maar heb je de prijs daarvan in India ofzo wel eens bekeken?

Bovendien: 1.5 GB binnenhalen duurt in India (bijvoorbeeld) vele malen langer (factor uren tot dagen) dan ~700 MB.
euh ik??? - ik heb er wel 4 (wegwerp stickies van 1gb), eentje van 16 maar daar staat belangrijke data op (en oa truecrypt, die wil ik dus \echt niet hebben voor ubuntu gaan gebruiken. maar 750mb...?? ik hoop dan maar dat elke cd drive die ik heb ook 800mb cdr's gaan slikken dvd's maar voor 10% volbranden ga ik namelijk niet graag doen...
Een echte hollander... Ik heb dat ook lang volgehouden, maar had nog honderden dvd-r's liggen (zoveelste inkoopactie, maar de laatste keer eigenlijk al een poosje na het *-r tijdperk) en mijn cd-r's zijn allang op.
Ik brand nu desnoods 50MB op een dvd-r. Kosten toch ook niks meer. cd-r reserveer ik wel voor muziek.
Waar maak je je druk om zou je denken, in NL- hier wellicht niet zo snel, maar in bepaalde landen, zou dit weleens voor een drempel kunnen zorgen. :/

Ubuntu is hard vooruit gegaan, maar zit wel bomvol bloatware, allemaal meuk waar veel mensen niks mee doen. Imo zou één baseline versie genoeg moeten zijn (per platform) waarna men dan via het softwarecenter meerdere extensies kan downloaden.
Full betekent dan alle meuk, Remote bijv. alleen de cloud-items erbij (Ubuntu One) etc.
Met de oude versie's (rond 6 t/m 9) was je meer bezig met van alles erop plempen, na een clean-install- nu ben je meer bezig met zoveel mogelijk zooi eraf te gooien en uit te schakelen na een clean-install, althans dat is mijn ervaring. De omgedraaide wereld dus enigszins. :)
Probleem is ook (vooral voor gratis software zoals Ubuntu, en daarmee voor de makers ervan) dat als je een slanke basis hebt, meer mensen meer initieel moeten downloaden om "hun" versie up to par te krijgen met wat ze allemaal willen en verwachten.

Dat zorgt bij Ubuntu dus voor fors meer dataverkeer, en dat moet wel ergens van betaald worden. Daarnaast heeft niet iedereen, zeker in bepaalde landen zoals jij dat zo mooi aanhaalt, een hefty internetverbinding waarmee dat zomaar even kan.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 november 2011 20:59]

Of een CLI versie en een GUI versie. De Linux dozen die ik thuis heb, zijn allen zonder GUI. Als ik een GUI wil, pak ik windows. Ik heb juist Linux omdat het zo lekker slank is zonder al die grafische meuk. Maar goed, ik heb Linux puur voor mijn servers, en op een server hoort geen GUI (vind ik dan).

Volgens mij heb je dan het probleem opgelost. Maak voor die GUI een add-on package die je in 1x kunt downloaden als je de GUI versie hebt.

Daarbij weet ik nog zo net niet of het downloaden wel zo'n enorm probleem is. Ik weet dat mensen in de minder moderne landen traag internet hebben, maar ze zijn ook niet achterlijk. Als je ergens in donker Afrika of India met Linux bezig bent, ben je meestal niet alleen. Laat iemand de moeite nemen om het 1x te downloaden en verspreid het dan binnen de lokale community. Ze zijn op andere fronten ook erg slim met het beetje dat ze hebben.
Evengoed moet je ook je best blijven doen om je distro niet tè groot te maken. Dus wat mij betreft is een CLI versie en een GUI versie alsnog een goed idee. Ik kan best zonder die grafische ellende op mijn server.
Er is een speciale editie zonder GUI. Ubuntu server edition
http://www.ubuntu.com/download/server/download
Anoniem: 140398
6 november 2011 16:13
Pfff dan maken ze toch een versie die pakketten download tijdens installatie, die wel op een cd past.
Je bedoelt de net install versie van Ubuntu die al sinds 2004 bestaat?
En anders toch gewoon 2CDs!?
1tje met het OS en 1tje met de Additional Programs.
Ze willen het op 1 medium (1 ISO) houden en dat snap ik eigenlijk wel. Het kan als vervelend ervaren worden om te moeten 'disk-jockeyen' met cd's.
er zijn ook (zat) merken die 900MB cd-r's leveren hoor..
Die werken zeker niet op alle branders en lezers, dat kan dus problemen opleveren.
Kan je beter een gewone dvd nemen.
Als een DVD al een probleem is, althans als ik de hierboven collega tweakers mag geloven dan kan het toch wel op 2 cd's?
Als je op een dial-up-lijn werkt (bvb users in India, Iran etc.), dan is elke 10MB een groot verschil. Het medium op zich is niet alles.
Er bestaan ook CD-R's van 800MB ;) lijkt mij niet een al te groot probleem dus :)
Je vergeet nog de 900MB CD-R's. Er is dus nog ruimte zat! ;)
Tjongejonge... er is toch heus wel wat te offeren zodat het op een CD-R past?

Trouwens... veel linux distro's bevatten toch veel meuk. Mensen die meuk willen, halen dat toch wel binnen....
De grootte van de image maakt me niet zoveel uit, maar ik hoop wel dat ze efficient om blijven gaan met de ruimte. Bij de huidige Ubuntu's weet je dat ze alleen het essentiele erop zetten en geen overbodige crappy bloatware (de rest installeer je zelf wel). Bij sommige distributies heb (of had) je nog wel eens dat er standaard 3 officepakketten, 4 browsers en 5 beeldverwerkingsprogramma's worden geinstalleerd, gewoon omdat het kan. Dat raakt je hele overzicht kwijt.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 6 november 2011 16:32]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee