Ubuntu 12.04 gaat energiebesparende functies Intel-cpu's benutten

Ubuntu 12.04 LTS, dat in april moet verschijnen, gaat gebruik maken van de energiebesparende RC6-functies van Intel Sandy Bridge- en Ivy Bridge-processors. Hierdoor moet het Linux-besturingssysteem langer kunnen draaien op laptops.

Ubuntu logo smallCanonical zal de RC6-besparingsfunctie, waarbij de gpu-kern zeer weinig stroom verbruikt als de processorkernen idle zijn, standaard in de Linux-kernel van Ubuntu 12.04 LTS inschakelen op hardware die voorzien is van een Sandy Bridge- of een Ivy Bridge-processor. Daarbij maken de ontwikkelaars gebruik van de laatste RC6-patches die door Intel zijn aangeleverd en waarschijnlijk in de 3.4-kernel verwerkt zullen worden. Canonical heeft deze patches opgenomen in kernelversie 3.2.0-17.26. Deze kernel is momenteel beschikbaar in de testversies van Ubuntu 12.04; Ubuntu-ontwikkelaars vragen om feedback van testers.

Tot voor kort was de RC6-modus standaard in de 3.3.x-ontwikkelkernel gedeactiveerd omdat de door Intel aangedragen code buggy zou zijn. Met name het hoogste energiebesparende niveau, de RC6p-modus, zou voor problemen zorgen. Intel zegt de bugs recentelijk met een aantal patches te hebben verholpen, maar voor de zekerheid schakelt Ubuntu 12.04 de RC6p-modus nog niet in.

Ubuntu en andere distributies kunnen de verbeterde energiebesparende functionaliteit in de Linux-kernel goed gebruiken; het opensource-OS blijkt in de praktijk sneller een laptopaccu leeg te trekken dan bijvoorbeeld Windows 7. Daarnaast heeft het activeren van de RC6-modus als gunstige bijkomstigheid dat de gpu-prestaties verbeteren als er gebruik wordt gemaakt van OpenGL-graphics, zo bleek onlangs uit benchmarks van Phoronix.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-02-2012 • 19:35

115 Linkedin

Reacties (115)

Wijzig sortering
Benutten andere besturingssystemen deze features al wel dan?

Persoonlijk ben ik een beetje uitgekeken op Linux op de Desktop. Op servers is het super, zeker LTS. Maar als gewoon mens die een fijne desktop wil, roep je toch een hoop gedonder over je af. Ik vind het teveel gericht op Linux Nerds en niet gericht op gewone mensen.

[Reactie gewijzigd door Q op 20 februari 2012 19:44]

Hier in Thailand worden redelijk veel laptops met o.a Ubuntu in de winkels verkocht.

Stel, je hebt uberhaupt nog nooit een pc gehad, voor veel mensen hier heel gewoon. Je koopt een goedkope laptop met Ubuntu. Support krijg je vanuit de winkel. Als er iets niet werkt naar behoren kun je terug naar de winkel waar ze het probleem oplossen, al dan niet door een schone installatie of update, en tegen lage of misschien helemaal geen kosten, dan kun je er prima van genieten. Scheelt je toch omgerekend 100 euro voor een Windows licentie. Wat er ook bij komt kijken is dat de gemiddelde consument hier niet eens weet dat er een verschil is. Dus Linux op de desktop is in zekere zin best wel een succes aan het worden sinds projecten zoals Ubuntu. Mijn vader gebruikt het al een aantal jaar zonder klagen. Op zijn werk heeft hij altijd programma's gebruikt die in Windows draaien.

Wat mijzelf tegenstaat aan Linux op de desktop is dat eindeloze geoptimaliseer aan de UI, die nooit af blijkt te zijn. Heb zelf Linux al een paar jaar niet meer aangeraakt vanwege deze reden. Upgrades zoals de DE, 3D engines, fonts, taakbalken die door de jaren heen bij een defaultinstall zo'n beetje alle kanten van het scherm gezien heeft (en niet alleen de distro's zelf - ook andere grote applicaties uit de repos). Het lijkt alsof de developers hun neuzen niet dezelfde kant op hebben staan. Daarom zijn projecten als Windows of OS X wel succesvol gebleken. Het is 1 met elkaar. Zelfde geldt voor Linux op een telefoon of tablet - voelt nelt als de desktop bij elkaar geraapt aan.

Maar als je niet beter weet kan het perfect werken. Zal 12.04 eens downloaden als'ie er is. Wel wat reviews van 11.10 gezien waar ik niet bijster enthousiast van werd. Kun je nagaan dat ik 5 jaar geleden ook alleen maar op Linux draaide thuis.

(fixed typos)

[Reactie gewijzigd door 192479 op 20 februari 2012 20:13]

Windows 1 met elkaar? Ik vind Windows maar een rare verzameling losse componenten. Ieder programma heeft z'n eigen UI en al die meuk die je er standaard bij krijgt moet je apart mee leren werken, want ieder team houdt er z'n eigen idee op na hoe een GUI er uit hoort te zien en hoe zich te gedragen.
Nee hoor, geef mij maar Linux, daar is veel meer eenheid. Geen kermis, gewoon applicaties die volgens richtlijnen zijn gebouwd.
offtpic @kozue
De windows GUI is consistent. omdat deze moet voldoen aan de
Windows User Experience Interaction Guidelines die uiteraard publiek zijn.

dus waar je mening vandaan komt weet ik niet. Het is zeker niet uit windows zelf (misschien een app die de richtlijnen niet volgt)

Over eenheid gesproken binnen windows, Powershell is wel het boegbeeld. elk onderdeel aan te spreken met 1 consistentie scripttaal, en 3rd apps die daar op in haken. ( VMWare's PowerCLI) Een brede ondersteuening die ik niet heb gezien binnen linux/unix/bsd.

ontopic
Intel documentatie zegt dat deze RC6(+) functie wordt alleen gebruikt als de machine in "sleep" is. dus veel winst zal bij gewoon gebruik niet te merken zijn.
Dan start maar eens office 2007 op dat er allang voor Windows 7 was. Die ribbon sluit nou niet bepaald op de Microsoft GUI richtlijnen aan ;). Ook visual studio heeft vreemde interface elementen.
Microsoft SQL Management Studio 2005 onder Vista/Windows 7 heeft zelfs problemen waarbij de inhoud van het venster niet binnen het venster zelf past en je op vreemde plekken scrollbalken krijgt. Nee, Windows is een bij elkaar geraapt zooitje en degene die de richtlijnen nog het meest in de wind lijkt te slaan is Microsoft zelf.

Moet zeggen dat KDE onder Linux inderdaad nog het meest lijkt op "1 geheel", maar het geheel is jammer genoeg niet compleet. De browser (Konqueror) is helaas niet helemaal "up to snuff" vergeleken met Firefox/Chrome. Een officepakket is er wel, maar KOffice is wel zo anders van opzet vergeleken met Microsoft Office/Libre Office dat het maar moeilijk is om er aan te wennen. Qua functionaliteit ontbreekt er jammer genoeg ook nog het nodige aan KOffice maar voor de meeste gebruikers (het type dat geen kopjes gebruikt maar handmatig de tekst groter maakt en vetgedrukt) is het meer dan voldoende.

* Xthemes.us draait naar volle tevredenheid openSUSE op zowel HTPC als Homeserver
Microsoft probeert krampachtig alle eyecandy in te bouwen die goed in de markt ligt (modeverschijnsel).
En om onder de naam van "botweg kopiëren" uit te komen, proberen ze nu krampachtig hun eigen eyecandy te ontwerpen. Zonder guidelines inderdaad geen sinecure en als eindgebruiker kom je daardoor in een testpoel terecht...
Wat is er nu voor belang van overal dezelfde GUI, het gaat erom dat het werkt en meer niet, heb ook windows met bergen grafische programma's en allemaal een ander GUI, kwestie van even kijken waar wat zit en klaar is kees.
offtpic @kozue
De windows GUI is consistent. omdat deze moet voldoen aan de
Windows User Experience Interaction Guidelines die uiteraard publiek zijn.

dus waar je mening vandaan komt weet ik niet. Het is zeker niet uit windows zelf (misschien een app die de richtlijnen niet volgt)
Is het je dan nooit opgevallen dat de software die er het minst "standaard" uitziet, gewoon de software van Microsoft zelf is? Leg eens Live Messenger, Windows Media Player, en Office naast elkaar. Allemaal weer net wat andere GUI, net alsof Microsoft intern helemaal verdeeld is over hun GUI. Bovendien is dat hele UX-document in mijn ogen weinig waard: het zijn guidelines, er wordt geen gedrag afgedwongen. En bovenal houden ze er zich zelf niet aan: het configuratiescherm is allesbehalve gebruiksvriendelijk te noemen, ik verlies daar bv. steeds de weg in (probeer maar eens de instellingen van een wifi AP aan te passen in Windows, je krijgt wel foutmeldingen als de instellingen fout zijn, maar waar je ze kan aanpassen is goed genoeg verstopt). Een specifiek voorbeeld uit dat UX-document: ze raden zelf het gebruik van "Advanced"-dialoogvensters af, maar vaak genoeg hebben ze die zelf in gebruik om net die verkeerde redenen die ze zelf in dat document al noemen.
Over eenheid gesproken binnen windows, Powershell is wel het boegbeeld. elk onderdeel aan te spreken met 1 consistentie scripttaal, en 3rd apps die daar op in haken. ( VMWare's PowerCLI) Een brede ondersteuening die ik niet heb gezien binnen linux/unix/bsd.
Dan moet je misschien eens kijken naar het onderliggende filesystem op Unix/Linux. Je bent niet echt gebonden aan een specifieke scripttaal, maar je kan 99% aansturen via bestanden. Ik geef toe dat het een stap in de juiste richting is van MS, maar in mijn ogen een veel te langgesponnen taal om als een vlotte scripttaal te gebruiken.
En toch houden veel programmas zich daar niet aan,
En dan heb ik het over grote bedrijven aka adobe.

[Reactie gewijzigd door demilord op 21 februari 2012 01:00]

Anoniem: 438105
@Semt-x21 februari 2012 23:33
Kijk eens kritisch naar Sharepoint. Qua usability een rommel. Menus links, rechts, boven, onder.....Of kijk eens naar windows kantoorsoftware. Soms is F5 full screen (powerpoint), soms F11 (IE), terwijl in Word er geen volledige full screen is, alleen een soort print-preview of iets met een geminimaliseerde "ribbon". Kortom: GEEN eenheid!
Windows 1 met elkaar? Ik vind Windows maar een rare verzameling losse componente
De kernel Linux is 1 geheel, al het andere daarop is een grote bonte verzameling van stukken die min of meer op elkaar worden afgestemd bij het in elkaar zetten al dan niet meer of minder geslaagd.
De enigste GUI die 1 geheel is is KDE met Kwin, en is daarom naar mijn mening alle andere verschillende lichtjaren vooruit.
Ok in het begin was het een troep wegens te snel uitgebracht maar vanaf 4.5 draait het lekker. Heb nu 4.8 via backports draaien en ben uiterst tevreden over de snelheid en de mogelijkheden, en dan is dit nog niet eens de stabiele versie.
Linux teveel voor nerds? :? Ik kan jou reactie hierin dan ook niet echt volgen. Met name pakweg de laatste 5 jaar is linux voor de desktopomgeving toch zeer gebruiksvriendelijk geworden. Denk hierbij aan de distro´ś Ubuntu, Linux Mint, Pinguy OS etc. Het installeren, beheren van het OS en softwarepakketten is nog nooit zo eenvoudig geweest! Mijn (schoon)familie werkt er ook mee en om die nou te bestempelen als ´nerds´ :+

Even goede vrienden.... ;)
Er zijn nu eenmaal nerds die liever andere dingen doen met hun vrije tijd. Hier een, bijvoorbeeld. Ik wil een laser-printer/scanner combo kopen, en als ik dan de instructies lees voor hoe je dat op Linux aan de praat moet krijgen.... Heldere instructies hoor, en zeker voor iemand als ik goed te doen. Maar echt, ik heb liever plug & play, of plug & CD er in, kopje koffie, en klaar.

Iedereen zijn/haar hobby, hoor. Maar dat is wat mij betreft wat Linux, na al die jaren, nog steeds is (op de desktop): een hobby OS. Prima te doen als je het leuk vind, of als iemand het voor je doet. Maar zeker niet iets wat ik familie zo maar aan wil doen, ook omdat ik geen zin heb om tijdens familiebezoek te hobbyen. Jij lijkt daar geen moeite mee te hebben, prima.
Ghoh ik denk dat hier al enorm veel voorbeelden te lezen zijn die het tegendeel bevestigen. Enorm veel hardware werkt out of the box, dan heb je geen online instructies nodig? Ik heb nog nooit Windows-hardware gezien waar geen drivers voor geïnstalleerd moet worden, ik heb al meer liggen klooien met drivers voor Windows dan voor Linux.

Wel moet ik toegeven dat mijn alles in 1 printer/scanner van Canon niet werkt. Dus het is geen wondermiddel, dat zal ik niet zeggen, maar er zijn genoeg databasen waar staat welke hardware out of the box werkt.

https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport/Machines/Netbooks voor net/notebooks
https://wiki.ubuntu.com/H...rtComponentsPrintersEpson voor printers

Zoals je kan zien, meeste werkt zonder iets te moeten installeren, dus mists schoonheidsfoutjes is Ubuntu in mijn ogen beter dan Windows op vlak van hardware ondersteuning.


Dat dit OS voor jou niet werkt, prima. Maar om het een hobby OS te noemen? Een hobby OS lijkt mij iets waar je niet op werkt en enkel aan knutselt, ik en steeds meer mensen gebruiken dit OS om te werken en te gebruiken als stabiel besturingssysteem.

[Reactie gewijzigd door eclipse____ op 20 februari 2012 22:52]

+1 !

Ik ben een windowsgebruiker, maar heb op een tweetal systemen wel 'gewoon' Ubuntu staan.
Niet vanwege de hobby, maar om het eenvoudige netwerkgebruik, en hun mogelijkheden.
De ene is een simpele downloader / NAS-like, de andere is dan wel een hobbyproject, maar niet als OS, maar meer voor eigen testgebruik van webserver / fileserver / printserver.

puur omdat een windows-serverinstallatie op een ATOM nu niet je van het is, en totaal overbodig voor mijn thuisgebruik
Sorry hoor, maar dankzij Microsoft heb ik jarenlang tijdens familiebezoek mogen hobbyen. Kom op, het is misschien beter aan het worden met Windows 7, maar je kon gelijk aan de slag, zelfs als het een nieuwe computer betrof... (bloatware, crapware..)

En wat een gezeik over gebrekkige hardware support onder Ubuntu. Je kunt ongeveer blind een HP printer/scanner kopen die vrijwel altijd zonder problemen en letterlijk binnen 25 seconden werkt in Ubuntu. Epson kun je ook vrijwel bind kopen... (En waarom ze niet even de moeite nemen om dat op de doos te zetten, zodat je dat gemakkelijk in de winkel kan zien is me een raadsel.) Andere merken is inderdaad even checken, maar werkt ook nogal vaak.
windows moet je ook de drivers installeren vanaf de cd erin, next agree, next next wachten next next finish

linux
printer aansluiten aanzetten, control center printers > add printer > choose printer > next > finish
Linux heb je nog keus ook hoe je het wil installeren.. kan ook via localhost:631 via cups backend

[Reactie gewijzigd door demilord op 21 februari 2012 00:47]

Dan zal OSX ook wel een hobby OS zijn (CUPS enzo). Had hier vandaag een apparaat wat niet standaard herkend werd onder Ubuntu(Brother DCPJ515W) eigenlijk geen probleem om werkend te krijgen, 2 .debs van de site van Brother gehaalt en het ding werkte perfect, bij de meeste andere printers is dat niet eens nodig.

Toch een stuk makkelijker en ook wel wat comfortableren dan die 100mb aan supercoolimageditingsuite troep die er bij gebundelt wordt.
Ja, ik heb op de pc van mij ouders Ubuntu 11.10 gegooid voor gewoon een beetje surfen , foto's kijken en office gedoe( okay libreoffice werk niet zo goed als MS office) en voor zo ver ik het weet vinden zij het ook een vooruitgang.
Ik ken de situatie. De desktop van mijn ouders, die 3 jaar geleden niet vooruit te branden was, draait nog steeds vlot op Ubuntu. Ik had deze "stuk" gemaakt met Windows. Zelf ben ik geen nerd, maar doordat mijn toenmalige laptop al na een half jaar trager was geworden dan de laptop van mijn toenmalig lief, dat liefst 2 jaar oud was, ben ik een alternatief gaan zoeken.

Een harde schijf moet voor mij vol staan en ik surf graag en veel. Verder office en wat geklooi met programmatjes. Blijkbaar lukt dit niet met Windows? En elk half jaar een volledig nieuwe installatie doen zie ik ook niet zitten.


Ontopic, ik kan er niet op wachten voor gebruik kan maken van die energiebesparende dingen, mijn laptopbatterij is continu leeg, ik merk het verschil met mijn zus haar laptop enorm, zij draait W7 (enigste MS gebruiker in de familie).
Denk dat je meer aan nieuwe accu hebt ;) Als die continue leeg is dan denk ik namelijk dat je accu niet meer zo goed werkt als dat die eens heeft gedaan. Windows 7 is wel iets zuinig, maar het is niet zeg maar een half uurtje tegenover vier uur.
Mijn batterij gaat ongeveer 1.5 uur mee, i7, die van mijn zus gaat ongeveer 4 uur mee. Als ik op mijn laptop zit, werk ik sowieso harder op mijn cpu als zij.

De batterij is zeker niet stuk, maar wegens tijdgebrek heb ik in Ubuntu absoluut niets van stroombesparing ingesteld, altijd leuk als ze het voor jou doen :).
De nieuwe update van LibreOffice (3.5) zou op dit punt verbetering moeten bieden. Vooral de ondersteuning voor de formaten van Microsoft Office zouden verbetert moeten zijn en er zijn (i.v.m. de afgelopen releases) behoorlijk wat features toegevoegd: klik. In Ubuntu 11.x zal deze versie alleen niet meer standaard geleverd worden, dus als je deze versie wilt installeren moet je dat via de PPA (verwacht in een paar dagen) doen (klik) of via DEB (klik).
heb het inderdaad zelf ondervonden en het is veel lichter geworden .. more responsive..
En het ziet er gelikt uit moet ik zeggen
Ik gebruik op mijn werk libreoffice en ik heb daarop office 2010...
Wat? Huh? Wat bedoel je eigenlijk?
Alleen die keuze tussen distro's is al teveel voor veel gebruikers.
(ook een kever fan :-))

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 20 februari 2012 20:22]

In principe is er voor leken niet zo heel veel keuze. Volgens mij zijn Linux Mint (sterk groeiend) en Ubuntu (kleine groei, verliest aan Mint zover ik weet) de 'gebruikersvriendelijke' versies van Linux en zijn deze ook het bekenste. In andere woorden: een leek zal niet zo snel te maken hebben met het kiezen tussen tientallen distributies, omdat deze de distributies niet kent en waarschijnlijk ook geen behoefte heeft aan dergelijke distributes (bijvoorbeeld omdat ze te technisch zijn). Overigens heb ik met Ubuntu (11.x) geen enkel probleem op mijn netbook: Ubuntu is blijkbaar wel weer zuiniger dan het oudere WIndows XP.
Leken kiezen in het algemeen ook niet denk ik. Het is meer de linux kenner in hun omgeving die ze een bepaalde distro voorschoteld.
Alleen die keuze tussen distro's is al teveel voor veel gebruikers.
(ook een kever fan :-))
Top tien van distrowatch.. de rest zijn meestal ports van andere distros..
Je hebt 6 grote
Debian
ubuntu
opensuse
mandriva
pclinuxos
linux mint
Fedora
Arch

dat zijn eigenlijk distros die het er toe doen..
Dan heb je nog wat geavanceerder voor de nerds
slachware
slax
Gentoo
Dat is allemaal wel zo, maar helaas is de randapparatuur ondersteuning een ramp, probeer al jaren om de paar maanden Linux te installeren met allerlei CUPs etc etc printerdrivers, maar heb nog nooit een knappe foto eruit gekregen, allemaal bagger op het papier, hetzelfde voor scanners, al vele jaren heb ik een HP die de laatste keer nog steeds niet ondersteund werd door Linux, verder een ramp met ATi drivers, met andere woorden het is een OS waar je hoogstens wat mee kan surfen maar grafisch werk verrichten is een crime :(
Valt wel mee.. Bij mij werkt alle hardware gewoon out of the box. Geen enkel probleem gehad met drivers of zo.

Ik werk nu al 1,5 jaar met Ubuntu/Linux en ik vind het echt een geweldig besturingssysteem. Lekker licht, snel en genoeg software. Alleen maar voor zeer specifieke taken ga ik nog terug naar Windows 7, die ik in Dual boot heb.

En voor nerds ligt een beetje aan de distro.. :P Ubuntu is vrij goed gericht op de "gewone mens", mijn ex draaide Ubuntu op haar laptop en ze was er dik tevreden mee. Dat zegt een hoop. ;) Ok, dingen als Arch Linux en Slackware zijn dan wel weer gericht op de iets meer.. tech savvy mensen..
Ik deel deze mening niet. Ik vind Linux desktops juist veel fijner werken dan Windows. Het is gewoon een kwestie van voorkeuren en gewenning. Maar alles wat ik doe doe ik sneller op een Linux-gerelateerde OS dan op een Windows-OS. En dan heb ik het niet over tweaking enzo, maar gewone desktoptaken.

En dat Linux desktops teveel op nerds gericht zijn ben ik het ook niet mee eens. Distro's zoals Ubuntu en Linux Mint (om er maar even een paar te noemen) hebben de gebruiksvriendelijkheid enorm verbeterd ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Mijn vriendin, zelf een digibeet eersteklas, heeft ooit Windows gedraaid. Nu draait ze Ubuntu 10.04 TLS, en ze wil nooit meer terug.
Op mijn werk serveren wij een LTSP cluster. Middels free-hippie-software icm de juiste hardware is er veel moois mogelijk. De thinclient start via PXE een door compiz aangestuurde Ubuntu omgeving . Starten van Windows toepassingen verloopt via FreeRDP. die op applicaties niveau draait. En als je soms ziet hoe druk die cpu's het hebben :X Maar energie besparing is altijd positief, tenzij 't ten koste gaat van prestatie.

De ontwikkelaars zijn de laatste dagen erg druk met de finishing touches. Er komen veel updates en fixes (kleine 400 afgelopen 2 dagen). De bijzondere wijzigingen worden door OmgUbuntu in kaart gebracht.

Grootste struikelpunt van Ubuntu is de Unity interface. Na een gewenningsperiode werkt het best plezierig. Echter zit de gemiddelde gebruiker niet te wachten op ingrijpende verandering aan de interface, dat is bij Windows Vista/Metro wel gebleken.
@Q:

Er zijn veel linux distro’s, maar onderzoek laat zien wat gebruiksvriendelijke distro’s zijn. Het is handig om hier dan ook bij te blijven. Behalve dat er Windows applicaties zijn die enkel (dus zonder WINE) onder windows draaien zie ik niet direct een meerwaarde in Windows t.o.v. bv Ubuntu. Ubuntu is beslist een volwaardig OS geworden. Windows is simpelweg in de vele jaren populair geworden/gebleven en ingeburgerd bij de mensen. Zeker omdat er voorheen niet echt goede alternatieven waren.
Ik ben ook opgegroeid met DOS/Windows en heb daar ook nog altijd plezier van. Gebruiksvriendelijke distro’s zoals Ubuntu hebben nou eenmaal een goede inhaalslag gemaakt en zijn prima als OS voor dagelijkse zaken inzetbaar. Vroeger moest ik ook niets van Linux hebben omdat ik het ook te moeilijk vond. Tot het moment dat ik een live sessie kon draaien en alles ‘out of the box’ werkte is bij mij de knop omgegaan. Windows is eveneens gebruiksvriendelijk, maar het extra onderhoud m.b.t. het register, anti-virus en defragmenteren van de HD is niet bepaald wenselijk en vraagt meer van het systeem.
Ubuntu is ook niet heilig en moet ook onderhouden worden, maar heeft hier betrekkelijk weinig last van. Onderhoud en veiligheid valt en staat uiteindelijk met de gebruiker van het systeem.
Als zowel Ubuntu als Windows goed zijn geconfigureerd/geïnstalleerd zijn beiden OS’sen prima door een ieder te gebruiken.

Het is leuk om te zien dat Ubuntu wordt verbeterd in de vorm van energiebesparing.
Het ligt er heel erg aan wat je precies voor 'n werkzaamheden op je computer uitvoerd. Als web programeur vind ik persoonlijk linux toch echt 't fijnste OS om op te werken (osx zou ook goed kunnen, maar ik heb geen zin om Apple zoveel marge te betalen). Verder boeit 't mij niet zoveel hoeveel stroom mijn pc verbruikt, en ik werk ook niet op laptop (dus batterijduur is niet relevant).

Oh ja; linux nerds zijn ook gewone mensen :D
(osx zou ook goed kunnen, maar ik heb geen zin om Apple zoveel marge te betalen).
Lulkoek. Een vergelijkbare Windows laptop met dezelfde kwaliteit betaal je ook >1000 euro voor en daar heb je een macbook pro voor.
Zelf heb ik OSX en onder VMware Ubuntu op mijn mac. Op het werk draai ik Ubuntu en Windows onder VMware.
Ik ben nog steeds benieuwd in hoeverre Ubuntu hiermee voorop loopt, of dat Ubuntu juist een hekkesluiter is.

Nerds zijn mensen met bovengemiddelde technische kennis die allemaal esoterische wensen en behoeften hebben die 'normale mensen' niet hebben.

Ik werk graag met Linux, maar mijn desktop is een mac. Ik betaal graag voor comfort. Ieder zijn meug.
ik beschouw mezelf anders niet als geek of nerd, maar ik vind de repositories toch aanzienlijk prettiger dan download.com ... en al die shady varianten. in de gemiddelde pc winkel kun je ook al nouwelijks goede software vinden, dus kom je weer bij shady websites.

wil je de software dan eenmaal hebben moet je eerst nog manieren vinden om het te kunnen komen (veel software kan bijv alleen via paypall (die niemand met enige integriteit nog wil gebruiken na het wikileaks-debakel) of visa (ook al zo'n oplichtersbende...

alleen al daarom ubuntu,
Een groot deel van OSS draait gewoon ook onder Windows. En dat hoef je niet op Download.com o.i.d. te downloaden. VLC kan je gewoon downloaden voor Windows op de site van VLC. Sterker, dat gaan makkelijker voor Windows en Mac, want voor 2.0 moet je op Ubuntu wachten tot iemand er een package voor gaat maken. Oh, je kan 'm vast binnenkort downloaden van een niet-officiele repository, maar dan zitten we gelijk weer in de Download.com-angst.

Maar goed, ik lees tussen de regels dat jou keuze is: of illegale software of Ubuntu.
Linux is meer dan enkel Ubuntu. Zoals je zelf al aangeeft, kan je op Ubuntu ook gewoon van een PPA downloaden.

Authenticatie is maar een deeltje van package management, en volgens mij niet het belangrijkste. Want op de VLC-site ben je ook niet zeker dat je een propere versie krijgt, omdat alles via mirrors kan verlopen (en hoeveel mensen kijken nu werkelijk MD5/SHA-1 hashes na van al hun programma's).

Op Ubuntu kan je inderdaad via een PPA gaan, maar in zekere zin ga je daarmee tegen de aard van Ubuntu in. Ubuntu kiest er bewust voor om oudere software te leveren, omdat die beter getest zou moeten zijn. Daarmee wil ik niet beweren dat Ubuntu zo stabiel als wat is, want ze hebben vaak genoeg zelf software gelevered die niet klaar was voor productie. Dat is nu eenmaal wat je krijgt op een release-based distribution: op een bepaald moment worden de features bevroren en dan moet je daar maar mee leven.

Je hoeft trouwens niet te wachten tot iemand een package maakt, je kan ook steeds zelf zo'n package maken of gewoon ouderwets compileren. Natuurlijk, het is wat meer werk, maar in 99% van de gevallen is het echt niet moeilijk om zelf te compileren. Vaak maar een kwestie van "./configure && make && make install" en klaar is Kees (op Ubuntu is het soms beter om "checkinstall" te gebruiken in plaats van "make install", maar dat is een detail).

Vroeger gebruikte ik Ubuntu, wat als voordeel heeft dat de meeste packages ondertekend zijn, zodat je inderdaad een bepaalde bron moet vertrouwen, maar dat moet je op elk moment: ergens moet je er ook vanuit gaan dat Canonical te vertrouwen is. Maar goed, momenteel gebruik ik met veel plezier Arch, waar er een gelijkaardig systeem als PPAs bestaat (buiten de officiele repositories). Het verschil is dat er enkel gestandaardiseerde scriptjes verdeeld worden die de programmatuur (of meestal de broncode ervan) van de site van de maker downloaden en compileren. Op die manier heb je, in mijn ogen, een schitterend compromis waarbij je nog steeds kan zien van waar alles komt (maar je er wel bij moet nemen dat sommige software eventjes staat te compileren als je een speciale versie wilt). Want ook bij de VLC-site ga je eigenlijk op vertrouwen uit.
Dat is voor 100 miljoen consumenten totale Magie en voor 20 tweakers normaal. Consumenten willen surfen, hun familiefoto's printen, e-mailen met de kleinkinderen en lullen op skype met vriendinnen en hebben geen enkel belang in weken werk te steken om hun spullen aan de praat te krijgen onder Linux. Het moet zijn kopen, thuis komen, stekker erin en 5 minuten laten lullen met tante sjaan over skype en tegelijkertijd even de vakantiefoto's uitprinten in de JUISTE KLEUREN volgens Adobe regels en niet weken proberen om überhaupt wat uit hun printer te krijgen of hun webcam.
Of zelf "ff" source compielen , ok is niet voor iedereen
Maar ken genoeg mensen die ik voor de 1000x moet uitleggen dit niet dat wel
en het verknallen als je naar de bushalte loopt

Alles heeft een positief en negatieve zijde
Zelfs als je door de APK komt de eerste wegcontrole 2 dager later , is toch 2x
lappen op de banden en jaja de gordels achter hebben geen label (dank aan de klootzak in de garage)
Linux desktop gebruiker hier. Na een paar jaar gekloot met Ubuntu, overweeg ik ook om zachtjesaan over te stappen op een Apple. Ik betaal liever Apple 60% winst dan dat ik een veelvoud van die centjes verkloot om dingen aan de praat te krijgen en/of aan de praat te houden. Je moet voor de grap eens opzoeken hoe je bijvoorbeeld een printer + scanner aan de praat moet krijgen onder die fantastische Linux desktop.

Oh, en ik kan het allemaal prima hoor. Maar ik steek liever mijn tijd in andere zaken.
Het is maar net aan je printer fabrikant of die goede Linux drivers heeft geschreven. Op de zaak was een HP all-in-one laser printer geïnstalleerd door enkel aan te sluiten onder Xubuntu (11.x nog wat). Alles werkt en ik was bijzonder verrast. Onder Windows moet je paar honderd MB aan trage software voor installeren.

En het bijkomend voordeel, minder onderhoud nodig i.cm. onnozele gebruikers. Automatisch update aanzetten en je hoeft er een hele tijd niet naar om te kijken. Windows moet je om de paar maanden weer goed onder handen nemen en schoonmaken ondanks alle verschillende en vertragende scanners.

Tegenwoordig is zowat alles webbased, dus Windows programma's worden niet meer gemist zoals vroeger.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 20 februari 2012 21:45]

bij mijn ubuntu desktop is het gewoon een kwestie van inpluggen en printen/scannen.

idd fantastisch :P
Zal waarschijnlijk liggen aan het merk en model.. maar ik had minder moeite met m'n scanner in Ubuntu dan in OS X (Lion).

Ubuntu:
1) Scanner aansluiten
2) Dash starten en 'scan' intypen... "Ah simplescan.. klinkt goed"
3) Scannen

OS X Lion:
1) Scanner aansluiten
2) Zoeken naar een app die kan scannen... blijkt uiteindelijk een image app te zijn die kan scannen, prima...
3) Geen scanner gedetecteert...
4) Op internet naar drivers zoeken en downloaden
5) Installeren
6) Erachter komen dat HP allerlei meuk meegeinstalleerd heeft
7) Erachter komen dat de software bijna constant 100% CPU pakt (dus ook als je niet scant)

Al met al heb ik meer problemen gehad met m'n scanner onder OS X.
Heerlijk, deze anekdotes. Zo kan ik er 20 tegenover stellen waarbij er met Linux Desktop gevochten moet worden om shit werkende te krijgen. As we speak heb ik weer een issue met een Linux desktop die alleen door een reboot was te fixen.

Het gaat niet om dit soort technische issues. Het gaat om de gehele ervaring. Voor techneuten wel te overleven. Maar gewone mensen kunnen geen kant op onder Linux. Voor de gewone man is het Windows of een mac. Een niet-nerd op Linux zetten classificeer ik als mishandeling. Die mensen kunnen daar nooit echt zelfstandig mee werken en blijven altijd van jou als nerd afhankelijk.
Een niet-nerd op Linux zetten classificeer ik als mishandeling. Die mensen kunnen daar nooit echt zelfstandig mee werken en blijven altijd van jou als nerd afhankelijk.
Alsof het niet zo is als je een niet "nerd" op een willekeurig systeem met meer dan 1 functie neerzet, iemand die zonder "windows" bril naar een systeem kijkt zal daar ook geen hinder van ondervinden, het enige waar je nog wel eens tegen aan loopt zijn problemen die worden veroorzaakt door vendor lock-in.

Voor de gewone man is het net zo'n hell om eventuele problemen op windows (of osx) op te lossen, het enige is dat de 3th party (dus externe) support voor die systemen beter is waardoor je makkelijker ergens in je omgeving terecht kunt voor support, kwa intrinsiek gebruiksgemak denk ik niet dat windows het zou winnen.
Heerlijk, deze anekdotes. Zo kan ik er 20 tegenover stellen waarbij er met Linux Desktop gevochten moet worden om shit werkende te krijgen. As we speak heb ik weer een issue met een Linux desktop die alleen door een reboot was te fixen.

Het gaat niet om dit soort technische issues. Het gaat om de gehele ervaring. Voor techneuten wel te overleven. Maar gewone mensen kunnen geen kant op onder Linux. Voor de gewone man is het Windows of een mac. Een niet-nerd op Linux zetten classificeer ik als mishandeling. Die mensen kunnen daar nooit echt zelfstandig mee werken en blijven altijd van jou als nerd afhankelijk.
Met microsoft ben je ook aan de goden overgeleverd.. Vroegah een printer scanner gekocht draaide prima op 98se.. Windows XP was oh zo goed... Scanner cd erin.. Sorry deze scanner wordt niet ondersteund.. Ik naar de site support verlopen! na 1 jaar! klantenservice gebelt, sorry meneer u moet dan maar een nieuwe scanner kopen!
Linux cdtje erin plug and play en scannen maar..

HP heeft altijd zeer goede drivers voor linux.. Dat is eigenlijk ook de enigste merk kwa printer scanner.. Maar begin niet over xerox en epson want dat zijn echt draken!

[Reactie gewijzigd door demilord op 21 februari 2012 01:07]

Dat is nou precies waarom ik mijn ouders 4 jaar geleden op Ubuntu gezet heb. Ik was het kotsbeu aan het worden om elke week bij de computer geroepen te worden, omdat er altijd wel iets was. Virusscanner updates, automatic updates die de laptop bruut rebooten of 48 uur op 'shutting down' laten staan. Systeem folders die gesloopt worden, omdat UAC het wel heel gemakkelijk maakt om altijd op OK te drukken, etc, etc, etc, etc, etc.

Eigenlijk ben ik dus precies de tegenovergestelde mening: digibeten aan Windows zetten is mishandeling, om de genoemde redenen.
Daarom draaien een paar digibeet familieleden van mij Ubuntu. Wat moeten ze met een Linux kernel? Ik ben verantwoordelijk voor hun computer ervaring. Als ze problemen hebben bellen ze mij. Aangezien de meeste consumenten een computer willen en geen Windows, Apple of Linux geef ik ze iets wat mij tijd (en hun geld) bespaard.

Dus de Linux desktop is geen probleem als je maar een distributeur hebt die het OS consument vriendelijk maakt, je de juiste hardware hebt en geen hardcore gamer bent.
En wat nog meer is: ik gebruik mac, win, linux en diens kleine broer android door elkaar, op elkaar en met elkaar. Het gaat mij om de apps en wares die erop draaien, voor de rest is er toch steeds minder en minder verschil (met de nadruk op "schil").

Ze ondersteunen allemaal multiple cores, en ze doen wat ze moeten doen: hardware met elkaar laten samenwerken en programma's van opslagmedium inladen en starten.

Als er nu eens een uitgekledere versie uitkwam in plaats van een gigantische gebloate versie, dan konden die extra cores ook eens aangewend worden voor nuttig werk, in plaats voor transparantie-reflectie-schaduwinteractie op een filemanagerknopje. Waar is de tijd gebleven, waar je grafisch besturingssysteem op twee 5'25 floppies paste?
Dan heb je wel hele antieke hardware of een heel bijzondere netwerk kaart van de zwarte markt voor 1 euro 50.. uit indonesie van de boot gevallen en aangespoelt.
Moet de eerste LAN netwerk kaart nog tegenkomen die het niet doet.. en ik heb 10 tallen zo niet 100+ systemen van linux voorzien van de meest maffe/oude hardware tot de nieuwste systemen.. Wel veel problemen met bluetooth dongles en 3 jaar terug nog veel problemen met wifi kaarten.. Printers/Scanners waren soms ook geklooi..

In Linux heb je gewoon een Control Center met alle tools die je nodig hebt net zoals in windows.. dus waar je het over hebt god mag het weten
Dat control center werkt voor geen meter, als je het echt aan de praat wilt krijgen heb je de terminal nodig en moet je god weet wat intypen om het weer aan de praat te krijgen. Mijn netwerkkaart is een onboard kaartje op een intel P35 moederbord, doet niks raars onder Windows, maar onder Linux niet vooruit te branden. Je kunt in het control center idd zelf connections aanmaken, maar hij linkt dat profiel voor die connections niet aan de ethernet poort zelf, dus je hebt er geen ruk aan. Als ik sudo dhclient eth0 doe, dan crasht mijn terminal. Ik heb een dynamisch ip, dus statisch ip instellen heeft geen zin.
Ik weet niet wat voor ancient of vreemd linux systeem je dan hebt maar een redelijk modern systeem (openSUSE hier) kan dat soort dingen allemaal grafisch. Ubuntu heeft inderdaad niet zoveel grafische tools voor dingen onder de motorkap maar in de meeste gevallen werkt het toch sowieso...
Het aantal hits van "no wired internet Ubuntu" op google is anders toch echt behoorlijk hoog. Meeste distro's die ik heb geprobeerd waren Ubuntu spin-offs, ik heb ook een keer openSUSE geprobeerd een jaar of 5 geleden en toen had ik dat probleem niet.
Helemaal mee eens.
Ik heb de overstap gemaakt (van Ubuntu naar Arch, daarna naar Mac OS X) en ik heb er zeker geen spijt van.
Ik ook aan deze kant, heb bergen hardware problemen met Linux gehad en tot aan de dag bvan vandaag lopen de printers en scanners voor geen meter ondanks de noodoplossingen, helaas kan ik niet tegen mijn klanten zeggen bedankt voor uw geld en hier heeft u de baggerafdrukken.

Eeen PC moet zijn, aan zetten, cd erin, installeren en printen, mijn scanner printer van brother de MFC 5890CN werkte gelijk perfect op windows 7, zonder de installatieschijf die erbij zat, op Linux ben ik 1 week aan het klooien geweest en ben toen maar gestopt, daarna heb ik Linux gedumpt en mijn 32 bit Windows voor 64bit windows 7 omgewisseld en ook die werkte perfect samen met alle hardware in mijn computer en dat binnen een uurtje.

Bij mij geen Linux meer over de drempel, heb het jaren geprobeerd maar sneuvelde telkens weer op printers en scanners (en dan heb ik geen bal aan Linux) want mijn klanten hebben geen weken de tijd om te wachten dat ik ooit eens met een nette afdruk kom.
 • MSFT Gross Profit MarginDec 2011 73.00%
 • AAPL Gross Profit MarginDec 2011 44.68%
 • GOOG Gross Profit MarginDec 2011 65.02%
Met dank aan drib83.
Even een kanttekening: Google verdient het meeste aan marketing (adsense e.d.) en niet aan de verkoop van software (Android e.d.). Die verhoudingen zijn natuurlijk voor ieder bedrijf anders, maar hebben wel een hele grote invloed op deze getallen. In andere woorden: het is nog steeds appels met peren vergelijken.
Google verdient aan advertenties en reclame..
Microsoft aan software
Apple hardware..

apples peren en eieren vergelijken
60% is een heel normale marge hoor. De meeste kleding merken doen het niet voor minder en ik zie veel mensen toch liever merk kleding kopen ipv een no-name versie. Iedereen mag en kan die keuze zelf maken.

Op de diensten die ik zelf verkoop zit ook meer dan 60% marge. Ik kan het goedkoper verkopen maar wat schiet ik daar mee op? De uiteindelijke winst is ongeveer hetzelfde terwijl ik er veel harder voor moet werken omdat ik meer klanten moet bedienen.

Zoals iemand verderop al aangeeft maken ook Microsoft en Google meer dan 60% winst.
En omdat er 60% winst wordt gemaakt, is het minder comfortabel of zo?

Zal zelf nooit een Apple kopen maar dergelijke opmerking is ook maar om een opmerking te kunnen maken
Al maken ze 100% winst. Als iemand iets maakt waar ik gelukkig van wordt en ik kan het betalen dan koop ik het graag.

Het is erg vreemd dat je een product dat mogelijk 'beter' is niet koopt omdat de verkopende partij er zoveel winst op maakt. Dat is irrationeel.

Maargoed, niemand die kan vertellen of deze features van het artikel al wel door Windows c.q. OS X worden ondersteund.
Anoniem: 19339
@vinkjb20 februari 2012 20:53
60% winst maakt Apple op jou product, is maar wat je comfort noemt.
Microsoft maakt 80% winst op Windows.

En er zijn ook mensen die BMW's kopen in plaats van Dacia.

Ik zie niet helemaal wat je punt is. Prijzen worden bepaald door vraag & aanbod, niet door zo dicht mogelijk op de kostprijs te gaan zitten.
[...]

Microsoft maakt 80% winst op Windows.
Microsoft verkoopt dan een stuk software, Apple een volledig product. Vergelijk de prijzen en zie zelf.
Het niveau op Tweakers begint zo dusdanig sneu te worden dat we zelfs op Linux berichten een MS vs Apple flamewar gaan beginnen.

Mensen het is een gebed zonder einde, hou er nou please is mee op.
Anoniem: 126717
@Q20 februari 2012 19:58
Gedonder? Je moet, vooral in het begin, iets meer zoeken want er zijn minder/geen fraaie wizards, maar dat duurt niet lang. Ik weet het als Linux n00b, ben net volledig overgestapt, tot vrijwel totale tevredenheid. (Ik mis Lightroom nog, maar op mijn laptop met ongekalibreert scherm moet ik dat toch niet gebruiken.)
Het draait wat sneller, heeft minder geheugen nodig, en is veilig.
En als op een toekomstige laptop de batterij nog langer meegaat is dat een grote bonus. Dus ik juich dit toe.
Anoniem: 427474
20 februari 2012 19:56
'Ubuntu en andere distributies kunnen de verbeterde energiebesparende functionaliteit in de Linux-kernel goed gebruiken; het opensource-OS blijkt in de praktijk sneller een laptopaccu leeg te trekken dan bijvoorbeeld Windows 7'

raar, ik heb juist een langere accuduur met linux (ubuntu 11.10) op mijn lenovo laptop :?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 427474 op 20 februari 2012 20:37]

Lenevo heeft gewoon zeer goede acpi implementatie
Dat komt omdat jouw laptop fatsoenlijk ontworpen is en niet een ACPI implementatie heeft die denkt dat Windows het enige OS is.
Dat komt omdat ubuntu sowieso al een veel lichter OS is dan windows ;-). Gebruikt minder resources e.d., wat resulteert in een lager energieverbruik.
Dat ben ik niet met je eens. Mijn netbook draait vlekkeloos op W7, maar is niet vooruit te branden op Ubuntu 11.10.
Ah, maar een Windows 7 netbook versie is een stuk anders dan een Ubuntu 11.10 volledig OS versie. Draai maar eens een volledige versie van Windows 7.
Ah, maar een Windows 7 netbook versie is een stuk anders dan een Ubuntu 11.10 volledig OS versie. Draai maar eens een volledige versie van Windows 7.
Ik draai een volledige versie van Windows 7 HP en ben het met MarcoC eens :)

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 21 februari 2012 09:58]

Ik heb W7 Pro er op staan, draait voortreffelijk.
Zeker raar daarom heeft Intel dat dus ook gerepareerd.
Worden dit soort dingen eigenlijk ook gebackport naar bv LTS releases? Ik lees meestal berichten dat een toekomstige versie van distributie X betere ondersteuning krijgt voor hardware e.d., maar dat zijn toch eigenlijk ook juist dingen die je al op bestaande releases toe wilt passen?
Nee, dit is eigenlijk al een backport wat Canonical nu aan het doen is en 12.04 is toevallig de nieuwe LTS, dit ga je echt niet in 10.04 meer zien. Dan moet je zelf maar de kernel upgraden op die oude LTS release
Waarom wil je nieuwe functies aan bestaande releases toevoegen? Nieuwe functies hebben we toch nieuwe releases voor?
Overigens IS 12.04 een LTS, dus als ze het hier in stoppen hebben ze al een LTS met deze functie ;)
Nieuwe functies heb je nieuwe releases voor. Maar omgaan met nieuwe hardware vind ik niet echt een nieuwe functie.

Het zou best raar zijn als je om een nieuwe chipset/processor oid optimaal te benutten je per sé over zou moeten stappen naar Windows 8 omdat het niet in Windows 7 werkt, bijvoorbeeld.

Nu zijn deze nieuwe releases natuurlijk gratis, maar er zijn ook regelmatig negatieve berichten over de richting die Canonical opwil met Ubuntu, met name Unity. Bovendien is een LTS niet voor niets een LTS natuurlijk, zeker binnen bedrijven die een standaardwerkplek hebben zou het dan leuk zijn als die ook goed/optimaal werkt met nieuwe hardware.
Eindelijk, mijn laptop staat te blazen als een malle op ubuntu terwijl ik onder windows 7 nergens last van heb.
Wat bedoel je met blazen?

Op sommige laptops wordt de aansturing van de ventilator niet goed geregeld en moet er wat aangepast worden.
laptop wordt idle veel warmer onder ubuntu dan onder windows waardoor de fan ook harder moet draaien en sneller aan gaat.
Het is niet alleen de CPU maar ook vooral de slechte driver support van videokaarten en brakke acpi implementaties van laptop fabrikanten die voor extra drain kan zorgen.
Die 3.2 kernel gaat echt fantastisch worden! Debian en Ubuntu gaan deze kernel backporten met alle mooie fancy patches terwijl ze hem tegelijk stable en secure houden! De 3.2 kernel komt ook in Debian 7 die volgend jaar uit komt.

Er is maar één nadeel, waarschijnlijk zal de Android functionaliteit uit de 3.3 kernel niet gebackport worden :(

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 20 februari 2012 21:56]

Zou maar niet al te hard van stapel lopen. Draai hier die kernels en zelfs 3.3rc3 op zowel desk als laptop en ervaar vreemde kuren met wireless bv

Vermoed ook dat dit uit energie besparing optimalisatie komt. Eenmaal een pauze gehad in netwerk activiteit en het ledje gaat uit op de USB dongle om vervolgens niet meer terug te komen.

Anderzijds hoop ik dat ze deze bugs eruit vissen voordat het mainstream wordt natuurlijk :y)
Mag bv niet klagen over de accuduur tov Windows met deze kernel(s)
Een goede bug report doet wonderen ;-)
Welke Android functionaliteit doel je op?
Android is sinds 2.6.35 ofzo uit de Linux kernel gehaald omdat de code niet goed werd onderhouden. Nu is dat weer terug, wat dus plug and play betekent voor Android in Linux.
Het is mij ook helemaal niet duidelijk welke specifieke kernel aanpassingen er voor Android nodig zijn.
Ik kan alleen maar aan hardware support voor allerlei ARM chipsets denken, zoals die voorkomen in telefoons en tablets. Dat was nogal een zooitje, elke fabrikant deed zijn eigen aanpassingen die niet werden teruggekoppeld met de bron, en dat is nu wel aan het gebeuren.
Misschien is er in Android een aanpassing aan de kernel om een app snel te kunnen bevriezen en weer door te laten gaan?
Wat zou er verder nog in de kernel kunnen zitten dat voor graphics zorgt bijv. dat niet al in de gewone kernel zit?

Ik kan me alleen voorstellen dat je heel veel _uit_ de kernel wilt halen wat niet nodig is, maar _erbij_? Iedereen die wel eens een linux kernel met de hand heeft geconfigureerd en gecompiled kan dit beamen denk ik zo.
Interessante ontwikkeling. Ben benieuwd hoeveel zuiniger dit wordt t.o.v. Windows 7.
Draai nu momenteel Ubuntu 11.10 naast Windows 7 op een Asus laptop met een i3-2310M processor. Een goede reden naast het feit dat een 12.04 een LTS versie is, deze dus te installeren :). Ben sowieso blij met linux als stabiel OS ;) .
Mooie ontwikkeling dit. Met wat tweaken heb ik met m'n laptop (Asus X5QSF) nu ongeveer 2 uur werktijd op de accu met Ubuntu 11.10, maar met Win 7 haal ik ongeveer 3 uur wat toch een significant verschil is IMHO. Ik hoop ook dat ze eens een keer wat gaan doen aan de Optimus ondersteuning; dat werkt ook nog niet echt vlekkeloos en kan ook een aardige besparing opleveren.
Al met wordt Ubuntu wat mij betreft een steeds competenter Windows alternatief :D
Lang heb ik Ubuntu als eerste OS gebruikt, naast de dualboot met Windows XP. Daarna niet meer, ik had toch teveel issues die teveel voeten in de aarde nodig hadden om nog 'lekker' te kunnen blijven werken. Maar dat is inmiddels alweer enkele jaren geleden.

Ik denk dat ik deze LTS toch weer een kans ga geven. Ik heb nu al zo veel gehoord, gelezen en gezien dat er een heleboel zaken goed geregeld zijn in tegenstelling tot een paar jaar terug dat ik het graag weer een keer ga installeren. Ik had er simpelweg niet zoveel tijd voor om mezelf erin te storten en te verdiepen in de materie, nu heb ik de tijd weer en hoop dat deze nieuwe versie van Ubuntu me evenveel plezier in werken gaat opleveren als ik nu met Windows 7 heb.

Windows 7 X64 HP voldoet op dit moment prima voor wat ik ervan verlang maar heb nog altijd veel interesse in wat de Open Source Community in het algemeen doet en die van Ubuntu in het bijzonder. Canonical levert een bijzonder compleet pakket en heeft een prima OOBE voor diegenen die graag met een Linux distro willen beginnen.
Goed nieuws dit.

Op mijn zenbook heb ik dit handmatig aan moeten zetten, en ik moet zeggen dat het echt een vooruitgang is.
Zo goed zelfs, dat mijn zenbook nu langer meegaat onder Ubuntu (7,5 uur) dan onder Windows (6 uur).
Het nadeel is nu nog dat ik af en toe (2x per week) een spontane reboot heb met deze functie geactiveerd.
Mooie ontwikkeling, ik draai nu de 12.04 alpha release en dat is al heel redelijk werken.

Helaas zitten er nog veel bugs in waar ik mij over blijf verbazen. Terminals die ineens wazige dingen doen terwijl ze vanaf mijn eerste install uit de 6 serie al stabiel waren, Gnome dat nog niet af is, de eeuwige buggy nm-applet, waar je toch niet zonder kan. Maar ja, ze hebben nog een kleine twee maanden en in een week is het al veel stabieler geworden.

Blijft alleende onbegrijpelijke keuze voor Unity. Gewoon gnome classic zonder poespas blijkt nog het meest produktief.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee