Ubuntu viert tienjarig jubileum eerste release

De populaire Linux-distributie Ubuntu bracht tien jaar geleden zijn eerste release uit. Inmiddels vormt versie 14.04 de basis van Canonicals Ubuntu, terwijl later deze week versie 14.10 beschikbaar komt. Ook wil Canonical met Ubuntu op termijn de mobiele markt voor zich winnen.

Ubuntu is gebaseerd op de Debian-distributie en gebruikt onder andere Debians deb-formaat voor het installeren van bestanden. Op 20 oktober 2004 werd de eerste Ubuntu-release, 4.10 Warty Warthog, uitgebracht. De eerste versies van Ubuntu waren relatief gebruiksvriendelijk en compleet te noemen, waardoor de distributie al snel de nodige aanhang verwierf. In 2005 richtte miljonair Mark Shuttleworth Canonical op, samen met de Ubuntu Foundation. Laatstgenoemde organisatie had tot doel de community achter Ubuntu en opensourcesoftware te promoten.

Canonical en de diverse onafhankelijke ontwikkelaars achter Ubuntu kwamen al vrij snel tot een schema waarbij twee releases per jaar uitgebracht zouden worden, met daar steeds een halfjaar tussenin. Elke twee jaar komt er een zogenaamde Long Term Support-release uit, waarbij gedurende vijf jaar support en updates worden geleverd in plaats van gedurende negen maanden.

Aanvankelijk werden de Ubuntu-releases gebaseerd op de Gnome-desktopomgeving, maar Canonical ontwikkelde uiteindelijk een eigen desktopomgeving onder de naam Unity. Volgens Canonical is het doel van Unity om een gui te ontwikkelen die inzetbaar is op verschillende apparaten, waaronder mobiele apparatuur. De Ubuntu-gemeenschap ontving Unity met gemengde gevoelens. Ontevreden gebruikers hadden echter voldoende alternatieven, want er ontstonden tal van Ubuntu-afgeleiden, zoals Kubuntu met de KDE-desktop en Xubuntu op basis van de Xfce-gui.

Canonical heeft inmiddels een van de populairste Linux-distributies in handen en ook op de servermarkt doet Ubuntu het steeds beter. Het bedrijf wil ook de stap maken naar de mobiele markt en is al enige tijd bezig om een Ubuntu-versie voor smartphones en tablets te ontwikkelen onder de naam Ubuntu Touch. De eerste mobieltjes met het besturingssysteem moeten echter nog op de markt verschijnen.

In april bracht Canonical met versie 14.04 de laatste LTS-release van Ubuntu uit. Later deze maand komt Ubuntu 14.10 uit, waarbij de Unity 7-interface nog steeds de boventoon voert.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-10-2014 • 10:17

94 Linkedin

Submitter: rtfm

Reacties (94)

Wijzig sortering
Van harte gefeliciteerd, Ubuntu! :*)

Ik ben gebruiker van het eerste uur. Ik heb zelfs nog het door mij gebrande live-CD'tje van de bètarelease van 4.10 nog. Ik heb 'm recentelijk ook nog opgestart, just for good times sake. Ten tijde van deze release was Ubuntu inderdaad één van de gebruikersvriendelijkere Linux desktops (naast Knoppix en Lindows/Linspire). Laatstgenoemde was qua gebruikersgemak ook erg in orde, maar daar moest je $ 49,95 voor betalen voor een licentie. Blijkbaar hadden mensen dit er niet voor over, en dus ging men tóch voor Ubuntu. Zo ook ik. Daarvoor draaide ik dus Lindows/Linspire (2003-2004), en dáárvoor (mijn eerste kennismaking met Linux in 2003) Knoppix.

Wat ik overigens ook gewaagd vond van Ubuntu in die tijd: de kleurstelling. Persoonlijk heb ik niets tegen bruin (vind het soms zelfs wel mooi), maar ik kan me voorstellen dat veel mensen dat niet aantrekkelijk vonden. Veel mensen veranderden dan ook meteen van kleurstelling. Wat dat "poepbruin" zag er niet uit (vonden velen toen).

Wat me opvalt is dat de bètarelease een andere wallpaper voerde dan de officiële release. De bètarelease had een wallpaper met een soort getekend wereldbolletje met "Ubuntu" er tegenaan geplakt. Zeg maar in een soort striptekening-stijl. Pas later kwamen ze met het inmiddels welbekende logo. Bij het zoeken op Google kwam ik eerder beschreven wallpaper overigens nergens tegen.

Ja, de tijd is hard gegaan. Men kan veel zeggen en zeuren over Ubuntu (zelf ik ook, want dankzij de Unity desktop ben ik overgestapt op Mint), maar Ubuntu heeft een grote rol gespeeld in de acceptatie van Linux op de desktop. Ten opzichte van Windows is het aantal gebruikers marginaal (iets minder dan 2% was het toch?), maar zonder Ubuntu was dat aantal waarschijnlijk nóg lager geweest.

Mark (Shuttleworth), bedankt voor het moois dat je gebracht hebt. Maar eigenlijk zouden we Debian ook moeten bedanken. Want zonder Debian was er géén welke *buntu dan ook! O-)
Ik gebruik Ubuntu al jaren, zowel op servers als op m'n desktop en moet zeggen dat het al jaren lang bergafwaarts gaat. Server versies die veel bugs hebben. Desktop die je privacy niet meer respecteert (betaalde links boven je eigen bestanden!!). Ik vraag mij af of mijn volgende install nog Ubuntu word.
Als je reeds zo lang met linux OS'n werkt, zou je al lang kunnen zijn veranderd als je echt niet tevreden bent over ubuntu. Dit is een beetje bashen zonder reden lijkt me, ik vond ubuntu fantastisch tot ze er unity in brachten, sindsdien ben ik overgestapt naar mint en #!.
Waarom is dit nou weer 'bashen' en waarom zou ik 'allang' overgestapt moeten zijn. Omdat het bergafwaarts gaat wil niet direct zeggen dat het troep is? De problemen die ik heb ondervonden heb ik altijd uiteindelijk wel weten te tackelen, mede omdat Ubuntu zo'n mega community heeft, wat dan weer meteen 1 van de grootste voordelen van Ubuntu is.
Het privacy deel heb ik pas sinds 2 weken mee te maken sinds ik geupgrade ben van 12 naar 14.04.
Ik bedoel meer te zeggen dat ze een aantal keuzes hebben gemaakt die imo niet persee de goede zijn geweest en ik ben bang dat ze daar in de toekomst mee door zullen gaan. Ik gebruik Ubuntu (professioneel) al sinds Dapper Drake en hoop dit te blijven doen in de toekomst, maar we gaan het zien.
aan de andere kant snap ik ook zijn punt wel, ubuntu is opensource, een heeft bovendien een giga community achter zich, dat maakt dat 'de defaults' lang geen reden hoeven te zijn om radicale maatregelen te treffen zoals overstappen naar ander distributies of besturingsystemen... en het 'dreigen' daarmee maakt het wel een beetje melowdramatisch....

kort verhaal lang, cononical is gewoon een bedrijf en die moeten toch echt ergens hun kosten mee dekken, het feit dat je met een paar simpele commandows, (verweideren van wat pakketten), die hele comercie eruit kunt slopen laat toch wel zien dat je niet echt in de commercie tang zit (iets wat je bij andriod, en windows wel steeds meer begint te krijgen.

als je dan al redenen wilt om ubuntu en cononical af te zeiken, begin dan maar eens bij het punt dat ze wayland naast zich neer hebben gesmeten, waardoor aplicatie ontwikkelaars straks compatible mogen zijn met 2 of misschien zelfs 3 verschillende displayservers wayland, mir en legacy (x.org)

persoonlijk heb ik wat meer met linux mint, maar dat komt eigenlijk alleen omdat ik cynamon zijn fijne desktop vind (beetje win7 inspiratie). hiervoor heb ik altijd (vanaf 8.04) tot 12.04 ubuntu gebruikt, zowel met unity als gnome3. maar toen cynamon eenmaal een beetje stabiel werd ben ik dat vrijwel direct gaan uitproberen om uiteindelijk ook volledig over te stappen.
Ik weet niet of je zelf ubuntu gebruikt, maar bij het customizen van je OS heb je volgens mij de spell-checker er ook uitgesmeten :-)

On-topic: Ik gebruik Ubuntu ook al jaren op de desktop (Debian voor de server) en ik kan me er bij aansluiten dat Ubuntu achteruit is gegaan. Ik vraag me steeds vaker af of ik wel bij Ubuntu moet blijven. Het is logger geworden, en de genoemde privacy issues zijn me ook een doorn in het oog. De defaults kun je aanpassen, dat klopt, maar ik zou echt niet weten wat Amazon met mijn desktop zoekresultaten moet. Kortom, ik heb de boel moeten tweaken, maar doet de normale nietsvermoedende gebruiker dat ook?
De vraag is of de normale nietsvermoedende gebruiker diezelfde wensen heeft. Als ik soms zie hoe mensen hun Windows computer gebruiken, met popup's en virusmeldingen en ander poep op hun scherm denk ik dat dit soort dingen het minst van hun zorgen zijn.

Een voorbeeld, mijn pa had een PC waar Windows XP nog op stond. Nu, na het verlopen van de support, heb ik er Ubuntu 14.04 op gezet. Toen ik vroeg of hij Amazone zoeken wilde zei hij dat het hem niet uitmaakte. Dus erop laten staan om Ubuntu te steunen.

'Normale' gebruikers zoals mijn pa zijn allang blij als ze een beetje kunnen surfen en emaillen zonder lastig gevallen te worden door de anti-virus of andere popup's.
Alleen weten die normale gebruikers niet welke politiek er allemaal achter zit en dat dit voor hen ook nadelig kan zijn. Zo is Canonicals MIR project bijvoorbeeld schadelijk voor heel de linux community. Niemand wil het gebruiken, maar toch wil Canonical ermee doorzetten. En omdat Canonical er geld tegen aan kan gooien kunnen ze dan weer wel bepaalde bedrijven meekrijgen waardoor ze zullen proberen om hun implementatie waar zij de rechten op bezitten in andere distributies te krijgen.
Eerlijk gezegd vind ik het een storm in een glas water. Het is een technisch onderdeel van het OS. Applicaties gebruiken toolkits en abstractielagen om de GUI te tekenen en maar weinig developers praten direct met de onderliggende laag.
Alleen weten die normale gebruikers niet welke politiek er allemaal achter zit en dat dit voor hen ook nadelig kan zijn.
Mensen vertrouwen op mij om dat voor hen uit te zoeken. En die verantwoordelijkheid neem ik serieus. Mensen hebben nou eenmaal andere (politieke)voorkeuren. Ik ben voor keuze en als meer mensen dat zouden zijn dan waren er op de wereld een stuk minder onzinnige en counterproductieve discussies. Ik lees regelmatig nieuws over zowel Wayland/Weston en Mir. En het zijn beide gewoon mooie projecten voor de Linux desktop. Of iemand als mijn vader het (politieke)verschil moet weten? Ik dacht het niet. Waarom 'normale' mensen daarmee lastigvallen? Het is niet dat het ene of andere project kernwapens bouwt ofzo. Het blijven hele theoretische en technische discussies voor tweakers(.net).
Waarom is dit nou weer 'bashen' en waarom zou ik 'allang' overgestapt moeten zijn. Omdat het bergafwaarts gaat wil niet direct zeggen dat het troep is?
Welkom op tweakers. Veel Tweakers bezoekers stellen een objectief oordeel IMO niet op prijs.
Het product moet voor velen een bijna de heilige status hebben of tot in de grond afgekraakt worden.

Ik vind jouw benadering het beste, omdat het een community project is kun je zaken en de weg waar Ubuntu zich beweegt proberen te verbeteren/beïnvloeden. Lukt je dat niet of naar jouw mening onvoldoende kun je nog altijd overstappen.
Overstappen binnen een open source project zonder je problemen/bezwaren kenbaar te maken vind ik een zwaktebod.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 20 oktober 2014 12:04]

bug reports invullen, en je mening geven op de betreffende fora of irc kanalen (of beter nog de mailing lists - waar de devs ook meelezen), is natuurlijk niets mis mee,
maar openbare websites zoals tweakers, of nog algemener facebook en twitter, een pakket min of meer afzeiken, heeft natuurlijk veel minder nut, je bereikt er in ieder geval niet de mensen mee die er iets aan kunnen veranderen. en het draagt ook nauwelijks bij aan de conversatie, vooral dat stukje....

en ik weet niet of ik volgend jaar nog wel ubuntu wil gebruiken (gebruikt als verkapt 'dreigement' voor veranderen of anders)...

dat is dan ook het punt waar hij op aangevallen wordt, de rest van zijn mening word door de meesten wel in meer of mindere mate gedeeld denk ik.
maar openbare websites zoals tweakers, of nog algemener facebook en twitter, een pakket min of meer afzeiken, heeft natuurlijk veel minder nut, je bereikt er in ieder geval niet de mensen mee die er iets aan kunnen veranderen. en het draagt ook nauwelijks bij aan de conversatie, vooral dat stukje....
Ik denk dat de meeste mensen hier gewoon doorheen prikken. Mensen moeten IMO sociale media leren te relativeren.
Het ergste wat een product kan overkomen is dat er onwaarheden verkondigd worden die voor waar aangenomen worden. Een soort FUD campagne.
en ik weet niet of ik volgend jaar nog wel ubuntu wil gebruiken (gebruikt als verkapt 'dreigement' voor veranderen of anders)...
Ik zie het niet zo'n probleem. Ik ben zelf openSUSE gebruiker en community member. Als hij het zelfde zou zeggen over openSUSE zou zeggen, zou ik kijken waar het probleem ligt en kijken of dat te verhelpen is. In het ergste geval kan het ook zo zijn dat zijn huidige distro niet beste voor hem is, waarom dan niet op een andere Linux distro overstappen? Dat is ook het voordeel van Linux met zijn vele distro's.

Ik heb veel meer problemen met mensen die onwaarheden verkondigen op Tweakers. Zoals Linux moeilijk te installeren, alleen CLI , geen drivers etc.
"Vele bugs" = alle software heeft bugs, ik neem aan dat Ubuntu LTS net erg weinig bugs hebben ?

Als het reeds jaren bergafwaarts gaat, spring dan uit de boot ... Dat is mijn mening.
Ik werk nu met Linux Mint 17 op basis van de Ubuntu LTS editie en deze is een stuk stabieler / beter dan de versie die ik hiervoor had (geen LTS, gebaseerd op een oudere Ubuntu versie). Wat dat betreft denk ik zeker dat de basis verbeterd is en dat ze daar nog verder aan zullen werken in de toekomst.

Overigens is mijn keuze voor Linux Mint ook gebaseerd op de introductie van Unity: dat is in mijn ogen eigenlijk de grootste 'bug' die ingevoerd is in Ubuntu in de laatste jaren :). Maar desondanks: gefeliciteerd Ubuntu en nog vele jaren!
Ik ben het wel met Punica- eens, de privacy gaat bergafwaarts en ze lijken steeds vaker commercie boven community / functionaliteit te stellen.

Zelf gebruik ik half Ubuntu, half Debian. Helaas zit ik met dank aan een soort van vendor-lockin vast aan Ubuntu (ja, echt :( ), want de ingeslagen weg bevalt me totaal niet. Ik ben in ieder geval wel helemaal van Unity afgestapt en draai nu Kubuntu, dat bevalt een stuk beter.
Helaas zit ik met dank aan een soort van vendor-lockin vast aan Ubuntu (ja, echt :( )
Ik vraag me ook af welke vendor-lockin je bedoeld?

Mogelijk dat je Stream bedoeld, dat wordt officieel alleen op Ubuntu ondersteund.
Maar het werkt ook perfect op andere distro's.
Nope. Ik doel op ROS (Robot Operating System). Dit werkt, uiteraard, prima op andere distributies dan Ubuntu. Echter, je bent dan wel aan je lot overgelaten en je mag de boel zelf compileren en updaten. Gezien de enorme hoeveelheid updates die hier voorbij komen heb je daar bijna een dagtaak aan.

Aangezien de developers / community volledig op Ubuntu draaien en de release cycle zelf afgestemd is op die van Ubuntu zijn haal je jezelf héél veel werk op de hals door een andere distributie te draaien.
ik ben stiekum wel heel erg benieuwd welke 'vendor' lockin je precies bedoeld als je het over ubuntu hebt, de enige vendor lockin die ik van ze kende was ubuntu one, maar dat heeft jammerlijk gefaald.
Ik krijg zelf ook geen positief gevoel bij de gesponsorde zoekresultaten, maar die kan je wel uitschakelen zonder enig probleem. Om daarvoor de desktop links te laten liggen vind ik nogal overdreven.

Als ik dan toch een puntje van kritiek mag geven: Ubuntu is wel een fractie minder stabiel geworden in mijn ervaring (vroeger crashte Ubuntu nooit, terwijl ik de laatste jaren wel af en toe een harde crash kreeg). Op dat punt doet Windows 7 het beter, dat is om mijn systemen echt heel stabiel. Windows is duidelijk vooruitgegaan op dat vlak, Ubuntu iets achteruit in mijn ervaring.
Vzv ik weet is het uitschakelen niet gemakkelijk. Ik heb het geprobeert volgen de 'point&click' methode, maar ze bleven terug komen. Uiteindelijk heb ik ze via de shell uitgezet via deze de methode hier: https://fixubuntu.com/

Stabiliteits problemen heb ik dan weer totaal niet. Ik maak echt nooit crashes mee, die niet direct aan hardware gerelateerd kunnen worden.
OK, ervaringen kunnen verschillen blijkbaar. De optie in het menu werkte bij mij wel, en dat is echt wel nodig vind ik.
Een schuifje omzetten bij "Systeeminstellingen -> Beveiliging en Privacy -> zoeken -> Internetzoekresultaten weergeven" is niet zo heel moeilijk...
En in het softwarecentrum de Amazon Unity webapp integratiescripts de-installeren is dat ook niet, lijkt me.
ik denk dat die commercie voor de meesten nog niet eens Echt een probleem hoeft te zijn, mij lijkt het in sommige gevallen zelfs wel interessant, ware het niet dat het om amazone gaat en dus niet om bijv de tnet pricewatch of producten van bol.com of de ah...

hadden ze zulke scopes geintroduceerd zou ik er al veel minder moeite mee hebben (ook al zou ik ze persoonlijk wel uitschakelen vermoedelijk)
Hoewel ik het met je eens ben kan ik niet zeggen dat ik ooit ergens in het systeem betaalde links heb gezien :O
De Unity-Desktop heeft een paar versies geleden de Amazon-Scope geintroduceerd die links naar amazon-artiekelen laat zien tussen de andere zoekresultaten.
ah vandaar, eerste wat ik doe is unity eraf en gnome erop :P
tja.... of je verwijdert de commerciele meuk met 1 commando:
wget -q -O - https://fixubuntu.com/fixubuntu.sh | bash

voor uitleg: https://fixubuntu.com/

Overigens, vanaf Ubuntu 14.10 zijn de commerciele privacy schendingen opt-in, dus als je niet op 'ja ik wil' klikt, is vanaf Ubuntu 14.10 er geen default privacy schending in Ubuntu meer.

[Reactie gewijzigd door 26779 op 20 oktober 2014 11:36]

heel dom om dat in 1 commando te doen.

Stel je voor in dat script zit een verwijdercommando dat met een absoluut path werkt en je verbinding dropt terwijl hij dat path aan het lezen is. Kan je good een rm -rf /home of zoiets doen.
Gelukkig kun je dat altijd nog terughalen van de backup. Heel dom is het pas als je geen (offline) backup hebt...

Maar een zelfde betoog kun je natuurlijk ook houden over de update service als geheel. Synaptic, of wat voor package manager je ook gebruikt, draait met root rechten, dus elk pakket dat je uit de repository haalt kan in principe je hele systeem om zeep helpen.

Kortom, het gaat er om of je de bron vertrouwd dus in dit geval fixubuntu.com.
Dan kun je beter meteen Ubuntu Gnome installeren lijkt me, als je toch Gnome wilt gaan gebruiken.
de Amazon deal dan in 13.04 (geloof ik)?
Ubuntu richt zich heel erg op nieuwe gebruikers. Wie al wat langer mee gaat raakt gehecht aan bepaalde software en heeft dan soms wat moeite met de grote veranderingen die Ubuntu keer op keer doorvoert. Dat soort gebruikers stappen vaak over op Debian dat onder het oppervlak erg veel op Ubuntu lijkt (omdat Ubuntu op Debian is gebaseerd) maar het wat rustiger aan doet, meer waarde hecht aan continuiteit en de gebruikers meer vrijheid geeft om hun eigen software te kiezen.

Dat is overigens geen kritiek op Ubuntu, ik geloof dat hun veranderingen meestal goed uitpakken voor nieuwe gebruikers. Debian en Ubuntu richten zich alleen op een andere doelgroep.
Anoniem: 467952
@Punica-20 oktober 2014 13:14
Je kan wachten op windows 10 :)
Ontevreden gebruikers hadden echter voldoende alternatieven, want er ontstonden tal van Ubuntu-afgeleiden, zoals Kubuntu met de KDE-desktop en Xubuntu op basis van de Xfce-gui.
Moet denk zijn er waren al, niet iedereen was van Gnome gecharmeerd dus kwamen er forks met KDE en Xfce, Unity was daar niet de aanleiding voor.
Klopt, Kubuntu bestaat al sinds 2005 en vormde juist een alternatief voor de Gnome interface.
Unity bestaat pas sinds 2010. Wel is als een reactie hierop Ubuntu-Gnome uitgebracht.
Ik dacht eerder dat Unity een reactie was op de Gnome-3 desktop , die niet zo goed bevonden werd door de gemeenschap.

Persoonlijk vind ik Unity niet zo goed, en ben sinds dien dan ook overgeschakeld op Linux Mint
Unity is zover ik weet inderdaad een reactie van Canonical op de Gnome 3 interface. Echter nadat ze de Gnome interface vervangen hadden door Unity, was er een schare fans die Gnome 3 als interface wilden. Hierop is Ubuntu-Gnome uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door ignitem op 20 oktober 2014 11:54]

Sinds mijn overstap naar Mint heb ik ubuntu niet meer zo gevolgd.
Zal ubuntu-gnome eens bekijken maar ben tevreden over Mint
Ik denk dat ze dan beter Linux mint hadden kunnen noemen. Welk wel is ontstaan na unity. Je hebt gelijkt. Volgens had het eerder te maken dat de rest niet Ubuntu volgde met Unity. Tot die tijd volgde veel distro's het voorbeeld van Ubuntu. Linux Mint werd daarom vrij populair, omdat zij gnome 2 (mate) en gnome 3 (cinnamon) gebruikte als desktopomgeving.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 20 oktober 2014 11:33]

Mint is ook niet ontstaan na Unity, de eerste release was er al in 2006, toen gebruikte Ubuntu nog gewoon GNOME als desktopomgeving.

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 20 oktober 2014 11:13]

Gefeliciteerd Ubuntu!

Ik hoop dat we in de toekomst meer van jullie gaan zien, zowel mobiel als op de desktop :)
Ik draai nu zo'n 7 jaar Ubuntu als mijn hoofd-OS en ben er ontzettend tevreden mee. Ik vind het gebruiksvriendelijker dan Windows en bovendien heb ik nooit gezeur met virussen (en bijkomende scanners), en ben ik bovendien af van de eindeloze pop-upjes met "klik hier om programma X te updaten".

Ik verheug mij danook erg op de Meizu MX4 met Ubuntu Touch die in December uitkomt. Zie voor een kleine demo an Ubuntu Touch hier. Ik kan niet wachten er een te bestellen.
Ik gebruik nu sinds een aantal maanden ook Ubuntu als hoofd-OS. Hiervoor altijd Windows gehad, maar vind Ubuntu touch fijner. Als je een programma niet via de GUI geïnstalleerd krijgt, kun je alsnog de terminal proberen. Dat vind ik wel een van de fijnste dingen van Ubuntu, de terminal.

We hopen op nog betere releases :)
Dat vind ik wel een van de fijnste dingen van Ubuntu, de terminal.
Ter info: de terminal is niet specifiek voor Ubuntu hè...die zit standaard in alle OS-en, ook Windows en OSX.
Voor jouw info: er zijn ontzettend veel verschillende terminals. En daar waar de standaard meegelverde terminal van windows een draak is, werkt die van Ubuntu, GNOME terminal, erg goed.
GNOME terminal is een app die een interface bied naar de TUI. De terminal op zich zal in principe bash zijn, een unix shell en clone van sh van het GNU project die al sinds 1989 (voor de geboorte van Linux!) bestaat.
Ik heb je al een +2 gegeven, maar om het helemaal perfect te maken: een terminal app biedt geen interface voor de TUI, maar de CLI (command line user interface). TUI is weer wat anders, een soort primitieve GUI (http://en.wikipedia.org/wiki/Text-based_user_interface)
Dat vind ik wel een van de fijnste dingen van Ubuntu, de bash terminal.* ;)
Tijd om zsh te installeren met Oh My ZSH!
Ik krijg bij Ubuntu ook vrijwel dagelijks de melding 'de volgende pakketten moeten bijgewerkt worden'.
Om te beginnen krijg je die update niet per programma, maar voor alles in één keer. Daarbij komt dat je de updates op "automatisch installeren" kan zetten, waardoor je er nooit meer mee lastig gevallen wordt.. ;)
Gelukkig kun je een moderne variant van "Gnome2" installeren via de Fallback / Flashback software. Ik heb echt helemaal niks met Unity. Voor mij werkt de "ouderwetse" look het beste en snelste.

https://wiki.gnome.org/ac...w&redirect=GnomeFlashback

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 20 oktober 2014 10:40]

dan vind ik mint een prettigere desktop bieden linkje
Sinds de '90s al vaak wat Red Hat en Suse gebruikt naast Windows gezien mijn Irix/HPUX kennis op de universiteit ben ik pas volledig overgestapt op Linux met Ubuntu 6.06 Dapper Drake. Gebruik nu Windows uitsluitend voor een paar games (voornamelijk EA games) waarvoor geen Linux versie is.

Ik vind het vernieuwen van Ubuntu juist goed. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Debian, dan lijkt daar weinig te veranderen. Nou ben ik ook iemand die vaak de beta's van Ubuntu installeerd of custom firmwares zet op mijn telefoon bijvoorbeeld.

Ik vind Unity ook goed geslaagd, simpel en de launcher aan de zijkant is handig gezien de horizontale ruimte tov de verticale ruimte op de 16:9 en breedere verhouding schermen.
Ik vind die launcher aan de zijkant een draak, maar ik ben dan ook web developer die 2 Firefox windows naast elkaar draait op een 30" scherm. Ik heb alle breedte nodig. Maar ook op een kleine laptop vind ik het teveel ruimte innemen en storend opkomen als je met de muis daar in de buurt komt.

Ik gebruik nu Mint met Cinnamon, maar ben eigenlijk op zoek naar iets met zo min mogelijk geheugengebruik, dus overweeg nu Xubuntu of Lubuntu. Even zien of Lubuntu niet te minimaal is, om de keuze te bepalen.
Zoals te verwachten viel, gaan vele reacties in op de unity desktop en Amazon. Bij deze mijn 2 cents :)

Unity vind ik tot op heden de meest geavanceerde linux desktop:
- beste touch ondersteuning
- beste HiDPI ondersteuning
- best gebruik van scherm real estate owv top bar menu integratie bij gemaximaliseerde vensters
- HUD, in applicatie menu toegang via toetsenbord
- goede fonts met zeer goede browserervaring out of the box (belangrijk voor mij)

Amazon: zeker contesteerbaar. Anderzijds begrijp ik wel dat men inkomsten zoekt. Fel overtrokken qua impact (Amazon krijgt jouw data niet, maar levert zoekresultaten), en intussen makkelijk verwijderbaar.

Bottom Line: het is gratis, stabiel, werkt goed zonder veel extra werk... Ik zie het probleem niet. Bedankt Ubuntu en succes met de (eveneens zeer contesteerbare) keuze om in te zetten op mobiel!
Unity is een discussie waar ik mij als Debian/KDE gebruiker niet mee ga moeien, maar het debacle rondom Amazon had toch echt vermeden kunnen en moeten worden. Canonical heeft dat totaal foutief ingeschat en heeft daarbij nogmaals de minachting voor zijn gebruikers getoond.

Dat Canonical geld nodig heeft, daar kan ik inkomen. Maar vraag dan geld voor je software. Als je product voldoende meerwaarde heeft, dan zullen mensen bereid zijn ervoor te betalen (kijk maar naar Red Hat). In plaats daarvan kiest Canonical ervoor om de gebruikers en de linux gemeenschap altijd maar weer op stang te jagen met beslissingen die niet populair zijn en vaak bedoeld zijn om zelf meer en meer controle te verwerven en een steeds geslotener systeem te bouwen.
Als je Ubuntu in de negativiteit duwt van minachting, verdeeldheid, e.d. dan is dat uiteraard jouw mening. Maar dan moeten we consequent zijn en vaststellen dat dit geldt voor alle grote FOSS projecten.

Debian duwt nu onder luid protest systemd door. Firefox verkiest adds boven mensen laten betalen voor de software. Waar ligt het verschil? Men zet enerzijds een strategie uit en zoekt anderzijds manieren om zijn kosten te dekken, dat is toch normaal. Ik duw dat niet in de negativiteit alhoewel ik er niet noodzakelijk mee akkoord ga.
Menig maal linux mint en ubuntu geprobeerd echter altijd weer terug naar Windows ivm het gamen.
Op een kleine SSD kan ik helaas niet dualbooten en me main game draaien vanaf de SSD voor snelle laadtijden.
Wine is een leuke bijkomst maar red het niet voor mij.
Als de games nou eens goede linux ondersteuning zouden krijgen dan zie ik een vervanger voor windows.
Een standaard Ubuntu installatie is nog geen 6GB inclusief Office en veel andere software. Dit is zonder je /home data natuurlijk. Windows 7 is out-of-the-box al 16GB en dan staat er nog geen Office op.

Tevens worden SSD's steeds goedkoper, dus je zou kunnen overwegen om deze te vervangen. Zeker gezien je ook games speelt het overwegen waard.
Anoniem: 270261
20 oktober 2014 16:21
Persoonlijk ben ik niet echt voorstander van ubuntu vanwege de standaard software die erbij zit in de installatie. ik heb dan ook een voorkeur om naar een meer lightweight versie van linux te gaan zoals archlinux.
mijn linux ervaring stopt dan ook bij het servergebruik en het lijkt erop dat ik dit maar eens ga moeten uitbreiden.
Je zou dan ook nog voor Elementary OS kunnen gaan. Huidige versie Luna is gebaseerd op 12.04, maar de nieuwste versie (nu beta 1) genaamd Freya zal zijn gebaseerd op 14.04 LTS. Beta 2 zit er aan te komen.
Een mooie en schone installatie zonder al te veel voorgeïnstalleerde software.
Wat gaat die tijd snel! Die gratis CD's waren toen niet aan te slepen. Veel bekenden waren benieuwd hoe het werkte.
Ik had er ook 4 aangevraagd... Uiteindelijk zijn ze allemaal ongebruikt in de container beland..
Anoniem: 378251
@HansvDr20 oktober 2014 16:34
Zo he, die is best wel grof Hans, waarom er naar vragen dan? :+
Moge de tijd komen dat ook Steam word ondersteunt, dan doe ik weer een gooi naar Linux, maar Ubuntu is tot nu toe, helaas zeg ik erbij , geen alternatief voor Windows.
Grof? Eerder Hollands. Gratis, dus hebben, hebben.

Zeg maar zoals veel mensen op beurzen rondlopen.
Moge de tijd komen dat ook Steam wordt ondersteund
Umm… ;)
The Steam for Linux Client was officially released on 15 Feb 2013.
Zo goed dat je het zegt, had ik verder niet gevolgd, omdat ik al een tijd niet met Linux bezig ben.
Heb wel ff de playlist bekeken,maar de titels die ze voor Linux hebben, zijn dan weer de games die ik niet speel. Wel mooie ontwikkeling.
Thanks.
Ik had er ook 4 aangevraagd... Uiteindelijk zijn ze allemaal ongebruikt in de container beland..
Haha, dat is eerlijk.
Waarschijnlijk gebeurde dat met meer cd-roms, daarom is de kraan op een bepaald moment ook dichtgedraaid. (en omdat het via internet steeds makkelijker werd om ubuntu binnen te halen)
En uiteindelijk ondersteunde de meeste nieuwere computers booten van USB wat het installeren van CD helemaal overbodig maakte.
Uiteindelijk... Zo is alles te relativeren dat je geen CD / DVD / BD / RAM / PSU nodig gaat hebben.

Toen Ubuntu uitkwam 10 jaar geleden, was de draft voor USB-booting nog in behandeling door/bij IBM; het aantal CD's wat men toen dus nodig had om een grote hoeveelheid software te distribueren, was eigenlijk niet te bevatten. Vergeet ook niet dat we 10 jaar geleden in veel huishoudens nog gewoon een inbel-verbinding hadden en een distro binnentrekken met 56K of iets dergelijks, was ook niet altijd een optie.
maar wat je daar zegt ontkracht zijn verhaal helemaal niet, je maakt alleen jezelf maar min of meer belachelijk door te stellen dat pcs geen ram of psu meer ndoig hebben, zelfs moederborden met 19v conector hebben een psu (bijv laptop adator) nodig, en ram zal er ook altijd wel blijven,

toen ubuntu 10 jaar geleden uit kwam had je idd in grote delen van de wereld nog geen toegang tot breedband, en kon nagenoeg geen enkele pc booten vanaf usb (soms als je heel veel geluk had) wilde het nog wel eens lukken met een boot-flopy en een usb stick (ja toen had je nog 3,5inc disks al waren ze toen al flink uitstervende...

maar zijn verhaal ging dan ook over het moment zo'n 3 a 4 jaar later dat de gratis-cdtjes kraam dicht ging.. toen begon usb booten toch al wel mogelijk te worden (al was het nog niet erg wijd verspreid) maar had elke pc in ieder geval een cdbrander dus was de noodzaak ook minder...

nu kun je gelukkig op bijna elke pc wel van usb booten, waardoor de noodzaak van iso's bijna voorbij is. maar nu is dan ook 2014, meer dan 15 jaar nadat ik voor het eerst een linux cdtje zag.
Anoniem: 404453
@i-chat20 oktober 2014 15:29
en ram zal er ook altijd wel blijven,
Nou misschien niet: http://tweakers.net/nieuw...che-datacommunicatie.html

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee