Canonical wil Ubuntu op smartphones en tablets laten draaien

Canonical wil zijn Linuxdistributie Ubuntu ook op mobiele apparaten als telefoons en tablets aanbieden. Daarmee wil het bedrijf op termijn de concurrentie met Android aangaan. Dat gaat nog even duren; de eerste release verschijnt rond 2014.

Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth noemt de uitbreiding naar mobiele apparaten een 'natuurlijke' stap. "Als mensen naast de desktop nieuwe computervormen gebuiken, is het belangrijk dat we voor de community ook op deze platforms actief worden. Daarom gaan we de uitdaging aan en willen we Ubuntu geschikt maken voor smartphones, tablets en smart-screens", zegt hij in een interview met ZDNet.

De mobiele Ubuntu-release komt beschikbaar voor alle architecturen die momenteel door Ubuntu worden ondersteund, zoals ARM-cpu's. Momenteel werkt Canonical naar verluidt samen met hardwarefabrikanten om Ubuntu beter te positioneren op de tablet- en smartphonemarkt. Volgens Shuttleworth verschijnt de eerste uitgave voor tablets en smartphones in Ubuntu 14.04. Tot die tijd zou er geen code beschikbaar komen, omdat Canonical 'alles in één keer goed wil doen'.

Behalve op de desktop wil Canonical zijn Unity-interface ook op tablets gaan aanbieden. Daarmee kiest Canonical op het oog voor dezelfde richting als Microsoft met Windows 8. De Windows-maker wil zijn Metro-interface doorvoeren op tablets, smartphones én computers. Shuttleworth: "Het is geen one-size-fits-all, maar het design staat dat wel toe. Niets is als steen." Shuttleworth zegt dan ook te streven naar een consistent platform met een 'gestructureerde gebruikerservaring'.

Ubuntu komt volgens Canonical ook beschikbaar voor smartphones. Het besturingssysteem moet daardoor de strijd aangaan met Android en iOS. Volgens Shuttleworth levert dat geen problemen op. "De hardwarewereld is erg competitief en dynamisch". Shuttleworth ziet Android als de voornaamste concurrent, maar 'in de markt heeft de overname van Motorola door Google hardwarefabrikanten weer wakker geschud. Sommige partijen zoeken naar Android-alternatieven'.

De aankondiging van Shuttleworth is opmerkelijk; ruim een jaar geleden gaf hij aan dat er geen specifieke Ubuntu-versies voor tablets zouden verschijnen. Deze aangepaste releases stonden niet in de planning, verklaarde Shuttleworth destijds.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

31-10-2011 • 10:17

72 Linkedin

Lees meer

Reacties (72)

72
69
34
2
0
30
Wijzig sortering
Fantastisch! Eindelijk een echt open-source-os voor tablets en mobieltjes.

Ik vind Android best ok, maar toch heb ik het gevoel dat ik me daarbij met huid en haar overlever aan Google.
Ik zou zeggen reset je Android toestel en log op het begin niet in bij Google = een Google vrije omgeving :) Pas als jij Google's diensten gebruikt is er sprake van eventuele gegevens die bij Google belanden, niet eerder!

Beste kan je dan trouwens Rooten en CM7 gebruiken daar zijn de services van Google er ook echt helemaal uitgesloopt zodat ze ook nergens meer in de menu's enzo terug komen!

CM7 is trouwens net zo open Source als Ubuntu :)
CM7 is trouwens net zo open Source als Ubuntu
Erhm, zet die Open Source bril van je eens af. Android is niet geheel Open Source en Cyanogenmod is dat ook niet.

Waarom denk je dat het telkens zoveel moeite kost om een nieuwe Android versie werkend op je toestel te krijgen? Omdat hardware vendors nou eenmaal 3rd party chips gebruiken waarvan de drivers niet open source zijn, maar binary blobs die tegen de kernel moeten worden gecompileerd.
Hierdoor kunnen wij, ook al wordt de source van Android door Google naar github geupload, deze niet direct compileren en draaiend krijgen op elke telefoon.

Zoals ook op de website van Cyanogen te vinden is
"CyanogenMod does still include various hardware-specific code, which is also slowly being open-sourced anyway."
Waarmee wordt gezegd dat ze closed source drivers gebruiken, hoewel die langzaam wordt ge-open-sourced. Helaas altijd langzamer dan het tempo waarin de telefoonbouwers nieuwe telefoons met weer nieuwe chips uitpoepen.

Ubuntu is daarentegen out-of-the-box wel compleet open source. Alleen kun je ervoor kiezen closed source software/drivers te installeren.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 31 oktober 2011 12:08]

Gast, sorry hoor. Maar een OS kan best open source zijn, en toch closed source drivers gebruiken. Cm7 is echt even open source als ubuntu. CM7 is AOSP (Android Open Source Project). Ubuntu is ook open source. Maar er zijn altijd drivers en technieken die closed zijn. Zoals al heel lang bij de installatie van ubuntu word gevraagd of je 3rd party software wil gebruiken. (Volgens mij ging dat over de MP3 standaard). Helaas drivers zijn vaak closed source. (Nvidia en Ati zijn daar koning in, al jaren). Maar dat zegt nog steeds niets over de source van het OS.
Alleen zonder die Closed Source drivers werkt je hele CM7 niet. Dus het zijn essentiele onderdelen van je besturingssysteem. Dat is bij Ubuntu zéker niet zo.
Shuttleworth ziet Android als de voornaamste concurrent, maar 'in de markt heeft de overname van Motorola door Google hardwarefabrikanten weer wakker geschud. Sommige partijen zoeken naar Android-alternatieven'.
Nou stop er maar mee dan met dat Android, die 2x zo hoge winst die 80% van de fabrikanten krijgen doet er natuurlijk verder niet toe 8)7

Verder zie ik helemaal niks in ubuntu op een telefoon, een tablet daarentegen wel degelijk! Misschien bewijzen ze mijn ongelijk (graag) maar ik ga er van uit dat we er vrij weinig van gaan horen :)
Nou stop er maar mee dan met dat Android, die 2x zo hoge winst die 80% van de fabrikanten krijgen doet er natuurlijk verder niet toe
Die winst is 1 kant van het verhaal. En geen enkel bedrijf zal klagen over meer winst. Maar er zit een hele grote keerzijde aan het android verhaal, en dat is de afhankelijkheid van een partij als Google. Dat is iets waar meer en meer mensen en bedrijven huiverig voor lijken te worden. En zeker ook fabrikanten, nu Google zelf een hardware fabrikant wordt.
Hoezo afhankelijk van Google, als Google iets doet waarmee ze Android voor zichzelf houden dan pakt HTC/Samsung gewoon de laatste wel Open Source uitgebrachte versie en gaat daar zelf mee verder (forken heet dat :)). En in 1 klap van de afhankelijkheid af en nog steeds Android(fork) op de telefoons...

Sterker nog het verbaast me dat dat hier nog niet is gebeurd, in China wel waar je Android builds heb die zich juist op Bing/MS richten...
Het punt is dat er geen laatste open source versie is. De laatste versie is juist closed-source geworden en je blijft zitten met diversificatie en het gebruik van android als merknaam. Want Google heeft dat wel dichtgetimmerd: je mag aan (open-source) Android dan wel sleutelen, de code is dan van Google. Wat doet Google dan: code gebruiken om zijn eigen versie te verbeteren, dus je bent voor je concurrent aan het programmeren.
maar 'in de markt heeft de overname van Motorola door Google hardwarefabrikanten weer wakker geschud. Sommige partijen zoeken naar Android-alternatieven'.
Hoor ik daar MeeGo?

Ook open source, gezien als nadeel voor fabrikanten omdat ze weinig invloed hebben op de sturing van de ontwikkeling, maar Maemo bewijst zich als uiterst competitief en goed alternatief voor Android. En daarbij: als fabrikant heb je geen ontwikkelkosten, alleen de UX dat kun je gesloten en van jezelf maken, en dat bepaalt toch wel de looks & feel van een mobiel OS.
Euhm, die code wordt wel vrij gegeven:

http://techcrunch.com/201...e-for-ice-cream-sandwich/

Ik geloof er niets van dat Google zo dom zou zijn dat ze andere fabrikanten zouden benadelen t.o.v. Motorola. Hun belang is zoveel mogelijk gebruikers, dus een zo groot mogelijk aanbod van android telefoons.

Het zou wel heel mooi zijn als Intel en Nokia dat MeeGo vrij geven inderdaad. Als Ubunta dat als startpunt zou nemen, zou een vliegende start zijn.
"dan pakt HTC/Samsung gewoon de laatste wel Open Source uitgebrachte versie en gaat daar zelf mee verder"

en HTC/Samsung heeft al een afdeling met programmeurs klaar zitten die dat werk op zich gaat nemen? (nog even afgezien dat ik niet heel erg onder de indruk ben van de kwaliteit van de software die samsung aflevert. van al mijn klachten over mijn galaxy s+ is Kies toch wel de grootste)
Dat is een kansloze onderneming. Voor je het weet draaien apps uit de marketplace niet meer, en dan ben je je klanten heel snel kwijt.
En dan geeft Android alsnog een hoop vrijheid, je kan bijv 2.3 als basis nemen en deze forken tot een eigen Android rom... Dit heeft Amazone toch al gedaan? Ik denk dat je op die manier sneller een platform op kan zetten dan wanneer je dit met Ubuntu gaat doen.

Maar alsnog is het even afwachten, bepaalde zaken mis ik toch op mijn tablet en daar kan een volledige Linux wel bij helpen (zo moest ik gister even mkv naar avi omzetten, daar had ik mijn pc toch voor nodig)
Afhankelijkheid van Google? en je maakt je met het gebruik van Unbuntu niet netzo afhankelijk van Canonical? ja dus. gelukkig bestaat er iets als fork :)

Hoe dan ook leuk bedacht van Canonical maar is een goede Linux distibutie niet voldoende ? je krijgt zo een enorme wild groei waar straks het einde mee zoek is. iOS, Windows, Android, RIM en dan ook nog berg van 10tallen Linux varianten. ik denk niet dat de markt daar op zit te wachten. 4 smaken die goed zijn is meer dan genoeg concurrentie.
"ik denk niet dat de markt daar op zit te wachten"

-Jij- bent de markt niet, ik denk dat meer keuze uit eindelijk beter is voor de consument en concurrentie tussen bedrijven. Uit eindelijk komt dit alleen maar ten goede van de qualiteit en prijs verhouding.
"is een goede Linux distibutie niet voldoende ?"

http://distrowatch.com/ :Y)
Als ze voor telefoons een mooie interface ontwerpen die ook op wat kleinere beeldschermen goed te bedienen is, zie ik dit graag.
Als ze nou eens wat zouden doen in de richting van het (open source) Maemo systeem, zie ik er wel toekomst in. Echt een top linux distro voor op de telefoon.
Nou stop er maar mee dan met dat Android, die 2x zo hoge winst die 80% van de fabrikanten krijgen doet er natuurlijk verder niet toe
Nogal kortzichtig.

En wat als ze met Ubuntu een 3x zo hoge winst kunnen halen? Zonder afhankelijk te zijn van de grillen van Google? Zonder dat hun klanten 24 uur per dag bespioneerd worden door o.a. Facebook? Heeft u de gebruikers-licentie voor Android / Facebook / Angry Birds (laatste twee voor Android) doorgelezen? Weet u hoeveel beláchelijke voorwaarden daar in staan?

Wat gebeurde er ook weer met de monocultuur op de desktop? Werden Microsoft-producten beter, ook al maakten Dell en HP dankzij Microsoft woekerwinsten?

Wordt Android er beter op als er geen concurrentie is? (Hint: IE6!!!)
Wordt Android er wél beter op als er véél concurrentie is? (Hint: Kijk naar IE7-9!!!)

Voor Android moeten fabrikanten bakken geld betalen aan o.a. Microsoft, en mogelijk Oracle (omdat het Java-gebaseerd is). Zou het niet beter zijn als er zóveel verschillende alternatieven zijn, dat MSFT/AAPL juristen overspannen raken en het niet allemaal tegelijk kunnen aanklagen?

Zou het niet fijn zijn als gebruikers invloed hebben op de richting van een besturingssysteem? En zou het niet fijn zijn als er een besturingssysteem is dat wel als een open project ontwikkeld werd, en niet pas na 6 maanden een code-dump?

Is het niet zo dat vele fabrikanten de hele tijd op zoek zijn naar alternatieven voor Android? (Hint: Nokia, HP, RIM - en recentelijk hebben nog een stelletje waaronder Samsung nu Windows als backup-plan).

Met andere woorden: Het is voor privacy en de kwaliteit van Android absoluut belangrijk dat er concurrentie is, en blijft. Geen enkele consument heeft na het desktop-debacle van het afgelopen decennium nog een keer zin om genaaid te worden door de monocultuur. Om tegen wil en dank inherent gebrekkige producten opgedwongen te krijgen wegens gebrek aan keus.

ed: Vandaag een schitterend voorbeeld hoe Google net als MSFT aan klant 'lock-in' doet (eerst gratis binnenhalen, zorgen dat de klant van het bedrijf afhankelijk wordt en dan de klant naaien / uitmelken omdat die praktisch door netwerkeffecten toch niet meer wegkan;)

Grootgebruikers Google maps moeten gaan betalen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 31 oktober 2011 21:51]

Toen ik nog met de Maps API speelde jaren terug was al bekend dat de dienst niet gratis bleef en het gebruik van de API beperkt was. Je lockt je zelf in, dat doet Google niet. Voordat Google er was moest je dure mapdata kopen. Bovendien waren er steeds weer nieuwe restricties in het gebruik, dus jezelf stomweg afhankelijk maken zat er maar voor een paar mensen in. Suf voorbeeld imho.

Met deze kennis is het vrij eerlijk te zeggen da tde sites die geld verdienen door hun diensten aan Maps te koppelen hier ook een relatief klein bedrag voor betalen aan Google (ik meen iets van 4 dollar per 1000 calls boven 25.000 hits). Met een adwords gekoppeld verdien je dit als sitemaker direct weer terug trouwens.

Oh, en non-profit sites vallen hier buiten.

[Reactie gewijzigd door RielN op 1 november 2011 00:33]

Schoenmaker, blijf bij je leest. Ubuntu is er niet in geslaagd om het marktaandeel van Linux op de desktop veel groter te maken, en ik zie niet in hoe dit voor telefoons anders gaat zijn.

Het probleem is niet dat Ubuntu niet goed is, het probleem is dat er simpelweg geen corporate backing achter zit. Die gaat er voor Ubuntu voor Mobieltjes ook niet komen, zeker niet als fabrikanten de komende twee jaar nog voort kunnen bouwen op de corporate platformen Android, Tizen, Bada of zelfs webOS dat klaar ligt voor aanschaf. Ik zie geen enkel selling point voor dit platform.
Anoniem: 282062
@DCK31 oktober 2011 11:09
Het probleem dat Linux niet echt snel gelanceerd geraakt op desktops ligt niet aan Linux zelf, want dat is (naar mijn mening) het beste OS. Het biedt voor de tweaker en de normale gebruiker vanalles. Plus het is open source. Helaas wordt het niet standaard geleverd door een fabrikant en zijn er geen bedrijven die een enterprise softwarepakket samenstellen voor dit OS. Er ontbreken dingen die we gewoon zijn uit Windows of Mac OS en DAT is niet linux's schuld. Ubuntu heeft vrij veel apps, maar kan nog groeien. Er zou iemand met een smak geld moeten komen en een hoop (betalende) software laten ontwikkelen voor vooral enterprise doeleinden. Als OnLive dan releaset voor Linux zijn we op de goede weg.
Laat me niet lachen. Waarom produceren grote gamestudio's alleen voor Windows (en af en toe Mac?) Niet omdat Linux zoveel beter is.

Linux is voor tweakers idd een ideaal OS (ahem) want als je ook maar iets simpels wilt moet je ongeveer een klein miljoen commando's uit je hoofd weten en dan mag je nog van geluk spreken dat het werkt.

Voor een Server is Linux een goed OS, lichtgewicht zonder enige verdere intelligentie. Voor menselijk gebruik kan je beter Mac of Windows gebruiken.
Heb je de laatste 15 jaar iets met een linux distro voor de mainstream gebruikers gedaan? Volgens mij niet.
Ik denk persoonlijk dat dit gewoon het lot van Linux is. Zolang geen enkele hardwarefabrikant een Linux product succesvol kan promoten (menige hebben het geprobeerd) zal Linux nooit een grote rol gaan spelen in de gebruikers omgevingen.

Een mogelijke verandering zou het overstappen op web applicaties kunnen zijn. Hierdoor is het in theorie niet belangrijk welk OS jij op de achtergrond draait. Helaas is dat iets waar we al jaren over praten maar nog weinig resultaat heeft opgeleverd :(

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 31 oktober 2011 11:11]

Vind je? Web applicaties zijn ferm in de opkomst, softwarehuizen als ms scharen zich er ook achter met Live en Office 365, Google is heer en meester in mail/agenda/maps/...

Dat maakt het ook mogelijk, om, zoals mij, met verschillende platformen te werken met weinig problemen (Linux, OSX, Windows, Android,...).
Beetje negatief gesteld dunkt me om op voorhand al te stellen dat er geen selling point voor is. Niemand weet nog hoe het er uit komt te zien en wat er mee kan tegen die tijd.
Laat ze het eerst maar eens bouwen. Kan alleen maar toegejuicht worden.
Het 'selling point' waar ik over repte was meer de selling point van het OS om door fabrikanten te worden gebruikt op hun apparaten. Heb er geen twijfels over dat Canonical met unieke ideeen gaan komen die goed gaan werken. Dat is niet het punt. Er zijn heel, heel grote spelers bezig (Intel, Samsung, Google, Apple, Microsoft en nog een hele reeks andere telefoonbouwers) over elkaar aan het heen vallen om 'ecosystemen' op te bouwen en als een malle de markt van mobiele OS'en te verzadigen.

Stel Canonical zou nu met Ubuntu voor Mobieltjes uitkomen, dan zou het nog geen deuk in een pakje boter slaan. Welke telefoonmaker gaat zijn investering in hun eigen platform nu verschuiven naar een open-source platform zonder enige vorm van ondersteuning van andere bedrijven? Als een fabrikant daar naar op zoek is, kan het beter gebruik maken van Tizen van Samsung/Intel.

Dit is de situatie nu. Over twee jaar zijn alle OS'en nu nog verder ontwikkeld, en zullen nieuwe spelers zonder ondersteuning niet populair zijn. Wie gaat er dan Ubuntu voor Mobieltjes gebruiken?
Anoniem: 425334
31 oktober 2011 10:22
Kijk hier heb ik nou respect voor! Een bedrijf opbouwen, om andere bedrijven te gaan concureren!
Dit is erg goed voor de consument en natuurlijk ook voor de bedrijven zelf.
Zolang het geen oorlog wordt, gaan we van beiden kanten steeds betere software en verbeteringen en producten gaan zien!
Plus vind het goed dat ze ruim te tijd nemen voor hun product, omdat ze ''in een keer goed willen doen''.
Klinkt als een bedrijf die serieus zaken wil doen!
Ja volgens het statement van Mark Shuttleworth gaan ze er echt serieus werk van maken.

Overigens vind ik deze aankondiging zeer vroeg aangezien de 1e release pas over meer dan 2 jaar verwacht wordt!
Overigens vind ik deze aankondiging zeer vroeg aangezien de 1e release pas over meer dan 2 jaar verwacht wordt!
Dat is inderdaad wel zo, maar ik denk dat ze tussentijds mensen natuurlijk ook op de hoogte houden. En als ze Ubuntu voor tablets en smartphones gaan ontwerpen kunnen ze dat vrij moeilijk stil houden, lijkt me. Dus is het wel logisch dat Shuttleworth het nu al aankondigt.

Overigens vraag ik me af of Ubuntu voor smartphones zo'n succes wordt. In 2014 zijn Android en iOS al weer veel verder geëvolueerd en Ubuntu moet nu helemaal van de grond af aan beginnen. Al vind ik het wel een super initiatief, hetzelfde OS op je desktop, smartphone en tablet lijkt mij geweldig.
Volgens mij schuilt er nog een gevaar in een release over 2 jaar: Als ze dan nog niet klaar zijn, dan krijg je óf een Ubuntu die nog niet helemaal af is, zoals bij 11.04 (Unity werkte toen nog niet zo goed, in 11.10 is het een stuk beter), of ze stellen het weer uit waardoor hoge verwachtingen niet worden waargemaakt.

Ik denk dat de tablet-editie er wel komt, want Ubuntu draait nu al op ARM-hardware en de Unity-interface lijkt me met wat aanpassingen redelijk geschikt voor tablets.
Bij de smartphone-versie is het denk ik nog maar afwachten, hopelijk wordt dit niet net zo'n flop als MeeGo.
Ben zeer benieuwd, ik hoop dat we er snel weer iets van horen!
ik weet van voeger dat je ubuntu desktop (ARM / https://wiki.ubuntu.com/ARM ) op je android apparaat kon installeren, had je wel vnc voor nodig.

het zou tof zijn om het in actie te zien als 'vervanger' van android (ik ga er van uit dat de community met porten zal spelen :p )
Op verschillende tablets heb je al dualboot (android-ubuntu), maar de interface moet toch echt anders als de desktopversie wil je het goed kunnen gebruiken... Zoals een toestenbord wat auomatisch tevoorschijn komt ipv dat je die zel4f moet openen en sluiten :)
inderdaad, als ik zo naar unity kijk zal een tabletgebruiker niet echt baat bij hebben.
ik verwacht een ios-achtige interface met gadgets (oftewel samsung touchwiz :P )
Op tablets zou Unity best nog een succes kunnen worden, maar een smartphone lijkt me hier echt te klein voor...

Overigens is Unity in zijn huidige vorm natuurlijk niet helemaal geschikt... ik zou meer de Dash als een soort bureaublad willen zien...
Goed initiatief, wel erg laat als het pas voorjaar 2014 op de markt moet komen. We zijn dan alweer 2.5 jaar verder, wie weet hoe de markt dan alweer veranderd is.
Anoniem: 282062
31 oktober 2011 10:42
Helaas, dat is imho veeeeel te laat. De Markt zal dan in een vaste plooi zijn gevallen (is nu nog niet het geval, pas een eind 2012 zullen we een vaste plooi zien gok ik) en dan wordt het heel moeilijk voor dit (zeker en vast) fantastische OS om nog echt zwaar te kunnen concurreren. Ik hoop ook dat energie management er beter uitkomt tegen dan, maar met vaste hardware partners verwacht ik eigenlijk niet anders.
Goede en voorspelbare stap van Canonicaln. Het echte gevoel krijgen dat je smartphone een PC is. Inderdaad jammer dat het nog even duurt maar ik kijk er wel naar uit. Ik hoop of dat Unity tegen die tijd wat beter is dan nu of dat je ook gewoon GNOME kan kiezen. :)
En gelukkig is KDE al bezig met een mobiele versie: http://community.kde.org/KDE_Mobile

Ondanks dat het iets zwaarder is blijft KDE mijn favoriet omdat het out of the box meer ondersteund... (vb. Nautilus vs. Dolphin)
Je al langer smartphones die Windows XP draaien, er komen ook smartphones met Windows 7 en 8 op.
Gelukkig dat'ie er wat tijd voor uittrekt, ik was even bang dat hij in alle haast een desktop-OS wou gaan porten naar mobiele apparaatjes, wat een gegarandeerde flop zou worden (zie windows mobile 6.5)
Huh? Windows mobile 6.5 is gewoon een update van 6.1, wat min of meer dezelfde interface heeft sinds Pocket PC 2000 (!). Dat WM 6.5 geen al te gebruiksvriendelijke interface heeft mag dan zo zijn; een haastige port van een desktop OS is het zeker niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee