Canonical onthult Ubuntu for Android-project

Canonical heeft een versie van Ubuntu gepresenteerd die op Android-telefoons geïnstalleerd kan worden. De features zijn vergelijkbaar met Webtop van Motorola, waarbij desktopsoftware op een extern scherm wordt gedraaid.

Gebruikers kunnen de Ubuntu-installatie op een telefoon zetten die is voorzien van Android 2.3 of hoger. Vervolgens worden beide besturingssystemen tegelijk geboot. Als de gebruiker zijn smartphone met een pc verbindt, worden de twee gekoppeld en wordt de Ubuntu-installatie actief. Het beeldscherm wordt dan ingezet om het op de telefoon geïnstalleerde Ubuntu-besturingssysteem te tonen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om sms'jes op de desktop te beantwoorden of via de pc telefoongesprekken aan te nemen.

Daarnaast worden diverse gegevens gesynchroniseerd met de Android-installatie die op de telefoon staat. Logingegevens voor sociale-netwerksites, contacten, agenda en verscheidene telefooninstellingen worden als voorbeelden genoemd. Ook is het mogelijk om de foto's die op een gekoppelde smartphone staan te bewerken op de Ubuntu-desktop en de wijzigingen direct op te slaan.

Er zijn enkele vereisten voor het draaien van Ubuntu for Android. Zo moet de smartphone behalve Android 2.3 ook minimaal een dualcoreprocessor hebben en moet deze beschikken over 512MB ram en hdmi-output. De software zelf neemt 2GB aan opslagruimte in beslag. Omdat Android en Ubuntu van dezelfde kernel gebruikmaken kunnen de beide besturingssystemen naast elkaar gedraaid worden, aldus Canonical.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Motorola bracht eerder al iets vergelijkbaars uit met Webtop. Hierbij kan een gedockte telefoon gebruikmaken van desktopsoftware die vervolgens op een extern scherm wordt weergegeven. De door Canonical ontwikkelde Ubuntu-versie lijkt hiervan afgekeken.

Canonical gaat zijn Ubuntu for Android-software tonen op het Mobile World Congress, dat volgende week in Barcelona van start gaat. Eerder liet de softwaremaker al weten plannen te hebben om Ubuntu geschikt te maken voor smartphones. Een apart mobiel besturingssysteem voor telefoons is echter nog in ontwikkeling en hoort niet bij het Ubuntu for Android-project; de release wordt pas in 2014 verwacht.

Ubuntu for Android

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

22-02-2012 • 07:59

80

Submitter: DummyXL

Lees meer

Reacties (80)

80
78
58
7
0
14
Wijzig sortering
@nieuwsposter:
Misschien voor in het nieuwsbericht, demo filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=gUXUjjg9qQ0
Anoniem: 389214 @Bld-22 februari 2012 09:53
Video is inmiddels "privé", maar wees niet ongerust:
hier een video die openbaar is.
Video is privé, dus kan het niet bekijken.
Anoniem: 407481 22 februari 2012 15:52
Als de gebruiker zijn smartphone met een pc verbindt, worden de twee gekoppeld en wordt de Ubuntu-installatie actief.
Dit is incorrect. Er is helemaal geen pc nodig. Je telefoon is je pc, en zodra je hem aansluit op een monitor en keyboard (dmv docking station) dan wordt Ubuntu actief. Het zou ook niet van veel waarde zijn als er wel een pc nodig was. Maar dit is wel tof.
Daar heb je gelijk in. Waarom zou hij anders hdmi moeten ondersteunen?
Dat ziet er heel interessant uit! Het is dan eigenlijk wel een beetje hetzelfde idee als de Live-CD, maar de toevoeging van het bekijken en versturen van berichten en bellen is toch wel een groot voordeel :).
Ook vindt ik dat ze de systeemeisen laag hebben kunnen houden waardoor mensen die geen SGS II of iets dergelijks kunnen betalen dit toch kunnen draaien :).
Hier word het ge-demo'd op een motorola: http://www.webupd8.org/20...r-android-demo-video.html

Ziet er nog vrij netjes uit.

Hmm Wat nou als je er XMBC op installeert?
Ben benieuwt of dat vloeiend werkt! Op een beetje telefoon zit tegenwoordig wel 1080p playback en Wi-fi N

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 22 juli 2024 18:51]

Leuk, ik krijg de melding: "Deze video is Privé"?
waarom? er zijn al genoeg apps waarmee je kan bellen/smsen met je mobiel via je PC
Omdat je met een OS als Ubuntu zoveel meer kunt. Daarmee wordt je phone een echte PC vervanger. Je hebt dan geen systeemkast meer nodig, alleen nog de dock en de randapparatuur.

Met ubuntu heb je de beschikking over PC programma's. Ik denk dat je zo in de browser web apps als google doc kan gebruiken die bedoeld zijn voor toetsenbord en muisbediening. En Ubuntu is een erg veilige omgeving.

Ongetwijfeld is dit maar een deel van de strategie van Canonical. Het valt me op dat net als Apple nu ook Canonical heeft geleerd dat je beter nieuwe producten kan geheim houden tot je ze kan presenteren.

Een goede zet van Canonical. De unity interface is dan ook heel wat meer dan een PC interface,het is duidelijk er opgericht ook op een mobiel device te kunnen draaien. Integratie staat voorop. Ubuntu zoekt hierin een hele nieuwe weg.

Ik denk dat bedrijven die zich weten los te maken uit de MS office en exchange greep heel veel geld kunnen besparen en heel veel flexibiliteit kunnen winnen.
Eum, toch even erop wijzen dat deze versie van Ubuntu niet echt gebruikt kan worden op een mobiel toestel. Het draait er wel op, en het deelt heel wat gegevens met Android, maar het zal toch echt alleen werken als je het toestel aansluit op een extern scherm via HDMI (zie requirements). Dus echt mobiel gebruik zie ik nog niet gebeuren, daarvoor zul je moeten wachten op de echte Ubuntu Mobile.

Wel slimme zet van Canonical dat ze ondertussen dualboot met Android gaan ondersteunen, tegen dat Ubuntu Mobile echt uitkomt kunnen ze dus langzaam maar zeker zo de markt van Android beginnen wegknabbelen. Of het succesvol zal zijn valt natuurlijk maar af te wachten, wie weet blazen Windows 8 & Windows Phone 8 op het vlak van mobiel&desktop-integratie alles omver later dit jaar. Of ook niet :+
Misschien overbodig dat ik dit zeg maar in 2014 zullen er weinig medetweakers zijn die met een SGS2 in de broekzak lopen... De SGS4 zal dan al wel gratis bij een abb te krijgen zijn met specs die hier ver bovenuit stijgen...
2014 is de datum voor de release van een mobiel besturingssysteem van Ubuntu.

Ubuntu for Android zal veel eerder gereleased worden naar verwachting. Ergens dit jaar nog. U4A moet dus kunnen draaien op de huidige high-end smartphones.
In 2014 is de wereld al vergaan :+
OT:

Awesome! Het lijkt me wat, als Linux distro's zo hun marktaandeel verhogen em wellicht Microsoft lastige tijden bezorgt?... Wederom toekomstdromen ;)
De SGS2 draait dit niet eens. Je hebt 512MB RAM nodig, HDMI output en een dualcore.
Dat is alleen het hoogste van het hoogste nog.
De SGS2 heeft een dual core processor, 1024 MB RAM en HDMI output via een MHL adapter.

http://www.clove.co.uk/samsung-galaxy-s-ii-i9100-mhl-adaptor
Ik heb toevallig net een MHL adapter besteld dus dit wil ik wel uitproberen! Bluetooth toetsenbord en muis erbij en je hebt gewoon een desktop!
Uhm, telefoon met groot scherm bedoel je
Qua performance komt dit natuurlijk nooit in de buurt van een desktop
Nooit? persoonlijk verwacht ik dat wij binnen nu en 10jr de mobiel als portable desktop gaan gebruiken. Middels 'dockingstation' aan te sluiten op een reguliere werkplek. Die ontwikkeling kan nooit lang duren. Immers gaan de werkplekken al terug naar 'vroeger' middels thin-client oplossingen. Een portable/dockable desktop middels je mobieltje lijkt me daarom helemaal niet zo ver weg
Dockingstations zijn niet eens nodig. Met AirPlay (Apple) of DLNA (de rest) heb je een draadloze verbinding voor het scherm, en met Bluetooth een draadloze verbinding met tobo/muis.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 18:51]

Nee, het zal inderdaad nooit in de buurt komen van desktop-performance. Net zoals laptops nooit in die buurt zullen komen... Maar op een bepaald moment is de performance wel zodanig dat ie voor 90% van de bevolking meer dan goed genoeg is, waarna iedereen plots overstapt. Rond 2000 gingen ook veel stemmen op die geen toekomst zagen in 'de laptop', en nu is het de meest verkochte PC formfactor.

Zo zie ik het ook nog wel gebeuren met smartphones of tablets, maar daar gaan nog wel wat jaartjes overgaan. We spreken in 2025 nog eens ;)
euh...?
Dualcore... check
512MB... check
HDMI... check

Ik denk dat de SGS2 en alle andere feature phones met deze specs het draaien.
De destkop ubuntu lijkt mij dan erg traag te werken.
Het is mogelijk om native Ubuntu te draaien op de eerste Asus transformer. Je boot dan ook geen android meer, maar echt direct Ubuntu. Je kan wel nog dualbooten naar android.

Maar mijn punt is: dat draait nog best goed! Ik las een hoop reacties van mensen die Ubuntu draaien met het keyboard dock overdag als netbook, en thuis rebooten naar android voor de spelletjes. Snelheid ervan is uitstekend sinds het vanaf het interne geheugen draait ipv een sd kaartje .
Voor de zaken die zij als voorbeeld geven (sms beantwoorden, wellicht mailtjes beantwoorden, telefoongesprekken aannemen) heb je nu ook weer niet zo heel veel nodig aan resources. Ik denk niet dat je het als vervanger moet gaan zien van een desktop pc en er veel meer funtionaliteit van moet verwachten dan van de telefoon zelf.
De nieuwe unity draait heel goed op oude hardware en met wat aanpassingen (moet natuurlijk op ARM draaien) dan voorzie ik dat een telefoon geen probleem hoeft te zijn.
Klinkt goed :) Ik had het hier laatst nog over met een collega, dat in de toekomst voor dagelijks gebruik een PC helemaal niet meer nodig is. Je komt thuis, zet je telefoon in een docking station en werkt verder via het scherm met daaraan een toetsenbord gekoppeld. Dat is de toekomst van mainstream computing.
zoals een laptop bedoel je? 8)7
Ja, maar dan zonder altijd het toetsenbord mee te hoeven slepen. Ik had het er laatste ook over toen ik mijn transformer prime liet zien. Ik denk dat er een tijd komt dat je thuis een dock hebt onder je tv waar je je apparaat in klikt en je apparaat is een game console. Op je werk en in je woonkamer klik je 'm in een toetsenbord en kun je ermee werken. In een trein/bus klik je 'm ergens in en wordt het een mediacentre. Op straat heb je punten om 'm in te doen en verandert het in een info centrum om kaarten te raadplgen, informatie te lezen, gespitst op de plek of zaak waar je bent.

Met andere woorden, jij draagt alleen het rekengedeelte van het apparaat bij je, de input en output hangt dan af in welk soort docking je je apparaat stopt. Thuis heb je een tv en controlers zodat het een console wordt, in de bus hangt al een tochscreen waar jij de "computer" inklikt, etc.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 22 juli 2024 18:51]

Inklikken? Laten we het draadloos doen. Tenzij je een universele houder bedoelt waar je elk tablet of smartphone in kan klikken om hem niet te hoeven vasthouden en misschien een usb kabel om te laden.

Het nadeel van de transformer is juist weer dat je het toetsenbord alleen maar in die tablet kan klikken. Die heeft mijn neef/vriend/collega/klant natuurlijk net niet liggen. Maar een usb kabel, bluetooth toetsenbord en wifi netwerk is veel vaker te vinden. Dan zet ik mijn tablet wel tegen een paar boeken aan.

De volgende stap zou zijn een metalen schijfje aan de achterkant van de tablet om hem met magneetje op te hangen of univerele (vesa-achtige) klik verbinding en de tablet direct te laden via inductie.
Beter nog, alles draadloos. Ik denk dat je in de toekomst gewoon met je telefoon/tablet ergens binnenloopt en er verschillende apparaten beginnen te communiceren en synchroniseren met je telefoon.

De wereld gaat er dan als in dit filmpje eruit zien: http://youtu.be/X-GXO_urMow
Klinkt grappig, zeker als ze dingen als augmented reality erbij zouden gebruiken.

Vraag me alleen af hoelang het zal duren voordat het uiteindelijk zover is, vooral als je vergelijkt met waar we bijvoorbeeld vijf jaar geleden waren.
Een laptop stop je niet even in je broekzak
en op een telefoontje kun je je school/werk zaken niet mobiel doen tenzij je zin hebt om met een touchscreen aan te kloten.
een dock is toch geen probleem. als een aansluiting zoals intels thunderbolt er is kun je met een kabel. je toetstenbord, muis, scherm, webcam, printer, netwerk, scanner, etc, etc, etc tegelijk aansluiten

kan universeel iedereen of een laptop of je smartphone, tablet mee nemen.

[Reactie gewijzigd door Proxx op 22 juli 2024 18:51]

en op een telefoontje kun je je school/werk zaken niet mobiel doen tenzij je zin hebt om met een touchscreen aan te kloten.
Wat versta jij precies onder school/werk zaken dan?
Ik kan bijv. prima op mijn SGS2 mails beantwoorden, documenten inzien en schrijven en mijn agenda beheren. Nee, je kan er inderdaad lastig op gaan programmeren of foto's bewerken, maar het ligt er maar net aan wat je er van verwacht ;)

Ben het wel eens met Neko Koneko, we gaan die kant wel op... :D

[speculatie]
Nog even en je hebt slechts een docking station op school om je mobile device onder stroom te houden en je HUD-bril van lesstof te voorzien :D
[/speculatie]
Ik heb anders een N900 en dan heb je er ook een toetsenbord bij! even easydebian erop en je kan bijna alle osen chrooten als je wil! (wel met wat tweakwerk natuurlijk) maar openoffice is gesymlinked dus draait uit debian en uit maemo! (windows kan ook met bosch emulator maar dat is zo traag als dikke stront)

overigens: als ubuntu en android zelfde kernel draaien kan ubuntu native en dus sneller draaien als dalvik met android mits het geoptimaliseerd is.

Ik weet niet of er KVM ondersteunig voor arm is anders kun je android en ubuntu gevirtualiseerd native draaien als ze dezelfde kernel hebben dat zal wel leuk zijn! (Op de pc kun je al per core een os toewijzen)

Ik verwacht het meest van Tizen eigenlijk maar dat moet nog uitkomen!
Anoniem: 413683 @idef1x22 februari 2012 18:59
jawel... }:O
Hij moet alleen klein genoeg zijn ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ben_NanoNote
Ja, maar dan niet meer in de traditionele vorm van een laptop. Je telefoon is je al in one device waar je alleen verschillende hardware aan koppeld.
Precies, daarnaast zal je al je data in de cloud of op je server (of NAS) thuis hebben staan.
Ik denk dat dit nog eens snel kan gaan.
Zou dit de toekomst worden op kantoor, iedereen dockt z'n foon en gaat op z'n 24" tft aan het werk? Want officepakketten heb je er ook genoeg onder Android, browsen kan, dan heb je veel office-medewerkers al aan het werk.

OK, een CAD-tekenaar o.i.d. kan hier vooralsnog niks mee en veel specialistische pakketten zijn er alleen voor Windows, maar geef het een jaar of 10 en dat kan veranderen :)
Ik zie hierin eerder een leuk feature dan iets dat effectief veel zal gebruikt worden.

Ik kan mij natuurlijk vergissen :-)
Autodesk heeft al haar pakket Design Review voor iOS en Android uitgebracht. Dat is nog geen modelleer tool, maar je kunt er wel al je markup mee doen. Middels Design Review heb je dan je 3D model, alsmede alle 2D output digitaal bij je, waardoor het best wel eens de (nabije) toekomst op de bouwplaats kan gaan worden. Binnen ons bedrijf kunnen in ieder geval al iPads e.d. geleverd worden, dus inspectie op de bouw bij ons kan al aan de hand van digitale informatie...
Je zegt dat er geen goede CAD software is voor Linux. Ik ben zelf nu al meer dan 10 jaar linux gebruiker, en heb voor mijn studie ook CAD programma's nodig gehad. In het begin heb ik lopen ouwehoeren met WINE en AutoCAD wat geen succes was. Toen ik hard genoeg ben gaan zoeken kwan ik DraftSight tegen van dassault-systems. Dit CAD programma liijkt een clone van AutoCAD te zijn, maar werkt tevens onder Linux en Mac.
het nadeel: er is nogsteeds een pc nodig. of kan dit ook via de hdmi?

alleen nog zorgen dat je telefoon gewone usb poorten heeft en dan kunnen de pc's in de prullenbak.
Lijkt mij dat je in deze opstelling met een bluetooth muis en toetsenbord ver genoeg kunt komen. Een telefoon heeft standaard Wifi dus ook dat is geen probleem. Ze zullen ook vast wel een docking voor je telefoon kunnen uitbrengen met een extra usb poort.. of zelfs twee...

Ik denk alleen niet dat mijn Radeon 6970 in deze telefoon past dus de pc compleet vervangen zal wel niet (voorlopig dan)
Een pc nodig? Als ik gewoon naar de foto kijk, zie ik niet veel pc staan

En als je een pc zou nodig hebben, is het beetje overbodig dat je een HDMI aansluiting zou nodig hebben
Dat is wel een grappig idee.
Vraag mij af wat er voor eisen aan de desktop worden gesteld, niet alle mensen(werkgevers) hebben een Linux distro op de PC draaien ;)
Qua spec's is een redelijk recente smartphone al voldoende, dat zou de drempel wel laag moeten maken.
Ga ik dan eindelijk de dock eens gebruiken? :+
Welke desktop? Het mooie van dit systeem is juist dat de telefoon ook als desktop werkt! Alleen een extern scherm en muis en toetsenbord zijn extra nodig. :)
+ Niet echt slim om al demo filmpjes te tonen van welke features ze van plan zijn.

Het bereikt slechts een klein publiek en als anderen het overnemen, zullen zij de eersten zijn volgens het mainstream publiek.

Vooral Apple dan :)
Juist wel slim, nu kan Apple het niet meer patenteren (of in iedergeval gebruiken in rechtzaken) omdat er bewijs van Prior art is.
Leuk, er is steeds meer mogelijk met je telefoon :) Jammer alleen van de "systeemeisen". Het was ook al mogelijk een "echte" Ubuntu installatie te doen op je Android telefoon, daarvoor was een Single-Core processor al voldoende!

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=723493
Leuk, er is steeds meer mogelijk met je telefoon :) Jammer alleen van de "systeemeisen". Het was ook al mogelijk een "echte" Ubuntu installatie te doen op je Android telefoon, daarvoor was een Single-Core processor al voldoende!

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=723493
Qua systeemeisen: dan zal het wel allemaal soepel draaien.. Ik bedoel: ik kan ook Windows 7 draaien op een pentium 4, 4Ghz processor maar dat gaat aan een slakkengang.. Ik kan Windows 95 ook draaien op m'n PSP1000, maar dat gaat tegen 1 à 2 frames per seconde..

om maar te zeggen: met lagere specs (256MB ram, bvb, of een single-core processor) zal U4A ook wel werken, maar verwacht er maar niet teveel van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.