Google heeft inzicht gegeven in de redenen waarom het standaard Goobuntu, een aangepast Ubuntu, gebruikt in zijn bedrijf. Wie Windows wil gebruiken, moet vanwege potentiële veiligheidsissues eerst van hogerhand toestemming krijgen.
Thomas Bushnell, verantwoordelijk voor het beheer van desktops binnen Google, heeft op de LinuxCon-bijeenkomst meer inzicht gegeven over het tot nu toe schimmige Goobuntu. De internetgigant blijkt op het eerste gezicht weinig aanpassingen te hebben gedaan aan de standaarddesktopversie van Ubuntu; er is slechts een licht aangepaste skin op het besturingssysteem geplaatst. De verschillen ten opzichte van Canonicals standaard-Ubuntu zitten vooral in de onderliggende beheertools voor de desktops; Google heeft het besturingssysteem behoorlijk dichtgetimmerd.
Zo laat Google op een Goobuntu-machine bepaalde applicaties niet toe. Alle programma's die verbinding maken met een externe server, worden standaard beschouwd als een potentieel gevaar en kunnen niet geïnstalleerd worden. Aanvullend gebruikt Google volgens Bushnell geavanceerde propriëtaire authenticatietechnologie om het bedrijfsnetwerk en client-pc's te beveiligen. Dit zou nodig zijn omdat Google een zeer interessant doelwit zou zijn voor hackers.
Vanwege het stringente veiligheidsbeleid bij Google moeten werknemers die Windows willen draaien, eerst toestemming van hogerhand krijgen, omdat Microsofts besturingssysteem met 'speciale' beveiligingsproblemen zou kampen. Ook stelt Bushnell dat het beheer van Windows-software lastig en inflexibel is.
Google biedt standaard de laatste LTS-release van Ubuntu aan, momenteel versie 12.04. De tweejaarlijkse releasecyclus maakt het besturingssysteem volgens Bushnell geschikt om over het bedrijfsnetwerk te worden uitgerold. Bovendien neemt het bedrijf support af bij Canonical, in de vorm van het Ubuntu Advantage-programma.
Voor het beheer van zijn Goobuntu-systemen gebruikt Google onder andere de desktopbeheertool Puppet. Verder prijst Bushnell de flexibiliteit van het door Debian ontwikkelde apt-pakketbeheer; in zijn ogen is dit een van de redenen waarom niet is gekozen voor Fedora of SUSE. Beide Linux-distributies zijn in zijn ogen aanmerkelijk minder flexibel, doordat zij het rpm-pakketbeheer gebruiken.
Google zou tienduizenden systemen met Goobuntu bedienen. Gebruikers van het aangepaste besturingssysteem krijgen binnen de Linux-omgeving de vrije keuze welke desktopomgeving zij willen gebruiken. Zo kunnen werknemers die zich niet thuisvoelen in de Canonicals Unity-interface, overstappen naar bijvoorbeeld KDE. Aan de andere kant ziet Bushnell OS X-gebruikers overstappen naar Unity, omdat de interface hen zou bevallen.