Computercollectief maakt doorstart na faillissement

De webshop Computercollectief is donderdag failliet verklaard. Oorzaak is onder andere de opkomst van andere webwinkels. Mensys neemt het bedrijf en een deel van de werknemers per direct over. De naam Computercollectief blijft behouden.

De omzet van Computercollectief, dat tot dit jaar ook een fysieke winkel had, daalde al jaren. Menso de Jong van Comcol: "Waar we vroeger bijvoorbeeld duizenden cd's van de Linux-distro SUSE verkochten, zijn dat er nu nog maar tientallen. Potentiële klanten downloaden de distro tegenwoordig liever. Door de opkomst van internet hebben we er bovendien concurrenten als Amazon bijgekregen."

Webwinkel Mensys neemt Computercollectief per direct over. Daardoor zal Comcol van Amsterdam naar Haarlem moeten verhuizen. Een aantal van de oorspronkelijke achttien medewerkers krijgt daar een plek. Hoeveel dat er zijn, kan De Jong niet zeggen.

Computercollectief blijft in de lucht en ook de naam blijft behouden. Eerder geplaatste bestellingen worden gewoon bezorgd. Mensys wil zich met de webwinkel in de toekomst met name richten op verschillende niches als e-books. Wel zal het oude aanbod, zoals fysieke boeken, blijven gehandhaafd.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

21-10-2011 • 08:11

56

Submitter: hisdn

Reacties (56)

56
56
42
6
2
6
Wijzig sortering
Jammer dat het nu zo slecht met comcol gaat, heb er toch regelmatig boeken besteld.
De concurrentie van met name bol.com is moordend en daar kan een kleine webshop met een kleiner assortiment niet tegenop. Vreemd dat Mensys hier nog wel een markt voor ziet...
Mensys (Menso Systems) was al eigenaar van ComCol. Dat hebben ze namelijk ruim een jaar geleden over genomen doen ComCol ook failliet ging. Dat zou betekenen dat ze hun eigen failliete toko opnieuw over nemen van de curator.
Comcol ging een jaar geleden niet failliet. Comcol is in oktober 2010 door de 3 oorspronkelijke eigenaren, die in 1979 het bedrijf begonnen waren, verkocht aan Interdata / Mensys BV, dat daarbij alle 20 personeelsleden heeft overgenomen. De activiteiten gingen gewoon door vanuit de locatie in Amsterdam. In maart 2011 besloot de nieuwe eigenaar de winkel aan de Amstel te sluiten. Een jaar na overname, op zondag 16 oktober, werd het magazijn en kantoor in Amsterdam leeggehaald en het nietsvermoedende personeel vond maandag 17 oktober in een leeg kantoor een A4-tje dat faillissement werd aangevraagd en ze dus allemaal op straat stonden.
Er wordt met de website doorgestart door het Haarlemse Mensys, een klein aantal personeelsleden mag mee.
Zondag 17, maandag 18 oktober, maar verder klopt t wel
Dacht me net te herinneren dat dit de 2e keer is, maar beetje googlen leert dat dat Easy Computing was, en die zijn destijds overgenomen door Computercollectief.
nieuws: Software- en boekenverkoper Easy Computing failliet verklaard

Niet de eerste boekenverkoper die het loodje legt dus.
comcol had daar de inboedel van overgenomen
Amazon lijkt mij geen concurrentie, maar Bol daarentegen wel.
Bovendien hadden ze de naam moeten wijzigen. Het klinkt als een hobbyclub die je vader vroeger nodig had om te leren hoe hij de muis moet bedienen.
comcol had boeken eerder op voorraad en goedkoper dan bol
Anoniem: 140398 21 oktober 2011 10:50
Kennelijk iets Amsterdams, want ik had er nog nooit van gehoord. Ze hadden de boeken die ze verkochten beter ook zelf kunnen lezen.
Dan zit je waarschijnlijk niet lang genoeg in de ICT wereld (correct me if i'm wrong). Zoals je hier op meerdere posts kan lezen, was dat dé plek in NL waar ze echte computer boeken verkochten.
Ging vroeger speciaal met de trein naar A'dam om daar boeken te kopen.
Je kon vroeger gewoon niet zoveel info krijgen zoals nu via het internet
Daar heb ik in 1984 en 1985 nog mijn eerste IT boeken gekocht en de Kings Quest en Space Quest games. Ze waren voorloper in dit gebied. In die tijd had je niks anders..
Moet toegeven dat Internet en Amazon e.d. ook voor mijzelf praktischer bleken te zijn.
Dat komt omdat

1. de site (lang) erg oud aan voelde
2. je er nooit iets van hoorde
3. het niet zo goedkoop was dat ze gratis reclame kregen.

Er was niks mis met de winkel, in tegendeel zelfs. Maar je moet wel met de tijd mee gaan, zelfs als je lang voor liep op de tijd.

Comcol is blijven hangen in de jaren 90 waar ze voorloper waren, liepen ze nu 20 jaar achter.
Tja als je de omzet jaar na jaar ziet dalen moet er toch een alarmbel afgaan lijkt me. Als die niet afgaat moet je je afvragen of het management wel verstand van zake heeft als ze niets doen om het omzetverlies tegen te gaan.

Als er dan concurrentie komt die handel wegsnoept moet je daar op reageren door toch iets anders te doen.

Helaas zie je dit bij veel oude winkel die niet met de tijd willen meegaan maar ook 4 jaar oude webwinkels die blijven hangen in hun oude systeem en niet een nieuwe versie maken die met de tijd meegaat. Het oude draait goed dus waarom nieuwer. Totdat er een paar concurrenten ineens veel handel wegsnoepen en dan is het ineens te laat.

Internet verkoop betekend dat je er bovenop moet blijven zitten.
helemaal mee eens

de site was zwaar out-dated
minimalistische aanpak is ok, maar ga wel met je tijd mee
Ik vind de site van Computer Collectief nog steeds een voorbeeld voor veel andere bedrijven die er tegenwoordig een onoverzichtelijke gekleurde boel van maken, met Flash waar het niet nodig is.
Ja, ik ook! Het was in ~1980 de start van het Apple 2 / PC tijdperk. Voor boeken, bladen en software moest je bij ComCol zijn. Op zaterdagen stond buiten een 10 meter lange rij van mensen, die het kleine winkeltje in wilden komen.
Die goeie ouwe tijd.
Ja ik ook. Het eerste boek wat ik kocht ging over het besturingssysteem CP/M

men dat is een hele tijd geleden.

Ontoppic:

Er gaan op dit moment al weer een aantal reorganisaties dooheen. De gevestigde orde moet beter gaan nadenken over bij de tijd te zijn. Paar grote namen:

- Cool-Prices
- Informatique
- ComCol

andere namen kan ik ff niet opkomen
Zonde zeg. Als scholier fietste ik vroegah vanaf school (PNC in Watersgraafsmeer) naar de stad om een beetje in de boeken te lezen en nam regelmatig wat interessants mee. M'n SoundBlaster (1991) en Gravis Ultrasound (1993) heb ik er ook gekocht :) Jammer dat dat soort winkeltjes bijna niet meer te handhaven zijn. Het had altijd wel een apart sfeertje met vriendelijk personeel.
Anoniem: 263284 @Exirion21 oktober 2011 09:59
Zelfde hier, zij waren in die tijd inderdaad wel de zaak waar je lekker kon snuffelen, ook vond ik regelmatig leuke koopjes bij de 'outlet' waarvoor zij een aparte stelling hadden. Iets oudere boeken, vaak nog wel actueel qua inhoud voor een klein prijsje. Dit was trouwens destijds de enige zaak in Amsterdam met een up to date aanbod. Als je een bepaald boek of programma zocht, was het 9 van de 10 keer in huis. Daarbij had dat keldertje aan de Amstel ook zijn charme.
ComCol was allang niet meer het kleine winkeltje om de hoek. Ik wil er nog wel eens zakelijk wat bestellen qua software en boeken, maar nu steeds meer digitale versies van boeken (dus geen 2kg zware pillen meesjouwen) en bij software kan je tegenwoordig direct bij de leverancier kiezen voor direct digital download. Maar ComCol blijft handig voor bepaalde aanschaffen.
Bij Comcol regelmatig schoolboeken besteld, over de service niets te klagen, maar op een gegeven moment kreeg je 5% korting bij bol.com op schoolboeken, en dat scheelde op een schooljaar toch wel wat euro's. Wel fijn voor de huidige klanten dat hun bestelling nog wordt uitgeleverd, gebeurt niet altijd na een faillisement/doorstart.
ComCol was altijd een betrouwbare partner voor alle soorten software en ICT-boeken, maar ze deden vaak erg weinig aan de prijzen. Als je dan zag dat het bij de concurrent goedkoper was, tja dan loop je er snel voor weg, ik ga niet hun hogere marge financieren.
Zou mooi &^((& zijn geweest als deze was weggevallen. Leverden altijd razendsnel en nooit problemen mee gehad. Hopelijk behouden ze hetzelfde niveau.
Waarschijnlijk zijn de leestekens scheldwoorden, want nu lijkt het net alsof je blij bent dat ze zouden zijn weggevallen (zie je eerste zin). Gelukkig blijkt uit je tweede zin dat dit niet het geval is. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.