Elektronicaketen Raf sluit deuren

Raf heeft zijn filialen in Amsterdam en Hilversum gesloten in afwachting van de uitkomst van gesprekken met de bank. De bank heeft eerder deze week de geldkraan dichtgedraaid, zo bevestigt de directeur van de elektronicaketen.

Op de website van Raf prijkt een mededeling dat de winkels van Raf in Amsterdam en Hilversum 'wegens een interne reorganisatie' zijn gesloten. Het bedrijf hoopt dat er begin volgende week meer duidelijkheid komt over zijn toekomst. Overigens is de webwinkel van Raf nog wel operationeel en is Raf Digital Music, de cd/dvd/blu-ray-afdeling in Amsterdam, nog geopend.

"We hebben even een hiccup in het ondernemersschap", zegt Ton Smeets, algemeen directeur van Raf, tegen Tweakers.net. "Door de economische crisis zijn de banken wat strenger geworden. We hebben deze week van de bank te horen gekregen dat ze de financiering stopzetten. Daarover zijn we nu in gesprek. Begin volgende week hopen we op meer duidelijkheid."

Echt een concrete aanleiding voor het dispuut met de bank is er volgens Smeets niet. "Wel is de verkoop sinds begin 2008 gedaald, maar dat geldt eigenlijk voor de hele branche. Onze webwinkel loopt eigenlijk ook gewoon goed."

Raf is in 1969 opgericht en is groot geworden als speciaalzaak in audioapparatuur. Hoewel de focus nog altijd op audio ligt, heeft de keten zijn assortiment de afgelopen jaren flink verbreed. In 2004 heeft Raf een soortgelijke situatie doorgemaakt. Dit eindigde in een faillissement, waarna met de 'gezonde winkels' in Amsterdam, Hilversum, Kampen en Utrecht een doorstart werd gemaakt. Het filiaal in Kampen is overigens eerder verkocht; de vestiging in Utrecht sloot eind vorig jaar al zijn deuren. Bij Raf werken momenteel zo'n 75 mensen.

Door Wilbert de Vries

19-03-2010 • 14:50

139

Reacties (139)

139
138
97
2
0
18
Wijzig sortering
"Overigens is de webwinkel van Raf nog wel operationeel"

Maar als je slim bent zou ik hier nu niet bestellen,...
De wet beschermt de consument bijzonder goed, in Nederland.
Wellicht dat je tegen leveringsproblemen aan kunt lopen, maar je centen kwijtraken is er niet bij, hoor :)
Het is in deze volgorde:

1. de staat
2. de bank
3. bedrijven
4. particulieren

* Er van uitgaande dat er niet gefraudeerd is.
Dit is een halve waarheid.

Als eerste wordt bij een faillissement de curator betaald en de overige faillissementskosten. Daarna volgende de volgende groepen:
  • Preferente schuldeisers
  • Concurrente schuldeisers
  • Achtergestelde schuldeisers
Werknemers krijgen in principe hun laatste salaris uitbetaald via het UWV. Het UWV en de belastingdienst zijn preferente schuldeisers. Die krijgen als eerst geld (als dat er überhaupt is). Pas als dat betaald is komen de concurrente schuldeisers in beeld. Daar zitten een paar aparte groepen in:
  • Eventuele hypotheekverstrekkers, die kunnen het onderpand verkopen. Mocht er meer opbrengst zijn dan aan hypotheek verschuldigd dan gaat dat geld naar de andere schuldeisers, in de bovenstaande volgorde.
  • Schuldeisers met een pandrecht kunnen net als hypotheekverstrekkers hetgeen waar hij pandrecht heeft verkopen.
  • Er is een aantal schuldeisers (nutsvoorzieningen en verhuurders van ontroerend goed) die kunnen als er sprake is van een (mogelijke) doorstart betaling afdwingen door het dreigen met stoppen van leveren van de diensten (dan worden het eigenlijk faillissementskosten). Anders wordt worden het gewoon concurrente schuldeisers.
  • Leasemaatschappijen en andere schuldeisers die geleverd hebben met eigendomsvoorbehoud. Die kunnen hun eigendom terughalen. Bijvoorbeeld bij leaseauto's gaan alle autos's terug naar de leasemaatschappij omdat zij het eigendom hebben over de auto.
Banken gaan alleen voor als zij pandrecht hebben of onderpand. Voor andere schulden zijn zij een normale concurrente schuldeiser, net als particulieren en bedrijven. En iedereen is gelijk in die groep is er een totale schuld van 100.000 euro en is er 1.000 euro te verdelen dan krijgt iedereen 1% van zijn vordering vergoed.
hmm... interressant, en wat betreft de 'Achtergestelde' schuldeisers?
Achtergestelde schuldeisers zijn schuldeisers met achtergestelde leningen. Daar zal je als consument niet snel mee te maken hebben, anders dan spaarproducten bij je bank. Eigenlijk zegt het woord alles, bij de lening spreek je af dat je na de concurrente schuldeisers komt. Voor dat risico krijg je bijvoorbeeld extra rente.

Overigens ben ik nog een groep vergeten, die na de achtergestelde schuldeisers komen. Dat zijn de vennoten en aandeelhouders, die krijgen als er nog geld over is na alle andere groepen het restant uitgekeerd. Overigens krijgen in de meeste gevallen de preferente schuldeisers geeneens de volledige schuld vergoed bij gebrek aan baten
je vergeet:

0. de werknemers
Bij een faillisement sta je als laatste in de rij. Banken zijn ook niet dom.
En vóór de banken heeft de staat/belastingdienst zelfs nog de eerste keus ;)
dat is helaas al te vaak wel gebeurd. Als de curator de deuren sluit en jij hebt nog een vooraf betaalde bestelling openstaan, word er heel vaak eerst gekeken naar de grote schuldeisers en die eerst terugbetaalt. Het komt wel eens voor dus en op GOT zul je meerdere drama's hierover vinden.

Verder is het zo dat als je failliet bent verklaard, niet in staat bent om schulden terug te betalen en naja een kale kip bent geworden.

Gelukkig worden er vaak acties door de consument zelf ondernomen en kunnen ze vaak in samenwerking met de curator vaak nog een oplossing vinden.
word er heel vaak eerst gekeken naar de grote schuldeisers en die eerst terugbetaalt.
De grote van de schuldeiser maakt niets uit. Zie mijn verhaal hierboven. Bij gelijke omstandigheden (dus geen (onder)pand of eigendomsrecht) wordt een bedrijf met een vordering van 100.000 euro net zo behandeld als een particulier die 10 euro te goed heeft. Er wordt naar verhouding afgelost, als er geld is om 1% van de schulden af te lossen krijg het bedrijf 1000 euro en de particulier 10 cent maar beide kunnen naar de rest van de 99% fluiten.
Als je vooruit hebt betaald en de toko gaat failliet, dan kun je bij de curator aankloppen voor je geld. Of je je geld dan nog ziet is nog maar de vraag. Gewoon doen wat Tyrian en TGEN zeggen dus.
Ik weet niet of je de berichtgeving rondom eerdere failissementen afgelopen jaar hebt gevolgd, maar ik kan me nog een webshop herinneren waar de curatoren pas na 48 uur de site dicht-gooiden. Alle mensen die daarvoor besteld hadden waren volgens de curator hun geld kwijt.

Ik denk dat er in dit geval ook een zekere kans is om je geld kwijt te raken: afgelopen jaar is Utrecht gesloten en nu dit, dat duidt er erg op dat het financieel zeer slecht gaat. De directie kan dit natuurlijk niet toegeven, want dan raak je (nog meer) (potentiele) klanten kwijt.

Zoals al is gezet, onder rembours bestellen is het verstandigst. Kost volgens mij ietsje meer, maar dan weet je wel zeker dat je je geld niet kwijt bent.
De wet beschermt de consument voor geen meter. Als een bedrijf falliet is sta je onderaan. En krijg je in de meeste gevallen niks.

Als een winkel een doorstart maakt, of goed draait en niet levert wel. Anders niet. Als je met CC betaald kan je op die manier misschien nog iets terug halen.
Het lijkt mij dat als je iets besteld en vooraf betaald, je dit geld niet terug krijgt als de toko failliet gaat. Dan mag je keurig achteraan in de rij van schuldeisers gaan staan...
Is volgens mij meerdere keren voorgekomen...
Inderdaad, ook het shopping forum op GoT heeft regelmatig topics met problemen van die strekking.
Je kunt eventueel wel bestellen, maar alleen als je betaalt onder rembours. NIET VOORUIT BETALEN DUS!
maarja door de kosten van rembours betekend vaak dat je het ergens anders weer goedkoper kunt krijgen.. naast het feit dat je mooi genaaid bent als er dus een probleem is met het product.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 juli 2024 20:34]

Bij RAF moest je ook niet voor de prijs zijn...
Misschien niet, maar als je er nu iets besteld en hij gaat over de kop ben je hun verstand en service toch kwijt, laat staan dat je met de garantie nu naar de fabrikant moet ipv naar RAF.
Anoniem: 95759 @KilljoyNL20 maart 2010 03:03
Toch- wat een treurigheid. Ik kon me RAF nog herinneren als die zaak 'waar je niet heen moest gaan omdat ze te duur zijn'. Nu eindigt dat.

Ah wel.
net als polectro, maar die heeft zn plaza in a'dam ook al ingeruild aan bcc

wat mij betreft allemaal veel ste dure winkels, zelfde is elders goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 22 juli 2024 20:34]

Flauwe kul. Meeste spullen bij Raf zijn dezelfde prijs bij elke andere retailer (natuurlijk is internet goedkoper). Ga je voor een Toshiba type X dan zijn deze vrijwel altijd dezelfde prijs. Natuurlijk hebben ze duurdere spullen maar dat is nou juist wat ze speciaal maakt. Je kan vrijwel nergens anders een Toshiba Tecra van tegen de 2000 euro's besnuffelen. Er zullen altijd prijsverschillen blijven in end of life spullen. Ik heb wel gemerkt dat computers die niet meer leverbaar zijn soms hier en soms daar goedkoper zijn.

Zelfde geld voor audio denk ik (zelf geen verstand van). Als je bij de BCC vraagt wat het beste geluid geeft dan komen ze met een setje van merk X en bijbehorende lage prijs. Ga je naar een zaak als Raf laten ze je eerst naar speakers van 20000 euro en een buizen versterker met platenspeler van ook tig duizend euro luisteren (geen tiepfaud). Ik hoef ze alletwee niet. Ik heb een PC met een setje redelijke speakers :P
FF een reactie hierop.
"net als polectro, maar die heeft z'n plaza in a'dam ook al ingeruild aan bcc

ik zou me maar eens gaan verdiepen in bepaalde zaken voordat je van alles hier rond bazuint.

Polectro is verkocht met de rede dat de eigenaar overleden is en de kinderen het niet wilden overnemen.
Of je betaald met je visa kaart. Kost je 2% extra maar als het bedrijf niet niet kan leveren laat je de afboeking terugstorten bij visa.

voordeel van visa kaart is dat je bij sommige versies ook nog eens 180 dagen verzekering hebt op diefstal en of schade.
Je kan er best bestellen, maar je moet alleen niet vooruit betalen, maar onder rembours :).
Of met CC, is ook goedkoper dan onder rembours ;)

Ken zelf deze keten niet, maar als ze 'zo' afhankelijk van de Bank zijn komt het vast niet goed met ze.
Het is waarschijnlijk niet zo dat ze primair afhankelijk zijn van de bank. Een gezond bedrijf draait gewoon op eigen geld (een bedrijf wat 41 jaar bestaat heeft echt niet 41 jaar op kosten van de bank gefunctioneert). Wat er waarschijnlijk is gebeurd is dat ook zij last hebben van wanbetalers, moeilijker krediet krijgen en ook niet op krediet kunnen bestellen.
Met 75 man in dienst zit je al snel op 3-4 ton per maand aan salariskosten, als het dan even tegen zit, je geen goede buffer hebt, en de bank zich terug trekt.... tja, dan is het over.
Het bedrijf was in 2004 ook al failliet, dus hebben ze pas 6 jaar eigen geld kunnen opbouwen, geen 41 jaar.
Het is in deze branche heel gebruikelijk dat voorraden d.m.v. financiering betaald worden. In het verleden had je zo'n financiering bij je leverancier en had je 1, 2 of 3 maanden de tijd (hoe groter het concern, hoe meer tijd) om de verkoopwaar te verkopen zodat je de financiering weer kon betalen.

Sinds de wereldwijde crises heeft iedereen pijn. Heel veel leveranciers willen meteen betaald krijgen en doen niet meer aan financiering. Als concern heb je dan een probleem want je moet wel voor vele (bij mijn werkgever tientallen) miljoenen aan voorraad in je winkels hebben. Dat geld moet je nu ineens vooruit betalen i.p.v. achteraf. Om dat verschil op te vangen zal je banken nodig hebben, draaien die de kraan dicht kan je niet inkopen, kan je niet verkopen en kan je dus sluiten. Er zullen niet veel bedrijven in de electronicabranche €50.000.000 hebben rondslingeren aan eigen vermogen om dat verschil zelf direct op te vangen.
Bijna ieder bedrijf is afhankelijk van de bank. De bank is degene die je kan helpen om aan krediet te komen. Weet niet of je wel enige kennis hebt van banken als je zegt dat een bedrijf niet afhankelijk hoeft te zijn van een bank. Bij iedere investering, overboeking etc etc is de bank betrokken. Bijna ieder bedrijf heeft een lening bij de bank voor een bepaald doel.
Misschien moeten bedrijven dat eens veranderen. O nee, finaciering bij de bank mag als kosten van de Belasting worden afgetrokken.

Heb het altijd al een kromme constructie gevonden leven als bedrijf van de bank. Misschien in de opstartfase, maar daarna.....
Toen ik m'n bedrijf begon heb ik het heel simpel gedaan, niets geleend, van alles wat er binnen komt 40% wegzetten (19%btw + wat extra). Niet uitgeven wat er niet is en alleen inkopen als het direct betaald kan worden. Nu blijkt dat ik met deze constructie zelfs na de inkomstenbelasting spaargeld overhoud.
Natuurlijk helpt het als je niet meteen megalomaan geld begint uit te geven, dikke leasebak wil rijden, kantoorpandje erbij etc....
Anoniem: 315564 @GB219 maart 2010 15:43
Ik heb het hieronder ook al gemeld. Maar er staat duidelijk dat het bestelproces offline is. Je komt gewoon niet verder...
Dit is te belachelijk voor woorden. Je kan hier inderdaad maar beter niet bestellen met vooruitbetaling. Maar zoals deze man al aangeeft in het artikel draait het bedrijf redelijk goed, maar is gewoon de geldkraan dichtgedraaid. Nou zal ik eens iets vertellen. Dit doet de bank precies hetzelfde bij een bedrijf van een oom van mij. De banken worden van alle kanten geholpen met ONS BELASTINGGELD. Ze krijgen financiële hulp van miljarden. Als je dan als ondernemer nog niet eens aan je kredietplafond zit, kan je niet vertrouwen en expertise van de bank. Maar kan je hopen dat ze je krediet niet eens intrekken. Want dat doen ze dus ook bij mijn oom, nu moet hij zelf maar uitzoeken hoe hij aan krediet komt. Het stomme is dat zijn bedrijf ook niet eens slecht draait en het ook al meer dan 40 jaar bestaat. Te belachelijk voor woorden vind ik het. De banken zijn gewoon oplichters, dat weten ze zelf ook. Nee banken laten we niet failliet gaan zijn veel te belangrijk. Maar een zelfstandig ondernemer dat het nu ook moeilijk heeft als de oplichtende banken, die kan zijn leven zijn bedrijf en zijn werk gedag zeggen.
De crisis zou absoluut een aspect geweest zijn van de verminderde afzet, maar de tendens is al jaren-lang hetzelfde: een groeiende webmarkt en een dalende "conventionele" retailmarkt. Het feit dat het assortiment verbreed is, en ze veel handel verloren zijn aan online winkels is volgens mij meer oorzaak. Specialisme biedt namelijk doorgaans betere inkoopcondities.
Volgens hem zijn de banken "strenger geworden", voor mij een signaal dat het aandeel geleend geld vrij groot, iets wat in een gezonde onderneming met meer betere cash-flow minder zwaar weegt.

Het concept is gewoon te sumier om op te kunnen blijven teren anno 2010 m.i. Het pand in Utrecht ook, A-locatie, enorm gebouw met enorme huurlaasten met veel ruimte en luisterkamertjes, voor mensen die uiteindelijk hun spullen online gingen bestellen..

In tijden van crisis blijven de gezonde ondernemingen staan, en wordt het "dode hout weggesnoeid" Het enige wat ik wel vervelend vindt is de mensen die nu zonder baan komen te zitten. Bovendien kan ik mij ook voorstellen dat mensen betreuren dat een gerenommeerd HiFi retailer omvalt, en hierdoor er op korte termijn minder aanbod is.

Op lange termijn heb ik er alle vertrouwen in dat dit ruimte biedt voor nieuwe (creatieve) concepten. Zie bijvoorbeeld Teufel, een online makr zonder retailers, de marge die ze besparen stoppen ze in betere materialen.. Maar goed dat zijn alleen speakers.

Good Luck
Anoniem: 324429 @Fuzzy19 maart 2010 15:08
Bij initiatiefen als teufel krijg je wel weer het ''wij van wc-eend'' aspect en het communiceren is een heel stuk minder.

Groot voordeel van winkels in RAF is dat er mensen met kennis rondlopen, je producten uitvoerig kan testen voor aankoop en je ergens naar toe kan als er iets defect is.
Face to face contact.

Helaas is het zo dat mensen die winkels gebruiken om te oriënteren en daarna tot online aanschaf overgaan.
Het ligt eerder aan de gedachtegang van de consument als aan RAF / vergelijkbare winkels.
Teufel is geen nieuw creatief concept, teufel is het uitsluiten van retailers en het daarmee zekerder stellen van je positie op de markt doordat je goedkoper kan aanbieden.
Het ligt eerder aan de gedachtegang van de consument als aan RAF / vergelijkbare winkels.
Volgens mij heeft een winkel een bestaansrecht als het producten aanbiedt die aansluiten bij de wens van de klant. Je kan een klant dus toch onmogelijk kwalijk nemen obv van diens 'gedachtengang' dat het je producten / diensten niet afneemt :?

Wb teufel, hoeveel hifi aanbieders ken jij dan die dat doen? Wb het 'uitsluiten van retailers', wat denk je dat Bose doet? Google eens op de term ; selectief distributie kanaal'Bovendien, wat is er ondeugdelijk aan het zeker stellen van je positie op de markt.

Ik zou zeggen, als RAF dat gedaan zou hebben, zou dit bericht er vandaag niet zijn!

Cheers
Anoniem: 324429 @Fuzzy19 maart 2010 16:27
Het is simpelweg onmogelijk om als winkel dezelfde producten aan te bieden met dezelfde prijs als op internet.
Webwinkels hebben nou eenmaal veel minder kosten dus je kan als winkel wel het product aan bieden die bij de wens van de klant past maar niet de prijs.
En ja je kan de klant dat kwalijk nemen in het geval hij eerst interesse toont in de winkel en het product uitvoerig test en advies inwint om hem daarna voor 20% minder op internet aan te schaffen.

Bose heeft inderdaad een beleid met aparte luisterkamers etc maar het zorgt er wel voor dat de prijzen in winkels en op internet relatief hetzelfde zijn waardoor een klant minder snel voor een internet aanschaf zal gaan.
Wat teufel doet is bij voorbaat al zorgen dat de klant het product niet eens kan kopen in de winkel al zou het een 20% hogere prijs wel willen betalen.
En daarmee sluiten ze winkels buiten.
Anoniem: 196662 @Fuzzy19 maart 2010 15:14
Nee de banken zijn gewoon veel strenger geworden. Niet alleen voor bedrijven maar ook voor particulieren.
De schande eraan is dat groot deel van die banken enkel nog bestaan omdat bedrijven en particulieren miljoenen euro's hebben moeten betalen om ze te redden.

edit: Het gaat trouwens ook niet om gezond. Als een bedrijf een plan opsteld dat ze na 5jaar winstgevend worden, is dat een gezond plan. Maar een bank zal het afwijzen omdat 5jaar te lang duurt.
Dit is kapitalisme in z'n ergste vorm en ze zouden die CEO's beter opstroppen ipv ons geld als premies in hun zakken te storten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196662 op 22 juli 2024 20:34]

Uiteraard zijn de banken strenger geworden. De kredietcrisis is grotendeels veroorzaakt omdat ze te lief waren voor hun klanten.

Hypotheken verschaffen aan mensen die het niet kunnen betalen. En dat gaat nu niet meer. De banken mogen nu minder risico lopen. Maar het is natuurlijk makkelijker om de schuld bij de bank te leggen.

Stoute Dirk Scheringa, jij geeft mij teveel hypotheek. En dat kan ik armer sloeber nooit terugbetalen en dat is de schuld van de DSB.

De banken zijn zeker niet zonder schuld, maar ook de consument is niet vrij van blaam. Want ja, iedereen wil graag die nieuwe bolide. En gaat daar rustig een lening voor aan, want anders moet hij zo lang sparen.
De crisis kwam doordat de banken te makkelijk krediet verstrekken, en nu ze dat gaan beteugelen is het weer niet goed? Tis ook nooit goed voor die anti-kapitalisten...

Iedereen kan een 5 jaars plan verzinnen waarin ze winstgevend worden. Of dat realistisch is, is een ander verhaal.

(ai xpost)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 20:34]

Ja, hardstikke leuk met je online gedoe, maar als ik een dure audio set ga kopen (wat ik een paar maanden geleden heb gedaan), wil ik die wel eerst horen. Audio is namelijk heel persoonlijk, wat de een mooi vind kan de ander verschrikkelijk vinden. Ik heb toen een paar setjes beluisterd bij een echte audio zaak, en daar toen ook gewoon degene besteld die ik het mooiste vond. Probeer dat maar eens met een online retailer.
Zo zijn er wel meer dingen die ik echt nooit op internet zou kopen. Kleding is er daar bv ook een van. Ik zou nooit blind kleding kopen die ik niet kon passen. Zelfs met een paar sloffen laatst ging het al mis. Ok, die waren maar 4 euro, maar toen ik thuis kwam waren ze dus mooi te klein he...
Internet is prima voor dingen waarvan je al weet wat je kan verwachten, zoals computer onderdelen, games, cd's, of zelfs je wekelijkse boodschappen, maar voor een dure audio set, nee...
Bij RAF luisteren en dan op internet kopen. Dat zal ze ook wel de das om doen.
Vakkennis wordt niet meer op de juiste manier beloond.

[Reactie gewijzigd door nixan op 22 juli 2024 20:34]

Anoniem: 22659 @nixan19 maart 2010 15:34
True, maar zo zit de mens blijkbaar in elkaar. Als dat maatschappijbreed wordt gedragen dan is er blijkbaar geen behoefte meer aan een dergelijk concept. Echt interessant wordt het pas als al deze mooie bedrijven zijn omgevallen en er geen plek meer is om je spullen te zien voor de koop. Mij benieuwen wie er het hardst klagen ;) Mensen zouden op bepaalde gebieden wat minder moeten bestellen via internet (indien ze goed geholpen worden bij een winkel), zodat er ook goede adressen blijven bestaan voor bepaalde apparatuur.
Als die winkels verdwijnen, dan krijg je gewoon 'experience/demo' winkels, waar leveranciers hun producten tonen. Denk aan de Apple en Microsoft winkel concepten. Niet gericht op de verkoop van producten, maar meer gericht op de experience mbt de producten. Dus is zie het probleem niet.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 22 juli 2024 20:34]

Anoniem: 22659 @tHe_BiNk19 maart 2010 16:02
Hoe zie jij dat dan? Dat is namelijk alleen voorbehouden aan de erg grote merken; kleinere merken hebben geen geld om even op een aantal A locaties in het land een experience center te openen.

Daarnaast lijkt het me redelijk vervelend om voor 5 alternatieve producten naar 5 verschillende winkels te moeten, waarbij niemand die producten met elkaar kan vergelijken aangezien men geen specs van andere merken geeft!
Nou ja, zo'n drama is het nu ook weer niet, je hebt nog steeds goede, kleine audiozaken waar kwaliteitsadvies gegeven wordt met scherpe prijzen.

Er zit in Leiden aan de Breestraat ook zo'n zaakje (ga geen reclame maken), die een aantal jaren kleiner werd, een deel van het pand afstootte, daarna weer groeide, dat deel weer in gebruik nam, ze hebben vaak leuke actie's/specials (speaker-maand met hoge kortingen op klasse speakers etc.)

Ze vragen iets meer uiteraard dan de doorsnee huis-tuin-en-keuken audiozaak, maar leveren ook grote merken, net als RAF.
Geven ook deskundig advies, bezorgen, sluiten aan etc.
Een enkele wordt een product zo voordelig ingekocht, dat je het op internet niet voordeliger vind (een keer gebeurd met een bepaald type populaire dvd-speler, die kwam op 20 euro onder de laagste internetprijs).

Dus je ziet zo'n zaak mee veranderen met de markt, omzet, economie, wensen vd klant etc. en ze boeren er volgens mij niet beroerd van.
Ik denk dat dynamiek in je bedrijfsvoering erg belangrijk is, zeker in die sector.
Anders ga je 'koppie onder.'
Vergelijken doe je op internet, of in de zaak met je mobiel. Dat moet geen probleem zijn.


Mbt kleine merken, moet je denken aan een winkel in een winkel principe, of een winkel die uit stands/tentoonstellingen bestaat.

Locatie meubelboulevards, etc., want we hebben het over 'experience goods' en daar hoort 'lekker' shoppen bij.
True. Wederom. Alleen is het ook niet zo dat RAF dit zelf al aan zag komen?
Op tijd mee veranderen en je koers aanpassen zou ook geholpen kunnen hebben?
Nu zijn ze bijna volledig de pineut.

Mooie spulletjes, mooie winkel, redelijk goed advies (scheelt per persoon daar) maar hoge prijzen die in een tijd van crisis niet meer betaald worden.
Voor de goederen die zij via internet verkopen, hoef je geen advies te vragen, zij wilden als winkel A het volle pond, terwijl winkel B hetzelfde levert voor 75% van hun prijs.

Tja, wat wil je dan? Ik vind dit geen vreemd bericht over RAF en had het eigenlijk al vorig jaar verwacht. :/
RAF heeft zeker geen te hoge prijzen, dat ze niet dezelfde bodemprijzen en bodemprodukten hanteren als bijv. een Mediamarkt of de gemiddelde webwinkel lijkt me duidelijk.

Het zou wel erg zonde zijn als dit (begin van) het einde betekent van de hifiwinkels met luisterruimtes. Het is gewoonweg onmogelijk om dit soort apparatuur aan te schaffen zonder deze eerst gehoord of gezien te hebben en dan te verwachten dat het ook bevalt.
Ik denk dat de match van inzet van middelen en doelgroep met name van essentieel belang is bij fysieke winkels.
Pak (opnieuw) MediaMarkt. Ze zitten in een markt die meer gedomineerd wordt door prijzen en moeten vechten met de webshops. Manieren om die strijd te winnen zijn het loop maar langs karakter, breed scala aan producten en de prijzen zo laag mogelijk houden (dus niet oneindige hoeveelheid soorten producten en relatief goedkoop personeel hebben voor het gros van de mensen is dat voldoende; bedenk daar buiten ;) zijn het niet allemaal Tweakers die super kritisch zijn en alle details willen weten). Vul dit aan met dat ze overal zitten en je hebt een aardige case.
Kijk je naar RAF en Hobo dan zaten en zitten die meer in het hogere segment waar de relatie klant-winkel interessant is. Ik ga naar een Hobo omdat ik een product wil testen, ik wil graag wat horen van mensen die in de business zitten en de ins en outs weten en mij tot slot nog wat value added service kunnen bieden zoals het thuisbrengen, helpen van herstel van onderdelen, opname in mailinglists, exclusiviteitsdealtjes en dat soort zaken.
Het verschil zit hem erin dat een MediaMarkt categorie de zaken voor de aanschaf zo goed mogelijk voor elkaar moet hebben, terwijl een Hobo tijdens de aankoop het zo prettig mogelijk moet maken, maar vooral ook na de aankoop. Op dat laatste vlak nemen mensen de beslissing om eventueel de informatie te pakken bij de Hobo en dan toch elders te kopen, of ook daadwerkelijk aan te schaffen bij de Hobo. Het staat of valt met de added services van zo'n winkel.
Binnenkort executieverkoop bij veilinghuizen?
Of toch "doorstart"?

Hoop toch het laatste... Ik stuur iemand liever naar Raf dan naar Mycom/Computerland in adam
Die mening deel ik niet met je. Een paar jaar geleden was ik bij de Raf in de buurt in A'dam voor een netwerk kabel. Ik had een ethernet kabeltje nodig, die 1gbit/s aan kan. Moet ik aan de verkoper uitleggen dat dat echt niet gaat werken met een Cat5 kabel over een afstand van 25 meter. De beste man wist het verschil niet tussen Cat5 en Cat5e...

Overigens stond ik in de rij te wachten voor ik aan de beurt was, wat de klant voor mij allemaal opgespeld kreeg was de grootste onzin. Echt ongelovelijk.

Nu hoef je je bij de Raf niet af te vragen of de service goed is, die is gewoon goed, daar betaal je dan ook voor.

OT:
Het zal jammer zijn als de Raf zijn deuren definitief moet sluiten; ze zijn toch wel het adres voor HiFi in A'dam.
Anoniem: 175233 @Mont2uk19 maart 2010 17:02
De beste man wist het verschil niet tussen Cat5 en Cat5e...
Net als 90% van de bezoekers hier... Er zijn grenzen aan de kennis die je van een verkoper mag verwachten.
Behalve dat er grenzen zijn aan wat een verkoper kan weten, is het ook nog eens gelul wat Mont2uk zegt. Ik heb hier door het hele huis gewoon cat5 liggen (kabels van rond de eeuwwisseling) en die doen het prima op gigabit. Heb net, om ook echt met harde bewijzen aan te komen (voordat iemand beweert dat ik onzin praat), ff een bandwidth tester gedraaid, en alstublieft:
[root@kotoko ~]# iperf -s
------------------------------------------------------------
Server listening on TCP port 5001
TCP window size: 85.3 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 4] local 192.168.0.14 port 5001 connected with 192.168.0.10 port 40124
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.0-10.0 sec 1.08 GBytes 924 Mbits/sec
Dit zijn een desktop en laptop (allebei linux based) die aangesloten zijn met cat5 kabels op een switch in de meterkast (geen fancy ding, gewoon een 8-poort consumentenswitch). De data gaat dus van mijn kamer (aan de andere kant van het huis op de 1ste verdieping) naar de meterkast en weer terug.
Dan bof je, want cat5/5e kabel hoeft gewoon niet te werken op die snelheid. Cat6 werkt wel gegarandeerd, dat is wat de categorie-aanduiding betekent:
http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable
http://en.wikipedia.org/wiki/Category_6_cable

Als je als winkel beide types in je assortiment hebt hoor je toch wel te weten wat het verschil is. Zo moeilijk is het niet: als iemand zegt "ik heb een gigabit netwerk(kaart)" dan zeggen "dan kunt u beter cat6 gebruiken". Waarschijnlijk staat het zelfs op de verpakkingen van sommige kabeltjes zodat je even kan spieken.
Beetje overdreven. IEEE 802.3ab beschrijft dat 1000BASE-T prima moet kunnen op CAT5 en 5e. CAT6 is misschien handig in industriele omgevingen, of grote omgevingen waar last is van straling etc. Met CAT6 kan je tot 10Gbps.

Als je echter een goede CAT5 of 5E kabel hebt, eventueel AWG 26, dan kom je echt makkelijk weg met goed funtcionerende 1000BASE-T, zeker in een thuis-omgeving...

...maar dat laatste was natuurlijk al aangetoond.

http://www.10gea.org/1000base-t.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/802.3ab
http://cableorganizer.com/articles/cat5-cat5e-cat6.htm

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 22 juli 2024 20:34]

Eventjes een lijstje:
Cat 5: 10/100 Mbps gegarandeerd.
Cat 5e: 10/100 Mbps gegarandeerd, voorbereid op 1Gbps.
Cat 6: 10/100/1000 Mbps. voorbereid op 10Gbps

Voorbereid = Het zou kunnen werken, maar hoeft niet te werken.
Anoniem: 263965 @kozue20 maart 2010 21:42
Beetje late reactie, maar op antieke stukken kabel, een server die hiernaast films aan het serveren is, muziek uitdeelt en wat dns verzorgt over twee switches en de laatste 5 meter
bestaat uit een stuk utp met meerdere stukken die open liggen en niet echt meer zoals
de fabrikant beoogde getwist zijn [ 3] 0.0-10.0 sec 797 MBytes 668 Mbits/sec
Er zijn grenzen, maar die liggen niet daar.

90% van de bezoekers hier (nouja het zal eerder 70% zijn schat ik) heeft ook bijna nooit met ethernetkabels te maken anders dan dat ze er misschien zo nu en dan een in hun computer prakken.

Van een verkoper daarentegen mag je verwachten dat hij van alles dat hij verkoopt enige basiskennis heeft en eventueel iemand erbij roept als hij iets niet weet. Lulverhalen ophangen is absoluut uit den boze.
Vooral dat laatste vind ik erg. Als iemand iets niet weet kan hij toch ook zeggen. Een collega van mij is nu even bezig, maar als u even wacht dan vraag ik het aan hem, hij / zij weet er meer vanaf, en kan u beter helpen.
ik heb zo'n zelfde ervaring by mycom A'dam die alleen maar een rol kapel wilde verkopen ipv mij 12 meter (ofzo) te verkopen...
ongelovelijk
- dat is pas ongelooflijk.
Liever naar Raf dan MyCom? Van de regen in de drup? Beide laatste zijn achteruit gehold maar Raf was nooit goed en ook nooit goedkoop op computer gebied.

Zullen wel meer van dit soort ketens omvallen, de media markt is "goed genoeg" voor velen, en de rest heeft onderhand wel geleerd online te kopen.

Heb zelf echt geen verkoper van 16 meer nodig die mij eens gaat vertellen hoe een computer werk.
Deed ik altijd als ze hun magazijn verkoop hadden in februari
Jammer om te lezen dat RAF (wederom) zal verdwijnen.. maar het is feitelijk ook eigen schuld, dikke bult.. ze hadden hun 'status' nooit moeten verloochenen.

Zelf heb ik er in het verleden gewerkt en korte tijd zelfs leidinggevende van de technische dienst geweest. Toentertijd kon je als klant er van uitgaan dat je topadvies en dus topkwaliteit kocht, maar al snel breidde RAF zich uit met het low-segment van audio en computers, waar men uiteindelijk hun vingers aan gebrand heeft.. Technisch personeel en vakmensen gingen weg en er kwamen onkundige jochies voor terug.. heel jammer.

2 jaar geleden wilde ik bijvoorbeeld nog een nieuwe receiver kopen en had mij georiënteerd via het internet, maar was over een enkel technisch detail niet helemaal zeker.. ik dus richting RAF om daar eens dat laatste technische detail te bespreken.. ervan uit gaande dat ze het daar wel zouden weten.. kortom, in de winkel werden mij verhalen verteld, waaruit ik direct kon opmaken dat meneer de verkoper een hele lange nek had waar enorm slap uit geluld werd.. als je iets niet weet als verkoper, ga dan geen sprookjes vertellen aan je klanten.. uiteindelijk de juiste receiver maar via internet elders besteld.

Vroeger, in de hoogtij dagen, kon je er voor een 'appel en een ei' (werkelijk!) in de uitverkoop de prachtigste apparatuur kopen, maar sinds het verdwijnen van de top hifi-status kan dat niet meer.. de dagen dat mensen er met slaapzakken voor de deur lagen was al lang niet meer.. RAF is geweest, mooie dagen, maar de massa-consumering en alles mag niets meer kosten heeft hen de nek omgedraaid..

Wie-o-wie durft nu nog een kwalitatief hoge hi-fi zaak op te zetten?
Tsja, het klinkt lullig maar de tijdenvan SACD zijn voorgoed voorbij net zoals het vroegere opnemen op 38cm volspoor (bij wijze van spreken) tegewoordig is het MP3 128Kb wat de klok slaat en kan men in principe voldoen met een zinken emmer en daar een japans speakertje(uit d ejaren 60 & 70) ingebouwd, Ik heb hier nog JVC staan uit vroeger jaren toen kwaliteiit nog kwaliteit was, net zoals zeer grote Technics boxen uit de 70er jaren en het is bedroevend hoe daar een MP3 op klinkt, zelfs op 192, 320 of Variable bitsnelheid. Dat is wel eens anders geweest met SACD en de oude grammofoonplaat met Klassieke muziek en goed persing. Dus ik ben bang dat de jongeren onder ons al een b.v. setje van Creative labs met twee hoogspeakertje en een zogenaamde Basreflex al duur genoeg vind en dat is natuurlijk geen kwaliteit vergeleken bij de 60 en 70er jaren apparatuur waar men zich in allerlei formules moest wentelen om een fatsoenlijk reflexkast of 3 weg systeem te kunnen bouwen.
Als ik zie wat tegewoordig al voor kwaliteit gezien wordt heeft RAF Hifi een gigantische overkill in prijzen en speakerafmetingen waar wij vroeger van droomde, dus prijs je je uit de markt, wat zeer bedroevend is, want ik heb ook altijd bij RAF of HOBO gekocht en dat kosste handen vol met geld, maar dan had je ook een stuk kwaliteit.
Tis eigenlijk andersom. Vroeger klonk de mainstream apparatuur absoluut bagger en loonde het om veel uit te geven voor kwaliteit, puur om niet tussen ruis, rumble en gekraak door muziek te hoeven zoeken.

Tegenwoordig is het mainstream spul (in elk geval tot aan de speaker) door geen mens meer te onderscheiden van een setje van 40k euro, en is de high-end markt steeds meer zijn toevlucht gaan zoeken tot placebo's en pseudo-wetenschap (driedubbel uitgevoerde zilveren kabels gesmeed door elven in maanlicht, vinyl/VHS/cassettebandjes zijn analoog en dus beter, dubbelblind testen is nergens voor nodig, etc) om de enorme meerprijs voor een door het menselijk gehoor niet merkbare kwaliteitsverbetering te rechtvaardigen. Zo'n houding spreekt maar een klein publiek aan, en dus wordt het een niche markt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 20:34]

Het is jammer dat de zaak verdwijnt (Ik heb daar in het verleden de nodige spullen gekocht en heb er ooit nog een plezierige middag doorgebracht om de ideale speakerset te vinden - ook daar gekocht natuurlijk) maar het niveau van het personeel zakte wel. Ik kreeg mijn twijfels toen ik na RAF ging voor wat vragen over plasma-tvs. Ik had me in korte tijd ingelezen in de materie maar bleek meer over het onderwerp te weten dan dan de verkoper.
Anoniem: 50893 19 maart 2010 16:04
Ben zelf al 28 jaar een tevreden klant bij RAF geweest en ben bij hun klant gebleven vanwege de hoge mate van service en was altijd gecharmeerd van hun dienstverlening in de luisterkamers. Kopje koffie erbij, niet opgestelde speakers uit het magazijn halen en aansluiten en degelijke achtergrond informatie, kennis, van de produkten.

De tijden zijn veranderd en ik denk dat RAF, ondanks haar goeie wil, uit hun voegen is gegroeid. Een aparte winkel voor DVD/CD, computers en Bose zijn naar mijn mening kostenposten die niet of nauwelijks voldoende omzet kunnen genereren. Met name hun computerwinkel heb ik persoonlijk altijd gehekeld, te duur en weinig kennis van zaken van het personeel. Hun TV showroom was een goeie aanvulling op home entertainment waardoor ze bezoekers een ervaring konden laten delen die niet of nauwelijks bekend waren met de mogelijkheden die voor handen zijn.

Hun service was altijd uitstekend. Weinig/geen problemen met garantie afwikkeling, een goeie eigen technische dienst en aan huis geleverde spullen werden netjes aangesloten en geinstalleerd. Wilde je een TV scherm laten neerkomen vanuit je plafond dan hadden ze goeie bedrijven aan zich gebonden die dat konden realiseren tegen markt conforme prijzen.

RAF, met name in de oude tijd, was goed vertegenwoordigd in het audio segment die je destijds bij de gewone winkels niet tegen kwam, behalve dan bij andere audio specialisten. Veel merken speakers en versterkers stonden altijd opgesteld om je zelf de diverstiteit te laten ervaren. Natuurlijk betaal je in de eindprijs voor dit soort mogelijkheden en service maar schijnbaar is dat niet meer zoveel "waard". En zoals eerder gesteld, inderdaad werd de winkel met name de laatste jaren gebruikt als test room waarna veel mensen online tot aanschaf over gingen. Erg jammer want als RAF zijn deuren sluit is dat een verlies.

Ik denk dat ze de meeste kans maken als ze doorgaan in afgeslankte vorm en zich concentreren op audio/video/home entertainment. De rest van de activa moeten ze wegdoen, dat is nooit hun core business geweest en is nooit van de grond gekomen. Verder moeten ze meer hun best doen om de doelgroep aan te spreken die voor hun van belang is, de audio liefhebber met de bredere beurs die niet kijkt op een paar centen.

Verder was het altijd wel leuk dat ze in een soort van afgeslankte vorm een soort van firato beurs organiseerde op hun hoofdkantoor, vroeger beter bekend als de audio beurs in de RAI/Amsterdam. Dat zijn toch de extra dingen die gewaardeerd worden door een consument die verder kijkt dan "dozen" schuivers. Maar goed, al met al zou het jammer zijn als ze moeten opdoeken want goeie HiFi speciaalzaken met een degelijke service en luisterkamers worden zo steeds schaarser. En om eerlijk te zijn, daar kan een Media Markt echt niet aan tippen, mischien qua prijs maar zeker niet qua beleving, ook niet qua merken aanbod.

Als het zo doorgaat houden we straks winkelloze straten over en rijden we straks met zijn allen naar de grote gebouwen van aanbieders. Mooi voorbeeld zijn de grote woon malls die amper nog omzet kunnen behalen omdat de huurkosten niet meer opwegen tegen de inkomsten. Ook deze kunnen steeds moeilijker overleven en zegt genoeg. Internet is een geweldig medium maar als ik ze hoe het internet al de afgelopen 10 jaar het straatbeeld hebben veranderd vind ik het persoonlijk er niet op vooruit zijn gegaan. Vele bestellen bij "winkels" die vanuit een huis opereren. Winkelen, het is zo "gezellig" geworden :)
Een aparte winkel voor DVD/CD
De DVD/CD winkel heeft (als ik het allemaal goed zeg…) de naam RAF in licentie genomen, maar staat verder zakelijk los van het RAF-imperium. Vandaar dat die winkel nog open is.
Als het zo doorgaat houden we straks winkelloze straten over en rijden we straks met zijn allen naar de grote gebouwen van aanbieders.
Die binnensteden mogen anders best wel wat rustiger worden op zaterdag.

Beter voor t milieu ook, geen miljoenen mensen meer die super inefficient hun eigen spullen van winkel naar huis lopen te transporteren.
Anoniem: 50893 @Dreamvoid22 maart 2010 03:10
RAF lag niet in de binnenstad maar juist aan de rand van Amsterdam. RAF had er ook voor gezorgd dat je er een voor dubbeltje per uur kon parkeren en als de tijd verlopen was dan liep het personeel naar je auto em er een nieuw parkeerkaartje in te leggen.

En hou eens op met het milleu gedoe. Als de mensen echt schoner willen rijden kopen ze wel een auto met een A label, minder uitstoot, meer kilomerters per liter en geen BPM heffing. En jij wil lekker zware grote diesel uitstoters op de weg meer laten rijden om het produkt dat je aanschaft bij je op de deurmat te laten bezorgen.

Maar je wijkt af van het feit dat je straks geen keuze meer kan voelen en beleven in een winkel en daarmee dreigt het marktsegment van de betere audio kwaliteit te verdwijnen. Dus jij wil straks online een produkt kopen die je niet kan "beleven" en als het niet bevalt stuur je het weer terug met die vervuilende diesel vrachtwagens.

Maar goed, ik blijf nij mijn mening, RAF is al decennia lang een begrip en weer gaat een stukje verloren en doet een stadsbeeld geen goed maar ook consumenten die ff chill wat, niet doorgaans, systemen/merken wil beluisteren gaat verloren en komt nooit meer terug. En of je nu naar RAF rijd of de grote ketens zoals MM, de vervuiling blijft hetzelfde. Je opmerking slaat dus als een l*l op een drumstel. Maar goed, anderzijds, als dat is wat de consument wil, steeds meer thuis het soul uitzoeken achter de PC dan ik alleen maar stellen dat we steeds meer vervreemden van een leuk dagje uit. Blijf maar lekker 24/7 in je hok zitten en ga daar maar eens het plezier van uitzoeken, onmogelijk, ervaren ;)

De iegenaar zal er niet rouwig om zijn, die heeft zijn zaakjes al lang op het droge maar juist voor een gepassioneerde zakenman is het een schok dat hij zijn passie moet laten vallen, de consument de gelegenheid te geven om kwaliteit te ervaren op een objectieve manier, bij RAF werd je niets opgedrongen en je werd net zo goed behandeld als je een setje nearfield monitors kocht van 1000 euro of een set van 100.000 euro, dat was altijd de kracht van RAF. Niets geen advies om je produkten te "slijten" waar de meeste winstemarge op werd behaald maar puur je eigen set samen stellen waar "jij" het meeste plezier aan beleefde.

Een triest verlies voor de audiowereld. Nu wil jij relaxed een set uitzoeken achter de PC met een kop koffie naar aanleiding van de specs van speakers en verstereks. Good Luck. En een laatste leuk gegeven, de internet business is al op zijn retour, de consument wil al lang weer terug naar degelijke winkels.
Niet vooruitbetalen in ieder geval, maar dat is toch iets waar je altijd even over na moet denken, zeker als het om grotere bedragen gaat.
Je kunt nog steeds kiezen voor vooruitbetalen. Wat ik alleen niet meer doe sinds een aantal webwinkels op rij failliet ging (niet gekocht, maar toch) is betalen voor de order binnen is. Ik ben nog maar één webwinkel in de PW tegengekomen die de order pas behandelt als je betaald hebt - daar kom ik dus niet meer. Bij alle andere kun je gewoon het geld overmaken wanneer je wilt, dus nadat je bestelling bij hen binnen is. Meestal wordt dan dezelfde dag nog verzonden; de kans dat de shop precies op die dag failliet gaat lijkt me meestal verwaarloosbaar.
Ik weet niet precies welke shops jou producten leveren waarbij je achteraf mag betalen. Maar als ik even snel kijk.
Alternate - betalen voor verzending
Cool-prices - betalen voor verzending
Coolblue alle shops - Betalen voor verzending
Computerland - betalen voor verzending.

En dat zijn zomaar een paar grote partijen, volgensmij is de shop die je levert op rekening eerder de uitzondering op de regel.
De truc is waarschijnlijk dat deze shops direct vanuit de leverancier leveren. Dus het process is als volgt
- Jij besteld
- Shop controleert beschikbaarheid en prijs bij leverancier
- Jij betaald
- Shop betaald leverancier
- Leverancier stuurt product direct naar jou toe
- Shop houdt geld over ;)

In de wereld van de webwinkels zijn voorraad en betalingsrisico vieze woorden ;)

Krediet van de shop bij de leverancier en bank is er dus niet of slechts in beperkte mate.
Coolblue heeft zelf voorraad hoor. Hoe kunnen ze anders "voor 22:00 besteld (en betaald), morgen in huis" doen ;)
Geautomatiseerde dropshipments?
Maar Coolblue is inderdaad groot genoeg om een voorraad te houden.
Hoezo geen krediet bij de leverancier? De meeste shops zullen een krediet hebben bij de leverancier, anders moeten zij ook vooruitbetalen aan de distri en dat brengt extra vertraging met zich mee.
De meeste grotere shops zullen inderdaad gewoon op krediet kunnen bestellen. De gemiddelde webshop moet echter bij bestellen gewoon direct betalen. Met zaken als iDeal hoeft dat helemaal geen vertraging met zich mee te brengen.
Apart, een webwinkel mag aan particulieren maximaal 50% van de koopsom als vooruitbetaling vragen. Ik kan het betreffende wetsartikel helaas niet vinden.
Toch grappig dat ik geen enkele webshop kan vinden waar ik als particulier wegkom met een aanbetaling van 50%.
zelfs dan zouden ze mogelijk nog kunnen leveren. Al mag het misschien niet meer.
Zonde! Dit zijn winkels waar bijna altijd de verkopers echt verstand van de goederen hebben. En waar ze moeite voor je willen doen.

Ik was opzoek naar een nieuwe projector voor thuis en kon niet slagen in eerste instantie. De verkoper opperde dat hij nog wat meer voor me wilde uitzoeken en me eventueel te bellen. Zo gezegd zo gedaan en 2 dagen later werd ik gebeld. Een afspraak gemaakt en nog bijna 2 uur met de verkoper staan praten. Hij had 4 keuzes die hij eerder niet had staan gewoon besteld en klaargezet. Tja, dat je dan misschien iets meer moet betalen (ok soms veel meer) heb ik persoonlijk dan wel voor over. Maar de service is altijd top geweest.
Klopt de service daar was altijd top. Ik kocht vooral spullen bij de Pro Audio.

Maar met winkels als Mediamarkt en het internet waren de prijzen die RAF vroeg belachelijk hoog. Tja, je betaalt voor de service waarschijnlijk
Het "probleem" in de huidige tijd is dus dat velen van de jongere generatie juist niet alleen het internet gebruiken om hun aankopen te doen, maar ook om zich te laten informeren. In een winkel weet je dat je één verkoper te spreken krijgt die met commissies werkt. Nu zal ik zeker niet stellen dat het internet neutraal is, maar door de grote verscheidenheid aan websites kan je over hetzelfde product een veel beter idee krijgen dan dat die ene verkoper je kan bieden.

Het enige voordeel van een fysieke winkel is dat je er zo maar binnen kan stappen wanneer je problemen hebt met je product. Maar voor zowel de prijs en het advies is het niet meer nodig. Al snap ik wel dat sommige mensen behoefte aanhet persoonlijke contact hebben, en dat ze de goederen eerst in handen willen hebben.
Niet alle verkopers werken met commissie/bonus.
Anoniem: 297376 @Ves19 maart 2010 17:23
Niet altijd hoor. Ik heb een paar maanden geleden voor een klant een plasma-setje samengesteld bij Mediamarkt (met allerlei magazijnkortingen, laatste exemplaren, 'nergens goedkoper meneer').

Toch nog even bij Raf gekeken en daar kreeg ik dezelfde spullen zonder problemen voor een paar honderd Euro minder. En voor een zeer acceptabel bedrag kwamen ze het scherm nog ophangen en de boel aansluiten ook.

Maar goed, dat kon blijkbaar niet uit…

Bij Mediamarkt moet je altijd HEEL ERG uitkijken, want ze zijn (een enkele aanbieding daargelaten) zeker niet goedkoop.
Ik vraag me af in welke mate zo'n verbreding een zaak als deze nu echt goed doet. Je gaat dan toch meer concurreren op het aanbod van het scala aan producten. Daarmee ga je toch wat meer de concurrentie aan met een keten als MediaMarkt, die op meer plekken zit. Terwijl RAF moe(s)t het toch hebben van de wat betere producten.
Het gevolg is dat de echte fanatiekelingen de zaak links laten liggen en het gros van de mensen vooral schrikken van de prijzen of juist het aanbod nog te beperkt vinden. Dat je dan zaken dicht moet gooien op het web door moet gaan is dan een logisch gevolg. Ik vermoed dat de rol van RAF in die vorm toch meer zal degraderen tot geavanceerde webshop, of ze moeten toch nog een echte value added service bieden, zoals het afleveren van producten en thuis uitproberen.
Persoonlijk vind ik het jammer dat ze zo naar een breder scala aan producten moesten gaan. Ik ga voor de wat serieuzere smaak spullen (zoals speakers) toch echt graag naar een winkel en luister/bekijk het daar. MediaMarkt vind ik een te beperkte keuze per product hebben (en alleen de mainstream). Dus daarmee wordt Hobo toch wel meer en meer the place to be voor mij. (Zij hadden RAF Kampen in November al overgenomen en hebben het computergebeuren eruit gegooid.) Vul dat aan met het thuis kunnen uitproberen en ik ben een gelukkig mens.
Ja, mee eens.

Kijk je kunt als Raf wel muizen gaan verkopen, maar de Media markt heeft gewoon een schap vol staan. Daar concureer je dus niet mee, maar ondertussen nemen ze wel ruimte in, grijpen mensen mis omdat je toch niet de ene heb die zij willen en wat dan?

Computers valt uberhaupt weinig eer aan te behalen. Je verkopers zijn of the dom, of te slim. En prijs is alles met computers omdat het toch allemaal troep is. Je hebt echt geen top modelletje dat nu die berekeningen net iets accurater doet dan de goedkope versies.

PC's is boxen verschuiven. Dat vraagt om lage prijzen en snelle afhandeling. Eigenlijk wil je helemaal geen PC winkel. Daar komen alleen maar mensen die een uur nodig hebben van je verkoper en dan online de goedkoopste kopen.
Dus daarmee wordt Hobo toch wel meer en meer the place to be voor mij.
Dat zal dan neem ik aan de fysieke winkel zijn? Bij winkelketens die het niet voor elkaar krijgen hun site zonder www. toegankelijk te maken heb ik persoonlijk nooit zo'n goed gevoel. http://www.hobo.nl werkt wel, maar http://hobo.nl niet...
[...]
Dat zal dan neem ik aan de fysieke winkel zijn?
Inderdaad, dat is juist bij producten waarbij gevoel en smaak een rol spelen belangrijk naar mijn mening. Dat je niet sterk online bent vind ik voor dat soort zaken minder belangrijk, daar ligt de waarde (nog) niet. (Hoewel het natuurlijk interessant is als je op het web laat merken kennis van zaken te hebben. Maar met de shakeout krijg je dat je ermee wegkomt om een simpele website te bieden. Je bent in het wat serieuzere segment één van de weinigen die nog een fysieke winkel heeft met een goede testruimte.)
Beetje een saai argument hoor.. Ja, het is slecht, maar Hobo is een pure HiFi winkel, geen die-hard web bedrijf. Hobo is een uitstekende winkel waar ik liever langs loop dan de RAF. Stukken minder dozenschuiverig (dat hangt er natuurlijk wel vanaf wie je spreekt @ RAF)..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116571 op 22 juli 2024 20:34]

Hier in Kampen is de RAF-winkel ongeveer 4 maand geleden verder gegaan als Hobo. Persoonlijk vind ik het jammer dat ik mijn Apple leverancier nu kwijt ben. Ik woon namelijk op loopafstand. En mbt de prijzen bij RAF: deze waren altijd goed onderhandelbaar. Gelukkig in ieder geval nog een kwaliteitswinkel voor Hifi in de buurt...

edit: was alweer 4 maanden geleden...

[Reactie gewijzigd door dlare op 22 juli 2024 20:34]

Ik ken de fysieke winkel niet en moet dus afgaan op hun website. Op basis van de website zou ik niet snel afreizen naar een andere plaats om de winkel te bezoeken. Hetzelfde geldt overigens voor de OS Commerce-webwinkel van Raf wat mij betreft.
There, fixed that for you :)

Het toevoegen van een binding is een kleine moeite.

[Reactie gewijzigd door Christiaan op 22 juli 2024 20:34]

Anoniem: 282265 19 maart 2010 15:55
Ook voor advies kijk ik op internet. Een mening van meerdere mensen op een forum mbt op electronica vertrouw ik eerder dan de eerste de beste verkoper van Raf of welke winkel dan ook. Als je een beetje goed kan filteren weet je wat wel en wat niet geloofwaardig is. De consument vergaart zodoende de nodige kennis zelf om een objectieve(re) keuze te maken ipv een verkooppraatje van een willekeurige medewerker.

De toekomst is of kopen bij een Mediamarkt (snel, makkelijk, kleine uitgaven) of via een webwinkel (specifieke en duurdere uitgaven).
Goed, maar nu gaan we even terug naar de core business van RAF, namelijk audio. Jij wilt een nieuwe versterker hebben voor bij je bestaande luidsprekers. Het zal erg lastig worden om online iemand te vinden die jouw specifieke wensen kan invullen. Bij een winkel als RAF kun je je spullen meenemen en gewoon luisteren. De verkoper is aanwezig omdat hij weet dat je merk X wat scherper is dan merk Y en merk A heeft een wat warmer geluid dan merk B. Op die manier kun je vrij snel iemands perfecte set samen stellen. Dat ga je geheid verliezen wanneer je online advies vraagt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.