It's en Modern.nl gesloten, moederbedrijf dreigt om te vallen

IMpact Retail heeft uitstel van betaling aangevraagd en de vestigingen en websites van het bedrijf zijn gesloten. Het concern is het moederbedrijf van It's Electronics, PrijsTopper en Modern.nl. IMpact Retail onderzoekt een doorstart.

"De directie van IMpact Retail, het moederbedrijf van It’s Electronics, Modern.nl en PrijsTopper, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat betekent op dit moment dat onze winkels en webshops gesloten zijn", meldt IMpact Retail in een mededeling, waarin over een 'reorganisatie' wordt gesproken. De surseance heeft gevolgen voor de dochterbedrijven van het concern: It's Electronics, PrijsTopper en Modern.nl.

"De 980 medewerkers van IMpact Retail hebben maandagavond persoonlijk te horen gekregen dat ze dinsdag niet op hun werk hoeven te verschijnen", aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover Tweakers.net. "Dinsdag stelt de rechter een bewindvoerder aan en die gaat met de directie overleggen hoe het verder moet." Dan moet ook duidelijkheid komen over de salarissen van de medewerkers, die over de maand januari nog niet zijn uitbetaald. De directie van IMpact Retail onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart en er zouden zich hiervoor al 'diverse partners' hebben gemeld.

Wie een product heeft besteld of in reparatie heeft, zou persoonlijk bericht krijgen van de vestigingen. Klanten van wie de gegevens nog niet bekend zijn, wordt aangeraden een webformulier in te vullen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-01-2011 • 09:55

248

Submitter: rvdm

Reacties (248)

248
240
104
1
0
38
Wijzig sortering
Megapool, RAF en nu IT's.

Niet ten nadele van de werknemers, maar de gemiddelde consument is aan het verjongen. En deze generatie laat zich geen appels meer voor peren verkopen. Een avondje googlen over een product wat je nodig hebt maakt je na 1 uur meer expert dan de gemiddelde tiener of babyboomer die daar werkt. Dus waarom zou je dan nog als consument een hogere marge betalen op een product wat op internet gemiddeld 10% goedkoper is? Voor de kennis of "service" die je in de winkel krijgt? Daarnaast, de zgn winkelier die daar producten verkoopt heeft totaal niets met het product en denk alleen aan zijn verkoop targets en lult alleen mee met de klant. Als een echte verkoper dus, en in dat geval zit er geen verschil tussen de outbound callcenter medewedewerker of de verkoper van een wasmachine of auto.

IT's, BCC, Mediamarkt & Saturn zijn in mijn ogen hetzelfde laken een pak. De verkoper heeft geen liefde meer voor de winkel en al zeker niet voor het product. Dat is meteen ook het probleem van deze megaconcerns. Ik weet niet of iemand de laatste tijd nog in de BCC is geweest, maar ik denk dat dat de volgende is die surseance van betaling mag aanvragen. Het ziet er niet meer uit en de laagste prijsgarantie is ook een farce. Probeer daar maar iets te krijgen voor dezelfde prijs als de mediamarkt, daar trappen ze ook niet meer in.
Mee eens, tegenwoordig weet de consument meer over een product dan de verkoper zelf, heb het meerdere malen ervaren. Media Markt ga ik heen voor de prijs, want voor expertise durf ik met zekerheid te zeggen dat slechts een enkeling per afdeling je juist kan voorlichten en/of adviseren.
je gaat naar mediamarkt voor de prijs ?
je bent toch niet gek ?

vaak is een BCC of Mikro elektro ( lokale winkels hier in Middelburg ) een stuk goedkoper dan Mediamarkt, weet het personeel ook nog tijd voor je te maken ( ipv onderling met elkaar staan lullen over hoe dronken ze wel niet waren van het weekend ).
ik ga soms naar de mediamarkt om een product even in mijn handen te houden voordat ik het op internet bestel, maar kan me geen reden bedenken om bij de mediamarkt iets anders te kopen dan af en toe een game/cd/dvd die in de aanbieding is...
je gaat naar mediamarkt voor de prijs ?
je bent toch niet gek ?


Ja, met zo nu en dan een lagere prijs dan in de Media Markt zelf, dus dan gaat de prijs omlaag. Idd zijn game/cd/dvd vaak goedkoper dan bijv. FRS, al is het al een voordeel dat het onbevingerd en bekrast is. En als de prijs daar te hoog is gaan ze alsnog omlaag.
de gemiddelde consument is aan het verjongen
Uh, wat? :?

(tis eerder dat de consument gewoon slimmer wordt, vroeger moest een onwetende fabrieksarbeider zich door de lokale electroboer laten voorlichten hoe een wasmachine werkt, tegenwoordig is men goed genoeg opgeleid om een handleiding te kunnen begrijpen en koop je spullen dus online)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 17:45]

Verjongen, niet als jongere mensen. Maar een nieuw soort consument met frissere ideeen over hoe ze consument zijn. Dit ongeacht de leeftijd. :-)
Precies, wilde laatst bij de BCC een magnetron kopen, zeiden ze doodleuk dat ik die maar op de BCC site moest bestellen. Ik bedoel....snappen ze daar hun eigen functieomschrijving wel? Vervolgens is die magnetron idd via internet besteld, maar niet bij de BCC.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 25 juli 2024 17:45]

Anoniem: 384321 @TokkieB25 januari 2011 19:07
Tokkie wat lul je nou stroef, waar baseer je op dat BCC ook uitstel van betaling moet gaan aanvragen.
Ik weet niet of je het weet maar BCC en mediamarkt vallen onder 2 retailers die bij de drie grootste electronica retailers van europa behoren

Bij bcc geven ze ook nog steeds de laagste prijsgarantie, maar zoals ze ook duidelijk aangeven gaat dat op voor vergelijkebare!!!! concurrenten. En natuurlijk niet voor (alle) webshops. En dat vind ik ook best wel logisch als je ziet wat voorn winkels ze hebben..
Ik weet niet of je het weet maar zou je eens moeten gaan kijken bij BCC plaza, echt wel een van de mooiste winkels die ik hier in nederland gezien heb. Een verkoper daar vertelde mij dat dat filiaal eerst behoorde tot polectro. Dat vorig jaar overgenomen is door BCC, en zon groot bedrijf overnemen doe je echt niet als het slecht met je gaat. Klets dus aub niet zo uit je nek
Ik baseer dat nergens op buiten mijn eigen mening. Ik kom al 20 jaar bij de BCC en heb er zeker van toen geen slechte ervaring mee. Alleen de laatste jaren vind ik dat de BCC zijn luxe heeft afgeworpen tot een aftandse dozenschuiver. Interieur zegt in mijn optiek veel over een zaak.

De voormalige Polectro zaak waar jij over spreekt is inderdaad een mooie zaak, maar die inrichting is niet dusdanig veranderd sinds de overname. All credits voor polectro dus. Maar als je op het buikslotermeerplein komt of in almere snap je misschien waar ik mijn mening op baseer.

Verder verwacht ik niet dat ze mij de laagste prijsgarantie hoeven te geven bij producten die ik via internet veel goedkoper kan krijgen. Maar verwacht dat wel van de omringende zaken. En dan niet beperkt tot een radius van pakweg 15km.
Ik begrijp nooit zo goed waarom ze winkels dicht doen tot er uitstel van betaling is gegeven; ik snap wel dat je met een dichte winkel minder kosten maakt, maar je hebt ook helemaal geen inkomsten meer. Personeel en huur moeten toch betaald worden, dus laat die winkels dan open, dan genereer je ten minste nog wat inkomsten.. toch?
Niet betaald ontstemd personeel toegang geven tot de winkel en het magazijn, terwijl dat personeel weet dat het bedrijf failliet gaat en ze kunnen fluiten naar hun centen (de komende maanden in iedergeval)

Ik denk dat er meer dan een beetje gestolen zal worden ten compensatie van het salaris. (En terrecht wellicht, maar de curatoren denken daar anders over)

Daarnaast zouden ze alleen de winkelvoorraad kunnen verkopen, want leveranciers stoppen per direct met bevoorrading.

Dan is het ook nog eens lastig verkopen als de klant weet dat garantie en zelfs levering op losse schroeven staan. (Ja mevrouwtje, we komen het morgen bij u installeren, als ik dat tenminste mag van de curator)

En als laatste, moet de boel gewoon dicht om precies te kunnen te tellen wat wel en niet in het bezit is. IT's interne boekhouding is leuk, maar moet gewoon gecontrolleerd worden, dus gewoon alleen opnieuw te inventariseren.
Dat is ook waarom veel (kleinere) winkels gewoon een dag dicht zijn aan het einde van het jaar, puur om te tellen en de boekhouding voor het nieuwe jaar 100% correct te hebben.
De deuren van de It's filialen zijn door de bank voorzien van nieuwe sloten. ;)
Bron: http://www.telegraaf.nl/b...ntslag_It_s_dreigt__.html
Daarnaast zouden ze alleen de winkelvoorraad kunnen verkopen, want leveranciers stoppen per direct met bevoorrading.
Van wat ik vernomen heb was er van de bevoorrading al langere tijd weinig meer over, vanwege openstaande schulden bij diverse grote leveranciers. Aangezien reeds ingekochte voorraad in de apparatuur en gadgets in rap tempo verouderd raakt, zou het natuurlijk funest zijn als dat waar blijkt te zijn: oude voorraad moet er goedkoop uit, want anders gaat het er niet meer uit (want te duur in verhouding tot wat de klant bij andere zaken voor dat geld kan krijgen). Resultaat is dat je tegen de inkoopprijs aan moet gaan verkopen en enkel genoeg winst kunt maken om gelijk te spelen...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 25 juli 2024 17:45]

Anoniem: 98216 @Rapier25 januari 2011 11:50
Als personeel kan je ook uit de winkelvoorraad spullen tegen fikse korting verpatsen en het cash geld gebruiken als voorschot op je salaris. Oftewel eens dat die winkels niet open kunnen blijven nadat dit nieuws naar buiten is gekomen.
Personeel hoeft niet meer te komen dus die betaal je vanaf vandaag niet meer. Verder zou ik als leverancier niet leveren aan een bedrijf wat zijn toko open houdt terwijl hij uitstel van betaling moet aanvragen.

Aan de voorkant mooi producten verkopen maar aan de achterkant de boel niet meer kunnen financieren. Mooi is dat.

Klote voor het personeel en mensen die nog zaken af te handelen hebben met deze bedrijven. Voor de rest een gezonde ontwikkeling.
Personeel heeft gewoon een contract. Dat ze niet hoeven te komen wil niet zeggen dat er geen loon meer betaald moet worden. De directie beslist immers dat de winkels dichtblijven, niet het personeel.

Verder kan het personeel pas ontslagen worden nadat het UWV een ontslagvergunning heeft afgegeven of de rechter het faillissement heeft uitgesproken.
Van een kale kip kun je niet 'plukken' - hoezeer ze er ook recht op hebben kan niet bestaand geld ook niet worden uitgekeerd. In dit soort situaties duurt het soms heel lang voordat het personeel (en andere schuldeisers) geld gaan zien.
Geld wordt in geval van een faillissement overgenomen door het UWV. Bij mij duurde het twee weken voordat ik een voorschot had.

Achterstallig salaris wordt tot maximaal 13 weken met eventueel terugwerkende kracht uitgekeerd. Aangezien ze hier alleen in januari nog geen salaris hebben gehad, is het voor de medewerkers even vervelend, maar geen ramp.

[Reactie gewijzigd door L-VIS op 25 juli 2024 17:45]

Aangezien ze hier alleen in januari nog geen salaris hebben gehad, is het voor de medewerkers even vervelend, maar geen ramp.

Nou, ik weet niet hoe goedkoop jouw december maand is geweest en of jij geen jaarafrekeningen ontvangt in januari maar ik zou hier zeker niet blij mee zijn en financieel in de problemen komen als mijn januari salaris niet betaald zou worden. Gelukkig werk ik niet bij/voor deze bedrijven.
dit soort problemen kun je altijd hebben, maar die aferekeningen kunnen ook later worden betaald, - als jij nu proactief contact zoekt met deze bedrijven om een opschorting te regelen gaan de meesten wel accord zeker bedrijven als nuon eneko zorg verzerkaars etc. die willen uiteindelijk liever later betaald worden dan helemaal niet... - ik heb zo ooit namens een vriendin die ook op deze manier in de schulden raakte een brief opgesteld aan zo'n beetje alle verzekeraars etc. punt wat ik aanhaalde was. of jullie geven uitstel van betaling of we stappen naar de schuld sanering en jullie kunnen fluiten naar je geld.. het heeft 3 maanden geduurd voor ze een nieuwe baan had, effectief betaalde rente 0 euro.
@Elmo_nl:
Er staat ook bij mij duurde het twee weken voordat ik een voorschot had van het Uwv. Ondanks een dure december maand, moet het voor de meesten toch wel lukken om twee met je spaarcenten uit te zitten, toch? Anders zou ik eerst daar naar gaan kijken. Daarom is het ook niet meer dan vervelend.

Mocht het idd langer duren (zeg 3 maand). Ja dan kan ik me wel voorstellen dat je in de problemen komt. Maar twee weken te laat loon, kom op waar hebben we het over?
stop de kip dan in een oven en dan kun je hem verkopen :+
En als UWV onslagvergunning afgeeft moet de werkgever toch nog 3 mnd ofzow uitbetalen?
Dat is bij 'normaal' ontslag, maar die 3 maanden geld is er in dit geval bij de werkgever niet.
Ook bij faillissement kan er nog redelijk lang uitbetaald worden. Hangt o.a. van de duur v/h dienstverband v/d werknemer af. Je kunt geloof ik maximaal ergens tot in de 9 maanden uitbetaald krijgen, inclusief pensioenopbouw etc.
Waar komt dat geld dan vandaan?
De belastingbetaler, waarschijnlijk.
Als dat het geval zou zijn geweest (meer inkomsten dan uitgaven) dan hadden ze ook geen uitstel van betaling hoeven aan te vragen. :)
Maar een groot deel van die uitgaven zijn er nog steeds, maar de inkomsten zijn nu terug naar 0. Dus tenzij de inkomsten lager zijn dan de niet-vaste kosten (elektriciteit en misschien water is het enige wat ik kan bedenken, de rest is volgens mij vast of wordt iig gedeeltelijk gedekt door de inkomsten (pinkosten bv)) lijkt het mij wel degelijk voordeliger om nog door te draaien. Dat deden wij 2 jaar geleden ook bij het faillissement, en toen de doorstart er kwam waren we nog steeds aan het draaien.
Omdat het opendoen van winkels zonder stock moeilijk licht. Zeker met de verplichtingen van een bedrijf. De wettelijke waarborg is niet gegarandeerd, je hebt geen ondersteuning van leveranciers etc.
Het probleem is dat, wanneer de webshop (of ieder ander bedrijf) zonder geld komt te zitten, de leveranciers ook niet meer staan te springen om te leveren. Bij een eventueel faillissement staan de leveranciers namelijk achteraan in het rijtje (samen met andere schuldeisers) om hun geld alsnog te vangen. Belastingdienst en personeel (salaris) gaat namelijk voor...
Om de kosten van de curator nog maar buiten beschouwing te laten! De curator huurt op zijn beurt weer (externe) accountants in om de waarde van de boedel op te maken. Hier worden ook de nodige centen aan besteed.

Om nog maar niet te spreken over de duur van een faillissement. Bij een dergelijk groot concern duurt de afhandeling van een faillissement - mits er geen doorstart gemaakt wordt - makkelijk enkele jaren. Een leverancier zit ook niet te springen om slechts een klein deel van de opeisbare schuld drie jaar naar dato te ontvangen.
Het personeel heeft in januari geen salaris gekregen, ik denk dat het dan lastig wordt om je winkels open te houden.
Het salaris wat je IN januari krijgt krijg je meestal in deze week van de maand. Uitbetaling is altijd op de woensdag of donderdag dus zo gek is het niet dat ze nog geen salaris hebben gezien deze maand. Heb ik ook niet en jij waarschijnlijk ook niet.
Hoezo wordt dat altijd op woensdag of donderdag in de laatste week? Ik krijg m'n salaris altijd op de 21e, of de eerste werkdag daarna als het in een weekend valt. Elk bedrijf bepaalt dat zelf.
Zolang het maar 2 dagen voor het eind van de maand (dan wel; periode) is. Voor zover ik weet is dat de wet. Werkgevers kiezen over het algemeen dan natuurlijk voor een zo laat mogelijk moment. (Als je veel werknemers hebt kan iedere dag extra rente ontvangen natuurlijk een behoorlijk bedrag zijn)
Ik heb mijn (overheid) salaris gister al netjes ontvangen ;)
@hierboven en daarboven

Ik zie een patroon. 2de helft van de maand dus. Personeel van deze zaken weet zelf het best of ze deze maand wel of niet betaald hebben gehad. Ik reflecteerde alleen mijn situatie. Laten van een mug geen olifant maken.
En als ze vervolgens niet kunnen leveren omdat de leveranciers eerst geld willen zien ben je als klant het haasje. Tenzij het natuurlijk om de winkelvoorraad gaat alleen dan zit je weer met de garantie.
Ga jij bij zo'n winkel kopen dan? Teveel onzekerheden over garantie afhandeling. Daarnaast, de IT's hier in Eindhoven op De Hurk is vaak weinig publiek. Of het moet een gezin zijn die daar een halve dag aan het theeleuten is. OVerigens wel vriendelijk personeel (de jongere garde) en er valt wat te onderhandelen.
Dat ligt er maar net aan. Als jij met het openhouden van die winkels meer kosten genereert dan diezelfde winkels je aan inkomsten opleveren, dan draai je natuurlijk nog meer verlies.
Anoniem: 339677 @Pixeltje25 januari 2011 14:45
Schuldiesers eisen vanaf het moment van de 'uitstel van betaling' dat de winkels op slot gaan, dit zodat het risico lager is dat zij niet hun geld terug kunnen vorderen.

Principe: van een kale kip kun je niet plukken
"De 980 medewerkers van IMpact Retail hebben maandagavond persoonlijk te horen gekregen dat ze dinsdag niet op hun werk hoeven te verschijnen"

Lekker op tijd dan, ik hoop voor de medewerkers dat er al geruchten waren zodat ze zelf op zoek konden naar een andere baan.
Ze hadden het ook vorige maand kunnen zeggen, maar dan zou het bedrijf zeker weten om gaan vallen.
Natuurlijk kijken ze hoe lang ze nog door kunnen gaan. Wie weet komt er nu een doorstart en kunnen veel medewerkers alsnog aan de slag.

Denk dat je je beter kan afvragen waarom het zo slecht gaat. Misschien zijn de marges in deze secotr wel extreem laag. Werk je met winkels en veel personeel dan heb je toch ook aardig wat kosten.

Laat ik eens een schatting doen. 980 werknemers á 30.000 gemiddeld (kosten voor werkgever met sociale laster) Dan kom je al uit op een kleine 30 miljoen aan kosten. Daarbovenop nog kosten van gebouwen, ict, auto's electra enz enz. Tel daar ook nog eens een dik bedrag bovenop. Je zit al snel aan 40 miljoen vaste kosten.

Je moet dan al een leuke omzet hebben om die kosten te kunnen dekken, zeker met de krappe marges die ze in hun sector hebben.
Tja, ze zijn ook niet erg bewust van kosten daarzo.
Modern.nl laad nu nog eerst helemaal, inclusief rich content, lekker veel data dus. Om vervolgens een prachtig transparante overlay er overheen te gooien met een simpel tekstbericht waarin de aankondiging van het faillissement staat...

Je zou toch denken dat iemand in geldproblemen beter op de centen let...
alsof zij geen vast bedrag betalen voor een x aantal gig dataverkeer per maand. Met zo'n melding op de site blijf je plakken op de homepagina ipv een gemiddelde 7 a 15 pageviews, dus hun dataverkeer zal de komende dagen niet superhoog liggen. Bovendien zijn de dataverkeer kosten nou niet direct de 1e kostenpot waar ze mee in hun maag zitten lijkt me.
Je strekking klopt misschien, maar tussen die 980 zit een hoop zaterdagkracht hoor, aan FTE's kom je misschien tot de helft.
ja, maar niet bepaald leuk om te horen dat je de volgende dag niet meer hoeft te komen. en niet iedere medewerker heeft een idee (of de interesse) wat er binen het bedrijf op financieel gebied aan de hand is.
meestal weten ze het niet eens van hun eigen vestiging..
980 werknemers á 30.000 gemiddeld (kosten voor werkgever met sociale laster
Grapjas, dat lukt je tegenwoordig niet eens in India meer, zulke lage loonkosten. Een simpele verkoper is al minimaal 35k bruto, en doe dat maar x3 voor de werkelijke werkgeverskosten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 17:45]

Een groot deel vanhet personeel bij It's zijn scholieren/studenten die tegen het jeugdloon werken.

Dus die loonkosten vallen best mee.

It's werkt met een provisie systeem, dus het basisloon is erg laag, en personeel krijgt geld voor de verkopen die ze doen.
Vandaar dat ze aan het eind van de maand ook volledig je kont in probeerden te kruipen, en je heel goede deals kon maken. :P
[...]

Grapjas, dat lukt je tegenwoordig niet eens in India meer, zulke lage loonkosten.
- lol whut??? wat betaal je aan sociale premies? 1/4, 1/3 hooguit??

bij 33% verdiend iemand dus 30.000 / 12 = 25000 bruto = 1500 netto
daar kom je makkelijk mee uit omdat een deel geen full-time werkt, en omdat een ander deel gewoon geen top salaris krijgt (minimum loon is een stuk lager dan 2500 per maand)
Het gaat ook over de kost voor de werkgever. Een werknemerskost van 30k/jaar betekend een brutojaarloon voor die werknemer van ~10k (afhankelijk van het land). Dat is ~€830 per maand bruto.
Een werknemer kost heel wat meer dan alleen zijn sociale premies he - pensioen, doorbetaling bij ziekte/zwangerschap/ontslag, dertiende maand, vakantiegeld, training, werkplek, etc. Kijk voor de grap maar eens bij een beursgenoteerd bedrijf (of ander bedrijf met een openbare cijfers) wat de salariskosten zijn, en deel dat door het aantal werknemers. Bij mijn vorige werkgever (6000 mensen) was dat al ruim 75.000 euro, en dat waren voornamelijk laaggeschoolde mensen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 17:45]

Jij werkt zeker in de IT? Modaal salaris in nederland ligt op 32k bruto en dat is het gemiddelde van iedere werknemer in nederland, dus inclusief de extremen zoals profvoetballertjes. Een gemiddelde HTSer met 10 jaar ervaring zit daar zo'n beetje op. De salarissen in de winkelbranche voor een verkoper liggen toch echt een stukje lager hoor! en 2 a 3x kom je inderdaad op het tarief uit wat wordt doorberekend aan klanten in de de consultancy, maar daarin zit ook de winst, back-office en wachttijden verrekend. voor personeel in een winkel is de eerder genoemde 30-50% veel realistischer hoor
De marges zijn niet laag...

Ik praat met gemak 200-300 euro van een nieuwe tv af die een winkelprijs heeft van 1400-1500 euro.. zowel bij It's als bij EP krijg je dat voor elkaar met een beetje goede babbel.

Als je zoveel geld eraf kan babbelen, dan zijn de marges wel redelijk hoog te noemen... want zelfs na die korting zullen ze nog wel winst overhouden.
en daarom zijn ze nu failliet :+
En nu wat serieuzer in deze handel is het vanuit historie normaal geworden om te handelen over de prijs. echter ik weet uit de praktijk dat de marge ongeveer zo'n 20/30% (aanbiedingen soms zelfs tegen inkoop prijzen) is maar daarvan moet alles worden gedaan, hoofdkantoor, winkel en alles wat erbij komt. Dit is veel en veel minder dan bijv. schoenen en kleding. Alleen daar is het niet normaal om om korting te bedelen. echter daar ligt de marge tussen de 50 en 200%.

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 25 juli 2024 17:45]

Klopt, maar op dit moment ligt de gemiddelde marge zelfs onder de 20% wat gewoon ongezond is.
Dat zou mooi zijn..


Dat iedere klant die ik in mijn winkel tref een TV van 14-1500 euro wil kopen bedoel ik dan!

De praktijk ligt echter anders. De meest verkocht beeldmaat is op het moment nog steeds 32". Daar haal je die prijzen zelden.

Nee, een TV van 399,- is realistischer en daar word echt geen 100 euro op verdient. Nog niet de helft! Die topmodellen van ieder merk, die je veelal in de 'stenen' winkels voor dezelfde prijs ziet staan, dat zijn TV's waar iets op verdient word en die zijn nodig om de TV's met de lage marges te kunnen compenseren. Dus "dan daar maar korting op" gaat ook niet werken.

Zelf ben ik werkend bij een elektronicazaak die niet prijs maar service als meerwaarde wil bieden. Als een klant een probleem heeft dan stappen we in de wagen en kunnen we langs komen. Probeer dat maar eens te regelen bij de MediaMarkt of via een online winkel!
30k voor een werknemer? Maak daar maar 100k van

maargoed al die informatie en schattingen zijn natuurlijk nogal irrelevant als je niet weet wat de omzet is.
100k :) Leuk salaris voor een verkoper
Laat ik eens een schatting doen. 980 werknemers á 30.000 gemiddeld (kosten voor werkgever met sociale laster) Dan kom je al uit op een kleine 30 miljoen aan kosten. Daarbovenop nog kosten van gebouwen, ict, auto's electra enz enz. Tel daar ook nog eens een dik bedrag bovenop. Je zit al snel aan 40 miljoen vaste kosten.
Het is afhankelijk van het land, in België mag je bv je bruto loon een factor maal 3 doen om de kost voor de werkgever te berekenen. Of daar ook zaken als de werkplek bij zitten kan ik zo niet zeggen.

Dus bruto jaarloon van 30k / jaar is ongeveer een kost van 100k voor de werkgever.


Het is altijd spijtig voor de werknemers, maar aan de andere kant, als de werknemers het vroeger weten en een groot deel gaat iets anders zoeken, hebben ze misschien helemaal geen kans meer.

@onder; Welk land? België of Nederland, dat kan dag en nacht verschillend zijn. Zo draag ik hier voor een 'redelijk' laag loon >35% zelf aan de regering af, dat is in Nederland ook een stuk minder. En verder, ik zeg toch dat ik niet weet of dat bedrag met alles rekening houd. Dus Werkplek (pc/tafel/stoel/...), verwarming, ... Deze berekening is mij door een vorige werkgever ooit verteld.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 25 juli 2024 17:45]

Uhm, ik ben werkgever geweest, maar je zit er DIK naast...

Een bruto salaris van 30k vertaald zich naar ongeveer 40-45k voor een werkgever. Er komt grofweg 30-50% bij het brutoloon.(afhankelijk van de voorwaarden)
Belgie is sowieso compleet anders. Dat is ook de reden waarom je daar onwijs veel dikke (mooie) auto's tegenkomt.
Ik weet dat het voordeliger is voor een werkgever in Belgie om zijn werknemers een mooiere auto te geven (te laten leasen) ipv salaris verhoging. Weet alleen niet door welke wetgeving dat is gekomen (is me uitgelegd maar dat is alweer een tijd geleden)

@MichaelB74, leuk om te zeggen dat je een werkgever bent geweest maar je kan pas oordelen over de post van Kluyze wanneer je een internationaal bedrijf hebt gerund. De kosten worden per land compleet anders berekend waardoor je zo'n afspraak nooit zou mogen doen.

Zeg dan gewoon dat het in jou situatie niet opgaat want als ik even heel simpel de zaak bekijk dan kan ik met zekerheid zeggen dat die vergelijking op KAN gaan voor een bedrijf met meerdere soorten werknemers. Als voorbeeld hebben wij een verkoop kantoor in bijv Belgie... Ik weet 100% zeker dat die vergelijking in dat geval niet op kan gaan. Die personen verdienen wel een leuk salaris. Hebben een auto van 1500 per maand, kantoor kosten (huur) van 750 en nog eens operationele kantoor kosten tussen de 400 en de 800 euro per maand. Ze krijgen natuurlijk een vaste onkosten vergoeding van minimaal 200 euro en maken daarnaast nog veel meer extra kosten (bijv elke dag lunch en 3 x per week n diner) Het is dus heel zwart op wit om te zeggen dat iets niet klopt wanneer je niet "slim" genoeg bent om te zien dat jou situatie niet voor iedereen geldt!

Uitgerekend met 3 huidige werknemers kom ik nu al op 25.800 euro operationele kosten per persoon per jaar. Nu heb ik het nog heel erg simpel gehouden en bijv niet de telefoon rekening van 400 euro per persoon meegerekend.

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 25 juli 2024 17:45]

Waar zie jij 100k :?

De grafieken in jouw linkje geven relatieve waardes. Nederland wordt daar op 100% gesteld en de rest wordt er tegen afgezet... dat is dus 100% en geen 100K!!
Anoniem: 364852 @Ce tan25 januari 2011 13:48
Het is wel een handjg linkje, daar niet van.
Vergeet niet dikke managers salarissen.
Ik geloof er niks van, lage marges op elektronica? Zelfs op een iboodprijs wordt nog geld verdiend. Ik denk eerder dat de winkels te duur zijn ;)
Als de winkels te duur zijn, dan zijn de marges dus te laag. Maar het is geen geheim, consumentenelectronica is een keiharde business met heel lage marges waar elke fout die leidt tot maar een beetje omzetdaling direct keihard aankomt. Elke mafkees kan nou eenmaal een electronicazaak starten, prijzen zijn volledig transparant en de klant is niet bereid om maar een cent extra te betalen voor service.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 17:45]

Nouja, je hebt service en je hebt service. Ik ga graag naar de lokale HiFi winkel waar ze nog wel écht gespecialiseerd zijn, dan naar zo'n dure dozenschuiver àla It's of Mediamarkt, waar je van te voren al weet dat je naar huis gaat met een product waar vanuit het bedrijf de focus op ligt, en niet met datgene wat wellicht beter had gepast in jouw situatie. Klanten snappen dit, that's all.
Ja jij, en misschien jij.

Want als jij ziet dat die hifi winkel een paar honderd euro duurder is ga jij niet eens meer naar die hifi winkel.

Iedereen kijkt tegenwoordig naar de prijs.
Iedereen kijkt tegenwoordig naar de prijs.
Nou, zo zwart-wit is het nou ook weer niet. Ik ben best bereid om een kleine meerprijs te betalen mits ik die meerwaarde ook daadwerkelijk ergens in terug zie komen. Denk bijvoorbeeld aan het gratis thuisbezorgen van het gekochte goed, gratis aansluiten, gratis reparatie, gratis huisbezoek voor advies enz. De meerprijs van een It's zag je nergens anders in terug, behalve op de factuur en op de parkeermeter. Dan is het inderdaad gewoon duurkoop.
Tot slot heb je ook mensen die in het 'premium'-segment alleen naar prijs kijken, maar dat zijn de categorie mensen die boven hun stand leven. Die heb je overal en dat blijf je houden.
Ik ben best bereid om een kleine meerprijs te betalen mits ik die meerwaarde ook daadwerkelijk ergens in terug zie komen.
Denk bijvoorbeeld aan het gratis thuisbezorgen van het gekochte goed, gratis aansluiten, gratis reparatie, gratis huisbezoek voor advies enz.
Dat doet dan toch helemaal niks voor je netto marge op een product ? Als je de prijs opschroeft van een product om vervolgens gratis dingen weg te geven ? Onderaan de streep houd je dan hetzelfde over....

[Reactie gewijzigd door 34749 op 25 juli 2024 17:45]

Nouja, je hebt service en je hebt service. Ik ga graag naar de lokale HiFi winkel waar ze nog wel écht gespecialiseerd zijn, dan naar zo'n dure dozenschuiver àla It's of Mediamarkt, waar je van te voren al weet dat je naar huis gaat met een product waar vanuit het bedrijf de focus op ligt, en niet met datgene wat wellicht beter had gepast in jouw situatie. Klanten snappen dit, that's all.
Veel mensen doen tegenwoordig zelf hun research op het Internet. Sites genoeg waar je advies kunt inwinnen. Door je informatie uit meerdere bronnen te halen kun je vergelijken en tot een evenwichtigere conclusie komen.
Het probleem is dat je op het internet niet weet of het klopt. Bijv op het internet zal je zien dat je media speler H.264 ondersteund. Dit kan je research noemen. Een (goede) verkoper zal je uitleggen dat hij tot en met level 4.1 ondersteund en zal je daarnaast vertellen wat die levels inhouden. Wanneer je dat weet kan je een echte vergelijking maken en je keuze baseren of feiten. Wanneer de consument op internet gaat zoeken zal hij niet verder komen dan een simpele uitleg omdat wanneer je bijv naar de exacte levels kijkt je alleen bit rates ed ziet. Dit is in Kb en moet dus nog omgerekend worden naar Mb om te zien of je wel via je netwerk die bepaalde bestanden kan afspelen.

Maar ja uit ervaring weet ik dat de verkopers (in de winkels waar ik kom) ook maar een basis niveau qua kennis hebben. Ik heb laatst toevallig de beruchte H.264 levels vraag gesteld aan een verkoper en die wist niet eens dat er meerdere levels waren en heeft mij dus aangeven dat ik h.264 level 5.1 kan spelen. Toevallig werk ik bij de fabrikant (was soort van mistery shopper) en weet ik dat de Media Speler (zoals enorm veel andere) maar tot level 4.1 ondersteund.
Het probleem is een beetje de concurrentie waar je mee te maken hebt.

Er is best een mooie winst marge mogelijk, als je bespaard op een winkel (in een centrum locatie), medewerkers om klanten te assisteren, medewerkers om panden te onderhouden, etc.

Een stoffige opslag ruimte met een paar medewerkers welk orders afwerken en doosjes doorsturen zullen zo met een redelijke winst marge een fysieke locatie vrij gemakkelijk dood kunnen concurreren.

Zeker als je dan geen grote internationale jongen bent welk goedkoop in grote getalen kunt inkopen, wordt het steeds lastiger.
tja, maar dat is nu juist het probleem. De It's in Groningen zat bijvoorbeeld op zo'n rarae achterafplek dat het weinig mensen aantrok en het is nu ook niet een winkel waar je speciaal naar toe gaat. daarvoor hebben we hier de Mediamarkt en de Saturn. Deze twee laatste ketens maken het leven denk ik ook erg zwaar voor zaken als It's, Expert, Scheer &Foppen, Harense Smid, e.d. Specialisten kunnen nog wel iets unieks bieden, maar ketens met kleiner oppervlak bieden vaak te weinig meerwaarde tov Mediamarkt/Saturn of de winkel moet nu juist net in je eigen wijk staan.
De It's in Hoofddorp zit ook net uit de loop en er was al een Scheer en Foppen, een de Block, een Megapool, een BCC en later een Saturn (midden in het winkelcentrum) en een Mediamarkt in de Cruquius (gratis parkeren tot 2100 uur open).
Met de riante huurprijzen voor winkelpanden lijkt het me geen makkelijke markt.
Tsja, ik moet zeggen dat ik in Groningen niet zo bekend ben, maar de It's filialen in Rotterdam bijvoorbeeld zijn veelal wel op mooie locaties te vinden. Echter is het gewoon een te kleine speler om te concurreren met de nabijgelegen filialen van MediaMarkt en Saturn. En al helemaal in vergelijking met de online webshops.

Het enige waar It's beter op scoort naar mijn mening is kennis van zaken van hun werknemers en klantvriendelijkheid. Maarja, juist dat zal je als business deze dagen ook zeker niet in het voordeel werken.
Marges laag is subjectief. Feit is wel dat uit de marges het personeel en het pand betaald moet worden. In sommige branches (ook in detaïlhandel) is een marge van 50% ten opzichte van de inkoopprijs normaal, in sommige branches is het misschien nog hoger. Echter bij een supermarkt is die marge aanmerkelijk lager. De supermarkt compenseert dat met grote verkoopvolumes/hoge omzet-volumes. Als je €1000 per dag nodig hebt aan marge kun je dat realiseren met 1 product waarop je €1000 verdient of met €1000 producten waarop je €1 verdient (of 100×10, 10×100, ...). Hoe duurder je product hoe meer marge je er op kunt maken. Bij supermarktproducten is echter makkelijker meer afzet te genereren als bij electronica, want supermarktproducten worden meestal verbruikt, maar van een wasmachine of televisie hebben de meeste mensen er aan één genoeg. Ondanks een lagere prijs ga je er dus niet snel meer verkopen tenzij anderen minder verkopen.
We hebben het hier over consumentenelektronica. Op dit moment ligt de gemiddelde marge in dit soort winkels op minder dan 20%. In de gouden jaren (1995 tot 2006) was het maximaal 30 tot 35% gemiddeld en is het nooit 50% geweest.

Het probleem in deze branche is op dit moment dat er 3 dingen spelen.
- Door de moordende concurrentie is de marge zwaar onder druk gekomen.
- De gemiddelde prijs van elektronica is de laatste jaren gehalveerd.
- Door de slechte economie zijn consumenten voorzichtiger geworden met geld uitgeven.

M.a.w. op een veel lagere omzet heb je ook nog eens procentueel minder marge.

Verkocht je een aantal jaren geleden 2 desktop computers voor 1200,- per stuk met een marge van 20% oftewel een brutowinst van 400,- dan verkoop je nu in dezelfde tijd 1 computer voor 600,- met een marge van 12% oftewel een brutowinst van 64,29. Dat is het hele probleem.
Marges 20%

Mocht je willen.

Internetbedrijven ( salland, 4 launch enz) draaien op ongeveer 5% marge. MAX.
Winkels dromen van 20%, maar op electronica ( PC/laptops) kan je dat echt vergeten.

waar ik werk is die marge 10% ( fysieke winkel) en dat is echt geen vetpot.

dus waar men die grote marges vandaan halen dat is onzin.
Idd waar ik werk verkopen wij aan de retail en op consumenten electronica ligt de marge van de winkels op ong 10 tot 15 %. Ga je daarna over op de USB, SD dan praat je over max 10% (gem rond de 5%) en al praat je over optical dan reken je ong een 2 tot 3% marge

Dan praat ik nog niet eens over de big deals, heffing rebait en betalings kortingen. Ik zie soms een verkoop van een lading cd's en dvd's waar de marge puur en alleen van de rebait (je krijgt 20% van de heffing terug) en de betalings korting vandaan komt. Er wordt dus gewoon verkocht met een min marge (wat later uitkomt op een wettelijke minimale marge van 1%) en het is dus zeker geen vet pot.

Deze markt draait alweer een tijdje op de grotere doorloopsnelheid om zo de jaarlijkse order waarde te vergroten en daarmee een hogere korting te bedingen.

Wel leuk om te vertellen: Bij elke distributeur heeft de Media Markt de hoogste condities. Dit betekend dat de MM het altijd duurder inkoopt dan de rest van de retail, op de landelijke deals met de holding na... deze staan in de landelijke reclame folder (die niet in de locale folder en dit is ook gelijk de reden waarom mensen 2 reclame folders van de media markt krijgt)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 25 juli 2024 17:45]

Anoniem: 378688 @RielN25 januari 2011 10:47
Ibood koopt gewoon partijen van failliete bedrijven ed. op.
Dan kunnen ze nu hun lol op :+
Volgens mij zijn ze ook gewoon een marketingbureau voor de merken die ze verkopen.
Als ze dat niet zijn zijn ze stom bezig aangezien ze een groot bereik hebben waar menig grote speler op de markt wel naamsbekendheid bij zou willen kweken.
Lees ik hier een voorspelling van een komende Ibood HUNT? :+
Ik was een half jaar geleden bij de Expert en daar werd verteld dat er al mensen van de nabijgelegen It's aan het solliciteren waren, aangezien het niet goed ging met It's. Ik dacht dat het wel meeviel maar blijkbaar hadden ze toch gelijk.

Blijkbaar waren er dus wel degelijk al mensen op de hoogte dat het niet goed ging met It's cq IMpact Retail.
Ik werk bij een andere elektronicaspeciaalzaak, en wij horen ook wel is signalen van andere ketens (ook expert) welke verhalen de wereld in schieten dat wij onze deuren zouden sluiten, (mede inhakend op 'opruimingsacties' e.d.). zodat de klant zijn vertrouwen verliest in andere winkels en bij zijn winkel (bijv dus expert) gaat kopen., Smerig spelletje als je het mij vraagt ;)

Lijkt me sterk dat er veel mensen binnen de It's zijn die dit al een half jaar weten, Mensen binnen de It's hebben geen flauw benul wat de globale cijfers van het hoofdkantoor inhouden. Puur de omzetten & scores van zijn winkel en eventueel de omliggende winkels zouden ze kunnen weten.
Een vriend van mij die werkt bij its werd gisteren avond om 10 uur gebeld , met de mededeling dat hij vandaag en komende de dagen niet hoeft te werken. Vooraf waren bij hem i.i.g. geen enkele aanwijzingen hiervoor bekend. Ook nu is er dusdanig weinig informatie naar de de medewerkers uitgegaan dat hij eigenlijk niets ander kan dan thuis zitten wachten tot ze wat meer vertellen
Hij doet er verstandiger aan als ie gelijk gaat solliciteren bij andere werkgevers. Thuis zitten wachten kan uiteindelijk wachten op niks zijn.
Inderdaad, zolang je bij je potentiele nieuwe werkgever aangeeft dat je momenteel bij its werkt en dus mogelijk daar nog door moet werken...
Doorwerken? Ik ga er van uit dat als je werkgever zegt dat je niet meer hoeft te komen, dat je contract ontbonden mag worden, want je heb toch inkomen nodig. Ik weet niet of ze dat thuiszitten doorbetalen, als ze uiteindelijk weer een doorstart maken.

Ik vind het een hele slechte situatie voor de werknemers die gigantisch in de onzekerheid zitten.

We zien wel hoe het loopt
Net of medewerkers bij geruchten al gaan zoeken naar een andere baan. Wie zegt dat ze waar zijn op dat moment? Slaat nergens op natuurlijk. Ook al geef ik je gelijk dat eerder weten beter zou zijn. Maar dan snijdt de directie zichzelf in de vingers. Dat is ook niet de bedoeling. Altijd moeilijk zulke zaken.
Heb je de film Office Space wel eens gezien? Daarin is het standaard tactiek om het ontslag van mensen op een vrijdagmiddag te doen, om vervelende confrontaties te vermijden. Nu is die film een komedie, maar blijkbaar gebeurt het dus ook in het echt.
de website van modern.nl is nog steeds in de lucht, niet vooruit betalen in ieder geval :)

wel apart dat ze beste webwinkel 2010 waren, dat heeft dus weinig zin

[Reactie gewijzigd door mmniet op 25 juli 2024 17:45]

de site is wel up maar je krijgt wel een melding :
Beste Modern.nl bezoeker,

IMpact Retail, moederbedrijf van Modern.nl, reorganiseert


De directie van IMpact Retail, het moederbedrijf van Modern.nl, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat betekent op dit moment dat onze webshop gesloten is.

Wanneer u nog een bestelling heeft lopen of een product ter reparatie heeft aangeboden, dan krijgt u van ons persoonlijk bericht. Mochten wij geen gegevens van u hebben, dan kunt u via dit webformulier uw gegevens achterlaten. Mocht u andere vragen hebben, dan kunt u mogelijk antwoord vinden op deze pagina Vragen & Antwoorden.

De directie van IMpact Retail bekijkt momenteel onder meer de mogelijkheden van een doorstart van de webshop. Vanzelfsprekend streven wij er naar om u als klant hierbij zo min mogelijk overlast te bezorgen. Er hebben zich hiervoor al verschillende mogelijke partners gemeld. Wij houden u daarover via de website www.impactretail.nl op de hoogte.

Directie
IMpact Retail
Wel jammer modern had goede aftersales !
Logischerwijs zal It's flink moeten gaan inkrimpen.
(terug naar 20-50 winkels oid?)
Modern.nl zal wel een herstart krijgen, maar ik hoop wel incl de nog openstaande orders (en garantie...), dat is ook wel verstandig om een goede naam vast te houden.
Doen ze het niet, dan zal het een tijd duren voor je weer vertrouwen hebt opgebouwd.

Fysieke elektronicazaken zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Je kan nog beter gewoon hier en daar een grote zaak in een industriegebied zetten en verder alles gewoon via Internet doen. De fysieke winkels meer als showroom gebruiken, waar mensen producten in het echt kunnen zien en vragen kunnen stellen. Zonder al teveel voorraad. (of zelfs geen voorraad)
Veel mensen kopen via internet maar de meeste mensen nog niet hoor.
Mensen willen een product graag fysiek zien voor ze het kopen, horen hoe iets klinkt.

En een winkel waar een product niet op voorraad is, maar waar het besteld moet worden (je komt er vrijdag (koopavond) en krijgt te horen dat de bestellingen wekelijks op donderdag de deur uit gaan en ze hopen dat het bij de leverancier op voorraad is)
dan ben ik er weg. Meestal zie ik dan gewoon helemaal van de koop af want er zijn genoeg andere vergelijkbare producten (vaak zie je door de bomen het bos niet doordat er van diverse fabrikanten/merken meerdere min-of-meer gelijkwaardige producten zijn).

Als je echt zeker weet dat je dat specifieke product wil, dan kan je het beter zelf bestellen bij een betrouwbare online-shop, heeft die het wel dan is het er binnen 24-48 uur en bevalt het niet, stuur je het terug.

Er zijn trouwens genoeg andere winkels waar ze precies kunnen zien wat er in welke vestiging op voorraad is (Mikro-Elektro, Gamma) en als ze het zelf niet hebben halen ze het uit de andere winkel en is het er binnen 1 tot 2 dagen.
duuuusz... zoals alternate?
Nouja Modern.nl was ook echt een waardeloze winkel, veel duurder dan de meeste andere internet winkels.

Verder was ook It's nou niet echt een goede of goedkope keten. (in mijn ervaring iig).
ik vind modern.nl dan ook een prima webwinkel voor huishoudelijk apparatuur. Zij rekenen iig geen verzendkosten en hun prijzen zijn goed.

Helaas is die waarschijnlijk naar beneden getrokken door de zusterbedrijven.
Mja, idd, ze stonden bijzonder goed aangeschreven. Zou het niet kunnen zijn dat modern.nl an sich wel goed draait maar dat het moederbedrijf gewoon bijna op omvallen staat?
Ik krijg een pop-up met een melding...
ik heb ad-blocker in FF, dat is misschien een oorzaak. in ieder geval niet handig om dit bericht via popup naar voren te brengen als je het mij vraagt.
Anoniem: 215005 @mmniet25 januari 2011 10:11
ik heb ook een popupblocker en ik zie de "popup" wel.. (in chrome)

misschien iets minder streng maken die popup blocker :P
ABP draait hier ook in FF maar deze "pop-up" komt wel degelijk in beeld.
Of misschien gewoon die adblocker uitzetten. Uiteindelijk zijn het vaak de ads die ervoor zorgen dat jij gratis de content kunt lezen die je wilt lezen, maar jij neemt dus alleen zonder te geven. ;)

OT: Ik vraag me af wat er gaat gebeuren met de mensen die al vooruit hebben betaald bij de webshop(s) ...

@Sn3akz: hij heeft het toch zélf over een adblocker? dat maak ík er niet van ... ;)

[Reactie gewijzigd door gday op 25 juli 2024 17:45]

Popup-blocker != Ad-blocker

Bovendien lijkt het er meer op dat hij heel z'n JavaScript uit heeft staan.

[Reactie gewijzigd door Sn3akz op 25 juli 2024 17:45]

Anoniem: 26447 @gday25 januari 2011 12:10
Sorry maar ik vraag niet om reclame, dus gaat het achter de AdBlock. Het wordt steeds gekker, tegenwoordig moet je blij zijn dat je reclame krijgt en moet lezen, anders mag je niet op een website. Dat werkt bij mij precies 180 graden gedraaid. Ik heb javascript uit staan, Flash is gekilled en adblock staat te roken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 25 juli 2024 17:45]

Dan bezoek je die website toch niet? Of is dat te logisch?
Twee weken geleden ging mijn koelkast kapot. Ik heb via Modern.nl een nieuwe besteld en met iDeal vooruit betaald. De koelkast zou a.s. zaterdag geleverd worden. Ik vrees dat ze niet gaan leveren. € 550,- door de plee gespoeld. En in de tussentijd ligt al mijn voedsel op het balkon.

Vooralsnog heb ik nog niets van ze gehoord. De Service Desk van Modern.nl weet niets en kan nergens wat over zeggen.
Anoniem: 338511 @bas.kb25 januari 2011 10:16
Kan je via de bank het bedrag niet terugvorderen?
Dat kan helaas niet. Een iDeal betaling staat gelijk aan een bankoverschrijving (juridisch). Die kun je alleen terugdraaien indien je kunt aantonen dat het bij de verkeerde persoon is aangekomen. (hier niet het geval)

Als bedrijf is het wel mogelijk om je klanten tegen dit soort zaken te beschermen; je richt een stichting op die het geld beheert zolang het product voor de klant nog niet fysiek aanwezig is. Gaat het bedrijf failliet dan kan de stichting het geld teruggeven aan de klant. Heel veel reisorganisaties gebruiken deze constructie maar bij webshops heb ik het eigenlijk nog nooit gezien.
Dit is nieuw voor mij.
Is dit zoiets als een Stichting Derdegelden, zoals notarissen hebben?
Het zou een goed idee zijn, als een organisatie als thuiswinkel.nl zoiets zou gaan regelen, voor hun leden.
Het zou veel risico's bij webshops voorkomen.
En minder risico's betekent automatisch meer verkopen, omdat mensen minder bang worden om via het web te bestellen.
yep, dat ziet er inderdaad slecht uit voor die 550,- vooruitbetaalde aanschafprijs.

ze hebben op de vraag&antwoord site zo'n mooie mantra staan dat ze voorlopig niets kunnen uitleveren (en dat 20 keer herhaald onder verschillende kopjes)

het jammere is altijd dat je geen eigenaar bent van het aangeschafte product, totdat ze het bij jou op de stoep gezet hebben, of tot je het opgehaald hebt in de winkel.

je bent dus nu hoogstwaarschijnlijk een 'gewone schuldeiser' die samen met de leveranciers en andere klanten achteraan in de rij mag aansluiten. Vooraan staan de belastingdienst, en direct daarna het personeel. Op zich logisch natuurlijk, maar zeker als je het hele bedrag al vooruitbetaald hebt is dat gewoon zuur, want als je nog iets terugkrijgt is het nooit de volle 550,- en dan heb je nog steeds geen koelkast.
Waarom betaal je zo'n groot bedrag dan ook in 1x vooruit? :S
Is het niet zo dat als je nog geen eigenaar bent van een product dat je dan je geld kan terugkrijgen?

@peekster: als het een bedrijf met een goede naam is dan doe je dat toch?
voorbeeltje:
als je bij een onbekende webshop iets zou kopen voor 500 euro dan doe je dat niet zo snel, bij iets (zoals bol.com ofzow) doe je dat wel omdat ze een goede naam hebben.
Bij een bekende webshop haal ik het op. Bol bestel ik alles met een acceptgiro.
Ik betaal iets niet voordat ik het in handen heb ( mijn recht als consument )
Als een webshop hier niet aan wenst te voldoen zoek ik een ander. Er zijn er genoeg en prijzen zijn bijna overal gelijk.
Twee weken geleden stond It's en Modern bij mij nog bekend als een betrouwbare organisatie. Sterker nog: Modern.nl was de beste web-winkel van 2010. Dan zie je zoiets natuurlijk niet aankomen. Ik had de optie om met CreditCard te betalen, of cash bij levering. Maar jammer genoeg heb ik met iDeal betaald. iDeal.nl geeft aan dat transacties niet terugedraaid kunnen worden.

Ik heb nog even met ThuisWinkel Waarborg gebeld. Zij zijn inderdaad op de hoogte van de situatie bij Modern.nl, maar kunnen ook niet aangeven of klanten met openstaande orders (1) hun product nog geleverd krijgen, danwel (2) schadeloos worden gesteld, danwel (3) overal naar kunnen fluiten. Tevens biedt ThuisWinkel Waarborg geen noodfonds voor gedupeerde klanten.

Hopelijk maakt het bedrijf een doorstart en werken ze de openstaande orders netjes af. Zoniet, ben ik dubbel genaaid: Ik moet kosten maken om een extra koelkast te kopen & ik zit tot die tijd zonder koelkast. Gelukkig blijft het de komende tijd koud buiten!
Anoniem: 98216 @bas.kb25 januari 2011 11:53
Bij Megapool destijds werd 'door de branch' alle garantie overgenomen. Nu is dit inderdaad net even anders, maar hopelijk zal ook voor jouw situatie de branch iets willen doen.
Anoniem: 256386 @Peekster25 januari 2011 10:55
Doen de meeste omdat onder rembours duurder is. Ik denk
dat door een derde partij gewoon geleverd wordt. Duurt alleen langer.
Dit bewijst maar weer dat je een groot bedrag niet moet overmaken
Creditcard of pp ben je verzekerd. ideal is niet ideaal.
Zitten ze niet aangesloten bij een of andere organisatie.

Ik vraag me af. Als een keukenwinkel failliet gaat en deze is aangesloten bij een bepaalde organisatie dan moet een andere keukenwinkel de order overnemen min een aantal kosten, iets van 10% of zo.
Anoniem: 26447 @bas.kb25 januari 2011 12:15
Waarom betalen mensen toch altijd vooruit, dat heb ik nog nooit begrepen, ik heb nog nooit vooruit betaalt en als men het wel eiste kocht ik gewoon niets bij die zaak, wat in mijn geval altijd voor de locale elektroboer inkomsten was, want daar werd pas betaalt bij aflevering en nooit vooruit.
Anoniem: 339677 @bas.kb25 januari 2011 14:47
Bestelde atrikelen worden gewoon uitgeleverd, kan later worden door regeltjes e.d. maar uigeleverdw ordt het zeker.

Staat ook op de website: als je iets besteld hebt, meld je z.s.m.
Waar heb je deze informatie vandaan? Op de website van IMpact staat namelijk letterlijk:
Op dit moment heeft ons moederbedrijf IMpact Retail uitstel van betaling aangevraagd en een reorganisatie aangekondigd. Dat betekent dat we op dit moment helaas geen orders kunnen uitleveren. Onze welgemeende excuses voor het ontstane ongemak. We streven er naar om onze klanten zo min mogelijk hinder te laten ondervinden. We doen er alles aan om zo spoedig mogelijk meer informatie te kunnen geven. Voor uw order geldt dat we op korte termijn contact met u zullen opnemen om te bespreken hoe we u verder kunnen helpen.
Hieruit kan ik niet opmaken dat de bestelde artikelen sowieso geleverd worden. De enige toezegging die ik op dit moment heb, is dat ze z.s.m. contact met me gaan opnemen. Feitelijk weet ik dus als klant nog niets.
Anoniem: 168543 25 januari 2011 10:03
Dit zat er volgens mij al een tijdje aan te komen, daar het al jaren niet zo goed lijkt te gaan met de 'kleine' electronicaboer, tegenover de reuzen zoals MM en BCC en tegenover het plethora van webshops,

Was het een aantal jaar geleden al niet gebeurd met Scheer & Foppen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168543 op 25 juli 2024 17:45]

S&F bestaat nog steeds, hoor. In kleinere steden kunnen ze nog wel even vooruit, zolang er geen ruimte is voor een MediaMarkt. Ik kom er nooit, maar dat geldt niet voor de mensen die webwinkelen niets vinden :)
Megapool was de vorige grote keten die over de kop ging, maar dat is al een aardig tijdje terug.
Voor zover ik weet is alleen de naam weer terug, en dan ook nog alleen "online".
TforTelecom is ook plat gegaan eind vorig jaar. Iets andere sector, maar spreekt boekdelen.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 25 juli 2024 17:45]

Nee, Scheer en Foppen bestaat nog steeds, niets aan het handje.
Jammer dat het (dreigt) om te vallen maar met de huidige cultuur waarin steeds meer en meer op internet wordt gekocht was het te verwachten dat verschillende spelers het niet redden....

Sand0rf wacht op de faillissements uitverkoop :+
Da's de markt. De een zijn dood is de ander zijn brood.
Al hoewel het in dit geval meer andersom is; De een zijn brood is de ander zijn dood. Door de nieuwe digitale winkels gaan de oude winkels failliet.
Anoniem: 305829 @Sand0rf25 januari 2011 13:19
De boedel van dit soort ketens wordt vaak eerst als geheel te koop aangeboden aan branchegenoten. Een grote faillissementsverkoop hoef je dan ook niet te verwachten.
It's was ook niet de eerste winkel waar ik zou kopen. Ik kijk altijd gewoon bij de mediamarkt en schaf het dan aan bij de BCC voor een lager prijsje :P
It's is een schandalig dure winkel als ik ze zo zag. Ik kon (vooral huishoudelijke apparatuur) voor letterlijk de helft van de prijs vinden. Geen echte verbazing dus dat hij over de kop is/gaat.
De It's in Centrum Den Haag was overigens al aan het sluiten.
Inderdaad. Ze hadden nu BTW-vrij shoppen...

Nou, zelfs met 19% korting waren ze nog duurder dan bijna alle andere winkels. Niets gek dat het dan een keer mis gaat.
Open deur, BTW vrij is GEEN korting van 19%, maar ~16%.
Zolang je schreeuwt dat je de goedkoopste bent en dat met alle bombarie aankondigt als je een vestiging opent gelooft men je.
Klopt, maar het is gewoon de rekensom delen door 1,19. Vroeger waren btw acties veel valser, gewoon een "BTW VRIJ!!" actiekaart ervoor terwijl er maar een paar euro af gaat, of zelfs helemaal niks. Tegenwoordig mag dit gelukkig niet meer en is deze rekensom dus van kracht. Wat winkels als de MediaMarkt echter wel doen met zulke acties is dat ze een paar weken zo weinig mogelijk prijsverlagingen doorvoeren, om ze in de btw acties pas te hoeven toe te passen en zo effectief alsnog maar 5 tot 10% korting te hoeven geven als 'BTW actie'
Inderdaad. Ook in de prijsvergelijk-sites heb ik ze nooit als goedkoop naar voren zien komen. En als je tegenwoordig niet in dat soort lijstjes naar boven komt, dan verlies je dus klanten. :P
Ik heb inderdaad met die 16% kortingsactie (BTW vrij...ja, niet precies 16% voor de azijnzeikers onder ons), nog eens even op de site gekeken wat men dan zoal aanbood. Een korte prijscheck op een vijftal artikelen kwam er op neer dat de basisprijzen 40% hoger lagen dan elders, en ze met 16% korting dus nog steeds veel te duur waren.

Dan vraag ik me toch echt af waar je mee bezig bent. Het gros vergelijkt tegenwoordig prijzen van electronica en zal zich dus ook niet laten overhalen tot het kopen bij een veel te dure toko.

Het verbaast me helemaal niets dat ze om dreigen te vallen.
Veel winkels de laatste tijd... RAF (Staffhorst) , MegaPool, Modern, IT's.
Moordende concurrentie van internetshops.
Megapool bestaat nog gewoon? Laatste keer dat die dreigde om te donderen was al weer een paar jaar terug volgens mij hoor.
Anoniem: 305829 @Peekster25 januari 2011 13:16
Megapool ging in 2004 failliet. Een groot gedeelte(25) van de winkels werd overgenomen door Harense Smit, een jaar later waren daar nog maar 10 winkels van over. Vervolgens heeft een oud-directeur (niet betrokken bij het faillisement) de naam terugggekocht en de webshop Megapool.nl opgezet.

Saillant detail in deze is dat de lopende garanties van Megapool indertijd zijn overgenomen door It's en Modern.nl

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 305829 op 25 juli 2024 17:45]

Raad eens wie achter Megapool.nl zit, juist... de Harense Smid ;)
Megapool is in 2006 failliet gegaan. Daarna doorgestart.
Aanbod in consumer electronics stores wordt behoorlijk uitgedund naar mijn idee.
Geeft toch wel een beetje aan dat de klant veel verwacht van dit soort winkels maar dat de marges gewoon extreem laag zijn. Ook een nieuwe trend lijkt te zijn om eerst te informeren bij de servicewinkel en vervolgens te kopen bij de prijsvechter.
Vervolgens hoor je mensen klagen als die ene verkoper van een mediamarkt geen idee had hoe het product in kwestie werkt.

Ik denk dat we in de toekomst alleen nog de "afhaal" winkels i.c.m. webshop hebben in deze branche.
Het zou me ook niet verbazen als Dixons de volgende is die uit het straatbeeld verdwijnt.
Dixons'prijzen zijn hoog dus met de marge zit wel goed
Als ik zie hoe veel volk er bij de dixons komt zit het met de klandisie ook wel snor
Verder levert dixons goed werkende producten tegen een ( te hoge ) prijs. Als je als klant niet veel van de techniek weet kan je prima bij de dixons terecht. Dan betaal je wat meer en heb je nog niet iemand voor je die er echt verstand van heeft, maar dat merk je niet want je snapt er zelf ook de spreekwoordelijke ballen van.

Ergo: Dixons zal nog wel even blijven.

Verder ben ik het met je eens.

Webwinkel + afhaalbalie zou voor mij prima zijn. Bezorging is voor mensen met een fulltime job gewoon 2-3 dagen extra levertijd aangezien TNT alleen overdag komt. Anders moet het met een koerier ( = duurder ). Als ik het op maandag bestel en ik kan dinsdagmiddag/avond langs rijden om het op te halen zou het prima zijn.
Klopt, als je kijkt hoe druk het bij een PlasmaDiscounter of een 4Launch is, dan weet je wel hoe de markt verschoven is. Mensen (ik inclus) rijden graag na het werk even een buitenwijk of een bedrijventerrein op om een bestelling af te halen. Lage kosten voor het bedrijf = lage aanschafprijs voor mij. Iedereen blij, behalve het overtollige winkelpersoneel.
Er is nu al een alternatief dat je een product op speciale afhaalpunten kan ophalen.
Ik geloof dat dit partners van TNT zijn oid.
Ik kan je vertellen dat Dixons gewoon met de concurrenten in de omgeving meegaan en dus geen cent duurder zijn dan Saturn of Mediamarkt. Het zal je verbazen in hoeveel gevallen zelfs goedkoper.

Wat betreft verstand van zaken denk ik dat je misschien de verkeerde Dixons bent ingelopen. Personeel wordt namelijk opgeleid, volgt on en offline cursussen en zijn vrijwel nooit scholieren en studenten. Ik ben zelf een aantal jaar geleden gestopt met een universitaire studie rechten om fulltime bij Dixons te gaan werken. Ik denk dat je eens vaker langs moet komen voor een babbeltje en dan verzeker ik je dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.