THQ sluit drie studio's en zet 200 man op straat

THQ sluit twee studio's in Australië en een studio in het Amerikaanse Phoenix. Daarmee gaan 200 banen verloren. De uitgever maakt bovendien voorlopig geen games meer in de MX vs. ATV-serie. THQ houdt nog vijf studio's over.

Volgens Brian Farrell, directeur van uitgever THQ, gaat zijn bedrijf de aandacht meer richten op 'zijn intellectuele eigendom van hoge kwaliteit'. Dat moet een breed publiek aanspreken en geschikt worden gemaakt voor verschillende platforms. Daarvoor moet de eigen ontwikkelcapaciteit van de uitgever tot 'de juiste proporties' worden teruggebracht. Dat wil zeggen dat de uitgever drie studio's sluit. De testafdeling van de studio in Phoenix blijft wel open.

Na de reorganisatie houdt THQ vijf studio's over. Volition Inc. werkt aan Saints Row: The Third en samen met filmregisseur Guillermo del Toro aan inSane. Relic Entertainment maakt Warhammer 40.000: Space Marine en Vigil Games maakt Darksiders II en mmog Warhammer 40.000: Dark Millennium Online. THQ San Diego maakt WWE All Stars en THQ Montreal werkt aan een onaangekondigd spel, waarvoor het zich verzekerde van de diensten van Patrice Désilets, die bij Ubisoft aan de wieg stond van de Assassin's Creed-serie.

THQ verkeert al geruime tijd in zwaar weer. In 2008 moest de uitgever al vijf studio's sluiten om verliezen op te vangen. Daarbij verloren 250 medewerkers hun baan. In 2009 was het opnieuw raak. Na een verliesgevend kwartaal moest de uitgever 600 man op straat zetten, destijds een kwart van het personeelsbestand. In mei moest THQ opnieuw een flink verlies bekendmaken. Dat leidde in juni al tot de sluiting van twee studio's. Digital Warrington en Kaos Studios moesten de deuren sluiten. Kaos Studios werd gesloten vlak nadat schietspel Homefront uitkwam, dat slechte kritieken scoorde. In juli liet Farrell bovendien al los dat zijn bedrijf geen toekomst meer ziet in de Red Faction-serie. De aankondiging kwam vlak na de release van Red Faction: Armageddon, dat minder goed verkocht dan THQ had gehoopt.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

10-08-2011 • 11:16

29 Linkedin

Lees meer

THQ schrapt Insane Nieuws van 7 augustus 2012
THQ sluit San Diego-studio Nieuws van 5 juni 2012
Darksiders II verschijnt op 29 juni Nieuws van 15 februari 2012
THQ ontslaat 240 werknemers Nieuws van 2 februari 2012
Darksiders II Video van 12 december 2011
Saints Row: The Third Video van 26 oktober 2011
Saints Row The Third Video van 18 oktober 2011
Saints Row: The Third Video van 30 september 2011
THQ strikt Crytek voor vervolg Homefront Nieuws van 20 september 2011
Warhammer 40.000: Space Marine Video van 24 augustus 2011
Warhammer 40.000: Space Marine Video van 24 augustus 2011
Warhammer 40.000: Space Marine Video van 12 augustus 2011
Saints Row: The Third Video van 12 augustus 2011
THQ schrapt Company of Heroes Online Nieuws van 3 februari 2011
'Vernieuwd' THQ onthult nieuw logo Nieuws van 13 januari 2011

Reacties (29)

29
29
21
1
0
6
Wijzig sortering
bedrijf de aandacht meer richten op 'zijn intellectuele eigendom van hoge kwaliteit'. Dat moet een breed publiek aanspreken en geschikt worden gemaakt voor verschillende platforms.
Beetje tegenstrijdig dit. Hoge kwaliteit in een game is voornamelijk (originele) gameplay en een goed verhaal. Dit zal bijna altijd betekenen dat het juist geen grote groepen aanspreekt maar alleen diegene die zich hiervoor interesseren.

Grote groepen aanspreken doet CoD bijvoorbeeld ook, maar om dit nou een goede game te noemen gaat ver, het is een one-trick pony gebaseerd op MP gameplay.

Over het algemeen zijn de beste spellen diegene die zich primair niet richten op mooie graphics en multiplayer.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 10 augustus 2011 11:26]

Een goede game voor de uitgever is een game die veel verkoopt en relatief weinig kost voor wat het opbrengt. CoD doet het goed en is daardoor een goede game, of iedereen het een goede game vind is weer een heel ander verhaal (heb er zelf bv. geen). Er zijn zat goed verkopende games met een IP van hoge kwaliteit die zij zelf hebben ontwikkeld.

Juist de spellen die zich richten op mooie graphics en multiplayer verkopen goed, CoD en dergelijke halen steeds hogere verkoop cijfers met elke release die ze maken. Multiplayer is 'king' in de game wereld, dat er een hoop het niet zo goed doen is omdat het aanbod enorm is en naam in deze crowd belangrijker is dan daadwerkelijke gameplay.

Het is een beetje als in literatuur, allemaal hoge kwaliteit en dergelijke, maar het merendeel vind ik vreselijk (saai) om te lezen. Ik hou liever van een boek(en serie) die mij vermaakt en waar ik in zit dan het literatuur gebrabbel. Zelfde geld voor games. Ik heb me afgelopen vrijdag en zaterdag bv. prima 10 uur vermaakt met de multiplayer van Brink, terwijl deze game in dezelfde 'goede' graad valt als Homefront, volgens velen een bagger game. The Force Unleashed ook met veel plezier gespeeld, het is niet vaak dat ik achter mijn computer roep "Whoo-hoo!!!" of "Oh yeah!" (een Tie Fieghter rondgooien).

'Goede' games is in de eye of the beholder en ik ben reuze happy dat het aanbod nu zo groot is dat ik een grote selectie games heb die ik leuk vind en kan aanschaffen voor peunuts.
Dat zijn de beste games voor jou. Ik ben het met je eens, want ik vind dat soort games ook het leukst, maar dat wil niet zeggen dat andere games niet goed zijn. Iedere game waar ik veel plezier aan heb vind ik goed, of dit nou SP (meestal) of MP (zelden) is en ongeacht het grafisch geweld of gebrek daaraan.

Dat wij CoD niet goed vinden wil niet zeggen dat het niet goed is: een heleboel mensen hebben er een hoop plezier mee...lijkt mij een goede game.
Elke keer als ik de naam Volition zie snakt mijn hart naar een Freespace 3.

Helaas liggen niet alle juiste rechten bij één partij en gaat dat er nooit meer van komen :(
Zeg nooit nooit... Er zijn auto merken (Mybach bijvoorbeeld) die na soms meer dan 50 jaar weer uit de mottenballen worden gehaald om een nieuwe lijn te introduceren, dus waarom zou dat niet met een game gebeuren.

De rechten kunnen nu moeilijk liggen maar over een paar jaar kan het zo maar zijn dat iemand ze voor een schijntje op weet te pikken omdat niemand er iets mee gedaan heeft de afgelopen jaren.

Kijk naar Duke Nukem bijvoorbeeld, jaren lang in ontwikkeling haast dood door geld gebrek en interne politieke gevechten. Nu is er een slechte versie uitgekomen van de game maar de rechten zijn nu wel in handen van een studio die de mensen de kennis en de mogelijkheden heeft om een nieuwe veel betere game uit te brengen. Je weet het dus nooit...

Maar een Freespace 3 zou inderdaad niet zo vervelend zijn :)
Denk je nu echt na de vreselijk slechte scores en tegenvallende verkoop resultaten dat we de komende 15 jaar een Duke Nukem titel kunnen verwachten? ;-)

Freespace ligt imho te lang dormant, na 10+ jaar zou een dergelijke studio er wellicht beter aan doen om een eigen nieuw IP te ontwikkelen dan dat ze en dergelijk 'duur' IP oprakelen. Zelfde geld voor bv. Wing Commander, maar die hebben nog een hele range aan novels, film en tekenfilm serie. Persoonlijk denk ik dat de markt voor dergelijke simulatie games erg klein is waardoor je maar een klein budget zal hebben, ik zou eerder naar de hoek van de indie publishers kijken voor een dergelijke titel.
Duke Nukem Forever was al een 'tainted' product. Er hebben teveel handen aan gezeten en het gebruikte teveel concepten die we al jaren achter ons hebben gelaten (1st person platforming bijv.).

De naam Duke Nukem is echter niets mis mee. Gearbox gaat 99% zeker binnen de komende jaren er een game uit gooien. Ze hebben niet voor niets de IP gekocht.

Ik vrees echter dat je op het punt van Freespace gelijk hebt. Games, vooral de big budget games, tegenwoordig worden gemaakt met voornamelijk de consoles in gedachte. Space Sims zijn niet populair op de huidige consoles.
Maybach zul je bedoelen? En ivm DNF: ze hebben de rechten gekocht en dan een slecht spel uitgebracht. Ik weet niet of er echt nog een nieuwe, veel betere game komt, in hun ogen is de verkoop mislukt, dus de 'mensen willen het niet meer'.
Jaaaaaa! Wat heb ik vooral van deel 1 genoten, dat greep me echt bij de keel en liet niet meer los tot ik die had uitgespeeld :)

En nieuwe ontmoeting met Shivans en Vasudans zou ik niet vervelend vinden!

Ontopic natuurlijk triest dat er weer een paar studios dicht moeten. Hopen dat THQ het hoofd verder wel boven water houden, ze lopen nu toch wel terug tot de belangrijke core.
Hoop inderdaad ook op een nieuwe Freespace of misschien zelfs een nieuwe Descent game :)
Je haalt de woorden uit mn mond.
Gaat weer goed in de game industrie. Na een flinke groei aantal jaar geleden worden nu weer een heleboel studio's gesloten. Jammer hoor :o Maar word ook wel tijd dat de studio's zich weer gaan richten op kwaliteit van de games want bijna niemand koopt meer de slechte games, ik ga ook alleen maar voor de beste games.

[Reactie gewijzigd door glennox op 10 augustus 2011 11:20]

Smaken verschillen en goed of slecht is (in de meeste gevallen) relatief.

Nu moet ik wel zeggen dat de meeste titels in dit artikel niet mijn voorkeur hebben. Ik heb bijv Darksiders gespeeld, evenals Saints Row 1 en 2. Daar ga ik geen opvolgers van kopen, dus THQ zal aan mij niets verdienen. inSane met input van Del Toro klinkt dan wel weer potentieel interessant.

Achja, ik ben bang voor THQ dat ik veel van hun nieuwe titels binnenkort toch weer in de vanaf-9-euro-bak in de MediaMarkt tegenkom... :P
Iedereen koopt alleen maar CoD games en om de games van Treyarch nou goed te noemen...
EA heeft geprobeerd originele games te stimuleren en daar werden ze door de koper hard voor afgestraft.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 10 augustus 2011 11:29]

'Beste' games is natuurlijk relatief, maar de reden waarom je nu kan kiezen voor een selectie spellen die je het leukst lijkt is omdat het aanbod enorm is. En de 'beste' games komen niet meer alleen uit de hoek van de grote uitgevers/ontwikkel studios, maar ook uit de hoeken van de indie publishers, kleine budgetten en daarmee ook lage prijzen. Iets waarmee de grote studios moeilijk mee kunnen concurreren.

Persoonlijk vind ik Homefront en Red Faction: Armageddon niet zo heel slecht scoren (metacritic, zelf nog niet gespeeld), maar ik ben bang dat THQ het budget en de verwachtingen had voor een CoD titel, iets dat ze zeker niet zijn. Ik hoop dat ze iets... Voorzichtiger zijn met budget en verwachtingen.

Ik hoop dat THQ het hoofd boven water kan houden zodat die twee 40k titels nog uitkomen (en hopelijk voor hun succesvol zijn), want elke keer als ik een THQ bericht zie op Tweakers houd ik m'n hart vast ;-)
Anoniem: 155599
10 augustus 2011 11:21
Nog nooit van de MX vs. ATV-serie gehoord. Lijkt me niet de meeste succesvolle populaire serie, dus zo raar is het niet dat zoiets dan gesloten word.
MX vs ATX is een of-road serie met cross-motors, quads en buggy's.
Is altijd al voor een specifieke doelgroep geweest beetje zelfde als ijshockey en rugby gewoon een kleine groep die het echt aanspreekt.
Je kan in dat soort titels ook nooit miljoenen pompen dus krijg je erg snel al dat opvolgers lijken op de oude titel.
Paar nieuwe tracks spelers met de juiste outfit 1-2 nieuwe feutures en releasen maar.
Anoniem: 338693
10 augustus 2011 11:23
Company of heroes 2 alsjeblieft. Ik begrijp niet waarom THQ zo breed inzet op Warhammer. De laatste games verkopen toch helemaal niet meer erg goed.
Euh... Dawn of War 1 & 2 scoren gewoon goed inclusief alle uitbreidingen (wellicht dat Soulstorm de uitzondering was). In alle gevallen beter dan Tales of Valor.

Eind 2010, begin 2011 was er een open beta voor Company of Heroes Online, sindsdien niets meer over gehoord. Geen CoHO meer, als het een succes was geweest zou het vast nog wel langer hebben gedraaid.

Het grote verschil is dat as IP WWII gewoon voor iedereen beschikbaar is en je in de afgelopen tien jaar bent doodgegooid met WWII games. CoH moest het hebben van de gameplay en dat was prachtig, maar op een gegeven moment had je het allemaal wel gezien imho. 40k is een IP dat momenteel exclusief door THQ wordt geëxploiteerd voor video games, naast de vaste following is de gameplay ook heel goed. Maar geeft het THQ veel meer flexibiliteit qua storyline, WWII kan je niet veranderen, 40k kan je wel veranderen. En laat ik heel eerlijk zijn, ik speel liever fictief, dan iets dat gebaseerd is op ware feiten...

DoW3 staat voor 2012 in de planning.
De laatste THQ games zijn niet van beste qualiteit en de support was zeer slecht te noemen..

Voorbeeld:
Homefront: zeer gehypde game...voelde als een game van 5 jaar terug.
Het zou een zeer goede E-sport support krijgen, maar die kwam pas na 3 maanden toen iedereen al weggerend was.

Je kan veel beter vol een game maken en een AAA titel van maken, dan de naam hebben dat je als uitgever alleen maar B games uitgeeft met slechte support.

Offtopic:
Ga eens company of heroes 2 maken THQ.
"Offtopic: Ga eens company of heroes 2 maken THQ."

en/of Homeworld 3.

Ze hebben wel wat mooie mogelijkheden in handen! ben alleen bang dat dit slecht nieuws is voor een evt. nieuwe homeworld. Maar in COH2 zit toch zeker winst lijkt me :S
Homefront was in het begin buggy en laggy maar nu is het een prachtgame en speelt zeer lekker weg. Heel veel spelers op de 360 en met de map-packs zit het ook wel goed (4 mappen voor 400 punten) .
Darksiders II gaat echt een dijk van een game worden. Gaat ze hopelijk ook veel binnen brengen voor een deeltje III. Ik kan tevens deel I sterk aanraden.
Verbaast mij niks, Red Faction was een van de laatste kansen voor THQ om een goed spel op de markt te zetten. Ze kunnen wel lekker roepen dat ze zich willen richten op 'zijn intellectuele eigendom van hoge kwaliteit' maar als je kijkt naar de laatste jaren zijn de goede games van THQ dun gezaaid (vooruit UFC Undisputed was een leuke game).

Maar de tijd van Titan Quest, Supreme Commander of Company of heroes is voorbij. Ik denk dat men zich eens goed achter de oren moet gaan krabben wat ze vroeger beter deden dan tegenwoordig. Een nieuwe en goede Broken Sword lijkt me een goed begin. :)
Anoniem: 207972
@Delph10 augustus 2011 11:28
Intelectuele eigendommen,... Patenten boer met andere woorden. Triestige evolutie.
Oeh was Titan Quest van hun? Dat ze daar eens gauw een nieuwe van maken dan, wat een leuke game was dat! :D
Nou het is niet zo gek dat THQ in slecht weer zit, ze hebben een aantal zeer matige games uitgebracht (homefront :/ ) en ze hebben al hun trouwe klanten verloren door schaamteloos waardeloze DLC te gaan verkopen ipv het gratis aan te bieden.... je betaald € 50,- voor warhammer en dan moet je voor iedere DLC apart betalen .... jaja |:(
Homefront is , met de laatste patch , een van de best gebalanceerde shooters die ik ooit gezien heb. alles in die game is gewoon super goed gebalanceerd, iets wat andere dev's schijnbaar niet kunnen/willen , komt ook nog eens bij dat homefront op een aantal punten (multiplayer iig) toch een aantal dingen bood die andere shooters gewoon niet hadden, of veel minder goed uitgewerkt. mijns inziens is homefront dan ook aan de basis een goede game, het ontbrak alleen aan support. de game zelf is gewoon solid, voor de rest moet je bij THQ wezen en niet bij het spel zelf.
Relic en THQ moeten gewoon een goeie RTS neerzetten zoals Company of Heroes. Dan verdienen ze weer grandioos veel geld. CoH is een van mijn favoriete RTS game.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee