Ziggo verhoogt vanaf 3 maart internetsnelheid, max wordt 1,1Gbit/s - update

Ziggo verhoogt vanaf 3 maart de downloadsnelheid van enkele internetabonnementen. Zo wordt de maximumsnelheid van het duurste pakket verhoogd tot 1,1Gbit/s, waarmee het voor het eerst is dat consumenten bij Ziggo meer dan 1Gbit/s kunnen halen.

De provider mailt nu klanten over de snelheidsverhoging, blijkt uit mails die op Gathering of Tweakers zijn gedeeld. Het Elite-abonnement gaat bijvoorbeeld van 1Gbit/s naar 1,1Gbit/s, waarbij de upload gelijk blijft op 100Mbit/s. Een andere klant geeft aan dat het 200Mbit/s-abonnement een verhoging krijgt tot 250Mbit/s, waarbij de upload 30Mbit/s blijft. Een derde klant meldt dat het 400Mbit/s-abonnement een download van 500Mbit/s krijgt.

Ziggo meldt dat klanten hun modem moeten resetten om de verhoogde snelheid te kunnen behalen. Doen klanten dit niet, dan wordt de snelheid 'vanaf april' automatisch verhoogd. Op die webpagina bevestigt de provider de verhoging naar 1,1Gbit/s, maar wordt niet gesproken over de andere verhogingen. Tweakers heeft VodafoneZiggo gevraagd de overige verhogingen te bevestigen.

Update, dinsdag 10.20 uur: VodafoneZiggo bevestigt aan Tweakers dat de snelheden worden verhoogd. Het bedrijf zegt dat de pakketten worden aangepast op basis van de gebruikersbehoefte en zegt dat die behoefte groter is bij de downloadsnelheid dan bij de uploadsnelheid. "We stemmen ons aanbod daarop af", zegt de provider. Overigens melden verschillende lezers, waaronder onder dit artikel dat de maximale downloadsnelheid van zakelijke abonnementen wordt verhoogd tot 1,4Gbit/s.

Abonnement Lite Start XXL Complete en Max Giga en Elite
Prijs 43,50 euro 48 euro 53 euro Niet nieuw af te sluiten 60 euro
Huidige snelheid 100/25Mbit/s 200/30Mbit/s 400/40Mbit/s 750/60Mbit/s 1000/100Mbit/s
Snelheid vanaf 3 maart 125/25Mbit/s 250/30Mbit/s 500/40Mbit/s 775/60Mbit/s 1100/100Mbit/s

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-02-2025 • 20:57

536

Submitter: Nick

Lees meer

Reacties (536)

536
531
220
2
0
222
Wijzig sortering
Standaard terugkomend fenomeen. Rond Maart snelheid verhogen en in Juli de prijzen.
Ja dat zei ik ook al, allemaal mooi maar uiteindelijk gaat het om de prijs en in Nederland zijn we duur uit.
Hier in de wijk glasvezel aangelegd en zijn ook mensen overgestapt naar KPN, inmiddels ook weer een heleboel weer terug.

Heb vaak gekeken naar de prijzen en met KPN ben ik gewoon duurder uit, zeker als je meerder televisies in huis hebt.

Ziggo is hier heel stabiel en heb mooi beeld, het internet de modem in bridge mode en zelf een goede router aangeschaft, gaat al jaren als de brandweer.

Maar de prijs zal hier zeker in meespelen en kijk ook regelmatig naar de kleinere aanbieders.
Anoniem: 25993 @JJmac3 maart 2025 19:15
Heb vaak gekeken naar de prijzen en met KPN ben ik gewoon duurder uit, zeker als je meerder televisies in huis hebt.
Niet als je smart TV's hebt waar de KPN TV+ app op draait of een media streamer (NVIDIA, Google TV streamer etc).
Dan betaal je niet per TV.
Wat heb je aan 1100 als meeste internet apparaten een 1000mbit Ethernet poort hebben. Denk dat ik vanaf maart dan maar terug ga naar het xxl pakket. Want in mei of juni komt de prijsverhoging ook weer.
Ik verwacht dat de meeste mensen die een 1100Mbit/s abonnement hebben voor nu genoeg hebben aan 1000Mbit/s, meerdere internet apparaten tegelijk gebruiken zodat ze toch iets hebben aan 1100Mbit/s of apparaten hebben die meer aan kunnen dan 1000mbit.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 25 februari 2025 00:53]

Ik had zelf inderdaad liever gezien dat die 100mbit bij de upload was toegevoegd.
Dit is juist de enige reden waarom ik straks weer terug ga naar glasvezel. Ik loop te vaak tegen de limieten aan op het moment.
(Meerdere cloud camera’s, een NAS, M365 met onedrive, iCloud synchroniseren, private VPN en normaal verkeer)
De manier waarop docsis werkt staat niet eenvoudig toe om up- en downstream bandbreedte om te wisselen. Maar meer upload was zeker handiger geweest ja.
Dat is dan ook meteen het probleem. Docsis is gewoon niet meer toereikend anno 2025.
Het is een achterhoedegevecht wat Ziggo aan het doen is. Steeds maar weer pleisters plakken op iets wat eindig is. Doe het dan in 1x goed en stap ook over op FTTH dan zit je in ieder geval de komende decennia weer goed.
Jij verwacht als straks de overstap naar Docsis 4.0 is gedaan dat 6 Gbps upload en 10Gbps download niet voldoende is?
Dit hoor ik al sinds Docsis 3.0. Maar ondertussen is Ziggo, die zich als de snelste en beste wilt profileren, gewoon ingehaald door glasvezel waar mutligigabit symmetrisch voor de consument af te nemen is (geen idee wie dat nodig heeft, maar goed, dat is niet aan mij). KPN en partners hebben ca. 20 jaar nodig gehad om Ziggo in te halen, maar ik heb zo'n vermoeden dat de Power Promise van tien jaar geleden een dure miljard was (dat had men gebudgetteerd, werkte toen voor ze) die nog steeds niet terug verdiend is. En het (Amerikaanse, immers, Liberty Global) investeringsklimaat is nu meer de CEO als slager van het eigen bedrijf, die zoveel mogelijk geld bij investeerders wegtrekt ipv gewoon een goed product/goede dienst aanbieden

Kijkende naar het belabberde Vodafone-netwerk, dat ooit ook voorop liep, heb ik weinig vertrouw in 'maar Docsis x.0 kan dit en dat'. Glasvezel, waar men dik 20 jaar over heeft gedaan om landelijk uit te rollen, is er ondertussen ruim voorbij. Net de haas die een race verliest van een schildpad
Allemaal aannames in je bericht waar ik verder niet op in ga. Maar inderdaad KPN is er voorbij en dat zullen ze vast vervelend vinden bij Ziggo maar ze hebben er bewust voor gekozen om niet mee te gaan in de race om meer snelheid. Daarbij is die race natuurlijk ook lang zo boeiend niet, het is een race waar 1% van Nederland naar zit te kijken en de andere 99% het aanneemt dat het kan. Ziggo zal zich en al tijdje niet meer profileren als de snelste want dat zijn ze simpelweg niet, stabiliteit is nu stukken belangrijker omdat de toepassingen voor meer snelheid niet voor de gemiddelde Nederlander zijn die gebruikt wellicht 10mbit of laten we zeggen maximaal 25Mbps voor een 4K netflix stream. En logisch dat je er al over hoort sinds Docsis 3.0 want toen dat afgerond was gingen ze inderdaad verder kijken naar Docsis 3.1 (wat inmiddels er is, en nu naar Docsis 4.0)

Verder is dit echt gewoon een partijtje verpissen en men klaagt in Nederland dat het steeds duurder wordt omdat we allemaal mee gaan in z'n snelheidsrace waar echt bijna niemand wat aan heeft want candy crush of je tiktok filmpje bekijken/uploaden gaat echt geen verschil geven.
Dat ze niet meegaan in snelheid kan ik begrijpen, dat is inderdaad voor "enkelen". Dat ze echter op weg zijn om DVB-C te verlaten lijkt echter een minder handige keuze. Vanuit de techniek snap ik hem dat je dan alle bandbreedte aan "IP" kan toekennen, maar je gooit dan wel weg waarom ik nog steeds TV kijk bij Ziggo: De ultieme kwaliteit van hun TV signaal, dat is onovertroffen vergeleken met elke aanbieder die over IP het TV signaal biedt. En ja, de RTL's van deze wereld willen steeds meer, dat je niet kan doorspoelen bij een opname. Dat kan je bij IP-TV afdwingen, bij mijn Humax niet. Met DVB-C zijn ze verplicht toe te staan dat je je eigen apparatuur kunt gebruiken (lees: geen huur kunt innen), dat is er bij IP-TV niet bij. Kortom, mooie spagaat. Maar met het wegdoen van DVB-C op termijn zijn ze "één van de velen" geworden en hebben geen unieke eigenschappen meer. En dat zien zij ook gebeuren, nu dik investeren is dan ook geld weggooien op termijn. Het wordt allemaal eenheidsworst.
Ook bij KPN kun je gewoon doorspoelen bij een opname (die je dan wel terugkijkt via "hun" apparaat of "hun" app). Dus, verder volledig met je eens :)
De enige reden dat ik nog bij Ziggo zit is het feit dat ik TV kan kijken via CI+ cam insteekmodule in al mijn TV's en mijn Gigabit Internet via Ziggo is meer dan snel genoeg voor mij en de meeste mensen. Zodra ik gedwongen ga worden naar een losse decoder dan wel IPTV app van Ziggo moet gebruiken dan is hun "voordeel" weg en word ik dus pissig en vertrek direct naar de glasvezel boer. Niet uit overtuiging dat het daar dan beter en sneller internet geeft maar de prijs zal dan doorslaggevend zijn want ze hebben allemaal het (voor mij) grote nadeel van losse decoders voor lineaire TV kijken. Keuze is beperkt tot Delta of Ziggo hier in het dorp dus een echte keuze is er niet per kabeltype.
Wie kijkt er nog naar tv??
Alle mensen buiten jouw bubbel?
Nee hoor geen eigen apparatuur meer dat is verleden tijd. Gewoon de app op de TV installeren of op een Chromecast en voila.
Dat is bij de Humax (ik had de 5200 voordat ik naar glasvezel zonder tv abbo ging) weldegelijk af te dwingen. Zowel het blokkeren van opnames als het blokkeren van doorspoelen/overslaan is simpel een kwestie van 1 positie in de code van 0 naar 1 zetten (apart voor beide opties).
Bij enkele kleine zenders kwam het voor , dat kan een fout zijn geweest.
Ik ben eigenlijk altijd nog verbaast als ik iemand van onder de 40 of op tweakers zie die gewoon lineaire TV kijkt.

Zoals je al toegeeft, als DVB-C weggaat, heb je als consument een slechtere ervaring dan andere methodes (je hebt nu ook al een slechtere ervaring want je zit tijdgebonden, maar goed).... Ga je dan ook echt de zeven zeeën op of betalen voor RTL stream (hoe dat ook heet?) voor die content?

Verder lees ik altijd alleen maar problemen bij ziggo, dus ik begreep altijd dat men daar sws weg wilde? Maximaal betalen en minimale kwaliteit enzo.
Je gaat voorbij aan het feit dat heel veel mensen streamingdiensten kijken. Wie kijkt er nog televisie elke avond? Ik niet en ja ik ben boven de 40. Ik kijk echt nooit meer live, behalve voetbalwedstrijden. Dat kunnen glasvezel aanbieders ook prima doen.
Leuk dat je het opneemt voor Ziggo, maar die stabiliteit is ook ver te zoeken bij Ziggo weet ik uit ervaring. Dat Ziggo hierin geïnvesteerd heeft geloof ik dus niet of het was een slechte investering net als in de belabberde klantenservice. Als ze dan snelheid niet belangrijk vinden, dan mogen ze de prijzen wel flink laten zakken willen ze nog wat klanten houden, want hoewel niet iedereen supersnel internet nodig heeft zijn stabiliteit en een lagere prijs dan misschien wel toekomstige selling points voor het bedrijf.
Leuk dat je het opneemt voor Ziggo, maar die stabiliteit is ook ver te zoeken bij Ziggo weet ik uit ervaring.
Ziggo is voor mij al jaren erg stabiel en weinig problemen mee.

Wel al een tijd aan het overwegen om over te stappen, maar de voordelen die ik er uit haal zijn maar erg klein voor mij waardoor ik voor mijn eigen gemak toch bij Ziggo blijf

Zou wel graag minder willen betalen, dat pakket wat je nu niet meer los kan afnemen lijkt mij juist een mooie oplossing voor als Giganet te duur is, maar XXL te langzaam
Ik neem het niet op voor Ziggo, vind echter de ongefundeerde opmerkingen onder dit soort types post altijd wat storend dus vraag ik naar meer verduidelijking. Overigens wat jij ook enorm doet in je post, maar die laat ik dan wel even gaan anders blijf ik bezig om te vragen over onderbouwing of meer storingen/stabiliteit issues ;)
Stabiliteit bij ziggo scheelt per regio, hier in Noord holland zit het al meer dan 20 jaar gewoon goed. Ik zat vroeger bij multikabel wat later chello/ziggo werd en ik heb nagenoeg nooit problemen gehad met stabiliteit tot een half jaar geleden. Jij geeft aan dat de klantenservice belabberd is maar ook daar ben ik het niet mee eens. Na 1 belletje kwam er gelijk een monteur langs die niet alleen hier binnen de boel checkte maar ook in het kastje hier in de buurt, kreeg daarbij gelijk een nieuwe modem en probleem was verholpen (kosteloos). Ja het kan goedkoper je ja glasvezel is de toekomst maar voorlopig heb ik gewoon stabiel internet met een snelheid die prima is voor wat ik doe over een coax kabel.
En niet te vergeten de tv, mijn vriendin kijkt graag tv en er zijn een paar kanalen die ze gaat missen als we overstappen. Neem ik die kanalen er dan extra bij dan zijn die providers soms nog duurder dan ziggo dus ik blijf lekker zitten waar ik zit.
Leuk verhaal, maar in de praktijk kiest de consument gewoon voor de beste deal. Dus de meeste consumenten kiezen 1/1gbit bij een partij die dat aanbied voor een lagere prijs als dat Ziggo 200/40 mbit aanbiedt.
Toevallig van de week overgestapt van ZIggo op glasvezel (2 jaar geleden voor getekend) en werd gisteren door Ziggo gebeld .

In het gesprek inderdaad focus op stabiliteit van het netwerk (ik reken hier bij glasvezel ook op, omdat de techniek niet meer nieuw / niet heel complex is en de hardware wel relatief nieuw) en de vraag hoeveel snelheid ik nodig denk te hebben (mijn antwoord: 200mbit is meer dan genoeg, maar dat is ook niet de reden van mijn overstap).

Overigens - los van prijsverhogingen - altijd tevreden geweest over Ziggo. Snelheid is prima, TV (next) werk erg goed. Maar ik wil glasvezel hebben liggen voor toekomst en door het nu vast een jaar te gebruiken is het maar geregeld. Over een jaar maak ik wel weer de balans op (met nu de luxe van twee goede verbindingen / optie elk jaar overstappen)
Ondertussen heb ik (dankzij een ex-huisbaas zijn pesterijen, dat verder terzijde) glasvezel een kans gegeven en het doet niet onder voor coax. Nota bene voor dezelfde prijs krijg ik een betere upload. Of ik daar wat aan heb, zal mij een worst wezen, maar dat hoeft de aanbieder en al helemaal een andere klant niet voor mij te bepalen . Als consument doe ik dat zelf. Ziggo heeft dan wel de betere bruikleenmodems die vooral beter tegen spanningspieken kunnen, maar ik kan er ook een eigen RG aan hangen. Stabiliteit? Los van onderhoud zo af en toe, werkt het gewoon altijd en prima, op volle snelheid. Uiteraard laten we de WiFi hier buiten beschouwing, heeft VF nota bene een miljard voor gebudgetteerd. En dat is geen aanname. Uiteindelijk is er gewoon geen USP (unique selling point) meer over voor Ziggo. Alle USP's zijn vervangen door inzet op multiplay-aanbod. Doet de rest ook. Plus hogere upload voor hetzelfde geld. Ben gek als ik dat niet meeneem in de overweging

En welke aanname doe ik? En nee, het is niet verpissen en klagen. Het is gewoon beleid zien en benoemen. Kritisch geluid en nog onderbouwd ook. Waar men eerst klanten zat te winnen, is het voor de boekhouding gewoon lucratiever om aandeelhouders te trekken. Verlies wat klanten, kondig een reorganisatie en/of wat prijsverhogingen aan en er komt weer meer investeerdersgeld binnen dan nieuwe klanten ooit aan omzet zouden genereren. En het mooiste voor de CEO is, er is nul verplichting om die investering terug te verdienen. Wel handig om ROI te genereren, maar met een 'goed' (plausibel) verhaal naar de investeerders toe, is het niet zo boeiend. Dit gebeurt nu eenmaal enorm veel de laatste jaren en ik zie het ook gewoon bij VodafoneZiggo aan de investeringen in de netwerken (de kwaliteit mobiel is al jaren een lachertje. Nogmaals, Vodafone stak ooit KPN naar de kroon) en het productaanbod.

Ondertussen zou ik zeggen, lees je eigen reactie eens terug. Je doet zelf een aanname (eigenlijk het bekende Ziggo verhaal van Sales en Retentie wanneer een klant begint over het glasvezelaanbod, mag de verkoperjappie aangeven dat de voordelen niet gebruikt zouden worden...Ja, ik heb er echt gewerkt) over wat een klant nodig heeft enzo. Of het klopt of niet, doet er niets aan af dat er feitelijk een beter aanbod is voor hetzelfde geld bij de glasboeren

Edit:
Ik zie net op hun website dat er dit jaar toch ca. €200 miljoen in het netwerk wordt gestoken. Ben benieuwd wat dit gaat doen

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 25 februari 2025 11:16]

Qua stabiliteit is glasvezel ook onovertroffen. De enige + die ze hebben is TV kwaliteit en gemak maar dat zijn ze ook rap aan het weggooien doordat ze dvb-c uitfaseren.
Daarvoor betaalden mijn ouders graag meer maar nu ze een next mini hebben zet ik ze straks ook zo over op een kastje van Caiway.
Nee nee de prijs is duidelijk te hoog! Bij alle providers kan het omlaag.
Uit onderzoek is gebleken dat zij allemaal nog steeds geld verdienen met 50%kortingsacties.
Je wordt hier duidelijk besodemieterd.
Bizar dat iemand Ziggo verdedigt. Ik ben met stomheid geslagen.

Waarom zou je in hemelsnaam kiezen voor Ziggo wanneer je ook glas thuis hebt liggen? Heb je geen alternatief dan snap ik het.

Ziggo is duurder dan KPN en KPN is duur. Dit betekent niet dat je bij KPN altijd minder betaalt, maar als je meer betaalt krijg je meer voor jouw geld waardoor Ziggo naar verhouding duurder is. Ik zit nu naar de (internet only) prijzen te kijken terwijl ik dit type. Wellicht dat bij andere pakketten er een andere uitkomst is, maar ik ga nu niet alles nalopen.

Als men niets geeft, zoals jij beweert, om de snelheid dan weet ik wel heel zeker dat ment wel geeft om hun portemonnee. Vast niet iedereen, maar genoeg wel.

Dan heb ik vergeleken met KPN en die zijn ook gewoon mega duur.

Ik zou bijna denken dat je aandelen hebt of voor Ziggo werkt en gepikeerd bent dat ze worden afgeschilderd op basis van wat zij leveren.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 25 februari 2025 12:34]

Doe eens even kalm, ik verdedig Ziggo nergens ik weerleg alleen ongefundeerde opmerkingen die op dit onderwerp heel vaak hier worden gespuwd.

Ik heb niks gezegd over prijs van de diensten of dat je Ziggo of welke coax provider dan ook moet nemen over glasvezel of wat je keus ook maar is.

En je laatste opmerking, tja kom op even, doe niet zo kinderachtig alleen omdat iemand een ander standpunt heeft direct weer dit beweren 8)7.
Het kwam werkelijk zo op mij over. Alles van begin tot eind in mijn bericht.

Heb ik het verkeerd begrepen dan mijn excuses daarvoor :)
En die stabiliteit was er in onze wijk al een tijdje niet meer. Dus met vele mensen in de wijk overgegaan naar glasvezel, dat ook qua kosten een stuk beter is.
De grap is dat ze zelfs bij nieuwbouw nog steeds coax naar de meterkast aanleggen ipv glasvezel.
Dat is net zo duur maar wel toekomstbestendig waarom blijven prullen met coax.

Dat ze bestaande nog niet omzetten snap ik heel goed maar iedereen ziet waar dit heen gaat. Qua upload worden ze ook links en rechts ingehaald door 5g aanbieders.
Docsis 3.1 zou het al mogelijk maken om symmetrische lijnen te krijgen, dit werd destijds met bombarie aangekondigd door ziggo dat dit de toekomst zou zijn. Hetzelfde doen ze nu met docsis 4. En guess what de upload is nog precies hetzelfde.

Gewoon bullshit is het en als je geloof dat ze dalijk met 6gbps komen dan denk ik dat je nog lang mag wachten.
Het is geen bullshit, het is gewoon een Docsis standaard. Het kan maar dat wil niet zeggen dat een Docsis provider daarmee komt, dat vereist soms veel veranderingen in het netwerk en dan hangt het dus af van waar je de prio aan geeft.

Ik verwacht niet op korte termijn dit soort snelheden ook omdat het om totaal gaat in een hele wijk en niet per modem. Maar we zullen binnen nu en paar jaar vast snelheden van 1000/500 upload zien op coax, maar daar zal het gros niks van merken denk ik. Tis dus puur voor de marketing
Ik zeg ook niet dat de standaard bullshit is, maar dat Ziggo het ooit gaat leveren is dat wel. Maar vervolgens wel durven te adverteren met super snel internet, terwijl dat gewoon onjuist is. En nee internetsnelheid wordt m.i. niet bepaald door enkel de download snelheid.

En ook hier ga ik het betwisten, van 100mbit naar 500mbit upload gaat iedereen merken. Dat mensen het toch wel niet zullen merken vind ik zo'n irritante opmerking, dat is namelijk onzin. Als het eerst 50 seconden duurde om een foto te uploaden naar whatsapp en nu ineens 10 (want 5x zo snel) gaan mensen dat wel degelijk merken. En zo kan ik nog talloze voorbeelden noemen. Gezinnen met kinderen en tieners die online gamen, 100mbit upload zit je zo tegen de limiet aan met gruwelijke latency tot gevolg (ik heb het echt vaak meegemaakt toen ik zelf nog ziggo had, daar wordt je niet blij van als gamer).

Enige wat ik wel kan zeggen is dat de downloadsnelheden imho consistenter zijn bij Ziggo dan mijn huidige glas provider evenals de stabiliteit, maar dat is mijn persoonlijke ervaring er mee.
Tja je irriteert je aan die opmerking maar komt vervolgens met tieners die online gamen en dat je zo tegen de 100mbit upload limiet aan zit. Tenzij ze in 4K streamen kost online gaming echt 1 tot 3 mbit upload. Ik zie streamen dan ook niet perse als online gaming tbf.

En foto uploaden naar whatsapp, ik stuur die foto en klik de app weg en op de achtergrond gaat dat wel verder. Net zoals ik voor werk een document opsla en ondertussen doorga met andere zaken en het automatisch op de achtergrond naar mijn one drive ga zonder dat ik het merk. Maar blijkbaar heeft iedereen daar andere ervaring mee.

Los van het feit als je het wel echt gebruikt dan is glasvezel wel echt een medium voor jouw natuurlijk.
Maar dat is t m juist, iedereen heeft dat nodig alleen men doet alsof men het niet nodig heeft en daarom is dat irritant ja. Bill Gates zei ooit dat we maar zoveel RAM nodig hadden en ik hoor mensen nog roepen dat SSD's onzin zijn want HDD's zijn snel genoeg.

Snap je nu waarom ik die opmerking irritant vind? Niet zo zeer omdat mensen dat vinden, maar omdat het gewoon pertinent onjuist is. Men kan roepen ik heb het niet nodig maar het tegendeel wordt altijd weer bewezen.

Ik haalde inderdaad gamers aan, maar cloud backups van pcs en telefoons dan? En zo zijn er nog talloze andere dingen. En men kan roepen ja ik wacht wel, ik doe het wel op de achtergrond. Maar men doet dat zo omdat het traag is.

Als je een dvd gaat rippen dan weet je dat dat 20 minuten gaat duren en ga je iets anders doen in de tussentijd. Als diezelfde dvd in 1 minuut geript zou zijn dan had je er op gewacht om iets anders te doen en dat is nu net wat ik bedoel. Nee tuurlijk hebben we het niet nodig, maar als we zo redeneren kunnen we ook gewoon allemaal terug naar windows 95.
Dat zijn snelheden voor een segment met 200 a 300 modems, niet voor 1 aansluiting. Docsis kun je vergelijken met net als vroeger de coax ethernet netwerken. Al het verkeer staat op elke kabel in een segment en het modem filtert continue de data die voor jouw bestemd is eruit.
Ziggo bepaald hoeveel modems (straatkasten) er in een segment zitten om nog iets van capaciteit te kunnen managen. Maar uiteindelijk kan het niet kleiner zonder grote infra aanpassingen te doen.
Maar met docsis 4 komen er echt geen 10Gb abonnementen.
Hoeveel snelheid heeft een segment van glasvezel modems denk je? Juist 10Gbps, waar ook een hele groep modems achter zitten en ze verkopen 8Gbps up & down. Dat heet overboeking en dat heb je altijd, als je een dedicated lijn wil ben je 10x zoveel kwijt.

Ik stel overigens ook nergens dat er 10Gbps abonnementen komen wat ook compleet zinloos is of voor de 0,01% voor Nederland.
Momenteel heb je 2,5Gbps down, 1,25 Gbps up op een segment van <32 modems. Bij XGpon is dat 10Gbps down, up idem als het XG-s-pon is.

Maar glasvezel heeft meer rek, technieken voor veelvouden van dit zijn in de maak en in theorie kan je ook nog een DWDM techniek toepassen om op meerdere golflengtes te gaan zenden, dan zijn honderden gigabits mogelijk (het stukje energieverbruik en kosten buiten beschouwing gelaten).

Bij coax zijn die snelheden voor segmenten van honderden modems. Overboeking is groter. Zegt niet dat het onvoldoende is, maar je hebt bij docsis ook de vraag hoeveel ruimte je op de kabel reserveert voor up, down en tv-kanalen. Als je meer kanalen schrapt heb je meer ruimte voor de ip-infra ja. En 10G down, 6G up klinkt prima voor segmenten van zo'n 200-300 modems maar de rek is er dan na een tijdje weer uit. Dan moet je naar docsis 5 kijken, maar die heeft ook hogere frequenties nodig en dan is de vraag of de infra het aan kan.

Kortweg levert coax op korte termijn meer dan genoeg bandbreedte voor vrijwel iedere toepassing, glasvezel levert gewoon veel meer.
Wat je zegt klopt gewoon natuurlijk, alleen bij Docsis zijn de upgrades in je verhaal allemaal mogelijk of het netwerk het aan kan en bij glasvezel begin je daar niet over. Daar zullen ook enorme investeringen gedaan moeten worden om dat XGS-pon up te graden voor 10-tallen/100tallen Gbps snelheden. Verder heeft Docsis meerdere modems op lagere beschikbaar data dan glasvezel maar verkoopt glasvezel vele malen hogere abonnementen vs. maximale bandbreedte als in, er zijn 8Gbps verbinden te krijgen waarbij je dus theoretisch met 1 verbinding 80% van de beschikbare data kan verstoken.

Ik weet het, allemaal theoretisch ik heb bij Ziggo nog nooit problemen gehad met overboeking, net zo min als bij glasvezel alleen dat waren in tijden dat multi Gb snelheden ook nog niet te krijgen waren (lees: paar jaar geleden voor het laatst)

Lang verhaal kort, ik denk dat de bottleneck niet zozeer door het netwerk veroorzaakt zal zijn maar wat de behoefte online zal zijn. Komen er niet technieken/toepassingen waardoor huishoudens meer data gaan verstoken, zo niet is het allemaal marketing om hogere snelheden aan te bieden aka. met als doel om meer geld te vragen voor de lijnen.
Die 8 gigabit wordt verkocht omdat ze toch wel weten dat dat past met de overboeking en fup. Zodra je die systematisch gaat belasten melden ze zich wel. Daarbij is de kans dat er congestie optreed nihil, 2gbps is meer dan genoeg voor de andere 31 woningen.

Docsis kent uit mijn hoofd een 1.4 gigabit per sector momenteel, ze verkopen er 1 aan een huishouden. Dat gaat, hetgeen wat goed verkoopt is de pieksnelheid waar nagenoeg niemand echt gebruik van maakt. Het is een illusie dat jouw kogels in cs:go sneller aankomen hierdoor of dat je webpagina sneller laadt of dat je wifi sneller wordt. Dat sprookje levert cash op. Degene die op een 200mbps abonnementje zit en 3 minuten geduld heeft als hij CoD installeert is op jaarbasis honderden euros goedkoper.

De user met 8gbps is helemaal in zijn nopjes en gelooft het sprookje, maar betaalt zich blauw.
Volledig met je verhaal eens, echter met Docsis 3.1 kanalen erbij zitten ze dacht ik op 2,5Gbps :)
Dat kan ook, is ook afhankelijk van hoeveel bandbreedte in MHz ze beschikbaar hebben uiteraard.
Bij de testopstelling gebruikte VodafoneZiggo twee Docsis 4.0-routers, die samen met een Docsis 3.1-modem een doorvoersnelheid bereikten van 15Gbit/s. De Docsis 4.0-routers kwamen apart van elkaar tot ongeveer 6,5Gbit/s. De uploadsnelheid leek bij de test van de Docsis 4.0-routers hetzelfde als bij de Docsis 3.1-routers: rond 0,5Gbit/s.
Dat valt dus ook wel mee en het valt te bezien of en wanneer Ziggo over kan. En dan nog steeds betaal je dan meer dan 70 euro per maand voor snelheden lager dan glasvezel, welke 20-30 euro per maand goedkoper zijn. Het is gewoon niet houdbaar meer.
Daar denken de meeste deskundigen toch echt anders over!
Dat het huidige Ziggo netwerk toekomst vast is.
Zal vast, andersom zijn er ook wel deskundige te vinden die Coax nog wel toekomst vast vinden.
Lijkt mij sterk.
Iedereen ziet dat dit op delange termijn een doodlopende weg. Ze moeten concurreren tegen een beter EN goedkoper product. Dat ga je altijd afleggen.

Overigens wel met je eens dat 99% van de huishoudens toe kunnen met 100/100 maar juist op die upload laat ziggo het afweten. Ik zelf ben na 1000/1000 ook terug gegaan naar 100/100.
Waarom zou je wachten? Je kan nu al makkelijk 10Gbps up en download krijgen met glasvezel (en meer op aanvraag)
Ik wacht niet, ik schommel op dit moment vaak tussen de laagste verbindingen van of dan Ziggo of de hier leverende glasvezel partijen. Zoals ik zeg, het is puur voor de marketing maar ik zeker niet, en ik verwacht een heel groot ander deel van de Nederlandse bevolking heeft die snelheden niet nodig. Zeker op dit moment niet.
De meesten kunnen/willen de 10Gbit netwerk apparatuur niet eens betalen.
Jij verwacht als straks de overstap naar Docsis 4.0 is gedaan dat 6 Gbps upload en 10Gbps download niet voldoende is?
Aangezien ik nu al 2gig symmetrisch kan krijgen voor hetzelfde bedrag als Ziggo Elite (1d;0.1u) en dit al soort van beloofd werd met DocSIS 3.1 ... Nee dat denk ik niet.

Ziggo roept dit al 15 jaar.
En wat voor prijs gaan ze daarvoor vragen?
Waarschijnlijk meer dan wat glasvezel kost
Ik heb helaas geen glazenbol, dus ik kan je vraag niet beantwoorden. Ik gok (en dat is mijn aanname) dat Ziggo nog vooral duurder is omdat ze met DVB-C geen onderscheid kunnen maken tussen TV signaal en internet signaal, dus ondanks dat ze internet only pakketten aanbieden krijg je gewoon de meest gangbare ongecodeerde TV zenders (Zoals Ned 1,2,3, RTL, SBS, Veronica, Ziggo Sport etc.) erbij als je een coax op je TV aansluit. Hier zullen ze ook kijk en luister geld voor moeten afdragen richting de zenders en dat zal het duurder maken.

Dus een volledig overstap naar IPTV zal dat oplossen, maar dan verliezen ze ook een USP. Dus de vraag zal zijn wat willen de mensen, liever de ongecodeerde zenders erbij of goedkoper internet pakket. Er zullen mensen opzeggen/overstappen als DVB-C vertrekt.
De sunk cost fallacy. Ziggo heeft natuurlijk veel, heel veel geld geïnvesteerd in Docsis. Op dit moment zijn ze als een malle klanten aan het verliezen dus er is ook niet meer echt een weg terug. Gevalletje van te laat ingezien dat je marktaandeel gaat verdampen. Terwijl ze dat natuurlijk al jaren konden zien aankomen. Iedere stoep die open gaat is een potentiële klant minder.
Vodafone Ziggo kiest er voor zo min mogelijk te investeren. Dus geen glas van straatkast naar bestaande woningen trekken.

Bij nieuwe woningen in nieuwbouw wijken is dat echter al compleet anders. Ziggo legt daar wel glas aan tot achter de voordeur op hetzelfde netwerk. Ze weten dus wel dat het uiteindelijk moet, maar willen niet investeren zo lang het goedgenoeg gaat. En door de prijs verhoging ieder jaar gaat het nog steeds goed genoeg blijkbaar.

Je moet het dak repareren als het droog is. Maar Ziggo kent die zin blijkbaar niet.

Intussen zijn KPN, Delta en Odido al begonnen hun aangelegde glasvezel netwerken terug te verdienen…….
Dat met nieuwe woningen is zeker een pilot projectje?
Hier in de regio maken ze gewoon een mooie coax aansluiting in de nieuwbouw.
Ik ken alleen projecten waar Ziggo glasvezel legt tot aan de gemeentekast?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 25 februari 2025 09:31]

Geen idee, ik ga in Koggenland wonen in een nieuwbouwhuis, en daar trof ik glasvezel van Ziggo aan
Als je de jaarverslagen leest investeert Ziggo ruim 20% terug in hun netwerk om het Docsis netwerk te onderhouden en verbeteren. Het is dus niet echt handig om onderbuik gevoelens te verkopen alszijnde waarheden. Het dak is droog, enkel kiezen ze niet voor de laatste techniek omdat het dak voldoet aan wat ze nodig hebben.

Dat ze bij nieuwe wijken wel kiezen voor FTTH kan verschillende redenen hebben, zoals dat goedkoper is in aanleg omdat glasvezel steeds meer beschikbaar komt of omdat ze het willen testen, ze kunnen er altijd nog rfog van maken en zo zijn er vast nog wel tal van redenen.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 25 februari 2025 09:54]

Als het voldoet waarom verliezen ze dan elk kwartaal weer klanten?
Ja de snelheid voldoet voor de meeste mensen, maar glasvezel is goedkoper.
Voor iedereen die ik ken die is overgestapt was prijs de doorslaggevende factor
Het zal een combi zijn van vele factoren, het is ook belangrijk om te beseffen dat niet elke wijk dezelfde stabiliteit hebben en was er ook simpelweg geen concurrent heel lang. Het zal dus op prijs kunnen zitten, hoe goed werkt het product en men wil gewoon eens wat anders proberen/geloven alle marketing.

Er waren 0 echte concurrenten en nu zijn er soms wel 3 of 4 afhankelijk wel welk gebied je woont. Denk aan Delta/KPN/Odido/Freedom & Ziggo. Voorheen als mensen opnieuw naar hun provider keken was het Ziggo (Coax) of KPN met ADSL of nog een aantal nikszeggende partijen die ook over ADSL leverden. Voor sommigen zal nieuwste techniek een grote rol spelen, voor sommige prijs, voor andere het product (denk aan DVB-C of Ziggo sport bijv.(content)).

Het mooie voor de markt is dat er nu keus is, jammer voor Ziggo, maar dat is hun probleem :)
"En door de prijs verhoging ieder jaar gaat het nog steeds goed genoeg blijkbaar."

Eerder dat er geen (redelijke) alternatieven zijn - en dat weet Ziggo verdomde goed...

Drie jaar geleden aangemeld bij Delta die toen glasvezel gingen aanleggen, ondertussen zijn ze vorige week geweest om de glasvezel door te meten... Hopelijk nog 1-2 maanden en dan na 20 jaar Ziggo (begonnen als at-home) is het "doei", met een prijs die ongeveer gehalveerd wordt + goede upload - en het eerste jaar gigabit voor +/- 2 euro pm extra... en daarna op z'n minst meerdere alternatieven (kabel + meerdere providers over de glasvezel).
Eerder dat er geen (redelijke) alternatieven zijn - en dat weet Ziggo verdomde goed...
Maar op de plekken waar er wel alternatieven zijn, zijn die alternatieven ook direct 5x beter op zijn minst. zoals je zelf ook al aangeeft, veel betere snelheid, lagere latency, lagere prijs. daar kun je dan toch niet tegenop? Ziggo is dan nog leuk als back-up lijntje, maar meer dan dat ook niet.
Met wat geluk heb je over een week of twee een pakketje binnen met brief waarin staat wanneer je het modem kunt aansluiten.
daar zijn ze mee bezig, want mijn nieuwbouwhuis heeft een Ziggo-fiber. Maar hun hele infra is nog coax, die vervang je niet zomaar...
Maar hun hele infra is nog coax, die vervang je niet zomaar...
Het is alleen het laatste stuk van de wijkkast naar de woning, precies dat stuk wat bij nieuwbouw dus nog aangelegd moet worden. De rest is allemaal al glas. Dat maakt het ook zo kansloos. Hier een stukje van hun eigen website:
Glasvezel
Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel, dit is ideaal voor het overbruggen van grote afstanden en het versturen van veel data.

Kabel
Van de straatkast tot je huis of kantoor ligt kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die nu al bij de meeste huishoudens in Nederland ligt.
Kunnen ze net zo goed gelijk glas van maken. Hebben we nergens meer last van die arbitraire upload limieten. Dat komt puur en alleen door die laatste 50meter koper.
Kun je dat eens toelichten? Waarom is Docsis niet meer toereikend anno 2025.
De techniek is veel te duur, storingsgevoelig en qua snelheid gewoon hopeloos achterhaalt bij glasvezel. Niet voor niks dat Ziggo ook tot aan de gemeentekast al glasvezel heeft lopen.
Kun je dat ook onderbouwen met cijfers? De snelheid hoeft niet want dat kunnen we zelf wel op de websites vinden, de vraag alleen is voor wie dit relevant is.

Maar zoals storingsgevoeliger, heb je cijfers die ondersteunen dat er vaker storing is op coax netwrk dan op glasvezel? Of hoeveel is het prijsverschil in de technieken dan?

Op dit moment spreekt vooral je onderbuik gevoel, maar dit is Tweakers en niet de Libelle.
Ziggo gaat jou echt geen inzicht geven in hun kostenopbouw. Ik heb in de verdeelkasten mogen kijken. Docsis heeft tot in de wijken signaalversterkers (meer stroomverbruik, aanleg elektra etc) nodig, glas niet. Ziggo legt 'upstream' ook steeds meer glas aan, doen ze niet voor niks. Als ik het goed begrijp zitten ze met Liberty Global vast aan bepaalde home devices, inclusief mogelijkheden voor over the top tv-diensten.
Exact dus kun je (in dit geval Cmegens) dat dus ook niet zo stellen, door even te kijken in een verdeelkast zegt natuurlijk helemaal niks, ja er ligt stroom en glasvezel heeft dat minder nodig. Dat zegt niks over het totaal en daar kom je inderdaad niet achter. Er zullen genoeg slimme koppen zitten bij VodafoneZiggo als dit niet rendabel zou zijn dat ze ook wel over zouden gaan.

Verkijk je ook niet over de bedragen die je moet lenen voor aanleg van z'n netwerk en wat dat alleen al voor rente over betaald moet worden.

Al met al weten we het niet dus kan je ook niet zomaar roepen dat het duurder is/storingsgevoeliger etc etc. hou je aan de feiten en niet aan onderbuik gevoel.
Exact dus kun je (in dit geval Cmegens) dat dus ook niet zo stellen, door even te kijken in een verdeelkast zegt natuurlijk helemaal niks, ja er ligt stroom en glasvezel heeft dat minder nodig.
Dat kun je dus wel. Als 1 signaal zonder stroom en versterking kilometers ver te dragen is, dan is dat een efficiëntere manier dan een ander signaal wat om de zoveel meter versterkt moet worden. Het feit dat het versterkt moet worden geeft al aan dat het storingsgevoeliger is. Ander feit: Coax heeft hierdoor veel meer gemeentekasten nodig dan glasvezel. Ook duurder. De Docsis modems zijn duurder. De verdelers in de wijk zijn duurder. Bij alle punten dien je te meten of het signaal nog sterk genoeg is of er versterkt moet worden. Wanneer je in de verdeelkasten hebt gewerkt heb je geen universitaire opleiding nodig om te weten dat glasvezel de efficiëntere, goedkopere en robuustere keuze is. Dat is geen onderbuikgevoel, dat is deductie.
Er zullen genoeg slimme koppen zitten bij VodafoneZiggo als dit niet rendabel zou zijn dat ze ook wel over zouden gaan.
Bedoel je die slimme koppen die de abonnementsprijzen blijven verhogen ondanks dat de klanten massaal weglopen? Die de omzet willen behouden met minder klanten?
Alsof er nooit eerder bedrijven failliet zijn gegaan. Daar zaten ook slimme koppen hoor. Wil niet zeggen dat ze altijd de juiste keuzes maken of kunnen maken. Ziggo is op dit moment in een vrije val naar beneden aan het gaan, de klanten vliegen de deur uit.
Dan blijf je toch niet bij deze bende ! Jarenlang betalen jullie je eigen scheel, en ik weet wel haast zeker dat jullie dik 100 € /mand kwijt zijn. voor internet, miss. bellen en wat tv meuk

Ik ben een paar jaar geleden al opgestapt omdat ik al snel aan meer dan 140 euro/maand zat. en nu zit ik bij trined, EN ja die kunnen ook veel beter, maar ik heb hier wel een giganet connectie via glas en niet via een of andere rotte buurtpop en wat oude coax meuk
Gewoon opzeggen, overstappen !
Hoe kom je aan die getallen? Triple play met Ziggo = Internet 250GB + TV met Ziggo sport + mobiel 20GB (hollandse nieuwe) kost €70 in de maand.
en zeker niet voor de prijs Ziggo hiervoor vraagt:
60 euro voor 1000/100

bij Odido zonder klantvoordeel is deze:
60 euro voor 2000/2000
45 euro voor 1000/1000

naja ik snap wel dat niet iedereen heeft op dit moment glasvezel, dat is eigenlijk de "target audience" van ziggo en daar kunnen ze gelijk hogere prijs vragen
Docsis 4.1 kan 10GB up en 6GB down leveren. dus wel toekomst verzekerd. Of het hierna dan nog verder rekbaar is, is afwachten.
kan hypothetisch wel ja. Maar in de praktijk is dat echt niet haalbaar. Docsis 3.1 kan maximaal 10gbit up en 1gbit down halen. Maar Ziggo gaat dat echt niet aanbieden, want daarvoor moet het signaal wel compleet storingsvrij zijn.
5GB down en 3 GB up is ook meer dan voldoende voor mij. ;)
Ze zijn al bezig met docsis 4.x aan het testen deze zou in theorie een snelheid van 15Gbit/s aan moeten kunnen maar Ziggo kennen de zal dat niet meer dan 2 en maximaal 3 Gbit/s gaan worden terwijl Oddido & delta al 8 Gbit/s up en down aanbied(in sommige gebieden).
Dat zijn ze al jaren aan het testen. Maar ook dan, het komt te kort tegenover glasvezel.
Op den duur houdt het op voor coax, dan gaat glasvezel wel winnen ja. Maar dat duurt nog wel enige jaren.
Precies. En dus is de vraag wanneer je stopt met investeren. Ziggo lijkt daar al te zijn aangekomen. gaan de laatste klanten nog uitknijpen.
Ze kunnen natuurlijk ook overgaan op glas. Naar alle wijkkasten is al glas, alleen van de wijkkast naar de klant is coax, dat kunnen ze ook naar glas omzetten.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 20 maart 2025 14:56]

Daar hebben ze alleen, als ik het goed begrepen heb, geen vergunning voor.
Dat is niet helemaal zo. Ziggo heeft een tijd terug al frequentieruimte vrijgemaakt voor extra upload bandbreedte. De specificaties voor een eigen kabelmodems hadden deze ook al. Dus aan upload frequenties is er ruimte genoeg. Ook Docsis laat hogere snelheden toe.

Technisch kan het gewoon, het is een strategische keuze van Ziggo om het niet te doen.Waarschijnlijk zoeken ze een klantprofiel dat je hier op tweakers niet echt vind.

Die 1100mbit/s slaat ook gewoon nergens op, dit is puur vanuit marketing gedreven.
Ik was in de veronderstelling dat Ziggo zelf kan kiezen hoeveel kanalen gealloceerd worden aan down/up. Nu zijn de meeste kanalen in gebruik voor down, zodat ze op (downstream snelheid) kunnen concurreren met glasvezel. Als ze aan deze verhouding sleutelen, dan zou er toch bvb een 300/300 abo gemaakt kunnen worden?
Die vrijheid hebben ze. Alleen is dat niet per woning te realiseren. Het signaal is op alle aansluitingen hetzelfde omdat het een broadcast-netwerk is. Als de upstream terminal gaat zenden gaat dat signaal naar alle modems. Als een modem gaat zenden moet de ander wachten.

En op basis van welke tv- en radiozenders je analoog, digitaal of niet uitzendt maakt hoeveel ruimte je vrij hebt voor docsis. En als je dus minder tv-kanalen uitzendt kan je meer bandbreedte toewijzen. Echter, omdat het gros van de woningen voornamelijk downstream data gebruikt moet in het gehele netwerk het overgrote deel aan downstream data toegewezen worden. Je kan niet ruimte van downstream per aansluiting omzetten in upstream. En omdat upstream misschien maar een paar honderd mbps is, kan je per woning grofweg 1/3e of 1/4e van die totale capaciteit toewijzen.

Ze maken dit soort berekeningen gewoon op gemiddeldes ook, 300 modems samen in een segment doen op piekmomenten alles bij elkaar misschien gemiddeld 200mbps upload. Als ze 400 hebben, schatten ze in dat als je het beperkt tot 100mbps per woning, je geen congestie krijgt. Op piekmomenten is de download 500mbps op 300 modems, dan heb je dus relatief veel speelruimte en kan je best eens een hoge pieksnelheid toezeggen van 1gbps van de 2500mbps omdat die bandbreedte zelden of nooit door een woning daadwerkelijk gehaald wordt. Alleen power users trekken voor meerdere minuten die hele gigabit aan data naar binnen. De gemiddelde consument download hooguit met 300mbps een bestandje van zeg 400MB over wifi.
Precies de reden waarom wij weg zijn bij Ziggo. Ik wilde minimaal 200mbit upload en dat gaat gewoon niet bij Ziggo. Nu overkill met 1gbit upload. Maar geen probleem natuurlijk en nog goedkoper ook.
En voor degene die 200mbit upload onzin vinden. Wat maakt het uit als ik dat wil en daar voor nut zie en een andere partij het wel kan aanbieden. Dan heeft Ziggo gewoon een gebrek in de markt
Precies, ik ga zelfs naar 4gbps up/down.
Met een actie vanuit KPN was het zelfs een gratis upgrade. (€17,50 korting zolang het abonnement niet wordt aangepast, dus ook na 2 jaar)

Dat icm met 12 maanden voor €35,- en je hebt een leuk pakket.
Odido doet zelfs 8 Gbps up en download.
Mensen zeggen vaak tegen mij dat het nutteloos is en dat je het nooit haalt.

Maar we zitten met 3 groot gebruikers die gemiddeld 2.5 Gbps kunnen halen zonder problemen tijdens downloaden.
uit interesse... gebruik je enkel hun router of heb je toevallig een UDM Pro?
Ik heb een UDM Pro met 8.5/1.5 "beloofd" door Proximus, en dat werkt heel erg goed. Afhankelijk van netbelasting upstream is 7.5/1.8 wel haalbaar. Ik merk bij die UDM Pro dat de bottleneck voornamelijk upstream zit.
Ik heb nu Ziggo 1000/100 met hun modem in bridge modus en UDMP. Komt de snelheidsverlaging door IPS/IDS aanzetten of heb je gewoon 7.5/1.8 ?
Ik ben 8.5/1.5 beloofd, maar ik heb gewoon 7.5/1.8 op ideale momenten. 6.5/1.5 op minder goede :-)
ik bedoel dus of je IPS/IDS aan hebt staan en daarom de snelheid zo laag is of staan IPS/IDS uit en haal je deze snelheden?
Ik gebruik the UDM SE met een 10 gig switch.
En allemaal CAT7 kabels.
Hoeveel haal jij met met IPS/IDS aan qua uploaden en download? 8/8 kan volgens mij nog geen enkele Unifi aan.
Nee, de UDM SE kan 10 Gbps aan op de SFP poorten, daarom heb ik op 1 van de 2 SFP poorten een US XG 6 PoE die op alle RJ45 10 Gbps aan kan.
Dus ik heb 4 computers die allemaal de max snelheid kunnen halen, al is meestal de limiet van de CPU die het tegenhoud en ± max 3 Gbps aan kan😅
Is vanwege de Docsis licentie, hogere upload snelheid is idd relatief bandbreedte intensief maar in dit geval is het simpel omdat Ziggo heen duurdere licentie wil betalen...

En idd glasvezel is symmetrisch en het is natuurlijk onzin dat Ziggo meent dat 100mbit voldoende is. Juist met thuiswerken en alle bestande op Onedrive is 100mbit al lang niet toereikend meer.

Docis 4 is leuk maar onbetaalbaar dus gaat het waarschijnlijk niet worden.

Wat betreft TV kijken anno 2025; als er al lineair gekeken wordt dan zeker niet via de kabel.
Met de app op de TV of Chromecast is alleen nog een wifi verbinding nodig dus geen gezeur meer met decoders, kabels trekken enz.
Het ligt aan het perspectief, je kan prima met 100mbit werken, je hebt alleen wat meer geduld nodig. Pas zodra je meer produceert wat geupload moet worden dan je met 100mbps kan uploaden is het te weinig. En 100mbps aan data produceren 24/7 is niet een heel gebruikelijke taak.
Ik verwacht dat de meeste mensen die een 1100Mbit/s abonnement nemen eigenlijk geen idee hebben wat het inhoud, en maar gewoon de snelste pakken zonder te weten dat ze prima af kunnen met 100Mbit/s voor dat avondje Netflix.

(Ok beetje overdreven maar er zijn wel echt veel mensen die betalen voor veel meer dan ze nodig hebben)

[Reactie gewijzigd door Heedless op 25 februari 2025 00:10]

Ik ken mensen die hadden langzame wifi en hebben daarom maar een sneller pakket genomen.

Is ooit lastig voor een gemiddelde consument om echt te weten wat je nodig hebt. Zeker als de gigabit abonnementen om je oren vliegen.

In de praktijk zal niemand, los van wat grote (game) downloads en een handvol tweakers die eigen servers hebben draaien het verschil merken tussen 100Mbps en 1Gbps.
Is ooit lastig voor een gemiddelde consument om echt te weten wat je nodig hebt. Zeker als de gigabit abonnementen om je oren vliegen.
Het grote probleem is de informatie op de websites. Daar word je 'geholpen' met het maken van een goede keuze. Als je daar aanvinkt dat je films/series streamt, online gamed en met meer dan 2 personen daar gebruik van maakt, dan word je al naar de 1gb abo's verwezen. Natuurlijk van de zotte.

De enige reden dat ik een 1gb abo heb is voor het downloaden van games en updates daarvan op de consoles. Gaat dan lekker snel. Anders is 100mb meer dan snel genoeg. Daarnaast kostte dat abo bij Odido incl korting ook echt geen drol, € 25 per maand incl tv.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 25 februari 2025 08:44]

Je zou denken: doe mij maar een abbo van 100mb met de optie om ad hoc naar 1gb te schakelen om game updates binnen te halen. Het is alsof je de hele maand 300km per uur wil rijden 8)7
Bestaat zo'n abonnement?
Die grote game downloads merk je echter wel heel erg hard in een "doorsnee gezin". Op het appartement in Londen zitten we vast op een 55/5 profiel van Virgin Media, en grote games patchen op de Xbox of PS5 is 's avonds rond een uur of acht opzetten en als je dan geluk hebt kan je 's morgens na het ontbijt spelen. Fortnite of COD patchen is nu niet bepaald een zeldzame gebeurtenis bij een gemiddeld (non-tech) gezin met kinderen.
Dat merk je heel goed, zeker als je veel thuis werkt, cloud veel gebruikt, films en series in hoge kwaliteit bekijkt, etc.

100Mbps is maar 9 MB per seconde. Ga maar eens kijken naar de gemiddelde bestandsgroote van alles. Een iPhone app van 100MB is tegenwoordig ook al geen uitzondering meer.
Goed punt. Nu ik het prijsverschil zie denk ik dat er genoeg tussen zullen zitten die denken ik krijg 600/800Mbit/s meer voor "maar" 7 tot 12 euro meer per maand en vervolgens daarvoor gaan. Al denk ik wel dat velen bij het 1100Mbit/s abonnement zitten omdat de upload daarvan significant hoger ligt. Al loopt het wel flink achter met wat veel van de concurrentie op glasvezel momenteel aanbiedt.

edit:
Niet iedereen heeft veel upload nodig he.
@Tourmaline Helemaal mee eens, maar voor diegenen die wel wat meer upload kunnen waarderen is er bij Ziggo maar 1 abonnement die daar een beetje in voorziet.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 25 februari 2025 16:29]

Niet iedereen heeft veel upload nodig he. ;)
Exact. 100 mbit hier via Kpn. Meer dan genoeg om te Netflixen, met zn tweeën thuis te werken en af en toe een bestand te downloaden. Geen idee waarom ik 10x meer nodig zou hebben.
Die download is inderdaad meer dan snel genoeg.
Ik werk vooral vanaf afstand (Nieuw Zeeland) via AnyDesk op de computer thuis in Nederland en dan is een upload van 100 mbit wel eens een bottleneck. Nu is StarLink ook niet snel, maar nog altijd drie keer zo snel als de upload van Ziggo. Toch maar eens een overstap naar glasvezel overwegen.

Aan de andere kant is StarLink ook niet zo betrouwbaar. Nieuw Zeeland kennelijk ook voor Musk een uithoek die niet 24/7 bediend hoeft te worden. Eens in de zoveel tijd valt de verbinding zes uur lang weg, daarna kan ik drie uur van internet genieten en moet ik weer twee uur zonder doen. Na die storingen werkt het dan weer twee dagen. Wordt tijd dat Musk eens minder tijd gaat besteden aan het vernielen van de Amerikaanse economie en gewoon eens verder gaat met het uitbreiden van het aantal satellieten.
Waarom zou Musk dat doen, kan een modern westers land als Nieuw-Zeeland niet zelf iets aan hun infrastructuur doen? Musk is de eerste die veel in zo'n betaalbaar dekkend satellietnetwerk heeft geïnvesteerd en er zijn nog landen en bedrijven mee bezig maar onder de streep is het dat, een bedrijf. Als de dienst niet bevalt kun je ook een alternatief zoeken natuurlijk.
Ik weet niet of je Nieuw Zeeland kent, maar vooral het Zuidereiland heeft hele grote stukken waar het nogal leeg is. Ongeveer 90% van de mensen heeft de beschikking over mobiel internet, maar de dekking is nog net geen 20% van het hele land. Buiten de grotere steden moet je het met een oude vaste telefoonlijn doen. In de meeste gevallen ondersteunen die op zijn best ISDN. De commerciële providers gaan in de rural area's echt geen masten plaatsen. Dat is veel te duur voor het beperkt aantal gebruikers.

Ik woon in het noorden van het Zuidereiland. Rond Nelson/Richmond is nog goed mobiel bereik. Ik woon nog ten westen van Motueka (3000 inw.). In dat stadje staat één mast die het centrum en de oostkant dekt. Meer masten zaten in de planning, maar zijn geschrapt omdat die hun geld nooit op zullen brengen.

Bij mij zijn alle leidingen twee jaar geleden door een modderstroom kapot getrokken. Ik heb dus geen telefoonlijn meer. Opnieuw laten aanleggen is een dure grap en ik heb ervoor gekozen om maar zelfvoorzienend te worden. Daar ik er in de winter toch niet ben, is dat prima te doen.
Mijn vrouw en ik waren er in 2019. Wat je beschrijft is helemaal in lijn met mijn observaties. Ik was wat verbaasd, want dacht dat NZ helemaal op moderne westerse standaarden zou zitten. Maar ik zag veel erg oude, stinkende auto's (constant retourklep dicht ivm stinkende diesels), veel huizen met enkel glas en dorpen waar iedereen op hout leek te stoken. En idd patchy internet. Waar in de VS altijd wel een netwerk was dat je als toerist kon gebruiken was dat in NZ zeker niet de regel. Er was gelukkig wel een overheidscampagne dat ze plastic rietjes hadden verboden...progressie!

[Reactie gewijzigd door Yurn op 25 februari 2025 09:56]

Edit: las verkeerd

[Reactie gewijzigd door Stronk op 25 februari 2025 08:32]

Eh, dat verplicht je om in de middle of nowhere te gaan emmigreren? De wereld is groot genoeg om iets uit te kiezen waar wel een ok infra is.
Maar aan de andere kant snap ik het heel goed hoor, zou ook graag op zo'n plek gaan wonen. Dat gezegd hebbende, gelijk realiserende dat de infra dan gewoon wat achterhaald is. Dat is gewoon een keus/afweging (en ontmeend je wmb het recht om erover te gaan "zeuren").

Edit
Jammer dat het bericht hierboven is wegge-edit, verlies je de context,so be it

[Reactie gewijzigd door jozuf op 25 februari 2025 09:16]

Starlink is een commercieel bedrijf. Dat geld ook voor de mobiele providers. Dat houdt praktisch gezien in dat de rural area's nooit dekking gaan krijgen.

De keuze om hier te gaan wonen is deels de mijne. Ik heb dit stuk land al jaren en was al jaren verhuurd, maar nadat alle aansluitingen verloren zijn gegaan werd het onverhuurbaar. Ik had nooit het idee om deels in Nieuw Zeeland te gaan wonen, maar door een speling van het lot heb ik daar nu een aantal bedrijven. Ik moet daar gewoon een aantal maanden per jaar gaan wonen. Omdat dit huis een groot deel van zijn waarde had verloren heb ik geïnvesteerd om het zelf voorziend te maken. Elektra van zonnepanelen en een windmolen, water uit de rivier achter het huis (wel door een filter) en internet via Starlink. Jammer dat Starlink zijn belofte van goede dekking niet waarmaakt, terwijl ik wel de volle mep moet betalen. Verder is het hier ideaal wonen. Het is een van de mooiste plekjes ter wereld waar ruim een half miljoen mensen per jaar op af komt en voor mij is het een voorrecht om hier in de zomer te mogen wonen.

Aan familie hoef ik niet te denken. Mijn kinderen hebben zich ook al over de wereld verspreid. Ouders hebben we niet meer. En wie op bezoek wil komen is welkom. Ruimte zat. Van de vliegtickets betaal ik de terugreis.
100millibit is idd niet snel.

Maar 100Mbps is enorm snel. Misschien een efficiëntere tool gebruiken want mij citrix sessies kosten mij echt amper bandbreedte als ik daarmee werk. Als dat 100Mbps per gebruiker had gekost dan had de overheid een enorm probleem gehad met duizenden concurrent citrix gebruikers.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 25 februari 2025 10:25]

Ik verwacht dat de meeste met een 1000mbit abbo genoeg hebben aan een 100 mbit abbo ;-). Althans 100/100 mbit abbo.
Beetje bullshit snelheid je zal maar een 1 gb ithernet kaart hebben kan je die extra 100 mbit ook niet weergeven in je configuratie.Wat is het verschil?

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 25 februari 2025 14:08]

Het Sagemcom modem zit een 2,5Gbit/s poort op. En dat modem kon je ook al (ietsjes meer) dan 1Gbit/s mee halen. Dat modem heeft zelfs al een artikel op de frontpage gehad voordat het officieel werd uitgegeven. Toen was er al een artikel dat stelde dat sommige Ziggo klanten een snelheid van meer dan 1Gbit/s haalden, en dat waren dus beta testers van dit modem.

Daarnaast heeft het natuurlijk een nut met meerdere gebruikers. Terwijl 1 PC met 1Gbit/s aan het downloaden is blijft er nog wat ruimte over voor de rest.

Maar uiteraard wel een redelijke niche allemaal. Als je dit soort snelheden moet hebben dan heb je natuurlijk al glasvezel als dat beschikbaar is. En dan heb je daar al een 2 / 4 / 8 Gbit/s abonnement. Dan maakt die 1 vs 1,1Gbit/s niet echt een verschil meer.
Ik zou willen weten waarom ziggo niet doorstoot naar multi-gig abonnementen met veel hogere upload snelheden. Met het uitzetten van analoge kabel tv en analoge radio via de kabel is er veel ruimte in de frequentieband vrijgekomen. Er is enorm geinvesteerd om alle wijkkasten up to par te krijgen (heel veel hardware is vervangen (wijkversterkers - f connectoren etc). Het idee was altijd dat men deze ruimte voor hogere upload snelheden zou gaan gebruiken. Ik zou weleens willen weten wat de liberty global engineers hiervan denken.
Het blijft een gedeeld netwerk waar nog vanalles op zit. Sommige klanten zullen de nieuwste modem hebben, anderen liggen al jaren te slapen met een oude Ubee en reageren niet op Ziggo's brieven/mails voor een upgrade en wellicht zit er nog iemand met een kabel-tv abonnementje tussen die er drie oude signaalversterkers aan heeft geknutseld. Allemaal factoren die een andere Docsis standaard kan storen en je wil wel zeker weten dat het effectief werkt voor je je klanten als proefkonijn in zet. Daar zit wel wat tijd in ja.
Daar zeg je wel iets ja: zo kwam ik ooit een situatie tegen waar men met tweeling(lampen)snoer de "tv kabel" had verlengt naar de andere kant vh huis. Waarom het beeld zo slecht was. 8)7
Ik denk dat ze de klanten die je daarmee aantrekt niet willen. Uiteindelijke willen ze maximaal rendement behalen, dat doe je niet met grootverbruikers of de lastige klanten die het allemaal snappen. Ik denk dat ze ook doorhebben dat coax uiteindelijk geen toekomst heeft en dus investeren ook weinig rendement op gaat brengen. Misschien kunnen ze het allemaal nog 10 jaar rekken, maar dan is de koek wel echt op.
Omdat je meestal met meer dan één apparaat tegelijk aan het internet verbonden zit. Nu kun je een volledige gbit-link verzadingen terwijl je aan het netflixen bent.
Nee, een goede 4k stream pakt 80MB/s (640 Mbit). Die van Netflix adviseren 15 mbit... https://help.netflix.com/en/node/306
Ultra-HD BluRay heeft een maximum bitrate van 144Mbit/s (18MB/s) op dual- en triple-layer discs. In praktijk zie je ze niet vaak boven de 100Mbit/s gaan. En dat is echt wel heel goede kwaliteit.
Precies wat je zegt, velen hebben niet in de gaten hoe beperkt bitrates van veel videostreams nou eigenlijk zijn. sowieso heeft uhd-bluray een relatief extreem hoge kwaliteit: 144mbit in hevc is echt héél véél. Ter relativering: netflix 4k is ca 16mbit in hevc. En wie streamt er nou uhd bluray via z'n internetverbinding? Da's heel erg overdreven.

Hoewel resoluties van videomateriaal de laatste decennia omhoog zijn gegaan (720p - 2mp fullhd - 4k) zijn eveneens de videocompressiemethoden steeds efficienter geworden (mpeg2 - avchd/h.264 - hevc/h.265 en nu steeds vaker vvc h.266).

wbt bandbreedte kan je dus theoretisch gezien fullhd bluray 40mbit in h.264 streamen via een ziggo lijntje. Dat dit enorm overdreven is is een 2e. Maar het kan. Daar is geen gigabit upload voor nodig.
Ter relativering: netflix 4k is ca 16mbit in hevc. En wie streamt er nou uhd bluray via z'n internetverbinding? Da's heel erg overdreven.
Ik zou graag volledig UHD BluRay kwaliteit streamen, helaas geen streaming service die dat nu aanbied. Het verschil in beeldkwaliteit tussen een Netflix stream en een UHD BluRay is enorm.

En vergeet het geluid niet. Streaming diensten doen hooguit Dolby Digital Plus + Atmos, wat ook weer een groot verschil is met Dolby TrueHD + Atmos.
Ik doelde op streamen van de je eigen huisaansluiting naar een eigen extern (mobiel) apparaat. Dat doet niemand in uhd 144mbit. Als je al je "eigen" materiaal wilt streamen zijn er voor zulke toepassingen diverse realtime transcoding oplossingen.

Voor streamen naar je tv begrijp ik dat je dat in de volledige uhd bluray kwaliteit zou willen. Ik vermoed dat het animo hiervoor niet erg groot is. Ter illustratie: ik liet een uhd oled tv bezitter ooit een 4k video van zeer hoge kwaliteit zien (vergelijkbaar met uhd bluray). Reactie van eigenaar tv: "als ik dit zo in de winkel had gezien was ik aan de tv voorbijgelopen" 8)7 . Maw. veel mensen kijken naar schreeuwende kleuren en flitsende beelden. Een zeer filmisch / analoog ogende 100mbit 4k stream die zoveel detail kent dat de filmgrain nog te zien is, daar kijkt werkelijk bijna niemand naar. Helaas zeg ik, ik ben ook een liefhebber van kwaliteit ipv schreeuwende kleuren.
Ik doelde op streamen van de je eigen huisaansluiting naar een eigen extern (mobiel) apparaat. Dat doet niemand in uhd 144mbit.
Laat ik nou net met een paar vrienden een Plex-server aan het bouwen zijn waarmee we precies dat proberen te doen. De volle 144 halen we niet, maar rond de 80 gemiddeld bij sommige films wel. Die upload mag dus wel omhoog!
Is het niet makkelijker om een gekochte film op bluray simpelweg binnen je vriendengroep uit te lenen? Een grote stapel blurays eerst rippen, allemaal opslaan (kost een berg storage) om vervolgens een apparaat 24/7 daarvoor aan te moeten hebben staan om ze te streamen binnen een vriendengroep is niet alleen bedenkelijk qua opzet, volgens mij is het schijfje uitlenen een stuk makkelijker?
Ik bezit zelf meer dan 2000 originele dvds/bluerays en of uhd, vroeger wilde ik wel eens films uitlenen aan een vrienden groep, je wil niet weten hoe makelijk die schijfjes krassen en je verzameling zo enorm snel degradeerd. De orginelen zitten in vilt bags in een DJ koffer per 500. Lekker veilig opgeborden.
Een Plex server is dan een zeer goed middel om je collectie goed te houden over de jaren heen of je die nu online hebt of niet.
Ooit zat ik bij Ziggo en een 5 tal jaar geleden eindelijk de straat en glasvezel van KPN erin. Wat een zege was dat. Zou echt nooit meer terug willen.
Hallo, dit is Tweakers, waar mensen het leuk vinden om een servertje te bouwen en er plex efficiënt op te gaan draaien. Waarom? Omdat het kan.
Één schijfje? Tuurlijk! Maar streamen heeft ook z’n voordelen: zodra je eenmaal een flinke catalogus hebt opgebouwd, zoekt het ook een stuk makkelijker. En als je een film hebt uitgezocht, kun je hem ook meteen starten in plaats van dat je eerst het schijfje moet ophalen. En je kunt het in principe overal op kijken, dus zelfs op je mobiel als je dat graag wilt. Ik heb zelf genoeg BluRay-spelers liggen (om te beginnen al in de vorm van 5 ps3’s), maar niet iedereen heeft en/of wil dat.
Als je al je "eigen" materiaal wilt streamen zijn er voor zulke toepassingen diverse realtime transcoding oplossingen.
Maar dat wil je jmisschien helemaal! Realtime transcoding ga je zeker terugzien in de kwaliteit. Als je naar een smartphone oid streamt zul je misschien wel moeten, maar als je naar tv of pc streamt niet.
Wow inderdaad. Ik zit er finaal naast! De streams die ik thuis heb zijn 80mbit... duh...
Nu zit je er nog verder naast. Want is het nu 80MB/s of 80mbit/s of toch 80 Mbit/s? Ja, het is insectencopulatie maar de juiste eenheden gebruiken is een goede gewoonte.
Ja, het sleutelwoord hier is “Terwijl”.
Oftewel je “verzadigd” de volledige 1000 Mbit van je netwerk kaart met bijvoorbeeld Usenet, en hebt dan nog 100 Mbit over voor bijvoorbeeld diverse Netflix streams.
Zo maar een vraag, maar wat wil je in vredesnaam allemaal downloaden door een gigabit/sec aan data binnen te trekken van usenet? Wil je per week vijf nassen vullen met pirated videos ofzo? Kunt toch ook netflix kijken en erna je download aanzetten? Of moet dat tegenwoordig allemaal instant meteen a - la minute?
Zo maar een vraag, maar wat wil je in vredesnaam allemaal downloaden door een gigabit/sec aan data binnen te trekken van usenet? Wil je per week vijf nassen vullen met pirated videos ofzo? Kunt toch ook netflix kijken en erna je download aanzetten? Of moet dat tegenwoordig allemaal instant meteen a - la minute?
A la minute sowieso!

Maar zonder gekheid, 1000Mbit is maar 125 MB/s natuurlijk, ik zeg niet dat ik het 24/7 nodig heb maar het is wel lekker dat het er is als je eens wat groots moet downloaden.

450 PK is ook nutteloos in een 30 km/h zone maar dat maakt het niet minder lekker als je het wel eens kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 24 februari 2025 23:27]

Ik denk dat we van een verschillende generatie zijn. Eén van de mooiste belevingen in mijn leven was na jaren met een analoog modem te hebben gewerkt (met de vele bijbehorende hoge telefoonrekeningen en ruzies daarbij) eindelijk het allereerste adsl abonnement van 768kbit down. Alleen al het idee dat je kon bellen en internetten tegelijk was iets ongekends. M'n ouwelui wilden in eerste instantie nieteens geloven dat dit kon en waren als de dood dat ze een enorme telefoonrekening zouden krijgen.

Fastforward dertig jaar later: 125mbyte / sec downloaden zegt me werkelijk helemaal niets. Vroeger had mijn technische opleiding voor het hele gebouw een dedicated glasvezelverbinding van maarliefst 8kbyte/sec. Daar draaide een hele school op. Ik zou niet weten wat ik moest downloaden met 125mbyte/sec.
Ik behoor zelf al een hele tijd niet meer tot de jonge generatie, ik ben van het begin van de patatgeneratie zoals we dat vroeger zeiden. Maar dit terzijde :)

Maar 125 MB/s betekent dat je de volledige bandbreedte benut van een Gigabit verbinding. Ik gebruik mijn eigen Gigabit verbinding bijvoorbeeld voor het downloaden van bestanden van usenet. Een grote download is dan binnen enkele minuten binnen. Zoals @Donstil ook zegt het is niet nodig, maar wel lekker.

Maar ook games krijgen steeds grotere updates van vaak vele gigabytes groot en dan is het wel fijn dat als je een game wilt starten en er een flinke update moet worden geïnstalleerd dat deze update ook met een flinke snelheid kan worden binnengehaald. En zoals @qsecofr ook al aanhaalt, game updates zijn "niet bepaald een zeldzame gebeurtenis".
Ik denk dat we van een verschillende generatie zijn
Dat niet. Ik ben ook gewoon begonnen met een analoge modem en bbs'en. Het punt is dat alles tegenwoordig bandbreedte slurpt. In de jaren '80 paste een OS gewoon op 1 floppy (1MB). Evenals de meeste applicaties en spellen. Bij uitzondering meer.

Nu is het niet ongewoon dat een app 100MB is.
OS'en zijn allemaal een GB of meer.

Bestanden, applicaties en dergelijke zijn een factor 1000 - 10000 groter geworden. En we consumeren ook nog eens veel meer - kijk alleen al naar video/streaming.
Ik denk dat we van een verschillende generatie zijn. Eén van de mooiste belevingen in mijn leven was na jaren met een analoog modem te hebben gewerkt (met de vele bijbehorende hoge telefoonrekeningen en ruzies daarbij) eindelijk het allereerste adsl abonnement van 768kbit down. Alleen al het idee dat je kon bellen en internetten tegelijk was iets ongekends. M'n ouwelui wilden in eerste instantie nieteens geloven dat dit kon en waren als de dood dat ze een enorme telefoonrekening zouden krijgen.

Fastforward dertig jaar later: 125mbyte / sec downloaden zegt me werkelijk helemaal niets. Vroeger had mijn technische opleiding voor het hele gebouw een dedicated glasvezelverbinding van maarliefst 8kbyte/sec. Daar draaide een hele school op. Ik zou niet weten wat ik moest downloaden met 125mbyte/sec.
Nou mooi dat er keuze is dan toch! Neem jij het lekker niet en dan nemen wij het wel :)
Ik heb jaren lang op 100/100 (glasvezel) gezeten en dat is in mijn geval thuiswerken en gezin echt meer dan prima. Maar nu wil ik in de avond uurtjes wanneer de kinderen op bed liggen nog weleens een gamepje doen en als er dan een grote update was (DCS , iracing of helldivers2) dan was ik eerst 10 of soms wel 20/30 min aan het wachten, en daar begon ik mij sterk aan te irriteren waardoor ik nu bij de jaarlijkse verlenging over gegaan ben naar 1000/1000.
Geen enkele stream pakt 80MB/s. Alle streamingdiensten gebruiken enige vorm van compressie. De 15Mbit die Netflix adviseert is vrij normaal.

Ofwel: Wat FearMe zegt gaat zelfs nog verder; je kunt je Gbit link vol trekken terwijl je op 6 apparaten aan het streamen bent....
haha jij rookt crack. 80 MEGABYTE per seconde voor een stream? dan is de gemmidelde film een halve terabyte groot. als dat van netflix af kwam dan ging elke avond het internet plat alleen door videoverkeer.
Een X terwijl Y heet Qos/SQM, bud.
Mijn telefoon doet meer dan 1gbps over WiFi. Zelfs als je geen 2.5Gbps-poort hebt, kun je dus meer dan een gigabit binnentrekken met moderne apparatuur.

Ik vind 1100 wel een beetje een raar getal, zal wel een beperking zijn van Ziggo's hardware. Ook raar dat ze de upload wel op 100mbps houden.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 februari 2025 21:34]

Zakelijk heb ik 1,2 en 120 up. Dus ze kunnen hoger.
Ja, ik had ook wel verwacht dat Ziggo daarvoor zou kiezen. Zeker die 120 up is meer dan welkom als je zo’n high-end abonnement kiest.
Is puur marketing dat ze sneller zijn dan een 1Gbps glasvezel abonnement in de vergelijker.
Dat vrees ik ook ja. Helaas zal het ook nog werken, ondanks dat ik véél liever 1Gbps symmetrisch heb dan 1100/100Mbps.
Met meerdere actieve apparaten maakt het niet uit dat één apparaat maar een 1Gbit poort heeft. Met twee apparaten zit je dan al over de 1100Mbit/s van jouw aansluiting indien beide tegelijkertijd veel bandbreedte gebruiken. In de meeste, praktische alle, heb je meer dan één apparaat op jouw WAN verbinding aangesloten ;)

Daarnaast zie je dat een >2.5Gbit poort steeds meer gewoon wordt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 februari 2025 21:14]

Dan moet je dus wel met meerdere apparaten in 't modem inprikken, danwel een switch gebruiken die tenminste 1 snellere poort heeft.
Meestal zie je dat mensen 1 kabel vanaf 't modem hebben lopen naar een switch (of een WiFi-pod)
Dus in die zin zal het Ziggo weinig tot geen extra bandbreedte kosten door die "extra 100 Mbps" erbij te leveren.
Ik liep toevallig laatst tegen een docis modem aan met "bijzondere" eigenschappen, te weten een motorola mb8600. Is een docsis 3.1 modem die een lacp trunk ondersteund. Iets wat ik nog nooit op een kabelmodem had gezien. Kan dus 2x 1gb naar een firewall. En door over een trunk meerdere high bandwith dataverbindingen te hebben krijg je 1gbit+ snelheden wel vol. De nadruk licht hem dan wel op meerdere data verbindingen. Een lacp trunk is geen simpel optelsommetje van 1 + 1 is 2gbit effectief per verbinding. Dat heeft enkel zin wanneer er meer traffic over de trunk gaat. Deze is het. Geen idee of hij ook in europa verkrijgbaar/bruikbaar is.
De zwarte connectbox die Ziggo al een flinke tijd levert heeft een 2.5Gbit poort, dus LACP is niet per se noodzakelijk om >1Gbit te halen.
Inderdaad, een enkele 2,5gbit (dubbel 2,5 in een trunk nog leuker :) ) link is natuurlijk veel mooier. Mij viel vooral de lacp trunk op een kabelmodem op. Die combinatie was nieuw voor mij.
Mooi he, een vervolgens zit 90 procent van de klanten alles via WiFi te doen
Maar voor die mensen wel 1Gbit/s ook al onzinnig. Immers levert Ziggo 1Gbit/s (en een beetje extra) aan daadwerkelijke data. Terwijl 1Gbit/s ethernet over ethernet bitjes gaat. Dus tussen 2 1Gbit/s apparaten haal je sowieso maar grofweg 940Mbit/s en de rest is overhead van ethernet + IP + TCP headers. Sure, tussen Start XXL is er dan nog steeds een fors gat (en het oude Max, van 700Mbit/s of zo, is er ook nog wel een gat) dat je met Elite kunt overbruggen. Maar die 1Gbit/s haal je effectief dus al niet zonder 2,5Gbit/s apparaten (of je moet het verdelen over meerdere poorten dus).
Voor als er meer dan 1 apparaat in je LAN bandbreedte gebruikt?
En marketing, met 'sneller is beter' denken mensen toch een betere deal te hebben met 1100mbit dan 1000mbit...
Dit lijkt me vrijwel zeker de hoofdreden. Die 100Mbit extra gaat ook het verschil niet maken. Ze willen gewoon kunnen zeggen dat ze sneller zijn dan veel standaard glasvezelabonnementen.
Dit lijkt me vooral om bufferbloat tegen te gaan. Bij max verbruik krijg je echt een dramatische latency bij Ziggo. Als je nog een extra 100Mbps hebt dan zal dat minder snel voorkomen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 februari 2025 23:08]

Ik ben er vrij zeker van dat het enkel voor marketingdoeleinden wordt ingezet.

Kun jij een praktisch voorbeeld geven waarbij iemand enerzijds 1gbit wil dichttrekken en anderzijds verwacht dat de latency niet wordt benadeeld?
Mijn huishouden heeft 8 Gbps.

Nu klinkt het overdreven, maar het is snel genoeg dat meeste apparaten het niet aan kunnen, waardoor als iemand iets download, de andere niet lastig valt met traag internet.
We kunnen 3 PCs met voller snelheid laten downloaden.
Niet alleen je Ethernetpoort, maar wat dacht je van je UTP bekabeling, de meeste mensen hebben Cat5/Cat6. maar zeker geen Cat6A of Cat7.

Meer dan 1Gbit zie ik nog niet de meerwaarde van. Ik zit nu 3 jaar op fiber 1Gbit, soms met Games downloaden trek ik hem vol. Maar bij "normaal" gebruik zeker niet.
probleem waar? Cat5e en zeker cat6 zijn ruim voldoende voor 2.5Gbit
Ziggo levert al een aantal jaar een Sagemcom F3896LG-ZG modem. Deze heeft een 2.5Gbit poort. Als je nog een oude Arris ConnectBox hebt dan kan je deze omruilen tegen de Sagemcom.
Ja, in principe. Net een half uur aan de lijn gehangen ervoor. Omdat er geen menu optie is voor omruilen "verbindingsproblemen" gekozen en dan proberen ze je te overtuigen dat je Arris wel goed genoeg is. |:( Pas na aandringen doorschakelen naar de technische ondersteuning.

Enfin, morgen/overmorgen een nieuwe modem.
Sommige moederborden hebben ook 2.5Gbit.. En als je dan een 2.5Gbit switch hebt zal je deze snelheid kunnen halen.
Lijkt me vrij duidelijk, je kunt nu gewoon zeggen : sneller dan KPN.
Mijn infrastructuur is ingericht op 2.5Gbit/s, ookal haal ik dat met Ziggo nu natuurlijk niet.
Inderdaad, ik heb liever dat ze die upload snelheid verhogen. Ik heb liever 500/500 symmetrisch.
Beter de prijs met 3 a 2 tientjes omlaag.
Via Wifi6 is de (theoretische) maximumsnelheid meer dan 1Gbit
Naast internet bestaat er ook nog zoiets als TV. Het zou leuk zijn als de IPTV van ziggo niet van je internet bandbreedte afging.
Dus ja ik zie wel voordelen in 1100Mb. Of ziggo het zo aanpakt valt te betwijfelen
Steeds meer moederborden hebben 2,5 Gbit en sommige zelfs 10 Gbit.
Een kwestie van tijd dus.
Waarschijnlijk haal je nu wel daadwerkelijk 1 Gigabit/s, aangezien de opgegeven snelheid ook altijd wat overhead heeft. In de praktijk haal je bijna nooit de snelheid die geadverteerd wordt.
Meer is altijd beter, toch? :+
Zijn er voor consumenten nou echt use cases waarbij je die 1100mbit echt nodig hebt?

Zelfs met 5 tvs 4K streamen kan met 250mbit.
Wat dacht je van games / (game) updates / video's downloaden?
100 mbit is snel zat voor wat jij noemt.
Een beetje game is tegenwoordig 50GB. Sommige games gaan over de 100GB. 100Mbit is niet meer goed genoeg.
Heb zelf ook max 100mbit en game er op los. Ja updates/downloads zijn groot. Die zet je aan in de avond, volgende dag kun je er mee aan de slag. No big deal voor mij.het zijn alleen de downloads en uodates soms langer duren. Qua online spelen is 100mbit dikke prima, en dan kan er ook nog gestreamd worden.

Voor mij is het het geld niet waard om dat sneller te krijgen.
Voor mij is het het geld niet waard om dat sneller te krijgen.
Welk geld? Mijn Odido gigabit glasvezelverbinding kost me per maand twee euro minder dan het goedkoopste Ziggo Internet Only abonnement van, inderdaad, 100 Mbit. En die is toch echt een factor 10/100 sneller. De overstap heeft mij in ieder geval al geld bespaard...
Dan moet je die mogelijkheden wel hebben! Niet iedereen heeft een glasvezel aansluiting.
Inderdaad, heb februari 2023 een abonnement afgesloten bij Odido (toen nog Tmobile) voot 1gbit glas. Zit 2 jaar later nog steeds te wachten tot het opgeleverd word. Ze hebben nu glasvezel in de apartementen gemaakt, maat deze zijn nog niet aangesloten op de glasvezel die in de straat ligt......
Tot dat is gebeurt heb ik geen andere keus als Ziggo.
Dát heb je er niet bij gezegd, je zei alleen dat je het geld er niet voor over had.

Overigens heb ik zelf jarenlang in exact dezelfde situatie gezeten, dus ik herken het absoluut.
Ik kan bij Ziggo een hoger abonnement nemen, en dat geld heb ik er dus niet voor over.
Het hangt er allemaal maar net vanaf wat belangrijk voor je is natuurlijk, maar voor veel mensen is het toch wel erg vervelend als ze eindelijk tijd hebben om een spelletje te spelen en dan blijkt er een dikke update te zijn die eerst gedownload moet worden... 50 GB op 100 Mbps duurt dan meer dan een uur en dat alleen als je je volle bandbreedte trekt (vaak valt het toch wat lager uit). Kan prima een keuze zijn dat je dan gewoon wat anders gaat spelen en die game die update je dan 's nachts, maar er is ook zeker wat te zeggen voor het gewoon sneller binnen willen krijgen.

Zelf zit ik op het 400 Mbps abo overigens, de stap naar 1 Gbps vind ik het dan weer niet waard. Maar wel fijn dat ik blijkbaar iets omhoog ga binnenkort (al heb ik geen mail gekregen), toch mooi meegenomen. Omlaag naar 100 Mbps zou ik echt te traag vinden.
"vroeger" moesten we, om een spelletje te kunnen spelen, naar de bibliotheek op de fiets, daar een boek lenen, het halve boek overtypen , hopen dat je geen fouten had gemaakt of er stroomuitval was (automatisch backup bestond niet). De boel met trillende vingers op datacassette opslaan, en dan was je ondertussen zo moe dat je geen zin meer had om je spelletje te spelen. Dat was iets voor het volgende weekend.

Dan valt een uurtje wachten op een download me nog best mee.
Das wel heel vroegâh. Mijn vroegâh ging je naar de videotheek, pakte je de game en stopte je hem in je console voor een heel weekend aan plezier. De videotheek zat om de hoek dus een uur downloaden is echt irritant..

Ik merk ook echt dat ik doorgaans mijn PS5 meer links laat liggen dan de switch. Ik heb/neem ongeveer 1 avond per week de tijd om te gamen en als dan de ps5 weer een monster update op een game forceert pak ik de switch wel waarvan systeem updates zelfs maar een minuut duren. Idem met niruwe games, bij aanschaf van een ps5 game ga ik er maar vanuit dat dat weekend er niet gegamed kan worden door installatie , game en systeem updates die allen nodig zijn 😅
Cod is gedrocht zal wel de uitzondering zijn maar periodieke update van 30G en veel kleintjes erbij ben je even zoet. Maar dikkere abbo heeft weinig zin want je ben afhankelijk van hoe breed die game diensten de data kunnen leveren.
Ik heb zelf inderdaad 1000/1000 en PSN is de bottleneck, maar omdat ik dus ook echt beperkt game tijd heb/maak is het gewoon bloed irritant als je device een update "moet" (ja soms moet) krijgen die een uur duurt terwijl je maar 2/2,5 uur hebt.
Ja tuurlijk, ik ben ook op een C64 begonnen waar het van tape laden van je spel vaak langer duurde dan het downloaden van internet nu... En geregeld hoorde je dan ineens de tape afslaan omdat er blijkbaar iets misgegaan was en je het einde van de tape bereikt had, kon je opnieuw beginnen (wat een verademing was dat toen ik eindelijk een 1541 disk drive kreeg, en wat een bakbeest :+)

Maar dat wil niet zeggen dat er nu geen waarde is in sneller downloaden natuurlijk.
En hoeveel extra stroomkosten heb je erbij gerekend?
Ik heb voor mijzelf gerekend dat ik goedkoper uit ben als mijn computer na 10 minuten uit kan ipv 2 uur. er zal vast een overslag punt zijn (dus je hoeft niet persé het snelste te hebben wellicht) maar 400/500 mbit kan al behoorlijk schelen.
Hoe dan? Met 100W vrijwel idle tegen 30ct/kWh kan je je PC voor een tientje per maand al 333 uur aan laten staan.

En die 100W is ruim genomen. Als je downloadt verbruikt je PC erg weinig stroom.
“Als je downloadt verbruikt je PC erg weinig stroom.”

Tijdens het downloaden van games, bijvoorbeeld op Steam, wordt er direct uitgepakt en geverifieerd. Dit spreekt ook de processor aan. Er wordt zeker wel meer dan “weinig” stroom verbruikt.
Dat uitpakken moet ook als je snel downloadt dus dat is geen variabele. Het gaat puur om verbruik tijdens het traag downloaden.

Maar ok, laat het 200W zijn, dan kan je voor 10 euro per maand 170 uur downloaden. Dat is 7 volle dagen van de 30 dagen in de maand. Of 21 nachten van 8 uur.

Nog steeds geen scenario waar je financieel winst gaat pakken op je snelle verbinding.
Dit vraagt natuurlijk om een onderbouwing. Hoe vaak per maand kan je (moet je) 10 minuten downloaden in plaats van 2 uur om het verschil in maandbedrag te bereiken?
Elke nacht zet ik mijn computer aan het downloaden en toen ik nog DSL had met 100/30 duurde dit soms tot 2 uur snachts wanneer mijn computer alles gedownload en uitgepakt had en vanzelf uitschakelde. (ik was dan allang naar bed) Sinds ik vorige jaar bij Ziggo en dit jaar bij Odido 1000Mbit afneem duurt dit soms maar 15 minuten. (En ja ik zou ook kunnen downloaden met mijn NAS maar het uitpakken duurt daarop zo lang) :+ Dus ja voor mij kan dit wel uit een hogere snelheid. al is 1000mbit wellicht overkill en zou ik aan 500mbit (en dus 30 minuten computer aan) goedkoper uit zijn. :P
Veel mensen die een game willen spelen die willen dat binnen een uur kunnen doen. "Kom we gaan ff Warzone spelen" -> "Ja sorry, download gaat 6 uur duren, ga maar zonder mij"
Ik vind die extra snelheid wel lekker bij het binnenhalen van grote updates. Vaak wil ik nu gamen, of strakjes. En niet morgenochtend.
Het is een beetje hetzelfde als: ik vind 30 op de snelweg wel voldoende, vertrek ik nu wel in plaats van morgen.
De xbox update automatisch games in de nacht, dus daar heb ik al geen last van. Alleen op basis van nieuwe games, nou als ik dat een paar uur later speel ipv een uur, tsja... en met de snelweg kun je het niet vergelijken met 30km want ik kan ondertussen nog andere dingen doen, of zelfs andere spellen spelen..
Dat valt wel mee. Ik heb zelf hier 100mbit. En heel af en toe moet ik gewoon even geduldig wachten totdat de download klaar is. Dan ga ik wel even wat anders doen.

Ik heb ook sneller internet gehad vroeger maar ik merk eigenlijk als ik naar mijn statistieken van mijn router kijk dat ik dit gewoon bijna nooit gebruikte en heb ik hem daarom lekker omlaag gezet.
Heb al jaren KPN waar niet meer dan 36 mbit over de lijn kán (lekker gelaten omdat het een oud goedkoop Telfort pakket is). In alle eerlijkheid, heb nog nooit tegen een limiet aangelopen. Heb 3 kids de continue Netflix, hbo, etc streamen en 2 thuiswerkers. Ik denk echt dat er (op echt pro/game gebruik na natuurlijk) heimelijk wordt overschat wat een gemiddeld gezin daadwerkelijk nodig heeft…
Dit noem ik nou een mooi praktijk voorbeeld.
Mijn zus: Heb je nou echt 1Gbit nodig? Ik: Natuurlijk! Zij: Waarvoor dan? Ik: Dat weet ik nog niet, maar ik verzin wel iets. Trouwens, heb je die XC90 nou echt nodig?

Ik wil maar zeggen, soms is het gewoon leuk om te hebben en een kwestie van prioriteiten.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 25 februari 2025 14:03]

Ik heb ook 15 jaar ADSL 36 mbit (met 5 mbit up) gebruikt en liep zeker tijdens de Corona lockdowns tegen de limieten op, vooral qua upload.

Als meerdere mensen gaan videobellen dan heb je gewoon te weinig bandbreedte. En dat was nodig voor School. Het ging wel, maar je voelde aan alles de limieten.

Ook zijn bijvoorbeeld de foto's en video's veel groter worden (nieuwste telefoons etc) waardoor je foto's en grote videos in de Cloud backuppen echt een straf werd.

Daarnaast speel ik veel spellen die regelmatig, vaak wekelijksgrote updates krijgen (denk aan COD, Fortnite, Destiny 2). Dat is vaak minimaal 10gb tot soms 100gb aan downloads. Dan ben je gewoon een halve dag kwijt om weer te kunnen spelen. Daar gaat je potje gamen in de avond.

Sinds kort overgestapt op Ziggo, en die 100/25Mbit van Lite is al een verademing.
neem aan dat jij die game niet elke dag download ?
Call of Duty staat hier als 215GB, Forza Horizon 5 148GB, Forza Motorsport 128GB, Starfield 125GB, enz.
100mbit is 45GB per uur downloaden. In 2 uur heb je toch al 90GB binnen.
50GB binnenhalen met 100 mbit/s kost 1 uur en 7 minuten. Dat is toch prima te doen?
Schijnbaar voor sommige nog wel.
Wij hebben op werk met bijna 100 man gewoon vanuit een 100mbps up/down gewerkt en het is altijd soepel geweest. Alleen download van grote bestanden en updates is iets traag.

Vergeleken met vroeger is nu alleen de download tijd de killing factor. Vroeger kon je echt niet genieten van een 1080p YouTube filmpje als iemand ook nog aan het downloaden was op een 10mbps lijn.

100mbps is zeker nog genoeg en het aantal mensen die hier eigenlijk genoegen mee neemt (goedkoopste pakketten) zou juist gegroeid moeten zijn gezien de noodzaak voor nog sneller internet alleen afneemt. Films stream je gemakkelijk, foto's en video's van je telefoon nemen ook niet gek veel ruimte meer in. Het is echt alleen de grote downloads.
Dan moet je nog geluk hebben dat het platform waar je download dat ook aan kan.

Vorige week game gekocht op disk. Toch 100GB downloaden, want disk tegenwoordig is eigenlijk alleen maar een key, 1h20 min. Met 1Gbit connectie.

Via nieuwsgroep 100GB film is binnen 10 minuten binnen.
Met het formaat van games tegenwoordig is een Gbit verbinding toch wel een groot verschil hoor. Tijdelijk ergens even gewoond waar maar 100 Mbit was (heb hier al +10 jaar Gbit)... een 50 GB Patch/game binnenhalen in 1:12 uur ipv 8 min was wel even wennen.
Nou game updates zijn inmiddels wel significant qua grootte naar wat ik begrepen heb.
Dus in die zin is > 100 Mbps wel fijn, al was het alleen al omdat je dan niet de hele bandbreedte dicht trekt voor de rest in huis.
Ikzelf heb 1G glas (symmetrisch) en de keren dat je echt boven de 500 Mbps komt en waarbij het ook zinvol is, zijn zeer schaars. (500 Mbps vs. > 500 Mbps over een download van een paar GB maakt hooguit ettelijke seconden uit, dat is niet echt van belang)
Dus wat dat betreft voegen de abonnementen met > 500 Mbps weinig extra toe.
En van 1000 Mbps naar 1100 Mbps is uiteraard alleen maar om te kunnen zeggen dat ze sneller zijn dan veel glas-abonnementen. (ik weet dat er met XS-PON > 1 Gbps kan, maar dat is niet overal beschikbaar)
Zolang je alleen maar Gbit netwerk-switches hebt kan je dat waarschijnlijk alleen maar gebruiken met WiFi vanuit 't modem + Ethernet en dan nog...

Maar bij kabel is de uploadsnelheid nog steeds wel karig, dus alleen al daarom snap ik waarom iemand toch voor 1000Mbps zou kiezen, zodat de upload wat meer is.
Ik ben paar maanden geleden van 200 naar 100 gegaan en mis die 100 totaal niet. Moet nu iets bewuster plannen met downloaden van games bijvoorbeeld. Verder qua live streamen of gamen totaal geen problemen. Moet zeggen dat (nog maar) 2 gebruikers in huis zijn waarbij de wederhelft met streamen het maximale gebruikt
100 mbit is snel zat voor wat jij noemt.
Ja leuk als je houd van wachten misschien maar moet je eens Call Of Duty spelen op de Console. Kan het zomaar zijn dat je ineens een download van 100 GB om je oren krijgt. Dan is elke Mbit er eentje die je er graag bij wilt hebben!
Tja, wat jij snel zat vindt hoeft een ander natuurlijk dat niet te vinden. Moet er niet meer aan denken om nog terug naar 100mbit te moeten.
Ja, wanneer je ook moet stofzuigen ofzo. Met 1Gbit heb je een paar afleveringen / films in een paar minuten gedownload. 100mbit kun je een half uur of langer wachten. Of je dat vervelend vindt of niet is aan jezelf natuurlijk.
Als we stellen dat er al use cases zijn dan lijkt het me meer de vraag wat de 1,1 Gbit/s voor duidelijk verschil maakt vergeleken met het huidige aanbod van 1 Gbit/s voor bestaande use cases.
De persoon waar ik reageerde beweerde dat er voor particulieren geen use case is voor meer dan 250mbit, dat is onzin.

Van 1Gbit naar 1,1Gbit zal inderdaad weinig mensen bekoren noch een bruikbare winst opleveren.
Alleen stelt de tweaker een vraag, het is geen stelling. De vraag gaat om het nieuws en dus specifiek om de wijziging naar 1.1. Met als belangrijk detail of het moet (echt niet zonder die verhoging kan) voor een use case. Het stelt ook geen twijfel over lagere en vorige snelheden, zelfs juist dat die kennelijk al voldoen. Het gaat dus eerder om use cases waar deze wijziging een verschil in maakt en dan ook nog nodig is. Waar het voor te gebruiken is, zoals gamen enz, geeft geen antwoord hoe de 1.1 echt nodig is. Vergelijken met de eerdere use cases gaat daar juist op in. Als er een use case valt te geven waar deze wijziging echt voor nodig is dan ben ik heel benieuwd waaruit blijkt dat de gebruiker echt niet zonder deze verhoging kan.
Er wordt een vergelijking gemaakt tussen 1100 en 250. Daarbij wordt wel degelijk een stelling gepresenteerd over dat 250 genoeg zou moeten zijn. Jij impliceert dat hij zich afvraagt of iemand zit te wachten op 1000 -> 1100, maar dat komt volledig uit jouw eigen koker. And now move on.
Ik reageer omdat je een suggestieve negatieve bewering over een mede-tweaker doet door een aantal feiten te negeren, zoals dat de tweaker een specifieke vraag stelt. De bijkomende opmerking dat 250 genoeg zou zijn maakt de vraag niet irrelevant en wijzigt de vraag ook niet. Doen we selectief wel alsof er wat anders staat dan gaat het antwoord niet meer om de vraag beantwoorden maar om simpel een selectieve opmerking en mening plaatsen.
Ik reageer omdat je een suggestieve negatieve bewering over een mede-tweaker doet door een aantal feiten te negeren
En ook dat heb je weer helemaal zelf gefabriceerd in je hoofd.
Ik had die 100mbit/s liever bij de upload zien bijkomen.

Ik trek die redelijk snel voor, zowieso met bepaalde programma's, maar ook met een eigen VPN is het wel fijn.

*Voor de duidelijkheid, ik betaal voor Elite.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 24 februari 2025 21:27]

Zo werkt het alleen niet. Het is niet zo dat Ziggo zomaar ieder kanaal kan gebruiken voor upstream, de huidige upstream kanalen zitten gewoon aan hun limiet, en het is wachten op DOCSIS 4.0 tot er weer hele grote stappen gemaakt kunnen worden.
Ziggo zij altijd dat analog radio inde weg zat,

Daarna was het dat analog TV in de weg zat

Daarna was het dat de kanalen nodig waren voor stream tv

Daarna was het dat docsis 4 nodig was.

en nu hebben we nogsteeds niks.
Alleen is dit allemaal niet waar. Want Ziggo biedt weldegelijk abonnementen met meer bandbreedte dan voorheen, alleen zijn de stappen nooit enorm groot (buiten het nieuwe Giga abonnement in 2020) omdat ze nu eenmaal tegen de limieten van DOCSIS aanlopen. Een kleine zoektocht op tweakers laat zien dat de snelheden zijn verdrievoudigt in 8 jaar tijd.

mid 2017: 300/30
mid 2018: 400/40
mid 2019: 500/40
eind 2020: 1000/50 (nieuw abonnement door beperkte uitrol DOCSIS 3.1)
begin 2023: 1000/75
eind 2023: 1000/100
begin 2025: 1100/100

Dus om nu te stellen dat er totaal geen beweging in zit bij Ziggo is dan ook onjuist. Ziggo heeft door ruimte te maken over de gehele bandbreedte meer kunnen realiseren. Door het uitschakelen van analoge TV kon er een Gigabit abonnement worden gerealiseerd. Door het afschakelen van analoge radio kon er in 2023 hogere uploadsnelheden worden aangeboden.

En ik vind eerlijk gezegd dat Ziggo bij het afschakelen van de analoge diensten ook zeer netjes te werk is gegaan. In principe hadden ze het in één keer allemaal uit kunnen schakelen. Maar ze kozen ervoor om dit steeds stapsgewijs te doen en kleine groepjes 'gedupeerde' klanten alternatieven aan te bieden. De Humax 5500c werd gratis aangeboden voor TV, voor radio werden er losse FM antennes aangeboden en digitale decoders tegen een gereduceerd tarief.
Dat gefaseerd uitschakelen is vooral ook gedaan omdat ziggo anders de klachtenstroom niet af zou kunnen afhandelen bij een volledige uitschakeling van analoge diensten in het hele land. Door het per regio te doen, konden ze telkens per regio de klachtenstroom opvangen (die daardoor beter behapbaar was dan die was geweest voor een heel land in één keer) en zo regio na regio afwerkten.
Ik vraag mij serieus af wat er "zeer netjes" is aan het verminderen van je "dienstverlening" terwijl je elk jaar weer een prijsverhoging doorvoert.

Imho had het stopzetten van de analoge signalenmoeten zorgen voor een significante verlaging van de prijs omdat een groot deel van het geleverde product wordt geschrapt.

Het lijkt erop dat de marketing machine van ziggo in ieder geval wel goed werkt.
Imho had het stopzetten van de analoge signalenmoeten zorgen voor een significante verlaging van de prijs omdat een groot deel van het geleverde product wordt geschrapt
Komop zeg, dit is toch onwijs onrealistisch.. Maar goed, ik zal even ingaan op de kern van deze reactie; er is voor de klant niets geschrapt. Alle kanalen die analoog beschikbaar waren zijn ongecodeerd digitaal beschikbaar, plus een heleboel extra ongecodeerde kanalen. Hetzelfde dus, alleen dan komt het digitaal binnen.
Het lijkt erop dat de marketing machine van ziggo in ieder geval wel goed werkt
Je hebt gelijk, ik had immers net als de rest van die onderbuik inkoppertjes moeten posten in plaats van de feiten op een rijtje te zetten. Nou, bij deze:

En straks weer een prijsverhoging zeker! (Psst; dat doen ze allemaal).
Vergelijk nu eens met andere landen waar docsis draait die doet gewoon 100/100. Of 500/500.

De ruimte is er bij ziggo ook want elite kan wel 100 up dus ze kunnen gewoon alle abos op 100 up zetten.

Echte probleem is dat ze denken dat dat niet nodig is zeggen ze zelf ook.

Door dat te doen kunnen ze andere dienste die meer verdienen meer bandbreedte geven.

Geef mensen de keuze een 300/300 zou ik direcft nemen voor de prijs van elite.

Ja ze hebben gelijk dat 80% niet de up nodig heeft maar de content creators en devs group daar zit juist vaak de vraag en die betalen graag wat meer want het is hun werk.

Kijk naar zakelijk daar bieden ze wel 120 up dus kan wel hoger en is het kanalen probleem er niet

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 februari 2025 08:09]

De ruimte is er bij ziggo ook want elite kan wel 100 up dus ze kunnen gewoon alle abos op 100 up zetten.
Nee, dat is er niet. Je deelt de bandbreedte met de gehele wijk. Het is niet alleen een marketing trucje om je een duurder abonnement te laten nemen, Ziggo moet de upload wel relatief laag houden zodat iedereen de snelheid ook daadwerkelijk kan halen.

Momenteel heeft Ziggo 32 ED3.0 downstream kanalen en 1 ED3.1 downstream kanaal. Samen zijn ze goed voor een downstream van iets minder dan 3000Mbit/s. Voor de gehele wijk. Je deelt het met minimaal zo'n 100 andere Ziggo abonnees.

De Upstream is echter véél krapper. Er zijn slechts vier ED3.0 kanalen (goed voor circa 112Mbit/s) en één ED3.1 upstream kanaal dat deels op de plek van analoog is komen te zitten. Samen goed voor iets minder dan 200 Mbit/s. Alweer voor de gehele wijk. Dat is overigens bij de glasaanbieders niet anders, ook daar deel je een bepaalde bandbreedte met de gehele wijk.

Downstream omzetten naar upstream is ook niet mogelijk/wenselijk, want de upstream vereist kanalen op lagere frequenties om optimaal te kunnen functioneren.

Dat Ziggo zakelijk meer aan kan bieden is omdat het gros van alle zakelijke klanten niet op dezelfde wijkkast zitten als particulieren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zeker in het geval van ZZP'ers, maar in het kort komt het er op neer dat gemiddeld minder klanten dezelfde bandbreedte moeten delen.

Even de boel in zijn geheel naar DOCSIS 3.1 schakelen is niet zomaar gedaan. Ziggo heeft meer dan 20.000 wijkkasten en meer dan 400.000 straatkasten. De wijkkasten moeten allemaal worden aangepast, vervangen of zelfs opnieuw opgedeeld. In de straatkasten moeten waarschijnlijk de versterkers vervangen worden. Een gigantische en dure operatie dus. Ziggo zal dat zo lang mogelijk willen uitstellen, want anders moeten ze opnieuw dezelfde investering doen voor DOCSIS 4.0.

Dat er elders wel hogere snelheden via de kabel worden aangeboden heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de markt er daar totaal anders uit ziet. Het gaat ook vaak om slechts één stad of wijk:
Comcast has begun rolling out DOCSIS 4.0 to select neighborhoods in Colorado Springs, CO, and select areas of Atlanta, GA, and Philadelphia, PA, and will launch new markets throughout the country over the next few years.
Dit jarenplan is eind 2023 gestart, en het zal dan ook vele jaren duren voordat ze dit op grote schaal kunnen aanbieden. In Nederland zijn er inmiddels ook tests gaande en de verwachting is dan vanaf dit jaar DOCSIS4.0 in een beperkt aantal wijken beschikbaar zal worden.
https://x266.nl/dump/zigg...24-airband_2023-09-23.jpg

Waarom is er dan zoveel unused ruimte in de docis 3 upload channels.

En wat is het verschil dan als de hele wijk op elite zit. Dan is het toch ook gewoon shared.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 februari 2025 16:42]

Omdat in de praktijk niet heel de wijk het Elite abonnement heeft.

Dat er een deel van het spectrum niet gebruikt wordt voor ED3.0 heeft waarschijnlijk te maken met dat de frequenties niet geschikt zijn voor upstream zonder aanpassingen op de wijkkasten.
Nee en in de praktijk is ook niet iedereen aan het uploaden zoals ze zelf zeggen is jiet voor iedereen.

En als ze dus bepaalde frequenties niet gebruiken die juist wel voor upload zijn is er dus een hardware issue als dat niet kan dus moeten ze niet zielig doen dat het niet nodig is of dat andere frequnties het probleem zijn.

Er is een rede waarom ze zoveel klanten per maand verliezen.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 februari 2025 19:42]

Het is niet zo dat even wat modems vervangen voldoende is. Alle 20.000+ wijkkasten moeten worden aangepast met peperdure hardware en ook 400.000+ straatkasten moeten deels worden aangepast om de signaalsterkte op het juiste niveau te krijgen.

En Ziggo zal echt wel een goede reden hebben om die frequenties niet in te zetten onder het DOCSIS 3.0 protocol. De kans is groot dat er teveel storing is op deze frequenties waardoor er geen betrouwbaar upstream kanaal kan worden gerealiseerd.

Want ik zie niet in wat het voordeel voor Ziggo is om die kanalen ongebruikt te laten als ze bruikbaar zijn.
Ik dacht juist dat Ziggo kon gaan maken. Is die DOCSIS4.0 mogelijk op het bestaande? Of gaan daar ook weer jaren overheen?
Het is onder aan de streep een luxeding voor de meeste mensen, maar als veel gamet, dan wil het wel is fijn zijn. Games kunnen achterlijk groot zijn (50-80GB). Ook patches van tientallen GBs zijn geen uitzondering.

Dan is het dus 'comfortabeler', maar niet 'noodzakelijk' als zodanig.
Als het om 'noodzaak' gaat voor dagelijks gebruik. Is denk ik 200Mbit voor het leeuwendeel van de consumenten voldoende. (met uiteraard heel veel individuele zaken als uitzonderingen, maar dan zie je toch vaak dat je moet denken aan mensen die iedere week een backup maken van hun NAS van 6TB of zo als consument. Maar ik denk dat we eerlijk kunnen stellen dat dit soort zaken niet het meest gebruikelijk zijn ;)
Grappig, die gedachte had ik ook waardoor ik mijn abonnement van 1200 premium zakelijk naar 800 complete extra heb teruggebracht. Zelfs met simultaan leachen, gamen en ipTV merk ik niets.

Maar ja, ik kan niet meer zeggen dat ik 1200 heb ….
Zijn er voor consumenten nou echt use cases waarbij je die 1100mbit echt nodig hebt?
Waarschijnlijk niet, maar aangezien alle concurrenten van ziggo strooien met > 1 gb abonnementen, zullen ze wel mee moeten. Dan kan je natuurlijk je argument herhalen, maar veel consumenten hebben waarschijnlijk geen idee en laten zich gek maken door anderen en reclame. En ze verdienen er vermoedelijk lekker aan, dus daarom gebeurt dit
Handig voor een draadloos mesh netwerk waarvan je op hogere verdiepingen veel snelheid kwijt raakt. Met meer snelheid houd je binnen de hele woning ook meer snelheid over.
De snelheid binnen je huis staat volledig los van de snelheid van je ISP.

Of je nou op je entry node 1Gbit of 400Mbit in stopt maakt niets uit voor de snelheid van je exit node. Je mesh netwerk zelf bepaalt wat de snelheid is van de exit node, niet de ISP snelheid.
Als er iets inefficient met de bandbreedte omgaat is het wel WiFi-mesh.
Dat maakt dan echt niet veel uit hoeveel bandbreedte erin gaat.
Bij elke hop verlies je aan max. haalbare bandbreedte, maar als er aan het eind dus zeg maar 10 Mbps over zou blijven, gaat er niet ineens meer dan 10 Mbps in (de mesh) vanaf het modem.
Enige is als je per hop dan nog wat meer gebruikers hebt, alleen is dat nog erger voor de max. haalbare bandbreedte als er nog meer traffic door diezelfde gedeelde ether gaat.

Mesh is leuk voor IoT devices die af en toe een sensor-waarde doorsturen of een lamp schakelen.
Maar meer echt niet.
Denk het niet, een hogere upload is qua delen een stuk beter.
Ik ben erg blij met mijn Odido glas overstap tv+vast bellen + Internet 400/400 voor gemiddeld €49 per maand. Wel elk jaar bellen voor weer een aanbieding.
Het gebruikelijke geklaag is hier weer leesbaar. Als je Ziggo niks vind kan je ook naar de concurrent gaan. Of je doet zoals ik, wanneer je jaar abonnement bijna voorbij is vraag je ze wat ze je bieden om nog een jaar te blijven. Vind je dat leuk dan zit je er nog een jaar.

Ik wil er even bij stil staan dat ik Ziggo nodig heb voor werk en ze voor mij op het gebied van betrouwbaarheid echt goed scoren. Internet doet het altijd, onderhoudswerkzaamheden krijg ik netjes een email over en zijn vaak snel opgelost.
Vergeet niet dat niet iedereen kan overstappen.
KPN zou bij mijn woning in 2023 glas leggen; het is nu 2025 en het ligt er nogsteeds niet.

Ondertussen ben ik maar verhuisd (niet vanwege glasvezel) en hier ligt het wel. Overgestapt op een 1000/1000 pakket wat nog goedkoper is dan de 1000/100 die Ziggo bood.

Eerlijk is eerlijk; in 7 jaar ziggo nooit echt storing gehad. (1x DNS, maar die van ziggo gebruik ik toch niet).
Het leuke is ook dat je kan switchen tussen die twee (of meerdere glasvezel aanbieders).
De meeste huishoudens met FttH kunnen niet wisselen tussen glasvezelaanbieders of belichters.
Freedom Internet bijvoorbeeld? Mooie glasvezelkabels hebben ze :)
Helaas ligt hier nog altijd geen glasvezel. :/
De kabel ligt er, heb een aansluiting, maar naar een jaar nog altijd geen mogelijkheid het aan te vragen.

Ik zie het allemaal voorbij komen, zou ook best iets meer willen betalen voor een betere service of modem, maar het enige dat hier anders kan is ADSL (100/10).

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 24 februari 2025 21:42]

Afhankelijk van je locatie kan klik klaar van odido een optie kunnen zijn. Ik gebruik het al 4 maanden naar volle tevredenheid. Down 400 mbit, up 30 mbit.
Odido verwacht via Klik & Klaar mij een snelheid van 14Mbit/s down en 1Mbit/s up te kunnen leveren. Gewoon "internet" gaat via DSL (mag KPN eerst de kabel komen zoeken), en kunnen ze 27Mbit/s down en 4Mbit/s up leveren. Maar... er staat ook dat glasvezel er aan komt. Maar die mooie spriet van Delta Fiber Nederland steekt ook alweer bijna 2 jaar aan de voordeur uit de grond.

Dus er zijn ook nog wel gebieden waar je eigenlijk echt geen keuze hebt buiten Ziggo (en dat is gewoon in een dorp van paar duizend inwoners, geen buitengebied of zo). Of je moet dus voor DSL gaan, met een snelheid die ~1/4e is van het langzaamste dat Ziggo doet leveren.
Odido is conservatief metde opgaves. Je zou eventueel een speedtest kunnen draaien met een odido, ben of simpel op mobiel. Indien het naar behoren is, kun je het overwegen.

Via antennekaart https://antennekaart.nl/k...52.45056957&lng=5.4258728 kun je afstand tot de dichtsbijzijnde mast bepalen.
Freedom Internet heeft geen glasvezelkabels. Die maakt gebruik van derden voor kabels en belichting.
Glasvezel, Klik & Klaar en Starlink om er een paar te noemen.
Als je Ziggo niks vind kan je ook naar de concurrent gaan.
Veel mensen zijn dat schijnbaar dus ook aan het doen.

Niet dat het mij wat uitmaakt wat iemand kiest. Ik kies altijd wat op dat moment het goedkoopste is, soms is dat Odido, soms is dat Ziggo, soms is dat weer wat anders. Maar natuurlijk heeft niet iedereen die luxe. Nog steeds genoeg gebieden waar Ziggo de enige serieuze keuze is (ADSL is niet meer van deze tijd).
Ik heb enkel Ziggo Coax tot in huis. KPN en Odido leggen hier geen aansluiting neer omdat ze enkel voor mij de straat open moeten maken, of omdat ons huis te hoog is.

Dus: kon dat maar. :'(
Tja, ik heb al heel wat jaren Ziggo en had dan vorig jaar de kans naar glasvezel te stappen die nu dan hier onder de stoepen ligt. Ik heb even getwijfeld maar uiteindelijk gewoon bij Ziggo gebleven want mensen vergeten 1 ding. Bij Ziggo heb je een best wel groot zenderpakket met nog een ander punt namelijk de CI+ kaartjes. Dat was voor mij o.a. ook een rede om bij Ziggo te blijven want ik heb hier 3 tv's staan met CI+ kaartje en geen zin erin dan weer een extra kastje erbij te moeten gaan zetten.

Ook heb ik zo eens zitten tellen wat ik dan kwijt was om b.v. dan glasvezel te pakken met dan in totaal 4 extra kastjes voor tv, plus daarnaast dat ik dan extra streamingdiensten erbij zou moeten pakken. Uitendelijk was ik dan nagenoeg hetzelfde kwijt en tja, nee toen had ik zoiets van laat lekker zitten.
Tegenwoordig kun je via apps tv kijken zoals NLziet. Werkt veel vlotter dan de CI+ module. Ziggo, KPN en Odido hebben tevens bijvoorbeeld AndroidTV apps. Losse kastjes zijn dus gelukkig niet meer nodig.
Ja ik weet dat je apps hebt maar dat zijn weer allerle extra handelingen die je dan moet doen en vaak die tv-apps niet echt fantastisch werken met de afstandsbediening van de meeste tv's. Daarnaast heb ik LG tv's met WebOS en niet alle apps beschikbaar zijn. Plus, NL Ziet is ook niet gratis en je dan weer aan een abonnement vast zit.
Je kunt elke tv slim maken met een GoogleTV of Mibox. Dan gebruik je vervolgens alleen die afstandsbediening. Werkt als een trein. Zet je de Mibox aan dan start ook je LG op. Ik heb dat zelf zo op mijn LG G2 omdat ik inderdaad apps miste op WebOS.

NLziet is veel goedkoper dan de 15 euro die KPN en Odido rekenen, bij Ziggo is TV volgens mij nóg duurder.
Je kunt elke tv slim maken met een GoogleTV of Mibox.
Ik wil dus geen extra box bij de tv om alleen tv te kijken, plus ik wil de gewone afstandsbediening van de tv kunnen gebruiken en dan de interne tuner van de tv. Geen gedoe met GoogleTV wat ik trouwens niet pretig werken vind.
Tja ieder zijn ding. Ik vind de CI+ module ongelofelijk irritant met zijn traagheid. Tevens kijk ik al jaren geen lineaire tv meer. Ik kijk alles terug via on-demand, dan kun je alles van het afgelopen jaar zonder reclame bekijken wanneer jij dat wenst. Als je dat doet dan ontkom je niet aan een App.
Hier hebben al die tv's geen moeite met die CI+ module en sterker nog, als ik het vergelijk b.v. met de pc en dan kijken via een app dan blijft die CI+ module toch sneller. Je zet de tv aan en klaar en je kan meteen va de afstandsbediening een zender kiezen en tv kijken. Bij een app moet je eerst de app opstarten, je door een of ander menu heen worstelen om vervolgens dan eindelijk tv te kunnen kijken.
Ik kijk alles terug via on-demand,
Dat doe ik op een heel andere manier, gewoon via mijn Dune HD mediaplayer en de NAS, dit omdat ik graag oude series en films kijk die je on-demand zo goed als niet meer vind. Laatste nieuwe series en films vind ik niets en niet mijn ding, dus vandaar heb ik ook niets aan al die streamingdiensten.

En ja voor gewone hedendaagse programma's heb ik een Next van ZIggo staan wat prima werkt en die oo prima met de Ziggo app werkt.
Maar dan heb je dus zowel een Dune als een Next naast je TV staan?

Persoonlijk vind ik dat het voordeel van Sony. Dan heb je AndroidTV en dus kun je Kodi installeren en de diverse apps. Dus dan heb je geen Dune en geen Next nodig.

Zelf heb ik ivm OLED een LG, beter gezegd bij Son is OLED te duur, en dat nadeel dus opgelost met een Mibox. Eindstand doe ik alles met één afstandsbediening, die van de Mibox. Alleen voor de Xbox Series X moet ik van HDMI input wisselen.
Ik heb meerdere tv's staan waaronder dan de tv onder in de kamer met een Mediabox Next ernaast. En dan staan hier boven nog 2 tv's, 1 tv dan bij het bed en een dan in het zitgedeelte. Aan die beide tv's zit dan via een splitter die Dune HD gekoppeld en ik die dan op beide tv's kan gebruiken.

Die Dune HD is trouwens een Dune HD Homatics Box R 4K met o.a. ook Android TV, Google Chrome etc.. ingebouwd dus dat is een Dune HD van de nieuwe generatie. Maar evenzogoed, ik vind b.v. Android TV helemaal niks en onhandig en gebruik dan van de DuneHD alleen de mediaplayer van Dune zelf.

Puur qua tv heb ik dan 2 LG tv's hier boven staan waarvan 1 dan een 4K tv is en de ander bij het bed een gewone Full HD tv, beiden dan niet O-led. Onder staat dan nog een Sharp 4K tv maar ook verder geen O-led. Wel heb ik nu bij de pc sinds nu 3 mnd een MSI O-led 34 inch monitor staan.
Ik snap wat je bedoelt, en zo dacht ik vroeger ook. Echter heb ik vorig jaar een google TV gekocht en dit werkt fantastisch. Gebruik alleen maar de afstandsbediening van de Google TV, die van de TV zelf gebruik ik niet meer. Alle aps beschikbaar op Google TV ( TV is wat ouder ondertussen en bijvoorbeeld geen Disney+ app beschikbaar), en gebruik de Ziggo app om "gewone" tv te kijken. Pluspunt is ook dat ik via de reguliere ziggo apparatuur geen eurosport kan kijken, die stoort om een of andere reden, maar via de app werkt het prima.
Inderdaad niets mis met Ziggo an zich, heb al jaren een stabiele en betaalbare verbinding. Kost me alleen een belletje (of twee) per jaar. Rond de 30 euro per maand heb ik 12 maanden lang Internet Only Start.
Verhoging van prijs zal dan niet lang opzich laten wachten.
Die voeren ze eigenlijk standaard door per 1 juli dus richting die tijd komt het bericht ongetwijfeld voorbij.
De snelheidsverhoging is normaliter een of twee maanden voor de prijsverhoging, dus misschien dat die ook eerder gaat komen.
Da's toch echt de verkeerde kant op om het interessant te maken... Ik betaal nog nog geen 29 euro p/m voor 100/30 VDSL (en die snelheid voldoet prima). Ik kan bij ziggo dus 5Mbps _minder_ upload krijgen voor 50% méér geld? en dan binnenkort ook nog een verhoging? Nee, dank je.
Beetje zure nietszeggende reactie.
Iedere internetprovider verhoogt de prijzen jaarlijks. Ziggo is geen uitzondering In de meeste gevallen gebaseerd op CPI-gegevens.

Is toch mooi dat de ontwikkelingen gewoon doorgaan?
Snelheidsverhogingen staan los van de tariefsverhoging.
Ziggo verliest klanten, denk je dat een prijsverhoging ze gaat helpen klanten te behouden?
Dat is een heel ander onderwerp Johan.
Ik reageer op Sams idee dat een snelheidsverhoging automatisch betekent dat er een prijsverhoging komt.
Dat staat los van elkaar. Of het verstandig is, is weer een andere vraag waar ik zo mijn ideeën bij heb.

Voorbeeld.
Ik stapte gisteren op de fiets.
En de zon scheen.
2 losstaande gebeurtenissen.

Was het een verstandig idee dat ik ging fietsen?
Was het goed dat de zon scheen?
Wellicht. Maar het is onzin om te suggereren dat de zon ging schijnen, omdat ik op de fiets stapte.
Maar dat is het dus wel, als je naar de afgelopen jaren kijkt. Eerst de snelheidsverhoging, dan de prijs niet lang daarna. Vrij consequent hoor.
misschien stapte je op de fiets en omdat de zon scheen
Verwarrend ik heb Internet max 750 en TV complete gaan deze nu ook omhoog? En naar wat?
Dat is een "oud abonnement". Geen snelheidsverhoging maar wel een prijsverhoging (indexatie).
Ik meen dat het prijsverschil met "Elite" slechts 1 euro is.
Afwachten hoeveel dit wordt na de prijsverhoging. Misschien is overstappen naar "Elite" dan nog interessant.
Afgelopen jaren ging die altijd gewoon mee, naja glasvezel is hier ik aantocht dan gaat ziggo er toch uit. Maar had tot die tijd wel leuk geweest.
Ik heb ook Internet Max. Ik vind met deze verhogingen de stap naar xxl interessanter dan die naar elite. Ik gebruik die 750mbit toch al nooit.

Als de kids weer eens een game op de PlayStation moeten updaten heb ik toch al nooit het gevoel dat de bottleneck in download snelheid bij Ziggo ligt maar eerder aan de Sony kant.
Die heb ik ook maar die bestaat niet meer volgens mij, dus zal je zelf je pakket moeten wisselen.
Wat een bespottelijk prijzen, ben overgestapt op Odido klik klaar en heb voor 25 per maand 700 down en 45 up.
Geen onzin alleen internet, de rest hoef ik niet en je komt er bij ziggo niet vanaf.
Een vergelijkbaar abbo kost dus bij ziggo meer dan 2 keer zoveel en ze hebben ook nog waardeloze service.
Probleem met odido klik en klaar is dat veel mensen geen idee hebben wat ze voor snelheden gaan halen. Je kan met een mobiel abbo een inschatting maken maar zelfs dan is het lastig
Das waar, de plaats in mijn huis was van groot belang voor de behaalde snelheid.
Je kunt hem dus niet zomaar overal even neerzetten.
Maar het was het waard.
ik heb odidi 1gig down/up glas 35 euro in de maand, nog geen storingen gehad en haal de snelheden dik. Ziggo verliest aandeel ook hier in de wijk meerdere mensen die overgaan.. die betalen rond de 90 euro bij Ziggo in de maand. ik minder dan 50 euro voor telefoon abo en internet..
@RichardZijlstra
Precies ik betaal 81.00=972 euro P.J en ben het ook wel een beetje zat die service.
heb ik wel alles in een intern,tv,telefoon,
Wat nog vers in het geheugen staat is dat het met TB en de overdracht naar Odido ook niet vlekkeloos verliep dat hield me nog tegen. Zo ook KPN was bijna overgestapt gelukkig alles nog kunnen annuleren
Best een hoop geld wat je uiteindelijk op jaar basis betaald . En hier stopt het echt nog niet wordt Zo kijk ik graag F1 en andere sport, zou ik bij Ziggo weer moeten afsluiten.
Oplossing voor mij Hola VPN via Luxemburg> RTLZWEE F1 is wel in het duits , maar goed de beelden spreken voor zich. En voor films , tv vinden , zijn er ook wel oplossingen.
Maar lees hier nu wel positive berichten over Odido
Zakelijk krijg ik al 1,2 gigabit een jaar lang en 120 up. :+
Maar als je wilt overstappen, is het minder leuk.

Ze hebben toen iedereen willen pushen naar zakelijk. Niet omdat het beter was voor de klant, maar wel zodat die minder makkelijk weg kon gaan.
Waarom is overstappen minder leuk vlg jou?
Je kunt minder makkelijk opzeggen, en bepaalde voorwaarden tellen niet als je zakelijk een abbonement neemt.
Is het niet enkel de bedenktijd die komt te vervallen?
Zakelijk gaat naar 1400 Mbit/s
Is dit ergens meegedeeld?
de download neem ik aan? gaat de upload nog omhoog?
Nee, upload blijft 120 Mbit/s
balen dankjewel voor de informatie
Ik krijg 100 up, behalve tijdens primetime. Dan zak ik gegarandeerd naar max 26.
Onoplosbaar.
Kan aan de coax kabel liggen, laat het checken zou ik zeggen.
Het ligt altijd aan de kabel… overdag is de snelheid prima, behalve op primetime en dat ligt dan aan de kabel?
Ach, ik heb al zoveel adviezen gekregen, dus deze kan er nog wel bij. :)
Er is overigens wel iemand van Ziggo geweest. Prima kerel, maar alles in orde.
Er is op locatie niemand aanwezig.
Dus massaal vieze fillempies kijken op zolder ook niet.

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 25 februari 2025 11:48]

Dat kan, ik heb bij ziggo gewerkt. Maar dan niet he?
Ik krijg 100 up, behalve tijdens primetime. Dan zak ik gegarandeerd naar max 26.
Onoplosbaar.
Heb vroeger Ziggo gehad en toen moest je de bandbreedte delen met de buurt. Blijkbaar is dat nog steeds zo.
Ik vrees van wel.

Het springt ook nooit naar 40 of 50 (wat voldoende zou zijn) altijd die 26.9 of zo.
Toen ik max 30 had met voorgaande abo had ik nooit upload gedoe. Maar 100% zeker weet ik dat niet.
Kan ook dom toeval zijn.
meet dat op afstand met Google Mesh.

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 25 februari 2025 14:58]

Ik vraag mij dan wel af waarom ze niet de uploadsnelheid verhogen. Aangezien men steeds vaker thuiswerkt, lijkt mij een minimumsnelheid van 30 mbit/s niet meer voldoende voor deze tijd. Een groot bestand naar een cloudomgeving uploaden duurt werkelijk een eeuwigheid op deze manier.

Weet iemand welilcht waarom Ziggo zo terughoudend is met hun uploadsnelheid?
Geen expert, maar wat ik begrijp ligt het aan de frequenties die Ziggo momenteel nog in gebruik heeft, en dat ze dit dan ook moeten aanpassen op elke tussen locatie.

De FM/radio band was altijd de reden, maar daar hebben ze flink wat van gekort. Daarnaast hebben ze nog DVB-C, die neemt ook bandbreedte in beslag. Daarvoor zijn ze ook die Mini zo aan het pushen, die gaat over IPTV.

Daarnaast is er nog een andere redenen: er is toch geen concurrentie. Op al die plaatsen waar geen glasvezel is, kan Ziggo doen en laten wat ze willen.
Omdat die upload meer dan voldoende is om thuis te werken, je moet niet denken iedereen bestanden upload zakelijk.
Er zijn er meer dan zat die gewoon vpn aan moeten doen, en op de interne applicaties van werk werken.
Ah, de jaarlijkse cyclus is er weer. Rond februari/maart een 'gratis' verhoging van snelheid aankondigen, waarna in mei aangekondigd wordt wat de nieuwe (lees: hogere) tarieven worden.
Bij Ziggo krijg je tenminste nog iets voor de prijsverhoging. Bij alle andere abonnementen blijft het product gewoon gelijk en wordt de prijs geïndexeerd met het inflatiecijfer.
Odido heeft de snelheid van het 100 mbit abonnement verhoogd naar 140 mbit voor dezelfde prijs.
Odido heeft ook betere prijzen voor extra TV pakketten.

Voor mij zou ESPN daar veel goedkoper zijn, dan bij Ziggo. Zeker als het kan combineren.
Maar over Odido lees en hoor ik niets dan klachten. Als het werkt, heb je mazzel. Werkt het niet, geeft niemand thuis.
Dat heb ik helaas ook gelezen, dacht laatste in recent onderzoek van Consumentenbond? Schijnbaar ook veel gedoe met betalingen. En voor mij ook best onbegrijpelijk.. nog altijd geen IPv6.

Het is wel zo dat als je de reviews van elke ISP leest, denk ik alleen Freedom er nog bovenuit steekt?
In mijn geval niet helemaal waar, in het begin had ik bij Odido (glas) een erg beroerde upload, via het forum prima respons gekregen en 2 maand abonnementsgeld terug. probleem uiteindelijk opgelost en nu al een jaar of 3 probleemloos voor een erg scherpe prijs.
Ik heb Odido glas. 100mbps, internet only. Werkt altijd en op de gespecificeerde snelheid (nou ja -2%). Of hoger, want ik had officieel 50mbps. 'tZal me niet verbazen als ik dadelijk 140mbps krijg.
Overigens hoeft het niet sneller van mij. Ik had 20mbps ADSL en die voldeed ook uitstekend.
Ik geef geen cent om meer tempo.
Ben tevreden over Odido.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 25 februari 2025 12:24]

Misschien valt het tegenwoordig wel mee, vorig jaar was er nog veel om te doen. Ik hoef zelf ook echt nier meer dan 200 mbps, downloaden doen we amper (meer streamen) en uploaden al helemaal amper wat. Latency zou wel beter mogen, maar Ziggo levert ons al jaren een zeer stabiele verbinding waarbij we zelfs op wifi (met Unifi) gewoon maximale snelheden halen. Wat dat betreft huiverig om over te stappen.
Bij Ziggo krijg je tenminste nog iets voor de prijsverhoging. [...]
Dat is in dit geval erg letterlijk :)
Je krijgt nog iets _voor_ de prijsverhoging :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.