'Liberty Global onderhandelt over overname VodafoneZiggo'

Liberty Global heeft Vodafone benaderd om zijn aandeel in VodafoneZiggo over te nemen. Dat meldt persbureau Bloomberg. De twee bedrijven zijn momenteel mede-eigenaren van VodafoneZiggo. Het is nog niet bekend of de deal er daadwerkelijk gaat komen.

Liberty Global heeft interesse getoond in een deal en in de afgelopen maanden enkele gesprekken gevoerd met Vodafone, zeggen ingewijden tegen Bloomberg. De twee bedrijven bezitten momenteel ieder vijftig procent van VodafoneZiggo; na de deal zou Liberty de Nederlandse provider dus volledig in handen krijgen. Bij een eventuele deal zou het VodafoneZiggo-aandeel van Vodafone gewaardeerd kunnen worden op meer dan twee miljard euro, zeggen de bronnen.

Het is echter onbekend of Vodafone geïnteresseerd is in een verkoop en het is dus niet zeker of zo'n deal er daadwerkelijk gaat komen. Als de deal er wel komt, dan zou Liberty Global de telecomprovider later kunnen fuseren met het Belgische Telenet, dat ook in handen is van Liberty, zegt Bloomberg.

VodafoneZiggo werd in 2017 opgericht als een joint venture door Liberty en Vodafone. Beide bedrijven bezitten dus de helft van die joint venture. Liberty-ceo Mike Fries zei vorig jaar dat de onderneming succesvol is, maar dat 'zeven jaar een lange tijd voor een joint venture is', en dat het bedrijf daarom 'moet nadenken over waar we met die onderneming naartoe gaan'. Tweakers heeft Vodafone en Liberty Global gevraagd om commentaar, maar nog geen reactie ontvangen. VodafoneZiggo geeft aan 'niet te reageren op speculatie'.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

14-03-2025 • 15:40

155

Submitter: tabletmen

Reacties (155)

155
155
97
0
0
47
Wijzig sortering
Heeft dit wellicht te maken met dat de techniek achter de vaste aansluitingen bij Ziggo een plafond heeft bereikt qua kosten-baten, waarbij het te duur wordt om door te concurreren en op te boksen tegen FttH? De groei in de kabel lijkt er inmiddels wel uit, gezien de abonneecijfers over de afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2025 13:35]

Er zit echt nog veel meer in de docsis standaard dan dat wij als consument weten.

De upload kan ook veel hoger dan dat er nu word voorgedaan bij de coax boeren. Dus er is echt nog wel rek.

Ik wou er persoonlijk niet op wachten, dus ben naar glasvezel overgestapt. Maar aan de techniek ansich ligt het niet.
Er zit echt nog veel meer in de docsis standaard dan dat wij als consument weten.

De upload kan ook veel hoger dan dat er nu word voorgedaan bij de coax boeren. Dus er is echt nog wel rek.
Dat klinkt een beetje als een conspiracy theory 😉
Ziggo wil natuurlijk als geen ander een hogere upload aanbieden, die voelen tenslotte ook in hun nek dat glasvezel een betere deal is vanwege de hogere upload.

Docsis biedt uiteraard hogere uploads, maar dit kost frequentiebereik, meerendeel van die frequenties zijn al reeds in gebruik voor DVB-C, oftewel TV.
Als ze echt noemenswaardige upload willen aanbieden dan zal DVB-C hiervoor plaats moeten gaan maken.
Dat betekent dat alle klanten moeten overstappen op IPTV ontvangers.
Als je dan ziet wat voor drama's en gezeur ze in het verleden gehad hadden toen men het analoog TV signaal en later analoge Radio van de kabel hadden gehaald, zal het weghalen van DVB best delicaat moeten gaan gebeuren lijkt mij.
Eerste stappen zijn al reeds gezet, nieuwe klanten krijgen ontvangers die IPTV geschikt zijn, en men heeft al een paar (insignificante) zenderpakketten overgezet naar IP only.
Voor hoeveel gebruikers is het hogere upload verhaal relevant? Op tweakers zeuren mensen er bovengemiddeld om, voor 99.9% van de huishoudens is het helemaal geen punt.
In de VS zijn ze (Xfinity) al begonnen met het uitrollen van Docsis 4.0 in een aantal gebieden, kwestie van tijd dat het hier ook komt.
Maakt dat wat uit? De concurrentie op glasvezel biedt wel hogere upload tegen lagere kosten. Waarom zou ik als consument dan nog op coax blijven met verhaaltjes dat "ik het toch niet nodig zou hebben". Dat mag elke consument voor zichzelf bepalen.
Ik ben eergisteren net overgestapt van Odido glasvezel over het netwerk van Delta naar Ziggo. Ik heb 14 jaar Ziggo naar volle tevredenheid gehad, maar het was te duur. Odido sprong vorig jaar in dat gat met 8 maanden 25 euro per maand, daarna werd het 65 en na een inflatiecorrectie (die ze alleen op lopende abonnementen toepassen) werd het 67. Mijn huidige abonnement kost dat ook per maand, maar is eerste 6 maand 50% korting en ik heb een jaar lang gratis DisneyPlus waardoor ik Netflix kan opzeggen omdat de kinderen er niet meer naar kijken.

Ik heb sinds eergisteren weer IPv6, de helpdesk is te bereiken (ook in de avond), ik hoef niet 3 dagen te wachten op een monteur van Delta bij een netwerkstoring (waarschijnlijk langer als je dat via de helpdesk van Odido moet regelen) en het televisiebeeld via de Next Mini is een stuk beter dan wat Odido levert.

Ik mis de hogere upload van glasvezel nog niet. Latency van het nieuwe Sagem modem is nagenoeg gelijk aan glasvezel van Odido en nu de televisie niet meer via Coax loopt zijn de fouten op de hoge kanalen ook weg.

Overigens heeft Odido met hun TV app wel de angst voor "TV kastjes" weggenomen. De Next Mini doet daar nog een schep bovenop. Dat was altijd het grote voordeel van Ziggo: een CI module in je TV met een smartcard en zonder kastjes, dat kon alleen met coax. Als ik volgend jaar een betere aanbieding krijg ben ik ook net zo snel weer weg.
Een CI module met een smartcard is dan ook meer een noodzakelijk kwaad. TV over IP kan ook best met een app op een smart-TV, en dus ook zonder kastje.
Zonder CI module kan ook, dan heb je alleen veel minder zenders...

Wat betreft Smart TVs: je televisie doe je 10+ jaar mee, het smart gedeelte krijgt na 2 jaar geen updates meer en stopt enkele jaren daarna met werken. Doe mij dan maar fijn een provider kastje of een Android TV kastje.
ik heb mn huidige LG tv nu 5 jaar en krijg nog steeds met regelmaat updates, van zowel de TV als de apps.
Volgens mij als je een redelijk merk neemt, en geen c-merk of zo, krijgt je gewoon jaren lang updates.
Ook merk ik niet dat mijn TV langzamer is geworden door de updates.
Ik mag zelfs zeggen dat hij sneller is geworden dan in het begin.

Nu zijn mijn enkele zaak niets over de rest, maar LG is wat mij betreft prima op dit gebied.
Sony. 1 of 2 updates en uiteindelijk krijg je een popup dat ze alle smart features gaan slopen en dat casten niet meer werkt.

Dit is dan een pre-android toestel. De AndroidTV toestellen van Sony doen het wat langer, maar als je geen coax signaal hebt moet je niet de tijd verkeerd hebben staan, want die krijg je zonder full reset nooit weer goed. Beetje lastig als SSL certificaten in de toekomst zijn uitgegeven.
Volgens mij verschilt het ook nog per model en de populariteit van ervan. Goede kans dat als je een heel impopulair model hebt dat ze dan veel eerder stoppen ermee.

Die 5 jaar voor een televisie is natuurlijk niet meer als normaal. Een tv kan gewoon 10-15 meegaan, dus dat zou een redelijke termijn kunnen zijn. En beveiligingsupdates zouden de snelheid van een apparaat niet heel veel moeten beïnvloeden. (Verschilt een beetje per patch)
Ik kan altijd als het smartdeel niet meer ondersteund wordt er nog een kastje aanhangen. Voorlopig is het in de TV zitten van het smart deel erg handig.
Overstappen is een goede gewoonte. Ik doe dat ook al 12 jaar trouw. Van die 12x was UPC/Ziggo echter 0x de goedkoopste.

Dat Ziggo begint toch een beetje de Blokker van de ISP’s te worden met hun Gigaduur abo’s. Op alleen Ziggo fanboys gaan ze het niet redden. Als ik Vodafone was zou ik zeker verkopen
Het ligt er toch net een wat je nodig hebt?

De 200/300 Mbit lijnen van Ziggo zijn toch goedkoper dan die van KPN?
En als Ziggo net die ene televisiezender wel heeft...

Het is puur persoonlijk. Er is weinig algemeens te zeggen.

Ik heb zelf geen lineaire televisie, maar wat ik zo om me heen zie, is dat Ziggo daar wel met kop en schouders de beste beleving biedt. Die hebben echt de minst belabberde interfaces.
Inderdaad iedereen heeft zo zijn eigen wensen, maar in algemene zin durf ik wel te zeggen dat je bij 80% van de consumenten het abo kan terugschroeven naar 100mbit en ze niets zouden merken. Er zijn er maar weinig die echt meer NODIG hebben, en zo wel dan zijn het vaak mensen die eigenlijk een zakelijk abo hebben of thuiswerkers die daarvoor gecompenseerd worden.

Ziggo probeert inderdaad afhankelijkheid te creëren dmv tv aanbod zoals sport, bij een select groepje werkt dat inderdaad.

TV interfaces kan ik eigenlijk niet echt over meepraten bij gebrek aan ervaring. Afgelopen jaren zie ik het bij niemand meer. Als mensen nog tv kijken dan vaak via de NPO app, of andere tv apps. Mijn gouden standaard is NLZiet via de Apple TV of chromecast, en ik heb daar nooit wat gemist aan de interface of irritatiepunten gehad.

P.S. overstappen naar een Odido 400mbit abo kan voor €390/jaar. KPN zal zeker duurder zijn, maar als mensen toch overstappen dan neem ik aan naar de goedkoopste

[Reactie gewijzigd door Tweaker op 15 maart 2025 13:05]

Ben ik inderdaad met je eens. Ik weet niet of 100 voor die 80% voldoende is. Goede kans dat als je twee pubers in huis hebt, dat het dan wel "wel eens" te kort kan zijn. (Dus dat het oncomfortabel wordt). Ik zou die 80/90% van de consumenten op 200Mbit zetten als ruim voldoende. Maar ik wil zeker niet uitsluiten dat je gewoon gelijk hebt hoor. Het is even op gevoel.

Het is denk ik primair een luxe-ding.
Maar ik moet zeggen. Ik game graag en er zijn regelmatig patches van games van 5-15GB, en dan is 200-300+ wel echt veel fijner.

Ik heb zelf een 1Gbit-lijn waarvan ik prima weet dat ik het niet "nodig" heb, maar is het net wat lekkerder met het downloaden van die game-patches enzo. En daar heb ik dan wel die 2,50 per maand voor over. (Ook per persoonlijk)
Ik heb door de jaren heen heel wat gehad:
Humax 5050
Humax 5200
CI+ kaart in TV
Nokia Streaming box 8000 met Odido app
Ziggo Next Mini

Qua gemak is de Next Mini by far de beste ervaring.
Qua snelheid steekt uit bovenstaande lijstje de Nokia box er met kop en schouders bovenuit. Zappen in de Odido app is direct en opstarten van streams bij Netflix en Prime gaat vele malen sneller dan op de Next mini.
Je moet ook altijd een nieuw abonnement afsluiten, dat is een stuk voordeliger.

glasvezel 2000 | eerste 8 maanden 30 euro per maand, inclusief TV 8 maanden.
zet na die 8 maanden weer terug naar glasvezel 100. (is glasvezel 100 niet genoeg ivm veel streamen dan zet je hem terug naar 400 en betaal je de 4 maanden dus 5 euro per maand meer).

krijg nog 5 euro korting met meerdere abonnement op 1 adres

betaal je dus 25 euro per maand.

na de 8 maanden heb je nog 4 maanden en dan betaal je
30 euro per maand voor internet en €12,50 voor tv
zit je op €42,50

kom je op een gemiddelde maandprijs van €30,83

dus die sprong die ze vorig jaar maken, hebben ze nog steeds ;)

ow voor de vergelijking je bespaard dus €36,17 per maand (trek daar dan nog een 10tje van disney plus standaard af) is dan €26,17

jaarbasis bespaar je dan €314,04 tel uit je winst!
Odido heeft de voorwaarden veranderd. Je kunt niet meer kosteloos downgraden, dus wat je afsluit met korting zit je een jaar aan vast.
Houd dat in je achterhoofd als je 2Gbit afsluit.
aah goede informatie, val nog onder de oude regeling dan want bij mij ging dat wel zonder extra kosten.

maarja dan je abo nemen die je al direct wilt. die extra mb's waren natuurlijk voor de leuk, maar als het geld kost is het niet meer leuk :+
Ja, dat maakt uit. Upload is slechts 1 deel van het verhaal. Dat jij dat belangrijk vindt betekend niet dat iedereen dat belangrijk vindt. Een ander kan bijvoorbeeld het gemak van een coax kabel in de TV inpluggen waarderen boven het nodig hebben van een settopbox bijvoorbeeld. En dan kan jij weer zeggen dat dat jouw niet interesseet. Maar maakt dat het dan een slechte reden is? Ieder heeft zijn eigen prioriteiten en redenen en dat is net het mooie. We hebben concurentie, we hebben keuze.
En dat laatste is grootste reden waarom UP niet prio heeft. Nu alles om gooien en vervangen terwijl dosis 4 voor de deur staat is financieel niet slim.

Ze kunnen beter alles vervangen met dosis 4 dan komt de hogere upload ook gelijk.
Blijkbaar genoeg, VodafoneZiggo verliest al een tijdje klanten links en rechts aan de glasvezel boeren. Ondanks de deceptieve marketing.
Tegenwoordig voor veel meer mensen zonder dat ze dat ze dat echt beseffen i.v.m. de toename van het gebruik van Cloud diensten.
Docsis 4.0 bestaat in verschillende smaken. Eentje is "full duplex" en die gebruikt xFinity. De andere tak van Docsis 4.0 gebruikt nog steeds de lage frequenties voor upload en de hoge voor download. En dan heb je nog steeds minder uploadcapaciteit en -snelheid.
Voor mij persoonlijk is het inderdaad geen punt totdat ik af en toe iets groots (een backup) moet uploaden naar de cloud en dan is het opeens wel een punt.
Dat zijn nou net de momenten dat de irritatie toeneemt en als je dan ook nog denkt aan de prijzen van Ziggo dan is de overstap snel gemaakt naar een glasvezel provider.
Bij het 400 Mbit/s abonnement krijg je 40 Mbit/s upload. Dat is gewoon belachelijk traag in deze tijd. Zeker voor het bedrag dat men kwijt is.
Dat klinkt een beetje als een conspiracy theory 😉
Ziggo wil natuurlijk als geen ander een hogere upload aanbieden, die voelen tenslotte ook in hun nek dat glasvezel een betere deal is vanwege de hogere upload.

Docsis biedt uiteraard hogere uploads, maar dit kost frequentiebereik, meerendeel van die frequenties zijn al reeds in gebruik voor DVB-C, oftewel TV.
Als ze echt noemenswaardige upload willen aanbieden dan zal DVB-C hiervoor plaats moeten gaan maken.
Dat betekent dat alle klanten moeten overstappen op IPTV ontvangers.
Eveneens een conspiracy theory. Feit, vele Tweakers waren in de veronderstelling dat Ziggo goedkoper zou worden wanneer de analoge diensten zouden verdwijnen, en zie ... de prijzen zijn gewoon omhoog gegaan. Menig (vrijwel dezelfde) Tweaker(s) zeiden... als analoog zou verdwijnen, zouden upload snelheden aanzienlijk omhoog gaan. Het tegenovergestelde is waar.

Zelfs met het verdwijnen van het aanzienlijke stuk frequentiespectrum voor analoge diensten, had de upload snelheid al flink verhoogd kunnen worden - al dan niet met het herinrichten van de diverse frequentiespectra. Niets van dat alles heeft ook maar ergens in geresulteerd.
Als je dan ziet wat voor drama's en gezeur ze in het verleden gehad hadden toen men het analoog TV signaal en later analoge Radio van de kabel hadden gehaald, zal het weghalen van DVB best delicaat moeten gaan gebeuren lijkt mij.
Eerste stappen zijn al reeds gezet, nieuwe klanten krijgen ontvangers die IPTV geschikt zijn, en men heeft al een paar (insignificante) zenderpakketten overgezet naar IP only.
Dat is puur uit kostenoverwegingen, niet om upload te verhogen. Feit blijft dat de gemiddelde consument niets heeft met hogere snelheden. Het zijn vooral Tweakers, diens familieleden en de jongere generatie maar alles van 45+ houdt zich er nauwelijks mee bezig. Precies hetzelfde als zaken gebruiken 'in de cloud' menig gemiddelde consument weet al niet eens of en zo ja welke diensten zich in de cloud bevinden.

Die foto's die ze naar Google Drive sturen, hoeft van hen niet binnen 10sec geupload te zijn.
. als analoog zou verdwijnen, zouden upload snelheden aanzienlijk omhoog gaan. Het tegenovergestelde is waar.
Huh, hoe kom je daarbij?
Voordat analoog eraf ging kon je maximaal 40Mbit upload krijgen. Nu is dat 120Mbit. Dat is een verdrievoudiging.

Het is uiteraard nog niet op het nivo van glasvezel, daarvoor zal denk ik de gehele frequentie spectrum nodig zijn, endus DVB-C eraf.
Docsis 4 gaat daar ook nog bij helpen richting de honderden Mb/s
Hoewel ik het sentiment snap met het wegstrepen van DVB-C, denk ik dat het in de praktijk wel meevalt. Iedereen die nu is overgestapt van de kabel naar glasvezel of een andere techniek, heeft per definitie al geen DVB-C meer.
Nu kan het natuurlijk zijn dat er een aantal mensen hierom niet overstappen van coax naar een andere techniek, maar zie dat om mij heen maar weinig als goede reden. Dus vermoed dat het afstappen van DVB-C naar klanten toe wel meevalt.

Er zal gerust genoeg spelen waarom het nog niet gedaan is, anders hadden ze het wel gedaan, maar lijkt mij niet het grootste probleem. Helemaal als de upload tot 400Mbit synchroon kan lopen met download en ze de prijs concurrerend kunnen maken.
Hele verzorgingscentra/ziekenhuizen/vakantieparken draaien nog op DVB-C, laatst staan de gemiddelde Henk & Ingrid die nog een extra TV op de slaapkamer hebben of een TV met CI+ die als warme broodjes zijn uitgedeeld in de Ziggo tijdperk. Ik denk dat je zwaar onderschat hoeveel mensen er nog gebruik maken van DVB-C.
Iedereen die nu is overgestapt van de kabel naar glasvezel of een andere techniek, heeft per definitie al geen DVB-C meer.
Technisch gezien heb je geen coax nodig om DVB-C aan te bieden. Je kunt analoge TV signalen (met daarbinnen dus DVB-C) gewoon op een lichtbundel moduleren en deze door dezelfde vezel sturen als het internetverkeer.

Er zijn ook glasvezelboeren in Nederland die dat doen, bijv. Jonaz.
Was het verhaal een laar jaar geleden niet dat de FM band weg moest van de kabel en er dan ruimte voor meer upload was? Tot nu toe nog niks van terechtgekomen helaas
Eh, jawel ?
Analoge radio is van de kabel en naderhand zijn de uploads al wat verhoogd. 1200/120 is nu de max, waar het voorheen max 40 a 50mbit was.
1400/120 :) sinds 2 weken.
Vraag mij af welke pakketten naar Ip only zijn gegaan, heb buiten ESPN ook de extra zenders veel meer is er niet dan zenders voor mensen uit het buitenland en de erotische zenders dus .... welke dan?
Eerste stappen zijn al reeds gezet, nieuwe klanten krijgen ontvangers die IPTV geschikt zijn
Die ontvanger is helemaal niet DVB-C geschikt. Nieuwe klanten krijgen de Next Mini en die is IPTV only. De oudere Next meen ik van begrepen te hebben dat die v.w.b. lineaire TV juist helemaal niet via IPTV kan. Replay en andere interactieve diensten daarop werken via IP. Maar voor gewoon TV te kijken is nog steeds een coax kabel vereist. Maar..., dat kunnen ze vast veranderen met een firmware update. En wellicht zijn er al andere ISPs onder Liberty Global die de "Next" wel IP only gebruiken. Immers wordt dezelfde hardware ook in vele andere landen ingezet. Staat mij bij dat er hier op Tweakers jaren terug al artikelen stonden van een mogelijke Horizon opvolger die bij een Poolse ISP, die ook eigendom van Liberty Global is, werd uitgerold. En dat apparaat is later hier dus op de markt gekomen als de Next. (Kan overigens ook een andere decoder/mediaspeler zijn geweest, maar wel in de context van "Poolse ISP die eigendom van Liberty Global is introduceert nieuwe mediaspeler die mogelijk later ook naar Nederland komt" wat uiteindelijk ook is gebeurd).
De upload zit in het frequentie bereik waar vroeger de analoge radio zenders zaten. Die zijn jaren geleden verwijderd om plaats te maken voor de hogere upload.

Weghalen van dvb-c hoeft ook niet zo'n drama te zijn. Ze hebben immers ook een gratis dvb-c pakket. Laat die in stand voor de mensen die geen app willen of tv's die dat niet kunnen. Wil je meer zenders in full HD dan kun je iptv nemen. De Laatste iteratie van het kastje is ook goed mee te werken. Die plak je zo achter de tv en je kunt, als je wilt, de huidige afstandsbediening van de tv blijven gebruiken.
In belgie zijn ze daar ook mee bezig, tegen 2030 gaan er een heleboel zenders over op Streaming zodat ze de upload snelheid kunnen verhogen en de download snelheid, ze zijn nu ook al de bandbreedte van het internet aan het verhogen in Vlaanderen voor de telenet klanten.
maar de nadelen aan het Liberty Global overname is zeer gekend in belgie, een nieuw systeem voor telenet met zeer veel bugs en problemen dat al 2 jaar aanslepen en personeel dat wordt afgedankt.
Er zit echt nog veel meer in de docsis standaard dan dat wij als consument weten.
Er kan veel in een standaard zitten, maar als dat te duur wordt om eruit te halen dan is het niet rendabel. Zie DSL. De beperking van het medium kan nog veel meer gecompenseerd worden aan beide kanten van het lijntje om er meer snelheid uit te halen, maar de kosten daarvoor zijn te hoog ten opzichte van het alternatief (FttH aanleggen en het oude koper zo snel mogelijk uitschakelen waar mogelijk).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 maart 2025 16:07]

Maar waarom is odido hier dan net zo duur of zelfs duurder dan Ziggo als dat glasvezel voordeliger zou zijn?
Bij mij is:
Ziggo 400/40 met TV en 1 decoder: €61,50
Odido 400/400 met TV en 1 decoder: €55,-

Ziggo 1000/100 met TV en 1 decoder: €69,-
Odido 1000/1000 met TV en 1 decoder: €60,-

En dan kan bij Odido ook alleen met de app gekeken worden en dan is het 2,50 goedkoper.

Maar vergelijkbaar is Odido dus 6,50 goedkoper voor 400Mbps (zonder klantenkorting bij beide meegenomen) en voor een gigabit zelfs 9 euro.
Ziggo alleen recht buitengebied.

Odido concurrenten op de kabel.

Ahh daarom kan ziggo zelfs 100 vragen en betaald men nog steeds gewoon.
Omdat ze kunstmatig de verbinding moeten knijpen om lagere snelheden te kunnen bieden, wat overigens nodig is, maar die kosten kunnen ze moeilijk doorberekenen aan de gebruikers van de langzamere abonnementen.
Dat heb je ook maar van nu.nl overgenomen. Er wordt met (XS)GPON wat Odido en vele andere FttH providers gebruiken gewoon een profiel ingeladen met een bepaalde snelheid. Dat kost echt niet meer geld oid. Sterker nog, hoe meer mensen een langzamere verbinding nemen hoe minder pieken je op je netwerk hebt.
Kost geld omdat de backbone wel berekend worst op hoger.

Immers moet je bij vraag wel kunnen leveren.
...en de metrics op vraag is iets wat al decennia lang bijgehouden wordt en redelijk goed te voorspellen is, zelfs met corona als afwijking.
Ja en die vraag moet je voor 5 jaar extrapoleren dus duurdere hardware nodig.

Je gaat niet elk jaar alles vervangen omdat je weer 20% extra nodig hebt.

Nee je zet nu een 20gb distributie op omdat je die over 5 jaar nodig hebt.

Dat houd wel in nu veel kosten voor daar waar het niet nodig is.
Je weet toch dat er aan tweekanten van de provider genoeg bandbreedte moet zijn? Als iedereen een gigabit verbinding heeft, dan moeten ze dat ook richting het internet kunnen managen.
Kosten zitten niet enkel in de gebruikte techniek, wellicht zijn andere processen bij Odido nog duur? Of Odido vind de prijs prima zo en heeft een hogere winst per klant dan Ziggo? Dan kunnen ze zo hun investering sneller terugverdienen.
Odido duurder?

Glasvezel van Odido 1000/1000 heeft een reguliere prijs van 45 euro per maand.

Ziggo internet met 1000/100 kost je regulier 55 euro in de maand.

Dus langzamere verbinding, maar toch 10 euro per maand duurder!
Beetje slechte vergelijking want Ziggo heeft 48 euro per maand als basisprijs voor de laagste internetsnelheid, en voor eigenlijk iedereen die ik ken is dat meer dan genoeg. Sterker nog ik heb meerdere servers op een Internet Lite abonnement, enige nadeel is dat het langer duurt, door de uploadsnelheid van volgens mij 30 mbps.
Dat is dan dus nog steeds 3 euro duurder dan een van de snellere abonnementen van Odido?
Heb je de tv kanalen ook vergeleken met elkaar?
Ziggo Sport is die 3 euro extra al meer dan waard
Ziggo Sport is mij die 3 euro extra al meer dan waard
Fixed. Zo kijk ik bijvoorbeeld geen lineaire TV.
Daar is niets algemeens over te zeggen. Voor mij is Ziggo Sport niks waard. Net zoals dat een hoge upload niet voor iedereen wat waard is.
En wie heeft bedacht dat ik Ziggo Sport moet hebben?

Ik niet. Kan ik dan een goedkoper abonnement krijgen zonder Ziggo Sport? Nee, onmogelijk.
Maar hier zie je dus precies dat 'de beste verbinding voor de beste prijs' niet bestaat.
Het verschilt per geval.

Als iemand gebruik heeft voor een gigabitverbinding is glas meestal goedkoper.
Als iemand alleen een hogere upload nodig heeft, voor servers of zo, is glas een beter product. (Zelfs op de kleinste verbindingen)

Kabelverbindingen hebben volgens mij een betere ervaring met lineaire televisie.

Als iemand een "kleinere" internetverbinding nodig heeft (rondom 200-300Mbit) is dacht ik kabel voordeliger.

Enzovoorts. En dan zijn er nog veel meer factoren. (Latency, specifieke zenders, enz, enz)
Ja dag, zo ken ik er nog wel een paar. Dan dien je van odido ook het goedkoopste abo te pakken. We gaan geen appels met peren vergelijken. Dan dien je te vergelijken met het odido 100 abonnement voor 35 euro reguliere prijs.
De prijs van odido is sterk afhankelijk van de eigenaar van de kabel. Glasvezel van KPN is een stuk duurder dan wanneer je in het eigen gebied van odido zit.
Er is wel rek, maar is die rek haalbaar? Als glas goedkoper is om te beheren dan ga je het met coax gewoon niet winnen. Niet wanneer je een inferieur of gelijkwaardig product hebt. Gezien glas nu al op 8 gbit up en down zal coax flink zijn best moeten doen om of beter te zijn, of flink goedkoper. Nu is het het allebei niet. Het is een inferieur product voor een hogere prijs.

Zie nu Odido klik en klaar. Een inferieur product aan glasvezel, maar met 25 euro per maand wel weer een stuk goedkoper. Dat gaat wel bestaansrecht hebben.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 14 maart 2025 16:46]

Docsis kan het als standaard wel aan, maar de beschikbare frequenties op de coax kabel laten het niet toe om meer ruimte te nemen voor uploads.
De groei is al jaren negatief. Oftewel, het aantal abonnees daalt al jaren. En niet zo'n klein beetje, bijna 100.000 abonnees per jaar.
Yup. de misinformatiecampagne van glasvezelboeren werkt goed...
Is vaak tenenkrommend om naar de tweakers podcast te luisteren wanneer het over Ziggo gaat.

Als de prijs in orde was, dan had ik liever bij Ziggo gezeten.
Heb een paar jaar kpn en nu odido gehad. Ervaringen met Ziggo waren stukken beter.

En ja tuurlijk kun je niet kwijlen over een synchrone upload. Maareh .... De geboden upload van Ziggo is al veel meer dan ik nodig heb.
PS: er zijn vast mensen die meer nodig hebben. Uitzonderingen bevestigen de regel.
Juist, ik heb ook meer download dan upload nodig, en die van ziggo is voor mij op het moment meer dan voldoende.
In hoeverre het van belang is, dat moet je zelf maar bepalen.

Hier in Zuid-Amerika heb ik op het werk alleen een coax aansluiting. En vanwege de ligging van het bedrijf is er maar 1 provider ie daar levert (niet eens buitengebied, maar tussen 2 voorsteden in en dat blijkt een stuk moeilijker te zijn.

De coax verbinding is ook maar maximaal 300/30 en je mag in je handjes klappen als dat dus ook daadwerkelijk word gehaald.Nu woon ik vlak bij werk en over de stadsgrens en ik heb de keuze tussen coax van 3 aanbieders, fiber van 3 aanbieders en 4g thuisvebinding van 2 providers.

Fiber is hier echt wel een flink stuk beter en voor zo'n 17 euro per maand heb je al een 100/10 fiber connectie in huis. Ja, deze ISPs blijven je continu aan je kop zeuren over internet + TV, maar een internet-only aansluiting kun je hier al hebben voor zo'n 17 euro per maand.

De ping (latency) van fiber is praktisch een factor 10 keer beter dan coax. Ben al blij met een ping van 45 ms met coax. M'n fiber connectie schommelt tussen 4 en 6 ms. Dus ja, bandbreedte is minder, maar de connectie is merkbaar stabieler en voelt wel degelijk sneller aan.

WfH voelt voor mij dus amper trager dan in het bedrijf. Anderen, welke thuis een coax verbinding hebben klagen geregeld over 'verbinding is sloom'. En het legertje werknemers dat ik heb omgeluld om naar fiber over te stappen, roepen steeds dat de verbinding soepeltjes werkt.

En toch stappen de coax gebruikers niet over, want TV is een must blijkbaar. Of men durft het simpelweg niet aan, want het is te "anders". Na mijn eerste kennismaking met fiber, is coax een alternatief geworden welke beter is dan niets.

Ook heeft de coax verbinding vaker last van "hiccups" met de verbinding dan mijn fiber connectie. In mijn geval heb ik nog geen last van "hiccups" gehad, maar nieuw hhuis in nieuwe wijk. Anderen hebben dus ook fiber, maar leven in oudere wijken en daar komen "hiccups" ook wel eens voor. Maar lang niet zo vaak als toen de werknemers thuis nog met coax verbindingen waren opgezadeld.

Zoals al eerder vermeld, coax is goed als je niks beters hebt. Fiber is beter. Hier maakt de coax ISP gebruik van Hi-sense modems, welke DocSis 3.1 gebruiken, als ik he me goed herinner. Kan ook DocSis 3.0 zijn.
Mijn reactie was voornamelijk bedoelt voor de Nederlandse markt. Geen idee hoe goed/slecht het in zuid amerika is.

Qua ping zit ik zowel met Ziggo, kpn als odido gelijkwaardig. (Als in, geen noemenswaardige verschillen).

Qua persoonlijke ervaringen heb ik met Ziggo het meest stabiele internet gehad.
Dit is natuurlijk volledig persoonlijk en voor iedereen anders. Bij kpn was het zo erg dat ik een logboek ging bijhouden wanneer en hoe lang het internet eruit lag.
Odido heb ik sinds oktober en zelfde issue dat het er vaak uit knalt. (Daarnaast haal ik de beloofde 1Gb meestal niet. Bij kpn en Ziggo wel)

Anyways. Als upload voor iemand echt echt belangrijk is, dan zal je mij niet horen. Maar om Ziggo af te serveren ... Prima product, tegen helaas een net iets te hoge prijs.
Mensen zoeken denk ik ook meer internet-only abbo's van grofweg 30 euro i.p.v. 60/70 euro all-in-one.
Ik krijg ook heel erg het gevoel dat ze het schip tijdig willen verlaten. Het einde van coax is naar mijn idee al heel lang in zicht.
Liberty wilt kopen, niet verkopen.
Ja het hele artikel is wat warrig geschreven.
Wel heel warrig. Als ik het artikel lees maak ik er uit op dat LibertyGlobal van haar aandelen af wil en die wil verkopen aan Vodafone. Blijktbaar is het andersom.
Dan zal het artikel inmiddels aangepast zijn, wat heel vaal voorkomt zonder dat het er bij staat, want zoals het er nu staat is er IMHO geen twijfel aan.
Ik denk dat het niet is aangepast, want de eerste zin lees ik alsof Liberty heeft gebeld naar Vodafone "Hee willen jullie onze aandelen overnemen?"

En een alinea verderop, en de rest van het artikel draait dat ineens om en lijkt Liberty juist interesse te hebben in het aandeel van Vodafone...
In Chile heeft Liberty Global een internet toko die ook kabel internet en tv aanbied. Daar zijn ze juist veel goedkoper gaan aanbieden om meer abonnees te verkrijgen. Dus daar had je voor 10 euro 50Mbit internet verbinding per maand
Vodaphone heeft in de rest van Europa een eigen technische strategie, meer aan de video/head-end knt ging dat over, maar god dus niet voorde Joint venture. In Duitsland heeft hij jaren geleden al veel van Liberty overgenomen.
Ik denk dat het meer gaat om de oude lineaire televisie waar Ziggo decennia lang goed aan heeft verdiend maar dat nu langzaam aan het uitsterven is.
Groei in abonnees vereisen ook huizen die gebouwd moeten worden. In veel huizen zit al een ziggo coax of juist niet omdat er dus glasvezel ligt.

Je kan in Nederland niet echt idealiter denken als ISP dat je de hele taart voor jezelf kan krijgen. Men zal altijd moeten delen.

Ik heb geen bron over de hoeveelheid aansluitingen maar stel dat er 10 miljoen unieke huishoudens zijn en pakweg 5 miljoen zakelijke dan is de taart bij 15 miljoen totaal wel op… zit je op zeg 20-30% markt aandeel kan je het echt wel vergeten dat die ooit wel hoger groeit.

Het is bijvoorbeeld geen Mandemakers Keukens industrie waar je praktisch het alleen voor het zeggen hebt.

Edit: Vodafone* zit er alleen voor geld en dat droogt op dus zijn ze foetsie.

Die zijn tot slot Mobiele provider en ik vermoed dat die wel op een manier partnered zullen blijven.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 15 maart 2025 01:01]

Wordt je als Ziggo consument blij van een fusie met Telenet?

@Coach4All @jongetje @cy-gor25

Ik bedoelde dit idd qua klantenbestand. De grootste zou uiteindelijk de toon aangeven in de fusie. Maar, Ziggo is de grootste qua klantenbestand in deze.

[Reactie gewijzigd door DaRk PoIsOn op 14 maart 2025 23:13]

Telenet is toch ook eigendom van Liberty Global, net zoals Ziggo dat nu ook is? Het zijn nu al 100procent dochters dus waarom zouden ze moeten fuseren als ze al dezelfde eigenaar hebben?

Dat zou hetzelfde zijn als ouders hun eigen kind adopteren.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 14 maart 2025 17:19]

Snelcursus bedrijfseconomie 101: 2 naast elkaar opererende dochterondernemingen = meer administratieve overhead dan 1 dochteronderneming.

[Reactie gewijzigd door Hardstyler1987 op 14 maart 2025 18:09]

Ze gebruiken nu al, en al jaren, dezelfde systemen en bijvoorbeeld tv platform en modems. Daarvoor hoeven ze echt de naam niet aan te passen.
Om Manuel uit Fawlty Towers te citeren: '¿Qué?'

Wat heeft dat met administratieve overhead te maken?

De kwantumkorting voor de hard- en software is leuk maar daarmee geven ze geen cent minder uit aan het moeten besturen van 2 dochterondernemingen met een eigen administratie, marketing en PR, bestuur, ondernemingsraad, en de hele santekraam.

[Reactie gewijzigd door Hardstyler1987 op 14 maart 2025 20:20]

Ik ken geen bedrijf die 1 marketing of financiële afdeling heeft voor meerdere landen. Elk land heeft zijn eigen (belasting) regels maar ook regels hoe je een bedrijf moet voeren en hoe je marketing werkt. Kun je wel 1 enorm grote afdeling maken voor alle landen, maar met lokale mensen een afdeling per land is uiteindelijk veel efficiënter.

Juist de meeste efficiënte haal je door overal dezelfde hardware, infra en software te gebruiken. Dat is een enorme kostenpost die je zo kunt drukken.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 14 maart 2025 21:42]

Ik wel: Red Sun Garden Products, leverancier van bestratingsmateriaal en grote tuinartikelen zoals modulaire terrasoverkappingen, vlonders etc. M'n beste vriend heeft daar 13 jaar lang gewerkt als accountmanager en later als projectleider inkoop. Zitten in Kevelaer maar de eigenaar, Ger van Ommeren, die in 2020 met een vermogen van 105 miljoen in de Quote 500 stond, is een Brabander die ooit in Boxmeer is begonnen en naar Duitsland is uitgeweken omdat hij daar de meeste klanten heeft zitten. Ze hadden een administratieve afdeling in NL, ik meen in Broekhuizenvorst, maar die is al 20 jaar gesloten en hebben hier alleen om administratieve redenen nog een brievenbusfirma.

Nederlandse en Duitse medewerkers gaan naar hetzelfde kantoor, zitten in hetzelfde SAP-systeem, ze verkopen in heel Europa hun producten onder 1 merknaam.

Het kan dus wél.

Blijft het parallel hanteren van 2 merken en 2 dochterondernemingen met een eigen bestuur. Als ze beide merken zouden fuseren en de administratie aan de grens in NL óf BE deden hadden ze alleen een brievenbusfirma nodig in het andere land zodat ze de medewerkers van daar afkomstig hun salaris in hun thuisland kunnen uitbetalen als dat fiscaal gunstig is.

[Reactie gewijzigd door Hardstyler1987 op 14 maart 2025 23:59]

Met een pakket als Telenet One met extra data wel.
Alles in 1 met 100GB EU data voor mobiel en 300GB op het telenet netwerk.
Is voordeliger dan Ziggo alles in 1 plus een Vodafone abonnement met ruime bundel.
Ik vind limieten niet meer van deze tijd. Verder loopt het in België ook niet erg met glas en concurrentie.
Ziggo zal groter zijn dan Telenet dus vooral bij Telenet zullen ze mogelijk afzien, maar daar gaat het al even bergaf: onderaannemers, outsourcing, klantenverlies,et cetera.
Heeft dit gevolgen voor de aanbiedingen die je als klant van beide krijgt?
Op korte termijn hoeft dat geen gevolgen te hebben. Liberty kan op termijn echter wel besluiten de twee bedrijven te fuseren onder de naam Ziggo of Vodafone, waardoor internet-, televisie- en mobiele abonnementen onder één dak worden aangeboden. In dat geval zal een van de merknamen, Vodafone of Ziggo, verdwijnen.
Denk niet dat ze de naam Vodafone nog lang mogen gebruiken nadat ze Vodafone uitgekocht hebben. Het zal dan Ziggo, Telenet of iets nieuws gaan heten.
Jawel hoor, één van de grote redenen dat mensen niet van Ziggo willen overstappen naar iets anders, is omdat ze nog een email adres hebben dat eindigt op @home.nl of @ziggo.nl en dat niet kwijt willen, dus daarom blijven zij altijd klant. Dat is de grootste melkkoe van hen, die gaan ze niet de nek omdraaien hoor.
Also je na al die jaren je emailadres nog niet gewijzigd hebt en om deze reden klant blijft… dat begrijp ik werkelijk niet. Er zijn verscheidene opties waarmee je provider onafhankelijk kunt blijven mailen.
Mijn vader heeft al 20 jaar een @home adres. En gebruikt dat ook al al die jaren actief en als enige. En ja, dat levert uiteraard een (forse) drempel op om over te stappen op een Delta waarvan de vezel bij hem aan de voordeur uit de grond steekt. Maar overstappen naar een ander mailadres is natuurlijk "moeilijk". En dat klopt ook wel. Want in 20 jaar kun je heel vaak je mailadres "uitgeven" en anderen die dat "op hebben staan" en je dus zou moeten informeren van een nieuw mailadres (nog los van alle websites etc).
Anderzijds is het emailadres natuurlijk ook al lang en breed bekend "op internet" (~20 jaar terug allemaal die mails om door te sturen met 20, 30, of nog meer adressen in de Aan of CC, top idee). Waardoor er ook bergen spam en phishing op binnen komen.
En dus zou dat laatste een extra zetje moeten zijn om “schoon” te beginnen. Met een goed stappenplannetje kom je echt al een heel eind.
Zoals? DDS is dit jaar bijna 50 euro geworden. En is de laatste tijd erg instabiel geworden iedere keer 503 en andere interne server errors, via de webmail. Ik zat op 755 van 10 gig, dus kon praktisch niet over, of enkel naar net zo dure of zelfs nog duurdere opties. Inmiddels nog maar op 25%, maar daar kan dus niets meer vanaf.

Eisen zijn wel gewone klassieke presentatie ordening berichten. Goede zoekmogelijkheden. Vooral een uitschakelbare spambox! en liefst ook preview verdachte mailtjes, zo kun je bij DDS de bron bekijken. En je geen reclame/AI uitbuitobject bent.

Ik ben er zo-een die DDS al sinds 1997 aanhoudt al diverse providermails en aliassen (toen een net formeel adres nog belangrijk was) gehad die iedere keer verdwenen.
Zelfs als het bedrijf en het merk van naam zou veranderen, kunnen ze de domeinen nog wel houden.
ziggo.nl, home.nl, etc
Precies dat hebben ze juist met heel veel van de oude kabelbedrijven ook gedaan, bijvoorbeeld @. Home, Casema, etc.
Ik ben bij Ziggo nog best lang @wanadoo geweest, wat het was voor het Casema en uiteindelijk Ziggo was. En nu bij KPN is mijn vriendin nog altijd @planet dus ook daar heb je gewoon nog legacy

Het zal wat anders worden als je niet via een overname aan de naam komt, dan liggen de rechten nog bij de originele eigenaar natuurlijk.
Gaan we lekker terug naar UPC zoals 't was voordat het volledig Ziggo werd
Ziggo is feitelijk gewoon UPC, na de fusie van Ziggo en UPC hebben ze de naam Ziggo aangehouden omdat UPC een slechte naam had.
Voordat het eventueel Telenet zou kunnen gaan heten, zal het waarschijnlijk wel eerst moeten fuseren.
Maakt dat uit? T-Mobile is nu ook Odido.
De grote vraag is niet de naam maar of je de voordelen behoud met roaming bij Vodafone in bijvoorbeeld Turkije.
Op dit moment sowieso nog niet, omdat het vooralsnog alleen een optie is die onderzocht is/wordt. Tot die eventuele (!) overname rond is zal vermoedelijk alles 'as is' doordraaien. Running business die doorgezet wordt etc.

Wat de gevolgen na een eventuele afgeronde overname zullen zijn is natuurlijk koffiedik kijken. Your guess is as good as mine. Dat kan dus van alles betekenen, zolang er nog niks definitief is, is dat alleen maar speculeren, meer niet.

Laten we eerst eens afwachten of dit allemaal sowieso concreet wordt en of het voorbij het huidige stadium komt.
Als Liberty Global 100% eigenaar is van (ex-Vodafone)Ziggo zou dat natuurlijk geen probleem hoeven te zijn. KPN is ook 100% eigenaar van zowel de ISP als telecomoperator en geeft ook voordeel als je van beide klant bent. En Odido is ook 100% eigenaar van de ISP en telecomoperator en heeft ook combivoordeel. En als Liberty Global Vodafone uitkoopt zijn zij dus ook 100% eigenaar van zowel de ISP als telecomoperator. Daar waar Liberty Global nu dus maar voor 50% eigenaar is van de ISP en van de telecomoperator.
Welke? Coax is veel te duur.
Nog een Amerikaans bedrijf die onze infrastructuur dan volledig in handen heeft.

Na Odido en nu Vodafoneziggo blijft dan alleen nog KPN in Europese ( Nederlandse ) handen.

Lijkt me niet wenselijk.
Regering moet overname van essentiele bedrijven zoals nutsbedrijven en telecom infrastructuur beschermen voor overname.
Wie denk je dat de eigenaar is van Vodafone?
Dit is het enige en juiste aandachtspunt in deze kwestie. Met een onbetrouwbare partij als de Amerikanen van tegenwoordig, wil je niet dat dit soort crusiale diensten in buitenlandse handen komt. Niet voor niets is de overname van Kpn door die Mexicaan tegengehouden. Lijkt me niet meer dan logisch dat dit hier ook weer gebeurd.
Liberty Global is een vreemde eend. Hun hoofdkantoor is verspreid over Amsterdam, Londen en Amerika, en op papier zijn ze weer een Bermudees bedrijf. (bron: Wikipedia)
Allemaal belastingtechnisch.
Dat ze in Bermuda zitten wel ja, maar ze komen echt voort uit een Brits, Amerikaans en Nederlands bedrijf.
John Malone is de eigenaar: een groot fan en donateur van Trump. Een goed moment om over te stappen, lijkt me.
Malone bezit maar 30% van de aandelen Liberty Global. (bron: Wikipedia)
Dat is nu toch ook al zo
Stel Vodafone verdwijnt dan, en je krijgt dan Odido, KPN en Ziggo zijn dan de telecom operators.

Is het voor Vodafone geen mogelijkheid om opnieuw de Nederlandse telecommarkt te betreden?
In theorie vast wel. De vraag is, of dat dat zinvol is? Met drie volledige mobiele netwerken, is het denk ik lastig om daar tussen te komen. Denk bijvoorbeeld aan tunnelbeheerders of metrostations enzo. Die moeten ook die telecomboeren toegang geven tot de tunnels voor onderhoud enzo (en terrecht). Die zitten vermoedelijk niet te wachten op 'nog een netwerk, met nog een speler die op geplande momenten diens ding moet kunnen doen'
Als ze de boel daadwerkelijk verkopen wordt herintreden wel heel lastig. Dan "mogen" ze beginnen met een landelijk glasvezelnetwerk tussen alle, nieuw te plaatsen, telefoonmasten (/antennes, masten kunnen ze veel vast huren). Dat is natuurlijk al een forse investering. Vervolgens nog de daadwerkelijke hardware v.w.b. antennes etc.

En last but not least. Alle frequenties zijn natuurlijk al lang verkocht. Dus effectief kunnen/mogen ze niet eens toetreden omdat er geen frequenties zijn die ze mogen gebruiken. En de laatste nieuwe telecomprovider is alweer wat jaren terug geweest, Tele2, die met de 4G veiling meen ik dat het was frequenties heeft gekocht. En die zijn ook alweer lang opgeslokt door een ander (KPN?).

En Vodafone zie ik persoonlijk niet terugkeren als virtuele provider op het netwerk van KPN of Odido. Heel misschien direct al op het dan Ziggo netwerk, maar dat zou ook gek zijn. Want dan loopt Ziggo (/Liberty Global) natuurlijk het risico dat klanten meteen overstappen naar Vodafone.
Die glasvezels hoef je niet zelf aan te leggen, genoeg commerciële partijen waar je bij kunt huren. Alleen opstelpunten neerzetten is enorm veel werk, doorlooptijd met vergunningen en dergelijke.
Nee door tmobile opgekocht, dus nu odido
Daar zullen in de overnameovereenkomst dan wel afspraken over gemaakt worden. Maar met nul infrastructuur (mobiele frequenties, kabelnetwerken) zal het lastig starten zijn voor Vodafone.
'zeven jaar een lange tijd voor een joint venture is', en dat het bedrijf daarom 'moet nadenken over waar we met die onderneming naartoe gaan'
Vertaald: Liberty en Vodafone zijn het niet met elkaar eens over de toekomst.
Wat op zich ook niet zo heel raar en ongebruikelijk is. Meningen kunnen verschillen, en wensen kunnen in de loop der tijd veranderen.

Bedrijven die ooit, in dit geval 7 jaar geleden, met elkaar op één lijn zaten kunnen dus uit elkaar groeien qua wensen en ambities. Net zoals natuurlijke personen dat ook kunnen.

Dat is ook geen schande, dat is gewoon voortschrijdend inzicht. Een vrij normale ontwikkeling, bij veranderende (markt)omstandigheden.
Hmmm,altijd gedacht dat de "Seven Year Itch" alleen voorkwam bij menselijke relaties :)
Vertaald: Liberty en Vodafone zijn het niet met elkaar eens over de toekomst.
Ik denk dat het probleem een kosten/baten probleem is.

Een mobiele klant is veel rendabeler dan een internet klant op dit moment. Maar de winst wordt 50/50 verdeeld.
Ook was het idee dat Ziggo klanten bij Vodafone kwamen en visa versa, maar Ziggo verliest flink klanten. Elke klant die Ziggo verliest is een upsell (kans) minder voor Vodafone.

Helemaal als mensen daarna gaan roepen dat Ziggo loyale klanten heeft. Zoals mensen die nog lineaire televisie kijken. Die gaan bij Vodafone geen top product kopen met onbeperkt data, nee, die willen alleen 'bereikbaar' zijn.

Voor Vodafone is dit dus geen goede deal gebleken.
En de constante prijsverhogingen bij Ziggo zegt dat ook: de winstgevendheid is te laag bij de internetverbindingen.
En welk financieel voordeel zou er inzitten voor Liberty Global?
Besparing op de kosten?
Zowel Ziggo als Vodafone hebben nu nog een volledig eigen netwerk. Na een overname kunnen ze daar flink besparen. En zoals het artikel al meldde is een fusie met Telenet mogelijk zodat er nog meer bespaard kan worden.
Welke eigen netwerken bedoel je dan? Ziggo en Vodafone zijn al jaren één bedrijf. Bij de JV heeft Vodafone zijn vaste netwerk moeten verkopen. Het mobiele deel van Ziggo is toen ook opgegaan in Vodafone.

Het grote voordeel lijkt me dat het makkelijker is om investeringen te doen, nu moeten beide moeders het eens zijn over de strategie en 50% van de investering doen. Als dat niet op 1 lijn zit, blijf je stilstaan.
Samenwerken met Telenet zou ook kunnen. Net zoals een Vodafone NL ook met een Vodafone DE kan samenwerken. De TV boxen van zowel Telenet als Ziggo lijken al hetzelfde te zijn, op dat soort punten kun je wellicht wat winst maken (bv: 1 support team).
Ja dat moet bijna wel...

Maar of er nou echt veel te besparen valt? Zonder de boel (nog verder) uit te kleden?
Is dat zo voor de backbone? Ik dacht van niet...
Vodafone heeft nooit een eigen netwerk toegevoegd aan het Z$gg0 netwerk. De originele kabelaars waren casema, UPC en multikabel.
Even aanhalen dat Liberty Global een bedrijf uit de VS is.
En dat betekent dat Liberty Global Vodafone (ik bedoel hele Vodafone!!!) OOK krijgt???
Maakt niemand zich er zorgen over dat dit soort kritische infrastructuur in handen komt van een grote buitenlandse partij?
Stel je bij deze vraag af, hoe je zou reageren als het om een van oorsprong Chinees of Russisch bedrijf zou zijn.
Onze snelwegen beheren we ook liever zelf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.