Ziggo zet 4 dvb-c-tv-pakketten om naar IP, geen plannen voor volledige overgang

Ziggo gaat vier dvb-c-tv-pakketten overzetten naar IP. Dit betekent dat deze tv-zenders alleen met mediaboxen met IP-aansluiting of via de app te bekijken zijn en niet langer via de coaxaansluiting. IP-tv is efficiënter dan dvb-c-tv en kan in theorie met hogere internetsnelheden werken.

De tv-pakketten Hindi, Turks, Arabisch en Gay Lifestyle worden vanaf half juli overgezet van dvb-c naar IP, zegt Ziggo. Klanten worden hier vanaf deze week persoonlijk over geïnformeerd. Zodra de zenders zijn overgezet, zijn ze niet meer te bekijken via de coaxaansluiting. Getroffen klanten hebben daardoor mogelijk een nieuwe mediabox nodig, zoals de Next Mini. Deze heeft geen coaxaansluiting en gebruikt dus alleen IP-tv.

Getroffen klanten krijgen van Ziggo alternatieven om naar de tv-zenders te kunnen blijven kijken. "Het verschilt per klant en per alternatief of hier kosten aan verbonden zijn." 'De meeste zenders' uit de tv-pakketten zijn via de Ziggo GO-app te bekijken.

De provider geeft geen reden voor het overzetten van de tv-pakketten naar IP en zegt ook niet welke gevolgen dit heeft voor de rest van zijn dienstverlening. Mogelijk kan Ziggo de omschakeling gebruiken om de internetsnelheden licht te verhogen. Dvb-c-tv gebruikt namelijk een deel van de capaciteit van de coaxkabel, waardoor Ziggo minder hoge upload- en downloadsnelheden kan aanbieden dan technisch mogelijk is met docsiscoaxinternet. Ziggo's director fixed networks zei eerder tegen Tweakers te verwachten uiteindelijk volledig over te stappen naar IP-tv. Overigens zegt Ziggo deze week dat het hier nog geen plannen voor heeft.

Door Hayte Hugo

Redacteur

30-05-2024 • 12:03

226

Submitter: Markie2008

Reacties (226)

226
226
88
4
0
123
Wijzig sortering
Als Ziggo DVB-C volledig gaat uitschakelen dan hebben ze hun USP kwijt en zijn ze volledig inwisselbaar voor elke andere ISP.

Ik maak hier nog graag gebruik van de mogelijkheden van DVB-C en zie daarom zeker de voordelen nog van in. Denk aan:
- Onbeperkt TV's aansluiten zonder aparte decoders of apps (met een max. aantal apparaten/gebruikers)
- Geen maandkosten voor elke TV (bij gebruik van decoder)
- Opnemen met eigen apparatuur. Hier een Humax. We kunnen elke zender opnemen die we willen en met de opnames doen wat we willen. Heb verscheidene zaken opgenomen (denk aan lokale zaken, live-programma's, documentaires etc.) die bij IPTV verloren zouden zijn. Niet in de laatste plaats omdat de IPTV-opnames na 1 jaar worden verwijderd en bij IPTV-opnames er volledige willekeur heerst door de ISP omdat die er mee kunnen doen we ze willen (random verwijderen, restricties opleggen, reclames toevoegen etc.).
Opnames gekopieerd naar de NAS en veiliggesteld voor de toekomst.
- Geen profilering.

Want laten we wel eerlijk zijn; deze overstap wordt verkocht als gemak maar is niets anders dan een verdienmodel. Er wordt nu verdient aan elke TV verdient (maandkosten), profilering (elk TV kijkgedrag is door de ISP te volgen), ISP kan reclames toevoegen, ISP kan restricties toevoegen etc.

Want technisch is het prima mogelijk om een DVB-C signaal in huis aan te bieden i.c.m. hogere datasnelheden. Er zijn (helaas slechts enkele) glasvezelproviders die DVB-C aanbieden d.m.v een coax-aansluiting op hun aansluitpunt in de meterkast.
Overigens zegt Ziggo deze week dat het hier nog geen plannen voor heeft.
Overigens is dit natuurlijk pure marketingpraat. Tuurlijk gaan ze nu nog niet zeggen dat ze dat gaan doen. Dat doen ze pas op het moment dat ze feitelijk gaan afbouwen, zoals ze dat nu dus ook doen voor deze pakketten.

Maar de afgelopen jaren zijn al lang bezig met het afbouwen/breken van DVB-C. Niet meer losse verkoop van smartcards en modules, standaard wordt nu al de IPTV-only Next Mini aangeboden.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 22 juli 2024 13:34]

Ik vind het mooiste aan dvb-c dat ik een kaartje in de TV kan stoppen en de TV met 1 afstandsbediening en interface naar keuze kan bedienen. Jammer als dat straks verloren is net als bij andere providers.

Bestaan er geen protocollen om een dvb-c like ervaring direct via internet aan een TV aan te bieden, zodat je gewoon de TV interface kan gebruiken, zonder smartcard?

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 13:34]

Vraag me dan gewoon even oprecht af hoe dit anders zou zijn dan bijv. de app van Ziggo op je smart-TV installeren en deze gewoon aan internet te hangen? In de context die je noemt is internet je "kabel" en je kan nog steeds de hele boel gewoon bedienen met de afstandsbediening van je TV?

Het feit dat men dit dus nu doet met deze TV pakketten is zeker weten wel een pre-cursor voor volledige overgang. Ze moeten simpelweg wel willen ze levensvatbaar blijven en straks met DOCSIS 4 net als op glasvezel hoge synchrone snelheden kunnen bieden. Dat er nog geen implementatieplan/planning is dat geloof ik wel maar het overgangsplan of strategie als je het zo wil noemen is lang en breed bekeken en op strategisch/tactisch niveau al aangenomen anders hadden ze ook deze zet niet gemaakt.
Vraag me dan gewoon even oprecht af hoe dit anders zou zijn dan bijv. de app van Ziggo op je smart-TV installeren en deze gewoon aan internet te hangen? In de context die je noemt is internet je "kabel" en je kan nog steeds de hele boel gewoon bedienen met de afstandsbediening van je TV?

DVB-C: TV aanzetten en je hebt beeld.
App: TV aanzetten, door het trage smarttv menu heen worstelen, app opstarten (traag); juiste tabblad openen, zender kiezen en je hebt beeld.

Get my picture? ;)
Word een ramp voor mijn ouders die via de Smartcard kijken op Coax, die gaan niet overweg kunnen met de TV interface.
Met een next mini kunnen ze toch gewoon via HDMI-SEC de TV afstandbediening gebruiken. Er is dan echt weinig verschil, zo heel veel gewenning is dat niet. Ik neem aan (aannames, gevaarlijk) dat ze ook een met een mobiele telefoon overweg kunnen.
Succes met het koppelen van bv. de LG smart remote met de Ziggo Next mini of de kpn tv+ box. Dat blijkt helaas in praktijk niet goed werken.
Precies. De keren dat je dan nog de originele ab nodig hebt is verwaarloosbaar.
Televisie heeft sinds de overgang naar settopboxen echt heel veel ingeleverd op gebied van gebruiksgemak vind ik. Leuk dat je kan terugkijken, maar gewoon TV aanzetten en NLD 3 kijken is er al een tijd niet meer bij. Het kan allemaal wel, maar voor iemand van 80+ is het een drama.
Als ik mijn tv app start (of decoder) dan druk ik op de 3 op de afstandbediening en krijg ik..... npo3. Netzoals vroeger toen je op moest staan van je stoel, op de knop 3 drukken waarachter nld 3 zat en kijken maar.
Mijn oma van 96 heeft ook al 2 jaar een next en gaat prima.
In de tijd dat je nog moest opstaan had je nog geen Nederland 3 ;) Bij TV van mijn ouders moet je vooral niet op het knopje TV drukken, want dan springt die naar de TV tuner ipv settopbox. En dan is 3 gewoon niks. Je moet op STB drukken en dan 3. Is gewoon onlogisch.

Wat dat betreft had ik een echte Apple TV wel toegejuicht. Er is zoveel te verbeteren qua gebruiksgemak, maar niemand die het doet of kan. Er zijn teveel verschillende spelers, waardoor het een beetje een vergaarbak is.
Dat probleem ga ik ook krijgen ja. DVB-C is één van de hoofdredenen waarom mijn vader nog bij Ziggo zit.
Dat dacht ik ook voor mijn schoonouders. Toch zijn ze van Coax met CI+-module naar een KPN TV+-box overgestapt. En nu snappen ze wel hoe de TV-gids werkt en hoe je opnames maakt en weer terug kijkt. Dus het kan ook anders gaan.
Mijn vader gebruikt nog zo'n oude Nokia zonder apps, dus dat zegt al genoeg denk ik ^^
Vergeet niet als je wat wil zappen hoe veel gemakkelijker de coax is.
Ik begreep ook dat sommige tv tegenwoordig reclames bevatten in de menu's
die zullen wel blij zijn met de ze verandering.
Inderdaad.

En qua reclames bij smarttv's; dat gaat alleen nog maar erger worden.
Wij hebben hier een LG OLED en een tijdje geleden kwam dit langs:
To start, as of the end of this year, LG’s TV business is projected to make a great transformation based on its webOS operating system, which powers more than 200 million smart TVs around the world. In line with this, the company intends to transform its TV business portfolio into a “media and entertainment service provider” by expanding content, services and advertisement in products, including LG OLED and LG QNED TVs, which have differentiated competitiveness.
https://www.lgnewsroom.co...t-life-solutions-company/
LG called this a “customer engagement” centered business model that relies on appliances already present in customers' homes, such as 200-million strong fleet of its smart TVS currently already in use. Those tellies, including the premium end OLED and QNED TVs, will soon have content, services and product ads expanded in an attempt to turn the company into a media and entertainment service provider.
https://www.theregister.c..._life_solutions_strategy/

En LG zit wel echt te pushen. O.a. om deze reden heb ik hier de LG al van het netwerk afgehaald (Wifi netwerk vergeten en geen netwerkkabel aangesloten) en we krijgen nu regelmatig een pop-up in beeld of we de TV toch niet aan het netwerk/internet willen hangen. :X

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 22 juli 2024 13:34]

De huidige reclame dingen kan je uitzetten.Heb hierzelf een 2023 model en heb die splashscreen aan de linkerkant en hun voorgestelde dingen uitgezet. Kan uiteraard nog altijd veranderen in toekomstige versies.. je weet maar nooit.
Zie filmpje voor gemak: YouTube: REMOVE adverts & recommendations on LG OLED TVs!

[Reactie gewijzigd door schwickster op 22 juli 2024 13:34]

AI is het nieuwe toverwoord
DVB-C: TV aanzetten, wachten op synchronisatie met stream, beeld. Dat wachten is bij elke zap-actie weer, duurt seconde of 2.
App: ik heb die van Odido op de Nokia Streaming Box staan. Box aan, TV gaat via CEC ook aan en direct kijken. Zappen is instant (zal mogelijk ook te maken hebben met lage latency en hoge snelheid van glasvezel).

Afstandsbediening van de televisie ligt gewoon ongebruikt in de la, die komt er alleen uit als er een glasvezelstoring is en blijkt dat er nog steeds signaal op de opgezegde coaxkabel staat.
App: TV aanzetten, door het trage smarttv menu heen worstelen, app opstarten (traag); juiste tabblad openen, zender kiezen en je hebt beeld.
Ik weet niet hoe 't op andere merken werkt, maar als ik m'n tv (Samsung oled) aanzet kijk ik echt direct naar tv via de NLZiet app. Zappen gaat gewoon met de afstandsbediening van de tv. Heb geen Ziggo meer nodig. Alles via IP. Ideaal en een stuk goedkoper.
Logisch dat het goedkoper is met een bitrate die 2x lager is dan kabeltv en dus van een middelmatige beeldkwaliteit is.
Voor 't journaal en de meeste middelmatige tv-programma's maakt dat toch niks uit. Als ik hoge kwaliteit wil kijken ben ik toch aangewezen op 4K bluray.
Daar heb je een goed punt. Maar ik ben nou eenmaal obsessief daarin. Ik wil dat het met alles de beste kwaliteit heeft.
Stop eens 'n dvd in je speler en zie hoe verwend we zijn tegenwoordig
Zeker ja. Maar alles ga je normaal vinden op een gegeven moment he.
Apps zijn traag. Met een CI module heb je alsnog snelle TV zonder gedoe. Geen updates nodig.
Zo was SD TV zelfs nog sneller omdat er geen decoding plaatsvind.
Apps zijn niet per se traag. Dan heb je een beroerde TV. Ik heb een nieuwe Sony en de apps zijn heel snel. Bovendien kun je altijd nog een Shield o.i.d. gebruiken, dan zijn de apps gewoon snel.
Correctie: Elk smart tv soc is beroerd. Jij bent gewoon tevreden met hoe snel het gaat.
Dat was inderdaad zo tot een paar jaar geleden. Maar de nieuwe duurdere modellen zijn prima voor wat ze moeten doen. En ik ben een kritische gebruiker.
Op termijn zal je SOC niet meer opgewassen zijn tegen de nieuwste apps.

Een 10 jaar oude telefoon loopt ook niet meer soepel, en kan sommige apps niet eens meer afspelen. (Probeer Disney+ maar op een 8 jaar oude iPad af te spelen. De app wil niet eens meer installeren omdat je OS versie te laag is)

Ik ben het met je eens dat de levensduur van telefoons, tablets en ook televisies toeneemt. En ze apps langer lijken te ondersteunen. Maar dat ligt weer aan het merk, de OS op je TV. Kortom, veel risico dat je app binnen enkele jaren niet meer (optimaal) werkt.

Maar een CI module is bewezen technologie. Wordt niet trager. Is dus een laag risico en veel meer een garantie dat TV kijken gewoon werkt. Op elk merk, met iedere OS en daarom een veel duurzamer oplossing.

(PS ik vergelijk nu CI met native apps op je TV. Niet met externe kastjes)

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 13:34]

Daar ben het wel mee eens. Het zal na een aantal jaren minder worden. Maar wat je opmerking over duurzaamheid betreft: CI modules zijn inderdaad duurzaam, maar ik ken niemand met een CI module. Iedereen heeft gekozen voor een losse decoder en die zijn juist extreem niet-duurzaam. Want veel modellen vreten energie. Daarnaast lijkt de software van die decoders nog sneller te verouderen dan de software van smart tvs zelf.
Die kastjes zijn inderdaad verschrikkelijk en vreten energie.

Vrees dat je gelijk hebt dat de meeste mensen via een kastje kijken en niet via de ingebouwde CI module of een native app.
Kastje van Vu+ aan de tv gehangen kan 8 zenders tegelijk opnemen op een hd van 2 tb.
Opgenomen programmas zijn oneindig te bewaren. Kan geen Cl odule of iptv tegenop.
Ik heb een Shield en het blijft rete traag vergeleken met analoog of met een CI module.
Ben overgestapt naar KPN van ziggo nu hebben we IPTV daar zit degelijk wel een vertraging in met zappen van zenders helaas. En bij ziggo had ik geen vertraging in tv

[Reactie gewijzigd door jelrikcruijs op 22 juli 2024 13:34]

Daar zeg je het juiste ik heb een nieuwe tv bij elke update word het trager
Hoezo geen decoding met SD TV?
Een TV moet altijd het signaal omzetten naar pixels, of het nu analoog of digitaal is. Of bedoel je analoge tv signaal met een analoge beeldbuis. Maar dat bestaat al even niet meer...
Ongecodeerde zenders zappen sneller dan gecodeerde zenders, omdat niet op een ECM gewacht hoeft te worden. Bij Ziggo was SD ongecodeerd, HD gecodeerd, dus zijn ervaring kan best kloppen.
Even los van het feit dat dat soort apps geen volwassen televisie-ervaring bieden, hoe lang gaat Ziggo zijn app blijven ondersteunen op hoeveel televisiebesturingssystemen?
Die app is er sowieso al niet voor Tizen en WebOS, dus daar ben je met Samsung en LG al twee hele grote fabrikanten kwijt. Ik heb laatst wel ergens gelezen dat er voor die OS’en een Ziggo Go-app komt, maar enkel voor tv’s vanaf 2019. Als je bedenkt dat lang niet iedereen het nieuwste model meteen bij launch koopt - sterker nog: da’s meestal gekkenwerk - dan is 2019 best recent.
Dat roepen ze al jaren, maar er is nog steeds geen app
Ze lijken er wat meer vaart achter te willen zetten in het kader van Europees voetbal: https://www.ziggo.nl/klan...een-ziggo/alles-over-uefa

Maar je hebt gelijk, Ziggo roept dit al jaren. Blijkbaar heeft de Tizen-versie zelfs al een keertje in de store gestaan: https://nl.hardware.info/...p-voor-samsung-televisies
Jammer dat ik dat bericht destijds niet gezien heb, anders had ik 'm wel gedownload! Ik ben benieuwd of die versie van de app stiekem nog ergens te vinden is en mss te sideloaden valt.
Voor je privacy is het een wereld van verschil. Bij IP TV wordt je compleet geprofileerd, "Omdat het moet van de aanbieders". Bij DVB-C is dat knap lastig als je gewoon een insteekkaart gebruikt.
Dan werk je dus nog steeds in een app, in plaats van met de live interface van je TV. Bovendien verloopt die app (lang) niet zo soepel als kijken via DVB-C, zie de app vol met aanbevelingen (reclame) en moet je best wat klikken zetten om in de normale programmagids terecht te komen.
DVB-IP zou ooit ontwikkeld worden waardoor een TV via auto-detect op het netwerk zijn multicast IP streams kon vinden en je de zelfde ervaring kon geven. Dat is echter nooit van de grond gekomen.

Ik vind DVB-C ook gewoon nog steeds erg fijn en zou het ook houden als ik met internet over zou gaan naar glasvezel.
Toevallig heb ik de DVB pagina een aantal weken voor de fun eens gelezen. Er is ook een DVB-C2 standaard: Wikipedia: DVB-C

Er staat op de Wiki dat het hier in Nederland gebruikt wordt, maar kan mij niet echt herinneringen dat DVB-C2 echt genoemd is bij een ISP?

Bedoel je overigens https://dvb.org/?standard=native-ip-broadcasting - want volgens mij is DVB-IP meer voor lokale netwerken. Dacht DVB over LAN.

Kan mij allemaal vergissing. De lijst was erg groot, en van vele standaarden heb ik niet echt gehoord.

Vraag mij ook af of DVB-T2 wel een toekomst heeft. Volgens mij zit KPN er een beetje mee in zijn maag. Het is al beter, maar het blijft beperkt.
DVB-I is de standaard en die is zeker niet voor lokale netwerken bedoeld. DVB-I lijkt vooralsnog geen grote vlucht te nemen de IPTV-boeren lijken helemaal niet naar een standaard over ze vinden al hun gesloten systemen juist heel prettig. Ik denk dat de strijd nog niet gestreden is, maar ik denk dat de overheden in moeten springen om de standaard af te dwingen.

DVB-T2 is heeft zeker een toekomst, maar vooral in landen waar geen kabelnetwerk ligt. Italië is de koning van DVB-T, het heeft het meest geavanceerde DVB-T(2)-netwerk met 20 multiplexen die in de lucht zijn (Nederland: 5). Je ontvangt ongeveer 200 zenders ongecodeerd en nog zo'n 150 gecodeerd. Omdat het allemaal gratis en voor niets is kijkt vrijwel iedereen DVB-T(2).

In Nederland die ik de toekomst van DVB-T niet heel zonnig in, al hoop ik dat het zo lang mogelijk zal blijven bestaan.
Ja, dat noemen ze schotel, met de goeie apparatuur (ontvanger) kan je hetzelfde doen als met DVB-C.
En als je een beetje kundig bent kan je zelfs met zoveel ontvangers tegelijk kijken als je wil met maar 1 abonnement.
Zelf heb ik jaren met Dreamboxen gewerkt, icm een Wavefrontier T90 schotel, +-3000 kanalen, en nog steeds geen bal op de TV.
Je kunt ook gewoon een utp kabel in je tv hangen of via de wifi.

Vermoedelijk hebben steeds minder mensen coax in huis. Langzaam zullen ze dus wel afscheid moeten nemen.
Toevallig laatste, toen we aan het klussen waren in de woonkamer, afscheid genomen van de laatste coax aansluiting in huis. Alle data (dus ook tv) over utp wat mij betreft.
Waarom gaat dit verloren? Mijn TV heeft Wifi met ingebouwde Android TV. En een app van mijn provider. Dus ik heb nog steeds maar 1 afstandsbediening en zelfs een kabel en insteekkaartje minder?! En qua interface naar keuze: er bestaan op alle nieuwe smart tvs wel apps voor IPTV, niet alleen op Android TV.

[Reactie gewijzigd door remcos2 op 22 juli 2024 13:34]

Het gaat verloren in de zin dat als je geen fervent tv-kijker bent; je met iptv meestal verplicht eerst nog een los abonnement op de iptv dienst moet hebben van je provider; wat extra kost.

En met kabel kun je meestal gewoon een coax kabeltje in je tv laten hangen, en dan heb je meestal gewoon een standaard doorgiftepakket aan zenders onder de knop.
Dat is een beetje een kromme vergelijking. Dat kan namelijk alleen bij aanbieders over de kabel, daar krijg je bij basic internet enkele zenders gratis. Bij een concurrent moet je voor IPTV inderdaad apart betalen. De concurrent is echter wel in vrijwel alle gevallen goedkoper. Die extra kosten bestaan dus eigenlijk helemaal niet.
Dat is niet waar unreal0 het over had. Die benoemde 1 afstandsbediening en keuze van UI. Dat is beide nog steeds mogelijk met gebruik van een IPTV app. En 'gewoon een coax kabeltje aan je tv hangen' is niet makkelijker dan Wifi.
Dat is niet mogelijk met een IPTV app, dan ben je namelijk afhankelijk van de interface zoals je provider die in de app gebouwd heeft. En naast dat dit traag is, zit de IPTV app van iedere Nederlandse aanbieder vol met reclame, aanbevelingen over films, dingen die 'nu' populair zijn, en meer.
Hoe verzin je het deze onzin?
Voor die kabel/coax heb je ook een apart abonnement nodig. Dat ziggo het te veel werk vind het uit te schakelen bij mensen die geen TV meer afnemen is wat anders. En door Zigoo's eigen koppelverkoop krijg je bij Internet Only ook het gratis tv pakket mee (wat overigens niet om aan te zien is als je een grotere 4k tv hebt omdat de dvb-c streams buiten NPO1-3 maar met 720p binnenkomen). Das meer een fout van de koppelverkoop die Ziggo zelf toepast.
Ziggo schakelt het wel uit tegenwoordig hoor.
Ik heb een Samsung tv maar gebruik chromecast met google tv 4K, de AB van mijn Samsung werkt gewoon op de Chromecast en ik gebruik dus ook maar 1 AB, die van de chromecast ligt ergens in een la...

Werkt gewoon vlot met de KPN tv app.
Met een beetje TV kan dat toch gewoon? Zelfs met de afstandsbediening (One Remote) van onze Samsung TV, die we al een aantal jaar hebben, kan ik zowel de TV als m'n TV ontvanger (KPN) bedienen. Ik zou zo niet eens weten waar ik de KPN remote heb liggen, dus zolang heb ik die al niet gebruikt.
Er was een standaard voor, DVB-IP. Buitenom of die technisch gebruikt wordt, iedere aanbieder heeft het vanwege welke reden dan ook dichtgetimmerd en gesloopt waardoor je het alleen via hun app/tv/kastje kunt bekijken.

Als tv over IP gewoon fatsoenlijk zou werken, native op je TV of welk apparaat dan ook, zou het echt fantastisch zijn. Nu is het echter alleen een voordeeltje voor de aanbieder, minder bandbreedte nodig en minder opties voor de klant.
Waarom moet je een kaartje in de TV stoppen? Hier is het alleen de coax in de TV en alle zenders zijn beschikbaar op de TV (ALLE zenders in FHD en 3 in UHD). Als er glasvezel wordt aangelegd (standaard in nieuwe wijken) is de coax aansluiting ook gewoon aanwezig.
Dat moet ik testen, was er niet van op de hoogte dat de streams tegenwoordig ongecodeerd naar je huisadres worden verzonden. Blijkbaar op een andere frequentie.
Bespaar jezelf de moeite want die kletst uit zijn nek.
Lul niet zo slap man. Alleen NPO 1-3 en Ziggo TV zijn in HD kwaliteit te zien zonder smartcard in de tv.
Heb het zojuist getest, op 4444 ipv 5555 (Of draai ik het nu om?) ontvang je inderdaad de meeste zenders zonder smartcard gewoon in HD! Nooit geweten, tof.
Ja ok, zo zit het: Alleen de zenders 4 t/m 10 zijn in SD. De rest in HD.
Dat lees ik op deze site, moet je even wat naar beneden scrollen: https://breedbeeldweetjes...ng-ziggo-na-harmonisatie/
- Onbeperkt TV's aansluiten zonder aparte decoders of apps (met een max. aantal apparaten/gebruikers)
Dit kan ook gewoon met IPTV... je zet je stream link in de iptv app en je kan kijken wanneer je maar wilt.
- Geen maandkosten voor elke TV (bij gebruik van decoder)
Die zijn er niet. je krijgt 1 link en daar kan je binnen nederland gewoon gebruik van maken.
- Opnemen met eigen apparatuur. Hier een Humax. We kunnen elke zender opnemen die we willen en met de opnames doen wat we willen. Heb verscheidene zaken opgenomen (denk aan lokale zaken, live-programma's, documentaires etc.) die bij IPTV verloren zouden zijn. Niet in de laatste plaats omdat de IPTV-opnames na 1 jaar worden verwijderd en bij IPTV-opnames er volledige willekeur heerst door de ISP omdat die er mee kunnen doen we ze willen (random verwijderen, restricties opleggen, reclames toevoegen etc.).
Opnames gekopieerd naar de NAS en veiliggesteld voor de toekomst.
Je kan streams vaak gewoon gratis terug kijken?
- Geen profilering.
Geen wat?
Ik ben benieuwd naar de stream urls van Ziggo. Zou graag een iptv server inrichten
Gaat niet want er zit natuurlijk wel authenticatie en DRM op.
Ik heb ook gewoon netjes een account en wil dit zeker niet op illegale wijze gebruiken.
Het zou voor mij kunnen betekenen dat ik coax uit mijn huis kan halen en de dan lege leidingen anders kan benutten.
Er was ooit iemand die een eigen apk had gebouwd om de api van ziggo heen. Die api is niet publieke gedocumenteerd, maar met wat bloed zweet en tranen kan het vast wel
Vandaag laatste dag bij ziggo, maar hun tv app is beter dan van Odido. Het nadeel is dat beide afspraken hebben gemaakt om bepaalde content te controleren, zoals niet vooruit kunnen spoelen etc. Maar ook dat sommige producties met name films, niet terug te zien zijn, zelfs geen begin gemist.

Als het nu om recent materiaal gaat, maar het gaat soms om 20 jaar oud spul, die je bij een eerdere herhaling wel kon terug zien. Er is geen peil op te trekken soms, maar je kan er dus al niet meer vanuit gaan dat je iets later nog kan zien.

Dus je geeft de controle weg, beperkt de mogelijkheden en je wordt nog geprofileerd (wat je ziet en wanneer), en zeer waarschijnlijk in de toekomst extra reclame.

Tijd voor illegale IPTV denk ik dan maar, het is tegen mijn principe om criminelen te betalen, dus ik zie er steeds van af, maar ik ben bijna zover.....
Wie zijn daadwerkelijk de criminelen ga je je steeds vaker afvragen ook.
Het doemdenken neemt door dit bericht wel wat onnodig toe. Vooral de Hindi, Turks en Arabische (enkel oud UPC gebied) pakketten bestonden alleen maar omdat er geen nood was aan bandbreedte. Het aantal abonnees moet al jarenlang enorm laag zijn geweest. Ik vind het eerlijk gezegd nog bijzonder dat Ziggo ze nog wel via IPTV gaat aanbieden. Eigenlijk is het niet veel anders dan het Italiaanse en Franse pakket, ook deze zijn al jaren exclusief via IPTV te bekijken.

Ziggo had een paar jaar geleden nog altijd 400.000 Kabel TV abonnees, klanten die dus enkel op de wijkkast zijn aangesloten en verder niets afnemen van Ziggo. Met abonnementsgeld van 23 euro is dat goed voor 9 miljoen euro aan omzet. Dit zijn de allergoedkoopste klanten, je hoeft ze alleen maar te factureren. Dat zie ik VodafoneZiggo niet zomaar opgeven.

Ooit zal DVB-C bij Ziggo wel ophouden te bestaan, maar voorlopig nog niet hoor.
Ooit zal DVB-C bij Ziggo wel ophouden te bestaan, maar voorlopig nog niet hoor.

In 2016 stopten ze al met de verkoop van losse smartcards en modules. Ondertussen is IPTV de standaard bij hun (Next Mini); de te huren smartcard is een aparte optie.
Ook zitten ze klanten al actief te benaderen om hun oudere apparatuur in te ruilen voor de Mini.

Bij ISP's is er flinke drang om naar IPTV te gaan vanwege DRM-restricties, alles in beheer van de ISP (opnames wel of niet toestaan, verwijderen, reclames toevoegen (sinds kort voegen ze een niet door te spelen reclames toe bij opnames van bepaalde zenders) en vanwege de eisen van de contenteigenaren (denk ook aan Netflix e.d.).

Ze zijn dus al lang bezig met het afbouwen van DVB-C, 't is alleen nog een dingetje om die laatste consumenten over te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 22 juli 2024 13:34]

Enige reden waarom ik soms Ziggo nog mis, Coax kabel erin en je kan kijken, kabels mooi weggewerkt, mijn broertje heeft de coax kabel onlangs nog ingefreesd (is dat een woord), behang erover, alles strak, had ik voorheen ook overal in huis. Kijk nu geen TV meer, wilde nog Digitenne voor NL 1, 2 en 3, maar hier aan de Duitse grens geen ontvangst.
precies bij mij precies hetzelfde
nu is het kijken naar TV voor mij door DVB-C en dat hun kastje (je kunt een live uitzending die al begonnen is opnemen en dan beginnen met kijken direct via de opnames en dan doorspoelen met reclames) ook echt beter werkt tot nu toe dan alle andere

Als die 2 USP features te niet gaan doen, is er voor mij geen reden meer om bij Ziggo te blijven (ik gebruik al glas van kpn.... maar door dat ik die TV zo veel minder prettig vind werken blijf ik bij ziggo voor de TV...)
Je kunt (afhankelijk van je glasvezel netwerk) overstappen naar Trined, die bieden DVB-C over glasvezel.
https://trined.nl/particulier/instellingen/
Heb het al jaren zonder problemen. De glasvezelmodem heeft gewoon een coax aansluiting die je gebruikt ipv je Ziggo coax.
Helemaal eens. Wij hebben al 45 jaar kabel tv (Amsterdam) via de coax bij de voorlopers van Ziggo.
Als argumentatie wil ik er nog aan toevoegen dat kabeltv via de CI module zorgt dat de videokaart van de tv wordt gebruikt en als er geen internet is, er toch tv signaal is.
Wij hebben ip tv gehad en geloof mij, de beeldkwaliteit is minder. Ook 30 seconden vertraging in vergelijking met DVB-C.
Ziggo kan makkelijk de glasvezel (sinds 1997 in Amsterdam)verbinding verlengen naar de adressen met een coax aansluiting. Dus naast de coax verbinding een glasvezel verbinding erbij.
Upload zoals bij de concurrentie en coax als alternatief voor superieure beeldkwaliteit en niet afhankelijk van internet storingen.
Dus 2 aansluitingen per adres.
Voer voor de marketeers.
Voor de zenders waar ze dit nu hebben gedaan snap ik het. Hindi, Turks, Arabisch, Gay: stuk voor stuk optionele zenderpakketten waar maar een klein deel van de klanten een abonnement voor heeft, maar waarbij de hele stream wel gecodeerd bij iedereen in het hele land op de kabel zit.

Ik zie ze dit nog niet doen met RTL, SBS en NPO zenders. DVB-C heeft nml het voordeel van multicast, wat voor veelbekeken televisie een groot voordeel is voor de belasting op het netwerk.
Het is niet helemaal uniek, er zijn een aantal glasvezel providers die ook dvb-c leveren waaronder Trined.

Verder willen de consumenten ook graag opnemen en terugkijken. Dan ontkom je niet aan iptv. Gewoon op elke tv een app. ipv een coax.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:34]

Dat klopt en Plinq ook. En ik geloof dat er nog enkele andere ISP's zijn die dit aanbieden op het glasvezelnetwerk. Maar dat zijn in vergelijking met KPN, Ziggo en misschien Odido natuurlijk marginale spelers. En dat lijkt ook minder te worden.

Er is gewoon een enorme push vanuit de ISP's en contenteigenaren om naar IPTV te gaan omdat zij dan alles in handen hebben. Beperkingen qua opnemen, advertenties, profiling noem maar op.

We hebben hier naast Ziggo ook glasvezel liggen van het Delta netwerk waar Plinq ook levert.
Gaat Ziggo stoppen met DVB-C, dan mogelijk naar Plinq zodat wij die voordelen behouden.
In elk geval haalt het het kostenargument flink onderuit: Een kleine aanbieder als Jonaz of Plinq moet de kosten om DVB-kennis en -infra in huis te hebben over een klein aantal klanten verdelen, Ziggo kan het over miljoenen klanten uitsmeren.
Wat velen niet weten is dat moderne TV's heel vaak ondersteuning hebben voor het aansluiten van een zogeheten mass storage device, oftewel een grote usb stick of harddisk waar je vervolgens gewoon op kan opnemen. DVB-C is niks anders als een MUX van meerdere transport streams met H264 of H265 video met een bijbehorende audio stream. (Geldt ook voor DVB-T en S)

Voor opnemen is IPTV dus geen vereiste...
Verder willen de consumenten ook graag opnemen en terugkijken. Dan ontkom je niet aan iptv. Gewoon op elke tv een app. ipv een coax.
Pardon? In de cloud "opnemen" zeker? Zodat je je opnames na x maanden kwijt bent.

Voor mij juist een reden waarom DVB heilig is: Opnemen op je eigen keiharde schijven.
Die opnames blijven een jaar bewaard, dat is wat mij betreft lang voldoende (een half jaar zou ook al prima zijn). Voor mij is het grote voordeel dat ik het overal en op alle tv's/tablets etc. terug kan kijken. Voor mij is er nul toegevoegde waarde om het op de eigen hardeschijven te hebben. Maar ik zit dan ook niet bij Ziggo die verplichte reclame bij de RTL opnames toevoegt...
Voor mij is het grote voordeel dat ik het overal en op alle tv's/tablets etc. terug kan kijken :) Dat is het mooie van eigen harde schijven, je bepaalt zelf wat mogelijk is, niet één of andere TV-aanbieder. De meeste opnames gaan korter dan een jaar mee, maar ik heb wel degelijk een archiefje aangelegd van belangrijke uitzendingen, geconverteert naar mkv op een andere harde schijf.

Reclames toevoegen zijn inderdaad ook een heel belangrijk argument waarom je geen cloudopnames wilt hebben.
Een even belangrijk argument is dat de bitrate lager is en de resolutie maar 720p dacht ik een keer gelezen te hebben.
Je hebt voor iedere tv die je aansluit toch wel een decoder / smart card nodig als je alle zenders wil zien?
Niet voor IPTV als je een (voldoende) smart tv hebt.
Nee, ik kan casten vanuit een app op mijn telefoon naar de tv of via de ingebouwde app op de tv. geen extra kastjes nodig wat dat betreft. Ik snap daarom ook niet waarom Piet91 met die punten aan komt zetten... dit kan gewoon met IPTV.
Je hebt helemaal gelijk. De tv kastjes wil iedere provider blijven hanteren, omdat hier simpelweg het meest op wordt verdiend.
Ze zullen íets moeten gaan doen tov de glas boeren. Ik heb hier zodra glasvezel aangekondigt werdt aangemeld. De kosten schelen gewoon téveel tov Ziggo, in mijn geval scheelt het de helft van de kosten, met daarbij het grote voordeel dat upstream gelijk is aan downstream.

Bovendien heb ik de mogelijkheid 2 Gbit of zelfs 8 Gbit synchroon te krijgen. Dus veel meer vertrouwen in de toekomst.
Twee jaar geleden is onze Ziggo TV decoder kapot gegaan. Moet dat ding nog steeds terug sturen om te laten vervangen, maar eigenlijk zijn we tot de conclusie gekomen dat we eigenlijk niet eens TV meer keken. Toen er wel een programma op TV kwam die ik wou zien, heb ik gewoon die Ziggo-Go app geinstalleerd in de smart-tv android omgeving. Werkt eigenlijk prima, en heb nooit meer de moeite genomen die decoder om te wisselen. Scheelt ook weer nodeloos standy verbruik.

Ik denk dat in het gros van de huidige TV's nu wel die Ziggo-go app geïnstalleerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door satoer op 22 juli 2024 13:34]

Dan kijk je wel altijd in 720P (HD) en niet in Full HD. Maar als je er tevreden over bent dan vooral zo laten :)
We hadden zelfs een 4k decoder van Ziggo :o . Zie ook wel dat de kwaliteit wat minder is, maar zoals ik al zei kijken we zo weinig TV dat het mij niet zo boeit. En als we kijken, zijn dat toch geen films waar ik een hogere resolutie en kwaliteit wel zou waarderen.
Ja, 4K-decoders heeft Ziggo al jaren, maar ze blijven maar uitzenden in 1080i.
Waarom Ziggo dit doet is heel eenvoudig en je ziet het in elke branche die informatie verwerkt. De IP hardware is goedkoopst van allemaal, en alle platformen praten IP. Dus het is een kwestie van tijd dat alles IP wordt. The winner takes all.......
Zelfde waarom er nu geen CDMA, TFA, ATS, ISDN, PSTN, en dadelijk geen GSM etc meer is, of gebruikt wordt. IP heeft de strijd qua communicatie gewonnen. Het werkt packet based, en is open. En wat IPv4 is voor informatie, dat wordt Bitcoin voor waarde overdracht. Velen zien dit nog niet, maar Bitcoin heeft de beste kaarten. Het is open, kent geen grenzen, geen censuur, en niemand is de eigenaar. Eigenlijk eender aan IPv4.
Als jij een Humax decoder hebt en jij via het zender ovderzicht opneemt moet ik je teleur stellen, hij neemt niet meer lokaal op maar net als de Mediabox Next gewoon in de cloud.
Tenminste de Humax die ik hier had wel, hardeschijf werd niet voller door opnames, en hij zij ook niet meer hoe veel er nog kon worden opgenomen/ruimte er nog was.
Een Humax 5300c met oude laptopschijf. Gekocht in 2012 en draait al die tijd probleemloos.
En die neemt dus wel degelijk op de ingebouwde schijf op. Via FTP kan ik de opnames vervolgens over het netwerk naar m'n PC/NAS kopiëren.
In sommige gebieden is er nog geen glasvezel maar voor de lange termijn is Ziggo redelijk fucked.
Wij hebben ook nog een Humax 5050C. De kwaliteit is 720x1080, maar nog prima naar te kijken op onze 4K TV. Voordeel is het doorspoelen van reclame.
Maar we gebruiken het voornamelijk als digitale radio, sind Ziggo geen analoge radiozenders meer doorgeeft.
Het gaat om de volgende zenders:
Hindi:
760 - Utsav Plus (mux: 482MHz)
761 - Utsav Gold (mux: 482MHz)
762 - Zee TV (mux: 482MHz)
763 - Zee Cinema (mux: 482MHz)
764 - Zing (mux: 482MHz)
765 - SET Asia (mux: 482MHz)

Turks:
770 - ShowTürk (mux: 482MHz)
771 - Euro D (mux: 442MHz)
772 - Euro Star (mux: 442MHz)
773 - Habertürk (mux: 442MHz)
774 - TV8 Int. (mux: 442MHz)
775 - TRT Türk (mux: 498MHz)
776 - TRT Çocuk (mux: 354MHz)
777 - ATV Avrupa (mux: 422MHz)
778 - TRT Müzik (mux: 482MHz)

Gay Lifestyle:
797 - X-MO (mux: 538MHz)
798 - OUTtv (mux: 442MHz)

17 zenders, waarvan 4 HD (ShowTürk, Euro D, TRT Türk, OUTtv)

Edit: aangevuld met mux info.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 22 juli 2024 13:34]

Oftewel 1 hele transportstream... Dat zet zoden aan de dijk...

Uitgaande van qam256 zal 't ze een mbit of 50 opleveren...

[Reactie gewijzigd door SMSfreakie op 22 juli 2024 13:34]

Als ik kijk naar bijvoorbeeld 362MHz dan zie ik daarop 3 HD en 7 SD zenders en dat is wel zo'n beetje best-case. Ik gok dat je op 2 streams uitkomt.
Gezien de zenders die ze schrappen verwacht ik niet dat het echt hoge bitrate zenders waren... Maar goed 2 zou prima kunnen natuurlijk.

Hebben ze een 100mbit gewonnen...
Nog steeds uitgaande van qam256 downstreams

Met ofdm zal het anders zijn.. Maar goed zet nog steeds weinig zoden aan de dijk
Met Docsis 4.0 en OFDM kunnen ze frequenties tot 1.8Ghz aanspreken. 10Gdown / 6Gup behoort dan tot de mogelijkheden. 192Mhz per OFDM kanaal (max 8 te bundelen bij upstream) is best wel fors en zet best wel zoden aan de dijk...

En met de hete adem van de glasvezel aansluitingen in je nek moet je wat als kabelboer...

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 22 juli 2024 13:34]

Ze moeten toch ergens beginnen? Ik snap wel dat ze eerst deze pakketten omzetten. Ik durf te wedden dat het een mooie test is om te zien hoe dit verloopt. En van daaruit uiteindelijk uitbreiden naar meer.
De meeste pakketten hebben volgens mij 50Mbit upload dus kan dan zomaar verdubbeld worden. 😉
Probleem is denk ik dat de upload frequenties veel lager in het spectrum liggen dan de download frequenties....
Niet alleen dat, de kabel is ook een gedeeld medium. Dat betekent dat als je 50 megabps vrijmaakt, je niet iedereen 50 megabps erbij kan geven, maar het over alle gebruikers van een segment moet verdelen.
Klopt en nu weet ik niet hoeveel modems er maximaal in 1 blok zitten... Maar dat zijn er volgens mij zo een stuk of 100+ in elk geval...
Dat is jammer, het zijn juist de kanalen waar ik veel naar kijk. :+
Achja, ze moeten ergens beginnen.

Jammer dat ze zoveel blijven vasthouden aan DVB-C. Het is zeker beter met bitrate, etc. - maar ik heb nog altijd nachtmerries met COAX-kabels en die splitsers die dan weer niet goed waren. De kabel is ook ontzettend dik (bij goede bekabeling), dus die moet je al goed hebben gelegd onder de vloer, tevens ben je niet flexible als je het TV-meubel toch eens wilt verplaatsen.

Nee, voor mij hoe eerder weg ervan, hoe beter. Nu nog AV1 pushen, zodat we allemaal af kunnen van H265. Leuk dat die werkt, maar totaal niet leuk voor de license-fee die ze vragen en uiteindelijk die wij allemaal betalen.
Iets met klok en niet weten waar de klepel hangt. DVB-C is verreweg superieur aan IPTV, met die laatste loop je al gauw 15-30 seconde achter op live. kortom het is vooral goedkoper en geeft de aanbieder meer controle, het is niet beter.

En op dit moment zit alles nog massaal op H.264/AVC. Kortom H.265/HEVC is nog nauwelijks in gebruik alleen voor UHD zenders. Op AV1 hoef je niet te rekenen want die wordt eigenlijk niet gebruikt in de broadcast industrie, de volgende stap zou H.266/VVC zijn, die zul je de komende 10-15 jaar zien opkomen.
Kun je meer vertellen over H.266/VVC? :)

Het probleem is dat streamingdiensten dus alles nog altijd in meerdere formats moeten gaan aanbieden. Chrome ondersteund H.265, maar niet officieel. Beste is dus daar Netflix en al die andere volgen, wat volgensmij AV1 is?

Ik vind het wel jammer, want ik heb best veel ervaring namelijk met DVB-C. Zo heb ik veel tuners gehad, en ook heel lang TVH en Oscam, etc. gedraaid. Dat maakt mij verre van een expert, maar heb dus wel wat meer ervaring dan wat jij hier schets.

Persoonlijk denk ik niet dat mensen wakker liggen 15-30 seconden vertraging. Ik stream vrijwel alles (ViaPlay, ZiggoGo, ESPN) en die vertraging is echt geen dealbreaker voor mij.

Het voordeel is dat ik elke wedstrijd kan zien (ViaPlay), het werkt vanaf elk device (TV, mobile, tab), en zelfs kan koppelen met andere diensten.

Ik heb geen 4K TV, dat is wel een punt. Maar naar mijn weten is de 4K content nog enorm karig, als je de grote sport evenementen niet meetelt. Laat staan dat mensen het kunnen decoden op hun relatief goedkope tablet.

Goedkoper vind ik ook een claim die ik niet zou maken. DVB-C tuners en kasjes zijn niet gratis, COAX kabels ook niet, en zoals gezegd een smartcard kan je enkel nog huren.

Maar kennelijk moet je dus iemand de grond in duwen, om zo je gelijk te halen. Beetje triest.
Wat moet ik vertellen over H.266/VVC het is opvolger van H.265 en tot 50% beter of besparing. en de eerste SoC's met hardware support komen langzaam op de markt. Maar een Ziggo gebruikt H.264 voor z'n zenders, Canal Digitaal op de satelliet ook. Alleen KPN gebruikt HEVC voor Digitenne.

Ik heb ook genoeg ervaring met DVB-C en DVB-S2 en DVB-T(2), sterker nog ik zit op dit moment te kijken via een enigma2 box met softcam en kan dingen open krijgen die voor menig ander gesloten blijven.

AV1 is voor internet streaming inderdaad en wordt gebacked door een aantal grote bedrijven maar speelt geen enkele rol in de broadcast wereld, die houden zich aan DVB normen. Die 2 dingen kun je dus ook niet met elkaar vergelijken.

Er is genoeg 4K content alleen in Nederland durft niemand risico's te nemen of te investeren want ze melken het liever droog voordat ze een cent uitgeven. Maar goed je krijgt een tijdelijke NPO1 in UHD kwaliteit voor het EK binnenkort. Helaas is dat met HDR wat op mijn 4K TV dan weer niet om aan te zien is.

DVB-(C) is een robuust systeem wat echt bedoeld is voor broadcasting, streaming of IPTV gaat over de internet aansluiting of het internet, als het internet er uit ligt kun je meteen geen TV meer kijken. En het is wel degelijk goedkoper voor de aanbieder want je kunt de encoding voor de Tv kanalen en playout zelfs in de cloud stoppen. Het probleem is je creert allemaal extra afhankelijkheden want nogmaals het hele IP traject moet wel blijven werken.

Wij als klanten kunnen straks niks meer, we hebben een wet die voorschrijft dat we onze eigen apparatuur moeten kunnen gebruiken, ja hoe dan ? DVB-C geeft ons nu vrijheid.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 13:34]

Ik snap je punt van de DVB- standaarden, maar daar zit juist ook een heel groot kern van het probleem.

Het DVB protocol is vrij strict en enkel bedoeld voor broadcasting. Een glasvezel heeft zoveel bandbreedte, dat het vrijwel niets meer uitmaakt wat je eroverheen stuurt. Je kunt met Netflix ook bepaalde content in 4K streamen en dacht zelfs dat YouTube 8K had.

Er zit heel veel compressie op en de bitrate is inderdaad lager, maar ook die kant gaat steeds meer de goede richting op. AV1 is juist erg efficiënt, en vergeleken bij standaarden van FFMpeg wel gratis en te gebruiken op elk device. Google pushed bijvoorbeeld nu een AV1 software decoder op Android dat vrijwel native werkt (overdreven, maar het komt in de buurt).

Tegenwoordig hebben veel mensen ook een smart TV of device, en die verwachten gewoon dat ze TV kunnen inpluggen en klaar. Zoals gezegd zijn er IPTV boeren en daar zijn genoeg mensen tevreden mee.

DVB geeft je ook niet vrijheden. Want je moet echt een upgrade doen voor DVB-S2 bijvoorbeeld. Die is dan wel weer backwards compatible, maar je kunt niet met een DVB-S vrijwel alles (efficiënt) zien. En dan heb je nog dat sommige kastjes helemaal niet de juiste codecs hebben, dus die kan je ook recyclen. Oh, wil je 4K op je kabels die je 8 jaar geleden heb laten leggen? Vergeet dat maar, in de meeste gevallen heb je nieuwe kabels met betere shielding nodig en ook de splitters mag je vervangen, want die zijn ook verouderd.

De vrijheid is er niet echt. Als het internet uitvalt, dan ligt dat meestal niet aan het IPTV-stuk, vaak zijn er dan in wijkcentales iets mis door overbelasting of gewoon omdat iets kapot gaat. Je hebt dan alsnog niets. Je kunt wel op je telefoon via een hotspot verder kijken over 4G/5G via IPTV. Kan dat met DVB-C?

Met die logica zou je ook het beste je telefoonlijn kunnen behouden, want dan kun je nog altijd bellen bij geen bereik.

Ik snap dat mensen eraan vasthouden, maar je ziet ook gewoon terug dat de consument gewoon gemak wilt. Die willen niet tig kabels trekken of via de meterkast een softcam en tuner installeren. Ze willen dat het werkt zoals Netflix dat heeft geïntroduceerd.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 13:34]

Niet mee eens. De upgrades zijn juist de kracht van DVB, doordat heel veel verbeteringen aan elkaar gekoppeld worden. Als je een DVB-S2-ontvanger koopt, weet je gelijk dat hij ook MPEG4 aankan, HD aankan, en AC3-geluid kan weergeven. Als je een 4K DVB-S2-ontvanger koopt, weet je dat hij ook H265 kan, HDR kan en ook REC.2020 kan.

Niemand hoeft zich zorgen te maken dat als hij in de winkel een HD-televisie koopt, of deze wel compatibel is met het DVB-C-signaal op de kabel, dat werkt gewoon.

Het continue consumentenleed dat bestaat bij smarttelevisies dat apps niet langer werken, is bij DVB volledig afwezig. Netflix is binnen de wereld van SmartTV voorlopig nog een positieve uitzondering en ondersteunt zeer veel systemen, maar kijk eens wat er met NPO Start gebeurd is.

Uiteraard willen we niet dat de tijd stil staat, net zoals dat we analoge ontvangst vervangen hebben door DVB-ontvangst, hebben we DVB-S door DVB-S2 vervangen. Ik zal niet ontkennen dat ook dat met wat consumentenleed gepaard gaat, maar vergeleken met de totale chaos bij apps is het heilig en vooral heel duidelijk.

En dat is één van de redenen waarom de consument zo blij met DVB is.
Is het probleem dan niet het gebrek aan standaarden? :)

Volgens mij zijn we het daar wel over eens. Want ik zit meer in die streaming kant, en daar is AV1/VP9/H.264 met dan nog tig streaming protocollen en inderdaad uitzondering per media voor andere codecs (captions, audio, etc.).

Dat DVB die standaarden biedt, dat is zeker een groot pluspunt. Maar het is ook niet universeel. In sommige landen zijn er weer andere standaarden (Japan o.a.), dus ook daar zit je weer met issues als framerate, 1080p vs 1080i, etc. en voor mij persoonlijk die stomme feeds naar partijen die helemaal niet openstaan voor openheid.
Jazeker, het probleem met IPTV is zeker slechte standaardisering. DVB heeft technische voordelen boven IPTV, dat je zeer snel kunt zappen en als eerste een doelpunt ziet is het gevolg van de manier waarop signalen technsich gemultiplext worden, waardoor ontvangers geen grote buffers op hoeven te bouwen. Dat je een willkeurige TV op bij een willekeurig DVB-aanbieder kunt gebruiken is evenwel volledig toe te schrijven aan standaardisering.

Het heilige boek op punt is ETSI TS 101 154. Het idee is dat DVB technisch alles moet kunnen, maar TS 101 154 beperkingen stelt aan wat daadwerkelijk gebruikt mag worden. De norm voor HD-televisies (waaraan het Ziggo-signaal voldoet) is de "25 Hz H.264/AVC HDTV IRD", beschreven in hoofdstuk 5.7.2. 1080p50 is volgens die norm verboden, daarom zul je op de Ziggo-kabel geen 1080p50 ontvangen, alleen 1080i50.

Digitenne gebruik daarentegen signaal dat voldoet aan de "HEVC UHDTV IRD", beschreven in 5.14.3. Daar is het omgekeerd: Het gebruik van interlacing binnen die IRD is verboden. Daarom zijn bij Digitenne juist alle zenders 1080p50.

DVB is een wereldwijde dominante standaard voor satelliet en kabel, maar niet voor de ether. In Noord-Amerika gebruikt men ATSC voor de ether, in Japan ISDB. Op dat punt dus veel minder standaardisatie. Toen ik twee geleden op vakantie in Curaçao was, had ik satelliettelevisie via DVB. En alhoewel het DVB was, voldeed het bij lange na niet aan wat we hier gewend zijn: Slechts één audionakanaal, geen ondertiteling, geen programmagids en dat soort dingen. Ik denk dat dat is wat je krijgt als je in een wereld van gemengde uitzendnormen leeft.

Wat betreft IPTV: Wat mij betreft hoeft het niet over -C, maar ik zou er voorstander van zijn als DVB-I wettelijk verplicht wordt. Behalve gebruiksgemak en interoperabiliteit staat ook de positie van Europa als supermacht in standaardisatie op het spel. Het is of de ETSI die de standaarden vaststelt, of iedereen maakt zijn propiëtaire appjes voor propriëtaire televisiebesturingssystemen.
Ben je goed genaaid als je nog een humax hebt.Kun je dadelijk je opnames niet meer privé opslaan.Of als je ci+ module in tv hebt wordt je verplicht weer een ander kastje te gebruiken.Dit was een van redenen om niet over te stappen naar bijv kpn

[Reactie gewijzigd door eliasje op 22 juli 2024 13:34]

Opnemen ging sowieso een moeilijk verhaal worden, de bedoeling van DRM is dat dit juist niet kan.
Voor providers is het opslaan in de cloud ook een groot voordeel, namelijk dat ze hiermee minder gedoe hebben, en mensen moeilijker kunnen site-rippen.

Een CI+ module was juist ontzettend vervelend. Vroeger kon je die los kopen, nu kan je die enkel huren, en dacht dat je er maar 2 (of waren het 3?) tegelijk mocht activeren.

De kastjes vond ik niet zo handig, vooral die van Ziggo zelf. De nieuwe die enkel over IPTV gaan, zijn ook stukken sneller en zuiniger. Die hoeven namelijk niet die hele tuner, etc. mee te dragen.

Ik snap dat er genoeg mensen zijn die wel via een HUMAX deden opnemen, maar erg handig vind ik het niet perse.
Verbaast me echt hoe veel mensen hier reageren en dat het om een paar zender pakketen gaat, en niet het volledige DVB-C signaal, waarvan Ziggo zegt dat dat gewoon blijft.
Dit zijn dingen die ik dan weer goed vindt in Duitsland.
Die blijven nog met Sat, coax werken.

Bij ons huis heb ik sindskort ook gewoon 1 schotel gemonteerd op het dak, een verdeler over twee woningen met 8 aansluitingen, elke kamer een verbinding. En kan gewoon zo kijken zonder domme boxes van aanbieders te hebben.

Snap dat Nederland in een digitale wereld wilt wonen, maar sommige dingen moet je gewoon laten. En gunnen, want ik hoef geen moeite te doen etc.

Gelukkig bieden tvs de Coaxaansluiting nog, die weten ook dat mensen niet allemaal een domme box willen wat super traag van gebruik is. Alleen de ISPs die willen natuurlijk zakken vullen met onnodig huren.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 13:34]

Wat je eigenlijk zegt is dat je blij bent dat ze daar nog met normale standaarden werken. DVB is gestandaardiseerd, je kunt er eigen apparatuur op gebruiken (decoders, insteekkaarten etc etc) terwijl de meeste provider IP decoders hun eigen standaarden gebruiken. Dit terwijl ik een illegaal IPTV aanbod zo kan instellen op een boxje naar keuze, kwestie van server, gebruikersnaam en wachtwoord ingeven en het werkt, welke app ik er ook voor gebruik. Waarom kunnen de providers dit niet legaal aanbieden?
Dat heeft hier nog nooit gekund omdat je moest altijd een smart card van upc of ziggo hebben omdat ze hun coax gecodeerd hadden dus dit is alleen maar zelfde verhaal van een monopolistische markt.
Dat heeft hier nog nooit gekund omdat je moest altijd een smart card van upc of ziggo hebben omdat ze hun coax gecodeerd hadden dus dit is alleen maar zelfde verhaal van een monopolistische markt.
Ik heb nog nooit een box of smartcard gehad op een Ziggo abonnement. Gewoon coax in de TV prikken en klaar (DVB-C). Er zitten geloof ik wel wat nadelen aan zoals beperkt aanbod HD zenders maar ik kijk zo weinig TV dat dat mij niet uitmaakt.
Hier ook. Alleen BBC 1 en 2 kijk ik af en toe. Voor de rest alles via apps of NAS.

DVB-C er helemaal er af is voor mij weg bij Ziggo, want hun USP is er voor mij dan niet meer.

[Reactie gewijzigd door Ome Ernst op 22 juli 2024 13:34]

DVB-C blijft ook werken als je weg bent bij Ziggo.
Zelf ben ik nu bijna 3 jaar weg en soms test ik het maar alle zenders zijn er nog.
DVB-C zit al jaren niet exclusief "achter de decoder". Met een Internet Only abo heb je toegang tot een stuk of 30 zenders. "Allen" gelijkwaardig aan wat je ook "achter de decoder" krijgt behalve RTL & Talpa (SBS, Net5 en Veronica), deze zijn slechts in SD.

Enige dat je hiervoor hoeft te doen is de TV in te stellen op netwerk ID 4444. "Standaard" is dit 5555 maar dan vindt die de versleutelde kanalen. Met 4444 vindt die dus de onversleutelde kanalen.
Dat heeft hier nog nooit gekund omdat je moest altijd een smart card van upc of ziggo hebben omdat ze hun coax gecodeerd hadden dus dit is alleen maar zelfde verhaal van een monopolistische markt.
Je kunt op de coaxingang van je TV direct een coaxdraad (wel 30cm van de mantel wegknippen aan het eind) aansluiten en dan heb je gratis HD ontvangst van NL zenders .
Een satellietschoteltje erbij voor bijna alles FTA in HD van over de grens. Dat is dan wel vaak engels, duits, frans. Iedereen verstaat daar wel iets van tegenwoordig, want men heeft 15,20 jaar op school gezeten.
Het kan dus na aanschaf van goedkoop antennemateriaal (schotel+LNB =€50) allemaal gratis. Met als bonus dat je geen smartcard, extra kastjes, voedingkjes, afstandsbedieningen bij je TV hoeft.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 13:34]

Met een CI+ module kun je gewoon DVB-C kijken op je tv zonder kastje. Wij hebben dat jaren gedaan.
En als je dan tv hebt met dubbele tuner kun je opnemen en TV kijken te gelijk 😀
Snap je punt, maar er zitten (voor Ziggo) de nodige nadelen aan DVB-C:

a) Het kost bandbreedte die snijdt in hun internet-snelheid cq. aanbod

b) DVB-C is een aparte layer die via eigen protocollen en systemen werkt, liever heb je alles over 1 (TCP/IP)-netwerk - dat scheelt ook kosten aan separate kennis, apparatuur, training e.d.

c) DVB-C is lastiger te beperken omdat je keuzes moet maken voor smartcard- en versleuteling-standaarden voor meerdere jaren, waardoor je kans hebt je achter de feiten aan loopt.
Als je bedenkt dat ziggo de kabel-tv-provider is, dan is jou 'het kost bandbreedte' eigenlijk andersom. En dat hebben we in het verleden ook zo gezien: Er moesten immers tv-kanalen wijken voor meer bandbreedte voor internet via de kabeltv.

DVB-C en tcp/ip hebben elk hun eigen iso-osi-stack. Daarbij is dvb-c te vergelijken met ip-tv, het protocol dat over tcp/ip wordt gebruikt. Dat jij nu net tcp/ip spreekt en de details van dvb-c niet op je netvlies hebt staan wil niet zeggen dat dvb-c moeilijker is.

dvb-c hoeft helemaal neit beperkt te worden. Wel heeft dvb net zoals ip-tv de nodige drm mogelijkheden. In dat opzicht is het vergelijkbaar. Bedenk daarbij dat dvb een uitzend protocol is, van 1 naar veel en ip-tv is 1 op 1. Voorbeide is een doelgroep.
Als je bedenkt dat ziggo de kabel-tv-provider is, dan is jou 'het kost bandbreedte' eigenlijk andersom. En dat hebben we in het verleden ook zo gezien: Er moesten immers tv-kanalen wijken voor meer bandbreedte voor internet via de kabeltv.
Ik begrijp je punt niet helemaal. Mijn punt was dat omdat je DVB-C streams aanbiedt je minder bandbreedte over hebt op de coax-lijn naar de klant voor internet. Dat betekent dus dat je minder hogere internet-snelheden kunt aanbieden. Dat is een punt waar je op wordt beoordeeld door veel klanten (terecht of niet).
DVB-C en tcp/ip hebben elk hun eigen iso-osi-stack. Daarbij is dvb-c te vergelijken met ip-tv, het protocol dat over tcp/ip wordt gebruikt. Dat jij nu net tcp/ip spreekt en de details van dvb-c niet op je netvlies hebt staan wil niet zeggen dat dvb-c moeilijker is.
Nergens zeg ik dat DVB-C moeilijker is - maar het vereist wel degelijk andere specialisten, andere apparatuur en andere training. Het is normaliter eenvoudiger en goedkoper voor een bedrijf om dit op 1 platform te bieden. Zelfde reden waarom KPN bijvoorbeeld van koperlijnen en ADSL af wil waar het kan.
dvb-c hoeft helemaal neit beperkt te worden. Wel heeft dvb net zoals ip-tv de nodige drm mogelijkheden. In dat opzicht is het vergelijkbaar. Bedenk daarbij dat dvb een uitzend protocol is, van 1 naar veel en ip-tv is 1 op 1. Voorbeide is een doelgroep.
"Hoeft helemaal niet beperkt te worden" maar vaak eisen de content-leveranciers dat wel. In onderhandelingen kan er zelfs een (fors) prijsverschil zitten tussen het aanbieden van content afhankelijk van welke beperkingen er zijn geïntroduceerd (en welke technisch mogelijk zijn op je platform). Dat jij als eindgebruiker dat niet "vindt" is niet zo relevant voor de media-aanbieders en media-distribiteurs, vrees ik. You will own nothing and you will be happy.
Jou verhaal klopt helemaal maar dan precies andersom. Ziggo is origineel de kabel-tv provider. Hun standaard protocollen zijn FM, Analoge-TV (band 1, 2 en 4) en DVB-C. Voor Ziggo is het aanbieden van ip-verkeer een extra.

Het is dus voor Ziggo dat ze minder DVB-C streams kan aanbieden omdat de coax-lijn ook voor ip verkeer wordt gebruikt. Deze Ziggo kabel-tv klant mist al jaren de analoge tv en radio zenders op de kabel. Dat is er allemaal vanaf gegaan omdat er zo nodig internet-bandbreedte moet worden geleverd. Dat internet gebruik ik niet van hen, net zoals ik ook geen tv-dienst afneem bij mijn internet provider.
Ik denk dat jouw verhaal klopte 15 jaar geleden. Ziggo is allang bezig om alles op IP te zetten.

DVB-C, FM, Analoge-TV zijn allang geen standaard protocollen meer binnen Ziggo, das legacy spul waar ook Ziggo vanaf wil. En met goede reden, overigens, de "instandhouding" van dat soort legacy spul is kostbaar.
Ja maar wij zijn tweakers, dus wij hebben alleen nadeel aan alledrie die feiten.
Punt in kwestie dat Ziggo de strijd om bandbreedte al verloren heeft. Ja, DVB-C eraf gooien levert wat bandbreedte op, maar het is gerommel in de marge vergeleken met de ontwikkeling van glasvezel. In het bijzonder het levert download op, geen upload en dat is waar het pijnpunt zit. Mijn inziens staan de nadelen van het uitschakelen dan ook niet in verhouding met de voordelen die wat betreft bandbreedte geboekt kunnen worden.
Snap dat Nederland in een digitale wereld wilt wonen, maar sommige dingen moet je gewoon laten. En gunnen, want ik hoef geen moeite te doen etc.
DVB is gewoon digitaal.

Verder heb ik juist alle coax de deur uitgedaan en vervangen met UTP en unicast mediaspelers. Broadcast en multicast zijn zonde van de bandbreedte en benodigde extra configuratie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:34]

DVB is gewoon digitaal.
Zit ook in de naam Digital Video Broadcasting inderdaad.
s. Broadcast en multicast zijn zonde van de bandbreedte en benodigde extra configuratie.
Bij lineair TV kijken is multicast juist een stuk zuiniger op bandbreedte over het hele netwerkgezien.
Bij lineair TV kijken is multicast juist een stuk zuiniger op bandbreedte over het hele netwerkgezien.
Niet als er slechts één persoon in een netwerksegment live naar een zender kijkt. Dat kost bij iedereen bandbreedte. Multicast kan helpen met piekbelasting (sportwedstrijd, etc.), maar je moet ook de kosten van extra configuratie en infra meerekenen. Het is niet voor niets dat bij alle providers live kijken via unicast kan en mag.

Verder hoeft een naam niet veel te zeggen. DVB hoeft bijvoorbeeld geen video te bevatten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:34]

Ook hier in Duitsland wordt dvb-c langzaam uitgedund. Iig bij vodafone kabel. Vele zenders zijn in merkbaar in bitrate achteruigegaan zodat er meer past in een enkele mux past en meer ruimte voor DOCSIS overblijft. En ook zij starten met IPTV en verwijderen van kanalen. Coax wordt vanaf volgende maand ook optioneel en wordt afgesloten als je geen contract meer hebt, ipv dat je verhuurder dit op de servicekosten gooit
Tegelijkertijd is er een enorme wildgroei bijgekomen van iptv smarttv apps van alle providers, ik heb op mijn Samsung tv 8 verschillende aanbieders beschikbaar met elk nagenoeg hetzelfde aanbod.

Ziggo moet ook wel ruimte maken voor docsis, anders overleven ze de concurrentie van glasvezel niet.

[Reactie gewijzigd door vrilly op 22 juli 2024 13:34]

Ziggo moet zich realiseren dat ze op snelheid NOOIT kunnen concurreren met glazvezel. Op prijs kunnen ze dat zeker wel. Een loyaliteitsbonus invoeren zou al heel wat overstappers kunnen schelen. Het is natuurlijk belachelijk dat je pas korting kunt krijgen als je aan de telefoon aangeeft het abonnement te gaan opzeggen.
Die loyaliteitsbonus kan je zelf elk jaar aanvragen door zogenaamd over te stappen.

Ben alsnog overgestapt, want 100/100 voor dezelfde prijs.
Nee hoor,

die blijven gewoon https://de.kingofsat.net/tvsat-astra1l.php ook omdat vele Wohnungsgesellschaft dit nog hebben in Duitsland.

Dus die blijven nog, alle witte kanalen zijn nog vrij.
We doen ook aan Airbnb dus voor ons is dit ook de uitkomst natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 13:34]

Dat is sattelite, bij de kabel zijn we in 3 jaar tijd van ±158 FTA naar 73 FTA kanalen gegaan in het geval van vodafone NRW.
Opmerkelijk wel dat de bullshit teleshoppingkanalen het juist lijken te overleven in vergelijking met kanalen die daadwerkelijk wat inhoudelijks uitzenden
Dat heeft allemaal met de kosten voor auteursrechten te maken. Nederlandse omroepen kopen de rechten voor Nederlands grondgebied maar content wordt over een veel groter geografisch gebied verspreid via de satellieten, dus ook over gebieden waar geen rechten voor zijn gekocht. Voor Duitsland is dat veel minder een probleem door de grootte van het land, maar ook om dat de meeste dingen zijn nagesynchroniseerd terwijl het bij ons in de oorspronkelijke taal is, dus ook makkelijk te consumeren voor vrijwel alle landen in de omgeving.
De satellieten die Nederlandse en Duitse zenders uitzenden zijn toch allemaal hetzelfde? De Astra satellieten? Die zenden zover ik weet over (ruim) heel Europa heen. Dus dat mag niet uitmaken.
https://www.weethet.nl/dutch/isat_astracoverage.php

Ook het nasynchroniseren zou niet moeten uitmaken. Nederland plakt er tekst onder. Duitsland een andere geluidsband. Beiden zijn bewerkt. Dat zal de rechteneigenaar niet veel uitmaken. Hoe makkelijk het consumeren is in de oorspronkelijke taal ligt er ook maar net aan welke talen je machtig bent. Ik lees en spreek vloeiend Nederlands en Engels, maar andere talen helemaal niets. Maar ik denk overigens niet dat rechtenhouders hier rekening mee houden.


Ik 'denk' eerder dat het naar het aantal abonnees gaat. De Nederlandse zenders zijn al even niet meer FTA via de satellieten. Als je NPO1 via een satelliet wil kijken, moet je volgens mij een abonnement hebben bij Canal Digitaal, die het versleuteld uitzend. Alleen via de coax-kabel wordt hij nog 'vrij' uitgezonden dacht ik. (En digitenne als dat nog bestaat :) )
Het maakt de "rechteneigenaar" wel iets uit overigens. Gedubde content is moeilijk te slijten in een andere markt maar bv films/series zoals Nederlandstalige zenders ze uitzenden zijn ook makkelijk bruikbaar in andere markten, de ondertitels storen veel minder dan het geluid in vreemde talen met andere stemacteurs. Ik heb wel eens vernomen dat de rechthebbenden daarom minder moeilijk doen over ontvangst van bv Duitstalige zenders in andere landen.
Dat is ook ook zo, maar komt ook gewoon voort uit hun portemonee: Het is een grote en rijke markt, Duitse zender zenden ongecodeerd uit, dus het is niet moeilijk doen, of anders niets verdienen.
DVB-C/T/S is ook digitaal, het is puur een efficiency verhaal.
Ik heb jarenlang Satelliet TV gehad, in 1e instantie doordat ik toentertijd niet tevreden was over het slechte kabelsignaal. Later werd het een hobby van mij om zoveel mogelijk kanalen te kunnen ontvangen & decoderen.

Veel Duitse zenders zijn nog steeds vrij te ontvangen (lees niet gecodeerd), maar in andere landen zoals NL is dat allang niet meer het geval & mede door streamingdiensten merk ik dat het hier steeds minder populair is.

Het verhaal van Ziggo komt op mij over als 1 vd. laatste stuiptrekkingen om toch nog maar flink geld te verdienen aan TV pakketten, wat volgens mij steeds verder terug loopt, doordat minder mensen lineaire TV kijken. Sowieso lopen het aantal Ziggo abonnees terug, mede door de veel te hoge abonnementskosten & door het feit dat het niet echt concurrerend meer is tov. glasvezel.
Mensen houden nu eenmaal niet van verandering.

Ik kies toch liever IP tv. Dat kan ik letterlijk op ieder scherm in mijn huis kijken. Geen gedoe met kastjes of andere zooi. Geen kabels trekken. Gewoon een app. En dat werkt overal en wanneer ik maar wil. En biedt mij veel meer functies. Als een programma is afgelopen en ik wil het toch kijken, kan ik het gewoon aanklikken en kijken. Ik kan het zelfs kijken in mijn auto en of in mijn bril. Zo zou tv kijken anno 2024 er uit moeten zien. Niet met stokoude coax en andere rommel. Iets wat Ziggo nooit zal begrijpen. Die zijn een monopoly op coax gewend. En die lopen nu dus mijlen ver op de concurentie achter. Ziggo heeft niet lang meer.
Daarom gebruik ik een hybride vorm van dit.
TV signaal van Ziggo komt via DVB-C binnen, hangt aan een HD Homerun DVB-C netwerk tuner, en vandaaruit private IPTV. Samen met TVHeadend kan ik streamen naar ieder apparaat waar ik ook wil, in de auto via een siteloaded Android Auto IPTV cliënt, op vakanties etc.etc.
Maar wel met de vrijheid dat ik alles en zoveel op kan nemen als ik zelf wilt, met opnames die nooit verlopen en reklames kan skippen.
(Legale) IPTV ben je weer zo gebonden aan een app van je leverancier inclusief alle opgelegde beperkingen.
dat zijn allemaal onnodige stappen.

1 KABELTJE VANUIT DE COAX NAAR JE TV TOE en klaar is keer, no need for zoveel kastjes. ..
iptv, heb ik ook gewoon daarbij voor buitenlandse kanalen, ongeveer 3000 kanalen, maar ja is niet relevant voor COAX.
Met mijn oplossing kan ik op alle TV's zelfs wireless TV kijken, thuis en onderweg, allemaal gelijktijdig, zonder kastjes, hebben allemaal een IPTV cliënt.
En heb hiermee een remux van de DVB-C stream, dat is de hoogst haalbare beeld kwaliteit voor Nederlandse TV, tot wel 15Mbit voor een FHD zender.
Dat is toch even iets heel anders dan wat die illegale IPTV boeren bieden in bedroevende kwaliteit.
Goedzo. Ik doe Ziggo via Enigma2kastje streamen naar mijn PC en oledtv op MPC-HC. Dan heb ik de beste kwaliteit en kan ik het tvbeeld met 1 klik kleiner maken zodat ik kan internetten tegelijkertijd. Ben heel blij met deze manier. Ik doe alles graag via mijn PC.
My god, jij wil nogal graag TV kijken heb ik het idee. Hier één TV in huis, meer als voldoende. En op vakantie ook al TV kijken :?
Tja. Zelf kijk ik echt nooit (live) TV, hooguit opnames van diverse documentaires, die kijk ik wanneer het mij uitkomt, en soms het nieuws als ergens iets groots gaande is. Maar ben niet alleen in huis, voor mij is het eerder de fun om dit soort oplossingen te bouwen.
Op vakantie of werk-reis TV kijken, mwoah, hooguit het nieuws.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 22 juli 2024 13:34]

Aaah oke, duidelijk, ik had al een beetje een vermoeden ;)
Ik heb dat met netwerken bouwen: dmz-zones, vlans, subnetten... heerlijk, maar of het echt nut heeft ;)
Ik geloof niet dat ik je begrijp: Alles wat je nu stelt lukt mij via Ziggo . Naar volle tevredenheid
Mensen houden nu eenmaal niet van verandering.
Dat hoor en lees ik al zo lang en zo vaak, overal, en het dan toch veranderen... |:( ;)
Ander land , nederland maakt een inhaalslag met glasvezel en is in europa een middenmoter waar duitsland nog onderaan bungelt.... die kunnen dus niet zoveel anders aanbieden
glasvezel inderdaad is een apart verhaal wat ik ook niet begrijp/
Domme box? Supertraag? Laat ik vaststellen dat niet te ervaren op mijn Ziggo aansluiting (1200/120) zonder dat ik verder coax voor TV wil gebruiken.

Ik vraag mij af kijkend naar de efficiency voordelen, of de coax doelgroep niet snel ‘uitsterft’. Voornamelijk boomers, en andere bejaarden kijken nog lineair. Onder de 25 Weten ze zelfs niet eens wat dat is.

Kortom waarom blijven investeren in achterhaalde infrastructuur ?
Ja, die boxjes zijn gewoon supertraag. Punt.

Vroegah~ (zegmaar toen de SNES nog "current-gen" was)
Was het zappen van zender naar zender zegmaar...miliseconden-werk.

Als ik dat vergelijk met het zappen van zender naar zender op een kpn-doosje; ja.

Het *is* gewoon merkbaar trager, met een gemiddelde vertraging van toch wel een dikke seconde of meer.
Zowel mijn Apple-TV 4K met Ziggo app als mijn mini Ziggo doosje werken zonder vertraging. KPN ken ik niet (wil ik ook niet).

Los daarvan, mijn punt was dat tegenwoordig mensen vooral kijken naar Viaplay, Netflix, Amazon Prime, NPO Start en YouTube. Veel plezier met je COAX TV
Lastig blijft, dat iptv je onnodig beperkt met bijvoorbeeld reclameblokken die je niet door kan spoelen, opnames die weggegooid kunnen worden.
Alle kabeltv moet over naar IP tv zodat het spectrum vrijkomt voor de dataverbinding. Alleen op die manier kan er 6 Gbps per cable modem worden gerealiseerd. Nu zitten de tv zenders in de weg. Daarom heeft Ziggo zo'n rare verhouding van 1000 Mbps download en +- 100 Mbps upload.

Overigens heeft van Ziggo een AndroidTV app dus als je een smarttv met AndroidTV aanschaft (of GoogleTV) dan heb je geen externe box nodig.
Ja leuk, maar de ziggo app op je tv werkt alleen als je internet via ziggo hebt. Ik heb glasvezel voor internet en coax voor tv (en vroeger radio).
Dat ziggo gewoon kapt met internet en coax gebruikt waar het voor bedoeld is, namelijk radio en tv. Ze kunnen toch niet concureren met glas.
Ik heb wel tv maar geen internet van ziggo.
Op mijn beamer kan ik de Ziggo app installeren, en die werkt dan idd niet. Maar die beamer heeft ook een ingebouwde chromecast, en als ik vanaf de ziggo app op m'n telefoon daarheen cast dan werkt dat wel. Ook hangt er aan die beamer nog een externe chromecast dongle (omdat de interne chromecast niet Netflix certified is, grrr), en die werkt ook met de ziggo app op de telefoon.
Ik wil niet kutten met een app om mijn telefoon, ik wil gewoon de AB van mijn televisie gebruiken.
Leuk, als Ziggo dan ook even een mediabox opstuurt...
Hier al jaren de CI+ modules in gebruik, wat super werkt, maar op deze manier niet meer natuurlijk.
En ziggo kennende zal dat dus wel weer geld gaan kosten.

(Gelukkig voor nu alleen pakketten die we niet kijken)

[Reactie gewijzigd door pOZOR jED op 22 juli 2024 13:34]

En het leuke van een mediabox is dat je weer 10 a 15 seconden achterloopt op het beeld ten opzichte van Coax. Zeker bij sportwedstrijden is dit heel irritant als de de buren al hoort juichen en je zelf daar nog 10 a 15 seconden op moet wachten.
.oisyn Moderator Devschuur® @pOZOR jED30 mei 2024 12:34
Leuk, als Ziggo dan ook even een mediabox opstuurt...
Waar je weer niets aan hebt als je geen internet afneemt.
De nieuwe(re) mediaboxen zijn onder water al IPTV. Ziggo kan natuurlijk prima twee IP-profielen uitzenden. één die wordt opgepikt door de mediaboxen, de andere die door een internetmodem wordt opgepikt.

Zover ik weet zijn alle vormen van interactieve televisie zijn gebaseerd op een vorm van IPTV (of in elk geval iets dat er op lijkt), en die kun je prima gebruiken zonder internetabonnement van Ziggo. Volgens mij is er een standaard "IP over DVB" en "IP over MPEG" (waar IP-data gecodeerd wordt als MPEG-datagrammen.)
.oisyn Moderator Devschuur® @lenwar30 mei 2024 16:18
Zoals ik al zei, daar heb je niets aan als je geen internet afneemt. Ik heb tv-only en ik kan de Mediabox Next daarom niet gebruiken. Het iptv verkeer wordt over een spicifiek ziggo netwerk geroute, dat gaat niet over het gewone internet.
ja. Ik zie wat je bedoelt. Ik las het verkeerd op de site. Je moet die next zowel op de coax als op je modem aansluiten…

Excuus. Ik ging er vanuit dat ze alleen het ip-signaal voor televisie konden filteren zonder een internet-signaal. 😊
.oisyn Moderator Devschuur® @lenwar30 mei 2024 17:44
De Next kan dus niet op coax, die heeft alleen utp vziw. Daarom kan ik alleen de Mediabox XL gebruiken, die heeft nog wel een coax verbinding :)

.edit: oh wahct ik ben in de war met de Next Mini. Ik zie dat de gewone Next idd wel een coax-aansluiting heeft. Maar alleen voor het DVB signaal dan, want je moet 'm idd ook op je modem aansluiten, maar die heb ik dus niet (want tv-only).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 13:34]

https://www.ziggo.nl/tele...diabox-next/specificaties

Er gaat zowel een coax als een UTP-kabel in 😊
Zou niet eens weten waar ik een mediabox moet plaatsen, het TV meubel is ingericht voor CI Module gebruik.
Heeft Ziggo me op het verkeerde been gezet met hun bericht.
Als ik lees DVB-C overgezet naar IP dan ga ik er van uit dat het DVB signaal over IP gaat. Dus van DVB-C naar DVB-NIP.

Maar ze bedoelen dus dat DVB-C signaal van de zenders verdwijnt en de betreffende zenders enkel nog over 'de internet verbinding' als stream te bekijken zijn.

Persoonlijk heb ik me bedenkingen bij dit soort wijzigingen. Inmiddels een DVB-C signaal, mediaspeler voor eigen materiaal, en een applicatie op de TV voor terugkijken en natuurlijk nog een 'streaming' applicatie op de TV.

De mediaspeler is voor hoge kwaliteit materiaal, het DVB-C beeld is heel ok, maar die applicatie voor terugkijken (of live) is qua kwaliteit tegelmatig echt bedrovend slecht.

Oh, ja, ook nog F1TV abonnement; maar dat hapert en is zo traag dat het schandalig is.
Dat ligt dus duidelijk aan jou internet, zou van af de wandcontactdoos eens binnens huis de boel goed gaan bekijken want bij F1TV heb ik geen enkel probleem, (niks traag of haperen) hier thuis niet, bij mijn moeder thuis niet, en op mijn werk niet.

Juiste wandcontactdoos/splitter? Internet kabels Cat 6 of hoger? en bij de Coax TV kabel wel kabels/connectors gebruikt met een keurmerk?

Als je via de PC of iets dergelijks kijkt kan het ook daar aan liggen, te traag of te weinig geheugen, of maleware of iets dergelijks.
Nou, nou, dat is wel een sterke glazen bol vaststelling. ;)

In eerste instantie dacht ik dat het een laptop/driver probleem zou zijn aangezien het op verschillende locaties hetzelfde is; ook met vaste netwerk verbinding. Maar ook op andere apparaten, die allemaal tussen 2 jaar oud en 'vers uit de doos'zijn, treedt het op.

Inmiddels heb ik hetzelfde bij anderen ook gezien. Het was ze zelf nog niet opgevallen, maar irriteert ze nu ook.

Ik kan het het best omschrijven als 'het beeld vertraagt en versneld'.

En traag is het overal; naar een andere deel van de stream 'springen' is altijd verre van split-second en heel regelmatig tergend traag als in kan wel 5 seconden duren.
Klinkt als een buffer probleem.
Gelukkig hier geen last van.
Wij zijn zo gewend aan onze Enigma2 (OpenPLi) decoder, die overigens gewoon via HDMI-CEC aan en uit gaat en met de afstandsbedening van de TV wordt bediend.
De interface (skin) is gewoon top, overzichtelijk en super snel.
Je ziet ook echt een groot verschil in zap-tijden tussen de TV (LG Oled C8) met CI+ module van Ziggo en de Enigma2 ontvanger waar de Ziggo kaart rechtstreeks in zit en een softcam (Oscam) gebruikt.
De Enigma2 ontvanger zapt bijna instantly terwijl de TV echt een paar seconden wacht voordat er beeld is.
Ik begreep dat dit komt doordat bij CI+ de gehele frequentie (mpeg-ts mux) met alle audio en video pids door de module moet worden gerouteerd.

Het zou echt klote zijn als ze DVB-C volledig opdoeken...
Wellicht dat ik dan een schotel antenne laat plaatsen om met Canal Digitaal alsnog te kijken via DVB.
Canal Digitaal is juist bezig zich te focussen op IPTV, tenminste als ik TotaalTV mag geloven.

https://www.totaaltv.nl/n...ngen-in-recreatieseizoen/

Dit gaat om de foutcorrectie, wat dus door oplopende kosten is gedowngrade. Thuis is het meestal geen probleem, de meeste hebben een grote schotel of meerdere transponders, maar je kunt je afvragen of het dat nog allemaal waard is.

Ik ga geen reclame maken voor bepaalde markten, maar kortgezegd geven die 1000 kanalen over IPTV. De kwaliteit is super slecht, maar de prijs is erg goedkoop. Waar je dus kunt afvragen of C+ nog wel genoeg schotel abonnees gaat overhouden.
"De kwaliteit is super slecht". Wat een gelul.
De kwaliteit is gemiddeld, te vergelijken met ziggogo/NLZiet.
Dat is niet superslecht maar middelmatig te noemen.
Er zijn ook veel kanalen die veel beter in kwaliteit zijn dan ziggogo.
En dat zijn dan 4k kanalen of HD kanalen vergelijkbaar met Ziggo kabeltv.
Op zich heb ik er geen moeite mee dat die 4 zenders uit DVB-C gaan omdat ik daar toch verder niet naar kijk. Alleen vraag ik mij dan wel af van blijft het dan bij alleen deze 4 en worden dadelijk niet méér zenders eruit geknikkerd.

Rede dat ik juist bij ZIggo gebleven ben en niet naar glasvezel geswitched ben was juist vanwege DVB-C omdat ik in een aantal tv's CI+ kaartjes zitten heb. Via glasvezel zou ik dan weer extra kastjes erbij moeten gaan gebruiken en dus weer extra kabels en afstandbedieningen.

En tja, als ik dan naar radio kijk waar in feite ook hetzelfde gebeurd is en ze zomaar alle analoge zenders geschrapt hebben. Noodgedwongen nu een oudere Humax maar neergezet bij mijn receiver puur en alleen dan voor radio te kunnen ontvangen. Alweer een extra kastje en de tuner in de receiver nu ook nutteloos is geworden.
PAL, NTSC dat is pas echt TeleVisie, of te wel "ver kijken" Zonder vertraging, dus niet terug kijken in het verleden. DVB is al minstens een frame vertraging, vanwege het coderen en de compressie. Maar dat is tenminste nog zonder dat er wordt gecontroleerd wat iemand kijkt. Dit soort inbreuk en spionage in de privé sfeer zijn voor mij de reden om iets anders dan gewone complete broadcast van het hele pakket niet te accepteren als TeleVisie. Dus geen media boxjes van de een of andere provider.

(daar komt nog bij dat bewegend beeld bij digitale TV heel veel bewegingsonscherpte, beter gezegd gewoon een waas, heeft. Vroeger met PAL kon je bijvoorbeeld als de camere mee trok met een bal, en jij keek naar het gras, de grassprietjes herkennen. Bij digitaal heb je alleen een groene waas.)

edit: DVB zegt het eigenlijk al; geen TV maar video distributie.

[Reactie gewijzigd door onetime op 22 juli 2024 13:34]

Ziggo is passée zij hebben de kracht er niet voor om hun COAX op te waarderen tot Glasvezel. :9
IP is goedkoper voor ze, Coax heeft nog genoeg rek.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:34]

Kan wel wezen, maar wat ze nu aanbieden is totaal niet concurrerend tov glasvezel; hogere abonnementsprijzen & beperktere snelheden.
Hogere abonnementsprijzen komt doordat het basis TV pakket er standaard in zit, kan prima achter de decoder maar wordt niet gedaan vanwege mogelijke ophef over de slaapkamer tv,s die ineens een bakje of CI pasje nodig zijn.

Op die reden zijn ze nu ook bezig om verder met iptv te gaan, steeds meer mensen gebruiken de app op smarttv.

Ga ik beide situatie,s eerlijk vergelijken tegenover KPN glasvezel dan is Ziggo ineens niet duurder(dus met basis tv pakket erbij).

Zelf zit ik op ODF via Odido dan is het wel goedkoper natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:34]

De TV zenders die bij Ziggo in het basis pakket zitten zijn al uitgebreider, en met TV Extra krijg je er nog veel meer bij in 1 pakket waar je bij de andere weer meerdere losse pakketen voor zou moeten afnemen.
Leuk statement voor op een website als Tweakers. Maar voor geheel Nederland niet echt correct.

Wat Ziggo momenteel levert zal voor een zeer groot deel Nederlanders (ruim) voldoende zijn. Alleen in "specifieke" gevallen (veel uploaden, lage latency nodig) is glasvezel echt beter.

Dit i.t.t. de oude concurrent van Ziggo, DSL. Dat alleen bruikbaar is "op specifieke locaties" (lees: dicht bij de wijkcentrale, evt twee koperlijnen, ...). Zo kan ik op mijn adres, volgens de website van KPN, maximaal 27 Mbit/s down en 4 Mbit/s up krijgen. En dat is dan gewoon in een dorp met een paar duizend inwoners, en niet ergens een verlaten woning in het buitengebied.

Waar Ziggo voornamelijk klanten aan zal verliezen is dat concurrenten mogelijk goedkoper zijn, én nieuwe klanten vaak een korting krijgen (en daardoor sowieso goedkoper is). En daarnaast een stuk marketing dat "glasvezel veel beter is". Wat technisch uiteraard zo is, maar vaak niet merkbaar is, zeker niet voor tante Truus die alleen Facebook leest (terwijl voor die een DSL lijn van bv de genoemde 27/4Mbit/s al waarschijnlijker is om problemen te geven).
En daarnaast had Ziggo een redelijk monopolie op breedbandinternet (zeker op de plekken waar DSL dus achterhaalde snelheden levert). Dus nu ze wel concurrentie hebben is het ook niet gek dat er klanten weg gaan. De grote vraag is echter of over X jaar het aantal klanten stabiliseert en dan nog groot (genoeg) is. Als er over zeg 10 jaar 5 spelers op de breedbandinternet markt zijn en zij hebben allemaal een aandeel van 15 tot 25 procent dan is er niet perse iets aan de hand en is er een redelijke verdeling. Pas als glasvezel zeg 90% van de klanten heeft en 10% bij Ziggo op coax zit kun je spreken van dat ze de boot echt gemist hebben. Maar momenteel is de markt gewoon een nieuwe balans aan het "zoeken" en is het niet verwonderlijk dat Ziggo klanten verliest.
Wat technisch uiteraard zo is, maar vaak niet merkbaar is, zeker niet voor tante Truus die alleen Facebook leest
Ik heb een tante Truus en die is helemaal klaar met haar onstabiele verbinding van Ziggo.
DSL is nu echt aan een eind, maar de COAX heeft ook geen eeuwig leven. Ziggo weet dat ook uiteraard en neemt de (ongetwijfeld weloverwogen) gok verdere verglazing nog steeds niet door te voeren. Ze kiezen er voor om vooral campagne te blijven voeren hoe Giga ze zijn, omdat elke dag dat de oude coax wordt gebruikt, een paar miljoen euro binnenkomt op het oude netwerk.
Ook nu dringt/klinkt de campagne door in dit nieuwsartikel:
IP-tv is efficiënter dan dvb-c-tv en kan in theorie met hogere internetsnelheden werken.
en
Mogelijk kan Ziggo de omschakeling gebruiken om de internetsnelheden licht te verhogen.
Je hoort mij niet zeggen dat bovenstaande zaken onwaar zijn, maar deze dogma's zijn inmiddels gepruts in de marge en enkel bewust bedoeld om geen afbreuk te doen aan iets wat over een jaar of 20 nostalgie is geworden. De markt zoekt inderdaad zijn balans en Ziggo doet er alles aan om zoveel mogelijk gewicht in die schaal te leggen :+
Misschien dat deze reactie van mij een beetje tegenwicht kan bieden... denk het niet :z
'Het gros van Ziggo's netwerk is glasvezel, alleen het deel van de wijkkast naar de modem is coax. Ziggo gebruikt nu Docsis 3.1, waarmee theoretische snelheden tot 10Gbit/s down en 2Gbit/s up mogelijk zijn. Met de volgende stap, Docsis 4.0, zijn uploads van 6Gbit/s mogelijk.'

Bron: review: Ziggo-directeur over toekomst van coax: 'Nu geen reden om verder te v...
:? Best grappig, dit is nu precies waar Ziggo blij van wordt
En ja de redacteuren van Tweakers zijn niet allemaal even kritisch genoeg als ze praten met directeuren die met een dubbele agenda een interview geven. En het is ontzettend knap wat ze uit de COAX weten te halen, bravo diepe buiging, had nooit gedacht dat ze zover zouden komen... of moet ik zeggen zouden gaan... Maar ten opzichte van glasvezel is het een niet eens meer een achterhoedegevecht.
Wat Ziggo doet is al jaren zand in de machine gooien en de feiten bewust in twijfel trekken met een uitgekiende campagnestrategie. Maar Giga opscheppen over frequentieruimtes en nog meer Quametjes, terwijl je inmiddels duurder bent dan je glasvezelcollega's zou toch iets van een ander beleid teweeg moeten brengen... Naja, ze zullen het wel beter weten/er zal nog wel genoeg geld binnenstromen.

De glasvezel van Ziggo loopt trouwens (in bijna alle gevallen) tot de wijkcentrale, niet de straatkast.
Tussen alle onzinnigheid door staat het op hun eigen website ;)
Voor het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot in je (thuis)kantoor gebruiken we coaxkabel. Hierbij ontvangt ieder huis of kantoor, onafhankelijk van elkaar, hetzelfde supersnelle internet.

De ergernis over de oninzichtelijkheid van de COAX is al in 2015 door Tweaker ArChie uitstekend belicht
forumtopic: [EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner
De mogelijke 6Gbit/s is zeer theoretisch en deel je met de hele buurt. Niet dat dat een enorm probleem is, dat delen gebeurd bij GPON ook. Maar de manier waarop Ziggo hun Giganet verkoopt is zeer bedenkelijk... en dat is heel erg zwak uitgedrukt :z

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 13:34]

Inmiddels is er in Haarlem een "reclame oorlog" gaande tussen Ziggo en de "glasboeren"(zijnde KPN, Odido, en Open Dutch Fiber namens Caiway en Delta.
Het gaat in Haarlem (voormalig UPC gebied) om 79,630 huishoudens.
Ziggo heeft in Haarlem dus heel veel te verliezen.
Veel Abri's zijn dus gevuld met de reclame van Ziggo en dat ziet er zo uit:
En let op hè... links in de onderhoek.
Dan moet je wel een 2-jarig contract afsluiten.
En dan mocht ik vorige week de "gelukkige" ontvanger zijn van een telefoontje van de klantenservice van Ziggo.
Hebben ze nog nooit gedaan maar ik denk dat dit komt omdat de KPN een verzoek bij mijn gemeente heeft neergelegd om glasvezel te mogen aanleggen.
Maar de spreekwoordelijke "aap uit de mouw" kwam aan het einde van het gesprek, toen ze probeerde mij met een nieuw contract vast te leggen voor 2 jaar.
Heb vooral aangegeven dat de upstream veel en veel te beperkt was en dat Ziggo de duurste provider is.
Toen zei ze: "maar Ziggo vind dat de huidige upstream voor iedereen voldoende is".
Mijn reactie daarop was: "dat kan Ziggo wel vinden, maar nu gaat de KLANT bepalen wat wel of niet voldoende is".
Dat heet MARKTWERKING.
Andere providers (lees: "glasboeren") bieden meer voor minder geld!
Gaf haar tevens het advies om dit argument niet meer te gebruiken in haar nog te voeren gesprekken met de klanten van Ziggo.
Kort door de bocht... ik heb aangegeven dat ik achterover ga leunen en eerst zien wat andere providers (zijnde de "glasboeren") in mijn gemeente gaan aanbieden.
Reactie van de dame van de klantenservice was: "dat hoor ik nu iedere keer".
Inmiddels ligt (binnen 6 weken tijd) de glasvezel van de KPN bij mijn schoonmoeder tot in-home.
A.s. Zaterdag tussen 13:00 - 15:00 komen ze het modem aansluiten.
En dat is m.i. heel rap gegaan.
T-Mobile (nu Odido) heeft het anderhalf jaar geleden in mijn gemeente aangelegd en daar is ook alles mee gezegd en geschreven.
Nog steeds niet in-home en zoals eerder geschreven heb ik een eventueel abonnement bij (toen nog T-Mobile) afgezegd.
Laat ik hier de hoop en wens schrijven dat KPN net zo voortvarend te werk gaat in mijn gemeente als in Haarlem.
Het betreft de IJmond met 30,000 huishoudens.
Dus ook hier heeft Ziggo veel te verliezen.

[Reactie gewijzigd door Nemesh op 22 juli 2024 13:34]

Mooi reclamepraatje. Als Ziggo 10 gigabps kan leveren, waarom leveren ze dat niet? Omdat de praktijk weerbarstig is. Docsis 4 wordt nog veel weerbarstiger, want de kabels uit de jaren '70 zijn in de verste verte niet ontworpen om signalen van 1,8GHz overheen te jagen. 6 gigabps upload over Docsis 4 is net zo realtisch is 400 megabps over VDSL halen.

Tegen de tijd dat Ziggo Docsis 4 heeft uitgerold is glasvezel ook al weer een stap verder dan XGSPON. Het is een strijd die verloren is en niet meer te winnen valt.

Wat Ziggo wel doet, is een beter televisieproduct bieden dan al de rest. Ze zouden dat nog verder moeten verbeteren. Kleden ze het daarentegen uit, dan valt het bestaansrecht van Ziggo volledig weg.
Ziggo heeft hier al lang de kabels in de straat vervangen, en ik betwijfel of er nog wel ergens eerste generatie tv-kabels in de grond liggen uit de jaren 70 (weet eigenlijk wel zeker van niet)
Naar mijn ervaring doen ze het chirurgisch: Pas als op een bepaald adres klachten zijn m.b.t. snelheid of beeld dat wegvalt, moderniseren ze de kabel in de grond. Dat betekent dat als ze naar Docsis 4 overstappen, heel veel problemen gaan tegenkomen. Overigens ook met nieuwere kabels, want ook bij goede kabel verlies je zo 20dB signaal per 100 meter, op veel plaatsen zal de afstand naar de straatkasten simpelweg te groot zijn om Docsis 4 effectief te kunnen inzetten.
Vor de overgrote meerderheid van de gebruikers is coax de komende 10-20 jaar nog voldoende. Met het goedkoopste internet-only abbo kan je zonder problemen 3 4k streams tegelijkertijd afspelen. En de meeste uploads zijn of klein of het maakt niet veel uit hoe lang de upload duurt.
Spoiler; het Merendeel van hun (private) infrastructuur is al glas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.